EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Εκκληση από τους ηγέτες του Νότου για κοινωνική Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη συνεδρίαση εργασιών της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ενώ ακολούθησε η «οικογενειακή φωτογραφία».

Η συζήτηση μεταξύ των ηγετών συνεχίστηκε με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώνονται με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες επισκέπτονται αυτή την ώρα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
19:05  Εικόνες από την ξενάγηση στο "Νιάρχος"
18:35  Ο Ολάντ έφυγε για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο
18:32  Αποχώρησε και ο Φρανσουά Ολάντ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
18:29  Απών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης
18:28  Αποχώρησε μετά την επίσκεψη στο Ιδρυμα Νιάρχος ο Μάριο Ρέτζι

Πιθανότατα λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ο Ιταλός πρωθυπουργός μόλις φωτογραφήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έφυγε εσπευσμένα για το αεροδρόμιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έπρεπε να βρίσκεται σε μία εκδήλωση στο Μπάρι.
18:23  Έφτασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

18:19  Ώρα για... χαλάρωση

Καλή η Σύνοδος, καλές και οι συζητήσεις όμως οι ηγέτες των χωρών του Νότου, έχουν κι αυτοί ανάγκη από λίγη χαλάρωση. Ποτάκι, καναπεδάκια και μουσικές με χρώματα Ελλάδας τους περιμένουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα γίνει η προς τιμήν τους εκδήλωση.
18:00  Επόμενος προορισμός για τους Ευρωπαίους ηγέτες

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα επισκεφθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες.


17:57  Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους ηγέτες του νότου, αλλά και τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο του Νότου.
17:54  Πρωθυπουργός της Μάλτας

Καταλήξαμε σε συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις. Μοιραζόμαστε εμείς οι χώρες του νότου την ίδια θάλασσα. Το πρώτο είναι η στήριξη προς την Κομισιόν για το σχέδιο Γιούνκερ και στηρίζουμε τον διπλασιασμό των πόρων σε αυτό το σχέδιο.

Θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να προστατεύσει και να ενισχύσει την έννοια της κοινωνικής συνοχής.Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη συζήτηση για ένα νέο όραμα για την Ε.E. που θα εμπνέει τους λαούς της. 

17:51  Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών. Πρώτο το θέμα της ασφάλειας και πρέπει να δώσουμε έμφαση στις σχέσεις μας με τις χώρες της βόρειας Αφρικής.  Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αφρικανική ήπειρο. Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όσον αφορά στους πρόσφυγες που δεν πρέπει να γίνεται με ανισομέρια, αλλά με μία δίκαιη κατανομή.


Πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στα πλαίσια της συνεργασίας της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής μας. Θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και κυρίως οι νέοι γιατί βλέπουν πως η Ευρώπη δείχνει πως δεν τους δίνει προοπτικές απασχόλησης. Θα πρέπει να δώσουμε απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ιθαγένεια.


Χαίρομαι γιατί η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία!


17:47  Ματέο Ρέντσι

"Ευχαριστούμε Αλέξη για αυτή την πρόσκληση. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που τη διέπουν. Η Ευρώπη είναι η ήπια δύναμη και μπορεί να σφυρηλατήσει μία πραγματική ταυτότητα. Αναφερόμενος στην ελληνική μυθολογία μπορούμε να πούμε ότι ο αυριανός ευρωπαίος θα μοιάζει με τον καλό και αγαθό της αρχαίας Ελλάδας. Όχι από αισθητικής άποψης, αλλά από ηθική και δεοντολογία.
17:44  Νίκος Αναστασιάδης

Ειναι μία πρωτοβουλία σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Τα σημερινά συμπεράσματα στην Αθήνα θα συμβάλλουν εποιδομητικά στο μέλλον της Ευρώπης. Οι χώρες του νότου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην Ευρώπη. Η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησεων γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τη χειρίστη προσφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κάνοντας μία αυτοκριτική ήρθε η ώρα να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις έτσι ώστε να λυθούν τα θέματα. Πρέπει να προσαρμοστούν οι πολιτικές μας με βάση τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όπως η ασφάλεια και το προσφυγικό.
17:40  Φρανσουά Ολάντ

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση! Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στη συνεργασία ενός διαλόγου και δράσεων που θα είναι χρήσιμες για την Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην οικονομία και την ασφάλεια.


Οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης και κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. Με τα δικά μας συμπεράσματα θα μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία των συνόρων, στην εξάλειψη του προσφυγικού, ώστε να προοδεύσει η Ευρώπη την άμυνα και να χαράξουμε τις πολιτικές συνοχές.


Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναπτυξιακό.
17:36  Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που ήρθαν στην Αθήνα και πως είναι μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή. Δήλωσε πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και για να ενισχυθεί ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρώπης. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες στην Ευρώπη, αλλά και μέτρα για την απασχόληση.


Χρειάζεται αλληλεγγύη στο βάρος φιλοξενίας των προσφύγων. "Όπως είπε, ο Ολάντ το μέλλον της Ευρώπης διακυβέυεται στη Μεσόγειο.


