EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Η συγκλονιστική ιστορία που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία: Η Σφαγή του Λάντλοου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η συγκλονιστική ιστορία που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία: Η Σφαγή του Λάντλοου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Σφαγή του Λάντλοου υπήρξε μία από τις πιο αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ.

Έγινε στις 20 Απριλίου του 1914 στην πόλη Λάντλοου του Κολοράντο και ήταν το αποκορύφωμα της εργατικής καταπίεσης των 12.000 ανθρακωρύχων της περιοχής.

Χλιάδες μετανάστες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί Έλληνες, εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες στα ορυχεία CFI της οικογένειας Ροκφέλερ, σύμβολο του άγριου καπιταλισμού από εκείνη ακόμα την εποχή.
Πριν ακόμα ξημερώσει κατέβαιναν στα βάθη των ορυχείων, ενώ όταν τελείωναν τη δουλειά ήταν πια νύχτα. Δεν έβλεπαν ποτέ το φως του ήλιου.

Αμοίβονταν όχι με δολάρια, αλλά με ένα είδος κουπονιού – το script, το οποίο είχε αντίκρυσμα μόνο στα καταστήματα του Ομίλου.

Αν προσπαθούσαν να ψωνίσουν από άλλο κατάστημα, απολύονταν.

Ουσιαστικά, βίωναν μια απίστευτη οικονομική και κοινωνική σκλαβιά, χωρίς δικαιώματα και χωρίς την προοπτική ενός καλύτερου και πιο αξιοπρεπούς τρόπου ζωής.

Οι Έλληνες εργάτες που μετανάστευσαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ ένιωσαν στο πετσί τους τι θα πει ρατσισμός.

Τους θεωρούσαν το κατώτερο είδος εργάτη, κατώτερους ακόμα και από τα ζώα.

Όταν ένας συνδικαλιστής σκοτώθηκε το φθινόπωρο του 1913, οι εργαζόμενοι των ορυχείων CFI, κατέβηκαν σε απεργία.
Εκκένωσαν τους καταυλισμούς της επιχείρησης, όπου έμεναν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς και τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Ο δείκτης θνησιμότητας για τους εργαζομένους της επιχείρησης ήταν διπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο.

Η απεργία προκάλεσε την άγρια αντίδραση της οικογένειας Ροκφέλερ. Προσέλαβε το Πρακτορείο Ντετέκτιβ «Μπάλντουιν-Φελτς», προκειμένου να τρομοκρατήσει τους απεργούς και τη συνδικαλιστική τους ηγεσία.

Τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 1913 ξεκινά η μεγάλη απεργία στην πόλη Λάντλοου. με κυριότερα αιτήματα των απεργών τα εξής:
  • Να ψωνίζουν από όποιο κατάστημα προτιμούσαν οι ίδιοι.
  • Να πηγαίνουν σε όποιον γιατρό επιθυμούσαν και όχι στους γιατρούς της εταιρίας.
  • Να αναγνωριστεί το συνδικάτο τους.
  • Να καθιερωθεί η οκτάωρη εργασία.
  • Να εφαρμοστούν αυστηρά οι νόμοι της Πολιτείας του Κολοράντο όσον αφορά την ασφάλεια των ορυχείων, να καταργηθεί το script, όπως και το σύστημα φρουρών της εταιρείας που έκανε τους εργατικούς καταυλισμούς να μη διαφέρουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  •  

Επικεφαλής της απεργίας ήταν ο Τζον Λόζον και ο Λούης Τίκας, που είχε μια ομάδα στήριξης από Κρητικούς, μερικοί από τους οποίους είχαν πάρει μέρος στις απεργίες του Μπίνγκαμ στη Γιούτα.

Στις αρχές της απεργίας, η εταιρεία για να την καταπνίξει προέβη σε έξωση των απεργών από τα οικήματα στα οποία τους στέγαζε και προσέλαβε απεργοσπάστες. Οι απεργοί δεν πτοήθηκαν. Έστησαν σκηνές στην περιοχή σε στρατηγικό σημείο, ώστε να εμποδίζουν τους απεργοσπάστες να μπουν στα ορυχεία.

Τον Οκτώβριο, ο καταυλισμός των απεργών λειτουργούσε σαν πόλη: πεντακόσιοι άνδρες, τριακόσιες πενήντα γυναίκες, τετρακόσια πενήντα παιδιά, ελληνικός φούρνος, ελληνικό καφενείο.

Η εταιρεία ζήτησε την παρέμβαση της εθνοφρουράς και ο κυβερνήτης του Κολοράντο συμφώνησε.
Οι συγκρούσεις ήταν βιαιότατες. Τότε η οικογένεια Ροκφέλερ υπέβαλε το αίτημα να ντυθούν με στολές της εθνοφρουράς δικά της, έμπιστα πρόσωπα, αποφασισμένα αν χρειαστεί να ρίξουν στο ψαχνό.

Ο κυβερνήτης το αποδέχθηκε και αυτό. Αλλά οι απεργοί δεν υποχώρησαν – ακόμη και όταν οι Ροκφέλερ έστειλαν ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο το οποίο έφερε πολυβόλο και οι εθνοφρουροί το αποκαλούσαν Death Special.

Ήταν φανερό ότι στις 20 Απριλίου 1914 η εθνοφρουρά θα εισέβαλε και θα εκκένωνε τον καταυλισμό των απεργών.

Ήταν Δευτέρα του Πάσχα και οι περισσότεροι κοιμούνταν αφού την προηγούμενη γιόρταζαν το ελληνικό Πάσχα.

Οι πιστολάδες της εταιρίας απαίτησαν από τον Λούη Τίκα να τους παραδώσει δύο Ιταλούς συνδικαλιστές.

Ο Τίκας ζήτησε ένταλμα σύλληψης αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε και ο Τίκας αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Λίγο αργότερα έπεσε η πρώτη βολή: μερικοί από τους απεργούς ήταν οπλισμένοι. Το Κολοράντο αποτελούσε μέρος της Άγριας Δύσης. Ακολούθησε μάχη χαρακωμάτων ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά έτρεξαν να σωθούν στους γύρω λόφους.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της Μαίρη Χάρρις, γνωστής και ως Mother Jones, πάνω από σαράντα άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες και από ασφυξία, ενώ ένα αγοράκι δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι καθώς προσπαθούσε να σώσει το γατάκι του.

Σύμφωνα με την Mother Jones οι πιστολάδες είχαν καταναλώσει πολύ ουίσκι από το κοντινό σαλούν και βρίσκονταν σε έξαλλη κατάσταση. Τα επεισόδιο, που αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, ονομάστηκε «σφαγή του Λάντλοου».

Ο θάνατος του Τίκα

Ο Τίκας με απαράμιλλο θάρρος, ζήτησε να δει τον επικεφαλής της εθνοφρουράς, λοχαγό Καρλ Λίντερφελντ κρατώντας λευκή σημαία. Οι δυο τους συναντήθηκαν στο λόφο και μίλησαν για λίγο.

Έπειτα οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο αξιωματούχος χτύπησε με πρωτοφανή αγριότητα τον Τίκα στο κεφάλι με την καραμπίνα του.

Η καραμπίνα έσπασε στα δύο όπως και το κρανίο του Τίκα.

Οι εθνοφρουροί βάλθηκαν να πυροβολούν το άψυχο σώμα. Ευθύς αμέσως εισέβαλαν στον καταυλισμό, ρίχνοντας αδιακρίτως εναντίον οτιδήποτε κουνιόταν.

Έδιωξαν τους απεργούς, σκότωσαν 18 άτομα, 10 εκ των οποίων ήταν παιδιά από τριών μηνών ως 11 ετών, και έκαψαν τις σκηνές τους.

Όταν οι απεργοί ξαναμπήκαν μερικές ημέρες αργότερα στον καταυλισμό βρήκαν το πτώμα του Τίκα.
Η κηδεία του έγινε στις 27 Απριλίου και τη νεκρώσιμη πομπή ακολούθησαν χιλιάδες εργάτες.Ο απόηχος της θυσίας

Μετά τη σφαγή στο Λάντλοου, οι συγκρούσεις των εργατών με την εθνοφρουρά σε όλη την Πολιτεία του Κολοράντο έλαβαν τεράστιες διαστάσεις.

Τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργάτες να εξοπλιστούν με «όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά που μπορούσαν να αποκτήσουν νόμιμα» και άρχισε πραγματικός ανταρτοπόλεμος ανάμεσα στην εθνοφρουρά και στα συνδικάτα που διήρκεσε δέκα ημέρες.

