EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Που θα πάει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ

Μάχη με τους Θεσμούς δίνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, για να αποφύγει την άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προωθεί τη μεταβίβαση του συγκεκριμένου ποσοστού στο νέο Υπερταμείο ώστε να γίνει η αξιοποίησή του μεσοπρόθεσμα, παραμένοντας όμως η πλειοψηφία στον έλεγχο του Δημοσίου το οποίο σήμερα κατέχει το 34%. Ο υπουργός ενέργειας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης, όπως αναφέρει με δηλώσεις του στο «MoneyPro», επισημαίνει ότι στόχος είναι να περάσει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο και μάλιστα ερμηνεύοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι: « Αυτό επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ότι προέχει η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, δηλαδή η διατήρηση του 51% της επιχείρησης στο Δημόσιο και όχι η πώληση του 17% από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού αν γίνει αυτό δεν θα έχει πια το Δημόσιο το 51% της ΔΕΗ. Μάλιστα ενώ η ερώτηση αφορούσε την ΕΥΑΘ έσπευσε να αναφέρει και τη ΔΕΗ για να τονίσει την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα»

Το Ταμείο από την πλευρά του έχει αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πώληση, του 17% της ΔΕΗ, ακόμη και εάν δεν αποτελεί άμεση υποχρέωση, εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο που έχει εγκριθεί από κυβέρνηση και δανειστές και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσουν τα προβλεπόμενα βήματα όπως η πρόσληψη συμβούλων, μέχρι τέλος του μήνα.

«Αγκάθι» στην ολοκλήρωση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων και η πώληση του ΔΕΣΦΑ αφού οι Θεσμοί θέλουν με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί η πώληση, ενώ η αζέρικη Socarθεωρεί ότι τα δεδομένα για την αξία της εταιρείας έχουν αλλάξει. Όλα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Socarκαι υπουργείου που θα γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΔΕΗ και την προσαρμογής της στα νέα δεδομένα, προχωρά η δημιουργία κοινοπραξιών της ΔΕΗ, όπως αυτή με την κινεζική CMAγια τη δημιουργία λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη, ώστε να προσαρμοστεί η εταιρεία στα νέα δεδομένα, να μειώσει το μερίδιό της στην παραγωγή. «Με την κοινοπραξία με την CMAθα μειώσουμε το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή κάτω του 50% αφήνοντας περιθώρια για αύξηση της παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης.

ΔΕΣΦΑ. Στις απαιτήσεις των θεσμών για να προχωρήσει η αξιολόγηση είναι και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του ΔΕΣΦΑ καθώς μέχρι 30/9/2016 που λήγει η εγγυητική επιστολή της Socarπρέπει οι επαφές μεταξύ υπουργείου και εταιρείας να φέρουν αποτέλεσμα.

Από το ελληνικό υπουργείο τονίζεται ότι η τροπολογία-που ψηφίστηκε τον Ιούλιο- και έχει ενοχλήσει την αζέρικη εταιρεία αφορά σε αλλαγές που αποτελούν νόμιμο δικαίωμα και αρμοδιότητα της ελληνικής πλευράς και του Δημοσίου. Υπό αυτήν την έννοια, το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί ότι αδίκως η πλευρά της Socar διαμαρτύρεται ότι έγινε εκ των υστέρων τροποποίηση όρων του διαγωνισμού.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει τις επόμενες δύο εβδομάδες με τους Αζέρους τρόπους για την ολοκλήρωση της πώλησης, χωρίς όμως να τίθεται θέμα απόσυρσης της τροπολογίας, ή αλλαγής του τιμήματος. Η λύση που αναζητείται είναι σε κάποιου άλλου είδους αποζημίωση, ή σε περαιτέρω μείωση του μεριδίου που θα αγοράσει η Socarκάτω του 49% ώστε να καταβάλει μικρότερο μέρος του συνολικού τιμήματος. Μια λύση που συζητείται είναι η ιταλική SNAM που έχει συμφωνήσει για την εξαγορά του 17% από το 66% της Socar να αποκτήσει τελικώς μεγαλύτερο μερίδιο, ώστε η Socarνα καταβάλει μικρότερο τίμημα.

