EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ» ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Το εθνικό κράτος επιτήρησης έφτασε!

Από τα τέλη του Αυγούστου, το Σικάγο αποφάσισε να «σκεπάσει» την πόλη με αισθητήρες συλλογής δεδομένων. Η πόλη εγκατέστησε δύο κόμβους που περιέχουν υπολογιστές και αισθητήρες – συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών μηχανών χαμηλής ανάλυσης, καθώς και αισθητήρες ποιότητας του αέρα.

Ενώ αυτοί οι αισθητήρες δεν είναι προγραμματισμένοι να συλλέξουν στοιχεία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο Charlie Catlett, διευθυντής του Αστικού κέντρου Υπολογισμού και Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Σικάγο και Argonne και επικεφαλής του έργου, είπε ότι περίπου 10 αισθητήρες ανά εβδομάδα θα λειτουργούν μετά την Ημέρα της Εργασίας.

Μέχρι το τέλος του 2016, αναμένει περίπου 60-80 κόμβους να βρίσκονται στην πόλη … με κατ ‘εκτίμηση 500 να εγκαθίστανται σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του 2018.

Αυτοί οι αισθητήρες ήρθαν μέσω του Array of Things (ΑΟΤ), το οποίο είναι ένα αστικό πρόγραμμα ανίχνευσης, ένα δίκτυο διαδραστικών, αρθρωτών κουτιών αισθητήρων που θα εγκατασταθούν γύρω από το Σικάγο για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το περιβάλλον της πόλης, τις υποδομές και δραστηριότητες για έρευνα και δημόσια χρήση.

Το ΑΟΤ θα χρησιμεύσει κυρίως ως «εντοπιστής κατάστασης» για την πόλη, τους μετρώντας παράγοντες που επηρεάζουν την βιωσιμότητα στο Σικάγο, όπως το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και τον θόρυβο.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτοί οι «αισθητήρες» θα μετρούν κάτι περισσότερο από αυτό που μας λένε. Και είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι η τεχνολογία να τοποθετηθεί σε άλλες μεγαλουπόλεις σε εθνικό επίπεδο … εάν δεν έχει ήδη επιβληθεί.

Προσθέστε αυτά, μαζί με τα φώτα δρόμου που έχουν εγκατεστημένους αισθητήρες που μπορούν να παρακολουθούν κάθε κίνηση, τα κέντρα ελέγχου της Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και άλλες μεθόδους κατασκοπείας από την κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που κατασκοπεύουν μέσω της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του τηλεφώνου, του πλυντηρίου πιάτων και οτιδήποτε «έξυπνο») – και έχετε μια ελεγχόμενη, υπό παρακολούθηση πόλη να επιβάλλεται!


hellasforce.comΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσα κερδίζουν οι οδηγοί από την πετρελαιοκίνηση- Η λυπητερή που ετοιμάζει το κράτος

To κέρδος μας, από την ολοένα αυξανόμενη χρήση του πετρελαίου κίνησης είναι ζημιά για το κράτος καθώς ένα λίτρο αμόλυβδης αφήνει πολύ περισσότερα στα κρατικά ταμεία από ότι ένα λίτρο πετρελαίου κίνησης. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να μειώσουμε το κόστος μετακίνησης και να βγάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα με ένα ρεζερβουάρ. Το υπουργείο Οικονομικών όμως μας έχει ήδη βάλει «στο μάτι». Βλέπει την τρύπα στα έσοδα από τα πετρελαιοειδή να διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Ποιος μπορεί πλέον να αποκλείσει ότι πέραν της «προγραμματισμένης» φοροεπιδρομής στα καύσιμα (Οκτώβριο αυξάνεται το θέρμανσης και Γενάρη η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης) θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα που θα ανακόψουν την πλήρη ανακατανομή μεριδίων στην αγορά των καυσίμων που βρίσκεται σε εξέλιξη;

