EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πόρισμα ΚΕΦΟΜΕΠ: Φοροδιαφυγή 32,8 εκατ. ευρώ από τον Καλογρίτσα

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποδίδουν στον κ.Χρήστο Καλογρίτσα και στη σύζυγό του Μικελίνα οι φορολογικές αρχές, καθώς έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου εισαγγελέα, εντόπισαν αδήλωτα εισοδήματα τουλάχιστον 36 εκατ. ευρώ, κατά την περίοδο 2001- 2013.

Αν και ο έλεγχος περιορίστηκε μόνο στις τράπεζες και τους συγκεκριμένους τραπεζικούς που υπέδειξε ο εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος, αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος Καλογρίτσα δήλωνε επί χρόνια εισοδήματα «πείνας», ενώ στην πραγματικότητα τα εμβάσματα έρρεαν στις καταθέσεις τους, με τα περισσότερα να είναι άγνωστης προέλευσης. Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το οποίο αποκαλύπτει ιστοσελίδα που κυκλοφορεί, στον κ.Χρήστο Καλογρίτσα έχουν ήδη καταλογιστεί πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις από τα αδήλωτα εισοδήματά του -που αγγίζουν τα 32.767.289,72 ευρώ- τους οποίους οφείλει να καταβάλει άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έχει ήδη καταφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει το πρόστιμο που του έχει καταλογιστεί (ποντάροντας ίσως και στις πολιτικές του διασυνδέσεις). Το μόνο που έχει εςπιτύχει, όμως, μέχρι σήμερα είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου από τα 32,8 στα 27,5 εκατ. ευρώ.


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Bahama Leaks: Χάκερς διαρρέουν τα μυστικά του φορολογικού «παραδείσου» των Αμερικανών

Οι Μπαχάμες, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής που αποτελείται από εφτακόσια νησιά θεωρείται ως αμερικανικός φορολογικός «παράδεισος» αφού στο συγκεκριμένο κράτος οι νόμοι περί εμπιστευτικότητας είναι τόσο ισχυροί που εδώ και δεκαετίες έχει χαρακτηριστεί ως το «πλυντήριο της Καραϊβικής» μόνο που τώρα μια διαρροή εγγράφων που αφορούν offshore εταιρίες με έδρα τις Μπαχάμες έρχεται στην δημοσιότητα από το ICIJ το διεθνές κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων που είχε βγάλει και τα «Panama Papers».


Σημειώνεται ότι στην υπόθεση του Παναμά όλως περιέργως δεν υπήρχαν εμπλοκές ονομάτων Αμερικανών. Ίσως αυτή η διαρροή η οποία είναι σαφώς μικρότερη να είναι μια επιχείρηση «ξεκαρφώματος».Το μέγεθος της διαρροής είναι 38 GB, ο αριθμός των εγγράφων 1.300.000, ο αντίστοιχος εταιριών, ιδρυμάτων και καταπιστευμάτων 175.888 και ο αριθμός των προσώπων που συνδέονται με αυτά (διευθυντές, γραμματείς, μέλη διοικητικών συμβουλίων, υπάλληλοι κ.α.) μεγαλύτερος από 25.000.

Ανάμεσα σε αυτούς φιγουράρουν μια Ευρωπαία επίτροπος, μια υπουργός της Βρετανίας, ένας πρώην πρωθυπουργός αραβικού κράτους, και αρκετοί πάνω από εβδομήντα Έλληνες, ανάμεσά τους επιχειρηματίες και χρηματιστές αλλά και ένας έμπορος όπλων.

Όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές του ICIJ το να είναι κανείς ιδιοκτήτης μίας offshore δεν είναι παράνομo, αντίθετα θεωρείται μια λογική επιλογή για ορισμένες διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.

Απτά παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Μια υπεράκτια εταιρία δύναται να χρησιμοποιείται από έναν πετρελαϊκό κολοσσό που επιθυμεί να κρυφτεί από τους ανταγωνιστές του, όταν κάνει έρευνες για κοιτάσματα, επειδή πολύ απλά με την offshore δεν φαίνονται τα πραγματικά στοιχεία του ιδιοκτήτη. Επίσης, μια τέτοια εταιρία στον χώρο της ναυτιλίας ιδρύεται συνήθως για την διευκόλυνση των διεθνών εμπορικών δραστηριοτήτων της.

Το κακό στην περίπτωση των offshore ξεκινάει από αυτή την ανωνυμία που προσφέρουν και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορους για παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο όπλων, η φοροδιαφυγή, η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα έργα τέχνης και ο χρυσός αλλά και για μίζες από συμβόλαια που υπογράφηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

Το βαθύ λαρύγγι και η έρευνα 


Η διαρροή των Bahama Leaks παρουσιάζει πολλές ομοιότητες σε κάποιες λεπτομέρειες με αυτή των Panama Papers. Η πηγή της διαρροής επικοινώνησε-ακριβώς όπως είχε συμβεί και με τον τεράστιο όγκο των αρχείων της Mossack Fonseca από τον Παναμά-με δύο δημοσιογράφους της Γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», τους Μπαστιάν Ομπερμάγερ και Φρέντερικ Ομπερμάιερ.

Εικασίες για το ποιος κρύβεται πίσω από την νέα διαρροή είναι αναπόφευκτο να γίνουν. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να κοιτάνε προς τις Μπαχάμες ψάχνοντας για κάποιον πρώην υπάλληλο η στέλεχος με πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία.

Κάποιον που αποφάσισε να δώσει τελικά ένα μέρος της data στους δημοσιογράφους της Γερμανικής εφημερίδας, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση των Panama Papers κάποια ρεπορτάζ αποκάλυψαν λεπτομέρειες για την πηγή της διαρροής, το πως ήρθε σε επαφή με τους δημοσιογράφους, τους φόβους του για την ζωή του και την εμμονή του στο κρατηθεί μυστική η ταυτότητά του.
Δεν ζήτησε τίποτε για τον τεράστιο όγκο εγγράφων που παραχώρησε, πέρα από το να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση των Bahama Leaks ακούστηκε ότι η δημοσιοποίηση τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου ανάμεσα σε χάκερ και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακουστούν και άλλα.

Όποια όμως και αν ήταν η πηγή και παρόλο που το μέγεθος της διαρροής είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα Panama Papers-μόλις το 1/10-πέφτει για πρώτη φορά φως σε αυτόν τον εξωτικό φορολογικό παράδεισο.

Εκεί όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες offshore εταιρίες, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη και αν γίνει αυτό να οδηγήσουν τους ερευνώντες μέσα από τις δαιδαλώδεις συνήθως διαδρομές τους στους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες.

Οι πρωταγωνιστές

Σε μια έρευνα που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας που τελειώνει ερευνήθηκαν εξονυχιστικά όλα τα έγγραφα των Bahama Leaks, που κινούνται χρονολογικά από το 1990 μέχρι το 2015.

Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποια ηχηρά ονόματα, κάποια μάλλον αναπάντεχα όπως αυτό της επί ετών Ευρωπαίας Επιτρόπου Νέλι Κρους, η οποία φέρεται να υπήρξε από το 2000 έως το 2009 διευθύντρια της offshore Mint Holdings.

H ίδια μέσω του δικηγόρου της δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν για την υπόθεσή της, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη.

