EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Σε χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών προχωρά η κυβέρνηση

Στην κάλυψη χρόνιων κενών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μέσω διαγωνισμού για αρκετές χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κυβέρνηση πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα συγκληθεί διϋπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν τα έτη 2018 -2020. Στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της απόφασης. Κατά συνέπεια, μέσα στο τρέχον έτος (2017) πρέπει να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω διαγωνισμός, ενώ σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση απαντά στο πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε δασκάλους και καθηγητές, ελλείψεις που έχουν γίνει χρόνιες, αν συνυπολογιστεί ότι, όπως σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ, από το 2009 έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, συνεπώς προ κρίσης…

Οι προσλήψεις αυτές έχουν τη συναίνεση των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ -ΜΠΕ, αφού είναι εντός της συμφωνίας προσλήψεις/ αποχωρήσεις, επιπλέον έχουν εξοικονομηθεί πόροι από άλλες πηγές.

Στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου επισημαίνει τη «μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι δεδομένη. Δεδομένη, επίσης είναι, και η νέα κατάσταση που αποτυπώθηκε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι, δηλαδή, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, στοχεύουν όχι στη διαχείριση της κρίσης, αλλά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων που μας επιτρέπουν πια οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αλλά σταθερής αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας».

Παραλλήλως, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε πλέον των 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο», σημειώνει εξάλλου προϊδεάζοντας μάλλον και για κάποιες προβλέψεις του διαγωνισμού. Μετά το απόλυτα επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έρχονται τώρα οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών να επιβεβαιώσουν την επιστροφή στην κανονικότητα στην Παιδεία».

Και η δήλωσή του καταλήγει με μια ακόμη εξαγγελία που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Επιπλέον ο πρωθυπουργός σε σύντομο διάστημα θα ανακοινώσει την σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές. Από πλευράς μας θα κάνουμε το παν για να επιτευχθεί μία πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο στέρεο βήμα».


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση της Novartis –Στέλεχός της απείλησε να αυτοκτονήσει από τον 13ο όροφο του Hilton της Αθήνας

Να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό, από τον 13ο όροφο του μπαρ Galaxy του ξενοδοχείου Hilton, στο κέντρο της Αθήνας, επιχείρησε ένας 44χρονος ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Όπως αποκάλυψε το Protothema.gr, λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής, 1ης Ιανουαρίου 2017, ο συγκεκριμένος άντρας που βρισκόταν στο μπαρ του 13ου όροφου απειλούσε να αυτοκτονήσει. Στην Αστυνομία, σήμανε συναγερμός και μέσα σε λίγα λεπτά στο κεντρικό ξενοδοχείο έφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και της Πυροσβεστικής όπως και ένας ειδικά εκπαιδευμένος διαπραγματευτής.

Ο έμπειρος μεσολαβητής μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν μια ώρα, κατάφερε να πείσει τον άντρα που δήλωνε στέλεχος της Novartis να μην πραγματοποιήσει την απειλή του. Στο χώρο του κεντρικού ξενοδοχείου, βρίσκονταν  η σύζυγος και η μητέρα του 44χρονου επίδοξου αυτόχειρα. Ο άνδρας μετεφέρθη με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την πράξη του.

 Με δάκρυα στα μάτια, ο παρ' ολίγον αυτόχειρας «έσπασε» και άρχισε να λέει στους αστυνομικούς ότι «δεν θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρείας» όπως επίσης και ότι του «την έχουν στημένη» και φοβάται για τη ζωή του αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο της εταιρείας Novartis.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis ο παρολίγον αυτόχειρας

Η υπόθεση με την απόπειρα αυτοκτονίας του υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, που επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του φοβούμενος όπως  o ίδιος ισχυρίστηκε στην Αστυνομία, ότι του την έχουν στημένη, εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς ο 44χρονος δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο αλλά υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis το οποίο μάλιστα τελευταία είχε πάρει μεταγραφή στα κεντρικά της εταιρείας στη Βασιλεία της Ελβετίας. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές πρόκειται για έναν επιστήμονα – χημικό από τη Θεσσαλονίκη που πήρε μεταγραφή από πολυεθνική πετρελαιοειδών στη Novartis και μαλιστα ήταν υπεύθυνος για ένα φάρμακο για το διαβήτη που όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν είχε πάει πολύ καλά.

Έτσι, ζούσε τους τελευταίους μήνες στη Βασιλεία με τη σύζυγο του η οποία είχε φέρει πρόσφατα στον κόσμο το παιδί τους. Πηγές αναφέρουν στο protothema.gr ότι τον τελευταίο καιρό ο 44χρονος χημικός έδειχνε αλλαγμένος. Ίσως λένε κάποιοι  είχαν θεωρήσει πως ήταν το «βαθύ λαρύγγι» στην έρευνα που έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές αρχές και ειδικότερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI για τη συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά τη συγκεκριμένη πολυεθνική  που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis στην Ελλάδα το αποκάλυψε το iefimerida.gr

Το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis αποκάλυψε το iefimerida.gr  στις 12 Δεκεμβρίου 2016, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος έστειλε το δημοσίευμά μας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Η υπόθεση έχει ως εξής:

 Στις 12 Αυγούστου 2016 (με αριθμό TCR14710344837...) κατατέθηκε στις αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι -τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στην διάθεση του iefimerida.gr- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες βρέθηκαν στις ΗΠΑ και κατέθεσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτές τις ημέρες.

