EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Το σχέδιο για «ευέλικτες» απολύσεις που ζητούν οι δανειστές

«Ευέλικτες» απολύσεις ζητούν οι Θεσμοί μετά την επικράτηση των «ευέλικτων» συμβάσεων και μισθών εργασίας.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» η ατζέντα των συνεχιζόμενων εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, κρύβει την επέκταση της ευελιξίας που ήδη απολαμβάνουν οι μικρότερες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 ατόμων (δεν απαιτείται καμία προέγκριση και οι απολύσεις είναι ελεύθερες).


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κλειδί» της ανατροπής που διαφαίνεται, δεν είναι η αύξηση, σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 98/59, από το 5% στο 10% του ανώτατου επιτρεπόμενου, ανά μήνα, ορίου των απολύσεων (όπως φαίνεται στα παραδείγματα, η αλλαγή, αν γίνει, επηρεάζει τις μεσαίου μεγέθους, από την άποψη του απασχολούμενου προσωπικού επιχειρήσεις με προσωπικό έως 300 άτομα και όχι τις μεγάλες), αλλά, η κατάργηση της προηγούμενης έγκρισης. Είτε του υπουργικού «βέτο» που είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου και δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. (με εξαίρεση την Ολλανδία όπου ισχύουν δεσμευτικοί όροι για τον εργοδότη και εγκρίνει η περιφερειακή υπηρεσία απασχόλησης UWV) είτε άλλου κρατικού φορέα.

Αντίστοιχη παρέμβαση είχε γίνει το 2014 με το μνημονιακό νόμο 4254/14, ο οποίος κατήργησε την υποχρέωση της προηγούμενης έγκρισης του υπουργού Εργασίας για τη θέση σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 5.000 άτομα εξισώνοντας το καθεστώς για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού των απασχολούμενων. Έτσι, σε περίπτωση που περιορίζεται η οικονομική δραστηριότητα, κάθε επιχείρηση μπορεί, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντί να καταφύγει σε ομαδικές απολύσεις:

- Είτε να επιβάλλει, κατόπιν ενημέρωσης - διαβούλευσης, με έγγραφη ατομική σύμβαση «εκ περιτροπής» απασχόληση (κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας) για διάστημα έως 9 μηνών στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

- Είτε να θέτει, εγγράφως, σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς για διάστημα τριών μηνών ετησίως ενημερώνοντας το προσωπικό, αν δεν υπάρχει σωματείο για διαβούλευση. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ καταβάλλει σ’ αυτούς που παραμένουν άνεργοι το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών. Μετά την εξάντληση του τριμήνου, για να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα, απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον τριών μηνών.

Περίπου στην ίδια βάση, η Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά έχει προτείνει σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας των επιχειρήσεων να εφαρμόζονται μειωμένα ωράρια και οι εργαζόμενοι να «καλύπτονται» από τον ΟΑΕΔ και την κοινωνική ασφάλιση για τον χρόνο που δεν θα εργάζονται...

Με δεδομένες τις πιο «βαριές» κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλούν οι μαζικές - ομαδικές απολύσεις από τις επιχειρήσεις, η ευρωπαϊκή νομοθεσία αντί του «βέτο» ή της προηγούμενης διοικητικής έγκρισης επιβάλλει έξι βήματα:
 1. Διαδικασία ουσιαστικών διαβουλεύσεων του εργοδότη πριν από τις απολύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με την παρουσίαση όλων των θεμελιωδών δεδομένων.
 2. Ενημέρωση της δημόσιας αρχής που εντός προθεσμίας τουλάχιστον 30 ημερών έχει την ευθύνη να βρει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις ή ακόμη και να τις περιορίσει με προγράμματα εθελούσιας, πρόωρης συνταξιοδότησης κ.ά.
 3. Παρέμβαση τρίτων μερών (π.χ. οργανισμών διαιτησίας, εμπειρογνωμόνων κ.ά.) στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.
 4. Υποχρέωση του εργοδότη να εξετάζει και άλλα μέτρα πριν από τη λύση των συμβάσεων.
 5. Κριτήρια επιλογής των προς απόλυση εργαζομένων και
 6. Σχέδιο για τη στήριξη, κατάρτιση ή και επαναπρόσληψη, κατά σειρά προτεραιότητας, των απολυομένων, αν αλλάξουν οι συνθήκες.
Οπως επισημαίνει στην «Ημερησία» ο οικονομολόγος Χρ. Ιωάννου, στην Ελλάδα δεν έχουν τηρηθεί τα παραπάνω που αποτελούν την «ουσία» της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας 98/59/ΕΚ, της Διεθνούς Σύμβασης Eργασίας Αρ. 158 και της Σύστασης Αρ. 166.

Η ύπαρξη κοινωνικού σχεδίου ως «αντίβαρο» στις αλλαγές και, κυρίως, η χρηματοδότησή του, με δεδομένα τα περιορισμένα δημοσιονομικά και την οικονομική αδυναμία των επιχειρήσεων, αποτελεί τον δεύτερο «πονοκέφαλο» για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά την «πίεση» που δέχεται για την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων (η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τον έλεγχο).
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχονται κατασχέσεις για 400.000 «κόκκινους» δανειολήπτες

Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρόκειται για το 30% με 40% (ανάλογα με την τράπεζα) περίπου αυτών που έχουν λάβει ήδη τις δύο επιστολές στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας και δεν έχουν ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σημειώνεται ότι η διαδικασία των επιστολών που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, μέσω των οποίων τους έχει ζητηθεί να απευθυνθούν στην τράπεζα για να ρυθμίσουν το δάνειό τους, έχει ξεκινήσει από το 2015 και βρίσκεται πλέον στην τελική φάση. Η τελική φάση είναι η 3η επιστολή, μέσω της οποίας η τράπεζα τους ενημερώνει ότι χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι. Επόμενο βήμα είναι η καταγγελία της σύμβασης και η έναρξη εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων που μπορούν να φτάσουν έως την κατάσχεση ή τον πλειστηριασμό.Η προοπτική των πλειστηριασμών για σημαντική μερίδα αυτών των δανειοληπτών είναι ορατή. Οι τράπεζες, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλλουν την τρίτη και τελική επιστολή, επιχειρούν να σταθμίσουν τα δεδομένα και να δουν πόσοι από αυτούς ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή πόσοι έχουν δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους αλλά δεν το κάνουν. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών στο 20% περίπου των δανειοληπτών και πλέον είναι η κατηγορία από την οποία θα ξεκινήσουν τα πρώτα αναγκαστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 400.000 οφειλετών που ουσιαστικά αγνοούνται δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 180.000-200.000. Για την κατηγορία αυτή οι τράπεζες δεν όφειλαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς απολάμβαναν την προστασία του νόμου σε μακροχρόνιο μάλιστα ορίζοντα, αφού οι δικάσιμες ημερομηνίες εκτείνονται ακόμη και μέχρι το 2030.

Από τις επιστολές, πάντως, που έχουν ήδη αποσταλεί με το διακριτικό μη συνεργάσιμος δεν λείπουν και εκείνοι που κινητοποιούνται και επιδιώκουν έστω και την τελευταία στιγμή συνεννόηση με την τράπεζα. Χαρακτηριστικές είναι και περιπτώσεις ορισμένων οφειλετών που ενώ δεν έχουν πληρώσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο τη μηνιαία δόση των 500 ή των 1.000 ευρώ για το στεγαστικό τους δάνειο, προσέρχονται στην τράπεζα και εμφανίζονται πρόθυμοι, διαθέτοντας μάλιστα ένα μεγάλο ποσό, να αποπληρώσουν το σύνολο της οφειλής τους. Ο όρος που «θέτουν» είναι να τους «κουρευτεί» το δάνειο. Πίσω από παρόμοια περιστατικά, που δεν συνθέτουν κατ' ανάγκη και την εικόνα για την πλειονότητα των οφειλετών, μπορεί κανείς σύμφωνα με τους επικεφαλής των τραπεζών να διακρίνει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί είτε για το ότι οι τράπεζες πρόκειται να «κουρέψουν» τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είτε ότι η αθέτηση των υποχρεώσεων δεν έχει επιπτώσεις.

Από τα στοιχεία που έχουν αναλύσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες, μεγάλο ποσοστό όσων χαρακτηρίζονται και επίσημα πλέον μη συνεργάσιμοι, έχουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Το γεγονός ότι δεν απειλείται άμεσα η ακίνητη περιουσία τους, στον βαθμό που δεν είναι υποθηκευμένη, τους καθιστά πιο αδιάφορους σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους να διευθετήσουν την οφειλή τους. Ενα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν έχει μάλιστα καθόλου ακίνητη περιουσία στο όνομά του – είτε γιατί ποτέ δεν είχε είτε γιατί τη μεταβίβασε σε μέλος της οικογένειας που δεν είναι εγγυητής στο δάνειο. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι πραγματικά φτωχοί και δεν έχουν τίποτε να χάσουν.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το εντυπωσιακό είναι ότι η αμέσως επόμενη κατηγορία από την οποία προκύπτει μεγάλος αριθμός μη συνεργάσιμων δανειοληπτών είναι τα στεγαστικά δάνεια. Παρατηρείται έτσι το παράδοξο φαινόμενο ότι παρά το γεγονός είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία που απειλείται με πλειστηριασμό, εντούτοις να μην εμφανίζει ικανοποιητικό ποσοστό ανταπόκρισης.
Επιχειρώντας να αναλύσουν αυτό το φαινόμενο, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι εκεί εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση κουλτούρας αδράνειας και η οποία αποδίδεται στο πολυετές οριζόντιο επίπεδο προστασίας που υπήρχε και στο πάγωμα των πλειστηριασμών. Η κουλτούρα αυτή εδραιώνεται περαιτέρω όσο οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται μέσα από απεργίες, αντιδράσεις και εν τέλει απαξίωση των διαδικασιών των αναγκαστικών εκτελέσεων. Τελευταία κατηγορία είναι όσοι έχουν οφειλές από μικρά επιχειρηματικά δάνεια, που εμφανίζουν μεγαλύτερο βαθμό ανταπόκρισης και οι οποίοι συνδέουν τη συνέχιση της εμπορικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τη συνέπειά τους απέναντι στην τράπεζα.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκθεση-σοκ: Υπολειτουργεί 1 στους 2 οργανισμούς του Δημοσίου - Η «μαύρη» λίστα των «37»

Σε κατάσταση υπολειτουργίας και διάλυσης βρίσκεται σχεδόν ένας στους δύο μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου σύμφωνα με το πόρισμα που συνοδεύει τον νέο Προϋπολογισμό για το 2017.

