EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

του Παναγιώτη Στάθη

Σε μια ιδιόμορφη αντίδραση που λαμβάνει… κινηματική μορφή προχωρούν οι Έλληνες φορολογούμενοι καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των οφειλών προς το Δημόσιο κυρίως σε ό,τι αφορά τα ακίνητά τους.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που υπάρχουν στα Ειρηνοδικεία της χώρας από το κίνημα “δεν πληρώνω” περνάμε στο πιο ρεαλιστικό “δεν κληρονομώ” αφού οι 6 στους 10 εμφανίζονται να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, ολοένα και περισσότεροι αποποιούνται τις περιουσίες που τους κληροδοτούνται από τους συγγενείς τους! Γι’ αυτό και συνωστίζονται στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία της χώρας, προκειμένου να προβούν σε αποποίηση κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

– Στα δύο μεγαλύτερα Ειρηνοδικεία της χώρας -Αθήνας και Θεσσαλονίκης- στο 10μηνο του 2016 οι αποποιήσεις κληρονομιάς “άγγιξαν” τις 9.593 και τις 5.053 αντίστοιχα.

– Το 2015 ο αριθμός τους στην Αθήνα μόνο διαμορφώθηκε σε 9.566, ενώ το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς στην Αθήνα κυμαίνονταν περί τις 6.000, για να εκτοξευθούν το 2014 στις 8.798.

– Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5.068.

– Παρόμοια, πάντως, είναι η κατάσταση και περιφερειακά της Αθήνας. Ενδεικτικά, το Ειρηνοδικείο Μαραθώνος έχει δεχτεί τους πρώτους 10 μήνες του 2016 περίπου 278 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν για το σύνολο του 2015 οι αποποιήσεις διαμορφώθηκαν σε 288. Το 2014 ήταν 188 και το 2013 λιγότερες από 145.

– Για το σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι αποποιήσεις κληρονομιάς ανήλθαν σε 45.627 το 2015, από 29.200 το 2013 και 41.386 το 2014, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αποποιήσεις κληρονομιάς φέτος θα ξεπεράσουν τις 50.000!

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και τον λόγο της κληρονομιάς, διαφορετικά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Χαρακτηριστικό της δραματικότητας της κατάστασης είναι πως δυο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίζουν να κάνουν αποδοχή.
Πηγή: capital.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λιμάνια: Μετά την κερδοφορία... τι;

Του Στέλιου Μορφίδη 

Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως έκανε το «θαύμα» του στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων όχι παραμένουν σε κερδοφόρα τροχιά αλλά καταγράφουν και εντυπωσιακή αύξηση κερδών σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου που υπάρχουν, κατά μ.ο. καταγράφηκε αύξηση κερδοφορίας 45% στους 10 Οργανισμούς Λιμένος στους οποίους μοναδικός μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Η επίδοση αυτή, όπως σημειώνει το ίδιο το Ταμείο είναι «αποτέλεσμα της καλής διαχείρισης που γίνεται από τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, μέσω της περιστολής κόστους, της βελτιστοποίησης των λειτουργιών και της εφαρμογής καλών πρακτικών στο πλαίσιο μιας κεντρικής διαχείρισης που γίνεται και με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ».

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το λιμάνι της Πάτρας το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία κατέγραψε μείωση της κερδοφορίας κατά

Το θετικό επίσης είναι είναι ότι 6 απ' τους 10 Οργανισμούς καταγράφουν αύξηση και του κύκλου εργασιών. Πρόκειται για τα λιμάνια της Ελευσίνας, του Ηρακλείου, της Καβάλας, του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Αλεξανδρούπολης.


limania
Ο συνοπτικός πίνακας κερδοφορίας των 10 Οργανισμών


Η επίδοση αυτή των λιμανιών καταδεικνύει δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι με την προτροπή και την καθοδήγηση του ΤΑΙΠΕΔ δέκα δημόσιοι Φορείς καταφέρνουν να έχουν σημαντική κερδοφορία ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Το δεύτερο έρχεται ως συνέχεια του πρώτου... Αυτός είναι και ο λόγος που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν προτεραιότητα τα συγκεκριμένα λιμάνια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Και αυτό καθώς με τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές τους θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι μπορούν να προσελκύσουν άμεσα επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως εξάλλου δείχνει και η πρότερη εμπειρία της πώλησης του ΟΛΠ.

Και εδώ τίθενται μία σειρά από ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε το Δημόσιο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια από κάτι, που ούτως ή άλλως, έχει δεσμευθεί να κάνει να προωθήσει δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις.

Το σχέδιο είναι για ένταξη στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και πώληση κατά μόνας ή μήπως καλύτερα θα ήταν η δημιουργία μίας εταιρείας συμμετοχών, η “πακετοποίηση” τους; Και θα ήταν επωφελής μία πώληση αυτής της εταιρείας ή μήπως η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο και η διάθεση μετοχών στο επενδυτικό κοινό ή σε στρατηγικούς επενδυτές που ίσως αναλάμβαναν το μάνατζμεντ;

Σε κάθε περίπτωση ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ που ανέλαβε να αξιολογήσει τις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των λιμανιών έχει προτάξει το λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Θεωρεί ότι μπορεί να προσελκύει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των σημαντικών επενδύσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο λιμάνι, η θέση του, αφού επιτρέπει την παράκαμψη του Βοσπόρου για τη διεθνή ναυσιπλοϊά αλλά και την προοπτική σύνδεσης του με την Εγνατία Οδό. Επόμενα στη σειρά των διαγωνισμών συζητείται να είναι τα τρία λιμάνια της Αττικής (Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφήνα) και έπονται εκείνα της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου με μεγάλες δυνατότητες στην κρουαζιέρα. Σημαντική θέση όμως αναμένεται να έχει και η υπόθεση του λιμανιού της Πάτρας, του μεγαλύτερου λιμένα της Δυτ. Ελλάδας, το οποίο μάλιστα σε λίγα χρόνια θα συνδέεται και σιδηροδρομικά με την Αθήνα.

πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΑΣΑ: Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Αναλυτικό πρόγραμμα για τα δρομολόγια τις ημέρες των εορτών εξέδωσε ο ΟΑΣΑ, υπενθυμίζοντας στο επιβατικό κοινό ότι συνεχίζει την προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτησή του.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια έχουν ως εξής:
Γραμμές 24ωρης λειτουργίας
1. 040 Πειραιάς – Σύνταγμα
Διέρχεται από τις περιοχές: Σύνταγμα, Λ. Συγγρού, Καλλιθέα, Τζιτζιφιές, Νέο Φάληρο, Πειραιάς.

2. Χ14 Σύνταγμα – Κηφισιά

Από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή: 20:00 – 05:30.
Σάββατο και Κυριακή: 24ωρη λειτουργία.
Εξυπηρετεί τις περιοχές: Σύνταγμα, Χίλτον, Πανόρμου και διέρχεται κατά μήκος της Λ. Κηφισίας, από  Ψυχικό, Χαλάνδρι και Μαρούσι.

3. Γραμμή 11 (τρόλεϊ) Άνω Πατήσια – Παγκράτι – Ν. Ελβετία.
Από τη Δευτέρα ως την Κυριακή: 24ωρη λειτουργία
Εξυπηρετεί τον άξονα της Λ. Πατησίων, του Κέντρου της Αθήνας και τις περιοχές Παγκρατίου, Βύρωνα, Ν. Ελβετίας.

4. Επιπλέον των ανωτέρω γραμμών σε 24ωρη βάση λειτουργούν οι λεωφορειακές γραμμές EXPRESS (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97) που εξυπηρετούν τους επιβάτες του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Γραμμές νυχτερινής λειτουργίας

500 Πειραιάς – Κηφισιά (κατά μήκος της Γραμμής 1 του Μετρό) από τη Δευτέρα ως την Κυριακή: 00:30 – 04:30.

Εξυπηρετεί τις περιοχές Γκάζι, Κεραμεικός, Ομόνοια, Πατήσια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά.

790 Γλυφάδα – Περιστέρι (σταθμός Αγ. Αντώνιος) από τη Δευτέρα ως την Κυριακή: 00:30 – 04:30.
Εξυπηρετεί τις περιοχές Γλυφάδα, Λ. Βουλιαγμένης, Σύνταγμα, Ομόνοια, ευρύτερη περιοχή Μπουρναζίου – Περιστερίου.

608 Γαλάτσι – Ακαδημία – Ζωγράφου, κάθε Σάββατο μέχρι τις 02:00 (ο κλάδος Ακαδημία – Ζωγράφου).

Εξυπηρετεί τη μετακίνηση των φοιτητών από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη προς το Κέντρο της Αθήνας.

Νυχτερινή λειτουργία μέσων σταθερής τροχιάς

Γραμμές 2 και 3 του μετρό: παράταση λειτουργίας τους κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως  τις 02:00 (τελευταίο δρομολόγιο από αφετηρίες).

Γραμμές του τραμ Τ4 (Σύνταγμα – Νέο Φάληρο), Τ5 (Σύνταγμα – Βούλα) και Τ3 (Νέο Φάληρο – Βούλα) τα δρομολόγια των οποίων διεξάγονται από την Κυριακή ως την Πέμπτη από τις  05:00 έως τη 01:00, η λειτουργία τους την Παρασκευή και το Σάββατο παρατείνεται αντίστοιχα ως τις 02:15, 02:30 και 01:55 (τελευταία δρομολόγια από τις αφετηρίες).

Ο ΟΑΣΑ  είναι πάντοτε στη διάθεση πολιτών ή φορέων για ιδέες και προτάσεις που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των δρομολογίων. Η επικοινωνία τους με τον Οργανισμό μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας του www.oasa.gr.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώνεται η αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων.

Τη διαδικασία για την αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/05/2016 κύριων συντάξεων των φορέων κύριας ασφάλισης, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Στην εγκύκλιο καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.


Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι: i) Μέχρι 30/09/2016, έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 31/12/2016, ii) μέχρι 31/12/2016, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 40% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 31/03/2017, iii) μέχρι 31/03/2017, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 70% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 30/06/2017, iv) μέχρι 30/06/2017, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 100% των συντάξεων και η αναπροσαρμογή να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι 30/09/2017. Συνεπώς, η διαδικασία της αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 30/09/2017, ενώ η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο οικείο πληροφοριακό σύστημα έως 01/01/2018.

Α. Αναπροσαρμογή συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, προβλέπεται η διαδικασία αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12.05.2016 κύριων συντάξεων των φορέων κύριας ασφάλισης, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, σε εφαρμογή των ενιαίων πλέον κανόνων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Με τη διαδικασία αυτή, σκοπός είναι αφενός μεν να εναρμονιστούν οι συντάξεις, όσων έχουν καταστεί συνταξιούχοι, πριν την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016) με τους ενιαίους κανόνες του ΕΦΚΑ (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη) αφετέρου δε να υπάρξει προστασία των συντάξεων αυτών, με την πρόβλεψη χορήγησης προσωπικής διαφοράς, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής τους.