Οι πληροφοριοδότες είναι Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.

Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.

Ο Κοντονής έστειλε την υπόθεση Novartis στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Tην παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του iefimerida.gr αναφορικά με τις καταγγελίες δύο πρώην στελεχών της εταιρείας Novartis στην Ελλάδα, οι οποίοι κατέθεσαν στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε η εταιρεία στη χώρα μας δωροδοκώντας χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis.

Ο Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου αντίγραφα των δημοσιευμάτων και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών.

Η Novartis απάντησε με... 16 λέξεις

Στις αποκαλύψεις του iefimerida.gr που προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, η Novartis απάντησε:

«Εχουμε λάβει γνώση του δημοσιεύματος και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Δεν σχολιάζουμε μη εμπεριστατωμένες πληροφορίες».
 πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γαλλία: Πάνω από 900 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Πάνω από 900 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές λόγω εμπρησμών στη Γαλλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετέδωσαν σήμερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Την Κυριακή το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι 650 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με τα 602 της περασμένης χρονιάς. Ο αριθμός των εμπρησμών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όμως, τη Δευτέρα, η εφημερίδα Le Parisien γράφει --επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ-Ανρί Μπραντέ-- ότι συνολικά 945 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) την 31η Δεκεμβρίου ως τις 05:00 της 1ης Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των επεισοδίων αυτού του είδους αντιθέτως αυξήθηκε κατά 17,5% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει μετατραπεί σε κάτι σαν «παράδοση» στα προάστια των γαλλικών πόλεων μετά τις ταραχές του 2005.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι 5 φόροι που θα αλλάξουν την ζωή των ιδιοκτητών ακινήτων το 2017

To νέο έτος 2017 όπως όλα δείχνουν, κρύβει νέες παγίδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις οποίες καλό θα είναι να τις νωρίζουν ήδη εξαρχής ώστε να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό τους. Αλλαγές αναμένονται στις αντικειμενικές τιμές, στους φόρους κληρονιμιάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης, καθώς και στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο αλλά το ίδιο σκληρό φόρο ακινήτων.

Καταρχήν υπάρχουν κάποια ευχάριστα νέα: Το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017 το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να έχει “διορθώσει” τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις αυτών, ώστε να πλησιάσουν στις εμπορικές αξίες, καθώς σήμερα βρίσκονται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα όλοι οι φόροι που συνδέονται με τα ακίνητα να είναι υπέρμετρα “φουσκωμένοι” – χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι αποποιήσεις κληρονομιάς, αφού όλο και περισσότεροι προτιμούν να… χαρίσουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν από τους γονείς τους, παρά να πληρώσουν τον εξωπραγματικά βαρύ φόρο κληρονομιάς.

Με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να υπάρξει και σημαντική ελάφρυνση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, όμως παράλληλα αλλαγές θα έχουμε και στον φόρο μεταβίβασης, όπου τα αφορολόγητα όρια που υπάρχουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πολύ υψηλά (ενώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν ακόμα πιο υψηλά) και εξετάζεται η μείωσή τους. Σημειωτέον ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο για απόκτηση πρώτης κατοικίας τοποθετείται στις 200.000 ευρώ για άγαμο και στις 250.000 ευρώ για έγγαμο, και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για το καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το καθένα από τα επόμενα.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες φυσικά δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται βάσει αυτών. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα από φέτος. Κι αυτό διότι τα έσοδα που πρέπει να εισπράξει το κράτος από τον όποιο φόρο ακινήτων παραμένουν ίδια ανεξαρτήτως αντικειμενικών τιμών (2,65 δις ευρώ), και επομένως είναι δύσκολο να υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο φόρο, που θεωρητικά θα είναι πιο δίκαιος, καθώς θα υπολογίζεται μόνο με βάση την αξία του ακινήτων, και όχι με φόρο ανά τετραγωνικό, όμως θα έχει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο, ενώ οι συντελεστές θα φτάνουν ως και το 2% για τους… έχοντες.

Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης απαλλαγή των πιο ευάλωτων ιδιοκτητών ακινήτων, με χαμηλό εισόδημα και χαμηλή αξία ακινήτων, από τον νέο φόρο, με την “τρύπα” στα έσοδα να καλύπτεται από την επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Όλα αυτά βέβαια είναι υπό την αίρεση του τελικού “ΟΚ” που θα πρέπει να δώσουν οι δανειστές, προκειμένου οι αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κριθούν επαρκείς για τη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων και να εφαρμοστούν στην πράξη.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απαιτήσεις και διώξεις ΕΕ σε βάρος 5 κολοσσών τεχνολογίας των ΗΠΑ

Aλλεπάλληλες δικαστικές μάχες αναμένεται να δώσουν το 2017 οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Google, Apple, Facebook, Amazon και Uber, καθώς έχουν διώκονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλούνται με την επιβολή μεγάλων προστίμων και πρόσθετων φόρων, καθώς και περιορισμό των δραστηριοτήτων τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Τα 510 εκατομμύρια κατοίκων (και καταναλωτών) της ΕΕ των 28 κρατών μελών αποτελούν ζωτική αγορά για τις τεχνολογικές πολυεθνικές των ΗΠΑ. Όμως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι εποπτικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν βάλει στο στόχαστρο τις πρακτικές των εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ, που κυριαρχούν στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Η φοροαποφυγή, ο περιορισμός του ανταγωνισμού και η συλλογή προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών αποτελούν κατ' εξοχήν θέματα διαμάχης.

