EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Βαρυσήμαντη απόφαση: Στο εξωτερικό η φορολόγηση εισοδημάτων από εργασία εκτός Ελλάδας

Μια σημαντική απόφαση για τη φορολόγηση των Ελλήνων του εξωτερικού, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ααλλάζοντας τα δεδομένα. Συγκεκριμένα με απόφαση των δικαστών του ΣτΕ ορίζεται ότι χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν να φορολογούνται εκεί για τα εισοδήματα από την εργασία τους, ακόμα κι αν έχουν εδώ την οικογένειά τους και το σπίτι τους.

Με δεδομένο ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνες έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για το εξωτερικό και πολλοί από αυτούς έχουν αφήσει εδώ τις οικογένειές τους, δείχνει τη σημαντικότητα της απόφασης.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, η απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και έλυσε ουσιαστικά θέματα σχετικά με τη φορολογική κατοικία και τη διακίνηση χιλιάδων εργαζομένων στο εξωτερικό. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 1445 του 2016, που εκδόθηκε από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του δικαστηρίου, Ε. Σαρπ, στο πλαίσιο της λεγόμενης πιλοτικής δίκης - διαδικασίας.

Το ιστορικό

Ολα ξεκίνησαν όταν στο τέλος Φεβρουαρίου φέτος, Γερμανός υπήκοος, που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και με την οποία έχουν και ένα παιδάκι, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητώντας έννομη προστασία, διότι οι φορολογικές αρχές (ΔΟΥ Χολαργού) δεν δέχθηκαν το αίτημά του να εκκαθαριστεί η κοινή δήλωση που υπέβαλε με τη σύζυγό του για τα εισοδήματα του 2014 χωρίς τα εισοδήματα που ο ίδιος κερδίζει ως αρχιτέκτονας στη Γερμανία. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, αλλά αργότερα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Eσόδων ενώπιον της οποίας ασκήθηκε προσφυγή, απάντησε στον φορολογούμενο ότι ως έγγαμος υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τη σύζυγό του, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι δημόσιος λειτουργός (δικαστής), διότι: κατά την ελληνική νομοθεσία, νόμος 4172 του 2013, και οι δύο θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και πρέπει εδώ να δηλώσουν –και να φορολογηθεί– το παγκόσμιο εισόδημά τους. Δηλαδή όλα τα εισοδήματά τους είτε αυτά αποκτήθηκαν στη χώρα μας είτε σε άλλη χώρα. Με αυτό το σκεπτικό οι φορολογικές αρχές έκριναν ελλιπή τη φορολογική δήλωση που είχε υποβληθεί και ζήτησαν συμπληρωματική, προκειμένου να περιληφθούν και τα εισοδήματα του συζύγου από την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στη Γερμανία.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο για τα Διοικητικά Δικαστήρια, αλλά επειδή το κρινόμενο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά χιλιάδες κόσμου, εφαρμόστηκε η διαδικασία της πιλοτικής δίκης και το ΣτΕ έκρινε άπαξ το θέμα. Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η υποβολή κοινής δήλωσης εισοδήματος με τον ή τη σύζυγο –αποκλειστικώς και μόνον επειδή πληρούνται κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος, φορολογικά, κάτοικος στην Ελλάδα– δεν αρκεί για να φορολογηθούν εδώ τα εισοδήματά του που αποκτήθηκαν από εργασία ή άλλη πηγή εκτός ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η απόφαση των ελληνικών φορολογικών αρχών ελήφθη απλώς κατ’ επίκληση της κατοικίας της συζύγου και του τέκνου του Γερμανού φορολογουμένου, δηλαδή στοιχείων που δεν είναι, όπως αναφέρεται στην απόφαση, καθοριστικά και επαρκή για την τεκμηρίωση της ύπαρξης κατοικίας του προσφεύγοντος στην Ελλάδα, κατά το κρινόμενο έτος 2014, χωρίς να συνεκτιμηθούν όλα τα νόμιμα κριτήρια προς τούτο.

Στην απόφαση του ΣτΕ, που αριθμεί 22 σελίδες, αναλυτικά παρατίθενται επιχειρήματα που στηρίζουν τη θέση που πήραν οι δικαστές, προκειμένου να αποφανθούν ότι για να φορολογηθούν στην Ελλάδα εισοδήματα που αποκτώνται έξω, δεν αρκεί ο φορολογούμενος να έχει εδώ την οικογένειά του. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται στην απόφαση ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από τις φορολογικές αρχές έγγραφα που είχε προσκομίσει ο φορολογούμενος, από τα οποία αποδεικνυόταν ότι είχε πράγματι δουλέψει και είχε εισόδημα στη Γερμανία από την παροχή αρχιτεκτονικών εργασιών.

Το δικαστήριο για τη διαμόρφωση της τελικής κρίσης έλαβε υπόψη τις γενικότερες κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις που επικρατούν αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων που μετακινούνται για εργασία από χώρα σε χώρα. Πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπει μόνον τη δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων σε συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία, αλλά επιβάλλει και την εναρμόνιση του Taxis, ώστε να δέχεται χωριστές δηλώσεις. «Δεν ασκούν επιρροή –υπό την έννοια ότι δεν συνεπάγονται υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης– περιορισμοί τυχόν ανακύπτοντες από τις τεχνικές ρυθμίσεις και δυνατότητες του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος (μη πρόβλεψη στο εν λόγω σύστημα της δυνατότητας υποβολής δήλωσης από τον ένα μόνο σύζυγο, όταν ο άλλος δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας), διότι το σύστημα αυτό θα πρέπει αντιθέτως να προσαρμόζεται στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ορθής εφαρμογής της και όχι η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Θεανώ Φωτίου το παραδέχτηκε: Πήραμε τα πιο σκληρά μέτρα

«Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάρει μέτρα 5,4 δισ μέσα στο πρώτο οκτάμηνο», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, παραδεχόμενη ότι «πήραμε πολύ επώδυνα μέτρα, όλα μαζεμένα».

Σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση και ερωτηθείσα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει εκλογές, η κα Φωτίου τόνισε πως "τις εκλογές πάμε να τις ξανακερδίσουμε γιατί στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, όχι όταν έχουν πάρει τα πιο σκληρά μέτρα. Τώρα που θα ξεδιπλώσουμε κι εμείς όλο το πρόγραμμά μας".