Την ίδια στιγμή κάτοχος όχι μιας αλλά δύο εξωχώριων εταιριών στις Μπαχάμες είναι η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ρουντ σύμφωνα με τον Guardian, στις οποίες μάλιστα είχε την θέση της διευθύντριας.

Με offshore στον συγκεκριμένο φορολογικό παράδεισο εμφανίζεται και ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Μπιν Χαμπέρ Αλ Θάνι, την Trick One Limited. Η εταιρία εμφανίζεται τον Ιανουάριο του 2005, όταν ο Αλ Θάνι υπέγραψε με τράπεζα συμφωνία για να λάβει δάνειο ύψους 53.000.000 δολαρίων για το οποίο έβαλε ως εγγύηση το εκπληκτικό σκάφος του Al Mirqab αξίας 300.000.000 δολαρίων.

Σε ότι αφορά τους Έλληνες που σχετίζονται με τα Bahama Leaks τα ονόματα που περιέχονται είναι πάνω από εβδομήντα και κάποια από αυτά ιδιαίτερα γνωστά.

Ανάμεσα σε αυτά εμφανίζεται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αλλά και αυτό του Γιώργου Κυριακίδη, γιος του πρώην πολύ στενού συνεργάτη του επιχειρηματία, Πέτρου Κυριακίδη. Πατήρ και υιός φυγοδικούν από τον Μάρτιο του 2013, όταν είχαν κληθεί να καταθέσουν για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Proton Bank.

Οι Λαυρεντιάδης και Κυριακίδης σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Bahama Leaks εμφανίζονται ως μέλη του συμβουλίου στο ίδρυμα Dionar Foundation που «γεννήθηκε» πριν από έξι χρόνια στις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με την έρευνα το συγκεκριμένο ίδρυμα ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό την τον έλεγχο άλλου ιδρύματος με έδρα την Ολλανδία.

Οι Μπαχάμες αποδείχτηκαν ιδανικό μέρος και για κάποιες από τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του εμπόρου όπλων Βλάση Καμπούρογλου και της στενής του συνεργάτιδας Γκορντάνα Σανάντι.

Η τελευταία λόγω στενότατης φιλίας είναι πολύ συχνά καλεσμένη στην οικία Καμπούρογλου, μαζί με τον σύζυγό της Τόμισλαβ ο οποίος εμφανίζεται ως μέλος δύο τουλάχιστον εταιριών στους ισολογισμούς τους, οι οποίες συνδέονται άμεσα με μια τουλάχιστον από τις υπεράκτιες εταιρίες στις οποίες εμπλεκόταν ο εκλιπών έμπορος όπλων.

Πρόκειται για την Rydston Properties, με έδρα τις Μπαχάμες που οδηγεί στην εταιρία Beomotion LLC, στο εταιρικό site της οποίας υπάρχουν στοιχεία για δύο υπό κατασκευή project, τα οποία έχουν αναλάβει άλλες δύο εταιρίες, η Six Star και η Grosko.

Τους ισολογισμούς των τεσσάρων τελευταίων ετών υπογράφει ο Τόμισλαβ Σανάντι, δείγμα και αυτό της απόλυτης εμπιστοσύνης αλλά και της πολύ φιλικής σχέσης, που είχαν ο Καμπούρογλου και η Γκορντάνα.

Έτερος Έλληνας που εμφανίζεται στα Bahama Leaks είναι ο χρηματιστής Γεώργιος Δασκαλέας, προφυλακισμένος αυτή την περίοδο για το γνωστό σκάνδαλο εξαπάτησης επενδυτών μέσα από ένα κύκλωμα που φέρεται να καρπώθηκε ποσό που αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ.

Το όνομά του εμφανίζεται σε έγγραφο με τον τίτλο του διευθυντή της εταιρίας GP&K Advisors Ltd με έδρα τις Μπαχάμες, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον για άλλο λόγο παρουσιάζουν άλλες δύο υπεράκτιες εταιρίες που αποκαλύφθηκαν από τα Bahama Leaks.

Από την έρευνα που διενήργησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκύπτει ότι οι εν λόγω εταιρίες λειτούργησαν για να διοχετευθούν μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους που εμπλέκονταν στις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η πρώτη είναι η Darley Consultants μέσω της οποίας από το 2004 μέχρι το 2007 διοχετεύτηκαν σύμφωνα με την δικογραφία μίζες για την προμήθεια πενήντα τεσσάρων (54) αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger.

Όπως αποκαλύπτουν τα ελληνικά δικαστικά έγγραφα διαχειριστής της εταιρίας με έδρα τις Μπαχάμες ήταν ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φέρεται να έλαβε ποσό άνω των 260.000 ευρώ.

Η δεύτερη είναι η Dronfield Investments S.A. που σύμφωνα με τις ελληνικές δικαστικές αρχές συνδεόταν άμεσα με ανώτατο αξιωματούχο που υπηρετούσε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Ο τελευταίος φέρεται σύμφωνα με την δικογραφία να έχει λάβει ποσό κατά τι λιγότερο από 1.000.000 ευρώ, μέρος του οποίου διακινήθηκε μέσω της συγκεκριμένης offshore κατά τα τα έτη 2005-2007.

Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι ότι αμφότερες οι εταιρίες δείχνουν να είναι σε λειτουργία, μέχρι και πέρυσι. κάτι ασυνήθιστο για offshore που ιδρύονται και χρησιμοποιούνται για δωροδοκίες.

Συνήθως όταν τα χρήματα «περάσουν» από αυτές κλείνουν ώστε να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αναζήτησή τους από τις αρχές των χωρών που ερευνούν τέτοιες υποθέσεις, αναζητώντας την άκρη στον δαιδαλώδη κόσμο των υπεράκτιων εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο, ενίοτε δε και εξωτικούς, όπως οι Μπαχάμες.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ντοπέ και στο Πεκίνο η Πηγή Δεβετζή- Της παίρνουν πίσω τα μετάλλια

Νέες δυσάρεστες αποκαλύψεις για την Πηγή Δεβετζή που μετά το 2007, φέρεται να βρέθηκε ντοπαρισμένη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει το χάλκινο μετάλλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το δείγμα της Πηγής Δεβετζή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, βρέθηκε θετικό σε απαγορευμένη ουσία!

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αποθηκεύσει τότε τα δείγματα όλων των αθλητών και τα τελευταία χρόνια, με τη νέα τεχνολογία ξεκίνησε επανέλεγχο αυτών των δειγμάτων.

Ετσι η ασημένια Ολυμπιονίκης της Αθήνας, όπως, ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ το Νοέμβριο του 2015 ήταν ντοπέ το 2007, ενώ τώρα βγαίνει η είδηση ότι βρέθηκε θετική και έναν χρόνο μετά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να χάσει το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στους Αγώνες.

«Δεν γνωρίζω τίποτα, όλα τα χειρίζεται ο δικηγόρος μου» είπε σε ιστοσελίδα η Πηγή Δεβετζή. Η πλευρά της Ελληνίδας αθλήτριας αναμένεται να εκδώσει και ανακοίνωση για το θέμα.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η Πηγή Δεβετζή, η οποία έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Οζάκα, θα ζητήσει τον έλεγχο και του δεύτερου δείγματος για το Πεκίνο. Δεν αποκλείεται επίσης να επιλέξει τη δικαστική οδό και να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS).

