EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΕΟΠΥΥ αυξάνει τα όρια δαπανών για παροχές υγείας

«Νοικοκυρεύονται» σταδιακά τα οικονομικά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ειδικότερα, «καθαρίζει» τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν δημιουργεί νέες. Παράλληλα, αυξάνεται το όριο δαπανών για τις παροχές υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, «για πρώτη φορά στα χρονικά της κρίσης» και συγκεκριμένα, από 1,402 δισ. για το 2016, το όριο δαπανών θα γίνει για το 2017, 1,525 δισ. (ποσοστό αύξησης 8%).

Σύμφωνα με τον απολογισμό των στελεχών του, έχει ομαλοποιηθεί η πληρωμή του Οργανισμού προς τους παρόχους. Από το Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Νοέμβριο, 2016, στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, στρατιωτικά και ειδικού καθεστώτος) οι πληρωμές ανήλθαν σε 573,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 300%, σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουάριος 2015 έως Δεκέμβριο 2015, που ήταν 143, 3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρικές επισκέψεις κ.λπ.) έχουν καταβληθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στο διάστημα 15/12/15 έως 30/11/16, έναντι 840 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος-Δεκέμβριος, 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 20%. Σε ιδιωτικά φαρμακεία καταβλήθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ (13 καταβολές) στο διάστημα, έναντι 1.623 εκατ. (11 καταβολές) καταγράφοντας αύξηση κατά 22%. Σε φαρμακευτικές εταιρείες καταβλήθηκαν 981 εκατ. ευρώ, έναντι 180 εκατ. ευρώ στο διάστημα, καταγράφοντας αύξηση κατά 445%, αξιοποιώντας το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων οφειλών.

Ο ΕΟΠΥΥ πλέον δεν δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίθετα μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς ιδιώτες παρόχους. Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριος του 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1.8 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11%. Τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1,3 δισ. ευρώ, μείωση, από τον Φεβρουάριος, 26%.

Συγχρόνως ο Οργανισμός πέτυχε τη νομοθέτηση της διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τα δημόσια νοσοκομεία για τα έτη 2012-2014. Η διαγραφή αφορά ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις εισφορές των επαγγελματιών

Υπεγράφη από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, η εγκύκλιος για την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού "χαρατσιού" 26,9% επί του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών των αυταπασχολούμενων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, κατ΄εφαρμογή όσων ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, η βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Kατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Επί αυτού, δηλαδή, εισφορά θα πληρώνουν όσοι κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Αν ο ασφαλισμένος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των 586 ευρώ έως ότου καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος.

Σε περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο καταβάλει εισφορές και ως μισθωτός ή έχει παράλληλη δραστηριότητα, βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το άθροισμα από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος ή το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.

Όπως προβλέπεται, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20%, 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032 ευρώ το μήνα ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι οι 70.329,6 ευρώ.

Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα και η κατώτατη 157. Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε η πρεμιέρα των πληρωμών με το νέο σύστημα θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.
 
 
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έπεσαν οι υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον η επένδυση της NCH Capital Inc., μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται, στην περιοχή Κασσιόπη στην Κέρκυρα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του 100% των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως ανακοίνωσε η πλευρά των επενδυτών, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην ανάπτυξη του νησιού, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην αναβάθμιση του παραθεριστικού προϊόντος της Κέρκυρας.

Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία μεικτού τουριστικού θέρετρου υψηλής αισθητικής, κάτω από την ομπρέλα διεθνούς αλυσίδας παγκοσμίου φήμης με το κατασκευαστικό κόστος να ξεπερνά τον αρχικό υπολογισμό των €100 εκ..

Ο προσανατολισμός του έργου στρέφεται προς την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η επιλογή μελετητών και αρχιτεκτονικού γραφείου γίνονται με γνώμονα την εξειδίκευση τους στον περιβαλλοντικό και βιοκλιματικό σχεδιασμό δίνοντας έτσι το στίγμα και τον προσανατολισμό του έργου. Προτίμηση δίνεται στον Έλληνα επαγγελματία, αποδεικνύοντας και εμπράκτως την εμπιστοσύνη της NCH Capital Inc., στο Ελληνικό δυναμικό, φιλοσοφία η οποία συνεχίζεται σε όλα τα στάδια υλοποίησης και λειτουργίας του έργου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Βαλκανίων της NCH Capital Inc., Ανδρέας Σάντης δήλωσε σχετικά: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένα τόσο σημαντικό έργο για την Κέρκυρα και την Ελλάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.Όραμά μας η διαμόρφωση ενός μοναδικού τρόπου ζωής, σ’ ένα προορισμό, όπου ο κάθε Κερκυραίος, ο κάθε Έλληνας να νιώθει υπερηφάνεια.

