EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ζημία άνω του 1 εκ. ευρώ για τις έξι ημέρες που δεν λειτουργεί ο ΟΑΣΘ

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι ανταλλαγές επιστολών μεταξύ διοίκησης του ΟΑΣΘ και υπουργείου Μεταφορών, με τις δύο πλευρές να κάνουν τις δικές τους προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του οργανισμού, οι εργαζόμενοι σε αυτόν βρίσκονται για έκτη ημέρα σήμερα σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα την ημερήσια απώλεια εσόδων ύψους 170.000 ευρώ για την επιχείρηση.

“Συνολικά ο οργανισμός έχει χάσει 1 εκατ. ευρώ από το Σάββατο 17/9 οπότε και έχει ξεκινήσει η επίσχεση εργασίας”, επισήμανε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, προσθέτοντας ότι “την προσεχή Δευτέρα θα αποφανθούν οι νομικοί σύμβουλοι του οργανισμού ποιο άλλο ένδικο μέσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να γυρίσουν οι εργαζόμενοι του οργανισμού στη δουλειά τους”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανίδης επισήμανε ότι ενώ από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν οφείλεται κανένα ποσό στον ΟΑΣΘ, ο ίδιος θα ήθελε να ξέρει πού θα πρέπει να απευθυνθεί για να λάβει τα 17 εκατ. ευρώ που έχει δώσει από την καταβολή του ΦΠΑ. "Εισπράττω 13% φόρο και αποδίδω 24%” είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανίδης υπενθύμισε ότι το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί η επιστολή που ετοιμάζεται από τον οργανισμό, ως απάντηση στην νέα πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες προτάσεις του υπουργείου για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, που παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είναι δύο: η πρώτη πρόταση αφορά την καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων από τις 25 Αυγούστου έως σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα μέτρα απαιτούνται για την καταβολή των δεδουλευμένων ενός μηνός. Ως προϋπόθεση, ο υπουργός θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016 ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων. Πάντως, ο κ. Στεφανίδης σημείωσε ότι “το 18% από τις πωλήσεις των εισιτηρίων που είχε αποφασιστεί αφορά μέχρι στιγμής 458.000 ευρώ. Από τα 2 εκατ. ευρώ που λέει η κυβέρνηση ότι θα μας δώσει, τελικά θα φτάσει στον οργανισμό το 1,6 εκατ. ευρώ, μετά το φόρο. Προκύπτει ένα κενό, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο. Από που θα καλυφθεί”;

Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε από το υπουργείο αφορά την προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνο σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί στο ΥΠΟΜΕΔΙ ισόποση εγγυητική επιστολή. Σε ό,τι αφορά την πρόταση αυτή, ο κ. Στεφανίδης διερωτήθηκε πώς θα δώσει εγγυητική επιστολή αφού δεν έχει τα χρήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, επανέλαβε ότι "οποτεδήποτε και οποιαδήποτε ώρα εντός του 24ωρου αποφασίσει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, να κάνει κίνηση για την καταβολή των δεδουλευμένων, θα συγκαλέσω έκτακτη συνεδρίαση των εργαζομένων για να καθορίσουμε εκ νέου τη στάση μας”. Υπογράμμισε εκ νέου ότι ο κ. Σπίρτζης δεν τήρησε την υπόσχεση που τους έδωσε προχθές στη συνάντησή που είχαν, ότι δηλαδή θα κατέβαλλε χθες ο ίδιος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα δεδουλευμένα του Ιουλίου, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. «Δεν έχουμε πάρει τίποτα μέχρι σήμερα», επανέλαβε.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΛ. ΑΣ. με συγχώνευση τμημάτων και ενίσχυση των ΟΠΚΕ

 Η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ σε συνέντευξή τύπου στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης στο υπουργείο Προστασίας του του Πολίτη ανακοίνωσε σήμερα μερικά βασικά σημεία του πλάνου της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) με αστυνομικούς που φεύγουν από την υπηρεσία επισήμων, απορρόφηση των τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας, δημιουργία τετραψήφιου αριθμού για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.

Ο αναπληρωτής υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Ταξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρουσίασαν τον νέο σχεδιασμό των υπηρεσιών της Αστυνομίας ο οποίος στοχεύει στην εξοικονόμηση δυνάμεων και στη βελτίωση της αστυνόμευσης. Μάλιστα, όπως τόνισαν η νέα αναδιάρθρωση θα έχει και οικονομικό όφελος καθώς υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που τελικά έμειναν στα χαρτιά.

Η ιστορία της αναδιάρθρωσης, είναι μια ιστορία που κρατά χρόνια αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην τελευταία εικοσαετία δεν ήταν λίγες οι φορές που ανακοινώθηκαν αναδιαρθρώσεις που τελικά έμειναν στα χαρτιά.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και αυτή τη φορά, διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις και προβλήματα στο Σώμα της Αστυνομίας όπως επίσης και κατασπατάληση χρημάτων που οφείλουν άμεσα να αποκατασταθούν. Για παράδειγμα ο κ. Αναγνωστάκης ανακοίνωσε ότι τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια, δεκαοκτώ αστυνομικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια που έχουν ουσιαστικά κλείσει όμως οι ιδιώτες ελάμβαναν κανονικά ενοίκια που ξεπερνούσαν τις 450.000 ετησίως.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης στην Αττική καταργούνται – συγχωνεύονται αστυνομικά τμήματα και έτσι από 240 Α.,Τ θα μείνουν 188. Κάποια από αυτά που συγχωνεύονται είναι τα Α.Τ Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσουβάλας, δεν καταργείται το Α.Τ Εξαρχείων, επαναλειτουργεί το Α.Τ Ιερισσού Χαλκιδικής που είχε καεί ενώ όπως είπε ο υπουργός η αναδιάρθρωση γίνεται καθώς νέες απειλές και κίνδυνοι δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις και για το λόγο αυτό απαιτείται ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, εγινε αναφορά σε αστυνομικά τμήματα με 10-12 υπαλλήλους χωρίς καμία αποτελεσματικότητα ενώ δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ προαναγγέλοντας αλλαγές, εκσυγχρονισμό στη δομή και τη λειτουργία και χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες αρκέστηκε στο να πει ότι δεν θα κλείσει. Παράλληλα ανακοίνωσε το διαγωνισμό για την αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών με ευρωπαϊκά κονδύλια και την απορρόφηση ενός κονδυλίου 13.000.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.

Ιδιαίτερη σημασία τόσο ο υπουργός όσο και ο αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ έδωσαν στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας που διαθέτει αστυνομικούς για τη φρούρηση υψηλών προσώπων αναφέροντας ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα δημιουργηθούν 30 ΟΠΚΕ σε όλη την Αττική με τους 700 αστυνομικούς που θα φύγουν από τη φύλαξη επισήμων. Μάλιστα, αστειευόμενος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε ότι έχει δεχθεί δεκάδες τηλέφωνα από πρόσωπα που ζητούν να μην τους αφαιρεθεί η φρουρά ενώ αναφερόμενος σε έναν πρώην συνάδελφο του που μένει στου Παπάγου και του είπε ότι πρέπει να έχει αστυνομική φύλαξη γιατί μένει δίπλα στο βουνό απάντησε ότι «Και τι φοβάσαι; Μην κατέβει ο Νταβέλης;».

Σε ότι έχει να κάνει με την κατάργηση των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών στους νομούς της επαρχίας υποστήριξε ότι θα γίνει γιατί διαθέτουν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα ενταχθούν στις διευθύνσεις του κάθε νομού με διευρυμένο αντικείμενο.

Άλλα κύρια σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν ίδρυση σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο τουλάχιστον ενός Α.Τ με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.λπ., ίδρυση τμημάτων Άμεσης Δράσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο, διατήρηση αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ανακαθορισμό της εσωτερικής διάρθρωσης των διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ιδρυση έξι επιπλέον Τμημάτων Ασφαλείας στην Αστυνομικη Διεύθυνση Αχαίας και στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στις περιοχές Θέρμης, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος και Θερμαϊκού. Ιδρυση Διακριτού Γραφείου Ασφαλείας με την ένταξη έξι Τμημάτων Ασφαλείας Θήρας, Μυκόνου, Νάξου, Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών στα οικεία αστυνομικά τμήματα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» στην ελληνική περιφέρεια για κάλυψη της εξυπηρέτησης των πολιτών σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες, της αστυνόμευσης με 27 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Χανιά και των 35 Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ) για την αστυνόμευση και επιτήρηση τοπικών οικισμών και συνόρων που λειτουργεί σε 32 Διευθύνσεις Αστυνομίας.

