EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Προοδευτικός νεοφιλελευθερισμός: Μια συνταγή που απέτυχε

«Οι άνθρωποι», γράφει ο Φίλιπ Ροθ στο Αμερικανικό ειδύλλιο, «σκέφτονται συνήθως την Ιστορία στη μακρά διάρκεια· στην πραγματικότητα, όμως, η Ιστορία είναι κάτι πολύ ξαφνικό». Ξεκομμένη από τη μακρά διάρκεια, η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ είναι βεβαίως ακατανόητη. Το πόσο γρήγορα, όμως, πάνε όλα από τον περασμένο Νοέμβρη, από την εξ ορισμού «ιστορική» δηλαδή εκλογή του, συνεχίζει να ξαφνιάζει.

Γράφει ο Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος

Το θέμα λοιπόν αυτού του σημειώματος είναι η «παράταξη» των ξαφνιασμένων. Κι αρχίζω με τον Ροθ, όπως ο αμερικανός ιστορικός Σάμιουελ Μόιν, μιλώντας για την τύχη της Τελευταίας Ουτοπίας[1], των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εποχή που φαίνεται τώρα να εγκαινιάζει ο Τραμπ.
Η έγνοια για την τύχη «έστω των δικαιωμάτων» είναι αυτή που κινητοποιεί –και ευτυχώς– πολλούς και πολλές σήμερα στις ΗΠΑ. Και ανάμεσά τους, ό,τι η αμερικανίδα Νάνσι Φρέιζερ αποκαλεί συμμαχία του προοδευτικού νεοφιλελευθερισμού: τα μέινστριμ ρεύματα των νέων κοινωνικών κινημάτων (του φεμινισμού, του αντιρατσισμού, του πολυπολιτισμού και των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων) από τη μια, και τον επιχειρηματικό κόσμο του υψηλής εξειδίκευσης «γνωσιακού» καπιταλισμού από την άλλη[2].

Η Ιστορία, λοιπόν, είναι κάτι πολύ ξαφνικό: Το 1977, η Διεθνής Αμνηστία παίρνει το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της και οι Times της Νέας Υόρκης τυπώνουν τη φράση «ανθρώπινα δικαιώματα» πέντε φορές πιο συχνά από κάθε προηγούμενη έκδοση στην ιστορία τους. Την ίδια χρονιά, ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ, πρόεδρος τότε των ΗΠΑ, αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα ως αρχή που μέλλει να καθοδηγεί στο εξής την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Μερικά χρόνια δε νωρίτερα, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ΟΗΕ στην Τεχεράνη για τα εικοσάχρονα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο σάχης του Ιράν, ο δικτάτορας Παχλαβί, παίρνει το λόγο για κάτι αναπάντεχο: για να τιμήσει τον Πέρση αυτοκράτορα Κύρο, αναγνωρίζοντάς τον ως πατέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δεκαετία του ’70, λέει ο Μόιν, είναι το ορόσημο για την ανάδειξη του «δικαιωματισμού» σε οικουμενικό κίνημα. Μία προς μία, όλες οι ουτοπίες που ένωναν και χώριζαν τον κόσμο ως εκείνη την εποχή, τώρα υποκλίνονταν και εγκατέλειπαν τη σκηνή: Ο «ελεύθερος κόσμος», που εκπροσωπούσαν οι ΗΠΑ, είχε πια το στίγμα της δεκαετούς αιματοχυσίας στο Βιετνάμ. Ο επαναστατικός μαρξισμός είχε διαστραφεί από καιρό στα φρικαλέα καθεστώτα του «υπαρκτού». Το παγκόσμιο ’68, που θα τον ανανέωνε, καθηλωνόταν στην «επαναστατική αναμονή» ή ενσωματωνόταν. Τα δε καθεστώτα που διαδέχονταν τους αποικιοκράτες, στο όνομα του παναραβικού ή του παναφρικανικού εθνικισμού, δεν διέθεταν ούτε κατά προσέγγιση την αίγλη του αντιαποικιακού αγώνα, αυτήν που ενέπνεε δηλαδή κινήματα αλληλεγγύης σε κάθε γωνιά της γης.
Χάνοντας την προωθητική τους δύναμη, τα εμβλήματα του μεταπολεμικού κόσμου άφησαν χώρο – και το χώρο αυτό ήταν που κατέλαβε η τελευταία των ουτοπιών: τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι βέβαια ως έννοια – γιατί ως έννοια φυσικά προϋπήρχαν. Αλλά ως επαγγελία ενός καινούριου κόσμου που θα άξιζε να υπερασπιστεί κανείς και με τη ζωή του: ως η μόνη εναπομείνασα ηθικά άμεμπτη υπόθεση, με εμβέλεια οικουμενική όσο και εκείνη των χαμένων ουτοπιών.

Αν τόσες και τόσοι αφιερώθηκαν τόσο δραστήρια σε αυτή την υπόθεση, αν ο ανθρωπισμός επιβίωνε του τέλους των ουτοπιών, ήταν, λέει ο Μόιν, ακριβώς λόγω της ουδετερότητας των τελευταίων ουτοπιστών μπροστά στις κύριες πολιτικές διαμάχες της εποχής. Αν επρόκειτο, έτσι, για γέννημα μιας αντιπολιτικής εποχής, το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα στεκόταν τόσο επιφυλακτικά απέναντι στις διάφορες προσπάθειες για προγραμματική εμβάθυνση. Αν πάλι ήταν καρπός μιας δημοκρατικής επανάστασης, όπως ισχυρίζονταν υποστηρικτές του, δεν θα είχε, όσο περνούσε ο καιρός, όλο και μεγαλύτερη ανάγκη το πρόγραμμα ακριβώς που απέφευγε.

Στο κλίμα αυτό, με τον Ρήγκαν να διαδέχεται πια τον Κάρτερ στην προεδρία των ΗΠΑ και τον Ψυχρό Πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, οι εκτός εξουσίας Δημοκρατικοί επεξεργάζονταν τη φόρμουλα του «φιλελεύθερου διεθνισμού»· μέχρι και το ’80, λέει ο Μόιν, ο όρος αυτός ακουγόταν ελάχιστα. Η πολιτική που εισηγούνταν λοιπόν η φόρμουλα αυτή έπρεπε να περιλαμβάνει «φιλελεύθερες αρχές, φιλελεύθερες συμμαχίες και φιλελεύθερα μέσα»: σκοπός της εξουσίας των ΗΠΑ ήταν «να προωθήσει τις αμερικανικές αξίες – όχι να εμπλέκεται σε ανίερες συμμαχίες με δεσποτικά και δικτατορικά καθεστώτα»[3].

Αυτό το στόχο θα υπηρετούσαν, υποτίθεται, οι Δημοκρατικοί επί Κλίντον, κι έπειτα επί Ομπάμα.
Αλλά για τη διάσταση προσδοκιών και πραγματικότητας μιλά από μόνος του ο απολογισμός: Στις αρχές της χρονιάς, ο Guardian σημείωνε ότι μόνο μέσα στο 2016, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εκτείνονταν σε 138 χώρες, «επίδοση» κατά 130% υψηλότερη από αυτήν της ηγεσίας Μπους, την ίδια δε χρονιά πρόλαβαν και έριξαν 26.171 βόμβες – τρεις ανά ώρα[4]. Ήταν ο ορισμός γι’ αυτό που λέγεται «παράδοξο του ανθρωπισμού»: η κινητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι τόσο επιτακτική, όσο πιο απάνθρωπες οι συνθήκες που την καθιστούν αναγκαία. Μόνο που, καθώς οι συνθήκες αυτές αφορούν την πολιτική, ο νεοφιλελεύθερος ανθρωπισμός δηλώνει αναρμόδιος. Η δική του εγρήγορση, όταν δεν είναι εξόφθαλμα επιλεκτική –όταν δηλαδή δεν αφορά αυτές και όχι άλλες μειονότητες, εκείνες και όχι άλλες «ταυτότητες»–, αφορά σε κάθε περίπτωση άτομα, κατόχους (αποκλειστικά ατομικών) δικαιωμάτων – πάντως όχι κοινωνικές σχέσεις.

Aυτή ακριβώς η φόρμουλα απέτυχε τελικά να κινητοποιήσει εκατομμύρια ανάμεσα στους φτωχούς και τις μειονότητες στις ΗΠΑ Κι η ίδια άφησε παγερά αδιάφορη τη λεγόμενη «Ζώνη της Σκουριάς» -- τις πολιτείες, δηλαδή, της αποβιομηχάνισης, όπου βεβαιώθηκε μια άβολη αλήθεια: ο Τραμπ δεν ήρθε στην εξουσία κυρίως γιατί ο ίδιος κατέγραψε μια ισχυρή δυναμική. Αλλά γιατί ο προοδευτικός νεοφιλελευθερισμός της Χίλαρι δεν έπεισε εργατικά και κατώτερα μεσαία στρώματα, που ο Μπέρνι Σάντερς θα είχε πιθανότητες να κινητοποιήσει.

Ότι μια συνταγή χάνει –όπως συνέβη με τον προοδευτικό νεοφιλελευθερισμό όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στο βρετανικό ή το ιταλικό δημοψήφισμα–, δεν αρκεί από μόνο του για να την αλλάξει. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν υπάρχει καλύτερη – ή η καλύτερη έχει εγκαταλειφθεί. Αυτή λοιπόν η ηττημένη συνταγή είναι που προωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας, αναβαπτίζοντας κι αυτόν ακόμα τον Σουλτς. Και με την ελπίδα να μην τον αδικώ, η ίδια είναι που μεταφράζει στα καθημάς ο Νίκος Φίλης ως «προγραμματική σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», τώρα που η επαγγελία της φιλολαϊκής διαχείρισης του τρίτου Μνημονίου απέτυχε – όχι προς έκπληξη όλων.