Στο περιοδικό «The Masses» ο αρθρογράφος Μαξ Ίστμαν δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο Ταξικός πόλεμος στο Κολοράντο. Το συνόδευε η εικονογράφηση του επίσης γνωστού ζωγράφου Τζον Φρεντς Σλόαν.

Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν μόνον όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντρο Γουίλσον έστειλε μονάδες του ομοσπονδιακού στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σκοτώθηκαν συνολικά 69 άτομα.

Στον θλιβερό απολογισμό θα πρέπει να προσθέσουμε και τα εξής: 400 απεργοί συνελήφθησαν, 332 από αυτούς παραπέμφθηκαν για φόνο και μόνο ένας, ο Τζον Λόουσον, καταδικάστηκε αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αργότερα τον αθώωσε.

Από την εθνοφρουρά παραπέμφθηκαν 22 άτομα – ανάμεσά τους και δέκα αξιωματικοί – και σε μια παρωδία δίκης, που ως τέτοια διδάσκεται σήμερα σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές, αθωώθηκαν όλοι, πλην του λοχαγού Λίντερφελντ, ο οποίος δολοφόνησε τον Τίκα. Όμως, η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν απλή πειθαρχική επίπληξη.

Η μνήμη του Τίκα

Το χρονικό της απεργίας δεν γράφτηκε ποτέ. Είχε σχεδόν ξεχαστεί, ώσπου το 1944 ο τραγουδιστής Γούντι Γκάθρι έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο «The Ludlow Massacre».

Το τραγούδι ακουγόταν συχνά στις διαδηλώσεις της δεκαετίας του ’60.

Ο ποιητής Ντέιβιντ Μέισον έγραψε ένα ποιητικό μυθιστόρημα 4.800 στίχων με τίτλο: “Ποιος ήταν ο Λούης Τίκας”, όπου περιγράφεται η ζωή του Έλληνα πρωταγωνιστή του αμερικανικού εργατικού κινήματος.

Τη ζωή του Τίκα επανέφερε στο προσκήνιο ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Ζήσης Παπανικόλας το 1991 γράφοντας τη βιογραφία του σε ένα βιβλίο.

Επίσης, το 2001 ο Αμερικανός τραγουδοποιός Φρανκ Μάνινγκ (Frank Manning) στηριγμένος στις αναμνήσεις του παππού του που συμμετείχε στην απεργία του Λάντλοου, έγραψε το τραγούδι «Λούης Τίκας», που βραβεύτηκε στο διαγωνισμό «Γούντι Γκάθρι».

Το τραγούδησε στις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Λάντλοου από την Ένωση Ανθρακωρύχων και το 2007 το τραγούδησε και στην Ελλάδα.

Σήμερα το Λάντλοου είναι μια πόλη-φάντασμα. Στον χώρο της σφαγής, στην περιοχή Τρίνινταντ, έχει στηθεί μεγαλοπρεπές μνημείο από γρανίτη στη μνήμη των θυμάτων. Εκεί υπάρχει και ο τάφος του γενναίου Λούη Τίκα.

Στο Ρέθυμνο, τόπος καταγωγής του, προς τιμήν του, υπάρχει οδός Ηλία Σπαντιδάκη.

Το 2013 η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά και ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας γύρισαν το ντοκιμαντέρ Παλικάρι (Ο Λούις Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου)[1].

Παλληκάρι – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου

Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μιά τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.
Ελληνική Παραγωγή, 2014
A’ Βραβείο Καλύτερου Ντοκυμανταίρ Doc Fest Χαλκίδας
Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Doc Fest Χαλκίδας
Επίσημη Επιλογή Διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης
Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Νίκος Βεντούρας
Παραγωγή, έρευνα: Λαμπρινή Χ. Θωμά
Συμπαραγωγός: Gregory C Pappas
Μουσική: Μάνος Βεντούρας
Σύμβουλος Παραγωγής: Μενέλαος Τζαφάλιας
Τραγούδι: Φρανκ Μάνινγκ (Λούης Τίκας, Βραβείο καλύτερου folk τραγουδιού, 2002)
Τοποθεσίες Γυρισμάτων: Όκλαντ Καλιφόρνιας, Σάντα Φε Νέου Μεξικού, Ντένβερ Κολοράντο, Φορτ Κόλινς Κολοράντο, Κολοράντο Σπρινγκς Κολοράντο, Σικάγο, Αθήνα
με πληροφορίες από wikipedia – sansimera.gr


ΠΗΓΕΣπηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διοικητής του ΟΑΕΕ: Να πάτε στη Βουλγαρία αν δεν μπορείτε να πληρώσετε εισφορές

Την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προκάλεσε η προκλητική παραδοχή του διοικητή του Ταμείου Δημήτρη Τσακίρη ότι όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του κι ας πάει στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», σε ένα έντονα εκρηκτικό περιβάλλον, κυρίως λόγω των ανυπέρβλητων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ο διοικητής του Οργανισμού βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Φλώρινα και στη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αιχμή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και μικροεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες πόλεις, υπήρξαν και στιγμές έντασης, απόρροια της κατάστασης που επικρατεί.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού άκουσαν από τους τοπικούς φορείς ότι για παράδειγμα το 40% των μελών του Επιμελητηρίου Φλώρινας έχει βάλει ήδη λουκέτο και όσα μέλη παραμένουν ενεργά, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ασφαλιστικές και φορολογικές. Οι επιχειρηματίες στις τοποθετήσεις – ερωτήσεις τους επισήμαναν ότι καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να μείνουν «ζωντανοί». Σε ερώτηση μάλιστα κάποιου ασφαλισμένου πώς από την 1η Ιανουαρίου με τις επερχόμενες ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές αλλαγές οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο για εργασία, όταν καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ φέρεται να είπε, εάν το θεωρούν πατριωτικό, ας πάνε στη Βουλγαρία. Δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς η προφανής αδυναμία της διοίκησης του Οργανισμού να δώσει λύσεις στην ασφυκτική πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, είχε δημιουργήσει εξαρχής ένα έντονο κλίμα.


Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Τσακίρης επισημαίνει ότι η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε, καθώς αυτό που είχε ως στόχο να καταδείξει είναι ότι η ικμάδα, η ζωηράδα και η ευρηματικότητα των Ελλήνων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τρόπους εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής αλλά προς όφελος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Κατά τις δύο ημερίδες μάλιστα, τόσο ο διοικητής όσο και ο υποδιοικητής Δημήτρης Χριστοφορίδης επεσήμαναν ότι σήμερα οι εισφορές μετά βίας καλύπτουν το 50% των αναγκών για συντάξεις, ότι η εισφοροδιαφυγή είναι μια μάστιγα που θα πρέπει να αποβάλουν και από τον χώρο των μικρομεσαίων, ότι τα 11 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων εισφορών δεν δημιουργήθηκαν στον ΟΑΕΕ κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης καθώς και ότι ενώ το 2008 σε σύνολο 850.000 ασφαλισμένων η εισφοροδιαφυγή αφορούσε το 29% των ενεργών, σήμερα σε σύνολο 710.000 ασφαλισμένων, αφορά το 43% των ενεργών.Πηγή: Καθημερινή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτά είναι τα δέκα νέα διόδια που μπαίνουν στην Εγνατία Οδό (pic)

Υπεραξίες που θα δώσουν ώθηση στον επί θύραις διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού αποτελούν 10 νέοι σταθμοί διοδίων που θα ανεγερθούν πέριξ και εντός της Εγνατίας. Οι 4 εξ αυτών θα γίνουν σε κάθετες οδούς προς την Εγνατία και οι 6 εντός του αυτοκινητοδρόμου.

Πρόσφατα, η Εγνατία Οδός Α.Ε. προκήρυξε το έργο: «Κατασκευή σταθμών διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων επί της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα νέα διόδια μετά το σταθμό του Προμαχώνα.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι η 22α Νοέμβριου 2016. Σημειώνεται ότι ο σταθμός Παμβώτιδας θα είναι πιλοτικός, αφού θα γίνει σύμφωνα με το νέο πρότυπο των ηλεκτρονικών σταθμών διοδίων με αναλογικές χρεώσεις. Το συνολικό κόστος των τεσσάρων σταθμών προϋπολογίζεται σε 6,9 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι υπόλοιποι σταθμοί θα κατασκευαστούν πέριξ της Εγνατίας, στη θέση Στρυμονικό, στην περιοχή Λαγκάδα-Λευκόνας και στη θέση Αλιάκμονα στο Άργος Ορεστικό στο Νομό Καστοριάς. Εντός της Εγνατίας Οδού, στην Καβάλα, στη θέση Αγίου Ανδρέα Χρυσούπολης, στην Ασπροβάλτα, στη θέση Ρεντίνας-Στρυμόνα, στη Θεσσαλονίκη, στη θέση Καλοχωρίου-Λαγκαδά και, τέλος, στο Βενέτικο, στην Παναγιά Κοζάνης.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του πρώτου έργου που προκηρύχθηκε, ο σταθμός Μέστης πάνω στην Εγνατία, έχει σχεδια στεί σε σημείο μεταξύ του κόμβου της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής και του Κόμβου Σαπών. Ο σταθμός Μέστης θα εκτείνεται σε πλάτος 210 μέτρων, θα διαθέτει 8 μετωπικές λωρίδες διέλευσης, 7 νησίδες και 5 οικίσκους, όπου θα βρίσκονται οι υπάλληλοι που θα εισπράττουν τα διόδια.

