EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Στο Πεκίνο πληρώνουν το αντίτιμο για το εισιτήριο στο μετρό με πλαστικά μπουκάλια! [video]

Ένα πρωτότυπος και συγχρόνως διασκεδαστικός τρόπος για ανακύκλωση, εφαρμόζεται στο Πεκίνο. Στο μετρό συγκεκριμένα μπορεί ο καθένας να "αγοράσει" το εισιτήριό του πληρώνοντας σε πλαστικά μπουκάλια.

Τα 34 μηχανήματα ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη δεν σταματούν να δέχονται πλαστκά μπουκάλια, εκδίδοντας και τα ανάλογα εισιτήρια. Τα μηχανήματα αυτά έχουν αισθητήρες που εκτιμούν την κατάσταση, την ποιότητα και την ποσότητα των μπουκαλιών που εισάγει ο κάθε πολίτης και αναλόγως εκδίδουν το αντίστοιχο εισιτήριο.


Πολυμέσαπηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ SIEMENS ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Θα μας διαφωτίσει ο Τέλλογλου;;
Αποκαλυπτικές φωτογραφίες κατ΄ αποκλειστικότητα!

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Την προσεχή Τετάρτη στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα συνεχιστεί η δίκη της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας Siemens και όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος της δίκης, θα αρχίσουν να εξετάζονται οι μάρτυρες. Όπως επίσης προανήγγειλε πως εντός του Μαίου θα γίνουν τουλάχιστον ακροάσεις σε έξη ημέρες. Στη λίστα των μαρτύρων πρώτος – πρώτος βρίσκεται ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. Ο οποίος είχε γράψει βιβλίο για την υπόθεση της Siemens το 2009 με τίτλο: “Το Δίκτυο: φάκελος Siemens” και το οποίο είχε
παρουσιασθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ! 
 
Όταν το βιβλίο το προλόγιζε ο ΣΚΑΙ…

«Όλη η αλήθεια για τη μεγαλύτερη υπόθεση εταιρικής διαφθοράς στην Ευρώπη.
Ο ΣΚΑΙ συνεχίζοντας την εκδοτική του δραστηριότητα παρουσιάζει το βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου για την υπόθεση Siemens. Τρία χρόνια έρευνας σε Γερμανία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ελλάδα. Διακόσιες χιλιάδες σελίδες γερμανικής και ελληνικής δικογραφίας. Πολύωρες συζητήσεις με κατηγορούμενους σε Μόναχο και Αθήνα και τους διαχειριστές των “μαύρων ταμείων”, Σίκατσεκ και Νηντλ. Ένα βιβλίο. Οι διαδρομές που ακολούθησαν τα “μαύρα χρήματα” της Siemens, οι μυστικές συναντήσεις, η συνενοχή του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, οι αναπάντεχες εκπλήξεις και οι ευθύνες Γερμανών και Ελλήνων είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Τάσος Τέλλογλου στην πιο συναρπαστική περιγραφή του πρώτου μεγάλου ελληνικού σκανδάλου του 21ου αιώνα. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρέθηκαν πίσω από την υπόθεση Siemens;

Ποιοι πολιτικοί τ΄ άρπαξαν;;

Για ποιους πολιτικούς υπάρχουν στοιχεία; Ποια ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν κάποιους να σπάσουν τη σιωπή τους; Πόσο βαθιά ήταν η υποκρισία μέσα στην ίδια τη μητρική εταιρεία; Με ποιους τρόπους προσπάθησε η Siemens να κρύψει τις παρανομίες των στελεχών της; Και τέλος, ποια λάθη οδήγησαν την ελληνική έρευνα σε αδιέξοδο;
Ο συγγραφέας βάζει στο χειρουργικό τραπέζι το μεγάλο εταιρικό σκάνδαλο που έφτασε στο απόγειό του την τετραετία 1997-2001 με πληρωμές σε πρόσωπα και κόμματα, που άγγιξαν τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές, και αποκαλύπτει για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες για να κερδίσουν συμβόλαια στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.


Ο Τάσος Τέλλογλου προσεγγίζει τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Siemens σαν παλιούς γνώριμους, προσπαθώντας να αναζητήσει τα ανθρώπινα κίνητρά τους και να ζωγραφίσει τα πορτρέτα τους, με ένα προσωπικό και άμεσο ύφος που δεν έχουμε συνηθίσει.

Στο βιβλίο ακόμα γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στον άγνωστο πόλεμο Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν για πρώτη φορά “ανακαλύπτεται” η ανάγκη να διατίθεται το 2% του τζίρου των προμηθευτών στα πολιτικά κόμματα»
 
Θα καταθέσει αλήθειες ο κ. Τέλλογλου;;

Λέει ο Τάσος Τέλλογλου: «Είχα τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να ασχολούμαι 3 χρόνια με ένα μόνο θέμα, την υπόθεση Siemens, την πιο γνωστή αλλά όχι τη μόνη υπόθεση “μαύρου πολιτικού χρήματος” στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία των “μαύρων ταμείων” της Siemens στην Ελλάδα…»!

Αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω πως, ο Τάσος Τέλλογλου είναι βαθύς γνώστης της πολύκροτης αυτής υποθέσεως!

Ωστόσο, το ζήτημα είναι αν ο μάρτυρας Τάσος Τέλλογλου θα πει την πάσα αλήθεια, την οποία γνωρίζει ή στα οκτώ χρόνια που παρήλθαν από την εγγραφή του βιβλίου, η μνήμη του ελαφρώς εξασθένησε;;

Γιατί, όπως με ενημέρωσαν, ο κ. Τέλλογλου ήδη κατέθεσε στην άλλη δίκη που διεξάγεται από την αρχή, τη δίκη του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία από τη Siemens! Αυτή η δίκη βρισκόταν στο τελικό της στάδιο, αλλά αιφνίδια απέθανε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου και από την στιγμή που δεν είχε προβλεφτεί (;;;) αναπλήρωση του Προέδρου, η δίκη ξεκίνησε από την αρχή!

Ο κ. Τέλλογλου λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναίρεσε πολλά από όσα αναφέρει στο βιβλίο! Αληθεύει αυτή η πληροφορία;; Και εάν ναι, τι ακριβώς έχει αλλάξει;;

Διαχειριστής των “μαύρων ταμείων” της Siemens ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ!

Αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Τέλλογλου πως ένας από τους διαχειριστές του “μαύρου” χρήματος ήταν ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ! Ο οποίος είναι κατηγορούμενος στη δίκη της Siemens!
Για τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ έγραφα στην Ελεύθερη Ώρα της Τετάρτης 19 Απριλίου 2017: “…Εκεί παρευρισκόταν ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, πρώην διαχειριστής των “μαύρων ταμείων” της Siemens, ο οποίος είχε πει καταθέτοντας στις 7 Δεκεμβρίου 2013 ενώπιον των Eφετών – Ανακριτών Αθηνών που διερευνούσε το σκάνδαλο της Siemens: «Δεν θυμάμαι αν είχα ρωτήσει σχετικά με τον σκοπό των πληρωμών στην εταιρεία Placid Blue Corporation, αλλά μου είχε απαντηθεί ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για τα πολιτικά κόμματα…»!!

Αυτοί λοιπόν, οι κατηγορούμενοι, Σίκατσεκ, Γεωργίου, Μαυρίδης και Αθανασιάδης, γνωρίζουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επί δεκαετίες χρηματίζονταν προκειμένου να παίρνει η Siemens όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Πατρίδος μας!

Θα μιλήσει γι΄ αυτούς ο κ. Τέλλογλου;; Γνωρίζει κάτι περισσότερο;;

Πρώτοι μάρτυρας έπρεπε να είναι οι Λάμπρου και Παπαδημάτος!

Ωστόσο, στο παραπάνω δημοσίευμά μας, αναφέραμε για άλλη μια φορά ότι, από τους μάρτυρες (;;;) λάμπει διά της απουσίας του ο Πέτρος Λάμπρου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ την εποχή του ΠΑΣΟΚ, όταν Πρόεδρος του ΟΤΕ ήταν ο καθηγητής Μπαμπανάσης! Ο οποίος, Πέτρος Λάμπρου, παρέμεινε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, παρ΄ ότι ο Πρωθυπουργός Σημίτης τον Φεβρουάριο του 1996 άλλαξε τον Πρόεδρο του ΟΤΕ, τοποθετώντας στη θέση του Οργανισμού τον καθηγητή Δημήτρη Παπούλια! Στη συνέχεια ο Πέτρος Λάμπρου, υψηλότατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και Ταμίας του, διορίσθηκε Διοικητής της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος…
Για το πόσο σπουδαίος μάρτυρας είναι ο Πέτρος Λάμπρου, το αποδεικνύει και η φωτογραφία που σήμερα δημοσιεύουμε κατ΄ αποκλειστικότητα στην ΕΩ, όπου εμφανίζεται δεξιά της φωτογραφίας ο Πέτρος Λάμπρου, αριστερά ο καθηγητής Μπαμπανάσης, να μελετούν την υπογραφείσα τον Ιούνιο του ΄94 Σύμβαση (Siemens – OTE) της ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ με 1,1 εκατ. παροχές στα γραφεία του Οργανισμού!Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνουμε τον Λεωνίδα Παπαδημάτο, πρώην Διευθυντή Προμηθειών του ΟΤΕ κατά την περίοδο 1994 – τέλη του 1997 και ο οποίος δεν είναι ούτε (;;;) αυτός μάρτυρας στη δίκη της Siemens!

Έτσι, γεννάται το ερώτημα πως, είναι δυνατόν, να μην έχουν κληθεί τέτοιοι μάρτυρες στην εν λόγω δίκη;; Μήπως επειδή ήταν – σύμφωνα με τις κακές γλώσσες – κολλητός του “χωριού”;; Δηλαδή, του Σωκράτη Κόκκαλη και της Intracom;;

Σέκερης και Αβράμπος…

Πολλές φορές σε δημοσιεύματά μας έχουμε αναφερθεί στο πόσο χρήσιμη θα είναι η κατάθεση του 13ου μάρτυρα της δίκης, του μπατζανάκη του Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Σέκερη! Όπως έχουμε επισημάνει άλλη μια απουσία από τους μάρτυρες! Του Δημήτρη Αβράμπου, κουμπάρου του Ευάγγελου Σέκερη και πρώην Οικονομικού  Διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens!
Στην παρακάτω φωτογραφία που εξασφαλίσαμε κατ΄ αποκλειστικότητα, βλέπουμε τους Σέκερη και Αβράμπο, τον Ιούνιο του ΄94 στα γραφεία του ΟΤΕ (πρώτος και δεύτερος από αριστερά)!!


Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής της “Ελλήνων Πολιτείας”
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr

 
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Που πάνε οι εισφορές για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που δεν υπάρχει;

Αν οι μαφιόζοι του Συνδικαλισμού δεν πληρωνόντουσαν με πολλά μαύρα ματωμένα εκατομμύρια καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της ...ούτε για μία εβδομάδα. Θα παρέλυε το Σύμπαν από τις κινητοποιήσεις.

