EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

ESM: Αφήστε το χρέος, κάντε τις μεταρρυθμίσεις.

Καλύτερα για την Ελλάδα θα ήταν εστιάσει στο τι κάνει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα παρά στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε από το βήμα του Economist στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της αποστολής του ESM, Nicola Giammarioli.

Οπως τόνισε:

Η Ελλάδα έλαβε το 2012 τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ. Την περίοδο εκείνη οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα έλαβαν κούρεμα 53% ουσιαστικά σε όλο το χρέος που είχαν στην κατοχή τους, το οποίο ανερχόταν σε 107 δισ. ευρώ. Αυτό συνδυάστηκε με μέτρα που μείωσαν την καθαρή αξία του χρέους του δημόσιου τομέα κατά το 40% της ελληνικής οικονομίας. "Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση τότε, αλλά τελικά βοήθησε την Ελλάδα. Εκείνες οι προσπάθειες συνοδεύτηκαν από ένα τεράστιο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους από τον επίσημο τομέα. Μαζί με τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού από τον EFSF, αντιπροσωπεύουν μείωση της αξίας του χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, κατά 40%", πρόσθεσε ο Giamarioli. Η Ελλάδα ωφελείται επίσης από τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ESM και του EFSF. Αυτό εξοικονομεί για τον ελληνικό προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της, έναντι ενός επιτοκίου που θα πλήρωνε στις αγορές. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 2.200 ευρώ ανά νοικοκυριό και 14.100 ευρώ ανά επιχείρηση. Αυτή η εξοικονόμηση βασίζεται στην ισχυρή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας του ESM, με τη στήριξη από το κεφάλαιο των μετόχων και από τις χώρες της ευρωζώνης. Άρα, όπως εκτίμησε, αυτή η εξοικονόμηση αποτελεί ισχυρή ένδειξη 'ευρωπαϊκής αλληλεγγύης' 

Εκτός αυτού, οι πιστωτές πρότειναν έναν οδικό χάρτη με ακόμη περισσότερη ελάφρυνση χρέους πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν τρεις δέσμες μέτρων που θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση να επικρατήσουν συγκεκριμένες συνθήκες, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, και μακροπρόθεσμα.

"Στον ESM εκτελούμε τώρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα", σημείωσε. Η επίδραση για άλλη μία φορά θα είναι σημαντική: μείωση του ποσοστού χρέους/ΑΕΠ κατά 20% περίπου μέχρι το 2060. "Ακούω πολύ λίγα για αυτό στο δημόσιο λόγο".

Δήλωσε ακόμη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από ένα χρόνο, και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν αποδειχθεί ότι το χρέος της Ελλάδας ακόμη δεν είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος του ESM και εάν εκπληρωθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα είναι ως εγγύηση για να εξασφαλίσουν ότι τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας στο ακόμη μεγαλύτερο μέλλον.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως "η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά: η Ελλάδα να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα".

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η τωρινή συζήτηση για την Ελλάδα εστιάζει περισσότερο στην ελάφρυνση χρέους, "ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει προτού η Ελλάδα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές".

Ο ίδιος τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι στο επίκεντρο των ΜΜΕ και των ελληνικών αρχών, και δεν είναι μυστικό ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη συζήτηση μεταξύ πιστωτών, ιδιαίτερα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Παραδέχτηκε πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα. "Αλλά θα ήταν καλύτερα εάν η συζήτηση αφορούσε το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Η Ελλάδα χρειάζεται να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες έως τώρα, οι οποίες επέτρεψαν προσφάτως στους πιστωτές να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση του προγράμματος".

Επισήμανε πως οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής θα ωφελήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει να γίνει: η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα".

Μάλιστα δήλωσε πως "για αυτά θα προτιμούσα να διαβάζω περισσότερα άρθρα στις εφημερίδες, διότι είναι το κλειδί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος να το πετύχει αυτό.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα δήλωσε ακόμη από τη Φρανκφούρτη ότι η καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν επρόκειτο να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, "είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία".

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητες οι βιώσιμες χρηματοδοτικές συνθήκες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά "αξίζει να θυμηθούμε ότι οι πιστωτές έχουν ήδη δώσουν στην Ελλάδα ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: imerisia.gr

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΑΣΑ: Επαναλειτουργία της «γραμμής του μπάνιου» Ελληνικό - Βάρκιζα

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (3, 4 και 5/6/2017) ξεκινά η επαναλειτουργία της λεωφορειακής γραμμής 122Θ «ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΒΑΡΚΙΖΑ» (συμπληρωματική της γραμμής 122) με συχνότητα ανά 45 λεπτά.
Η γραμμή 122Θ θα εξυπηρετεί τους μετακινούμενους από και προς τις παραλίες της Νότιας Αττικής και θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα Ιουνίου και Ιουλίου ακολουθώντας την εξής διαδρομή:
α) Προς Βάρκιζα:
Σταθμός Ελληνικού, Βουλιαγμένης, Σάκη Καράγιωργα, Ποσειδώνος, Κων. Καραμανλή, Αθηνάς,  Ποσειδώνος, Πλαζ Βάρκιζας.
β) Προς Σταθμό Ελληνικού:
Πλαζ Βάρκιζας, Ποσειδώνος, Αθηνάς,  Κων. Καραμανλή,  Ποσειδώνος, Ναπ. Ζέρβα, Ζέππου,  Βουλιαγμένης, σταθμός Ελληνικού.
Στάσεις θα πραγματοποιούνται στις υπάρχουσες της διαδρομής.
Το πρώτο δρομολόγιο από τον Σταθμό Ελληνικού θα πραγματοποιείται στις 07:20, ενώ το αντίστοιχο από την Βάρκιζα στις 08:10.
Το τελευταίο δρομολόγιο από το Σταθμό Ελληνικού θα πραγματοποιείται στις 21:20, ενώ το αντίστοιχο από τη Βάρκιζα στις 22:20.
Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πύκνωση των δρομολογίων και άλλων λεωφορειακών γραμμών που οδηγούν σε παραλίες  της Αττικής.

Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 11 185 του ΟΑΣΑ και μέσω Internet στη διεύθυνση http://www.oasa.gr


