728x90 AdSpace

 • Ροη Ειδησεων

  Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

  Μπορούν να αλλάξουν πραγματικά οι άνθρωποι;

  Η "προσωπικότητα" είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός προσώπου στο χρόνο και τον τόπο. Για παράδειγμα, περιμένουμε ένα ιδιαίτερα εξωστρεφή άτομο να βγαίνει τακτικά από το σπίτι του, εκτός από την εργασία ή το σχολείο.

  Η προσωπικότητα δεν είναι ένα τέλειος προγνωστικός δείκτης συμπεριφοράς, αλλά μας δίνει μια γενική ιδέα για το σκέφτεται και ενεργεί πιθανόν κάποιο άτομο.

  Μπορεί να αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα έχουμε την τάση να γινόματε πιο υπεύθυνοι και συναισθηματικά σταθεροί, καθώς περνούν τα χρόνια. Αυτές οι αλλαγές συνήθως ξεδιπλώνονται, και φαίνεται να αντανακλούν μια φυσική εξελικτική διαδικασία.

  Ένα σημαντικό ερώτημα όμως είναι, άν μπορεί να αλλάξει η προσωπικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Της εξωστρέφειας, της συναισθηματικής σταθερότητας, της διαφάνειας, της ευσυνειδησίας, και της βολικής διαθεσιμότητας του αδύναμου χαρακτήρα.

  Ο Roberts και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν πάνω από 200 μελέτες στις οποίες μετρήθηκαν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τόσο πριν όσο και μετά από κάποιο είδους παρέμβασης και περιελάμβανε μια ομάδα ελέγχου.

  Οι παρεμβάσεις που περιλάμβαναν κυρίως φάρμακα και διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας σε μια ψυχολογική κατάσταση, διήρκεσαν 24 εβδομάδες κατά μέσο όρο, και οι αναλύσεις τους αποκάλυψαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα:

  ** Πράγματι μια παρεμβατική θεραπεία μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα.
  Υπήρχε μια μικρή αλλαγή που υποδήλωνε ότι θα πρέπει να είναι αισθητή για το ίδιο το άτομο και τους ανθρώπους στη ζωή του. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ήταν συνεχώς αναστατωμένο είχε περισσότερο χρόνο να χειριστεί τους στρεσογόνους παράγοντες. Οι επιπτώσεις στην προσωπικότητα ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.

  ** Οι αλλαγές της προσωπικότητας ξεπεράστηκαν με την πάροδο του χρόνου. Πολλές μελέτες αναθεωρήθηκαν, και περιλάμβαναν μια περίοδο παρακολούθησης μετά το τέλος της θεραπείας, που διήρκησαν περίπου 6 μήνες. Αυτές οι αλλαγές θεραπείας ήταν σταθερές ή προσαυξάνονταν ανάλογα με διάστημα παρακολούθησης, - ένα χρόνο ή και περισσότερο.

  ** Μερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία. Η μεγαλύτερη επίδραση ήταν στη συναισθηματική σταθερότητα (το αντίθετο της νεύρωσης). Η εξωστρέφεια έδειξε τη δεύτερη μεγαλύτερη αλλαγή. Αντανακλούν τα χαρακτηριστικά που είναι πιο πιθανό να αλλάξουν, αλλά θα μπορούσε επίσης να αντανακλούν ό,τι στόχευαν οι θεραπείες. Για παράδειγμα, στο άγχος ή στην κατάθλιψη επικεντρώθηκαν στην αύξηση της συναισθηματικής σταθερότητας.

  ** Ένα άλλο ευρύ φάσμα των παρεμβάσεων οδήγησε σε αλλαγή της προσωπικότητας, παρά το γεγονός ότι η γνωστική συμπεριφορική και υποστηρικτική θεραπεία είχε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα, ενώ άλλα είδη θεραπείας ήταν επίσης αποτελεσματικά, με φαρμακευτική αγωγή που έδειξαν τη μικρότερη επίδραση.

  ** Οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για το άγχος και διαταραχές προσωπικότητας, άλλαξαν περισσότερο, ενώ αυτοί που έκαναν θεραπεία για βουλημία, και χρήση ουσιών, έδειξαν μικρότερη αλλαγή.

  Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων; Πρώτον, δείχνουν ότι η αλλαγή της προσωπικότητας μπορεί να συμβεί σχετικά γρήγορα, και ότι η θεραπεία που απαιτείται μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες για να επηρεάσει σημαντικά την προσωπικότητα. Ωστόσο, ακόμη και μετά από 8 εβδομάδες επιπλέον, η θεραπεία δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη αλλαγή.

  Δεν μπορεί να αποκλειστεί με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, όμως το γεγονός ότι αυτό που μοιάζει με μια αύξηση της συναισθηματικής σταθερότητας λόγω της θεραπείας, στην πραγματικότητα να είναι ένα αποτέλεσμα της θεραπείας για την κατάθλιψη, που επαναφέρει τον ασθενή στην προ-καταθλιπτική συναισθηματική σταθερότητα

  Ένα μεγάλο μέρος της αλλαγής προσωπικότητας ενός ατόμου στη θεραπεία είναι η επιστροφή στο επίπεδο λειτουργίας πριν από το άγχος, την κατάθλιψη, ή κάποια άλλη κατάσταση. Οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν ότι ξαναβρήκαν τον εαυτό τους και πάλι. Το πρόσθετο όφελος της θεραπείας, είναι η καλύτερη εκδοχή της προσωπικότητάς τους. 

  Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
  πηγη


  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Δημοσίευση σχολίου

  Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

  Item Reviewed: Μπορούν να αλλάξουν πραγματικά οι άνθρωποι; Rating: 5 Reviewed By: Chris Prekanik
  Scroll to Top