728x90 AdSpace

 • Ροη Ειδησεων

  Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

  Eurogroup: Νέα μέτρα σε ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογικό

  Την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαιώσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup.

  Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ακόμα πολιτική συμφωνία, αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί. Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις.  «Δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με βάση την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά», πρόσθεσε.
  Τη μετατόπιση του μείγματος οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα προς την κατεύθυνση των βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ . Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο ίδιος ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα με στόχο να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.

  Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και πλέον δεν έχει ανάγκη επί της ουσίας για πολιτικές λιτότητας, αλλά για διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και τη στήριξη της ανάκαμψης, όπως τονίζει και το ΔΝΤ.

  Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, "πιο ρεαλιστικούς" στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

  Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης και το γεγονός ότι υπάρχει ευρεία στήριξη στις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ωστόσο, τόνισε πως «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν», αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις.

  Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε επίσης πως εφόσον η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
  Στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία και θα υπάρχει δυνατότητα να προνομοθετηθούν επίσης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές.

  Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως παρόλο που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσα θέμα ρευστότητας, είναι σημαντικό να επέλθει γρήγορα η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προκειμένου να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που ανακτήθηκε το τελευταίο διάστημα.
  Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως αυτός είναι ο στόχος του και πως θα τον επιτύχει, εφόσον επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία η οποία θα είναι αρκετά «αξιόπιστη».

  Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις. Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε επίσης πως το σημερινό αποτέλεσμα ήταν θετικό και πως υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού «το συντομότερο δυνατό». Εξάλλου, τόνισε πως παρόλο που η Ελλάδα πλέον επέστρεψε στην ανάπτυξη έχει ακόμα υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες και γι΄αυτό έχει ανάγκη ένα «ισορροπημένο πακέτο». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και την ανάπτυξης» ανέφερε.

  Τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

  Το ανακοινωθέν του Eurogroup  Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας, τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup.

  Όπως σημειώνεται, οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

  Tα κύρια εκκρεμή ζητήματα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική στρατηγική μεσοπρόθεσμα και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

  Το Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

  Μεγαλύτερη πρόοδο ζητεί το ΔΝΤ


  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε σήμερα τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

  Στο συμβούλιο, το ΔΝΤ «συμφώνησε να στείλει» ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
  «Είναι απαραίτητη περισσότερη πρόοδος για να εξαλειφθούν οι διαφωνίες για άλλα σημαντικά ζητήματα, είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση περί της κατάληξης σε μια συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», αναφέρει το ΔΝΤ.
  πηγη

  Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Δημοσίευση σχολίου

  Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

  Item Reviewed: Eurogroup: Νέα μέτρα σε ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογικό Rating: 5 Reviewed By: Chris Prekanik
  Scroll to Top