EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Η εθνική πλευρά των ιδιωτικοποιήσεων

Βασίλης Βιλιάρδος

Οφείλει να απαγορεύεται συνταγματικά η εκποίηση των κοινωφελών επιχειρήσεων, η οποία ισοδυναμεί με την εκχώρηση της αυτονομίας του κράτους – με την αποκρατικοποίηση της εξουσίας και με την κατάλυση της Δημοκρατίας.
Στόχος οφείλει να είναι η απόλυτα ισορροπημένη σχέση μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μίας χώρας, έτσι ώστε να προστατεύεται η αυτονομία του κράτους για την ασφάλεια των Πολιτών του – οι οποίοι το εμπιστεύθηκαν, αναθέτοντας τη δημόσια διοίκηση στους Θεσμούς του.
Η εθνική κυριαρχία ενός κράτους, όπως συνήθως αποκαλείται η πλήρης αυτονομία του, είναι δυνατόν να καταλυθεί από αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό του, ιδίως δε στην οικονομία του – χωρίς να είναι απαραίτητη η στρατιωτική εισβολή στην «επικράτεια» του”.

Το παραπάνω κείμενο, ελαφρά διαμορφωμένο, προέρχεται από έναν πολύ γνωστό Γερμανό νομικό, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μέλος του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας του. Ο καθηγητής συμπληρώνει έμμεσα ότι, η Γερμανία είναι πλέον αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα, έχοντας εκποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας της – γεγονός που ήδη πληρώνουν ακριβά οι Πολίτες της, μέσω της αυξημένης φορολόγησης τους, καθώς επίσης της συνεχούς μείωσης της κοινωνικής πρόνοιας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών στην Παιδεία, στην Υγεία και αλλού.

Από τις διαπιστώσεις αυτές συμπεραίνουμε ότι, η λειτουργία των επιχειρήσεων με αποκλειστικό στόχο το κέρδος, η οποία είναι χωρίς καμία αμφιβολία «θεμιτή» για τον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για εκείνους τους τομείς, οι οποίοι αφορούν το σύνολο μίας κοινωνίας – για τους κοινωφελείς. Οι «περιοχές» αυτές οφείλουν να λειτουργούν από το Δημόσιο μίας χώρας, με
στόχο τη φροντίδα των Πολιτών της και όχι το κέρδος.

Οι εξελίξεις μετά τη χρεοκοπία λοιπόν, η απαίτηση δηλαδή της ιδιωτικοποίησης όλων των κλάδων της οικονομίας μίας χώρας, στην οποία συνηγορούν τόσο η ΕΕ, όσο και οι τρεις βασικοί διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Πολιτών.

Ειδικότερα, εάν το κράτος «αποσυρθεί» τόσο από την ιδιοκτησία, όσο και από τη διαχείριση των κοινωφελών επιχειρήσεων, χάνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα του να ασκεί Πολιτική. Δηλαδή, δεν είναι πλέον η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αυτή η οποία δίνει τις κατευθύνσεις, διαμορφώνει και αναπτύσσει την κοινωνία, αλλά οι ιδιώτες – οι οποίοι ουσιαστικά διοικούν απολυταρχικά, χωρίς να λογοδοτούν στους Πολίτες, με αποκλειστικό στόχο το κέρδος.

Σαν έμμεσο επακόλουθο των ιδιωτικοποιήσεων, το κράτος αδυνατεί πλέον να επιβάλλει μία δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων και να κατευθύνει την Οικονομία επειδή, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να τοποθετήσει τις εταιρείες του ή τη Ζήτηση των απασχολουμένων του «στη ζυγαριά» – εκτός του ότι γίνεται ταυτόχρονα «εκβιάσιμο», εκ μέρους της οικονομικής εξουσίας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι ιδιώτες στον τομέα της ενέργειας, να διατηρήσουν χαμηλή τεχνητά την προσφορά (όπως συνέβη στην Καλιφόρνια), έτσι ώστε να αυξήσουν τις τιμές – με δυσμενέστατα αποτελέσματα τόσο για το δημόσιο, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με την ύδρευση, με τα λιμάνια, με τις δημόσιες συγκοινωνίες και με τις επικοινωνίες. Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανώς αδύνατον να μιλάει κανείς για «αυτονομία» του κράτους – πόσο μάλλον για εθνική κυριαρχία, ειδικά όταν οι ιδιώτες-επιχειρηματίες είναι ξένες πολυεθνικές.