Αποτελεί ένα σημείο αναφοράς δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου ενισχύοντας την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και συμβάλλοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.”

Η NCH Capital Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς επενδύσεις. Οι δραστηριότητες της επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας $3 δισ. Θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια funds στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, με τα κεντρικά της γραφεία στην Νέα Υόρκη και με παρουσία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΚΕΡΙ ΗΛΙΘΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΞΕΥΤΙΛΑ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ.
ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΓΑ ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 15 % Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΤΗΣ Η EBRD ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η EBRD ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ORASIS FUND SPC KAI Η SEREGETI ASSET MANAGEMENT ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΨΩΝΙΖΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ; ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΔΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
 
 

ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΕΥΜΑΝ
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ
 
 

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ.ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

Την αμαρτωλή υπόθεση πώλησης της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη όλοι την θυμούνται η εν λόγω Τσιμεντοβιομηχανία είχε περάσει στα χέρια του Γαλλικού ομίλου Lafarge προσφάτως η εν λόγω βιομηχανία αποφάσισε να απολύσει μαζικά ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της πράγμα και το οποίο παραβίαζε την νομοθεσία που προβλέπει ποσόστωση επί του αριθμού εργαζομένων. Η εν λόγω εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου μια και μπλόκαρε την εν λόγω διαδικασία. Το συμβούλιο της επικρατείας όπου και επιλήφθηκε επί του θέματος ζήτησε γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο όπου και με σχετικό ανακοινωθέν αποκάλυψε ένα μεγάλο θέμα που αφορά την εφαρμογή κοινοτικών νομοθεσιών περί των μαζικών απολύσεων
Σύμφωνα με το κάτωθι ανακοινωθέν μας ενημερώνει πως η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να βάλει περιορισμούς στις απολύσεις εργαζομένων και όπως αντιλαμβάνονται οι πάντες είναι και μια έμμεση απάντηση στους τροϊκανούς που απαιτούν την πλήρη κατάργηση του εν λόγω νόμου.
Ισως κάποιοι σε αυτή την χώρα επιτέλους θα πρέπει να επικαλεστούν τις κοινοτικές νομοθεσίες τις οποίες παραβιάζουν άρδην η τραπεζική μαφία δια των ευρωπαϊκών οργάνων
 
 πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσο θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2017

Εν αναμονή της εγκυκλίου που θα δίνει διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών, βρίσκονται εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την 1/1/2017 οι επαγγελματίες θα κληθούν να ξεχάσουν τις «ασφαλιστικές κλάσεις» και να καταβάλουν εισφορές βάσει του πραγματικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα καλούνται να καταβάλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20%, 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032 ευρώ το μήνα ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι οι 70.329,6 ευρώ.

Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα και η κατώτατη 157.
Οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, οπότε η πρεμιέρα των πληρωμών με το νέο σύστημα θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ανάλυση

Η επιστημονική ομάδα του Taxheaven προχώρησε προ ημερών σε μια ανάλυση για τις ανατροπές που έρχονται και σχετικά με το τι τελικά θα ισχύσει και ποιος θα πληρώσει το... μάρμαρο.

Οπως αναφέρεται στην ανάλυση, παρόλο που οι νέες διατάξεις για μια σειρά σημαντικών θεμάτων ισχύουν από 1.1.2017, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν έχουν κοινοποιηθεί οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αφορούν στα άρθρα 38, 39, 40 και 41 του νόμου αυτού (φυσικά και για τα άλλα σημαντικά άρθρα του νόμου), με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα απέραντο κομφούζιο γύρω από τα μείζονα ζητήματα που ανακύπτουν. Στον επιχειρηματικό κόσμο επικρατεί αναβρασμός και ανασφάλεια, ενώ οι επαγγελματίες, αλλά κι εμείς οι λογιστές βαδίζουμε στα τυφλά, αφού δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι για τα βασικά θέματα που σχετίζονται με τα άρθρα αυτά του νόμου «Κατρούγκαλου».

