EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Πώς το e-εισιτήριο θα... πατάξει τους τζαμπατζήδες των αστικών συγκοινωνιών

Ο ΟΑΣΑ εκσυγχρονίζει τις υπηρεσίες του και εντός του 2017 εισάγει τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας στην ψηφιακή εποχή. Σε υπερ-όπλο των νέων αλλαγών στο συγκοινωνιακό τοπίο, διοίκηση του ΟΑΣΑ και υπουργείο Υποδομών ανάγουν το έξυπνο εισιτήριο με το οποίο ελπίζουν να πατάξουν και το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής.

Τα οικονομικά των εταιρειών του ΟΑΣΑ αιμορραγούν, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο επίπεδο των συγκοινωνιακών υπηρεσιών, με το στόλο των ΟΣΥ να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Η είσοδος της τηλεματικής έχει αλλάξει μεν την εικόνα στις στάσεις των ΟΣΥ, ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμη να βελτιώσει τη συχνότητα διέλευσης των οχημάτων. Αποτέλεσμα είναι οι επιβάτες απλώς να ενημερώνονται για τον χρόνο... καθυστέρησης των λεωφορείων και τρόλεϊ.


Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των πρώτων μηχανημάτων επικύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε ορισμένα λεωφορεία, όπως επίσης και τα αυτόματα μηχανήματα φόρτισης των νέων καρτών σε σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ. Το σύστημα αναμένεται να παραδοθεί για τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ την Πρωτοχρονιά του 2017, ενώ έξι μήνες αργότερα έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του στις δύο γραμμές του μετρό (γραμμή 2 και 3).

Το πολλαπλό εισιτήριο και η κάρτα απεριορίστων διαδρομών, που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα χάρτινα μαζικά προϊόντα, θα επαναφορτίζονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα έκδοσης και φόρτισής τους σε 293 ειδικά μηχανήματα τα οποία θα δέχονται μετρητά, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Για την ομαλή μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή του ΟΑΣΑ προγραμματίζεται η δημιουργία 600 σημείων στην πόλη (περίπτερα, καταστήματα κ.λπ.) τα οποία θα διαθέτουν POS μέσω των οποίων θα φορτίζονται οι κάρτες. Οι κάρτες πολλαπλών διαδρομών θα είναι προσωπικές, όπως και οι σημερινές χάρτινες, θα διαθέτουν φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου. Στην παρούσα φάση αναμένεται η παραλαβή 1 εκατομμυρίου καρτών οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες των πρώτων μηνών.

Η τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού έχει ήδη ξεκινήσει στα λεωφορεία. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, κάθε πόρτα λεωφορείου θα διαθέτει επικυρωτικό μηχάνημα (το οποίο θα «διαβάζει» ανέπαφα το ηλεκτρονικό εισιτήριο). Η επιβίβαση στα οχήματα των ΟΣΥ θα πραγματοποιείται από την μπροστινή πόρτα, με εξαίρεση τις ώρες αιχμής οπότε, και για τη διευκόλυνση των επιβατών, θα μπορούν να ανεβαίνουν σε λεωφορεία και τρόλεϊ από όλες τις πόρτες. Σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν έχει εισιτήριο, δεν θα παρέχεται η δυνατότητα αγοράς ή φόρτισης κάρτας μέσα στο όχημα. Τυχόν μη φορτισμένη κάρτα θα ενεργοποιεί κόκκινη ένδειξη στο ακυρωτικό μηχάνημα. Η εικόνα στα μέσα σταθερής τροχιάς θα είναι λίγο διαφορετική, καθώς τα υφιστάμενα ακυρωτικά μηχανήματα θα αντικατασταθούν από μπάρες εισόδου - πύλες, οι οποίες θα ανοίγουν μόλις «περάσει» ο επιβάτης την κάρτα πάνω από το ειδικό σημείο. Συνολικά προγραμματίζεται η τοποθέτηση 1.062 πυλών σε 90 σταθμούς του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου. Η εγκατάσταση και χρήση του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναμένεται εκτός από την επιτάχυνση της επιβίβασης στα μέσα να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εισιτηριοδιαφυγή. Τα ποσοστά της εισιτηριοδιαφυγής είναι πλέον ανυπολόγιστα, με το υπουργείο Υποδομών να μοιάζει να έχει παραιτηθεί από την καταπολέμηση του φαινομένου, σε αναμονή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα τέσσερα ξενοδοχεία της Αθήνας που «αλλάζουν» χέρια

Σημαντικές ανακατατάξεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο ξενοδοχειακό τοπίο της Αθήνας. Η τουριστική αύξηση που καταγράφει τα δύο τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα έχει φέρει σύμφωνα με το ρεπορτάζ έντονες επενδυτικές "ζυμώσεις”, ενώ το άνοιγμα τριών νέων μονάδων στην περιοχή του κέντρου- του Wyndham Grand του αμερικανικού ομίλου Wyndham Hotel Group στην πλατεία Καραΐσκάκη που κάνει εγκαίνια την 1η Δεκεμβρίου, του Electra Metropolis Athens στο Σύνταγμα που άνοιξε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και του τετράστερου ξενοδοχείου Athens Tiare στην πλατεία Ομόνοιας που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο- έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις στους κύκλους του ξενοδοχειακού real estate.