"Η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από αυτή τη βουλή", είπε εξάλλου στη συνέντευξη, η κα. Φωτίου. "Αυτό που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι αν θα εφαρμοστεί στις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές. Στις μεθεπόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί θέλουν δεν θέλουν", πρόσθεσε, βάλλοντας κατά του ΠΑΣΟΚ πως άγεται από τη ΝΔ καλούμενο να καταψηφίσει πράγματα που το ίδιο είχε φέρει στη βουλή.

Μία ακόμη παραδοχή της υπουργού αναφορικά με το ενδεχόμενο ακυβερνησίας αλλά και τις προγραμματικές αλλαγές που θα φέρουν οι κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας, ήταν πως "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος πλέον να χαράξει μακροπρόθεσμη πολιτική". Σύμφωνα με την ίδια, ως σήμερα "απ' τη μια αυτοί που ήταν υποτίθεται προ των πυλών της εξουσίας- ψελίζανε μερικά πράγματα προγράμματος και οι άλλοι λέγανε δεν συμφωνούμε με όλα. Ξεκινάνε με προγράμματα. Αυτή είναι η διαφορά αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί."

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

60 εισπρακτικές και 10 δικηγορικές εταιρείες στο σκαμνί για εκβίαση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί από την σελίδα neswit. Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι τα αδικήματα που παραπέμπουν σε πολλά χρόνια φυλάκισης. Το δεύτερο είναι κάτι που δεν λέει το άρθρο… Άραγε ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ θα λάβει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος των δικηγόρων των εισπρακτικών εταιρείων αλλά και των δικηγορικών γραφείων ή θα κάνει πάλι την κότα;

Και το λέω αυτό γιατί και μόνο που καλούνται ως ύποπτοι σημαίνει ότι ο Εισαγγελέα έχει ήδη στα χέρια του σοβαρές ενδείξεις – αποδείξεις που στοιχειοθετούν τα αδικήματα. Δεν είναι οι εισαγγελείς τυχαίοι και σίγουρα δεν βάζουν έτσι απλά το κεφάλι στον ντροβά…

Ακολουθεί το άρθρο:

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα έχουν μπει για τα καλά 60 εισπρακτικές και 10 δικηγορικές εταιρίες, που ταλαιπωρούν οφειλέτες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ήδη άλλωστε, τα στελέχη 30 εισπρακτικών εταιριών έχουν περάσει το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου για να δώσουν εξηγήσεις.
Και μάλιστα για «βαριά» αδικήματα, όπως εκβίαση, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παράνομη βία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ο εισαγγελέας Γ. Πέτρος, θα στείλει τις επόμενες ημέρες κλήσεις για εξηγήσεις σε άλλες 30, ενώ στο στόχαστρό του είναι και 10 δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες μπήκαν στο παιχνίδι των ενοχλήσεων, για λογαριασμό των τραπεζών, χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν συνάδουν με το δικηγορικό λειτούργημα.


Από τον έλεγχο των Αρχών δεν θα γλιτώσουν ούτε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αφού τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν ότι και αυτές είχαν αντίστοιχα τμήματα που ασχολούνταν με την είσπραξη των οφειλομένων. Ερωτηματικό παραμένει εάν θα διερευνηθεί ο ρόλος των τραπεζών, αφού με δική τους πρωτοβουλία άρχισε αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου σε βάρος χιλιάδων οφειλετών.

Οι υπόλογες εταιρείες υποστηρίζουν ότι έκαναν την δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο «πέφτοντας» συνεχώς πάνω σε κακοπληρωτές που απέφευγαν να διακανονίσουν την οφειλή τους.

Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από πολίτες όσο και από τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εισπρακτικές εταιρίες δεν τηρούσαν το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι τηλεφωνήματα σε οφειλέτες μπορούν αν γίνονται μόνο αν έχουν περάσει 10 μέρες από τότε που η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη και μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, από τις 09:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Απαγορεύεται επίσης να ενημερώνουν τρίτους για την οφειλή του δανειολήπτη και απαγορεύεται να επικοινωνούν σε επαγγελματικό τηλέφωνο, εκτός αν είναι το μοναδικό που έχει δηλωθεί στην τράπεζα.

Επίσης, οι κλήσεις που επιτρέπεται να καταγράφονται, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά κατά του οφειλέτη ούτε να εμφανίζονται ως απόδειξη νέας συμφωνίας για την αποπληρωμή της οφειλής.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες, υπάλληλοι των εισπρακτικών εμφανίζονταν ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων ενώ πολλές φορές απειλούσαν τους οφειλέτες με δικαστικές κινήσεις, όπως ασφαλιστικά μέτρα ή διαταγές πληρωμής.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η σωτηρία της Ελλάδος

Ο Ιδιωτικός Τομέας ως εργοδότης του Δημοσίου Γεώργιος 

Εμ. Δημητράκης

Όσο περισσότερο βαθαίνει η κρίση εις την Ελλάδα, τόσο περισσότερο γίνεται δυσοίωνο το μέλλον των Ελλήνων. Διότι ως Λαός αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε γιατί η οικονομική κρίση προκαλεί απειράριθμες ανατροπές σε όλα αυτά που επί δεκαετίες εθεωρούντο δεδομένα, όπως π.χ. εις την κρατική κυριαρχία, τα ατομικά δικαιώματα, την κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση, τον δημόσιο χαρακτήρα βασικών αγαθών κ.λπ.

Εδώ, δυστυχώς, κυριαρχεί η εσφαλμένη έννοια του «φορέα του δημοσίου συμφέροντος», ότι μόνο οι πολιτικοί και τα αρμόδια όργανα του κράτους μπορούν να αποφασίζουν  για όλα και όχι ουδείς άλλος, με συνέπεια να περιττεύουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών.

Η κατάντια της χώρας μας ως συνέπεια της κρίσης οφείλεται εις την παρερμηνεία του ορισμού και της  έννοιας του Κράτους. Κράτος εις τα αρχαία ελληνικά σημαίνει «δύναμη», η οποία στηρίζεται εις την οργάνωση των πολιτών, με κοινό τόπο διαμονής.

Η δύναμη και η θέληση των πολιτών  προσδιορίζει όχι μόνον την ουσιώδη έννοια του Κράτους, αλλά  παράλληλα επιλέγει την θέσπιση των Οργάνων του όπως π.χ. Κυβέρνηση και την ψήφιση Νόμων και Κανόνων για την διατήρηση και λειτουργία της οργανωμένης πολιτικής οντότητας, για την  άμβλυνση των αντιθέσεων και συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών. Οι οποίοι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να απολαμβάνουν τα  αγαθά και δικαιώματα της ισοτιμίας και ισονομίας. Ως εκ τούτου το Κράτος, με την βαθιά του έννοια,  είναι η αναγνωρισμένη κυριαρχία όλων των πολιτών.