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ. Η συζήτηση, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες και μετά την ψήφιση του νόμου για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα, έχει γενικευτεί στις τάξεις των υποψηφίων αγοραστών αυτοκινήτων. Βλέποντας την ψαλίδα στην τιμή της βενζίνης με το πετρέλαιο κίνησης να ανοίγει –και θα ανοίξει ακόμη περισσότερο από τις αρχές του χρόνου μετά την επιβολή των νέων φόρων- οι υποψήφιοι αγοραστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταβάλλουν το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η αγορά ενός πετρελαιοκίνητου βλέποντας ότι μπορούν να το αποσβέσουν σε σύντομη χρονική περίοδο.
Το παράδειγμα, είναι κατατοπιστικό:


Iδιοκτήτης βενζινοκίνητου ηλικίας 10 ετών, πληρώνει κάθε μήνα σε βενζίνη τουλάχιστον 160 ευρώ (ή περίπου 1900 ευρώ τον χρόνο) για να διανύει αποστάσεις της τάξεως των 15.000 χιλιομέτρων. Γνωρίζει ότι το παλαιό αυτοκίνητο «βγάζει ζημιές» και μπαίνει σε διαδικασία αντικατάστασης. Αν επιλέξει ένα πετρελαιοκίνητο, θα κατεβάσει το ετήσιο κόστος για το καύσιμο ακόμη και στα 660 ευρώ. Για ποιο λόγο; Πρώτον διότι τα πετρελαιοκίνητα καταναλώνουν πολύ μικρότερη ποσότητα καυσίμου συγκριτικά με τα παλαιότερης τεχνολογίας βενζινοκίνητα. Ένα 1400άρι του 2007 καταναλώνει 9 λίτρα για να διανύσει 100 χιλιόμετρα ενώ ένα καινούργιο πετρελαιοκίνητο μπορεί να καλύψει την ίδια απόσταση με 4 λίτρα καυσίμου.

Με αυτό το δεδομένο, δηλαδή ότι το πετρελαιοκίνητο μπορεί να έχει χαμηλότερο κόστος χρήσης ακόμη και πάνω από 1000 ευρώ τον χρόνο (φυσικά αν τα χιλιόμετρα που καλύπτει κάποιος είναι περισσότερα, και το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο) ο υποψήφιος αγοραστής θα λάβει τις αποφάσεις του. Θα πληρώσει τα 3000-4000 ευρώ που συνήθως είναι το πρόσθετο κόστος για την αγορά λόγω της πετρελαιοκίνησης προκειμένου να το αποσβέσει στη συνέχεια σε 3-4 χρόνια;

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Περισσότεροι από 6 στους 10 νέους οδηγούς, αναλαμβάνουν αυτή τη «δέσμευση» με αποτέλεσμα στα 100 αυτοκίνητα που πωλούνται από την ημέρα που επετράπη η πετρελαιοκίνηση, τουλάχιστον τα 60 να είναι πετρελαιοκίνητα. Αυτό βέβαια, προκαλεί μεγάλη ζημιά στα δημόσια ταμεία κάτι που φαίνεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Σε ένα λίτρο βενζίνης, με τιμή λιανικής 1,409 ευρώ, το δημόσιο εισπράττει αυτή τη στιγμή 0,9524 από φόρους και τέλη. Δηλαδή, ο φορολογικός συντελεστής αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται στο 67,6%. Οι φόροι είναι κατά κύριο λόγο σταθεροί καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ακόμη και ο ΦΠΑ, επιβάλλεται επί του ειδικού φόρου. Επομένως, για κάθε λίτρο που μειώνεται η κατανάλωση βενζίνης, το δημόσιο χάνει 95,24 λεπτά.

2. Με την αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, το δημόσιο εισπράττει φόρους 0,5524 ευρώ ανά λίτρο καθώς τόσα αντιστοιχούν. Με τιμή λιανικής 1,1 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 50,13%. Ωστόσο, όσο συνεχίζεται η μεταστροφή στο πετρέλαιο κίνησης τόσο μεγαλώνει η ζημιά για το δημόσιο. Δεν φτάνει που τα έσοδα ανά λίτρο πέφτουν από τα 95,24 ευρώ στα 55,24 ευρώ ανά 100 λίτρα. Το πρόβλημα είναι ότι μειώνονται και οι ποσότητες.

