728x90 AdSpace

  • Ροη Ειδησεων

    Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

    Η Γερμανική εταιρία που λυμαίνεται τα νοσοκομεία

    Ποια γερμανική εταιρία εξαναγκάζει σε θολές διαδικασίες προμηθειών τα νοσοκομεία.

    Μετά από ερεύνα που έγινε στα γραφεία προμηθειών δεκάδων δημόσιων νοσοκομείων, συγκεκριμένη Γερμανική εταιρία ιατρικών μηχανημάτων με έδρα το Λίμπεκ, έχει καταφέρει να διαβρώσει τις διαδικασίες προμηθειών, καταπατώντας τους Ευρωπαϊκούς νόμους που αφορούν το Ελεύθερο Εμπόριο και την Καταπολέμηση των Μονοπωλίων. Αυτό το επιτυγχάνει επιβάλλοντας ειδικούς όρους στις αναρτημένες αιτήσεις υποβολής προσφορών, τους οποίους μόνο η ίδια εταιρία μπορεί να καλύψει, δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου, κάτι που είναι αντίθετο με την Ελληνική και τη Διεθνή Νομοθεσία.

    Παραδείγματος χάριν, στο νοσοκομείο Πατρών, ζητείται ο προσφέρων να υποβάλλει «Επιστολή από τον κατασκευαστή του αναισθησιολογικού ότι ο προσφερόμενος αισθητήρας οξυγόνου είναι κατάλληλος». Σημειωτέον ότι τέτοιου είδους κατάπτυστους όρους, δεν έχει επιβάλλει στα νοσοκομεία κανένας άλλος κατασκευαστής αναισθησιολογικών και αναπνευστήρων.

    Όπως είναι φυσικό, εφόσον ο μόνος που μπορεί να προσκομίσει γράμμα από τον κατασκευαστή είναι ο ίδιος ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της συγκεκριμένης Γερμανικής εταιρίας , όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αποκλείονται αυτόματα, δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου.

    Γνωρίζοντάς το λοιπόν εξ’αρχής, η εν λογω εταιρία προσφέρει εξαιρετικά φουσκωμένες τιμές, αφού ξέρει πως έχει εξαλείψει τον ανταγωνισμό. Με αυτό το τέχνασμα, ζημιώνονται σε υψηλά επίπεδα τα δημόσια νοσοκομεία, που μετρούν ευρώ-ευρώ τον προϋπολογισμό τους, περικόπτοντας από άλλα αναγκαία αγαθά, στα οποία δημιουργούνται ελλείψεις.

    Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως έχουν καταφέρει να επιβάλλουν στα γραφεία προμηθειών τέτοιους όρους, ίσως.. φοβίζοντας τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών.

    Αυτή η πρακτική δημιουργεί και απαντήσεις στο γιατί η εν λογω εταιρία μπορεί να προσφέρει σε χαμηλές τιμές τα αναισθησιολογικά συγκροτήματα κερδίζοντας στους διαγωνισμούς προμηθειών, αφού όπως φαίνεται έχει βρει τον τρόπο να «καλύπτει» την διαφορά, υπερχρεώνοντας τα αναλώσιμα υλικά, δημιουργώντας μονοπωλιακές συνθήκες. Για να γίνει πιο κατανοητό, είναι σαν να πουλάς πολύ φθηνά μια ηλεκτρική σκούπα, αλλά να προσφέρεις σε υψηλότατες τιμές την ανταλλακτική σακούλα. Και ενώ σε όλο τον κόσμο τα μηχανήματα της συγκεκριμένης εταιρίας, λειτουργούν με συμβατά είδη, όπου δεν καλύπτονται από συμβάσεις, μόνο στην Ελλάδα ζητούνται ειδικοί όροι που «φωτογραφίζουν» μόνο τον κατασκευαστή.

    Πάντως, αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί και να αλλάξει άμεσα, καθώς τα νοσοκομεία προμηθεύονται σε διπλάσιες και σε τριπλάσιες τιμές υλικά που αφορούν τα μηχανήματα τους, ειδικά όταν οι υπόλοιποι κατασκευαστές τηρούν τους διεθνείς νόμους και δεν μπλοκάρουν την συμμετοχή προμηθευτών με συμβατά υλικά, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

    Κάτι τέτοιες πρακτικές, αμαυρώνουν την εικόνα των προμηθευτών υγείας, που είναι ένας κλάδος που γνωρίζει μεγάλη ύφεση στη χώρα μας και μετρά πολλές εταιρίες στο χείλος της πτώχευσης. Ο μαρασμός του κλάδου οφείλεται στο ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν περιοριστεί στο 1/8 του επιπέδου του 2009, οι διαγωνισμοί προμηθειών βγαίνουν μόνο για τα απολύτως αναγκαία, με σκληρό ανταγωνισμό χαμηλών τιμών από εταιρίες που είναι στα όρια του να κλείσουν και φυτοζωούν και αποζητούν να πάρουν μια προμήθεια έστω του ύψους των 10 ευρώ, σε αντιδιαστολή με τέτοιες πολυεθνικές που πουλάνε σε θεόρατες τιμές ανταλλακτικά, χάρη στους ειδικούς όρους που επιβάλλουν.

    Τελικώς όπως φαίνεται, οι Γερμανοί που επιβάλλουν τα μνημόνια και τις μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, έχουν τον τρόπο να διατηρούν αναλλοίωτα τα έσοδά των πολυεθνικών της χώρας τους στα ύψη…    πηγη

    Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Δημοσίευση σχολίου

    Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

    Item Reviewed: Η Γερμανική εταιρία που λυμαίνεται τα νοσοκομεία Rating: 5 Reviewed By: Chris Prekanik