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γράμμα σε έναν ηλίθιο

...η αναφορά σου για τον Παπαδήμο, τουλάχιστον άστοχη. Ο Άνθρωπος διετέλεσε πρωθυπουργός χωρίς να ψηφιστεί απο κανέναν, έκλεισε την μεγαλύτερη χρηματοοικονομική απάτη στην ιστορία της ΟΝΕ (το PSI), πτώχευσαν Έλληνες κάτοχοι ομολόγων και ελληνικά ταμεία, πλούτισαν απο το εξωτερικό και ούτε γατα ούτε ζημιά... Job done και κανένα κόμα δεν έφταιξε ε; Δεν είπα ότι πανηγύρισα, αλλά μην ανάγουμε και τον Παπαδήμο σε κάτι που δεν είναι. Με την υπογραφή του ξεπουληθήκαμε για 50 χρόνια τουλάχιστον....”
Εσύ που έγραψες τα πιο πάνω λόγια, στα σχόλια μίας αθλητικής ιστοσελίδας, δεν είσαι ο μοναδικός ηλίθιος που πιστεύει και υποστηρίζει κάτι παρόμοιο. Μην το παίρνεις προσωπικά, λοιπόν, που απευθύνομαι σε σένα. Είσαι ένας μόνο ανάμεσα σε εκατομμύρια παρόμοιους που με την ηλιθιότητά σας σπρώχνετε την χώρα προς την καταστροφή και την εξαφάνιση, μία μοίρα που φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε. Σας ακούω σχεδόν κάθε μέρα να τα λέτε αυτά και συνήθως δεν κάθομαι να τα συζητήσω γιατί θεωρώ μάταιο να χάνω τον χρόνο μου και την ψυχική μου ηρεμία. Όμως το “επαναστατικό δέμα” που έσκασε στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, και ο οχετός της βρωμιάς και της ηλιθιότητας που διοχετεύθηκε στο διαδίκτυο στην συνέχεια, με έκανε να καταλάβω ότι η σιωπή είναι τραγικό λάθος. Σήμερα γίνεται στην χώρα μία άνιση μάχη-μέχρι θανάτου. Συγκρούονται η λογική από την μία, (που την εκπροσωπεί είτε μία μειοψηφία, είτε μία πολύ σιωπηλή και πολύ αδρανής πλειοψηφία), με τον φανατισμό και την ηλιθιότητα, από την άλλη. Από την έκβαση αυτής της μάχης νομίζω πως θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας για πολλά χρόνια-μπορεί και η ίδια η ύπαρξή της. Γι’ αυτό αισθάνομαι εθνικό καθήκον να σου γράψω ετούτο το γράμμα.     
Δεν ξέρω βέβαια τι εννοείς λέγοντας ότι ο Παπαδήμος φταίει επειδή “ξεπουλήθηκατε για 50 χρόνια”. Δεν ξέρω και δεν το καταλαβαίνω γιατί εμένα δεν με ξεπούλησε και δεν μπορεί να με ξεπουλήσει κανένας. Υποθέτω πως θα εννοείς ότι δεν θα μπορούν για τα επόμενα 50 χρόνια κάποιοι που τους θεωρείς εκλεκτούς, να τεμπελιάζουν, να κλέβουν, να παρασιτούν και να περνάνε μία ζωή χαρισάμενη στην πλάτη αλλονών και με λεφτά που θεωρείς ότι θα ήταν δίκαιο να τους  πληρώνουν κάποια κορόιδα, είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό. Γι’ αυτό όμως πρέπει να σου πω πως δεν φταίει κανένας Παπαδήμος. Φταίει εξ ολοκλήρου η χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν την χώρα, πολύ πριν από το PSI, “πολίτες”, ψηφοφόροι και πολιτικοί που σκέπτονται ακριβώς σαν και σένα και τους ομοίους σου.
Γιατί όμως εσύ και οι όμοιοί σου, αφού ισχυρίζεστε ότι το PSI ήταν η “μεγαλύτερη χρηματοοικονομική απάτη στην ιστορία της ΟΝΕ”, δεν μας εξηγείτε καμιά φορά να μάθουμε κι εμείς, τέλος πάντων, πως έγινε η “απάτη” αυτή; Μιας λοιπόν και δεν μας εξηγείτε εσείς, θα ήθελα να σου εξηγήσω εγώ μερικά πράγματα. Πρώτο και καλύτερο, μάλιστα, που έχω να σου πω, είναι ότι δεν πτώχευσε κανένα ταμείο από το PSI γιατί, όπως έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές -αλλά εσείς κάνετε ότι δεν το ακούτε-, τα ταμεία έχασαν στο PSI 15 δισεκατομμύρια ευρώ. (Σημειώνω εδώ πως τα “ταμεία” υπήρξαν το εργαλείο μέσω του οποίου οι πολιτικοί που επέλεξες και υποστήριξες επί μακρόν, -ή τους κατηγόρησες ότι εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας όταν σκόρπαγαν τα δανεικά στους τέσσερις ανέμους- χρεοκόπησαν την χώρα αφού από το 2000 έως το 2010 απορρόφησαν πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ δανεικών του Δημοσίου για να μοιράσουν συντάξεις που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την συνταξιοδοτική δυνατότητα της εθνικής οικονομίας).
Τα “ταμεία” λοιπόν έχασαν στο PSI όσο περίπου παίρνουν ενίσχυση από το κράτος σε ένα χρόνο. Από το 2012 που έγινε το PSI και έχασαν τα 15, έχουν ήδη πάρει, σαν ενίσχυση από το Δημόσιο, πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα οποία, μάλιστα, το Δημόσιο, εάν δεν είχε γίνει το PSI, δεν θα είχε να τους τα δώσει! Δηλαδή, το PSI, όχι μόνο δεν κατέστρεψε αλλά, αντιθέτως, έσωσε τα ταμεία από την καταστροφή! Για έναν πολύ απλό λόγο που ακόμη κι εσύ αν ήθελες θα μπορούσες να τον καταλάβεις: διότι πριν από το PSI το κράτος έπρεπε να πληρώνει στους δανειστές (δηλαδή στους κατόχους των ομολόγων των οποίων την αξία το PSI απομείωσε), για ετήσιους τόκους, 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά το PSI και την απομείωση της αξίας των ομολόγων, χρειάζεται να πληρώνει 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Την διαφορά -δηλαδή τα 9 δισεκατομμύρια που γλυτώσαμε σαν χώρα-  το κράτος την δίνει τώρα στα ταμεία για να πληρώνουν συντάξεις. Εάν δεν είχε γίνει το PSI αντί να τα δίνει στα ταμεία, θα έπρεπε αυτά τα 9 δισεκατομμύρια να τα δίνει στους κατόχους των ομολόγων. Και επειδή οι περισσότεροι ήταν ξένοι θα έπρεπε να τα δίνει σε ξένους. Να τα στέλνει δηλαδή έξω από την Ελλάδα, στην οποία δεν θα ξαναγυρνούσαν ποτέ. Τώρα, τουλάχιστον, αφού γίνονται συντάξεις, μένουν μέσα στην Ελλάδα. 
