EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΛΑΔΑ …ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ – ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ – ΔΑΝΕΙΑ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ, «ΚΡΥΦΟ» ΧΡΕΟΣ

ΚΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Όλοι χρωστούν σε όλους στην Ελλάδα
 
Θλιβερή η εικόνα των χρεών στα χρόνια της κρίσης που ξεπερνούν τα 240 δισ. ευρώ ή το 133% του ΑΕΠ.

Περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία πάνω από 95 δισ. ευρώ ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 25 με 28 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στα 107 δισ. ευρώ ή στο 45% του συνόλου των χορηγήσεων φτάνουν τα κόκκινα δάνεια ενώ στον συνολικό λογαριασμό των οφειλών θα πρέπει να προστεθεί και το χρέος που δεν καταγράφεται στις στατιστικές αλλά είναι υπαρκτό, αφού περιλαμβάνει μισθούς που δεν έχουν καταβληθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 – 5 μηνών ενοίκια που δεν έχουν αποδοθεί, αλλά και τιμολόγια που παραμένουν απλήρωτα.
Η διόγκωση του προβλήματος συνεχίζεται αφού κάθε μήνα προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του ενός δισ. ευρώ προς την Εφορία και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Ενας στους δύο δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα ενώ οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας είναι περίπου 315.000.

Το «κρυφό» χρέος

Το εκρηκτικό πρόβλημα των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελεί βασικό κεφάλαιο στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, όπου στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρεται ότι το χρέος των ιδιωτών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει φτάσει το 70% του ΑΕΠ.
Στο ήδη τεράστιο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας «φανερό» ιδιωτικό χρέος έρχεται να προστεθεί και ένα «κρυφό» ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Οι στατιστικές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν καταγράφουν τον αριθμό των μισθωτών που παραμένουν απλήρωτοι από τον εργοδότη τους επί σειρά μηνών. Το μοναδικό επίσημο έγγραφο στο οποίο καταγράφεται το στοιχείο είναι οι φορολογικές δηλώσεις καθώς ο μισθωτός που δεν εισπράττει εμπρόθεσμα τους μισθούς του έχει τουλάχιστον το δικαίωμα να μην φορολογείται για τον μισθό που δεν εισέπραξε.

Με βάση τις εκτιμήσεις οι εργαζόμενοι που έχουν λαμβάνειν απλήρωτους μισθούς υπερβαίνει τους 400.000 κάτι που σημαίνει ότι η συσσωρευμένη οφειλή μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα δύο δισ. ευρώ. 

Απλήρωτοι είναι πολλοί και με ευθύνη του κράτους. Το Δημόσιο οφείλει επισήμως περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές ή φορολογούμενους. 

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Ελληνες διώχνουν τα λεφτά τους από την Ελλάδα!

Παίρνουν τα λεφτά και σπεύδουν μακριά από τις ελληνικές τράπεζες με κάθε τρόπο! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:Aπό τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν εκροή περίπου 2–3 δις. ευρώ που προέρχονταν από καταθέσεις που χαρακτηρίζονται ως “νέο χρήμα”, δηλαδή από καταθέσεις που είτε βρίσκονταν στο εξωτερικό είτε κάτω από το στρώμα και επέστρεψαν στις τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζίτες, το 30% του “νέου χρήματος” που είχε μπει στις τράπεζες από το φθινόπωρο του 2016, έχει κάνει “φτερά” από τα τέλη Δεκεμβρίου και κατευθύνεται ξανά σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού.

Στο μεταξύ ενεργοποιείται το Common Reporting Standard ή Κοινό Πρότυπο Αναφοράς.
Δείτε τι γράφει για το θέμα η συνεργάτης του Κουρδιστού Πορτοκαλιού:

Γράφει η Gillian Rothschild
 
Τον ύπνο τους έχουν χάσει  περίπου 60 χιλιάδες έλληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, με την ισχύ από την 1 Ιανουαρίου, της αυτόματης «τσιμπίδας» των φορολογικών αρχών. Οι έλληνες καταθέτες εξωτερικού εντάσσονται σε μια τεράστια ομάδα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα είναι διαθέσιμοι για άμεσους φορολογικούς ελέγχους καθώς καταρρίπτεται το άβατο ακόμη και των ελβετικών τραπεζών και των περισσότερων φορολογικών παραδείσων.
 
Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται μάλιστα, όχι με ρυθμούς και διαδικασίες που χρονίζουν αλλά σχεδόν αυτόματα αφού θα ισχύσει το λεγόμενο Common Reporting Standard ή Κοινό Πρότυπο Αναφοράς, δηλαδή ένα σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι πολίτες μιας χώρας σε χώρες του εξωτερικού.
 
Με αυτόν τον τρόπο, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα λάβουν αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών σε δεκάδες χώρες, από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, ως το Μονακό, τον Παναμά, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, συμμετέχουν 54 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και από την 1η Ιανουαρίου 2018, ακόμη 47 χώρες, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα και σίγουρα όλες τις χώρες που είναι πιθανό να έχει λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία ένας έλληνας.
 
Προβλήματα στον ύπνο έχουν προφανώς όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία εκτός Ελλάδας και δεν έχουν φορολογηθεί, και δεν είναι λίγοι αφού εκτιμάται ότι από τα 50 δισ.ευρώ που «πέταξαν» από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2010-2015, πολύ μεγάλο μέρος ήταν αδήλωτα εισοδήματα ενώ και πριν το 2010, ήταν εθνικό σπορ και η φοροδιαφυγή και η μεταφορά κεφαλαίων εκτός της χώρας.
 
Και αυτή η «συνήθεια» αφορά από επιχειρηματίες που έπαιρναν δάνεια ή αντλούσαν κεφάλαια από το χρηματιστήριο και τα έκαναν καταθέσεις, γιατρούς και δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και κρατικούς λειτουργούς που έχουν μεγάλες περιουσίες που δεν δικαιολογούνται.
 
Οι Θεσμοί είναι αρνητικοί σταθερά σε προγράμματα επαναπατρισμού κεφαλαίων που θα έδινε κίνητρα, και αμνηστία, για την επανείσοδο κεφαλαίων με τη λογική ότι ο εντοπισμός χρημάτων που δεν δικαιολογούνται ή προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες θα διευκολυνθεί άμεσα με την παγκόσμια πρωτοβουλία. Ετσι, αντί να επιβληθεί ένας φόρος ακόμη και 50% ή 60%, οι θεσμοί επιδιώκουν σχεδόν να «κατάσχουν» αυτά τα ποσά, επιβάλλοντας μια φορολογία της τάξης του 90%.
Είναι ενδεικτικό ότι η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που έχει φέρει η κυβέρνηση  έχει μετατραπεί σε ρύθμιση συνολικής περαίωσης σχεδόν όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων φορολογούμενων και επιχειρήσεων και έχει μικρή πρακτική αξία αφού οι καταθέτες δεν προσέρχονται για να … δηλωθούν.
 
Φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αδήλωτα κεφάλαια και στους οποίους δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην εφορία για να τα δηλώσουν καθώς όταν βγαίνει η μια δικαστική απόφαση μετά την άλλη που ακυρώνει ελέγχους οι οποίοι έγιναν αναδρομικά έχουν την προσδοκία ότι τελικά οι υποθέσεις τους θα παραγραφούν.
 
Αντιθέτως, η παγκόσμια προσπάθεια του CRS αποσκοπεί στην δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μετακίνησης των κεφαλαίων από φορολογικό παράδεισο σε φορολογικό παράδεισο, που έγινε ευκολότερη μάλιστα λόγω της ψηφιακής επανάστασης.
 
Η πολυεθνική πρωτοβουλία επιδιώκει τον εντοπισμό και υποβολή πληροφοριών στη χώρα της φορολογικής κατοικίας φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία διατηρούν χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς εκτός της χώρας της φορολογικής τους κατοικίας. Ξεκίνησε μάλιστα από τον ΟΟΣΑ μετά από πρωτοβουλία του G20, και έχει περιλάβει και μη χώρες μέλη, αρκετές εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι.
 
Ο όγκος των πληροφοριών ο οποίος θα αρχίσει να εισρέει στις ελληνικές αρχές, θα είναι τεράστιος και η αξιοποίησή του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλο μέρος πληροφοριών να μείνει αναξιοποίητο σε κάποιο συρτάρι.
 