Η ζημιά, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Μόνο τον Ιούλιο, χάθηκαν από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή περίπου 20 εκατ. ευρώ καθώς εισπράχθηκαν 145 εκατ. ευρώ έναντι 165 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Η υστέρηση μάλιστα, καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο επιβλήθηκε ο ΦΠΑ με τον νέο υψηλό συντελεστή του 24%. Όσον αφορά στα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ίσα-ίσα που επιτεύχθηκε ο δημοσιονομικός στόχος. Στο 7μηνο, η υστέρηση από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή έφτασε στα 140 εκατ. ευρώ καθώς συγκεντρώθηκαν 723 εκατ. ευρώ έναντι 863 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Σε αυτά τα 140 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν και τα 33 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο οποίος έχει αποδώσει 1,936 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,968 δισ. ευρώ.

Το να επιβληθεί έξτρα φόρος στο πετρέλαιο κίνησης προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων από τους ΙΧδες που αλλάζουν καύσιμο, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Το ακριβό πετρέλαιο κίνησης, επηρεάζει και το μεταφορικό κόστος ειδικά των ευπαθών προϊόντων οπότε μπορεί να χτυπήσει σε εκατοντάδες προϊόντα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μελετούν διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων και η θέσπιση «πράσινου τέλους» στην πετρελαιοκίνηση.  
ΠΗΓΗ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το υπ.Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια - Καταργούνται οι πανελλήνιες (upd)

Της Χριστίνας Φλάσκου

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει με σχέδιό του το υπουργείο Παιδείας σε Γυμνάσια και Λύκεια. Το σχέδιο προβλέπει «Πανεπιστημιακού» τύπου διετούς διάρκειας Λύκειο στο οποίο θα διδάσκουν εξειδικευμένοι καθηγητές και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνεται με ενιαίο σύστημα σε όλη την Ελλάδα.

Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή είναι η κατάργηση  της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας τονίζει «φτιάχνουμε ένα άλλο σχολείο» και συνεχίζει εξηγώντας ότι το διετές λύκειο θα προσλάβει μορφή  «πανεπιστημιακού» τύπου, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, πολλών ειδικοτήτων και όχι όπως είναι σήμερα με καθηγητές γενικής ειδικότητας. Για την επίτευξη αυτου του στόχου οι εκπαιδευτικοί θα μετεκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Μια ακόμη αλλαγή είναι η εισαγωγή διαφόρων εργασιών σε κάθε γνωστικό αντικείμενο για καλύτερη κατανόηση της ύλης,   με απώτερο στόχο οι μαθητές να ξεφύγουν από την καθιερωμένη παπαγαλία και να  μην έχουν ανάγκη τα φροντιστήρια.

Πρωτοκαθεδρία θα έχουν τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της πληροφορικής. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει τη ριζική αλλαγή της ύλης των βιβλίων.

Για την αξιολόγηση των μαθητών εξετάζεται ένα σύστημα «ισοβαθισμένο», όπου οι εξετάσεις στο τέλος κάθε τάξης θα είναι ανάλογης πιστοποίησης. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το μοντέλο της αξιολόγησης από Βάση Δεδομένων περιφερειακά. Οι αρμόδιοι πάντως δεν αποκλείουν  ακόμα και εξετάσεις πανελλήνιας εμβέλειας κατ΄ αναλογία του σημερινού μοντέλου. Το διετές λύκειο θα οδηγεί τελικά στην απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου που θα  καταλήγει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Στόχος του νέου συστήματος είναι η  εισαγωγή  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να γίνεται με βάση τους βαθμούς από το λύκειο. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους υποψηφίους και το σχέδιο  εστιάζει στη δυνατότητα με το απολυτήριο του Λυκείου στο χέρι   ανάλογα με τον βαθμό που μπορεί να έχει ο υποψήφιος να πηγαίνει στις σχολές εκείνες που θα έχει τη δυνατότητα λόγω του βαθμού να εισαχθεί.

Τί θα γίνει με τα Γυμνάσια

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται και στα Γυμνάσια, όπου από τριετούς φοίτησης αυξάνονται στα τέσσερα χρόνια με παράλληλη αναμόρφωση της ύλης.