Τρίτη φορά μπλεγμένη σε υπόθεση ντόπινγκ!

Η Ολυμπιονίκης του τριπλούν τιμωρήθηκε από τη διεθνή ομοσπονδία στίβου (ΙΑΑΦ) με αποκλεισμό δύο ετών τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς δεν βρέθηκε σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στις 23 Μαΐου του 2009 στη Γιάλτα της Ουκρανίας, όπου είχε δηλώσει ότι προπονούνταν με Ουκρανό προπονητή. Το καλοκαίρι του 2009 ενημερώθηκε ο ΣΕΓΑΣ για το περιστατικό όμως η υπόθεση μπήκε στο «ψυγείο», καθώς η πρώην αθλήτρια ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ωστόσο η IAΑΦ συνέχισε την υπόθεση και την τιμώρησε...

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΕΙΤΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΧΑΝΑΝΕ 50 ΔΙΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΑΝΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ


Στην χώρα που κυβερνά μια πολιτική και τραπεζική μαφία έχουν το θράσος να μιλούν για ιδιωτική οικονομία.

Αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικό τομέα δεν θέλετε δείτε και απολαύστε τα αποτελέσματα της. Το ΤΧΣ σύμφωνα με τον νόμο 3864/2010 δεν υπόκεινται στον έλεγχο του δημοσίου και λειτουργεί σύμφωνα με τα κριτήρια της ιδιωτικής οικονομίας.

Ας μας πουν οι χαβαλέδες που κυβερνάνε την χώρα σε ποια επιχείρηση τα στελέχη της θα την βάζανε μέσα σε 5 χρόνια περί των 50 δις και δεν θα τους παίρνανε τα κεφάλια;

Ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θέλετε; κανένα έλεγχο του κράτους δεν θέλετε; πάρτε να έχετε.Δες πατριώτη πως κάνανε φτερά τα 50 δις που έδωσες στις τράπεζες και σήμερα έχουν λογιστική αξία 2,3 δις
Δες πατριώτη πως μέσα σε μια νύχτα η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς μηδένισε την Συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών


Υπάρχει κανείς σε αυτή την χώρα να μας πει σοβαρά που πήγανε χρήματα περί του ποσού των 20 δις μια και η συμφωνία του Αυγούστου 2015 μιλούσε για διάθεση κεφαλαίων περί των 25 δις για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και σήμερα έχουν δοθεί μόνο 5,5 δις; μήπως θα πρέπει σοβαρά σε αυτή την χώρα να μας πουν εάν εκταμιευτήκανε τα 20 δις που πήγανε και εάν όχι γιατί επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα;


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόρισμα-βόμβα ΣΔΟΕ για ΕΠΟ: Κρυφή αποθήκη, άρνηση συνεργασίας και 1 εκατ. ελβετικά φράγκα χαμένα

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για την ανομία που υπάρχει στην ΕΠΟ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" το ΣΔΟΕ μετά από έρευνα βρήκε ότι έχει «χαθεί» ένα ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων, δηλαδή, περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, χρήματα τα οποία είχε λάβει η ομοσπονδία από την UEFA το 2007 για την ανέγερση αθλητικού κέντρου σε πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στη "Σπιάντζα" του Πύργου Ηλείας.

Πλέον, οι υπεύθυνοι έχουν αρχίσει την προσπάθεια για να βρουν περισσότερα στοιχεία για το "που" ή σε "ποιον" έχουν καταλήξει τα χρήματα αυτά.

Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που βρέθηκαν τα στοιχεία αυτά από τον ΣΔΟΕ.

Σε έφοδο που είχε γίνει τον Ιούνιο οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας υποστήριξαν ότι τα βιβλία με τα οικονομικά δεδομένα της περιόδου αυτής είχαν χαθεί ή είχαν καταστραφεί. Κάτι που όμως αποδείχθηκε ψέμα.

Όπως αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ βλέποντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για συνεργασία από τα άτομα της ΕΠΟ μπήκαν σε σκέψεις. Έτσι σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού που γνωρίζει τις συμφωνίες της ΕΠΟ και έχει στοιχεία για κάποια έσοδά της, ανακάλυψε μια αποθήκη στην οδό Φυλής στην οποία υπήρχαν τα βιβλία με τα έσοδα και έξοδα της περιόδου.

Το ΣΔΟΕ κατάσχεσε 12 κούτες στις οποίες υπάρχουν πολλά στοιχεία. Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, έχει ελεγχθεί ένας μέρος των στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή του ΣΔΟΕ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα από την εφημερίδα "Τα Νέα" (24/09)

«Απίστευτα πράγματα αναφέρει για την ΕΠΟ, έκθεση του ΣΔΟΕ το οποίο φαίνεται πως ανακάλυψε σημαντικά στοιχεία που η ελληνική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου προσπαθούσε να αποκρύψει, όπως μου είπε χθες ο αρμόδιος αθλητικός συντάκτης Σωτήρης Βετάκης.

Το ΣΔΟΕ, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών, διενεργεί προκαταρτική εξέταση στις Αθλητικές Ομοσπονδίες για τη διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας ολοκληρωθεί σε κάποιες ομοσπονδίες (για κάποιες εξ αυτών εντοπίστηκαν ατασθαλίες και τους φακέλους ο Σταύρος Κοντονής τους έστειλε στον Εισαγγελέα). Σύμφωνα με το έγγραφο που εξασφάλισαν «ΤΑ ΝΕΑ», όταν έφτασε η ώρα να γίνει οικονομικός έλεγχος στην ΕΠΟ, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας δεν ήταν συνεργάσιμοι.

Η πληροφορία ότι στην ΕΠΟ επιχείρησαν να πετάξουν έξω το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ είχε κυκλοφορήσει και τώρα επιβεβαιώνεται με κάθε επισημότητα, καθώς όπως φαίνεται στο έγγραφο που δημοσιεύει ο Μικροπολιτικός, «από τον Ιούνιο του 2016 που επιδόθηκε η σχετική πρόσκληση έναρξης ελέγχου και καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου η διοίκηση και οι υπάλληλοι της ΕΠΟ δεν έδειξαν καμία διάθεση συνεργασίας»!

Αυτό είναι το λιγότερο. Στην έκθεση οι εντεταλμένοι ελεγκτές αποκαλύπτουν ένα στοιχείο που κάνει να μοιάζουν ως αυταπόδεικτο ότι υπάρχουν σοβαρές παρανομίες από την αμαρτωλή ΕΠΟ: «Στα πλαίσια του ελέγχου ζητήθηκαν βιβλία και στοιχεία των ετών 2004 έως 201, τα οποία επισήμως δηλώθηκαν ως κατεστραφέντα». Και διαβάστε τι συνέβη: «Ωστόσο το ΣΔΟΕ αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν περιέλθει στην υπηρεσία εντόπισε και κατέσχεσε σε αποθήκη που διατηρούσε η ΕΠΟ στην οδό Φυλής, δώδεκα (12) κούτες που περιέχουν μεταξύ άλλων στοιχείων και τα δηλωθέντα ως κατεστρεφέντα βιβλία και στοιχεία. Το ΣΔΟΕ ήδη προχωρά στην επεξεργασία των κατασχεθέντων, τα οποία αναμένεται να «φωτίσουν» την επίμαχη περίοδο»!