Από 1η Ιανουαρίου η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αφορά:
 
– Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, α/κ).
 
– Καταθετικούς Λογαριασμούς.
 
– Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
 
– Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
 
– Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
 
Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού. Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.
 
Τα στοιχεία αυτά, μόλις φθάσουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές, θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και θα αποτελέσουν τη βάση για να διεξαχθούν έλεγχοι. Εφόσον προκύπτει ζήτημα από τα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί αυτόματα στο πλαίσιο της διαδικασίας CRS, θα μπορούν να ζητηθούν και αναλυτικά οι κινήσεις του λογαριασμού από την ξένη τράπεζα. Εάν προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος θα καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.
Χώρες που ενεργοποιούν το CRS
 
Από 1ης Ιανουαρίου 2017 (στοιχεία λογαριασμών 2016):
 
Ανγκουίλα, Αργεντινή, Μπαρμπάντος, Βέλγιο, Βερμούδες, Βουλγαρία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Καϋμάν, Κολομβία, Κροατία, Κουρακάο, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Ελλάδα, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεξικό, Μονσερά, Ολλανδία, Νιούε, Νορβηγία. Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Τουρκς & Κάϊκος, Ηνωμένο Βασίλειο.
Από 1ης Ιανουαρίου 2018 (στοιχεία λογαριασμών 2017):
 
Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέϊ, Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κίνα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Μακάο, Μαλαισία, Νησιά Μάρσαλ, Μονακό, Μαυρίκιος, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Ρωσία, Σαίντ Κιτς & Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουτσία, Σαίντ Βίνσεντ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σαίντ Μάρτεν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμά, Βανουάτου, Ουρουγουάη.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΚΑΤΑΣΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ τις περιουσίες των μηντιαρχών για τα 3 δις θαλασσοδάνεια.Ιδού τα λεφτά που ζητάνε οι Θεσμοί!

«Στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση.Έγινε πρόοδος ωστόσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ. Δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κλιμακίων».

Οι ανήσυχοι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου (στην Ελλάδα ανησυχούν και οι κύκλοι) γνώριζαν πολύ καλά τι εννοούσαν πίσω από αυτές τις λέξεις.

To ΔΝΤ ζήτησε κούρεμα καταθέσεων και σ΄αυτό συμφώνησε και ο Bόλφγκανγκ Σόιμπλε!
Ζήτησε επίσης προληπτικό κόφτη 3,6 δις ευρώ σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα θαλασσοδάνεια των αθλίων Ελλήνων μηντιαρχών-όπως αποκαλύπτει και το ιστορικό πόρισμα της βουλής για τα δάνεια στα ΜΜΕ.

Μια χούφτα άθλιοι μηντιάρχες και διαπλεκόμενοι ολιγάρχες που κάποιοι από δαύτους είναι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ έχουν δάνεια (που δεν πρόκειται να αποπληρώσουν ποτέ) κοντά στα 3 δις ευρώ.

Εάν γίνει κούρεμα στα δάνεια του ΔΟΛ θα σπεύσουν και οι υπόλοιποι μηντιάρχες να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο και τότε ο Τσίπρας και ο Παππάς θα διαπράξουν νέο εθνικό έγκλημα.

Το πρώτο ήταν το γεγονός ότι δόθηκαν (με πάσης φύσεως πιέσεις προς τους τραπεζίτες οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται) αυτά τα θαλασσοδάνεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς γνωρίζουν γιατί ξαφνικά κάποιοι που τους έκαναν άγρια αντιπολίτευση έβαλαν την ουρά στα σκέλη μια και κινδυνεύουν από τις Αλπεις να βρεθούν στον Κορυδαλλό.

Είναι όμως μονόδρομος για την κυβέρνηση να κατάσχει τις περιουσίες όλων αυτών των αθλίων ολιγαρχών που λεηλατούν του τόπο. Εάν ο Τσίπρας και ο Παππάς δεν κατάσχουν τις περιουσίες που έκαναν οι άθλιοι μηντιάρχες σε Ελλάδα και εξωτερικό αυτά θα τα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Ο Τσίπρας και ο Παππάς γνωρίζουν πως ακόμη και οι περιθωριακοί εκδότες που τους στηρίζουν έχουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θαλασσοδάνεια. Αυτοί μάλιστα υποστηρίζουν και την επιστροφή στη Δραχμή.

