728x90 AdSpace

 • Epiosy News

  Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

  Κόπηκε η αποζημίωση σωτήριας εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού

  Η εξέταση Oncotype DX είναι μια μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Στην ουσία δείχνει πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού, αλλά και την πιθανότητα που έχει μια ασθενής να ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Πραγματοποιείται μετά τη χειρουργική επέμβαση και τη διενέργεια παθολογοανατομικής εξέτασης.

  Πρόκειται μια σωτήρια μεν, δαπανηρή δε, εξέταση που κοστίζει 3.800 ευρώ. Μέχρι πρότινος, οι ασθενείς πλήρωναν την εξέταση και στη συνέχεια λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ την επιστροφή του 80% του κόστους, με τη συμμετοχή τους να καθορίζεται στο 20%, δηλαδή περίπου 760 ευρώ.

  Μέχρι και τον Ιούνιο, ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε την εξέταση, ωστόσο πλέον ο Οργανισμός δεν αποζημιώνει καμία ασθενή, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

  Έκκληση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

  Το θέμα έγινε ευρέως γνωστό στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οπότε και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.

  Το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την Υπουργική Απόφαση «Διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX” (υπ. αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013 (ΑΔΑ:ΒΛ9ΕΘ- ΧΛΩ)».

  Κατά την ΕΛΛΟΚ αυτό συνεπάγεται πως «ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού στερείται πλέον της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου και αποκατάστασης της υγείας τους. Ταυτόχρονα, αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς, για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αφού αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δε θα χρειάζονται, απλά και μόνο γιατί δε θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν».

  Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση κάλυψης της εν λόγω εξέτασης, προέκυψε το 2013 κατόπιν διαμαρτυρίας και τεκμηριωμένου αιτήματος, του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», προς τον τότε υπουργό Υγείας.

  Όμως, με βάση την υπ’ αρίθμ. 2457/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέκυψε η ακύρωσή της. Όπως τονίζει η ΕΛΛΟΚ, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν αφορά το περιεχόμενο της απόφασης που καταργείται, αλλά την μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών, που προβλέπονται κατά την έκδοση και στη συνέχεια εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων από το ΥΥΚΑ. Επίσης, δεν αναιρείται το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων του ΚΕΣΥ, σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά κριτήρια».

  Δέσμευση ΕΟΠΥΥ

  Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμης, ζήτησε την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, άμεση συνάντηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που προέκυψε.

  Κατά τη συνάντηση, η ΕΛΛΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος και να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α), ως εξής:

  Επανέκδοση της Υ.Α με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX

  Κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.

  Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ, - ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.

  Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

  Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.

  Ο κ. Μπερσίμης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα άμεσα και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση, ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατό και με τους καλύτερους όρους για τις ασθενείς.

  Η επίθεση Πολάκη

  Ωστόσο, για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στο θέμα το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά για ακόμα μία φορά φταίνε οι δικαστές και τα βοθροκάναλα.

  Σε ανάρτησή του με τίτλο «Η "είδηση "και η ΑΛΗΘΕΙΑ» γράφει μεταξύ άλλων για την υπογραφή του: «Πριν από λίγες μέρες υπέγραψα υπουργική απόφαση με την οποία ακύρωσα μια προηγούμενη η οποία περιείχε την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ μιας διαγνωστικής εξέτασης (oncotype) που αφορά σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και η οποία βοηθά στην επιλογή της κατάλληλης χημειοθεραπείας για τις ασθενείς αυτές. ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!!!! Υπήρξε απόφαση του ΣΤΕ που διέτασσε την ακύρωση της απόφασης μετά την προσφυγή ασθενούς η οποία με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε η προηγούμενη υπουργική απόφαση ΔΕΝ καλυπτόταν από τον ΕΟΠΥΥ για να κάνει την εξέταση».

  Στη συνέχεια, αφού αράδιασε εξαγγελίες πως θα φέρει νέα απόφαση που θα καλύπτει τους πάντες, ακόμη και τους άνω των 65 ετών ασθενείς που δεν καλύπτονταν μέχρι πρότινος, έγραψε εξαπολύοντας κατάρες: «Το παραλήρημα και ο αντιπολιτευτικός οίστρος ορισμένων έχει φτάσει σε όρια απόλυτης λασπολογίας πλέον. Που να φάτε τα συκώτια σας η αλήθεια είναι αυτά που κάνουμε εμείς και όχι ο βόθρος που είστε εσείς».
  πηγη

  Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Δημοσίευση σχολίου

  Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

  Item Reviewed: Κόπηκε η αποζημίωση σωτήριας εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού Rating: 5 Reviewed By: Epiosy