Το 2016 η Apple κλήθηκε να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση για παλαιούς φόρους που ποτέ δεν είχαν καταβληθεί στα δημόσια ταμεία, η Google κατηγορήθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό και στην Uber απαγορεύθηκε να ασκήσει ορισμένες υπηρεσίες της σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εννοείται ότι όλες αυτές οι αμερικανικές εταιρείες αρνούνται σθεναρά ότι έχουν κάνει κάτι κακό...

Το 2017 αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστική χρονιά, σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", καθώς θα εκδοθούν αποφάσεις για κρίσιμες υποθέσεις. Αν οι αμερικανικές εταιρείες -και οι μεγαλοδικηγόροι τους- χάσουν τις μάχες αυτές, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τον τρόπο που δρουν στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, ιδού τι διακυβεύεται για κάθε εταιρεία:

- Google: Βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις διαφορετικές κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού, που αφορούν ορισμένες υπηρεσίες αναζήτησης και το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Android των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων. Η εταιρεία κατηγορείται ότι τεχνηέντως προωθεί τα προϊόντα της σε βάρος των ανταγωνιστών της.

Η πρώτη ετυμηγορία της ΕΕ αναμένεται την άνοιξη και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο ύψους έως 10% του παγκόσμιου τζίρου της Google ή περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Όμως η εταιρεία μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση και να καθυστερήσει την οριστική εκδίκασή της για χρόνια, ενώ παράλληλα κάνει μια εκστρατεία "γοητείας", δαπανώντας περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην Ευρώπη.

Από την άλλη, η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει φέτος αν η εταιρεία πρέπει να πληρώσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για προηγούμενους φόρους από τις δραστηριότητές της στη Γαλλία. Στην ίδια χώρα, η Google έχει ασκήσει έφεση κατά της αρχικής απόφασης της γαλλικής Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, που καλεί την εταιρεία να εφαρμόσει το λεγόμενο "δικαίωμα στην (ψηφιακή) λήθη" παντού, ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Η έφεση θα εκδικασθεί εντός του 2017.

- Apple: Πρώτο θέμα για την εταιρεία αποτελεί η έφεσή της κατά της απόδφασης της ΕΕ, που την καλεί να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους. Στην υπόθεση έχει παρεμβληθεί και η Ιρλανδία, ισχυριζόμενη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερέβη τη δικαιοδοσία της και ότι η Apple δεν έτυχε προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης. Και οι δύο εφέσεις (της Apple και της Ιρλανδίας) θα εξετασθούν από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έως το τέλος του 2017. Η υπόθεση μπορεί να πάρει περαιτέρω πολιτική διάσταση, επειδή ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τις αμερικανικές εταιρείες να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ τα κεφάλαιά τους, υποσχόμενος να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή, κάτι που ασφαλώς δεν θα είναι αρεστό στους Ευρωπαίους.

- Facebook: Έχει αρχίσει να μπαίνει όλο και περισσότερο στο μάτι των ευρωπαϊκών Αρχών, καθώς διευρύνεται ο ρόλος του στην οικονομία και στην κοινωνία. Το 2017 αναμένονται αποφάσεις από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία σχετικά με το πώς παρακολουθεί τόσο τους χρήστες του που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του, όσο και αυτούς που επισκέπτονται άλλες ιστοσελίδες μέσω ενσωματωμένων σε αυτές πλήκτρων "like". Το Facebook είχε κερδίσει μια παρόμοια υπόθεση στο Βέλγιο.

Ακόμη, έχει περιθώριο έως το τέλος Ιανουαρίου να απαντήσει στις κατηγορίες ότι παραπλάνησε τις εποπτικές ευρωπαϊκές Αρχές, όταν ζήτησε την έγκρισή τους για την ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της WhatsApp.

Επίσης, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δυσανασχετούν, θεωρώντας ότι το Facebook δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση των αναληθών ειδήσεων και περιεχομένου με εμπρηστικό πολιτικό περιεχόμενο. Τον Μάρτιο αναμένεται σχετική έκθεση γερμανικής επιτροπής και δεν αποκλείεται στη συνέχεια η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας, η οποία θα υποχρεώσει τα κοινωνικά δίκτυα να πάρουν το ζήτημα πιο σοβαρά.

- Uber: Η εταιρεία πασχίζει να λειτουργήσει ελεύθερα στην Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζει αντιστάσεις από συνδικάτα Ευρωπαίων ταξιτζήδων και από κυβερνήσεις, κατηγορούμενη ότι παραβιάζει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού και τους κανονισμούς ασφαλείας.

Τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να γνωμοδοτήσει αν η Uber πρέπει να θεωρείται εταιρεία μεταφορών ή ψηφιακή πλατφόρμα, μια απόφαση που θα έχει μεγάλες συνέπειες. Αν κριθεί μεταφορική εταιρεία, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των ταξί και έτσι οι τιμές που προσφέρει στους πελάτες της, δεν θα μπορούν να μείνουν τόσο χαμηλές. Αν όμως θεωρηθεί ψηφιακή πλατφόρμα, τότε θα είναι σε θέση να επεκταθεί πιο επιθετικά στην Ευρώπη.