Ζητάνε δηλαδή από τον Τσίπρα να μετατρέψει τη χώρα σε Βενεζουέλα για να γλιτώσουν αυτά τα ρεμάλια τα θαλασσοδάνειά τους.
Σήμερα κιόλας να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Μάλιστα κάποιοι άθλιοι από δαύτους χρησιμοποιούν (εκχωρώντας) τις διαφημιστικές συμβάσεις των μεγάλων πελατών των για να παίρνουν τα συγκεκριμένα θαλασσοδάνεια και να δικαιολογούν στην συνέχεια την εικονική αποπληρωμή τους προς τις τράπεζες. Αποτέλεσμα να κρατάνει σε ομηρία και τους μεγάλους διαφημιζόμενους.Πρέπει αυτό το βιολί να σταματήσει γιατί και υγιείς επιχειρήσεις θα γονατίσουν εξαιτίας αυτής της πολιτικής και δεν θα μπορεί να τις διασώσει ούτε ο Φλαμπουράρης όπως συνέβη στην περίπτωση του Μαρινόπουλου.

Δεν είναι δυνατόν οι θεσμοί να ζητούν προληπτικά μέτρα 3 δις ευρώ και η κυβέρνηση να θέλει να τα πάρει από τους συνταξιούχους την ώρα που οι άθλιοι μηντιάρχες εξακολουθούν να απολαμβάνουν την πολυτελή ζωή τους με τα λεία των θαασσοδανείων.

Στείλτε τώρα τα τανκς στα σπίτια τους και πάρτε τους σηκωτούς.

Οτι λιγότερο είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας…

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ ενός λαού που κοροϊδεύει τον εαυτό του με Σώρρες και δραχμές


Ο ίδιος μεγαλοεπιχειρηματίας-σε κάποια φάση της μεταπολίτευσης- όπως υπερηφανεύονταν στην συνέχεια χρημάτιζε στον 3ο όροφο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και στον 2ο όροφο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλοι γνωρίζουν-γράφει η Σερένα Νομικού στο analyst.gr- πλέον τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το «δημοκρατικό» σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα: Οι πολιτικοί διαπλέκονται με την οικονομική εξουσία, αφενός μεν επειδή τους χρηματοδοτεί/χρηματίζει, αφετέρου λόγω του ότι τη φοβούνται.


Διαπλέκονται επίσης με τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται μέσω των διαφημίσεων από την οικονομική εξουσία ή που της ανήκουν μετοχικά. Η αιτία είναι πως από τα ΜΜΕ εξαρτάται η εκλογή τους, αφού δεν έχουν καμία πρόθεση να προσφέρουν κάτι στους συμπολίτες και στην πατρίδα τους, ενδιαφερόμενοι μόνο για τον εαυτό τους και την καρέκλα τους.


39

Όσον αφορά το λαό, ο οποίος νομίζει ανόητα πως μπορεί να έχει δική του άποψη χωρίς γνώση, συνήθως χειραγωγείται μέσω του γνωστού δεκαλόγου (δείτε στη συνέχεια).

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται περίτρανα στην Ελλάδα, από την τελευταία εκλογική επιλογή του λαού.

Από το Σεπτέμβρη του 2015 δηλαδή, όπου ψήφισε ένα κόμμα που αποδεδειγμένα δεν τήρησε καμία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πριν τον Ιανουάριο του 2015. Που δεν σεβάστηκε καθόλου την πλειοψηφία του ΟΧΙ και που μόλις τον Ιούλιο του 2015 υπέγραψε το χειρότερο μνημόνιο στην παγκόσμια ιστορία, προδίδοντας τόσο την πατρίδα του, όσο και την ιδεολογία του.

Δεν θέλω να κατηγορήσω βέβαια το λαό, λέγοντας πως συμπεριφέρεται σαν όχλος ή ότι σιωπά όπως τα πρόβατα πριν από τη σφαγή τους. Ότι βρίσκεται σε κατάσταση συλλογικής αποχαύνωσης, όπως έγραψε συνάδελφος, αδιαφορώντας για την πατρίδα του, για τον εαυτό του και για τα παιδιά του.  
Πως αποτελεί τη ντροπή της Ευρώπης, υφιστάμενος χιλιάδες μαρτύρια χωρίς να αντιδράει, ενώ δεν υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον του. Ότι προτιμάει να κοροϊδεύει τον εαυτό του με Σώρρες και με δραχμές, επειδή είναι δειλός και φοβάται να αγωνιστεί για το δίκιο του.