Μέχρι το 2015, μια τέτοια συνταγή θα ήταν απλώς ανήκουστη: τόσο λόγω των οικονομικών συνταγών του σοσιαλφιλελεύθερου «εκσυγχρονισμού» – όσο και γιατί, ειδικά στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ βαρυνόταν με το αίσχος των οροθετικών, τον στρατοπεδικό εγκλεισμό των «χωρίς χαρτιά» και με άλλα ακόμα. Η συμφιλίωση, σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ με την «κανονικότητα» των μνημονίων αφήνει χώρο για αντιπαράθεση με τη Δεξιά αποκλειστικά στο επίπεδο των αξιών, του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων. Πόσο  όμως τα κυβερνητικά πεπραγμένα κάνουν πειστική τέτοια μάχη, το δείχνουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία. Το κρισιμότερο, λοιπόν, ως εδώ είναι άλλο. Πόσο μια φόρμουλα «προοδευτικού νεοφιλελευθερισμού» αφορά σήμερα πλειοψηφικά κοινωνικά στρώματα, τις δικές μας δηλαδή «ζώνες της σκουριάς»; Κι αν η «τελευταία ουτοπία» προσκρούει κι εδώ σήμερα, όπως και στην Αμερική, στο τέλος των προηγούμενων ουτοπιών, αν δηλαδή τα δικαιώματα είναι αδύνατο να αποκοπούν από τις κοινωνικές σχέσεις, στο πλαίσιο των οποίων αμφισβητούνται ή καταργούνται, δεν είναι άραγε το βασικό ποια ουτοπία θα αντιμετωπίσει τώρα τον επελαύνοντα τραμπισμό – χωρίς να αδιαφορεί για τα επώδυνα συμπτώματά του, χωρίς όμως να συνθηκολογεί και με τις ρίζες που τον εξέθρεψαν;
 
[1] Samuel Moyn, The Last Utopia. Human Rights in History, 2003
[2] Nancy Fraser, «The end of Progressive Neoliberalism», Dissent, 2.1.2017 [https://www.dissentmagazine.org/online_articles/progressive-neoliberalis...
[3] Samuel Moyn, «Βeyond Liberal Internationalism», Dissent, Winter 2017 [https://www.dissentmagazine.org/article/left-foreign-policy-beyond-liber...
[4]  Medea Benjamin, «America dropped 26,171 bombs in 2016. What a bloody end to Obama's reign», Guardian, 9.1.2017

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φάκελος: Κατάρρευση ευρώ-επιστροφή στη δραχμή

Οι «αριστεροί» σε όλες τις ποικιλίες τους, εάν είχαν κάποια σχέση με τη μαρξιστική διαλεκτική θα γνώριζαν τούτο το απλό: ΕΕ και ευρώ νομοτελειακά θα καταρρεύσουν από την αδιέξοδη κρίση και τις άλυτες αντιφάσεις του καπιταλισμού…
Σήμερα αυτή η κατάρρευση των δομών της παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής δομής γίνεται άμεσα ορατή…

 

Οι «αριστεροί», βεβαίως, έχοντας εγκαταλείψει κάθε «ανάλυση» των καπιταλιστικών αντιφάσεων και προσκολλημένοι στα ιδεολογήματα της Παγκοσμιοποίησης,
ΟΧΙ μόνο δεν διακρίνουν την κατάρρευση της ΕΕ και του ευρώ, συνακόλουθα δεν προετοιμάζονται γι αυτό το «αναπόφευκτο», αλλά το χειρότερο: Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να διασώσουν την ΕΕ και το ευρώ…

Στοχεύουν, όπως πάντα, στην ΟΥΤΟΠΙΑ!!!

Έτσι, λοιπόν, αναπαράγουν και αυτοί οι «αριστεροί» τις κινδυνολογίες των μαφιόζων του χρήματος και του 4ου Ράιχ για την κατάρρευση του ευρώ και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα…

Σήμερα αυτές οι κινδυνολογίες βρίσκονται πάλι στην επικαιρότητα, ακριβώς διότι η Ελλάδα, σαν ο αδύνατος κρίκος, βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στη χρεοκοπία και στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Λόγω ακριβώς αυτής της «επικαιρότητας» θα αναδημοσιεύσουμε κάποια παλιά μας κείμενα, συγκεντρωμένα στο φάκελο: «Κατάρρευση ευρώ-επιστροφή στη δραχμή».

Το παρακάτω κείμενο είναι γραμμένο το Μάιο του 2012 και βρίσκεται  εδω

«Ευρώ ή χάος»: Ο επιθανάτιος σπασμός της καταρρέουσας ΕΕΤο τρομοκρατικό δίλημμα «ευρώ ή χάος» δεν είναι ένα εκλογικό ψευτοδίλημμα. Είναι ένα στρατηγικό δίλημμα ολόκληρου του καπιταλιστικού κόσμου: Είναι ο επιθανάτιος ρόγχος της ΕΕ…

Το «ευρώ ή χάος» αποτυπώνει τον ΤΡΟΜΟ της παγκοσμιοποιημένης, ιμπεριαλιστικής κακουργίας μπροστά στην άμεσα διαγραφόμενη κατάρρευση του πλανητικού αυτού συστήματος της κακουργίας: Την κατάρρευση των νεοταξικών θεμελίων.

Αυτό σηματοδοτεί το τρομοκρατικό σκέλος: «χάος».

Είναι το χάος της νεοατξικής κατάρρευσης, το χάος ΟΧΙ των λαών, αλλά το χάος του δικού τους κόσμου, το χάος των ληστών και δημίων του πλανήτη: Ένα «χάος» που θα βάλει σε πυρετική, επαναστατική κίνηση τους λαούς και θα τοποθετήσει ξανά τα έθνη σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το «ευρώ ή χάος», συνεπώς, είναι το κεντρικό τρομοκρατικό «σλόγκαν» ολόκληρου του κόσμου που αφορά το πραγματικό διακύβευμα αυτού του κόσμου, το στρατηγικό δίλημμα της παγκοσμιοποίησης, το ΟΥΣΙΩΔΕΣ της ύπαρξής της και διάσωσής της: Δεν είναι, απλώς, ένα τρομοκρατικό, εκλογικό ψευτοδίλημμα, όπως μας λένε πολλοί «αριστεροί»…

Γι αυτό η Ελλάδα, αυτός ο αδύνατος κρίκος της ΕΕ, της ευρωζώνης και του ευρώ, έχει γίνει «παγκόσμιο γεγονός»: Ο «ισχυρός κρίκος» του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και του «θρηνώδους σπαραγμού» ολόκληρης της υφηλίου.

Το σπάσιμο αυτού του «αδύνατο κρίκου» (Ελλάδα) θα πυροδοτήσει σεισμικές δονήσεις κατάρρευσης της ευρωζώνης, του ευρώ και της ΕΕ.

Γι αυτό όλος ο κόσμος, ο κόσμος των αγορών και των κερδών, εκπέμπει τα επιθανάτια ουρλιαχτά των θηρίων που σφαδάζουν και «ξερνάει» τους κατακλυσμιαίους χείμαρρους της καταστροφής και του χάους…

Γι αυτό η έξοδος από το ευρώ παρομοιάζεται με το «χάος», με την επιστροφή στην πρωτόγονη εποχή της ανθρωπότητας, με τη συντέλεια του κόσμου…

Γι αυτό αναπτύσσεται η τρομοκρατική μυθολογία, όχι μόνο από τα καθεστωτικά ελληνικά κόμματα (και τα ΜΜΕ), αλλά από το σύνολο των διεθνών δυνάμεων της βαρβαρότητας και του σκότους, ότι, δηλαδή, η έξοδος από το ευρώ σημαίνει το θάνατο των κοινωνιών και της ζωής: : «Το κράτος δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τα σούπερ μάρκετ δεν θα έχουν τρόφιμα στα ράφια, τα παιδιά δεν θα έχουν σχολείο να πάνε, τα νοσοκομεία δεν θα έχουν φάρμακα…», και πολλά άλλα τρομοκρατικά ηχηρά.

Γι αυτό και η νέα ρώσικη ολιγαρχία ανησυχεί σφόδρα και κτυπάει τους ήχους των ίδιων νεοταξικών πλήκτρων:

«Αν ωθήσετε την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήσει όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, που θα συμπαρασύρει τις τιμές του πετρελαίου και θα δημιουργήσει επιπτώσεις πολύ χειρότερες από αυτές του 2008…
…Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία που θα βρισκόταν αντιμέτωπη ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές. Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα».


Η Ελλάδα, λοιπόν, έξω από το ευρώ πυροδοτεί τη γενική κατάρρευση της ΕΕ και ολόκληρου του παγκοσμιοποιημένου κόσμου: Του κόσμου της λεηλασίας των λαών και των εθνών, του κόσμου της οικονομικής και χρηματιστηριακής βαρβαρότητας και κτηνωδίας…

Το δίλλημα, συνεπώς, «ευρώ ή χάος» δεν είναι ψευτοδίλημμα για τον κόσμο των αγορών και του χρήματος, αλλά ΥΠΑΡΚΤΟ δίλημμα: Στρατηγικό διακύβευμα του κόσμου των αγορών και του χρήματος, των διεθνών ληστών…

Αυτό που δεν θέλουν να δούνε ή το αποκρύβουν είναι τούτο: Ότι ΚΑΝΕΝΑ γιατροσόφι, καμία θεραπευτική συνταγή, δεν μπορεί να σώσει την κατάρρευση της ΕΕ, της ευρωζώνης και του ευρώ, συνακόλουθα την παγκόσμια κατάρρευση των πλανητικών μηχανισμών της Νέας Τάξης.

Αν υπήρχαν τέτοιες «θεραπευτικές συνταγές» θα είχαν ήδη εφαρμοστεί για να μην φτάσουν στη σημερινή, δραματική κατάσταση: Ένα βήμα πριν από τα τάρταρα της κατάρρευσης…

Καμία δύναμη δεν μπορεί να διασώσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, συνακόλουθα την κατάρρευση του ευρώ και της ΕΕ: Οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας δεν καταργούνται με «γιατροσόφια» και με τη γιγαντωμένη λεηλασία και κτηνώδη καταστροφή των εθνικών κοινωνιών και των λαών…

Και εδώ, πλέον, ερχόμαστε στην πολιτική διάσταση του ζητήματος: Στα νανουριστικά παραμύθια της ευρύτερης «αριστεράς» και του ΚΚΕ.