Σε ότι έχει να κάνει με διαβατηριακούς ελέγχους και ζητήματα μεταγωγών, στο νέο πλάνο του υπουργείου περιλάμβάνονται η ίδρυση 10 αμιγών τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας (Κήπων, Ορμενίου, Ευζώνων, Προμαχώνος, Νίκης, Κρυσταλοπηγής, Κακαβιάς, Μερτζάνης, Δοιράνης και Σαγιάδας), ίδρυση δύο τμημάτων Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά και συγκρότηση Ειδικών Ομάδων Μεταγωγών (Ε.0.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θετικές στην εγκατάσταση POS στα διόδια οι εταιρείες

Θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των ιδιωτικών εταιρειών λειτουργίας διοδίων (παραχωρησιούχων) στην πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή σχετικά με την εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS), σε σταθμούς διοδίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνήγορου του Καταναλωτή, λαμβάνοντας αφορμή από την υποβολή σχετικών ερωτημάτων, αλλά και παραπόνων από καταναλωτές, η Αρχή επικοινώνησε με τις εταιρείες, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης POS σε τουλάχιστον μία καμπίνα σε κάθε σταθμό διοδίων, έτσι ώστε, κατ' αυτόν τον τρόπο, να παρασχεθεί στους οδηγούς η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε όλα τα διαθέσιμα μέσα πληρωμής για την καταβολή του απαιτούμενου αντιτίμου.

Η πρόταση της Αρχής στηρίχθηκε στην ανάγκη να μπορεί, εκτός των ελλήνων καταναλωτών, να εξυπηρετηθεί και μεγάλος αριθμός τουριστών, από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιούν διελεύσεις από τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας, αλλά δεν είναι εφοδιασμένοι με μετρητά, όντας στις περισσότερες περιπτώσεις συνηθισμένοι από την εκτεταμένη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις δικές τους χώρες.

Επισημαίνεται ότι, όπου στα κράτη-μέλη υπάρχουν διόδια, η αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής, των καρτών συμπεριλαμβανομένων, είναι υποχρεωτική. Πέραν αυτού, η διεύρυνση των μέσων πληρωμής προς την κατεύθυνση της αύξησης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, όπως οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικών πολιτικών που προωθούνται συστηματικά σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Οι εταιρείες λειτουργίας διοδίων, τοποθετούμενες επί της πρότασης της Αρχής μας, αναγνώρισαν την αξία της ανάγκης κάλυψης των καταναλωτών που θα ήθελαν να εξυπηρετηθούν με τη χρήση κάρτας και δεσμεύθηκαν για την εξέταση της δυνατότητας ύπαρξης ενός τουλάχιστον τερματικού POS σε κάθε σταθμό διοδίων.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ! Γκάζια στις αυξήσεις για όσους έχουν παλιά αυτοκίνητα (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Τα τέλη κυκλοφορίας θα αλλάξουν και η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου να πάρει το «ΟΚ» από τους Θεσμούς, ώστε να ανοίξει η εφαρμογή ακόμα και στα μέσα Οκτωβρίου!Σύμφωνα με τα νέα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται να αλλάξουν και πάλι οι κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ρίχνοντας το ατελές όριο, από τα 90 g/km (πέρσι ήταν στα 100) εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, στα 85 ή ακόμα και στα 80 g/km. Αναλογικά βέβαια θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες κλίμακες εκπομπής ρύπων.

Όπως γράφει το newsauto.gr, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι όσοι διαθέτουν ΙΧ δεκαετίας και πάνω θα είναι το μεγάλο… θύμα των νέων τελών κυκλοφορίας, αφού έχει προκριθεί το σενάριο «ο ρυπαίνων, πληρώνει».

Το σενάριο που έχει προκριθεί λοιπόν προβλέπει επέκταση του συστήματος επιβολής των τελών που καθορίζεται με τους εκπεμπόμενους ρύπους (που ισχύει σ’ όλη την ΕΕ) αναμένεται και στα αυτοκίνητα που η πρώτη τους άδειά έχει εκδοθεί παλαιότερα της 1Νοεμβρίου του 2010 -που ισχύει σήμερα. Όλα δείχνουν πως θα συμπεριληφθούν σε αυτό τα αυτοκίνητα που έχουν πρώτη ημερομηνία αδείας την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά.

Θυμίσουμε ότι τα αυτοκίνητα που έχουν ημερομηνία πρώτης αδείας από 1η Νοεμβρίου και πίσω, σήμερα πληρώνουν τέλη που προκύπτουν από τον κυβισμό του κινητήρα τους. Αφού πλέον τα παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού έχουν περιοριστεί, τα έσοδα από αυτά έχουν μειωθεί δραστικά. Με την κίνηση αυτή υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση των παλαιότερων αυτοκινήτων μικρού κυβισμού θα αυξηθεί αρκετά.
Παραδείγματα


Για παράδειγμα ένα Seat Ibiza 1.4lt (85PS) του 2007, πληρώνει σήμερα τέλη κυκλοφορίας 255€. Με το νέο σενάριο τα τέλη θα αγγίσουν τα 300€. Θυμίσουμε ότι το σημερινό Ibiza 1.4lt με turbo κινητήρα βενζίνης απόδοσης 150PS πληρώνει τέλη 108€.

Αντίστοιχα ένα Volkswagen Passat 1.8lt του 2007 σήμερα πληρώνει 320€ τέλη κυκλοφορίας. Με το νέο σενάριο θα πληρώνει περίπου 550€. Το νέο μοντέλο με τον 1.6lt diesel πληρώνει 105€.

Σε αντίθεση με το νέο σύστημα θα ελαφρυνθούν λίγο τα 2λιτρα και πάνω. Για παράδειγμα ένα Ford Mondeo 2.0lt του 2007 πληρώνει σήμερα 690€, ε το νέο σενάριο θα πληρώνει περίπου 530€. Θυμίσουμε βέβαια ότι το νέο Mondeo 2.0lt (diesel – δε κυκλοφορεί με 2λιτρο βενζίνης) πληρώνει 107€.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ΙΚΑ απαντά για τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ: Χωρίς εσωτερικό δανεισμό η καταβολή των συντάξεων

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, όπως διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».

Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Τέλος, σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω ειδικό λογαριασμό.

Τονίζεται δε ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο, λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

MIA EYΡΩΠΗ ΠΛΗΡΩΣ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ. ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣH AΡΜΟΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ


ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media

Μωράκι τραβάει και βγάζει την πάνα του, 3χρονο κοριτσάκι κάνει την πρώτη του βουτιά στη θάλασσα, 6χρονο αγοράκι κλαίει πρώτη μέρα στο σχολείο, 12χρονη μασάει επιδεικτικά τσίχλα κλπ. φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές παιδιών που κατακλύζουν το διαδίκτυο και έχουν «ανεβάσει» οι γονείς τους.

Με αφορμή την είδηση, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο διεθνή Τύπο, ότι μία 18χρονη στην Αυστρία μήνυσε τους γονείς της γιατί αναρτούσαν φωτογραφίες της ίδιας, όταν ήταν παιδί και έφηβη, στο facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή της, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά της, ειδικοί μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το συγκεκριμένο φαινόμενο και απαντούν στο ερώτημα: «Τελικά, να ανεβάζουν οι γονείς φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο»;

Από τις δηλώσεις τους προκύπτει ότι δεν πρόκειται καταρχήν για μία παράνομη ενέργεια, πρέπει όμως, να δίνεται προσοχή από τους γονείς στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, της ιδιωτικής τους ζωής, αλλά και στη σημασία που έχει η εξασφάλιση της προηγούμενης συγκατάθεσης των παιδιών τους, κυρίως των εφήβων.
 
 Τα δικαιώματα του παιδιού

«Θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από το εάν οι φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται το παιδί αποτυπώνουν προσωπικές στιγμές που το φέρνουν σε δύσκολη θέση, τώρα ή στο μέλλον, ή όχι, δεν παύουν να αποτελούν προσωπικά δεδομένα και κομμάτι του "ψηφιακού αποτυπώματός" του» τονίζει
 ο Συνήγορος του Παιδιού.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ο πατέρας της 18χρονης στην Αυστρία υποστηρίζει πως είχε κάθε δικαίωμα ως γονιός να «ανεβάζει» φωτογραφίες της κόρης του στο facebook, παρά τη δική της άρνηση. Για το Συνήγορο του Παιδιού, «η επιθυμία ενός γονέα να απαθανατίζει στιγμές της ζωής του παιδιού του είναι απολύτως κατανοητή, ωστόσο από τη στιγμή που φωτογραφίες δημοσιεύονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παύουν να είναι προσωπικές, αποποιούμαστε τα πνευματικά δικαιώματά τους, γίνονται δημοσίως και εύκολα προσβάσιμες και διαθέσιμες προς όλους, μπορούν να υποστούν αλλαγές και να χρησιμοποιηθούν από (κακόβουλους) τρίτους και δεν διαγράφονται οριστικά (ακόμη και αν διαγραφεί το προφίλ, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται να υπάρχουν αλλού στο διαδίκτυο). Με άλλα λόγια, η ανάρτηση από γονείς στοιχείων των παιδιών τους (φωτογραφίες, βίντεο, ονόματα, τοποθεσίες, στοιχεία σχολείου, φίλων κλπ) στο διαδίκτυο ενδέχεται να θέσει, άθελά τους και εν αγνοία τους, τα παιδιά τους σε κίνδυνο. Θεωρώντας δεδομένη την αίσθηση ευθύνης και αγάπης προς το παιδί τους και στο πλαίσιο της άσκησης του γονικού τους ρόλου, ενθαρρύνουμε τους γονείς να συζητήσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους και με το παιδί τους, με γνώμονα το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, την προστασία της εικόνας και της ταυτότητας του και την αποφυγή προβλημάτων και δυσάρεστων καταστάσεων στο παρόν ή στο μέλλον».