Δεν τον κατηγορώ επειδή έχει χάσει εντελώς τον προσανατολισμό του, ενώ βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτώχεια, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται πια για τίποτα άλλο, εκτός από την καθημερινή επιβίωση του. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ΜΜΕ που θέλουν να τον πείσουν πως το μαύρο είναι άσπρο, όπως συμπεραίνεται από το κείμενο ενός σοβαρού δημοσιογράφου που ακολουθεί, σε ένα σοβαρό μέσον.
«Σήμερα, οι Άδωνις Γεωργιάδης και Βαγγέλης Βενιζέλος σηκώνουν όλο το βάρος του αντιπολιτευτικού αγώνα. Είναι το βαρύ πυροβολικό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικά κόμματα, όμως αυτά ακριβώς τα κόμματα κράτησαν την Ελλάδα όρθια, κυρίως την περίοδο 2012-2014, όταν και οι δύο αυτοί πολιτικοί άντρες υπηρετούσαν στην ίδια κυβέρνηση. Εύχομαι και ελπίζω μετά τις εκλογές – οψέποτε αυτές γίνουν – να ξαναβρεθούν στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα ευρείας συνεργασίας και πλατιάς κοινοβουλευτικής στήριξης«.
Αν και παραθέτω το κείμενο, δεν θέλω να το σχολιάσω επειδή, εάν δεν είναι σε θέση ο λαός να το κρίνει, τότε θα έχει χαθεί και η τελευταία ελπίδα να τα καταφέρει η χώρα μας. Θέλω μόνο να σημειώσω πως το μέσον στηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο: μεταξύ άλλων στηρίζοντας τους φίλιους εχθρούς της κυβέρνησης και ειδικά τους πρώην υποστηρικτές της, θεωρώντας πολύ σωστά πως τα δικά τους βέλη είναι πολύ πιο αιχμηρά και αποτελεσματικά.

Κλείνοντας, κάποιες στιγμές νοιώθω δυστυχώς ντροπή που είμαι Ελληνίδα. Δεν είναι όμως οι αποτυχίες της Ελλάδας που με κάνουν να ντρέπομαι, ούτε η τρομακτική πολιτιστική της κατάρρευση τα τελευταία χρόνια.

Η βασική αιτία της ντροπής μου είναι ο απόλυτος εξευτελισμός της πατρίδας μας από τους πολιτικούς που συνωστίζονται στο Βερολίνο για να υποβάλλουν γονυπετείς τα σέβη τους στους δήμιους μας, χωρίς να κατακρίνονται από το λαό μας. Ακριβώς όπως οι Εβραίοι του Ολοκαυτώματος που, μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, επέστρεφαν στη Γερμανία για να ζητήσουν συγνώμη από τους βασανιστές τους!

Ο Δεκάλογος της Χειραγώγησης


9

 

Όταν η κοινωνία πείθεται συλλογικά ότι είναι ανόητη, διεφθαρμένη και ανίκανη, οπότε είναι η ίδια ένοχος για τα δεινά που της συμβαίνουν (κακή συνείδηση), τότε εξουδετερώνεται πλήρως – αφού αυτός που νοιώθει ένοχος δεν είναι σε θέση να αγωνισθεί, να πλημμυρίσει τους δρόμους και να επαναστατήσει.

«Δεν είμαστε πλέον ελεύθεροι, ούτε η σκέψη μας είναι – γεγονός που τεκμηριώνεται σήμερα στην Ελλάδα, όπου παρά το ότι βαδίζει με γρήγορα βήματα στα σκουπίδια της ιστορίας, δεν αντιδράει απολύτως κανένας, δεν φαίνεται καμία μελλοντική προοπτική υγιούς εξέγερσης, ενώ οι «μελλοθάνατοι» σιωπούν όπως τα πρόβατα που οδηγούνται πειθήνια στη σφαγή. Ουσιαστικά λοιπόν προγραμματιζόμαστε, με την έννοια ότι μας μαθαίνουν πώς θα θέλαμε να είμαστε – έτσι ώστε να νομίζουμε ότι εμείς επιλέξαμε ελεύθερα τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε ή παραμένουμε παθητικοί».