Αυτές οι δήθεν «αριστερές» και κομμουνιστικές δυνάμεις εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με το νεοταξικό καθεστώς: Περιορίζονται, απλώς, στην τρομοκρατική υφή του «ευρώ ή χάος» και στο γεγονός ότι αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα…

Το στρατηγικό διακύβευμα της παγκοσμιοποίησης το θεωρούν ψευτοδίλημμα και το χειρότερο: Δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αγωνίζονται για τη διάσωση του ευρώ και της ΕΕ, για τη διάσωση των μελλοθανάτων, των τελεσίδικα νεκρών…

Εδώ έρχεται το αναπόφευκτο ΤΕΛΟΣ του ευρώ και αυτοί αγωνίζονται απεγνωσμένα για τη διάσωση του ευρώ: Βλέπουν ρόδινα όνειρα πριν και από το δικό τους ΤΕΛΟΣ…

Ο ίδιος ο παγκόσμιος καπιταλισμός θέτει ως στρατηγικό δίλημμα το «ευρώ ή χάος» και αυτοί σφυρίζουν κλέφτικα, ΑΝΤΙ να αναδείξουν το θάνατο του ευρώ και το σπουδαιότερο: Ότι ο θάνατος του ευρώ και της ΕΕ, η κατάρρευση του πλανητικού ιμπεριαλισμού δεν είναι «ΧΑΟΣ», αλλά η ΑΦΕΤΗΡΙΑ για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ανάπτυξη και μία νέα ΟΡΓΑΝΩΣΗ των κοινωνιών και των λαών…

Η «αριστερά» υποκλίνεται στο μύθο του «χάους» έξω από το ευρώ, αντί να οπλίσει ιδεολογικά και πολιτικά τον ελληνικό λαό για το αναπότρεπτο της κατάρρευσης του ευρώ και τη ΕΕ, ΚΑΙ το σπουδαιότερο: Να επεξεργαστεί και να αναδείξει ένα ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ σχέδιο εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ, πριν η έξοδος συντελεστεί ξαφνικά, με εντελώς απροετοίμαστο τον ελληνικό λαό, προκαλώντας πρόσθετα δεινά…

Αντί η «αριστερά» να προετοιμάσει και να οργανώσει το λαό προς την κατεύθυνση της αντικειμενικά αναπόφευκτης εξόδου από το ευρώ, περιμένει παθητικά το πότε η ακαριαία έξοδος θα υλοποιηθεί…

Το χειρότερο: Εγκλωβίζει τον ελληνικό λαό στην ΟΥΤΟΠΙΑ της διάσωσης του ευρώ. Σέρνεται δηλαδή πίσω από τη στρατηγική του πλανητικού ιμπεριαλισμού: «Ευρώ ή χάος»…

Αυτή τη μυωπία της «αριστεράς» (προϊόν της καθεστωτικής τους ενσωμάτωσης) αλλά και του ΚΚΕ (το οποίο απλώς καταγγέλλει την ΕΕ χωρίς να προετοιμάζει για το αναπόφευκτο της εξόδου) θα την πληρώσει για άλλη μια φορά και πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα βρεθεί ΕΝΤΕΛΩΣ απροετοίμαστος (ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά) στο καθεστωτικό «χάος» της εξόδου από το ευρώ, και με το κρανίο στουπωμένο από τους «αριστερούς» μύθους, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ: Τους μύθους της διατήρησης της χώρας μας στο ευρώ και την ΕΕ, στη διατήρηση της ελληνικής κοινωνίας ΕΝΤΟΣ ενός «σώματος» που ξεψυχάει… 


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποκάλυψη: Μεγάλη έρευνα της ΤτΕ και της Attica Bank για τα δάνεια Καλογρίτσα

Μια μεγάλη αποκάλυψη, για το πώς στην «μπανανία» του νότου ή την «Κολομβία των Βαλκανίων» συνεχίζει να βασιλεύει η λαμογιά, η ρεμούλα και η βρόμικη αντιπαράθεση με χτυπήματα κάτω από τη μέση, θα κάνει σήμερα το Antinews.

Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσουμε με την αλλαγή στη ταυτότητα της εφημερίδας Documento. Απουσιάζει το όνομα του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος ήταν από την αρχή ο χρηματοδότης της προσπάθειας του Κώστα Βαξεβάνη, του γνωστού «πιστολιού» του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως φαίνεται η εταιρεία « Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας AE” μετονομάζεται σε “Media Doc ΑΕ”. Η “Media Doc” είναι πλέον η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα “Documento”. Το αρχικό της μετοχικό κεφάλαιο των 8 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μειώθηκε σε 5 εκατ. ευρώ. Μέτοχος και πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ιωάννης Καλογρίτσας.

Αυτό ως αρχή μιας «περίεργης» αλλαγής που έγινε μόλις αφ’ ότου ξεκίνησε η φυλλάδα του Βαξεβάνη η οποία πρόλαβε να προκαλέσει αίσθηση με τα στημένα της ρεπορτάζ. Και βεβαίως με το γεγονός ότι ο στόχος της ήταν να πουλάει 150 χιλιάδες φύλλα την εβδομάδα αλλά έχει «κάτσει» πάνω – κάτω στα 20 χιλ. φύλλα.

Πάμε λοιπόν στο «ζουμί» της υπόθεσης. Μετά τη Μαρέβα και τον Μητσοτάκη ή τον Άδωνι ή όποιον άλλον «εχθρό» του ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα χθες δημοσίευσε ένα θέμα που έλεγε ότι πλούσιοι σπάνε τα capital controls και βγάζουν δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και μάλιστα χωρίς να τους εμποδίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ό,τι γίνεται δηλαδή κομπίνα εν γνώσει της ΤτΕ που δεν σταματά την υπόθεση αυτή. Μάλιστα, τονίζεται ότι ακόμη και η εκροή καταθέσεων 2 δις τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται σ’ αυτό το γεγονός.

Δεν θα υπεισέλθουμε στην τεχνική ανάλυση του θέματος, άλλωστε, αν έφευγαν πράγματι δισεκατομμύρια κάποιος θα το έπαιρνε χαμπάρι, κανείς δεν θα ρίσκαρε την καριέρα του ή να πάει φυλακή. Και να πούμε και κάτι άλλο. Όσοι έχουν δισεκατομμύρια τα είχαν βγάλει πριν το έγκλημα του Τσίπρα με το δημοψήφισμα. Σ’ εκείνους τους εγκληματίες που διέλυσαν τη χώρα δεν θα αφιερώσει χώρο ο κ. Βαξεβάνης;

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Ο Καλογρίτσας φεύγει, δήθεν, από την ταυτότητα της εφημερίδας που χρηματοδοτεί και την ίδια ημέρα δημοσιεύεται ρεπορτάζ για υποτιθέμενο σκάνδαλο με την ανοχή της ΤτΕ.

Αποκαλύπτουμε, λοιπόν, σήμερα ότι τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα της ΤτΕ αλλά και της νέας διοίκησης της Attica Bank, για τα δάνεια που δόθηκαν στον εργολάβο κύριο Καλογρίτσα. Κι όχι μόνον σ’ αυτόν αλλά και σε όλους τους κολλητούς και φίλους των υπουργών της κυβέρνησης οι οποίες έχουν «κολλητές» σχέσεις με τον εργολάβο.

Εδώ, όμως, μας ενδιαφέρουν τα «θαλασσοδάνεια» του Καλογρίτσα, πόσα πήρε, γιατί τα πήρε, με τι εγγυήσεις και ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν το «οκ», αν υπήρχαν δηλαδή πολιτικές παρεμβάσεις.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και οι ελεγκτές λένε ότι έχουν βρει σημεία και τέρατα. Π.χ. για το πώς κατάφερε ο Καλογρίτσας να φτάσει μέχρι και τηλεοπτική άδεια και με τίνος τις εγγυητικές επιστολές. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα για να μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει στην τράπεζα των μηχανικών, κι αν γι’ αυτό η κυβέρνηση ήθελε να την κάνει δική της ώστε να συνεχίσει να δίνει θαλασσοδάνεια.

Περιέργως, λοιπόν, ενώ ετοιμάζονται να βγουν πορίσματα η εφημερίδα του Καλογρίτσα αλλάζει την ταυτότητα και αποφασίζει να χτυπήσει τον φορέα που διενεργεί την έρευνα, δηλαδή την ΤτΕ.

Και κάτι ακόμη σημαντικό. Επειδή τέτοια ρεπορτάζ περνάνε πριν από το Μαξίμου, είναι δεδομένο ότι έχει τις «ευλογίες» της κυβέρνησης. Κάποιοι δηλαδή στην κυβέρνηση επιχειρούν να ρίξουν προπέτασμα καπνού προκειμένου να αποκρυβεί το τι έγινε στην Αττικής με τον κολλητό της κυβέρνησης, γνωστό και ως «κόκκινο εργολάβο», αλλά όχι μόνο μ’ αυτόν.

Δεν τους έχουν ενημερώσει ότι οι έρευνες αυτές δεν σταματάνε κι επειδή είναι ανεξάρτητες δεν μπορούν να έχουν πολιτικές παρεμβάσεις;

Είναι πλέον φανερό γιατί άνοιξε εφημερίδα ο «Δημοσιογράφος». Το καταλαβαίνει κανείς από τα δημοσιεύματα και τη στοχοποίηση των αντιπάλων του αφεντικού. Όμως, τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν, καταθέσεις παίρνουν οι εισαγγελείς και έρχεται η ώρα της κρίσης.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλάζουν όλα στις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Με μια σημαντική καινοτομία θα γίνουν φέτος οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δάσκαλοι και καθηγητές θα μπορέσουν από το σπίτι τους να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μετάθεσης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αφού μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Παιδείας στο «Εθνος» έως το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί η φετινή εγκύκλιος για τις μεταθέσεις και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν οι μεταθέσεις νωρίτερα από πέρυσι (σ.σ.: έγιναν τον Ιούλιο) και σε κάθε περίπτωση πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, η έγκαιρη ανακοίνωση των μεταθέσεων είναι εφικτή - κάτι στο οποίο θα βοηθήσει και η ηλεκτρονική κατάθεση των αιτήσεων.

Επίσης, όπως τόνισαν στο «Εθνος» παράγοντες του υπουργείου, αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων καθώς και η ενιαία μοριοδότηση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει γίνει και η επικαιροποίηση των φακέλων των εκπαιδευτικών μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων.
Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να θεσμοθετήσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για όλες τις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών, έτσι ώστε την 1η του Σεπτέμβρη να βρίσκονται οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, ζητούν όλες οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και διορισμοί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου, και πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους να έχουν προσληφθεί αναπληρωτές σε ενδεχόμενα λειτουργικά κενά.
Επικαιροποίηση ασθενειών

Οπως υπογραμμίζει και ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ κ. Πεππές, ακόμη δεν έχει γίνει και η επικαιροποίηση του καταλόγου των ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 50/96 και παρά το γεγονός ότι έχει διαβιβασθεί εδώ και αρκετό διάστημα η αναμενόμενη απόφαση επικαιροποίησης από το ΚΕ.Σ.Υ. του υπουργείου Υγείας.