Το Κράτος δημιουργήθηκε από την στιγμή εκείνη που ο άνθρωπος άρχισε να συγκροτεί τις πρώτες πρωτόγονες αγροτικές κοινωνίες, να παράγει πλεονάσματα των αγαθών και να δημιουργεί το εμπόριο για να πουλά αυτά τα αγαθά.

Από την οργανωμένη αυτή δραστηριότητα του ανθρώπου π.χ. τώρα του πολίτη και κοινωνίας, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της ανθρωπότητας έχουμε  την ανάπτυξη της οικονομίας, ως μοναδικό και  βασικό κυριαρχικό πυλώνα του Κράτους.

Όπως προαναφέρθηκε, το Κράτος είναι προϊόν της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου μπερδεύτηκε σε μία αξεδιάλυτη αντίφαση με τον ίδιο τον εαυτόν της, διασπάστηκε σε ασυμφιλίωτες αντιθέσεις που τώρα είναι ανήμπορη να παραμερίσει..
Και για να μη φθείρουν αυτές οι αντιθέσεις, οι τάξεις και τα αντιμαχόμενα οικονομικά συμφέροντα τον εαυτό τους και την κοινωνία σε έναν άκαρπο αγώνα, έγινε αναγκαία μια δύναμη που φαινομενικά στέκεται πάνω από την κοινωνία, για να μετριάζει τη σύγκρουση, για να την κρατάει μέσα εις τα όρια της «τάξης».

Και η δύναμη αυτή που βγήκε από την κοινωνία, αλλά που τοποθετήθηκε πάνω από αυτήν, που όλο και περισσότερο αποξενώνεται από αυτήν, είναι ο Κρατισμός του Ελληνικού Δημοσίου. Το οποίο ταχύτατα κατέστη Κράτος εν Κράτει και αντίπαλος και εχθρός της κοινωνίας δηλαδή του αποκαλούμενου εξ ορισμού «Ιδιωτικού Τομέα» που παράγει όλο τον πλούτο και όλα τα πλεονάσματα της Εθνικής Οικονομίας.

Ο Καθηγητής Χάρης Παμπούκης (Κράτος και κρατισμός…) πριν γίνει Υπουργός, είχε πει συνοπτικά ποιος είναι ο «Κρατισμός»: «Ο Κρατισμός στηρίζεται εις την φοβία, περιορίζει την αυτονομία του ατόμου, ρημάζει την εμπιστοσύνη των πολιτών εις τους Θεσμούς, υποσκάπτει τους κανόνες και τις αξίες, υποθηκεύει την αξιοκρατία, δεν στηρίζει την κοινωνική αναδιανομή εισοδημάτων και την ισότητα δικαιωμάτων και δυνατοτήτων.

Το κυριότερο όμως αποτέλεσμα της κοινωνικά εγκληματικής του δράσης είναι ότι οργανώνει την φαυλότητα και αποστερεί από το Έθνος την αυτοπεποίθησή του. Συγκροτεί πολιτισμικά μια αντικοινωνική νοοτροπία, μια νοοτροπία περί μη τηρήσεως κανόνων που υποθάλπει τη διαφθορά. Συντηρεί κανόνες δύο ταχυτήτων και πλήττει καίρια την ισονομία και την ισοπολιτεία». Είναι αυτός τελικά; Ναι είναι αυτός, είναι ο Ελληνικός Κρατισμός τον οποίο δεν εμπιστεύονται πια οι ‘Ελληνες!

Το Δημόσιο φαντάζει εις την λαϊκή φαντασία ως δυνάστης, αλλά συνάμα και ως απελευθερωτής. Η σχέση πολίτη με το Κράτος συνθέτει το περισσότερο, ίσως, αντιπροσωπευτικό στοιχείο της νεοελληνικής αντιφατικότητας. Διότι, ενώ ως παγκοσμίως γνωστόν, ο Ιδιωτικός Τομέας είναι ο βασικός και κυρίαρχος  πυλώνας της Παγκόσμιας Οικονομίας, ο οποίος παράγει πλούτο.
Ο Δημόσιος Τομέας της χώρας μας, αντί να διαχειρίζεται με ευσυνειδησία και φειδώ τον παραγόμενο πλούτο και φόρους και εισφορές του Ιδιωτικού Τομέα, αυτής της ίδιας της κοινωνίας, εις την οποία οφείλει την ύπαρξη του, κατασπαταλά και καταβροχθίζει αφειδώς και ασυνείδητα τους πόρους του Έθνους.

Διότι εις την χώρα μας έχει παρερμηνευθεί ο όρος και ο σκοπός του Δημοσίου Τομέα. Εις την ουσία ως ένα Οργανισμό και Διαχειριστή των πόρων του Ιδιωτικού Τομέα, αυτής δηλαδή της Ελληνικής Κοινωνίας. Να διατηρεί και να συντηρεί τις απαραίτητες κοινωνικές λειτουργίες του Κράτους, ως όφειλε,  προς όφελος των πολιτών.

Και παράλληλα να διαθέτει το πλεόνασμα των εσόδων, με την επιστροφή αυτών, σε δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ιδιωτικού Τομέα , την διασφάλιση και αύξηση της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας. Δυστυχώς αντί αυτού έχουμε  την δυσανάλογη και τεράστια διόγκωση του Δημόσιου Τομέα, στενού και ευρύτερου,  ο οποίος πριν από την κρίση βάσει εκτιμήσεων υπερέβαινε το 1.2 εκατ. υπαλλήλων, αν και ως ήδη γνωστόν εδώ και 25 χρόνια είχε επέλθει ο εξοπλισμός του με εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ένα τεράστιο αντιπαραγωγικό, πλουσιοπάροχα υπεραμειβόμενο, -σε αντίθεση με τον Ιδιωτικό Τομέα!-,  με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και προνόμια υδροκέφαλο τέρας. Το οποίο επί δεκαετίες  όχι μόνον  απομυζούσε και καταβρόχθιζε  τους πόρους του Έθνους, όχι μόνον  αποστερούσε από τον Ιδιωτικό Τομέα κεφάλαια και επενδύσεις, οι οποίες με μία  χρηστή διαχείριση έπρεπε να επιστρέφουν εις αυτόν, αλλά φρόντιζε και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και δανεισμών δισεκατομμυρίων Ευρώ να διασφαλίζει την εγκληματική και τόσο επώδυνη για το Έθνος ύπαρξη του.