- Amazon: Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου περιμένει γύρω στο καλοκαίρι την ευμηγορία μιας μακρόχρονης ευρωπαϊκής έρευνας κατά πόσο έχει τύχει παράνομα ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας. Έχουν προηγηθεί παρόμοιες υποθέσεις εναντίον άλλων αμερικανικών εταιρειών, όπως της McDonald's και της Starbucks. Για να "κερδίσει πόντους" στα μάτια των Ευρωπαίων, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να καταβάλει φόρους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει μεγάλες πωλήσεις, αντί να διοχετεύει σχεδόν όλες τις πωλήσεις της μέσω του Λουξεμβούργου με την πολύ χαμηλή φορολογία των εταιρικών κερδών.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέα κίνητρα για ρύθμιση απλήρωτων λογαριασμών από την ΔΕΗ

Νέα προγράμματα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μειώσεις στα τιμολόγια για εκείνους που προκαταβάλλουν όλο το ποσό του ετήσιου λογαριασμού ρεύματος ετοιμάζει η ΔΕΗ σε μια ακόμα προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη πίεση του ανταγωνσιμού αλλά και των οφειλών που συσσωρεύονται από απλήρους λογαριασμούς πελατών της.

Παράλληλα η δημόσια επιχείρηση παρέτεινε σιωπηρά μέχρι και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου την ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής χρεών σε 36 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 10 ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση του την ερχόμενη Δευτέρα 9 του μηνός την καθιέρωση νέων κινήτρων για τη ρύθμιση των απλήρωτων λογαριασμών.

Πηγές αναφέρουν πως θα καθιερωθούν προγράμματα ρυθμίσεων με δόσεις πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με το ύψος των οφειλών. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο του «παγώματος» χρεών χαμηλού ύψους και μείωσής τους εφόσον οι οφειλέτες είναι εμπρόθεσμοι στην αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών.

Η εταιρεία, όμως, αναμένεται να ανακοινώσει και την παροχή συγκεκριμένου ποσοστού έκπτωσης στους πελάτες εκείνους που προκαταβάλλουν την αξία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για όλο το 2017. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να συγκρατήσει καλούς πελάτες της, οι οποίοι αναζητούν οικονομικότερες λύσεις στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου η διοίκηση της ΔΕΗ αποτιμά θετικά το πρόγραμμα διακανονισμών των 36 δόσεων που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα, καθώς εκτιμά ότι 610.000 πελάτες της διευθέτησαν απλήρωτους λογαριασμούς συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρεία.

Στο 1.150.000 ανέρχονται οι οικιακοί πελάτες και οι επιχειρήσεις που δεν υπήχθησαν στις ρυθμίσεις των 36 δόσεων.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποια ναυαρχίδα της κρουαζιέρας θα κάνει «ποδαρικό» στον Πειραιά (pics)

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, η Διοίκηση και στελέχη του ΟΛΠ Α.Ε. θα υποδεχθούν το “Costa Luminosa”,  το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που θα κάνει “ποδαρικό” στο λιμάνι του Πειραιά το 2017.

Η εντυπωσιακή ναυαρχίδα της Costa εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2009 και ξεχωρίζει για τα ειδικά φωτιστικά εφέ και την κομψή ατμόσφαιρα, τους μεγάλους ευάερους χώρους και τα πολύτιμα έργα τέχνης. Το σχέδιό του, τα πολύτιμα και κομψά υλικά, οι νέες ατραξιόν και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά καθιστούν το Costa Luminosa ένα γοητευτικό και πρωτοποριακό πλοίο, το κόσμημα στο στέμμα του στόλου.

Γι’ αυτούς που αναζητούν χαλάρωση υπάρχει το Samsara Spa, ενώ το α λα καρτ Club Restaurant με ανοικτή κουζίνα θα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες. Οι επιβάτες που αναζητούν συγκίνηση μπορούν να απολαύσουν τον 4-D κινηματογράφο και τους καινοτόμους προσομοιωτές γκολφ και αγώνων αυτοκινήτου. Οι πολυάριθμες καμπίνες με μπαλκόνι του πλοίου και η πισίνα καταστρώματος, σε γιγαντοοθόνη, προσφέρουν μοναδική θέα. To Costa Luminosa είναι πραγματικά  ένα εκθαμβωτικό κόσμημα και θα σπάσει το... ρόδι του μεγάλου λιμανιού αύριο Τρίτη για το νέο έτος.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου
Χωρητικότητα: 92.600 τόνοι
Κατασκευή: 2009
Καταστρώματα: 13
Mήκος: 294 μέτρα
Πλάτος: 32,25 μέτρα
Βύθισμα: 8 μέτρα
Επιβάτες: 2.260
Καμπίνες: 1.130
Αξιωματικοί & Πλήρωμα: 1.050
Αναλογία Επιβατών/Πλήρωμα: 2,1


Αποτέλεσμα εικόνας για costa luminosa
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κίνδυνος... μπλακ άουτ στη ΔΕΗ από χρέη 1,4 δισ ευρώ - Τι απαντά η διοίκηση

Μια ωρολογιακή βόμβα πληρωμών ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα κληθεί να καταβάλει μέσα στο 2017, και ιδίως στο πρώτο εξάμηνο, πρέπει να απασφαλίσει η διοίκηση της εταιρείας. Πρόκειται για λήξεις δανείων, αναχρηματοδοτήσεις, πληρωμές προς τρίτους και άλλες υποχρεώσεις που δημιουργούν περιβάλλον ασφυξίας για τη ΔΕΚΟ, η οποία βλέπει την ίδια στιγμή τις πωλήσεις της αλλά και τα μερίδια αγοράς της να συρρικνώνονται. Ενδεικτικός του κλίματος ήταν ο σχολιασμός των αναλυτών της Standard & Poor's, οι οποίοι βλέπουν "υψηλό ρίσκο ότι η ΔΕΗ θα ξεμείνει από ρευστό στο δεύτερο μισό του 2017".