Οπως αναφέρει ο κ. Πεππές, στα 21 χρόνια που έχουν περάσει, έχουν δυστυχώς διαγνωστεί ένα πλήθος νέων ασθενειών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ένταξη στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης συνάδελφοι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό ότι την περυσινή χρονιά ικανοποιήθηκαν μόνο 404 αιτήσεις Γενικών Μεταθέσεων, οι λιγότερες σε πλήθος διαχρονικά.
Οσον αφορά τον αριθμό των μεταθέσεων που θα εγκριθούν για φέτος, ο κ. Πεππές υπογραμμίζει ότι οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες και τονίζει: Η μη επαναφορά του ωραρίου μας στο πλαίσιο του 2013, οι συγχωνεύσεις τμημάτων τομέων της Β' ΕΠΑΛ, το εφεύρημα του χαρακτηρισμού «μη παρακολουθών» για μαθητές, η μείωση του διδακτικού ωραρίου κατά 3 ώρες στο Γυμνάσιο, ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, η αυξημένη κινητικότητα για τη συμπλήρωση ωραρίου, η κατάργηση της διδακτικής απαλλαγής για τους υπευθύνους εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής και η κατάργηση θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δεν επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις φετινές μεταθέσεις.

Κατά τα λοιπά χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου 42 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02-Φιλολόγων, ΠΕ03-Μαθηματικών, ΠΕ70-Δασκάλων, ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, ΠΕ19-20-Πληροφορικής και ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδών για απασχόληση σε ΔΥΕΠ στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Ενταξη προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα» του Εθνικού Προγράμματος Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης 2014-2020. Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από σήμερα έως και την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του διευθυντή Εκπαίδευσης σε ΔΥΕΠ μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Οι πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανόμενων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.grΠηγή: Εθνος και  πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Μυστικοί» αστυνομικοί σε ΜΕΤΡΟ-λεωφορεία-τρόλεϊ

Ένα νέο σχέδιο επεξεργάζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αναφορικά με την προστασία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των πανάκριβων μηχανημάτων που έχουν εγκατασταθεί σ’ αυτά για να ακυρώνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τόσκας έχει ήδη ζητήσει από τους αρμοδίους να συγκροτηθεί μια ομάδα μυστικών αστυνομικών, οι οποίοι θα κυκλοφορούν σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, σε λεωφορεία και σε τρόλεϊ με πολιτικά, καιροφυλακτώντας για κάποιον ανεγκέφαλο «μπαχαλάκια» που θα θελήσει να σπάσει τα πανάκριβα μηχανήματα. Και τότε θα επιλαμβάνονται καταλλήλως…πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παναγιώτης Ρήγας: Δεν είναι "φετίχ" το αφορολόγητο

Το αφορολόγητο δεν είναι "φετίχ", δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στις "υποχωρήσεις" που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές και να κλείσει την αξιολόγηση, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

Δεν είναι "φετίχ" το οτιδήποτε, δεν το λέω για να πάμε σε μείωση του αφορολόγητου, αλλά αν μια μείωση του αφορολόγητου διευκολύνει να κλείσει η αξιολόγηση, τότε να το συζητήσουμε, δήλωσε ο κύριος Ρήγας, επισημαίνοντας πως κάθε τι θα πρέπει να εξετάζεται στο σύνολο, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα πάντα με το protothema.gr, κατά την εκτίμηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, η απαίτηση των δανειστών για προληπτικά μέτρα μετά το 2018 είναι αντιδημοκρατική και είναι πολιτική επιλογή και στάση. Ο ηγετικός κύκλος των δανειστών που αποφασίζει δεν αποδέχεται ότι η κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει την συμφωνία επιτυχώς και δεν προχωρά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, για το οποίο όμως δέχεται πιέσεις, είπε.

Το ζητούμενο που πρέπει να απαντηθεί είναι ότι, παρά τα στοιχεία ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε θετικό δρόμο και προβλέπεται ανάπτυξη για το 2017 και 2018, δεν υπάρχει άρα κανένα στοιχείο να διαμορφώνει τις απαιτήσεις που ακούγονται, μας ζητούν μέτρα, τόνισε ο κύριος Ρήγας.

"Προληπτικά μέτρα το να κάνεις και να στο ζητά κάποιος ξεπερνά τα όρια της όποιας δημοκρατίας", επισήμανε και πρόσθεσε πως "είναι μια πίεση που έχει πολιτική λογική, που λέει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει, ενώ ο ηγετικός πυρήνας που επιλέγει αυτές τις πολιτικές δεν το ήθελε".

Η συμφωνία έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο, εμείς έχουμε κάνει και παράπλευρα πράγματα που έχουν ανακουφίσει και δώσαμε το δικό μας στίγμα, πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως "έχουμε υλοποιήσει το 70%, υπάρχει ένα κενό που είναι τα μέτρα που ζητάνε".

"Τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα 4 δισ. που ζητούν δεν στέκουν, δεν έχουν λογική", επανέλαβε.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρραγής και όλοι μα όλοι θεωρούμε και πιστεύουμε ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε. Όλα θα είναι διαχειρίσιμα και αντιμετωπίσιμα και δεν θα επιτρέψουμε να έρθει το σύστημα το πολιτικό της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα είμαστε ενωμένοι για να υπάρξει καλύτερη προοπτική για την χώρα, δήλωσε ο κύριος Ρήγας αναφορικά με το αν οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν την όποια συμφωνία έρθει με τους δανειστές.

Εκλογές δεν θα υπάρξουν, δεν χρειάζεται, ζημιώνει την προσπάθεια αυτή την ώρα, πρόσθεσε και επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως: "Ο κύριος Μητσοτάκης είναι που λέει "βαστάτε, μην κλείνετε την αξιολόγηση κι εμείς θα τον ρίξουμε"".

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του βουλευτή και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, σε σχέση με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κύριος Ρήγας είπε: "Είμαστε ένα κόμμα που ο καθένας μπορεί και δικαιούται να έχει τις προσωπικές του απόψεις, όμως η απόφαση των οργάνων καθορίζει την πορεία του κόμματος".

Δεν υπάρχει ζήτημα συνεργασίας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη που διαθέτει πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην προηγούμενη κατάσταση της χώρας. Με τους ΑΝΕΛ μας χωρίζουν πολλά, όμως μας ενώνει ένα και σημαντικό: Κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο το χτύπημα κατά της διαπλοκής και διαφθοράς, δεν ανοίγει κανένα ζήτημα αυτή τη στιγμή, ανέφερε σχετικά.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εργαζόμενοι πληρώνονται με κουπόνια και κάρτες Βουλγαρίας

Υπερωρίες που πληρώνονται με κουπόνια, μπόνους που επιβραβεύονται με «τίκετ» και εργαζόμενοι αντιμέτωποι με «νέες μισθοδοσίες» είναι η κατάσταση που επικρατεί πια στην ελληνική αγορά. Περίπου στους 200.000 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι με αυτό τον τρόπο καλύπτουν το 20%-25% των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, μεγάλες εταιρίες αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο στοχεύουν «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους». Αυτό όμως που τελικά συμβαίνει είναι να υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) υποχρεώνοντάς τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών τα εκπτωτικά κουπόνια.

Συμβεβλημένα ταχυφαγεία μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο πως περίπου το 20%-25% του ημερήσιου τζίρου τους αφορά τα «τίκετ» που λαμβάνουν. Οι ηλικίες που περισσότερο τα προσκομίζουν φαίνεται να είναι νέοι κάτω των 30 ετών. Τα συνηθέστερα κουπόνια που λαμβάνουν είναι αξίας ενός ή δύο ευρώ και όπως εξηγεί η υπάλληλος δεν μπορούν να δοθούν ρέστα αλλά ούτε και οι πελάτες να αφήσουν φιλοδώρημα στο προσωπικό, με αποτέλεσμα είτε να συμπληρώνουν χρήματα είτε να μένει ένα μικρό ποσό αχρησιμοποίητο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο πρώην εργαζόμενη σε πολύ γνωστή τηλεφωνική εταιρία, «εγώ αναγκαζόμουν να ζητάω σε συγγενείς αλλά και από φίλους των γονιών μου να παίρνουν τα τίκετ που μου δίνονταν από τη δουλειά μου (αξίας περίπου 250 ευρώ – αφού εργαζόμουν ως ημιαπασχόληση και με τις υπερωρίες έφτανα το 8ωρο) και να παίρνω το αντίστοιχο αντίτιμο», ενώ συμπληρώνει πως «αν είσαι 23 χρόνων και μένεις με την οικογένειά σου, χρειάζεσαι μετρητά για να καλύπτεις τα προσωπικά σου έξοδα και όχι κουπόνια τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε συμβεβλημένα καταστήματα ή σούπερ μάρκετ».

Προσλήψεις και πληρωμές μέσω... Βουλγαρίας

Ανάμεσα στις καταγγελίες που έκανε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ήταν μία ακόμη κατάσταση η οποία αφορά προσλήψεις που γίνονται στη Βουλγαρία αλλά για εργασία στην Ελλάδα, με βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες. Επί της ουσίας, πρόκειται για εταιρίες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου και ιδρύουν εταιρίες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνοντας Ελληνες εργαζομένους με έδρα το εξωτερικό. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, πάντως, έχει καλέσει ήδη το ΣΕΠΕ σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και την οικονομική Αστυνομία σε εκτεταμένους ελέγχους.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο βάθος Κούλης..

  Για να δούμε τώρα τί έχουμε εδώ;
     Πρώτα απ' όλα έχουμε μία κυβέρνηση που δεν ξέρει τί θέλει.
     Λάθος. Ξέρει τί θέλει. Συνεχόμενη εξουσία. 
     Αλλά δεν ξέρει πώς θα το πετύχει αυτό.

     Αν υπογράψει όσα της ζητούν οι τοκογλύφοι "εταίροι" φοβάται πως θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση γι αυτήν είτε
αντιμέτωπη με κοινωνικές αντιδράσεις,
     ..ή, στην χειρότερη, με την πλήρη αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε όσα άλλοι υπογράφουν για λογαριασμό τους,
     ..με αποτέλεσμα το οποιοδήποτε νέο "πρόγραμμα" να πάει κατά διαόλου, παίρνοντας μαζί του πινόκια, μπούληδες και υπόλοιπους τυχαίους και τυχάρπαστους.