Μια από τις βασικότερες αλλαγές στο νέο γυμνάσιο θα είναι η διεύρυνση των γνώσεων σε πολλά γνωστικά πεδία. Παράλληλα, η επιλογή του τύπου Λυκείου που θα ακολουθήσουν οι μαθητές θα γίνεται στην τετάρτη γυμασίου.

Σύμφωνα  πάντως με την πρόταση:

1. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης, ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, εξασφαλίζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές με γενική αλλά και ειδική επάρκεια.

2. Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το Νέο Λύκειο, ο συντελεστής βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί επί του Εθνικού Απολυτηρίου και έτσι να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην ιστορία.

3.  Η πρόταση αυτή ανατρέπει το κυριότερο ελάττωμα που εμφανίζει το ελληνικό εξεταστικό σύστημα, επιτρέπει την όσο το δυνατό  μεγαλύτερη σύμπτωση ανάμεσα στο τι θέλει να σπουδάσει κανείς και στο τι τελικά σπουδάζει.

4. Μειώνει τη σημασία της βαθμοθηρίας, και επομένως το χρόνο και την ένταση προετοιμασίας για τα μαθήματα. Επιτρέπει τέλος την ομαλότερη κατανομή των σπουδαστών στα τμήματα των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων.

Τί προβλέπεται για το μάθημα των θρησκευτικών

Ριζικές αλλαγές αναμένονται να ισχύσουν και για το μάθημα των Θρησκευτικών, με «θεμελιώδη αρχή, στο εξής, την προσέγγιση των άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και το σεβασμό στη θρησκευτική ετερότητα». Ενώ παράλληλα αναμένεται μια τελείως διαφορετική προσέγγιση καθώς Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Χατζηδάκης, Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοϊζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, και άλλοι πολλοί, Κάλαντα, εγκώμια, δημοτικά τραγούδια, ντοκιμαντέρ, ταινίες (Κιαροστάμι, Ταρκόφσκι, Γιάννης Σμαραγδής κ.ά.) έργα τέχνης, πολυτροπικά κείμενα θα ανανεώσουν και εκσυγχρονίσουν το διδακτικό υλικό που θα έχουν τη νέα σχολική χρονιά, στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, για να διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών.
Το κομβικό σημείο αυτής της αλλαγής είναι ότι η ορθοδοξία, αν και θα αποτελεί  την κεντρική θρησκευτική παράδοση του τόπου, θα μπαίνει σε διάλογο με τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις, ενώ η διδασκαλία θα γίνεται με έμφαση στη βιωματική και διερευνητική προσέγγιση.

Όπως αναφέρει ο κ.Γιαγκάζογλου, που ήταν μέλος της επιτροπής του ΙΕΠ που υπό την προεδρία του προέδρου του Ινστιτούτου Γεράσιμου Κουζέλη,  οι αλλαγές είναι οι εξής:

«Πρώτον, θα είναι ένα μάθημα που υπερβαίνει την κατήχηση και την ομολογιακή ταυτολογία. Μέχρι σήμερα τα βιβλία Θρησκευτικών σε Γ' και Δ' δημοτικού έχουν έναν κατηχητικό τόνο. Στο γυμνάσιο, τα τρία εγχειρίδια δεν έχουν αναφορές σε άλλα θρησκεύματα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ο μαθητής θα φτάσει στη Β' Λυκείου για να κάνει κάποια κεφάλαια για άλλες θρησκείες, όταν ένα παιδί ήδη από την Α' δημοτικού ή και πιο μικρό, βλέπει και παρακολουθεί τον θρησκευτικά άλλον.
Δεύτερον, γίνεται εισαγωγή και εφαρμογή νέων τεχνικών μάθησης ώστε η τάξη να είναι κοινότητα μάθησης και όχι απλώς διδασκαλία μετωπική και από καθέδρας.