Η πρώτη μεγάλη πληρωμή για τη ΔΕΗ έρχεται τον Μάιο, οπότε και θα κληθεί να αποπληρώσει το τριετές ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι λήξεις δανείων και οι αναχρηματοδοτήσεις του 2017 ξεπερνούν τα 780 εκατ. ευρώ. Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΔΕΚΟ με τις συστημικές τράπεζες για τη σύναψη νέου χρηματοδοτικού πακέτου 200 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του ομολόγου. Οι συζητήσεις ενδέχεται να έχουν καταλήξει μέσα στον Ιανουάριο. Προ ημερών υπήρξαν επαφές της ΔΕΗ στη Νέα Υόρκη με επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στην Επιχείρηση, καθώς και οίκους που έχουν αγοράσει ομόλογα της εταιρείας.

Τα επιπλέον κεφάλαια, ωστόσο, που θα πρέπει να αναζητήσει η ΔΕΗ για υποχρεώσεις του 2017 δεν εξαντλούνται μόνο στον δανεισμό. Συνολικά η εταιρεία βρίσκεται ενώπιον έκτακτων πληρωμών της τάξης των 400-700 εκατ. ευρώ.

Στα "σίγουρα" χρήματα που πρέπει να καταβληθούν την επόμενη χρονιά περιλαμβάνονται τα 100 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν για τον προσωρινό μηχανισμό των ΑΔΙ, βάσει των σχετικών αποφάσεων της Ε.Ε, τα 71,76 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στη ΔΕΗ για το έλλειμμα της περιόδου 2011-2012 από την αθέτηση οικονομικών υποχρεώσεων τρίτων προμηθευτών, και τα 300 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που αναλογεί στη ΔΕΗ από το λεγόμενο τέλος προμηθευτή.

Εκτός, όμως, από τις δεδομένες επιπλέον πληρωμές, ένα πρόσθετο κόστος, που μπορεί να φτάσει έως και τα 120 εκατ. ευρώ, θα προκληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για εκτίναξη των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα 10 ευρώ ο τόνος, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. προχωρά στην απόσυρση επιπλέον ποσοτήτων δικαιωμάτων από το σύστημα εμπορίας, στο πλαίσιο των πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, περίπου 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει στη ΔΕΗ η διαφορά πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με προκαθορισμένη τιμή εκκίνησης, συγκριτικά με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Μόνο το 2016 η ΔΕΗ υπολογίζεται ότι έχασε από τη διαφορά τιμής μεταξύ χονδρεμπορικής αγοράς και υποχρεωτικών δημοπρασιών ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

Τι απαντά η διοίκηση της ΔΕΗ


Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή προοπτική κατάρρευσης της ΔΕΗ το 2017, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. παρέχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παναγιωτάκης επαναλαμβάνει τις ενστάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που θεσπίστηκαν πρόσφατα, δηλώνει ωστόσο αισιόδοξος ότι σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΝ θα δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Επίσης, παρουσιάζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων «στρατηγικού χαρακτήρα» που αντιμετωπίζει η επιχείρηση ενώ ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ επισημαίνει ότι «η πώληση του 17% για την αποπληρωμή του χρέους, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, και την αποτίμηση της ΔΕΗ, δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Τέλος, για τον ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη, στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομοθεσίας, για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρίας μεταφοράς να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις με το αποδοτικότερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πιέσεις δανειστών για σύνδεση του χρέους με «κόφτη» διαρκείας

Συμφωνία – πακέτο για χρέος και δημοσιονομικό «κόφτη» προωθούν οι δανειστές, οι οποίοι είναι μεν έτοιμοι να αποδεχτούν τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πιέζουν την κυβέρνηση να δεχτεί τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για τα πλεονάσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής των αποφάσεων του ESM.

Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Θεσμών, δηλαδή οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αναζητούν εδώ και δύο μήνες έναν λειτουργικό και ισορροπημένο συμβιβασμό, προκειμένου αφενός να μην υπάρξει αδιέξοδο στο ελληνικό Πρόγραμμα και αφετέρου να μην δημιουργηθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στις χώρες τους.