     Αν δεν υπογράψει, τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει είτε σε εκλογές, είτε σε δημοψήφισμα.
     Αλλά ούτε εκλογές θέλει κανείς από κυβέρνηση και αντιπολίτευση,
     ..και το δημοψήφισμα είναι μιά λέξη που αν την προφέρουν τα πρωθυπουργικά χείλη θα καούν όπως ο ήλιος καίει τον βρυκόλακα.

     Δεύτερον, έχουμε ένα eurogroup όπου τα πάντα είναι ανοιχτά.
     Απ΄ την πολιτική συμφωνία μέχρι το  "ρε δεν πάτε στον διάολο, λέω εγώ!", με ελαφρό προβάδισμα του δεύτερου.

     Με αυτά τα δύο στοιχεία το blog θα επιχειρήσει μία πρόβλεψη: οι εκλογές είναι μάλλον κοντά.
     Γιατί; Διότι ενώ στο εσωτερικό δε τις θέλει κανείς, θα τις θελήσουν μάλλον τα αφεντικά του εξωτερικού.
     Και πάλι γιατί; Διότι αυτό που μόνο συμφέρει τους τοκογλύφους είναι μιά σχετική ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας μας. Μόνο αυτό συμφέρει τα εισπρακτικά και ληστρικά τους σχέδια.
     Αν πιέσουν την κυβέρνηση με εκβιασμούς να υπογράψει απίθανα πράγματα ή κοινωνική ηρεμία μάλλον θα χαθεί.
     Το ίδιο θα χαθεί η ηρεμία παντού, και μέσα, αλλά και στην Ευρώπη αυτή τη φορά, αν πιέσουν για grexit.  Σου λέει: "για τέτοια είμαστε τώρα που καίγεται ο κ@λος μας με τις δικές μας εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και αλλού;"
     Οπότε τί μένει
     Να σπρώξουν πέρα τον "αριστερούλη" πρωθυπουργό, και να τον αναγκάσουν να κάνει εκλογές,
     ..στηριζόμενοι στην εγνωσμένη ηλιθιότητα του ελληνικού λαού που θα τρέξει να ψηφίσει Κούλη,
     ..ο οποίος, όπως ελπίζουν(!) οι τοκογλύφοι, θα τους προσφέρει την σχετική ηρεμία στο εσωτερικό για το υπόλοιπο 2017, ή τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου. 
     Μετά, γαία πυρί μιχθήτω.
    Ένα καλό grexit, κι όξω π@ύστη απ΄την παράγκα!

     Όλες αυτές οι εκτιμήσεις του blog μπορεί να είναι εντελώς λάθος.
     Κρατάμε όμως σαν σίγουρο πως τα πάντα είναι ανοιχτά. 
     Κι όταν είναι όλα ανοιχτά,
     ..ανοιχτή είναι και η πιθανότητα σωτηρίας μας.
  
    Έστω και από σπόντα. Κατά λάθος.
     Παράπλευρη απώλεια στις κινήσεις του συστήματος.
     Ας είμαστε σε επιφυλακή!..
      πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα

Άγνωστα άτομα προκάλεσαν φθορές, χθες στις 20:00, σε ακυρωτικά μηχανήματα στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη» και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.
 
Η αστυνομία αναζητά τους δράστες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΦΙΑΛΤΗΣ… ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Τα κοινωνικά «ασφάλιστρα» που θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις που θα δεχθούν από το 2019 οι φορολογούμενοι από τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των συντάξεων «παζαρεύει» η κυβέρνηση με τους δανειστές, για να καταφέρει να περάσει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί τώρα να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν από το 2019. Το πιθανότερο όμως είναι πως θα πρέπει να περιμένει ως το 2020, όταν θα επιβεβαιωθεί ότι οι στόχοι καλύφθηκαν, προκειμένου να εφαρμόσει τα αντισταθμιστικά μέτρα και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ.

Αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι από την εφαρμογή των μέτρων – αντίμετρων το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές κάποια αντίμετρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περίπτωση υπερπλεονάσματος, ενώ και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του ανέφερε ότι είναι δυνατή η μείωση συντελεστών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, αν μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Βέβαια, για να υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος θα πρέπει να συνεχιστεί η υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων και το ΑΕΠ να αυξηθεί με τους προβλεπόμενους υψηλούς ρυθμούς.


pinakaki

Τα επώδυνα μέτρα

Στο πακέτο των σκληρών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που συζητά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς περιλαμβάνει:

1 Μείωση αφορολόγητου ορίου. Δεδομένη είναι πλέον η δραστική μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά. Το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου θα καθορίσει το «κούρεμα» που θα γίνει τελικά σε αυτό. Τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι με τους δανειστές δίνουν και παίρνουν με την Αθήνα να επιδιώκει το «ψαλίδι» να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Εάν το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ σήμερα προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.900 ευρώ τότε το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ ενώ αν περιοριστεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, το όφελος θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Το όφελος αυτό προκύπτει με τη μείωση της έκπτωσης φόρου χωρίς να αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια και οι φορολογικοί συντελεστές.

Η πρόταση του ΔΝΤ

Ωστόσο, το ΔΝΤ, στην έκθεση του, επικεντρώνεται στη μείωση του αφορολόγητου και σε αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με έναν ουδέτερο τρόπο. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% (σήμερα οι συντελεστές κυμαίνονται από 22% έως και 45%). Βέβαια η μείωση αυτή ευνοεί κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.


pinakaki1

Τα σενάρια

Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση του έμμεσου αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.900 – 6.000 ευρώ τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που ξεκινούν από 22 ευρώ για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα 6.000 ευρώ και φθάνει τα 602 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι, θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο.

Εάν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ τότε οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα είναι μικρότερες αλλά και πάλι όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 22 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα 7.100 ευρώ, ανεβαίνουν στα 220 ευρώ για φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και καταλήγουν στα 360 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω.

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Εκτός από το αφορολόγητο όριο στο στόχαστρο βρίσκονται και οι υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει μετά τις απανωτές καταργήσεις. Υποψήφιες για κατάργηση ή περικοπή είναι οι ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης, η παρακράτηση φόρου καθώς και οι εκπτώσεις που εφαρμόζονται στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση ή ο περιορισμός των εκπτώσεων φόρου που ισχύουν σήμερα θα επιβαρύνει σημαντικά τους φορολογούμενους, κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και τους συνταξιούχους.
Ειδικότερα στο κρεβάτι του Προκρούστη βρίσκονται:

• Ιατρικές Δαπάνες: Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής με το κόστος για το ελληνικό δημόσιο να ανέρχεται στα 120,6 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι εξετάζεται να ενταχθεί τμήμα της φοροαπαλλαγής στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά από το 2018 που προωθείται.

• Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από την περίοδο 2018-2019 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ.

• Παρακράτηση φόρου. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί τους αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

• Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σήμερα παρέχεται υπό προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, επιφάνεια κατοικίας) έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται οι προϋποθέσεις αυτές (εισοδηματικά κριτήρια, επιφάνεια, επιφάνεια ακινήτου) να περιορισθούν και να αφορούν λιγότερους φορολογούμενους. Οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται στο ποσό των 107 εκατ. ευρώ.

Επιβολή φόρου πολυτελείας 10% στα δερμάτινα

Είναι μια πρόταση που έπεσε τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να κάνουν τους υπολογισμούς. Ο φόρος πολυτελείας 10% που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο θα αφορά όλα ανεξαιρέτως τα δερμάτινα είδη και τεχνουργήματα (παπούτσια, τσάντες, σακίδια, πορτοφόλια κ.ά.) και όχι σε περιορισμένα όπως ισχύει σήμερα (δέρματα που προέρχονται από άγρια ζώα, κροκόδειλους, ερπετά κ.ά.).

Τα αντίμετρα

Η κυβέρνηση θυσιάζοντας το αφορολόγητο όριο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ζητά να υπάρξουν αντίβαρα στο νέο βαρύ «λογαριασμό» μέτρων ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο. Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται ο Ευκλ. Τσακαλώτος με τους θεσμούς περιλαμβάνονται:

1 Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από το 13% στο 12%. Το μέτρο θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε:

• βασικά είδη διατροφής, όπως τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποίιας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά,
• φαρμακευτικά προϊόντα,
• λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης,
• υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
• όλα τα βασικά τρόφιμα ενώ ελάφρυνση θα υπάρξει και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού όπως και στη διαμονή σε ξενοδοχεία.

2 Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός θεωρείται το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά μέτρο καθώς αποδίδει στα δημόσια ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να περάσει μέσα από τον εξορθολογισμό του φόρου με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξίων στις τιμές που επικρατούν στην αγορά και προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν από τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μεγαλοιδιοκτήτες.

3 Μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ). Η πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με τη μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.900 – 7.000 ευρώ που ζητούν οι δανειστές ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

4 Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων που ανέρχεται σήμερα στο 29%. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του εισηγείται τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παιδιά-σκλάβοι: Τους κλέβουν τις ζωές και την αθωότητα

Τα αρυτίδωτα παιδικά χέρια θεωρούνται «ιδανικά εργαλεία» λόγω μεγέθους και χαμηλού εργατικού κόστους.

Παιδιά-σκλάβοι ράβουν τζιν παντελόνια στο Μπανγκλαντές. Φτιάχνουν κοσμήματα στο Τζαϊμπούρ και τούβλα στην Τελανγκάνα της Ινδίας. Υφαίνουν το βαμβάκι στην Μπουρκίνα Φάσο. Κάνουν οικιακές εργασίες στο Νεπάλ. «Δουλεύουν» σε μασαζάδικα και ping pong σόουζ σε στριπτιζάδικα στην Ταϊλάνδη. Γίνονται σύγχρονες σταχτοπούτες στο βορειοαφρικανικό Μαγκρέμπ: υπηρέτριες και σκλάβες του σεξ. Και σκοτώνονται στην πρώτη γραμμή ακήρυχτων πολέμων, αμούστακα στρατιωτάκια, στη μαύρη ήπειρο, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική.

Οι αριθμοί σοκάρουν. Υπάρχουν 30 εκατομμύρια σκλάβοι στον κόσμο, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενημερωτικού ιστότοπου Digital Journal, ο οποίος έχει έδρα τον Καναδά.