Η λέξη «πλύση εγκεφάλου» είναι μία σύγχρονη έκφραση, η οποία αναφέρεται στην ψυχική χειραγώγηση που ασκείται σε ένα ή περισσότερα άτομα, με στόχο να υποκινήσει τον ή τους χειραγωγούμενους να υποταχθούν ασυνείδητα σε προκαθορισμένες απόψεις και ενέργειες – κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ με τη χρήση βίας.

Περαιτέρω, παρά το ότι μέσω της «πλύσης εγκεφάλου» δεν πλένεται, καθώς επίσης δεν απομακρύνεται τίποτα αλλά, αντίθετα, «λερώνεται» η σκέψη με την προσθήκη ξένων στοιχείων που προγραμματίζουν τον εγκέφαλο εν αγνοία του, πρόκειται πλέον για έναν όρο που δεν μπορεί να αποφευχθεί – υπενθυμίζοντας πως η έρευνα και η χρησιμοποίηση της χειραγώγησης ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας.

Εν τούτοις, τις τελευταίες δεκαετίες βιώνουμε μία κατακόρυφη άνοδο της χρήσης των συνεχώς εξελισσομένων μεθόδων χειραγώγησης – μέσω των οποίων γίνεται πολύ δύσκολο για τους απλούς ανθρώπους να διακρίνουν τα ουσιώδη σύνορα, μεταξύ της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας.
Ελάχιστοι είναι μόνο σε θέση να εφαρμόσουν τα ευρήματα της σύγχρονης ψυχολογίας και κοινωνιολογίας, για να καθοδηγήσουν την αντίληψη και τη συνείδηση μας προς την επιθυμητή από τους εντολείς τους πλαστή πραγματικότητα – κοιτάζοντας τότε από έξω τη «μήτρα» (matrix), στην οποία είμαστε φυλακισμένοι όλοι οι υπόλοιποι. Η κατανόηση της διαδικασίας και της κατάστασης αυτής μοιάζει ήδη με τον από-προγραμματισμό του εγκεφάλου μας – με την απελευθέρωση του δηλαδή από τις έξωθεν επιρροές, με στόχο να δραπετεύσει από τη φυλακή της χειραγώγησης, από τη «μήτρα» (matrix) δηλαδή, στην οποία έχει τοποθετηθεί.

Στο ξεκίνημα βέβαια της ανθρώπινης ιστορίας, η καθοδήγηση του πλήθους μέσω της φυλάκισης του στο matrix επιτυγχανόταν με τη βοήθεια της βίας – κάτι που έπαψε πλέον να είναι αρκετό, μετά την έναρξη της εποχής του Διαφωτισμού. Ένα επόμενο βήμα συνέβη γύρω στο 1850, όπου ξεκίνησε η πρώτη βιομηχανική επανάσταση – ενώ οι δύο επιστήμονες που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης χειραγώγησης, ακούσια φυσικά, δεν είναι άλλοι από τους πατέρες της αναλυτικής ψυχολογίας S. Freud και C.G.Junk.

Από το επιστημονικό έργο του τελευταίου είναι γνωστό το ότι, ο άνθρωπος μπορεί να επηρεασθεί πολύ εύκολα από οπτικά ερεθίσματα – ενώ το συλλογικό ασυνείδητο διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Χωρίς τώρα να επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, οι δέκα βασικότερες στρατηγικές της χειραγώγησης είναι οι εξής:

(1)  Η αντιστροφή της προσοχής (παραπλάνηση): Πρόκειται για σκόπιμες ειδήσεις που «πωλούνται» ως οι σημαντικότερες, έχοντας όμως στόχο να κρύψουν τις πραγματικά σημαντικές – όπως στο παράδειγμα της αναθεώρησης του συντάγματος, για να μη δοθεί προσοχή στα νέα μέτρα φτωχοποίησης των Πολιτών, καθώς επίσης στη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής (μέσω των αφελληνισμένων τραπεζών) περιουσίας των Ελλήνων.

