EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Πέντε πράγματα που δεν σου έχουν πει για το e-banking

Είστε κι εσείς από τους... "παραδοσιακούς" που λατρεύουν να περνούν την ώρα τους παίζοντας "κάντι-κρας" στην ουρά για το ταμείο της τράπεζας, το ταχυδρομείο ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία; 
Ή μήπως λατρεύετε τη διαδικασία να... κατασκοπεύετε τον σπιτονοικοκύρη, μπας και τον πετύχετε ώστε να του δώσετε το ενοίκιο; Είναι ώρα να μάθετε τι σημαίνει πραγματικά e-banking και πως αυτό θα σας λύσει τα χέρια, θα αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο σας και θα... συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με το e-banking γλιτώνεις χρόνο...

Ας κάνουμε δύο υποθετικά σενάρια και ας αφήσουμε όποιον τα διαβάσει να επιλέξει ποιο από τα δύο θα προτιμούσε:

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ένα αγχωτικό πρωινό. Έρχεται πρώτη του μήνα και πρέπει να πληρώσετε λογαριασμούς, ενοίκιο και άλλες υποχρεώσεις. Ξυπνάτε τρεις ώρες νωρίτερα, τρέχετε στην τράπεζα να πάρετε αριθμό προτεραιότητας, ενώ στο μεταξύ γυρίζετε από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, σε ταχυδρομείο και άλλες υπηρεσίες προκειμένου να πληρώσετε τους λογαριασμούς. Αν μάλιστα κάποιος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή του νερού έχει λήξει, θα πρέπει να εντοπίσετε το κέντρο της ΔΕΚΟ στην περιοχή σας και να πάτε να στηθείτε εκεί στην ουρά για να πληρώσετε. Α, να μην ξεχάσετε να βγάλετε πρώτα χρήματα από το ATM, για να μπορέσετε να πληρώσετε κάθε λογαριασμό.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Επιστρέφετε από τη δουλειά, μπαίνετε στον υπολογιστή και κάνετε χρήση του e-banking. Επιλέγετε μεταξύ 400 διαφορετικών πληρωμών και κάνετε απευθείας πληρωμή του αντίστοιχου ποσού από το λογαριασμό της τράπεζάς σας. Και φυσικά αποθηκεύετε και το αντίγραφο της συναλλαγής σας, στο αρχείο σας.Γνωρίζετε άμεσα πόσα χρήματα έχουν μεταφερθεί σε ποιον και τι ποσό μένει ως υπόλοιπο στο λογαριασμό και σε λιγότερο από 10' λεπτά έχετε πληρώσει όλες σας τις υποχρεώσεις από την άνεση του υπολογιστή σας.

Το e-banking της Alpha Bank για παράδειγμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες για πληρωμές σε περισσότερους από 400 φορείς στα παρακάτω:
 • Κάρτες και δάνεια Alpha Bank
 • Κάρτες άλλων τραπεζών
 • Δημόσιο, όπως Βεβαιωμένες Οφειλές ακόμα και τις ρυθμισμένες
 • ΔΕΥΑ και ΔΕΚΟ
 • Εταιρίες τηλεφωνίας
 • Ασφαλιστικές και λοιπές εταιρίες
 • Φιλανθρωπικές οργανώσεις και σωματεία

Εκτελείς τις συναλλαγές σου και αφού κλείσουν οι τράπεζες

Πέραν όμως των λογαριασμών, υπάρχουν και πολλές άλλες συναλλαγές με άλλους ιδιώτες που απαιτούν την άμεση πληρωμή υποχρεώσεων. Την πιο κλασική περίπτωση για κάτι τέτοιο, αποτελεί το ενοίκιο, το οποίο μπορεί κανείς να καταβάλει μέσω e-banking εύκολα και απλά. Αφήστε που στην περίπτωση αυτή, κάθε σας πληρωμή συνοδεύεται από το απαραίτητο αποδεικτικό με το οποίο μπορείτε να αποφύγετε παρατράγουδα στη σχέση σας με τον ιδιοκτήτη, σε ότι αφορά την καταβολή του ενοικίου.

Τα οφέλη όμως της μεταφοράς πληρωμών σε άλλο λογαριασμό Alpha Bank ή άλλες τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδας δεν σταματούν εδώ. Μπορείτε να προγραμματίσετε την πληρωμή των υποχρεώσεών σας, ώστε να ενεργοποιηθεί την ημέρα και την ώρα που το επιθυμείτε. Επιπλέον, η πληρωμή μέσω e-banking, με άμεση πραγματοποίηση της μεταφοράς μπορεί να πιστώσει τα χρήματα στο λογαριασμό του παραλήπτη ακόμη και μετά το πέρας του ωραρίου εξυπηρέτησης πελατών τραπεζών από το κατάστημα. Η Alpha Bank παρέχει ακόμα τη δυνατότητα αποστολής άμεσου εμβάσματος, της αποστολής δηλαδή χρημάτων σε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα μέσα σε 15 λεπτά!

Σου λύνει τα χέρια, εκεί που οι κάρτες δεν μπορούν

Πόσες φορές σας έχει τύχει να έχετε βρει τον "ιδανικό προορισμό" για τις καλοκαιρινές σας διακοπές ή ένα προϊόν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, αλλά όταν επιχειρείτε να κάνετε την αγορά ή την κράτηση η κάρτα δεν γίνεται δεκτή; Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις, τα καταστήματα ή οι τουριστικοί προορισμοί διαθέτουν λογαριασμούς στους οποίους μπορεί ο πελάτης να καταθέσει χρήματα ώστε να αποκτήσει ή να κρατήσει την παροχή. No sweat, δηλαδή που λένε, καθώς αυτό μπορεί να γίνει σε χρόνο μηδέν από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Βάζεις σε τάξη τα οικονομικά σου...

Αντί να ψάχνετε τα χαρτάκια του ATM, στα οποία αναγράφετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας, μπορείτε να μπείτε στον υπολογιστή σας και να δείτε επακριβώς τα χρήματα που υπάρχουν σε αυτόν, καθώς και το ιστορικό κινήσεων για αν "κρατάτε" τον έλεγχο των οικονομικών σας. Μην ξεχνάτε πως, στο λογαριασμό e-banking έχετε τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσετε μελλοντικές συναλλαγές, τα πάγια έξοδα που λέμε, ώστε να είστε σίγουροι πως αποπληρώνονται με ασφάλεια και πάντα στην ώρα τους.

Η επιλογή αυτή του e-banking όμως έχει και ένα άλλο, οικολογικό πλεονέκτημα. Στην Alpha Bank μπορείτε να αντικαταστήσετε τα έντυπα αντίγραφα λογαριασμών με ηλεκτρονικά. Με αυτό τον τρόπο, μειώνετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα και προστατεύετε τα προσωπικά σας δεδομένα από τα αδιάκριτα μάτια.

Τέλος, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα Alpha Alerts, με τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις καρτών και λογαριασμών σας με e-mail και SMS, με αποτέλεσμα να νιώθετε ασφαλείς για τις συναλλαγές σας και κυρίως να έχετε τον έλεγχο.

Κάνετε τις συναλλαγές σας, με ασφάλεια

Το μόνο "μούδιασμα" των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου υπήρξε τα περασμένα χρόνια η ασφάλεια. Πώς η διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού μέσω ενός υπολογιστή μπορεί να είναι ασφαλής; Το e-banking διαθέτει μια σειρά από δικλείδες για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια που παρέχει.

Έτσι, για παράδειγμα πριν την ολοκλήρωση κάθε συναλλαγής που περιλαμβάνει μεταφορά προς λογαριασμό τρίτου, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει στο κινητό ή μέσω ειδικού και μοναδικού μηχανήματος τυχαίας παραγωγής κωδικών, έναν μοναδικό, επιπρόσθετο  κωδικό  που «ξεκλειδώνει» και ολοκληρώνει τη συναλλαγή.

Η Alpha Bank φροντίζει να αισθάνεστε ακόμη πιο ασφαλείς χρησιμοποιώντας το e-banking, με τις υπηρεσίες πρόσθετου κωδικού ασφαλείας αλλά και μέσω της άμεσης ενημέρωσης του χρήστη με email ή sms για συγκεκριμένες συναλλαγές ηλεκτρονικής τραπεζικής.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

'Επιδημία' μετακινήσεων γιατρών πλήττει τα νοσοκομεία

Με ...δανεικούς γιατρούς επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίζει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, για μετακίνηση έξι ειδικευομένων γιατρών γενικής Ιατρικής από το Θριάσιο νοσοκομείο σε άλλες δημόσιες μονάδες υγείας για χρονικό διάστημα 60 ημερών.


Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί κάλυπταν συνολικά 40-45 εφημερίες σε τουλάχιστον επτά κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι με την μετακίνησή τους σε άλλα νοσοκομεία «δημιουργούνται κενά στις εφημερίες». Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στο Θριάσιο, πλέον το νοσοκομείο θα εφημερεύει τον Αύγουστο με 10 κενά η Α’ Παθολογική κλινική, με 13 η Β’ Παθολογική Κλινική, με 10 κενά η Νευρολογική Κλινική, 4 κενά η ΩΡΛ, 8 κενά η αιμοδοσία με αποτέλεσμα την αναστολή των αιμοληψιών από αιμοδότες τα Σαββατοκύριακα, 8 κενά το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των ιατρείου Διαλογής, και 16 κενά το τμήμα Αποκατάστασης και αναστολή εισαγωγών ασθενών.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «τα κενά που προκαλούνται από τη μετακίνηση έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο» και σημειώνουν ότι οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο ξεπερνούν τις 210. Ανάλογες μετακινήσεις πραγματοποιούνται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας με τις περισσότερες αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις να καταγράφονται στην 2η ΥΠΕ.πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι μικρομεσαίες και οι εργαζόμενοι πληρώνουν πάλι το μάρμαρο

Του Βασίλη Γεώργα

 
Το βαθύ κάθισμα που προκλήθηκε στην εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας από τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τις παλινωδίες του 2015, έκοψε τα πόδια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης και λειτούργησαν ως ατμομηχανές στην αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μεγαλύτερη ευελιξία που προωθείται πλέον στις εργασιακές σχέσεις ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μειώσεις μισθών αντί για νέες απολύσεις.

Το «στρατηγικό λάθος» που έγινε μετά το 2014 από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν ότι πολλές εταιρείες και ειδικά οι περισσότερο καινοτόμες και εξωστρεφείς, έσπευσαν να προεξοφλήσουν ως μόνιμο και διατηρήσιμο το γύρισμα της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αυξάνοντας την απασχόληση, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη συνέχεια και μέχρι σήμερα αντιμέτωπες με ένα εργασιακό κόστος που ανεβαίνει ενώ τα έσοδά τους εξακολουθούν να συρρικνώνονται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία χθεσινής μελέτης της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μέση απασχόληση ανά εταιρεία σε ότι αφορά στις ΜμΕ αυξήθηκε κατά 3% την περίοδο 2012-2015 και 7% σε όρους μισθωτής εργασίας, εντούτοις ο ρυθμός υποχώρησης των πωλήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος (13%) με αποτέλεσμα πλέον το επιπλέον κόστος της πρόωρης «προεξόφλησης» της ανάπτυξης και των προσλήψεων που έγιναν, να μετακυλίεται από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.

«Το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό των πωλήσεων ανήλθε στο 14,5% το 2015 από ένα σχεδόν σταθερό επίπεδο κοντά στο 12% κατά τη διάρκεια της έντονης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο 2007-2012. Η αύξηση της απασχόλησης πριν την αύξηση των πωλήσεων μπορεί να ερμηνευτεί ως λειτουργική προετοιμασία των ΜμΕ για επικείμενη άνοδο της ζήτησης, η οποία αποδείχθηκε πρόωρη λόγω αρνητικών εκπλήξεων οικονομικής συγκυρίας σε σχέση με τις επιχειρηματικές προσδοκίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Το ισχυρότερο πλήγμα από αυτό το πισωγύρισμα στην ανάπτυξη που άρχισε να καταγράφεται από το 2014, δέχθηκε ο πιο δυναμικός τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκείνες δηλαδή που είναι εξαγωγικές και περισσότερο καινοτόμες και οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των ΜμΕ. Για αυτές τις επιχειρήσεις τις οποίες η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι έχει θέσει στην αιχμή των προτεραιοτήτων της, η μέση μισθωτή απασχόληση αυξήθηκε κατά 25% την τελευταία τριετία, με τις μισές μάλιστα να δηλώνουν πρόθυμες να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και το 2017, υπό τις προσδοκίες επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το θέμα είναι ότι και ανάπτυξη να έρθει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο οι μεγαλύτερες, δεν θα τη μετουσιώσουν γρήγορα σε περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης ή σε αυξήσεις αποδοχών. Αντίθετα, μπορεί απολύσεις να μην γίνουν εφόσον αποδειχθεί ότι όντως τα πράγματα δεν χειροτερέψουν πολύ περισσότερο, αλλά οι επιχειρήσεις θα κάνουν «κράτει» στις προσλήψεις, θα μειώσουν αποδοχές ή θα επεκτείνουν περισσότερο τις χαμηλά αμειβόμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης μέχρι να δουν τον τζίρο τους να ανακάμπτει ώστε να ισοφαρίσουν τις απώλειες της τελευταίας διετίας-τριετίας και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που φορτώθηκαν. Ήδη σύμφωνα με τα σωρευτικά στοιχεία της κρίσης που διέρχεται η οικονομία την τελευταία επταετία, η μείωση της απασχόλησης προέκυψε αποκλειστικά από θέσεις πλήρους απασχόλησης καθώς οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν σε 340.000 το 2015 από 260.000 το 2008 και 170.000 το 2001, καλύπτοντας πλέον το 9,5% της απασχόλησης από 4,1% το 2008.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 2017 ακόμη κι αν σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης, θα είναι τελικά έτος περαιτέρω συμπίεσης του μισθολογικού κόστους καθώς οι αποδοχές θα βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες των νέων πιέσεων που κατά την Εθνική Τράπεζα, καταγράφονται στον μέσο μισθό και στην αξιοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας που αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη χρονιά.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλάζουν το παιχνίδι στο ρεύμα οι συνεργασίες με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ πασχίζει από τη μια να βάλει σε τάξη τα φέσια της μέσα από προγράμματα ευνοϊκών διακανονισμών, και από την άλλη να αποδεχθεί την επικείμενη συρρίκνωσή της, οι ανταγωνιστές της βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά.

Οι συνεργασίες με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά του ρεύματος, φέρνοντας με καθυστέρηση και στο ελληνικό αγοραστικό κοινό, αυτό που χρόνια τώρα ισχύει σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη: Κοινά πακέτα ρεύματος- τηλεφωνίας- Ίντερνετ, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Την περασμένη εβδομάδα σε μια κίνηση ενδεικτική της μάχης που ξεκινά για τη διεκδίκηση των περίπου 3 από τους 7 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν προμηθευτή μέχρι το 2019, ο όμιλος Ήρων ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία στη λιανική αγορά ρεύματος με την Wind. Τη δεύτερη παρόμοια συνεργασία μέσα σε ένα μήνα, μετά από εκείνη των Protergia - Cosmote.

Προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει όλη η ελληνική αγορά ρεύματος, τόσο οι εναλλακτικοί πάροχοι, όσο και η ΔΕΗ. Στην αξιοποίηση δηλαδή υφιστάμενων και "κτισμένων" δικτύων με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και σταθερές ροές πελατών, που σημαίνει για τις εταιρείες στο ρεύμα ότι εξοικονομούν δαπάνες, τις οποίες μπορούν να κατευθύνουν στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους, με ολοένα πιο σύνθετα προϊόντα, όπως ισχύει χρόνια τώρα σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και αλλού.

Η συνεργασία του ομίλου Ήρων με τη Wind προσβλέπει στη διάθεση από το φθινόπωρο των πακέτων ρεύματος χαμηλής και μέσης τάσης του πρώτου μέσα από το δίκτυο των 135 καταστημάτων όπως και των άλλων καναλιών πώλησης, που διαθέτει η δεύτερη πανελλαδικά. Αφενός η παρουσία της Wind στην αγορά με ποσοστά της τάξεως του 20% στην κινητή τηλεφωνία, προσφέρει στον Ήρωνα μία μεγάλη «δεξαμενή» δυνητικών πελατών, αφετέρου θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν συνδυαστικά πακέτα ρεύματος - τηλεφωνίας, κατά το μοντέλο Protergia-Cosmote. Σημειωτέον ότι ο Ήρων με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το μήνα Ιούνιο, παραμένει πρώτος μεταξύ των ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ, με μερίδιο 2,74%.

Πρώτη το δρόμο των συνεργασιών με το χώρο των τηλεπικοινωνιών είχε ανοίξει στα τέλη Ιουνίου η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, που έχοντας πλέον πλασαριστεί στη 2η θέση των εναλλακτικών παρόχων (2,37% μερίδιο τον Ιούνιο), διαθέτει ήδη τα πακέτα της μέσα από τα 450 καταστήματα Cosmote και Γερμανός σε όλη την Ελλάδα. Το πλεονέκτημα για τους πελάτες σταθερής τηλεφωνίας Cosmote, είναι ότι η Protergia προσφέρει τόσο για τα οικιακά τιμολόγια, όσο και για τα εμπορικά-βιομηχανικά της χαμηλής τάσης, σταθερή τιμή για 2 χρόνια, χωρίς πάγιο, με επιπλέον έκπτωση 20% στη χρέωση ενέργειας, εφόσον ο λογαριασμός εξοφλείται εμπρόθεσμα. Εάν ο πελάτης διακόψει τη συμβατική του σχέση με την Cosmote, τότε αυτομάτως χάνει το συγκεκριμένο τιμολόγιο και εισέρχεται σε άλλη κατηγορία, όπου υπάρχει πάγιο 53 σεντς το μήνα, ενώ η έκπτωση στη χρέωση ενέργειας περιορίζεται στο 15%.

