EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Μυστικά ραντεβού στην Αθήνα με τραπεζίτες – Τελειώνουν το ελληνικό επιχειρείν

«Φωτιά» πήραν τις τελευταίες εβδομάδες του 2016 τα γραφεία των Ελλήνων τραπεζιτών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι συναντήσεις στην Αθήνα με εκπροσώπους μεγάλων ξένων funds ήταν συνεχείς καθώς εκτιμάται ότι τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα γίνουν οι πρώτες μεγάλες αγοραπωλησίες «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Οι τομείς που παρουσιάζουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και θεωρούνται ιδιαίτερα εξελίξιμες στην Ελλάδα, είναι αυτές που έχουν μπει στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών οι οποίοι βλέπουν ότι μπορούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή φαντάζει ως μοναδική διέξοδος για εκατοντάδες υπερχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων εταιρειών οι οποίες είναι οι μοναδικές που μπορούν να προσφέρουν αυτή τη στιγμή «ζεστό» χρήμα προκειμένου να ανακάμψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», από το Νοέμβριο εντάθηκαν οι επαφές των εκπροσώπων των funds ή δικηγορικών γραφείων που τους εκπροσωπούν, τόσο με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο και με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Επαφές έγιναν επίσης και με τον επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, ο οποίος διαχειρίζεται τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων.

Οι ξένοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες για το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για κάποια σημεία του ενώ ήθελαν να πληροφορηθούν πότε θα ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» χορηγήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα funds είχαν φτιάξει συγκεκριμένους φακέλους για κάθε έναν από τους τομείς ενδιαφέροντος. Εκεί υπήρχαν τα οικονομικά στοιχεία κάθε εταιρείας με χρέη στις τράπεζες, πληροφορίες για τον ανταγωνισμό αλλά και ένα business plan για το σύνολο του κλάδου όπου υπήρχαν προβλέψεις για την πορεία του.

Η ακτοπλοΐα, το real estate ? κατασκευές, ο ξενοδοχειακός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και κατ’ επέκταση τα μέσα ενημέρωσης και τέλος η χαλυβουργεία βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων. Σε ειδική κατηγορία βρίσκεται ο κλάδος των τροφίμων και το λιανεμπόριο γενικότερα καθώς εκείς συμβαίνουν ήδη μεγάλες ανατροπές.

Η περίπτωση του Μαρινόπουλου, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, το πρόσφατο deal για την Νίκας και μια σειρά κινήσεων που είναι στα σκαριά, δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος κλάδος των τροφίμων, ποτών θα αποτελέσει την προμετωπίδα των μεγάλων ανατροπών του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Κάποιοι πάντως εκφράζουν φόβους για πλήρη αφελληνισμό των επιχειρήσεων καθώς μόνον οι ξένοι μπορούν να προσφέρουν στην παρούσα φάση χρήματα μπαίνοντας στο μετοχικό κεφάλαιο και πολλές φορές διώχνοντας τους παλαιούς μετόχους.

«Τα ξένα funds που έχουν έρθει προσφέρουν από 30 έως και 50 σεντ για κάθε ένα ευρώ δανείου. Δείχνουν ότι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμβάλουν στην «ανάσταση» υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και όταν φύγουν να πουλήσουν σε τιμές που θα τους προσφέρει ένα σημαντικό κέρδος.
Όμως, θα έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να σωθούν βιώσιμες εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και πιέζονται από υπέρογκα δάνεια. Ταυτόχρονα δεν θα? σκάσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και οι ζημιές που θα εγγράψουν θα είναι πολύ μικρότερες από την περίπτωση γενικευμένων χρεοκοπιών. Αφήστε που υπάρχει και το κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο αν βγουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι». Αυτό τονίζει στην «Η» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις που γίνονται, όσο αυτές βεβαίως δεν θυμίζουν? καταδρομική επίθεση «γερακιών» ή «γυπών» των αγορών που θέλουν να βγάλουν γρήγορο χρήμα από χώρες που έχουν μεγάλα «ανοίγματα» όπως η Ελλάδα.