Επομένως, έως 31.12.2018, οι κύριες συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά την 12.05.2016 διατάξεις. Ειδικά, ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης διενεργείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 30 του άρθρου 1 του ν. 4334/2015, όπως ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν.4387/2016. Στις περιπτώσεις που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μεγαλύτερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, δηλαδή η διαφορά είναι θετική, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά και μετά την 01.01.2019, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στις περιπτώσεις που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μικρότερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, δηλαδή η διαφορά είναι αρνητική, τότε το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα, εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (από 01/01/2019).

Η διαδικασία αναπροσαρμογής αφορά τις κύριες συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, από 01/01/2017, πλην ΟΓΑ. Από τη διαδικασία αναπροσαρμογής εξαιρούνται και οι συντάξεις που χορηγούνται από το Ταμείο Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζονται οι ήδη καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά την 12.05.2016 συντάξεις. Συνεπώς, συντάξεις για τις οποίες η συνταξιοδοτική απόφαση εκδόθηκε, μετά την 12/05/2016, όμως η έναρξη συνταξιοδότησης ανατρέχει σε προγενέστερη ημερομηνία και υπολογίζονται με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κοινοποιούμενων διατάξεων.

Β. Διαδικασία αναπροσαρμογής καταβαλλόμενων και καταβλητέων κατά την 12.05.2016 συντάξεων

Η διαδικασία αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων περιλαμβάνει δύο διακριτά στάδια, προκειμένου να καθοριστεί, στη συνέχεια, η προσωπική διαφορά της σύνταξης για κάθε συνταξιούχο:

1. Επανυπολογισμός των συντάξεων ως προϋπόθεση για την αναπροσαρμογή (έλεγχος στοιχείων ηλεκτρονικών αρχείων)

Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται από τον ΕΦΚΑ ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΓΑ, κατ' αρχήν έλεγχος των στοιχείων, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του οικείου φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τις λοιπές γενικές και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των απαιτούμενων για την αναπροσαρμογή στοιχείων των ηλεκτρονικών αρχείων.

Επισημαίνεται ότι, κατά το στάδιο αυτό, δεν ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων, βάσει των οποίων εκδόθηκε η σύνταξη, προκειμένου να γίνει αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής απόφασης, αλλά σκοπός είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα (χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, ασφαλιστικές κλάσεις ή ασφαλιστικές κατηγορίες, ποσοστό αναπλήρωσης, πιθανή μείωση, λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης, κ.λπ.), προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλέψεις των άρθρων 7, 8, 27 και 28 του ν. 4387/2016 στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Συνεπώς, οι φορείς κύριας ασφάλισης που δεν έχουν ηλεκτρονικά αρχεία που να περιλαμβάνουν τα ανωτέρω στοιχεία θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα για τη δημιουργία τους, αναζητώντας τον προσφορότερο για το σκοπό αυτό τρόπο (π.χ. χρησιμοποίηση υφιστάμενων ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνουν τις σχετικές πληροφορίες, χρήση στατιστικών στοιχείων από τα οποία θα προκύπτουν με ασφάλεια τα ζητούμενα στοιχεία, αναζήτηση στοιχείων στους συνταξιοδοτικούς φακέλους).

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα των στοιχείων που θα καταχωρηθούν στο ηλεκτρονικό αρχείο, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα πρέπει, στη συνέχεια να προχωρήσουν σε επανυπολογισμό των συντάξεων με χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό), που θα προκύψουν με τη χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου, συγκρίνονται με τα μεικτά ποσά σύνταξης (ακαθάριστο ποσό) που οι φορείς χορηγούν στους συνταξιούχους. Εάν η διαφορά που προκύπτει για κάθε συνταξιούχου μεταξύ των δύο αυτών ποσών συντάξεων είναι μικρότερη, κατ' απόλυτη τιμή, του 5%, θεωρείται ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο είναι ορθά. Εάν, όμως, η διαφορά είναι κατ' απόλυτη τιμή μεγαλύτερη του 5%, τότε οι φορείς θα πρέπει να ανατρέξουν στο συνταξιοδοτικό φάκελο ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή κρίνεται πρόσφορη, για παράδειγμα με τη χρήση στατιστικών στοιχείων για όμοια χαρακτηριστικά συντάξεων, προκειμένου να επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις, ώστε η απόκλιση να μην υπερβαίνει κατ' απόλυτη τιμή το 5%.

Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα ληφθεί υπόψη το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, είναι πιθανόν να προκύψουν διαφορές σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης, βάσει του οποίου υπολογίστηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 45 ετών, όμως, η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 40 έτη ασφάλισης, στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί η πρόσθετη πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 45 έτη. Αντίστοιχα, εάν ο συνταξιούχος, για παράδειγμα, είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 15 ετών, όμως, η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 20 έτη ασφάλισης και στην περίπτωση αυτή στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί και η πρόσθετη αυτή πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 15 έτη.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου, συνεπεία εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, καθώς στις εν λόγω περιπτώσεις προβλέπεται η χορήγηση κατωτάτου ορίου ίσο με το διπλάσιο ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης. Στους φορείς κύριας ασφάλισης που δεν υφίσταται η εν λόγω διάκριση και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, εάν η αναπηρία ή ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται, όπως η συνταξιοδότηση για κοινή νόσο. Αντίστοιχα, δεδομένου ότι για τις συντάξεις που χορηγούνται, βάσει του ν. 612/1977, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις ως προς το ύψος της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης, οι περιπτώσεις υφιστάμενων συνταξιούχων με το ν.612/1977 θα πρέπει να υπάρξει διάκρισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συνταξιούχους.

Όσον αφορά στους διπλοσυνταξιούχους (παράλληλη λήψη δύο ή περισσότερων συντάξεων από ίδιο δικαίωμα), θα πρέπει να υπάρξει διάκρισή τους σε σχέση με τους δικαιούχους μίας σύνταξης, καθώς στην περίπτωσή τους θα πρέπει να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36 του ν. 4387/2016 περί παράλληλης ασφάλισης. Ειδικά, οι υπηρεσίες του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, δεδομένου ότι η αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων αφορά και τη λήψη παροχής από τον κλάδο μονοσυνταξιούχων, θα πρέπει να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό αρχείο το χρόνο ασφάλισης που πραγματικά έχει διανυθεί στην ασφάλιση του κλάδου, καθώς η αναπροσαρμογή της παροχής θα γίνει με βάση το χρόνο παραμονής στον κλάδο και όχι με βάση τα έτη ασφάλισης που λήφθηκαν υπόψη κατά τη συνταξιοδότηση. Επισημαίνεται ότι οι φορείς κύριας ασφάλισης που διαθέτουν ελεγμένα τα απαραίτητα για την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στις ανωτέρω ενέργειες και μπορούν να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο της αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων.

2. Αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανυπολογισμού (επανελέγχου) των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη δημιουργία κατάλληλου ηλεκτρονικού αρχείου, εφόσον δεν υφίσταται ήδη σχετικό αρχείο, οι φορείς κύριας ασφάλισης προχωρούν στη διαδικασία αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων.

Με βάση τις προβλέψεις του ν. 4387/2016 (άρθρα 7, 8, 27 και 28), η χορηγηθείσα σύνταξη αποτελεί το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Συνεπώς, για κάθε συνταξιούχο (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) θα υπολογιστεί, με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης, η δικαιούμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, λόγω θανάτου, αναπροσαρμόζεται το ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία, όμως το νέο ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, που προκύπτει, μετά την αναπροσαρμογή και η προσωπική διαφορά επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται από το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο.

Ι. Εθνική σύνταξη

Η εθνική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης και, συνεπώς, κυμαίνεται από 345,60 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης, μέχρι 15 έτη) έως 384,00 ευρώ (για χρόνο ασφάλισης 20 και πλέον έτη).
Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη δεν μειώνεται με βάση τα έτη διαμονής στην Ελλάδα, συνεπώς θεωρείται ότι σε όλες τις περιπτώσεις αποδεικνύεται διαμονή 40 ετών στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας έως την ηλικία συνταξιοδότησης.

Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με μειωμένη σύνταξη, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 7 του ν.4387/2016. Για τους συνταξιούχους, λόγω αναπηρίας, που έχουν συνταξιοδοτηθεί από φορείς κύριας ασφάλισης που προβλέπουν την καταβολή μειωμένης σύνταξης ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας (για παράδειγμα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας. Σε περίπτωση, όμως, που η σύνταξη καταβάλλεται από φορέα κύριας ασφάλισης που δεν προβλέπει την καταβολή μειωμένης σύνταξης ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας (για παράδειγμα ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τους παλαιούς ασφαλισμένους), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς μείωση, θεωρώντας ότι ο συνταξιούχος έχει αναπηρία άνω του 80%. Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, καταβάλλεται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης (384,00 ευρώ), ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης, χωρίς καμία μείωση, λόγω διαμονής ή ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 και 27 του ν. 4387/2016. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αντίστοιχα και για τον υπολογισμό εθνικής σύνταξης σε συνταξιούχους, λόγω θανάτου, ανάλογα με το εάν ο θανών ήταν συνταξιούχος λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977. Εάν ο χρόνος ασφάλισης, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο, δεν είναι σε ακέραια έτη, αλλά υπάρχει και πλεονάζον χρόνος, για τον επιπλέον αυτό χρόνο οι συνταξιούχοι λαμβάνουν αναλογία της εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης.

ΙΙ. Ανταποδοτική σύνταξη

Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εφαρμόζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 4387/2016, με το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να προκύπτει κλιμακωτά ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που είχε ο συνταξιούχος κατά τη συνταξιοδότησή του (και τα οποία μπορεί να διαφοροποιούνται, όπως προαναφέρθηκε, από τα έτη ασφάλισης, βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη με βάση το προγενέστερο ανά φορέα κύριας ασφάλισης νομοθετικό πλαίσιο). Και στην περίπτωση αυτή, εάν ο χρόνος ασφάλισης, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο, δεν είναι σε ακέραια έτη, αλλά υπάρχει και πλεονάζον χρόνος, για τον επιπλέον αυτό χρόνο υπολογίζεται αναλογία του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης).

Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με συνυπολογισμό πλασματικού χρόνου ασφάλισης χωρίς εξαγορά (χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας, λήψης σύνταξης αναπηρίας κ.λπ.), ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό μόνο της εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους, λόγω γήρατος, με τις ειδικές διατάξεις του ν. 612/1977, η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται για 35 έτη ασφάλισης και όχι με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης, εκτός και εάν ο πραγματικός χρόνος είναι μεγαλύτερος των 35 ετών.

Στην περίπτωση της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, δεν αναζητούνται οι συντάξιμες αποδοχές, αλλά ως βάση για την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη. Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, βάση αποτελεί ο συντάξιμος μισθός που προέκυψε στον απονέμοντα φορέα.

