EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Η Ιρλανδία απέκτησε τον πρώτο ομοφυλόφιλο και γιο μετανάστη πρωθυπουργό

Το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας Φίνε Γκέιλ εξέλεξε σήμερα νέο ηγέτη του τον Λίο Βαράντκαρ, έναν 38χρονο πολιτικό, γιο ενός Ινδού μετανάστη, ο οποίος θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Έντα Κένι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Βαράντκαρ εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% στις εσωκομματικές εκλογές όπου μοναδικός αντίπαλός του ήταν ο υπουργός Στέγασης Σάιμον Κόβενι.

Ο Βαράντκαρ, που αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος πριν από δύο χρόνια, αναμένεται ότι θα αναλάβει και την πρωθυπουργία όταν συγκληθεί και πάλι το κοινοβούλιο, στις 12 Ιουνίου. Θα γίνει έτσι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της συντηρητικής, καθολικής χώρας και ο νεότερος πολιτικός που έχει αναλάβει ποτέ το αξίωμα αυτό.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λίο Βαράντκαρ στη θέση του Κένι μαρτυρά τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές στην Ιρλανδία τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Γιος ενός Ινδού μετανάστη και μιας Ιρλανδέζας, σπούδασε ιατρική και το 2015 έγινε ο πρώτος υπουργός ιρλανδικής κυβέρνησης που αποκάλυψε, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος. Μια «επανάσταση» για μια χώρα όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη, όπου η ομοφυλοφιλία αποκοινικοποιήθηκε μόλις το 1993 και το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ο ίδιος πάντως αρνείται να δεχτεί τον ρόλο του «πρωτοπόρου» σε οποιονδήποτε τομέα. «Δεν είμαι ένας πολιτικός μισο-Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Αυτές είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει», εξήγησε.

Ο πατέρας του Βαράνκταρ ήταν επίσης γιατρός, γεννημένος στη Βομβάη ενώ η μητέρα του είναι νοσοκόμα. Έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές και μεγάλωσε στο Δουβλίνο. Σπούδασε ιατρική αλλά κόλλησε πολύ γρήγορα το μικρόβιο της πολιτικής: στα 25 του εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ενώ το 2007 εξελέγη στο κοινοβούλιο. Το 2011 μπήκε στην κυβέρνηση και υπηρέτησε στα υπουργεία Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού, Υγείας και τέλος Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το 2015 στην προεκλογική εκστρατεία του τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις όμως ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να παρεκλίνει από αυτήν την πολιτική λιτότητας.

πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Ευρωπαίοι έχουν Plan B για την Ελλάδα

Εναλλακτικό σχέδιο Plan B δρομολογούν οι Ευρωπαίοι εταίροι σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» με αφορμή το ναυάγιο του Eurogroup της 22ας Μαΐου και ενδεχομένως και αυτού της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ελληνικής εφημερίδας το Plan B μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο και προβλέπει:
Το ΔΝΤ δεν θα βρίσκεται πλέον στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος.
Η ελάφρυνση χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το Ταμείο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην «Καθημερινή» ότι το φθινόπωρο και πριν από την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να αποφασιστεί ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που προτίθενται να δώσουν οι Ευρωπαίοι.

Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο γλιτώνει από την επώδυνη πολιτικά ελάφρυνση και το ΔΝΤ θα κρατήσει την αξιοπιστία του. «Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα καινούριο πρόγραμμα αντικαθιστώντας το υφιστάμενο. Αυτό δεν αναμένεται να έχει νέα μέτρα και είναι ξεκάθαρο ότι η επίβλεψη της εφαρμογής θα είναι σε γερμανικά χέρια, κάτι που θα κάνει το πρόγραμμα εξίσου, αν όχι πιο δύσκολο από αν συμμετείχε το Ταμείο», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή.πηγή

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν θυμάμαι ποτε στο είχα πει ..

..Αλλά να το πετιέται .να το πετιέται ..!

..Το μπαμ θα ξεκινήσει όταν θα αρχίσουν να τα βάζουν με αυτούς που έχουν…και έχουν και πολλά!

Όταν θα αρχίσουν να προσπαθούν να δαγκώσουν τους ισχυρούς ..τους πολύ ισχυρούς !!

Τότε είναι που η κοινωνία ως δια μαγειας θα ξεσηκωθεί !!

Τότε είναι που θα υπάρξουν ομάδες και ομαδουλες με «καλους» χορηγούς έτοιμες για μάχη !

Βέβαια σου έχω πει και άλλα …όπως ότι αν δεν καταφέρεις να αυτοχορηγησεις την αλλαγή σου …την επανάσταση σου …τότε θα έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό…!