Έρχονται νέα deals

Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Στα χνάρια της Protergia και του Ήρωνα αναμένεται να πορευτούν μέσα στο επόμενο διάστημα και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι επαφές Vodafone και Elpedison (2,28% μερίδιο τον Ιούνιο), βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, και η ανακοίνωση συνεργασίας είναι θέμα χρόνου.

Κινητικότητα υπάρχει στο θέμα των συνεργασιών, όχι με τηλεπικοινωνιακό πάροχο, αλλά με έτοιμο δίκτυο λιανικής, και στο μέτωπο της ΔΕΗ (90,45% το μερίδιό της τον Ιούνιο). Πρόκειται για το σενάριο συνεργασίας της με τα ΕΛΤΑ, όπως έχει αφήσει να διαφανεί κατ' επανάληψη ο επικεφαλής της, Μανώλης Παναγιωτάκης. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ έχουν εδώ και καιρό λάβει άδεια προμήθειας και ήδη ηλεκτροδοτούν ορισμένα από τα καταστήματα τους.

Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τις μικρότερες εταιρείες της αγοράς, (NRG Trading με 0,64%, Watt & Volt με 0,51%, Volterra με 0,49% και Green με 0,45%). Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, πόσο μάλλον όταν δεν ανήκουν σε καθετοποιημένος ενεργειακούς ομίλους, δηλαδή δεν διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη του χώρου θεωρούν ότι θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη προ δεκαετίας στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Δηλαδή, οι "μεγάλοι" θα απορροφήσουν κάποιους από τους "μικρούς" που διαθέτουν ποιοτικά χαρτοφυλάκια, ενώ οι εναπομείναντες παίκτες είτε θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους, είτε εφόσον καταφέρουν να επιβιώσουν θα στραφούν σε περισσότερο εξειδικευμένες κατηγορίες πελατών.

Το ψυχολογικό όριο του 10%


Σε κάθε περίπτωση ένα πράγμα είναι πλέον σαφές: Ρεύμα και τηλεπικοινωνίες θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα κοινό δρόμο στην ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε επίπεδο συνεργειών, προσφορών, τιμών, άρα και για τη θέση της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια.

Κομβικό φυσικά σημείο για την μάχη ΔΕΗ - ιδιωτών στο ρεύμα θα είναι η διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας (ΝΟΜΕ) για τη διάθεση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της πρώτης μέσα στον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την εφαρμογή του μέτρου που επελέγη από την κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε ποσοστό από 90% σήμερα σε κάτω του 49% μέχρι το 2019. Η μάχη για τους ιδιώτες θα δοθεί από τα επίπεδα του ψυχολογικού ορίου 10%, όσο περίπου και το συνολικό μερίδιο που είχαν αποσπάσει από τη ΔΕΗ ως και τα τέλη Ιουνίου, και που δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά έως το Σεπτέμβριο.

Ανεξαρτήτως ωστόσο της επιτυχίας ή μη που θα έχουν οι δημοπρασίες, η τιμή εκκίνησης των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας για την προσέλκυση ενδιαφέροντος, το άνοιγμα της αγοράς λιανικής προχωρά ούτως ή άλλως.

Και η ΔΕΗ


Και ενώ οι ιδιώτες ανταγωνιστές παίρνουν ισχυρές θέσεις μάχης, στη κυβέρνηση τσακώνονται για το αν πρέπει να πουληθεί ή όχι το 17% της ΔΕΗ. Όσο για την ίδια την ΔΕΗ, ψάχνει να βρει τι θα κάνει με τους 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές που της χρωστούν 2,3 δις ευρώ, ενώ εξετάζει ακόμη και μπαράζ διακοπών ρεύματος. Εντός της επιχείρησης μαίνεται εδώ και καιρό ένας πόλεμος μεταξύ διοίκησης και ΓΕΝΟΠ σχετικά με το αύριο της επιχείρησης, δίχως ουδείς να έχει προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα, κατά την οποία η ΔΕΗ θα είναι ένας μικρότερος όμιλος, με λιγότερο μερίδιο αγοράς, ίδια όμως κόστη λειτουργίας, αφού το προσωπικό της θα παραμείνει ως έχει, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι κρύβονται πίσω από τη ρύθμιση για την αμνήστευση των φοροφυγάδων;

Του Προκόπη Χατζηνικολάου


Ποιους εξυπηρετεί η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων τα οποία είναι προφανώς προϊόν φοροδιαφυγής;

Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει τους πιστωτές της χώρας, έτσι ώστε η ρύθμιση να είναι ευνοϊκή για τους φοροφυγάδες και μάλιστα με μεγάλες εκπτώσεις;

Γιατί η κυβέρνηση εμμένει εν τέλει στη προώθηση της ρύθμισης αυτής (παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας) ακόμα και με πολύ σκληρούς όρους για όσους αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν τα αδήλωτα εισοδήματα τους;

Και τα τρία ερωτήματα μόνο οι κυβερνώντες θα μπορούσαν να απαντήσουν, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου σίγουρο ότι θα πράξουν.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κυβέρνηση με στόχο να ενισχύσει τον κρατικό κορβανά αναζητεί έσοδα με «οποιονδήποτε τρόπο», ακόμα και αν αυτά προέρχονται από αδήλωτα κεφάλαια ή άλλες χαριστικές ρυθμίσεις. Η απάντηση των δανειστών ήταν αρνητική τονίζοντας για μία ακόμη φορά στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν πρόκειται να δεχτούν χαριστική ρύθμιση ή χάρισμα προστίμων παρά μόνο των ποινικών κυρώσεων. Δηλαδή να καταβληθεί ο φόρος με τους υψηλούς συντελεστές και τα ισχύοντα πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το 80% του κεφαλαίου.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισπράξει χρήματα από τη ρύθμιση αυτή. Πόσο δε μάλλον όταν η προωθούμενη ρύθμιση δεν είναι ελκυστική. Στο παρελθόν είχαν θεσμοθετηθεί τόσο από την κυβέρνηση Καραμανλή όσο και από την κυβέρνηση Παπανδρέου αντίστοιχες διατάξεις με ισχνά αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις κατά το παρελθόν αποτύχαμε να εισπράξουμε έσοδα (όπως κατάφερε η Γαλλία και έβαλε στα ταμεία της 6,5 δισ. ευρώ). Και ακόμα πιο δύσκολο είναι να εντοπισθούν οι φοροφυγάδες δεδομένου ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται σε τέλμα. Η φράση «έσοδα από τη φοροδιαφυγή» αποτελεί αστείο πλέον στους κόλπους των δανειστών και δεν επιθυμούν να ακούσουν λέξη για νέες ρυθμίσεις ή για αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Πιθανόν η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί έστω και κάποιοι να αποφασίσουν να εμφανίσουν τα εκατ. ευρώ που έκρυψαν κατά το παρελθόν.

Κάποιοι άλλοι αναφέρουν όμως ότι η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει κάποιους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν το σπορ της φοροδιαφυγής. Για αυτούς δε, τα πρόστιμα είναι πολύ μικρότερα. Δηλαδή όσο πιο κοντά στο σήμερα έγινε η τέλεση του αδικήματος τόσο μικρότερα είναι τα πρόστιμα. Ενδιαφέρον θα είχε η δημοσιοποίηση των φοροφυγάδων που θα κάνουν χρήση των διατάξεων. Έτσι θα μπορούσαν οι πολίτες να γνωρίζουν εάν ωφελήθηκαν κάποιοι ή εάν το ελληνικό δημόσιο χαρίστηκε σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους.  

Η ιστορία των αμνηστεύσεων


Η αμνήστευση κεφαλαίων όπως προαναφέρθηκε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα.

Το 2004 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης έφερε στη Βουλή σχέδιο το οποίο έγινε νόμος του κράτους και προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (Ν. 3259/2004 άρθρο 38). Ο συντελεστής φορολόγησης των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων είχε ορισθεί σε 3% υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια αυτά θα επιστρέψουν έως τον Φεβρουάριο του 2015. Λόγω του μικρού ενδιαφέροντος η διαδικασία παρατάθηκε μέχρι 4 Ιουνίου 2005. Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο ανήλθαν σε 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα επέστρεψαν συνολικά 625 εκατ. ευρώ.

Μερικά χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αναζητώντας πρόσθετα έσοδα ελέω της κρίσης που είχε ξεσπάσει, θέσπισε το 2010 νέο νόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (άρθρο 18 του Ν. 3842/2010). Ο νέος νόμος είχε δύο συντελεστές, 5% κατά την εισαγωγή των κεφαλαίων και 8% χωρίς εισαγωγή κεφαλαίων, νομιμοποιώντας την κατάθεση ενώ αυτή παρέμενε στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα και αυτής της ρύθμισης ήταν ελάχιστα, με τις εισπράξεις να ανέρχονται μετά βίας στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Πάντως και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επιχείρησε να αμνηστεύσει τους φοροφυγάδες με την καταβολή φόρου 15% για τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και 30% για τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα σε εγχώριες τράπεζες.


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Όλο το παρασκήνιο του διαγωνισμού στο Θριάσιο: η… μπλόφα και ο «νικητής»

Σε επιχειρηματικό μπρα-ντεφερ, που όμως για να νικήσεις όπως στη χειροπάλη απαιτείται τεχνική παρά δύναμη, εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση και την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου με την κατάθεση μίας δεσμευτικής προσφοράς από την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Goldair.