Ένα από τα μεγαλύτερο αγκάθια σ’ αυτήν την προσπάθεια, είναι η δέσμευση πολλών Ευρωπαίων απέναντι στα Κοινοβούλιά τους (κυρίως των Γερμανών), ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Πρόγραμμα τόσο ως χρηματοδότης όσο και ως επόπτης της συμφωνίας. Ο λόγος που δόθηκε αυτή η υπόσχεση είναι επειδή οι «σκληροί» της ευρωζώνης δεν είχαν (και εξακολουθούν να μην έχουν) μεγάλη εμπιστοσύνη στην Κομισιόν και ως εκ τούτου είναι χρήσιμος ένας εξωτερικός «χωροφύλακας».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο που φέρονται να επεξεργάζονται οι Θεσμοί, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί για συγκεκριμένους στόχους καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέος. Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, ο ESM αποφασίσει επιμήκυνση των δανείων (ή κάποια άλλα μέτρα) μέχρι το 2050, τότε θα πρέπει και η Ελλάδα μέχρι εκείνη τη χρονιά να υποσχεθεί ότι θα επιτυγχάνει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα πλεονάσματα που θα προτείνουν οι δανειστές είναι πολύ κοντά στα επίπεδα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά (δηλαδή μεταξύ 1,5% και 2,5% του ΑΕΠ), αλλά με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά στην υποχρέωση των ελληνικών κυβερνήσεων να διαθέτουν την όποια υπέρβαση πλεονάσματος, στην αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου, στην προώθηση συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών σχεδίων και στη δημιουργία «μαξιλαριού» ασφαλείας για τους προϋπολογισμούς των επόμενων τριών ετών (κάθε φορά).

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά στην θέσπιση ενός "κόφτη" διαρκείας, διότι οι Θεσμοί θεωρούν ότι η επίτευξη τέτοιων στόχων πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Δηλαδή, θα πρέπει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να γλυτώσει την προκαταβολική νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τα επόμενα χρόνια, να αποδεχτεί την επέκταση του «κόφτη» και μετά το 2018 (που κανονικά έληγε η εφαρμογή του), ακόμα κι αν δεν υπάρχει Μνημόνιο μετά το 2018. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί είτε με τους εκπροσώπους των δανειστών εάν αυτοί επιστρέψουν στην Αθήνα πριν τα τέλη του μήνα, είτε με τα μέλη του eurogroup στην πρώτη συνεδρίαση του 2017 που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα 9 νέα επιβατικά αεροσκάφη που θα σκίσουν τους αιθέρες το 2017

Nέα αεροσκάφη σχεδιάζουν ή κατασκευάζουν πολλές αεροναυπηγικές βιομηχανίες του κόσμου, καθώς ολοένα και αυξάνεται η ζήτηση για νέα προϊόντα με έμφαση στην ασφάλεια, την αξιοπλοία και την μεγαλύτερη ταχύτητα.

Νέα μοντέλα κατασκευάζουν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, ενώ σε «οργασμό» βρίσκονται Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι εταιρείες του κλάδου φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να ανταγωνιστούν η μία την άλλη με νέα μοντέλα υπαρχόντων αεροσκαφών ή εντελώς «νέα» σχέδια τα οποία βελτιώνουν ιδιαίτερα στατιστικά όπως οι ρύποι και η κατανάλωση καυσίμων.


Airbus - Ευρώπη

A330neo

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/03/23/16/327EAC6200000578-0-image-a-2_1458749865010.jpg

A321neo

http://www.airbus.com/typo3temp/_processed_/csm_A321neo_CFM_engine_First_Flight_take_off_fe86dee22d.jpg

A319neo

http://flight-report.com/photos/iD8XdKzJ9R/0061.jpg

A350-1000

http://www.newfoxy.com/wp-content/uploads/2016/07/Airbus-rolls-out-the-A350-1000-720x375.jpg


Boeing - ΗΠΑ

737 Max 8

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Boeing_737-8_MAX_N8704Q_(27946580010)_(rotated).jpg

737 Max 9

http://www.airlinereporter.com/wp-content/uploads/2012/05/winglet2.jpg

Comac - Κίνα

C919

http://www.ainonline.com/sites/default/files/styles/ain30_fullwidth_large_2x/public/uploads/2015/11/c919-rollout-web.jpg?itok=dJjhsr4D&timestamp=1446830330

United Aircraft Corporation - Ρωσία

MS-21

http://www.yak.ru/PIC/ARTICLES/MS21.jpg


Embraer - Βραζιλία

E195-E2

http://www.embraercommercialaviation.com/Aircraft360/emb2_195_ceu_000.png

.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

23.000 Έλληνες θύματα κατασχέσεων τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ, τον Νοέμβριο έμειναν απλήρωτα χρέη από φόρους 890 εκατ. ευρώ.

Σε 11 μήνες από τις αρχές του έτους έφτασαν ήδη σε 12,628 δισ. ευρώ.

Την ώρα όμως που το Δημόσιο χάνει σχεδόν 1,1 δις από φόρους κάθε μήνα κατά μέσο όρο, στο ενδεκάμηνο από Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο η εφορία κατάφερε να εισπράξει 2,3 δισ. από τα «παλαιά» χρέη, προ του 2016.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τον Νοέμβριο, οι οφειλέτες που υπέστησαν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη από την εφορία έφτασαν στις 826.211 έναντι 803.803 που ήταν τον Οκτώβριο, άρα μέσα σε μόλις ένα μήνα ελήφθησαν μέτρα έπεσαν θύματα μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης περίπου 23.000 φορολογούμενοι.
 πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κίνα: Κλείνουν εργοστάσια λόγω αιθαλομίχλης

Μέχρι και πτήσεις ακυρώνονται στην Κίνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα της αιθαλομίχλης, η οποία συνεχίζει να "πνίγει" τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ωστόσο παρουσιάζονται στα βόρεια της χώρας, με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν την αιθαλομίχλη να κάθεται για πολλές συνεχόμενες μέρες πάνω από τα αστικά κέντρα, προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους.