Προχωρούν οι ενεργειακές εκκρεμότητες

Πλην των ιδιωτικοποιήσεων , στις υπόλοιπες ενεργειακές εκκρεμότητες που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν παρουσιάστηκε κάποια εμπλοκή, αφού σχεδόν όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει ή δρομολογηθεί.

Το ΥΠΕΝ έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει την ολοκλήρωση ενεργειών ώστε να προωθηθούν τα προαπαιτούμενα και έτσι προχωρά η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη με τρεις υποψήφιους επενδυτές, πραγματοποιήθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ και η μεταβολή της δομής του λογαριασμού των ΑΠΕ και τέλος μόλις πριν την άφιξη των θεσμών, δόθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες διατάξεις», για το λεγόμενο target model της ηλεκτρικής αγοράς, ένα ακόμα προαπαιτούμενο στο χώρο της ενέργειας.

Στην πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, είναι και ότι τέθηκαν σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ τα ζητήματα που αφορούν στο δίκτυο διανομής, υπάρχει πρόοδος και στο θέμα των τιμολογίων υψηλής τάσης και απομένει η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ είναι σε διαπραγματεύσεις με το Αλουμίνιο Ελλάδας για το θέμα των τιμολογίων με πρόταση περαιτέρω έκπτωση 10% αν προπληρωθεί το 30% των συνολικών ποσοτήτων. Η πρόταση αυτή θα ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις αρχές Οκτωβρίου.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (έγκριση νέων τιμολογίων δικτύου διανομής, έγκριση κώδικα διαχείρισης δικτύου διανομής και διπλασιασμός της ποσότητας αερίου που διατίθεται από τη ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών) είναι ένα ακόμη από τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκαν αλλά είναι σε εκκρεμότητα. Οι δημοπρασίες αερίου αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι Θεσμοί επιμένουν στη διάθεση μέσω δημοπρασιών πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων από το 10%, που δημοπρατεί σήμερα η ΔΕΠΑ.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Πηγή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Tι αναφέρει το πόρισμα της Attica Bank

Η Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα ελέγχου στην Attica Bank. Τον έλεγχο στην Τράπεζα Αττικής διενήργησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). 
 
Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή» έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια.
 
Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά και άλλα) τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται.
Στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε γνωστά επιχειρημματικά ονόματα, ενώ εντύπωση προκαλούν ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές που κατά πληροφορίες έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους ομίλους. 
 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αποτελεί γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από κυβερνητικούς -αι όχι μόνο- κύκλους, να μη θιγούν οι ισορροπίες στην τράπεζα σε επίπεδο διοίκησης, διαδικασία που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Παραδοσιακά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν εντελώς καταχρηστικά μέος του τραπεζικού συστήματος ως εργαλείο εξυπηρέτησης φίλιων επιχειρηματικών δυνάμεων, συνδικαλιστών, κομματικών φίλων και εδραίωσης πελατειακών σχέσεων, μοιράζοντας «δανεικά κι αγύριστα». 
 
Τα κόμματα πριν από την κρίση χρησιμοποίησαν κατά κόρον το τραπεζικό σύστημα ως εργαλείο πολιτικής, ασκώντας άμεσα και έμμεσα, έλεγχο της ροής του χρήματος. Τον Ιανουάριο του 2015, με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η νέα κυβέρνηση επιδίωξε την ανάκτηση του ελέγχου των μεγάλων τραπεζών. Και μπορεί η κρίση να μην το επέτρεπε, αλλά η συγκυρία προσέφερε μια άλλου τύππου ευκαιρία: Τα «κόκκινα» δάνεια και ότι αυτά συνεπάγονται, δηλαδή αποπληρωμές, ρυθμίσεις, πλειστηριασμούς.
 
Ωστόσο, η προσπάθεια είχε άδοξο τέλος, καθώς η τραπεζική ενοποίηση μετέφερε τον εποπτικό έλεγχο στον SSM, δίχως την έγκριση του οποίου δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα...
 
Αργότερα, η... σκληρή διαπραγμάτευση του 2015 οδήγησε στον εκμηδενισμό της αξίας των μετοχών του Δημοσ΄΄ιου, στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και εν τέλει, η κυβέρνηση συμφώνησε και ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο έχασε κάθε δυνατότητα παρέμβασης. 
 