Τρίτον, με αυτές τις αλλαγές το μάθημα δεν καθίσταται θρησκειολογία αλλά μπαίνει σε διάλογο με τη θρησκευτική ετερότητα. Έχει θρησκειολογικές αναφορές αλλά δεν γίνεται θρησκειολογία. Θρησκειολογία σημαίνει να αφιερώνει κανείς ίσο χρόνο σε ορθοδοξία, ρωμαιοκαθολικισμό , προτεσταντισμό , ισλάμ, ιουδαϊσμό , βουδισμό κλπ. Έχουμε κέντρο την κεντρική θρησκευτική παράδοση, την ορθοδοξία, αυτή είναι η βάση μας, αυτός είναι ο δικός μας θρησκευτικός πολιτισμός είτε κανείς θρησκεύει είτε όχι. Το μάθημα δεν εξετάζει την πίστη ή την απιστία των παιδιών, είναι ένα μορφωτικό αγαθό».
 
Θέμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών

«Εχω την αίσθηση» λέει ο κ.Γιαγκάζογλου «ότι με την εφαρμογή των νέων ΠΣ δεν θα υπάρχει θέμα απαλλαγής. Αν κάποιος το επιθυμεί βέβαια, δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας. Τα νέα προγράμματα όμως, αγκαλιάζουν όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης ακόμη και τους άθεους. Η βάση του μαθήματος είναι ο διαλογικός χαρακτήρας και η συμμετοχή των παιδιών».πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέου τύπου Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία και με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία της προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών αλλά χωρίς αλλαγές στα έσοδα που παραμένουν στα 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Καταργούνται οι δύο φόροι του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και καθιερώνεται ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου.

- Καταργείται ο υπολογισμός του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορλογούμενου.

- Ο υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξίας της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν να καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 - 50.000 ευρώ που θαοδηγούσε σε φοροελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων. Όμως μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και την ανάγκη είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ και το 2017 επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι το τελευταίο σενάριο, σύμφωνα με το Έθνος, προβλέπει την επιβολή του ΦΑΠ χωρίς αφορολόγητο όριο και όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, είναι λογικό όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν ένα φόρο για τα ακίνητά τους ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα.

Έτσι ο φόρος θα είναι μικρός έως 10 ευρώ για τους οικονομικά αδύναμους ή τους φορολογούμενους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία και θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει η αξία της ακίνητης περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τελευταία εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους δεν προέκυψε η πληρωμή ΕΝΦΙΑ καθώς ο φόρος ήταν κάτω από 1 ευρώ και δεν βεβαιώθηκε.

- Η κλίμακα του νέου ΦΑΠ θα έχει πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια ακίνητης περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πάντως αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι πάνω σε ποιες τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2017. Με βάση το Μνημόνιο έως τις αρχές του 2017 θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων με βάση τα δεδομένα της αγοράς βάζοντας στο συρτάρι τις αντικειμενικές τιμές. Η μετάβαση είναι δύσκολη και προβλέπεται- στο Μνημόνιο- οι νέες τιμές να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2017.

Για τον υπολογισμό του ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της αξίας της περιουσίας που κατέχει κάθε φορολογούμενος συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου τα οποία εξαιρέθηκαν φέτος από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης «είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του. Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η Σκλαβενίτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι σήμερα προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ. 3.000€ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ  ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3.000€ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΑΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΡΟΛΑ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΚΟΤΣΗ
ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
 
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποια είναι τα 20 κορυφαία εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα

Η επικράτηση των αρνητικών προσήμων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της συνολικής ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το πρώτο 6μηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγικές επιδόσεις για το α’ 6μηνο του 2016 είναι οι χαμηλότερες από το 2012, τόσο σε συνολική αξία εξαγωγών, όσο και σε αξία εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, γεγονός που στερεί δυνατότητες εξόδου της οικονομίας από την ύφεση.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δις ευρώ (11,8 δις ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δις ευρώ του 6μηνου του 2015). Μείωση προκύπτει πλέον για τις εξαγωγές ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της απόλυτης σύνδεσης των εξαγωγών με τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αν οι εξαγωγικέ επιδόσεις ήταν φέτος (-1 δις ευρώ σε σχέση με το 2015) απλά και μόνο αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%.