Οι έλεγχοι σε 37 μεγάλους οργανισμούς του δημοσίου έδειξαν ότι βρίσκεται στο "κόκκινο" το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ,  ενώ λειτουργούν … εν μέρει τα πιο μεγάλα ασφαλιστικά  ταμεία δηλ αδή  το ΙΚΑ ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ αλλά και ο ΟΑΕΔ, καθώς και  ο ΕΟΤ, ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ.


Η Ετήσια Έκθεση Ελέγχου του άρθρου 22 παρ.1 του Ν.3492/2006 για την ελεγκτική περίοδο 1.1.2015-30.6.2016 Νοέμβριος 2016 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ως συνοδευτικό έγγραφο του προϋπολογισμού κατατάσσει τους 37 φορείς που επιλέχθηκαν σε 4 κλίμακες αξιολόγησης:

1: Λειτουργεί καλά, απαιτούνται μόνο επουσιώδεις βελτιώσεις

2: Λειτουργεί, αλλά απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις

3: Λειτουργεί μερικώς, απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις

4: Ουσιαστικά δε λειτουργεί

Στα πορίσματα των αποτελεσμάτων ελέγχου, οι ανωτέρω τριάντα επτά (37) ελεγχθέντες φορείς αξιολογήθηκαν ως προς τη λειτουργία τους από τις ελεγκτικές ομάδες και με βάση τη σημαντικότητα και το πλήθος των ευρημάτων τους κατατάχθηκαν σύμφωνα με την ανωτέρω περιγραφείσα τετραβάθμια κλίμακα βαθμολόγησης, ως εξής:

Τη χαμηλότερη βαθμολογία "(4)- Ουσιαστικά δεν λειτουργεί" έλαβαν:

α) Το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων, όπου από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έχει παύσει η λειτουργία του συλλογικού οργάνου διοίκησής του, δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες, δεν υφίσταται για το έτος αναφοράς εγκεκριμένος προϋπολογισμός και γενικότερα δεν ασκούνται ουσιαστικά οι αρμοδιότητες που προβλέπονται στο ιδρυτικό του προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 143/2001, λόγω της επικείμενης κατάργησής του, χωρίς όμως αυτή να έχει χρονικά προσδιοριστεί.

β) Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., όπου κατά τον έλεγχο αναδείχθηκαν ουσιαστικά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως στην ύπαρξη εξαιρέσεων του φορέα από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση πόρων προερχόμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη διενέργεια προμηθειών και τα θέματα προσλήψεων και κατάστασης προσωπικού, ενώ προτείνεται το εποπτεύον Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών / ΓΛΚ, να εξετάσουν τη δυνατότητα κατάργησης όλων των εξαιρέσεων που έχουν ειδικώς θεσπισθεί για το συγκεκριμένο φορέα.

Επίσης, χαμηλή βαθμολογία "(3) – Λειτουργεί μερικώς. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις", έχουν λάβει δεκαπέντε (15) φορείς (4 Ο.Κ.Α., 2 Ο.Τ.Α., 4 Ν.Π.Δ.Δ., 3 Ν.Π.Ι.Δ., 1 Α.Ε. και 1 Ανεξάρτητη Αρχή), "γεγονός που καταδεικνύει ότι το 46% των ελεγχθέντων φορέων παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και διαχείρισης του προϋπολογισμού τους" όπως αναφέρεται.

Ιδιαιτέρως σοβαρά προβληματική οικονομική διαχείριση

Εντοπίστηκαν σε τέσσερις φορείς (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., Δήμος Αχαρνών, Ε.Π.Ι.Ε.Ε. και Ο.ΚΑ.ΝΑ.) ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην οικονομική διαχείρισή τους και προτάθηκε η περαιτέρω διερεύνησή τους.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ενέργεια ή παράλειψη κατά παράβαση διάταξης νόμου, η οποία οδήγησε στην πρόκληση οικονομικής ζημίας στον κρατικό προϋπολογισμό ή στον προϋπολογισμό του φορέα ή σε όσες περιπτώσεις εντοπίστηκε η καταβολή αχρεώστητες καταβληθέντος ποσού, διατυπώθηκαν συστάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Αυτές αντιστοίχως αφορούσαν είτε την πρόταση επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης, η οποία οδηγεί σε μείωση των πιστώσεων του συνολικού προϋπολογισμού του φορέα και δεν δύναται να διατεθεί για δραστηριότητες άλλων
Υπηρεσιών του ιδίου φορέα είτε σε πρόταση επιβολής καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Συγκεκριμένα σε δώδεκα (12) εκ των ελεγχθέντων φορέων διατυπώθηκαν συστάσεις για την επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων επί εντοπισθέντων ευρημάτων που αφορούσαν – κυρίως- σε μη τήρηση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Στις εκθέσεις ελέγχου δέκα (10) φορέων [2 Ο.Κ.Α., 2 Ν.Π.Δ.Δ., 2 Α.Ε.Ι., 2 Ν.Π.Ι.Δ. και 1 Δ.Ε.Κ.Ο.] έχει πραγματοποιηθεί ακριβής προσδιορισμός ποσών που αποτελούν αντικείμενο δημοσιονομικών διορθώσεων, συνολικού ύψους 1.021.583,11 €

Αξιολόγηση λειτουργίας ελεγχόμενων φορέων

1 ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.) 1
2 ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) 1
3 ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. 1,5
4 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" 2
5 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ -ΛΙΜΝΗΣ - ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 2
6 ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 2
7 ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 2
8 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 2
9 ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Λ.Κ.Ε. Α.Π.Θ.) 2
10 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ 2
11 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.) 2
12 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2
13 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2
14 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 2
15 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2
16 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2
17 ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) 2
18 ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.)
19 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Ο.Α.Ε.Ε.) 2
20 ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) 2
21 ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 3
22 ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ (Ε.Ε.Τ.Τ.) 3
23 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Ε.Ο.Τ.) 3
24 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (Ε.Π.Ι.Ε.Ε.) 3
25 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (Ι.Κ.Α.) 3
26 ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) 3
27 ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (Ν.Α.Τ.) 3
28 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) 3
29 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (Ο.Α.Ε.Δ.) 3
30 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 3
31 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ 3
32 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (Ε.ΚΕ.Α.) 3
33 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (Ο.Γ.Α.) 3
34 ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Κ.Κ.Π.Π.Α.)
35 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) 3
36 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ
37 ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

Από τους φορείς που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν τα παρακάτω:
 • Έλεγχοι επιβεβαίωσης της ορθής καταγραφής των Λ.Ο. σε ΦΓΚ
 • *Καμία απόκλιση με τις αναφορές της 30.09.2015 στο   10,00%
 • *Μείωση σε σχέση με την 30.09.2015, στο  23,33%
 • *Αύξηση σε σχέση με την 30.09.2015 στο  66,67%
Το αποτέλεσμα προκύπτει από τη σύγκριση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, όπως διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο, σε σχέση με το αντίστοιχο δηλωθέν ποσό στο e-portal για την 30/09/2015

Έκτακτοι και Ειδικοί Έλεγχοι

Όσον αφορά στην ελεγκτική δραστηριότητα έτους 2015 της Διεύθυνσης Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων της ΓΔΔΕ:

α) Διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν είκοσι δύο (22) έλεγχοι κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, των οποίων οι εντολές ελέγχου είχαν εκδοθεί το 2014.

β) Εκδόθηκαν 134 νέες αποφάσεις εντολών διενέργειας ελέγχων

Τα συνήθη ευρήματα στους παραπάνω  ελέγχους αφορούσαν την τέλεση του σκοπού, τη μη έγκαιρη υποβολή Προϋπολογισμών και Απολογισμών, την αξιοποίηση της περιουσίας των κληροδοτημάτων κλπ.

Η αρμόδια Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της ελεγκτικής περιόδου από 1.1.2015-30.6.2016, προέβη σε διοικητική παρακολούθηση των συστάσεων δώδεκα (12) τακτικών ελέγχων που είχαν διενεργηθεί κατά τα προηγούμενα έτη (2013 και 2014) και οριστικοποιήθηκαν κατά το έτος 2014 και εντός της εξεταζόμενης περιόδου. Σε συνέχεια της αξιολόγησης της συμμόρφωσης των ανωτέρω φορέων διαπιστώνονται τα ακόλουθα:

1. Απολογιστικά, το ποσοστό ικανοποιητικής ανταπόκρισης των φορέων (συστάσεις για τις οποίες η Υπηρεσία μας έκρινε ότι υπήρξαν ενέργειες επαρκούς συμμόρφωσης προς τις συστάσεις των ελέγχων) στο σύνολο των διατυπωθεισών συστάσεων αποτιμάται σε 37 %.