Η πολιτεία (σ.σ. εν προκειμένω η ηγεσία του υπ. Εργασίας), κωλυσιεργεί αναφορικά με την έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων που αφορούν στα επίμαχα άρθρα του ν.4387/2016 . Είναι αρκετοί οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι μπροστά στον φόβο που έχει καλλιεργηθεί από μεγάλη μερίδα των Μ.Μ.Ε., τρέχουν πανικόβλητοι να κλείσουν τα βιβλία τους —χωρίς να ελέγξουν ή να ζυγίσουν όλες τις παραμέτρους—, ενώ πολλοί επιχειρηματίες σκέφτονται ή έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την μετεγκατάσταση της επιχείρησης τους σε γειτονικές χώρες (πραγματικά ή εικονικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε επί καθημερινής βάσεως βομβαρδισμό ερωτημάτων από τους πελάτες μας γύρω από το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού και καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις για το πώς θα υπολογιστούν οι εισφορές, ποια μορφή εταιρείας θα είναι συμφέρουσα, κ.λπ. Όμως, δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με βεβαιότητα, αφού δεν έχουμε στα χέρια τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, γεγονός που δημιουργεί διάφορα ζητήματα, ανασφάλεια, πίεση, ακόμη και ένταση στις σχέσεις με τους πελάτες των γραφείων μας. Ταυτόχρονα, η καθυστέρηση έκδοσης και κοινοποίησης των εγκυκλίων έχει ως αποτέλεσμα να δίνονται —με επιφύλαξη πάντα και κάτω από την πίεση των επιχειρηματιών— διάφορες ερμηνείες τόσο από μας τους λογιστές, όσο και από νομικούς και άλλους ερμηνευτές των διατάξεων, γεγονός που λόγω της μη κοινοποίησης των θέσεων του υπ. Εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες κινήσεις για ορισμένους, επιλογή λανθασμένων εταιρικών σχημάτων, μετατροπή εταιρειών ή ακόμη και απώλεια πελατών σε όσους συναδέλφους προτείνουν στους πελάτες τους απλά να περιμένουν.

Ας δούμε όμως στο σημείο αυτό, ενδεικτικά, ορισμένα θέματα του νέου ασφαλιστικού για τα οποία έχουν δημιουργηθεί απορίες και που πρέπει να διευκρινιστούν ή για να είμαστε ακριβείς που έπρεπε ήδη να είχε επιλύσει το υπ. Εργασίας.


I. Μέλη Δ.Σ. με μη συμμετοχή ή συμμετοχή στο κεφάλαιο μικρότερη του 3%

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4387/2016, καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη για τις ακόλουθες, ιδίως, κατηγορίες ασφαλισμένων, διατηρούμενης σε ισχύ του τεκμηρίου της ρύθμισης του άρθρου 2 παρ. 1 του α. ν. 1846/1951:
«[…] δ. Τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α. Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, των ανωτέρω ποσοστών υπολογιζομένων επί της αμοιβής κατ' αποκοπή […]».

Μετά την προσεκτική ανάγνωση της ανωτέρω διάταξης ανακύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα και προβληματισμοί2:

► Οι συνεισπραττόμενες εισφορές θα υπολογίζονται και για τα μέλη του Δ.Σ.;
► Τα μέλη του Δ.Σ. που δεν εισπράττουν αμοιβές, αλλά αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις θα εντάσσονται στην ίδια διάταξη;
► Τα μέλη του Δ.Σ. που λαμβάνουν αμοιβές από μερίσματα θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης;
► Γνωρίζει το υπ. Εργασίας πόσα διαφορετικά είδη αμοιβών/αποζημιώσεων Δ.Σ. υπάρχουν και πως αυτά ορίζονται στον ν.2190/1920;
► Οι ανωτέρω αμοιβές θα εμφανίζονται στην Α.Π.Δ. και αν ναι, πότε θα είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα του Ι.Κ.Α.;

ΙΙ. Περιστασιακά απασχολούμενοι

Σύμφωνα με την περίπτωση στ' της παραγράφου 3 του άρθρου 38 «[…] στο εισόδημα, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, καταβάλλεται εισφορά, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του παρόντος, αναλόγως εφαρμοζομένων, μη εφαρμοζομένης στην περίπτωση αυτή της παρ. 3 του άρθρου 39 του παρόντος.
Υπόχρεος για την καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς είναι οποιοδήποτε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, για λογαριασμό του οποίου οι ασφαλισμένοι του παρόντος άρθρου παρέχουν τις υπηρεσίες τους περιοδικά έναντι παροχής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται και στις κατηγορίες αυτές οι πάσης φύσεως διατάξεις περί εισφορών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ […]».