Μπροστά στο πρόβλημα και τα παράπονα αρχών και ακτιβιστών, η κεντρική κυβέρνηση διέταξε το προσωρινό κλείσιμο των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στα βόρεια της χώρας, προκειμένου να βελτιωθούν έστω και στο ελάχιστο οι ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ξαναεπιτραπεί να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες κοντά στις πόλεις, που αποτελούν και κινητήριος δύναμη για πολλές τοπικές οικονομίες.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

To Ισλαμικό Κράτος πίσω από το μακελειό της Κωνσταντινούπολης

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε σε ανακοίνωσή του την ευθύνη για την επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 69 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση στο δημοφιλές κέντρο διασκέδασης Reina στην Κωνσταντινούπολη, λίγη μόνον ώρα μετά την έλευση του 2017.

Το μακελειό σημειώθηκε ενώ οι αρχές είχαν επιβάλλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους εορτασμούς του ερχομού του νέου ετους.

Οι δρόμοι προς την πλατεία Ταξίμ ήταν αποκλεισμένοι από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου όπως και σε άλλα σημεία της πόλης.

Ο δράστης που έφτασε στο κλαμπ με ταξί μπήκε μέσα γαζώνοντας πρώτα έναν αστυνόμο και την ιδιωτική φρουρά του Ρέινα, όπως κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.

Μέσα σε 7 λεπτά έσπειρε τον θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στο κλαμπ. Πολλοί θαμώνες έπεσαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν.

Ο δράστης σύμφωνα με μαρτυρίες, παράτησε το αυτόματο όπλο, άλλαξε αμφίεση και κατάφερε να διαφύγει μέσα στο πανικόβλητο πλήθος.

Το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καταπέλτης ο Guardian για το ελληνικό σύστημα υγείας: Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν

Άρθρο-καταπέλτης για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Τα ποσοστά θνησιμότητας που ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις που αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες», αναφέρεται στον πρόλογο του άρθρου.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν -συνεχίζει το δημοσίευμα- αλλά και τις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμπληρώνοντας ότι «τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Και όπως επισημαίνετα στο κείμενο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές.

Ο ρυθμός εμφάνισης, μάλιστα, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής φροντίδας και θαλάμους νεογνών. Και παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αναφέρονται σε κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012 -τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία- ο κ. Γιαννάκος είπε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα», λέει στην εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος, αναφέροντας την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια», τονίζει.

«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Και όπως λέει ο Guardian, κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Ελληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες ώστε μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές. Μαλιστα, οι βασικές εξετάσεις αίματος δεν γίνονται πλέον στα περισσότερα νοσοκομεία, αναφέρει ο Guardian.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, γιατί όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται», λέει στον Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. «Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα του εξοπλισμού και, ανά διαστήματα, η έλλειψη σε πράγματα όπως γάντια και καθετήρες».

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι συχνές μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το καταρρέον σύστημα υγείας: οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, με τους χορηγούς και τους φιλάνθρωπους να βοηθούν. Και όπως καταλήγει, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο χειρότερα.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συναλλαγές μόνο με πλαστικό χρήμα: Όλες οι αλλαγές- Πώς χτίζεται το αφορολόγητο-Ποιοι εξαιρούνται

Αλλάζει η καθημερινότητα μας από το νέο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ισχύει από χθες πρώτη μέρα του χρόνου και χρειάζεται προσοχή για να μην τις… πληρώσουμε ακριβά.
Από την 1η Ιανουαρίου η χρήση του αφορολόγητου θα επιτυγχάνεται μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές για το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων, μπαίνει τέλος στις συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ, οι επιτηδευματίες υποχρεούνται πλέον να ανοίξουν επαγγελματικό λογαριασμό για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και η μισθοδοσία θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, στις κυριότερες από τις αλλαγές που έρχονται στην καθημερινότητα μας.

Αφορολόγητο μόνο με «πλαστικό χρήμα»

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως και 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ένα μέρος του εισοδήματός, υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος.

Εφόσον το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, απαιτείται ποσοστό δαπανών 10% με πλαστικό χρήμα. Για εισόδημα 9.000 ευρώ, απαιτούνται συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 900 ευρώ, στα 10.000 ευρώ αυξάνονται σε 1.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα ακολουθούν δύο ακόμα συντελεστές. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20% (με μέγιστο όριο απαιτούμενων πληρωμών τα 30.000 ευρώ).

Ποιοι εξαιρούνται

Από το μέτρο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω καθώς και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση που φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις. Ωστόσο και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.