2. Επί διατυπωθέντων συστάσεων αναφορικά με τη μη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις εκδόθηκαν οι ακόλουθες (4) Αποφάσεις Δημοσιονομικών Διορθώσεων, των οποίων τα ποσά αθροιστικά ανέρχονται σε 228.263,21 €:
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι ταχύτερες μηχανές του 2017 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα εκπληκτικό βίντεο που οι θαυμαστές των δίτροχων θα λατρέψουν.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΑΦΙΞΗ (ARRIVAL)

12 μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παγκόσμιο «κίνημα» μείωσης της φορολογίας – Εκτός η Ελλάδα

Αναζωπυρώνεται ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο  για το ποια χώρα θα μειώσει περισσότερο την φορολογία επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες στο έδαφός της.Έξω από αυτό μένει φυσικά η αριστερόστροφη Ελλάδα, την οποία το 2017 περιμένουν ακόμα περισσότεροι φόροι.

Πιο συγκεκριμένα,
 • το Λονδίνο έχει εξετάσει ήδη την μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 20% στο 17% μέχρι το 2020.
 • Η Ιταλία, αποφάσισε στα τέλη του 2015 να μειώσει τον συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων κατά 3,5%, στο 24%, αλλαγή που θα αρχίσει να ισχύει από το 2017.
 • Αντίστοιχη κίνηση εξετάζει και η Γαλλία.
 • Η Ιαπωνία από την πλευρά της έχει μειώσει κατά 10% τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Φέτος η μείωση ήταν 2%, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται σε 30%.
 • Στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θέλει να μειώσει τη φορολογία επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από το 35% πιο κοντά στο 15%, με σκοπό να πείσει το Κογκρέσο σε αυτή την κατεύθυνση

Η τάση όλο και περισσότερων χωρών να προσελκύσουν επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με μείωση των φόρων, εκτός από την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρη.


Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα βελτίωσης της οικονομίας και σημαντικής μείωσης της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό της Ιρλανδίας. Η φορολογία επιχειρήσεων στη χώρα κυμαίνεται από 12,5% έως 25%.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απίστευτο: 16 διορισμοί μετακλητών τον μήνα από την κυβέρνηση!

Σε σκάνδαλο με άμεσες πολιτικές προεκτάσεις μετατρέπονται οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά πλέον τις 2.000, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι διορισμοί αυτοί, που συνεπάγονται τους 16 ανά μήνα, έχουν εκτοξεύσει κατά 146εκ ευρώ το κόστος μισθοδοσίας τους, την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει ή καταργεί όλα τα προνοιακά επιδόματα.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος μισθοδοσίας της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει φτάσει στα ύψη έτι 2,1%, ή αλλιώς 146 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.

Το λιγότερο ειρωνική κίνηση από μία κυβέρνηση, στη ρητορική της οποία βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα η αναδιάταξη του Δημοσίου.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Αναταράξεις» στην ευρωπαϊκή αεροπλοΐα από τις κινητοποιήσεις των πιλότων της Lufthansa

Απεργιακό χάος στη Lufthansa, μαζικές άδειες ασθενείας στην Tuifly και στην ασθμαίνουσα Air Berlin. Οι γερμανικές αερογραμμές δεν διανύουν τις καλύτερες των ημερών τους. Οι μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, που κράτησαν συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες καθηλωμένους στο έδαφος το τελευταίο διάστημα, είναι απλά ένα σύμπτωμα των αναδιαρθρώσεων που καθίστανται απαραίτητες εξαιτίας της θραύσης που σημειώνουν εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Ryan Air ή πολυτελείς αερογραμμές όπως η αραβική Emirates.

Οι αεροπορικές εταιρείες επιχειρούν τώρα να ανασυνταχθούν –όχι μόνο στη Γερμανία. Ορισμένες δίνουν μάλιστα μάχη επιβίωσης. Εταιρείες όπως η Emirates και η Turkish Airlines κάνουν δύσκολη τη ζωή των ευρωπαϊκών εταιρειών, κυρίως σε ό,τι αφορά πτήσεις προς την νοτιοανατολική Ασία, επισημαίνει ο Ντιρκ Μπρέμερ, πρόεδρος της κοινωφελούς οργάνωσης Travel Industry Club.
Ωστόσο, τα προβλήματα των ευρωπαϊκών αερογραμμών δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά εντοπίζονται και εντός Ευρώπης.

«Καλπάζει» η Ryan Air

«Ο ρυθμός είναι για εμάς το σημαντικότερο», τονίζει ο Ματίας Βενκ, υπεύθυνος μάνατζερ για το μάρκετινγκ της Ryan Air. Η ιρλανδική εταιρεία επιστρατεύει κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα καινούριο Boeing 737-800 και είναι με 119 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως η πιο δημοφιλής αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη. Οι ανταγωνιστές της ανησυχούν για τους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξής της, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι στη γερμανική αγορά, όπου μάλιστα η Ryan Air στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό της από 6% με 7% σήμερα σε 20% το 2020. Η Ryan Air συγκεντρώνεται σε αυτό που κάνει καλύτερα, δηλαδή τις πτήσεις μικρών αποστάσεων, διευκρινίζει ο Ματίας Βενκ. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η εταιρεία του βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλές ευρωπαϊκές αερογραμμές, όπως η Lufthansa, με στόχο να αναλάβει σε βάθος χρόνου κοντινές πτήσεις ανταποκρίσεων.

Υποβάθμιση πιλότων και αεροσυνοδών

Τα επαγγέλματα του πιλότου και του αεροσυνοδού είχαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακόμη κάποια αίγλη, κάτι που αφορούσε και τις απολαβές. Σήμερα, με εξαίρεση τις άλλοτε κρατικές αερογραμμές, όπως η Lufthansa ή καταξιωμένες εταιρείες σαν την Tuifly, οι κυβερνήτες των αεροσκαφών αμείβονται με πάνω από 200.000 ευρώ ετησίως. Αυτές οι αμοιβές είναι πλέον αδιανόητες σε αερογραμμές σαν την Air Berlin, ενώ ακόμη χειρότερες είναι οι απολαβές σε εταιρείες όπως η Ryan Air και η Easy Jet.

Η Ryan Air είχε κατηγορηθεί παλαιότερα ότι πληρώνει πολλούς από τους πιλότους της «με το κομμάτι», δηλαδή ανά πτήση, ενώ δεν τους αναγνωρίζει ημέρες διακοπών ή πληρωμή σε περίπτωση ασθενείας. «Είμαστε 100% εναρμονισμένοι με τους νόμους», αντιτείνει από την πλευρά του ο Ματίας Βενκ.

Η μάχη «παραδοσιακών» εταιρειών, όπως η Air France, η Iberia, ακόμη και η Air Berlin, να διατηρήσουν τους πελάτες τους σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό πλαίσιο τιμών τις οδήγησε σε σοβαρές κρίσεις και σημαντικές περικοπές στο κόστος προσωπικού. Ακόμη και ο «γίγαντας» που ακούει στο όνομα Lufthansa επιβιώνει απέναντι σε εταιρείες όπως η Ryan Air μόνο χάρη στις επιδοτήσεις των ευρωπαϊκών δρομολογίων από τα κέρδη που της αποφέρουν οι πτήσεις μακρινών αποστάσεων. Στόχος της είναι τώρα η ταχεία ανάπτυξη της θυγατρικής Eurowings ώστε να αποτελέσει αντίπαλο δέος στις εταιρείες χαμηλού κόστους.

πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρόταση-σοκ των τραπεζών: Φόρος στις αναλήψεις

Μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση.

Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών.

Όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα, στη «μαύρη» οικονομία.

Έτσι, η επιβολή φόρου στις αναλήψεις θα μείωνε δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και κατ’ επέκταση της παραοικονομίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τράπεζες ζητούν την υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.

Οι κάρτες –πιστωτικές και χρεωστικές– αλλά και οι νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία - «Πνίγηκε» η χώρα

Ένας νεκρός και πολλές ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός του πρώτους κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα, από το βράδυ του Σαββάτου, με πρώτους σταθμούς την Αττική και το Ιόνιο.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οι ισχυρές βροχοπτώσεις «άναψαν» φωτιές. Μόνο στην Αττική το «199» δέχτηκε 390 κλήσεις ενώ πραγματοποίησε τέσσερεις απομακρύνσεις ατόμων από οχήματα. Άμεσα συγκροτήθηκαν 35 συνεργεία με 70 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, κυρίως για απαντλήσεις υδάτων,σε Κυψέλη, Πατήσια, Λυκαβηττό και περιοχές της Δυτικής Αττικής. Μεγάλα ήταν τα προβλήματα και στο Παγκράτι, όπου υπέστησαν μεγάλες ζημιές δύο καταστήματα στην οδό Μεσολογγίου.  

Απεγκλωβισμοί από Ι.Χ.

Στην Κυψέλη, η πυροσβεστική κλήθηκε για να απεγκλωβίσει έναν άνθρωπο από το αυτοκίνητό του επί της οδού Ευελπίδων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Μενίδι με τρεις εγκλωβισμένος στη διασταύρωση των οδών Καραμανλή και Αγ.Τριάδας.

Τα νερά της βροχής, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, απέκλεισαν για αρκετή ώρα και την  οδό Πειραιώς από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας μέχρι την οδό Πέτρου Ράλλη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Ενώ προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Βικτώρα, Γ’ Σεπτεμβρίου, πλατεία Αττικής και Αμπελόκηποι είναι μερικές από τις περιοχές που παρέμειναν χωρίς ρεύμα για περισσότερες από οκτώ ώρες εξαιτίας των πλημμυρών σε υπόγειους υποσταθμούς της ΔΕΗ.  