Αυτή η Σύνοδος είναι μια θετική συμβολή στο διάλογο της Ευρώπης. Δεν θέλουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διχασμού της Ευρώπης και διαίρεσης.

Καταλήξαμε σε ένα κοινό κείμενο ως η Διακήρυξη των Αθηνών και αφορά τις προκλήσεις στην εξωτερική ασφάλεια, τη μεταναστευτική κρίση και την οικονομία για να υπάρχει κοινωνική συνοχή.


Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει στην Πορτογαλία!

  @tsipras_eu: Αυτή η σύνοδος είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Φωτογραφίες από κέντρο Τύπου στο Ζάππειο. Σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας 

16:57  Μεγάλο ενδιαφέρον του διεθνή Τύπου για τη Σύνοδο

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη της Συνόδου των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι από όλα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, βρίσκονται στο Κέντρο Τύπου που έχει δημιουργηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, για την ειδησεογραφική κάλυψη της Συνόδου.Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι εκπρόσωποι των ξένων μέσων ενημέρωσης (δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τεχνικοί), οι οποίοι έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν τη Σύνοδο, ανέρχονται στους 145.Χαρκτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι μέσα ενημέρωσης μεσογειακών χωρών της ΕΕ, εκτός των ανταποκριτών τους, έχουν ειδικές δημοσιογραφικές αποστολές για την αρτιότερη κάλυψη της Συνόδου. Μάλιστα, σημαντική είναι η παρουσία Γερμανών δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, γεγονός που αποτυπώνει το τεράστιο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Σύνοδος και για τη Γερμανία.


Γάλλος Πρόεδρος @fhollande :«Είμαστε στην Αθήνα για να απευθύνουμε έκκληση για την ενότητα της Ευρώπης» https://twitter.com/Elysee/status/774208326020259840 

16:53  Ο αυστριακός τύπος για τη Σύνοδο

Εάν, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι συμμετέχουσες στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, χώρες του Νότου, πετύχουν μία κοινή γραμμή, τότε η βαρύτητά τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ μεγάλη, τόνισε μιλώντας σε απευθείας σύνδεση το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο απεσταλμένος της στην ελληνική πρωτεύουσα, Ερνστ Γκέλεγκς.
Οικογενειακή φωτογραφία
LIVE: Οι ηγέτες του Νότου στην Αθήνα - Τσίπρας: Κοινή βούληση μια καλύτερη Ευρώπη - Λεπτό προς λεπτό
15:53  Οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα


Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Αυτή είναι μία κεντρική θέση που εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνεδρίαση ότι η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο το Νότου προς τον Βορρά ή προς την ομάδα του «Βίζεγκραντ», αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Οι τρεις βασικοί άξονες της ατζέντας αφορούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο, είναι ότι το Brexit έχει ερμηνεία, ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ότι η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς και ότι η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Ανάπτυξη-ενίσχυση κοινωνικής συνοχής-προσέλκυση επενδύσεων

Προτεραιότητες της Ευρώπης -σημειώνει ο πρωθυπουργός προς τους ηγέτες στη συνεδρίαση- πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια. Στοιχεία που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας και τα οποία συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας να τεθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες, καθώς δείχνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων, η ύπαρξη 22 εκατ. ανέργων στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι και η ύπαρξη 7,5 εκατ. νέων χωρίς καμία εκπαίδευση, ούτε εργασία.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι: Ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας καταθέτει προτάσεις που αφορούν την προσπάθεια να ενισχυθεί, όχι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά με τη μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, να δοθεί μία αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια- εξωτερική πολιτική

Αναφορικά με τη συζήτηση για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, θέση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν πως το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στους ηγέτες ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι μία δίκαιη, βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε στενότερη συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιδιώξουμε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας, προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με τη στελέχωση της Frontex και τη νέα ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή.

Στις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας υπάρχει, επίσης, αναφορά ότι πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα από αυτές.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Οι θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συντείνουν στην αναγκαιότητα για κοινή πολιτική. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό και ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη. Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Ανέφερε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τονίζει την αργή πρόοδο της μετεγκατάστασης, που πρέπει να επιταχυνθεί.

Ακόμη, στις θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μετανατευτικό περιλαμβάνεται ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται δεσμευτικός μηχανισμός δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκες της Γενεύης.
15:48  Χαμογελάστε παρακαλώ!
Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνάντησης των επτά ηγετών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου. Και αφού βγήκε η οικογενειακή φωτογραφία, οι επτά ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.


15:27  Ολάντ: προτεραιότητα η ανάπτυξη

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις, που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτερταιοτήτων», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε Γάλλους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

LIVE: Οι ηγέτες του Νότου στην Αθήνα - Τσίπρας: Κοινή βούληση μια καλύτερη Ευρώπη - Λεπτό προς λεπτό
15:23  Όλα και όλοι έτοιμοι για την "οικογενειακή" φωτογραφία

14:58  Μέσα στο Ζάππειο
14:55  Τσίπρας σε ηγέτες του Νότου: Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων στην Ευρώπη
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι "οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή τη Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής".