Περίπου 168 εκατομμύρια παιδιά –το ένα στα δέκα παγκοσμίως– εργάζονται αμειβόμενα με ψίχουλα, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο και να παίζουν με τους συνομηλίκους τους, στους τομείς της γεωργίας, στις κατασκευές, τη βιοτεχνία και τη βαριά βιομηχανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Κι όλα αυτά δίχως να συνυπολογίσουμε τους ανήλικους πρόσφυγες που έπεσαν θύματα απαγωγών, τράφικινγκ, σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας και λαθρεμπορίου οργάνων όταν άφησαν πίσω τους τις εμπόλεμες ζώνες με το όραμα μιας νέας ζωής στην πολιτισμένη Δύση.

Κληρονομούν το καθεστώς του σκλάβου

Η πρόσφατη διάσωση περίπου 200 παιδιών –από τεσσάρων έως δεκαέξι ετών- στην Τελανγκάνα της Ινδίας, όπου εργάζονταν σε καμίνι παραγωγής τούβλων, ήταν η τελευταία ηχηρή αφορμή για να ανοίξει άλλη μια φορά το ζήτημα της παιδικής δουλείας στον κόσμο. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Χαμόγελο», μίας εκστρατείας για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και την εύρεση αγνοούμενων παιδιών στην αχανή ινδική επικράτεια.

Ανάμεσα στις χειρότερες χώρες του κόσμου όσον αφορά την παιδική εργασία ξεχωρίζουν η Σομαλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μιανμάρ, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Ζιμπάμπουε, η Υεμένη, το Μπουρούντι - και φυσικά η Ινδία και η Κίνα.

Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι αντί να κληρονομήσουν περιουσία ή έστω χρέη κληρονομούν το καθεστώς του σκλάβου. Οπως συμβαίνει στη Μαυριτανία, μια χώρα όπου η δουλεία είναι ριζωμένη στη μαυριτανική κοινωνία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό σύγχρονων σκλάβων διεθνώς αναλογικά με τον πληθυσμό: είναι περίπου 600.000 άνθρωποι, ποσοστό 17% του επίσημου πληθυσμού (περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι). Ακολουθούν το Ουζμπεκιστάν, η Αϊτή και το Κατάρ.

Τα ματωμένα ρούχα του Μπανγκλαντές

Τα παιδιά της Βολιβίας εργάζονται συχνά σε ορυχεία, του Ελ Σαλβαδόρ σε φυτείες καφέ. Στην Μπουρκίνα Φάσο παιδιά σκάβουν στα βαμβακοχώραφα. Για τη Βόρεια Κορέα έχουν διαρρεύσει αρκετές ιστορίες που αφορούν τις απάνθρωπες συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας ανηλίκων. Το Μπαγκλαντές έχει ακουστεί στα πέρατα του κόσμου ως το κράτος των ματωμένων ρούχων με μικρούς και μεγάλους να γαζώνουν τζιν παντελόνια σε ετοιμόρροπα κτίρια.

Η παιδική δουλεία ακμάζει και στα Βαλκάνια. Πρόσφατα στη Ρουμανία η εισαγγελία άσκησε δίωξη για εμπορία ανηλίκων καθώς υπήρξε καταγγελία πως παιδιά-σκλάβοι φτιάχνουν τα σοκολατένια αυγά Kinder-έκπληξη.

Ισως το πιο αποκρουστικό πρόσωπο των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων είναι τα παιδιά-στρατιώτες, μία πανάρχαια τακτική χρησιμοποίησης ανηλίκων τόσο από κυβερνητικούς όσο και από αντάρτικους στρατούς και ένοπλες πολιτοφυλακές. Σύμφωνα με υπολογισμούς της UNICEF ο αριθμός των ένστολων κάθε είδους, ηλικίας κάτω των 18 ετών, είναι περίπου 250.000 – όχι μόνο αγόρια αλλά και κορίτσια. Τα ανατριχιαστικά βίντεο με λιλιπούτειους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που υποχρεώνονται να εκτελούν προδότες ή ομήρους μαρτυρούν την έκταση του φαινομένου.

Ινδία: από τα τούβλα στα διαμάντια

Ας κάνουμε μια στάση στην Ινδία όπου εκτός από τα παιδιά των τούβλων, αυξάνονται και πληθύνονται τα παιδιά των διαμαντιών, εκείνα που προσπαθούν να δώσουν σχήμα και λάμψη στις πέτρες με αποτέλεσμα να χέρια τους να είναι μόνιμα πράσινα από τη χημική σκόνη που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη κατεργασία, ενώ όσο περνούν τα χρόνια εμφανίζουν σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 14 εκατομμύρια παιδιά ζουν υπό καθεστώς δουλείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του India Express.

Οσο για την ηλικία των παιδιών των σύγχρονων ινδικών σκλαβοπάζαρων; Από πέντε έως δεκαεπτά χρόνων. Περισσότερα από τα μισά εκτελούν γεωργικές εργασίες και το ένα τέταρτο απασχολείται στις κατασκευές. Αρκετά εργάζονται στη βιομηχανία των διαμαντιών, στην πόλη Τζαϊπούρ της Ινδίας, στη ροζ πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, η οποία μαζί με τη Σουράτ είναι τα κατεξοχήν ινδικά κέντρα διαμαντιών. Εκεί εργάζονται χιλιάδες παιδιά που ξεκινούν ως δόκιμοι με μοναδική τους ανταμοιβή μια κούπα ρύζι. Στη συνέχεια κερδίζουν λίγα ευρώ τον μήνα για εργασία 12 ωρών την ημέρα. Εργάζονται δίχως διαλείμματα πάνω στο τσιμέντο και ενίοτε στο λασπωμένο χώμα για να σμιλέψουν τα διαμάντια που εφοδιάζουν τις δυτικές αγορές κοσμημάτων.

«Αν θες να βγάλεις χρήματα, καλύτερα να κάνεις παιδιά παρά να εκτρέφεις γουρούνια» λένε στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, μια από τις περιοχές όπου ανθεί το τράφικινγκ παιδιών. Στην Κίνα σημειώνονται δεκάδες χιλιάδες απαγωγές ανηλίκων κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι καταλήγουν ζητιάνοι, εκπορνεύονται ή περνούν σε εργοστάσια.

Στο Νεπάλ, στο ορεινό βασίλειο του διαλογισμού, έφηβες πωλούνται μερικές χιλιάδες ρουπίες (το πολύ 100 ευρώ), για να γίνουν «καμαλάρι», δηλαδή σύγχρονες δούλες, υποχρεωμένες να εργάζονται έως 16 ώρες ημερησίως υποκύπτοντας και στις σεξουαλικές ορέξεις των εργοδοτών τους, αλλά υπό έναν όρο: να είναι τόσο μεγάλες όσο χρειάζεται για να φτάνουν το τραπέζι και να σερβίρουν και τόσο μικρές ώστε να προσαρμοστούν δίχως αντιρρήσεις στα νέα τους καθήκοντα.

Στην Ταϊλάνδη ακμάζει τόσο ο σεξοτουρισμός όσο και η οικιακή δουλεία. Στις όχθες του ποταμού Μεκόνγκ λένε πως όποιος διαθέτει 3.500 μπατ (περίπου 100 ευρώ) μπορεί να αγοράσει ένα μικρό οικιακό σκλάβο, ο οποίος αυτόματα εγκαταλείπει το σχολείο και φυλακίζεται σε μια κουζίνα μαγειρεύοντας και καθαρίζοντας για χρόνια. Στο Βασίλειο του Χαμόγελου, όπως είναι ευρέως γνωστή η ασιατική χώρα, οι βασικοί λειτουργοί των μασαζάδικων και των ping pong σόουζ είναι ανήλικοι. Το σκλαβοπάζαρο λαμβάνει χώρα με τις ευλογίες του, ιδίως στα σύνορα της Ταϊλάνδης με το Λάος και τη Βιρμανία, όπου συχνάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί παιδόφιλοι.

Στην Κολομβία, στη Βραζιλία, στο Περού, τα παιδιά της ανακύκλωσης κερδίζουν τα προς το ζην μέσα σε τόνους απορριμμάτων. Αναπνέουν μολυσμένο αέρα κι εργάζονται σκυμμένα παρέα με σμήνη εντόμων για ένα πιάτο φαγητό. Αναζητούν μανιωδώς πλαστικό, γυαλί, χαρτί, σίδηρο και χαλκό, με τα μάτια κολλημένα στο έδαφος από το χάραμα μέχρι τη δύση του ηλίου.

Τα παιδιά-στρατιώτες

Ίσως το πιο αποκρουστικό πρόσωπο των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων είναι τα παιδιά-στρατιώτες, σύγχρονη εκδοχή της πανάρχαιας τακτικής να εμπλέκονται ανήλικοι στον πόλεμο. Παιδιά και έφηβοι έως 18 χρόνων στρατολογούνται τόσο από κυβερνητικούς όσο και από αντάρτικους στρατούς, ένοπλες πολιτοφυλακές και αιματοβαμμένα αποσπάσματα θανάτου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της UNICEF (οι οποίοι είναι αδύνατο να είναι ακριβείς…), ο αριθμός των ανήλικων ένστολων κάθε είδους ανέρχεται διεθνώς στις περίπου 250.000 άτομα – όχι μόνο αγόρια αλλά και κορίτσια. Οι ανατριχιαστικές εικόνες με λιλιπούτειους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το βόρειο Ιράκ, οι οποίοι εκτελούν (φωτογραφία) ή σφαγιάζουν αιχμαλώτους μαρτυρούν την έκταση του φαινομένου.

Μπίθι από το Μπανγκλαντές

«Γάζωνα 450 παντελόνια την ημέρα»

Οταν η Μπίθι ξεκίνησε να εργάζεται σε εργοστάσιο ρούχων ήταν δώδεκα χρόνων. Την έστειλαν οι γονείς της για να διευκολυνθούν οι συνθήκες διαβίωσης της πολυμελούς οικογένειας. «Τον πρώτο καιρό γάζωνα κλαίγοντας 480 παντελόνια την ημέρα για ένα δολάριο. Μέχρι που μετά από τρία χρόνια η δουλεία έγινε ρουτίνα» λέει η ίδια. Η καρδιά της όμως πάει να σπάσει κάθε φορά που βλέπει κορίτσια με σχολικές ποδιές. Γιατί η Μπίθι ονειρευόταν να γίνει γιατρός.