Ένα δεύτερο, γνωστό σε όλους μας παράδειγμα, είναι οι ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης – οι τρεις πανίσχυρες «αδελφές». Εάν οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., της Γαλλίας και της Γερμανίας, αρνηθεί να ακολουθήσει τις εντολές τους, έρχεται αντιμέτωπο με την υποτίμηση της πιστοληπτικής του ικανότητας – η οποία επιβαρύνει με δισεκατομμύρια επί πλέον τόκους τον προϋπολογισμό του.
Συμπερασματικά λοιπόν, από την πλευρά του εκάστοτε Συντάγματος θα έπρεπε να μην επιτρέπεται οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει την αυτοδυναμία, την εθνική κυριαρχία καλύτερα ενός κράτους, από όπου και αν αυτό προέρχεται. Επομένως, οφείλει να απαγορεύεται συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών επιχειρήσεων, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με την εκχώρηση της αυτονομίας του κράτους στους ιδιώτες – με την αποκρατικοποίηση της εξουσίας και με την κατάλυση της Δημοκρατίας.

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 28.01.2013. Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε τον Οκτώβριο του 2011, λίγο πριν την υπογραφή του PSI, με την οποία χρεοκόπησε η Ελλάδα).πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιόν πολιτικό δείχνει η κυρία Ράικου;

Η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου ερευνούσε το σκάνδαλο της Novartis. Και ξαφνικά παραιτείται, ύστερα από την στοχοποίησή της από εβδομαδιαία εφημερίδα, όπως η ίδια καταγγέλλει. Κι όμως! Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τι αναφέρει η ίδια η κυρία Ράικου στην επιστολή – καταγγελία, διαπιστώνει ότι το δάκτυλό της έχει ήδη σηκωθεί και κάτι «δείχνει»!

Γράφει η κυρία Ράικου: «Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως «δώρο» στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκαν στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ».

Μας λέει, δηλαδή, η κυρία Ράικου ότι βρήκαν την διαδρομή του χρήματος από την Novartis σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και ενδεχομένως και σε πολιτικούς. Και τότε βγαίνει μία εβδομαδιαία εφημερίδα, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και με συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη και κυριολεκτικά την «στήνει στον τοίχο». Τι συμβαίνει; Η κυρία Ράικου δεν μιλάει γενικά και αόριστα. Μιλάει πολύ συγκεκριμένα. Μιλάει για ιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και ενδεχομένως για πολιτικούς. Αυτά είναι εμβάσματα από έναν λογαριασμό. Χρειαζόντουσαν ελάχιστες ακόμη πράξεις για να μάθουμε ονόματα και διευθύνσεις. Μήπως υπήρχε κάποιο σημαντικό όνομα μεταξύ αυτών που ανακάλυψε η κυρία Ράικου;

Η ίδια έχει υποχρέωση να μιλήσει. Να τα πει όλα. Μέχρι που έφτασε η έρευνά της. Τι ήταν εκείνο που ανακάλυψε και το οποίο την στοχοποίησε από παράκεντρα εξουσίας, όπως η ίδια λέει; Διαβάζουμε στην επιστολή της: «Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο, και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου».

Σε μία άλλη χώρα μία καταγγελία αυτής της μορφής θα είχε οδηγήσει διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες σε παραιτήσεις, μέχρι να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη. Όσο οι εμπλεκόμενοι από την καταγγελία ασκούν εξουσία, είναι σε θέση  να παρέμβουν αποφασιστικά στις όποιες έρευνες. Είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για «παράκεντρα εξουσίας» και να μην ασχολούνται διάφοροι θεσμικοί παράγοντες; Την καταγγελία την έχει κάνει η Εισαγγελέας διαφθοράς. Που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής; Να μην συζητήσουμε για την ΕΣΗΕΑ και για τον ρόλο του Τύπου, διότι θα υποβαθμίσουμε το θέμα…

Η κυρία Ράικου μιλάει για πολιτικά πρόσωπα. Ποια είναι αυτά που τόσο φόβισαν τα … παράκεντρα εξουσίας; Έχουν σίγουρα ονοματεπώνυμο. Κι αυτό θέλουμε να μάθουμε…Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα "βιώσιμα νησιά" της Ατζέντας 2030

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 28 Μαρτίου, τα Ευρωπαϊκά νησιά διοργανώνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εκδήλωση «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης», στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών νησιωτικών Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών θα υπογράψουν τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών, θεμέλιο λίθο της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά». Όπως αναφέρει το EurActiv, 12 Ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν Κράτη-Μέλη με νησιά, φιλοξενούν την εκδήλωση με επικεφαλής την Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Dominique Ristori, θα απευθύνει χαιρετισμό.

