EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

ΠΩΣ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ…ΠΩΣ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟπηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Περισσότερα από 100.000 «μπλοκάκια» ετοιμάζονται να δηλώσουν διακοπή εργασιών έως το τέλος του έτους .

Τρεις εβδομάδες προτού μας αποχαιρετήσει το 2016 η κυβέρνηση δεν έχει κατάφερε να λύσει τα διαδικαστικά που απαιτούνται για να προχωρήσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που η ίδια θέσπισε με αποτέλεσμα όσοι αμείβονται με μπλοκάκι να πασχίζουν να ζήσουν με 300-600 ευρώ που εισπράττουν.

Εκτός από τη μεγάλη επιβάρυνση που έρχεται, νόμοι αλλάζουν, εγκύκλιοι που έπρεπε να εκδοθούν έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, με ολόκληρο το σύστημα βρίσκεται ακόμα στον αέρα.

Οι ανατροπές και τα μυστήρια του νόμου Κατρούγκαλου έχουν ως αποτέλεσμα να ετοιμάζονται χιλιάδες υποαπασχολούμενοι να σπεύσουν μαζικά στις ΔΟΥ, στα Ταμεία και το ΓΕΜΗ -μέσα στις επόμενες 40 ημέρες το πολύ- για να κλείσουν τα μπλοκ παροχής υπηρεσιών τους και να αποσυρθούν από την αγορά εργασίας, προκειμένου να μην καταντήσουν να δουλεύουν τζάμπα (ή να μπαίνουν και μέσα) για να δίνουν τα 2/3 όσων βγάζουν στο κράτος.
Και ενώ υπόσχεται αύξηση κατώτατων μισθών και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να λύσει τον γόρδιο δεσμό των διατάξεων που αλλάζουν ή καθυστερούν, ενώ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει με ασφάλεια εάν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα μπορέσουν τελικά να δουλέψουν και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται από 1.1.2017. Στην παγίδα του νόμου θα πέσουν και όσοι πιαστούν στα νέου τύπου τεκμήρια, τα οποία θα εκτοξεύουν τις ασφαλιστικές εισφορές σε άγνωστα ύψη.

Εκτός από όσους ξέρουν ήδη ότι δεν θα έχουν δουλειά και δήλωσαν πρώτοι-πρώτοι διακοπή εργασιών στην Εφορία (με 100 ευρώ πρόστιμο και αναδρομικά), άλλοι κάτοχοι μπλοκ παροχής υπηρεσιών περιμένουν απλώς μέχρι να τελειώσει ο Δεκέμβριος για να δουν αν θα τους προκύψει κάποιο εισόδημα για να το εισπράξουν πριν κλείσουν το μπλοκάκι τους. Οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή μέχρι τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, όπως τους επιτρέπει ο νόμος, ευελπιστώντας να φανεί έως τότε αν υπάρχει γι’ αυτούς κάποια προοπτική απασχόλησης στο 2017 και να κρίνουν αν πρέπει να το κρατήσουν ανοιχτό, εφόσον φυσικά βάλει τέλος και η κυβέρνηση στην ασάφεια για το τι θα κληθούν να πληρώσουν στο κράτος.

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά 

Παρά την κρίση, τα χαράτσια (τέλος επιτηδεύματος) και όσα άλλα επαχθή μέτρα έχουν ληφθεί, υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 εργαζόμενοι άντεξαν έως φέτος να κρατούν ακόμα ανοιχτά τα μπλοκάκια τους για να μπορέσουν να βρουν κάποια στιγμή μια δουλειά και ένα εισόδημα που το έχουν ανάγκη. 

Από τον καινούριο χρόνο, όμως, έρχονται απαγορευτικές επιβαρύνσεις, δηλαδή 26,95% για εισφορές σύνταξης και υγείας, οι οποίες, μαζί με τους φόρους εισοδήματος, την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά, φτάνουν στο 50% ή και έως και το 70%!
Έτσι, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει και να κανονίσει τίποτα για τη νέα χρονιά και εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί (ίσως πάνω από 100.000 κάτοχοι μπλοκ παροχής υπηρεσιών) σκέφτονται πολύ σοβαρά να προβούν σε διακοπή εργασιών το 2017.

Μείωση μισθού στους νέους 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με νομοσχέδιο που κατατέθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, αποκαλύπτεται ότι θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι νέοι κάτω των 25 που αμείβονται με 510 ευρώ, σε σχέση με εκείνους που παίρνουν τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Με τη νέα διάταξη αλλάζει ο νόμος Κατρούγκαλου (στην παράγραφο 2 του άρθρου 38 του Ν.4387/2016) και καθορίζει ότι «η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το έκαστο προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ενώ για μισθό 586,08 ευρώ (κατώτατος) ένας εργαζόμενος θα πληρώνει ασφαλιστική εισφορά 93,77 ευρώ ο ίδιος και άλλα 146,87 ο εργοδότης του (σύνολο κρατήσεων 240,64 ευρώ) και καθαρά στην τσέπη θα παίρνει 492,31 ευρώ, αν ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών και παίρνει μισθό 510,95 ευρώ, θα έχει και αυτός τις ίδιες ακριβώς κρατήσεις και όχι 209,79 ευρώ (81,75 ο ίδιος και 128,04 ο εργοδότης) όπως θα ίσχυε αν δεν άλλαζε η διάταξη.  

Έτσι, αν ψηφιστεί αυτή η διάταξη, ένας νέος εργαζόμενος των 510 ευρώ ανακαλύπτει ξαφνικά ότι από 1.1.2017 θα παίρνει καθαρά στο χέρι όχι τα 429,20 ευρώ όπως υπολόγιζε, αλλά μόλις 417,18. Δηλαδή χάνει 12 ευρώ τον μήνα ή 144 ευρώ τον χρόνο, μόνο και μόνο από μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής σε ό,τι είχε ψηφιστεί και ίσχυε.

«Γκρίζες» ζώνες 

Και ενώ στην κυβέρνηση προβάλλουν ως αντεπιχείρημα ότι και στη μισθωτή εργασία οι ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται πλέον από 45%-50%, το χειρότερο για τους κατόχους μπλοκ παροχής υπηρεσιών είναι ότι οι πραγματικές επιβαρύνσεις είναι τελικά άγνωστες, αφού υπάρχουν και άλλες διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και μπορεί να αλλάξουν, ενώ αναμένονται και αναλυτικές εγκύκλιοι που κρύβουν παγίδες για όλους τους αμειβόμενους με μπλοκάκι.