Αυτή η απίστευτη εχθρότητα του Δημόσιου Τομέα εις το τέλος κατέστρεψε και τον Ιδιωτικό Τομέα ή έστρεψε αυτόν σε φυγή εις το εξωτερικό, αλλά χρεοκόπησε και την Ελλάδα. Βάσει εκτιμήσεων, και σε σύγκριση με άλλες χώρες, ακόμη και αυτής της Ε.Ε., ο Δημόσιος Τομέας εις την χώρα μας, με το ΑΕΠ του έτους 2008, το οποίο ήταν μόλις 250 δις ευρώ, και με το ΑΕΠ του 2014, το οποίο ανέρχεται μόλις εις το 170 δις Ευρώ, δεν έπρεπε να απασχολεί περισσότερους από 200 χιλιάδες και 150 χιλιάδες αντιστοίχως.

Για τον λόγο αυτόν αυτή η αντιφατικότητα εις την χώρα μας, για την σημασία της διατήρησης του Κρατισμού όχι μόνον πρέπει να εξαλειφθεί, για να εξέλθει και να σωθεί η Πατρίδα μας από την κρίση, αλλά παράλληλα να αποκατασταθεί και να αναβαθμισθεί τώρα σε νέες βάσεις η ευθύνη, ο ρόλος και η θέση του Ιδιωτικού Τομέα.

Ο οποίος με την δημιουργία ενός Φορέα π.χ. «Οργανισμός Διαχείρισης Εθνικών Εσόδων» να διαχειρίζεται με εθνική ευθύνη τους καταβαλλόμενους φόρους, να προωθεί ένα μέρος αυτών εις εκείνο μόνο το τμήμα του Δημοσίου Τομέα το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του Κράτους, των Θεσμικών Οργάνων, την Εθνική Άμυνα, Εκπαίδευση, Υγεία/Κοινωνική Ασφάλιση, Εθνικά ‘Έργα, το δε υπόλοιπο υπό την μορφή των επενδύσεων να επιστρέφεται εις την παραγωγή και την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, δηλαδή εις την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
 
Γεώργιος  Εμ. Δημητράκης  

Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού/ Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια
infognomonpolitics.blogspot.grΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με φόρους Σουηδίας του ’70 και κράτος Ουγκάντας ή Ρουμανίας του Τσαουσέσκου

Αρθρο-σοκ του Κώστα Στούπα
 
Αρκεί να κάνεις μια βόλτα με το τρίκυκλο από την Κηφισιά ως την Βουλιαγμένη και από τον Κορυδαλλό ως την Ελευσίνα για να διαπιστώσεις ότι τα πάντα ενοικιάζονται και πωλούνται. Οτι οι επιχειρήσεις κλείνουν μία μετά άλλη (πάνω από 15.000 έκλεισαν μέσα στο 2016), ότι ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας κυριαρχεί εκεί έξω μέσα στην κουφόβραση της οργής.
Ο Κώστας Στούπας αποτυπώνει με το τρόπο του- στο άρθρο του στο Capital.gr-την κόλαση που έρχεται…

Η κατάσταση μοιάζει να είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι φαίνεται και κυρίως απ’ ό,τι μήνες προβλέπει ετούτη εδώ η στήλη που επικρίνεται για την απαισιοδοξία της.

Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο φανερό πως όχι η ανάσταση της οικονομίας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για μετά το Πάσχα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη συνολική κατάρρευση, το θάνατο της οικονομίας “ζόμπι” που διατηρούσαν εν ζωή τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές ροές ρευστότητας.

Ειλικρινά είναι μνημειώδης η αδυναμία του “τρίο στούτζες” που παριστάνει το οικονομικό επιτελείο να καταλάβει τι συμβαίνει στην οικονομία και την κατάρρευση στην οποία οδηγούν οι ανεξέλεγκτοι φόροι και εισφορές αλλά και τον πολλαπλασιασμό της ισχύος της ελληνικής κατάρρευσης από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Το ΙΟΒΕ  προχθές στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση εκτιμά για το 2016 ύφεση 1%. Η στήλη βρίσκει αυτή την εκτίμηση συγκρατημένη καθώς στηρίζεται στα μέχρι τώρα στοιχεία και όχι στη ραγδαία επιδείνωση που αυτά θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν. Καθώς η οικονομία είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς του πλήθους, τα αρνητικά ερεθίσματα θα πολλαπλασιάσουν τις αρνητικές συμπεριφορές.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όχι μόνο δεν έχει φέρει αντιστροφή του κλίματος, αλλά επιτάχυνση των υφεσιακών τάσεων. Οι ξένοι που συμμετείχαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παγιδεύτηκαν καθώς πίστεψαν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση Τσίπρα, αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία, πράγμα που διαβεβαίωναν όλες οι κινήσεις της.

Δεν μπορούσαν να προβλέψουν το μέγεθος της ανοησίας της κυβέρνησης να πιστεύει πως με φόρους Σουηδίας του ’70 και κράτος Ουγκάντας ή Ρουμανίας του Τσαουσέσκου θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις και να πετύχουν ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως μπορεί να αποδειχτούν τόσο ανόητοι εκτός από όσους γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτονται.

Μόλις από την αρχή του 2016 άρχισε να αποκρυσταλλώνεται το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με το 90% να στηρίζεται στην αύξηση της φορολογίας, οι ξένοι κερδοσκόποι αναζήτησαν ευκαιρία εξόδου. Έτσι πούλησαν το σενάριο των θετικών επιπτώσεων που θα έφερνε η θετική αξιολόγηση.