Σε περίπτωση που ο συντάξιμος μισθός συνδέεται με ασφαλιστικές κατηγορίες ή ασφαλιστικές κλάσεις ή τεκμαρτά ποσά, ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη η τρέχουσα τιμή τους κατά την 13/05/2016. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ως συντάξιμος μισθός υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές με τη χρήση των ποσοστών αναπροσαρμογής των συντάξεων που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία συνταξιοδότησης έως την 13/05/2016. Συνεπώς, στην περίπτωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου οι συνταξιούχοι κατά τον υπολογισμό της σύνταξής τους είχαν καταταγεί με βάση τις αποδοχές τους σε ασφαλιστικές κλάσεις, ως συντάξιμος μισθός για την αναπροσαρμογή της σύνταξης λαμβάνεται το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης, όπως έχει διαμορφωθεί από 01/10/2008. Για παράδειγμα, εάν ο συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει καταταχθεί στην 26η ασφαλιστική κλάση, έχοντας συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, ως συντάξιμος μισθός για την αναπροσαρμογή της σύνταξης θεωρείται το ποσό των 2.198,25 ευρώ (25 x 87,93 ευρώ). Συνεπώς, η ανταποδοτική σύνταξη για 35 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 2.198,25 ευρώ x 33,81% = 743,23 ευρώ.
3. Προσωπική διαφορά

Μετά την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης, συγκρίνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο με το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Η διαφορά που προκύπτει αποτελεί την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Εάν η προσωπική διαφορά είναι θετική, εξακολουθεί να καταβάλλεται στο συνταξιούχο και μετά την 01/01/2019, μέχρι την οριστική εξάλειψή της και το συμψηφισμό της με μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων. Εάν είναι αρνητική, δηλαδή το ποσό της σύνταξης με το νέο καθεστώς είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που έχει υπολογιστεί, βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου, τότε, προσαυξάνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης σταδιακά.

Για τον καθορισμό της προσωπικής διαφοράς, συγκρίνεται το καθαρό προ φόρου ποσό σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, (δηλαδή το ακαθάριστο ποσό σύνταξης, αφαιρουμένων των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011, της εισφοράς του ν. 4024/2011 (άρθρο 2 παρ. 1 και 2), του ν. 4051/2012 (άρθρο 6 παρ. 1), της ΥΑ 476/2012 (ΦΕΚ 499, Β') και του ν. 4093/2012 (άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ5 περ. 1 και παρ. Β υποπαρ. Β3 περ. α) και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν. 4387/2016), με το καθαρό προ φόρου ποσό με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, (δηλαδή το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης, αφαιρουμένων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, της εισφοράς του άρθρου 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011 και της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όπως αυτή υπολογίζεται με τις ρυθμίσεις του ν. 4387/2016).

Επιπλέον, θα πρέπει οι φορείς να προχωρήσουν στον καθορισμό προσωπικής διαφοράς ανά συνταξιούχο που αφορά στην εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και στην εισφορά ασθενείας. Στις περιπτώσεις που στο συνταξιούχο καταβάλλεται οικογενειακό επίδομα ή έχει λάβει μειωμένη σύνταξη, μετά την ισχύ του ν. 4336/2015 και υπόκειται στην προβλεπόμενη από το νόμο αυτό πρόσθετη μείωση, ύψους 10%, μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ορίου συνταξιοδότησης ή λαμβάνει το οργανικό ποσό της σύνταξης (και όχι το προβλεπόμενο ανά φορέα κύριας ασφάλισης κατώτατο όριο) μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, οι φορείς κύριας ασφάλισης θα υπολογίζουν την προσωπική διαφορά, λαμβάνοντας υπόψη την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος ή την αντίστοιχη μείωση του ποσού της σύνταξης. Σε περίπτωση, όμως, που μελλοντικά υπάρξει διαφοροποίηση των στοιχείων αυτών, (διακοπή καταβολής οικογενειακού επιδόματος, συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη, συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας), οι φορείς θα προχωρούν σε νέο υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς. πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποια είναι τα 8 ελληνικά αεροδρόμια που συνδέει η Eurowings με Κ. Ευρώπη

Οκτώ συνδέσεις με Ελλάδα και αντίστοιχες ελληνικές πόλεις και αεροδρόμια εισάγει στο πρόγραμμα πτήσεων από τη νέα βάση της στο Μόναχο η αεροπορική Eurowings για το καλοκαίρι του 2017.

Οι συνδέσεις περιλαμβάνουν πτήσεις σε δύο πόλεις της ηπειρωτικής  Ελλάδας και σε έξι νησιά που πρωταγωνιστούν στνο τουρισμό:Μόναχο – Καβάλα | 2 φορές την εβδομάδα, από 1 Απριλίου 2017
Μόναχο – Θεσσαλονίκη | 4 φορές την εβδομάδα, από 1η Απριλίου 2017
Μόναχο – Μύκονος | 2 φορές την εβδομάδα, από 2 Απριλίου 2017
Μόναχο – Κέρκυρα | 1 φορά την εβδομάδα, από 8 Απριλίου 2017
Μόναχο – Κως | 1 φορά την εβδομάδα, από 8 Απριλίου 2017
Μόναχο  – Ρόδος | 2 φορές την εβδομάδα, από 8 Απριλίου 2017
Μόναχο – Ηράκλειο | 2 φορές την εβδομάδα, από 10 Απριλίου 2017
Μόναχο – Χανιά | 1 φορά την εβδομάδα, από 1η Μαϊου 2017


Επίσης, η Eurowings Europe σε πρόσφατη ανανέωση του προγράμματός της ανακοίνωσε τη διεύρυνση επιχειρήσεων από τη βάση της στη Βιέννη, από όπου θα εκτελούνται τα εξής 3 νέα δρομολόγια προς Ελλάδα...


Βιέννη - Καβάλα | 2 φορές την εβδομάδα, από 26 Απριλίου 2017
Βιέννη - Μυτιλήνη | 1 φορά την εβδομάδα, από 2 Μαϊου 2017
Βιέννη - Σάμος | 2 φορές την εβδομάδα, από 2 Μαϊου 2017.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Capital controls: Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ανανεώνεται το όριο των 840 ευρώ - Οι επόμενες ημερομηνίες

Ανανεώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23/12 το όριο αναλήψεων των 840 ευρώ, το οποίο ισχύει ανά δύο εβδομάδες.

Από το Σάββατο στις 00:01 έως και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, οι καταθέτες θα μπορούν να «σηκώσουν» από τους λογαριασμούς τους έως και 840 ευρώ είτε με την κάρτα τους από ΑΤΜ ή με την ταυτότητά τους από τα γκισέ των καταστημάτων.

Το όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ισχύει για το παλαιό χρήμα και όχι για νέες καταθέσεις μετρητών που γίνονται από 23 Ιουλίου 2016 και αργότερα.

Στην τελευταία περίπτωση, τα ποσά που κατατέθηκαν μπορούν να αναληφθούν στο σύνολό τους.

Το όριο των 840 ευρώ ισχύει ανά δικαιούχο λογαριασμού που έχει τη δική του κάρτα. Ωστόσο, μία κάρτα που είναι συνδεδεμένη με δύο λογαριασμούς έχει συνολικό όριο αναλήψεων 840 ευρώ
Εάν δικαιούχος ή συνδικαιούχος λογαριασμού δεν έχει κάρτα, μπορεί να κάνει την ανάληψη από κατάστημα.

Τα επόμενα Σάββατα ανανέωσης του ορίου αναλήψεων των 840 ευρώ είναι τα εξής:
  • 7-Ιαν
  • 21-Ιαν
  • 4-Φεβ
  • 18-Φεβ
  • 4-Μαρ
  • 18-Μαρ
  • 1-Απρ
  • 15-Απρ
  • 29-Απρ

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων...

...αν θέλουμε να σωθούμε...

Της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Προφανώς, οι Νεοναζί μας εκλαμβάνουν ως εντελώς αμόρφωτους, καθυστερημένους και ευκολοχειρίσιμους. Και, από μια πλευρά έχουν δίκαιο, αφού ότι εγκληματικό εφεύρημα και αν τους περάσει από το μυαλό, σπεύδουν διασκεδάζοντας να μας το επιβάλλουν. Και οι κυβερνητικοί μας, ΟΛΟΙ, και αυτοί που πέρασαν και αυτοί που είναι τώρα στην εξουσία, αλλά και αυτοί που προλειαίνονται, το υπογραμμίζω ΟΛΟΙ, υποκλίνονται, συζητούν επί ώρες-ημέρες-εβδομάδες-μήνες, τις λεπτομέρειες σχεδίων γεμάτων (ας μου επιτραπεί) από " εγκληματικές ηλιθιότητες", που εμφανίζονται ως δήθεν σωτήριες, αλλά που μας οδηγούν κατευθείαν σε εξαφάνιση. Και αυτή η πορεία προς το μηδέν δεν τελειώνει, και αν δεν αντιδράσουμε δεν πρόκειται να τελειώσει πριν από την ολοκληρωτική μας καταστροφή.

Αρνούμαι να δεχθώ ότι, έστω και αν οι ιθύνοντες δεν είναι οικονομολόγοι, ή έστω και αν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μόνο κάποια "πασαλείμματα" οικονομικών γνώσεων, αδυνατούν να κατανοήσουν, τα αυτονόητα, δηλαδή ότι:
* με λιτότητα, και μάλιστα αυτής της στραγγαλιστικής μορφής, η αναμονή ανάπτυξης αποτελεί ευτράπελο,
* η πολιτική λιτότητας ανήκει στην επικίνδυνη κατηγορία των ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων εμμονών, που ουδέποτε είχε (διότι δεν είναι δυνατόν να έχει) θετικά αποτελέσματα,
* το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, οι δανειστές αποκλείεται να μην το γνωρίζουν, και συνεπώς η οποιαδήποτε επιδίωξη οριακών βελτιώσεων αποτελεί "μέθοδο συνεχούς εξαπάτησής μας"
* βελτιώσεις της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, με τα μνημόνια, αποκλείονται και συνεπώς πρόκειται για καθαρή ουτοπία οι, κατά καιρούς, ενθουσιασμοί των ιθυνόντων ότι δήθεν "μειώνεται η ανεργία", "αυξάνουν οι εξαγωγές" και άλλες ανάλογες αισιόδοξες ελαφρότητες που, αναγκαστικά και αναπότρεπτα, ανατρέπονται στην "επόμενη στροφή".

Η Ελλάδα τελειώνει και είναι 100% υπεύθυνες οι κυβερνήσεις της, ενώ ο λαός ευθύνεται μόνο, επειδή έχει σε τέτοιο βαθμό εξουθενωθεί από την επτάχρονη κόλαση στην οποία υποβάλλεται, από τα γενικώς και εκτός εξαιρέσεων ανεγκέφαλα και ανέντιμα ΜΜΕ, που τον τρομοκρατούν και τον πείθουν ότι η καταστροφή του είναι μονόδρομος(!!!), ώστε δεν βρίσκει το σθένος να σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς, της αναξιοπρέπειας, της κοροϊδίας, της εκμετάλλευσης, της τυραννίας, και να αγωνιστεί για την επιβίωσή του .