(2)  Η σκόπιμη δημιουργία προβλημάτων, για τα οποία παρέχονται ταυτόχρονα οι ήδη προετοιμασμένες λύσεις: Για να επιτευχθεί ένας δύσκολος στόχος, προκαλούνται ορισμένες προβληματικές καταστάσεις, αφού διαφορετικά ο πληθυσμός επαναστατεί.

Για παράδειγμα, με σκοπό το ριζικό περιορισμό των κεκτημένων της πλειοψηφίας (μισθοί, κοινωνικό κράτος κλπ.), «παράγει» κανείς μία οικονομική κρίση, ενοχοποιώντας τους Πολίτες για τη δημιουργία της – παρέχοντας ταυτόχρονα «λύσεις», όπως η αύξηση της ποσότητας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν αφήνουν μεν το σύστημα να καταρρεύσει, αλλά αυξάνουν τη λεηλασία των πολλών που δεν αντιδρούν, επειδή δεν κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει.

Η «λύση» της κρίσης που προκλήθηκε σκόπιμα στην Ελλάδα ήταν κατ’ αναλογία η Τρόικα, μέσω της οποίας ολοκληρώνεται η λεηλασία της – ενώ ακόμη και σήμερα πλήθος εγχώριων ΜΜΕ επιμένουν να χειραγωγούν τους Έλληνες, ισχυριζόμενα πως η ευθύνη της χρεοκοπίας τους είναι δική τους, παρά το ότι αλλεπάλληλες εκθέσεις του ΔΝΤ όπως η πρόσφατη, οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.

(3)  Η διαβάθμιση των δυσάρεστων αλλαγών: Η σταδιακή αλλαγή προς το χειρότερο των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί, σε σχέση με την άμεση και απότομη – επειδή η μάζα, όταν μία κατάσταση διαρκεί πολύ, τείνει να πέσει στην παγίδα του «όλα θα περάσουν και θα γίνουν καλύτερα».

Παράδειγμα η επιβολή των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων στην Ελλάδα σταδιακά μετά το 2010, όπου δημιουργούταν η εσφαλμένη εντύπωση στους Πολίτες ότι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους προστάτευαν καθυστερώντας – ή πως η κρίση θα είχε καταπολεμηθεί, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτές οι καθυστερήσεις, παρά το ότι στη Πορτογαλία τεκμηριώθηκε πως δεν ισχύει. Ως εκ τούτου, δεν δινόταν καμία σημασία στα πραγματικά νούμερα, τα οποία τεκμηριώνουν ακριβώς το αντίθετο.

(4)  Η αναβολή των επιδιωκόμενων αλλαγών: Πρόκειται για τη μετάθεση στο μέλλον εκείνων των αλλαγών που, εάν υιοθετούταν βραχυπρόθεσμα, θα προκαλούσαν μαζικές αντιδράσεις ή/και θα απορρίπτονταν από το σύνολο του πληθυσμού. Μέσω της αναβολής τους αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα αποδοχής τους εκ μέρους των ανθρώπων, επειδή έτσι συνηθίζουν καλύτερα στην ιδέα.
Παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος ακόμη και σε χώρες πλούσιες όπως η Γερμανία, οι οποίες αναβάλλονται μεν, αλλά τελικά επιβάλλονται (όπως θα συμβεί και στη Γαλλία με τους εργατικούς νόμους). Επίσης η πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί ήδη σε όλους τους Έλληνες κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι σημαντικά μειωμένη – γεγονός που διευκολύνει φυσικά την πολιτική των δανειστών.

(5)  Η ομιλία στις μάζες σαν να πρόκειται για μικρά παιδιά: Όταν απευθύνεται κανείς στους ανθρώπους μιλώντας τους σαν να είναι παιδιά, τότε νοιώθουν ανάλογα ασήμαντοι – οπότε έχει τη δυνατότητα να τους πει ευκολότερα δυσάρεστες αλήθειες. Ισχύει εν προκειμένω το ότι, όσο πιο ψεύτης είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα πείθει – γεγονός που διαπιστώνεται συχνά στην Ελλάδα, όσον αφορά το εκλογικό κοινό και τους πολιτικούς που στέλνει στην εξουσία.