Επίσης, εάν έχεις πάρει κάπως είδηση τον καυγά που γίνεται στις ημέρες μας για το “πρωτογενές πλεόνασμα”, πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου το εξής: οι “δανειστές” μας ζητάνε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, (κι εμείς τρελαινόμαστε δεδομένου ότι μας φαίνεται πολύ), γιατί αυτό αντιστοιχεί περίπου στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που πρέπει να πληρώνουμε για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους. Επειδή, λοιπόν, όντας χρεοκοπημένοι κανείς δεν μας δανείζει πλέον για να πληρώνουμε τους τόκους μας, (γιατί όσο βλάκες και να είναι οι υποψήφιοι δανειστές ξέρουν ότι αν μας τα δανείσουν δεν θα τα πάρουν ποτέ πίσω), πρέπει μόνοι μας να βρίσκουμε τα 6 δισεκατομμύρια που μας χρειάζονται. Μόνο που αν δεν είχε γίνει το PSI δεν θα μας χρειάζονταν 6 δισεκατομμύρια αλλά 15! Ξέρεις πόσο πρωτογενές πλεόνασμα χρειάζεται να έχεις για να πληρώνεις εξ ιδίων 15 δισεκατομμύρια τόκους τον χρόνο; Με το τωρινό εθνικό μας εισόδημα πρέπει να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα 8,5% του ΑΕΠ! Για να το βρίσκαμε αυτό το 8,5%, ώστε να μην χρεοκοπήσουμε και πεθάνει ο μισός πληθυσμός από την πείνα, θα έπρεπε να κόψουμε τις συντάξεις κατά 40% τουλάχιστον. Δεν τις κόβουμε όμως διότι υπήρξε το PSI! 
Το οποίο PSI δεν “χρεοκόπησε” μόνο Έλληνες, όπως αφήνετε να εννοηθεί εσύ και οι όμοιοί σου. Στην πραγματικότητα δεν “χρεοκόπησε” κανέναν γιατί όλοι οι κάτοχοι των ομολόγων, Έλληνες και ξένοι, πήραν πίσω νέα ομόλογα που ήταν μεταξύ 30 και 50% της αξίας των αρχικών, και αυτό δεν το λες χρεοκοπία. Εάν μάλιστα κάποιος “χρεοκόπησε” κατά κυριολεξίαν από την μείωση της αξίας των ομολόγων, και δεν είχε να φάει, αυτό σημαίνει ότι δεν τα είχε σαν αποταμίευση, που του μειώθηκε, αλλά σαν μοναδική πηγή εισοδήματος και ζούσε αποκλειστικά από αυτά. Ήταν δηλαδή ένας “ραντιέρης”, ένα άτομο όχι με ιδιαίτερα χρήσιμη κοινωνική συμβολή, και μου φαίνεται περίεργο να χαλάτε τον κόσμο, εσείς οι αντιϊμπεριαλιστές, ή οι πολεμιστές της “βαθειάς γης”, και να κοντεύετε να γκρεμίσετε την χώρα, για το χατήρι του εισοδηματία που ζούσε αποκλειστικά από τα ομόλογά του.
Όμως, το χειρότερο ψέμα είναι ότι ισχυρίζεστε πως το PSI ήταν μία απάτη εις βάρος των Ελλήνων και υπέρ κάποιων ξένων. Ποιοι ξένοι ήταν αυτοί και δεν μας τους λέτε να τους μάθουμε κι εμείς λοιπόν; Διότι από τα στοιχεία που ξέρουμε εμείς η αλήθεια φαίνεται τελείως διαφορετική: από τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν η συνολική ονομαστική μείωση του χρέους από το PSI και τα επακολουθήσαντα PSI+ και OSI, (επαναγορά και επιμήκυνση), περισσότερα από τα μισά τα έχασαν ξένοι. Ακόμη και αν αφαιρέσουμε αυτά που έχασαν οι Έλληνες και περιοριστούμε μόνο σε αυτά που έχασαν οι ξένοι πρόκειται και πάλι για την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία! Πως είναι δυνατόν λοιπόν να τους δαγκώσαμε τόσο πολύ, (και μάλιστα όχι για κανέναν άλλον λόγο, -επειδή, ας πούμε, χάσαμε έναν πόλεμο-, αλλά επειδή πέσαμε έξω που δίναμε συντάξεις 3.000 ευρώ τον μήνα σε 45ρηδες συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΠΕ), και παρ’ όλα αυτά να είμαστε εμείς τα κορόιδα και όχι αυτοί; Θα ήθελα πάρα πολύ να μου το εξηγήσεις αυτό, παμπόνηρε αντιϊμπεριαλιστή ψιλιαδόρε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορείς, γιατί όσες φορές και να το ρώτησα δεν μου το έχει εξηγήσει κανείς από εσάς.
Θα μπορούσε, μήπως, να γίνει μία διαγραφή χρέους μόνο για τους ξένους; Το ρωτάω, ρητορικά, γιατί απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι που θα ήθελες εσύ και οι όμοιοί σου. Πολλοί άλλωστε σαν και σένα έκαναν το συγκεκριμένο αίτημα πολιτικό σύνθημα και στηριγμένοι σε αυτό κατάφεραν να σταδιοδρομήσουν πολιτικά (μέχρι ενός σημείου, βέβαια-μετά τους πήρανε χαμπάρι). Παρ’ ότι δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στις διανοητικές σου ικανότητες θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω γιατί δεν θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο (που άλλωστε, δεν γνωρίζω να έχει συμβεί στην ιστορία άλλη φορά). Δεν θα ήταν δυνατόν, λοιπόν, για δύο λόγους, και ο πρώτος από αυτούς δεν χρειάζεται καν να εξηγηθεί. Ας σκεφθεί κάθε ένας που έχει λίγο μυαλό τι θα συνέβαινε εάν πήγαινε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας, φερ’ ειπείν, στο κοινοβούλιό του και έλεγε ότι θα διαγραφούν οι οφειλές του ελληνικού κράτους προς Ολλανδούς κατόχους ελληνικών ομολόγων, όχι όμως και οι οφειλές προς Έλληνες κατόχους. (Και επιπλέον ότι η Ολλανδία πρέπει να εγγυηθεί στον ESM και για ένα νέο δανειάκι κάποιων δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα γιατί και πάλι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει, πάρα την απομείωση τους χρέους της). Αυτός είναι ο ένας λόγος.
Ο δεύτερος είναι ότι ο τρόπος με τον οποίον δανείζεται μία χώρα και συμπεριφέρεται προς τους δανειστές της είναι καθορισμένος και στηρίζεται σε μία απλή λογική αρχή: ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις σε ποιούς εξοφλεί τα χρέη της και σε ποιούς όχι, εάν αυτό δεν είναι ρητά συμφωνημένο εξ αρχής, κατά την σύναψη του δανείου. (Όπως, για παράδειγμα, είναι συμφωνημένο σε κάθε δάνειο του ΔΝΤ που συνομολογείται ότι ο εν λόγω οργανισμός έχει προτεραιότητα, (seniority), στην εξόφληση). Όμως, εάν η κάθε χρεώστρια χώρα, που χρωστάει, ας πούμε, σε 100 δανειστές, όταν έβλεπε τα σκούρα, συνεννοούνταν με κάποιους που επέλεγε η ίδια και συμφωνούσε ότι θα εξυπηρετεί τα δάνεια μόνο αυτών, ενώ άφηνε τους υπόλοιπους απλήρωτους, τότε η διεθνής οικονομία θα γινόταν μία πραγματική ζούγκλα, και κάθε είδος συναλλαγής θα κατέρρεε εξ αιτίας της πλήρους έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο υπάρχει η έννοια του “πιστωτικού γεγονότος’. Εάν μία χώρα δεν πληρώσει τα οφειλόμενα, εγκαίρως, έστω και σε έναν από τους πιστωτές της, τότε, με δήλωσή του, θεωρείται χρεοκοπημένη και ξεκινάει η διαδικασία να πληρωθούν όλοι οι πιστωτές της δίκαια, με τον καταμερισμό των υπαρχόντων, ώστε να μην ευνοηθούν ορισμένοι μόνο εις βάρος κάποιων άλλων.