Στο επιχειρηματικό «παιχνίδι» της έντονης σεναριολογίας των προηγούμενων ημερών κατ’ αρχάς νικητής φαίνεται να βγαίνει μάλλον ο λιγότερο ισχυρός, η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (Τράπεζα Πειραιώς) Goldair, η οποία έβγαλε εκτός διαδικασίας την κινεζική Cosco. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», Η κινεζική εταιρεία είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον σε συνεργασία με την Εθνική Πανγαία και την Grivalia, ωστόσο δεν προσήλθε στον διαγωνισμό. Στελέχη της διέρρεαν από την περασμένη εβδομάδα ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό εάν δεν ικανοποιηθεί πάγιο αίτημά τους, που ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έκταση προς εκμετάλλευση από το Δημόσιο. Η κινεζική εταιρεία πίεζε συστηματικά τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει στην περιοχή και κάποια ακίνητα του ΟΣΕ που σήμερα ανήκουν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μάλιστα είχε ζητήσει και αναβολή του διαγωνισμού.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της εταιρείας από τα στελέχη της, αφού τελικά μάλλον έπεσε στην «παγίδα» της πολιτικής εφησυχασμού για μη κατάθεση προσφοράς από την άλλη πλευρά, η οποία όμως τελικώς έκανε την έκπληξη. Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις των Κινέζων, στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ σημείωναν ότι θα ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Cosco, που μεταξύ όλων άλλων απαιτούσε και την αξιοποίηση ειδικού αλγόριθμου για την ανάδειξη του αναδόχου. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιου Σχίζα, ότι διαψεύστηκαν όλοι εκείνοι που προέβλεπαν αποτυχία και σύννεφα για τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν πολύ γρήγορα, ώστε αρχές Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της παραχώρησης. Ίσως και σήμερα να συνεδριάσει η επιτροπή της ΓΑΙΑΟΣΕ για να ολοκληρώσει την εξέταση των τυπικών προσόντων.

Μετά θα ακολουθήσει η ανάδειξη του αναδόχου και θα ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος, με την υπογραφή της σύμβασης να υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους. Κριτήριο ανάδειξης θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, καθώς ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός. Αυτό σημαίνει ότι και η προσφορά της ΕΤΒΑ Goldair θα πρέπει να είναι ελκυστική για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η παραχώρηση. Η παραχώρηση-αξιοποίηση 588 στρεμμάτων, σε σύνολο 1.450, του Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου γίνεται με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού σταθμού που αναμένεται να απορροφήσει επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Όπως είθισται σε τέτοιου τύπου διαγωνισμούς ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που θα γίνει η παραχωρησιούχος και η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση για 60 έτη του εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ πολύ περισσότερες θα είναι εκείνες που θα δημιουργηθούν από παράπλευρες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Η περιοχή του Ασπροπύργου από βαριά βιομηχανική αναμένεται σε διάστημα 2-3 ετών να γίνει περιοχή κυρίως logistics.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επικουρικές συντάξεις: Από σήμερα οι πρώτες μειώσεις σε 11 κλάδους

Έντεκα κλάδους και 312.000 συνταξιούχους αγγίζει το πρώτο κύμα μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα.

Από αυτούς εκτιμάται πως περίπου 20.000 μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών και χάνουν 10% μεσοσταθμικά (9,45%) από το καταβαλλόμενο ποσό. Σε ακραίες περιπτώσεις η μείωση φτάνει στο 20%. 

Πρόκειται για συνταξιούχους, των οποίων η παλιά επικουρική έχει σημαντική διαφορά από την νέα και ταυτόχρονα πέφτουν πάνω από το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ μεικτά (κύριες και επικουρικές συντάξεις) με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται «προσωπική διαφορά». Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με την σύνταξη του Σεπτεμβρίου για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Από τις 1,23 εκατομμύρια επικουρικές που καταβάλλονται σήμερα, μόνο οι 312.000 είναι ανακαθορισμένες με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού. Οι υπόλοιπες καταβάλλονται με τον παλιό τρόπο και θα αναπροσαρμοστούν στο νέο καθεστώς από 2/9.Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» περικοπών είναι:

- δημοτικοί υπάλληλοι που θα δουν μειώσεις 10% με ακραίες περιπτώσεις στο 16% - 20%

- ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με περικοπές 8 – 10%

- συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ με «ψαλίδι» 10% και ακραίες περιπτώσεις στο 20%

Στο πρώτο κύμα του ανακαθορισμού και των περικοπών μπαίνουν :

ΤΕΑΔΥ – Δημόσιοι υπάλληλοι
ΤΕΑΠΟΚΑ – Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία
ΤΑΔΚΥ – Δημοτικοί υπάλληλοι
ΤΕΑΧ - Χημικοί, χημικοί μηχανικοί, βιοχημικοί κ.α.
ΤΕΑΕΙΓΕ – ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
ΤΕΑΠ / ΟΤΕ – υπάλληλοι ΟΤΕ
ΤΕΑΠ / ΕΛΤΑ – υπάλληλοι ΕΛΤΑ
ΤΕΑΠ-ΕΡΤΤ – υπάλληλοι ΕΡΤ
ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ – προσωπικό πρώην ΕΤΒΑ
ΕΛΕΜ – προσωπικό πρώην Αγροτικής Τράπεζας
ΤΕΑΥΠΣ – πυροσβέστες
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπαζιάνα – Καραμανλή: Οι γυναίκες των Πρωθυπουργών γίνονται γιατροί ή καθηγήτριες ΕΜΠ. Ο tempora o mores

Έχουν οι γυναίκες των πρωθυπουργών μια ευνοϊκή μεταχείριση στην Ελλάδα; H φράση αυτή του Κικέρωνα (Ο tempora o mores), που χρησιμοποιείται σήμερα για να γίνει ειρωνική και σαρκαστική κριτική ηθών και πράξεων του παρόντος, ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση των κυριών Μπαζιάνα – Καραμανλή (Παζαΐτη). Εν έτει 2016, σε μια Ελλάδα που χαροπαλεύει, με μια αριστερή κυβέρνηση στο τιμόνι, φαίνεται πως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να αποβάλλουμε τις συνήθειες του παρελθόντος. 

Τη στιγμή που θα έπρεπε να αναζητούμε επενδύσεις, να ενισχύουμε τον τουρισμό μας, να προωθούμε την Ελλάδα, εμείς ασχολούμαστε με εκπαιδευτική πορεία και καριέρα της κ. Μπαζιάνα.
Το βράδυ της Κυριακής, λοιπόν, έγινε γνωστή η απόσπαση της Πρώτης Κυρίας από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το γεγονός αυτό δεν έχει τίποτα το μεμπτό, αν φυσικά κάναμε λόγο για μια καθηγήτρια που έχει περάσει πολλά χρόνια στις διδακτικές αίθουσες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Την ώρα, λοιπόν, που ο Αλέξης Τσίπρας τουιτάρει κατά της οικογενειοκρατίας και των ρουσφετιών, η σύζυγός του διορίζεται για ένα χρόνο στο ΕΜΠ. Τυχαίο; Πόσα προσόντα διαθέτει άραγε η πρώτη κυρία, ώστε να πετύχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που άλλοι καθηγητές είτε δεν το πετυχαίνουν πότε, είτε τους παίρνει χρόνια ώστε να το καταφέρουν;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η Περιστέρα – κοινώς Μπέτυ – Μπαζιάνα σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Πανεπιστημίο Πατρών και εκεί παρέμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής του ΟΤΕ και ξεκινώντας διδακτορική διατριβή. Το 2003 ξεκινάει δικαστικό αγώνα εναντίον ενός καθηγητή της. Τον κατηγορεί ότι ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και υπεξαίρεσε αμοιβές της στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΤΕ. Η υπόθεσή της άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων και με δικηγόρο της τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικαιώθηκε. Και κάπως έτσι ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της καριέρα ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή δασκάλα Πληροφορικής Δημοτικού Σχολείου.

