EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Σάλος με την καταδίκη μαθητών λόγω της συμμετοχής σε κατάληψη

Τη σφοδρή αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και τη σαφή αποδοκιμασία του υπουργού Παιδείας προκάλεσε απόφαση δικαστηρίου, με την οποία τρεις μαθητές καταδικάστηκαν σε κοινωνική εργασία 80 ωρών στον τοπικό δήμο, λόγω της συμμετοχής τους στις καταλήψεις που είχαν γίνει σε Γυμνάσιο του Ρεθύμνου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της αυταρχικότητας στις σχολικές μονάδες και διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θέματα που ανακύπτουν στα σχολεία πρέπει να επιλύονται «εσωτερικά», δηλαδή με τη συνδρομή των διευθυντών σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, και σε καμία περίπτωση με προσφυγή στις δικαστικές αρχές.
«Η δημοκρατική και ποιοτική εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι αυταρχική» τόνισε στο «Εθνος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφερόμενος στην καταδικαστική απόφαση σε κοινωνική εργασία τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου. Απαράδεκτη χαρακτήρισε και η εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου.
Το μαθητικό ιδιώνυμο
Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι πέρυσι νομοθέτησε την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με αυτήν τη διάταξη είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών (σ.σ.: τα λεγόμενα μαθητοδικεία) που συμμετείχαν σε καταλήψεις, καθώς πάρα πολλοί ανήλικοι μαθητές είχαν συρθεί στα δικαστήρια ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν είχαν προκληθεί καταστροφές στα σχολεία, όπου κατά καιρούς γίνονταν καταλήψεις.
Η υπόθεση των μαθητών της Κρήτης έφθασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από σχετική καταγγελία που έκανε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ο διευθυντής του σχολείου, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την κατάληψη. Οι τρεις μαθητές είχαν κατηγορηθεί ότι συμμετείχαν στη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του σχολείου.
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, τα παιδιά αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς καλούνται να επισκεφθούν την κοινωνική λειτουργό των δικαστηρίων προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται για τέσσερις ώρες κάθε μέρα για έναν μήνα σε μια υπηρεσία του δήμου.
Επιπλέον, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων παραπέμφθηκαν οι γονείς των τριών μαθητών, οι οποίοι δικάστηκαν την ίδια ημέρα με τα παιδιά τους και κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.
Η προσφυγή του διευθυντή στη Δικαιοσύνη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γονέων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη συμπεριφορά του, τονίζοντας ότι αυτή η μέθοδος είναι αντιπαιδαγωγική και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη συμμόρφωση των παιδιών, ούτε και στο να κατανοήσουν ενδεχομένως ότι αυτή η μορφή αγώνα δεν είναι σωστή.
Αντιθέτως όπως ανέφεραν γονείς, τέτοιες συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά 14 και 15 ετών δημιουργούν σειρά προβλημάτων στα σχολεία με απρόβλεπτες συνέπειες. «Εμείς αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι τα παιδιά κάνουν κατάληψη. Δεν υπήρξε καμία άλλη ενημέρωση από τον διευθυντή για τις προθέσεις του να καταγγείλει τους μαθητές. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη στα παιδιά και εντελώς αντιπαιδαγωγικό. Με το που δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα, όλος ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε και αντέδρασε για την παραπομπή των παιδιών στη Δικαιοσύνη. Τα παιδιά δικάστηκαν για ένα σπασμένο λουκέτο, το οποίο μάλιστα αντικατέστησαν. Εχουμε στενοχωρηθεί πάρα πολύ και αυτό που έγινε το βρίσκω επιεικώς απαράδεκτο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε με άλλους τρόπους που εμπεριέχουν διάλογο και όχι να τα στέλνουμε στα δικαστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά μια μητέρα μαθητή, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.
Σκληρή είναι η ανακοίνωση της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, η οποία επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αντιπαιδαγωγική και αναποτελεσματική. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προσπάθεια που όπως επισημαίνει έγινε για απόκρυψη του περιστατικού από το συνδικαλιστικό σωματείο και προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ένωσης τη διαγραφή του εν λόγω διευθυντή διαπαντός από το σωματείο.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό από τη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφασίσει οριστικά αν τα παιδιά θα πρέπει να «συνετιστούν» με αυτόν τον τρόπο ή όχι.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τη δικαστική απόφαση:
«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε κοινωνική εργασία τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου. Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής, επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη.
Ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του ποινικού κώδικα που αναφέρονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του "μαθητικού ιδιώνυμου" που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.
Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των διευθυντών σχολείων, των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εξόφληση φόρου σε 12 δόσεις αλλά με «καπέλο» 5%

Τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των φόρων σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών!
Πρόκειται για μία διευκόλυνση που δίνει μεν μια ανάσα στους φορολογουμένους αλλά επί της ουσίας βοηθά το υπουργείο Οικονομικών να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδά του και μάλιστα με… τόκο!
Την ώρα που οι τράπεζες παρέχουν την δυνατότητα άτοκης καταβολής του φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών το ΥΠΟΙΚ «διευκολύνει» όσους δεν έχουν κάρτα ή δεν θέλουν να έχουν επαφή με τράπεζες να εξοφλήσουν τον φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 12 μηνιαίες δόσεις, αντί σε 3 διμηνιαίες.
Το υπουργείο όμως στήνει και μια παγίδα γιατί οι ρυθμίσεις γίνονται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 5%.
Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι έχουν δύο εναλλακτικές δυνατότητες να ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα.
Η πρώτη δυνατότητα δίνεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής του εκκαθαριστικού, δηλαδά τουλάχιστον η πρώτη διμηνιαία δόση η οποία λήγει στις 29 Ιουλίου.
Ο φορολογούμενος για να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5% ακόμη και αν ένα μέρος του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης στη διεύθυνση www.aade.gr.
Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
Η δεύτερη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης φόρων του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4174/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή δεν απαιτείται να έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμής μέρους ή ολόκληρου του ποσού οφειλής του εκκαθαριστικού, διότι σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές μη ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους. Και εδώ ισχύει η επιβάρυνση με ετήσιο επιτόκιο 5%.
 