Εάν, λοιπόν, η Ελλάδα επιχειρούσε να πράξει κάτι ανάλογο, δηλαδή να διαγράψει μόνο το χρέος της προς τους ξένους και όχι προς τους Έλληνες πολίτες, ή και ελληνικούς οργανισμούς, τότε θα ξεκινούσε ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος εναντίον της. Στο τέλος και θα πλήρωνε τα οφειλόμενα, και θα είχε καταστραφεί οικονομικά, και δεν θα ξανάβγαινε να δανεισθεί στις αγορές για τα επόμενα 200 χρόνια. (Η πείνα και η δυστυχία θα ήταν αδιανόητου μεγέθους). Ο ισχυρισμός ότι τα χρέη προς τους ξένους θα μπορούσαν να διαγραφούν ή να απομειωθούν, και μάλιστα μονομερώς, αλλά προς τούς Έλληνες όχι, είναι ένας ισχυρισμός που μόνο από τελείως ηλίθιους ή ολοκληρωτικά απατεώνες μπορεί να προέλθει.
Κάθε λογικός άνθρωπος προσφεύγοντας σε στοιχειώδη και  γνωστά σε όλους δεδομένα, και στην απλή λογική, μπορεί να αντιληφθεί ότι το PSI, αντί για μία κολοσσιαία απάτη όπως ισχυρίζονται οι δημαγωγοί και οι ψευδολόγοι, ήταν μία ευεργετική διευθέτηση  για την ελληνική οικονομία διότι απέτρεψε την ανοιχτή χρεοκοπία της. Με την έννοια αυτή, η χώρα οφείλει ευγνωμοσύνη στον Λουκά Παπαδήμο ο οποίος, μαζί με άλλους, όχι ως “δοτός” πρωθυπουργός αλλά ως πρωθυπουργός τον οποίον είχαν επιλέξει τα εκλεγμένα από τον ελληνικό λαό πλειοψηφούντα κόμματα, έφερε εις πέρας την όλη διαδικασία. Μόνο που, δυστυχώς, με την λυσσαλέα και κακοποιό πρακτική της δαιμονοποίησης των πάντων από τους δημαγωγούς, τους απατεώνες και τους κακοποιούς, χάνεται από το οπτικό πεδίο της κοινής γνώμης μία πολύ απλή αλήθεια που είναι και η πλέον σημαντική. Η αλήθεια αυτή είναι πως το PSI (όπως, άλλωστε, και τα Μνημόνια), δεν είναι μία “επιλογή”, είτε σωστή είτε λάθος, που αποφασίσθηκε από κάποιους (τον Παπαδήμο, το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε ή την τρόικα), και είχε σοβαρές συνέπειες σε κάποιους άλλους (στους “ομολογιούχους”, στις τράπεζες και στα “ταμεία”). Έτσι θέλουν να το παρουσιάζουν όσοι έχουν το μίσος και την υστερία ως κινητήριες δυνάμεις και τον παραλογισμό και την ψευδολογία ως όπλα της κοινωνικής τους πρακτικής.
Η αλήθεια είναι ότι το PSI, (όπως και τα Μνημόνια), δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά μία πρακτική διευθέτηση η οποία αναπόφευκτα αναγνωρίζει και επικυρώνει μία ήδη προϋπάρχουσα πραγματικότητα. Δηλαδή, τα ομόλογα των οποίων η αξία “κουρεύθηκε” κατά 126 δισεκατομμύρια ευρώ στα PSI, PSI+, και OSI, ακόμη και πριν το “κούρεμά” τους, δεν είχαν ως πραγματική τους αξία την επ’ αυτών αναγραφόμενη. Γιατί; Μα διότι, με δεδομένη την χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου, οι “ομολογιούχοι”, οι τράπεζες και τα “ταμεία” που τα διακρατούσαν, δεν επρόκειτο ποτέ να εισπράξουν τα τοκομερίδια που τους αντιστοιχούσαν ονομαστικά, αλλά ούτε και να λάβουν πίσω κατά την λήξη των ομολόγων το κεφάλαιο που είχαν καταβάλει για την αγορά τους. Οι ζημιές για τους κατόχους των ομολόγων ήταν, συνεπώς, κάτι που δεν το καθόρισε το PSI αλλά, πριν από αυτό, η χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου. Το ουσιαστικό γεγονός δηλαδή ήταν ότι ούτε το ελληνικό Δημόσιο θα είχε, εξ ιδίων, να διαθέσει αυτά τα χρήματα την στιγμή που θα απαιτούνταν, αλλά ούτε και κάποιος ξένος ήταν διατεθειμένος να του δανείσει τα απαιτούμενα για την ανακύκλωση του συγκεκριμένου χρέους, (δεδομένου ότι κανείς δεν δανείζει κάποιον άλλον όταν είναι φανερό ότι θα χάσει τα χρήματά του). Οι πραγματικές αξίες των ομολόγων είχαν ήδη απομειωθεί στην οικονομική ζωή, και το PSI ήταν ο μόνος τρόπος για να μην μετατραπεί αυτή η μείωση της πραγματικής αξίας τους, (δηλαδή η διαπιστωμένη, πλέον, αδυναμία εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του), σε άτακτη και καταστροφική χρεοκοπία της χώρας.
Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει και με τα Μνημόνια. Όσοι εξεγείρονται εναντίον τους το κάνουν λες και οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί που τα συνομολόγησαν είχαν επιλογή ανάμεσα σε μία αύξηση των παροχών και των εισοδημάτων και σε μία μείωσή τους, και προτίμησαν την δεύτερη! Μα τα Μνημόνια φυσικά δεν ήταν θέμα επιλογής! Ήταν θέμα αδήριτης αναγκαιότητας, λόγω της προηγηθείσας ουσιαστικής χρεοκοπίας και της αδυναμίας να εξευρεθούν τα ποσά που η κοινωνία θεωρούσε πλέον ως “θεμιτά” εισοδήματά της. Αυτό, το ότι δηλαδή τα Μνημόνια ήταν το αποτέλεσμα του αδιεξόδου και όχι η αιτία του το αποδεικνύει, άλλωστε, η κατάληξη κάθε αντιμνημονιακού πολιτικού φορέα που ήρθε στην εξουσία και, παρά την ρητορική του, κατέληξε πάντοτε μπροστά στο πραγματικό δίλημμα: ή ολική καταστροφή ή προσαρμογή στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας!
Το ίδιο πράγμα, αποδεικνύεται, επίσης, πονηρεμένε παραλήπτη της επιστολής αυτής, από το γεγονός ότι κανείς από όλους εσάς δεν είχε την δυνατότητα να απαντήσει, έστω και μία φορά, σε μία απλή ερώτηση: ωραία· ας πούμε ότι διώχνουμε τους ξένους και καταργούμε το Μνημόνιο. Μετά από αυτό τι θα γίνει; Που θα βρείτε χρήματα για να δώσετε στον λαό όλα αυτά που διεκδικείτε για χατήρι του ως “αντι-μνημονιακοί”; Το ίδιο ερώτημα, επίσης, μπορεί να επαναληφθεί και στην περίπτωση του PSI: ωραία· ας πούμε ότι δεν είχε γίνει το PSI. Που θα βρίσκατε χρήματα για να πληρώσετε τους τόκους όλων αυτών των ομολόγων και για να τα εξοφλήσετε στην λήξη τους; Και πως θα πετυχαίνατε 8,5% πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να μειώσετε καταστροφικά μισθούς και συντάξεις;