Σύμφωνα με την ειδική συγγραφή υποχρεώσεων, η ανάδοχος εταιρία πρέπει να παραδώσει το έργο μέσα σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με την Εγνατία Οδό Α.Ε. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ο σταθμός Μέστης θα λειτουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το πρωτοφανές φαινόμενο των supermoons: Τα 3 τεράστια φεγγάρια που έρχονται μέχρι το τέλος του 2016!

Η πανσέληνος που μας πέρασε ήταν ομολογουμένως μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες του έτους. Ωστόσο, λόγω ενός φαινομένου που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά, τους επόμενους δύο μήνες θα απολαύσουμε ακόμα επιβλητικότερα φεγγάρια στο νυχτερινό μας ουρανό.

Το φαινόμενο των «supermoon» δεν είναι και πολύ σπάνιο, αφού παρατηρείται από 4 έως και 6 φορές τον χρόνο. Ωστόσο, ποτέ στην ιστορία της αστρονομίας δεν έχουν παρατηρηθεί τρία συνεχόμενα supermoon στην σειρά. Αυτό πρόκειται να συμβεί φέτος, με το 2016 να κλείνει στην… σκιά του σεληνόφωτος.

Αν λοιπόν η χθεσινή πανσέληνος σαν έκανε να σταθείτε με το κεφάλι να κοιτά ψηλά, αυτή του Νοέμβρη θα σας μαγέψει. Στις 14 του επόμενου μήνα το φαινόμενο θα επαναληφθεί, μόνο που αυτή τη φορά θα έχουμε ένα… «extra supermoon». Το κοντινότερο φεγγάρι που θα έχουμε δει μέσα στον 21ο αιώνα!

                  Image result

Η φωτεινότητα αλλά και το μέγεθος της Σελήνης θα είναι πιο απολαυστικά από ποτέ, κάνοντας την βραδιά της 14ης Νοέμβρη μοναδική. Αν για οποιοδήποτε λόγο χάσουμε το supermoon του Νοέμβρη, θα πρέπει να περιμένουμε σχεδόν 20 χρόνια για το επόμενο, που είναι υπολογισμένο ότι θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου του 2034!

Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε το φεγγάρι στα… καλύτερα του τον Δεκέμβρη. Ακριβώς ένα μήνα μετά, στις 14 Δεκέμβρη θα εμφανιστεί το τρίτο συνεχόμενο supermoon!


Το 2016 κλείνει με 3 τεράστια φεγγάρια – Το πρωτοφανές φαινόμενο των supermoons


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέος φόρος- σοκ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες

Ξανά στο προσκήνιο φέρνει το ΔΝΤ τις απαιτήσεις του για μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες καθώς επίσης την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών ώστε να δεχθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο πρόσφατο παρελθόν και κατά τη διάρκεια συζητήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι του Ταμείου είχαν πιέσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει το αφορολόγητο όριο και να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η μείωση του αφορολογήτου τελικά έγινε, με τους άγαμους και έγγαμους με έως 2 παιδιά να καλούνται να πληρώσουν παραπάνω στην Εφορία 100, 150 ή 200 ευρώ, ενώ οι μόνοι που διασώθηκαν και δεν είδαν να μειώνεται το αφορολόγητο όριο ήταν οι έγγαμοι με 3 παιδιά και άνω.

Ζητείται κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς»

Ωστόσο σύμφωνα με το in.gr, το ΔΝΤ δεν σταματά εδώ. Ζητά, μεταξύ άλλων, να μπει πλαφόν 1.200 ευρώ σε όλες τις κύριες συντάξεις (παλαιές και νέες), να καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» για συντάξεις που έχουν εκδοθεί έως τις 12 Μαΐου 2016 και με τον επανυπολογισμό προκύπτουν μειώσεις που προς το παρόν καλύπτονται μέσω της εν λόγω διαφοράς από το Κράτος.

Επίσης επιμένουν ότι πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το αφορολόγητο όριο σε περίπου 5.000.000 φορολογουμένους.

Τι σημαίνει μείωση αφορολογήτου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες στις 5.000 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2017 και μετά;

Θα προκύψει πρόσθετος φόρος ακόμη και για τα εισοδήματα των 360 ευρώ μηνιαίως (μεικτά). Όσο δηλαδή είναι το επίδομα ανεργίας που χορηγείται για 12 μήνες σε όσους έχασαν τη δουλειά τους.

Στο στόχαστρο και οι ιατρικές δαπάνες

Ο πρόσθετος φόρος που επιφυλάσσει η πρόταση του ΔΝΤ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου είναι κατά περίπτωση ο εξής:

Αγαμος-έγγαμος χωρίς παιδιά: 800 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται σε 8.636 ευρώ).

Έγγαμος με 1 παιδί: 850 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται σε 8.863 ευρώ).


Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο ανέρχεται σε 9.090 ευρώ).

Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.000 ευρώ πρόσθετος φόρος (σήμερα το αφορολόγητο διαμορφώνεται στις 9.545 ευρώ).

Παράλληλα, το ΔΝΤ πιέζει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση όλων των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες, η έκπτωση φόρου για δωρεές, καθώς και το αφορολόγητο για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές πρώτης κατοικίας.

Από τη μεριά του το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσθετα φορολογικά μέτρα, καθώς αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί έχουν οδηγήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί και δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιστορική απόφαση: Ολόκληρη η αποζημίωση για αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης !

Μεγάλες ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα φέρνει, σύμφωνα με τον Αλέξη Μητρόπουλο, η πρωτοποριακή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αποζημίωση όσων αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδότησης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας στον "Αντ1", όσοι αποχωρούν ή απολύονται λόγω συνταξιοδότησης, δικαιούνται ολόκληρη (και όχι μισή) αποζημίωση.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, η πρόσφατη αυτή απόφαση του ΔΕΚ είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών αφού χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη έχουν απολυθεί με μειωμένες κατά πολύ εργατικές αποζημιώσεις.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άρση φορολογικών βαρών, υπό προϋποθέσεις, «βλέπει» η κυβέρνηση

Με τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους συνδέει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επόμενα χρόνια ορισμένοι φόροι, αν και, κανονικά, μία τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να συνδέεται περισσότερο με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πάντως, εάν κάποια στιγμή υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο για «ξεφούσκωμα» κάποιων φόρων, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να ξεκινήσει από τους άμεσους φόρους (π.χ. εισόδημα) και στη συνέχεια να περάσει στους έμμεσους (π.χ. ΦΠΑ).

Δύο είναι να επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι προτείνουν να ξεκινήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις από τους άμεσους φόρους. Αρχικά, υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Συνεπώς, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών να διαθέσουν αυτό το εισόδημα σε διάφορα αγαθά ή υπηρεσίες. Επιπλέον, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι με τη γενικευμένη εφαρμογή του περιουσιολογίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα υπάρξει μεγαλύτερη αποκάλυψη «μαύρων» εισοδημάτων και ως εκ τούτου θα αυξηθεί η φορολογική βάση.


Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η δυνατότητα να υπάρξει στοχευμένη μείωση άμεσων φόρων αφορά κυρίως το εισόδημα και δευτερευόντως την περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει σε πρώτη φάση τους συντελεστές μέχρι τα 25.000 ευρώ και στη συνέχεια το ύψος του αφορολόγητου. Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, όταν υπάρξει η δυνατότητα για μειώσεις και στους έμμεσους φόρους τότε οι πρώτες παρεμβάσεις αφορούν πρωτίστως στη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων και σε μεταγενέστερο στάδιο ο ΦΠΑ βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για μειώσεις των φορολογικών βαρών είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα του 2016: 

20 δισ. ευρώ από το εισόδημα
3,8 δισ. ευρώ από την περιουσία
14,9 δισ. ευρώ από φόρους συναλλαγών (ΦΠΑ)
9,1 δισ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης

Πάντως, η προϋπόθεση που έβαλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι η συμφωνία με τους Θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, μοιάζει πιο λογικό να συνδεθεί η αποκλιμάκωση της φορολογίας με τους δημοσιονομικούς στόχους από το 2018 και μετά. Διότι, εάν παραμείνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ (έστω και μόνο για το 2018) τότε τα περιθώρια για μειώσεις φόρων είναι περιορισμένη, ακόμα κι αν υπάρξει μικρή ελάφρυνση του χρέους.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

MΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΚΡΑΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΩΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1989 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΤΕΛ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 
 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ
 
 

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΑΣ ΠΑΝΕ ΤΡΕΝΟ ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άνοιξε η γη και κατάπιε… οδοστρωτήρα!