«Πνίγηκε» η Ζάκυνθος - Ένας νεκρός

Η κακοκαιρία δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στην πόλη της Ζακύνθου, αλλά και στα χωριά Πηγαδάκια, Σκουλικάδο, Τσιλιβή.  Ένας 33χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, και αγνοούνταν ανασύρθηκε, δυστυχώς νεκρός. 

Πρόκειται για τον 33χρονο Γιώργο Ζουπάνο τα ίχνη του οποίου χάθηκαν, το βράδυ του Σαββάτου. 
Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα είχε βρεθεί σε βαθύ πλημμυρισμένο χαντάκι στην περιοχή του Βανάτου. 

Σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ και για τα επόμενα 24άωρα

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων τα άσχημα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν:
Την Κυριακή (27-11-2016) και τη Δευτέρα (28-11-2016) το Ιόνιο (κυρίως οι νοτιότερες περιοχές), η Πελοπόννησος, η Στερεά, οι Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο, πιθανόν η Θεσσαλία και τη Δευτέρα τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα τη Δευτέρα σταδιακά στο Ιόνιο και τις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν.
Επισημαίνεται ότι με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη  (29-11-2016) αναμένονται θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχονται οι ομαδικές απολύσεις και ανατροπές στον συνδικαλισμό

Διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και επανεξέταση του συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού (χωρίς καμία ανατροπή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017) προβλέπει το σχέδιο Μνημονίου. Για τον Νοέμβριο του 2017, αφήνεται επίσης η θέσπιση αλλαγών για τις διαδικασίες της μεσολάβησης και της διαιτησίας (Σεπτέμβριος του 2017) και θα προχωρήσουν.

Έτσι το νέο Εργασιακό, το οποίο προβλέπει το σχέδιο του Μνημονίου σπάει χρονικά στα δύο. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου πρέπει να περάσουν άμεσα, ενώ οι όποιες ανατροπές στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και τη διαμεσολάβηση – διαιτησία μεταφέρονται για το Φθινόπωρο του 2017.

Το σχέδιο του Μνημονίου προβλέπει ότι οι αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ακόλουθα μέτρα ανά πεδίο:

Α) Συλλογικές διαπραγματεύσεις

- Διαμόρφωση ενός "βιώσιμου διοικητικού συστήματος" (Σεπτέμβριος του 2017) μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς (σ.σ. αφορά στον καθορισμού του κατώτατου μισθού).

- Συνέχιση της αναζήτησης παραπέρα βημάτων για την εξασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Δυνατότητα σύστασης σωματείου με 15 μέλη και με 12 μέλη σε επιχειρήσεις με κάτω από 20 εργαζομένους. Σε επιχειρήσεις χωρίς σωματείο, οι "ενώσεις προσώπων" θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον τα 3/5 του προσωπικού.

- Ισχύς μετενέργειας για 3 μήνες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις συλλογικές συμβάσεις.

Β) Ομαδικές απολύσεις

- Ευθυγράμμιση με ό,τι ορίζει η κοινοτική οδηγία 98/59/ΕΚ (προαπαιτούμενο). (σ.σ. αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% , χωρίς προέγκρισή τους από το Υπ. Εργασίας).

- Αντικατάσταση του σημερινού συστήματος της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τη δημόσια αρχή (σ.σ. Υπουργείο Εργασίας) από ένα σύστημα διοικητικής έγκρισης που θα εξασφαλίζει ότι οι απολύσεις αυτές είναι συμβατές με τους όρους της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εργαζομένους (προαπαιτούμενο).

- Ο εργοδότης θα υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (το οποίο θα αποκτήσει άλλη σύνθεση) για κάθε σχεδιαζόμενη απόλυση, με τους όρους που ορίζει η κοινοτική οδηγία . Οι ομαδικές απολύσεις θα πραγματοποιούνται εντός 3 μηνών από την έγκρισή τους (ή και νωρίτερα αν έχει υπάρξει διοικητική έγκριση της διαδικασίας, αλλά και έχει καταρτιστεί "κοινωνικό πλάνο", όπως προβλέπεται παρακάτω). Η επιχείρηση που θα απολύει, θα αναφέρει συνοπτικά τους αντικειμενικούς λόγους, τους τρόπους και τα μέσα που αναζήτησε για να αποφύγει τις απολύσεις, τα κριτήρια της επιλογής των εργατών που απολύονται και τους τρόπους, με τους οποίους οι εργάτες που δεν απολυθούν θα επηρεαστούν από την μία πιθανή αναδιοργάνωση της.

Παράλληλα, η επιχείρηση θα επικοινωνεί με τον ΟΑΕΔ για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της καταγραφής τους από τον οργανισμό αυτό.

- Στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοποίησης των ομαδικών απολύσεων, επιχειρήσεις με τουλάχιστον 50 εργαζομένους θα πρέπει να καταρτίσουν ένα "κοινωνικό πλάνο" για τη μείωση των κοινωνικών συνεπειών των απολύσεων με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης (π.χ. επανακατάρτιση, επαναπρόσληψη αν η επιχείρηση ανακάμψει κλπ).

Γ) Συνδικαλιστική δράση

Εκσυγχρονισμός του νόμου 1264/1982 (προαπαιτούμενο) με τα εξής μέτρα:

- Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την απεργία από τις 24 στις 48 ώρες.

- Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τα σωματεία.

- Επενεξέταση του επιπέδου προστασίας των μελών των συνδικάτων.

- Εξορθολογισμός του συστήματος των συνδικαλιστικών αδειών.

Οι αρχές, επίσης:

- Θα αναθεωρήσουν τις διαδικασίες της μεσολάβησης και της διαιτησίας (Σεπτέμβριος του 2017) και θα προχωρήσουν σε θέσπιση των αλλαγών το Νοέμβριο του 2017.

- Θα προχωρήσουν στην απλοποίηση εργασιακής νομοθεσίας (Μάρτιος του 2017).

- Θα εφαρμόσουν το πλάνο ενάντια στην αδήλωτη εργασία (Νοέμβριος του 2016).

- Θα δημιουργήσουν έναν Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας (Φεβρουάριος 2017).

Θα προχωρήσουν στη θέσπιση των πλαισίων ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτιση (προαπαιτούμενο).
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι αλλάζει σε εκπτώσεις, ψωμί και καύσιμα - Τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά φέρνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι συστάσεις του οποίου θα γίνουν νόμος του κράτος.

Σε σχέση με τις εκπτώσεις, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η έννοια της λεγόμενης «εκποίησης» ή «εκκαθάρισης» όπως διαφημίζονται συχνά, του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση.


Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη και μετά από γνώμη των Δήμων, των εμπορικών και επαγγελματικών οργανώσεων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, μπορεί να ορίζεται μία περίοδο προσφορών ανά δύο έτη, με μέγιστη χρονική διάρκεια ένα μήνα, κατά την οποία επιτρέπεται η προσφορά του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.

Για τις προσφορές εισάγεται υποχρέωση σαφούς αναγραφής της αρχικής και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που διατίθενται σε προσφορά, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν (βάρος, όγκος, τεμάχιο κτλ). Παραμένει επίσης ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα (ως είδος νοείται ο κάθε κωδικός προϊόντος που πωλείται στην επιχείρηση).

Η ρύθμιση για το ψωμί εισάγει την έννοια του παραδοσιακού άρτου και του παραδοσιακού φούρνου ή αρτοποιείου, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από τις εγκαταστάσεις όπου η διαδικασία ξεκινά από την επιλογή των πρώτων υλών, το ζύμωμα της ζύμης, η οποία δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη, ή ανάλογη διαδικασία συντήρησης, την εξέλιξη της ζύμης μέχρι την πλήρη μορφοποίησή της και καταλήγει στο ψήσιμο. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός «παραδοσιακό» δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τις θερμές γωνιές όπου το ψωμί παράγεται με το ψήσιμο κατεψυγμένης ζύμης.

Στην αγορά καυσίμων η κυριότερη παρέμβαση αφορά τη διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικής προμήθειας μεταξύ εταιριών εμπορίας καυσίμων και πρατηριούχων. Πλέον η διάρκεια της σύμβασης αυτής θα μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία μόνο αν υπάρχει πλήρης κυριότητα της εταιρίας επί των χώρων του πρατηρίου. Σε διαφορετικά περίπτωση ισχύει το πλαφόν των πέντε ετών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη σειρά διατάξεων για την αγορά φαρμάκων, τα μέσα ενημέρωσης, τις κρατικές προμήθειες, τροποποιήσεις στον επενδυτικό νόμο, τις κινηματογραφικές παραγωγές, τις μεταφορές, κ.α.

Αναλυτικά τα κεφάλαια είναι τα εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εφαρμογή συστάσεων εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Άρθρο 26

Καταργούμενες διατάξεις Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, καταργούνται οι παρακάτω διατάξεις, όπως ισχύουν:

α) Η περίπτωση κ΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1959/1991 «Για τις οδικές μεταφορές, τις επικοινωνίες και άλλες διατάξεις» (Α’ 123), καθώς και η ΚΥΑ A9/οικ/16954/1248/6-6-2000 των Υπουργών Γεωργίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταξινόμηση ΦΙΧ αυτ/των μέχρι 8 τόνους σε μελισσοκόμους» (Β΄696).

β) Η περίπτωση α του άρθρου 17 της ΚΥΑ 4616/52519/2016 των Υπουργών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υγείας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων» (ΦΕΚ Β΄ 1367).