Όμως τρώνε πολύ χρήμα για να κρατήσουν τα ζώα που τους ακολουθούν στο μαντρί. Γι' αυτό το σύστημα θέλει να δημιουργούνται ολιγαρχικά συστήματα εκπροσώπησης. Θέλει να έχει να κάνει με λίγους αντιπροσώπους... δεν θέλει τις μάζες. 
 

Οι αντιπρόσωποι είναι ελάχιστοι, είναι αδίστακτοι και πεινασμένοι και είναι αυτονόητο ότι θα πουληθούν και θα πουλήσουν την επιρροή τους με λίγα ή πολλά χρήματα... χρήματα που έτσι κι αλλιώς ...ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε κι όχι το σύστημα.
 


Πηγή: topontiki.gr

Την αποκάλυψη ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχει κλείσει από το 2012 έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Μιλώντας στον Real fm 97,8, ο κ.Θεοδωρίδης τόνισε ότι πρόκειται για πολλά εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από αυτές τις εισφορές που κανείς δεν γνωρίζει που πηγαίνουν.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης επισήμανε ότι πρόκειται για 330 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που πηγαίνουν στην κάλυψη εξόδων των συνδικάτων και στις ανάγκες του κοινωνικού τουρισμού.

«Αυτοί οι δύο οργανισμοί κακώς καταργήθηκαν γιατί δεν επιβάρυναν ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά τα χρήματα αξιοποιούνταν και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε εργατικές κατοικίες αλλά και ο κοινωνικός τουρίστας που πλέον δεν υπάρχει», είπε αρχικά ο κ. Κιουτσούκης και στη συνέχεια αποκάλυψε ότι το ΙΚΑ, χρωστούσε στους οργανισμούς που καταργήθηκαν πάνω από 7 δισ. ευρώ.

«Το 2012, ο κ. Κουτρουμάνης, ενώ ήταν μπροστά οι κατάργηση των οργανισμών στους οποίος όφειλε το ΙΚΑ πάνω από 7 δισ. ευρώ, έβαλε, μέσα στις εισφορές αυτές και εργαζόμενους κατηγοριών που δεν δικαιούνται ΟΕΚ και πληρώνουμε εισφορές. Στην πορεία, αφού καταργήθηκαν οι φορείς αυτοί, οι εργοδότες μπόρεσαν και κατήργησαν τη δική τους εισφορά, που ήταν 1,1% επί του συνόλου των εργαζομένων, ενώ των εργαζομένων ήταν 1,3%. Τα χρήματα αυτά πήγαιναν στο ΙΚΑ. Δεν ζήτησαν οι εργοδότες να το καταργήσουν, αυτό το απαίτησε το ΔΝΤ και η τρόικα για να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές».

Όπως είπε ο κ. Κιουτσούκης, «αν καταργηθεί και η εισφορά των εργαζομένων, τότε δεν θα υπάρχει ούτε η χρηματοδότηση των συνδικάτων αλλά ούτε και το τελείωμα των όποιων εργατικών κατοικιών ή βρεφονηπιακών σταθμών που βρέθηκαν στον αέρα. Ο ΟΑΕΔ στον οποίο συγχωνεύτηκαν οι οργανισμοί που καταργήθηκαν, αποπερατώνει όλες τις κατοικίες και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που είχαν ήδη ξεκινήσει να γίνονται. Πρόσφατα δόθηκαν εργατικές κατοικίες σε φτωχούς συναδέλφους μας»

Τέλος, αποκάλυψε ότι τα περίπου 330 εκατ. ευρώ που συγκεντρώνονται από τις εισφορές υπέρ των καταργημένων οργανισμών, «θα πρέπει να αποδίδονται όλα στον ΟΑΕΔ με το τμήμα αυτό που έχει απομείνει να συνεχίσει την κατασκευή εργατικών κατοικιών» και πρόσθεσε ότι «τα λεφτά μένουν στο ΙΚΑ, καλύπτουν τις τρύπες για τις συντάξεις».

Τέλος, επισήμανε ότι «η κατάργηση των οργανισμών έγινε για έναν μόνο λόγο. Γιατί δεν είχαν να καταβάλουν 7 δισ. ευρώ».
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εικονική ή Δυνητική Πραγματικότητα

“Ένα αλληλεπιδραστικό, τρισδιάστατο περιβάλλον, φτιαγμένο από υπολογιστή, στο οποίο μπορεί κάποιος να εμβυθιστεί”. αυτός είναι ο ορισμός που έδωσε ο πατέρας του όρου Jaron Lanier το 1989. Ο Lanier είναι ένας από τους πρωτοπόρους της Εικονικής Πραγματικότητας και ιδρυτής της εταιρείας VPL Research (από τη φράση Virtual Programming Languages) η οποία ανέπτυξε μερικά από τα πρώτα συστήματα τη δεκαετία του 1980. Το 1985 ο ερευνητής Jaron Lanier παρουσίασε για πρώτη φορά στο Scientific American τον όρο Virtual Reality. Από εκεί και έπειτα, δόθηκαν ποικίλοι ορισμοί:

«Η Εικονική Πραγματικότητα, αποτελεί ένα όρο που έχει γίνει πρόσφατα γνωστός αλλά και από τους πλέον διαδεδομένους στο χώρο των υπολογιστών, ο οποίος μεταφέρει το χρήστη ή τους χρήστες, σε ένα συνθετικό, τεχνητό, εικονικό και φτιαγμένο από υπολογιστή περιβάλλον.» M.Krueger (1991)

«Αλληλεπιδραστικά γραφικά πραγματικού χρόνου (real-time) με τρισδιάστατα μοντέλα, συνδυασμένα με μια τεχνολογία απεικόνισης η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη για εμβύθιση στον μοντελοποιημένο κόσμο και τη δυνατότητα για απευθείας χειρισμό.» Fuchs, H. Bishop, et al. (1992)

«Η ψευδαίσθηση της συμμετοχής σε ένα συνθετικό περιβάλλον αντί για την εξωτερική παρατήρηση ενός τέτοιου περιβάλλοντος. Η Εικονική Πραγματικότητα βασίζεται σε τρισδιάστατες, στερεοσκοπικές μονάδες απεικόνισης, με ανιχνευτή της κίνησης του κεφαλιού, του χεριού ή του σώματος και στερεοσκοπικό ήχο. Η Εικονική Πραγματικότητα είναι μια εμπειρία εμβύθισης που χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις.» Gigante, M. (1993)

«Η Εικονική Πραγματικότητα αναφέρεται σε αλληλεπιδραστικά, πολυ-αισθητικά, βασισμένα στη όραση, τρισδιάστατα, περιβάλλοντα εμβύθισης, δημιουργημένα από υπολογιστή, καθώς και ο συνδυασμός των τεχνολογιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη τέτοιων περιβαλλόντων.» Cruz-Neira, C. (1993)

«Μπορεί να οριστεί σαν ένας νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η υιοθέτηση συσκευών απεικόνισης και αλληλεπίδρασης των ανθρώπινων αισθήσεων. Στερεοσκοπικά συστήματα απεικόνισης, δίνουν τη εντύπωση πραγματικής χωρικής αντίληψης των τρισδιάστατων εικόνων οι οποίες παράγονται από τον υπολογιστή. Επιπλέον, η αίσθηση του ότι είσαι εμβυθισμένος σε ένα εικονικό περιβάλλον, δυναμώνει με τη χρήση συσκευών όπως το γάντι (data glove), το οποίο επιτρέπει πιο φυσική και ενστικτώδη απευθείας αλληλεπίδραση.» Ellis, S. R. (1994)

«Ένα υπολογιστικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικονικών κόσμων, στους οποίους ο χρήστης έχει την εντύπωση της ύπαρξης του σε αυτούς και επιπλέον έχει την ικανότητα να πλοηγηθεί και να χειριστεί τα αντικείμενά τους.» C.Manetta, & Blade R. (1995)

«Η Εικονική Πραγματικότητα είναι τα από τον υπολογιστή φτιαγμένα, τρισδιάστατα, εξομοιωμένα περιβάλλοντα τα οποία απαντώνται σε πραγματικό χρόνο (real-time), καθώς τα διαχειρίζεται ο χρήστης.» Mills, S., Noyes, J. (1999)

«Βασικά είναι μία διεπαφή, η οποία συνδυάζει διαφορετικά τεχνικά συστήματα με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον χρήστη να αλληλεπιδράσει σε πραγματικό χρόνο με μία εφαρμογή για την απεικόνιση (visualization), την περιγραφή της κίνησης (animation), την παραγωγή (generation) και την μεταβολή (modification) τρισδιάστατων δεδομένων, δημιουργημένων από υπολογιστή τα οποία βλέπει στερεοσκοπικά. Ένας όρος που περικλείει τα πάντα και περιγράφει την τεχνολογία και όλο το πεδίο γενικότερα.» VIEW of the future Project (2001)

«Η εξομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να το βιώσει ο χρήστης οπτικά στις τρεις διαστάσεις του πλάτους, ύψους και βάθους και το οποίο μπορεί επιπροσθέτως να παρέχει μια αλληλεπιδραστική οπτική εμπειρία με κίνηση σε πραγματικό χρόνο (real-time) με ήχο και πιθανώς και απτικές ή άλλες μορφές ανάδρασης.» Whatis.com full reference (2003)

«Ένα μέσο το οποίο αποτελείται από αλληλεπιδραστικές εξομοιώσεις με υπολογιστή, οι οποίες ‘αισθάνονται’ την θέση και τις ενέργειες του χρήστη, και αντικαθιστούν ή επαυξάνουν την ανάδραση σε μία ή παραπάνω αισθήσεις, δίνοντας το αίσθημα της πνευματικής εμβύθισης ή παρουσίας στην εξομοίωση (ένας εικονικός κόσμος).» Sherman, W. R., Craig, A., B. (2003)

Από τότε τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας όπως αποδόθηκε ο όρος στα ελληνικά έχουν περάσει από πολλά στάδια. Τελευταία στην επιστημονική κοινότητα αποφεύγεται η χρήση του όρου Εικονική Πραγματικότητα λόγω της αντιφατικότητάς του και χρησιμοποιείται ο όρος Εικονικό Περιβάλλον, Virtual Environment στα αγγλικά, (αγγλική συντομογραφία VE).


Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να δημιουργήσει και να προσομοιώσει υπαρκτά ή μη περιβάλλοντα, από τα οποία ο χρήστης έχει την ψευδαίσθηση ότι περιβάλλεται και στα οποία μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, αλληλεπιδρώντας παράλληλα με τα αντικείμενα που περιλαμβάνουν, όπως θα έκανε και στον πραγματικό κόσμο. Για να είναι όσο πιο πετυχημένη γίνεται η εμβύθιση ενός χρήστη σε ένα περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας, είναι σημαντικό να απομονωθεί ο χρήστης και οι αισθήσεις του από το πραγματικό κόσμο, επικαλύπτοντας τα ερεθίσματα του πραγματικού κόσμου με αντίστοιχα εικονικά, φτιαγμένα από το σύστημα της Εικονικής Πραγματικότητας.

Από τις εφτά αισθήσεις, οι πιο σημαντικές κατά φθίνουσα σειρά είναι η όραση, η ακοή και η αφή. Έτσι είναι πρωταρχικής σημασίας ένα σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας να παρέχει στερεοσκοπική εικόνα, δηλαδή δύο εικόνες από διαφορετική οπτική γωνία, μία για κάθε μάτι του χρήστη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του βάθους στο χώρο.