Πηγή: Δημοκρατία
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέο «μπλόκο» σε 155.000 εκκρεμείς συντάξεις

Πληρώστε από την τσέπη σας το 50% των συντάξεων και των εφάπαξ που καθυστερούν, λέει η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας, καθώς διαπιστώνεται ότι το «στοίχημα» για την εξόφληση 150.000 οριστικών συντάξεων (παλιών και νέων) και άλλων 55.000 εφάπαξ, ως τον Οκτώβριο του 2017, έχει χαθεί οριστικά.
Το υπουργείο Εργασίας όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος ετοιμάζει νέα απόφαση για τη μετάθεση-παράταση ως τον Ιούνιο του 2018 των πληρωμών που καθυστερούν από κύριες συντάξεις και εφάπαξ, πλην, όμως, ο όρος της τρόικας για να δεχτεί την παράταση και να μη χαθούν τα χρήματα που ήδη έχουν δεσμευτεί για να ικανοποιηθούν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις είναι ότι σε κάθε δόση που θα καταβάλλεται, για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από συντάξεις και εφάπαξ, οι φορείς, δηλαδή ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικούρησης και Πρόνοιας θα πρέπει να βάζουν από την τσέπη τους ένα επιπλέον 50%.
Αυτή η συμμετοχή συνιστά μια ποινή λόγω της μη εξόφλησης των καθυστερούμενων συντάξεων και εφάπαξ στο χρόνο που προέβλεπε η αρχική απόφαση, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.
Πέρα από την ποινή, όμως, διαιωνίζεται το καθεστώς των έναντι πληρωμών στις συντάξεις και της στάσης πληρωμών στα εφάπαξ. Ενώ θα έπρεπε ως το τέλος Οκτωβρίου να έχουν αποδοθεί 860 εκατ. ευρώ για οριστικές συντάξεις και άλλα 600 εκατ. ευρώ για εφάπαξ, το νέο πλάνο του υπουργείου, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που είναι στο τραπέζι με την τρόικα, μεταθέτει πιο πίσω τις πληρωμές κατά 8 μήνες, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2018, και με δέσμευση ότι θα βάζουν τα Ταμεία και ένα 50% στις πληρωμές αυτές από δικά τους χρήματα!
Χωρίς τον όρο αυτό δεν είναι βέβαιο αν θα υπήρχαν χρήματα για πληρωμές από το πουγκί των δανειστών, οι οποίοι όχι μόνο πιέζουν ώστε να μη μένουν εκκρεμότητες στην καταβολή συντάξεων και αναδρομικών, αλλά πλέον ακριβώς λόγω της αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν τα χρωστούμενα σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, θέτουν και θέμα κουρέματος στα ποσά που ήδη έχουν εγκρίνει
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», ένα κούρεμα είναι πιθανό όχι τόσο στην πληρωμή περίπου 150.000 συντάξεων (95.000 παλιών αιτήσεων προ νόμου Κατρούγκαλου και 60.000 νέων αιτήσεων μετά το νόμο) όσο στα 600 εκατ. ευρώ που έχουν διαθέσει οι δανειστές από τις δόσεις του Μνημονίου για τα απλήρωτα εφάπαξ από τον Μάρτιο του 2014 και μετά!
Και αυτό γιατί έχουν διαπιστώσει ότι τα Ταμεία Πρόνοιας (κυρίως του Δημοσίου) έχουν συσσωρεύσει αποθετικά αφενός λόγω των μεγάλων μειώσεων ως 40% και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι στα Ταμεία Πρόνοιας εισπράττονται εισφορές χωρίς να πληρώνονται παροχές, καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων από το Δημόσιο. Οι δανειστές βλέποντας ότι έχουν μαζευτεί αποθεματικά από εισφορές, θεωρούν ότι θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το ποσό που είχαν εγκρίνει για να πληρωθούν τα εφάπαξ που περιμένουν πάνω από 3 χρόνια. Λένε δηλαδή ότι αφού το Ταμείο έχει λεφτά, λόγω… μειωμένων αποχωρήσεων, μπορεί να πληρώσει τις παλιές του υποχρεώσεις και δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το προσχέδιο της ΣΣΕ της ΟΣΥ ΑΕ και του Υπουργείου Μεταφορών


Παρουσιάστηκαν όχι ένα αλλά δύο προσχέδια ΣΣΕ, της ΟΣΥ.

Αυτό που λέμε μακαρόνια με τυρί και μπόλικη σάλτσα.

Το πρώτο είναι αυτό που είχε δοθεί στα δύο μεγάλα σωματεία του χώρου και ήταν προς διαπραγμάτευση για την υπογραφή της ΣΣΕ και το δεύτερο είναι αυτό που απέστειλε με e-mail, το Υπουργείο Υποδομών σε όλα τα σωματεία της ΟΣΥ.

Όρεξη να έχετε να διαβάσετε!

Δείτε και τα δύο προσχέδια και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:


1. ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ  ΣΣΕ 2016-2018


2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΩΝ 2016-2018 ΤΗΣ ΟΣΥ ΑΕ (Αυτό που έστειλε το ΥΠΟΜΕΔΙ) πηγη     

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!