Άνοιξε η γη και… κατάπιε έναν ολόκληρο οδοστρωτήρα. Το ατύχημα έγινε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Άστιγγα στο Αιτωλικό.
 
Όπως αναφέρει το aixmi-news.gr, την ώρα που ο οδοστρωτήρας εκτελούσε χωματουργικές εργασίες «πάτησε» πάνω σε έναν εγκαταλελειμμένο βόθρο, το έδαφος υποχώρησε και το μηχάνημα μαζί με τον χειριστή έπεσε στο κενό.
 
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και οι διασώστες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να βγάλουν τραυματισμένο τον χειριστή από το μηχάνημα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.
 
 
aitoliko2.jpg?itok=PAx6Gxjo 
 
aitoliko1_0.jpg?itok=4QgprmRI 
 
aitoliko3.jpg?itok=QnxqjMrD
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: aixmi-news.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πίσω ολοταχώς από την κυβέρνηση στο θέμα των καναλιών

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκανε παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, είπε: «Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, γυρίζουμε σε καθεστώς με μη αδειοδοτημένα κανάλια».

Η επίμαχη δήλωση του κ. Παππά

«Το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές, αποφάσισε να μπει στην ουσία της υπόθεσης», είπε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στη παγίδα της απόφαση να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα», συμπλήρωσε.
«Είναι ανήθικο τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν με τις προσωπικές στιγμές του οποιουδήποτε. Δεν αφορούν κανέναν, να μείνουν έξω από την αντιπαράθεση», σημείωσε.
«Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα. Τα δελτία ειδήσεων δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά με την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών», τόνισε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


191016-stash-kanalia


«Το πρόβλημα με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι εμφανίζεται ουραγός αυτών των συμφερόντων», πρόσθεσε.

«Αλλαξε το παράδειγμα των σχέσεων διαπλοκής με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει το καθεστώς νομιμότητας με τη χορήγηση προηγούμενης άδειας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

«Εχει υπάρξει ένα τηλεοπτικό παρακράτος, η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε υποστεί επιθέσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει την νομοθετική πρόταση του για τους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν εξαντληθεί η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής για σύσταση του ΕΣΡ.

Κρέτσος: Θα επιστραφούν τα χρήματα αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια«Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς και θα επιστραφούν τα χρήματα της πρώτης δόσης στους υπερθεματιστές».

Αυτά δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

Παρόλα αυτά τόνισε πως η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει την τροπολογία που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας σε πέντε μέρες για τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια και κάλεσε τη ΝΔ να ανταποκριθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΓΓΕΕ με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν άλλαξε τίποτα και είναι μια μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση λέγοντας πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι συμβατό με το Σύνταγμα.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εντοπίστηκε καρτέλ στο χώρο των προμηθειών υγείας

Καρτέλ στο χώρο των προμηθειών υγείας, το οποίο επιδίωκε υπερτιμολογήσεις των φίλτρων τεχνητού νεφρού που προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο καρτέλ εμπλέκονται σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 15 εταιρείες, μεταξύ αυτών όλες οι μεγάλες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υλικών και σκευασμάτων για τις παθήσεις των νεφρών ενώ κρίσιμο ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε στη νόθευση των διαγωνισμών και το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης.

Το θέμα είχε αποκαλύψει η Καθημερινή της Κυριακής στις 9 Οκτωβρίου και χθες εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει επί της υπόθεσης στις 5 Δεκεμβρίου 2016.


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Όλες οι αλλαγές στη διδασκαλία ξένων γλωσσών

Βελτιωτικές κινήσεις με στόχο οι μαθητές να μαθαίνουν τις ξένες γλώσσες μέσα στο σχολείο κάνει το υπουργείο Παιδείας, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο έστειλε και σχετικές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης των ξένων γλωσσών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2016-2017.

Με δεδομένο ότι τα Ελληνόπουλα αποκτούν γνώσεις ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια και όχι στα σχολεία -όπως θα έπρεπε- οι καθηγητές καλούνται να πάρουν τα «ηνία» στα χέρια τους ακόμη και αν χρειαστεί να παρακάμψουν το αυστηρό πλαίσιο της διδακτέας ύλης.

Όπως τονίζεται μάλιστα στις οδηγίες που στάλθηκαν στα σχολεία, η πρόταση αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης στηρίχτηκε στην αναγκαιότητα να ανταποκριθεί η διδασκαλία του μαθήματος της ξένης γλώσσας στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και να προσαρμοστεί στο επίπεδο γλωσσομάθειάς τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στόχος της πρότασης είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να μετατοπίσουν την προσοχή τους από την «κάλυψη της ύλης» στις ανάγκες των μαθητών για το τι θα μάθουν και όχι τι θα διδαχθούν.

Νέα προσέγγιση

Με την εφαρμογή του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών των Ξένων Γλωσσών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο γίνεται μία αποφασιστική στροφή στην ξενόγλωσση εκπαίδευση από την υλικοκεντρική στη μαθησιοκεντρική προσέγγιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν τόσο οι γονείς και πολύ περισσότερο οι εκπαιδευτικοί, οι Ελληνες μαθητές μπαίνουν στη σχολική τάξη με διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας, ειδικά στην Αγγλική, και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού καθώς και στις τάξεις του Γυμνασίου.
Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια αφετηρία στην ξενόγλωσση εκπαίδευση καθώς αυτό εξαρτάται κυρίως από την οικονομική δυνατότητα των γονέων αλλά και την περιοχή κατοικίας των μαθητών.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο στις οδηγίες, που έστειλε στους εκπαιδευτικούς, τους προτρέπει: να διαγνώσουν το γενικό επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών και να προβούν σε έρευνα των αναγκών τους. Να προσαρμόσουν την εκπαιδευτική διαδικασία στο προφίλ των μαθητών που έχουν σε διαφορετικά τμήματα μιας ξενόγλωσσης τάξης, σε διαφορετικές τάξεις του ίδιου σχολείου και σε διαφορετικά σχολεία και τέλος να ακολουθήσουν πρακτικές διαφοροποιημένης διδασκαλίας στο τμήμα μιας τάξης το οποίο έχει μαθητές διαφορετικών επιπέδων γλωσσομάθειας.
Για παράδειγμα, όσον αφορά στους μαθητές της Α΄ Δημοτικού, στις οδηγίες που στάλθηκαν στα σχολεία τονίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί σαφώς δεν είναι υποχρεωμένοι να «καλύψουν» όλο το φάσμα της ύλης που προβλέπεται στο ενδεικτικό Αναλυτικό Πρόγραμμα.

Αντίθετα, στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν αναπτυχθεί οι δεξιότητες των παιδιών όπως: Να «παίζουν» με τη νέα γλώσσα που μαθαίνουν, να λένε ρίμες και κάποια τραγουδάκια (έστω εν χορώ), να λειτουργούν στην τάξη τους ακούγοντας π.χ. τον δάσκαλό τους να τους δίνει οδηγίες και εντολές του τύπου SIT DOWN, STAND UP κ.λπ., να αρχίσουν να αναγνωρίζουν λέξεις και φράσεις και επιμέρους νοήματα μιας ιστοριούλας.

Στη Β’ Δημοτικού

Επίσης στη Β΄ Δημοτικού να ανταποκρίνονται σε εντολές και οδηγίες στα αγγλικά, να συμμετέχουν σε σύντομους προσωπικούς διαλόγους, να ξέρουν τα λόγια για να τραγουδήσουν ή και να πουν κάποια ποιηματάκια, να αναγνωρίζουν και να λένε με σωστή προφορά και επιτονισμό λέξεις και φράσεις που έχουν μάθει για απλές καθημερινές καταστάσεις, να κάνουν έναν σύντομο διάλογο για μια καθημερινή περίσταση επικοινωνίας, να καταλαβαίνουν νοήματα μιας γνωστής ιστορίας.