Ο Συνήγορος του Παιδιού λαμβάνει συχνά αναφορές που «κυρίως αφορούν διαφωνίες διαζευγμένων γονέων για το χειρισμό αναρτήσεων με τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλαίσιο του διαμεσολαβητικού του ρόλου και της αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, υπενθυμίζει στους γονείς ότι σύμφωνα με το νόμο η ιδιωτική ζωή των ανηλίκων πρέπει να προστατεύεται («Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του», Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Ν. 2101/92, άρθρο 16). Επιπλέον,
 επισημαίνει ότι «για το ζήτημα αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η γνώμη του παιδιού, δεδομένου ότι το θέμα το αφορά άμεσα, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 12 του προαναφερθέντος νόμου («Τα Συμβαλλόμενα Κράτη εγγυώνται στο παιδί που έχει ικανότητα διάκρισης το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που το αφορά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και με το βαθμό ωριμότητάς του….»)».


   Προσωπικά Δεδομένα


«Η συγκεκριμένη υπόθεση- με την ιδιαιτερότητα της - αναδεικνύει

περίτρανα», σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζωγραφόπουλο, νομικό ελεγκτή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ότι «η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα , ένα από τα σπουδαιότερα νομικά ζητήματα της εποχής μας, και, πλέον, ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα». Ο κ Ζωγραφόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη τα επόμενα χρόνια, για τον απλούστατο λόγο ότι αυξάνουν οι πιθανότητες επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και οι τεχνικές επεξεργασίας τους. «Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για το "διαδίκτυο των πραγμάτων" (internet of the things - IoT), όπου πράγματα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο μας, στο σπίτι μας, που παραδοσιακά θεωρείται άσυλο, στο αυτοκίνητό μας, στις συσκευές που φέρουμε πάνω μας, θα διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου και θα μεταφέρουν προσωπικά μας δεδομένα (σε ποιους άραγε και για ποιους σκοπούς;), η κοινή λογική μας - και η λογική που διέπει τη νομοθεσία - πρέπει να γίνεται συνεχώς περισσότερο προστατευτική».

Είναι σημαντικό οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι όταν αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο, αυτομάτως, όπως εξηγεί ο κ Ζωγραφόπουλος, διενεργούν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και καθίστανται από το νόμο (κυρίως από την ισχύουσα οδηγία 95/46 της ΕΕ καθώς και το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ΕΕ, που θα ισχύσει από το Μάιο του 2018) υπεύθυνοι επεξεργασίας. Φέρουν, συνεπώς, ακέραια την ευθύνη για τα δεδομένα που επεξεργάζονται και την ασφάλεια των δεδομένων αυτών. Το πρόβλημα είναι ότι οι γονείς πράττουν ανάλογα με την αντίληψη που οι ίδιοι έχουν για το τι είναι επιτρεπτό και αναγκαίο».

Τον Μάιο του 2018, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ΕΕ θα θέσει πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την παροχή της συγκατάθεσης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει ειδική διάταξη για τη συγκατάθεση παιδιού σε σχέση με τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (άρθρο 8). Μολονότι το πλαίσιο γίνεται λοιπόν, πιο αυστηρό - προβλέποντας επίσης μεταξύ άλλων ότι ένα παιδί για να αποκτήσει facebook θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών ή αν είναι μεταξύ 13 και 16, μόνο εφόσον η συγκατάθεση παρέχεται από τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα - ουσιαστικά δεν επιλύει ζητήματα όπως αυτό της 18χρονης.

Αυτό, σύμφωνα με τον νομικό ελεγκτή της ΑΠΔΠΧ, «αναδεικνύει το γεγονός ότι οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επίγνωση ότι η ανάρτηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνιστά μια απεμπόληση κατά κάποιο τρόπο του δικαιώματος που έχει το ίδιο το παιδί στη δική του εικόνα και στη δική του προσωπικότητα. Είναι πολύ διαφορετικό το να δημιουργήσεις ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, που βρίσκεται φυλαγμένο στο σπίτι και το δείχνεις σε συγγενείς και φίλους από το να το αναρτάς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον όταν το προφίλ, που δημιουργείται, είναι εν δυνάμει ανοιχτό σε δεκάδες , χιλιάδες άτομα. Ο καθένας - ακόμα και παντελώς άγνωστος - μπορεί όχι απλά να δει τη φωτογραφία, αλλά να την κατεβάσει στον υπολογιστή του , να την επεξεργαστεί και να τη φυλάξει εφ' όρου ζωής, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για ένα πρόσωπο».

Ως απάντηση στην αντίληψη κάποιων γονέων ότι "εγώ δεν έχω κάτι να κρύψω", ο κ. Ζωγραφόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τη διαφάνεια με την έκθεση. «Η αρχής της διαφάνειας απευθύνεται κυρίως σε φορείς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Εδώ, δεν τίθεται θέμα διαφάνειας στην προσωπική ζωή, η προσωπική ζωή εξ ορισμού καλύπτεται από ιδιωτικότητα, η οποία κάμπτεται κατ' εξαίρεση. Ομοίως, δεν πρέπει να συγχέουμε την ιδιωτικότητα με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι έννοιες είναι συγγενείς, αλλά όχι ταυτόσημες. Η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν καλύπτει μόνο τις καθαρά ιδιωτικές στιγμές ενός παιδιού (παιχνίδι, ύπνο, φιλικές σχέσεις, κλπ.), μπορεί να καλύπτει και δημόσιες στιγμές του. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται κάποιος χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου γονέα να φωτογραφίσει ένα παιδί δημοσίως, πχ. στην παρέλαση ή στο σχολείο, και να αναρτήσει τη φωτογραφία στο διαδίκτυο. Η έλλειψη της συγκατάθεσης του παιδιού, όπως αυτή παρέχεται από τους γονείς του, καθιστά την επεξεργασία αυτή παράνομη».

Συμπερασματικά, ο κ Ζωγραφόπουλος τονίζει ότι «οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο θα παρέχει ατελή νομική προστασία σε πρόσωπα όπως η κοπέλα από την Αυστρία. Γιατί η νομική προστασία θα παρέχεται εκ των υστέρων, αφού έχει γίνει το "κακό"». «Προσωπικά» διευκρινίζει, «επιμένω στο ότι η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι πρωτίστως θέμα κουλτούρας και η κουλτούρα χτίζεται με την εκπαίδευση. Είναι ταυτόχρονα υπόθεση του καθενός μας και υπόθεση συλλογική, αφορά όλους τους φορείς σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής (στη δουλειά, στο σχολείο, στα ΜΜΕ, κλπ.). Όλοι πρέπει να έχουν συνείδηση ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι προστατευόμενο έννομο αγαθό».

Ψυχολογικές συνέπειες για το παιδί


«Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται κάτι τέτοιο. Οι προσωπικές μας στιγμές ανήκουν σ' εμάς, δεν υπάρχει λόγος να δημοσιοποιούνται. Εφόσον όμως, το επιλέγει η οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται με κάποια ποιοτική και ποσοτική ασφάλεια, να υπάρχουν κάποια όρια» απαντά η Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , υπεύθυνη του τμήματος τεχνολογίας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και της Γραμμής Στήριξης "ΜΕ Υποστηρίζω" που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού».

Όπως σημειώνει: «Μερικοί γονείς επιλέγουν αυτό τον τρόπο, να δημοσιοποιούν οικογενειακές στιγμές και κάποιες προσωπικές στιγμές των παιδιών, χωρίς να ξέρουμε ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή τους στο μέλλον.