Το 2015 παίρνει την απόσπασή της από τις αίθουσες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα έδρανα του Πανεπιστημίου. Ενώ διορίζεται στο ΕΜΠ για ένα εξάμηνο, κάνει το ντεμπούτο της στις πανεπιστημιακές αίθουσες, διδάσκοντας ”Δίκτυα Ι”, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα, ήδη από το 2002 είναι επιστηµονική συνεργάτιδα στο ΕΜΠ. Η ίδια είχε δηλώσει για τον διορισμό της: “Ας κριθώ γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτό που πράττω, όχι για τον σύζυγό μου. Μια τέτοια αντίληψη είναι υποτιμητική για κάθε γυναίκα”.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε, λοιπόν, η είδηση του επαναδιορισμού της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για όσους φυσικά δεν έχουν γνώση της παράδοσης της “εξυπηρέτησης ημετέρων” της εκάστοτε κυβέρνησης.


apospasi1 

 apospasi2


Βέβαια, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ως καθηγήτρια έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους φοιτητές της, αφού όπως αναφέρουν όλοι, η Περιστέρα Μπαζιάνα είναι μια πολύ απλή γυναίκα, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο ρόλος του καθηγητή;


Η σύζυγος του Πρωθυπουργού είναι η μοναδική εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παίρνει απόσπαση στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ειδικότερα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Οι αιτήσεις ήταν πολλές, όπως είναι φυσικό, όμως η πρώτη κυρία υπερίσχυσε των υπολοίπων (με κάποιον περίεργο τρόπο) και πήρε τη θέση. Βέβαια, ας ακολουθήσουμε την φράση της ιδίας και ας την κρίνουμε από το έργο της και όχι από το έργο του συζύγου της (στον οποίο μάλλον οφείλεται η απόσπασή της).


mpaziana 
 H Περιστέρα Μπαζιάνα την ώρα που διδάσκει


Τον ίδιο ένδοξο δρόμο είχε χαράξει και η Νατάσα Καραμανλή (Παζαΐτη), που από τις αίθουσες των νηπιαγωγείων έγινε γιατρός και μάλιστα χειρουργός. Στην ιστοσελίδα της, η πρώην πρώτη κυρία, στο βιογραφικό της αναφέρει: “Η γιατρός-χειρουργός Νατάσα Παζαΐτη με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής μαστού, είναι μία από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα. Ξεκίνησε με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο τμήμα της Ιατρικής από όπου κι αποφοίτησε το 2004. Πήρε την ειδικότητά της στη Γενική Χειρουργική από την Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Ογκοπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του μαστού στο St Thomas Hospital του King’s College του Λονδίνου στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και στις παθήσεις και στη Χειρουργική Μαστού στη Μονάδα Μαστού του Guys’ Hospital του King’s College και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην αποκατάσταση συμπλέγματος θηλής θηλαίας άλω με ‘micropigmentation’ στο Finishing Touches Group της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει τεράστια εμπειρία στην διαγνωστική και επεμβατική χρήση υπερήχων μαστού και είναι η μοναδική στην Ελλάδα και από τους λίγους χειρουργούς στον κόσμο που έλαβε πιστοποίηση για την χρησιμοποίηση υπερήχων μαστού από το North Bristol NHS Trust-Southmead Hospital.”

Η Νατάσα Καραμανλή, ενώ είχε ήδη μια πετυχημένη καριέρα, αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της, σπουδάζοντας ιατρική, πάντα με τη βοήθεια και την υποστήριξη του συζύγου της και πρώην Πρωθυπουργού. Έτσι, έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις και πέρασε με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, συνέβη το εξής παράδοξο και πρωτόγνωρο για τα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας και ολόκληρου του κόσμου. Η κ. Παζαΐτη, προτού καν αποκτήσει το πτυχίο της, πήρε το διδακτορικό της! Πρόκειται για κάποια διάνοια ή απλά για μια ευνοημένη φοιτήτρια;

Αφού πήρε και το πτυχίο (και το διδακτορικό) της, το 2004 μπαίνει σε λίστα αναμονής για το αγροτικό της. Η τύχη, όμως, της χαμογέλασε και ξεκίνησε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Νεμέας. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος το πέρασε στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Κορίνθου. Το αγροτικό της διήρκεσε μόνο δυο χρόνια, ενώ όλων των υπολοίπων ιατρών κρατάει περίπου 4 – 8 χρόνια. Μάλλον ήταν πάλι θέμα τύχης. Δύο χρόνια μετά προάγεται σε βοηθός Α’. Όμως, οφείλουμε να σταθούμε στις επικρίσεις που έχει δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με ευνοϊκή μεταχείριση. Ωστόσο, τι ευνοϊκό εντοπίζει κανείς στην καριέρα της; Η κ. Παζαΐτη πήρε το διδακτορικό της, μετά το πτυχίο της, ξεκίνησε αμέσως το αγροτικό της, το οποίο διήρκεσε 2 χρόνια και έπειτα έγινε μια από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της). Εν μια νυκτί, πέτυχε όσα προσπαθούν να πετύχουν για χρόνια πολλοί συνάδελφοί της στην Ελλάδα.  Μάλλον ήταν θέμα τύχης και συγκυριών.


 
Η Νατάσα Παζαΐτη την ώρα που ασκεί τα καθήκοντά της ως ιατρός

Βέβαια, για να μην αδικούμε καμία από τις δυο κυρίες, θα θυμηθούμε για ακόμα μια φορά τη φράση της κ.Μπαζιάνα: “Ας κριθώ γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτό που πράττω, όχι για τον σύζυγό μου. Μια τέτοια αντίληψη είναι υποτιμητική για κάθε γυναίκα”. O tempora o mores!
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πού θα κινηθούν οι μισθοί στη νέα συλλογική σύμβαση της Αlpha Ban

Αίσιο τέλος είχαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της Alpha Bank και του Συλλόγου Εργαζομένων της τράπεζας, καθώς τα δύο μέρη υπέγραψαν τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, διάρκειας τριών ετών.

Η σύμβαση η οποία καλύπτει το σύνολο των 10.000 εργαζομένων στην τράπεζα, έχει στον πυρήνα της 4 βασικούς άξονες: α) τη θεσμική κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και την αποτροπή των απολύσεων, β) το πάγωμα των μισθών, σε μια περίοδο κατά την οποία η γενική τάση της αγοράς εργασίας είναι η συνέχιση της μείωσης των μισθών, γ) τη συμμετοχή των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια της τράπεζας και δ) τη θεσμική θωράκιση και επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η νέα επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει τα εξής:

1. Όλες οι μισθολογικές και πάσης φύσεως θεσμικές ρυθμίσεις καθώς και οι λοιπές παροχές που έχουν θεσπιστεί με διατάξεις νόμων, εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, πρακτικά συμφωνίας, επιχειρησιακές συμβάσεις και τον οργανισμό προσωπικού, εξακολουθούν να ισχύουν ρητά και εφαρμόζονται στο προσωπικό της τράπεζας.

2. Καταγράφεται με σαφή τρόπο η βούληση της τράπεζας και του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank για την προστασία της απασχόλησης με σαφή στόχο την αποτροπή απολύσεων.

3. Οι αμοιβές των εργαζομένων στην τράπεζα δεν μειώνονται και παραμένουν ως έχουν.

4. Συμφωνήθηκε η τροποποίηση άρθρων του Οργανισμού με την οποία διασφαλίζεται απόλυτα η συμμετοχή εκπροσώπων του συλλόγου στα υπηρεσιακά συμβούλια της τράπεζας, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό και το ανώτερο αναθεωρητικό πειθαρχικό και η εκπροσώπηση της τράπεζας θα γίνεται από ανώτερα διευθυντικά στελέχη της.

5. Ενίσχυση της οικογένειας. Για τη συμμετοχή των παιδιών των εργαζομένων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (είναι πάνω από 2.000 παιδιά) συμφωνήθηκε από 1.8.2016 η αύξηση παροχής από 280 ευρώ σε 320 ευρώ και η φύλαξη στο σπίτι στα 140 ευρώ. Επίσης, για όσους έχουν περισσότερα από τρία (3) τέκνα, το προβλεπόμενο μηνιαίο επίδομα παιδικής μέριμνας αυξάνεται κατά 20 ευρώ ανά παιδί, δηλαδή 60 ευρώ και καθορίζεται από 120 ευρώ σε 180 ευρώ.

6. Στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια κάρτες. Δημιουργήθηκε ένα νέο πρόγραμμα διαχωρισμού της οφειλής σε δύο μέρη, με στόχο τη μείωση καταβολής των σημερινών δόσεων.

7. Η άδεια τοκετού που ισχύει σήμερα (με πλήρεις αποδοχές) ορίζεται σε σύνολο 149 ημερών (134 ημέρες από το Ταμείο και 15 ημέρες από την Τράπεζα). Η παροχή των 15 ημερών άδειας προσαυξάνεται στις 30 ημέρες άδειας τοκετού, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ημερών αδείας τοκετού από 149 σε 164.

8. Επεκτείνεται ο πυλώνας παροχής εφάπαξ (αποταμιευτικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης) στο σύνολο του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την πρώην Ιονική, πρώην Εμπορική, πρώην Citibank αλλά και όσοι προέρχονται από την πρώην Πίστεως και έχουν προσληφθεί πριν από το 1993 μπορούν να ενταχθούν στον πυλώνα με τους όρους που ισχύουν σήμερα. Ο σύλλογος με τη συμφωνία αυτή εξασφάλισε την εργοδοτική εισφορά έως 3% κάθε μήνα.

9. Δημιουργία Πυλώνα Εξωνοσοκομειακής Κάλυψης.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Εκρηκτικη» απάτη: Πρατήρια πουλάνε υγραέριο... θέρμανσης αντί κίνησης!

Δεν έχει όριο η ασυδοσία μερικών πρατηριούχων υγρών καυσίμων που αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πράξη τους, πουλάνε νοθευμένο υγραέριο κίνησης σε ανυποψίαστους οδηγούς.

Στόχος των παράνομων διακινητών η... τσέπη 200.000 οδηγών ΙΧ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης μετέτρεψαν τους κινητήρες των οχημάτων τους, προκειμένου να γλιτώσουν την ακριβή βενζίνη, αλλά τελικά πέφτουν θύματα οικονομικής απάτης.