Συντονιστής της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά», την οποία υποστηρίζουν πάνω από 200 Ευρωπαϊκές Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, είναι το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ. Ο ελληνικός φορέας με μέλη 40 νησιωτικούς Δήμους, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου πρωτοστατεί στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση καινοτόμων έργων που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών και θα αποτελέσουν χρήσιμη εμπειρία και παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, η Πρωτοβουλία συνάδει με τις πρόσφατες ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της ενίσχυσης και συνοχής των νησιών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών, η Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά» αναδεικνύει τις δυνατότητες υλοποίησης έργων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ήπιας κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων και υδατικών πόρων, αξιοποιώντας τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας. Με όχημα την καινοτομία, τα έργα αυτά θα προσφέρουν λύσεις σε καίρια προβλήματα των νησιών.Με την εκδήλωση στις 28 Μαρτίου τα νησιά θα βρεθούν στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τη διεκδίκηση βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

KYΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΙΣ 11/10/2017 ΣΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ..ΝΕΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΩΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ Η ΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΩΡΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΙΩΝΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ.
 
ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΩΡΡΑ Η ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΙΘΜΟΝ 2 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΡΣΥΝΟΗ H OΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΤΣ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ
 
KAI EΔΩ
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΒΓΑΛΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ;;;
ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ;
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΑΤΙΡΟΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ


ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΩΡΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ 11/10/2017 ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ
 
 
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΓΕΡΟΥΜ ΚΟΨΕ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΟΟΣΑ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΤΡΩΤΕ ΣΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ

Ο ελληνικός λαός είδε και άκουσε αυτές τις μέρες από τα πιο επίσημα χείλη του Ολλανδού Πρόεδρου του Eurogrup Ντάισελμπλουμ πως η Ελλάδα χρωστάει γιατί ο λαός της τα έφαγε σε ποτά και γυναίκες ...... 

Δεν βρέθηκε ένας εκ των χαβαλέδων που βρίσκονται στη Βουλή να πουν στον Ολλανδό Πρόεδρο πως πρόκειται περί δημοσίου χρέους και όχι ιδιωτικού .....   

Προφανώς ο Ντάισελμπλουμ δεν είδε η δεν άκουσε την την επίσημη έκθεση του ΟΟΣΑ όπου κατατάσσει την Ολλανδία στην δεύτερη θέση στον κόσμο σε ύψος ιδιωτικού χρέους όπου αυτό φτάνει στο 250% του ΑΕΠ.  

Τελικά αν κάποιος λαός τα τρώει σε γούστα ΟΛΛΑΝΔΕ ΠΡΟΕΔΡΕ είναι ο δικός σας ... 


Δείτε και τον σχετικό πίνακα :ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΛΙΝΚ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χανιά: Παρέλαση και διαμαρτυρίες για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Διαμαρτυρία ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”, στη γερμανική εταιρία Fraport πραγματοποίησαν κατά την έναρξη της παρέλασης μέλη της Πρωτοβουλίας Χανίων.

Συγκεκριμένα τα μέλη της Πρωτοβουλίας για λίγα λεπτά σήκωσαν πανό φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου, ενώ σταμάτησαν τη διαμαρτυρία τους μόλις ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις.

Στην παρέλαση συμμετείχαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, παραδοσιακοί σύλλογοι, πρόσκοποι και αγήματα τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων.
Φωτογραφία: Χανιώτικα Νέα
πηγη
 
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλάζει τα ξημερώματα η ώρα

Μια ώρα λιγότερου... ύπνου απόψε, καθώς τα ξημερώματα τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα. Συγκεκριμένα, στις 3 τα ξημερώματα τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα μπροστά και να δείξουν 4.

Η ώρα αλλάζει ταυτόχρονα σε όλες τι ευρωπαϊκές χώρες και αυτό συμβαίνει κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου. Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας, καθώς με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε περισσότερες ώρες από το φως της ημέρας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επιδότηση έως 70% για λέβητες, ηλιακούς και κουφώματα

Στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» παραπέμπονται αρμοδίως 27.000 νοικοκυριά των οποίων οι αιτήσεις για ένταξη στο αντίστοιχο πρόγραμμα του προηγούμενου ΕΣΠΑ βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την προκήρυξη του νέου προγράμματος (υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου εφέτος) θα υπάρξουν και νέες εντάξεις μέσω του «ενδιάμεσου» προγράμματος, αυτές θα είναι λίγες, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των παλαιών αιτούντων να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής στο πρόγραμμα από την αρχή και χωρίς να έχουν κάποια προτεραιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κριτήρια ένταξης είναι πλέον διαφορετικά, ενώ θα προέκυπτε και θέμα άνισης μεταχείρισης, όπως ανέφερε σε έγγραφό του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Το τελευταίο πεντάμηνο του 2016 από αδιάθετα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και από μέρος των ανακυκλούμενων κεφαλαίων του Ταμείου Εξοικονομώ κατ' Οίκον χρηματοδοτήθηκαν 8.518 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 96,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι εκκρεμούσες αιτήσεις ανέρχονταν σε 35.185, με το μεγαλύτερο μέρος τους να έχουν κατατεθεί σε νεκρό χρόνο, αφού από τις αρχές του 2014 είχαν εξαντληθεί τα κεφάλαια, αλλά οι τότε επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους πολίτες.

Οι προκηρύξεις θα γίνονται με τον ΚΕΝΑΚ;

Εκτός από τις εκκρεμούσες αιτήσεις, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), έχει προκηρυχθεί τουλάχιστον 10 φορές τους τελευταίους 12-14 μήνες, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η επικαιροποίηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που αποτελεί όρο (αιρεσιμότητα σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς) για τη χρηματοδότηση πράξεων ενεργειακής αναβάθμισης!

Δεδομένου όμως ότι η χώρα έχει πλέον συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αφού όπως υποστηρίζει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις 22 Φεβρουαρίου έστειλε και την τελευταία σχετική έκθεση cost optimal που «χρωστούσε», η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, η οποία βασίζεται στις παραπάνω εκθέσεις και η οποία καθυστερεί την επανεκκίνηση του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Πώς γίνεται αίτηση για το νέο πρόγραμμα;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι μέσω του νέου προγράμματος
«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα ωφεληθούν 35.000-40.000 κατοικίες, ενώ η διαδικασία της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Τα κίνητρα που δίνει το νέο πρόγραμμα αφορούν επιδότηση επί των δαπανών για τις οικοδομικές παρεμβάσεις και άτοκο τραπεζικό δάνειο (το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ) με δυνατότητα συνδυασμού και των δύο προαναφερόμενων μορφών.

€20.000 το μέγιστο ύψος προϋπολογισμού για τετραμελή οικογένεια με διαμέρισμα 80 τμ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ €14.000 η επιχορήγηση για την ίδια οικογένεια (70% το ανώτατο ποσοστό)Για ποιες εργασίες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;

Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν: αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης και θερμοπρόσοψης στο κέλυφος του κτιρίου, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (λέβητες) και παροχής ζεστού νερού (ηλιακοί θερμοσίφωνες).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ωφελούμενοι;

Το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης. Ωστόσο, στο νέο πρόγραμμα θα προστεθεί και η παράμετρος των προστατευόμενων μελών. Δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης. Αυτό ξεκινά από 25% και ανεβαίνει κατά 5% ανά παιδί. Το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να φθάσει η επιχορήγηση είναι 70%.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα τα οποία διαθέτουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Με τι χρηματικό ποσό μπορώ να επιδοτηθώ;

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών ανά κατοικία είναι οι 25.000 ευρώ (από 15.000 ευρώ στο προηγούμενο πρόγραμμα), δηλαδή μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επί του πρακτέου, για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων με διαμέρισμα 80 τμ και οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, το μέγιστο ύψος προϋπολογισμού είναι 20.000 ευρώ (80 τμ Χ 250 €/τμ=20.000 ευρώ). Στον προϋπολογισμό καλύπτονται: οι επεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, το κόστος της έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών, η αμοιβή του συμβούλου του έργου. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 14.000 ευρώ (60% + 2 Χ 5% = 70%). Το υπόλοιπο ποσό (6.000 ευρώ) μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή δανεισμού από την τράπεζα με επιδότηση επιτοκίου 100% ή να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια από τους ιδιοκτήτες.

Πρέπει οπωσδήποτε να πάρω τραπεζικό δάνειο;

Η δανειοδότηση από τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωτική.

Εχω δύο κατοικίες, μπορώ να χρηματοδοτηθώ και για τις δύο;

Οχι. Η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα είναι μόνο μία ανά ενδιαφερόμενο, με εξαίρεση την περίπτωση αίτησης από το σύνολο των ιδιοκτητών πολυκατοικίας. Οταν όμως πρόκειται για πολυκατοικίες οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, εφόσον κάποιος κατέχει παραπάνω από μία ιδιοκτησίες, μπορεί να υποβάλει αίτηση για το σύνολο αυτών.