Αυτό εκφράστηκε ως εξής στο χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός δείκτης από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο που ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση κινήθηκε από τις 400 στις 1.200 μονάδες. Ένα μήνα μετά είχε επιστρέψει κάτω από τις 600 και οι προοπτικές, με βάση τις εσωτερικές αλλά και τις διεθνείς πλέον εξελίξεις, δεν είναι ευοίωνες.pin


Ο τραπεζικός δείκτης του ΧΑ αποτυπώνει μέχρι στιγμής τον αντίκτυπο στην οικονομία που είχε η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ο τραπεζικός δείκτης το Μάρτιο του 2014, τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές που δρομολόγησαν την άνοδο στην εξουσία, ήταν στις 40.000 μονάδες. Το Φεβρουάριο του 2016 ήταν στις 400 μονάδες. Πρόκειται για γενοκτονία η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Η Ελλάδα μοιάζει αυτή τη στιγμή με βάρκα στη θάλασσα η οποία δεν κινείται (δεν παρουσιάζει ανάπτυξη) αλλά μπάζει και νερά. Αυτή είναι η εσωτερική κατάσταση. Στην παραπάνω κατάσταση που η βύθιση αποτελεί μόνο θέμα χρόνου, προσθέστε και την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος με τις αναταράξεις που προκαλεί το Brexit και την κυριότερη από αυτές που είναι το σκάσιμο της τραπεζικής “φούσκας” στην Ιταλία.
Στην Ιταλία υπάρχουν περί τα 360 δισ. κόκκινα δάνεια.  Μαζί με τα ελληνικά πλησιάζουν τα 500 δισ. ευρώ. Είναι υπεραρκετά για να πυροδοτήσουν μια διεθνή κρίση μπροστά στην οποία η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θα μοιάζει με παιδικό πάρτι.

Το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ έχει μια μόχλευση της τάξης του 26 προς 1. Αυτό όμως αφορά το μέσο όρο. Πολλές τράπεζες έχουν μεγαλύτερη.

Η Λήμαν όταν έσκασε είχε μόχλευση στο 30 προς 1. Το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ φτάνει τα 46 τρισ. ευρώ όταν το ΑΕΠ της είναι στα 13-14 τρισ. ευρώ. Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ που διαθέτουν ενιαία πολιτική και οικονομική δομή η οποία αντέδρασε ενιαία όταν έσκασε η κρίση, στην Ευρώπη γίνεται του “Κουτρούλη ο γάμος”. Ουσιαστικά τα χρέη του νότου καλούνται να πληρώσουν οι αποταμιευτές του βορρά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Επειδή οι αποταμιευτές του βορρά τα έχουν πληρώσει ουσιαστικά τα χρέη του νότου και δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω ούτε με πόλεμο, αν το καταλάβουν μπορεί να αποδεχθούν και την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, αν τους “πουληθεί” κατάλληλα. Προς το παρόν όμως η διάλυση μοιάζει πιο πιθανό σενάριο.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου στον τοπικό τυφώνα ΣΥΡΙΖΑ που τα τελευταία δυο χρόνια σαρώνει τα πάντα με αυξανόμενη ένταση, προστίθεται και ένα μεγαλύτερος διεθνής τυφώνας με επίκεντρα το ΗΒ και την Ιταλία.

Αναμφίβολα, θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακατατάξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η επόμενη μέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη θα είναι διαφορετική από τη σημερινή.
Ούτε πως θα είναι μπορεί κάποιος να προβλέψει, ούτε πότε ακριβώς θα είναι αυτή η επόμενη μέρα. Βρείτε καταφύγιο να κρυφτείτε και περιμένετε σύντροφοι!
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Xτίζει εκ νέου την Ευρώπη πετώντας έξω Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία

Για το ελληνικό πρόβλημα δεν υπάρχει λύση υποστήριζε ο Τζόρτζ Σόρος από το Νταβός της Ελβετίας, τον περασμένο Μάιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις δύο άλλων ιερών τεράτων της παγκόσμιας Οικονομίας: του Αλαν Γκρίνσπαν και του Γουόρεν Μπάφετ.

Από τον Ian Ford

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι θέμα χρόνου και δεν θα οδηγούσε στη διάσπαση της νομισματικής ένωσης, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Het Financieele Dagblad ο τέως διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν. «Οσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους», δηλώνει και προσθέτει πως σε αντίθεση με αυτό που πίστευε πριν από δύο χρόνια, η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης. «Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι απώλειες δεν θα ήταν μεγάλες για τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Δεν βλέπω πως θα μπορούσε η Γερμανία να “αποζημιωθεί”. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο», επισημαίνει.

Από την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ υποστήριζε μιλώντας στην εφημερίδα  Euro-am-Sonntag ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ. Είναι ακριβώς αυτό που πιστεύει ο Σόιμπλε για την Ευρώπη του κοντινού μέλλοντος. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών θέλει να πετάξει την Ελλάδα με τις κλωτσιές από την Ε.Ε.

Για την ακρίβεια μάλιστα θέλει να το ζητήσουμε οι ίδιοι και ελπίζει ότι ο Τσίπρας θα κάνει ένα ακόμη δημοψήφισμα κι αυτή τη φορά θα αποχαιρετήσουμε το ευρώ. Η Ελλάδα σε αντίθεση με ην Αγγλία, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που θα κέρδισε το ΟΧΙ στο ευρώ θα έχει βγει με κλωτσιές σε διάστημα 6 μηνών. Καμμία σχέση με την ανοχή που δείχνει το Βερολίνο στην Αγγλία. Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” οι Γερμανοί έχουν υποσχεθεί στους Αγγλους να ξαναχτίσουν από την αρχή την Ευρώπη με ιδρυτικά μέλη της Νέας Ευρώπης την Γερμανία, την Αγγλία, την Αυστρία και την Ολλανδία-ούτε η Γαλλία δεν θα βρίσκεται στον αρχικό πυρήνα.

Ετσι εξηγούνται και οι δηλώσεις του Σόιμπλε για την Πορτογαλία που πρέπει να μπει σε νέο μνημόνιο. Αυτό έκανε έξαλλους τους Πορτογάλους, οι οποίοι ας ετοιμάζονται να εξέλθουν επίσης κλωστηδόν.

Ο γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ είχε κληθεί στο πορτογαλικό ΥΠΕΞ την 30ή Ιουνίου, την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο Σόιμπλε για την δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λισαβόνα, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», είχε προειδοποιήσει ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Βερολίνο.

Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».

«Η πορτογαλική κυβέρνηση κρίνει αυτές τις δηλώσεις άδικες και μη φιλικές κι εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά της στις γερμανικές αρχές μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών διαύλων», είχε σημειώσει μετά τον σάλο που ξέσπασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντους Σίλβα, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία εξαιτίας των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία, παρέβησαν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν θα δωθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Αυτήν την Παρασκευή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Την Παρασκευή 15/07/2016 λήγει και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα παρατείνει τη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πέρα από αυτή την καταληκτική ημερομηνία, γι’ αυτό καλεί τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις ημέρες που απομένουν.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Εκτός των παραπάνω η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Και η ισπανική δικαιοσύνη κινείται κατά της Volkswagen

Αφορμή στάθηκε το πασίγνωστο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η μητρική εταιρία της Volkswagen, που εδρεύει στη Γερμανία, και όχι οι συνδεόμενες με αυτή εταιρίες στην Ισπανία, θα είναι υπόλογη για να απαντήσει στις όποιες κατηγορίες αφορούν την χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων.