Επίσης εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε., καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Τα ποσοστά υποχρεωτικών δαπανών με πλαστικό χρήμα, σε σχέση με το εισόδημα είναι σχετικά χαμηλά και θεωρείται ότι οι φορολογούμενοι εύκολα μπορούν να το καλύψουν. Η ποινή όμως αν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο όριο δαπανών, είναι υψηλή. Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Ο έξτρα φόρος πρακτικά προκύπτει από την απώλεια μέρους του αφορολογήτου δεδομένου ότι ο συντελεστής 22% είναι ο πρώτος συντελεστής της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 12.000 ευρώ, πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις «μετράνε»

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με την έκδοση σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με το σχέδιο θα «μετράνε» όλες οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Στις εξαιρούμενες δαπάνες εξετάζεται να είναι οι δόσεις δανείων και τα ενοίκια ενδεχομένως και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

Τι ισχύει για τα ιατρικά έξοδα

Όλες οι ιατρικές δαπάνες οι οποίες σήμερα μειώνουν τον φόρο, από το 2017 προκειμένου να αναγνωρίζονται από την εφορία, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Οι χάρτινες αποδείξεις από το γιατρό, αν η δαπάνη έχει πληρωθεί με μετρητά, δεν θα αναγνωρίζονται. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι ιατρικές δαπάνες οδηγούν σε μείωση φόρου 10%, εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Για παράδειγμα σε εισόδημα 12.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση φόρου οι ιατρικές δαπάνες θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ. Αν ανέρχονται για παράδειγμα σε 1.000 ευρώ, μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα θα κερδίζεται η έκπτωση φόρου των 100 ευρώ.

Λοταρία για πρόσθετα κίνητρα

Εκτός από τις εκπτώσεις φόρου που θα εξασφαλίζουν όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, θα υπάρχουν κληρώσεις με έπαθλα μετρητά, αυτοκίνητα ακόμη και ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο. Συνολικά σε ετήσια βάση, οι κληρώσεις αυτές μπορούν να κοστίζουν έως και 12 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Επίσης σχεδιάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα, όπως πρόσθετο αφορολόγητο στους φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα.

Ποιες αποδείξεις κρατάμε

Οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα δεν χρειάζεται να μαζεύουν τα χαρτάκια-αποδείξεις από τις πληρωμές. Αντίθετα όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα, θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται με τις γνωστές σακούλες χάρτινων αποδείξεων.

Επαγγελματικός λογαριασμός

Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα διενεργούν τις συναλλαγές που αφορούν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ηλεκτρονικά η μισθοδοσία

Από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, όποιος εργοδότης καταβάλλει αμοιβές με μετρητά, χάνει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα και απειλείται έτσι με πρόσθετο φόρο. Ειδικότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, αμοιβές όσων εργάζονται με μπλοκάκια αλλά και αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ., όπως άλλωστε και αμοιβές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (οι οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά στις δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης), εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφλησή τους έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Αν οι δαπάνες αυτές εξοφληθούν με μετρητά, παύουν να εκπίπτουν.

 πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Παράθυρο» για σύνταξη από τα 58 με κρυφά μπόνους από πλασματικά έτη

Παράθυρο για σύνταξη από τα 58 με κρυφά μπόνους από τα πλασματικά έτη ανοίγει για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, το ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία μισθωτών, όπως ΔΕΚΟ και Τραπεζών, η νέα εγκύκλιος που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ ευνοούνται όσοι μπορούν να κάνουν εξαγορές για να συμπληρώσουν την 35ετία ως το 2012 για να κλειδώσουν την έξοδο στα 60 ως τα 62, αντί τα 67.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο θα προβλέπει:

• Εκπτωση 2% στο κόστος εξαγοράς για κάθε έτος αναγνώρισης στην περίπτωση που όλα τα έτη πληρωθούν σε μια δόση.

• Κόστος εξαγοράς ίσο με το 20% του μισθού κατά το μήνα της αίτησης ή με το 20% του εισοδήματος αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες.

• Ελάχιστες αποδοχές για τον υπολογισμό του κόστους εξαγοράς τα 586 ευρώ, που σημαίνει ότι το κόστος ξεκινά από τα 117 ευρώ το μήνα καθώς το 20% θα υπολογίζεται επί του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ (586Χ20%=117,2). Από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει το 20% ανάλογα με τις αποδοχές του. Με μισθό 1.000 ευρώ, θα δίνει 200 ευρώ για κάθε μήνα, με 1.500 ευρώ, το κόστος πλασματικών ετών θα είναι 300 ευρώ το μήνα κ.λπ.

• Ειδική ρύθμιση για το Δημόσιο, όπου το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για το 2017 καθορίζεται στο 10%.

Περισσότερο ευνοημένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς το κόστος αναγνώρισης θα είναι φθηνότερο από τους άλλους ασφαλισμένους. Αντί του 20% που είναι για τους περισσότερους, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν με αίτηση το 2017 το 10% του μισθού τους για κάθε μήνα που εξαγοράζουν.

Και αυτό γιατί με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η εισφορά του κράτους-εργοδότη από το 2017 δεν θα είναι 13,33% αλλά 3,33% και σταδιακά ως το 2020 θα ανέβει στο 13,33%. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγορές πλασματικού χρόνου συμφέρουν και για το 2017 τους δημοσίους υπαλλήλους για να κλειδώσουν την 25ετία ως το 2012 ή και την 35ετία, αλλά και τα 37 έτη για πλήρη σύνταξη, ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης σε ηλικίες από 58 ετών με τα νέα όρια συνταξιοδότησης.

Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Τύπου, με έναρξη ασφάλισης πριν από το 1993, την έξοδο με αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου μπορούν να αξιοποιήσουν οι άνδρες για να συμπληρώσουν 35ετία, οι μητέρες εφόσον έχουν και ανήλικο τέκνο ως το 2012 για να συμπληρώσουν 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ, 25 στα ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών και 15 ή 18,3 έτη στα ταμεία Τύπου (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΤΤΑ, κατά περίπτωση). Συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα ένσημα ως το 2012, κατοχυρώνουν και μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!