Για ακόμη μια φορά οι κυβερνήτες μας εκστόμισαν "μεγάλα λόγια": "κάνουμε ότι θέλουμε με τα πλεονάσματα", "δεν ξεπερνούμε κάποιες κόκκινες γραμμές", "δεν συζητούμε ορισμένα θέματα"....αλλά στη συνέχεια, και μόλις ο κ. Σόιμπλε και οι όμοιοί του τρίξουν τα δόντια, αναφέρουν τη λέξη "δραχμή", υπενθυμίσουν με όσο γίνεται πιο άγριο και άκομψο τρόπο, ότι "εμείς οι Έλληνες δεν δικαιούμαστε να ενεργούμε, να αποφασίζουμε και να αναπνέουμε, παρά μόνο σύμφωνα με τις υποδείξεις", αλλάζουν έντρομοι ρότα κατά 180ο. Και οι δυνάστες μας, δράττονται της ευκαιρίας του κάθε δικού μας δήθεν "παραπατήματος", για να εμφανιστούν ακόμη πιο "μεγαλοπρεπείς" απέναντι στους εξαθλιωμένους αποίκους τους, ακόμη πιο αδιάλλακτοι, ακόμη πιο απαιτητικοί. Και "εμείς";;; Δηλαδή αυτοί που τόσο ανάξια εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, πως συμπεριφέρνονται, μετά από κάθε κρίση που ακολουθεί αυτούς τους "λεονταρισμούς"; Όταν χρειάζεται να μαλώσω το μικρό μου σκυλάκι, μετά από κάποια ανυπακοή του, βάζει την ουρά στα σκέλια και με κοιτάζει παρακλητικά.... Αυτά...

Ομιλούμε για 4ο μνημόνιο, απόφαση νέων μέτρων κ.ο.κ. ΛΑΘΟΣ, διότι αυτά δεν χρειάζονται πια, εφόσον η υποταγή μας έχει εξελιχθεί και έχουμε υπογράψει (δηλαδή, όχι εμείς, αλλά οι ανάξιοι εκπρόσωποί μας) τον ΚΟΦΤΗ. Χάρη σ' αυτόν οι δανειστές/εταίροι μας τρίβουν τα χέρια τους, για τον αυτοματισμό έλευσης των καταστρεπτικών μέτρων: συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, ομαδικές και φυσικά αδικαιολόγητες απολύσεις, αυξήσεις φόρων και επιβολή νέων παρανοϊκών μορφών φοροκαταιγίδας, περιορισμό δημοσίων δαπανών και απάλειψη των τελευταίων σκιών του Κράτους πρόνοιας, σκαιά προτροπή για άμεσο ξεπούλημα του συνόλου του πλούτου, που αποτελεί την ΕΛΛΑΔΑ... ξέχασα κάτι;

Είναι όντως, ακατανόητη η όλη φοβική, υποτελής, αναξιοπρεπής, αντεθνική, εξοργιστική, εξωπραγματική, παραπειστική συμπεριφορά των όσων μας εκπροσώπησαν, μας εκπροσωπούν, και εκτός ενός θαύματος, φαίνεται ότι θα μας εκπροσωπήσουν και στο μέλλον. Γι' αυτό, και δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές πριν από το 2019, μια και "τ'είχες Γιάννη με τα μνημόνια, τ'είχα πάντα με τα μνημόνια"!!! Διερωτώμαι, δηλαδή, πως μπορούν οι κυβερνητικοί μας να αρνούνται να δεχθούν τα απολύτως εμφανή πραγματικά γεγονότα, και αντιθέτως, να δέχονται να παίζουν το ασυμβίβαστο, για το περιβάλλον μιας ΕΕ, που αρέσκεται να μιλά για αλληλεγγύη και δημοκρατία, αυτό το παιχνίδι, που λέγεται "πάρτα όλα". Τελικά, οι δικοί μας ιθύνοντες συντονίζονται πολύ συχνά, με τους δυνάστες μας και εναντίον μας, ισχυριζόμενοι ότι... "μας σώζουν"!!

Αλλά, πως αλήθεια "μας σώζουν", όταν:

Στην αρχή της ελληνικής κρίσης το χρέος αντιπροσώπευε 109% του ΑΕΠ, και με χαμηλότοκο δάνειο, καθώς και με συνέχιση της ανάπτυξης, θα ήταν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΙΩΣΙΜΟ, χωρίς να χρειάζεται ο δηλητηριώδης εναγκαλισμός μας με το ΔΝΤ. Ας σημειωθεί ότι από το 1995 ως και το 2007, η Ελλάδα είχε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης και ίσο με 3,9%. Αλλά, τι έκαναν οι "εταίροι μας" , σε αγαθή σύμπνοια με τους δικούς μας; Μα έδεσαν με το ΔΝΤ, του οποίου τα έργα και οι ημέρες, από όπου πέρασαν, ήταν στάχτη-φωτιά-και θάνατος. Επιπλέον, επειδή "έπρεπε να τιμωρηθούμε" μας έδωσαν δάνεια με απαγορευτικά υψηλό τόκο για να συνετιστούμε. Βέβαια, τα δάνεια αυτά είχαν το μεγάλο πλεονέκτημα του πλουτισμού της Γερμανίας, εφόσον η ίδια δανειζόταν στις αγορές με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και εμείς της καταβάλαμε λεόντειο επιτόκιο. Και δεν πείραζε, (γιατί, αλήθεια να πειράζει;) που έτσι η Γερμανία απομυζούσε και κατάστρεφε κάθε προοπτική ανάκαμψης του κράτους-μέλους της ΕΕ, Ελλάδα, που βρισκόταν σε δύσκολη θέση και που η Τρόϊκα "προσπαθούσε" να σώσει; Και επί πλέον μας έβαλαν σε πρόγραμμα, που κατά την ομολογία του ίδιου του συντάκτη του τού Olivier Blanchard, "ήταν τραγικά λανθασμένο γιατί προκαλούσε πολλαπλάσια ύφεση από την προβλεπόμενη". Αλλά όλα αυτά είναι... ψιλά γράμματα!

Σε κάθε περίοδο κρίσης, (και οι κρίσεις ήταν πολύ συχνές), η Ελλάδα έπαιρνε δάνεια, έναντι επιβολής νέων επώδυνων μέτρων, τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για τη λήψη της εκάστοτε δόσης, που συνδυάζονταν, πάγια, με αυτοτροφοδοτημένο πανικό υψηλής τάσης. Δηλαδή, "ή δέχεστε ενίσχυση του βαθμού εξαθλίωσής σας, ή δε δίνουμε δάνειο και πάτε για πτώχευση και για GREXIT". Αφ' υψηλού οι "εταίροι μας" μάς άφηναν να εννοήσουμε ότι "μας σώζουν με τα δάνεια". Ωστόσο, τα περί ου ο λόγος δάνεια:

- Πήγαιναν (και εξακολουθούν να πηγαίνουν) κατά το 90% και πλέον στις τράπεζες, για να διασωθούν (και δεν περνούν καν τα ελληνικά σύνορα).

- Με ΑΕΠ, συνεχώς κατερχόμενο μετά το 2009, (και, φυσικά χωρίς ανάπτυξη), τα δάνεια αυτά συσσωρεύονται στο αρχικό χρέος, που πλησιάζει σχεδόν σε διπλασιασμό. Πως να γίνει πια λόγος για "βιώσιμο χρέος";;; Έχει απόλυτο δίκαιο το ΔΝΤ, το οποίο θέλει, αλλά και δεν θέλει να παραμείνει στο μοίρασμα των ελληνικών ιματίων. Γιατί αν αποχωρήσει θα είναι ακόμη πιο κραυγαλέα τα έργα του, που ρήμαξαν την Ελλάδα, αλλά και αν παραμείνει η παραμονή του θα είναι ασυμβίβαστη με "μη βιώσιμο χρέος". Λαμβάνουν, λοιπόν, χώρα, παραστάσεις κυριολεκτικού σατανισμού, επάνω στο ημιθανές πτώμα της Ελλάδας, για το ποιος από τους δύο θεσμούς (που αμφότεροι είναι οι δήμιοι της πατρίδας μας) θα έχει το επάνω χέρι. Θα γίνει ή όχι δεκτή η άποψη ότι το "ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο", ώστε να συνεχιστούν στο διηνεκές τα βασανιστήρια της Ελλάδας (παρότι, φυσικά, και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος, ούτε είναι, αλλά ούτε μπορεί να γίνει βιώσιμο με τις παρούσες συνθήκες). Και είναι, ίσως, κατανοητό ότι οι θεσμοί, νοιάζονται για το συμφέρον τους και δεν τους "καίγεται καρφί" για την καταστροφή της χώρας μας....αλλά, όμως, η δική μας Κυβέρνηση πως συμμετέχει σε όλα αυτά; Γιατί, άραγε κόπτεται να επιβάλλει την, παντελώς, αστήρικτη θέση της Κομισιόν περί...."βιωσιμότητας του χρέους"; Είναι δυνατόν να υποθέτει, σοβαρά, η Κυβέρνησή μας, ότι το ΔΝΤ είναι ο κακός δαίμονας, ενώ η Κομισιόν είναι ο Άγγελος; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ότι υπάρχει Σκύλλα και Χάρυβδη;

Είναι, βέβαια, και οι περίφημες "διαρθρωτικές μεταβολές" στις οποίες πρέπει να συγκεντρωθούμε και τις οποίες οφείλουμε να υλοποιήσουμε το ταχύτερο, αν θέλουμε "να σωθούμε". Και ακριβώς επειδή "καθυστερούμε, αντιδρούμε, αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να τις εφαρμόσουμε....ακριβώς για αυτό δεν έχουμε τα θετικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα των θεσμών, που διαφορετικά θα είχαμε"!!!

Ασφαλώς, κάθε χώρα έχει ανάγκη, από καιρού σε καιρό, να προσφύγει σε διαρθρωτικές μεταβολές. Οι οποίες, όπως είναι γνωστό, έστω και αν έχουν σωστά επιλεγεί (κάτι που δεν είναι δεδομένο) αποδίδουν με βραδύτητα τα εκάστοτε αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ελληνική, ωστόσο, περίπτωση των "διαρθρωτικών μεταβολών" είναι εντελώς ειδικής κοπής. Και τούτο, επειδή οι θεσμοί χρησιμοποίησαν, χωρίς ενδοιασμό, την Ελλάδα ως πειραματόζωο, επιβάλλοντας της σωρεία αρρωστημένων ιδεοληψιών, που πουθενά δεν απέδωσαν, ή πουθενά δεν εφαρμόστηκαν, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν και έτσι να αποτελέσουν την εκκίνηση γενίκευσης τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα οικτρά αποτελέσματα αυτών των δήθεν διαρθρωτικών μεταβολών (για να αναφερθώ ενδεικτικά, στην αναίσχυντη βαρβαρότητα που επιβλήθηκε στην αγορά εργασίας) που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική οικονομία, είναι για ακόμη μια φορά διαπιστωτικά των τραγικά εσφαλμένων βασικών τους υποθέσεων. Αυτές, μπορούν να συνοψιστούν στο ότι η μείωση των μισθών και η κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, μέχρι και αυτού των συλλογικών συμβάσεων (που ωστόσο ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο) θα αυξήσει δήθεν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και μέσω αυτής θα επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Πρόκειται για τις υποθέσεις των φανατικών νεοφιλελεύθερων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το "αλάνθαστο των αγορών" και το "αόρατο χέρι του Adam Smith, που δήθεν αποκαθιστά ισορροπίες.