Συγκεκριμένα:

1. Υπολογισμός των εισφορών: Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν ότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο της κύριας σύνταξης θα ανέρχονται μηνιαίως σε ποσοστό 20% για όλους που υπάγονται ή θα υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Με τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα σήμερα, αυτό θα υπολογίζεται επί του μηνιαίου εισοδήματος όπως αυτό προκύπτει με βάση τα καθαρά κέρδη από την άσκηση δραστηριότητας και κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικών κερδών καταβάλλουν ως ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά 117 ευρώ, δηλαδή το 20% του ποσού των 586 ευρώ που αποτελεί τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Όπως επισημαίνει, όμως, ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, «εδώ αρχίζουν τα δύσκολα». Τι είναι το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα; Η έννοιά του ερμηνεύεται φορολογικά ως «κέρδη προ φόρων μετά τη φορολογική αναμόρφωση»

Έτσι, «έσοδα φορολογητέα» από τη δραστηριότητά μας μπορεί να θεωρούνται και: έσοδα προηγούμενων χρήσεων, κρατικές επιχορηγήσεις, συναλλαγματικές διαφορές, επιδοτήσεις ή και η απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης).

Άρα μπορεί και για όλα αυτά να οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, έστω και αν είναι τυχαία ή μη επαναλαμβανόμενα έσοδα από το παρελθόν που δεν υπάρχουν πια.

Αλλά και ο όρος για υπολογισμό των κερδών «μετά τη φορολογική αναμόρφωση» μπορεί να βγάλει έξτρα κρατήσεις ή και εκ των υστέρων πρόστιμα.

2. Διπλή ασφάλιση: Πολλοί γνωρίζουν ότι αν και έχουν ασφάλιση από μισθωτή εργασία, δεν πρόκειται να ξαναπάρουν απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ, οπότε θα πληρώνουν δυο ασφαλιστικές εισφορές για μια αβέβαιη σύνταξη.

Προτιμούν έτσι να κλείσουν το μπλοκάκι, να κρατήσουν τη μισθωτή εργασία και να εξετάσουν αργότερα πώς μπορούν να συνεχίσουν την τυχόν έξτρα εργασία και το συμπληρωματικό εισόδημα που έχουν. Και αυτό θέλουν να το κάνουν τις τελευταίες ημέρες του έτους.

Για παράδειγμα: 

Νέος ασφαλισμένος (μετά την 1.1.1993) με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και, παράλληλα, με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, μπορούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το μπλοκάκι, εφόσον είχε σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) ΙΚΑ ως μισθωτός. Από 1.1.2017 η απαλλαγή αυτή καταργείται και πλέον ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και επί του εισοδήματος που θα έχει από το μπλοκάκι, ενώ θα συνεχίσουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις ως είχαν επί του μισθού του.

Έτσι, στο χειρότερο σενάριο θα πρέπει να καταβάλλει:

- Ως μισθωτός εισφορές 6,67% για σύνταξη (13,33% ο εργοδότης), 2,55% για υγεία (4,55% ο εργοδότης) και 3,5 % για επικούρηση (3,50% ο εργοδότης).

- Για το μπλοκάκι 20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία.

Αν στο μπλοκάκι έχει εισόδημα 1.000 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ για σύνταξη και 69,50 ευρώ για υγεία, ενώ σήμερα απαλλάσσεται.

Ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι που πλήρωνε στον ΟΑΕΕ (ΠΟ6 κατηγορία) 408,38 ευρώ τον μήνα. Από 1.1.2017 για εισόδημα 1.500 ευρώ τον μήνα θα πληρώνει 404,25 ευρώ για σύνταξη και υγεία. Για μηνιαίες αμοιβές 2.000 ευρώ θα καταβάλλει εισφορές 539 ευρώ, ενώ για 2.500 ευρώ θα πληρώνει 673,75 ευρώ.

Μισθωτός με εισόδημα από μπλοκάκι 3.000 ευρώ για το 2016. Αυτή τη στιγμή η επιβάρυνση είναι ο φόρος και το τέλος επιτηδεύματος. Από 1.1.2017 θα πληρώσει εισφορά 26,95% επί του εισοδήματος των 3.000 ευρώ. Η πρόσθετη επιβάρυνση είναι 809 ευρώ. Μαζί με τον φόρο και το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώσει 1.941 ευρώ, δηλαδή το 65% του αρχικού εισοδήματος.

3. Έξτρα φόροι: Όταν υπάρχει όμως μισθός, το μπλοκάκι δεν φορολογείται σαν μισθωτή υπηρεσία αλλά σαν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα. Έτσι, μέσω της ενιαίας κλίμακας ο φόρος μπορεί να φτάσει να είναι το 45% του ποσού, διότι οι ενδιάμεσες κλίμακες μπορεί να έχουν καλυφθεί από τον μισθό. Για την ακρίβεια, ο νόμος αναφέρει το εξής: τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την κλίμακα αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως, δεν ισχύει η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν.  

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι βεβαιώνεται και ποσό φόρου ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του φορολογικού έτους. Τη γνωστή σε όλους μας προκαταβολή φόρου δηλαδή. Επίσης η επιχείρηση-μπλοκάκι έχει να πληρώνει και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ αν έχει παρέλθει η πενταετία από την ημερομηνία έναρξής του. 

4. Η συμμετοχή του εργοδότη: σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ήδη το ξήλωμα των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπουν ότι από 1.1.2017, στο κόστος των ασφαλίστρων που αναλογούν στον μισθό των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι θα μετέχουν και οι εργοδότες. Και αυτό, λόγω αδυναμίας εφαρμογής, στην πράξη, της σχετικής ευνοϊκής για τους εργαζομένους διάταξης, εφόσον δεν κατατίθεται σύμβαση παροχής εξαρτημένης σχέσης εργασίας.