Εξαιτίας όμως των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (έλλειψη ρευστότητας, capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, «κόκκινα» δάνεια, υπερφορολόγηση), οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά.

Εν αναμονή και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, αλλά και των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων στη ΔΕΘ, ο εξαγωγικός κόσμος προσδοκά στην ανάδειξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, σε όρους ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Σε διαφορετική περίπτωση ο λογαριασμός θα γίνει βαρύτερος για όλους και θα ενεργοποιηθούν πολύ νωρίτερα «κόφτες» προοπτικών εξόδου από την κρίση».

Ενδεικτικό της αστάθειας στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, είναι και το γεγονός ότι στο πρώτο 6μηνο του 2016, σε επίπεδο συνολικής αξίας εισαγωγών καταγράφεται συνέχιση στην πτωτική πορεία τους (-4,1%, στα 20.914,9 εκατ. ευρώ έναντι 21.798,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο 6μηνο του 2015). Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει αύξηση 1,56%, ή κατά 249,3 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,7%, στα 9,11 δις ευρώ (από 8,96 δις ευρώ στο α’ 6μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 5,3%.

Οι προορισμοί των εξαγωγών

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το 6μηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη 2η θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την 3η θέση, ενώ στην 5η διατηρείται η Βουλγαρία. Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί BREXIT, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο 2 θέσεων (από 8η θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 12η), η Ρουμανία (από 11η) και η Ισπανία (από 9η).

Στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες, εμφανίζονται πλέον (σε σχέση με το 2015) και οι: Κουρασάο (68η θέση), Βενεζουέλα (77η θέση), Κολομβία (83η), Μαυριτανία (91η), Φιλιππίνες (93η), Λουξεμβούργο (95η) & Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (96η).

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, αύξηση καταγράφεται για τις χώρες της Ε.Ε. (+1,3%), κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων των χωρών της Ευρωζώνης (+2,2%). Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του G7 (-4,3%), ενώ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC (-18%), προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) (-16,3%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (-14,7%).

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται προς τις αναδυόμενες BRICS (17,3%), κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγικών επιδόσεων προς την Κίνα και τη Βραζιλία δευτερευόντως.

Τα προϊόντα
 
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%). Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά -25,7%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6%.

Στις επιμέρους κατηγορίες, αν και δεν προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια, τα καπνά και τα τσιμέντα, που αναρριχήθηκαν στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην πρώτη πεντάδα των προϊόντων που εξάγουμε από άποψη ποσότητας είναι τα ορυκτέλαια, τα φάρμακα προς λιανική πώληση, οι πλάκες αλουμινίου, το παρθένο λάδι και τα ψάρια.

Στο ίδιο πλαίσιο, ως νέες είσοδοι στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας καταγράφονται: οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν ως 50% τα «κόκκινα» δάνεια

Με στόχο το ποσοστό μείωσης να αγγίξει το 40% - 50% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και το 35% - 40% για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), πορεύονται οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019.

Οι στόχοι αυτοί, όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις που έκαναν στους ξένους αναλυτές μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2016, αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. 
Η μείωση στο σχηματισμό νέων καθυστερήσεων ήταν ορατή κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη τάση δημιουργίας νέων επισφαλειών και τις δραστικότερες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές δανείων. 

Παράλληλα, εμφανής ήταν η αύξηση της κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις, η οποία θα επιτρέψει προσεχώς την ενεργητικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων σε καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι η αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου σε τριμηνιαία βάση οφείλεται στην αναγνώριση επιπλέον προβλέψεων που σχετίζονται κυρίως με την εν εξελίξει αναδιάρθρωση του ομίλου Μαρινόπουλου. Στην επιβάρυνση των τραπεζών από προβλέψεις λόγω Μαρινόπουλου, την οποία είχε επισημάνει το Capital.gr, επικεντρώθηκε και το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών.