Είναι σημαντικό, όμως, να τηρούνται κάποια όρια, να μην εκτίθεται το παιδί με οποιοδήποτε τρόπο, να σκεφτόμαστε το μέλλον». Για παράδειγμα, όπως εξηγεί η κ Τσίτσικα, να εξετάζουν οι γονείς «αν θα επιλέξουν να δημοσιοποιήσουν πολύ προσωπικές στιγμές του παιδιού σε ηλικία που το παιδί δεν καταλαβαίνει, ή στιγμές που το εκθέτουν με οποιοδήποτε τρόπο και που στο μέλλον θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν πρόβλημα ή φωτογραφίες που δείχνουν που μένει, ή προσωπικά του αντικείμενα. Αυτό θα πρέπει να το προσέχουν πολύ».

Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη συνεννόησης με το ίδιο το παιδί: «σίγουρα αυτό πρέπει να γίνεται σε επικοινωνία με το παιδί, όταν αρχίσει να καταλαβαίνει και να συζητά, να επιλέγει τι θέλει, και μέσα από αυτή τη διαδικασία να καταλαβαίνει και το ίδιο τι σημαίνει προσωπικά δεδομένα, τι κρατώ για τον εαυτό μου, τι μπορώ να δημοσιοποιήσω».ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ασπίς Πρόνοια: Επτά… χρόνια φαγούρα

Επτά χρόνια, πέντε πρωθυπουργοί και ακόμη περισσότεροι υπουργοί πέρασαν χωρίς ωστόσο να έχουν δικαιωθεί μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. Τι λέει η επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επτά χρόνια έκλεισαν χθες από την ημερομηνία ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, χωρίς τίποτε το ουσιαστικό να έχει γίνει για την αποκατάσταση των ασφαλισμένων των δύο Ομίλων και χωρίς να διαφαίνεται κάποια ρεαλιστική λύση στο ορατό μέλλον.

Μετά λοιπόν από την… επτάχρονη φαγούρα (κατά την οποία η χώρα είχε πέντε πρωθυπουργούς και ακόμη περισσότερους αρμόδιους υπουργούς):

• Οι ασφαλισμένοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από όσα δικαιούνται.

• Ορισμένοι από αυτούς (είχαν προϊόντα συνδυασμένα με στεγαστικά δάνεια) κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, καθώς εμφανίζονται (ενώ στην ουσία δεν είναι) ως «κόκκινοι» δανειολήπτες.

• Μεγάλος αριθμός ασφαλιστών και διαμεσολαβητών κινδυνεύουν να υποχρεωθούν (δικαστικά) στην καταβολή μεγάλων ποσών προς τους διαχειριστές των δύο εταιρειών, αν και το 2009 οι δύο εταιρείες τους όφειλαν περισσότερα χρήματα.

• Ο οριστικός πίνακας με την λίστα των δικαιούχων δεν έχει τελικά οριστικοποιηθεί (υπάρχουν ακόμη αμφισβητήσεις και δικαστικές διενέξεις).

• Η εκκαθάριση των δύο εταιρειών συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμιά εκτίμηση για το αν και πότε θα ολοκληρωθεί.

• Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που θα κληθεί να αποζημιώσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους δικαιούχους, δεν διαθέτει σήμερα τους απαιτούμενους πόρους.

Η τελευταία εξέλιξη πάντως, είναι η επιστολή που απέστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σύλλογο Ζημιωθέντων των δύο εταιρειών, όπου με υπογραφή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Πάνου Ρήγα, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

α) Εξετάζεται θεσμικά η δυνατότητα παρέμβασης στην εκκαθάριση των δύο εταιρειών και η τυχόν αναζήτηση ευθυνών εφ’ όσον υπάρχουν και

β) Προτείνεται να διερευνηθεί η περίπτωση του δανεισμού του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε «να επιτρέπεται τόσο από τις δεσμεύσεις της χώρας, όσο και από τον κανονισμό λειτουργίας του, όπως επίσης και στα όρια της πιστοληπτικής τους ικανότητας».

ΥΓ: Ο κ. Πάνος Ρήγας είδε δηλώσει πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σύντομα η επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

Η επιστολή των ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

Είναι να γελάει κανείς ή να κλαίει με την ειρωνική συγκυρία της ταυτόχρονης »εορτής» της παγκόσμιας ημέρας για την νόσο Alzheimer σε συνδυασμό με τα έβδομα γενέθλια από την ημέρα ανάκλησης της Ασπίς Πρόνοια (21/09/2009).

Ο Σύλλογός μας τιμώντας την ημέρα θέλει να ευχηθεί Χρόνια Πολλά σε όλους τους νοσούντες από την βαρύτατη αυτή νόσο:

Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίες δημιούργησαν, εξέθρεψαν και συντήρησαν τον Όμιλο Ασπίς μέχρι εκεί που εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους »ξεχνώντας» ότι πίσω από αυτόν υπήρχαν περίπου 1εκκατομύριο ασφαλισμένοι πολλοί εκ των οποίων είχαν εναποθέσει τις ελπίδες μιας ζωής σε μια κραταιά και σίγουρη ασφαλιστική εταιρεία, λειτουργούσα στα πλαίσια ενός ευνομούμενου κράτους.

Στην νυν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προεκλογικά είχε σκίσει τα ιμάτιά της για τους ασφαλισμένους υποσχόμενη σίγουρη και άμεση επίλυση του προβλήματος »ξεχνώντας» το αμέσως μετά την τελετή παραλαβής των υπουργείων. Έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

Στον προηγούμενο και στον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι ως εποπτεύοντες τον ασφαλιστικό χώρο και υπεύθυνοι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς έχουν »ξεχάσει» μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία όσο δεν λύνεται τόσο παραμένει ως πυώδης ανίατη πληγή στα πλευρά της εποπτευόμενης ασφαλιστικής αγοράς.

Στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πολλά μέλη της οποίας έσπευσαν ως άλλοι γύπες και κόρακες να ξεσκίσουν το κουφάρι της Ασπίς και της Commercial Value »ξεχνώντας» να αναδεχθούν τους άρρωστους, τους υπερήλικες και τους αποταμιευτές, δημιουργώντας μια τεράστια κρίση αναξιοπιστίας στην ασφαλιστική αγορά την οποία πληρώνουν ως σήμερα και θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσο κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και επενδύουν στην λήθη.

Στους εκκαθαριστές του Ομίλου οι οποίοι απολαμβάνοντας την θέα από τα καλύτερα γραφεία της Αθήνας, έχουν »ξεχάσει» τι σημαίνει σεβασμός του μόχθου και του ιδρώτα του απλού πολίτη – ασφαλισμένου εφευρίσκοντας συνεχώς τρόπους για να μειώσουν ή να εξαφανίσουν την περιουσία του, προσφέροντας ταυτόχρονα πολύ καλά αμειβόμενη εργασία σε έναν στρατό δικηγορικών γραφείων που εν μέσω κρίσης έχουν ανακαλύψει την χρυσοτόκο όρνιθα.

Ο Σύλλογός μας όμως ευτυχώς δεν έχει ακόμα προσβληθεί από την ασθένεια αυτή και υπόσχεται ότι δεν θα αφήσει κανέναν να παίζει με τις περιουσίες και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, προασπιζόμενος με κάθε νόμιμο τρόπο την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Καλούμε όλους τους ζημιωθέντες σε αγωνιστική εγρήγορση και συσπείρωση έτσι ώστε να εμποδίσουμε κάθε ενέργεια που θα είναι αντίθετη στις νόμιμες διεκδικήσεις μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι την τελική μας δικαίωση. Όλοι είμαστε απαραίτητοι στον δύσκολο και ανορθόδοξο αυτό πόλεμο που δεχόμαστε.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποκλειστικό: Άγρια συμπλοκή στο hot spot Σκαραμαγκά – Ένας τραυματίας

Άγρια συμπλοκή μεταξύ μεταναστών σημειώθηκε περί τις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο hot spot του Σκαραμαγκά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eReportaz.

Αφγανοί και Σύροι φιλοξενούμενοι στο κέντρο διαπληκτίστηκαν, με αποτέλεσμα ένας 23χρονος Αφγανός να τραυματιστεί σοβαρά.

Η συμπλοκή έληξε με επέμβαση των Τμημάτων Ασφαλείας του hot spot. Επίσης, στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της Αστυνομίας καθώς και μεταφραστής από ΜΚΟ, προκειμένου να συνδράμουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης στο κέντρο.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών είναι υπό τον έλεγχο του Πολεμικού Ναυτικού.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπ. Μεταφορών

Μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» εισέβαλαν γύρω στις 11.30 σήμερα το πρωί στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών στην Καραγιώργη Σερβίας.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σε κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρουν: «Καταλάβαμε συμβολικά τα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στην πλατεία Συντάγματος για να δώσουμε αυτά τα μηνύματα αλλά και ένα μήνυμα ακόμα, προς τους ίδιους τους ελεγκτές.