Αλλά, και στο σημείο αυτό πλανιέται το πολύ βασανιστικό ερώτημα του πως και του γιατί, επί 7 ολόκληρα χρόνια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έσπευδαν (και εξακολουθούν να σπεύδουν) να εφαρμόζουν με πιστότητα, σχεδόν με κατάνυξη (αφού προηγουμένως τις έχουν υπογράψει) αυτές (ας μου επιτραπεί να διαπιστώσω το αυταπόδεικτο) τις θανατηφόρα επικίνδυνες ανοησίες;

Τι το θετικό μπορεί να αναμένουν ότι θα συμβεί από αυτές (εκτός, φευ, από του να εξασφαλίσουν μερικές εβδομάδες ή μήνες επιπλέον παραμονής στην εξουσία;). Και για αυτό το επιπλέον διάστημα στην εξουσία, δέχονται να καρφώνουν σε σταυρούς μαρτυρίου του συμπατριώτες τους;

Πως ανέχονται (γιατί, αρνούμαι πάντοτε να δεχθώ ότι δεν γνωρίζουν, δεν αντιλαμβάνονται, δεν έχουν επαρκείς γνώσεις οικονομίας, ελπίζουν, αναμένουν καλύτερες ημέρες κλπ., κλπ) να γίνονται συν-δήμιοι του ελληνικού λαού, από κοινού με τους δανειστές;

Γιατί, μα γιατί δεν διαχωρίζουν επιτέλους τη θέση τους (τη θέση μας) από όλους αυτούς, που μας εξαφανίζουν σε καθημερινή βάση;
Δεν είναι αρκετά εμφανές;
Γιατί δεν αντιδρούμε;
Γιατί πηγαίνουμε χαζοχαρούμενοι για σφαγή;

Αλλά, ας έρθουμε και στο τόσο θλιβερό θέμα της σιωπηρής απενεργοποίησης του συνόλου του οπλοστασίου μας, από όλες ανεξαρτήτως τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με την απενεργοποίηση αυτή, ως Έλληνες, και ως Ελλάδα, αποδεχόμαστε ότι "δεν διαθέτουμε κανένα μα κανένα όπλο", προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό (δηλαδή, τους εταίρους/δανειστές μας), και συνεπώς είμαστε έρμαιο στις παράλογες, στις καταστρεπτικές, στις εγκληματικές τους απαιτήσεις.
Να σημειώσω, παρενθετικά, ότι οι δανειστές μας δεν κόπτονται για την αποπληρωμή των χρεών μας. Γιατί, αν αυτό τους ενδιέφερε, πρωτίστως, θα μας άφηναν (θα μας υποχρέωναν) να επιτύχουμε αναπτυξιακούς ρυθμούς, όσο γίνεται πιο υψηλούς.
Πράγματι, έστω και αν πρόκειται για θεσμούς τυφλωμένους από νεοφιλελεύθερες δοξασίες, στα 7 χρόνια συνεχούς ελληνικού καταποντισμού, θα είχαν αναγκαστικά αποδεχθεί την ανάγκη μεταβολής της αποτυχημένης συνταγής τους. Αλλά, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν κάποιας διαφορετικής κατεύθυνσης πρόγραμμα, αλλά και εντείνουν το χαρακτήρα του ήδη ισχύοντος. Ακόμη και ένα μικρό τρομοκρατημένο παιδί, όταν άδικα τις τρώει από μεγάλους, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θέση του, εξηγώντας πως έχει η κατάσταση. Η Ελλάδα, όμως, ΟΧΙ. Για λόγους, λοιπόν, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι κυβερνώντες (αλλά, όχι και εγώ) η συμπεριφορά τους συνοψίζεται ως ακολούθως:

α) Ουδέποτε απαιτούν τα κατοχικά δάνεια και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί στη χώρα μας. Αν εξαιρέσουμε κάποια δειλά σχετικά ψελλίσματα των κυβερνώντων, που αυτόματα σταματούν, μόλις αγριέψει ο κ. Σόιμπλε και δηλώσει χωρίς πρόσθετες εξηγήσεις ότι "η Γερμανία δεν έχει τίποτε να πληρώσει"!!! Και έτσι, εμείς, αν και σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις από διαφορετικές πηγές, έχουμε να παίρνουμε περισσότερα από όσα χρωστούμε, σωπαίνουμε, και δεχόμαστε τα πάνδεινα, αδιαμαρτύρητα. Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές ο ΥΠΟΙΚ μας συντάσσει, πιθανότατα, την απολογία του, προς τους μαινόμενους, εναντίον μας, εταίρους επειδή... "τολμήσαμε, παραμονές Χριστουγέννων, να διαθέσουμε το αιμοσταγές πλεόνασμα, σε ληστευθέντες χαμηλοσυνταξιούχους", προκειμένου να γιορτάσουν και αυτοί. Για το φρικτό αυτό "παράπτωμά" μας και για να μην τολμήσουμε άλλη φορά να σηκώσουμε κεφάλι, η αξιολόγηση δεν θα προχωρήσει, και οι θεσμοί θα επανακάμψουν στην κατεχόμενη Ελλάδα, μόνο, όταν και αν κρίνουν επαρκή τη δήλωση της μεταμέλειας και συντριβής μας, μέσω του ΥΠΟΙΚ μας. Ακριβώς, σε αυτό το σημείο βρίσκεται η εθνική μας κυριαρχία. Στο κατώτατο, δηλαδή, σκαλοπάτι, μαζί με την οικονομία μας. Ωστόσο, τρέμουμε να κουνηθούμε, να διεκδικήσουμε, να επιβάλλουμε μια άλλη πορεία.

β) Υπάρχουν, ήδη, αρκετές μελέτες που αποφαίνονται με βάση αδιάσειστα στοιχεία, ότι ένα σημαντικό τμήμα του φερόμενου ως "ελληνικό χρέος", είναι επαχθές ή και απεχθές. Αλλά, τα συμπεράσματα αυτών των μελετών έχουν καταχωνιαστεί, επειδή και ο παράνομος πλουτισμός των εταίρων μας, μέσω του χρέους, έχει καταχωρηθεί στην κατηγορία των 'απαγορευμένων συζητήσεων'. Προφανώς επειδή στεναχωρούν τους εταίρους/δανειστές. Και γιατί, άραγε, να τους στεναχωρούμε;

γ) Έχουν γραφεί ομολογίες και αναλύσεις πολυάριθμων οικονομολόγων (και εκτός του Olivier Blanchard), σχετικά με τις εντελώς εσφαλμένες βάσεις του προγράμματος "διάσωσης" της χώρας μας, καθώς και για την ανάγκη ριζικής μεταβολής του. Όπως, όμως, φαίνεται αυτές οι ομολογίες και αναλύσεις δεν μας αφορούν, και γι' αυτό ουδέποτε και ουδόλως αντιδράσαμε μέσω των επίσημων εκπροσώπων μας. Αντιθέτως, ακολουθήσαμε πειθήνια τη συμβουλή του κ. Σόιμπλε, που μας επανάφερε στο γύρο του μαγκανοπήγαδου, με κλειστά μάτια, δηλαδή στο "εσείς να μην ασχολείστε με το περιεχόμενο των προγραμμάτων, που σας επιβάλλονται, αλλά να επικεντρώνεστε στην πιστή και ταχεία διεκπεραίωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" (στις οποίες εμπίπτει και το ξεπούλημα της Ελλάδας).

δ) Απαγορευμένη συζήτηση αποτελεί, επίσης, και το μέγα φιάσκο της ηθελημένα καθυστερημένης αναδιάρθρωσης χρέους (προκειμένου να σωθούν προηγουμένως οι ευρωπαϊκές τράπεζες), που κατέληξε στην καταστροφή των συνταξιοδοτικών ταμείων, των ταμείων των Πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, της εκκλησίας κλπ.

ε) Ούτε σκέψη, εξάλλου, για ΡΗΞΗ, με την αποτυχημένη ΕΕ και το εκ γενετής άρρωστο ευρώ, προφανώς για να μην τεθεί σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα. Η εκστρατεία πειθούς, στο πεδίο αυτό, έγινε πολύ συστηματικά, αλλοτριώνοντας και όλα σχεδόν τα ελληνικά ΜΜΕ, έτσι ώστε ένα GREXIT να εμφανίζεται ως καταστροφή, και όχι όπως πραγματικά είναι, ως δηλαδή μοναδική ελπίδα σωτηρίας μας. Μεταξύ άλλων παραποιήσεων της πραγματικότητας, εμφανίζουν τον κ. Λαφαζάνη, να οδεύει δήθεν προς το Νομισματοκοπείο, επιχειρώντας έτσι, με ασύγγνωστη αφέλεια, να δείξουν πόσο επικίνδυνοι και πόσο ανεύθυνοι είναι οι θιασώτες της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα. Ενώ αν πάσχιζαν να σώσουν τη χώρα από τις αρπακτικές δαγκάνες των ξένων, θα έπρεπε να πουν: "τι κρίμα που ο κ. Λαφαζάνης (και ο όποιος κύριος) δεν έσπευσε, πράγματι, με ένα σοβαρό πρόγραμμα, προς το Νομισματοκοπείο".

στ) Ανήκουμε στη Δύση, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Και βαυκαλιζόμαστε ότι έχουμε ομπρέλα ευρωπαϊκή, που δεν παίρνει νερά, για τα εθνικά μας θέματα. "Θα μας σώσει η Ευρώπη, αν κινδυνεύσουμε"-εμφανιζόμαστε αφελώς πεπεισμένοι γι' αυτό. Ωστόσο, στις απανωτές δηλώσεις του κ. Erdogan ότι "δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη της Λωζάνης", αυτό που επιτέλους εκλήφθηκε ως η επίσημη αντίδραση της ΕΕ ήταν κάποιο ψέλλισμα, όντως, δύσκολο να ακουστεί χωρίς ακουστικά! Και όσο για τους καθημερινούς περιπάτους των τουρκικών αεροπλάνων και πλοίων στη Μεσόγειο και στις αυλές των σπιτιών των ελληνικών νησιών... και αυτή ακόμη η δειλή αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας κρίθηκε περιττή, από τους ίδιους. Μερικές ημέρες πριν, η εφημερίδα International New York Times είχε ένα αρθράκι, στο οποίο ο συντάκτης έκφραζε την "έκπληξη" ή το "θαυμασμό" ή τη "δυσαρέσκεια" για το πόσο "ψύχραιμοι εμφανίζονται οι Έλληνες, απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις". Ψύχραιμοι ή απαθείς ή χαμένοι στη μετάφραση;

Δυστυχώς, έτσι εμφανίζονται τα πράγματα στην πατρίδα μας, και όχι αλλιώς. Και αν δεν αποφασίσουμε να ξεσηκωθούμε, να σπάσουμε τα δεσμά μας και να ελευθερωθούμε, να πληρώσουμε όσα από τα χρέη μας είναι νόμιμα με τη βοήθεια ανάπτυξης και όχι προϊούσας εξαθλίωσης, και να αγκαλιάσουμε με στοργή και ελπίδα το εθνικό μας νόμισμα, ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ. Ύστερα από όσα βιώσαμε στα 7 προηγούμενα χρόνια, όσα βιώνουμε και όσα με μαθηματική ακρίβεια μας αναμένουν, δεν μπορεί πια να δικαιολογηθούν φόβοι, δισταγμοί και ναι μεν αλλά.