Η Volkswagen (VW) παραδέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι παραποίησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι έως και 11 εκατ. οχήματα παγκοσμίως ίσως έφεραν το παράνομο λογισμικό.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε πει ότι οι ισπανοί ερευνητές, που την κατηγορούν για απάτη σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων με κινητήρες ντίζελ, θα πρέπει να στραφούν στις συνδεόμενες με αυτή εταιρίες στην Ισπανία, την Seat, την Volkswagen-Audi España και την Volkswagen Navarra.

Η προκαταρκτική δικαστική διαδικασία σε βάρος της VW ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ενώ εκτιμάται ότι η υπόθεση αφορά περίπου 700.000 οχήματα ντίζελ στην Ισπανία, κυρίως μοντέλα VW και Seat.

Σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη κατατεθεί πολλές αγωγές σε βάρος της εταιρίας, ενώ χθες της ανακοινώθηκε ότι πρέπει να καταβάλει επιπλέον πρόστιμα 86 εκατ. ευρώ στην Καλιφόρνια πέρα από το διακανονισμό της περασμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ ύψους 14,7 δισεκ. δολαρίων.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχονται νέα ΚΑΝΟΝΙΑ στην ΑΓΟΡΑ!Τρόμος στο Μαξίμου...

Πανικός επικρατεί στο Μαξίμου. Το success story της μετα-σαμαρικής εποχής φαίνεται πως 'κολλάει' στα απανωτά λουκέτα που έχουν παγώσει όλη την ελληνική κοινωνία.

Πέραν, όμως, των γνωστών εταιριών όπως ο Μαρινόπουλος και η JetOil, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που είναι στο όριο της κατάρρευσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, από τις πληροφορίες που μας έρχονται καθημερινά, προβλήματα αντιμετωπίζουν εταιρείες από τους κλάδους της γαλακτοβιομηχανίας, του εμπορίου, της ιδιωτικής υγείας και των κλινικών, των ναυπηγείων, της μαζικής εστίασης και της βιομηχανίας αλουμινίου, ενώ ήδη αρκετοί όμιλοι έχουν περάσει ήδη στον έλεγχο των τραπεζών, αφού αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους.

Επίσης πρόβλημα έχουν οι δύο μεγάλες εταιρείες της ιχθυοκαλλιέργειας, Σελόντα και Νηρέας, η ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways, το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο και από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Euromedica. Η αγωνία στην αγορά είναι έκδηλη, καθώς σε περίπτωση που αρχίσει το καταστροφικό ντόμινο πτωχεύσεων δύσκολα θα αποφευχθούν οι ζημιές, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και τη δικής τους βιωσιμότητα.

Όσον αφορά τα ήδη γνωστά, και άγνωστα κανόνια, αναφέρουμε επιγραμματικά τις εταιρείες Ηλεκτρονική Αθηνών, Athens Lydra Marriot, Πυρσός, Παπασωτηρίου, Softex, Sprider, Atlantic Supermarket, o πρώην Κατσέλης (η εμπορική ονομασία υπάρχει ακόμα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αλλάξει) η Αγνό κ.α.

Προβλέπεται ‘θερμός’ χειμώνας, με δύσκολες μέρες για την αγορά, τους εργαζόμενους, την κοινωνία. Η κυβέρνηση αντέχει το βάρος;

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εργασιακά: Ναρκοπέδιο για 13ο και 14ο μισθό. Η απάντηση Κατρούγκαλου

Ως «ναρκοπέδιο» μπορεί αν χαρακτηριστεί ο δρόμος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση όσον αφορά στα εργασιακά κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Αυτό το «ναρκοπέδιο» περιγράφεται στο έγγραφο- φωτιά που έχει παραδοθεί ήδη στο Γιώργο Κατρούγκαλο, αν και το υπουργείο κάνει προσπάθεια υποβάθμισης του σχετικού εγγράφου.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά το ψαλίδι αναμένεται να επέλθει με την κατάργηση των τριετιών και των... πρόσθετων, δηλαδή των δώρων, όπως ζητούν οι δανειστές,.

Σύμφωνα με έγγραφο των πιστωτών - 21 σελίδων, οι δανειστές θεωρούν ότι ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός και προτείνουν αυτός να καθορίζεται από τις επιχειρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους για να αντέξουν στην κρίση. Επίσης ζητούν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Επίσης οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, θεωρώντας ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%

Σε αυτό το έγγραφο-φωτιά, το κουαρτέτο αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%.

Η απάντηση του Συντρόφου Γιώργου Κατρούγκαλου

Με δήλωσή του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το επίμαχο έγγραφο των θεσμών δεν απευθύνεται καν στην κυβέρνηση, αλλά είναι ένα υπόμνημα προς την Επιτροπή Ειδικών, η οποία ετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη διαπραγμάτευση πάνω στα εργασιακά, που θα γίνει το φθινόπωρο κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο υπουργός Εργασίας τονίζει μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί τίποτε άλλο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέρα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει προτείνει η ίδια η Αθήνα, και των δύο πάγιων «ιδεοληπτικών» αιτημάτων του ΔΝΤ, που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. «Ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο», υπογραμμίζει.

Σημειώνει δε ότι ο κείμενο αντανακλά γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η Αθήνα επιδιώκει να «απομονώσει και να εξουδετερώσει» στη διαπραγμάτευση, και κατηγορεί το Ταμείο για «ιδεοληπτική προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι την Τρίτη έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

πηγη

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κόφτης» επικουρικών συντάξεων από τις 2 Αυγούστου

Mειώσεις στις επικουρικές συντάξεις  μπαίνει από τις 2 Αυγούστου στα ποσά που λαμβάνουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι. Οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν εφόσον το άθροισμα μαζί με την κύρια ή οποιαδήποτε άλλη σύνταξη λαμβάνουν (γήρατος, αναπηρίας, ή θανάτου) είναι πάνω από 1.300 ευρώ μικτά.