Σύμφωνα με το capital.gr, είναι πολύ κοντά η συμφωνία της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας παγκοσμίως, της Marriott International για το ξενοδοχείο Metropolitan του ομίλου Χανδρή στη λεωφόρο Συγγρού. Ο όμιλος της Marriott είχε αποχωρήσει στα τέλη του 2013 από τη διαχείριση του ομώνυμου τότε ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Συγγρού (το οποίο στη συνέχεια πέρασε στη διαχείριση της ιδιοκτήτριας ΑΣΤΥ Α.Ε. του ομίλου Παρασκευαΐδη και μετονομάστηκε σε Athens Ledra Hotel), δεν είχε εντούτοις κρύψει την πρόθεσή του να επιστρέψει στην ελληνική αγορά, όπου ο τουριστικός κλάδος εξακολουθεί να έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχε ανακοινωθεί η εμπορική συμφωνία της Marriott International με τον ελληνικό όμιλο Ledra Hotels and Villas της οικογένειας Σπανού για το Domes of Elounda στο Λασίθι και αργότερα για το Domes Noruz στα Χανιά.

Το σημείο που βρίσκεται to ξενοδοχείο Metropolitan θεωρείται κομβικό, δεδομένου πως είναι μπροστά από το Παραθαλάσσιο Ολυμπιακό πάρκο, απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μόνο 15 λεπτά απόσταση από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Σε ένα μήνα από τώρα θα αναζητηθεί ξανά, μετά από δύο άγονες προσπάθειες, επενδυτής για το ξενοδοχείο Athens Ledra. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα μέσα του Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο τρίτος κατά σειρά πλειστηριασμός για τη μονάδα τεσσάρων αστέρων επί της λεωφόρου Συγγρού, ο οποίος μάλιστα εκτιμάται πως θα εκκινήσει με πολύ χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με αυτό των 47,8 εκατ. ευρώ στις προηγούμενες δύο διαδικασίες, και πιο συγκεκριμένα κοντά στα 35 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη εκτιμάται πως αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για την εξεύρεση ενδιαφερόμενου αγοραστή, ο οποίος θα αναλάβει και την πλήρη ανακαίνιση της μονάδας.

Το "στοίχημα” για την αναβάθμιση της περιοχής της Ομόνοιας και του Κεραμεικού την ίδια ώρα φαίνεται πως δέχεται ένας ακόμη παίχτης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο La Mirage επί της πλατείας Ομονοίας που παραμένει κλειστό από το 2008 εξαιτίας της γενικότερης υποβάθμισης του σημείου. Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, που είναι ο ιδιοκτήτης, αναμένεται να επανεκκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης νέου μισθωτή, ο οποίος όμως θα κληθεί να αναλάβει τα έξοδα της ριζικής ανακαίνισης της μονάδας. Το ξενοδοχείο είχε βρεθεί στο επίκεντρο και πριν δύο χρόνια, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε δώσει εντολή για τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει το έργο των διαδικασιών εκμίσθωσης του κλειστού ξενοδοχείου, με ελεύθερη τιμή εκκίνησης στη διαπραγμάτευση. Το 2012 είχε συζητηθεί να μετατραπεί και σε φοιτητική εστία, δυναμικότητας 400 κλινών.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως σημειώνουν φορείς της ξενοδοχειακής αγοράς, πως το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία μονάδων, παρά το δύσκολο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα, δεν θα λείψουν. Εξάλλου η αύξηση της ζήτησης για την Αθήνα προωθεί τις επενδυτικές κινήσεις: μόνο το Σεπτέμβριο η πρωτεύουσα εμφάνισε θετικό πρόσημο 14,3% στις αφίξεις τουριστών, ενώ συνολικά στο εννεάμηνο η αύξηση αγγίζει το 7,6%.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι τράπεζες θα αγοράζουν τα ακίνητα που βγάζουν στο «σφυρί»!

Θα αγοράζουν τα ακίνητα που βγάζουν σε πλειστηριασμό οι ίδιες οι τράπεζες, θέλοντας έτσι να αξιοποιήσουν το εργαλείο του πλειστηριασμού ως μέσο παραδειγματισμού για όσους συστηματικά αποφεύγουν να ανταποκριθούν στα χρέη τους, ενώ μπορούν.