Ο νόμος προέβλεπε επιμερισμό των ασφαλιστικών κρατήσεων (20%) κατά το 1/3 στον εργαζόμενο (6,65%) και κατά 2/3 στον εργοδότη του(13,35%). Αν αλλάξει αυτό, η επιβάρυνση θα φτάνει στο 20% για τον εργαζόμενο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο διαχείρισης των περιπτώσεων που θα προκύψουν αν ο εργαζόμενος δηλώνει ότι απασχολείται με σχέση (υποκρυπτόμενης) εξαρτημένης εργασίας και ο εργοδότης ή οι εργοδότες τους δεν το αποδέχονται, προκειμένου να αποφύγουν το πρόσθετο κόστος (καταβολή δώρων, αδειών κ.ά.).

Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθούν φορολογικά και άλλα κριτήρια (ποσοστό του εισοδήματος που προκύπτει από την αμοιβή με μπλοκάκι, τη διάρκεια της απασχόλησης κ.ά.) αποσυνδέοντας τον τρόπο αμοιβής από τη μορφή της εργασιακής σχέσης.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει ο κίνδυνος μετακύλισης στον εργαζόμενο ολόκληρου του βάρους της ασφάλισης μέσω... περικοπής του μισθού.   

Για παράδειγμα: 

Έστω εργαζόμενος με μπλοκάκι των 700 ευρώ. Οι μηνιαίες εισφορές που αναλογούν φθάνουν στα 238,70 ευρώ. 

Αν επιμεριστούν με τον εργοδότη, το βάρος μοιράζεται ως εξής:

- Για τη σύνταξη θα καταβάλλονται 140 ευρώ, 46,69 από τον ασφαλισμένο και 93,31 από τον εργοδότη.

- Για την ασθένεια αναλογούν 49,70 ευρώ, από τα οποία ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει 17,85 και ο εργοδότης 31,85.

- Για την επικουρική ασφάλιση αναλογούν 49 ευρώ, τα 24,50 από τον ασφαλισμένο και τα 24,50 από τον εργοδότη.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελέγχους, αυτοψίες, πρόστιμα και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιπτώσεις ρευματοκλοπής

Ελέγχους, αυτοψίες, πρόστιμα και διακοπή της ηλεκτροδότησης για περιπτώσεις ρευματοκλοπής, προβλέπει ο Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που τίθεται σε ισχύ με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.


Η θέσπιση του Κώδικα αποτελεί μια εκκρεμότητα που χρονολογείται από το? 2001, την οποία «κλείνει» τώρα η ΡΑΕ με απόφαση που έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια και θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο Κώδικας ρυθμίζει συνολικά τις σχέσεις καταναλωτών αλλά και των μικρών παραγωγών (φωτοβολταϊκά, μικρά αιολικά κλπ.) με το δίκτυο, τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις, θέματα μετρήσεων, νέων συνδέσεων και κάλυψης του κόστους ανάπτυξης του δικτύου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη μέτρηση της κατανάλωσης και τις αποκοπές λόγω χρεών.

Ζήτημα αιχμής αποτελούν οι ρευματοκλοπές καθώς το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2014 ανεβάζουν το ποσοστό της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας σε 2,31 % επί της τελικής κατανάλωσης ρεύματος, ωστόσο όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι έκτοτε το φαινόμενο έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.


Ο Κώδικας Διαχείρισης της ΡΑΕ περιγράφει πέντε διαφορετικούς τύπους επεμβάσεων που αποσκοπούν σε ρευματοκλοπή, που είναι συγκεκριμένα:

-Επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας, δηλαδή σε καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης.

-Απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή το Δίκτυο, παρακάμπτοντας την μετρητική διάταξη ή απουσία αυτής, οπότε και το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας δεν καταγράφεται.

-Απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναερίου δικτύου, απουσία μετρητικής διάταξης ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος.

-Αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ (π.χ. απενεργοποίηση μετά από αίτημα Προμηθευτή λόγω υπερημερίας, παραβίαση όρων σύμβασης σύνδεσης από πελάτη, μη ανανέωση εργοταξιακής παροχής), με ή χωρίς αλλοίωση της μέτρησης.

-Αυθαίρετη επανασύνδεση παροχών που έχουν διακοπεί κατόπιν αίτησης οικειοθελούς διακοπής από τον τελευταίο χρήστη ή κατόπιν υποβολής δήλωσης παύσης εκπροσώπηση από τον τελευταίο προμηθευτή (χωρίς νέα δήλωση εκπροσώπησης και δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς προμήθειας καθολικής υπηρεσίας), με ή χωρίς παράκαμψη του μετρητή οπότε και η καταναλισκόμενη ενέργεια δεν τιμολογείται είτε αυτή καταγράφεται είτε όχι.

Σύμφωνα με τον Κώδικα ο έλεγχος στο «ρολόι» θα γίνεται από τους καταμετρητές κάθε φορά που καταγράφουν την κατανάλωση ενώ στοχευμένοι έλεγχοι θα γίνονται όταν υπάρχουν ενδείξεις για κλοπή, όπως σημαντικές και αιφνίδιες μεταβολές στην κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι (και πώς) μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφές ΕΝΦΙΑ

Τσουνάμι νέων προσφυγών για τον τρόπο καθορισμού των αντικειμενικών αξιών αλλά και σωρεία απαιτήσεων για επιστροφές ποσών από τον ΕΝΦΙΑ, ανοίγει με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Το Β΄τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου δέχθηκε μεν (αρ. απ. 2335/2016) ότι «οι επιτροπές που συγκλήθηκαν για τον προσδιορισμό αντικειμενικών αξιών δεν λειτούργησαν σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει υπολογισμό αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές...» , έκρινε όμως ότι για λόγους προστασίας των δημοσίων εσόδων θα πρέπει αναδρομικά να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2016. Αφήνοντας όμως «παράθυρο» για επέκταση της αναδρομικότητας σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα αναπροσαρμογή των τιμών.


Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι (Φιλοθέης , Ψυχικού, Ν. Βουτζά, Δελφών) που προσέφυγαν είχαν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους αναμένεται ο προσδιορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών για να υπολογιστούν οι διαφορές υπέρ τους. Κι όσο αργεί αυτή η αναπροσαρμογή από πλευράς διοίκησης του υπ. Οικονομικών τόσο αυξάνει η πιθανότητα στο τέλος να αναγκαστεί το Δημόσιο να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Και τούτο διότι το σκεπτικό του ΣτΕ , στην παρ. 18 , λαμβάνει υπόψη του και την παράμετρο της κωλυσιεργίας του υπ. Οικονομικών την οποία δεν προτίθεται να … ανεχθεί εσαεί. Άλλωστε το δικαστήριο δέχθηκε τις προσφυγές του αλλά «αποδίδει μείζονα βαρύτητα στο επιτακτικό δημόσιο συμφέρον που καθίσταται ακόμη εντονότερο υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες» γι΄ αυτό αποφάσισε την ισχύ της αναδρομικότητας από τον χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης (Ιούνιος 2016) και όχι από τον χρόνο έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης (Μάιος 2015).

Το κρίσιμο για τους διεκδικούντες επιστροφές ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι το εξής στο διατακτικό της απόφασης : « Η εκπλήρωση από τη Διοίκηση της υποχρέωσης θέσπισης τιμής ζώνης (αντικειμενικές αξίες) είναι άδηλο αν θα καταλήξει στη θέσπιση τιμής διαφορετικής από την ακυρωθείσα … απαιτεί δε, ικανό χρόνο κατά τον οποίο εγείρεται ο κίνδυνος αδυναμίας νόμιμης επιβολής και είσπραξης των σχετικών φόρων, ιδίως του ΕΝΦΙΑ».


ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Το ΣτΕ εντοπίζει ότι «οι επιτροπές του υπουργείου προχώρησαν στον προσδιορισμό των αξιών με οριζόντιο τρόπο μειώνοντας με ποσοστά ( ανάλογα με τις τιμές) και όχι σύμφωνα με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες». Αν λοιπόν έως 31/12 του τρέχοντος έτους οι επιτροπές αυτές δεν αναπροσαρμόσουν τις τιμές στις 4 αυτές περιοχές, τότε ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα είναι παράνομος και εάν πληρωθεί το 2017 από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να επιστραφεί μαζί με τα αναδρομικά του 2016. Τούτο διότι χιλιάδες δικαιούχοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έχει «αποτυπώσει» πλήρως το μπάχαλο που επικρατεί στο Δημόσιο για ένα τόσο σοβαρό όσο και εξοντωτικό φορολογικό μέτρο.


Στην παρ. 16 της απόφασης οι σύμβουλοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τις πλημμέλειες έως αυθαίρετες ενέργειες του Δημοσίου σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών, αναφέροντας: «Ο ισχυρισμός του Δημοσίου ότι οι αιτούντες (προσφεύγοντες) δεν πρόβαλλαν συγκεκριμένα στοιχεία (σς ανακαθορισμού των τιμών), κρίνεται απορριπτέος» καθώς παραβιάζεται «η θεμελιώδης αρχή της νομιμότητας της κανονιστικής δράσης της Διοίκησης». Το ΣτΕ μάλιστα κρούει κώδωνα κινδύνου ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις τίθεται γενικότερα ζήτημα καταβολής φόρων επί ακίνητης περιουσίας. «Η επέλευση του ανωτέρου κινδύνου μπορεί να παραβλάψει ουσιωδώς την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και να προκαλέσει νέες σοβαρές δημοσιονομικές αβεβαιότητες» τονίζεται χαρακτηριστικώς.


Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. Επιπρόσθετα, σημειώνουν: «Κατά την κοινή πείρα, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο προσδιορισμού της αγοραίας αξίας ενός ακινήτου είναι η τοποθεσία του, ο ως άνω ορισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε επίπεδο δημοτικής ενότητας ή κοινότητας δήμου, κατόπιν συνεκτίμησης (διενεργούμενης κατ’ εφαρμογή της προαναφερόμενης ειδικής μεθόδου) συγκεκριμένων, περιλαμβανόμενων στο διοικητικό φάκελο, πρόσφορων και επίκαιρων στοιχείων για την πραγματική αγοραία αξία των ακινήτων στη σχετική ζώνη ή, σε περίπτωση αιτιολογημένης διαπίστωσης της ανυπαρξίας τέτοιων στοιχείων, με συνεκτίμηση ανάλογων υφιστάμενων στοιχείων για τις όμορες/γειτονικές ζώνες ή για άλλες ζώνες που κρίνονται αιτιολογημένα ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις ομοιότητες όσον αφορά την αγορά ακινήτων. Μεταξύ των στοιχείων που (πρέπει να) λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο αυτό, είναι και η προβλεπόμενη (απλή) γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου». Επομένως, υπογραμμίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, «η πρόταση ή/και ο κανονιστικός καθορισμός των τιμών εκκίνησης δεν χωρεί νομίμως, αν γίνεται κατά παραγνώριση των προαναφερόμενων, συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας ή του συνόλου της επικράτειας, κατά γενική επίκληση και εκτίμηση στοιχείων αναγόμενων σε διάφορες περιοχές και δίχως συγκεκριμένη μεθοδολογία, που να έχει τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά».


Αδυναμία προσδιορισμού των πραγματικών τιμών


Προς το παρόν υπάρχουν μόνον σχέδια από κυβερνητικής πλευράς για τις αντικειμενικές αξίες ενώ ο χρόνος εκπνέει σε λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με αυτάς ,οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Δηλαδή, το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα. Αν και ο σχεδιασμός κινείται σε σωστή βάση όπως σημειώνουν οι κτηματομεσίτες, ωστόσο, καταγράφεται αδυναμία προσδιορισμού των πραγματικών τιμών που ισχύουν σήμερα στα ακίνητα όλης της επικράτειας. Αυτό συμβαίνει διότι η κρίση έχει εκμηδενίσει τις αγοραπωλησίες ακινήτων και οι λιγοστές που γίνονται δεν είναι ενδεικτικές για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
 

ΠΗΓΗΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι στις 22 Δεκεμβρίου (πίνακας)

Θεού θέλοντος –και υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί δεν θα μπλοκάρουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διανομή 13ης σύνταξης- η 22α Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα… χαράς για 1.591.332 συνταξιούχους  καθώς στους λογαριασμούς τους θα πιστωθούν δύο ποσά: η σύνταξη του Ιανουαρίου και η έκτακτη παροχή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Δύο πράγματα ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή τους συνταξιούχους. Πρώτον να μην υπάρξει κάποια «κόμπλα» με το κουαρτέτο που θα επηρεάσει το τελικό ποσό του επιδόματος και δεύτερον πόσα χρήματα θα πάρουν.