Παράλληλα η ύπαρξη στερεοσκοπικού ήχου βοηθάει το χρήστη να κατανοεί τι γίνεται γύρω του στον εικονικό χώρο που τον περιβάλλει με πολύ φυσικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα αποκλείει τον χρήστη από τους ήχους του πραγματικού κόσμου, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταστρέψουν την εικονική του εμπειρία. Τέλος η αφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλες συσκευές είτε για να μπορεί ο χρήστης να νιώθει τον κόσμο, π.χ. να ακουμπά ένα αντικείμενο και να νιώθει αντίσταση, είτε για να καθοδηγήσουμε το χρήστη διευκολύνοντας τον στην εκτέλεση κάποιων συγκεκριμένων ενεργειών, π.χ. μοντελοποίηση τρισδιάστατων αντικειμένων.

Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν και με την ανίχνευση των κινήσεων του χρήστη με κατάλληλες συσκευές ανίχνευσης, έτσι ώστε το εικονικό περιβάλλον να συμπεριφέρεται όπως και το πραγματικό, τότε η όλη εμπειρία που θα αποκτήσει ο χρήστης μπορεί να είναι άκρως ρεαλιστική. Πρόκειται για ένα είδος τεχνολογίας που ξεκίνησε από στρατιωτικές εφαρμογές, πέρασε στα ερευνητικά εργαστήρια και σταδιακά σε άλλες εφαρμογές. Η Εικονική Πραγματικότητα (ΕΠ, Virtual Reality, VR) αποτελεί τη μεγάλη ιδέα της δεκαετίας του 1990. Έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και έχει εισχωρήσει στη λαϊκή κουλτούρα. Ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων που ξεγελούν τις ανθρώπινες αισθήσεις και απαιτεί τη σύνθεση πολλών ερευνητικών προσεγγίσεων.

Η Εικονική Πραγματικότητα είναι η εξέλιξη στο περιβάλλον διεπαφής του υπολογιστή, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την πλήρη ελευθερία στην πλοήγηση με φυσιολογικούς χειρισμούς, καθώς και με την εμπλοκή των αισθήσεων του χρήστη. Με άλλα λόγια ως Εικονική Πραγματικότητα ορίζεται ένα περιβάλλον βασισμένο σε υπολογιστή, ισχυρά αλληλεπιδραστικό, στο οποίο ο χρήστης γίνεται συμμέτοχος σε έναν “εικονικά πραγματικό” κόσμο. Πιο αφηρημένα, είναι μια διαδικασία η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να συμμετάσχει σε αφηρημένους χώρους όπου φυσική μηχανή και φυσικός παρατηρητής δεν υπάρχουν.

Η κατανόηση του όρου απαιτεί το διαχωρισμό του ορισμού από τον τρόπο διασύνδεσης με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά με την εικονική πραγματικότητα. Είναι μια μεθοδολογία και όχι μια εφαρμογή διασύνδεσης που χρησιμοποιείται για την αλληλεπίδραση με την εικονική πραγματικότητα ή εικονικό κόσμο (virtual world).Εικονική Πραγματικότητα ή Εικονικός Κόσμος

Τη γνωρίζουμε μόνο μέσα από τις ταινίες. Χολιγουντιανές παραγωγές τη χρησιμοποιούν, προκειμένου να μας μεταφέρουν σε φανταστικά περιβάλλοντα. Μέσα από τα ειδικά εφέ και προγράμματα υπολογιστών, ο υπάρχων χώρος και χρόνος φαίνεται πως δεν έχει πια καμία σημασία. Κι όμως, πέρα από το θέαμα, η εικονική πραγματικότητα κρύβει μια επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη που μπορεί να εφαρμοστεί σε μια τεράστια γκάμα τομέων.

Η Εικονική Πραγματικότητα είναι μια νέα και πρωτοποριακή τεχνολογία που μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα από τις εφαρμογές της, να βιώσουμε αφηρημένες έννοιες και ιδέες, να επισκεφτούμε χώρους που είναι απρόσιτοι ή δεν υπάρχουν πια και να εξετάσουμε αντικείμενα από διαφορετικές και πρωτόγνωρες οπτικές γωνίες. Η Εικονική Πραγματικότητα αποτελεί μέχρι σήμερα τόπο αναφοράς τόσο της επιστημονικής φαντασίας όσο και εξειδικευμένων εφαρμογών. Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί τους υπολογιστές για να μας δημιουργεί πολύ πειστικές ψευδαισθήσεις.

Συνήθως η εικονική πραγματικότητα περιγράφεται με τα τρία I, immersion, interaction, imagination (εμβύθιση, αλληλεπίδραση, φαντασία), περιοριζόμενη από την ανθρώπινη φαντασία όσον αφορά στις εφαρμογές της. Στις πρώτες εφαρμογές η εικονική πραγματικότητα περιορίστηκε σε συναρπαστικά παιχνίδια, γρήγορα όμως βρήκε το δρόμο της μέσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα του στρατού, όπως στην εκπαίδευση πιλότων και αστροναυτών, στην αντιμετώπιση εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων χωρίς κίνδυνο. Σήμερα τα προγράμματα VR διευρύνουν τη χρήση τους, καθώς το κόστος του εξοπλισμού πέφτει ταχύτατα.

Η εικονική ή αλλιώς δυνητική πραγματικότητα είναι ήδη εδώ.

Μπορείτε να βρείτε και να εξερευνήσετε πολλούς εικονικούς κόσμους στο Internet ή με εξειδικευμένα μηχανήματα δημιουργίας τέτοιων παρουσιάσεων. Μπορείτε να περπατήσετε στο εσωτερικό ενός τεράστιου υπολογιστή, να εξερευνήσετε γκαλερί τέχνης, να επισκεφθείτε το διάστημα, να εξερευνήσετε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πολλά άλλα. Χρησιμοποιείται και για άλλα πράγματα πλην της δημιουργίας κόσμων τους οποίους μπορούν οι χρήστες να επισκεφθούν. Για παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία απόψεων του εγκεφάλου και των μορίων. Έχει χρησιμοποιηθεί από αστρονόμους για την παρουσίαση της περιστροφής του μορίων των αερίων ενός γαλαξία τα οποία δημιουργούν τα άστρα. Η δυνητική ή εικονική πραγματικότητα μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για πράγματα που σήμερα κανένας δεν μπορεί να φανταστεί.

Δυνατότητες που παρέχει η εικονική πραγματικότητα: >αναπαραγωγή της πραγματικότητας τρισδιάστατα, με εκπληκτικό και άγνωστο μέχρι τώρα ρεαλισμό. >δυσδιάκριτα τα όρια του πραγματικό με το φανταστικό. >απίθανες φαντασμαγορίες σε μια κούρσα ταχύτητας ανάμεσα στην πραγματικότητα και το υπερφυσικό.

Η Εικονική Πραγματικότητα στην Επιστημονική Φαντασία

Πολλά βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας δημιούργησαν χαρακτήρες «παγιδευμένους στην Εικονική Πραγματικότητα». Η πρώτη σύγχρονη δουλειά που χρησιμοποίησε αυτή την ιδέα είναι η νουβέλα Simulacron-3 γραμμένη από τον Daniel F. Galouye, η οποία χρησιμοποιήθηκε στη Γερμανία για το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς Welt am Draht (Ο κόσμος σε ένα Σύρμα). Η πρώτη ταινία μαζικής αποδοχής του Χόλιγουντ που εξερευνούσε αυτή την ιδέα ήταν η ταινία Τρον του Στίβεν Λίσμπεργκερ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ταινίες Ολική Επαναφορά (1990), Ο μνημονικός Τζόνι (1992), Επαφές μιας ξεχωριστής πραγματικότητας (Lawnmower man, 1992), Το δέκατο τρίτο πάτωμα 1999 και eXistenZ 1999 του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Οι πιο γνωστές ταινίες όμως με αναφορά στην Εικονική Πραγματικότητα είναι οι ταινίες των αδερφών Γουατσόφσκι, Μάτριξ (1999), The Matrix Reloaded (2003) και The Matrix Revolutions (2003).

Η κωμωδία National Lampoon’s Last Resort ήταν σημαντική στο ότι παρουσίαζε την Εικονική Πραγματικότητα και την πραγματικότητα να αλληλοκαλύπτονται, και μερικές φορές να είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις. Επίσης, η βρετανική κωμωδία Red Dwarf για πολλά επεισόδια χρησιμοποιούσε την ιδέα ότι η ζωή (ή τουλάχιστον η ζωή της σειράς αυτής) είναι ένα παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας. Αυτή η ιδέα χρησιμοποιήθηκε επίσης και στο Spy Kids 3-D: Game Over. Το. Hack επικεντρώνεται γύρω από ένα παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι εύκολο να διακρίνεις την Εικονική Πραγματικότητα από την πραγματικότητα. Οι εικόνες δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές, υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην ανταπόκριση του συστήματος στις κινήσεις του χρήστη και επιπλέον τις περισσότερες φορές αισθήσεις όπως η αφή, η οσμή και η γεύση δεν δέχονται ερεθίσματα από τον εικονικό κόσμο.

Άλλα βιβλία επιστημονικής φαντασίας έχουν προάγει την Εικονική Πραγματικότητα σαν μια μερική αντικατάσταση της δυστυχίας της πραγματικότητας, με την έννοια ότι ένας άπορος στον πραγματικό κόσμο μπορεί να είναι βασιλιάς σε ένα σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας, ή σαν ένα τρόπο για την δημιουργία φαντασμαγορικών εικονικών κόσμων στους οποίους οι άνθρωποι ζουν, παίζουν και κοινωνικοποιούνται. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα και των δύο ιδεών είναι η νουβέλα του Νιλ Στίβενσον με τον τίτλο Snow Crash. Ωστόσο, το 2003, ο Στίβενσον παραδέχτηκε στο περιοδικό Wired ότι το Snow Crash ήταν μια “αποτυχημένη προφητεία».

Στο παιχνίδι ρόλων Mage: The Ascension, υπάρχει μια μυστική μαγική κοινότητα με το όνομα Virtual Adepts η οποία παρουσιάζεται ότι δημιούργησε την Εικονική Πραγματικότητα. Ο απόλυτος στόχος αυτής της κοινότητας είναι η μετακίνηση τους στην Εικονική Πραγματικότητα, αλλάζοντας το πραγματικό τους σώμα με ένα καλύτερο εικονικό.

Στο «Westworld» του HBO η πραγματικότητα είναι πιο τρομακτική από τη φαντασία! Ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1973, το «Westworld» γίνεται τηλεοπτική σειρά σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζόναθαν Νόλαν και υπόσχεται μια εφιαλτική βόλτα (με άλογα) στο μέλλον. Πρωταγωνιστούν ο Αντονι Χόπκινς, η Ιβαν Ρέιτσελ Γουντ, ο Τζέιμς Μάρσντεν, η Τάντι Νιούτον, ο Ροντρίγκο Σαντόρο, ο Εντ Χάρις, ενώ το ίδιο το κανάλι περιγράφει τη σειρά ως μια «σκοτεινή οδύσσεια για την αυγή της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον της αμαρτίας». Και όπως φαίνεται καθαρά στην σειρά, τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία παραμένουν δυσδιάκριτα όσο και τρομακτικά.