Κάθε φορά που βρίσκεστε απέναντι σε ένα ‘κυνηγημένο ζώο’ που δεν είχε το 1,40 ευρώ εσείς επιλέγετε να δείτε ένα παραβάτη, έναν κλέφτη, έναν που υπάγεται στο πρωτόκολλο του προστίμου.
Σας καλούμε να αρνηθείτε το ρόλο σας, να αρνηθείτε αυτή τη δουλειά, να αφήνετε τους ‘παραβάτες’ δηλαδή τους φτωχούς να την σκαπουλάρουν. Έτσι απλά.

Καλούμε επίσης τους άλλους εργαζόμενους και τα σωματεία των συγκοινωνιών να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα. Τους καλούμε να συνταχθούν με τα συμφέροντα της βάσης, των επιβατών να παλέψουν στην πράξη και με έργα για ελεύθερες μετακινήσεις για όλους.

Καλούμε τους επιβάτες, τον καθένα, να δείξει την αλληλεγγύη του δίνοντας με το τέλος της διαδρομής το εισιτήριο του σε άλλον επιβάτη, επεμβαίνοντας κάθε φορά που ελεγκτές τραμπουκίζουν, ενημερώνοντας για την παρουσία ελεγκτών σε σταθμούς και μέσα».

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέες προτάσεις Σπίρτζη για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τον ΟΑΣΘ

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατέθεσε δύο νέες προτάσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της διοίκησής του Οργανισμού.

Η πρώτη πρόταση είναι η εξής: Καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016 από το Υπουργείο Παιδείας, διάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων μέχρι σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα.

Ως προϋπόθεση ο υπουργός θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016 ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, το υπουργείο θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους.

Η δεύτερη πρόταση: Προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνο σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας Ιουλίου και Αυγούστου, εφόσον προσκομιστεί στο υπουργείο ισόποση Εγγυητική Επιστολή.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι το υπουργείο έχει εξοφλήσει εμπροθέσμως και μέχρι το τελευταίο ευρώ όλες τις δόσεις από τις αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) προς τον ΟΑΣΘ και δεν υφίσταται καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Σε δήλωσή του για το θέμα ο κ. Σπίρτζης έστειλε μηνύματα τόσο προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ όσο και προς τον πρόεδρο των εργαζομένων του Οργανισμού Δημήτρη Τσερμενίδη.

«Δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με πρόσθετες διεκδικήσεις, και με τις γνωστές διαιτησίες που πάντα δικαίωναν τον ΟΑΣΘ, χωρίς ελέγχους και παρέχοντας μη ποιοτικό και πανάκριβο μεταφορικό έργο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως με ψέμματα, καθώς το υπουργείο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ από την ως σήμερα ισχύουσα οικονομική συμφωνία», διεμήνυσε.

Ακόμη κάλεσε τον κ. Τσερμενίδη «να πει κάποτε την αλήθεια», καθώς -όπως είπε- «γνωρίζει ότι οι προκαταβολές στον ΟΑΣΘ σε μη εκτελεσμένο έργο δεν είναι νόμιμες, ούτε προβλέπονται από τη σύμβαση».

«Γνωρίζει επίσης, ότι η κάθε καταβολή στον ΟΑΣΘ, αυτόματα σημαίνει την παρακράτηση μεγάλου μέρους για άλλες δαπάνες της διοίκησης του ΟΑΣΘ και όχι για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων», πρόσθεσε.


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Κυνήγι» στις καταθέσεις και τα εμβάσματα των Ελλήνων φορολογουμένων από το 2002 - Στο «στόχαστρο» τα «λεφτά στο στρώμα»

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαπολύσει τον Οκτώβριο σαρωτικούς έλεγχους στις καταθέσεις και τα εμβάσματα των Ελλήνων φορολογουμένων, από το 2002 και μετά.
Με ειδικό λογισμικό θα συγκρίνονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που δήλωναν κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, για να εντοπιστούν ύποπτοι για «μαύρο χρήμα». Στο στόχαστρο μπαίνουν επιχειρηματίες, εισοδηματίες αλλά επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί και κρατικοί λειτουργοί.

Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόλις ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα, πολλοί θα τρομοκρατηθούν και θα σπεύσουν οικειοθελώς να πληρώσουν για να ενταχθούν στην ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης του «μαύρου χρήματος», προκειμένου να αποφύγουν τα διπλά ή τρίδιπλα σε πρόστιμα για "αδικαιολόγητο πλουτισμό".

Το νέο σύστημα ελέγχων αλλά και η ρύθμιση αποκάλυψης «κρυφών» εισοδημάτων πήραν και την κατ’αρχήν έγκριση από την Τρόικα.

Με τόκο «τα λεφτά στο στρώμα»

Η ρύθμιση αναμένεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την πληρωμή του φόρου αναδρομικά, με «τόκο» όσο ο πληθωρισμός των ετών που μεσολάβησαν.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη «μαύρου χρήματος». Οι δανειστές δέχτηκαν η επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 50% ή 60% το πολύ, αντί για 120% που προβλέπεται και ήθελαν.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:

-          κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να δηλώσει ποσά που τυχόν παρέλειψε να περιλάβει στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υπέβαλε στο παρελθόν. Δεν θα υπάρχει «αμνηστία» με ένα οριζόντιο φόρο (πχ 20% ή 30% που συζητείτο επί Βαρουφάκη).

-       Για λόγους ισονομίας, ο φορολογούμενος θα κάνει συμπληρωματική δήλωση ανά έτος, για τα λεφτά που θέλει να νομιμοποιήσει και θα πληρώνει τον φόρο που θα πλήρωνε την χρονιά εκείνη, αν τα δήλωνε κανονικά (έως 40% ή 45% δηλαδή του δηλωθέντος κεφαλαίου).


-          Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα έφταναν στο 120% του δηλούμενα ποσού, αφού τότε δεν θα έμενε τίποτε στα χέρια του φορολογουμένου.

-          Θα πληρώνει έναν «τόκο» επιπλέον όμως,  πάνω στο ποσό φόρου που προκύπτει. Ο «τόκος» θα καλύπτει τον πληθωρισμό για τα χρόνια που χάθηκε, ώστε να εισπράττεται σήμερα το «ισοδύναμο» του ποσού που θα πλήρωνε κανονικά ο ενδιαφερόμενος.

-          Επειδή στην τελευταία 5ετία η χώρα βυθίζεται σε αποπληθωρισμό, για ποσά που θα δηλωθούν στα έτη 2011 και μετά ο «τόκος» θα είναι πρακτικά μηδενικός. Για παλαιότερα έτη, θα συμβαδίζει με τον πληθωρισμό και την διαφορά στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Θα προκύπτουν δηλαδή για καταθέσεις από το 2002 και μετά επιβαρύνσεις έως περίπου 5%, αλλά για δηλώσεις στα έτη 2009 και πριν μπορεί να ξεπερνούν και το 10% ή 15%.

-          Και έτσι όμως το τίμημα για την αποκάλυψη του «μαύρου χρήματος» που φυλάνε στο «στρώμα» ή δεν δήλωσαν στην εφορία οι πολίτες δεν θα ξεπερνά το 50%- 60% , θα είναι δηλαδή το μισό ή και λιγότερο αυτού που αλλιώς θα κινδύνευαν να πληρώσουν.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Η ρύθμιση θα συνοδευτεί από μαζικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, με τον νέο αλγόριθμο στον οποίο εκπαιδεύονται ήδη πλέον οι ελεγκτές της εφορίας. Στόχος είναι να νοιώσουν περισσότεροι την «ανάσα» της εφορίας, προκειμένου να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση.

Για πρώτη φορά, ελληνικά χέρια και μυαλά υπαλλήλων της  Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων –χωρίς να πληρώσει το κράτος κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές εταιρίες- ανέπτυξαν και εγκατέστησαν ένα νέο ειδικό λογισμικό, όπου συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία από όλες τις ελληνικές τράπεζες για τις κινήσεις και τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών κατά την τελευταία 15ετία (από το 2002 και μετά) προκειμένου να μπορούν να διασταυρωθούν με τις αντιστοιχες δηλωσεις εισοδήματος Ε1.

Μετά τις πρώτες δοκιμαστικές διασταυρώσεις που έγιναν σε δείγμα φορολογουμένων με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας (απόκλιση μόλις 1% - 3%) η ΓΓΔΕ παρουσίασε το σύστημα που δημιούργησε και στους εκπροσώπους των θεσμών, αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια των ξένων.
Αμέσως μετά ξεκίνησαν να περνούν από εκπαίδευση κατά δεκάδες οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ, που έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα για να εντοπίζουν «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», δηλαδή καταθέσεις που δεν συμβαδίζουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Τις γνώσεις αυτές μεταφέρουν στη συνέχεια στις ΔΟΥ όπου εργάζονται, στους υπόλοιπους ελεγκτές σε όλη τη χώρα.