Το δεύτερο ερώτημα μπορεί να απαντηθεί πλέον μετά τις οδηγίες που έδωσε το υπουργείο Εργασίας και είναι οι εξής:

1) Αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

2) Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Πχ. κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ.

3) Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.

Υπό αυτά τα τρία δεδομένα, το ποσό που θα εισπράξει ο κάθε δικαιούχος, προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα:Σύνταξη Επίδομα Τελικό ποσό που θα πιστωθεί
250 600 850
300 550 850
350 500 850
400 450 850
450 400 850
500 350 850
550 300 850
600 300 900
650 300 950
700 300 1000
750 300 1050
800 300 1100
850 300 1150
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

TRANSFORMERS 5: THE LAST KNIGHT

 

TRANSFORMERS 5: THE LAST KNIGHT


Δείτε το βίντεο:ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κίνα: Τρένο σκοτώνει 6 εργάτες! - ΒΙΝΤΕΟ

Τραγικό θάνατο βρήκαν οι άνθρωποι που εκείνη την ώρα έκαναν εργασίες στο δίκτυο.

Δεν έχουν διασαφηνιστεί μέχρι τώρα τα αίτια της τραγωδίας, ωστόσο στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ο οδηγός του τρένου να έχει αντιληφθεί την παρουσία των έξι εργατών, δίχως όμως να προλαβαίνει να κάνει κάτι παραπάνω.

Αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα αναφέρουν πως αλλεπάλληλες φορές τους προειδοποίησε με την κόρνα του, μάταια όμως.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέου τύπου Πανεπιστήμια ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας

Μετά τις αλλαγές στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει τα νέου τύπου Πανεπιστήμια.

Στόχος είναι τα κοινά μαθήματα στο πρώτο έτος, προκήρυξη θέσεων για νέους πανεπιστημιακούς και πτυχία με δύο κατευθύνσεις στους αποφοίτους.

Προβλέπεται Εθνικό Απολυτήριο, κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και αναμόρφωση των πρώτων ετών των Πανεπιστημίων με παράλληλο «άνοιγμα» σε νέους πανεπιστημιακούς. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Το νέο σύστημα Πανελλαδικών θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δύο τάξεων του Λυκείου, ενώ λαμβάνοντας το απολυτήριο Λυκείου, το οποίο θα ονομάζεται Εθνικό Απολυτήριο, θα μπαίνει ο μαθητής στο πανεπιστήμιο.

Ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου θα διαμορφώνεται από τη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και από τη συνολικότερη παρουσία του μαθητή στο Λύκειο, με σειρά κριτηρίων. Στόχος του νέου συστήματος είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, οι απόφοιτοι των οποίων θα πρέπει να αποκτούν ένα πτυχίο που θα έχει αξία.

Οι δύο σημαντικότερες αλλαγές στα Πανεπιστήμια, αφορούν στην εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και όχι σε τμήματα, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε περισσότερες από μία σχολές, ώστε να παίρνουν πτυχίο, με δύο κατευθύνσεις, όπως Αρχαιολογίας και Κοινωνιολογίας.

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ενοποίηση μαθημάτων στο α΄ εξάμηνο των Πανεπιστημίων, δηλαδή ο φοιτητής στο Χημικό και το Φυσικό τμήμα να παρακολουθεί κοινά μαθήματα και μετά να αποφασίζει ποιον επιστημονικό κλάδο θα ακολουθήσει. Οι φοιτητές δεν θα εισάγονται σε σχολή αλλά σε Πανεπιστήμιο, επιλέγοντας από μία λίστα μαθημάτων και κερδίζοντας πόντους, προκειμένου να λαμβάνουν την τελική απόφαση σε μεγαλύτερη ηλικία. Σε περίπτωση που στα τέσσερα χρόνια έχουν επιλέξει έναν (μικρό) αριθμό ομοειδών μαθημάτων το πτυχίο τους αποκτά «κύρια κατεύθυνση» ή «δευτερεύουσα κατεύθυνση» (major/minor) στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει, με στόχο να έχουν μία μεγαλύτερη γκάμα γνωστικών αντικειμένων.

Στις προτάσεις που θα συζητηθούν τους επόμενους δύο μήνες είναι η θέσπιση νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που να αποδεσμεύει το Λύκειο από τις εξετάσεις εισαγωγής. Παράλληλα προτείνεται αναδιαμόρφωση της ύλης σε σχέση με τα Προγράμματα Σπουδών, συγγραφή νέων σχολικών εγχειριδίων και υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού, επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών και τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις.

Οι διαδικασίες θα διαμορφωθούν ώστε να μηνεξαρτώνται αποκλειστικά από την απομνημόνευση και θα εγγυώνται ότι οι μαθητές θα σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μέσα από ένα διάλογο που θα μεταδίδεται και από το Κανάλι της Βουλής, καλείται να καταλήξει άμεσα σε ένα πλαίσιο προτάσεων, για την «Αναβάθμιση τελευταίων τάξεων του Λυκείου, αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο, κατάργηση Πανελληνίων, και αναμόρφωση των πρώτων ετών των ΑΕΙ».

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τσακαλώτος: Χτυπήσαμε τη μεσαία τάξη

Το χτύπημα στη μεσαία τάξη από την πολιτική της κυβέρνησης παραδέχθηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ προειδοποίησε ότι τα δύσκολα… έρχονται.


«Είχαμε τον περιορισμό της στήριξης των πιο ευάλωτων και δεν μπορούσαμε να πιάσουμε τους πλούσιους, άρα χτυπήσαμε τους μεσαίους. Τους έχουμε πραγματικά χτυπήσει και είναι δύσκολη η κατάσταση τους» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Απευθυνόμενος δε προς τους πολίτες της μεσαίας τάξης είπε «πρέπει να ακούσουν με ποιους θέλουν να πάνε και ποιους να αφήσουν. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ευρώπη όπου οι κοινωνίες αφήνουν τον νεοφιλελευθερισμό γιατί εκεί είναι ευάλωτα τα μεσαία στρώματα. Η ανισότητα της παγκοσμιοποίησης χτυπά και τα μεσαία στρώματα. Να δούμε με ποιο σχέδιο οι μεσαίες τάξεις μπορούν να πάρουν τα πάνω τους. Με σχέδιο μείωσης φόρων και μισθών ή με αναπτυξιακό σχέδιο σαν και αυτό των κ.κ. Σταθάκη και Χαρίτση; Δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψουν σε εμάς τα μεσαία στρώματα. Με ΝΔ δεν έχετε καμία ελπίδα και μέλλον. Όποτε πήγατε εκεί καταστραφήκατε».