Η Εικονική Πραγματικότητα στην Εκπαίδευση

Εικονική πραγματικότητα είναι η τεχνολογία της πιο προηγμένης εκμάθησης παγκοσμίως. Ένας νέος τρόπος να διδαχθούν οι σπουδαστές στο χώρο μέσα στον οποίο βρίσκονται προσθέτοντας έναν νέο χώρο που δεν αλληλεπιδρά με την πραγματικότητα. Αναφέρεται και ως: «Εικονικά Περιβάλλοντα», «Συστήματα Εικονικών Περιβαλλόντων», «Εικονικοί Κόσμοι». Επιτρέπει στους σπουδαστές το βήμα μέσω της οθόνης υπολογιστών στους τρισδιάστατους, διαλογικούς κόσμους. Χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα στα σχολεία αλλάζει η φύση και η πορεία για το πώς τα παιδιά μαθαίνουν. Έτσι οι σπουδαστές δεν κάθονται πλέον αδρανείς, αλλά τους παρέχετε μια πρωτοφανή πιθανότητα να εξερευνήσουν το μάθημα τούς όπως ποτέ πριν.

Η σπουδαιότητα της εικονικής πραγματικότητας ιδιαίτερα στην εφαρμογή της στην εκπαιδευτική θεωρία και πράξη διαφαίνεται από το διαχωρισμό του τεχνολογικού από τον εννοιολογικό (conceptual) προσανατολισμό της. Υπάρχει μεγάλη διαφορά της εννοιολογικής θεώρησης της ΕΠ ως ένα νοητικό φαινόμενο το οποίο υλοποιείται με κάποια συγκεκριμένη τεχνολογία, από την τεχνολογική της θεώρηση που ρίχνει το βάρος στις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες. Κατά την εννοιολογική θεώρηση η σχεδίαση και ανάπτυξη ενός συστήματος εικονικής πραγματικότητας για εκπαιδευτικές εφαρμογές εστιάζει στις γνωστικές, πνευματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διεργασίες του μαθητή.

Η εικονική πραγματικότητα επεκτείνει τις δυνατότητες της διδασκαλίας με τη βοήθεια υπολογιστή. Συχνά το εικονικό περιβάλλον αποτελείται από προσομοιώσεις που υπερβαίνουν τους συνήθεις τρόπους αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη μηχανή και περιλαμβάνει την αίσθηση του χρήστη ότι συμμετέχει στο προσομοιωμένο περιβάλλον. Ο χρήστης χειρίζεται τα αντικείμενα και τα γεγονότα του εικονικού κόσμου με τρόπο που δεν προσφέρουν οι τυπικές προσομοιώσεις σε περιβάλλοντα CA1 (Computer Assisted Instruction, διδασκαλία υποστηριζόμενη από υπολογιστή).

Η μεγάλη διαφορά ενός συστήματος ΕΠ από έναν υπολογιστή και παραδοσιακά συστήματα CAI είναι ότι ο υπολογιστής επεκτείνει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, το οποίο όμως δεν είναι ένας επεξεργαστής συμβόλων αλλά μια γεννήτρια πραγματικότητας. Στο τελευταίο προσανατολίζεται η ΕΠ τουλάχιστον στο επίπεδο διασύνδεσης και επικοινωνίας του ανθρώπου με τη μηχανή. Ο χρήστης εισέρχεται και συμμετέχει στον εικονικό κόσμο που έχει ιδιότητες και λειτουργεί ως πραγματικός. Κάθε εικονικό περιβάλλον που στοχεύει στην εκπαίδευση χαρακτηρίζεται ως Εκπαιδευτικό Εικονικό Περιβάλλον (Virtual Learning Environment).

Τα εικονικά περιβάλλοντα διακρίνονται σε συστήματα εμβύθισης (immersive) όπου ο χρήστης με τον κατάλληλο εξοπλισμό (στερεοσκοπικά κράνη, γάντια δεδομένων) αποκόπτεται από τον πραγματικό κόσμο και εμβυθίζεται στον εικονικό, και σε συστήματα – παράθυρα στον εικονικό κόσμο όπου τα εικονικά περιβάλλοντα αναπαριστάνονται στην οθόνη του υπολογιστή. Λειτουργικά, οι εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας διαχωρίζονται σε παθητικές όπου ο χρήστης περιηγείται στον εικονικό κόσμο που τον περιβάλλει χωρίς να τον ελέγχει, σε εξερευνητικές στις οποίες ο χρήστης έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων χωρίς όμως τη δυνατότητα επέμβασης στα δρώμενα, και στις αλληλεπιδραστικές όπου υπάρχει η δυνατότητα για αλληλεπίδραση με τα εικονικά αντικείμενα και μεταβολή των εικονικών περιβαλλόντων. Τα κύρια πάντως χαρακτηριστικά της εικονικής πραγματικότητα που τη διακρίνουν και ως εκπαιδευτικό εργαλείο είναι κοινά σε όλες τις κατηγορίες συστημάτων. Πλήρης ελευθερία κίνησης και αλληλεπίδραση με το εικονικό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο (όπου η μηχανή και η εφαρμογή το επιτρέπουν) και πρώτου προσώπου οπτική γωνία του χρήστη.

Η προσφορά της ΕΠ στην εκπαιδευτική διαδικασία συνοψίζεται στις παρακάτω δυνατότητες της: * Εξερεύνηση υπαρκτών αντικειμένων και χώρων στους οποίους δεν υπάρχει προσπέλαση από τους μαθητές. * Μελέτη πραγματικών αντικειμένων αδύνατο να κατανοηθούν διαφορετικά εξαιτίας του μεγέθους, της θέσης, ή των ιδιοτήτων τους. * Δημιουργία περιβαλλόντων και αντικειμένων με διαφορετικές από τις γνωστές ιδιότητες. * Δημιουργία και χειρισμός αφηρημένων αναπαραστάσεων. * Αλληλεπίδραση με εικονικά αντικείμενα. * Αλληλεπίδραση με πραγματικούς ανθρώπους σε μακρινές φυσικές θέσεις ή φανταστικούς τόπους με πραγματικούς ή μη τρόπους.

Ένα σύστημα ΕΠ εκμεταλλεύεται και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά των παιδαγωγικών αρχών και της διδακτικής [Bricken, 1990], Ο παθητικός ρόλος του μαθητή στις διαλέξεις και στη μελέτη εγχειριδίων μετατρέπεται σε ενεργό με τις εμπειρίες στα εικονικά περιβάλλοντα. Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο αφού μια από τις σπουδαιότερες αρχές λειτουργίας της αίθουσας διδασκαλίας είναι οι δραστηριότητες των μαθητών που καθορίζουν το αντικείμενο και τον τρόπο μάθησης.

Σε ένα εικονικό περιβάλλον μπορεί να καθορίζεται και να μεταβάλλεται η θέση, η κλίμακα, η πυκνότητα της πληροφορίας, η αλληλεπίδραση και η απόκριση του συστήματος, ο χρόνος και ο βαθμός συμμετοχής του χρήστη. Η ΕΠ παρέχει ένα ελεγχόμενο σε πολλά επίπεδα, εμπειρικό πλαίσιο. Κάθε εικονικό αντικείμενο αποθηκεύει και θυμάται το ιστορικό του και τις ενέργειες του μαθητή. Έτσι προωθείται η εξατομίκευση και ο τύπος μάθησης κάθε μαθητή. Παράλληλα ενθαρρύνεται η κοινωνικοποίηση και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών με τη συμμετοχή πολλών χρηστών στο ίδιο εικονικό περιβάλλον.

Η ΕΠ συνδέεται με τη φυσική συμπεριφορά. Ο προγραμματισμός, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικότερες λειτουργίες του μαθητή όπως οι χειρονομίες, η κίνηση και η ομιλία. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο μαθητής αλληλεπιδρά με το σύστημα μέσω φυσικών αντικειμένων που δεν απαιτούν επιπλέον εξήγηση. Ενώ οι επιστήμες έχουν φυσική σημασιολογία, ο τρόπος διδασκαλίας τους που μέχρι τώρα είναι συμβολικός δεν έχει. Η μελέτη ενός γνωστικού αντικειμένου προσανατολίζεται στην κατανόηση συμβολικών αναπαραστάσεων που συνήθως οδηγούν σε σύγχυση και παρανοήσεις.

Η φυσική σημασιολογία είναι αυτή που μαθαίνει ένα παιδί πριν από τη συμβολική και αυτή πετυχαίνετε με την ΕΠ. Ο υπολογιστής είναι ένα ιδανικό εργαλείο για το χειρισμό συμβόλων και αφαίρεσης. Η ΕΠ παρέχει τον τρόπο δια-σύνδεσης μ’ αυτά και διδάσκει τις έννοιες μέσα από εμπειρίες πρώτου προσώπου. Η μεταφορά στην αφαίρεση και τους συμβολισμούς ακολουθεί, όταν κρίνεται απαραίτητη. Η ΕΠ προσφέρει ένα δρόμο για τις αισθήσεις και τα αισθήματα Ο χρήστης έχει ισχυρή συναισθηματική επίδραση, γεγονός που αποτελεί και ένα σημείο προσοχής από τον εκπαιδευτικό και το σχεδιαστή του συστήματος. Εννοιολογικά και μεθοδολογικά η ΕΠ παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν από τους κύριους στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την επίλυση προβλημάτων.

Στις επιστήμες όπου η κατανόηση αρχών και βασικών εννοιών γίνεται με τη μετάφραση τους σε φυσικές εικόνες δηλαδή με μεταφορές που παρουσιάζουν αντικείμενα που αναπαριστάνουν αρχές σε ένα χώρο, η ΕΠ παρέχει εννοιολογικούς πραγματικούς ή εικονικούς χώρους όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και να λύσει προβλήματα. Ο άνθρωπος μαθαίνει όχι ως παθητικός δέκτης ερεθισμάτων από το περιβάλλον, αλλά έχει ενεργό ρόλο. Η ανάγκη για εργαλεία υποστήριξης είναι φανερή τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο της μαθησιακής διαδικασίας, την επιλογή και συλλογή ερεθισμάτων – φορέων πληροφορίας, καθώς και στην ενεργό συμμετοχή του μαθητή. Οι μαθητές μαθαίνουν με ή χωρίς την υποστήριξη εκπαιδευτικού υλικού.

Ερωτήματα γεννώνται ιδιαίτερα στη διδασκαλία των επιστημών και αφορούν την κατανόηση, τις παρανοήσεις, και το γνωστικό φόρτο. Σήμερα η πληροφορική τεχνολογία θεωρείται ως το εργαλείο που περιέχει όλων των ειδών τα μέσα και δίνει νέες προοπτικές στην εκπαιδευτική διαδικασία με τη δυνατότητα της να διαχειρίζεται πολλά συστήματα συμβόλων. Θεωρούμε ότι η εικονική πραγματικότητα συνεισφέρει στη μαθησιακή διαδικασία με βάση τα κύρια χαρακτηριστικά της, την ελεύθερη πλοήγηση στον τρισδιάστατο εικονικό κόσμο, την αλληλεπίδραση σ’ αυτόν, και τις εμπειρίες πρώτου προσώπου που έχει ο μαθητής. Παρέχει στο μαθητή τη δυνατότητα να εμπλουτίσει, να ενισχύσει και να οργανώσει τις εμπειρίες του.