Πώς διασφαλίζεται η υλοποίηση των επεμβάσεων;

Η εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιείται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παρέλαση με μήνυμα Παυλόπουλου για ευρωπαϊκή ενότητα

«Το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εντυπωσιακής παρέλασης στο Σύνταγμα.

Ωστόσο ο κ. Παυλόπουλος, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε: «Έχουμε το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε στους Εταίρους μας ότι οι Πρόγονοί μας, λίγο πριν την έναρξη της Εθνεγερσίας, απηύθυναν έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων προς τους Λαούς της Ευρώπης.

Αυτό και μόνον αρκεί για να καταδείξει πόσο η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το Ευρωπαϊκό Όραμα».
«Η Ελλάδα», τόνισε, «έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν νοείται εκτός Ευρώπης αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ιδρύθηκε χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της» και κατέληξε λέγοντας ότι:

«Έτσι πορευόμαστε –με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ενωμένη προς την κατεύθυνση αυτή- τον ευρωπαϊκό μας δρόμο, χωρίς αμφιβολία ή σκεπτικισμό, πρωτοστατώντας και στον κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ιδρυτικές της ρίζες, πάνω στις οποίες μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί κατά τον προορισμό της».

Πριν από την εντυπωσιακή παρέλαση έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνου από τον κ. Παυλόπουλο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές ζητούν οι δανειστές

Βόμβα νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις με ένα ποσοστό της τάξης του 10%, αν χρειαστεί, κρύβουν οι συζητήσεις των Βρυξελλών.
 
Οι επικουρικές μπήκαν στο τραπέζι των περικοπών από την τρόικα γιατί δεν τους βγαίνει ο λογαριασμός από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι ένα ποσό της τάξης του 1,35 δισ. ευρώ.
 
Στο πακέτο μέτρων όμως που ενεργοποιείται με τη λήξη του προγράμματος, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα σταθερές περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του ΑΕΠ.
 
Οι δανειστές δεν δέχτηκαν το 0,8% και πρότειναν στους υπουργούς «να κόψετε και από τις επικουρικές», όπως αποκάλυψε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σε συνομιλία με τον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
 
Η τρύπα που δημιουργείται από τη διαφορά του 0,8% έως το 1% του ΑΕΠ είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
 
Το ποσό αυτό σημαίνει μια πρόσθετη μείωση της τάξης του 10% στις επικουρικές συντάξεις, δεδομένου ότι η ετήσια δαπάνη κινείται στα 4 δισ. ευρώ.
 
Στις συνομιλίες και στους πίνακες που αντάλλασσαν και ανταλλάσσουν τα επιτελεία των αρμόδιων υπουργών με τους συνεργάτες της τρόικας, αποκαλύπτεται και άλλη μία πτυχή που φέρνει στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής: Ότι ακόμη κι αν δεν προστατευθούν οι κύριες συντάξεις των 500 ή των 600 ευρώ και επανυπολογιστούν και αυτές για να βγουν οι προσωπικές διαφορές με το νέο σύστημα, το συνολικό ύψος των περικοπών δεν μεταβάλλεται.
 
Δηλαδή, ακόμη κι αν οι μειώσεις που θα γίνουν μετά το 2018 πιάσουν και τις μικρές συντάξεις, αυτό δεν θα φέρει τα 1,8 δισ. που συμφώνησε να βρει η κυβέρνηση από περικοπές συντάξεων!
 
Ο λόγος είναι διότι από το μέχρι τώρα επανυπολογισμό και κυρίως από το 15% των συντάξεων γήρατος του ΙΚΑ που επανυπολογίστηκαν διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες είναι στα κατώτατα όρια, δηλαδή στα 450 με 490 ευρώ, και η νέα σύνταξη με τον επανυπολογισμό βγαίνει με θετική (υπέρ των συνταξιούχων δηλαδή) προσωπική διαφορά που είναι κατά μέσο όρο στα 20 με 35 ευρώ.
 
Από το δείγμα του 15% των συντάξεων ΙΚΑ που επανυπολογίστηκαν, στοιχεία του οποίου αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ένα 65% με 75% είναι συντάξεις των κατώτατων ορίων που θα αυξηθούν κατά 30 ευρώ.
Το υπόλοιπο 35% είναι συντάξεις που θα έχουν μειώσεις 5% έως 25%, καθώς με το νέο σύστημα υπολογισμού η σύνταξη βγαίνει μικρότερη από αυτή που παίρνουν.
 
 
 
 
πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!