► Σε αυτές τις περιπτώσεις το υπ. Εργασίας θα πρέπει να εξηγήσει εάν η φράση «άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος» περιλαμβάνει και όλους τους περιστασιακά απασχολούμενους που όπως είναι γνωστό αμείβονται βάσει τίτλων κτήσεως που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Αν η απάντηση είναι καταφατική από το υπ. Εργασίας, τότε πώς θα συμβάλλουν αυτές οι εισφορές στη συνταξιοδότηση των περιστασιακά απασχολούμενων;ΙΙΙ. Μελλοντικοί έλεγχοι και ασφαλιστικές εισφορές
Σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 2 του ν.4387/2016 ισχύουν τα εξής: «[…] 2. Τα ως άνω ποσοστά (20% για την ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων - ελ. επαγγελματιών) υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος […]».

►Το υπ. Εργασίας πρέπει να διευκρινίσει για το τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που το φορολογητέο αποτέλεσμα αναμορφωθεί μελλοντικά μετά από έλεγχο. Εάν αυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα λόγω μη αναγνώρισης δαπανών, θα επιμερισθεί στους μήνες του έτους αναφοράς και θα επιβάλλονται και πρόστιμα διαφορετικά για κάθε μήνα;IV. Μπλοκάκια

Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 ισχύουν τα εξής: «[…] Στους ασφαλισμένους της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 του παρόντος […]».

Η συγκεκριμένη διάταξη χρήζει πολλών διευκρινήσεων:

►Τι θα γίνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι απασχολούμενοι σε δύο εργοδότες εκδώσουν κατά τη διάρκεια του έτους ένα τιμολόγιο και σε τρίτο εργοδότη; Θα εξαιρούνται από τη διάταξη και οι εισφορές που είχε πληρώσει ο εργοδότης για λογαριασμό του θα επιστρέφονται;

► Πώς θα γνωρίζει ο εργοδότης εάν ο απασχολούμενος (ελεύθερος επαγγελματίας) παρέχει υπηρεσίες σε άλλον εργοδότη και σε πόσους;

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας —σύμφωνα με άρθρο του κου Δημ. Μπούρλου— αναφέρουν πως αν πρόκειται για ποσό μικρό που δείχνει περιστασιακή και όχι σταθερή απασχόληση τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο ο εργαζόμενος να μην χάνει το καθεστώς του μισθωτού. Ωστόσο «γκρίζο» παραμένει το πως θα αντιμετωπίζεται συνταξιοδοτικά ο συγκεκριμένος εργαζόμενος (πως θα διαμορφώνεται ο ασφαλιστικός του χρόνος), ειδικά στη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2021, καθώς μέχρι τότε ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα εξόδου για Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει επίσης να προσδιοριστεί και η χρονική περίοδος κατά την οποία απαιτείται η έκδοση τιμολογίου προς δύο εργοδότες. Εικάζεται μόνο, ότι η χρονική περίοδος θα είναι κάθε ημερολογιακό έτος.


V. Εισόδημα βάσει του οποίου θα υπολογιστούν οι εισφορές για αυτοαπασχολούμενους, κ.λπ. (σύμφωνα με τις περιπτώσεις της παραγράφου 7 του άρθρου 39)
Σύμφωνα με την παράγραφο αυτή ασφαλίζονται οι ακόλουθοι:

«[…] Υποχρέωση εισφοράς κατά τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο σχετικά με τις εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν, πέραν των προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και οι εξής:

α. Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. (επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα)

β. Τα μέλη του Δ.Σ. των Α. Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον
γ. Οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών

δ. Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων

ε. Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας […]».

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις — που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους— το μόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ενδέχεται να υπολογίζονται πάνω στα μερίσματα τα οποία θα δηλωθούν από τα μέλη των εν λόγω εταιριών (βλ. συνέντευξη του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε.).