Στήριξη στους αδύναμους μαθητές

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους «αδύναμους» μαθητές που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να παρακολουθήσουν φροντιστήρια. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ υπογράμμισε ότι «το 2017 και το 2018 ο τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο θα παραμείνει ίδιος, δεν βιαζόμαστε. Το σημαντικό είναι η αναβάθμιση λυκείου και να μην είναι μια νεκρή τάξη η 3η Λυκείου. Σημείωσε επίσης ότι «το σημερινό σχολείο δεν μας καλύπτει. Χρειάζονται επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, αλλαγές στα βιβλία και πολλές ακόμα παρεμβάσεις. Σημαντικό ωστόσο είναι ότι από φέτος η ενισχυτική διδασκαλία θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο». Ο υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης πως θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις 1.500 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Για την Επέτειο

Επίσης εν όψει της εθνικής επετείου στάλθηκε στα σχολεία οδηγία ότι η 28η Οκτωβρίου είναι αργία για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία την παραμονή της εθνικής επετείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ανωτέρω διατάξεις, παρακαλούνται οι διευθυντές και οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολικών μονάδων όπως λάβουν υπόψη και αξιοποιήσουν μαρτυρίες επιζώντων του Αλβανικού Επους, καθώς και επιζώντων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.


Πηγή: ethnos.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βαρύ κατηγορητήριο για αρχιφύλακα – Έκλεβε ρεύμα και νερό, οδηγούσε ανασφάλιστο ΙΧ με πλαστές πινακίδες!

Ρεύμα και νερό φέρεται να έκλεβε με παρεμβάσεις του στους μετρητές ένας 53χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετεί στη Θεσαλονίκη. Παράλληλα, εντοπίστηκε να οδηγεί ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες, ενώ και στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα.

Ειδικότερα, την Τρίτη ο 53χρονος αστυνομικός, κατά τη διάρκεια έλεγχου από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, κατελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό του που έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ δεν διέθετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι την πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες τις είχε παραδώσει προ επταετίας σε Δ.Ο.Υ..

Όπλα και λαθραία τσιγάρα στο σπίτι του

Σε έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο σπίτι του, σε αποθήκη του και στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν τέσσερα πιστόλια, μαχαίρι, σπρέι πιπεριού, δύο δακρυγόνα, 486 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, εννέα κούτες με τσιγάρα που δεν έφεραν την απαιτούμενη από τον νόμο ενδεικτική ταινία ασφαλείας, μηχάνημα ανίχνευσης-εντοπισμού μετάλλων και συσκευές εντοπισμού, μέτρησης και ανίχνευσης ηλεκτρικού ρεύματος, πινακίδα κυκλοφορίας για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή από ιδιοκτήτη αυτοκινήτου, δύο πινακίδες κυκλοφορίας που δεν έφεραν ανάγλυφη κρατική σφραγίδα, καθώς και αστυνομική ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια.

Είχε προβεί σε παράνομες παρεμβάσεις στους μετρητές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

Σε έλεγχο που έγινε με τη συνδρομή υπαλλήλων της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. στο σπίτι του 53χρονου, διαπιστώθηκε η κλοπή ρεύματος και νερού, καθώς είχε πραγματοποιήσει παράνομες παρεμβάσεις στους μετρητές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

Με δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του, για πλαστογραφία, υπεξαίρεση στην Υπηρεσία, κλοπή ρεύματος και νερού, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας του τελωνειακού κώδικα, των αρχαιοτήτων και όπλων, ο αστυνομικός οδηγείται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχιφύλακας τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΗΠΑ - Βιντεο: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με 363 επιβάτες

Ταλαιπωρία για 363 επιβαίνοντες του Boeing 747 της Lufthansa που πραγματοποιούσε πτήση από τη Φραγκφούρτη της Γερμανίας στο Ορλάντο της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει επείγουσα προσγείωση στο Γκάντερ του ανατολικού Καναδά εξαιτίας καπνού στο πιλοτήριο.

Οι 345 επιβάτες και το 18μελές πλήρωμα εγκατέλειψαν με ασφάλεια το αεροσκάφος, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Lufthansa, τονίζοντας πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία έστειλε άλλο αεροσκάφος για να μεταφέρει τους επιβάτες στον τελικό τους προορισμό, ενώ τεχνικοί έχουν αναλάβει να ερευνήσουν το περιστατικό.Δείτε το βίντεο 
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έξοδος κινδύνου...

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Με έσοδα μόνον από τον τουρισμό γύρω στα 12 με 13 δις, και από τον αγροτικό τομέα 5 με 6 δις, το κράτος πληρώνει σήμερα τοκοχρεολύσια στους τοκογλύφους γύρω στα 15 δις. 
(Σήμερα. Γιατί από το 2020 και μετά οι δόσεις θα εκτοξευτούν στα 25 δις, που θα βγουν κι αυτά π' το αίμα του ελληνικού λαού, πράγμα για το οποίο απ' έξω-απ' έξω μας προετοιμάζουν λέγοντας πως "να, μετά το '20 θα υπάρξουν κάποιες μικρες δυσκολίες" και άλλα τέτοια π@ύστικα και δωσιλογικά)

Με αυτά λοιπόν τα έσοδα από τουρισμό και αγροτικό τομέα, χώρια τα έσοδα από εξαγωγές φαρμάκων, πλαστικών, ορυκτών, ειδών μεταπρατικού εμπορίου, αλιεύματα κλπ, κλπ, η χώρα μας σήμερα είναι αρκετά αυτάρκης και με ισοσκελισμένο λίγο-πολύ το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών.
Χώρια τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, και τα κάθε λογής χαράτσια, τέλη κυκλοφορίας, "αλληλεγγύες", κλπ.

Είναι καιρός λοιπόν σήμερα να πιάσει πραγματικά τόπο το αίμα που έχει χυθεί απ' την ελληνική κοινωνία και να σταματήσει το κακό εδώ.
Με μία στάση πληρωμών και ταυτόχρονη έξοδό μας από την ζώνη του ευρώ, τα τεράστια ποσά που δίνονται για τοκοχρεολύσια, μπορούν να επιστρέψουν στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία σηματοδοτώντας μιά έναρξη αληθινής ανάκαμψης. 
(Για παράδειγμα πριν τα μνημόνια  ο τομέας της υγείας -με όλες τις τεράστιες ρεμούλες και σπατάλες- λειτουργούσε από ανεκτά έως ικανοποιητικά με 4,5 δις τον χρόνο. Σήμερα υπολειτουγεί και τρεμοσβήνει με κάτω από 2 δις κρατικές δαπάνες τον χρόνο. Με μόνο δηλαδή 1,5-2 δις επιπλέον και αφού πιά θα έχουν ελεγχθεί οι "επιτήδειοι", θα ξαναλειτουργήσει σωστά)

Το πιθανό εμπάργκο και το κλείσιμο της πόρτας των ευρωπαϊκών αγορών που θα χρησιμοποιήσουν σαν αντίποινα οι τοκογλύφοι (αν και παράτυπα, εφ' όσον θα έχουμε αποχωρήσει μόνον από την ζώνη του ευρώ όπως έχει κάθε κράτος δικαίωμα, και όχι συνολικά από την Ε.Ε. Τουλάχιστον προς το παρόν), θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των υπόλοιπων αγορών του πλανήτη, πόρτες που ως τώρα οι "εταίροι" μας απαγορεύουν να διαβούμε, ή μας επιτρέπουν με έγκρισή τους εκεί που θεωρούν πως δεν θίγονται τα δικά τους συμφέροντα.

Έχουμε κάνει ως τώρα το λάθος να πιστέψουμε το παραμύθι τους πως αγορές είναι μόνον οι ευρωπαϊκές.
Λάθος. Δεν είναι.
(Έτσι κι αλλιώς, για παράδειγμα ας πούμε, πως ακόμη και τώρα πετρέλαιο προμηθευόμαστε από χώρες εκτός Ένωσης)

Βεβαίως και στην αρχή της ρήξης θα υπάρξουν δυσκολίες και πιθανές ελλείψεις σε είδη κυρίως "πολυτελείας", αλλά και σε κάποια είδη διατροφής όπως είναι το μοσχαρίσιο και βόειο κρέας, πράγμα όμως που μπορεί να ισοσκελιστεί με κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και πουλερικών, στα οποία είμαστε πάνω από αυτάρκεις.