Δανειακά χαρτοφυλάκια τραπεζών

Η εικόνα που προκύπτει για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών (καθυστερήσεις και κάλυψη από προβλέψεις) είναι η εξής:

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση για την Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 37,8%, ενώ ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων αυξήθηκε στο 69%. Σε επίπεδο ομίλου, ο δείκτης καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε αντίστοιχα στο τέλος Ιουνίου σε 38,4%, 34,6% και 44,2%, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 79%, 45% και 81%. Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ εξάμηνο 2016 ανήλθαν σε 604,8 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον όμιλο ανήλθε σε 15,9 δις. ευρώ, ενώ ο δείκτης αποθέματος προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 26%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον όμιλο ανέρχεται σε 52,6% στο τέλος Ιουνίου 2016 έναντι 52,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 39,2%, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται σημαντικά για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η μείωση από το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 έφτασε τα 1,6 δισ. ευρώ (στα 25,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016 από 27,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2015). Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων του ομίλου ήταν αρνητικός για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε – 189 εκατ. ευρώ, με αρνητική παραγωγή στην Ελλάδα σε όλα τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Ειδικά για τα δάνεια ιδιωτών, ήταν το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο με αρνητικό σχηματισμό νέων καθυστερήσεων. Οι προβλέψεις δανείων συνέχισαν την πορεία αποκλιμάκωσης και διαμορφώθηκαν σε 265 εκατ. ευρώ από 289 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του έτους και 1,384 δισ. ευρώ  το δ΄ τρίμηνο 2015. Παράλληλα, ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις στο τέλος Ιουνίου 2016 ενισχύθηκε περαιτέρω στο 67% από 66% στα τέλη Μαρτίου 2016, ενώ ένα έτος πριν, στο τέλος Ιουνίου 2015, ήταν στο 61%.

Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε να μειώσει για πρώτη φορά, κατά 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα υποχώρησε στο 47,9% από 49,6% το α΄ τρίμηνο 2016, με το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να αυξάνεται περαιτέρω σε 55%, παραμένοντας το υψηλότερο του κλάδου. Η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα υποχώρησε σε μόλις 2 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 127 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο. Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο οι νέες επισφάλειες διαμορφώθηκαν σε 81 εκατ. ευρώ από 249 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η δημιουργία νέων δανείων λιανικής τραπεζικής σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα (-98 εκατ. ευρώ), ενώ ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες λιανικής τραπεζικής, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών επιχειρήσεων, ήταν αρνητικός. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών υποχώρησε στο 34,4% στην Ελλάδα, ενώ ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε στο 77%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των επισφαλών απαιτήσεων κατέγραψε η Eurobank, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση ήταν αρνητική κατά 16 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο έναντι του α΄ τριμήνου. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μειώθηκαν από 34,8% το α΄ τρίμηνο 2016 σε 34,7% το β΄ τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις ανήλθε σε 65% στο τέλος του β΄ τριμήνου. Ειδικότερα, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κινήθηκαν αρνητικά κατά 16 εκατ. ευρώ, από 42 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο 2016, 235 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο 2015, 166 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο 2015 και 118 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο 2015. Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων αυξήθηκαν σε 222 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2016 και 398 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2016 και αντιστοιχούσαν σε 2% επί των μέσων χορηγήσεων στο τέλος Ιουνίου.

πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι εργαζόμενοι των καναλιών που δεν πήραν άδεια

Νέο τοπίο διαγράφεται στον τηλεοπτικό χώρο, από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών τα οποία έγιναν γνωστά τα ξημερώματα από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, έξω από τα γραφεία της ΓΓΕΕ.

Μεγάλη είναι η ανησυχία στους εργαζόμενους των καναλιών, που είτε είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA και EPSILON, είτε έχασαν στη δημοπρασία (ALPHA, STAR).

Πάντως, το πρωί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο, καθώς εκτιμά ότι «οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών».

Από τη μεριά των εργαζομένων εξέδωσαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ανακοίνωση, επίσης, εξέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που είναι συνεπής προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματά της.

Παράλληλα, αντιδράσεις υπήρξαν και από Alpha, αλλά και από το Mega.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι τηλεοπτικές άδειες δεν ήταν απλά ένα show. Ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν μία πρόβα τζενεράλε μπροστά σε αυτό που ετοιμάζουν.