γ) Το π.δ. 115/1997 «Έγκριση, διάθεση στην αγορά και έλεγχος φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συμμόρφωση προς την οδηγία 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όπως έχει συμπληρωθεί» (Α΄104).

δ) Το π.δ. 205/2001 «Έγκριση, διάθεση στην αγορά και έλεγχος βιοκτόνων προϊόντων, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/8/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» (Α΄ 160), με την επιφύλαξη των άρθρων 86, 89 έως 93 και 95 του Κανονισμού 528/2012 και του άρθρου 18 της ΚΥΑ 4616/52519/2016 (Β’ 1367) «Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ.528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων».

ε) Η ΥΑ 85418/1988 του Υπουργού Γεωργίας «Τεχνική και μέθοδοι ελέγχου γεωργικών φαρμάκων» (Β΄ 674).

στ) Η ΥΑ 1716/1999 του Υπουργού Γεωργίας «Παρασκευαστής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και προϋποθέσεις επαναχορήγησης έγκρισης κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών λόγω αλλαγής του αντιπροσώπου ή του παρασκευαστή» (Β΄ 700).

2. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 27

Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, καταργούνται:

α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 3955/2011 (Α΄ 89).

β) Οι υποπεριπτώσεις εε΄ και στστ΄ της περ. α’ της παρ. 1, η παράγραφος 2 και η περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3955/2011 (Α΄ 89).

γ) Η ΥΑ 225/32352/2014 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Κατάθεση εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή των εμπόρων αγροτικών προϊόντων στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών του νόμου 3955/2011(Α΄ 89)» (Β΄618).

δ) Η ΚΥΑ 230/20798/2012 των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αντικατάσταση δικαιολογητικών του άρθρου 4 του ν. 3955/2011 (Α΄89) με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄75). Υποβολή αιτήσεων υπεύθυνων δηλώσεων μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών και διαδικασία εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εφοδίων και Εισροών του ν. 3955/2011, καθώς και περιεχόμενο του Μητρώου» (Β΄593).

2. Το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3955/2011 (Α΄ 89) αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε κάθε περίπτωση πρώτης υποτροπής του εμπόρου, το ύψος του προστίμου που επιβάλλεται σύμφωνα με τις περιπτώσεις α και β καθορίζεται στο 50% του ποσού των κατά περίπτωση αναφερόμενων συναλλαγών και σε κάθε περίπτωση επόμενης υποτροπής στο 100% του ποσού αυτών.»


Άρθρο 28

Τροποποίηση της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ε10 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013

Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ε10 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄107), αντικαθίσταται ως εξής:

«1.Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εμπορεύεται λιπάσματα υποχρεούται να απασχολεί σε κάθε εγκατάσταση εμπορίας λιπασμάτων υπεύθυνο επιστήμονα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της εγκατάστασης.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε εφαρμογή συστάσεων εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Άρθρο 29

Καταργητικές διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) το άρθρο 7 του Ν. 3905/2010 (Α’ 219)

β) η ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/38227(Β’1452. 2 Μαΐου 2012) «Καθορισμός της διαδικασίας ενίσχυσης παραγωγών κινηματογραφικών έργων και επιχειρήσεων αιθουσών από τον ειδικό φόρο του άρθρου 5 του ν. 3905/2010»

γ) η Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α./ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/76061/2587/44(B’2278. 6 Αυγούστου 2012) «Τροποποίηση της αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/ 38227/20-4-2012 υπουργικής απόφασης με θέμα «Καθορισμός της διαδικασίας ενίσχυσης παραγωγών κινηματογραφικών έργων και επιχειρήσεων αιθουσών από τον ειδικό φόρο του άρθρου 5 του ν. 3905/2010»

δ) η ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402 (Β’1483. 27 Oκτωβρίου 2005) «Άσκηση του επαγγέλματος τεχνικού της Βιομηχανίας Κινηματογράφου & Τηλεόρασης»

ε) η ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/198/64287 (Β’1812. 5 Δεκεμβρίου 2003) «Καθορισμός διαδικασίας και απαιτούμενων δικαιολογητικών για την χορήγηση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας και τον χαρακτηρισμό ταινιών μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων μεγάλου ή μικρού μήκους, ως Ελληνικών».
Άρθρο 30

Ρύθμιση θεμάτων κινηματογραφικής παραγωγής

1. Η παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3905/2010 (Α΄ 219) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Μέχρι και το μισό του ποσού που υποχρεούται να διαθέσει κάθε χρόνο εταιρία συνδρομητικής τηλεόρασης για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων σύμφωνα με την αμέσως προηγούμενη παράγραφο, μπορεί να διατίθεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως διαφημιστικός χρόνος για την τηλεοπτική διαφήμιση και προώθηση κινηματογραφικών έργων.»

2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3905/2010 (Α’ 219) καταργείται από 1.1.2015.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε εφαρμογή συστάσεων εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
Άρθρο 31

Ρύθμιση θεμάτων Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης

1. Αντικαθίστανται τα άρθρα 1 και 2 του ν.δ. 49/68 (Α’249), όπως έχει κωδικοποιηθεί με το β.δ. 281/1973 (Α’ 84) ως ακολούθως:
«Άρθρο 1

1. Ως φορτηγό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ) θεωρείται το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών της επιχείρησης ή του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη του, απαγορευομένης σε κάθε περίπτωση της άμεσης ή έμμεσης είσπραξης κομίστρου με οποιονδήποτε τρόπο για τις μεταφορές που διενεργούνται με αυτό.

Στον όρο «φορτηγό αυτοκίνητο» περιλαμβάνεται το αυτοτελές όχημα, ο συρμός, το αρθρωτό όχημα, ως και το τρίτροχο και τετράκυκλο, του οποίου η μάζα κενού οχήματος είναι μικρότερη ή ίση των 500 kg, μη συμπεριλαμβανομένης της μάζας των συσσωρευτών των ηλεκτρικών οχημάτων, των οποίων η μέγιστη κα­θαρή ισχύς του κινητήρα δεν υπερβαίνει τα 15 kW στην περίπτωση οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Στην έννοια του ιδιοκτήτη περιλαμβάνεται και ο αγοραστής αυτοκινήτου με παρακράτηση της κυριότητας από τον πωλητή και ο κατέχων αυτοκίνητο με οιαδήποτε σχέση μίσθωσης.

2. Κατά τις μεταφορές με Φ.Ι.Χ., αυτοκίνητο πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω όροι:

α) Τα μεταφερόμενα εμπορεύματα ανήκουν στην επιχείρηση ή στον επαγγελματία ή να έχουν πωληθεί, αγορασθεί, μισθωθεί ή εκμισθωθεί, παραχθεί, εξορυχθεί, μεταποιηθεί ή επισκευασθεί από αυτήν ή αυτόν ή είναι είδη απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών τους.

β) Η μεταφορά εξυπηρετεί την προσκόμιση των εμπορευμάτων προς την επιχείρηση, την αποστολή τους από αυτή ή τη μετακίνησή τους είτε εντός είτε εκτός της επιχείρησης για λογαριασμό της.

γ) Το ΦΙΧ αυτοκίνητο οδηγείται από τον επαγγελματία ή από προσωπικό που απασχολείται από την επιχείρηση, ή από προσωπικό που τίθεται στη διάθεση της επιχείρησης δυνάμει συμβατικής υποχρέωσης.

δ) Οι μεταφορές αυτές συνιστούν απλώς επικουρική δραστηριότητα στο πλαίσιο του συνόλου των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Ειδικότερα το ΦΙΧ αυτοκίνητο μικτού βάρους κάτω των 4.000 χιλιογράμμων μπορεί να οδηγείται εκτός των παραπάνω περιπτώσεων και από μέλη της οικογενείας του ιδιοκτήτη του. Για ειδικές περιπτώσεις κυκλοφορίας βυτιοφόρων ΦΙΧ αυτοκινήτων, που εξυπηρετούν ανάγκες μεταφοράς υγρών καυσίμων σε περιφέρειες μικρών νησιών και ανήκουν σε επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών, η έδρα των οποίων είναι σε άλλη περιφέρεια εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί
Υποδομών και Μεταφορών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως με κοινή απόφασή τους ρυθμίζουν τις σχέσεις εργασίας των οδηγών των αυτοκινήτων αυτών με την επιχείρηση.

Άρθρο 2

1. Άδειες κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτων χορηγούνται σε ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες, που ασκούν κερδοσκοπικό ή βιοποριστικό επάγγελμα ή επιχείρηση στην Ελλάδα, καθώς και σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς κοινής ωφελείας, γενικά υπό τους όρους και προϋποθέσεις των επομένων παραγράφων.

2. Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός ή περισσοτέρων φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως μέχρι 4.000 χιλιόγραμμων μικτού βάρους, ως και τριτρόχων φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσεως, με δικαίωμα κυκλοφορίας σ’ όλη την επικράτεια στα παραπάνω πρόσωπα, αφού καταβληθεί από αυτά υπέρ του Δημοσίου, εφάπαξ εισφορά ως εξής :

α) Για τα φορτηγά αυτοκίνητα με κλειστό αμάξωμα. : αα) Μικτού βάρους μέχρι 1200 χιλιόγραμμα σε ευρώ 235. αβ) Μικτού βάρους από 1201-2000 χιλιόγραμμα σε ευρώ 295 αγ) Μικτού βάρους από 2001-2400 χιλιόγραμμα σε ευρώ 350 και αδ) Μικτού βάρους από 2401-4000 χιλιόγραμμα σε ευρώ 410.