Πως να αντιδράσουμε; Να τολμήσουμε να περιλάβουμε όλα όσα έχουμε υποστεί τα 7 τελευταία χρόνια, με στοιχεία, αποδείξεις και σοβαρές αναλύσεις. Να μεταφράσουμε όλα αυτά σε πολλές γλώσσες, διαψεύδοντας όσες κατηγορίες, εναντίον μας, είναι αστήρικτες. Να στείλουμε το τεύχος, ενώ ταυτόχρονα θα κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο, σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, καθώς και στα ΜΜΕ. Να περιλάβουμε παιδιά που πεινούν, ανέργους που φυτοζωούν, νοσοκομεία που δεν έχουν τα απαραίτητα, σχολεία που δεν έχουν δασκάλους, σωρεία αστέγων που κοιμούνται στο δρόμο, ουρές ανθρώπων για το συσσίτιο.

Και να τους ρωτήσουμε αν έτσι εννοείται η Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Να τους ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό (μηδενικό, βέβαια) η ΕΕ τήρησε τις αρχικές της υποσχέσεις. Και στο τέλος, να τους ζητήσουμε να μη μας πολεμήσουν, τώρα που θα επιστρέψουμε με όρους δικούς μας (και όχι του κ. Σόιμπλε) στο εθνικό μας νόμισμα.

Όλα αυτά βέβαια απαιτούν ομοψυχία, και όχι αναμονή της εξουσίας από τον επόμενο, μετά από την πτώση του προηγούμενου. Απαιτούν, να μιλά όλη η χώρα την ίδια γλώσσα. Απαιτούν να εμφανιζόμαστε, προς τα έξω, ως μία γροθιά.

Πιθανολογώ ότι πολλοί θα διαφωνήσουν με μια τέτοια λύση. Και επειδή δεν διεκδικώ "αυθεντία", θα με ενδιέφερε ειλικρινά η πρόταση και άλλων λύσεων, που εγώ αδυνατώ να δω. Η απαρίθμηση δυσχερειών στο εγχείρημα της ΡΗΞΗΣ, το επιχείρημα ότι "θα έπρεπε αυτή να γίνει πριν ή μετά από το τώρα", είναι σαφές ότι δεν είναι λύσεις. Εδώ, από τη μια πλευρά έχουμε την πραγματικότητα ενός αργού επιθανάτιου ρόγχου της πατρίδας μας, που δεν πρέπει να την προσπεράσουμε, και από την άλλη, ΤΙ; ΛΟΙΠΟΝ;

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τσίπρας: «Βγαίνουμε από το τούνελ τηρώντας τις δεσμεύσεις μας»

«Με την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας, παραδίδεται σήμερα στο σύνολό του στους πολίτες, ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο: ο αυτοκινητόδρομος Μορέας, ο κεντρικός οδικός άξονας της Πελοποννήσου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την Περιμετρική Οδό Καλαμάτας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Καλαμάτα, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών.
 
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση βρήκε το έργο σταματημένο, από το 2013, ενώ υπήρχε η ρήτρα ότι αν δεν αποπερατωνόταν έως τον Μάρτιο του 2017, η χώρα θα κατέβαλλε με τη μορφή προστίμων, ποσά συνολικού ύψους, 504 εκατ. ευρώ.
 
 
Τσίπρας: «Βγαίνουμε από το τούνελ τηρώντας τις δεσμεύσεις μας» - Media
 
 
Η κυβέρνηση, μέσω της αναθεωρημένης σύμβασης που υπογράφτηκε από τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, «δεν διασφάλισε μόνο την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, αλλά κατοχύρωσε και το δημόσιο συμφέρον. Κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε καμία περίπτωση δεν είχαν φροντίσει», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:
 
«Με αυτήν την αναθεωρημένη σύμβαση το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε συνολικά αποζημιώσεις ύψους πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση του έργου χωρίς πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους φορολογούμενους. Παράλληλα, η αναθεωρημένη σύμβαση συμπεριλαμβάνει:
 
Πρώτον, την εγκατάσταση, στο προσεχές διάστημα, συστήματος αναλογικών διοδίων, με δαπάνες του παραχωρησιούχου. Αυτό το σύστημα είναι το πιο δίκαιο, αφού επιβάλλει διόδια ανάλογα με τη χρήση που γίνεται στον δρόμο και όχι με σταθερό αντίτιμο διέλευσης.
 
Δεύτερον, τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για οριζόντια μείωση των διοδίων.
 
Τρίτον, την υποχρέωση του παραχωρησιούχου να προχωρήσει σε παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων, που θα φτάνουν έως και το 70% στους συχνούς τοπικούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.
 
Τέταρτον την απαλλαγή ατόμων ειδικών κατηγοριών από την καταβολή διοδίων, με χρήση ειδικής κάρτας.
 
Πέμπτον, την αντιμετώπιση του ζητήματος μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων, εκεί που δεν υπάρχει παράλληλο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτησή τους».
 
Προβλέπεται επίσης η ελεύθερη δίοδος των εκλογέων, χωρίς αντίτιμο διοδίων, την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. «Αλλά αυτό θα αργήσετε να το χρησιμοποιήσετε, θα το κάνετε το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνουν εθνικές εκλογές στην χώρα μας», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί.
 
Πρόσθεσε ότι ο παραχωρησιούχος ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονήσει τρεις μελέτες για τον νομό Μεσσηνίας: Την μελέτη για το τμήμα Καλού Νερού- Τσακώνας και τη σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Κυπαρισσίας, τη μελέτη και τις εργασίες αναβάθμισης για την εθνική οδό Καλαμάτας- Ρυζόμυλου, και την μελέτη του οδικού άξονα Ρυζόμυλου- Πύλου.
 
Το κόστος των μελετών αυτών υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. «Όλα αυτά δεν υπήρχαν σε καμία προηγούμενη σύμβαση. Κατοχυρώθηκαν χάρη στην επίμονη φροντίδα αυτής της κυβέρνησης να υπάρχει πάνω στο τραπέζι το ζήτημα του δημοσίου συμφέροντος», είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η περίοδος που τα μεγάλα δημόσια έργα ήταν συνυφασμένα με επιζήμιες για το δημόσιο συμβάσεις, με σκόπιμες και επιζήμιες καθυστερήσεις που ενεργοποιούσαν τις ρήτρες αποζημιώσεων, με διαφόρων ειδών διαδικαστικά κόλπα που κατέληγαν στην λεηλασία του δημοσίου χρήματος, είναι πλέον παρελθόν.»
 
 «Η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, σε αυτή τη χώρα, θα κατοχυρωθούν πλήρως και δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην διαφθορά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε όσους διεκδικούν και θα διεκδικήσουν τα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας», είπε ότι τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό.
 
Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το «πάρτι» που γινόταν με τα μεγάλα έργα, προσθέτοντας πως «αρκεί κανείς να δει ότι οι διεκδικήσεις παραχωρησιούχων και εργοληπτών στοίχησαν 764 εκατ. ευρώ λιγότερα».
«Η δική μας πολιτική, λοιπόν, άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση του κεντρικού οδικού άξονα της Πελοποννήσου», τόνισε και συμπλήρωσε: «Έτσι, τον Απρίλιο του 2016 παραδόθηκε το αυτοτελές τμήμα από το Λεύκτρο μέχρι την Σπάρτη, δύο μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Τον Ιούνιο του 2016 παραδόθηκε ο Ανισόπεδος Κόμβος της Μεγαλόπολης και η συνδετήρια αρτηρία που ενώνει τον κόμβο με την είσοδο της πόλης. Και σήμερα με την παράδοση του τελευταίου τμήματος, της Περιμετρικής Οδού της Καλαμάτας, το έργο ολοκληρώνεται στο σύνολό του.
 
Πρόκειται για έναν οδικό άξονα που συνδέει τέσσερα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, την Καλαμάτα, την Σπάρτη, την Τρίπολη και την Κόρινθο, μειώνοντας κατά πολύ τις μεταξύ τους αποστάσεις. Η διαδρομή Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, από 2 ώρες και 30 λεπτά, μειώνεται σε 1 ώρα και 45 λεπτά δηλαδή κατά 30%. Η χρονοαπόσταση ανάμεσα στην Τρίπολη και την Σπάρτη, από 1 ώρα μειώνεται στα 45 λεπτά. Και ταυτόχρονα βέβαια, εκτός από τις αποστάσεις ανάμεσα στις πόλεις της Πελοποννήσου, μειώνεται και η απόσταση της Πελοποννήσου από την υπόλοιπη χώρα».
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής σε ό,τι αφορά την οικονομία της και την παραγωγή της, τη διευκόλυνση πρόσβασης των τουριστών, αλλά και την πλήρη θωράκιση της οδικής ασφάλειας.
 
 «Η Περιμετρική Οδός Καλαμάτας, είναι ένα έργο που θα επιδράσει σημαντικά στην ποιότητα ζωής και του περιβάλλοντος για την πόλη. Γιατί θα εξυπηρετήσει τις υπερτοπικές μετακινήσεις προς την Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη, που σήμερα περνούσαν από τον αστικό ιστό της Καλαμάτας, ενώ θα αναβαθμίσει και τις εσωτερικές μετακινήσεις, συμβάλλοντας στην μείωση του χρόνου τους, αλλά και στην μείωση των εκπομπών ρύπων», ανέφερε.
 
«Παραδίδουμε σήμερα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, κατασκευασμένο με τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε χάρη στις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων τόσο αναγκαίο για την αναβάθμιση ολόκληρης της Πελοποννήσου. Παραδίδουμε σε δύο χρόνια όσα οι κήνσορες της ανάπτυξης δεν υλοποίησαν πάνω από μια δεκαετία. Βγάζουμε από την απομόνωση την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, τη Σπάρτη, τη Λακωνία, την Αρκαδία και όλη την Πελοπόννησο. Και συνεχίζουμε με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου από την Πάτρα στον Πύργο και από τον Πύργο στη Μεσσηνία», προσέθεσε.
 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «τραγική πενταετία 2010-2015 που πέρασε η χώρα» με αποτέλεσμα να χάσει το 25% του ΑΕΠ, την ανεργία να εκτοξεύεται και την παραγωγή να αποδιαρθρώνεται. Είπε ότι αυτή την κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας «στην περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης, πιστωτική ασφυξία και στη συνέχεια δημοσιονομικές δυσκολίες».
 
«Βγαίνουμε από το τούνελ και βγαίνουμε τηρώντας τις δεσμεύσεις μας». «Δεν φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Και δεν υπογράφουμε λευκά χαρτιά όπως έκαναν κάποιοι άλλοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τα «τελευταία δύσκολα μέτρα του δρόμου», και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο» και την πεποίθησή του ότι μετά το κλείσιμο του 2016 με θετικό πρόσημο για την οικονομία, το 2017 η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, που «μετά από σειρά χρόνων ύφεσης, αναμένεται να φτάσει το 2,7% για το 2017 και το 3,1% το 2018».