Από σήμερα δεν υπάρχει διαπλοκή…

Ήταν μία νίκη σε βάρος της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας. Από σήμερα, λοιπόν, δεν υπάρχει διαπλοκή. Το τέρας το σκότωσε ο Νίκος Παππάς. Δεν μπορεί, λοιπόν, να εμφανιστεί εκ νέου (το τέρας) και να διαψεύσει έτσι τους συντρόφους. Όποιος πει κάτι διαφορετικό, ότι συνάντησε το τέρας, θα πάσχει από τη γνωστή ασθένειας της αυταπάτης.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τους έκλεισαν μέσα για τρεις μέρες και τους ανάγκασαν να πέσουν στα γόνατα για να διεκδικήσουν το αντικείμενο του πόθου τους ήταν μία νίκη του Νίκου Παππά. Το ότι όλη αυτή η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών, των τεσσάρων νικητών και των χιλιάδων ανθρώπων που θα χάσουν τη δουλειά τους δεν έχει σχέση με όσα έλεγαν μέχρι χτες είναι απλά και μόνο μία ακόμη λεπτομέρεια. Όπως τόσες και τόσες ακόμη που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πραγματική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έκανε μία επίδειξη δύναμης. Έδειξε προς κάθε κατεύθυνση πόσο ισχυρή είναι η δύναμη της βούλησης ορισμένων ιδεοληπτικών ανθρώπων και πόσο δειλή και ανίσχυρη από την άλλη είναι η λεγόμενη μεγαλοαστική τάξη. Μην έχετε αμφιβολία. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες «ρυθμίσεις» στην αγορά στον τομέα της ενημέρωσης. Διότι θα πρέπει οι ειδήσεις να είναι αξιόπιστες και αξιόπιστες είναι μόνο οι ειδήσεις που δίνουν αισιοδοξία στον λαό. Μετά από τα τηλεοπτικά κανάλια, σειρά έχουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι επιχειρήσεις στον χώρο του διαδικτύου. Για το χαρτί δεν έχουν δείξει ακόμη ενδιαφέρον. Ίσως επειδή βρίσκεται σε διαρκή πτώση…

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία να βάλουν τα όρια στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εποχή των μισητών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υπήρχε μία ισχυρή Αριστερά στην κοινωνία που έκανε μία ουσιαστική αντιπολίτευση. Η Κεντροδεξιά είναι ανύπαρκτη σε κοινωνικό επίπεδο, όπως ήταν πάντα. Αν περίμενε κανείς από τις εργοδοτικές οργανώσεις και από τα συνδικάτα, τότε είναι από χέρι χαμένος. Οι εργοδοτικές οργανώσεις θέλουν να τα έχουν καλά με κάθε εξουσία και τα συνδικάτα δεν είναι διατεθειμένα να στηρίξουν μία ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ακόμη κι εκείνα που ελέγχονται από δυνάμεις «φιλικές» προς τη Νέα Δημοκρατία.

Η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς μία κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Βενεζουέλας. Δεν το έχουν κρύψει! Το έχουν πει πολλές φορές, δεν μπορεί κάποιος να τους κατηγορήσει ότι είπαν ψέματα. Την αλήθεια μας είπαν. Μόνο που πολλοί δεν θέλησαν να την πιστέψουν. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία διατεθειμένες να σηκώσουν το βάρος της αντιπολίτευσης, οι κυβερνητικοί θα αποθρασύνονται όλο και περισσότερο. Η Αριστερά δούλεψε πολλά χρόνια για να πετύχει την κυριαρχία της σε κοινωνικό επίπεδο κι αυτό εξαργυρώνει σήμερα που βρίσκεται στην εξουσία. Αντίθετα, η κεντροδεξιά θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος για να επενδύσει στους κοινωνικούς αγώνες.

Οι τηλεοπτικές άδειες δεν ήταν απλά ένα show. Ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν μία πρόβα τζενεράλε μπροστά σε αυτό που ετοιμάζουν.Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
www.liberal.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!