Το πρόβλημα για τις περιπτώσεις αυτές έγκειται στο γεγονός ότι, η εγκύκλιος δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί και ενδέχεται αυτό να γίνει μετά την 1.1.2017, όταν θα είναι πλέον αργά για όλους τους εμπλεκόμενους να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε να προγραμματίσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Επίσης στις περισσότερες από τις ως άνω περιπτώσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιορισθεί το εισόδημα που θα υπαχθεί σε ασφάλιση με βάση το σημερινό έντυπο φορολογίας εισοδήματος Ε1. Για παράδειγμα, στους κωδικούς της δήλωσης που δηλώνονται τα μερίσματα, καταχωρούνται και μερίσματα τα οποία δεν θα υπόκεινται σε ασφάλιση (π.χ. μέρισμα από μετοχές χωρίς άλλη σχέση με την εταιρία, δηλαδή μέλος Δ.Σ., διαχειριστής, κ.λπ.).

Θεωρούμε απαραίτητη τη συνδρομή της φορολογικής Διοίκησης και ίσως την τροποποίηση (προσθήκη κωδικών ή αναδυόμενων πινάκων με ανάλυση) της φορολογικής δήλωσης Ε1 έτσι ώστε να μην απαιτηθεί νέα γραφειοκρατική διαδικασία ή συμπλήρωση και επιπλέον νέων εντύπων.


VI. Διαχωρισμός εισοδημάτων σε περίπτωση απασχόλησης ανά φορέα για απασχολούμενους που εντάσσονται στο άρθρο 39

Παρόμοιο πρόβλημα διαχωρισμού εισοδημάτων έχουμε και στις περιπτώσεις που κάποιοι ασφαλισμένοι δραστηριοποιούνται με πολλαπλή απασχόληση σε κλάδους που ασφαλίζονται στο άρθρο 39 (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί κλπ.) και για τους οποίους ισχύουν διαφορετικές εισφορές ανάλογα με τις υποχρεωτικές επιβαρύνσεις (επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ, κ.λπ.). Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που ορισμένοι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται μόνο σε ένα αντικείμενο (π.χ. ιατροί, δικηγόροι ή μηχανικοί), βάσει των εντύπων της φορολογίας εισοδήματος δεν είναι εφικτό να υπολογιστούν αυτόματα τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας και επικουρικής), αφού δεν καταχωρούνται τα καθαρά τους κέρδη σε διακριτούς κωδικούς βάσει επαγγέλματος.


VII. Ταυτόχρονη καταβολή φόρων και εισφορών

Σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 ισχύουν τα εξής: «[…] Από 1.7.2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης[…]».

► Για μια ακόμη φορά το υπουργείο εμφανίζεται ασυνεπές στην εφαρμογή παρόμοιας διάταξης νόμου. Είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη διάταξη μπήκε σε νόμο και δεν εφαρμόστηκε.


VIII. Ανώτατο πλαφόν

Το πλαφόν (ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών) για τους ασφαλισμένους του άρθρου 38 (μισθωτούς) είναι 5.860,80 x 12 (Φ80000/οικ. 40108/1544/ 2016) , Το εν λόγω ανώτατο όριο σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά όμως μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου. Συνεπώς ο εργαζόμενος σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης μισθωτού του οποίου ο μισθός θα υπερβαίνει το πλαφόν θα πρέπει να ενημερώνει τον δεύτερο εργοδότη έτσι ώστε να μην κάνει χρήση του πλαφόν στις δικές του εισφορές και να πληρώνει περισσότερο.

► Εάν υποθέσουμε ότι ο μισθωτός εργάζεται σε δύο εργοδότες, για ποιόν από τους δύο δεν θα ισχύει το ανώτατο όριο; Μήπως και για τους δύο; Είναι λογικό, όσο τρελό και εάν ακούγεται αυτό, οι εργοδότες να επιβαρύνονται με μεγαλύτερες εισφορές όταν ένας εργαζόμενος αποφασίσει να έχει και δεύτερη απασχόληση;


IX. Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών κατά το πρώτο διάστημα κάθε έτους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών κατά το πρώτο διάστημα κάθε έτους και μέχρι την τελική εκκαθάριση των εισοδημάτων θα γίνεται με το εισόδημα του προ προηγούμενου έτους (π.χ. για το 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2015). Το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάζεται μόνο στην πρώτη εφαρμογή από 1.1.2017, αλλά και για τα επόμενα έτη.