Θεωρούμε ότι ένα σύστημα ΕΠ όπως εξάλλου και κάθε υπολογιστικό σύστημα, λειτουργεί ουσιαστικά ως ενισχυτής εμπειριών και όχι ως γνωστικό εργαλείο. Από ψυχολογική θεώρηση, η εποικοδομητική μάθηση είναι η πλησιέστερη θεωρία για την εισαγωγή της ΕΠ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι προσεγγίζει περισσότερο με τη θεώρηση του Papert για την κατασκευή της γνώσης μέσα από τη φυσική αλληλεπίδραση με αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο (constructionism) [Papert, 1991], καθώς και με τη σχεδίαση ανοικτών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων (open-ended learning environments).

Τα εκπαιδευτικά εικονικά περιβάλλοντα δομούνται από δεδομένα και πληροφορίες, και επιτρέπουν στο χρήστη τριών ειδών εμπειρίες για την κατασκευή της γνώσης που δεν είναι διαθέσιμες στο φυσικό κόσμο, και έχουν πολλές δυνατότητες για την εκπαιδευτική διαδικασία και ιδιαίτερα τη διδασκαλία των επιστημών. Αυτές είναι το μέγεθος, η μετατροπή, και η αναπαράσταση αφηρημένων εννοιών με συγκεκριμένη “υλική” υπόσταση.Εφαρμογές της Εικονικής Πραγματικότητας στην Ιατρική

Η εικονική πραγματικότητα γίνεται με ταχείς ρυθμούς ένα από τα απαραίτητα εργαλεία στον ιατρικό τομέα. Τέσσερις κύριοι τομείς της Ιατρικής χρησιμοποιούν εικονική πραγματικότητα λόγω της μεγαλύτερης ακρίβειας, του μειωμένου κόστους, και της εξοικονόμησης χρόνου που παρέχει. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ιατρική εκπαίδευση και εξάσκηση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την οπτικοποίηση (visualization) ιατρικών δεδομένων και βάσεων δεδομένων καθώς και τη βοήθεια πριν και κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις η εικονική πραγματικότητα αποδεικνύεται επωφελής για αμφότερους τους γιατρούς και τους ασθενείς. Εντούτοις, κάποια ερωτηματικά έχουν προκύψει σχετικά με πιθανά μειονεκτήματα και βραχυπρόθεσμες συνέπειες αυτής της εξελισσόμενης τεχνολογίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας στον ιατρικό τομέα είναι δαπανηρές στην ανάπτυξή τους και βρίσκονται ακόμα σε πρωταρχικό επίπεδο, η γνώση, τα πλεονεκτήματα και η δυναμικότητα που αποφέρουν ανταποδίδουν και με το παραπάνω τις επενδύσεις.

Έχοντας λάβει υπ’ όψη τους πέντε αυτούς παράγοντες, είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένας αληθοφανής εικονικός κόσμος για ιατρικές εφαρμογές. Η εικονική πραγματικότητα εισάγεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ιατρικής. Μια από τις εφαρμογές είναι η εκπαίδευση και η εξάσκηση φοιτητών. Η εκπαίδευση σε εικονικά περιβάλλοντα παρέχει τη δυνατότητα για καθοδήγηση των εκπαιδευόμενων και παρέχει περισσότερες δυνατότητες εκμάθησης από αυτές που μπορεί να δώσει μια τυπική εκπαιδευτική εφαρμογή πολυμέσων.

Η εκπαίδευση σε κατεπείγοντα περιστατικά και στο χώρο ασθενοφόρων μπορεί να γίνει με εικονικά μοντέλα. Έτσι οι σπουδαστές μπορούν να θεραπεύσουν επιλεγμένες παθήσεις ή να προκαλέσουν επιπλοκές σε αλληλεπιδραστικές εκπαιδευτικές χειρουργικές προσομοιώσεις. Η Τηλεϊατρική είναι ένας άλλος τομέας της ιατρικής που μπορεί να ενσωματώσει εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας. Διαγνώσεις και εγχειρήσεις μπορούν να κατευθύνονται από γιατρούς χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Αυτή η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σε περιπτώσεις επικίνδυνου περιβάλλοντος ή περιπτώσεις περιοχών με ελλιπή ιατρική υποδομή.

Χειρουργική

Η χειρουργική είναι άλλος ένας τομέας που η εικονική πραγματικότητα αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής. Οι χειρουργοί μπορούν να δοκιμάσουν επικίνδυνες εγχειρήσεις πριν ο πραγματικός ασθενής εγχειριστεί. Άλλη μια εφαρμογή είναι η χρήση ενός προσομοιωτή οφθαλμολογικών εγχειρήσεων. Ερευνητές στο Georgia Tech κατασκεύασαν μια συσκευή που χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα για να παράγει την αίσθηση μιας πραγματικής οφθαλμολογικής εγχείρησης. Ο εκπαιδευόμενος αλληλεπιδρά με ένα τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο οφθαλμού χρησιμοποιώντας ένα εικονικό χειρουργικό εργαλείο που ελέγχεται από μια συσκευή ανίχνευσης θέσης η οποία συνεχώς ενημερώνει τον υπολογιστή για τη θέση του εργαλείου και τον προσανατολισμό του.

Ο προσομοιωτής παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς επιτρέπει την εξάσκηση των χειρουργών σε επείγουσες καταστάσεις πριν αυτές συμβούν στην πραγματικότητα. Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας έναντι των κλασικών μεθόδων εκπαίδευσης είναι: • Μειωμένη χρήση πτωμάτων ή πειραματόζωων που είναι πολυδάπανα στη συντήρηση. • Παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας στους ασθενείς καθώς νέες χειρουργικές τεχνικές μπορούν να δοκιμάζονται πριν εφαρμοστούν. • Οι εικονικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να καταγράφονται για μετέπειτα αξιολόγηση και συζήτηση. • Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να παρατηρούνται από διαφορετικά σημεία (ακόμη και από το εσωτερικό των εγχειριζόμενων οργάνων) προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τομές γίνονται στο σωστό βάθος και με τη σωστή γωνία. • Οι χειρουργοί μπορούν να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές που να επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών και να μειώνουν τον προκαλούμενο πόνο.

Θεραπεία Μέσω Εκθεσης

Ο σχεδιασμός θεραπείας είναι ένας από τους τομείς που η εικονική πραγματικότητα αρχίζει να εφαρμόζεται. Στη θεραπεία, επικίνδυνες ή αβέβαιης αποτελεσματικότητας τεχνικές μπορούν να σχεδιάζονται και να δοκιμάζονται πριν την τελική εφαρμογή τους. Σε πολλές περιπτώσεις η εικονική πραγματικότητα έχει αποδείξει την ωφελιμότητά της. Μια από αυτές είναι η θεραπεία έκθεσης: Η θεραπεία έκθεσης εμπλέκει την έκθεση του υποκειμένου σε παράγοντες που του προκαλούν ενοχλήσεις ή ανησυχία προκαλώντας έτσι ερεθίσματα, επιτρέποντας παράλληλα στην ενόχληση να εκτονωθεί. Αυτή η διαδικασία υποβαθμίζει σταδιακά την προκαλούμενη ενόχληση-ανησυχία και ο ασθενής μπορεί να ξεπεράσει με τον καιρό τη φοβία του όπως για παράδειγμα την ακροφοβία (ο φόβος του ύψους).

Η πιο κοινή προσέγγιση της έκθεσης του υποκειμένου σε ερεθίσματα είναι η «εμβύθισή» του σε ένα εικονικό περιβάλλον με τη χρήση Head Mounted Display. Η συσκευή συνδέεται σε υπολογιστή που την τροφοδοτεί με εικόνες που συμβαδίζουν με την κατεύθυνση στην οποία κοιτά ο χρήστης. Σταδιακά ο ασθενής μεταφέρεται σε «in vivo» θεραπεία όπου εκτίθεται σε πραγματικές καταστάσεις. Τα πολλά πλεονεκτήματα που επιφέρει η εικονική πραγματικότητα στη θεραπεία έκθεσης υποσκελίζουν τα ελάχιστα μειονεκτήματα.

Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι η μείωση του κόστους. Στη συμβατική θεραπεία, καταστάσεις της πραγματικής ζωής μπορεί να είναι πολυδάπανες στο να διεξαχθούν ή δύσκολες στο να διευθετηθούν για τους ασθενείς. Άλλο ένα θετικό σημείο είναι η παροχή ερεθισμάτων σε ασθενείς με αδύναμη φαντασία. Επίσης η δυνατότητα διενέργειας της θεραπείας στο ιδιωτικό περιβάλλον του ιατρού μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα της δημόσιας έκθεσης του ασθενή.

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση ασθενών είναι άλλος ένας τομέας όπου η χρήση τεχνικών εικονικής πραγματικότητας επιταχύνεται. Σ’ αυτό τον τομέα οι ασθενείς μπορούν να παρακινούνται από διασκεδαστικά ή ανταγωνιστικά εικονικά περιβάλλοντα, βελτιώνοντας έτσι τη θεραπευτική αποκατάσταση. Ένα παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής αποτελεί το πρόγραμμα Parkinson στο San Anselmo της California. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια του Parkinson παρουσιάζουν προβλήματα στη βάδιση, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «ακινησία».

Φορώντας συσκευές εικονικής πραγματικότητας, οι ασθενείς πρέπει να κινηθούν γύρω από εικονικά αντικείμενα που είναι τοποθετημένα γύρω από τα πόδια τους. Μετακινούμενοι γύρω από τα αντικείμενα οι ασθενείς υποβάλλονται στο αντίστροφο αποτέλεσμα, γνωστό σαν «kinesia paradoxa» που ενεργοποιεί το κανονικό βάδισμα. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τεχνικών εικονικής πραγματικότητας σε αυτό τον τομέα είναι πολύ σημαντικά για τους ασθενείς. Αυτή η διαδικασία μπορεί γρήγορα να αντιστρέφει τις κινητικές διαταραχές, εξαφανίζοντας το πρόβλημα. Επίσης πολλοί ασθενείς δεν έχουν ανάγκη, πλέον, από φαρμακευτική βοήθεια όπως το L-dopa, ένα φάρμακο με πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η εικονική πραγματικότητα δεν έχει παρουσιάσει σε αυτό τον τομέα γνωστές παρενέργειες.

Το Μέλλον της Εικονικής Πραγματικότητας

Σε αντίθεση με το παρελθόν, το οποίο ήταν γεμάτο υποσχέσεις οι οποίες τελικά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί οι τεχνολογίες και οι συνθήκες που επικρατούσαν δεν ήταν αρκετά ώριμες, το μέλλον της Εικονικής Πραγματικότητας υπόσχεται μια συνεχή ανάπτυξη σε πιο στέρεες και λιγότερο ουτοπικές βάσεις. Πλέον η βιομηχανία αρχίζει να βρίσκει πρακτικές εφαρμογές στη χρήση των Εικονικών Περιβαλλόντων, όπως είναι η σχεδίαση αυτοκινήτων ή η εκπαίδευση αστροναυτών, και μαζί με τα διάφορα κρατικά ερευνητικά προγράμματα προσφέρουν μια σταθερή χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, καθώς και την εύρεση νέων εφαρμογών τους.