Κάτω από το χάλι όλα ξανά…και μια νέα ιστορία δήθεν θα γραφθεί πάλι από τους δυνατούς ..που απλά θα σε «δικαιώνει» μόνο λογοτεχνικά έτσι και εσύ να νοιώσεις χρήσιμος ήρωας πράξεων που ποτέ δεν τόλμησες !!

Να κλείσω γιατί αν με γνώριζες από κοντά τότε θα είχες δει ότι έχω αλλάξει..έχουν αλλάξει μέχρι και τα χαρακτηριστικά μου … φαντάσου η καρδία τη έχει κάνει !

Η αλλαγή , η επανάσταση η όπως αλλιώς θες να την ονομάσεις …δεν θα έρθει μέσα από την εικόνα , ούτε μέσα από την τηλεόραση , ούτε μέσα από το ίντερνετ … δεν θα την δεις …δεν θα την μάθεις …δεν θα δεις παλαμάκια και πρωτοσέλιδα … από την πραγματική αλλαγή !

Όλα όσα πρέπει να γίνουν ήδη γίνονται … και δεν θα το μάθεις ποτέ…και αν τύχη και το μάθεις τότε ο όρκος σου θα είναι τόσο βαρύς στους ώμους σου που δεν θα αντεχεις να ξαναμιλησεις !Stranger….
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ενδοοικογενειακό βόλεμα, έχει άλλη χάρη.

Σε βολεύει ο δικός  σου, και όχι…ξένος. 


Μια ανάρτηση με (πολιτικό;) νόημα έκανε από την Κρήτη, όπου βρέθηκε για την κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος. "Δύσκολη μέρα αλλά αρχίζει μια νέα εποχή..."έγραψε στέλνοντας, προφανώς,  μηνύματα στους απανταχού ... Δεξιούληδες για νέο φαγοπότι. 


Δεν κατάλαβαν όμως οι κόπανοι, ότι με το μπάζωμα του Δρακουμέλ έκλεισε ο κύκλος του ΜΗΤΣΟΤΑΚΈΪΚΟΥ. Διαφορετικά είναι να έχεις να κάνεις με τον «Τέρη Χρυσό», και διαφορετικά με τον Γέρο Δρακουμέλ που η εξάρτηση σου, μπορεί να βαστά πολλά χρόνια. Αυτό μάλλον το κατάλαβε η Ντόρα για αυτό και η ….απελπισία της. Το Μητσοτακικο κρεμμύδι με τους πολλούς ομόκεντρους κύκλους, έγινε ….φρέσκο κρεμμυδάκι μιας χρήσης.. πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Θρίαμβος της ελληνικής δικαιοσύνης!

O 77χρονος μπάρμπα – Θόδωρος έδειρε δέκα πάνοπλους ΜΑΤατζήδες, απεφάνθη το δικαστήριο και του έριξε 12 μήνες φυλακή.

Ο κυρ-Θόδωρος λοιπόν που λέτε δικάστηκε και καταδικάστηκε. Σε 12 μήνες φυλάκιση με 3 χρόνια αναστολή… Κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία ότι έδειρε μοναχός του… μια διμοιρία των ΜΑΤ. Και οι ΜΑΤατζήδες φαντάζομαι ότι θα γέλασαν μόλις άκουσαν την απόφαση…

Ένα εύκολο δικαστήριο καταδίκασε έναν φιλήσυχο κάτοικο της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης και της αγάπης όλων, τον 77χρονο μπάρμπα – Θόδωρο σε 12 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή για διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής, μετά από διαδήλωση διαμαρτυρίας στο δάσος των Σκουριών.

Το δικαστήριο πείστηκε πως σε επεισόδια ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ο μπάρμπα Θόδωρος κατάφερε να δείρει μόνος του δέκα πάνοπλους ΜΑΤατζήδες…

Εκείνη την ημέρα ο μπάρμπα Θόδωρος μάλλον … αυτοτραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής με βαριά τραύματα – ΦΩΤΟ, φρουρούμενος από ασφαλίτες για πέντε μέρες.

Η διάγνωση ήταν η παρακάτω:

1) Εγκεφαλική Διάσειση
2) Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω
3) Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω
4) Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος
5) Εκ του βυθού του οφθαλμού α) δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα 

β) οίδημα στην ωχρά κηλίδα και 

γ) υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα

Παρουσίασε επίσης έντονη σημειολογία εγκεφαλικής διάσεισης.
sithonianews.blogspot.gr

Είναι φορές που ντρέπεσαι. Ντρέπεσαι που ζεις εδώ. Όχι στην Ελλάδα. Στο ελληνικό κράτος. Σε ένα μπουρδέλο, όπου μια ζωή θα βασιλεύει το άδικο. Και μην μας πει κανείς ότι δεν θα μπει φυλακή γιατί η ποινή είναι με αναστολή… Γιατί ο μπάρμπα-Θόδωρος θα ξαναβγεί στο δρόμο. Έτσι είναι αυτές οι γενιές. Μια ζωή αγώνας κόντρα στους κατακτητές..