Όσο για τα "ασημικά" που πουλήσαμε μπιρ-παρά, το Διεθνές Δίκαιο μας καλύπτει απόλυτα όταν για λόγους εθνικής ανάγκης και ασφάλειας μπορούμε να αθετήσουμε τις δωσιλογικές συμφωνίες, είτε χωρίς καν αποζημίωση (το Διεθνές Δίκαιο καλύπτει και αυτή την περίπτωση), είτε αγοράζοντας πίσω μπιρ-παρά κι εμείς αυτά που μπιρ-παρά οι προδότες ξεπούλησαν.
Με τί λεφτά; Σταδιακά από τις τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα εξοικονομούμε λόγω στάσης πληρωμών.
Οι τράπεζες βεβαίως -για τις οποίες έχει γίνει και όλη η συμφορά- θα γίνουν κρατικές, αφού έτσι κι αλλιώς με το αίμα του λαού ανακεφαλαιοποιήθηκαν, και άρα κρατικές είναι.


Και όταν σιγά-σιγά σε λίγο καιρό (και πάντως πολύ λιγότερο απ΄ όσο διαρκεί ως τώρα η κακουργία των μνημονίων) τα πράγματα πάρουν την σειρά τους, όταν οι εμπορικές σχέσεις με τις αγορές του πλανήτη ξανακερδηθούν, όταν ξαναμπεί μπροστά η ελληνική οικονομία, όταν πάψει η αιμορραγία του λαού, και πληρώσουν φόρους κι αυτοί που ακόμη και τώρα δεν πληρώνουν, αυτοί που ακόμη και τώρα επωφελούνται από την κρίση και πλουτίζουν εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, τότε ας κάνουμε κι εμείς ένα δημοψήφισμα σε στυλ Μεγάλης Βρετανίας, για το αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή  "Ένωση", για να δούμε τότε πώς θα τρέμει ο κ@λος του Σόϊμπλε, της δουλίτσας Ντράγκι, και της αδελφής του ελέους Νταϊσελκάπως.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν πολιτική βούληση.
Κι ακόμη περισσότερο χρειάζονται λαϊκή βούληση για να πιέζει ασφυκτικά την πολιτική βούληση.
Και βεβαίως χρειάζεται μιά καινούργια φυλή πολιτικών, ελλήνων και όχι προδοτών, όχι αρπαχτικών και δωσιλόγων. 

Ακούγονται εύκολα, φαίνονται έυκολα, διαβάζονται εύκολα. 
Δεν είναι όμως. 
Είναι πολύ δύσκολα. Όμως εφικτά. 
Και είναι η μόνη μας ελπίδα.

Τίποτα όμως δεν θα μας χαριστεί.
Όλα πρέπει να τ' αρπάξουμε μόνοι μας!...

 
Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο αυτοκράτορας “παρτάλι”

Γράφει η Κατερίνα Χατζηθεοδώρου

Απόλυτος κυρίαρχος λοιπόν στο κόμμα του ο Α. Τσίπρας. Ποιο κόμμα; Αυτό που το έκοψε και το έραψε στα μέτρα του, τα μέτρα του ασίγαστου πάθους για εξουσία και του ασίγαστου πόθου να υπηρετήσει τα “αφεντικά” του πλανήτη, τα αφεντικά του. Και αυτό το πάθος, με συνέπεια να μετέχουν και στον ίδιο πόθο, το μοιράζεται το 95% των μετεχόντων στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (του ποιου;) και τον έχρισε αυτοκράτορά του.

Και καλά να υπάρχει ένα τέτοιο πάθος για εξουσία, αν ο ηγέτης μπορεί ταυτόχρονα να είναι χρήσιμος στο λαό του. Αν τον ανεβάζει όλο και πιο ψηλά πολιτισμικά, συνειδησιακά, οικονομικά, οργανωτικά. Αν καλλιεργεί τη συνοχή και και την αλληλεγγύη των μελών της κοινωνίας στην οποία άρχει. Αν κυβερνά με δικαιοσύνη: δίκαιοι φόροι, δίκαιες (αξιοκρατικές) προσλήψεις σε όλες τις θέσεις και όλες τις βαθμίδες, δίκαιες αμοιβές.

Αν στόχος του είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες (εκπαιδευτικές και επαγγελματικές) για όλους, συνεχής μέριμνα ώστε η ψαλίδα ανάμεσα στο πιο χαμηλό και το πιο υψηλό εισόδημα συνεχώς να μειώνεται, υψηλές και ίσες παροχές πρόνοιας για όλους.
Αν έχει σθένος στην υπεράσπιση της τιμής, της αξιοπρέπειας, της ευημερίας και της κοινωνικής ειρήνης του λαού που κυβερνά έναντι κάθε ξένης επιβουλής ή αξίωσης για παράδοση των κεκτημένων του λαού και της εθνικής κυριαρχίας “με ή άνευ” όρων.

Ποιο, όμως, από αυτά τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που πασχίζει για το λαό του έχει ο Τσίπρας; Όχι μόνον δεν έχει κανένα, αλλά το λυπηρό, δυσάρεστο και άκρως επικίνδυνο για όλους μας, όλο τον ελληνικό λαό που δεν είναι γραμμένος στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι εμφανίζει τα ακριβώς αντίθετα.

Ενδοτική συμπεριφορά σε κάθε ξένη επιθετικότητα, σε τέτοιο σημείο ενδοτισμού που να μπορεί να ταυτιστεί με εθνική προδοσία. Ποιον πολίτη προστάτεψε, ποια τάξη πολιτών; τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γιατρούς , τους φαρμακοποιούς, τους οικοδόμους, τους αγρότες; μήπως τη ραχοκοκκαλιά της Ελλάδος τη μικρομεσαία τάξη; (αυτήν την αφάνισε). Ποια τάξη τελικά προστάτεψε; Μόνον την τάξη που καταγράφεται στη λίστα lagarde και άλλες παρόμοιες λίστες. Και την τάξη που αντιπροσωπεύεται από το μεγάλο Γερμανικό κεφάλαιο! Μοναδικό του μέλημα να απομυζά οικονομικά τον ελληνικό λαό μέχρις τελικής του πτώσεως, ώστε οι τοκογλύφοι της γης να πίνουν “εις υγείαν” του.


Και ο “κύριος” αυτός, που τον έχρισαν οι δικοί του αυτοκράτορα, έχει μονίμως ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση ύφος που μοιάζει να μας δηλώνει: “Εδώ σας έχω Έλληνες, στη χούφτα μου, και ό,τι θέλω σας κάνω. Ξεπουλάω την Πατρίδα σας, διαλύω την Παιδεία σας, έχω καλοδεχτεί μύριους ισλαμιστές να διαλύσουν τη συνοχή σας, την ίδια την ύπαρξή σας, σας αφαιρώ κάθε οικονομική ανάσα μέχρι να τα τινάξετε ώστε να δώσω ολόκληρη τη χώρα σας στους διεθνείς μου φίλους και υποστηρικτές μου. Η ανθρωπότητα που “φτιάχνουμε” όλοι μαζί δε χρειάζεται Έλληνες. Κανένα Φως να τη φωτίζει, μόνον σκοτάδι”.

Ένας αυτοκράτορας ξένο σώμα για τον ελληνικό λαό. Όπως και όλοι οι προηγούμενοι. Όπως και όλοι οι επόμενοι, αν δεν αποφασίσουμε όλοι μαζί, όσοι δεν είμαστε ενταγμένοι στο ανθελληνικό οικονομικο-πολιτικό κατεστημένο, να αντιδράσουμε στον προγραμματισμένο αφανισμό μας. Ένας αυτοκράτορας με τόση αξία στη συνείδηση του ελληνικού λαού -αυτού του μέρους που έχει συνείδηση- όση έχει ένα παρτάλι που ετοιμάζεται να το πετάξει στα σκουπίδια. Η συριζαίικη κλίκα επέλεξε στο συνέδριο να πάει κόντρα στην κοινωνία. Έχρισαν αυτοκράτορα αυτόν που για την κοινωνία είναι πλέον ένα παρτάλι. Και τον έχρισαν επειδή έχει αποδειχτεί μεγάλος καταφερζής στην πολιτική αναρρίχηση και αυτό τους φτάνει. Την εξουσία θέλουν και ας καεί όλη η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες.

Ας ανατραπούν όλες, μα όλες, οι υποσχέσεις τους προς τον ελληνικό λαό. Ας ανατραπεί η συμπαγής βούληση του 62% του ελληνικού λαού να απορριφθούν οι όροι Γιουνκέρ, ας πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι σιδηρόδρομοι, ο εναέριος χώρος ,το νερό, η ΔΕΗ, η δημόσια υγεία... Σε λίγο ίσως πουληθεί (υπογείως έχει πουληθεί) και η δημόσια εκπαίδευση και ίσως παραδοθεί, μετά από έναν “προσχεδιασμένα” άνισο πόλεμο, η μισή πατρίδα μας σε νεο-οθωμανούς κατακτητές. Παρέδωσαν στον αυτοκράτορα ακόμα και τη βούλησή τους, όπως ακριβώς και οι 152 της Βουλής, όταν αμφισβήτησε την ικανότητά τους να αποφασίζουν σωστά όταν, (σε κάποια ελάχιστα), τους δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσουν αυτόβουλα.