Μάλιστα τελευταία γίνονται προσπάθειες να συγκεντρωθεί όλη η γνώση που έχει συσσωρευτεί διάσπαρτη σε ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που ασχολούνται με την Εικονική Πραγματικότητα, με σκοπό την κατανόηση των αναγκών τέτοιων περιβαλλόντων καθώς και την ανάπτυξη οδηγιών για τη σχεδίαση και υλοποίησή τους. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας, δίνει τη δυνατότητα για αναβάθμιση της ποιότητας της εμβύθινσης που μπορεί να γίνει αντιληπτή από το χρήστη, μέσω της βελτίωσης των συσκευών εισόδου και εξόδου, ενώ παράλληλα μειώνεται και το κόστος αυτών των συσκευών, που τουλάχιστον μέχρι τώρα είναι απαγορευτικό για το μέσο χρήστη. Έτσι θα λέγαμε ότι δεν θα αργήσει η μέρα που η Εικονική Πραγματικότητα θα βρεθεί σε κάθε σπίτι, ιδιαίτερα αν υποστηριχθεί από τον τομέα της ψυχαγωγίας και των παιχνιδιών.@Εκάτη Σμιθ Τσάρλεστον /2010 miastala.com
πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ένας στους τρεις πολίτες φορολογείται με «εικονικά» εισοδήματα!

Ένας στους τρεις πολίτες (κατά κύριο λόγο οι φτωχοί) φορολογούνται βάσει εικονικών κι όχι πραγματικών εισοδημάτων. 

Οι μαφιόζοι της πολιτικής απαλλάσσονται πάντα όταν το δικαστήριο δεν έχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την προέλευση των εκατομμυρίων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλλά οι φτωχοί τιμωρούνται και εξαθλιώνονται από το κράτος που υπολογίζει φόρους αυθαίρετα σε ανύπαρκτο εισόδημα. 
 

Κι όμως αυτούς τους νόμους, επινόησης των τοκογλύφων, κάποιοι πολιτικοί τους ψήφισαν και κάποιοι δικαστές τους έκριναν Συνταγματικούς. Αλλά δεν υπάρχει κανένας πιο ισχυρός να τσιμπήσει πολιτικούς και Δικαστές και να τους καθίσει στο σκαμνί. Αυτοί νομοθετούν κι αυτοί εξαιρούνται από τις συνέπειες του νόμου.

 


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ένα “λάθος” του Ευαγγελάτου αποκαλύπτει πως λειτουργεί το ειδησεογραφικό σύστημα

ΜΜΕ καθοδηγούμενα, δημοσιογράφοι ελεγχόμενοι και μιντιακός πόλεμος για το ποιος πλασάρει “ψευδείς ειδήσεις”. Στη μέση, ο μέσος αναγνώστης που καλείται να… κόψει φλέβες!

Ως “σούπερ γκάφα του Eυαγγελάτου” χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι έπαιξε σκηνή απ’ την κωμική ταινία The Ιnterview ως αληθινή. Οι ειδήσεις του Έψιλον έπαιξαν ένα απόσπασμα από την αμερικάνικη ταινία ως “είδηση”, ο δε τρόπος σχολιασμού της από τον Ευαγγελάτο, αν μη τι άλλο, πάει επίσης για Χόλιγουντ. Μπορεί και Επίδαυρο ως αρχαίο δράμα – ωιμέ!Όμως δεν είναι μόνο ο Ευαγγελάτος που έκανε “λάθος”. Στο ίδιο σφάλμα περιέπεσε και ο δημοσιογράφος Σρόιρερ του Alpha. Μάλιστα το φοβερό κοριτσάκι ενσωματώθηκε στο υπόλοιπο ρεπορτάζ για τις σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Β. Κορέας, με το περισπούδαστο και ασθμαίνον ύφος της εκφωνήτριας να ανεβάζει τους τόνους. Ενώ καπάκι έβαλε ΑΛΗΘΙΝΈΣ δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που έγιναν σε άσχετο τόπο/χρόνο, σχετικό ωστόσο με την “ένταση” που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες.
  Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από την κωμική ταινία The Interview, με τους Σεθ Ρόγκεν και Τζέιμς Φράνκο, η οποία δεν παίχτηκε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ εξαιτίας απειλών από Βορειοκορεάτες χάκερς για την προσβολή προς το πρόσωπο του ηγέτη τους. Στην ταινία, μάλιστα, δύο Αμερικανοί πηγαίνουν στην Β. Κορέα για να τον δολοφονήσουν. Έτσι κυκλοφόρησε μόνο διαδικτυακά σπάζοντας θεάσεις και… τα νεύρα και πάλι της Β. Κορέας.
Την “καυτή πατάτα” τσίμπησαν κάποιοι ιστότοποι, έγινε viral, με τελευταία και καταϊδρωμένα τα Ελληνικά Hoaxes που καρπώθηκαν τις αποκαλύψεις των άλλων, αφού οι ίδιοι είναι πάντα απασχολημένοι με πολύ… “σοβαρά” θέματα (γενικώς ανοησίες) ή πολύ “ανόητα” (ψεκασμοί, εμβόλια, υγεία και θρησκεία).

Η “συγνώμη” του Ευαγγελάτου

Ο δημοσιογράφος απολογήθηκε στο κοινό του για την πατάτα, με τέτοιο τρόπο σαν να μην απολογήθηκε. Με λίγα λόγια είπε, Εντάξ… το βίντεο ήταν λάθος, αλλά… το καθεστώς του Κιμ είναι Χούντα! Χούντα – χούντα! Το ξέρει πολύ καλά το καθεστώς, ο Ευαγγελάτος, γιατί… έχει πάει; Σε ποια από τις δυο Κορέες είναι ο Κιμ; Γιατί… τις μπέρδεψε ΚΑΙ αυτές. Μη Θεέ μ’ χειρότερα… Δείτε το βίντεο…

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά και οι εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημοσιογραφία

Αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στο έργο τους, εκφοβισμοί, ψυχολογική βία μέσω απειλών και δικαστικών διώξεων αλλά και παρεμβάσεις στη δραστηριότητα τους στα σόσιαλ μίντια, διαπιστώνει, ότι γίνονται εναντίον των δημοσιογράφων, από τις κυβερνήσεις των 47 χωρών-μελών του, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε έρευνα του, που δημοσιεύθηκε σήμερα και βασίζεται σε «δείγμα» 940 δημοσιογράφων απ’ όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού και της Λευκορωσίας, διαπιστώνεται ότι, «σχεδόν το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα (που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016) είχε υποστεί σωματική επίθεση». Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στη Γάτα – απειλές, βία και νοθεία στα μίντια, ωστόσο ΔΕΝ αναφέρεται ο χρηματισμός.

Μας λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης κάτι που δεν ξέρουμε; Όχι, φυσικά, δεν μας λέει πως ελέγχεται και το ίδιο από τα λόμπις. Είχαμε ανάγκη το Συμβούλιο της Ευρώπης για να καταλάβουμε τι γίνεται στα ΜΜΕ; Όχι, φυσικά, αφού ζούμε στο πετσί μας την προπαγάνδα, αλλά και τη σιωπή των αμνών σε πολύ καυτά θέματα.

Πως γίνεται όμως δυο διαφορετικά κανάλια να κάνουν το ίδιο “λάθος”; Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να μπει η κωμωδία ως είδηση; Ποιος τελικά κάνει το ρεπορτάζ, οι Ευαγγελάτος και Σρόιτερ ή κάποιος άλλος κι αυτοί απλώς παπαγαλίζουν; Είναι αυτοί “ελεύθεροι” δημοσιογράφοι ή “νοικιασμένοι”; Δυο διαφορετικοί δημοσιογράφοι, δυο διαφορετικά κανάλια, δυο διαφορετικά ρεπορτάζ, ένα ΊΔΙΟ λάθος, πως εξηγείται;

Δημοσιογράφοι προς ενοικίαση: Πώς η CIA αγοράζει τις Ειδήσεις, τι είναι η Επιχείρηση Mockingbird και πως η CIA ελέγχει τα Media, και τέλος, εδώ θα καταλάβετε πως γίνεται η κοινή γκάφα, πως πολλές φορές οι ειδήσεις ακολουθούν ένα κοινό σενάριο, σε όλα τα κανάλια. Το άρθρο είναι μεγάλο, αλλά άλλο τόσο είναι και το θέμα.

Να φανταστείτε μόνο, ότι ΑΥΤΟΊ φωνάζουν για τις “ψευδείς ειδήσεις” του διαδικτύου και ζητούν να μπορούν να ελέγχουν την εναλλακτική ενημέρωση! Μαζί με τους “ηγέτες” των social media και τους Astroturfers χωμένους ανάμεσα σε χρήστες και ιστοτόπους.

Σε γενικές γραμμές, η δημοσιογραφία και πληροφόρηση στα χειρότερα της, θυμίζει πλέον Μεσαίωνα, με Ιερά Εξέταση, κυνήγι μαγισσών και το αλάθητο του Πάπα-μιντιάρχη!
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αντιεξουσιαστές και οργανωμένο έγκλημα στρατολογούν μετανάστες

Μεγάλο προβληματισμό στις αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αντιεξουσιαστές, μπαχαλάκηδες και οργανωμένο έγκλημα προσεγγίζουν και στρατολογούν μετανάστες. Η πληροφορία προέρχεται από αξιωματικό της ΕΛΑΣ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η στρατολόγηση. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν και πολλά να χάσουν. Η ενεργοποίησή τους σε συμμορίες ποινικών, αλλά και σε ομάδες αναρχοαυτόνομων που πραγματοποιούν επιδρομές, πιθανότατα θα προσδώσει άλλη διάσταση και στις δύο αυτές απειλές για τη δημόσια ασφάλεια».

Το πάντρεμα αυτό επιβεβαιώθηκε σε κάποια περιστατικά, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η αστυνομία. Εντοπίστηκαν όχι μόνο παλιάς κοπής, αλλά και πρόσφατοι μετανάστες σε κατά καιρούς καταλήψεις, επεισόδια και βιαιοπραγίες στην Αθήνα. Η αστυνομία πάντως εκτιμά ότι ο συγχρωτισμός μεταναστών με ομάδες αναρχοαυτόνομων έχει πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της δράσης αλληλέγγυων που προέρχονται από την άκρα αριστερά. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατειλημμένα κτίρια έχουν εδώ και καιρό μετατραπεί σε ιδιότυπα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, αλλά και σε αποθήκες βομβών μολότοφ, ενώ ταυτόχρονα εκεί πραγματοποιείται και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους στρατολογηθέντες νεαρούς μετανάστες δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Εξαρχείων στην εμπορία ναρκωτικών. Σ’ αυτή τη δραστηριότητα πρωταγωνιστούν άτομα από το Πακιστάν, τα οποία συχνά εμπλέκονται σε πρωτοφανή ένοπλα επεισόδια. Στο στόχαστρο των αρχών ασφαλείας έχουν μπει και μέλη του No Border Camp.