Περαίνων την επιστολή μου σου δηλώνω πως γνωρίζω ότι το αυτί σου δεν ιδρώνει από όσα σου λέω. Σου τα έγραψα, όμως, όλα αυτά γιατί αγανάκτησα. Φυσικά, εσύ, δεν είσαι ο χειρότερος από όσους ελεεινολόγησαν έναν αξιοπρεπή άνθρωπο σαν τον Λουκά Παπαδήμο. Αντιθέτως. Σε σύγκριση με τους υπάνθρωπους που πανηγύρισαν για  τον τραυματισμό του ή παρακάλεσαν για τον θάνατό του (!), μοιάζεις ένας γίγαντας ήθους και ένας κολοσσός ευφυίας. Αντιπροσωπεύεις όμως, και εσύ, επάξια, κάτι ενώπιον του οποίου ακόμη και οι Θεοί ηττώνται. Και αυτό που αντιπροσωπεύεις είναι σήμερα η πιο μεγάλη και η πιο πραγματική απειλή για την αγαπημένη μας πατρίδα. Οι καλοί Έλληνες οφείλουν να το πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις.   


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η απλή αριθμητική του χρέους

Άρης Οικονόμου

Photo: PARESH με παρέμβαση
H μοναδική δυνατότητα σωστής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, η οποία είναι αδύνατη χωρίς την ανάληψη του ρίσκου της ρήξης, είναι η δημιουργία μίας ομάδας αποτελούμενης από τους ικανότερους Έλληνες επιστήμονες – πλαισιωμένους από εξειδικευμένες νομικές, τραπεζικές και οικονομικές εταιρείες ή οργανισμούς, ευρωπαϊκούς ή/και αμερικανικούς.