Αλλωστε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 110 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 50 δισ. ευρώ είναι τα ανοίγματα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχει το ενδιαφέρον των ξένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των τουλάχιστον 40 funds που έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσα στο 2016 καταθέτουν προτάσεις κυρίων για δάνεια επιχειρήσεων που έχουν εγγυήσεις ακίνητα (κυρίως εμπορικά και βιομηχανικά) αλλά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη το σπίτι. Στις περιπτώσεις αυτές προσφέρουν ένα ποσό μεταξύ 30% έως και 50% επί της πραγματικής αξίας, ανάλογα με τα καλύμματα που υπάρχουν. Δίνουν δηλαδή 30 έως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου με σκοπό στη συνέχεια να διαπραγματευτούν τα funds με τους δανειολήπτες την αποπληρωμή τους, όχι βεβαίως στο 100% αλλά στο 60% έως 80%. Υπάρχουν βεβαίως και τα «κοράκια» που δίνουν για ακάλυπτα καταναλωτικά δάνεια τιμές ακόμη και 5 ως και 10 σεντ για κάθε ευρώ. Αυτή είναι η περίπτωση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που θέλουν γρήγορο χρήμα.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, πάντως, φαίνεται να γίνεται πιο σοβαρή δουλειά και πιο αξιόπιστες προτάσεις κι εκτιμάται ότι σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται και οι πρώτες πράξεις.
Αλλωστε, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να κλειδώσουν όλες οι θεσμικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια, μεταξύ των οποίων και το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών αλλά και του Δημοσίου που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων που προβλέπουν και «κούρεμα».

Ποια funds - Τι θέλουν

Εντονο είναι το ενδιαφέρον της Pimco, της Carval, της Oak Hill αλλά και της Varde ενώ τόσο η EDRD δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του International Finance Corporation, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Καθόλου τυχαία δεν είναι η ενεργός συμμετοχή της EBRD στις πρόσφατες ανακοινώσεις για το Ταμείο Συμμετοχών που θα βοηθάει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
H EBRD συμμετέχει άλλωστε στο fund KKR, το πρώτο που πήρε άδεια για τη διαχείριση κόκκινων δανείων που σε πρώτη φάση θα είναι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτό που φαίνεται προς το παρόν, είναι ένα έντονο ενδιαφέρον κυρίως για τον ξενοδοχειακό κλάδο ο οποίος παρουσιάζει «κόκκινα» δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ σε σύνολο τουλάχιστον 10 δισ. Ο τουρισμός αποτελεί επενδυτικό μαγνήτη» για τα ξένα κεφάλαια λόγω των συνεχόμενων ρεκόρ στις αφίξεις κάθε καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι μπορούν, μέσω των τραπεζών, να περάσουν στα χέρια ξένων μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και με σημαντικά ακίνητα από εταιρείες real estate και κατασκευαστικές οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλό δανεισμό άνω των 5 δισ. ευρώ, ήτοι το 55% του συνόλου.

ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των μέσων ενημέρωσης τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν πλέον τα 2 δισ. ευρώ ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο σύνολο του εμπορίου όπου υπάρχουν ανοίγμα πάνω από 16 δισ. ευρώ.

Η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα γίνει με αυξήσεις κεφαλαίου από πλευράς τραπεζών. Οι ξένοι θα βάλουν «ζεστό» χρήμα, σε πολλές περιπτώσεις θα αποκτήσουν τον έλεγχο των εταιρειών με τους σημερινούς βασικούς μετόχους είτε να κρατούν ένα μικρό ποσοστό είτε να αποβάλλονται σε περίπτωση που δεν συναινούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η περίπτωση της «Νίκας» και το μοντέλο που ακολουθήθηκε μπορεί να αποτελέσει τον «μπούσουλα» και σε άλλες περιπτώσεις. Δηλαδή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ταυτόχρονη απομείωση του δανεισμού, είσοδος στρατηγικού επενδυτή αλλά και παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες. Η «Νίκας» για παράδειγμα παραχωρεί μεγάλο ακίνητο στον Αγιο Στέφανο έναντι 17 εκατ. ευρώ προς την Alpha Επενδυτική με αντάλλαγμα βελτίωση της καθαρής δανειακής θέσης της αφού τα ανοίγματά της θα «κουρευτούν» έως και 38 εκατ. ευρώ. Τόσο η υπόθεση αυτή όσο και του Μαρινόπουλου είναι δύσκολα και περίπλοκα εγχειρήματα, αλλά θα αποτελέσουν το «πείραμα» για τις μαζικές αναδιαρθρώσεις που θα γίνουν σύντομα.