Σεϊντού από τη Σενεγάλη

Νεροκουβαλητής και σπουδαστής του Κορανίου

Ο 15άχρονος Σεϊντού είναι ένας Ταλιμπέ (σπουδαστής ιερών κειμένων, όπως οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν), έφηβος ζητιάνος ο οποίος μεγαλώνει σε ένα μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο της Σενεγάλης. Ξυπνά στις έξι το πρωί και η μέρα του ξεκινά μελετώντας το Κοράνι. Σύντομα όμως πρέπει να αρχίσει να ζητιανεύει για το πρόγευμά του. «Αν δεν ζητιανέψω δεν θα φάω, αν δεν πάω να κουβαλήσω νερό θα με δείρει ο ιεροδιδάσκαλος» λέει. Το μαγγανοπήγαδό του είναι ανατριχιαστικά μονότονο: ζητιανεύει, κουβαλάει νερό στον μεντρεσέ, παρακολουθεί το μάθημα του Κορανίου και ζητιανεύει ξανά.

Αλμπέρτο από το Ελ Σαλβαδόρ

Φίδια, ποντίκια και μοχθηροί ενήλικες

Ο Αλμπέρτο εργάζεται σε φυτείες καφέ στο δυτικό Ελ Σαλβαδόρ από τότε που ήταν μικρό αγόρι. Ερχεται αντιμέτωπος καθημερινά με φίδια, ποντίκια και μοχθηρούς ενήλικες. Το βράδυ γυρίζει σπίτι του -ένα δωμάτιο όλο κι όλο από χώμα και ξύλο- όπου διαμένει η πολυμελής οικογένειά του. Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος, αλλά η αδυναμία του για συστηματική παρουσία στο σχολείο και μελέτη τον απομακρύνουν από τον στόχο του. Δηλώνει ωστόσο ευτυχισμένος που βοηθά την οικογένειά του κι ας υποφέρει από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των συνθηκών εργασίας του.

* Από τον ιστότοπο της οργάνωσης Anti-Slavery International

168 εκατομμύρια παιδιά –ένα στα δέκα παγκοσμίως– εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή σε χωράφια, κατασκευές, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, σπίτια και καταστήματα
26% των σύγχρονων σκλάβων είναι παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 18 χρόνων
40.000 δολάρια κόστιζε κατά μέσον όρο το 1850 η αγορά ενός σκλάβου στον αμερικανικό Νότο.
Σήμερα η «τιμή» ενός παιδιού-σκλάβου στην Αφρική ή την Ασία μπορεί να ξεκινάει από 90 δολάρια
1981

η Μαυριτανία έγινε η τελευταία χώρα στον πλανήτη που κατήργησε τη δουλεία. Ομως και σήμερα ζουν στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα 600.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας σε καθεστώς σκλαβιάς
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επενδύσεις πολλών αστέρων σε δέκα ξενοδοχεία της Αθήνας

Από την απομόνωση και τα λουκέτα της «πέτρινης» διετίας 2010-2011, η Αθήνα –και κατ’ επέκταση η Αττική– επανέρχεται θριαμβευτικά στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, με τους Ελληνες και τους ξένους ξενοδόχους να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Ήδη, εκτός από τα γνωστά ονόματα του κλάδου φιλοξενίας από την ημεδαπή, Αμερικάνοι, Γάλλοι, Τούρκοι, Σαουδάραβες, αλλά και ομογενείς είναι πλέον οι νέοι ξενοδόχοι της Αθήνας, που είτε υπόσχονται να δώσουν ζωή σε μεγαλοπρεπή κουφάρια είτε να επανακαθορίσουν το τουριστικό brand της ελληνικής πρωτεύουσας ενισχύοντας την αξία του.

Το 2016 άνω του 80% των συνολικών κεφαλαίων που αφορούσαν συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων στη χώρα μας, το ύψος των οποίων προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ, επενδύθηκαν για την απόκτηση ξενοδοχείων, με την Αττική να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Ας σημειωθεί ότι σωρευτικά οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων υψηλής ποιότητας έχουν αυξηθεί από 7% έως και 15%, ανάλογα με την τοποθεσία, κατά την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων NAI Hellas.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, την περασμένη χρονιά έγιναν συνολικά στη χώρα μας 14 μεγάλες επενδύσεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία και 40 σε 4άστερα, ενώ στον τελευταίο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου υποβλήθηκαν 287 τουριστικές επενδυτικές προτάσεις που ξεπερνούν συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εφέτος –η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες– αποτυπώνεται και στο βαρόμετρο της GBR Consulting. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της αγοράς, το 47% αναμένει βελτίωση στα επίπεδα πληρότητας τουλάχιστον 2%, ενώ το 56% αναμένει αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης για τη μέση τιμή δωματίου.

Οι Αμερικανοί

Έχοντας κάνει sprint στην ελληνική αγορά, ο αμερικανικός ξενοδοχειακός όμιλος Wyndham μετά τη λειτουργία του πεντάστερου Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραϊσκάκη και την ανάληψη της διαχείρισης του Poseidon Resort στο Λουτράκι πριν από λίγες ημέρες, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά στο να λειτουργήσει και δεύτερο ξενοδοχείο στην Αττική. Το φιλόδοξο εγχείρημα της έλευσης του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα «τρέχει» η Zeus του πολύπειρου Χάρη Σιγανού.

Την ίδια ώρα, σε μεγαλοξενοδόχο εξελίσσεται ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ομογενής εκ Βενεζουέλας, ο οποίος πρόσφατα μεγέθυνε το χαρτοφυλάκιό του αποκτώντας το ξενοδοχείο Mistral στον Πειραιά (Καστέλα). Το τριών αστέρων ξενοδοχείο με 74 δωμάτια είχε κλείσει πριν από λίγους μήνες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο ομογενής στο ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της ανακαίνισης, κυμαίνονται στα γύρω στα 12 εκατ. ευρώ.

Η νέα εξαγορά έρχεται μετά την απόκτηση του Πεντελικόν στην Κηφισιά που παραμένει κλειστό, του Λητώ στη Μύκονο προς 16,9 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ και του ακινήτου του ΟΤΕ στη Σταδίου, το οποίο προορίζεται για μεικτή εμπορική και ξενοδοχειακή χρήση.

Ας σημειωθεί πως η οικογένεια Δουζόγλου διαπραγματευόταν με τη Starwood η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Marriott, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει οριστική συμφωνία.

Το σήμα Marriott πάντως το 2018 θα επανέλθει στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά μετά τη συμφωνία με την Ξενοδοχεία Χανδρής ΑΕ. Προβλέπεται η ανακαίνιση αξίας 15 εκατ. δολαρίων του Metropolitan που θα λειτουργήσει υπό την επωνυμία Athens Marriott διαθέτοντας 366 δωμάτια.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Marriott αναζητά «πρόσβαση» και στον Πειραιά όπου επιδιώκει να λειτουργήσει ξενοδοχείο Moxy, ένα ανερχόμενο σήμα του ομίλου το οποίο απευθύνεται σε νεαρούς ταξιδιώτες (γενιά των millennials).

Στην Ελλάδα ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με την Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ για τη λειτουργία του πρώτου Moxy στην Πάτρα, στο ξενοδοχείο Moreas Beach Μορέας που αγόρασε πρόσφατα η εισηγμένη.

Επιπλέον το φετινό καλοκαίρι στην αγορά της Αθήνας θα κάνει ντεμπούτο η αλυσίδα Choice Hotels με έδρα το Rockville στην πολιτεία Μέριλαντ. Η Choice Hotels International υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη πολλών μονάδων στην Ελλάδα με την GVK Enterprises, μια εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχείων με πρόεδρο τον Γιώργο Κοντό.

Η συμφωνία προβλέπει ότι εκτός του πρώτου ξενοδοχείου υπό τη «σημαία» του brand Comfort που θα λειτουργήσει στην Αθήνα, θα αναπτυχθούν ακόμη μονάδες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά με τα σήματα Comfort, Quality και Clarion.

Η Choice Hotels επιλέγει την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναπτυξιακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Δυτικής Ευρώπης. Η αλυσίδα έχει περισσότερα από 6.400 ξενοδοχεία με το σύστημα franchise σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο.

…και οι Γάλλοι

Στο ακίνητο της Τριάντειου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών επί των οδών Μάρνης 2 και Πατησίων 55, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ιστορικό θέατρο Αθήναιον, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί το εμπορικό σήμα Ibis του μεγάλου γαλλικού ομίλου AccorHotels (Sofitel, Novotel κ.ά.), ο οποίος διαθέτει 4.000 ξενοδοχεία (570.000 δωμάτια) και 20 ξενοδοχειακά brands σε 95 χώρες.

Το οικόπεδο της Τριάντειου Επαγγελματικής και Βιομηχανικής Σχολής Πατρών συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. έχει μισθώσει για 50 έτη η μεγάλη γαλλική εταιρεία Boissée Finances, με δραστηριότητα στους τομείς της ανάπτυξης, χρηματοδότησης, επενδύσεων και διαχείρισης στον ξενοδοχειακό τομέα.

Ας σημειωθεί ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για ανάπτυξη του σήματος Ibis και εκτός της Αττικής, με πρώτο σταθμό την Κρήτη.

Η μάχη των διεθνών διαχειριστών και το Hilton

Αντίθετα με τον Αστέρα Βουλιαγμένης που η κατάσταση έχει μάλλον ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά το management, καθώς θεωρείται πως θα το αναλάβει η Four Seasons, το πού θα καταλήξει η διαχείριση του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών είναι ακόμη άγνωστο. Ο λόγος είναι πως η αμερικανική Hilton δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα, επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί με τους νέους ιδιοκτήτες, την κοινοπραξία Home Holdings Συμμετοχών, την οποία συνέστησαν η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το Costa Navarino και η D-Marine Investments Holding BV του τουρκικού ομίλου Dogus.

H σύμβαση διαχείρισης του ξενοδοχείου με την αλυσίδα Hilton λήγει τον Μάρτιο του 2018 και όπως ακουγόταν στην αγορά τη θέση του διαχειριστή διεκδικούσε η Mandarin Oriental Hotel. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα πρόκειται να λήξει πριν από τον Μάρτιο του 2018 με παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν ότι αργότερο τον Μάιο - Ιούνιο τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα έχουν γίνει γνωστά.