Έτσι έμεινε η Attica Bank, η οποία μάλιστα ως μη συστημική τράπεζα βρίσκεται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι του SSM. Πρόκειται για μια ταλαιπωρημένη τράπεζα που έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη «θυγατρική» του ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΣΜΕΔΕ έβαζε διαρκώς λεφτά στην τράπεζα, με αποτέλεσμα κάποιοι μηχανικοί να κάνουν διαρκώς τους τραπεζίτες και κάποιοι άλλοι τους επιχειρηματίες με τα λεφτά των ασφαλισμένων. 
 
Στο τέλος Μαρτίου του 2016, η Τράπεζα Αττικής εμφάνιζε «κόκκινα» δάνεια 57%, όταν ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις άλλες τράπεζες διαμορφωνόταν στο 45%. Σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια στην Τράπεζα Αττικής φτάνουν το 60%!
 
Μετά τον εποπτικό έλεγχο του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος, η Attica Bank βρέθηηκε ένα βήμα πριν την τοποθέτηση επιτρόπου και την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης. Αυτό απετράπη έπειτα από συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον περασμένο Ιούλιο, για την άμεση αντιικατάσταση της διοίκησης με έμπειρα τραπεζικά στελέχη και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ελεγκτών.  Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Μάλιστα στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε - δίχως καν να έχει ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος- η τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του Γεράσιμου Σαπουντζόγλου στη θέση του προέδρου.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έτοιμη να εκραγεί βόμβα 1,3 δις. ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο για να εξουδετερώσουν «βόμβα» 1,3 δισ ευρώ, που απειλεί όχι μόνο το φετινό αλλά και τον επόμενο Προϋπολογισμό, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν εξαρχής ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία για το συμμάζεμα του ασφαλιστικού συστήματος- και κατ’ επέκταση για τη βιωσιμότητα του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος- είναι στον «αέρα».Μιλώντας με ευρωπαϊκές πηγές, που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, γίνεται αντιληπτό ότι οι συζητήσεις για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι στην πραγματικότητα ήσσονος σημασίας, καθώς ακόμα κι αν καθυστερήσει η υποδόση- που δεν είναι καθόλου απίθανο- οι δανειακές υποχρεώσεις σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται πιεστικές, τουλάχιστον ως τις αρχές του επόμενου έτους. Αντιθέτως, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα δημοσιονομικά αποκαλύπτουν νέες εστίες κινδύνου και προοιωνίζονται άγριες κόντρες στη δεύτερη αξιολόγηση, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Νέα στοιχεία από το μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων ρίχνουν φως στην… πρεμούρα του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, αφού στον ορατό ορίζοντα διαφαίνονται «εκρήξεις» με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για τη συμφωνία και τα μέτρα που καλά- καλά δεν έχουν εφαρμοστεί όσο και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους/ φορολογούμενους. Σύμφωνα με πηγές, που έχουν γνώση των όσων γίνονται πίσω από τη… βιτρίνα, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση ως προς την εισπραξιμότητα των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αυτή δεν υπερβαίνει το 50%, ενώ ο ΟΓΑ «παίζει» στα επίπεδα του 30% (!), όταν ο σχεδιασμός, που έχει γίνει για τη βιωσιμότητα του συστήματος, προβλέπει εισπραξιμότητα στα επίπεδα του 65- 70%!