Πιο αναλυτικά:

Συνταξιούχοι με κύρια 1.000 ευρώ και επικουρική 200 ευρώ (άθροισμα 1.200 ευρώ) μπορεί φαινομενικά να μένουν έξω από το ψαλίδι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, γιατί το άθροισμα που θα ληφθεί υπόψη για να δουν τα Ταμεία πόσοι ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, δεν θα είναι αυτό που βάζουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι, αλλά θα είναι το μικτό ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής.

Στο μικτό ποσό συνυπολογίζονται ο φόρος, η εισφορά ασθένειας και οι αρχικές μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2010 στις κύριες άνω των 1.400 ευρώ και το 2011 στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αυτές οι κρατήσεις έγιναν μεν στις συντάξεις, αλλά το υπουργείο δεν τις αφαιρεί από τα ποσά που παίρνουν οι συνταξιούχοι, με στόχο να ανέβει τεχνητά το άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ και ο «κόφτης» να πιάσει περισσότερους.

Ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων που θίγονται από τις περικοπές θα είναι μεγαλύτερος από τους 250.000 που εκτιμούσε στην αρχή το υπουργείο Εργασίας.

Νεότερα στοιχεία από την επεξεργασία που κάνουν τα Ταμεία -και κυρίως η ΗΔΙΚΑ που τηρεί το μητρώο δικαιούχων σύνταξης όλων των φορέων- δείχνουν ότι από τις μειώσεις επικουρικών θίγονται σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι είτε με ψαλίδι κατά μερικά ευρώ (2-10 ευρώ) είτε με μεγαλύτερες μειώσεις (άνω των 50 ευρώ το μήνα).

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις προέρχονται από το ΙΚΑ. Στους πίνακες που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» και προέρχονται από επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος, φαίνονται πόσοι παίρνουν κύρια μέχρι 1.000 και πόσοι πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς και πόσοι είναι με επικουρική ως 200 και πόσοι με 200 ευρώ και άνω.

Τα στοιχεία για τους δικαιούχους κύριας σύνταξης δείχνουν ότι:

• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) ως τα 1.000 ευρώ είναι 920.765 δικαιούχοι.
• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) από 1.000,01 ως 1.300 ευρώ είναι 98.834 συνταξιούχοι.
• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) από 1.300,01 ευρώ και άνω είναι 69.897 συνταξιούχοι.

Σύνολο δικαιούχων κύριας από το ΙΚΑ, χωρίς άλλους φορείς, 1.089.496 συνταξιούχοι.

Αντίστοιχα για την επικουρική έχουμε στο ΙΚΑ:

• Ως 150 ευρώ επικουρική γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου παίρνουν 278.818 συνταξιούχοι.
• Από 150,01 ως 200 ευρώ παίρνουν 233.362 συνταξιούχοι.
• Από 200,01 ευρώ και πάνω παίρνουν 206.039 συνταξιούχοι.

Σύνολο δικαιούχων επικουρικής μόνο ΙΚΑ, χωρίς άλλους φορείς, 718.219 συνταξιούχοι.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 206.039 δικαιούχοι επικουρικής ΙΚΑ που παίρνουν μικτό ποσό από 200 ευρώ και πάνω είναι στην πρώτη ζώνη κινδύνου για μειώσεις, εφόσον από κύρια σύνταξη παίρνουν μικτό ποσό από 1.100 ευρώ και άνω.

Στη δεύτερη ζώνη περικοπών είναι οι 233.362 συνταξιούχοι που παίρνουν μικτό ποσό επικουρικής από 150 ως 200 ευρώ, εφόσον η μικτή κύρια σύναξη είναι από 1.150 ευρώ και άνω.
Στην τρίτη ζώνη περικοπών βρίσκονται και όσοι έχουν υψηλότερη κύρια (άνω των 1.250 ευρώ) και χαμηλή επικουρική (80, 100, 120 ευρώ).

Από τους 470.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, επικουρική έχουν σχεδόν το σύνολο των πολιτικών συνταξιούχων και οι απόστρατοι της Αστυνομίας που λαμβάνουν επικουρική από το ΤΕΑΠΑΣΑ. Εκτιμάται ότι μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική άνω των 1.300 ευρώ έχουν πάνω από 130.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και τραπεζών υπολογίζεται ότι ο «κόφτης» πιάνει πάνω από 80.000 συνταξιούχους που ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.300 ευρώ μικτά από κύρια και επικουρική.

Από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ υπερβαίνουν τους 50.000, σε σύνολο 80.000 συνταξιούχων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η πώληση του Λυκαβηττού και ο υιός Τσιπρα

Γιὰ τὸ Ἑλληνικὸ τὸ ξέρατε. Τὸ ὅτι τὸ Θέατρο ὅμως τοῦ Λυκαβηττοῦ εἶναι μεταξὺ τῶν ἀκινήτων ποὺ πωλεῖ ὁ κ. Πιτσιόρλας (ἔ, ναὶ συγγνώμη, ἐνοικιάζει γιὰ 99 ἔτη), τὸ ξέρατε; Ἂ ὥστε δὲν τὸ ξέρατε… Πῶς; Ὥστε δὲν σᾶς ἐκπλήσσει; Μμμ… Δὲν μὲ ¬ἐκπλήσσει τὸ γεγονὸς ὅτι δὲν σᾶς ἐκπλήσσει. Θὰ μὲ ἐξέπληττε στὴν πραγματικότητα μόνο τὸ νὰ μοῦ λέγατε ὅτι καλὰ θὰ κάνουν νὰ δώσουν καὶ τὸν Παρθενῶνα στὰ γρήγορα! Αὐτὸ ναί, θὰ μὲ ἐξέπληττε ὄντως. Ἀπὸ τὴν ἄλλη βεβαίως μιλῶ γιὰ τὸ τώρα… Διότι δὲν θὰ ἐκπλαγῶ καθόλου, ὄχι, ὄχι, ἂν τὸ ἀκούσω ὕστερα ἀπὸ τέσσερεις – πέντε νέες ἐκλογικὲς ἐπικρατήσεις τοῦ ΣΥΡΙΖΑ (στὴν ἑπομένη ὀκταετία)… Καὶ ξέρω ἤδη τὴν ἐπιχειρηματολογία σας! Μὲ ἰδιωτικὸ management καὶ επενδύσεις θὰ σκίσῃ καὶ ὁ Παρθενών.