Παρουσία στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στην Αθήνα θέλει να αποκτήσει και η Ritz Carlton με πηγές της αγοράς να αναφέρουν ότι ο στόχος του διεθνούς διαχειριστή είναι η απόκτηση δύο ξενοδοχειακών μονάδων, μία στην Αθήνα και μία στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο.

Στο μεταξύ, την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά εγκαινίασε και ο σαουδαραβικών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Somewhere Hotels με το Somewhere Vouliagmeni στη Βουλιαγμένη και το Somewhere in Eden στην Ανάβυσσο.

Ελπίζουν τα ταμεία και η Alpha

Μετά τη διευθέτηση των νομικών κωλυμάτων το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Τομέας Ασφάλισης νομικών) επιχειρεί να βρει νέο ενοικιαστή για το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου 22. Ηδη έχει κινηθεί μια σειρά προκαταρκτικών διαδικασιών προκειμένου να προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Το σύνολο των εργασιών και των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη και δαπάνη του μισθωτή.

Το ιστορικό Εσπέρια που λειτουργούσε από το 1961 έβαλε λουκέτο στα τέλη του 2010, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία αδυνατούσε να πληρώσει το υψηλό ενοίκιο (1,5 εκατ. ευρώ ετησίως) στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Στις ισχυρές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ειδικά την τελευταία διετία, ποντάρει και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) που έχει στην ιδιοκτησία το πρώην ξενοδοχείο Κάνιγγος 21, στην πλατεία Κάνιγγος και Χαλκοκονδύλη, που είναι κλειστό από το 2010. Το ταμείο είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ακινήτου το 2015 αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Σε ό,τι αφορά το πολύπαθο La Mirage επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια, ο ιδιοκτήτης του, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, μετά και τον πρόσφατο διαγωνισμό για να βρεθεί εκμισθωτής ο οποίος απέβη άκαρπος, περιμένει τι θα αποφασίσει η νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείου Αμυνας και αν το εν λόγω ακίνητο δεν ενταχθεί στην προς αξιοποίηση περιουσία θα διενεργήσει και νέο διαγωνισμό.

Παρότι το ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) δεν μπορεί να βρει χρήστη για το διατηρητέο επί της οδού Πατησίων 61 που υπήρξε κατοικία της Μαρίας Κάλλας φαίνεται ότι είναι ότι είναι πολύ κοντά στην υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Yasbek για τη μετατροπή του κτιρίου ιδιοκτησίας του στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19 σε ξενοδοχείο.

Επίσης ξενοδοχειακή χρήση θα έχει το πολυώροφο κτίριο ιδιοκτησίας του ΝΑΤ επί της οδού Ερμού 15 στο Σύνταγμα το οποίο έχει μισθωθεί.

Τέλος, με «έκπτωση» σχεδόν 25% επιδιώκει η Alpha να (ξανά)βγάλει στο σφυρί το Athens Ledra της λεωφόρου Συγγρού, κατεβάζοντας το τίμημα στα 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 47,8 εκατ. ευρώ, που ζητούσε στους προηγούμενους πλειστηριασμούς, οι οποίοι απέβησαν άκαρποι.

Εάν πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ο νέος πλειστηριασμός ενδεχομένως να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το εμβληματικό ξενοδοχείο συμπεριλαμβάνονται Κινέζοι (που τελικά δεν εμφανίστηκαν ποτέ),Έλληνες (όμιλοι Διβάνη, Λασκαρίδη) αλλά και Ελβετοί (Mövenpick Hotels & Resorts).


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρόταση σοκ για αφορολόγητο 4.512 ευρώ

Τη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου και τον προσδιορισμό του κοντά στα επίπεδα της φτώχειας που ισχύουν στην Ελλάδα, ήτοι 4.512 ευρώ, προτείνει, μεταξύ άλλων, σε μελέτη του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου η Ελλάδα να έχει κοινωνικό κράτος και, συγκεκριμένα, να εξοικονομηθούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου συντάσσουν το τελικό κείμενο της μελέτης που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει της συζήτησης με τους δανειστές, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων περίπου 700 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2018.

Η μελέτη αποτελεί «βόμβα» στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, καθώς προτείνει την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που δεν δικαιολογούνται με όρους πρόνοιας ή δεν συνδράμουν στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Αντικείμενό της είναι, επίσης, η πλήρης καταγραφή των καταβαλλόμενων επιδομάτων από όλα τα υπουργεία, καθώς και του ποιοι είναι οι δικαιούχοι τους, προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο από ποια «δεξαμενή» θα μπορούσαν να «ψαλιδιστούν» παροχές, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το αναλυτικό δημοσίευμα της Realnews.
 πηγη
 
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απεργούν σήμερα οι αρχαιοφύλακες - Αναστολή της κινητοποίησης ζητά η Κονιόρδου

Κλειστά θα παραμείνουν σημερα Δευτέρα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι της χώρας, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων.

Οι υπάλληλοι ζητούν, μεταξύ άλλων, «τη διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και Αργιών», καθώς και την «άμεση πρόσληψη 200 μονίμων Αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ» που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2016.

Από την πλευρά της πάντως, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, κάλεσε τους αρχαιοφύλακες να αναστείλουν την κινητοποίησή τους, σημειώνοντας πως το υπουργείο μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία κάνει ό,τι πρέπει για να προκηρυχθούν οι 200 θέσεις.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης των μελών του "www.trolleatzis. com"

Είχαμε πάρει την απόφαση να μην ξανά ασχοληθούμε με τον «Πολιτιστικό Σύλλογο» που θέλει να ονομάζεται "Σωματείο Τεχνικών & Υπαλλήλων Ο.ΣΥ. Α.Ε. (πρώην ΗΛΠΑΠ), που νομίζει ή μάλλον θέλει να μας κάνει να νομίζουμε ότι μοναδικό του μέλημα είναι το δίκιο των μελών του.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ποιος κάνει μικροπολιτική και ποιος είναι προκατειλημμένος και μας αναγκάζει να ξανά ασχοληθούμε και αυτή τη φορά δεν υπάρχει γυρισμός, θα πάμε μέχρι τέλους, αφού αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξαν να ακολουθήσουν.

Μάθαμε λοιπόν ότι στο τελευταίο ΔΣ που έκαναν, εκτός από τον ασχοληθούν με τα θέματα του σωματείου, ασχολήθηκαν και με τον Trolleatzi, τόσο πολύ σας πονάει κύριοι;;;

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, ώσπου κάποια στιγμή ένα μέλος, είπε στον γραμματέα να μην εξακολουθήσει να γράφει στα πρακτικά αυτά που θα έλεγε: «Έχω ένα φίλο δικηγόρο, που τον ρώτησα για το θέμα (Trolleatzi) και με συμβούλεψε, αφού κάνετε ότι κάνετε, φέρτε μου το χαρτί, να "τυλίξω" τον εν λόγω κύριο σε μια κόλλα χαρτί και μπορούμε να του "πάρουμε" και τα "σώβρακα"»!

Βέβαια, δεν έχω σκοπό να το κάνω, είπε το μέλος, προφανώς για να μην τρομάξει περισσότερο, τα ήδη τρομοκρατημένα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Τελικά κατέληξαν να θέσουν σε ψηφοφορία μία πρόταση «Να γίνουν συστάσεις» στο μέλος του σωματείου που φέρεται ότι είναι ο Trolleatzis.

Η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία 5 υπέρ, 3 κατά και ένας απών. Ελπίζουμε βέβαια οι συστάσεις ή ότι άλλο επιλέξουν να είναι γραπτή, για να πάρουν την ανάλογη απάντηση.

Για μας, την συντακτική ομάδα του site, είναι τιμή που ασχολούνται μαζί μας, τι νόμιζαν δηλαδή, ότι θα κάνουν ότι κάνουν και δε θα δίνουν λόγο σε κανέναν.

Και μία φιλική συμβουλή, αν ο δικηγόρος που θα χειριστεί τις δικαστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, είναι ο ίδιος που σας δίνει τις συμβουλές, για το πως να «Φιμώσετε» την φωνή των εργαζομένων, καλύτερα να τον αλλάξετε, γιατί σας συμβουλεύει λάθος!!!

Όσο για τον χρόνο και το τι σας ώθησε ξαφνικά να προβείτε σε δικαστικές αξιώσεις, θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτηση τον Μάρτιο! Στην "Εαρινή" επίθεση!!!

Η συντακτική ομάδα του www.trolleatzis.com
  

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες παρακάμπτουν τα capital controls εν γνώσει Στουρνάρα

Σειρά τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls παρουσιάζει το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως οι πρακτικές αυτές, με τις οποίες έχουν διαφύγει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς τράπεζες του εξωτερικού, είναι εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδας, και του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

«Τα εμπόδια των capital controls έχουν παρακαμφθεί εδώ και μήνες από ελληνικές τράπεζες οι οποίες συνεργάζονται με τους λεγόμενους «ξένους θεματοφύλακες», τονίζει υπάλληλος συστημικής τράπεζας που μίλησε στην εφημερίδα.

Εξηγώντας τη διαδικασία μέσω της οποίας διαφεύγουν τα κεφάλαια, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σημειώνει πως πρόκειται για «μια ασφαλιστική εταιρεία συνήθως η οποία έχει τραπεζικές δραστηριότητες τις οποίες τις οποίες ονομάζει ασφαλιστικά προϊόντα», το οποίο, όπως εξηγεί, πρόκειται για επίφαση.

Και συμπληρώνει: «Κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει ασφαλιστικό προϊόν, φαίνεται πως η αγορά είναι στην Ελλάδα, αλλά η τράπεζα το προωθεί σε ξένη τράπεζα».

Η διαδικασία αυτή είναι εν γνώσει της ΤτΕ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει κάθε βδομάδα αυτές τις ροές, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται», επισημαίνει το ρεπορτάζ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΤτΕ, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «είναι άγνωστο γιατί ενώ τα κεφάλαια αυτά είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν αποτελούν κομμάτι των στατιστικών που ανακοινώνει».

Το ρεπορτάζ παραθέτει δείγμα συνομιλιών του συντάκτη της εφημερίδας με δύο διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες πουλούν τέτοια προϊόντα σε συνεργασία με ξένο θεματοφύλακα, μέσα από τις οποίες γίνεται εμφανές το πώς γίνεται η παράκαμψη των capital controls διά αυτής της μεθόδου.
pentapostagma.gr
 
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!