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απελευθερώθηκαν οι επιβάτες των αεροπειρατών στη Μάλτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές σε αεροσκάφος της εταιρείας Afriqiyah Airways με 118 επιβαίνοντες.

Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη και άγνωστος άνδρας απειλούσε να το ανατινάξει με χειροβομβίδα.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαλέτας ερχόμενο από την Λιβύη, ενώ αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής παραμένει ο αριθμός των αεροπειρατών.

Λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι, η πόρτα του αεροσκάφους άνοιξε και απελευθερώθηκαν αρχικά 25 εκ των επιβατών, γυναίκες και το παιδί που βρισκόταν μεταξύ τους., όπως ενημέρωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ. Η απελευθέρωση επιβατών συνεχίστηκε και περίπου μία ώρα αργότερα (περί τις 16:00) είχαν αφεθεί ελεύθεροι όλοι.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αεροπειρατής - διαπραγματευτής φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι υποστηρικτής του νεκρού πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και ζητά την απελευθέρωση του γιου του.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ERBIL>Η νέα Ελληνική Παροικία του ΜΑΥΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ χρήματος

Το Erbil είναι μία πόλη στο νότιο Κουρδιστάν που αναπτύσσεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς. Είναι το διαμάντι της περιοχής, το μελλοντικό Dubai του Ιράκ. Πηγή πλούτου είναι ο κλάδος της ενέργειας και το real estate. Σε αυτό το σημείο το Erbil αποκτά ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες. Όποια πέτρα και να σηκώσεις, θα βρεις έναν Έλληνα επενδυτή!
Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης_Liberal.gr

Το θέμα μας είναι ότι οι Έλληνες επενδυτές του Erbil είναι πολλοί. Καραβάνια έφταναν στην πόλη  για να δουν με τα μάτια τους το οικονομικό θαύμα που συντελείται, λίγη μόλις απόσταση από μία πραγματική εστία πολέμου. Τα θαύματα στην εποχή μας δεν πετυχαίνονται μόνα τους και κυρίως στον τομέα της Οικονομίας. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι του Erbil φρόντισαν να κρύψουν καλά τα μυστικά των επενδυτών, καθώς δεν υπάρχει πόθεν έσχες. Κανείς δεν ρωτάει τον επενδυτή από πού έχει φέρει τα λεφτά. Αν πρόκειται για ναρκοδολάρια ή για μαύρο πολιτικό χρήμα. Στο Erbil οι άνθρωποι έχουν φροντίσει να κάνουν σημαία τους την φράση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βεσπασιανού «τα λεφτά δεν έχουν οσμή».

Σε αυτές τις περιπτώσεις κερδίζουν οι φοροφυγάδες! Μην έχετε ελπίδες ότι θα δώσουν ποτέ λογαριασμό οι επενδυτές του Erbil, αν τυχόν και κυκλοφορήσει στο μέλλον κάποια λίστα, όπως αυτές της Λαγκάρντ και του Μπόργιανς. Αφήστε που αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Τα οικονομικά θαύματα βασιζόντουσαν πάντοτε στους μηδενικούς φόρους και στην εχεμύθεια. Υπάρχει μία ομερτά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι όποιος έχει βρει την μεγάλη ευκαιρία και έχει βάλει εκεί τα λεφτά του είναι ένοχος για κάτι. Εφόσον έχει φορολογηθεί για τα χρήματά του, έχει το δικαίωμα να τα κάνει ό,τι θέλει. Ο σχολιασμός γίνεται για τα αδήλωτα χρήματα. Διότι οι κυβερνήσεις από την μία «κυνηγούν» τα αδήλωτα εισοδήματα και από την άλλη κλείνουν το μάτι στο Erbil και στο κάθε Erbil.
Να μην το ξεχάσουμε! Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει πρόσφατα εκεί προξενείο. Για να μην ταλαιπωρούνται οι Έλληνες επενδυτές. Να έχουν άμεση εξυπηρέτηση σε κάθε τους αίτημα όσο βρίσκονται στην πόλη. Μια χαρά.

Καλά κάναμε και πήγαμε στο Erbil (στα παλιά Άρβηλα για μας τους Έλληνες).  Απλά μας λένε ότι ώρες- ώρες νιώθει κανείς σαν να περπατάει στο Κολωνάκι. Μόνο αυτό…


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Για λίγους και ψαγμένους.ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ !

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΟΛΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ .

Δυστυχώς οι περισσότεροι βλέπουν το δένδρο ,όχι όμως το ζοφερό δάσος .

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει ΑΚΡΙΒΩΣ τι θα συμβεί εάν επικρατήσει η Νέα Τάξη Πραγμάτων .

Δείτε «γιατί » επιδιώκουν την αναταραχή μέσα στα κράτη .
Δείτε το ζοφερό μέλλον ,δείτε γιατί πως η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερίζοντων κομμάτων γίνονται οι καλύτεροι υπηρέτες της έχοντας ως Αχίλλειο πτέρνα την απαξίωση οτιδήποτε Εθνικού

Δείτε πως πολιτικοί που κάποτε αποκάλυπταν τώρα τα γυρίζουν και πως έχουν αγοραστεί .

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ .

Δυστυχώς θα το δουν αυτοί που ψάχνουν ,οι ψυλλιασμένοι ,οι λίγοι …ενώ θα ανατρίχιαζε κάθε άνθρωπος εάν το έβλεπε και εάν συνειδητοποιούσε ,αλλά δεν θα το δει …..

Είναι πιό εύκολο βλέπετε να μην κάνεις τίποτα και να ελπίζεις σε μάννα από τον ουρανό χωρίς να χαλάς την ζαχαρένια σου ,χωρίς να κουράζεις το μυαλό σου μέχρι ανυποψίστος να πέσεις ενώ σε απασχολούν μόνο τα καθημερινά αν αυξήθηκε η τιμή του ψωμioύ την ώρα που σε καθιστούν ζωντανό νεκρό και σφυρηλατούν τις αλυσίδες τις δικές σου και των απογόνων σου (αν υπάρξουν !).


Ε.Σουραβλά
thesecretrealtrutΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Aπόφαση-βόμβα για την είσπραξη φόρων από τις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς»

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να βεβαιώσει και να εισπράξει φόρους ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τη φοροδιαφυγή των πλουσίων, εξαιτίας μιας απόφασης-βόμβα που εξέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2016 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των φορολογικών ελέγχων που διενεργήθηκαν και διενεργούνται στις περίφημες «λίστες» μεγαλοκαταθετών, όπως η λίστα Λανγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς και η τεράστια λίστα των 65 CD με τους 1,3 εκατομμύρια μεγαλοκαταθέτες! Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία μάλιστα επικαλούνται και οι ίδιοι οι δανειστές για να αποτρέψουν τη νέα παράταση των προθεσμιών παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση, το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους σε υποθέσεις μεγαλοκαταθετών της λίστας Λανγκάρντ και άλλων μεγάλων «λιστών» έχει παραγραφεί για τα έτη μέχρι και το 2010, ενώ στις 31-12-2016 παραγράφεται και το δικαίωμα ελέγχου στο έτος 2011! Τυχόν γενικευμένη εφαρμογή της απόφασης αυτής θα έχει ως συνέπεια το Δημόσιο να αναγκαστεί να επιστρέψει φόρους και προσαυξήσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήδη έχει εισπράξει από ελέγχους αυτής της κατηγορίας αλλά και να ακυρώσει πράξεις επιβολής φόρων και προσαυξήσεων συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ που ήδη έχει εκδώσει!

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτό ότι ο κανόνας της παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για διενέργεια φορολογικού ελέγχου και κοινοποίηση πράξεων προσδιορισμού φόρων και προσαυξήσεων μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του έτους υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι αυτός που πρέπει να ισχύει σε κάθε περίπτωση και η μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό επιτρέπεται στην περίπτωση που μετά την πάροδο της πενταετίας και εντός δεκαετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της φορολογικής δήλωσης περιέρχονται σε γνώση της φορολογικής αρχής νέα συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία δεν ήταν γνωστά κατά τον αρχικό έλεγχο ή δεν ήταν γνωστά μέσα στην πενταετία για να προκαλέσουν έλεγχο και από τα οποία προκύπτει ότι η αρχική δήλωση ήταν ανακριβής.
Συνεπώς, με βάση το σκεπτικό αυτό, όλες οι φορολογικές υποθέσεις των χρήσεων μέχρι και το 2006 έχουν παραγραφεί οριστικά και το Δημόσιο δεν έχει κανένα δικαίωμα ελέγχου. Ως «νέα συμπληρωματικά στοιχεία» σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο δεν μπορούν να οριστούν τα στοιχεία της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η φορολογική αρχή είχε τη δυνατότητα να άρει το τραπεζικό απόρρητο και να πληροφορηθεί τα στοιχεία αυτά εντός της αρχικής πενταετίας, κατά την οποία είχε δικαίωμα να προβεί σε έλεγχο και κοινοποίηση φύλλων ελέγχου. Άρα, οι χρήσεις από το 2007 έως το 2010 θεωρούνται επίσης παραγεγραμμένες και μόλις παρέλθει και το 2016 θα παραγραφεί οριστικά και η χρήση του 2011. Μετά τα ανωτέρω το δικαστήριο έκρινε ότι ο ισχυρισμός του Δημοσίου ότι η παραγραφή σχετικά με καταθέσεις για τη λίστα Λαγκάρντ παρατάθηκε με το νόμο του 2013, διότι είχε ήδη εκδοθεί σχετική εισαγγελική παραγγελία από το 2012, είναι εσφαλμένος και δεν αποδείχθηκε, διότι τα σχετικά στοιχεία παραδόθηκαν στον έλεγχο με νεότερη, από 2014, εισαγγελική παραγγελία και όχι με αυτή του 2012, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη υπόθεση να μην καταλαμβάνεται από τη διάταξη του 2013 για παράταση της παραγραφής. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η δικηγόρος που κέρδισε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο με βάση τη επίμαχη απόφαση βγαίνουν άκυρες οι εντολές ελέγχου (άρα και η διακοπή της παραγραφής) για τις περισσότερες -αν όχι όλες- τις λίστες, επειδή εκδόθηκαν μαζικά και αναφέρονται συλλήβδην σε ολόκληρο το περιεχόμενο κάποιων CDs και όχι ονομαστικά κατά περίπτωση, σε κάθε έναν ξεχωριστά από τους συνολικά 1,3 εκατομμύρια ελεγχόμενους! Πάντως, το Δημόσιο σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος για να ανατρέψει την απόφαση αυτή και να αποτρέψει τη γενικευμένη εφαρμογή της που θα είχε ως συνέπεια ακόμη και την υποχρέωση επιστροφής φόρων ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εισπραχθεί από τους μέχρι τώρα ελέγχους στις συγκεκριμένες λίστες αλλά και την ακύρωση των πράξεων βεβαίωσης φόρων και προσαυξήσεων ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τους συγκεκριμένους ελέγχους.