β) Για τα φορτηγά αυτοκίνητα με ανοικτό αμάξωμα :

βα) Μικτού βάρους μέχρι 1201 χιλιόγραμμα σε ευρώ 150.

ββ) Μικτού βάρους από 1201-2000 χιλιόγραμμα σε ευρώ 175.

βγ) Μικτού βάρους από 2001-2400 χιλιόγραμμα σε ευρώ 205 και

βδ) Μικτού βάρους από 2401-4000 χιλιόγραμμα σε ευρώ 235

γ) Για τα τρίτροχα φορτηγά με κλειστό ή ανοικτό αμάξωμα σε ευρώ 60.

Η παραπάνω εισφορά υπέρ του Δημοσίου περιορίζεται στο 1/3 για αυτοκίνητα που ανήκουν σε γεωργικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, μελισσοκομικές, σηροτροφικές, αλιευτικές επιχειρήσεις, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες μέλη ή μη αγροτικών - δασικών συνεταιρισμών και δασικών επιχειρήσεων καθώς και για αυτοκίνητα που εκποιούνται από τον Ο.Δ.Δ.Υ. Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, μικτού βάρους μέχρι 2.500 χιλιόγραμμων, στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον αυτοί αποκτούν και δηλώνουν αρμοδίως γεωργικό εισόδημα από οποιαδήποτε γεωργική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτήν καταβάλλεται ολόκληρη η, υπέρ του Δημοσίου, εφάπαξ εισφορά, που προσδιορίζεται στην παρούσα παράγραφο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης

3.α) Αδειες κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως, μικτού βάρους άνω των 4.000 χιλιογράμμων, χορηγούνται αποκλειστικά για την άσκηση κερδοσκοπικού επαγγέλματος ή τη λειτουργία επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών, σηροτροφικών, μελισσοκομικών, αλιευτικών, δασικών καθώς και σε δασεργάτες η ρητινοσυλλέκτες μέλη ή μη αγροτικών - δασικών συνεταιρισμών ή δασικών επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το ασκούμενο επάγγελμα ή η επιχείρηση έχει μεταφορικό έργο τέτοιο, που για την εξυπηρέτησή του απαιτείται η χρήση του φορτηγού αυτοκινήτου.

β) Κατά τη χορήγηση καταβάλλεται εφάπαξ εισφορά υπέρ του Δημοσίου που καθορίζεται :

βα) Για φορτηγά αυτοκίνητα με κλειστό αμάξωμα σε ευρώ 410 προσαυξανόμενο κατά 0,05 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για το πέραν των 4.000 χιλιογράμμων μικτό βάρος.

ββ) Για φορτηγά αυτοκίνητα με ανοικτό αμάξωμα σε ευρώ 235 ανά χιλιόγραμμο για το πέραν των 4.000 χιλιογράμμων μικτό βάρος.

Τα παραπάνω ποσά αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.

4. Για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός ή περισσοτέρων φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, υποβάλλεται αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Αίτηση του ενδιαφερόμενου φυσικού προσώπου ή του προσώπου που εκπροσωπεί το νομικό πρόσωπο ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπρόσωπου αυτών.

β. Βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία έχει εκδοθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης, με τη οποία βεβαιώνεται η έναρξη και λειτουργία της επιχείρησης και το αντικείμενο αυτής.

γ. Βεβαίωση ορθής αναγγελίας ενάρξεως επαγγέλματος ή διοικητική άδεια ή εγγραφή σε μητρώο εφόσον απαιτείται για την άσκηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών επαγγελματικές δραστηριότητες για τις οποίες απαιτείται η υποβολή των δικαιολογητικών του εδαφίου γ΄ της παρούσας, μπορούν να εξαιρούνται από την υποβολή αυτών.

Η κατηγορία της αιτούμενης άδειας του φορτηγού ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου προσδιορίζεται στην αίτηση που υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Για τη διακοπή των εργασιών της επιχείρησης από την οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, απαιτείται η υποβολή βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας μεταφορών περί κατάθεσης των στοιχείων κυκλοφορίας των κατεχόμενων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης ή βεβαίωσης περί μεταβίβασης αυτών.

5. Όπου στην ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται ο έλεγχος της απόδειξης της πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ή για τη μεταβολή των όρων κυκλοφορίας τους, αυτός παύει να ισχύει.

6. Επιτρέπεται η χορήγηση μιας μόνο άδειας κυκλοφορίας φορτηγού αυτοκινήτου οχήματος ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους μέχρι 4.000 χιλιογράμμων σε μεταφορικές επιχειρήσεις και σε γραφεία και πρακτορεία μεταφορών για τη μεταφορά αποκλειστικά και μόνο υλικών συσκευασίας που ανήκουν σ’ αυτές και τα οποία πρέπει να αναγράφονται στη χορηγούμενη άδεια κυκλοφορίας.

7. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, δύναται να καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτων, τα οποία έχουν σταθερά συνδεδεμένα με το όχημα μηχανήματα, χρήσιμα για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των επαγγελματικών αναγκών της επιχείρησης ή του επαγγελματία. Κατά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας των ΦΙΧ αυτοκινήτων της κατηγορίας αυτής καταβάλλεται εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου εισφορά ανάλογη με τα αναφερόμενα στις παρ. 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

8. Η εισφορά που προβλέπεται από την παρ. 3 περιορίζεται στο 1/3 προκειμένου για ΦΙΧ αυτοκίνητα που ανήκουν σε γεωργικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές μελισσοκομικές και σηροτροφικές αλιευτικές επιχειρήσεις, σε δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες μέλη ή μη αγροτικών - δασικών συνεταιρισμών ή δασικών επιχειρήσεων.

9. Η εισφορά που ορίζεται από τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ βάσει των απογραφικών δελτίων των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και καταβάλλεται :

α) Εάν δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ, εφάπαξ κατά τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας.

β) Εάν υπερβαίνει τα 350 ευρώ, καταβάλλεται σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη κατά τη χορήγηση της άδειας και οι υπόλοιπες 5 μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των επόμενων μηνών, από το μήνα που χορηγήθηκε η άδεια.

Αν η βεβαίωση ενεργηθεί μετά την πάροδο προθεσμίας πληρωμής μερικών δόσεων, οι δόσεις αυτές καταβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα πληρωμής της δόσης που λήγει μετά τη βεβαίωση. Το ποσό της κάθε δόσης, εκτός της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 235 ευρώ.
Αν όμως για την τελευταία δόση προκύπτει ποσό μέχρι 120 ευρώ, αυτό προσαυξάνει το ποσό της προηγούμενης δόσης.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή μιας των παραπάνω δόσεων συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος καταβολής της εισφοράς σε δόσεις, ολόκληρο δε το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό από την ημερομηνία απώλειας του δικαιώματος .
Στην περίπτωση αυτήν αφαιρούνται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας πινακίδες του αυτοκινήτου, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του οφειλομένου ποσού της εισφοράς.

10. Η κατά τα παραπάνω οριζόμενη εφάπαξ υπέρ του δημοσίου εισφορά καταβάλλεται όταν κυκλοφορεί για πρώτη φορά φορτηγό αυτοκίνητο ή τρίτροχο όχημα ως ιδιωτικής χρήσης.

11. Απαλλάσσονται της καταβολής της, δια του παρόντος άρθρου οριζόμενης υπέρ του Δημοσίου εισφοράς, τα βυτιοφόρα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά και διανομή πόσιμου νερού σε περιοχές που δεν υδρεύονται, καθώς και τα φορτηγά κλειστού αμαξώματος αποκομιδής απορριμμάτων. Τα ανωτέρω απαλλασσόμενα από την καταβολή εισφοράς, υπέρ του Δημοσίου, φορτηγά αυτοκίνητα έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας μόνο στο νομό όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης. Τα φορτηγά κλειστού αμαξώματος αποκομιδής απορριμμάτων δύνανται να κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα, μόνον εφόσον καταβάλλουν την προβλεπόμενη στο παρόν άρθρο εισφορά υπέρ του Δημοσίου. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και περιορισμοί, με τους οποίους θα είναι δυνατή η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αυτών, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

12. Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται κατηγορίες φυσικών ή νομικών προσώπων (όπως Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., σωματεία, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, σύλλογοι, πολιτικά κόμματα, κατηγορίες επαγγελματιών), στα οποία μπορεί να δοθεί το δικαίωμα ταξινόμησης φορτηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος ή την επίτευξη του σκοπού τους.
Με την ίδια αυτή απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά, το μεταφορικό έργο και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας των Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτων του προηγούμενου εδαφίου .

13. Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης ανεξάρτητων αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων ρυμουλκούμενων σε Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του άρθρου 30 του ν. 3536/2007, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους. Κατά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας των ανεξάρτητων αυτών μονάδων καταβάλλεται εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου εισφορά ανάλογη με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, όπως αυτή ισχύει. Στην ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των ανεξάρτητων μονάδων για κάθε αυτοκίνητο, καθώς και ο τύπος των πινακίδων.

14. Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος ως προς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης γενικά και ανά κατηγορία. Με όμοιες αποφάσεις μπορούν να καθορίζονται δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας, με τα οποία βεβαιώνεται μεταξύ άλλων ανά κατηγορία η καταλληλότητα του οχήματος για την τήρηση των όρων προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, υγείας και του περιβάλλοντος.»

2. Αντικαθίσταται το άρθρο 4 του ν.δ. 49/68 (Α’249), όπως έχει κωδικοποιηθεί με το β.δ. 281/1973 ως ακολούθως:

«Άρθρο 4

1.Απαγορεύεται :

α) Η μεταφορά με ΦΙΧ αυτοκίνητα, έστω και δωρεάν, υλικών και αντικειμένων πέραν αυτών που αναφέρονται στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου.