Κάποιοι από τους νεαρούς αντιεξουσιαστές που συμμετέχουν στις καταλήψεις της συγκεκριμένης ομάδας έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη στρατολόγηση μεταναστών. Οι ομάδες αυτές ασκούν τη δική τους μεταναστευτική πολιτική, καταλαμβάνοντας δημόσια κτίρια και στεγάζοντας σ’ αυτά πρόσφυγες και μετανάστες. Σ’ αυτά τα αυθαίρετα κέντρα φιλοξενίας είναι που γίνεται η επαφή, αλλά και η εκπαίδευση των μεταναστών ακόμα και σε χειρισμό εκρηκτικών υλών.

Αρμόδια πηγή, μάλιστα, μας είπε πως έχει εντυπωσιάσει τους αξιωματικούς που ασχολούνται το γεγονός ότι μετανάστες που προσχωρούν στον αντιεξουσιαστικό χώρο εκδηλώνουν έντονη αξιόποινη συμπεριφορά, ακόμα και αν βρίσκονται στην Ελλάδα μόνο λίγους μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συλληφθεί σε επεισόδια μετανάστες, οι οποίοι λίγο καιρό πριν είχαν συλληφθεί από την αστυνομία για συμμετοχή σε κλοπές, παρενοχλήσεις, βιαιοπραγίες και άλλα τέτοια περιστατικά.

Ζητώντας να μάθουμε την ανθρωπογεωγραφία αυτής της κατηγορίας, αρμόδιος αξιωματικός μας είπε πως πρόκειται για νεαρούς άνδρες που συνήθως είναι μέχρι 25 ετών και πάντως όχι πάνω από 30. Προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και από τη βόρειο Αφρική και έχουν εισέλθει χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα από το Αιγαίο. Σταδιακά εισήλθαν στους συγκοινωνούντες χώρους των αντιεξουσιαστών και των ποινικών. Αρκετοί εξ αυτών έχουν ήδη πάρει το βάπτισμα του πυρός συχνά και στον έναν και στον άλλο χώρο.

Οι αρχές ασφαλείας, όμως, έχουν έρθει αντιμέτωπες και με ανήλικους μετανάστες, οι οποίοι μυήθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας και μην έχοντας συγγενείς ή φίλους βρήκαν στους χώρους αυτούς μία μορφή οικογένειας. Βρίσκουν καταφύγιο σε συλλογικότητες των Εξαρχείων και εντάσσονται στα περιβάλλοντα αυτά. Αυτό, όμως, που προβληματίζει κυρίως είναι ότι πρόκειται για μία δυναμική ροή και όχι για κάποιες περιπτώσεις.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι λίγοι οι μετανάστες που εξαφανίζονται χωρίς στοιχεία και χαρτιά, χωρίς να γνωρίζει κανείς την τύχη τους. Η ανησυχία των αρχών ασφαλείας έγκειται στο ότι αυτά τα άτομα, εξαιτίας των εμπειριών τους και των απάνθρωπων συνθηκών στις οποίες μεγάλωσαν, είναι σε θέση να προχωρήσουν ακόμα ένα βήμα, μην μπορώντας ακόμα και ο πιο έμπειρος αξιωματικός να αποκλείσει ιδιαίτερα βίαια περιστατικά στο προσεχές μέλλον.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΙΕΣ 3 ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ;;;

ΠΟΙΕΣ 3 ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ;;;
ΤΟ ΠΑΝΕ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ…ΕΠΕΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ…

ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥΣ…ΒΑΖΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ…ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ…ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ…Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ= ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΤΗΝ Κ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ…ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ. Ο ΚΑΝΤΑΦΗΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΕΙΧΕ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΣΑΜΠΑ…Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΟΣΤΙΖΕ 0,16 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ…ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΗΤΑΝ ΤΣΑΜΠΑ…ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΧΑΝ…ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ!!!
ΕΣΑΣ ΣΑΣ ΕΠΕΙΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ…ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ,

ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ;;;

ΕΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΣ…ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ…ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ…ΟΤΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΑΓΗ…ΚΑΘΕ ΕΙΔΗΣΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ …
ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ;;; ΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΔΩ ΤΙΣ 3 ΧΩΡΕΣ…

ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ…ΕΧΘΡΟΣ ΕΝ ΟΨΗ…!!! ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΚΙΜ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΣΕΣΑΜΙ…ΜΕΤΑ…ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΤΟΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΔΙΑ ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ…ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΑΣ…ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΟ.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΚΙΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΕΛΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΩΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ…

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΙΕΣ 3 ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ…


ΚΟΡΑΞ για τα Κατοχικά Νέα

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σαν σήμερα, το 2010, ξεκίνησε ο γολγοθάς των μνημονίων

Είναι Παρασκευή 23 Απριλίου 2010. Σε ένα δραματικό διάγγελμα από το ακριτικό Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει «το όπλο του ΔΝΤ που είχε βάλει στο τραπέζι» και πατάει τη σκανδάλη.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010, σε ένα δραματικό διάγγελμα από το ακριτικό Καστελόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε το πιστόλι που όπλο που είχε βάλει το ΔΝΤ στο τραπέζι των συζητήσεων και πάτησε τη σκανδάλη. Σαν σήμερα, πριν από επτά χρόνια, ξεκίνησε ο «γολγοθάς των μνημονίων».


Σχετική εικόνα


Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε την είσοδο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ξεσηκώνοντας τους Έλληνες που οργάνωσαν μαζικές, ειρηνικές ή και όχι διαδηλώσεις, ενώ κανείς δεν ξεχνά την ανείπωτη τραγωδία της Marfin.


Αποτέλεσμα εικόνας για σκισιμο μνημονιων


Οι Έλληνες, δεν γνώριζαν ακόμα τι σήμαινε αυτή η ανακοίνωση της 23ης Απριλίου, βγήκαν όμως εκατοντάδες φορές στους δρόμους, ακολούθησαν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, πρωθυπουργοί ήλθαν και παρήλθαν, η χώρα υποχρεώθηκε να υπογράψει μεσοπρόθεσμα προγράμματα, οι κυβερνήσεις έφεραν στη Βουλή και ψήφισαν πολλά πολυνομοσχέδια «σκούπα» με αναρίθμητα αντιλαϊκά μέτρα.Πηγή

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τελειώνουν το ελεύθερο διαδίκτυο

Τελειώνουν το ελεύθερο διαδίκτυο

Τι προωθεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι αναμένεται να γίνει στο εγγύς μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την θέσπιση νομοθετικών μέτρων για να καθορίσει το πλαίσιο με το οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, όπως το Facebook, το Twitter και η Google θα διαγράφουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους και παρακίνησης στην βία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η ταχεία αναπαραγωγή και εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιφέρει αυξημένες πιέσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο για να αφαιρούν ταχέως αναρτήσεις με τέτοιο περιεχόμενο.

Σε ένα προσχέδιο εγγράφου πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις στις προσεγγίσεις που ακολουθούνται για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου – όπως στην υποκίνηση στην τρομοκρατία, τη ρητορική μίσους, αναφορικά με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ή στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».

«Τέτοιες αποκλίσεις μπορεί να δικαιολογούνται σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε συγκεκριμένους τύπους παράνομου περιεχομένου), αλλά σε άλλες περιπτώσεις μειώνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος (π.χ. με την καθυστέρηση διαγραφής αναρτήσεων τρομοκρατικής προπαγάνδας)», υπογραμμίζεται.

Η Επιτροπή τονίζει ότι μπορεί να προχωρήσει στην θέσπιση νομοθετικών και/είτε μη νομοθετικών μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου για να αντιμετωπίσει «τον νομοθετικό κατακερματισμό και την αβεβαιότητα που αφορά την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου σε διαδικτυακές πλατφόρμες».

Η Γερμανία τον περασμένο μήνα παρουσίασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ, αν αυτές αποτυγχάνουν να διαγράφουν γρήγορα αναρτήσεις μίσους, με την νομοθεσία εντούντοις να εγείρει ανησυχίες ότι ενδέχεται να απειλήσει την ελευθερία του λόγου.

Τον περασμένο χρόνο το Facebook, το Twitter, το YouTube (Google) και η Microsoft συμφώνησαν σε έναν κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και την αφαίρεση αντίστοιχου περιεχομένου εντός 24 ωρών, με την Επιτροπή όμως να επικρίνει τις εταιρείες ότι δεν δρουν αρκετά γρήγορα.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι υπόλογες για το περιεχόμενο που αναρτάτε στις πλατφόρμες τους και δεν είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν ενεργά τις αναρτήσεις των χρηστών. Εντούτοις, πρέπει να κατεβάζουν από τις σελίδες τους παράνομο περιεχόμενο έπειτα από ειδοποιήσεις.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η µεγαλύτερη διαφάνεια και ένα προβλέψιµο περιβάλλον θα δημιουργήσουν τα κίνητρα για τους παρόχους να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουν ένα υγιές διαδικτυακό οικοσύστημα».

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει την υιοθέτηση της αρχής του αποκαλούμενου «καλού Σαμαρείτη», μέσω της οποίας οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο αν αναζητούν ενεργά παράνομο περιεχόμενο στους ιστοτόπους τους, ελπίζοντας ότι με αυτό το μέτρο οι εταιρείες θα δρουν περισσότερο προληπτικά.


Η ενδιάμεση αξιολόγηση αναμένεται να υιοθετηθεί τον Μάιο.

Από τα παραπάνω που διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαπιστώνουμε πως το διαδίκτυο, το μόνο ίσως μέσο ενημέρωσης με σχετική ελευθερία κινήσεων και λόγου, τείνει στο να αποτελείπηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ρόζενμπεργκ: Φωλιά σκανδάλων το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε επί χρόνια το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Eνδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι το 2009 το Κέντρο κατέβαλε σε ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία της γραμμής για το κάπνισμα 1142 το ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ το 2014, εν μέσω κρίσης, τα χρήματα που έδινε ξεπερνούσαν τις 150.000 ευρώ!

Τις παραπάνω αποκαλύψεις έκανε μιλώντας στην εφημερίδα "Χανιώτικα "Νέα" ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ στο περιθώριο της διεξαγωγής προγράμματος εκπαίδευσης σε επαγγελματίες της υγείας, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, με θέμα τη διακοπή του καπνίσματος.

Ειδικότερα, ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου κατά το παρελθόν, έκανε λόγο για ισχυρά συμφέροντα που επιδίωκαν να είναι περιορισμένη, έως ανύπαρκτη, η δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ ως ο φορέας προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο κατεξοχήν οργανισμός προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας αλλά ποικίλα συμφέροντα θέλανε να το κρατήσουν έξω και μακριά από αυτή την αποστολή του. Του είχαν, λοιπόν, εκχωρήσει ένα ρόλο “καταγγέλτη” που μια τηλεφωνική γραμμή η 1142 εδώ και πολλά χρόνια χρησίμευε στο να συλλέγονται οι καταγγελίες από αγανακτισμένους πολίτες που έμπαιναν σε ένα μπαρ κι έβλεπαν ντουμάνι τον καπνό. Φυσικά οι καταγγελίες αυτές ποτέ δεν διεκπεραιωνόντουσαν και έμεναν “κενό γράμμα”. Για να λειτουργεί δε αυτή η γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ οι παλιές διοικήσεις πλήρωναν το 2009 σε ιδιωτικές εταιρείες 600.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω από 150.000 το 2014!», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Κέντρου.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι πλέον η γραμμή 1142 «αξιοποιείται με δικό μας προσωπικό και χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος, όχι για να κάνει αστυνομικά μέτρα αλλά για να προωθεί τους ανθρώπους που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος».
Πηγή
 
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σχέδιο για μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων

Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ η υλοποίηση της διαδικασίας. Η κυβέρνηση θα ζητήσει διακομματική συναίνεση.