Η πρακτική αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή το προσεχές διάστημα, καθώς το στοκ των μεγάλων ακινήτων που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό θα αυξάνεται διαρκώς. Ο προγραμματισμός των τραπεζών προβλέπει ότι 5.000 ακίνητα θα βγαίνουν τον χρόνο στο σφυρί –από το 2017 και μετά–, ενώ ήδη η ιστοσελίδα που φιλοξενεί τους πλειστηριασμούς που έχουν πάρει ημερομηνία εμπλουτίζεται καθημερινά από νέες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη δημοσιευθεί, προκύπτει ότι τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν επισπεύδουσες τις τράπεζες, ενώ σημαντικό κομμάτι είναι και οι πλειστηριασμοί στους οποίους προχωρούν οι ιδιώτες. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, οι εισπράξεις από τους πλειστηριασμούς έχουν υπολογιστεί περί τα 5 δισ. ευρώ και ακόμη και αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί πλήρως, οι τράπεζες πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να μην απαξιωθεί το εν λόγω εργαλείο.

Η αγορά των ακινήτων από τις ίδιες τις τράπεζες που τα ρευστοποιούν έχει τριπλό στόχο:

• Στην πρώτη περίπτωση αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως φόβητρο προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στους συστηματικούς κακοπληρωτές ότι η περίοδος ασυλίας έχει παρέλθει. Επειτα από οκτώ περίπου χρόνια οριζόντιας σχεδόν προστασίας, οι τράπεζες θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό και αφορά περίπου το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, δηλαδή έναν στους πέντε οφειλέτες.

• Στη δεύτερη περίπτωση επιστρατεύεται σε μια προσπάθεια να μην απαξιωθεί το εργαλείο των πλειστηριασμών. Με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων είναι μικρό, οι τράπεζες προτίθενται να αγοράζουν οι ίδιες αξιόλογα ακίνητα που δεν βρίσκουν αγοραστές, προκειμένου να να μην καταρρεύσουν οι τιμές στα ακίνητα, συμπαρασύροντας σε αντίστοιχες προσαρμογές και τις τιμές που έχουν εγγράψει στα βιβλία τους.

• Τρίτος, αλλά επίσης βασικός, λόγος είναι ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να υποχρεωθούν οι οφειλέτες να εγκαταλείψουν το σπίτι που πλειστηριάζεται, αφού σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός αποβεί άγονος, θα συνεχίσουν να παραμένουν στο σπίτι χωρίς ουσιαστικά να έχουν υποστεί κάποια τιμωρία ή να έχουν επιβαρυνθεί με κάποιο κόστος.

Η αγορά από την τράπεζα θα γίνεται όταν φυσικά δεν υπάρχει ικανοποιητικό αγοραστικό ενδιαφέρον και η τιμή που θα βγαίνει σε πλειστηριασμό το ακίνητο θα είναι η εμπορική του αξία, αυτή δηλαδή που έχει εγγραφεί στα βιβλία της τράπεζας. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποτιμούν τα ακίνητα σε τιμές αγοράς και έτσι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές των ενεχύρων που έχουν στα βιβλία τους. Αυτό τους διευκολύνει, αλλά παράλληλα τους προστατεύει από το ενδεχόμενο να εγγράψουν πρόσθετες ζημιές και να οδηγηθούν σε πρόσφατες κεφαλαιακές ανάγκες από την πώληση ακινήτων στις τρέχουσες εμπορικές τιμές.

Επειτα από μια παρατεταμένη περίοδο προστασίας –λόγω του οριζόντιου παγώματος που υπήρχε έως το 2014, του άτυπου μορατόριουμ που ίσχυσε για όλο το 2015 και της απραξίας το 2016 λόγω της απεργίας των δικηγόρων– το εργαλείο των πλειστηριασμών εάν ενεργοποιηθεί μαζικά, όπως σχεδιάζεται, ενδέχεται να απαξιωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2008 οι πλειστηριασμοί ήταν 43.000 και το 2009 52.000, έκτοτε ακολουθούν συστηματικά πτωτική πορεία, φθάνοντας μόλις τους 8.700 το 2015. Το 2016 λόγω και της απεργίας των δικηγόρων πραγματοποιήθηκαν μόλις 700, ενώ στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Ταμείου Νομικών, όπου δημοσιεύονται πλέον όλοι οι πλειστηριασμοί, έχουν πάρει ημερομηνία 700 νέοι, η πλειονότητα των οποίων είναι από τράπεζες.

Από το δείγμα των 700 πλειστηριασμών προκύπτει ότι αρκετά ακίνητα είναι εμπορικά ή βιομηχανικά, ενώ σε ό,τι αφορά τα σπίτια, η εικόνα ποικίλλει. Εκτός από εκείνα που είναι μεγάλης αξίας, άνω δηλαδή των 200.000 ευρώ, αυτά που είναι μικρότερης αξίας βαρύνουν τους κατόχους τους με πολλαπλάσιες της αξίας του ακινήτου που πλειστηριάζεται οφειλές.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!