Για το ΔΝΤ είπε: «αντί να πει ότι δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ζητεί από εμάς μέτρα...Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ, που έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του, η Λαγκάρντ έχει πει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να έχει μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018. Έχω γράμμα της Λαγκάρντ όπου αναφέρει ότι με ηρωικές προσπάθειες θα φτάσετε το 3,5% το 2018 και μετά είναι αμφίβολο», αποκάλυψε. Ο υπουργός τόνισε δύο φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι εδώ από θέσεις Αριστεράς».

Για τα πλεονάσματα μετά το 2018 ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η Ν.Δ. έχει σοκαριστεί για τα μεγάλα πλεονάσματα και για το ότι δεσμεύονται οι μελλοντικές κυβερνήσεις. Το πρώτο μνημόνιο είχε πλεονάσματα άνω του 6%. Η συμφωνία του 2012 της κυβέρνησης Σαμαρά είχε πλεόνασμα 4% ως το 2021 και 3,5% ως το 2030.

»Είμαι σίγουρος ότι το φθινόπωρο του 2014 ο Σαμαράς σκυλίσια πολεμούσε να πάρει παράταση για έξι μήνες και όχι για δύο και ότι σκυλίσια πολεμούσε τον Γενάρη του 2015 για να μην δώσει στην επόμενη κυβέρνηση άδεια ταμεία», σχολίασε σκωπτικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως απέναντι στο success story της ΝΔ υπάρχει το true story της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Ακούσαμε μια νέα εκδοχή του success story από τον κ. Μητσοτάκη με χαμηλή φορολογία επενδύσεις και ανάπτυξη. Δεν μας είπαν τίποτα για τον κόσμο της εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «το νέο success story δεν μας λεει πόσες θέσεις θα χαθούν στον δημόσιο τομέα. Οι 500 χιλ του Φιγιόν είναι λίγες ή πολλές; Και που θα γίνουν; Στην Υγεία ή στην Παιδεία; Υπάρχουν ήρωες και ηρωίδες και στο δημόσιο τομέα. Ας έρθουν να δούνε τον αγώνα των δασκάλων στο δημόσιο σχολείο που στέλνω τα παιδιά μου».

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΕΚ - Λεβαδειακός 4-0


Τα άσχημα αποτελέσματα είχαν επιπτώσεις στην ψυχολογία της ΑΕΚ αλλά και σε αυτή του κόσμου της. Η δυσαρέσκεια των οπαδών εκφράστηκε με το να βρεθούν μόνο 5.000 στο ΟΑΚΑ. Τα νεύρα της ομάδας, από την άλλη, τα πλήρωσε ο Λεβαδειακός. Οι Βοιωτοί έμειναν από νωρίς με 10 παίκτες και οι Κιτρινόμαυροι το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο, φτάνοντας σε εύκολη νίκη με τα γκολ των Σιμόες-Πέκχαρτ-Γαλανόπουλου-Πατίτο. Ξεχωριστή αναφορά, όχι για το γκολ, γιατί αυτό ήταν απλά το... κερασάκι, αλλά για την εμφάνιση του, που ήταν η «τούρτα», αξίζει στον πιτσιρικά Γαλανόπουλο, ο οποίος είναι άψογος τακτικά και κερδίζει συνεχώς πόντους!

Από τα πρώτα λεπτά, όπως αναμενόταν, η ΑΕΚ πήρε την κατοχή και προσπάθησε να πιέσει, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο πλην ενός σουτ του Γαλανόπουλου (11'). Δεν χρειάστηκε, όμως, να κάνει και κάτι τρομερό για να δει το ματς να απλοποιείται αρκετά. Αρκούσε η ανατροπή του Πέκχαρτ από τον Ναμάσκο, τον οποίο απέφυγε, για να δει την κόκκινη ο τερματοφύλακας του Λεβαδειακού.

Γνωρίζοντας ότι θα παίξει ουσιαστικά όλο το ματς με παίκτη περισσότερο, η Ενωση δεν είχε κανένα λόγο να αγχωθεί. Αντιθέτως, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να παίξει με λογική και το γκολ θα ερχόταν. Και ήρθε στο 28', όταν ο Πατίτο έκανε κίνηση και γύρισμα από αριστερά, για να σκοράρει με τακουνάκι ο Σιμόες (1-0)! Με ανεβασμένη ψυχολογία ο Πορτογάλος πήγε και για δεύτερο γκολ στο 32' αλλά το σουτ έφυγε άουτ, με τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τον Λεβαδειακό αμέσως μετά...

Στο 33' ο Μουλόπουλος τραυματίστηκε και άφησε τη θέση του στον Τόπι, με την ΑΕΚ να έχει τον απόλυτο έλεγχο και να χάνει πολύ καλή ευκαιρία στο 36' με τον Πατίτο, που πλάσαρε άσχημα, για το 2-0 που θα κλείδωνε το τρίποντο. Αυτό, τελικά, θα γινόταν στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου. Ο Μοσχονάς έκανε μεγάλη επέμβαση στο κοντινό σουτ του Γαλανόπουλου στο 48' αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα σε αυτό του Πέκχαρτ στο 50' (2-0), με το ματς να κρίνεται οριστικά.
Μπορεί η Ενωση να έπαθε διάφορες... πλάκες στα τελευταία ματς αλλά δεν γινόταν να συμβεί ξανά αυτό, με τον πιτσιρικά Γαλανόπουλο να κερδίζει συνεχώς πόντους αφού τακτικά ήταν άριστος. Και αυτό το αποδείκνυε με το πόσο σωστά πατούσε περιοχή, για να ανταμειφθεί όπως του έπρεπε στο 67', όταν πήρε το... ριμπάουντ από την απόκρουση του Μοσχονά και πέτυχε το πρώτο του γκολ για το 3-0!