Οι τρόποι της παρανομίας είναι δύο, σύμφωνα με το Έθνος:

Στην πρώτη περίπτωση οι επιτήδειοι αντί για υγραέριο κίνησης που έχει κανονική τιμή κοντά στο 0,65 βάζουν στα αυτοκίνητα υγραέριο θέρμανσης, δηλαδή ένα υγραέριο με τιμή κοντά στο 0,50 ευρώ και έτσι κερδίζουν τη διαφορά.

Το δεύτερο κόλπο με παρέμβαση στην αντλία βάζουν ποσότητες που είναι μειωμένες κατά μέσο όρο κοντά στο 10%.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμη και έτοιμες αντλίες με τον μηχανισμό κλοπής.

Σημειώνεται ότι οι πρατηριούχοι δεν υποχρεούνται να έχουν σύστημα εισροών εκροών δεν υπάρχει σύστημα έκδοσης αποδείξεων και δεν απαγορεύεται η συμφόρτωση υγραερίου κίνησης με βιομηχανικό.

O τζίρος της παράνομης αυτής αγοράς υγρών καυσίμων υπολογίζεται σε 14 δισ. ευρώ.

Κίνδυνοι


«Παρενέργειες» στον κινητήρα και στα επιμέρους μέρη τροφοδοσίας μπορεί να επιφέρει η νοθεία του υγραερίου (LPG-Liquid Petroleum Gas), ενώ είναι πολύ πιθανό οι βλάβες που θα προκληθούν να είναι υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εγκατάστασης συστημάτων υγραερίου, οι ζημιές που μπορούν να προκληθούν από το νοθευμένο LPG έχουν ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις με τη νοθευμένη βενζίνη, δηλαδή:

Αισθητήρες «λ», (κόστος αντικατάστασης 150 ευρώ έκαστος).

Καταλύτης (κόστος αντικατάστασης 800 ευρώ).

Σύστημα τροφοδοσίας (κόστος επισκευής 1.000 ευρώ).

Λογισμικό «εγκεφάλου» κινητήρα (κόστος επισκευής τουλάχιστον 300 ευρώ).

Αυτές είναι οι συνήθεις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το νοθευμένο υγραέριο και γενικά ένα μείγμα καυσίμου χαμηλής ποιότητας, από την στιγμή που δεν προσφέρει την ενέργεια που απαιτείται ώστε το αυτοκίνητο να λειτουργεί με τις εργοστασιακές προδιαγραφές.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βαριά φορολογία σε όσους δεν χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα»

Στα  μανταλάκια θα «κρεμάσει»  η Εφορία όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν δαπανήσουν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο εισοδήματός τους με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή άλλου τραπεζικού μέσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, θα επιβάλλεται φόρος που θα ανέρχεται ακόμη και στο 45% του ποσού το οποίο δεν δαπανήθηκε με πλαστικό χρήμα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το ποσό αυτό ως εικονικό εισόδημα που θα προστίθεται στο δηλωμένο εισόδημα του φορολογούμενου.

Πιο συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών θα προβλέπειότι μισθωτοί και συνταξιούχοι ηλικίας έως 75 ετών που δεν κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους θα πρέπει να δαπανήσουν με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο τουλάχιστον ένα ποσοστό του εισοδήματός τους με βάση την παρακάτω κλίμακα:


TI ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ  ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
ΕΩΣ 10.000 10%
10.000-20.000  15%
20.000-40.000  20%
40.000+ 30%
  

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει μέσω τραπεζικού συστήματος τουλάχιστον το ποσό των 6.000 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι ο φορολογούμενος δαπάνησε τελικά το ποσό των 4.000 ευρώ. Οι 2.000 ευρώ που του λείπουν από δαπάνες με πλαστικό χρήμαθα θεωρηθούν εισόδημα και θα προστεθούν στο εισόδημά του. Έτσι ο φορολογούμενος του παραδείγματος θα φορολογηθεί για εισόδημα 32.000 ευρώ.

Σε εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 30.000 ευρώ  που λαμβάνει φορολογούμενος χωρίς παιδιά αντιστοιχεί φόρος εισοδήματος  5.600 ευρώ. Για το εισόδημα 32.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 6.260 ευρώ, δηλαδή 660 ευρώ περισσότερα.

Εκτός από τα παραπάνω το νομοσχέδιο θα προβλέπει και σειρά κινήτρων και μέτρων προκειμένου να επεκταθούν οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα, όπως: 

- υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών ότι ο πελάτης μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να πληρώσει με πλαστικό χρήμα

- καθιέρωση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για την αποδοχή πληρωμών με κάρτες στον οποίο όμως θα είναι εφικτή μόνο η κατάθεση ποσών από εισπράξεις μέσω καρτών (δεν θα επιτρέπονται άλλες καταθέσεις)

- υποχρεωτική εγκατάσταση από την 1η Ιανουαρίου 2017 συσκευών χρέωσης καρτών POS σε όλα τα σημεία λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών (γιατροί, δικηγόροι κλπ)

- μείωση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες 
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΛΛΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ BONUS ΤΟΥ ΔΣ ΣΤΟ ΤΧΣ

 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΑ GOLDEN BOYS ΤΟΥ ΤΧΣ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 138.000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ
 
 
 
 
 

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Για κακούργημα παραπέμπεται ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Και για κακούργημα, αυτό της ψευδούς βεβαίωσης, ζητά να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, ο Άρειος Πάγος-σύμφωνα με το newpost.gr.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ποινικό Τμήμα του ΑΠ αναίρεσε εν μέρει το υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, με το οποίο ο κ. Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ για το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης έχει απαλλαχθεί με το επίμαχο βούλευμα.

Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.

Έτσι, ο πρώην πρόεδρος της Αρχής παραπέμπεται για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.

Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2011, με μηνυτήρια αναφορά η οποία είχε τεθεί στο αρχείο, αλλά αναζωπυρώθηκε το 2013 με επιστολή του ΔΣΑ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
 
Ο κ. Γεωργίου, που σημειώνεται πως μέχρι να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, εργαζόταν για το ΔΝΤ, κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα – τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή- με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στο χορό των Μνημονίων και όλων των δεινών που έφεραν αυτά.

Η υπόθεση για την εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα της Ελλάδας διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να επιβληθούν οι σκληροί όροι του μνημονίου στη χώρα.
Τους ισχυρισμούς της κ. Γεωργαντά είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης.

Ο κ. Λογοθέτης τον Ιανουάριο του 2010, οπότε υπέβαλε υπόμνημα καθώς είχε κληθεί ως ύποπτος για κακούργημα, φέρεται να υποστήριζε πως τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο. Στο υπόμνημά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αρνήθηκε την κατηγορία και απέδωσε την ποινική εμπλοκή του στην διαφωνία του με τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μέτωπο με τη φοροδιαφυγή ανοίγει το υπoυργείο Οικονομικών

Με ολόκληρο το οπλοστάσιό του ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας μέτρα όπως κατασχέσεις, περιουσιολόγιο, δεσμεύσεις, λουκέτα, ποινικές διώξεις, αφαίρεση ΑΦΜ, μέχρι και point system για το «φακέλωμα» των συνήθων υπόπτων.

Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής Πόθεν Έσχες εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γίνουν ηλεκτρονικά οι δηλώσεις του 2016 μέχρι το τέλος του έτους, αποτελεί μία πρόγευση για την «φορολογική ακτινογραφία» στην οποία θα υποβληθούν οι πάντες την επόμενη διετία. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί και να ενταχθεί στην κανονική οικονομία ένα μεγάλο μέρος από το «μαύρο χρήμα» που διακινείται ετησίως και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Επειδή οι προσδοκίες για ένταξη στις διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη κρυμμένων εισοδημάτων δεν είναι υψηλές, το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει τη χρήση προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα,
AdTech Ad
 • κατασχέσεις ή συμψηφισμοί ποσών από λογαριασμούς, αλλά ακόμα και σε χέρια τρίτων (ενοίκια, επιστροφές φόρων κ.ά.).
 • εφαρμογή του «πόθεν» ταυτόχρονα με το «έσχες», ώστε να διερευνάται η πραγματική προέλευση των χρημάτων. εφαρμογή του περιουσιολογίου εντός του 2017. Εκεί θα δηλώνονται όλες οι αυξομειώσεις στην κινητή και ακίνητη περιουσία ενός φορολογούμενου, προκειμένου στη συνέχεια να ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων.
 • δεσμεύσεις λογαριασμών σε τράπεζες ή ακινήτων, μέχρι να πληρωθεί ένας μέρος ή ακόμα και το σύνολο των οφειλών.
 • σφράγισμα (λουκέτο) για 48 ώρες των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν, είτε μη εκδίδοντας παραπάνω από 10 αποδείξεις είτε σε περίπτωση που το ποσό στις μη εκδοθείσες αποδείξεις, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, ξεπερνά τα 500 ευρώ.
 • ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Έχει δοθεί εντολή από τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, προς τα κλιμάκια των ελεγκτών, να στέλνουν στον οικονομικό εισαγγελέα όσες περισσότερες «μεγάλες» υποθέσεις προλαβαίνουν, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας.
 • αφαίρεση ΑΦΜ (προσωρινή στην αρχή και μόνιμη εάν υπάρξουν συνεχόμενες υποτροπές για φοροδιαφυγή)
 • συγκέντρωση πόντων (Point System) για κάθε φορολογική παράβαση στην οποία θα υποπίπτει μία επιχείρηση. Όταν μαζευτούν αρκετοί πόντοι το υπουργείο αφενός θα ελέγχει εξονυχιστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση και αφετέρου θα την περιλαμβάνει σε μία λίστα με νομικά πρόσωπα «υψηλού κινδύνου» λόγω παραβατικού παρελθόντος, τα οποία και θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα στο μέλλον.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μυστήριο με απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ που δημοσίευσε η ομάδα «Ρουβίκωνας»

Ένα απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στα χέρια αντιεξουσιαστών.