Ένας φιλόσοφος μου έλεγε κάποτε ότι πρέπει να ασκηθούμε να διακρίνουμε το “σήμα” από το “θόρυβο”. Και το σήμα που εξέπεμψε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχει εκπέσει σε ένα κόμμα πλήρως υποταγμένο στον αρχηγό του και αυτός είναι βέβαια υποταγμένος στο διεθνές Κεφάλαιο. Η Αριστοτελική λογική βγάζει το συμπέρασμα ότι ολόκληρο το κόμμα αυτό είναι υποταγμένο στο διεθνές Κεφάλαιο. Τα υπόλοιπα, τα εσωκομματικά του συνεδρίου συνιστούν, απλώς, “θόρυβο” και δεν ενδιαφέρουν κανένα νοήμονα Έλληνα.

Φυσικά, επειδή γνωρίζει ο Τσίπρας ότι δεν μπορεί να το παίζει πια “αριστερά”, καβάλησε αυτοκρατορικό καλάμι και οδεύει προς τη σοσιαλδημοκρατία. Και ιδού στο συνέδριο “διακεκριμένα” άτομα της φημισμένης αυτής διεθνούς απάτης. (Εδώ, δεν μπορεί να μη σκεφτεί κάποιος “Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι”!) Ποιον κοροϊδεύει άραγε, ή μάλλον ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει -ίδιον του κάθε πολιτικού τακτικισμού του; Γιατί ο ελληνικός λαός τα περί σοσιαλδημοκρατίας, και άλλα ηχηρά παρόμοια, “τα ακούει σαν το βερεσέ” που ζητάει από το φούρναρη της γειτονιάς του, για να μπορέσουν να χορτάσουν με λίγο πάρα πάνω ψωμάκι τα πεινασμένα παιδιά του.

Να πει κανείς στους υπόδουλους εραστές της εξουσίας “ντροπή σας!”, χάνει τα λόγια του. Έχει εκμηδενιστεί μέσα τους, αν ποτέ είχαν, κάθε φιλότιμο -μηδενιστές με τα όλα τους! Αλλά τί λέω; Το φιλότιμο είναι ίδιον των αληθινών Ελλήνων. Και τούτους εδώ, που έλκουν την καταγωγή τους από τον “διεθνιστικό” αχταρμά, δηλαδή το Εθνικό Μηδέν, δεν τους πρέπει να τους θεωρούμε Έλληνες.

Όμως ο λαός πρέπει να τους θυμάται, έναν- έναν, όσους έχρισαν αυτοκράτορα ένα παρτάλι. Και όταν το παρτάλι πάρει από το χέρι, το τιμωρό και δίκαιο χέρι, του λαού την άγουσα για τα σκουπίδια, να τους πετάξει και αυτούς όλους στο σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας, αφού πρώτα πάρουν εκδίκηση -διεκδίκηση!- τα όνειρα και η ζωή που του έκλεψαν.


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Frankfurter Allgemeine Zeitung>Τα Σκάνδαλα του Τσίπρα

Εκτενές ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στη Ρώμη Τομπίας Πίλερ με τίτλο «Το σύστημα Τσίπρα εκμεταλλεύεται τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τη δικαιοσύνη» δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Υπότιτλος: «Πώς η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε άθυρμα στα χέρια της αριστερής κυβέρνησης».

Ο γερμανός δημοσιογράφος εκτυλίσσει το ιστορικό της δημοπρασίας, τον ρόλο της Attica Bank, τις πιέσεις προς τον Γιάννη Στουρνάρα, την αποχώρηση του Χρήστου Καλογρίτσα που ήθελε να κάνει τηλεόραση, την έλευση του Ιβάν Σαββίδη που δεν ήθελε να κάνει τηλεόραση και τις καρκινοβασίες του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συμπέρασμα:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε μέσα σε λίγες εβδομάδες μια ολόκληρη σειρά σκανδάλων γύρω από την τηλεόραση, τις τράπεζες και τη δικαιοσύνη. Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, που διακήρυσσε περισσότερη δημοκρατία και τον αγώνα κατά της διαφθοράς, κάθε άλλο παρά άμωμος αποδεικνύεται. Η αντιπολίτευση και ο κόσμος των μίντια στην Ελλάδα παραλληλίζουν τα πεπραγμένα του περισσότερο με τις μεθόδους κομμουνιστών που αναλαμβάνουν την εξουσία και θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την τηλεόραση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα προετοιμάζεται αυτό τον καιρό να κλείσει πέντε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με 2000 εργαζομένους και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία σε δύο φιλικά διακείμενους επιχειρηματίες να ανοίξουν δύο φιλοκυβερνητικούς σταθμούς, αν και οι δύο „νέοι” δεν είχαν μέχρι σήμερα την παραμικρή σχέση με τα ΜΜΕ.

Ούτως η άλλως η ΕΡΤ που επανίδρυσε ο Τσίπρας με 1800 εργαζόμενους είναι από καιρό απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση.»


default
 
 
Εκτενής αναφορά γίνεται και στις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου περί τηλεοπτικών αδειών. «Ο Τσίπρας ωστόσο είχε προνοήσει», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «προωθώντας σε ανώτατες θέσεις δικαστικούς φίλα προσκείμενους προς την κυβέρνηση.

Σ’ αυτούς ανήκει και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2015. Ανέβαλε στην αρχή την επίμαχη συνεδρίαση, μετά την διεξήγαγε για να την διακόψει στη συνέχεια. Παρατηρητές στην Αθήνα φοβούνται ότι ο τοποθετημένος από τον Τσίπρα πρόεδρος του ΣτΕ Σακελλαρίου θα συνεχίσει να χρονοτριβεί μέχρις ότου κλείσουν οριστικά οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν πήραν άδεια, ώστε να έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα κατά τη βούληση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή τη στιγμή διπλή στρατηγική. Από τη μια προσπαθεί να απαλλαγεί από δύο αντιπροέδρους του ΣτΕ, που τηρούν κριτική στάση απέναντί της, και από την άλλη να ξεφορτωθεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπ. Επικρατείας Νίκου Παππά το ταχύτερο δυνατόν τα ανεπιθύμητα κανάλια.»Σπύρος Μοσκόβου-DW
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από ποιους πλειστηριασμούς απέχουν σήμερα οι συμβολαιογράφοι

Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη συνέχεια της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και σήμερα, Τετάρτη, απαιτώντας παράλληλα από την ελληνική Πολιτεία:

α) Την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις Τράπεζες και

β) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «κατ' εξαίρεση και κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας από τους Συλλόγους ή τη συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα διεξάγονται οι εκούσιοι πλειστηριασμοί και οι πλειστηριασμοί με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων».πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στάση εργασίας στα κανάλια και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 πραγματοποιούν σήμερα δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί της τηλεόρασης, ενώ προγραμματίζουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 στην είσοδο της Βουλής.

Μετά από απόφαση των διοικητικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ, στη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, ANTENNA, APT TV, EPSILON TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR, ΕΡΤ και ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στα κανάλια τα οποία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Υπέρ του φάσματος της πολυφωνίας τάσσεται η Ένωση Συντακτών

Υπέρ του φάσματος της πολυφωνίας και εναντίον κάθε μορφής καρτέλ στην ενημέρωση επαναλαμβάνει ότι βρίσκεται η Ένωση Συντακτών και υπογραμμίζει την πάγια θέση της για διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ενάντια σε κάθε μορφή συγκέντρωσης, είτε αυτή οφείλεται στην πολιτική εξουσία, είτε προκαλείται από επιχειρηματικά παιχνίδια.

Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η άμεση συνταγματική αποκατάσταση της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η διαδικασία αδειοδότησης και η διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι οι προϋποθέσεις για ενημέρωση με δημοκρατικές εγγυήσεις. Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο κέντρο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης τη στιγμή που η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτήν με σημαία την πάταξη της διαπλοκής και οι εργοδότες της απαντούν με απειλές για ομαδικές απολύσεις και με ομήρους τους εργαζομένους. Ακόμα και οι νέοι υπερθεματιστές δεν δίνουν καμία εγγύηση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Champions League: Πεντάρα η Ρεάλ Μαδρίτης, διπλό η Γιουβέντους

Η Ρεάλ έκανε αυτό που έπρεπε κόντρα στην Λέγκια Βαρσοβίας επικρατώντας 5-1 στην Μαδρίτη, ενώ η Ντόρτμουντ πέρασε από την Λισαβόνα σε βάρος της Σπόρτινγκ (1-2). Διπλό και για την Γιουβέντους, στην αυλαία της 3ης αγωνιστικής στο Champions League:

Στις αναμετρήσεις για την 3η αγωνιστική του Champions League, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:


5ος ΟΜΙΛΟΣ
Λεβερκούζεν - Τότεναμ 0-0
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μονακό 1-1

6ος ΟΜΙΛΟΣ                                    
Ρεάλ Μαδρίτης - Λέγκια Βαρσοβίας 5-1                             
Σπόρτινγκ Λισ. - Ντόρτμουντ 1-2

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπριζ - Πόρτο 1-2
Λέστερ - Κοπεγχάγη 1-0

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Σεβίλλη 0-1
Λιόν - Γιουβέντους 0-1


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανατροπή στο ΣτΕ: Δεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών-Μπαίνει στην ουσία της συνταγματικότητας του νόμου

Στην ουσία της συζήτησης για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες μπαίνει το ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αρχίζει η συζήτηση για το αν είναι συνταγματική η διαδικασία με την οποία δόθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς με ψήφους 16-9 οι δικαστές έκαναν τυπικά δεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.
 
Κατά τα φαινόμενα, η συζήτηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά την τρέχουσα διάσκεψη, ενώ πηγές αναφέρουν ότι η ένταση δεν έλειψε από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο υπ. Εργασίας με κονδύλια για ανέργους! Διώχνουν την γεν. γραμματέα που το κατήγγειλε...


 Απομακρύνεται από τη θέση της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας η Δήμητρα Χαλικιά, μετά από καταγγελίες που προχώρησε για απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, για ευνοούν στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς.
Τις καταγγελίες της κ. Χαλκιά είχε... δημοσιεύσει το ίδιο μέσο ενημέρωσης, γεγονός που, όπως αναφέρεται, οδήγησε στην απομάκρυνσή της από τη θέση, ως "υπεύθυνη για το δημοσίευμα".

Τι αφορούσε η καταγγελία

Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρέθηκαν τα περίφημα Προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας για την απασχόληση ανέργων.

Η γενική γραμματέας Δήμητρα Χαλικιά με επιστολή στο Μαξίμου καταγγέλλει ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, όταν προέκυψε θέμα νομιμότητας στο περιεχόμενο πρόσκλησης για την πρόσληψη ανέργων σε 34 δήμους, κατηγόρησε εκείνη (τη γ.γ. του υπουργείου) ότι "ζήτησε από το ΑΣΕΠ να βγάλει αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη πρόσκληση".

Η κυρία Χαλικιά καταλογίζει ιδιοτέλεια στην κ. Αντωνοπούλου και υποστηρίζει ότι η αναπληρώτρια υπουργός "κινείται στο πλαίσιο της συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος μου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο".

Σύμφωνα με το protothema.gr, η συνέχεια της επιστολής της προς τον πρωθυπουργό, που κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και Νίκο Παππά, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον γ.γ. του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική και τα όσα αναφέρονται αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της ιδιότητας της κ. Χαλικιά:

"Η αλήθεια για τη στάση της εν λόγω υπουργού είναι ότι αντιστάθηκα σε κακές (πάρα πολύ κακές) επιλογές διαχείρισης δημοσίου χρήματος που επιχειρεί, κυρίως με "αυτεπιστασίες”(δηλαδή απευθείας αναθέσεις σε κοινωνικούς εταίρους πολλών χιλιάδων ευρώ, πρακτική στην οποία διέπρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και έχει στιγματιστεί) ή άλλες πρακτικές που πριμοδοτούν τα μεγάλα ΚΕΚ, τη στιγμή που η κυβέρνησή μας έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι πρόκειται να χτυπήσει αυτή τη διαπλεκόμενη αγορά".

Η κ. Χαλικιά γίνεται πιο συγκεκριμένη στη συνέχεια της επιστολής της προς τον πρωθυπουργό:

"Κορυφαίο παράδειγμα είναι το "περίφημο” 29-64 (πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας) και τις επιλογές που η ίδια η κυρία Αντωνοπούλου ζήτησε να έχουμε μέσα, ώστε να αποκλείονται τα μικρά ΚΕΚ (υπάρχουν διαμαρτυρίες, επιστολές και τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση της πρόσκλησης που επιβεβαιώνουν τα προαναφερόμενα". Οι καταγγελίες της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού στην ίδια επιστολή-καταπέλτη για την αναπληρώτρια υπουργό προσθέτει: "Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένη να παρατηρήσω την "άναρχη εξειδίκευση του προγράμματος απασχόλησης ΕΣΠΑ 2014-2020”, κάτω από τις κατευθύνσεις της εν λόγω υπουργού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα από συγχρηματοδοτούμενους πόρους για να καλυφθούν οι ανάγκες καταπολέμησης της ανεργίας σε Αττική και Νότιο Αιγαίο. Για τα παραπάνω, έχω ενημερώσει γραπτά τόσο τον υπ. Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση από το καλοκαίρι".

Όπως σημειώνει το protothema.gr, oι επικριτές της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί το περίφημο "Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανεργίας για ηλικίες 29-64 ετών". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε προγραμματιστεί από τη Ν.Δ., καταργήθηκε στη συνέχεια από την κυρία Αντωνοπούλου με την αιτιολογία ότι είχε σχεδιαστεί όχι για ανέργους, αλλά για συγκεκριμένους φορείς κατάρτισης και εταιρείες που θα απασχολούσαν για ορισμένους μήνες τους ανέργους, και έτσι υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα θα επανασχεδιαζόταν και θα προκηρυσσόταν το αργότερο τον Απρίλιο του 2015. Το σχέδιο της πρόσκλησης που βγήκε την περασμένη εβδομάδα στη διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας απέχει από τα υπεσχημένα, ότι οι άνεργοι θα λάμβαναν 5.500 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, παίρνουν 600 ευρώ για την κατάρτιση και 2.000 ευρώ για τρίμηνη πρακτική άσκηση. Οπως καταγγέλλεται, όμως, τα ίδια θα πάρουν και τα ΚΕΚ! Οσο για την απασχόληση; Εκπτώσεις και εδώ: παρά τις υποσχέσεις για εγγυημένη απασχόληση 26.000 ανέργων, η πρόβλεψη τώρα περιορίζεται στους 10.000.

Τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Όπως σημειώνει το protothema.gr, από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε δριμεία κριτική στην επιλογή των Προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας για την εξασφάλιση, έστω απασχόλησης πέντε μηνών για ανέργους. Τα προγράμματα με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ χαρακτηρίζονταν τότε κοροϊδία σε βάρος των ανέργων, αφού επέστρεφαν στην ανεργία μετά από πέντε μήνες και δεν εξασφάλιζαν μόνιμες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η τακτική των κοινωνικών προγραμμάτων συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΑΣΕΠ, η προκήρυξη και το δελτίο-φάντασμα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η δημόσια πρόσκληση μέσω του ΟΑΕΔ για τις 6.339 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους-θύλακες της υψηλής ανεργίας και τα παρατράγουδα που δημιουργήθηκαν όταν το υπουργείο Εργασίαςυποχρεώθηκε στην αναστολή της προκειμένου να αλλάξουν συγκεκριμένα κριτήρια ήταν αυτό που προκάλεσε την έκρηξη στις σχέσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Δήμητρας Χαλικιά.

Η αναστολή στην υποβολή των αιτήσεων έγινε με το αιτιολογικό ότι είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα συνταγματικότητας. Μάλιστα, αντιρρήσεις για τη διατύπωση και τους όρους της πρόσκλησης, ιδιαίτερα για το σημείο που προβλεπόταν μοριοδότηση των ανέργων από τους συγκεκριμένους δήμους, είχε εκφράσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Το δελτίο Τύπου για την αναστολή αναρτήθηκε στη σελίδα του υπουργείου στις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα "εξαφανίστηκε".

Τώρα, η κ. Χαλικιά καταγγέλλει στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ότι η πολιτική της προϊσταμένη καταλογίζει σε εκείνη παρέμβαση ώστε το ΑΣΕΠ να μπλοκάρει την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου και τίτλο "Δελτίο Τύπου-φάντασμα του υπουργείου Εργασίας για τα κοινωφελή προγράμματα" ζητώντας την κατάθεση όλων των εγγράφων για το ζήτημα.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!