Καιρός του δὲν εἶναι νὰ δῇ καλυτέρας ἡμέρας; Μπορεῖ καὶ νὰ τὸν ἀναστηλώσουν ἐπιτέλους οἱ ἰδιῶται (πετῶντας τὰ συντρίμμια τοῦ Μοροζίνη). Ποιὸ τὸ κακό; Σάμπως θὰ ἀνέβῃ πάλι γερμανικὴ σημαία ἐκεῖ πάνω; Ἐνδέχεται ἁπλῶς νὰ κατέβῃ ἡ ἑλληνική. Καὶ – γιὰ νὰ ποῦμε τὴν ἀλήθεια – θὰ ἔχουμε ἄδικο νὰ τὴν κατεβάσουμε; Ὁ Παρθενὼν εἶναι κληροδότημα τοῦ Παγκοσμίου Πολιτισμοῦ.
Πῶς μποροῦν καὶ καπηλεύονται τὴν ὑψηλὴ τέχνη κάποιοι ἐν ὀνόματι τῶν… ἐθνῶν; Ἂχ τὶ ὡραῖα ποὺ ἔχουμε καὶ τὸν κ. Φίλη νὰ μᾶς βοηθῇ στὴν ἐμπέδωσι τοῦ κοσμοπολιτισμοῦ – τὸν λεπτότατο (ἀπὸ πλευρᾶς πνεύματος) ἄνθρωπον αὐτόν.

Πέραν τῆς πλάκας, συμφώνως πρὸς ἀσφαλεῖς πληροφορίες, ὁ μόνος Ἕλλην ὁ ὁποῖος ἔχει ἐναντιωθῆ σθεναρῶς στὸν κ. Τσίπρα γιὰ τὴν ἀνεπανάληπτον στὰ παγκόσμια χρονικὰ ἀσυνέπεια (γαϊδουριά) του εἶναι ὁ πεντάχρονος γιός του, ὁ ὁποῖος τὶς προάλλες τοῦ διετύπωσε τὸ μᾶλλον ἀπρόσμενο ἐρώτημα: «Γιατὶ μπαμπὰ μὲ ώνόμασες Ἑρνέστο;» Μοῦ τὸ εξιστόρησε ἕνας ἐκκεντρικὸς jazzίστας ὀνόματι Anamateur (ἕνας ἄνθρωπος ἀξιόπιστος καὶ μὲ προσβάσεις), ὁ ὁποῖος ἔχει ἤδη ξεκινήσει καὶ τὸ κάνει τραγούδι.

Αύτὸ μοῦ δημιουργεῖ κάποιες ἐλπίδες. Τὸν καιρὸ που ὑπολογίζουμε ότι τὸ ΤΑΙΠΕΔ θὰ παραδώσῃ τὴν Ἀκρόπολι, ὁ Ἑρνέστος θὰ εἶναι στὴν κατάλληλον ἡλικία (γύρω στὰ 13-14) γιὰ νὰ ξεκινήσῃ τὶς καταλήψεις του, στὰ πρότυπα τοῦ μπαμπᾶ. Σὰν γιὸς Πρωθυπουργοῦ δὲν θὰ ξεκινήσῃ φυσικὰ ἀπὸ τὸ Λύκειο τῆς γειτονιᾶς του, ὅπως ὁ πατήρ του. Θὰ πάῃ κατ’ εὐθεῖαν στὴν Ἀκρόπολιν. Καὶ ποιὸς θὰ τὸν σταματήσῃ ἄλλωστε; (Δὲν μιλοῦμε γιὰ τὸν υἱόν ἑνὸς τυχαίου ὑπουργοῦ – τύπου Σκουρλέττη!)
Ἔχω λοιπὸν γιὰ κάποιον λόγο τὴ πεποίθηση ὅτι ἐκείνη τὴν κρίσιμον ὥρα ὁ Ἑρνέστος θὰ φωτισθῇ καὶ θὰ ἀποφασίσῃ νὰ σεβασθῇ τὸ ὄνομά του (τὸ βαφτιστικό). Θὰ κάνῃ τὴν ἀναπάντεχη καὶ μὴ ἀναμενομένη (τοὐλάχιστον ἀπὸ τοὺς γεννήτοράς του) ὑπέρβασι, δίδοντας τὴν δέουσα προσοχὴ στὸ αὐτονόητο, δηλαδή στὴν σωστὴ αὐτο-ὀργάνωσι καὶ αὐτο-διαχείρισι τοῦ καταληφθησομένου χώρου.
Αἱ ἐπαναστατικαὶ ἐπιδόσεις τοῦ Τσίπρα τοῦ νεωτέρου (αἱ αὐθεντικῶς ἐπαναστατικαί) εἶναι σίγουρο ὅτι θὰ δημιουργήσουν τότε σχεδὸν ὡς διὰ μαγείας μιὰ τομὴ στὸν τρόπο μὲ τὸν ὁποῖον γίνονται αἱ καταλήψεις γενικότερον ἐν Ἑλλάδι. Στὰ σχολεῖα θὰ σταματήσουν οἱ καταληψίαι νὰ καταστρέφουν τὰ ἐργαστήρια χημείας, στὰ πανεπιστήμια θὰ σταματήσουν νὰ καῖνε ἔργα τέχνης καὶ στὸ θέατρο «Ἐμπρὸς» στοῦ Ψυρρῆ (ποὺ θὰ συνεχίζῃ ἀδιαλείπτως νὰ εἶναι ὑπὸ κατάληψιν), θὰ άρχίσουν οἱ καταληψίαι τῆς μίας βάρδιας νὰ καθαρίζουν τοὺς ἐμετοὺς τῶν διαφόρων μεθυσμένων καταληψιῶν ἢ τῶν ἐπισκεπτῶν των προτοῦ ἀναλάβῃ ἡ ἑπομένη βάρδια. Αὐτὸ ξέρετε τὶ σημαντικὸ ποὺ θὰ εἶναι; Ὁ Ἀλέξιος γιὰ πρώτη φορὰ στὴν ζωή του (χάρις στὸν Ἑρνέστο) θὰ καταλάβῃ ὅτι εἶναι παρωχημένος! Καὶ τότε (μόνον τότε) εἶναι ποὺ ἴσως ἐπιτέλους ἐντραπῇ καὶ ἀποφασίσῃ νὰ μᾶς ἀπαλλάξῃ ἀπὸ τὴν παρουσία του.
 
(Γιατί, μακάρι νὰ διαψευσθῶ, δὲν ἔχω τὸν ἑλληνικὸ λαὸ ἱκανὸ νὰ τὸν πετᾷ κλωτσηδὸν ἀπὸ τὴν ἐξουσία οὔτε λεπτὸ νωρίτερα).

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!