Το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου 2016, έχει την ένδειξη «Απόρρητο άμεσης επίδοσης» και κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Άγνωστο πώς, πέρασε στην κατοχή μελών της ομάδας «Ρουβίκωνας», τα οποία ανέβασαν το περιεχόμενό του στο διαδίκτυο.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη ομάδα, «μετά την επίθεση με μπογιές κατά της τουρκικής πρεσβείας από αντιεξουσιαστές, η πρεσβεία ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να μεσολαβήσει στις ελληνικές Αρχές, ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, να εμποδιστεί η επανάληψη τέτοιας επίθεσης στο μέλλον και να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τις τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα και άλλους φορείς τουρκικών συμφερόντων, που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Η ανακοίνωση της ομάδας «Ρουβίκωνας» στον ιστότοπο Indymedia:

Ανακοίνωση για τη σύλληψη συντρόφου του Ρουβίκωνα μετά την επίθεση στην Τουρκική Πρεσβεία

Την Τρίτη , 26 Ιουλίου, το μεσημέρι, 15 σύντροφοι του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν με μπογιές στο κτήριο της Τουρκικής Πρεσβείας. Την ώρα της παρέμβασης, τουλάχιστον 12 αστυνομικοί βρίσκονταν πέριξ του κτηρίου. Η ομάδα που πραγματοποίησε τη δράση, διέφυγε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η Τουρκική Πρεσβεία βρίσκεται στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή των Αθηνών, αφού σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και η Προεδρική κατοικία. Ειδικότερα, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, είχαν ληφθεί επιπλέον μέτρα φύλαξης. Μετά την παρέμβαση και από την στιγμή που δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη (παρά μόνον προσαγωγές ασχέτων περαστικών), η Τουρκική Πρεσβεία ζήτησε επιτακτικά, λίγη ώρα μετά την παρέμβαση, μέσω κατεπείγοντος μηνύματος προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, τη δίωξη και τιμωρία των μελών μας.Συγκεκριμένα, το έγγραφο με ένδειξη «άκρως επείγον», αναφέρει:

«Κάποια μέλη/ συνεργοί της αυτοαποκαλούμενης «Αναρχικής Ομάδας Ρουβίκωνας», διεξήγαγαν μιαν επίθεση εναντίον της Πρεσβείας σήμερα(26 Ιουλίου). Μια ομάδα αποτελούμενη από 10 με15 ακτιβιστές μοίρασε προπαγανδιστικά φυλλάδια και εκτόξευσε μπουκάλια γεμάτα με μαύρη και κόκκινη μπογιά στο κτήριο και στα διπλωματικά αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό μας.Αποστέλλουμε με την παρούσα επιστολή σχετικό φωτογραφικό υλικό.Όπως μπορείτε να διακρίνετε από το καταγεγραμμένο υλικό, η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την αποτροπή της συγκεκριμένης επίθεσης καθώς και τη σύλληψη των δραστών {…}.

Η Πρεσβεία επίσης θέλει να μοιραστεί την ανησυχία της όσον αφορά στο γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες ομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους, χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ και ότι ένα τέτοιο περιστατικό, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών , ή ακόμα και σε πιο εκτεταμένες φθορές. Συνεπώς, η Πρεσβεία επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι αναμένει από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών {…}.

Η Πρεσβεία λοιπόν ζητά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να μεσολαβήσει στις Ελληνικές Αρχές, ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, να εμποδιστεί η επανάληψη τέτοιας επίθεσης στο μέλλον και να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για τις Τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα και άλλους φορείς τουρκικών συμφερόντων, που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Είναι χαρακτηριστικό , ότι λίγο μετά την παρέμβαση, στελέχη της Πρεσβείας, με αφορμή ένα σπασμένο παράθυρο του κτηρίου από μπουκάλι με χρώμα, έλεγαν ότι χρησιμοποιήθηκαν και άλλα μέσα(εννοώντας όπλα), αφού το τζάμι ήταν αλεξίσφαιρο και δεν γινόταν να σπάσει από ένα μπουκάλι!Έχοντας δημιουργηθεί ένα βαρύ κλίμα μεταξύ της Πρεσβείας και του Υπουργείου Προ.Πο,το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά από το δεύτερο,με τη σειρά του,τη λήψη μέτρων φύλαξης και επαγρύπνησης για την ασφάλεια της Πρεσβείας, όπως φαίνεται στο σχετικό σκαναρισμένο αίτημα – μήνυμα που φαίνεται στο πάνω μέρος του παρόντος κειμένου, με τη χαρακτηριστική ένδειξη-διαβάθμιση «Απόρρητον, Άμεσης επίδοσης».

Κατόπιν τούτων, δρομολογήθηκαν από την ΕΛΑΣ, οι απαιτούμενες κινήσεις για να εμφανίσουν έστω και μια σύλληψη.Από το βίντεο των καμερών της Τουρκικής Πρεσβείας «αναγνωρίστηκε» από δυο αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας, ο σύντροφος Γεώργιος Καλαϊτζίδης, από τον σωματότυπο και τις κινήσεις του, επειδή τον είχαν δει παλαιότερα «δια ζώσης» στην Υπηρεσία τους(!).

Η συνέχεια γνωστή… Με μια εκτεταμένη επιχείρηση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η ΕΛΑΣ, όπως οι ίδιοι αναφέρουν , τρέχοντας να προλάβουν τον χρόνο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνέλαβαν το σύντροφο στο Μαρούσι, το απόγευμα της επόμενης μέρας. Το αστείο της υπόθεσης, είναι ότι από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην παρέμβαση, δεν έγινε καμία αναγνώριση των δραστών για αυτό επιστρατεύτηκαν πάλι άτομα της Κρατικής Ασφάλειας. Φυσικά δεν μας κάνει εντύπωση, το γεγονός αυτό. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ίδιος σύντροφος, είχε βρεθεί κατηγορούμενος σε ανακριτή μαζί με άλλα 2 μέλη μας, από ανώνυμο τηλεφώνημα στη ΓΑΔΑ που τον κατονόμαζε ως «αρχηγό της ομάδας», η οποία πραγματοποίησε απαγωγή στα Εξάρχεια!

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, αρκεί ένα τηλεφώνημα και η αναγνώριση της κινησιολογίας σε ένα βίντεο, για να βρίσκονται σύντροφοι κατηγορούμενοι και να φορτώνονται με δίκες. Ειδικά βέβαια όταν οι εγκληματίες υπάλληλοι του φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας, τραβάνε το αυτάκι των ελληνικών Αρχών. Στη δίκη που ξεκίνησε την Πέμπτη, έγινε αυτό που γίνεται σε όλες τις δίκες του Ρουβίκωνα. Εμείς να ζητάμε να δικαστούμε και για να υπερασπιστούμε πολιτικά την πράξη αλλά και για να αποδομήσουμε το κατηγορητήριο. Η έδρα από την άλλη να αρνείται κατηγορηματικά και να αναβάλλει την υπόθεση.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο σημείο αυτής της ιστορίας ήταν η αντιμετώπιση των ΜΜΕ. Αφού κουβαλήθηκαν με τις κάμερες στην Ευελπίδων, ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους τη σύλληψη του «αρχηγικού μέλους του Ρουβίκωνα». Ο σκοπός προφανής. Η κατασκευή της εικόνας μίας εγκληματικής οργάνωσης που φυσικά διαθέτει και τα απαραίτητα για τη δομή της «αρχηγικά μέλη».

Ο αγώνας των λαών της Τουρκίας είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Αντιμέτωποι μ’ ένα διαχρονικά εγκληματικό και φασιστικό καθεστώς, οι Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές δίνουν τη ζωή τους καθημερινά, παλεύοντας για τις κοινές μας αξίες και ιδανικά. Με τις μικρές μας δυνάμεις θα στεκόμαστε συνεχώς δίπλα τους στον κοινό μας αγώνα.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ DHKP-C
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ YPG

ΥΓ. Όσον αφορά στο σχόλιο μέσω twitter του Τούρκου Πρέσβη Kerim Uras, ότι ο Ρουβίκωνας «υποστηρίζει το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα στην Τουρκία» είναι τόσο αστείο όσο και γραφικό. Στο αναρτημένο κείμενό μας αναλύονται ακριβώς οι λόγοι της παρέμβασής μας (https://athens.indymedia.org/post/1561581/). Δεν είναι όμως καθόλου γραφική αυτή η φωλιά των Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ στη Βασιλέως Γεωργίου. Δεν χρειάζεται απλά μπογιές στο κτήριό σας «Κύριε Kerim», να τιναχτεί στον αέρα χρειάζεται!