«Δεν πληρώνει κανείς», τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την απορία για τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όσον αφορά στο «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών. «Ένα τέτοιο μέτρο είναι σωστό και δίνει λύσεις, αλλά είναι αδιανόητο, είναι τρελό να προαναγγέλλεται «πάγωμα» για οφειλές που θα δημιουργηθούν ως το τέλος του έτους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας ότι ο «κόφτης» θα έπρεπε να μπει είτε στην προηγούμενη χρήση (το 2015) είτε στο οκτάμηνο του 2016, έτσι ώστε να μη σταλεί μήνυμα στάσης πληρωμών τους επόμενους κρίσιμους μήνες του έτους.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. Η ουσία είναι ότι η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων εισπραξιμότητας και των επιδόσεων των ταμείων, δημιουργεί φέτος μια «τρύπα» τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Τι θα γίνει το 2017; Αν και το 75% των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζεται ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού θα έχει μειωμένες εισφορές, εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις, με τα σημερινά δεδομένα, για το κατά πόσο η εισπραξιμότητα θα αυξηθεί αντιστοίχως. «Αυτός που δεν πληρώνει τα 300 ευρώ σήμερα, γιατί να πληρώσει τα 200 ευρώ αύριο;» είναι το ερώτημα που δεν έχει απάντηση και οδηγεί σε μια νέα δημοσιονομική «βόμβα» 700 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι, όμως, πολύ μεγαλύτερο, καθώς όπως ακριβώς οι βόμβες διασποράς, έτσι και αυτή η «βόμβα» μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, την επόμενη χρονιά, έστω στο δεύτερο εξάμηνο, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με βάση τα φετινά εισοδήματα και ήδη όσοι κυκλοφορούν στην αγορά αντιλαμβάνονται ότι έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου προκειμένου οι επιτηδευματίες να μειώσουν τα φορολογητέα τους έσοδα. Τι συνεπάγεται αυτό; Διπλή ζημιά. Και στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Βλέποντας το πού πάει το πράγμα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας «καίγεται» κατ’ αρχάς γι’ αυτή τη νέα ρύθμιση, ενώ ήδη έχει ενεργοποιήσει μέτρα κάλυψης, που αργά ή γρήγορα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Όπως επισημαίνουν γνώστες του θέματος, οι καθυστερήσεις στην απονομή νέων συντάξεων δίνουν «αέρα» περίπου 100 εκατ. ευρώ το μήνα στο σύστημα και με αυτό τον τρόπο έχουν «παγώσει» περίπου 1,3 δισ ευρώ, με την ανοχή των ξένων τεχνοκρατών, οι οποίοι επί του παρόντος δεν έχουν απαιτήσει την αποσυμπίεση του συστήματος.

ενθετο

Τα πλεονάσματα, ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ

Μιλώντας με ευρωπαϊκές πηγές, το σίγουρο είναι ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή, η Αθήνα είναι μόνη της στη μάχη για τα πλεονάσματα, καθώς ακόμα κι εκεί που αντιλαμβάνονται ότι είναι αδύνατο να μείνει ο πήχης στο 3,5% επί μακρόν, δεν υπάρχει διάθεση και πρόθεση συμπόρευσης με την ελληνική πλευρά.

«Σε καμιά οικονομία δεν είναι εφικτή η διατήρηση τέτοιου πλεονάσματος για 10 χρόνια», επισημαίνουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές, σχολιάζοντας τη σχετική βασική παραδοχή της Κομισιόν, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται, ωστόσο, ότι η όποια αλλαγή θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από το Eurogroup, όπου εκεί ο Γερμανός υπουργός κάνει «παιχνίδι» και στην παρούσα φάση οι συσχετισμοί δεν ευνοούν το ελληνικό αίτημα.

Αυτό που συζητάνε όλοι στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- είναι ότι οι γερμανικές εκλογές στο τέλος του 2017 δεν δημιουργούν πρόβλημα μόνο στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το Χρέος, αλλά «παγώνουν» και τις όποιες συζητήσεις για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι ενδεικτική, άλλωστε, η μάλλον αμήχανη και διπλωματική απάντηση της ΕΚΤ στα όσα αναφέρουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας για συμφωνία και της Φρανκφούρτης σε χαμήλωμα του δημοσιονομικού πήχη, καθώς η επισήμανση «αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζουμε χαμήλωμα πλεονασμάτων», μπορεί να εκληφθεί ως εφαρμογή στην πράξη της γνωστής παροιμίας «και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο».