►Πως θα υπολογίζονται κάθε χρόνο οι εισφορές για τους πρώτους μήνες, όταν ο νόμος ορίζει ότι η βάση αναφοράς είναι το προηγούμενο έτος; Πως θα γίνεται ο καταλογισμός των εισφορών με τρόπο που είναι αντίθετος στον νόμο; Μήπως αυτό δημιουργεί νομικά προβλήματα που δεν μπορούν να υπερκαλυφθούν με εγκυκλίους, παρά μόνο με νομοθετική παρέμβαση και τροποποίηση του νόμου;

Ακόμα και εάν όμως τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 39 και η παράγραφος 1 του άρθρου 40 έτσι ώστε να καλυφθεί το νομοθετικό κενό αυτό, το αποτέλεσμα δεν θα είναι και το καλύτερο ούτε για τον ασφαλισμένο (εφόσον υπάρχει μεγάλη απόκλιση προς τα κάτω για τα φορολογητέα κέρδη από το ένα έτος στο άλλο), ούτε και για τον ΕΦΚΑ (εφόσον η απόκλιση προς τα πάνω).

Μια πιο δίκαιη λύση θα ήταν μέσα στον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα το έτους, κατά δήλωση του ασφαλισμένου να υποβάλλεται ηλεκτρονικά ένα απλό έντυπο με τα προσωρινά αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης, πάνω στην οποία θα υπολογισθούν οι εισφορές του νέου έτους. Ο τελικός συμψηφισμός θα γίνεται με την τελική εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Με αυτόν τον τρόπο οι αποκλίσεις σίγουρα θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση τα κέρδη του προ προηγούμενου έτους.


X. Αντικειμενικό σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού εισφορών

Σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν.4387/2016 ο υπ. Εργασίας μπορεί να εκδίδει προεδρικά Δ/τα για την θέσπιση αντικειμενικού συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ημερομισθίων και ποσού εισφορών για κατηγορίες ή κλάδους επιχειρήσεων κατά μήνα λειτουργίας της επιχείρησης ή άλλο χρονικό διάστημα και ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες.

Χρόνια τώρα προσπαθούμε να καταργήσουμε τα τεκμήρια στη φορολογία εισοδήματος ως ένα άδικο μέτρο, τελικά βλέπουμε ότι θα αρχίζει να εφαρμόζεται, και στην ασφάλιση.
Το τεκμήριο βεβαία θα είναι μαχητό (αυτό έλειπε), όμως τις μάχες θα πρέπει για μια ακόμη φορά να τις δώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες οι οποίοι δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν, από το να τρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου, σε περίπτωση κατά την οποία το παραπάνω ελάχιστο τεκμαρτό ποσό είναι μεγαλύτερο από τα δηλωθέντα από τον εργοδότη ημερομίσθια ο εργοδότης δύναται να αμφισβητήσει τον υπολογισμό υποβάλλοντας εντός διμήνου από την υποβολή της Α.Π.Δ. του αντίστοιχου διαστήματος τους ισχυρισμούς του και κάθε αναγκαίο αποδεικτικό στοιχείο. Σε περίπτωση που δεν αμφισβητηθεί ο υπολογισμός ή δεν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις του εργοδότη το επιπλέον δηλωθέν ποσό συμψηφίζεται με οφειλόμενες εισφορές για ασφαλιστική τακτοποίηση συγκεκριμένων προσώπων αν διαπιστωθεί μεταγενέστερα ότι αυτοί απασχολήθηκαν στις εργασίες του συγκεκριμένου εργοδότη κατά την ίδια περίοδο. Αν ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους μερικής απασχόλησης το επιπλέον ποσό δύναται επιπλέον να συμψηφισθεί με το απαιτούμενο για τους ίδιους εργαζόμενους ποσό εισφορών για πλήρη απασχόληση.

Δηλαδή θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου ο εργοδότης θα καταβάλλει μεγαλύτερες εισφορές λόγω αντικειμενικού συστήματος (ανεξάρτητα από τις πραγματικές) και εν συνεχεία θα προσπαθεί να συμψηφίσει το υπερβάλλον εάν γίνει δεκτή η ένστασή του. Και αυτό πιστεύει ο συντάκτης του νόμου ότι θα κριθεί συνταγματικό;

Πηγή: Taxheaven
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Για να πας στις ΗΠΑ θα δηλώνεις πλέον και τα προφίλ σου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Όποιος θέλει να πατήσει πόδι στις ΗΠΑ θα πρέπει να δηλώνει και τον λογαριασμό του στο Facebook, ώστε οι αρχές να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Προς το παρόν είναι προαιρετικό το μέτρο. 