Λίγα λεπτά μετά ο Ζοσέ Μοράις άρχισε τις αλλαγές και ένας από αυτούς που μπήκαν ήταν ο Αλμέιδα, ο οποίος στο 80' είχε οριζόντιο δοκάρι με κοντινή κεφαλιά αλλά στην επαναφορά ο Πατίτο βρήκε δίχτυα και έγραψε το 4-0, για να κλείσει όμορφα, μετά από καιρό, ένα ματς για την ΑΕΚ.

Man of the match: Ο τίτλος πάει στον Πέκχαρτ. Είναι αυτός που ανάγκασε τον Ναμάσκο να αποβληθεί νωρίς και αυτός που κλείδωσε το τρίποντο με το 2-0. Ο Τσέχος προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι ο φορ που θέλει η ΑΕΚ.

Αδύναμος κρίκος: Ο Ναμάσκο. Τον πρόλαβε ο Πέκχαρτ στο 18' και άφησε με 10 παίκτες την ομάδα του για όλο το ματς.

Στο ύψος του: Ο Γαλανόπουλος. Θα μπορούσε να είναι και MVP ο πιτσιρικάς και αυτό τα λέει όλα για το πώς έπαιξε. Αψογος τακτικά, πατούσε περιοχή όταν και όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να βάλει και το πρώτο του γκολ. Αν παραμείνει προσγειωμένος και δουλέψει, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ.

Η γκάφα: Την έκανε ο Ναμάσκο με την γρήγορη αποβολή του...

Το στραγάλι: Σωστή η αποβολή του Ναμάσκο και γενικά δεν είχε πρόβλημα στη διαιτησία ο Μπλάνας και οι βοηθοί του. Δεν υπήρξαν και δύσκολες φάσεις.

Το ταμείο του Gazzetta: Ματς για να χτίσει σερί νικών η ΑΕΚ. Με ΠΑΣ και Παναιτωλικό να ακολουθούν στο ΟΑΚΑ, η Ενωση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό πρόγραμμα για να πλησιάσει όσο μπορεί μήπως και ξαναμπεί σε... οποιοδήποτε κόλπο.

ΑΕΚ (Ζοσέ Μοράις): Μπάρκας, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες (80' Τσέλιος), Γιόχανσον, Γαλανόπουλος, Αραβίδης (84' Χριστοδουλόπουλος), Πατίτο, Πέκχαρτ (74' Αλμέιδα).

Λεβαδειακός (Ράτκο Ντόστανιτς): Ναμάσκο, Μουλόπουλος (33' Τόπι), Ουόν, Τριποτσέρης, Μιλιάζες, Καλτσάς, Μεντί (19' Μοσχονάς), Σίλβα (76' Βασιλείου), Ζεζίνιο, Γιακουμάκης, Μάντζιος.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΠΕΙΓΟΝ: Πράκτορες της ΜΙΤ αλωνίζουν ανενόχλητοι τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου

Ειδικότερα, από τις Πληροφορίες που έχω λάβει, από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές μου στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν ότι, τουλάχιστον σε Κω και Ρόδο εδώ και αρκετό καιρό δρουν πράκτορες των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών της MIT, πηγαινοέρχονται κάτω από την μύτη της ΕΥΠ στην Κω και Ρόδο… που μαζεύει γραμματόσημα!
Του Μανώλη Χατζησάββα
Μάλιστα οι εντολές που έχουν οι Τούρκοι πράκτορες δεν έχουν να κάνουν με στρατιωτικούς στόχους, αλλά είναι επιφορτισμένοι στην παρακολούθηση των περιστατικών συλλήψεων λαθρομεταναστών από τις Ελληνικές τοπικές διωκτικές Αρχές, στην αναγνώριση τυχόν Τούρκων πολιτών που ζητούν πολιτικό άσυλο, με διασυνδέσεις στην χαρακτηρισμένη από το Τουρκικό κράτος τρομοκρατική οργάνωση Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması, την λεγόμενη και FETÖ/PDY δηλ. Φεντουλά Τρομοκρατική οργάνωση/Συγκρότηση Παράλληλου Τουρκικού Κράτους. Κάποιοι από τους πράκτορες και πρακτόρισσες… κατέχουν δημοσιογραφικές ταυτότητες και δρουν ανενόχλητοι/τες στα  δικαστικά μέγαρα… της Κω και της Ρόδου. Μάλιστα έχουν πάρει ακόμα και συνεντεύξεις από Δικαστές και δικηγόρους.  
Όταν συγκεντρώνουν τις πληροφορίες με τα ονόματα των συλληφθέντων Τούρκων πολιτών και διάφορα άλλα στοιχεία, αυτά στέλνονται στην επιφορτισμένη Δ/νση της ΜΙΤ-Τουρκικών Μυστικές Υπηρεσιών με το σχέδιο «tanıma» στην Τουρκία και ξεκινάει το ψάξιμο και το μάντρωμα των συγγενικών προσώπων όλων αυτών που αφίχθησαν στην χώρα μας.  
Προβαίνουν σε κατάσχεση ταξιδιωτικών εγγράφων όλων των συγγενικών προσώπων, προχωρούν σε έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία τους και κάνουν «φύλλο και φτερό» τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων, και στην συνέχεια... βρουν δεν βρουν κάτι αξιόλογο, τους «παγώνουν» κάνοντας τον βίο τους αβίωτο.  
Όλα αυτά με εισαγγελικές παραγγελίες που θυμίζουν το εξπρές του μεσονυκτίου και διαδικασίες άλλων εποχών, και έτσι ανακόπτουν την έξοδο - διαφυγή από την Τουρκία σε όσους την προγραμμάτιζαν. Μετά ξεκινάει και ο εκβιασμός προς τους συλληφθέντες Τούρκους πολίτες στην χώρα μας, με την πίεση που ασκούν στα συγγενικά πρόσωπα στην Τουρκία.  
Το σχέδιο αυτό μου έγινε γνωστό μετά από λάθος τους, και έχει να κάνει με «περιστατικό» που έλαβε χώρα στην Πάτμο την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016. Συγκεκριμένα με το υπερπολυτελές 120 ποδιών σκάφος CANPARK, το οποίο, κατά τις πληροφορίες απόπλου, έγινε από το τουρκικό λιμάνι Göcek, χωρίς την νόμιμη έξοδο, και τον απαραίτητο διαβατηριακό έλεγχο των επιβαινόντων από τις Τουρκικές Αρχές. Έτσι έφτασαν στην Πάτομο οι κατά δήλωση Τούρκοι δημοσιογράφοι.

