728x90 AdSpace

 • Epiosy News

  Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

  Όλα στο «σφυρί»: Μετά την πρώτη κατοικία και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη – Φλώρινα

  Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων φέρνουν οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς – Την Παρασκευή θα «κλειδώσουν» τα επιδόματα που θα κοπούν και ο επανυπολογισμός των συντάξεων Σε πολύ καλό κλίμα που θύμιζε περισσότερο φιλική συνάντηση κύλησε η πρώτη μέρα των επαφών ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ενέργειας Γιώργο Σταθάκηκαι Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και στα στελέχη των θεσμών στο ξενοδοχείο Χίλτον.

  Όλα «έτρεξαν» γρήγορα. Η κυβέρνηση δέχτηκε οριστικά την Τρίτη να πουληθούν ως τον Ιούνιο δύο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη, άλλη μία στη Μελίτη Φλώρινας καθώς και η άδεια για μια ακόμη μονάδα της ΔΕΗ στην περιοχή μαζί με τα γειτονικά ορυχεία.

  Τα νέα προκάλεσαν αναστάτωση κυρίως στη Μεγαλόπολη όπου σημειώθηκαν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων της ΔΕΗ, τοπικών παραγόντων, ακόμη και της εκκλησίας.

  Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα φτάσουν τις 700 μηνιαίως για πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία και πολύ κάτω από τις 300.000 ευρώ το 2018, άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με το κουαρτέτο ακόμη και το προσεχές Σάββατο.

  Βεβαίως θα εκκρεμεί η συμπλήρωση των 101 προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο για να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση.

  Για σήμερα Τετάρτη στις 10:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών με θέμα τη Δημόσια Διοίκηση παρουσία της αρμόδιας υπουργού, Όλγας Γεροβασίλη.
  Την Παρασκευή κόψιμο συντάξεων – επιδομάτων


  Αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση στέλεχος από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εξήγησε ότι τα εργασιακά δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστικά «προνόμια») ενώ μένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός αλλά και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.

  Ως γνωστόν, ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι η βάση για την περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων από 18% ως 22% τον Δεκέμβριο του 2018, για τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019 και μετά. Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των θεσμών.
  Σταθάκης: Πωλούνται ως την 1η Ιουνίου 


  Εξερχόμενος από τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός ενέγειας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, αποκαλυπτώντας ότι έχει κλείσει το πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ απομένει να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων λέγοντας επιπλέον ότι παραμένει σε ισχύ το χρονικό ορόσημο για ολοκλήρωση της διαδικασίας ως την 1η Ιουνίου του 2018.

  Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η συμφωνία θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ επιπλέον συζητιούνται και τα αντισταθμιστικά που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα.
  Η δύσκολη ουρά μιας γρήγορης διαπραγμάτευσης

  Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιφύλασσε λοιπόν μια βασική έκπληξη για όσους είχαν συνηθίσει σε κοπιαστικές και δύσκολες συνομιλίες, καθώς κυβέρνηση και κουαρτέτο έχουν βάλει αρκετό «νερό στο κρασί τους» επιδιώκοντας να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

  Παρά ταύτα, ακόμη κι αν οι τρέχουσες συνομιλίες καταληξουν σε staff level agreement πήγες των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι απαιτείται υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων ώστε να καταστεί εφικτή η κατάθεση της Έκθεσης Συμμόρφωσης (Compliance Report) από τους θεσμούς προς το Eurogroup πριν από τη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου του 2018.

  Προσθέτουν επίσης ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα αποτελέσει την ουσιαστική βάση της συζήτησης για την επόμενη μέρα του προγράμματος. Αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει την περαιτέρω επεξεργασία του πλαισίου εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και τη σύνδεσή του με ένα «υβριδικό πρόγραμμα» μεταρρυθμίσεων το οποίο δεν θα ονομαστεί μνημόνιο αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περάσει από τη Βουλή και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ελλάδα.
  Οργή των εργαζομένων για τα σχέδια της κυβέρνησης
  Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο ΘΕΜΑ 104,6: Εθνικό έγκλημα η πώληση λιγνιτικών μονάδων


  Η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να κρατήσει την ηλεκτροδότηση της χώρας, θα κάνουμε περισσότερα από ό,τι το 2014 γιατί η κυβέρνηση μας εξαπάτησε, είπε ο Γιώργος Αδαμίδης

  Εθνικό έγκλημα χαρακτήρισε την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

  Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το χαρακτηρισμό αυτό είχε χρησιμοποιήσει το 2014 και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ακριβώς το ίδιο σχέδιο με μια μικρή παραλλαγή. Σήμερα λένε ότι είναι με το πιστόλι στον κρόταφο, δεν φαντάζομαι ότι οι άλλοι το είχαν σε διαφορετικό σημείο του σώματός τους» σχολίασε δηκτικά ο κ. Αδαμίδης.
  Όπως είπε «δεν πρόκειται για επενδύσεις γιατί οι ιδιώτες θέλουν να τις πάρουν (σ.σ. τις λινγιτικές μονάδες) κοψοχρονιά και να κάνουν απολύσεις».  Εξηγώντας τι θα σημάνει η πώληση μονάδων ο κ. Αδαμίδης είπε ότι «η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να κρατήσει την ηλεκτροδότηση της χώρας. Δεν θα είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους καταναλωτές είτε είναι ευάλωτος είτε στο κοινωνικό, το αγροτικό και το πολυτεκνικό τιμολόγιο».

  Ερωτηθείς για την αντίδραση των εργαζομένων στη ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι «ειμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τουλάχιστον ό,τι κάναμε το 2014 αλλά τώρα θα κάνουμε περισσότερα γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει ψέματα στο λαο του εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες».

  «Πιστεύω ότι το σύνολο της εργατικής τάξης στη χώρα νιώθει εξαπατημένο» είπε κ. Αδαμίδης και κατέληξε ότι «εμείς θέλουμε επενδύσεις αλλά να προσθέσουν και όχι να αφαιρέσουν θέσεις εργασίας».


  Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Δημοσίευση σχολίου

  Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

  Item Reviewed: Όλα στο «σφυρί»: Μετά την πρώτη κατοικία και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη – Φλώρινα Rating: 5 Reviewed By: Epiosy