Τι ζητούν οι ξένοι 

«Να αρθεί το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο

Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί επενδυτικό ρίσκο για τους ξένους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» οι ξένοι ζητούν στις συναντήσεις τους με τους Ελληνες τραπεζίτες εγγυήσεις για το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στη χώρα. Ρωτούν συνέχεια για τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν βελτίωση, για την αξιολόγηση καθώς και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι σοβαροί επενδυτές, κι όχι τα «κοράκια», θέλουν να επενδύσουν μεσομακροπρόθεσμα και γι’ αυτό θέτουν θέμα πολιτικής σταθερότητας καθώς και να μην υπάρξει «διατάραξη» της προσπάθειας που γίνεται για να βγει η οικονομία από το τέλμα. Αναφέρουν ότι θέλουν να ρίξουν χρήμα για να «γυρίσει σελίδα» η χώρα, όμως, τηρούν στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος. Στις συναντήσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο αλλά και στο πρόσφατο Capital Forum στη Νέα Υόρκη το κλίμα ήταν θετικό μεν, επιφυλακτικό δε. Υπήρχε μάλιστα μια διάχυτη ανησυχία μήπως υπάρξει ρήξη με τους δανειστές και επιστρέψει ο εφιάλτης του 2015. Αλλωστε, η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας με τους ξένουν «παίκτες» να θέλουν να μπουν και να κερδίσουν αλλά σε μια αγορά που δεν θα παρουσιάζει συνεχείς αναταράξεις και θα βρίσκεται υπό το φόβο χρεοκοπίας. «Να φύγει ο πολιτικός κίνδυνος από τη χώρα» είναι η βασική πρόταση των ξένων θεσμικών επενδυτών που βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα αλλά που τονίζουν ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Με 30 σεντς για κάθε ευρώ δανείου

«Τα ξένα funds που έχουν έρθει προσφέρουν από 30 έως και 50 σεντ για κάθε ένα ευρώ δανείου. Δείχνουν ότι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμβάλουν στην «ανάσταση» υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και όταν φύγουν να πουλήσουν σε τιμές που θα τους προσφέρουν σημαντικό κέρδος.

Ανοιγμα πάνω από 16 δισ.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των μέσων ενημέρωσης, τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν πλέον τα 2 δισ. ευρώ ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα στο σύνολο του εμπορίου όπου υπάρχει άνοιγμα πάνω από 16 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βίντεο που πρέπει να δουν όλες οι ΕλληνίδεςΗ Τζιάννα Γιένσεν που επέζησε από έκτρωση έκανε σκοπός της ζωής της το να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του εμβρύου. Δείτε την συγκλονιστική ομιλία της αλλά και μαρτυρίες άλλων γυναικών σε σχέση με το πώς κράτη στηρίζουν τις εκτρώσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, έτσι ώστε οι μητέρες να μην αντιλαμβάνονται πως διαπράττουν φόνο.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πασίγνωστο Πανεπιστήμιο: Ενοχλητικός ο Χριστός – Τι του απαντάνε… Ινδιάνοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πλαίσιο ισλαμοποίησης της Δύσης και προώθησης της Πανθρησκείας, της ένωσης δηλαδή των θρησκειών υπό την σιδηρά πυγμή ενός παγκόσμιου ηγέτη, οι Χριστιανοί διώκονται ή στην καλύτερη περίπτωση χλευάζονται.

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στην Σκωτία, προέβη σε μία απίστευτη κίνηση.

Έβαλε προειδοποίηση σε μάθημα θεολογίας πως η Σταύρωση του Χριστού περιέχει ενοχλητικό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να αναστατώσει τους φοιτητές.

Οι προειδοποιήσεις έγιναν, όπως μεταδίδει το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο «Russia Today» σε μάθημα με τον τίτλο «Δημιουργία προς την Αποκάλυψη, Εισαγωγή στην Βίβλο (Επίπεδο 1)».