 

 

ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ… χρησιμοποιήθηκε και ως “Trojan Horse”.
Εκτός από το αξιοσημείωτο, αναφορικά με τις λεπτομέρειες… είναι και οξύμωρο το όλο σκηνικό της υπόθεσης, διότι το συγκεκριμένο υπερπολυτελές (120 ποδιών) σκάφος CANPARK, παρότι είναι σημαίας Marshall Islands και με δηλωμένο Λιμάνι το ΒIKINI ελλιμενιζόταν στην Τουρκία. Ο ιδιοκτήτης του είναι ένας εκ των στενών συνεργατών του Προέδρου της Τουρκίας Tayyip Erdogan, ο Remzi Gür, ιδιοκτήτης της εταιρείας CANPARK ALIŞVERİŞ MERKEZİ - CAN PARK GAYRİMENKUL YATIRIM TURİZM VE TAAHHÜT A.Ş.


  

Το συγκεκριμένο σκάφος πολλές φορές, όταν πραγματοποιεί «ευαίσθητου» χαρακτήρα πλόες (όπως αυτές με την Οικογένεια ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο "γνωστό" υπό τουρκικής σημαίας σκάφος… του κουμπάρου…) αφαιρεί το γράμμα 'C' για να κρύψει τον πραγματικό σκοπό ταξιδιού, πολύ περισσότερο τον ιδιοκτήτη του και τους επιβαίνοντες, προκαλώντας σύγχυση.
 

Το συγκεκριμένο σκάφος ανήκει στην εταιρεία CANPARK SERHAT CAN GÜR. YATTA, με έδρα τα Marshall Islands, είναι ναυπηγημένο από το ιταλικό ναυπηγείο ISA και φέρει 3 μηχανές MTU των 2.400 που δίνει σε 3 X Rolls Royce Kamewa Jet και είχε αξία κτίσης περίπου 20.000.000 ευρώ.
 
Μάλιστα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας, είναι γνωστός και από τα Panama Papers (όπως οι δικοί μας "Έλληνες", π.χ. Οικογένεια ΚΑΜΜΕΝΟΥ που δραστηριοποιούνταν στον ΠΑΝΑΜΑ από το 1966, αν και στην Συγγρού στο αδήλωτο ακίνητο, χωρίς «ρεύμα» αλλά με φώτα, με έδρα Κυπριακής offshore εταιρείας), έχει καταδικαστεί στην γνωστή υπόθεση «ΠΑΠΟΥΤΣΟΚΟΥΤΑ» των χρηματισμών Τούρκων πολιτικών, αλλά η ποινή του αργότερα αναστάλθηκε επ’ αορίστου, μετά τις εκλογές, με την νίκη του AKP... και έχει «μετατεθεί» στο απυρόβλητο.
Χθες 9 Δεκ. 2016 και ώρα 14:00 έτρωγαν ΨΑΡΑΚΙΑ παραθαλάσσια στην Πόλη… το σκάφος πλαγιοδετημένο σε γνωστή μαρίνα στην Ευρωπαϊκή πλευρά!
 

Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, μόλις συνήλθαν, έβαλαν σε εφαρμογή σχέδια με μεγάλο αριθμό ολιγομελών ομάδων για την αναγνώριση, το κυνηγητό, την σύλληψη και την επιστροφή νεκρών ή ζωντανών όλων των συνεργατών του ΦΕΝΤΟΥΛΑ ΓΚΙΟΥΛΕΝ που διέφυγαν εκτός Τουρκίας. Έτσι οι πράκτορες της MIT, πηγαινοέρχονται κάτω από την μύτη της ΕΥΠ (που μαζεύει γραμματόσημα στην Ρόδο!) τουλάχιστον με βάση τις διασταυρωμένες και με στοιχεία πληροφορίες στην Κω και Ρόδο…
 

Η ξεφτίλα της ΕΥΠ, ειδικότερα του κλιμακίου της στη Ρόδο, δεν έχει προηγούμενο. Αυτού του είδους διάτρητη προστασία των εθνικών μας συνόρων και συμφερόντων, έχουν ως αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να εκθέτουν την αξιοπιστία των Ελληνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, προσβάλλοντας τα αξιόλογα στελέχη της... 

 
 
 
 
 
  


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μακελειό στην Τουρκία: Τουλάχιστον 29 νεκροί και 166 τραυματίες από διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (Photos- Video)

Δύο εκρήξεις σκότωσαν τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 166 έξω από το στάδιο Vodafone Arena της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με απολογισμό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε μια επίθεση που φέρεται να είχε ως στόχο αστυνομικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά την λήξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο φερόμενος βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο στάδιο, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Σοϊλού.Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανακοίνωση του χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση που στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με την βούληση του Θεού, εμείς, ως χώρα και ως έθνος, θα νικήσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω από αυτές», τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής.


Μαρτυρία: Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό

«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Έπινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

«Οι άνθρωποι έσκυψαν κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες έκλαιγαν. Οι φίλαθλοι που έπιναν τσάι στο καφέ έψαχναν να κρυφτούν, ήταν φρικτό», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters .
Ένας φωτογράφος του Reuters αντίκρισε πολλούς αστυνομικούς σοβαρά τραυματίες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα», ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε σπασμένα τα τζάμια ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων.

Λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν την αναμετάδοση εικόνων από την επίθεση, ένα μέτρο που λαμβάνουν έπειτα από κάθε αντίστοιχο γεγονός, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγει έρευνα για τις εκρήξεις.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την καταδίκη του για τις εκρήξεις που συνέβησαν το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο twitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», τονίζεται στην ανάρτηση


Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους Τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».
Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τα πρόσφατα χρόνια έχουν πλήξει την Τουρκία, με κάποιες από τις επιθέσεις να επιρρίπτονται σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλες σε κούρδους αντάρτες.

Τον Ιούνιο, περίπου 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν από ένοπλη και βομβιστική επίθεση τριών φερόμενων τζιχαντιστών του ΙΚ στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ

πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!