β) Η μεταφορά με ΦΙΧ αυτοκίνητα αγαθών άλλων από εκείνα, που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας τους.

γ) Η χρησιμοποίηση του ΦΙΧ αυτοκινήτου για σκοπό διάφορο από εκείνο για τον οποίο χορηγήθηκε η άδεια κυκλοφορίας του.

δ) Η με οποιονδήποτε τρόπο παραχώρηση της χρήσης του ΦΙΧ αυτοκίνητου σε τρίτο πρόσωπο, νομικό ή φυσικό πλην σε κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει εξαρχής, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.

ε) Η με οποιονδήποτε τρόπο είσπραξη κομίστρου για εκτελούμενες με ΦΙΧ αυτοκίνητο μεταφορές.

στ) Η οδήγηση ΦΙΧ αυτοκινήτων από πρόσωπα που δεν αναφέρονται στην περιπτ. γ της παρ. 2 του άρθ. 1 του παρόντος.

ζ) Η μεταφορά προσώπων με όχημα προοριζόμενο για τη μεταφορά εμπορευμάτων πέραν του αναγραφό­μενου στην άδεια κυκλοφορίας αριθμού, σύμφωνα με την έγκριση τύπου του οχήματος.

η) Η κυκλοφορία ΦΙΧ αυτοκινήτου εφ’ όσον έχουν πάψει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας κυκλοφορίας.

θ) Η κυκλοφορία ΦΙΧ αυτοκινήτου εφόσον έχει διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης για οποιονδήποτε λόγο.

2. Κατ’ εξαίρεση της περίπτωσης (ζ) της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται :

α) Η μεταφορά προσώπου απασχολούμενων στην εκτέλεση παραγωγικών έργων ή σε άλλες επιχειρήσεις από τον τόπο κατοικίας τους στον τόπο της εργασίας και αντίστροφα με φορτηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που ανήκουν στις εν λόγω επιχειρήσεις, χωρίς καταβολή κομίστρου, εφ’ όσον ο τόπος εργασίας τους δεν εξυπηρετείται συγκοινωνιακά και τα εν λόγω αυτοκίνητα πληρούν τους όρους ασφαλείας που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Με την αυτή ή όμοια απόφαση καθορίζονται και οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις καθώς και η διαδικασία χορήγησης άδειας για μεταφορά των παραπάνω προσώπων.

β) Η μεταφορά μέχρι 3 εργατών ή τεχνιτών με φορτηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που ανήκουν σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές, γεωργικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις και εμπορικές εν γένει επιχειρήσεις από τα καταστήματα της επιχείρησης για τη συνοδεία, εκφόρτωση και παράδοση στους τόπους προορισμού των παραγομένων και πωλουμένων από αυτές προϊόντων ή για τη συνοδεία, φόρτωση ή εκφόρτωση υλικών και εργαλείων που υπηρετούν τις λειτουργικές τους ανάγκες».

3. Το άρθρα 1, 2 , 3, 7 και 15 του ν. 1959/1991 (Α’ 123) καταργούνται.

Άρθρο 32

1. Η παράγραφος 1 του Κεφαλαίου Β της Υ.Α. υπ’ αριθμ. Α2/29542/5347/1991(Β΄ 707) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Η διενέργεια οδικών εμπορευματικών μεταφορών γενικά με φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, πλην βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και υγραερίων, επιτρέπεται μόνον εφόσον πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω όροι:

α. Τα μεταφερόμενα εμπορεύματα ανήκουν στην επιχείρηση ή στον επαγγελματία υπέρ της οποίας ή του οποίου έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του ΦΙΧ αυτοκινήτου ή έχουν πωληθεί, αγορασθεί, μισθωθεί ή εκμισθωθεί, παραχθεί, εξορυχθεί, μεταποιηθεί ή επισκευασθεί από αυτή ή αυτόν ή είναι είδη απαραίτητα για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών της επιχείρηση ή του επαγγελματία

Για την απόδειξη των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο οι οδηγοί των αυτοκινήτων αυτών πρέπει να έχουν μαζί τους έντυπο έγγραφο (τιμολόγιο, άλλο φορολογικό στοιχείο κλπ.), το οποίο συμπληρώνεται από τον υπεύθυνο της μεταφοράς και αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο, το οποίο επιδεικνύεται σε κάθε ζήτησή του στις αρμόδιες αρχές ελέγχου.

β. Η μεταφορά εξυπηρετεί την προσκόμιση των εμπορευμάτων προς την επιχείρηση, την αποστολή τους από αυτή ή τη μετακίνησή τους είτε εντός είτε εκτός της επιχείρησης για λογαριασμό της.

γ. Το ΦΙΧ αυτοκίνητο οδηγείται από τον επαγγελματία ή από προσωπικό που απασχολείται από την επιχείρηση, ή από προσωπικό που τίθεται στη διάθεση της επιχείρησης δυνάμει συμβατικής υποχρέωσης. Το ΦΙΧ αυτοκίνητο μικτού βάρους κάτω από 4.000 χιλιόγραμμα μπορεί να οδηγείται και από μέλη της οικογενείας του ιδιοκτήτη του.

δ. Οι μεταφορές με ΦΙΧ αυτοκίνητα είναι απαραίτητες στο πλαίσιο των κυρίων δραστηριοτήτων της επιχείρησης ή του επαγγελματία και για τη διενέργεια αυτών δεν εισπράττεται άμεσα ή έμμεσα κόμιστρο.

ε. Δεν μεταφέρουν άλλα εμπορεύματα ή υλικά πέραν αυτών που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας τους.

2. Τα ΦΙΧ αυτοκίνητα επιτρέπεται επίσης να διενεργούν και διεθνείς μεταφορές.»

2. Καταργούνται από 11 Αυγούστου 2015 οι παρακάτω διατάξεις της ΥΑ υπ’ αριθμ. Α2/29542/5347/1991(Β΄ 707):

α. Η περίπτωση αα’ (βεβαίωση) και η περίπτωση ββ’ (υπεύθυνη δήλωση) για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας αγροτικού Φορτηγού Ιδιωτικής Χρήσης της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου Γ’

β. Η περίπτωση δ’ (βεβαίωση) της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου Δ’.

γ. Οι παράγραφοι 3, 5, 6 και 8 του Κεφαλαίου Δ’.

3. Καταργείται η περίπτωση δδ’ της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου Γ’ (υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων) της Υ.Α. υπ’ αριθμ. Α2/29542/5347/1991(Β΄ 707) για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας επαγγελματικού Φορτηγού Ιδιωτικής Χρήσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας σε εφαρμογή συστάσεων εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
Άρθρο 34

Καταργητικές και τροποποιητικές διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις:
α. Των παραγράφων 2, 4 και 5 του άρθρου 6, της παραγράφου 2 του άρθρου 7, της παραγράφου 1 και 3 του άρθρου 8, της παραγράφου 2 του άρθρου 9, της παραγράφου 2 του άρθρου 12, της παραγράφου 6 του άρθρου 13, του έκτου, έβδομου και όγδοου εδαφίου της παραγράφου 4 και της περιπτώσεως β) της παραγράφου 5 του άρθρου 17 και της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του ν.δ. 96/1973 (Α’ 172), όπως ισχύουν.

β. Της περίπτωσης στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν.1316/1983 (Α’3), όπως ισχύει.

γ. Της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του ν.4052/2012 (Α’41), όπως ισχύει.

δ. Της παραγράφου 6 του άρθρου 11 του ν.5607/1932 (Α’ 300), όπως ισχύει.

ε. Της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 20 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό ΔΥΓ3α/ΓΠ.132979/2005 (Β’352), όπως ισχύει.

στ. Της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό Α6/2880/1980 (Β’828).

ζ. Της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του ν.2166/1993 (Α’ 137), όπως ισχύει.

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 26 του ν.2166/1993 (Α’ 137), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «3. Οι εταιρείες στις οποίες παρασχέθηκε σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακαποθήκης ή άδεια χονδρικής πώλησης με είδος δραστηριότητας την φαρμακαποθήκη, υποχρεούνται πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους να προσλάβουν υπεύθυνο επιστήμονα φαρμακοποιό, που διαθέτει τα προσόντα που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 2 του ν.1963/1991 (138 Α‘) και δεν ασκεί άλλο επιτήδευμα ή κατέχει άλλη έμμισθη θέση. O νόμιμος εκπρόσωπος των εταιρειών αυτών, των οποίων οι μέτοχοι ή οι εταίροι ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι ή τα μέλη της Διοίκησης τους δεν απαιτείται να είναι φαρμακοποιοί, έχει το δικαίωμα να μετέχει με δικαίωμα ψήφου και ανεξάρτητα από το εάν έχει ή όχι την ιδιότητα του φαρμακοποιού, στις τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις του «Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων» ως ισότιμο μέλος αυτού και δικαιούται να εκλέγει και να εκλέγεται ως τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και του Πειθαρχικού
Συμβουλίου τούτου, υπό τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις, που ορίζουν οι διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 11, του π.δ. 613/1977 (ΦΕΚ 199 Α‘).»
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία

Οι προτάσεις και επισημάνσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου πάνω στο έκτασης 41 σελίδων προσχέδιο της συμφωνίας, περιλαμβάνονται σε email που απέστειλε στους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών.

Στο "στόχαστρο" μπαίνει μέχρι και το επίδομα θέρμανσης, που οδηγείται προς κατάργηση, όπως και άλλα κοινωνικά επιδόματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», η οποία παρουσιάζει το email.