Άλλωστε υπάρχουν τόσοι αγαθοί άνθρωποι ανάμεσά μας που θα έδιναν οποιοδήποτε στοιχείο σε οποιονδήποτε τους το ζητούσε. Σκεφτείτε μόνο πόσες εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων γνωστοποίησαν χωρίς ενδοιασμό τον κωδικό του email τους στο Facebook όταν έκαναν την εγγραφή τους.

 


 
 
Σε ταξιδιώτες που προσπαθούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τους ζητήται να παρέχουν τα προφίλ τους στο Facebook και το Twitter ως μέρος της διαδικασίας εισόδου.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πρότεινε την λεπτομερή εξέταση των προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν ένα πρόσθετο βήμα για όσους αναζητούν μια βίζα ή ένα ESTA (Electronic System for Travel Authorisation – Ηλεκτρονικό Σύστημα Άδειας Ταξιδίου).
 
Το μέτρο είναι προαιρετικό – αλλά πολλοί μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένοι να παρέχουν τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα υπό το φόβο μήπως τους αρνηθούν την είσοδο.
 
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποκαλύψουν ποιες μορφές κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν και το «αναγνωριστικό» (π.χ. όνομα χρήστη) τους.
 
 


 
Αν η πρόταση είναι επιτυχής, θα προστεθεί ως επιπλέον στοιχείο τόσο στις δικτυακές εφαρμογές όσο και επί χάρτου για όσους επιθυμούν να μείνουν στις ΗΠΑ για διάστημα έως 90 ημερών.
 
 


 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Βάση Δεδομένων των ΗΠΑ: «Η συλλογή δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ενισχύσει την υπάρχουσα διαδικασία διερεύνησης και θα παρέχει στο DHS μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια σε πιθανή ειδεχθή δραστηριότητα και διασυνδέσεις, παρέχοντας ένα επιπλέον σετ εργαλείων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αναλυτές και οι ερευνητές για την καλύτερη ανάλυση και διερεύνηση της υπόθεσης».
 


 
Η πρόταση έγινε τον Ιούνιο του 2016 και βρισκόταν για 60 ημέρες σε «δημόσια διαβούλευση», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεχόταν στο χρονικό αυτό διάστημα σχόλια. Απ’ ό,τι φαίνεται η απόφαση πάρθηκε και το μέτρο εφαρμόζεται προς το παρόν προαιρετικά. Τίποτα όμως μονιμότερο του προσωρινού.
 

 
 
 
 
 
 
    πηγη εδω και
εδωΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με ένα ταψί… γεμιστά υποδέχτηκαν τη Φωτίου στη Θεσσαλονίκη (Video)

Mε ένα ταψί… γεμιστά είναι έτοιμοι να υποδεχθούν την αναπληρώτρια υπουργό, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μέλη του συντονισμού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.

H Θ. Φωτίου είναι ομιλήτρια σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Θεατράκι της Οδού Χηλής στην Καλαμαριά και τα μέλη του συντονισμού θέλουν να την υποδεχθούν με το δικό τους τρόπο, με αφορμή και την περίφημη δήλωση της για τα γεμιστά.

Να σημειωθεί πως μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει επιτραπεί η είσοδο τα στα μέλη συντονισμού συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, ενώ και η αναπληρώτρια υπουργός δεν έχει φτάσει ακόμα στο χώρο της εκδήλωσης.

Οι διαδηλωτές παραμένουν στο σημείο φωνάζουν συνθήματα και ζητούν να μπουν στο χώρο.

Στη είσοδο του θεάτρου βρίσκονται και δυνάμεις της Αστυνομίας.


 πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

20% ζημιά οι πρώτες πωλήσεις ακινήτων από τις τράπεζες

Δείτε πόσο ιδρώτα κι αίμα εξαέρωσαν οι πράκτορες των τοκογλύφων που μας κυβέρνησαν από το 2008 και μετά. Δείτε ζημιά που προκάλεσαν λαμβάνοντας μισθό και bonus από τα ίδια τα θύματά τους.