Προφανές είναι ότι ορισμένοι στην ΕΠΟ έχουν αρχίσει να κελαηδάνε και πιθανότατα θα προκύψουν πολλές αποκαλύψεις. Πέρα όμως από τη σοβαρότητα των εξελίξεων, η υπόθεση έχει και σημειολογικό ενδιαφέρον από τη στιγμή που η Ομοσπονδία επέλεξε να δημιουργήσει κρυφές αποθήκες στο δρόμο που είναι διάσημος για Οίκους Ανοχής, όπως συχνά λέγεται ότι έχει καταντήσει το άθλημα και η Ομοσπονδία του.

Τέλος το ΣΔΟΕ αφήνει να εννοηθεί πως έχει βρει «λαβράκια» για ποσό 1 εκατ. ελβετικών φράγκων που δόθηκαν από τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στον Πύργο Ηλείας, αλλά και την «παράνομη και καταχρηστική», όπως χαρακτηρίζεται παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας για την περίοδο 2012 – 2016».
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπουτάρης: Ζητάμε την καταγγελία της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ

Την καταγγελία της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ενώ παράλληλα προτείνει ένα μικτό σύστημα συγκοινωνιών.

«Ξεκινάμε με δεδομένο ότι ο ΟΑΣΘ λειτουργεί με μια σύμβαση σκανδαλωδώς ευνοϊκή για τον ίδιο και τους μετόχους του, εις βάρος του κράτους και των πολιτών, για συγκοινωνιακό έργο πολύ κάτω του μετρίου (για να είμαι επιεικής)» τονίζει αρχικά στην εφημερίδα ThessNews.

«Εμείς προτείνουμε ένα μικτό σύστημα αστικών συγκοινωνιών, διαδημοτικό με τη συμμετοχή και του ΟΑΣΘ. Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει τα λεωφορεία, αλλά και το Μετρό, την Παράκτια Αστική Συγκοινωνία και το Τραμ, όταν ολοκληρωθούν ή και υλοποιηθούν.

Ο μικτός διαδημοτικός φορέας που θα διαχειρίζεται το σύστημα συγκοινωνιών θα ρυθμίζει από τα δρομολόγια και τη διασύνδεση των διαφορετικών μέσων μετακίνησης έως τα ενιαία εισιτήρια και άλλα τέτοια θέματα. Προφανώς το εισιτήριο θα πρέπει να είναι επιδοτούμενο, όπως συμβαίνει με τις αστικές συγκοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Όμως θα είναι διαφανές και δεν θα είναι μονοπωλιακό – και δείτε τώρα τι συμβαίνει με το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ, δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, όλη η Θεσσαλονίκη είναι δέσμια αυτού του μονοπωλίου» δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Καταγγελία της σύμβασης

Ερωτώμενος ο Γ. Μπουτάρης αν η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί εμφανίζεται ξεκάθαρος. «Η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί, γιατί αντίκειται σε βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μονοπωλιακό το καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ και επιπλέον η λήξη της σύμβασης ορίζεται σε σχέση με το πέρας των εργασιών του Μετρό. Εμείς ως δήμος ζητούμε την καταγγελία της λεόντιας αυτής σύμβασης. Με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την επόμενη ημέρα, για τη διάδοχη κατάσταση. Να μην βρεθεί δηλαδή η Θεσσαλονίκη ούτε στιγμή χωρίς αστικές συγκοινωνίες» επισημαίνει .

«Η κυβέρνηση, που καλώς άνοιξε το μέτωπο του ΟΑΣΘ, πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να το κλείσει, προς όφελος του δημοσίου και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, να μας γνωστοποιήσει τι σκοπεύει να κάνει και ποιο είναι το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα του ΟΑΣΘ και των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, γιατί αυτές οι ιστορίες παίρνουν χρόνο, δεν γίνονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Ένας μικτός διαδημοτικός οργανισμός συγκοινωνιών θα διασφάλιζε και την ποιότητα των υπηρεσιών και το συμφέρον του κράτους και των πολιτών» συμπληρώνει στην εφημερίδα ThessNews ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι είναι το ελληνικό FBI που ανακοίνωσε ο Τόσκας στην ΕΛ.ΑΣ

Άνοιξε η αυλαία για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με τις σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Τόσκα.

Σύμφωνα με το πλάνο αυτό προβλέπεται η μείωση κατά 20% των αστυνομικών τμημάτων με παράλληλα σημαντική ενίσχυση των όμορων τμημάτων.

Επίσης δημιουργείται ένα «άτυπο» ελληνικό FBI, ενώ κλείνουν και 28 τμήματα ασφαλείας στην Αττική.

Τέλος, οι υπηρεσίες της δίωξης λαθρομετανάστευσης μετονομάζονται σε τμήματα διαχείρισης μετανάστευσης.

Στόχος του πλάνου αναδιάρθρωσης είναι η ενίσχυση των κατα τόπους υπηρεσιών και η μείωση του κόστους σε μισθώματα κτιρίων.

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα στην Αθήνα οι δομές θα μειωθούν σε 22 απο 27, στον Πειραιά σε 22 από 32, στην Δυτική Αττική σε 20 απο 24, στην Βορειοανατολική Αττική σε 25 από 40, στην Νοτιοανατολική Αττική σε 15 απο 20. Παράλληλα τα τμήματα ασφαλείας μειώνονται απο 104 σε 76 και αυτά της τροχαίας απο 22 σε 18.


Στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα τα αστυνομικά τμήματα μειώνονται από 39 σε 22, τα τμήματα ασφαλείας απο 22 σε 19 και τα τμήματα τροχαίας απο 8 σε 7.

Στην Λάρισα οι δομες μειώνονται απο 18 σε 14, στα Τρίκαλα απο 10 σε 7, στην Καρδίτσα από 9 σε 8 και στην Μαγνησία απο 22 σε 15.

Στις Κυκλάδες οι δομές μειώνονται απο 33 σε 27 και στα Δωδεκάνησα από 38 σε 26.

Τι θα είναι το Ελληνικό FBI

Με τη δημιουργία ειδικής μονάδας της Αστυνομίας στα πρότυπα του FBI η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσδοκά να συντονίσει μία μεγάλη ομάδα αξιωματικών της Ασφάλειας με εξειδίκευση γνώση και εμπειρία προκειμένου να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα.

Οι αξιωματικοί του ελληνικού FBI θα ενημερώνουν τον γενικό περιφερειακό διευθυντή κάθε περιοχής και στο τέλος θα υποβάλουν την αναφορά τους στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.


tribune.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΑΣ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 41

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει μια κρυφή διαδικασία – μέσω της τροποποίησης ενός ομοσπονδιακού κανονισμού, γνωστός ως Κανονισμός 41 – για να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την εξουσία της στην πρόσβαση ατομικών πληροφοριών. Οι αλλαγές στον Κανονισμό 41 θα τους δώσει τη δυνατότητα να παραβιάζουν με ευκολία τους υπολογιστές μας, να παίρνουν τα δεδομένα μας και να ασκούν παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν οποιοδήποτε άτομο χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Ωστόσο, αυτοί που θα επηρεαστούν δυσανάλογα θα είναι τα άτομα εκείνα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων των Tor και των VPN.