Και τι γίνεται με το ΔΝΤ, που έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους όρους για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα; Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει στην Αθήνα και θα συλλέξει στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Ταμείο για τη νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν το Ταμείο υλοποιήσει την απειλή του για αποχώρηση, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μπορούμε και χωρίς το IMF», λένε χαρακτηριστικά, δίνοντας νέα διάσταση στη μάχη που βρίσκεται μόλις στην αρχή της…πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελένη Ράικου: Ελέγχει τα πάντα στο ΚΕΛΠΝΟ ακόμα και το πόρισμα που εξαφανίστηκε

Έφοδος των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και της Οικονομικής Αστυνομίας και στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε το πρωί της Παρασκευής. Κατασχέθηκαν έγγραφα, σκληροί δίσκοι, αλλά και αλληλογραφία, που αφορά όχι μόνο την επίμαχη δικογραφία με τις δυο εταιρείες για την Αντικαπνιστική Εκστρατεία, όπου είναι και αυτή της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και άλλες υποθέσεις. «Τα σάρωσαν όλα», ανέφερε έγκυρη πηγή, ενώ αποκάλυψε στο Βήμα ότι «ανοίγουν τώρα και άλλες δικογραφίες», που έχουν σχέση και με άλλες αναθέσεις σε εταιρίες, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν και άλλες συμβάσεις.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό από τη δικογραφία -που αφορά στην ανάθεση την περίοδο 2011-2013 για τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, για την Agenda Διαφημιστική και για την εταιρεία της κ. Σταυρούλας Νικολοπούλου, Mindwork Business Solutions- λείπει το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς υπό την κ. Ράικου διεξάγει ξεχωριστή έρευνα για το πώς «έκανε φτερά» το πόρισμα, και μάλιστα κάποιοι απορούν, πώς όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε δυνατόν να βρεθεί, ούτε στα αρχεία των ελεγκτών! Επιπλέον πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει καταγγελία για ανάμειξη ανωτάτων παραγόντων στην εξαφάνιση του πορίσματος…

Η έρευνα στα γραφεία μόνο των δυο εταιρειών, που κατηγορούνται ότι εισέπραξαν χρήματα ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και όπως αναφέρεται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν υπήρξε έφοδος σε σπίτι και ιδιαίτερα σε αυτό της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τα δικαστικά έγγραφα, που προκάλεσαν την έφοδο των εισαγγελέων οι δυο εταιρίες υπέγραψαν σύμβαση, ύψους 600.000 ευρώ το 2011, αλλά στην πραγματικότητα η καμπάνια, που βγήκε στον αέρα ήταν άσχετη με τους σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, επίσης η εταιρία της συζύγου Στουρνάρα δεν έπρεπε καν να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, διότι είχαν οι υπεύθυνοι καταδικαστεί σε φυλάκιση δυο χρόνων για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης τα χρήματα, τα οποία έλαβαν οι διαφημιστικές για προβολή σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς έπρεπε να μεταδίδονται δωρεάν από τα ΜΜΕ λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συζύγου του Γ. Στουρνάρα «όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».πηγη


 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από Οκτώβριο και αναδρομικά η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις

Από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, το μέτρο ισχύει από την 1η Ιουλίου και «το ποσό της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με την σύνταξη του μήνα Νοεμβρίου 2016».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο αναμένεται να φέρει μικρές αυξήσεις ύψους 5-10 ευρώ σε όσους λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη, αφού στο εξής η παρακράτηση θα γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της κύριας σύνταξης έχοντας αφαιρέσει το ποσό που αντιστοιχεί στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται στο άθροισμα των κύριων συντάξεων.

Διαβάστε την εγκύκλιο

 «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει επιβάρυνση», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ερωτηθείς σχετικά. Όπως είπε μάλιστα η αύξηση, κατά 6% των εισφορών υγείας, θα επιφέρει μικρή ωφέλεια σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι 251.000 συνταξιούχοι -περίπου το 10% του συνόλου- που λαμβάνουν τουλάχιστον δύο συντάξεις, θα έχουν μικρή επιβάρυνση.