14:02  "Ιππότες" της... στρογγυλής τραπέζης
13:57  Από εδώ και πέρα
Αφού οι επτά τα... πουν, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
13:55  Τσίπρας: Κοινή μας βούληση
Ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο για λίγα λεπτά και αφού ευχαρίστησε τους επτά ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, τόνισε πως κοινή βούληση είναι μια καλύτερη Ευρώπη και όχι η δημιουργία ενός "μετώπου". Μίλησε για την "κοινή θάλασσα που μας ενώνει", αναφερόμενος στη Μεσόγειο και επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως οι επτά ηγέτες των κρατών του Νότου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα. «Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου», είπε.
Στη συνέχεια ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση των επτά ηγετών.
13:52  Ξεκινήσαμε....
Αφού έφτασε και ο Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου
13:44  At last... Hollande
Τελευταίος έφτασε στο Ζάππειο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ
13:40  Και σε φωτογραφίες
13:32  Αναστασιάδης και Ρέντσι
Όταν έφτασαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Ανασταδιάδης και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε τα σκαλιά του Ζαππείου για να τους υποδεχτεί.

13:06  Οι πρώτες... αφίξεις στο Ζάππειο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως οικοδεσπότης, έφτασε πρώτος στο Ζάππειο περίπου στις 12:45. Στη συνέχεια υποδέχτηκε τον απεσταλμένο της Ισπανικής κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό της Μάλτας και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
13:03  Έφτασε και ο Ολάντ
Πριν λίγα λεπτά προσγειώθηκε στο Ελευθέριο Βενιζέλος το αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Όπως και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέρο Ρέντσι, θα τον υποδεχτούν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
12:51  Περιμένοντας τον... Ολάντ!
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Ζάππειο περίπου στις 12:45. Αλλά οι καλεσμένοι του δεν είχαν κάνει το ίδιο. Ο Ματέο Ρέντσι προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 12:45 και πλέον αναμένεται η άφιξη στην Ελλάδα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο πρώτος που έφτασε στην Αθήνα ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης που βρίσκεται στην Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης και μάλιστα δείπνησε στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σήμερα, πρώτος έφτασε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ακολούθησε ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης Φερνάντο Εγκιδάθου και μετά ήρθε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.
Κι αν οι επίσημοι δεν έχουν φτάσει ακόμα, ασφάλεια, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι έχουν πάρει εδώ και ώρα θέσεις..

12:38  Όχι σε όλους βέβαια...
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν, εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για οικονομικά θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά με τη σύνοδο κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα στη Neues Deutschland ότι το κόμμα του αγωνίζεται «εδώ και χρόνια για την εγκατάλειψη της μονόπλευρης λιτότητας. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να καταπολεμήσουμε τη εξαιρετικά υψηλή ανεργίας στην Ευρωζώνη».
Τέτοια κίνητρα όμως μπλοκάρονται «από συντηρητικές κοινοβουλευτικές ομάδες και κυβερνήσεις, ιδίως τη γερμανική», δήλωσε στην ίδια γερμανική εφημερίδα ο Φάμπιο Ντε Μάζι. Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς θεωρεί ότι, ενώ ο Σόιμπλε ήθελε να βοηθήσει τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Ισπανίας και την περί αυτόν διαφθαρμένη ομάδα, σφίγγει το λουρί στην Ελλάδα, ώστε να μην αφήσει σε ησυχία την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Νέα χρέη στοιβάζονται στα παλιά και η εκταμίευση καθυστερεί εάν δεν συνεχισθούν οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι να σπάσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μάζι.
12:38  Δεν... αρέσει στους Γερμανούς η Σύνοδος των Νοτίων
«Είναι μεγάλo πρόβλημα το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων αναδιανομέων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ στην Die Welt εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.
Ο Φέρμπερ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετατοπίζεται προς το νότο. Αυτό το μπλοκ των χωρών θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας μειοψηφίας αρνησικυρίας χάρη στην οποία μπορεί να εμποδίσει όλους τους νόμους που δεν του αρέσουν».
Ο Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε επίσης στην Passauer Neue Presse ότι «οι νότιες χώρες ετοιμάζουν την επόμενη επίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής στην Αθήνα». Εχει δε την πεποίθηση ότι «θα προκύψει ξανά η έκκληση για χαλάρωμα της δημοσιονομικής πολιτικής, για περισσότερες επενδύσεις και κοινοτική συνευθύνη (των χρεών) / κοινοτικοποίηση των χρεών».
12:12  Ο Ρέντσι θυμήθηκε τον... Όμηρο
Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για τη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα κατά της λιτότητας. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αιωνίως», είπε και θυμήθηκε τον... Όμηρο και τον παππού του, αναφερόμενος στο προσφυγικό.
12:10  Επίθεση από Βέμπερ
O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής. «Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως».
11:56  Περιμένοντας τους 7...
Ας δούμε τι συμβαίνει εντός, εκτός και επί τ' αυτά του Ζαππείου
newsit
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!