Το Κονγκρέσσο των ΗΠΑ έχει χρονικό περιθώριο ως την 1η Δεκεμβρίου να σταματήσει την εφαρμογή αυτών των αλλαγών.

Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας και προσθέστε τη στο blog σας.

Αυξήστε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον Κανονισμό 41!

Τι είναι ο Κανονισμός 41 και πώς σας επηρεάζει αν διαμένετε εκτός των ΗΠΑ;

Ο Κανονισμός 41 εξουσιοδοτεί τους ομοσπονδιακούς δικαστικούς λειτουργούς να εκδίδουν εντάλματα για την επιβολή αναγκαστικών ερευνών και συλλήψεων βάσει του νόμου. Ωστόσο, περιλαμβάνει έναν σημαντικό περιορισμό: απαιτεί από την κυβέρνηση να βγάλει ένταλμα από έναν δικαστή στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου θέλει να διεξαχθεί η έρευνα, εκτός από κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό 41 θα αποδυναμώσουν αυτόν τον περιορισμό, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σε μια περιοχή δικαιοδοσίας για να πραγματοποιήσει έρευνες εξ αποστάσεως σε υπολογιστές που βρίσκονται σε άλλη περιοχή δικαιοδοσίας. Στις αλλαγές θα συμπεριληφθούν:

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί “τεχνολογικά μέσα” για να αποκρύψει την τοποθεσία του υπολογιστή του, ή …
Όταν πραγματοποιείται έρευνα για botnets όπου οι δυσλειτουργικοί υπολογιστές βρίσκονται σε 5 ή περισσότερες περιοχές.

50 οργανισμοί – συμπεριλαμβανομένων ομάδων δημοσίου συμφέροντος, παρόχους εργαλείων προστασίας της ιδιωτικότητας, καθώς και εταιρίες Διαδικτύου – έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να υψώσουν την φωνή τους ενάντια στις προτεινόμενες αλλαγές του Κανονισμού 41. Η vpnMentor σε συνεργασία με το noglobalwarrants.org ηγείται των παγκοσμίων προσπαθειών για την ανάκληση των προτεινόμενων αλλαγών στον Κανονισμό 41.

Όμως, ενώ το noglobalwarrants.org επικεντρώνεται κυρίως στους πολίτες των ΗΠΑ, ενθαρρύνοντάς τους να επικοινωνήσουν με τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να υπάρξει παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τον Κανονισμό, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα των ατόμων που χρησιμοποιούν ένα VPN ή έναν περιηγητή Tor.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που εμείς έχουμε μεταφράσει το αρχικό “κάλεσμα για δράση” σε 26 γλώσσες και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μοιραστεί σε κάθε ενδιαφερόμενο παγκοσμίως.

Τι είναι τόσο κακό με τις αλλαγές στον Κανονισμό 41;

Οι αλλαγές στον κανονισμό θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά τη συχνότητα με την οποία τα όργανα επιβολής του νόμου θα έχουν την δυνατότητα να παραβιάζουν και να μπαίνουν σε κάποιον υπολογιστή. Και αυτό επειδή οι αλλαγές θα δώσουν εξουσιοδότηση σε κάθε ομοσπονδιακό δικαστικό λειτουργό να εκδίδει τέτοιου είδους εντάλματα. Η επιβολή του νόμου θα μπορεί να ψάχνει στα φόρουμ για να βρει στις ΗΠΑ τους πιο φιλικά διακείμενους στις διώξεις δικαστές ή εκείνους που έχουν σχετική άγνοια με τα τεχνολογικά ζητήματα για να υπογράψουν αυτά τα επικίνδυνα εντάλματα.

Με την εφαρμογή αυτών των αλλαγών στον Κανονισμό, οι δικαστές σχεδόν σε κάθε περιοχή των ΗΠΑ θα μπορούν να επιτρέψουν την επιβολή του νόμου για να κάνουν έρευνες εξ αποστάσεως ή να παραβιάζουν τους υπολογιστές των ατόμων εκείνων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία απόκρυψης της τοποθεσίας του υπολογιστή τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανησυχούν περισσότερο για την ιδιωτικότητά τους είναι και εκείνοι οι οποίοι θα επηρεαστούν δυσανάλογα από τις αλλαγές στον εν λόγω Κανονισμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι πολύ πιθανόν να υπογράφουν εν αγνοία τους τα εντάλματα για υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από τις προστατευτικές διατάξεις των νόμων σε άλλες χώρες.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό, απαιτούν επίσης την επιβολή του νόμου που με ένα μόνο ένταλμα μπορούν να πραγματοποιηθούν έρευνες εξ αποστάσεως σε χιλιάδες υπολογιστές – κατά παράβαση των προστατευτικών διατάξεων της Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ, αλλά και των διεθνών νόμων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ηλεκτρονική εισβολή – η κρυφή παραβίαση των υπολογιστών, η αντιγραφή ή η διαγραφή δεδομένων, ή η εκτέλεση κώδικα – μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους χρήστες όσο και για τις συσκευές τους. Ένας κυβερνητικός πράκτορας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στους υπολογιστές κάποιων αθώων χρηστών κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για botnets απ’ ό,τι το ίδιο το botnet. Αν το Κογκρέσο, πάρει ποτέ την ακραία απόφαση για χορήγηση έγκρισης στην κυβέρνηση για ηλεκτρονική εισβολή και παραβίαση υπολογιστών, θα πρέπει να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στο πότε επιτρέπεται μια τέτοια ενέργεια, αλλά και να θεσπίσει ισχυρά μέτρα προστασίας για τους χρήστες που συμμορφώνονται με το Σύνταγμα των ΗΠΑ και τους διεθνείς νόμους.

Αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν δράσει, αυτή η τροποποίηση του Κανονισμού, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2016. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να αποκηρύξουμε αυτές τις αλλαγές στον Κανονισμό. Μοιραστείτε αυτό το κείμενο στα κοινωνικά δίκτυα και στο blog σας. Μοιραστείτε το στο Facebook! ή μέσω Tweet .


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ήταν κάποτε μια »παρέα» φίλων του ΠΑΣΟΚ.

1ος ο εργολάβος Καλογρίτσας, δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, φίλος του Άκη και του Γιαννόπουλου, συναίτερος του Λαλιώτη στην GPO (εταιρεία δημοσκοπήσεων), εκδότης της «Πρώτης» για λογαριασμό του ΚΚΕ (για αυτό και ο γιός πήρες το όνομα Βλαδίμηρος από τον Λένιν)

2ος ο κουμπάρος του Καλογρίτσα εργολαβομηχανικός Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ με την ΠΑΣΚΕ.

3ος ο δικηγόρος Ματζουράνης, προφυλακισμένος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, γραμματέας του Υπ Συμβουλίου επί ΠΑΣΟΚ.

4ος ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ρουμελιώτης, καταδικασμένος για το σκάνδαλο Κοσκωτά και

5ος ο καθηγητής ΑΕΙ Δουληγέρης, διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ σε ΙΚΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΔΑΕ (αρχή διασφάλισης απορρήτου επικοινωνιών) κ.α.

Όλοι αυτοί,όταν το σκάφος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να μπάζει νερά, έφυγαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέξτε τώρα κάτι συμπτώσεις.

Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Σπίρτζης το καλοκαίρι στα μουλωχτά περνάει μια διάταξη η οποία καταργεί το ασυμβίβαστο εργολάβου του δημοσίου και καναλάρχη. Αμέσως μετά ο κουμπάρος του εργολάβος Καλογρίτσας (που έχει αγοράσει την τεχνική εταιρεία του Τσίπρα, είναι κουμπάρος του Καμμένου και Συριζαίος) κάνει αίτηση για άδεια καναλιού. Ο Καλογρίτσας καταθέτει εκπρόθεσμα εγγυητική 3 εκατ για το διαγωνισμό και ο Ματζουράνης που είναι υπεύθυνος νομικός σύμβουλος του διαγωνισμού, την αποδέχεται.

Η εγγυητική είναι της Τράπεζας Αττικής η οποία είναι η μοναδική που δεν υπόκειται σε έλεγχο του ΤΧΣ, αλλά ελέγχεται από την κυβέρνηση. Ο Καλογρίτσας παίρνει άδεια, αλλά δεν έχει το ρευστό όχι μόνο για το σύνολο του ποσού (52,6 εκατ) αλλά ούτε για την πρώτη δόση (17,5 εκατ). Ο Δουληγέρης που είναι υπεύθυνος ελέγχου πόθεν έσχες αν και άσχετος με τα οικονομικά, αποδέχεται κάτι διεκδικούμενα βοσκοτόπια στη Ιθάκη που ανήκουν σε ένα φίλο του Καλογρίτσα, τα οποία θα βάλει λέει εγγύηση ο Καλογρίτσας για να δανειστεί από την Τράπεζα Αττικής.


Η κυβέρνηση διορίζει σ΄αυτή την Τράπεζα το Ρουμελιώτη που θα εγκρίνει το δάνειο, εκτιμώντας τη αξία των βοσκοτόπων σαν να ήταν οικόπεδα στο Κολωνάκι. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Στουρνάρας όμως δεν εγκρίνει το διορισμό Ρουμελιώτη και την ίδια μέρα ο εισαγγελέας πάει σπίτι του για έρευνα για μια παλιά υπόθεση της γυναίκας του. Ο Στουρνάρας δεν μάσησε όμως όχι απλά αποκεφάλισε την τράπεζα, αλλά έστειλε τον φάκελο με τις χορηγήσεις (του Καλογρίτσα) στον Εισαγγελέα.

Παράλληλα ο Καλογρίτσας είχε πάρει δάνει 15 εκ ένα μήνα πριν τον διαγωνισμό, με τα οποία πλήρωσε ο γιός του την εφορία (3εκ) και έβαλε και άλλα 3 για την εγγυητική.

Ενώ το «βοσκοτόπι» περιλαμβάνει καταπατηθήσες εκτάσεις που διεκδικούν μεταξύ των άλλων και ο δήμος, ο φίλος που το «προσέφερε» έχει 2 πληρεξούσια νεκρών ιδιοκτητών, καθώς και υποθήκη στο βοσκοτόπι για 1εκ στην Λαϊκή (σήμερα Πειραιώς) , που όμως δεν το πληρώνει και το 1 έγινε 1.7. Στην ουσία δεν του το χάρησε, απλά ο Καλογρίτσας θα το έβαζε υποθήκη για πολύ περισσότερα, και θα πλήρωνες το 1-1.7 στην Alpha που το βοσκοτόπι δεν αξίζει τόσα…

Και έτσι ο Σύριζα παραλίγο και θα είχε κανάλι, και εσύ μαλάκα Έλληνα πιστεύεις ότι ο Σύριζα είναι το νέο που θα σε σώσει από την διαπλοκή ….

Ου ρε βλάκα σανοφάγεπηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έντεκα ΔΕΚΟ στο υπερταμείο [ Μεσα και η Ο.ΣΥ ΑΕ ]

«Οι ΔΕΚΟ περνούν στο υπερταμείο για εξυγίανση, δεν προορίζονται ξεπούλημα»....Μαϊμουδιες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγηταΟι συνολικά 11 δημόσιες εταιρίες που θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ ένα νέο μίνι ασφαλιστικό με περικοπές οι οποίες θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 74,72 εκ ευρώ στα κρατικά ταμεία και η σύσταση και λειτουργία δευτερεύουσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που απαιτούσαν νομοθετική ρύθμιση και συνδέονται με την δόση των 2,8 δις ευρώ.


Στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πριν από λιγο στην Βουλή του ,θεσμοθετούνται νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για τουριστικά καταλύματα , ελευθέρους επαγγελματίες και μείωση της έκπτωσης για όσους εξαγοράζουν πλασματικά έτη εργασιακού βίου με συνολική εξοικονόμηση 74,72 εκ ευρώ Ειδικότερα προβλέπεται.

H υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στο συντελεστή 20% (δηλαδή την "μεταφορά " τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους από 1.1.2017 (σ.σ. αντί της καταβολής 20% το 2022 όπως θα ίσχυε εάν η συγκεκριμένη κατηγορία παρέμενε στον ΟΓΑ).

- Την υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019).

Το περιορισμό της έκπτωση κατ' έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων από το 15% που ισχύει σήμερα στο 2%.

ΕΔΗΣ ΑΕ

Στο δεύτερο κεφάλαιο προβλέπεται ότι στο τέταρτο κλάδο του υπερταμείου την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ θα ενταχθούν συνολικά 11 εταιρίες σε δύο ομάδες στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται.

Συγκεκριμένα το κείμενο του νόμου προβλέπει ότι στην ομάδα Β των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ενταχθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΔΗΣ ΑΕ θα ενταχθούν έξι ΔΕΚΟ : η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α. Ε , οι . ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε.) η ΕΛ.Β.Ο., Α.Β.Ε. η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και η Δ.Ε.Η. Α.Ε. κατά ποσοστό 34% από το 51% που κατέχει το δημόσιο αφού το υπόλοιπο το 17% αναμένεται να διατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.

Με βάση το τεχνικό μνημόνιο στην ομάδα Α εταιριών που θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ ΑΕ περιλαμβάνονται ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, οι ΣΤΑΣΥ, ο ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ.
Σε σχέση με την συμφωνία του Ιουνίου το νομοσχέδιο εξαιρεί από την ένταξη στην ΕΔΗΣ τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΑΒ.

Ενέργεια

Σε ένα τρίτο εκτενές κεφάλαιο προβλέπεται το άνοιγμα της αγοράς ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (όπου η Δημόσια Ηλεκτρική εταιρία έχει προνομιακή θέση διαχειριζόμενη αποκλειστικά τον φθηνό λιγνίτη) και θεσμοθετείται ο ΕΣΜΗΕ μετά την απόσχιση του ΔΕΣΜΗΕ από την ΔΕΗ ως εταιρία του δημοσίου υπεύθυνη για την λειτουργία του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.
Ειδικότερα :

Περιγράφονται η δευτερεύουσα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα προϊόντα που θα διαπραγματεύονται (χονδρική αγορά προοθεσμιακών προϊόντων , αγορά επόμενης μέρας ενδοημερήσια αγορά, αγορά εξισορρόπησης) .

Προβλέπεται ότι οι διαχειριστές της νέας αγοράς θα πρέπει να αποκτήσουν συστήματα συναλλαγών πιστοποιημένα για την διασφάλιση της ακεραιότητας των συναλλαγών ενώ οι συναλλαγές θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο .

Ορίζεται η σύσταση λειτουργία της εταιρίας Λειτουργίας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) ως το φορέα λειτουργίας και διαχείρισης της δευτερεύουσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Προβλέπεται επίσης εθνικό μονοπώλειο σε ότι αφορά τις συναλλαγές ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αποκλείει την ύπαρξη πέρνα του ενός Ορισθέντος Διαχειριστή Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΟΔΑΗΕ) .

Περιγράφει τον μετασχηματισμό του ΔΕΣΜΗΕ ως θυγατρική της ΔΕΗ σε ΕΣΜΗΕ ως εταιρίας του δημοσίου η οποία θα συνεχίσει να έχει ως βασική αρμοδιότητα την συντήρηση και επέκταση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την επαρκή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την χώρα Μάλιστα προβλέπεται ότι η ΔΕΗ θα μπορεί να λειτουργεί υποστηρικτικά του ΕΣΜΗΕ μέχρι και το 2019 σε ότι αφορά την διαχείριση των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου.
Ρυθμίζεται νομοθετικά η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής α ρχή Ενέργειας η οποία θα μπορεί να εξασκεί ρυθμιστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που ασκούν ενεργειακές δραστηριότητες.

Σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα τις Εταιρίες Διανομής Αερίου συγκεκριμένα μειώνεται σε τρία από πέντε χρόνια η διάρκεια που μπορεί η ΔΕΠΑ και οι Εταιρίες παροχής Αερίου Αττικής Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης θα μπορούν να υποστηρίζουν νέες εταιρίες για την ανάπτυξη του δικτύου τους

Ορίζεται ότι οι νέες εταιρίες δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζόμενους που θα μεταφερθούν από την ΔΕΠΑ για διάστημα πέντε ετών.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τέλος με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ο τρόπος διαχείρισης των μισθωμάτων του τροχαίου υλικού από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (από την 1-4 2014 μέχρι και τις τις 24 Ιουνίου του 2016).

Συγκεκριμένα για το διάστημα αυτό ορίζεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ εισπράττει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου το οφειλόμενο τίμημα και παρακρατεί το 10% πλέον ΦΠΑ για αμοιβή διαχείρισης της σύμβασης μίσθωσης. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εξοφλούνται με βάση το κώδικα είσπραξης του δημοσίου δηλαδή επιβάλλοντας τις ανάλογες προσαυξήσεις

Τέλος επιτρέπεται κατά την εκτέλεση συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας επιβατηγών σιδηροδρομικών μεταφορών η εκχώρηση από το δημόσιο απαιτήσεων των παρόχων από τις συμβάσεις αυτές με σύναψη ειδικών συμφωνιών μεταξύ των παρόχων ως ως εκχωρητών και του δημοσίου του OΣΕ ΑΕ ή της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ ως εκδοχέων για την εξόφληση οφειλών προς τους ανωτέρω φορείς.

Το νομοσχέδιο, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση, τις τροποποιούμενες διατάξεις, την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης κλπ.

ΝΔ: «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια»

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τις εταιρείες που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, κάθε μέρα, αποκαλύπτεται. Τελευταίο επεισόδιο, τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Θυμίζουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου, μέσα από “νομοτεχνική βελτίωση” που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, εξαιρέθηκαν οι εταιρείες ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και Δ.Ε.Η. από την μεταβίβασή τους στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί με προηγούμενη “νομοτεχνική βελτίωση” στο νομοσχέδιο, με το αιτιολογικό ότι ”έγινε λάθος” και ότι ”αυτές οι εταιρείες είναι προς συζήτηση για το δεύτερο γύρο εισαγωγής στο νέο ταμείο επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων”. Σήμερα, μόλις 4 μήνες αργότερα, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μεταβιβάζονται όλες αυτές οι εταιρείες” και συμπληρώνουν: “Συνεπώς, η Κυβέρνηση ή απέκρυψε πρόσκαιρα την αλήθεια από τους βουλευτές και τους πολίτες ή απέτυχε, για ακόμη μία φορά, στη δήθεν “σκληρή διαπραγμάτευση”. Και σε κάθε περίπτωση, αν είναι θετική εξέλιξη η μεταβίβαση εταιρειών στο νέο υπερταμείο, όπως η Κυβέρνηση ισχυρίζεται, γιατί δεν το έκανε από την πρώτη στιγμή αλλά όλο και το μετέθετε για το μέλλον; Η αλήθεια, για ακόμη μία φορά, αποκαλύπτεται”.


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οργιο καταπάτησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου-Αγγίζει το 80% (πίνακας)

Τα στοιχεία που δείχνουν τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρ. Αλεξιάδης στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκου. Η καταπάτηση της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο δημόσιο, είναι τεράστια και μάλιστα στην Αττική αγγίζει το 80% του συνόλου των ακινήτων.

Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας από τον οποίο προκύπτει η καταπάτηση των ακινήτων του Δημοσίου σε όλη τη χώρα:

α/α ΠΕΡΙΟΧΗ Καταπατημένα ποσοστό Καταπατημένα Αριθμός Ακινήτων
1 Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής (Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά) 80%
2 Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας 70%
3 Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Αμύνταιο, Γρεβενά, Καστοριά, Άρτα)
498
4 Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Αιγαίου 47% – 64%*

Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Κρήτης
107**

Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας -Θράκης
1.281

Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου -Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου
1.706*
Δημόσια Αστική  περιουσία 47% και αγροτική  64%.
** Μεταξύ αυτών είναι καταπατημένος ένας αρχαιολογικός χώρος και αρκετοί αιγιαλοί.

**Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι καταπατημένα.

Αναλυτικά, ως προς τον αριθμό των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου η σχετική απάντηση δίνεται από τις κατωτέρω Περιφερειακές Διευθύνσεις της Δημόσιας Περιουσίας.Επισημαίνουμε ότι, όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι, ο εντοπισμός και η προστασία των καταπατημένων και ανταλλάξιμων κτημάτων πραγματοποιείται από τις Υπηρεσίες της Δημόσιας Περιουσίας, οι οποίες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής τους, η οποία καθιστά το έργο τους ιδιαίτερα δύσκολο.

1. Από τα τηρούμενα αρχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής (πρώην κτηματικές Υπηρεσίες: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά) εκτιμούμε ότι η πλειονότητα των δημοσίων ακινήτων αρμοδιότητάς μας είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα, σε ποσοστό που πιθανόν προσεγγίζει το 80%.

Οι αιτίες που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή είναι πολλές, οι κυριότερες των οποίων παρουσιάζονται στο αριθμ. πρωτ. 598/17.11.2011 ενημερωτικό έγγραφο της πρώην Γενικής Διευθύντριας της Δημόσιας Περιουσίας κας Α. Βασιλοπούλου, το οποίο και σας επισυνάπτουμε (σ.σ.: δείτε στο τέλος του κειμένου).

2. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας:

Τα Δημόσια Κτήματα σε ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί και 70% είναι καταπατημένα. Ένα τμήμα περίπου 10% είναι ανεντόπιστα λόγω ελλιπών στοιχείων προσδιορισμού εντός των φακέλων των Υπηρεσιών μας. Από τα καταπατημένα ένα μεγάλο μέρος είναι καταπατημένα από τους Δήμους με την μορφή των κοινόχρηστων χώρων. Η Υπηρεσία μας με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει λαμβάνει όλα τα μέτρα που αναφέρονται στη Νομοθεσία των Δημοσίων Κτημάτων,δηλ. Πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής κ.λ.π. Επίσης δηλώνουμε τα Δημόσια ακίνητα στο Εθνικό Κτηματολόγιο και συντάσσουμε τις απαραίτητες ενστάσεις καθώς επίσης εκφέρουμε τις απόψεις μας σε κάθε αγωγή του Κτηματολογίου.

Όπως είναι αυτονόητο πολλές φορές δημιουργείται μέγα κοινωνικό πρόβλημα όταν το Κράτος συνήθως με καθυστέρηση χρόνων ενημερώνει τους πολίτες ότι πρόκειται για Δημόσιο Ακίνητο.

Η άποψη μας είναι ότι στις περιπτώσεις που τα Καταπατημένα Δημόσια Κτήματα βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλης ή εντός δομημένων οικισμών θα πρέπει με Νομοθετική Ρύθμιση να παραχωρηθούν προς τους κατόχους έναντι ανταλλάγματος. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά τους Ν. 1591/1986 και Ν. 2396/1996 , σύμφωνα με το οποίο δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων στις περιοχές Καστρί – Λουτρό ,Μεσάγγαλα, Κουλούρα και Σκλήθρα -Στρίντζο του Ν. Λάρισας.

3. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Ηπείρου -Δυτ. Μακεδονίας κατέχονται αυθαίρετα 498 δημόσια κτήματα.

4. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Αιγαίου:

Από τη “Μελέτη για την αποκάλυψη, προστασία και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και των Εθνικών Κληροδοτημάτων” (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών – Αθήνα 2015), προκύπτει ότι τα ποσοστά της αυθαίρετης κατοχής της Δημόσιας Αστικής και Αγροτικής Γης είναι, αντίστοιχα, 47% και 64%.

Το φαινόμενο της καταπάτησης της Δημόσιας Περιουσίας είναι τόσο παλιό όσο η Δημόσια Περιουσία. Το πρόβλημα της καταπάτησης των γαιών του Δημοσίου εντείνεται από τη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών μας αλλά και από το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λήψη των μέτρων προστασίας.

Όσον αφορά το πλήθος και την ταυτότητα των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, αδυνατούμε να απαντήσουμε καθώς ούτε τα ληφθέντα μέτρα προστασίας ούτε οι αιτήσεις εξαγοράς καταπατημένων που έχουν κατατεθεί στις Υπηρεσίες μας, αποτελούν αξιόπιστο μέτρο της πραγματικής έκτασης της αυθαίρετης κατοχής δημόσιας περιουσίας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης από την ΕΚΧΑ, σε όλες τις περιοχές αρμοδιότητας μας, αναμένεται να προκόψουν σημαντικά στοιχεία ως προς τα προαναφερθέντα ερωτήματα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου με τα Αυτοτελή της Γραφεία, στα πλαίσια της υφιστάμενης υποστελέχωσής της, επιλαμβάνεται των καταπατήσεων με μέτρα προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας, όπως αυτά προκύπτουν από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

5. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας (ΠΔΔΠ) Κρήτης:

Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Ηρακλείου, 24 είναι καταπατημένα, άλλα εξ’ ολοκλήρου και άλλα σε τμήματα αυτών.

Σύμφωνα με τα αριθ. 2,3 και 4 Υπηρεσιακά Σημειώματα των Αυτοτελών Γραφείων της Περιφ/κής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης σας γνωρίζουμε ότι:

Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Χανίων, έχουν καταπατηθεί τμηματικά 18 παλαιοί αιγιαλοί, 3 στρατιωτικά δημόσια κτήματα και ένα αρχαιολογικό δημόσιο κτήμα.

Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Ρεθύμνου, έχουν καταπατηθεί 61 Δημόσια κτήματα, μερικά εξ αυτών (παλαιοί αιγιαλοί) εν μέρει.

Από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα χωρικής αρμοδιότητας Ν. Λασιθίου, έχει καταπατηθεί 1 δημόσιο κτήμα.

Συνημμένα σας στέλνουμε τα υπηρεσιακά σημειώματα των Αυτοτελών Γραφείων.

6. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας -Θράκης:

α) τα καταπατημένα ανταλλάξιμα ακίνητα ανέρχονται περίπου σε τετρακόσια τριάντα τρία (433).

Σας αναφέρουμε ότι τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η οποία ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις για την εξαγορά των από τους αυθαιρέτους κατόχους τους, με τους όρους και τη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 357/1976.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία την οποία και εφαρμόζουμε, για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η Υπηρεσία μας προβαίνει στον καθορισμό αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης (άρθρο 9 παρ.3 του απο 24-10-1940 Β.Δ/τος). Δεν προβλέπεται αποβολή των αυθαιρέτων κατόχων παρά μόνο όταν είναι να αξιοποιηθεί το ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο είτε για χώρος πρασίνου είτε για σχολείο κλπ.

β) τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση μας μέχρι σήμερα, ανέχονται περίπου σε χίλια διακόσια ογδόντα ένα (1.281).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των δημοσίων κτημάτων την οποία και εφαρμόσαμε στις προαναφερόμενες καταπατήσεις, τα μέτρα που προβλέπονται για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι

α) προληπτικά :περιφράξεις, αυτοψίες, τοποθέτηση πινακίδων κλπ και
β) κατασταλτικά:

-Πρωτόκολλα Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (άρθρο 115 ΝΔ 11/12-10-1929) -Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής (άρθρο 2ΑΝ 263/1968)

-Μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης (άρθρο 23 Ν.1539/1938).

Η προστασία τόσο των ανταλλαξίμων όσο και των δημοσίων κτημάτων της Π.Ε Θεσσαλονίκης και των αυτοτελών γραφείων αρμοδιότητάς μας δυσχεραίνεται από την έλλειψη προσωπικού. Η μη επαρκής στελέχωση τόσο σε διοικητικό προσωπικό όσο και σε τεχνικό (π.χ Α.Γ Πέλλας δεν έχει μηχανικό), έχει σαν αποτέλεσμα την μη επαρκή προστασία της δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον ο ελλιπής εξοπλισμός των αυτοτελών γραφείων (έλλειψη υπηρεσιακών αυτοκινήτων κλπ) δυσχεραίνει το έργο της Υπηρεσίας.

Τέλος επισημαίνουμε ότι μετά το πέρας της διαδικασίας του εθνικού κτηματολογίου (ενστάσεις κλπ), προσδοκούμε ότι θα επέλθει οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της δημόσιας περιουσίας ευ γένει.

7. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου -Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου:

Τα καταγεγραμμένα Δημόσια Ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στο Ν. Αχαϊας είναι 1706 και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι καταπατημένα. Επισυνάπτονται έγγραφα των Αυτοτελών Γραφείων αρμοδιότητας της ανωτέρω Περιφερειακής.

Β. Ως προς τα επόμενα βήματα του Δημοσίου σας ενημερώνουμε ότι μετά τη δημοσίευση του ν. 4389/2016 (Α’94), εκκρεμεί η αποσαφήνιση ζητημάτων που σχετικά με την αρμοδιότητα επί των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!