«Συτό συμβαίνει, γιατί υπολογίζεται πια το 6% όχι στο εικονικό ποσό που ήταν η σύνταξη, πριν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά στο πραγματικά σήμερα καταβαλλόμενο» εξήγησε.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

H MKO AΡΣΙΣ Ο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΦΟΥΧΤΕΛ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΧΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ

ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΦΟΥΧΤΕΛ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS
ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΡΦΑΝΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΑΝΑΤΡΕΧΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΦΟΡΕΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΕ ΜΙΑ ΜΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΡΣΙΣ Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΝΑΤΡΕΧΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


ΔΕΙΤΕ ΤΟ

ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ HOT SPOT ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;


Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ.. ΛΙΓΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΟΥΧΤΕΛ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΛΙΓΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS ΛΙΓΟ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΚΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ


ΚΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΔΙΧΩΣ ΕΜΑΣ


ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέο επεισόδιο βίας κατά αστυνομικών στη Φιλαδέλφεια - Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες (Photos)

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι πέντε τραυματίσθηκαν σήμερα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε έπειτα από μία προφανώς απρόκλητη επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού, με τον δράστη να περιλαμβάνεται μεταξύ των θυμάτων, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι νέες αυτές επιθέσεις εγγράφονται στο βεβαρυμμένο ιστορικό των επιθέσεων κατά οργάνων της τάξης τη φετινή χρονιά, καθώς το κλίμα μεταξύ της αστυνομίας και των μειονοτήτων της πόλης είναι εξαιρετικά τεταμένο.Ο άγνωστος δράστης της επίθεσης στράφηκε κατά ενός πεπειραμένου αστυνομικού, που καθόταν στο τιμόνι του περιπολικού. Χωρίς να φωνάξει, ή να πει, το παραμικρό γάζωσε με 15 σφαίρες το περιπολικό, πλήττοντας πολλές φορές τον αστυνομικό. Ο τελευταίος, μολονότι τραυματίας, αλλά έχοντας τις αισθήσεις του, σώθηκε επειδή φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει από τους αστυνομικούς που έσπευσαν προς καταδίωξή του. Αυτοί τον εντόπισαν σε ένα μπαρ, όπου εκείνος εισέβαλε πυροβολώντας και τραυμάτισε έναν άνδρα, ενώ πήρε ως όμηρο μία γυναίκα, χρησιμοποιώντας την ως ασπίδα. Η γυναίκα δέχθηκε επίσης μία σφαίρα στο πόδι.

Ο ίδιος εξακολούθησε τη θανατηφόρα πορεία του, πυροβολώντας κατά των επιβαινόντων σε ένα αυτοκίνητο, σκοτώνοντας έναν περαστικό και τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό του, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο τέλος καθηλώθηκε από τους αστυνομικούς σε ένα δρομάκι, όπου βρήκε τον θάνατο, έχοντας τραυματίσει προηγουμένως κι έναν αστυνομικό φρουρό του Παν/μιου της Πενσυλβάνιας, ο οποίος είχε σπεύσει να συνδράμει τους αστυνομικούς.«Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η ιδεολογία του, ή ο τρόπος σκέψης του. Απλώς είναι ακόμη ένα δείγμα μίσους κατά των αστυνομικών οργάνων», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής της αστυνομίας Ρίτσαρντ Ρος.

Η αστυνομία μετά το επεισόδιο κάλεσε τους άνδρες της να περιπολούν κατά δυάδες, έτσι ώστε κανείς τους να μην μένει ακάλυπτος σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΜΥ: Καλοκαίρι τέλος - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης! «Πέφτει» ο υδράργυρος

Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους (εντάσεως 6-7 μποφόρ) και πτώση της θερμοκρασίας.
Η ΕΜΥ επισημαίνεται ότι ενδέχεται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά να εκδηλωθούν τα προαναφερθέντα φαινόμενα πρόσκαιρα και την Κυριακή.

Ειδικότερα:

Την Κυριακή

Καιρός: Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και πιθανόν τη δυτική Στερεά ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασια: Σε μικρή άνοδο στα νότια.

Τη Δευτέρα

Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και σταδιακά η Μακεδονία, η Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Την Τρίτη

Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος, η Θράκη, η ανατολική νησιωτική χώρα και πιθανώς πρόσκαιρα οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Από το απόγευμα προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μη σου τύχει! Τους έπεσε κολώνα στο κεφάλι την ώρα που έπιναν καφέ στα Χανιά (Photos)Ατύχημα σημειώθηκε, λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, στο Κουμ Καπί, όταν κολώνα φωτισμού έπεσε πάνω σε δύο γυναίκες-θαμώνες, οι οποίες έπιναν τον καφέ τους με αποτέλεσμα να τις τραυματίσει στο κεφάλι.Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τις γυναίκες στο νοσοκομείο ενώ μετέβη και η Αστυνομία.


 πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκρηξη στην καρδιά του Μανχάταν – 29 τραυματίες ανάμεσα τους και ένα παιδί

Έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 29 ανθρώπων, δήλωσαν οι αρχές, προσθέτοντας πως ερευνούν για την έκρηξη ως εγκληματική ενέργεια η οποία προς τον παρόν δεν συνδέεται με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν πως οι ερευνητές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε διαρροή αερίου αλλά απέφυγαν να τη χαρακτηρίσουν βομβιστική επίθεση και αρνήθηκαν να πουν επακριβώς τι πιστεύουν ότι μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη."Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια", είπε ο ντε Μπλάζιο. Πρόσθεσε πως το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σε έναν κύριο δρόμο μιας περιοχής της Νέας Υόρκης που σφύζει από ζωή, ερευνάται ως σκηνή εγκλήματος.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο για διασύνδεση με την τρομοκρατία", δήλωσε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου περίπου τρεις ώρες μετά την έκρηξη. "Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη και αξιόπιστη απειλή εναντίον της Πόλης της Νέας Υόρκης σε αυτό το χρονικό σημείο από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση".Ο δήμαρχος είπε ότι οι ερευνητές δεν πιστεύουν πως υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη νωρίτερα το Σάββατο στην παραλιακή πόλη Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από την έκρηξη του μηχανισμού αυτού, που είχε τοποθετηθεί σε πλαστικό κάδο σκουπιδιών κατά μήκος της διαδρομής ενός αγώνα δρόμου που διοργάνωνε φιλανθρωπική οργάνωση. Οι αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ήταν σκόπιμη ενέργεια.Ωστόσο αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Κοινή Ομάδα Δράσης Τρομοκρατίας, ένα διυπηρεσιακό όργανο που αποτελείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, έχει κληθεί να διερευνήσει την έκρηξη στο Τσέλσι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την τρομοκρατία.

Μια κοινή ομάδα δράσης ηγείται επίσης των ερευνών για το συμβάν στο Νιου Τζέρσεϊ.

Πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσε πως προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε κάδο σκουπιδιών, όμως η αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε στο Twitter πως ένας "πιθανός δεύτερος μηχανισμός έχει εντοπιστεί" στην ίδια ευρύτερη περιοχή.

Το CNN μετέδωσε πως πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πιστεύουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρευρισκόταν σε ένα δείπνο με γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον, "έχει ενημερωθεί για την έκρηξη στην Πόλη της Νέας Υόρκης, τα αίτια της οποίας παραμένουν υπό διερεύνηση", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. "Ο πρόεδρος θα ενημερωθεί για τα νεότερα στοιχεία μόλις υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Επίτροπος της Πυροσβεστικής της Πόλης της Νέας Υόρκης, Ντάνιελ Νίγκρο, δήλωσε πως 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη και 24 από αυτούς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, περιλαμβανομένου και ενός προσώπου που όπως είπε έχει τραυματιστεί σοβαρά. Οι υπόλοιποι υπέστησαν αμυχές και άλλα ελαφρά τραύματα από σπασμένα τζάμια και μπάζα, είπε ο Νίγκρο.

Η έκρηξη, την οποία ένας κάτοικος χαρακτήρισε "εκκωφαντική", σημειώθηκε έξω από το οίκημα Associated Blind Housing στο 135 W. 23ο Δρόμο. Το οίκημα προσφέρει στέγη, εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες στους τυφλούς.
Χύτρα ταχύτητας

Η αστυνομία που ερευνά εξονυχιστικά την περιοχή γύρω από το σημείο της έκρηξης που σημειώθηκε το βράδυ στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν εντόπισε μια χύτρα ταχύτητας η οποία συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο και καλώδια, μετέδωσε το CNN, το οποίο επικαλείται πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμουπηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!