Με το νέο σύστημα  οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον αυτόματα σε όλες τις ΔΟΥ, χωρίς καθυστερήσεις ή λάθη στην επεξεργασία των στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών που παρέχονται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα γίνονται ταχύτερα και θα πολλαπλασιαστούν, ώστε από 40.000 να φτάσουν στις 200.000 ή και 250.000 το χρόνο.

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

Το νέο μοντέλο  ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται στην άθροιση των χρηματικών ποσών που διακινούνται μέσω των τραπεζών.
Με βάση αυτό το λογισμικό θα διενεργηθούν οι έλεγχοι και θα υπολογιστεί για κάθε φορολογούμενο η καθαρή αύξηση ανά έτος των τραπεζικών του υπολοίπων, από 1.1.2002 έως και 31.12.2014.  Στη συνέχεια το ποσό αυτό θα συγκριθεί με το εισόδημα που δήλωσε ο φορολογούμενος με τη φορολογική του δήλωση στο αντίστοιχο έτος.

Εφόσον προκύψουν διαφορές που δεν μπορεί να δικαιολογήσει ο φορολογούμενος, θα καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος και τα σχετικά πρόστιμα.

Τι θα ψάχνει η εφορία

Οι έλεγχοι για την λεγόμενη "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας" ξεκίνησαν το 2010, με κυριότερο μέσο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Το μέτρο αυτό επιχείρησε να επεκτείνει σε όλους τους φορολογουμένους ο πρώην υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάνης Βαρουφάκης και η ιδέα αυτή άρεσε πολύ στους δανειστές. Το σχέδιο αυτό ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ο νυν υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής.

Η αρχή θα γίνει άμεσα με διασταυρώσεις για τους 1,3 εκατομμύρια φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στα 65 CD που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, με όσους έστελναν εμβάσματα στο εξωτερικό, ή και κρατικούς υπαλλήλους που έχουν επιλεγεί για έλεγχο (αν πχ παρέλειψαν να υποβάλουν πόθεν έσχες κλπ).

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι, με νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν ισχύει πια το τραπεζικό απόρρητο απέναντι στις φορολογικές αρχές και έτσι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία των καταθετών για να τα συγκρίνουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προς διαπίστωση κρουσμάτων «αδικαιολόγητου πλουτισμού».

Συγκεκριμένα:

1.           Το νέο σύστημα ελέγχων στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο, που εντοπίζει καταθέτες με πολλούς λογαριασμούς και πολλά επενδυτικά προϊόντα σε πολλές και διαφορετικές τράπεζες. Ενώ δηλαδή πριν η εφορία εντόπιζε κάποιον από μια μεμονωμένη συναλλαγή του ή από πληροφορίες (πχ λίστα Λαγκάρντ), ο αλγόριθμος θα «σαρώνει» σε βάθος 15ετίας τις καταθέσεις και θα βρίσκει όσους είχαν πολλές παράλληλες συναλλαγές.

2.               Οι καταθέσεις θα συγκρίνονται με τα καθαρά εισοδήματα κάθε έτους, τα οποία θα τα υπολογίζει αυτόματα το σύστημα, ενώ θα αφήνει και ένα περιθώριο ασφαλείας υπέρ του ελεγχόμενου, προς αποφυγήν αδικιών.

3.                Άμεσα υπολογίζεται ότι στο «δόκανο» της εφορίας θα πιαστούν πάνω από 1,2 εκατομμύριο φορολογούμενοι. Για όσους ο αλγόριθμος δείξει μεγάλες αποκλίσεις, θα καλούνται στην εφορία για να δώσουν εξηγησεις επί των ευρημάτων των ελέγχων.


4.           Ο φορολογούμενος θα δίνει τις δικές του εξηγήσεις και θα προσκομίζει δικαιολογητικά για να αποδείξει, αν μπορέσει, πως τα επιπλέον κεφάλαια που εντοπίζει η εφορία είναι από νόμιμη προέλευση και ήδη φορολογημένα. Με νόμο Παπακωνσταντίνου από το 2010, το βάρος της απόδειξης πως είναι αθώος έχει μεταφερθεί πλέον στον φορολογούμενο, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει την ενοχή του η εφορία, η οποία αρκείται στα αποτελέσματα της διασταύρωσης και καλείται μόνον να αποφασίζει αν θα δεχτεί ή όχι τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του ελεγχομένου.

5.           Οι έλεγχοι αυτοί ξεκινούν αναδρομικά από την 1.1.2002. Και αυτό για να μη χρειάζονται μετατροπές από δραχμές σε ευρώ. Ωστόσο όταν πρόκειται για καταθέσεις σε συνάλλαγμα, το σύστημα θα κάνει αυτόματα μετατροπές με την ισοτιμία της εποχής.

Κίνδυνοι και προβλήματα

Στόχος του μέτρου είναι να εκλείψουν προβλήματα και αδικίες που έχουν διαπιστωθεί πολλές φορές σε ελέγχους με τις διάφορες "λίστες της φοροδιαφυγής", όταν οι ελεγκτές δούλευαν «με το χέρι» στα στοιχεία που με κόπο έπαιρναν από τις τράπεζες.

Για παράδειγμα, συχνά υπολόγιζαν από λάθος σαν «πρωτογενείς» καταθέσεις χρηματικών ποσών και τις ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων, ή την επανακατάθεση φορολογημένων χρημάτων και τα εμβάσματα στο εξωτερικό ποσών τα οποία είχαν προηγουμένως αναληφθεί από τους ίδιους τους καταθέτες.

Το αποτέλεσμα ήταν οι έλεγχοι να είναι ευάλωτοι σε αμφισβητήσεις και να ακυρώνονται εν μέρει ή συνολικά. Επίσης, οι αμφισβητήσεις αυτές προκαλούν και μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των φόρων που βεβαιώνονταν από τους φορολογικούς ελέγχους.

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, το νέο ειδικό λογισμικό θα μετρά με  ​μεγάλη ​ ακρίβεια το πραγματικό ποσό προσαύξησης των τραπεζικών καταθέσεων ενός καταθέτη μέσα σε καθε έτος.

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και λάθη στην φάση της παραγωγικής διαδικασίας, σε περιπτώσεις όπως πχ στους υπολογισμούς απόδοσης των κεφαλαίων, την κατανομή εισοδημάτων σε πολλούς συνδικαιούχους κλπ, προβλέπεται ότι:

-      σε πρώτη φάση  δεν θα εφαρμοστούν οι έλεγχοι αυτοί σε δικηγόρους και λογιστές, καθώς είναι γνωστό ότι από τους λογαριασμούς περνάνε ξένα χρήματα (πελατών ή αντισυμβαλλομένων σε συμβόλαια κλπ).

-      έμφαση θα δοθεί σε ασυνήθιστα υψηλές διαφορές που θα εντοπίζονται μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών λογαριασμών δημοσίων υπαλλήλων, κρατικών λειτουργών, ιατρών, επιχειρηματικών και ιδιοκτητών ακινήτων.

-      σε περιπτώσεις πολλών συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα γίνεται και χειρογράφως ο υπολογισμός, προκειμένου να μην προσκρούσει σε λάθη  έλεγχος.


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Σκληρό ροκ»: Παραπέμπουν για κακούργημα τoν πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Χαρδούβελη της κυβέρνησης Α.Σαμαρά

Για το αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης θα δικαστεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.  καθώς αποφάσισε την παραπομπή του σε δίκη με βούλευμά του το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το βούλευμα που εκδόθηκε σήμερα στέλνει απευθείας σε δίκη τον πρώην υπουργό Οικονομικών, υιοθετώντας την ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη από την από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Η δικαστική περιπέτεια του πρώην υπουργού Οικονομικών αφορά στο ότι την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης παρότι ήταν υπόχρεος.

Σημειώνεται ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανήκει στον κύκλο Σαμαρά ο οποίος συνεργάζεται πλέον με τον Κ.Μητσοτάκη. Το «σκληρό ροκ» μόλις άρχισε.


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τραγικό! Το υπ.Υγείας μοιράζει 20 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ τη στιγμή που στα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις

Την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες και οι ασθενείς αγοράζουν τα υλικά με τα οποία θα χειρουργηθούν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ που αφορούν τη λειτουργία δομών (οικοτροφείων, ξενώνων, κέντρων ημέρας κλπ) και εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Τον Μάιο του 2013 υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας και του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης για την εκπόνηση ενός βιώσιμου, κοστολογημένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το κόστος του τριετούς προγράμματος ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ (58,33%) προέρχονταν από πόρους του ΕΣΠΑ και τα 75 εκατ. ευρώ (41,67%) από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους.

Τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μπαράζ τροποποιητικών αποφάσεων με τις οποίες αύξησε τη χρηματοδότηση των δομών αυτών που υπάγονται σε διάφορες ΜΚΟ, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αύξηση των ασθενών, δηλαδή περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό επετεύχθη και  με την αύξηση της ποσόστωσης του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως να μειωθεί ανάλογα η κρατική χρηματοδότηση.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος, ο οποίος εγκρίνει τις σχετικές τροποποιήσεις. Καθοριστικό ρόλο έχει και η
Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας Αθανασία Λύτρα, δηλαδή η προϊσταμένη της διεύθυνσης του
Υπουργείου που διαχειρίζεται τα δεκάδες εκατομμύρια επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανιψιά του κ. Γιαννουλάτου. Μάλιστα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα έχει αποσπαστεί τόσο η αδελφή του, εφοριακός, όσο και ο αδελφός του, μόνιμος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας. Σοβαρό ρόλο φαίνεται να έχουν επίσης συγκεκριμένοι υπάλληλοι με θέση ευθύνης από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας, της Υπηρεσίας που διαχειρίζεται τους πόρους από το ΕΣΠΑ.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ΜΚΟ που πήρε «μπόνους» 1 εκατ. ευρώ

Μεταξύ των Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών εντοπίζεται η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ). Ιδρυτικό μέλος είναι ο ψυχίατρος και βουλευτής του Σύριζα Χρήστος Μαντάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της εφημερίδα, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε 1.006.128 ευρώ περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης τον Ιούνιο του 2013, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 3.250.046 ευρώ, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούσαν 1140 ανθρωπομήνες (παροχή υπηρεσιών σε 30 ασθενείς για 38 μήνες) και 12182 επισκέψεις. Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 με τροποποιητική απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Πέτρου Γιαννουλάτου, η επιχορήγηση εκτοξεύεται στα 3.752.562 ευρώ, δηλαδή 502.516 ευρώ περισσότερα. Αυτή όμως είναι μόνο η άμεση αύξηση. Υπάρχει και η έμμεση αύξηση μέσω της αύξησης ποσόστωσης του ΕΣΠΑ που μόνο ένα έμπειρο μάτι θα μπορούσε να εντοπίσει. Ο προϋπολογισμός μετά την αναιτιολόγητη αύξηση των 502.516 ευρώ ανέρχεται σε 3.752.562,10 και θα έπρεπε να συντίθεται ως εξής: ΕΣΠΑ (58,33%) 2.188.993,4 και εθνικοί πόροι: 1.563.567,7.

Όμως στην απόφαση ένταξης είναι: ΕΣΠΑ (71,7 %) 2.692.605,67 και εθνικοί πόροι: 1.059.956,43. Υπάρχει δηλαδή επιπρόσθετη έμμεση χρηματοδότηση 503.612 ευρώ, αφού  η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους (τακτικός προϋπολογισμός) μένει σταθερή, εκτοξεύοντας το πραγματικό σύνολο της χρηματοδότησης σε πάνω από 4.000.000 και το «μπόνους» για την ΕΠΡΟΨΥΗ σε 1.006.128 ευρώ! Και μάλιστα χωρίς να παράσχει καμία επιπρόσθετη υπηρεσία, αφού τόσο ο αριθμός των ανθρωπομηνών όσο και των επισκέψεων παρέμεινε ο ίδιος!

«Συγκοινωνούντα δοχεία» οι ΜΚΟ με στελέχη του Υπουργείου Υγείας

Το θέμα με τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες ψυχικής υγείας έφτασε στη Βουλή από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. με ερώτησή του στις 23 Ιουνίου προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζητά μεταξύ άλλων να απαντηθεί, για ποιο λόγο αυξήθηκε η συνολική χρηματοδότηση, με το μέγεθος της υπέρβασης να εκτιμάται σε περισσότερα από 20.000.000 ευρώ, ενώ αναφέρει παραδείγματα.

Συγκεκριμένα:

* Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μετάβαση» αξιώνει απολογιστικές συνολικές χρηματοδοτήσεις 1.093.834 ευρώ για την περίοδο 2013 έως 2015, με τις δαπάνες να υπολείπονται κατά μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 δήλωσε δαπάνες 161.644 ευρώ, όμως εγκρίθηκε χρηματοδότηση 466.395 ευρώ, δηλαδή 305.000 ευρώ περισσότερα! Πρόεδρος της Μετάβασης είναι ο κ. Τιμολέων Γονής, ο οποίος παράλληλα είναι υπάλληλος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών, ενώ από τις 24 Νοεμβρίου 2015 έχει αποσπαστεί στο γραφείο του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Πηγές από το Υπουργείο αναφέρουν, ότι στην πραγματικότητα ο κ. Γονής λειτουργεί ως άτυπος διευθυντής του Γενικού Γραμματέα Πέτρου Γιαννουλάτου. Δηλαδή ο κ. Γονής, νόμιμος εκπρόσωπος ΜΚΟ, είναι το δεξί χέρι του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος εγκρίνει τις επιχορηγήσεις προς τις ΜΚΟ.

*Ο συνολικός προϋπολογισμός της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κλίμακα» αν και μειώθηκε σε 6.805.000 ευρώ (αρχικώς ανερχόταν σε 9.009.000) και η προγραμματισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι 2.761.000 ευρώ, φαίνεται να έχει λάβει ήδη περί τα 5.300.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια. Ως βοηθός λογιστή σε οικοτροφείο της "Κλίμακας" εργάζεται η αδελφή της Διευθύντριας Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου και ανιψιά του Γενικού Γραμματέα, ένα στοιχεία που μπορεί να είναι και συμπτωματικό αλλά δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Πάντως η «Κλίμακα» δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον Τύπο. Ήταν μία από τις τέσσερις ΜΚΟ με τις οποίες ο δήμος Αθηναίων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας συνολικού κόστους 952.000 ευρώ συν ΦΠΑ τον Απρίλιο το 2012. Το θέμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, καθώς η ύπαρξη του μνημονίου έγινε γνωστή στο δημοτικό συμβούλιο δέκα μήνες μετά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, η «Κλίμακα» είναι μία οικογενειακή ΜΚΟ, καθώς πληρώνονται από αυτήν τέσσερις μεταξύ τους συγγενείς. Η συγκεκριμένη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο και των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

*Ανάλογη με την «Κλίμακα» είναι η περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Δίοδος» στο Βόλο, καθώς από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα τέσσερα είναι συγγενείς. Με τροποποιητική απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας στις 18 Δεκεμβρίου 2015 ο προϋπολογισμός του έργου ανεβαίνει από 1,475.968,33 σε 1.619.549,11 (αύξηση κατά 143.580,78 ευρώ) αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες παραμένουν οι ίδιες (14 ασθενείς, 3198 επισκέψεις!). Η δε  ποσόστωση του ΕΣΠΑ εκτοξεύεται στο 71,62%, που μεταφράζεται σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 215.495 ευρώ. και εγκρίνεται συνολική επιχορήγηση 1.619.549 ευρώ.

* Το Κέντρο Αποκατάστασης Ψυχικής Υγείας «Ανάσα» είχε αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 623.700 ευρώ για μόλις πέντε ασθενείς. Με τροποποίηση του εγκεκριμένου Τεχνικού Δελτίου στις 30 Νοεμβρίου 2015, χωρίς να υπάρχει πρωτόκολλο δικαιούχου και πρωτόκολλο Διαχειριστικής Αρχής (!) η χρηματοδότηση διπλασιάζεται, φτάνοντας το 1.216.121 ευρώ, αν και ο αριθμός των ωφελουμένων παραμένει ο ίδιος (5).
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λευκάδα: Μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση σεισμού το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου

«ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑ Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού “Λευκάδιος 2016” θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Για την μεγάλη επιχειρησιακή άσκηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα.

«Η σύσκεψη είναι αναγκαία για να επικαιροποιήσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης των σεισμών στα Ιόνια Νησιά και με την εμπειρία που έχουμε από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, να δούμε που λειτούργησε ο σχεδιασμός και που πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, επισημαίνοντας ότι «“Στόχος της ΠΙΝ είναι η άσκηση ετοιμότητας να γίνει θεσμός για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών στα Ιόνια Νησιά και τον συντονισμό όλων για την αντίδραση και την αντιμετώπιση των συνεπειών».

«Είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση του σχεδίου ετοιμότητας για φυσικές καταστροφές λόγω της σεισμικότητας, αλλά και της ιδιομορφίας των Ιονίων Νήσων» ανέφερα από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που κατά την ομιλία του, επικεντρώθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού δράσεων, στα σχολεία, στα Ιστορικά Κέντρα, στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις παραλίες.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο δ/ντης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο αστυνομικός υποδ/ντης Κέρκυρας Ιωάννης Σταυρακάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κέρκυρας Ανδρέας Ρίζος, ο δημοτικός σύμβουλος Παξών Γιώργος Λύχνος, ο δ/ντης Κοινωνικής & Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ Πλούταρχος Κέρπελης, η προϊσταμένη Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης του ΟΑΣΠ Χρύσα Γκουντρομίχου, ο περιφερειακός δ/ντης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κώστας Γκούσης, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, του Νοσοκομείου Κέρκυρας και της Πολιτικής Προστασίας από τη ΔΕΠΙΝ, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δήμους της ΠΙΝ.


