728x90 AdSpace

 • Ροη Ειδησεων

  Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

  Εκκρεμότητες - φωτιά

  Σημαντικό και το τελευταίο πακέτο προαπαιτουμένων για τη δεύτερη αξιολόγηση
  «Καθυστερήσεις» κρατάει ο Τσακαλώτος πιέζοντας για το χρέος, αλλά εν τω μεταξύ βγήκαν στη σέντρα τα προαπαιτούμενα για ειδικά μισθολόγια, περικοπές επιδομάτων, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και ανεξάρτητες αρχές, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, από όπου η Ελλάδα περιμένει τη δόση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και κάποια λύση για το χρέος. 
   

  Ο λόγος για τα περίπου 25 από τα 140 προαπαιτούμενα τα οποία «χρωστούσε» η κυβέρνηση στους δανειστές. Ήδη έχει περάσει δέκα από αυτά, τα οποία αφορούσαν φορολογικά θέματα, και πλέον απομένουν άλλα 15, τα οποία θα έρθουν με το νέο πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις σε εργασιακά και δημοσιονομικά θέματα. 
   
  Τα τεχνικά κλιμάκια πιέζουν, αλλά η κυβέρνηση για την ώρα αντιστέκεται και κρατάει πίσω ορισμένες υπουργικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που είχε εγείρει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ, καθώς εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ασκήσει κάποιου είδους πίεση στους δανειστές. Άλλωστε το Μέγαρο Μάξιμου διαμηνύει ότι θέλει συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μία καθαρή λύση για το χρέος, και περιμένει από τους εταίρους της να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση. 
   
  Ζόρι η συνταγματικότητα

  Όπως και να έχει, τα πιο σοβαρά από τα ανοιχτά προαπαιτούμενα έχουν να κάνουν με τα εργασιακά – και ειδικότερα το «άτυπο αντίμετρο» της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων – αλλά και με την παγίδα της νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα της περικοπής των συντάξεων. Στο θέμα των εργασιακών οι βασικές απαιτήσεις είναι δύο και έρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
   
  Η πρώτη αφορά την προαναγγελία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργειας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που ψηφίστηκε την προπερασμένη εβδομάδα τονιζόταν ότι η επαναφορά των μέτρων θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2018.
   
  Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στους διαλόγους του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας που αποκαλύφθηκαν την Πέμπτη έδειξε ότι διαφωνεί. Ζήτησε να απαλειφθεί ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε, το Ταμείο δεν είχε συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
   
  Πολύς λόγος όμως γίνεται για τη συνταγματικότητα των νέων περικοπών στις συντάξεις από το 2019, γεγονός το οποίο το ΔΝΤ θέλει να ξεπεράσει αφού οι ακυρωτικές αποφάσεις στις περικοπές συντάξεων και μισθών από το 2010 έως και σήμερα πέφτουν βροχή. Γι’ αυτό ζητάει τη νομική εξασφάλιση για την εφαρμογή των μέτρων, πράγμα δύσκολο, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της νέας μεγάλης περικοπής.
   
  Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, αυτά περικόπτονται από το 2018 με το σκεπτικό ότι αλληλοεπικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  Στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ) και καταλήγει σε μια συνολική εξοικονόμηση που θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.
   
  Οι δανειστές ζητούν ένα αναλυτικό πλάνο που να αναφέρει όχι μόνο ένα ποσό περικοπής, αλλά και τους φορείς που αποδίδουν σήμερα τα επιδόματα αυτά στους δικαιούχους, καθώς και το καθεστώς μετάβασης από τα σκόρπια σήμερα επιδόματα στις αρχές που θα τα αντικαταστήσουν από το ΚΕΑ.
   
  Μισθολόγια - φοροδιαφυγή

  Ανατροπές έρχονται όμως και στα ειδικά μισθολόγια. Οι δανειστές ζητούν μια μακροπρόθεσμη προοπτική της εξέλιξης του μισθολογικού κονδυλίου συμπεριλαμβάνοντας και τις προβλέψεις για προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας που να αποδεικνύει ότι το σχετικό μισθολογικό κονδύλι θα παραμείνει σταθερό σε απόλυτους αριθμούς με μικρή ποσοστιαία μείωση λόγω αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
   
  Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και το ύψος των προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν. Συγκεκριμένα, σε όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, καθώς και σε όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία, και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά. 
   
  Στην πραγματικότητα, με αυτήν τη διάταξη καλύπτεται «κενό» δύο ετών, καθώς γιατροί και εκπαιδευτήρια, που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, δεν είχαν το παραμικρό πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων, αφού τα νέα πρόστιμα υπολογίζονται στο 50% του αναλογούντος ΦΠΑ. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.
   
  Ακόμη, στα προαπαιτούμενα αναφέρεται πως ο διοικητής της ΑΑΔΕ πρέπει να μπορεί να ορίζει κατηγορίες φορολογουμξένων οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο – π.χ. δικηγόροι – υποχρεούνται, πλέον, να παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τον υπό έλεγχο φορολογούμενο, αλλά για όλες τις συναλλαγές που γνωρίζουν.
   
  Επίσης ορίζεται ότι οι νέοι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ μπορούν να διορίζονται, κατόπιν προκηρύξεων, σε προσωποπαγείς θέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με σκοπό την παρακολούθηση προγράμματος υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα λογίζονται ως δόκιμοι υπάλληλοι και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους θα καταλαμβάνουν κενές οργανικές θέσεις της ΑΑΔΕ.
   
  Τέλος θα πρέπει να υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη και για την αναμόρφωση που αφορά τον Νόμο 3052 /2002 για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Αν και το θέμα ακούγεται ασήμαντο, το επισήμανε στο τελευταίο Eurogroup ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητώντας μάλιστα να καταβληθούν και τα δικαστικά έξοδα στον τέως γενικό γραμματέα της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος απαλλάχθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά από το Συμβούλιο Εφετών για την κατηγορία της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
   
  Στα θετικά των προαπαιτουμένων είναι η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ για μια ακόμα διετία. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.
   
  Το προφανές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει το μπάχαλο με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά λόγω λαθών, που προκάλεσαν πέρσι νευρικό κλονισμό και έντονες αντιδράσεις στην επαρχία. Έτσι τα αγροτεμάχια θα εξαιρεθούν από τον συμπληρωματικό φόρο και για το 2017 και για το 2018, με δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζεται στα 460 εκατ. ευρώ.
   
  Όλα αυτά θα περιλαμβάνονται σε ένα νέο πολυνομοσχέδιο, το τρίτο κατά σειρά, με το οποίο θα εκπληρώνονται τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης, μπας και η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει τη δόση των 10,3 δισ. που εκκρεμεί, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δοθεί στο σύνολό της, αλλά ένα κομμάτι αυτής, 2,6 δισ. ευρώ, θα συνδεθεί με μία νέα δέσμη προαπαιτουμένων που θα εξεταστεί το φθινόπωρο. 
   
  Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή 26 Μαΐου, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το δεύτερο πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, που αφορούσε κυρίως εκκρεμή φορολογικά θέματα.
  Το νέο νομοσχέδιο - σκούπα το «χτενίζουν» ήδη τα αρμόδια υπουργεία.  πηγη

  Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Δημοσίευση σχολίου

  Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

  Item Reviewed: Εκκρεμότητες - φωτιά Rating: 5 Reviewed By: Chris Prekanik