Άποψη

Εισαγωγικά, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας μετά το 2009 έχουν υπογράψει τρεις (παράνομες και αντισυνταγματικές) δανειακές συμβάσεις, οι οποίες συνοδεύονται από πολλά μνημόνια και αξιολογήσεις της εφαρμογής τους  – με τη σημερινή να έχει υπογράψει την τελευταία ύψους 86 δις €, έχοντας ήδη εισπράξει περί τα 36,3 δις € όπως συμπεραίνεται από τον αναλυτικό πίνακα, επιφυλασσόμενος για τυχόν λανθασμένη ερμηνεία (πηγή).
Η τρίτη δανειακή σύμβαση, από την οποία υπολείπονται 49,6 δις €, είναι η μοναδική που έχει επικυρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, κατοχυρώνοντας όλες τις προηγούμενες – με βασικό χαρακτηριστικό της τη δημιουργία και «εκχώρηση» του Υπερταμείου στους πιστωτές, καθώς επίσης τον αφελληνισμό των τραπεζών.
Είναι δε η τελευταία, αφού οι δανειστές δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν με μία τέταρτη την Ελλάδα – ενώ τα μνημόνια, τα οποία έχουν έμμεσα σχέση με τις δανειακές συμβάσεις, θα συνεχιστούν έως ότου εξοφληθεί το 75% των συνολικών δανείων και τελειώσει η ξένη επιτροπεία της χώρας (άρα θα καθορίζουν τη ζωή μας στο διηνεκές).
Από την πρώτη και δεύτερη δανειακή σύμβαση η Ελλάδα εισέπραξε 215,9 δις €, εκ των οποίων μόλις τα 32,1 δις € από το ΔΝΤ – οπότε σήμερα ο συνολικός της δανεισμός από τους «θεσμούς» είναι 252,2 δις € και της οφείλονται ακόμη 49,6 δις € για να διαμορφωθούν τα θεσμικά της δάνεια στα 301,8 δις €. Επειδή τώρα το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι περί τα 326,5 δις € (πηγή), τότε η διαφορά των 74,3 δις € χρηματοδοτείται από τους ξένους επενδυτές – καθώς επίσης από τις «ελληνικές» τράπεζες με τα πανάκριβα και βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.
Περαιτέρω, εάν η χώρα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ εις βάρος προφανώς της ανάπτυξης της (για παράδειγμα, η μη χρεοκοπημένη Ισπανία έχει ελλείμματα της τάξης των -4,6%), θα μπορεί να εξυπηρετεί τους σημερινούς ετήσιους τόκους της των 6 δις € – σε καμία περίπτωση τους μελλοντικούς άνω των 6 δις €. Όσον αφορά τα χρεολύσια, προφανώς θα αδυνατεί να τα εξυπηρετεί όταν ολοκληρωθεί η τρίτη δανειακή σύμβαση στα μέσα του 2018 – εκτός εάν δανείζεται από τις χρηματαγορές για να έχει τη δυνατότητα να τα ανακυκλώνει, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τα «θεσμικά» δάνεια με δάνεια ιδιωτών επενδυτών.
Η λογική του παραλόγου
Συνεχίζοντας, η βασική λογική του κ. Σόιμπλε είναι η εξής: η Ελλάδα θα πληρώνει τους τόκους της μόνη της χωρίς να δημιουργεί καινούργιο χρέος, ενώ θα μειώνει σταδιακά το παλαιό χρέος της μέσω της αποκρατικοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές – με την ιδιωτική να κατάσχεται με τη βοήθεια των υπερβολικών φόρων/χαμηλών εισοδημάτων, καθώς επίσης να πλειστηριάζεται, έτσι ώστε τα έσοδα να οδηγούνται στα κρατικά ταμεία και από εκεί στους πιστωτές.
1Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τόσο των τόκων, όσο και των χρεολυσίων, αφού διαφορετικά δεν εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2018 (γράφημα) – οπότε είναι δεδομένο πως θα συμβεί, επειδή διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μετά το 2018 (πολύ πριν εάν δεν εκταμιευθούν τα υπόλοιπα της τρίτης δανειακής σύμβασης).
Ο κ. Σόιμπλε τώρα δεν είναι σαφής όσον αφορά τα παραπάνω (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής), οπότε το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει – ενώ επί πλέον δεν πιστεύει στο πλεόνασμα, ούτε πως οι αγορές θα είναι τόσο ανόητες, ώστε να αντικαταστήσουν σταδιακά τα δάνεια των θεσμικών πιστωτών με δικά τους μετά το 2018. Η αιτία είναι το ότι, οι επενδυτές γνωρίζουν πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα στραγγαλίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% – οπότε η χώρα θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή, λεηλατημένη και εξαθλιωμένη, με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματα τους.
Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ θέλει να εξασφαλίσει τα δάνεια του εισπράττοντας τα από τον ESM – εκβιάζοντας το γερμανό με τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο (3,87 δις €), καθώς επίσης των ομολόγων των επενδυτών αγγλικού δικαίου (2,1 δις €). Εκτός αυτού, τον εκβιάζει με το ότι εμποδίζει την ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς παγίων (QE), εφόσον δεν είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της – κάτι που προξενεί μεγάλα προβλήματα στις αφελληνισμένες τράπεζες που πιθανότατα, εφόσον δεν εγκριθεί η υπαγωγή της Ελλάδας στο QE, δεν θα μπορούν να δανείζουν το κράτος με τα έντοκα γραμμάτια (περί τα 15 δις € σήμερα ανά 52 εβδομάδες – πηγή).
Η καθαρή λύση
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί μία καθαρή λύση έως τα μέσα Ιουλίου – η οποία θα ήταν είτε
(α) η μετάθεση του προβλήματος της χώρας στο μέλλον με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους – η γνωστή δηλαδή ως «ελάφρυνση» που όμως μάλλον δεν θα εξασφάλιζε την πρόσβαση στις αγορές μετά το 2018 με βιώσιμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, είτε
(β) η ονομαστική διαγραφή ενός μέρους του χρέους, έτσι ώστε να καταστεί πράγματι βιώσιμο – αφού τότε θα ήταν σίγουρη η ανακύκλωση του από τις αγορές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί η Ελλάδα κοκ. 
Εγώ θεωρώ επίσης πως το χρέος είναι το νούμερο ένα εθνικό ζήτημα, ενώ η μοναδική καθαρή λύση θα ήταν η διαγραφή του, με εναλλακτική τη ρήξη με τους πιστωτές – κάτι που θα έπρεπε να συμβεί τώρα που το ΔΝΤ συντάσσεται με τη χώρα, πριν από έναν νέο οδυνηρό συμβιβασμό στις 15 Ιουνίου για να πληρωθεί η δόση, πριν τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, καθώς επίσης πριν από τη λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης. Πόσο μάλλον όταν για πρώτη φορά μία ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε βασιλικότερα του βασιλέως ένα μνημόνιο – επιτυγχάνοντας πλεονάσματα οχταπλάσια από αυτά που απαιτούσαν οι δανειστές (4,2% έναντι 0,5%).
Εν τούτοις, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά τη ρεαλιστική εφαρμογή της πρότασης μου: το ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαπραγματευθεί με τον κ. Σόιμπλεπόσο μάλλον να δρομολογήσει τη ρήξη σωστά, χωρίς να καταστραφεί ολοσχερώς η Ελλάδα. Εκτός αυτού, γενικότερα το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι μόνο ανίκανο να διαπραγματευθεί ή/και να την κυβερνήσει σε συνθήκες ρήξης αλλά, επίσης, ανίκανο να συνεννοηθεί – αφού η διχόνοια που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων όσο και μεταξύ τους, βασικό χαρακτηριστικό της έλλειψης γνώσης, εμποδίζει ακόμη και τη διεξαγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων.
Επομένως, η μοναδική δυνατότητα σωστής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, η οποία είναι αδύνατη χωρίς την ανάληψη του ρίσκου της ρήξης, είναι η δημιουργία μίας ομάδας αποτελούμενης από τους ικανότερους Έλληνες επιστήμονες – πλαισιωμένους από εξειδικευμένες νομικές, τραπεζικές και οικονομικές εταιρείες ή οργανισμούς, ευρωπαϊκούς ή/και αμερικανικούς, οι οποίες(οι) να έχουν την εμπειρία, καθώς επίσης την επάρκεια αφενός μεν να διαπραγματευθούν, αφετέρου να δρομολογήσουν τη ρήξη με τους πιστωτές, εάν κριθεί απαραίτητη.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, πιστεύω πως η συλλογική βούληση που θεωρώ πως έχει τις λιγότερες πιθανότητες σφάλματος, διαφορετικά θα ήταν άχρηστη η Δημοκρατία, έχει «αποφανθεί» επανειλημμένα υπέρ της ρήξης αντί του αργού θανάτου: μία φορά στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 όπου επέλεξε μία άπειρη κυβέρνηση που είχε όμως δεσμευθεί να την δρομολογήσει, καθώς επίσης μία δεύτερη με το δημοψήφισμα (ΟΧΙ), παρά τις έξωθεν πιέσεις, το παράνομο κλείσιμο των τραπεζών από την ΕΚΤ κοκ.
Την τρίτη φορά απλά τρομοκρατήθηκε, χωρίς όμως να επιλέξει κάποιο από τα κόμματα που έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα, που ψήφισαν το εγκληματικό PSI (ανάλυσηή που τάσσονταν και τάσσονται υπέρ των μνημονίων, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση – οπότε συνεχίζει να είναι υπέρ της ρήξης, παρά το ότι σιωπά επειδή έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε όλους τους πολιτικούς.
Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος, εάν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν σημαντικό προβάδισμα στην αντιπολίτευση είναι σωστές – γεγονός που θα σήμαινε ότι, οι Πολίτες έχουν συμφιλιωθεί με την ήττα τους, έχουν κουραστεί πια και έχουν συνθηκολογήσει, περιμένοντας καρτερικά τη θανατική τους καταδίκη.
.
ΥΓ: Αν λένε τέτοια οι Έλληνες, τι να πουν οι Γερμανοί; Όσον αφορά αυτούς που κακολογούν τους Έλληνες, σε σχέση με τις ευθύνες τους για την υπερχρέωση έως το 2010 (μετά η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην Τρόικα), προφανώς έχουν δίκιο. Εν τούτοις δεν είναι ο μοναδικός λαός που έχει κάνει μεγάλα σφάλματα στον πλανήτη, ούτε τον αιματοκύλισε όπως η Γερμανία – στην οποία παρόλα αυτά επετράπη η καθαρή λύση: η ονομαστική διαγραφή του χρέους της.
Από την άλλη πλευρά, το να προσβάλλει Έλληνας με τέτοιον τρόπο τους Έλληνες για τη στάση τους μετά το 2010 αποκαλώντας τους ηλιθίους, όπως στο κείμενο που μας έστειλε αναγνώστης (πηγή), δεν είναι καθόλου σωστό – ενώ, ειδικά όσον αφορά τα «προτερήματα» του PSI, όπως ήταν η μείωση των τόκων ή/και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών, ασφαλώς ωχριούν απέναντι στα υπέρογκα ανταλλάγματα που δόθηκαν:
όπως ήταν η ολοκληρωτική παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας, η μη δυνατότητα μετατροπής των χρεών μας σε εθνικό νόμισμα, οι ζημίες των εγχωρίων οργανισμών, η χρεοκοπία του τραπεζικού μας συστήματος, ο αφελληνισμός του, το αγγλικό δίκαιο, η μεταφορά των χρεών μας από τις τράπεζες και τους επενδυτές στους Ευρωπαίους φορολογουμένους κοκ.
Πόσο μάλλον σε μία χρονική στιγμή που οι δανειστές φοβόντουσαν όσο τίποτα άλλο μία ελληνική χρεοκοπία – η οποία μπορεί μεν να ήταν επώδυνη, αλλά θα οδηγούσε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ενδεχομένως με ένα δικό της εθνικό νόμισμα. Άλλωστε το μόνο που έγινε με το PSI ήταν να καταδικαστεί η Ελλάδα σε μία κυλιόμενη χρεοκοπία έναντι τρομακτικών παραχωρήσεων, όπου τελικά δεν θα αποφύγει την πτώχευση εάν δεν ρισκάρει τη ρήξη – σε μία μελλοντική όμως χρονική στιγμή που θα έχει λεηλατηθεί και εξαθλιωθεί ο πληθυσμός της, αδύναμος πλέον να αντιδράσει σε οτιδήποτε.

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αρνητικό ρεκόρ – Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία των νέων στην ΕΕ.

Ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ καταγράφηκε στη χώρα μας, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ανεργία των νέων με ποσοστό 47,9% (στοιχεία Φεβρουαρίου) και ακολουθεί η Ισπανία με 39,3%

Στην πρώτη θέση των χωρών με την υψηλότερη ανεργία συνεχίζει  να βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Η ανεργία στη χώρα μας βρίσκεται στο 23,2% (στοιχειά Φεβρουαρίου 2017), με την Ισπανία να βρίσκεται δεύτερη με 17,8%.

Όπως αναφέρει η Eurostat, η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2017 έπεσε στο 7,8% (το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2008), ενώ στην Ευρωζώνη η ανεργία βρίσκεται στο 9,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2009

Τα κράτη μέλη με την χαμηλότερη ανεργία είναι η Τσεχία (3,2%), η Γερμανία (3,9%) και η Μάλτα (4,1%), ενώ η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στην Ελλάδα και την Ισπανία, και ακολουθούν η Κύπρος με 11,6% και η Ιταλία με 11,1%. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 η ανεργία μειώθηκε σε 27 κράτη-μέλη και έμεινε σταθερή στην Φινλανδία.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Κροατία (από 13,7% στο 11%) και την Ισπ[ανία (από 20,4% στο 17,8%).

Σύμφωνα με την Eurostat, τον Απρίλιο 19,1 εκ. Ευρωπαίοι πολίτες ήταν εκτός αγοράς εργασίας, εκ των οποίων 15 εκ. είναι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ανεργία των νέων

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει για ακόμα μια φορά η Ελλάδα και στην ανεργία των νέων, καθώς η χώρα μας καταγράφει ποσοστό 47,9% (στοιχεία Φεβρουαρίου) και ακολουθεί η Ισπανία με 39,3%. Η χαμηλότερη ανεργία στους νέους κάτω των των 25 ετών καταγράφεται στη Γερμανία (6,8%). Συνολικά, 3,7 εκ νέοι ήταν άνεργοι τον Απρίλιο του 2017, εκ των οποίων οι 2,6 εκατ. ήταν πολίτες κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Πηγή: paraskhnio.gr


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ή Ο ΛΑΟΣ;

Η νεοφιλελέ αριστερή κυβέρνηση επιβάλει στους ελεύθερους επαγγελματίες να βάλουν POS μέσα σε μια ορισμένη προθεσμία, διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ σε πρώτη φάση.
Καλά να πάθουν, θα σκεφτεί κάποιος, οι «φοροκλέφτες». Για να δούμε όμως τις προϋποθέσεις:
1) Κατ’ αρχήν υποχρεωτικά θα πρέπει να βάλουν internet, για να συνδεθεί το POS. Επομένως κάτι θα πρέπει να τρώνε κάθε μήνα από εδώ και οι ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι.
2) Θα πρέπει υποχρεωτικά να ανοίξουν λογαριασμό όψεως σε μία τράπεζα, η οποία θέλει περί τα 38 ευρώ το εξάμηνο για δήθεν διαχείριση αυτού του λογαριασμού.
3) Θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον στην τράπεζα περί τα 10 ευρώ το μήνα (κάτι σαν ενοίκιο) για το μηχανάκι POS.
4) Σε κάθε συναλλαγή η τράπεζα θα εισπράττει προμήθεια περί το 1% από το πρώτο ευρώ, γιατί προφανώς κουράζονται τα κομπιούτερς με τις συναλλαγές των πολιτών.
5) Θα πρέπει να γίνεται ένας ελάχιστος τζίρος, διαφορετικά θα επιβάλλονται επιπλέον επιβαρύνσεις.
Δεν ξέρω πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λειτουργήσουν στην πράξη τα POS, αλλά οι τράπεζες όμως, θα έχουν κάποιους σίγουρους «μακάκες» ώστε να εισπράττουν σίγουρα πάγια, άσχετα με το τι θα εισπράττει το κράτος.
Εντάξει είπαμε «κλέφτες» οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σε σχέση με τους υπόλοιπους «αγγέλους» της κοινωνίας, αλλά εδώ ποιος ωφελείται; Το κοινωνικό σύνολο ή οι τράπεζες;
Ποιος λοιπόν κυβερνά αυτόν εδώ τον τόπο;
ΥΓ1. Γιατί δεν δημιουργείται ένας δημόσιος τραπεζικός φορέας ή δημόσιο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, όπου όλα τα POS θα είναι συνδεδεμένα εκεί, χωρίς επιβαρύνσεις και από εκεί το δημόσιο θα εισπράττει άμεσα τους φόρους του; Ποιον κοροϊδεύουν επιτέλους; Δεν θέλουν απ’ ότι φαίνεται φόρους, μάλλον πελάτες στις τράπεζες θέλουν να στείλουν;
ΥΓ2. Όποιος ακόμα ευχαριστιέται που οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα γίνουν θύματα των τραπεζών, να το δει το θέμα του με κάποιον γιατρό.

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παραιτήθηκε Ισπανός εισαγγελέας κατά της διαφθοράς – Κατέχει μερίδιο σε offshore εταιρεία του Παναμά

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς στην Ισπανία υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, επικαλούμενος επίσημα προσωπικούς λόγους, την ώρα που η αντιπολίτευση αξίωνε την απομάκρυνσή του αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν ιδιοκτήτης στον Παναμά μεριδίου σε offshore εταιρεία.
Ο δικαστικός λειτουργός, που πρόσκειται στο συντηρητικό κόμμα, κατηγορήθηκε συχνά, μετά τον διορισμό του τον Φεβρουάριο, ότι τοποθετήθηκε στην ηγεσία της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι με στόχο να παρεμβαίνει στις «ευαίσθητες» υποθέσεις.
Κατηγορήθηκε ιδίως από ορισμένα ΜΜΕ ότι επιχείρησε να παρακωλύσει την εξέλιξη ερευνών σε βάρος στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.
Το προοδευτικό Συνδικάτο των Εισαγγελέων έκρινε την Τρίτη ότι η Ισπανία δεν μπορεί να έχει έναν εισαγγελέα κατά της διαφθοράς «που συνεχώς τίθεται υπό αμφισβήτηση» και «του οποίου η προσωπική πορεία απέχει πολύ από το να είναι υποδειγματική».
Η ανακοίνωση της αποχώρησής του έγινε έναν χρόνο μετά την παραίτηση του υπουργού Βιομηχανίας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία, ο οποίος είπε ψέματα για τη σχέση του με εταιρείες που εδρεύουν στους φορολογικούς παραδείσους στις Μπαχάμες και τα Τζέρσεϊ.
Σε αυτήν την περίπτωση, ήταν ο γενικός εισαγγελέας για τη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος Μανουέλ Μόιχ που παραιτήθηκε σε μια χώρα που έχει συγκλονιστεί επανειλημμένως από σκάνδαλα διαφθοράς.
Η διαδικτυακή εφημερίδα Infolibre είχε αποκαλύψει τη Δευτέρα ότι ο παραιτηθείς εισαγγελέας κατέχει το 25% μιας εταιρείας με έδρα τον Παναμά, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, κι είναι ιδιοκτήτης μιας οικίας η αξία της οποίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
Σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάθα επιβεβαίωσε δημοσίως τη στήριξή του στον πρόσωπο του πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα «το παράτυπο ούτε παράνομο».
«Δεν έχω κανέναν λόγο να τον απομακρύνω (από την θέση του) όμως πρέπει να σας πω ότι υπέβαλε σε εμένα πριν από λίγα λεπτά την παραίτησή του, για προσωπικούς λόγους (…) και δεν μπορώ να τον πείσω να την ανακαλέσει» δήλωσε στον Τύπο ο γενικός εισαγγελέας.
Σε μια συνέντευξη, πάντως, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mundo, ο Μόιχ διαβεβαίωνε ότι ανακάλυψε την ύπαρξη της υπεράκτιας εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1988, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2012, γεγονός που αμφισβητήθηκε από ΜΜΕ.
«Το σπίτι αυτό ανήκει σε μια εταιρεία του Παναμά την οποία κληρονόμησαν μετά τον θάνατο του πατέρα μου τα τέσσερα παιδιά του» υποστήριξε.
«Δεν είμαι ιδιοκτήτης καμίας εταιρείας προκειμένου να δραστηριοποιούμαι στο εξωτερικό (…) και να φοροδιαφεύγω, όμως αντιθέτως μιας ανενεργής εταιρείας την οποία έχω δηλώσει» στις φορολογικές αρχές της Ισπανίας, επέμεινε ο ίδιος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με δόλωμα τη βίζα τις κρατούσαν φυλακισμένες και τις ωθούσαν στην πορνεία - Ο «εγκέφαλος» και οι παράνομες ελληνοποιήσεις