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Τρύπα» 2,099 δισ. στο ΙΚΑ - Θα «σπάσουν» τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις

Μπορεί η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλο να έχει επιβάλει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση ΕΚΑΣ, αυξημένη παρακράτηση εισφορών και συνολικά 11 «χτυπήματα» σε εκτοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους από το καλοκαίρι όμως το έλλειμμα του ΙΚΑ διπλασιάστηκε λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων.

Όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) το έλλειμμα «κλειδώνει» στα 2,099 δισ. ευρώ για το 2016 από 950 εκατ. ευρω πέρυσι με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να ζητά να «σπάσει» ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) για να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας και να καταφέρει να πληρώσει συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα για επιχορήγηση αναμένεται να εγκριθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη. «Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα έσοδα του ΙΚΑ πάνε καλά, το έλλειμμα του προυπολογισμού εκτοξεύεται στα 2,099 και καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος .
Έρχεται τρίτο χτύπημα στις επικουρικές


Το τρίτο και φαρμακερό «χτύπημα» στις επικουρικές θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου. Στο φάσμα των περικοπών αυτή τη φορά θα μπουν οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), ο δικαιούχοι επικουρικών του τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), του Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.), οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και οι συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ). Κατά πάσα πιθανότητα - θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες - η παρακράτηση των αναδρομικών δε θα αρχίσει από τις συντάξεις του Οκτωβρίου αλλά από το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περικοπές για τους πρώην εργαζόμενους στην Εμπορική (που εισπράττουν ήδη επικουρική) αγγίζουν το 40%. Αντίστοιχες μειώσεις, της τάξης του 40% θα δουν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι δικηγόροι και οι ναυτικοί. Οι συμβολαιογράφοι υπολογίζεται πως θα έχουν 25% «ψαλίδι» στις επικουρικές τους και οι τεχνικοί Τύπου 15-18%. Χωρίς μειώσεις θα δοθούν οι επικουρικές των πρώην χωροφυλάκων. Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Τα αναδρομικά δύο έως τεσσάρων μηνών θα παρακρατηθούν με βάση την επέκταση της εγκυκλίου Χουλιαράκη και στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή ,όπως θα ορίζει η εγκύκλιος, κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης». Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη με τη συμμετοχή των διοικητών όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα προσαρτηθούν στον ΕΦΚΑ, παρουσία των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των εσόδων του νέου φορέα. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η μεταφορά από 1/1/2017 στο ΚΕΑΟ των οφειλών (άνω των 5.000 ευρώ) προς όλα τα ταμεία. Επιπλέον έχει δοθεί εντολή στις διοικήσεις να κάνουν απογραφή των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καὶ ἄλλος σωτῆρας....Τσιρώνης: «Είμαστε περήφανοι που σώσαμε το Ελληνικό»

Με την φράση «είμαστε περήφανοι που σώσαμε ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υπεραμύνθηκε έναντι της κριτικής που άσκησε η αντιπολίτευση για την σύμβαση για το Ελληνικό, ως «εξαιρετικά καλύτερης από εκείνη που παραδόθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι «αν βελτιώσαμε την σύμβαση γιατί αυτό το παραδέχθηκαν όλοι». Το πρόβλημα είναι ότι «η σύμβαση που παραλάβαμε ήταν καταστρεπτική», προσθέτοντας πως πλέον έγινε γνωστό πως δεν υπήρχε καν «μάστερ πλαν». Προσέθεσε πως ουδεμία πρόβλεψη έγινε για το αν χωράνε 90.000 άνθρωποι στην περιοχή (αφού σύμφωνα με την ανάλυση τόσοι αντιστοιχούν σε κατοικίες 2,5 εκατ. τ.μ.) και αναρωτήθηκε πώς θα κυκλοφορούν, πού θα πηγαίνουν σχολείο και αν αντέχει το τραμ και το μετρό.

«Δεν έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις, είναι αλήθεια. Πραγματικά δεν σώθηκε η παρτίδα. Όμως αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση, θα είχε υπογραφεί αυτούσια η σύμβαση που είχε φέρει η ΝΔ. Το ότι είμαστε χρήσιμοι σε αυτό το πόστο αποδείχθηκε κι από και πέρα τα κινήματα ας κάνουν το καθήκον τους» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί της αριστερής ιδεοληψίας, λόγω και της οποίας εκδιώχθηκαν επενδυτές και καθυστέρησαν σοβαρά οι μεγάλες επενδύσεις, ο κ. Τσιρώνης αντέστρεψε τα βέλη, θέτοντας το ερώτημα αν μετρήθηκαν με όρους καθαρής αγοράς οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω της εγκατάστασης των Mall εντός του οικιστικού ιστού. «Κι όταν μιλάμε για την καχυποψία των επενδυτών, όσοι έριξαν το ΑΕΠ της χώρας 25% και έφευγαν οι επενδυτές τρέχοντας, δεν νομίζω ότι έφευγαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έκλεισε επί των ημερών σας» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης μίλησε για «καταστροφή» όταν αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κατηγορώντας τις τότε κυβερνήσεις ότι κατασκεύασαν έργα, τα οποία σήμερα παραμένουν σε εγκατάλειψη, υπερκοστολογημένα και με διαδικασίες «fast track». «Ήταν η Ολυμπιάδα της διαπλοκής» είπε και επισήμανε - με αφορμή τις συχνές αναφορές της τελευταίας περιόδου στην πολυφωνία - πως τότε δεν ακούστηκαν οι φωνές που εκτιμούσαν ότι οδεύαμε σε καταστροφή.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Έπεσαν» όλα τα σάιτ της Β. Κορέας - Δείτε πόσα είναι, πώς είναι και γιατί έγινε «μπλακ άουτ» στο διαδίκτυο (Photos)

Ένα λάθος διαχειριστή υπολογιστών της Βόρειας Κορέας, αποδείχθηκε αρκετό για να βγει προς τα έξω τι συμβαίνει με το διαδίκτυο στη συγκεκριμένη χώρα.

Το Reddit εμφάνισε μια λίστα των websites της Βόρειας Κορέας. Μέχρι πρότινος υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες για τις ιντερνετικές συνήθειες των κατοίκων, αλλά πλέον η λίστα με τα μόλις 28 websites έγινε προσβάσιμη από όλους.

Η διαρροή των websites έγινε όταν η Βόρεια Κορέα άνοιξε κατά λάθος έναν server στον οποίο βρίσκονταν οι πληροφορίες των domain name. Πρακτικά, ο καθένας που γνώριζε πως και που να ψάξει, μπορούσε να πάρει τα δεδομένα.

Τα περισσότερα από τα σάιτ ανήκουν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, κάποια ήταν μαγειρικής ή ταξιδιωτικών οδηγών. Ασφαλώς τα σάιτ «έπεσαν» μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος, αλλά όσοι απέκτησαν πρόσβαση πρόλαβαν να τα δουν.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χάος στους δρόμους της Β.Καρολίνας μετά τη δολοφονία Αφροαμερικανού - Ο στρατός κατεβαίνει στο δρόμο (Photos - Video)

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το νέο «κύμα» βίας κατά αφροαμερικανών πολιτών. Στη Βόρεια Καρολίνα ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα, ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη διάρκεια ταραχών που έγιναν για δεύτερη νύχτα στην πόλη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Η αστυνομία προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη στην πόλη, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά το θανάσιμο τραυματισμό 43χρονου Αφροαμερικάνου από αστυνομικά πυρά, κάτω από συνθήκες που δεν ακόμη διευκρινιστεί.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δυνάμεις της εθνοφυλακής και της πολιτειακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν σε αυτή, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση της τάξης, στο πλευρό της τοπικής αστυνομίας.

Ο τοπικός αρχηγός της αστυνομίας είχε αρχικά δηλώσει ότι ένας άνθρωπος που πυροβολήθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων είχε πεθάνει. Αργότερα, αξιωματούχοι της πόλης σε ανάρτησή τους, στο Twitter ανέφεραν ότι ο διαδηλωτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή του, υποστηρίζεται μηχανικά.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε μονάδες της εθνοφρουράς, αλλά και της πολιτειακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν στην πόλη Σάρλοτ, της Βόρειας Καρολίνας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κοινωνικής αναταραχής και οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας.


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στη Βουλή μέσα στην ημέρα το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει όπως έχει ήδη καθορισθεί και προβλέπει την έγκριση από το EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και την οριστική απόφαση για εκταμίευση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!