Επιπλέον, από το 2018 θα γίνει αναμόρφωση στα οικογενειακά επιδόματα, με ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων και πολυτέκνων. Θα υπάρξει «μαχαίρι» στο συνολικό ποσό που παίρνουν οι οικογένειες των δύο κατηγοριών, είτε μέσω κατάργησης των εν λόγω επιδομάτων, είτε μέσω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Περί τους 800.000 τριτέκνους, που παίρνουν 500 ευρώ ετησίως για κάθε ένα από τα εξαρτώμενα τέκνα του και έως 40 ευρώ κάθε μήνα, αναμένεται να είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τα αναπηρικά επιδόματα αναμένεται ένα πιλοτικό σύστημα που θα ορίζει ποιοι πληρούν τα κριτήρια για την λήψη τους. Ορθολογισμός θα υπάρξει στα επιδόματα για μεταφορές αλλά και την παιδεία, δηλαδή το φοιτητικό επίδομα που σήμερα φτάνει τα 1.000 ευρώ. Από το 2018 θα επέλθει και επανασχεδιασμός του επιδόματος θέρμανσης.

Στο προσχέδιο εντάσσονται και οι καταργήσεις στις φορολογικές απαλλαγές για τις ιατρικές δαπάνες και τα φορολογικά προνόμια των ναυτικών. Ειδικότερα προβλέπεται κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου. Θα καταργηθεί/αυξηθεί και το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους ναυτικούς, όπως και θα υπάρξει επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται στο email, συναινεί σε εκ των υστέρων ελέγχους της νομιμότητας στις ομαδικές απολύσεις, αντί για την εκ των προτέρων έγκριση από τον υπουργό Εργασίας.

Οι εργοδότες θα πρέπει να απευθύνονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) για να προχωρήσουν στις σχεδιαζόμενες ομαδικές απολύσεις, που θα μπορούν να εφαρμοστούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την κοινοποίησή τους. Ακόμη, η υπάρχουσα κοινοτική οδηγία θα αποτελεί βάση για την προσαρμογή του κατώτατου ορίου απολύσεων.

Επιπλέον, προβλέπεται πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας για τις συντηρητικές κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο.

Στο μεταξύ, η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Λόγω αυτού αναμένονται αυστηροί έλεγχοι για τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
ΦΤΑΣΑΝΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


 πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέλος τα επιδόματα για 1 εκατ. δικαιούχους - Πότε αλλάζουν όλα

Με την έλευση του νέου έτους, το 2017, σημαντικές ανατροπές αναμένονται σε 135 επιδόματα, τα οποία εισπράττουν περισσότεροι από 1 εκατ. δικαιούχοι, εκ των οποίων η πλειοψηφία (870.000 δικαιούχοι) λαμβάνουν το επίδομα τέκνου και το ειδικό επίδομα τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας.

Το συνολικό κόστος όλων των επιδομάτων ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ καταβάλλονται για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα 700 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών. Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες, 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.


Σύμφωνα με την Ημερησία, στα επιδόματα αυτά έρχονται σαρωτικές αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με το τρίτο μνημόνιο να αναδιατάξει τον χάρτη των επιδομάτων, ώστε άλλα να καταργηθούν, άλλα να συγχωνευθούν και άλλα να καταβάλλονται με αυστηρότερα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Από την αλλαγή του χάρτη των επιδομάτων θα προκύψουν εξοικονομήσεις που θα διοχετευθούν σε κοινωνικές υπηρεσίες με έμφαση σε όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, και κυρίως εισόδημα στα όρια της φτώχειας, δηλαδή κοντά στις 6.000 ευρώ τον χρόνο. Μοιραία χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι θα πάψουν να τα λαμβάνουν.

Τελευταία φορά

Στο στόχαστρο των αλλαγών μπαίνουν τα οικογενειακά επιδόματα τέκνων, τριτέκνων και πολυτέκνων που θα καταβληθούν για τελευταία φορά με τη σημερινή τους μορφή και κριτήρια μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτό που σχεδιάζεται είναι η κατάργηση και ενοποίηση των σημερινών ποσών σε ένα επίδομα για όσους έχουν τρία και άνω παιδιά με νέα κριτήρια εισοδήματος που θα είναι χαμηλότερα από τα σημερινά. Ηδη, συζητείται να μπει χαμηλότερος κόφτης εισοδήματος για το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί που καταβάλλεται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους πέραν του ενιαίου επιδόματος τέκνων. Ο κόφτης είναι πιθανό να αφήσει εκτός τους τρίτεκνους με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και τους πολύτεκνους με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ με τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν και το 2017, εισπράττουν τα επιδόματα με εισόδημα ως 45.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και ως 52.000 ευρώ οι πολύτεκνοι.

Η χορήγησή τους όμως με τα νέα κριτήρια δεν προϋποθέτει σε καμία περίπτωση ότι θα παίρνουν και το ίδιο ποσό. Για παράδειγμα μια τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα 20.000 ευρώ δικαιούται 1.500 ευρώ τον χρόνο από το ειδικό επίδομα τριτέκνων (500 ευρώ ανά παιδί από το τρίτο και πάνω) και άλλα 960 ευρώ από το ενιαίο επίδομα που χορηγείται σε όλους όσοι έχουν ένα ή περισσότερα παιδιά. Με την ενοποίηση των δύο επιδομάτων είναι πιθανό το ποσό να περιοριστεί μόνο στο ύψος του ειδικού επιδόματος και να παίρνει τα 1.500 ευρώ από το 2018 και μετά. Η απώλεια των 960 ευρώ θα διοχετευθεί σε άλλες μορφές ενίσχυσης της οικογένειας, που το υπουργείο Εργασίας τις συνδυάζει με την παροχή περίθαλψης ή τη χρηματοδότηση πολιτικών απασχόλησης κ.λπ.

Ο άξονας των αλλαγών περιγράφεται στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπου γίνεται λόγος για ενοποίηση του επιδόματος τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων σε ένα ποσό με νέα κριτήρια, που αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε έναντι αδράς αμοιβής να προτείνει ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης.

Στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει το Εθνος, περιγράφει 4 σενάρια και προτείνει ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Στο στόχαστρο η Τράπεζα βάζει κυρίως τους τριτέκνους που είναι στις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες. Παρ' όλα αυτά, στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν πως έχουν επεξεργαστεί πάνω από 10 δικά τους σενάρια.

Αντίστοιχα μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη πρέπει να μπει σε πιλοτική εφαρμογή το νέο καθεστώς αντιμετώπισης της αναπηρίας. Στόχος είναι να μπουν κοινοί κανόνες για όλα τα επιδόματα και να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων τα ΚΕΠΑ, με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην αναπηρία και στις χρόνιες παθήσεις. «Πρέπει να αλλάξει το ιατροκεντρικό μοντέλο προσέγγισης», εξηγούν κρατικοί αξιωματούχοι προαναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα αναπηρικά επιδόματα.

 Επίδομα Ενδειας

Δινόταν από τους δήμους μαζί με το φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1.300 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. €.

 Aπροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό στα 5,2 εκατ. € Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,9 το '17 και τα υπόλοιπα το '18.
 

• Επίδομα για αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. €. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.
 

• Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελουμένους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατ. €.

Συνδυαστικά από το 2018 στον «κουμπαρά» του ΚΕΑ μπαίνουν και εξοικονομήσεις από φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 100-180 εκατ. €. «Ψαλίδι» μπαίνει σε:

• φοροαπαλλαγές ναυτικών

• έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους

• επίδομα θέρμανσης (η λογική είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά)

• φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα (80 εκατ. €). Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για πληρωμές με «ηλεκτρονικό χρήμα».
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε 8 ημέρες θα κριθούν διαπραγματεύσεις και εκλογές

Το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα στις αρχές του 2017, θα κριθεί εντός των επόμενων 8 ημερών που καταλήγουν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για να κλείσει την 2η αξιολόγηση. Ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε περιοδείες ανά την Ελλάδα δίνοντας προεκλογικό χρώμα στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε Θράκη και Ήπειρο αντίστοιχα.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η 2η αξιολόγηση θα κλείσει έως και τις 5 Δεκεμβρίου, αφού η ελληνική πλευρά θα τα δώσει όλα για να μπει στην τελική ευθεία η διευθέτηση του χρέους.

Σημειώνουν ότι εφόσον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή τόνισε ότι μπορεί να καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στα εργασιακά, στα δημοσιονομικά και στο τομέα της Ενέργειας αφήνει να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί υπό προϋποθέσεις.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να κλείσει την 2η αξιολόγηση αλλά να υπάρξουν δεσμεύσεις για την διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και σε αυτό το σημείο το ΔΝΤ και η ΕΕ συγκρούονται για τα μέτρα που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ προτείνει ή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5 % σε 1,5% διαφορετικά εισηγείται την λήψη επώδυνων μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, ενώ η Ευρώπη με τον Β. Σόιμπλε μπαίνει για μία φορά εμπόδιο στο θέμα του ελληνικού χρέους επιμένοντας παράλληλα να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και δηλώσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα υπάρχει περίπτωση να βγει λευκός καπνός από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όμως άφησε ανοιχτό ακόμα και το σενάριο των εκλογών μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του, γνωρίζουν πως η ψήφιση πρόσθετων μέτρων από την ελληνική βουλή, για το 2018 έως το 2020, όπως ζητούν οι δανειστές, θα έφερνε μεγάλα προβλήματα και καταβάλουν προσπάθειες να τα αποφύγουν.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!