Πηγή: Dikaiologitika


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετά από επτά χρόνια αναμονής «ξεπαγώνουν» οι αποζημιώσεις των θυμάτων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ»

Ύστερα από επτά χρόνια αναμονής και ταλαιπωρίας, χιλιάδες οργισμένοι πολίτες που έχασαν τους κόπους μιας ζωής από την «απάτη του αιώνα», όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο της Ασπίς βλέπουν να πλησιάζει η μέρα που επιτέλους θα αποζημιωθούν. Το πρώτο «πακέτο» αποζημιώσεων ύψους 10 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε 3.500 ασφαλισμένους των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value λίγο πριν τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ασφαλιστικού εκκαθαριστή των εταιρειών COMMERCIAL VALUE AAE και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ κ. Ελπινίκη Καράμπαλη «Βάσει σχετικών Αποφάσεων της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής εξασφάλισε την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση εταιρειών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής ποσού προσωρινών διανομών στους λογαριασμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν δηλώσει υπεύθυνα οι δικαιούχοι απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής και τυγχάνουν να είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι των λογαριασμών αυτών.

Διευκρινίζεται ότι η πιστοποίηση των δικαιούχων και των απαιτήσεών τους από ασφάλιση ζωής, αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, η οποία υλοποιείται σε καθημερινή βάση με έναρξη την 17/10/2016 και το ποσό των προσωρινών διανομών αφορά σε καταβολή ποσοστού (σύμμετρα και ανάλογα με τον κλάδο ασφάλισης ζωής) επί της συνολικής απαίτησης.
Οι υπό εκκαθάριση εταιρείες, για τις τακτικές καταβολές ποσού προσωρινών διανομών που θα πραγματοποιούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων που πιστοποιούνται, θα ενημερώνουν την ιστοσελίδα τους με την ανάρτηση καταλόγων των συμβολαίων προς πληρωμή.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελληνικό αθάνατο βύσμα: Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι από την… πίσω πόρτα!

Σε αορίστου χρόνου πρόκειται να μετατραπούν οι συμβάσεις τουλάχιστον 2.000 συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, ενώ άλλοι 3.000 θα παραμείνουν στην εργασία τους παρά τη λήξη της σύμβασής τους, καθώς με τροπολογία που συμπεριελήφθη, μαζί με πολλές άλλες, χθες βράδυ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Χωρικός σχεδιασμός-βιώσιμη ανάπτυξη” οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα υποχρεούνται πλέον να ασκούν ένδικα μέσα υπέρ του δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν προσωρινά συμβασιούχους,είτε με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα είτε με πρωτόδικες αποφάσεις.


Σύμφωνα με το άρθρο 54 που περιελήφθη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος (και σε αντίθεση με ότι προβλέπει ο νόμος για τον “Καλλικράτη”) οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δύνανται στο εξής να μην ασκούν ή να παραιτηθούν από ήδη ασκηθέντα ένδικα μέσα (εφέσεις ή αναιρέσεις) κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος συμβασιούχων στην υπηρεσία τους. Η παραίτηση από ένδικα μέσα αφορά χιλιάδες περιπτώσεις συμβασιούχων των ΟΤΑ οι οποίοι με προσφυγές τους στα δικαστήρια και με το επιχείρημα ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πετύχαιναν με προσωρινά μέτρα την παραμονή τους στην υπηρεσία ή με πρωτόδικες η εφετειακές αποφάσεις την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” οι Δήμοι και οι Περιφέρειες υποχρεώνονταν να προχωρήσουν -όσοι από αυτούς το έκαναν και δεν παρέβαιναν το νόμο-σε εξάντληση ανώτερων ένδικων μέσων (εφέσεις η αναιρέσεις) με αποτέλεσμα στο Εφετείο ή στον Αρειο Πάγο να ακυρώνονται αρκετές προηγούμενες ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συμβασιούχων και έτσι να απολύονται λόγω λήξης των συμβάσεων τους.

Η δημόσια διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται και να εντάσει σε κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο μόνον συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με αμετάκλητες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων.

Ανάλογη ευνοική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ επιχείρησε πριν από λίγους μήνες να συμπεριλάβει σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά τελικώς το πολυνομοσχέδιο κατέληξε να μείνει στα συρτάρια του Υπουργείου. Όμως δεν είναι μόνον οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ. Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότρησης Ολγα Γεροβασίλη ενέταξε στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο ανάλογη ευνοική νομοθετική ρύθμιση(παραίτησης της δημόσιας διοίκησης από ένδικα μέσα) για τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παρόμοια απόπειρα μονιμοποίησης συμβασιούχων των ΟΤΑ από την πίσω πόρτα είχε επιχειρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση στο δημόσιο αλλά τελικώς αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.


 πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δημόσιο: Πώς θα διεκδικήσετε 13ο και 14ο μισθό

«Μεγάλα Νομολογιακά βήματα για την αποκατάσταση των περικοπών στις αποδοχές των υπαλλήλων, εργαζομένων που επέφερε το ενιαίο Μισθολόγιο με πρώτα θύματα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας», χαρακτηρίζει με άρθρο του στην aftodioikisi.gr την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαμίας που αποκάλυψε η ιστοσελίδα αλλά και την προγενέστερη αντίστοιχη του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης.

κ. Περπατάρης τονίζει ότι ο ο μόνος τρόπος να διεκδικηθούν τα σημαντικά ποσά είναι μέσω της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως τονίζει, «δεν επεκτείνεται η ισχύς των αποφάσεων σε όσους δεν προσφύγουν και δεν πετύχουν την έκδοση θετικών δικαστικών αποφάσεων με το όνομά τους».

Παράλληλα ο γνωστός εργατολόγος τονίζει ότι «ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της παραγραφής των απαιτήσεων» η οποία, πλην των ΙΔΑΧ των ΝΠΙΔ, είναι διετής συν το τρέχον έτος προσθέτοντας με έμφαση: «Επομένως είτε θα πρέπει εντός του τρέχοντος έτους να ασκηθεί (κατατεθεί ΚΑΙ επιδοθεί) η σχετική αγωγή ή να κατατεθεί αίτηση Διαμαρτυρίας για διακοπή της προκειμένου να μην απωλέσουν οι δικαιούχοι κρίσιμα χρονικά διαστήματα».

Αναλυτικά το άρθρο του Δημήτρη Περπατάρη στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής:

Οι δυο αποφάσεις τόσο αυτή του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας όσο και αυτή του Ειρηνοδικείου Λαμίας αποτελούν τα δύο πρώτα μεγάλα Νομολογιακά βήματα για την αποκατάσταση των περικοπών στις αποδοχές των υπαλλήλων , εργαζομένων που επέφερε το ενιαίο Μισθολόγιο με πρώτα θύματα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας.

Τα ποσά που περικόπηκαν είναι σημαντικά και επομένως μπορεί και αξίζει να διεκδικηθούν δικαστικά, αναδρομικά και ΕΝΤΟΚΑ.

Θα πρέπει όμως οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο σημεία :

Επειδή πρόκειται για δικαστική διεκδίκηση δεδικασμένο και υποχρέωση καταβολής των επιδικασθέντων ποσών ισχύει μόνο για όσους προσφύγουν δικαστικά. Δεν επεκτείνεται δηλαδή η ισχύς των αποφάσεων σε όσους δεν προσφύγουν και δεν πετύχουν την έκδοση θετικών δικαστικών αποφάσεων με το όνομά τους.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της παραγραφής των απαιτήσεων. Αυτές τις ημέρες και πριν την λήξη του έτους μας αναθέτουν τη δικαστική διεκδίκηση των μισθολογικών τους περικοπών δύο κατηγορίες εργαζομένων/υπαλλήλων, οι ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ) του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των Δήμων και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και οι μόνιμοι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι. Πλην των ΙΔΑΧ των ΝΠΙΔ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων/υπαλλήλων ισχύει διετής συν το τρέχον έτος παραγραφή κατά την κρατούσα άποψη της Νομολογίας (σχετική Απόφαση Ανωτάτου ειδικού Δικαστηρίου). Επομένως είτε θα πρέπει εντός του τρέχοντος έτους να ασκηθεί (κατατεθεί ΚΑΙ επιδοθεί) η σχετική αγωγή ή να κατατεθεί αίτηση Διαμαρτυρίας για διακοπή της, προκειμένου να μην απωλέσουν οι δικαιούχοι κρίσιμα χρονικά διαστήματα που θα υποπέσουν στην σύντομη παραγραφή που λειτουργεί υπέρ του Δημοσίου και σε βάρος τους.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

"Καλα Χριστουγεννα" Σε ολους !!!!!!!!!Στολίσατε το δέντρο σας; Βάλατε τα καλά σας; Το σπίτι όλο μύρισε κανέλα απ’ τα γλυκά σας; Ανοίξτε και την πόρτα σας να μπει η ευτυχία και απολαύστε όλοι μαζί χρονιά γεμάτη υγεία.

fotografies me kinisi

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χ. Σπίρτζης: «Δρόμος υψηλών προδιαγραφών ο νέος αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας»

Ως ένα δρόμο υψηλών προδιαγραφών, χαρακτήρισε το νέο αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας, ο οποίος παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία ,ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. 

«Άλλαξαν αρκετοί όροι από την αρχική σύμβαση» είπε ο κ. Σπίρτζης και συμπλήρωσε: «είναι ένας δρόμος με υψηλές προδιαγραφές μειώνει πολύ το χρόνο να μετακινηθεί κάποιος από την Κόρινθο στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη, και να μετακινηθεί ασφαλώς» τόνισε.

Ο υπουργός είπε ότι στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη διετία (2017-2018) να προχωρήσουν έργα που θα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. «Αυτή είναι η προσπάθεια μας και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με σειρά θεμάτων (...) αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης της τιμής των διοδίων σημείωσε ότι οι συμβάσεις που παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβλεπαν την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά το πως θα πληρώσουν οι αυτοκινητόδρομοι τα δάνεια τους. Όπως είπε το υπουργείο έχει ζητήσει από τις εταιρείες και θα έχει μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς τις μελέτες που αφορούν στις τιμές των διοδίων και αμέσως μετά θα προχωρήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού αναλογικού διοδίου.

Υπογράμμισε πάντως ότι η μείωση των τιμών δεν είναι απλή υπόθεση καθώς πέραν των κατασκευαστικών εταιρειών και του υπουργείου, εμπλέκονται και δεκάδες τράπεζες που έχουν παραχωρήσει τα δάνεια στις εταιρείες.

Καταλήγοντας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε στο «Πρακτορείο 104,9Fm» ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στο μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε η τεχνική λύση ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αρχαία που εντοπίστηκαν, και έτσι όπως είπε ο κ. Σπίρτζης το 2019 θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και το 2020 το μετρό θα παραδοθεί στο σύνολο του στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χαμός στις Σέρρες: Μουσουλμάνοι (;;;) ξήλωσαν και πέταξαν στον δρόμο όλα τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα! (photos)

Τις κατέγραψε και δημοσίευσε στο Facebook ο αντιδήμαρχος της πόλης Ηλίας Γκότσης… Η καταστροφή έγινε τα ξημερώματα από ομάδα ατόμων που φορούσαν κουκούλες μιλούσαν σπαστά ελληνικά κάποιοι αγγλικά και καθόλου ελληνικά σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων … Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ακόμαΔείτε φωτογραφίες:Πηγη: serraikanea.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!