728x90 AdSpace

 • Epiosy News

  Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

  Αλλάζουν χέρια τα ιδιωτικά νοσοκομεία

  Ισχυροί «παίκτες» αποκτούν τον έλεγχο του χώρου
  Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι μεγάλοι όμιλοι της Υγείας οδηγούν τον κλάδο σε μεγάλες ανακατατάξεις, καθώς ανοίγουν τον δρόμο σε μεγάλα επενδυτικά funds, όπως το CVC Capital Partners, και ισχυρούς ξένους «παίκτες», όπως η Affidea, να αποκτήσουν τον έλεγχο των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας.
   
  Ο «χορός» των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή του 2017, με τη CVC, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, να έχει ήδη αποκτήσει το Metropolitan και το Ιασώ General, ενώ οι πληροφορίες τη θέλουν να δείχνει ισχυρό ενδιαφέρον και για το Ερρίκος Ντυνάν. 
   
  Τα «νερά» του κλάδου ταράχθηκαν επίσης πριν από λίγες εβδομάδες με την αιφνιδιαστική προαιρετική δημόσια πρόταση της οικογένειας Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτριας του Ιατρικού Αθηνών, για την εξαγορά του 30% των μετοχών του ομίλου Υγεία. 
  Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι επιχειρηματικές ισορροπίες στην αγορά, «κομβικό» ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει ο διαγωνισμός για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς, που αναμένεται εντός της επόμενης χρονιάς. Στην κούρσα διεκδίκησης του νοσοκομείου, εκτός από τη CVC, θεωρείται πως θα συμμετέχουν τόσο ο όμιλος Υγεία όσο και το Ιατρικό Αθηνών. 
   
  Την ίδια στιγμή στο τελικό στάδιο είναι η μεταβίβαση στο επενδυτικό fund Farallon Capital δανείων της Euromedica συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία προχωρούν οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Euromedica, της οποίας οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 417 εκατ. ευρώ και μεγάλο μέρος εξ αυτών έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
   
  Η τελευταία πενταετία

  Οι εργασίες του κλάδου των ιδιωτικών κλινικών εμφανίζουν σημαντική πτώση σε σχέση με το 2012, που φθάνει το 27%, καθώς, σύμφωνα με τα ενοποιημένα στοιχεία που δημοσιεύει η ICAP, τα συνολικά έσοδα των 10 μεγαλύτερων ομίλων υποχώρησαν από τα 1,1 δισ. ευρώ στα 794 εκατ. ευρώ το 2016. 

  Η πτωτική τάση, ωστόσο, δείχνει να ανακόπτεται και χαρακτηριστικό της δυναμικής που εμφανίζει συνολικά ο κλάδος είναι το γεγονός ότι το μέγεθος της συνολικής αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αυξήθηκε το 2016 κατά 2,5% σε σχέση με το 2015. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες που διοχετεύονται στις ιδιωτικές κλινικές από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και η στροφή ασφαλισμένων του Δημοσίου προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 
   
  Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, το μέγεθος της αγοράς των ιδιωτικών κλινικών αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ η αγορά των ιδιωτικών μαιευτικών - γυναικολογικών κλινικών αυξήθηκε κατά 4,7% και η αγορά των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών υπηρεσιών υγείας κατά 2,8%.

  Μεγαλύτερος παίκτης στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών (και όχι σε επίπεδο ομίλου) με βάση τα στοιχεία της ICAP για το 2016, είναι το Ιατρικό Αθηνών με έσοδα 162,7 εκατ. ευρώ και ακολουθεί το Υγεία με 126 εκατ. ευρώ, ο Περσεύς (Metropolitan) με 86,8 εκατ. ευρώ, η Euromedica με 48,6 εκατ. ευρώ, η Ευρωκλινική με 40,2 εκατ. ευρώ, το Ιασώ General και το Ιασώ Θεσσαλίας με 32,7 και 11,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 
   
  Στον κλάδο των ιδιωτικών μαιευτικών γυναικολογικών κλινικών η πτώση μεταξύ 2012 και 2016 περιορίζεται στο 5%, από τα 199,2 εκατ. ευρώ στα 189,9 εκατ. ευρώ, με ανοδική τάση τα δύο τελευταία χρόνια, και στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Ιασώ και το Μητέρα, ενώ ακολουθούν το Ρέα, το Λητώ και το Γένεσις.
   
  Ανάγκη για επενδύσεις

  Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στη χώρα, που άνοιξαν τις παροχές τους στον ΕΟΠΥΥ, έχουν υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις από τη μέθοδο του rebate - clawback, που σύμφωνα με τα στοιχεία φθάνουν τα 280 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Η ανορθολογική εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο, σε συνδυασμό με τον υψηλό μακροπρόθεσμο δανεισμό από τις τράπεζες, οδήγησε τον κλάδο σε αυξημένη εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ και άνοιξε τον δρόμο για τράπεζες που πήραν σε ορισμένες περιπτώσεις τα κλειδιά του κλάδου.
  Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα έσοδα των ιατρικών κλινικών σήμερα προέρχονται κατά περίπου 30% από το άνοιγμα των υπηρεσιών υγείας προς το Δημόσιο, κατά 35% από τις υπηρεσίες που διοχετεύονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ το υπόλοιπο είναι τα έσοδα από την ιδιωτική δαπάνη που δεν στηρίζεται σε ασφαλιστικά προγράμματα.
   
  Η αναγκαία αναδιάρθρωση του κλάδου, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι η ανάγκη για υψηλές επενδύσεις, περνάει μέσα από τις αποφάσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους, αλλά και την ανάγκη για συνεργασία με το Δημόσιο σε ορθολογική βάση και κυρίως τη διεύρυνση των εργασιών τους από τις ασφαλιστικές εταιρείες.



  πηγη

  Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Δημοσίευση σχολίου

  Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

  Item Reviewed: Αλλάζουν χέρια τα ιδιωτικά νοσοκομεία Rating: 5 Reviewed By: Epiosy