(6)  Η έμφαση (επικέντρωση) στα συναισθήματα και όχι στη λογική: Με τη στροφή προς το συναίσθημα εμποδίζεται η κριτική σκέψη, σε βαθμό που δεν μπορεί να φαντασθεί κανείς. Παράδειγμα, η έμφαση στα χείλη του πρωθυπουργού με την έρπη, αντί στα καταστροφικά αποτελέσματα των δήθεν διαπραγματεύσεων του με τους δανειστές τον Ιούλιο του 2015 – ή στη σημερινή ρητορική του περί της υιοθέτησης δημοψηφισμάτων, όταν είναι ο μοναδικός στην ιστορία που δεν σεβάστηκε το δημοψήφισμα του 2015.

(7)  Η διατήρηση της κοινωνίας σε άγνοια: Προφανώς οι μάζες δεν πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν τις μεθόδους, καθώς επίσης τις τεχνικές ελέγχου που εξασφαλίζουν τη χειραγώγηση τους. Στα πλαίσια αυτά, όλοι όσοι προσπαθούν να τις «ξυπνήσουν» είτε συκοφαντούνται μεθοδικά, είτε διακωμωδούνται, είτε χαρακτηρίζονται ως οπαδοί θεωριών συνομωσίας – έτσι ώστε να μην εισακούγονται ποτέ.

(8)  Η χειραγώγηση της σκέψης του λαού, έτσι ώστε να πεισθεί πως είναι μία θλιβερή μετριότητα: Όταν οι άνθρωποι πείθονται ότι, είναι «μοντέρνο» να συμπεριφέρονται ανόητα, χυδαία και ματαιόδοξα, τότε είναι πολύ εύκολη η καθοδήγηση τους.
Παράδειγμα ο τρόπος ομιλίας και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην ελληνική κοινωνία και στη Βουλή, οι οποίες μειώνουν δραστικά το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας – οπότε δεν σημειώνονται αναταραχές και εξεγέρσεις, παρά τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου. Με απλά λόγια, η ευγένεια δεν συμβαδίζει με την παθητική αποδοχή της φτωχοποίησης – οπότε απαιτείται η μείωση του πολιτισμικού επιπέδου, χωρίς την οποία είναι αδύνατον να επιβληθεί.

(9)  Μετάλλαξη της αντίστασης σε ένα συναίσθημα κακής συνείδησης: Χωρίς καμία ενέργεια, δεν υπάρχει καμία άμυνα – όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου είναι ανόητο να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο, αφού δεν ενεργεί οπότε δεν αμύνεται. Όταν η κοινωνία τώρα πείθεται συλλογικά ότι είναι ανόητη, διεφθαρμένη και ανίκανη, οπότε είναι η ίδια ένοχος για τα δεινά που της συμβαίνουν (κακή συνείδηση), τότε εξουδετερώνεται πλήρως – αφού αυτός που νοιώθει ένοχος δεν είναι σε θέση να αγωνισθεί, να εξεγερθεί και να επαναστατήσει.

(10) Η γνώση των ανθρώπων καλύτερα από τους ίδιους: Τις τελευταίες δεκαετίες οι γνώσεις στη Νευρολογία (έρευνα του εγκεφάλου), στην Κοινωνιολογία και στην Ψυχολογία έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό – οπότε η απόσταση που χωρίζει τα πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα από τη μάζα είναι πια τεράστια. Ως εκ τούτου, ακόμη και η μεσαία τάξη έχει μείνει πολύ πίσω διανοητικά – οπότε είναι σημαντικά ευκολότερη η χειραγώγηση, ο έλεγχος και επομένως η «ληστεία» της.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι, η πρώτη προτεραιότητα όλων όσων θέλουν να αποφύγουν την «πλύση εγκεφάλου» που τους ασκείται καθημερινά, είναι η προσεκτική επιλογή των ΜΜΕ, από τα οποία ενημερώνονται – κάτι που όμως απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, αφού πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μέσο αντιλαμβανόμαστε πως υποστηρίζει κάποιο πολιτικό κόμμα ή κάποια οικονομικά συμφέροντα, πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο – αφού κάθε άλλο παρά ενημερώνει αντικειμενικά, ενώ δεν είναι τόσο απλό να το διακρίνουμε.


Βιβλιογραφία: Stendhal
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!