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ήρθε το τέλος στα ρατσιστικά, ομοφοβικά και συκοφαντικά σχόλια στο διαδίκτυο και μάλιστα με νομοθεσία!

Προσπάθειες ελαχιστοποίησης έως και τερματισμού του διαδικτυακού «εγκλήματος», καταβάλλει η κυβέρνηση με τη νομοθετική παρέμβαση που ψηφίστηκε στη βουλή την περασμένη Πέμπτη, εναρμονίζοντας την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρόκειται για το λεγόμενο “Πρωτόκολλο του Στρασβούργου” ψηφισμένο από το 2003 σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιχειρεί να βάλει τέλος σε ρατσιστικά, ομοφοβικά και συκοφαντικά σχόλια και αναρτήσεις, στο διαδίκτυο, σε blogs και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νόμος που αν τηρηθεί κατά γράμμα, αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς το διαδίκτυο -ιδιαίτερα στην Ελλάδα- βρίθει ρατσιστικών, ομοφοβικών και -κυρίως- συκοφαντικών αναρτήσεων, που έμεναν ατιμώρητες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο πρόεδρος των Ελλήνων Χρηστών Internet, Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΙ: “Πάρα πολύς κόσμος και εκτός ίντερνετ και εντός ίντερνετ, είναι ανεξέλεγκτος. Έρχεται ο άλλος και δηλώνει blogger και αρχίζει και βρίζει. Αυτό απαγορεύεται και πρέπει να απαγορευτεί. Δεν μπορείς να συκοφαντείς τον άλλον. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά όπου υπήρξαν άνθρωποι που συκοφαντήθηκαν, λοιδωρήθηκαν έχασαν τη δουλειά τους, επειδή βγήκε μια ομάδα οργανωμένη γνωστών-αγνώστων στο internet και άρχισε να γράφει.”

Όσο για το ποιος αφορά η συγκεκριμένη διάταξη, που ενεργοποιήθηκε πλέον και στην Ελλάδα; Ο ίδιος, υπογραμμίζει: “Αφορά όλους και μπαίνουν πράγματα τα οποία συζητούνται στην Ευρώπη εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικά, δεν μπορείς να αρνηθείς το Ολοκαύτωμα. Γίνεται παράνομη η άρνηση του Ολοκαυτώματος, γίνεται παράνομο το ομοφοβικό σχόλιο, γίνεται παράνομο το ρατσιστικό σχόλιο, γίνεται παράνομη η συκοφαντία.¨

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στη διάταξη Δ’ “Το πρόσθετο πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ποινικοποίηση ξενοφοβικής και ρατσιστικής φύσης πράξεων”:

“Με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο διευρύνεται το πεδίο εφαρµογής της Σύµβασης για το έγκληµα στον Κυβερνοχώρο, προκειµένου να αντιµετωπισθούν και ξενοφοβικής και ρατσιστικής φύσης πράξεις, εναρµονίζεται το ισχύον στα Συµβαλλόµενα Μέρη ουσιαστικό ποινικό δίκαιο, σχετικά µε τη διακίνηση, µέσω του Διαδικτύου, υλικού ξενοφοβικής και ρατσιστικής φύσης και παρέχεται σε αυτά η δυνατότητα χρήσης των προβλεπόµενων από τη Σύµβαση για το έγκληµα στον Κυβερνοχώρο δικονοµικών µέσων.

Σκοπός του Προσθέτου Πρωτοκόλλου είναι σύµφωνα µε το άρθρο 1 του πρώτου Κεφαλαίου του, η συµπλήρωση των διατάξεων της Σύµβασης για το έγκληµα στον Κυβερνοχώρο µε την ποινικοποίηση των ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης πράξεων, που τελούνται µέσω συστηµάτων υπολογιστών, επιβάλλεται δε στα Συµβαλλόµενα Μέρη, όχι µόνο να λάβουν τα αναγκαία προς τούτο νοµοθετικά µέτρα, αλλά συγχρόνως και να µεριµνούν για την ορθή εφαρµογή τους.

Σύµφωνα µε το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου ο ορισµός «ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό» περιλαµβάνει κάθε είδους έγγραφο υλικό (π.χ. κείµενα, βιβλία, περιοδικά, δηλώσεις, µηνύµατα κ.λπ.), εικόνες (π.χ. αναπαραστάσεις, φωτογραφίες, σχέδια κ.λπ.) και οποιουδήποτε είδους ανάπτυξη ιδεών ή θεωριών, ρατσιστικής ή ξενοφοβικής φύσης, µε µορφή που να επιτρέπει την αποθήκευση, την επεξεργασία ή τη µετάδοσή τους, µέσω συστήµατος υπολογιστή.

Η διάταξη του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης για την προστασία των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου, κατοχυρώνει την ελευθερία έκφρασης που περιλαµβάνει τόσο την ελευθερία γνώµης όσο και την ελευθερία λήψης ή µετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών. Σύµφωνα µε τη νοµολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων η διάταξη αυτή έχει εφαρµογή όχι µόνον στις πληροφορίες ή τις ιδέες, που δεν προξενούν βλάβη σε άλλα άτοµα ή που είναι ουδέτερες, αλλά ακόµη και σε εκείνες, που είναι προσβλητικές ή υβριστικές ή προκαλούν ανησυχία στο Κράτος ή σε ένα τµήµα του πληθυσµού του.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει όµως παραλλήλως δεχθεί, εν όψει των οριζόµενων στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου ότι η άσκηση των κατοχυρωµένων από τη διάταξη του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ ελευθεριών µπορεί να υπαχθεί σε ορισµένες διατυπώσεις, όρους ή περιορισµούς, εφόσον αυτοί προβλέπονται από το νόµο και αποτελούν αναγκαία µέτρα σε µια δηµοκρατική κοινωνία για την προάσπιση της εθνικής ασφαλείας, της εδαφικής ακεραιότητας ή της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας, την προστασία της ηθικής, της υπόληψης ή των δικαιωµάτων τρίτων κ.λπ. και ότι, εφόσον αποδεικνύεται η συνδροµή των πιο πάνω προϋποθέσεων, οι κρατικές ενέργειες µε τις οποίες εισάγονται οι σχετικοί περιορισµοί είναι δυνατόν να θεωρηθούν δικαιολογηµένες .

Στο δεύτερο Κεφάλαιο του Προσθέτου Πρωτοκόλλου αναφέρονται τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν στο εσωτερικό δίκαιο των Συµβαλλόµενων Μερών και οι πράξεις που τιµωρούνται, δηλαδή η διάδοση υλικού ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, µέσω συστήµατος υπολογιστή (άρθρο 3), η απειλή και η προσβολή µε ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόµενο (άρθρα 4 και 5, αντίστοιχα), η άρνηση, η υποβάθµιση της σηµασίας, η έγκριση ή δικαιολόγηση της γενοκτονίας ή των εγκληµάτων κατά της Ανθρωπότητας (άρθρο 6), ενώ µε το άρθρο 7 του Πρωτοκόλλου αντιµετωπίζεται η συνέργεια και η ηθική αυτουργία στην τέλεση τέτοιου είδους πράξεων.

Οι αξιόποινες αυτές πράξεις ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης πρέπει να τελούνται «χωρίς δικαίωµα» και από πρόθεση. Συνεπώς οι προβλεπόµενοι από τις διατάξεις του Προσθέτου Πρωτοκόλλου, περιορισµοί στην ελευθερία έκφρασης των ατόµων, σε ό,τι αφορά τη διάδοση ιδεών και πληροφοριών ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που βλάπτουν τα δικαιώµατα άλλων ατόµων είναι, εν όψει των προεκτεθέντων, συµβατοί τόσο µε την ΕΣΔΑ όσο και το Σύνταγµα και εφόσον διαπιστωθεί ότι στη συγκεκριµένη περίπτωση έχουν τηρηθεί οι τασσόµενες από τη νοµολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου προϋποθέσεις, οι σχετικοί περιορισµοί είναι νόµιµοι.”
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νεκρός νεαρός που έπεσε στις γραμμές του τρένου στην Ομόνοια

Την τελευταία του πνοή άφησε νεαρός άντρας που έπεσε στις ράγες του τραίνου χθες βράδυ στο σταθμό της Ομόνοιας.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε γύρω στις 23:40 όταν ένας άντρας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους έπεσε στις ράγες. Άμεσα στον σταθμό έφτασαν άντρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για να απεγκλωβίσουν τον νεαρό ο οποίος μεταφέρθηκε στο «Γεννηματάς«όπου και ακρωτηριάστηκε.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των γιατρών το θύμα κατέληξε.Τώρα πλέον οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Ομονοίας, διερευνούν τις συνθήκες της πτώσης του άνδρας, για να διαπιστώσουν αν οφείλεται σε αυτοκτονία ή αν έχασε τις αισθήσεις του με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από τον συρμό του μετρό.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!