Συμφωνίες για εκποίηση ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων που είτε έχουν καταγγελθεί είτε πρόκειται να καταγγελθούν, διαπραγματεύονται οι τράπεζες, με στόχο να τις υλοποιήσουν από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικείμενες πωλήσεις των ακινήτων έχουν συμφωνηθεί με μέση ζημία για τις τράπεζες της τάξεως του 18% - 20%, η οποία είναι πολύ μικρότερη από το discount που ζητούν τα ξένα funds και ανέρχεται στο 70% της αξίας των ακινήτων.

Οι διεργασίες για την εκποίηση ακινήτων από τις τράπεζες σε μεσίτες υπαγορεύεται από την ανάγκη της μείωσης του στοκ των ακινήτων που κανονικά θα έβγαιναν σε πλειστηριασμούς, εάν αυτοί πραγματοποιούνταν. Σημειώνεται ότι το κόστος διακράτησης των ακινήτων αυτών από τις τράπεζες είναι πολύ ακριβό, αφού υπολογίζεται στο 4% - 4,5% της αξίας με την οποία είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία τους.

Τα προς εκποίηση ακίνητα συνιστούν ένα απόθεμα της τάξεως των 10.000, το οποίο έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες ήδη από τον Σεπτέμβριο (όταν υπολόγιζαν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί με τη λήξη της αποχής των δικηγόρων) και προέρχεται κυρίως από δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών.

Θεωρητικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αναμείνουν τη θέσπιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να προχωρήσουν στη μείωση του στοκ των ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αντί να προχωρήσουν οι ίδιες σε πωλήσεις. Ωστόσο, υπόκεινται στην τεράστια πίεση του SSM να "τρέξουν" τις διαδικασίες που θα πιστοποιούν ότι λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέσα για να αυξήσουν τις ανακτήσεις από "κόκκινα" δάνεια.

Όπως έγραψε το Capital.gr, στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών έως τα τέλη του 2019, από 1/1/2017 ο SSM θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην πράξη, ο SSM θα παρακολουθεί τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές, όσο και από ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμούς) και μεταβιβάσεις δανείων.

Για να διασφαλιστεί, όμως, η ροή αυξημένης εισπραξιμότητας οφειλών, ο SSM πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταγγελίες δανείων και την προσφυγή σε ένδικα μέσα. Μάλιστα, η άσκηση ενδίκων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2019. Όσο για το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων, στόχος είναι να υποχωρήσει στο 1% - 7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6% - 26% που ήταν τον Ιούνιο 2016.

Οι πωλήσεις ακινήτων από πλευράς τραπεζών, όσο και οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν κατ΄ εφαρμογήν του νέου πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κρίνουν το περαιτέρω ποσοστό της μείωσης των τιμών στην αγορά ακινήτων. Με βάση τα δεδομένα μέχρι και το γ΄ τρίμηνο του 2016, η ΤτΕ αναμένει ότι οι ελαφρά πτωτικές, αλλά και σταθεροποιητικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, τάσεις στις τιμές των ακινήτων, θα συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα.

Σημειώνεται ότι στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε και το 2016, με πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία που η ΤτΕ έχει συγκεντρώσει από τις τράπεζες, το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, έναντι μείωσης 6,0% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (για το σύνολο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1%).

Σωρευτικά από το 2008 (μέσα επίπεδα) έως το γ’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 41,7%, ενώ η υποχώρηση παρέμεινε εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα: -43,8% και Θεσσαλονίκη: -45,6%), καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, η τάση σταθεροποίησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών που καταγράφηκε κατά το 2015 (-0,1%) συνεχίστηκε και κατά το α’ εξάμηνο του 2016, με οριακή αύξηση των τιμών κατά 0,2% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, μικρές μειώσεις καταγράφονται ακόμη στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (-0,5%). Οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών, οι οποίες κατά το 2015 εξακολούθησαν να εμφανίζουν σημαντικούς ρυθμούς μείωσης, της τάξεως του 3,5% για το σύνολο της χώρας, το α’ εξάμηνο του 2016 παρουσίασαν τάσεις σταθεροποίησης, με το ρυθμό μείωσης να διαμορφώνεται πλέον στο 0,8% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2015.

 πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!