Κύκλωμα που τα μέλη του δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ελληνοποιήσεις γυναικών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης και με απώτερο σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση εξάρθρωσε την περασμένη Δευτέρα η Ελληνική Αστυνομία.
 «Εγκέφαλος» της σπείρας ήταν ένας 44χρονος ο οποίος είχε επιφορτιστεί με τον εντοπισμό των θυμάτων που προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία. Στο στόχαστρο του 44χρονου είχαν τεθεί ως επί το πλείστον γυναίκες οι οποίες αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος τη δεινή τους ψυχολογική και οικονομική κατάσταση, τις προσέγγιζε πουλώντας τους ελπίδες για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και έτσι τις έπειθε να έρθουν μαζί του στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, όμως, αυτό που βίωναν ήταν μια πραγματική κόλαση, καθώς όχι μόνο εκδίδονταν παρά τη θέλησή τους, αλλά ήταν κυριολεκτικά φυλακισμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 44χρονος μαζί με άλλα μέλη του κυκλώματος τις έβαζαν να ζουν σε τουλάχιστον δύο διαμερίσματα της σπείρας στην Αττική, μεριμνώντας να μη μένουν ποτέ μόνες τους. Για να τις πείσει, μάλιστα, πως ό,τι τους είχε υποσχεθεί είναι αλήθεια, φρόντιζε να νομιμοποιήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα μέσω σύναψης εικονικών συμφώνων συμβίωσης.
Η διεκπεραίωση των νομιμοποιητικών εγγράφων ήταν «έργο» το οποίο είχε αναλάβει μια 48χρονη δικηγόρος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εντόπιζαν Ελληνες τους οποίους επ' αμοιβή έπειθαν να προχωρήσουν στη σύναψη εικονικών συμφώνων συμβίωσης με αλλοδαπές. Εχοντας στα χέρια του τα νομιμοποιητικά έγγραφα της παραμονής τους -τα οποία χρησίμευαν και για την «εργασία» τους σε διάφορα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ιδίως στο ενδεχόμενο αστυνομικού ελέγχου- ο 44χρονος ανακοίνωνε στις γυναίκες-θύματά του ότι εκείνος τήρησε τον λόγο του αλλά εκείνες έχουν ένα χρέος απέναντί του το οποίο πρέπει να ξεπληρώσουν.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να παρέχουν τις «υπηρεσίες» τους στους πελάτες των τουλάχιστον τριών στριπτιζάδικων με τα οποία συνεργάζονταν τα μέλη της σπείρας και να υπακούν σε κάθε εντολή του. Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης, δε, ήταν το πρόσωπο που παραλάμβανε όλα τα χρήματα τόσο από τα έσοδα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των άτυχων γυναικών όσο και από την «τακτοποίηση» των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.
Με βάση αστυνομικές πηγές, η πληροφορία για τη δράση του κυκλώματος έφτασε στις αρχές Μαρτίου στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που ανέλαβε την υπόθεση. Επειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τις πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πέντε εξ αυτών είναι Ελληνες -ανάμεσά τους ο 44χρονος «εγκέφαλος» και η 48χρονη δικηγόρος- και οι δύο είναι γυναίκες ουκρανικής καταγωγής. Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλα δέκα άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν ελληνική και τα δύο ουκρανική υπηκοότητα.
Κατά τις αστυνομικές εφόδους κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων σχετικών με εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών παραμονής και αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, καθώς και το χρηματικό ποσό των 1.530 ευρώ. Στις κατ' οίκον έρευνες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αυτοκίνητο και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της μαστροπείας, της διευκόλυνσης ακολασίας άλλων και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και για παράβαση των νόμων περί αλλοδαπών και περί εκδιδόμενων προσώπων.
Στη «φάκα» και άλλη συμμορία ελληνοποίησης γυναικών
Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στην εξάρθρωση ενός ακόμη κυκλώματος, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ελληνοποιήσεις γυναικών από ανατολικές χώρες με «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης και εικονικούς πολιτικούς γάμους. Η αρχή ξετυλίγματος του νήματος για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε γίνει όταν μία μητέρα, καθώς τακτοποιούσε το δωμάτιο του 18χρονου γιου της, είδε ότι είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με μία αλλοδαπή. Αφού έμαθε από το παιδί της τι ακριβώς είχε συμβεί, πέρασε από το κατώφλι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κατήγγειλε τη δράση της οργάνωσης στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας, που χρειάστηκαν πάνω από επτά μήνες ερευνών για να προχωρήσουν στην εξάρθρωσή του. «Eγκέφαλος» της σπείρας, που δρούσε τουλάχιστον από το 2008, φερόταν ένας 34χρονος Ουκρανός, ο οποίος διατηρούσε γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών στο Μεταξουργείο. Δεύτερη τη τάξει της ιεραρχίας ήταν μία 47χρονη ομοεθνής του, η οποία μαζί με τον 34χρονο αναζητούσαν τόσο για τις υποψήφιες «νύφες» όσο και για τους «γαμπρούς».
Στο πρώτο σκέλος βρίσκονταν γυναίκες που κατάγονταν κυρίως από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, πλήρωναν από 6.000 μέχρι 7.000 ευρώ για να λάβουν άδειες διαμονής και εργασίας πολιτών κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εκδίδονταν μετά την τέλεση της απάτης. Στο δεύτερο σκέλος ήταν Ελληνες οι οποίοι ζούσαν κυρίως στο περιθώριο, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι είτε άστεγοι είτε τοξικομανείς. Το ποσό που αποκόμιζαν για τη συγκατάθεσή τους ξεκινούσε από τα 70 ευρώ και έφτανε -στις λιγότερες των περιπτώσεων- τα 400 ευρώ. Τέσσερις από τις «νύφες» βρέθηκαν εργαζόμενες παρά τη θέλησή τους σε οίκο ανοχής, ενώ συνολικά συνελήφθησαν 25 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο συμβολαιογράφοι, ένας δικηγόρος, ένας αστυνομικός και τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!