Οι προειδοποιήσεις «trigger warnings» έχουν εισαχθεί σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, για να τονίσουν σε ανθρώπους πως το εκάστοτε περιεχόμενο μπορεί να «πυροδοτήσει-trigger» μετατραυματικό στρες!

Ωστόσο, η κίνηση του Πανεπιστημίου δεν έχει καμία σχέση με αυτό και κριτικοί αναφέρουν πως το εν λόγω Πανεπιστήμιο αντέδρασε υπερβολικά ή απλά θέλει να περιορίσει την ελευθερία του λόγου σε σχέση με τον Χριστό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Telegraph», το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης σε κεφάλαιο σχετικά με τον Χριστό προειδοποιεί τους φοιτητές πως «περιέχει ωμές σκηνές της Σταύρωσης», προκειμένου να το αποφύγουν και να διαβάσουν καλύτερα για τις στιγμές χαλάρωσης του Βούδα, συμπληρώνουμε εμείς.Ο χριστιανικός λόγος διώκεται παντού φυσικά και στην Ελλάδα. Όπου πρόσφατα απαγόρευσαν σε χριστιανούς να λειτουργήσουν στον Ιερό Ναό Παναγίας της Ελευθερώτριας στον Βοτανικό, όπου θα ανεγερθεί ισλαμικό τέμενος.

Την ίδια ώρα όμως απάντηση στους «πρυτάνεις και τους καθηγητές» της Δύσης έρχονται να δώσουν Ινδιάνοι, οι οποίοι βαπτίζονται μαζικά χριστιανοί ορθόδοξοι και φωνάζουν χωρίς φόβο «Χριστός Ανέστη».

Το παρακάτω βίντεο είναι συγκλονιστικό!

Στην μακρινή Γουατεμάλα, ο μακαριστός Πατέρας Ανδρέας υποστήριξε τους Ινδιάνους και άφησε σπουδαία κληρονομιά που συνεχίζει ο πατέρας Τζον Τσάκος.

Πριν λίγο καιρό έγινε μαζική βάπτιση 100.000 νέων ατόμων και η Εκκλησία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Τσίπρας και το συστημικό σόου με το περιστεράκι...

Υποχρέωσαν τους Συνταξιούχους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, οδήγησαν εκατομμύρια νοικοκυριά στη μιζέρια και μετά μία σύντομη παντομίμα καλού Χριστιανού και θα βρεθούν εκατομμύρια μπούφοι που θα χαρούν (!) με αυτή την «υποχώρηση» και την «αποδοχή» των παραδόσεων της Ορθοδοξίας από τον «αριστερό» Τσίπρα (Σκαπανέας ΑΕ). 

Ξέρει το Σύστημα πόσο ρηχά σκέφτεται ο άνθρωπος. 
Του παίρνουν το σπίτι, του αφήνουν το εικόνισμα... κι η ζωή συνεχίζεται...


Στην Αλεξανδρούπολη για το καθαγιασμό των Υδάτων βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός, αφού παρακολούθησε τον καθαγιασμό απελευθέρωσε, συμβολικά, ένα περιστέρι, ενώ φόρεσε στο λαιμό του νέου που βούτηξε και έπιασε το σταυρό στη θάλασσα, έναν χρυσό σταυρό. 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε παρακολουθήσει τη δοξολογία στη μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, με τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο να τον χαιρετίζει λέγοντάς του: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά, και το πρόσωπο και τον θεσμό. Αισθανόμαστε τον ερχομό σας, ως μια δυναμική παρουσία που μας λέει να κάνουμε λίγη ακόμη δύναμη και υπομονή και τα καλύτερα θα έρθουν».

Ο Μητροπολίτης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τη δημιουργία γραφείου πρωθυπουργού και στη Θράκη, «το μέλλον, τη δροσιά, την ομορφιά και τον ευοίωνο οιωνό στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή όπως είπε χαρακτηριστικά. «Σας παραχωρούμε χώρους για τη δημιουργία του γραφείου, αρκεί να σας έχουμε συνέχεια εδώ, κατέληξε ο Μητροπολίτης.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!