Την εργασιακή αποκατάσταση χιλιάδων συμβασιούχων του δημόσιου τομέα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα προωθήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προτίθενται να δώσουν διακομματικό άρωμα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον τρόπο πρόσληψης και στον προσδιορισμό των κριτηρίων των συμβασιούχων που θα αποκτήσουν νέα σχέση εργασίας με το Δημόσιο. Η πρωτοβουλία εκτιμάται ότι αφορά περί τις 30.000 συμβασιούχους.

Από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί η συναίνεση η κυβέρνηση θα αναθέσει στο ΑΣΕΠ την πιστοποίηση των συμβασιούχων, η σύμβαση των οποίων θα μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.

Το σκεπτικό του υπουργείου είναι πως δεν πρέπει να αναπαράγονται πολλές ταχύτητες εργαζομένων τη στιγμή που η πραγματική τους σχέση με το αντικείμενό τους είναι σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί συγχρόνως τους ΟΤΑ ότι δεν θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν εάν επιτρέπεται ή όχι η ανανέωση των συμβάσεων σε πολλούς εργαζομένους. πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η εφορία «ξεσκονίζει» 1.280.000 ΑΦΜ - Από το 2002 ξεκινούν οι έλεγχοι

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας έχουν μπει 1.280.000 ΑΦΜ στα πλαίσια διασταύρωσης καταθέσεων και εισοδημάτων προκειμένου να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή.

Οι διασταυρώσεις ξεκινούν από το 2002 μέχρι και σήμερα και αφορούν στις πρωτογενείς καταθέσεις οι έλεγχοι.

Οι έλεγχοι γίνονται κατά προτεραιότητα, ξεκινώντας από τα υψηλότερα ποσά και πηγαίνοντας προς τα κάτω.

Στη λίστα των μεγαλοκαταθετών βρίσκονται όσοι έκαναν μία κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή περισσότερες καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν αθροιστικά τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.

Όπως τόνισε και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου το Σάββατο στον Σκάι, δεν πρόκειται να αποφύγουν τους ελέγχους και τα πολιτικά πρόσωπα ή οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στις περίφημες λίστες.
 πηγη

 Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μεγάλο σκάνδαλο: Παρέλαβαν 404 άχρηστα κι επικίνδυνα λεωφορεία

Απόφαση - «κόλαφο» για την εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) που αφορά στην οριστική παραλαβή 404 λεωφορείων από τα οποία σχεδόν τα μισά βρίσκονται σε αχρηστία πήρε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τη Μεγάλη Τρίτη.

Μετά από 13 χρόνια, 5 ολοσχερώς καμένα λεωφορεία, 130 πλήρως ακινητοποιημένα και ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία και στα οικονομικά της, η ΟΣΥ αποφάσισε την οριστική παραλαβή των 404 συνολικά οχημάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Irisbus France (νυν IVECO). Με την απόφαση αυτή επιστρέφονται οι εγγυητικές επιστολές ύψους πάνω από 8 εκατ. ευρώ στην προμηθεύτρια εταιρεία, ενώ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην ΟΣΥ θα δοθούν ανταλλακτικά σε βάθος τετραετίας για λεωφορεία που είναι ακινητοποιημένα!

Η απόφαση δημιουργεί «μαύρη τρύπα»  δεκάδων  εκατομμυρίων ευρώ, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί οι ζημιές των Οδικών Συγκοινωνιών από το 2010 και μετά καθώς κάθε ώρα που τα λεωφορεία αυτά βρίσκονται εκτός λειτουργίας η εταιρεία «χάνει» έσοδα πάνω από 19 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς τόσο τα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου όσο και τα 279 λεωφορεία πετρελαίου παρουσίασαν σημαντικά κατασκευαστικά λάθη που δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα μέχρι και αναφλέξεις στην εσωτερική καμπίνα. Μάλιστα, από το 2009, 130 λεωφορεία έχουν χαρακτηριστεί «ασύμφορα κατασκευής» και «σαπίζουν» στα αμαξοστάσια, ενώ πέντε έχουν καεί ολοσχερώς από τα κατασκευαστικά λάθη. Μάλιστα στο σύνολο των λεωφορείων μπαίνουν στηρίγματα γιατί η οροφή καταρρέει.

Το ιστορικό

Δεκατρία χρόνια έχουν παρέλθει από τον Φεβρουάριο του 2004 οπότε η τότε Εταιρεία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), η σημερινή Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την Irisbus France (νυν IVECO) για την αγορά  συνολικά 404 καινούργιων λεωφορείων.
Συγκεκριμένα 16 Φεβρουάριου του 2004 μετά από ανοιχτό διαγωνισμό η ΕΘΕΛ υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την IRIS BUS Franche για 283 καινούργια λεωφορεία πετρελαιοκίνητα και 121 φυσικού αερίου. Μετά από ένα μήνα υπεγράφη η προσωρινή παραλαβή σύμφωνα με τη νομοθεσία
Τα 116 λεωφορεία πετρελαίου παραδόθηκαν τον Ιούλιο του 2004 πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 30/12/2005 έπρεπε να υπογραφεί το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής των λεωφορείων όπου αντί αυτού συντάχθηκε πρωτόκολλο αναστολής της οριστικής παραλαβής των 283 λεωφορείων πετρελαίου καθώς υπήρχαν σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ανέλαβε τότε τις διορθωτικές παρεμβάσεις των βλαβών δίχως να καταστεί η οριστική αντιμετώπιση τους.

Παράλληλα, προβλήματα και εμφάνιση κατασκευαστικών βλαβών παρουσίασαν και τα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου της ίδιας εταιρείας.

Στις 14/12/2006 συντάχθηκε πρωτόκολλο μη οριστικής παραλαβής και αυτών των λεωφορείων.
Στις 27/7/2009 έγινε σύσταση νέας επιτροπής όπου και πάλι διαπιστώθηκε ότι οι βλάβες δεν είχαν αποκατασταθεί στο σύνολό τους και κατά συνέπεια έγινε νέο πρωτόκολλο μη οριστικής παραλαβής για το σύνολο των λεωφορείων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Η νομική υπηρεσία της ΕΘΕΛ (σήμερα ΟΣΥ) κατόπιν διεξοδικής μελέτης καθώς και των όρων των συμβάσεων αποφάσισε να προχωρήσει σε εξωδικαστική λύση του θέματος και μόνο αν δεν υπήρξε συμφωνία να γίνει παραπομπή της συμφωνίας στα δικαστήρια.

Στις 26/3/2014 με σχετική απόφαση της διοίκησης της ΟΣΥ ανέθεσε σε επιτροπή τον έλεγχο πλήρους αποκατάστασης των κατασκευαστικών βλαβών που είχαν εντοπιστεί στα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου και τη ζημιά της ΟΣΥ από τα διαφυγόντα έσοδα. Σύμφωνα με την επιτροπή τα διαφυγόντα έσοδα ήταν 3.323.862 ευρώ ποσό που ωστόσο είχε αποτιμήσει η επιτροπή το 2010 και όχι τέσσερα χρόνια μετά όπου το ποσό αυτό θα είχε εκτοξευθεί.

Αντίστοιχο άλλη επιτροπή συστάθηκε για τα λεωφορεία πετρελαίου στις 22/6/2015 η οποία παρέδωσε το πόρισμά της ένα χρόνο μετά στις 21/6/2016. Τότε εκτιμήθηκε η ζημιά στα 3.734.551 ευρώ ποσό ακόμα μικρότερο από αυτό που  είχε προϋπολογιστεί στις 25/5/2010 και προέβλεπε ζημιά 4.801.000 ευρώ. Το 2010 η ίδια επιτροπή είχε προβλέψει μελλοντικές βλάβες για τα 283 λεωφορεία πετρελαίου 4.018.089 ευρώ.

Εγγυητικές επιστολές

Η προμηθεύτρια εταιρεία είχε καταθέσει εγγυητικές επιστολές ύψους  8.187.978 ευρώ για την ανάληψη του έργου, κάτι που σημαίνει ότι μόνο για τον έναν τύπο λεωφορείου θα έπρεπε να εισπραχθεί από την ΟΣΥ και να μην επιστραφεί στην εταιρεία το σύνολο των εγγυητικών επιστολών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για κάθε λεωφορεία το μέσο έσοδο την μία ώρα λειτουργίας είχε αποτιμηθεί στα 12,67 ευρώ για περισσότερες από 16 ώρες λειτουργίας!  Με τον υπολογισμό αυτό προκύπτουν τα συνολικά 8 εκατ. ζημιάς για την ΟΣΥ.

Παρά τις προβλέψεις της επιτροπής η συνολική ζημιά που θεωρεί η ΟΣΥ ως βεβαιωμένη και για τους δύο τύπους λεωφορείων ανέρχεται στο ποσό των 7.093.914 ευρώ, αισθητά μειωμένο και χωρίς πρόβλεψη των μελλοντικών βλαβών που είχαν συμπεριληφθεί στη μελέτη του 2010. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο του 2013 το μέσο έσοδα ανά ώρα για κάθε λεωφορεία έχει αυξηθεί στα 19,80 ευρώ γεγονός που εκτοξεύει τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί η ακινητοποίηση των λεωφορείων.

Θα δώσουν ανταλλακτικά σε βάθος... τετραετίας!

Οι τίτλοι τέλους πέφτουν με μία απόφαση κόλαφο για την εταιρεία, η οποία βουλιάζει στα χρέη. Όχι μόνο δεν δεσμεύτηκαν οι εγγυητικές επιστολές, αλλά  η διοίκηση της ΟΣΥ τη Μ. Τρίτη  ομόφωνα αποφάσισε (αριθμός απόφασης 137) την εξώδικη επίλυση μεταξύ IMECO και ΟΣΥ.

Η απόφαση προβλέπει την επιστροφή του συνόλου εγγυητικών επιστολών λόγω «καλής εκτέλεσης» στην παράδοση των λεωφορείων και παράλληλα την παράδοση σε βάθος τετραετίας ανταλλακτικών ύψους του ποσού που έχει εγγραφεί ως ζημιά για τον Οργανισμό (δηλ. 7.093.914).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την απόφαση του Δ.Σ  το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής για τα παραπάνω λεωφορεία δεν έχει συνταχθεί από τις δύο επιτροπές που συστάθηκαν για το συγκεκριμένο λόγο καθώς τα μέλη των επιτροπών εντόπιζαν παραλείψεις και δεν συμφωνούσαν στην σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  στις 20 8 2007 είχε αναφερθεί στο σχετικό θέμα τονίζοντας ότι αν εντοπιζόταν παραλείψεις η ανάληψη των λεωφορείων θα έπρεπε να γίνει με απόφαση του υπουργού ή με εντολή του στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα.
 πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!