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βασίλισσα» και «Μεγάλη Κυρία» για το ευρωπαϊκό... στέμμα

Στην Αμερική έχουν το Super Bowl, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Στο δικό τους… football. Σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο όμως το σημείο αναφοράς κάθε χρόνο (σε συλλογικό πάντα επίπεδο) είναι ο τελικός του Champions League.

Η βραδιά που οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο (δεν είναι υπερβολή καθώς ο φετινός θα μεταδοθεί σε 220 χώρες!) περιμένουν καρτερικά για να δουν το σεντόνι, να απλώνεται, να ακούσουν τον ύμνο και το σφύριγμα της έναρξης.

Κι αυτή η στιγμή έφτασε καθώς σήμερα το βράδυ (21:45, ΕΡΤ1) στο Εθνικό Στάδιο της Ουαλίας Γιουβέντους (τυπικά γηπεδούχος και εξ ου αναφέρεται πρώτη) και Ρεάλ θα διεκδικήσουν τον φετινό τίτλο.

Μέχρι τη στιγμή που ο Γερμανός δικηγόρος Φέλιξ Μπριχ σφυρίξει για πρώτη φορά οι αναλύσεις κι οι εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να δούμε στο χορτάρι θα είναι ατελείωτες, αν και η αλήθεια είναι ότι ο φετινός τελικός μοιάζει να είναι ο πιο ισορροπημένος των τελευταίων ετών. Η Γιουβέντους είχε την ίδια βαριά φανέλα, αλλά και το ίδιο εξωαγωνιστικό βάρος και το 2015 όταν έχασε στο Βερολίνο από την Μπαρτσελόνα, όμως τώρα δύο χρόνια αργότερα δείχνει πολύ πιο ώριμη ως ομάδα, έτοιμη να αντιμετωπίσει την καλοκουρδισμένη μηχανή του Ζινεντίν Ζιντάν.

Κι αν οι πρωταγωνιστές εντός γηπέδου είναι πολλοί, αν μη τι άλλο ο Γαλλοαλγερινός είναι ένας από τους πρωταγωνιστές εκτός γηπέδου καθώς στη Γιούβε ξεκίνησε να χτίζει το μύθο του (όπου μέτρησε δύο χαμένους τελικούς, ο ένας κόντρα στην Ρεάλ το 1998), αλλά στην Ρεάλ τον… απογείωσε φτάνοντας μαζί της στην κορυφή όπου την οδήγησε πέρσι και ως τεχνικός.

«Ο αγώνας είναι 50-50 κι ας λένε όλοι ότι εμείς είμαστε το φαβορί…», είπε ο Ζιζού χθες το βράδυ στην συνέντευξη Τύπου σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα αν και όπως παραδέχθηκε ο ίδιος και οι παίκτες του έχουν μάθει να ζουν με την πίεση.

Το 2014 στην Λισαβόνα ήταν το άγχος για το 10ο που παραλίγο να τους πνίξει (ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις την Ατλέτικο), τώρα θέλουν να γίνουν οι πρώτοι που θα πανηγυρίσουν back to back τίτλους…

Δεδομένου ότι οι «μερένχες» σε 14 τελικούς (πρωταθλητριών ή Champions League) μετρούν 11 κατακτήσεις και η Γιουβέντους σε 8 έχει μόλις 2, λογικό είναι κάποιοι να πηγαίνουν με την… παράδοση, αλλά όπως προειδοποίησε ο Μαξ Αλέγκρι «πλέον έχουν ωριμάσει σαν ομάδα, έχουμε μεγαλώσει και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τον τίτλο».

Και δεν έχει κι άδικο να το λέει καθώς στο δρόμο προς το Κάρντιφ η Γιουβέντους δεν έχει χάσει ακόμη παιχνίδι μετρώντας 9 νίκες και τρεις ισοπαλίες… Όχι ότι η Ρεάλ είχε κανένα άσχημο ρεκόρ καθώς τη μοναδική της ήττα την γνώρισε στους ημιτελικούς όταν έχασε με 2-1 από την Ατλέτικο στο Βιθέντε Καλντερόν.

Κι όσοι αμφισβητούν το ότι αυτό το ζευγάρι είναι το ιδανικό για το φετινό τελικό πρέπει να αναφέρουμε ότι συγκρούονται η κορυφαία επίθεση (η Ρεάλ 32 γκολ σε 12 ματς, 2.67 μ.ο.) κόντρα στην καλύτερη άμυνα (η Γιουβέντους με μόλις 3 γκολ σε 12 ματς!). Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχήματα του τελικού, η οικονομική αποτίμηση του οποίου αναφέρει πως στο χορτάρι θα παραταχθούν 1,215 ευρώ με την αξία της Ρεάλ να είναι στα 746 εκατ. ευρώ και αυτή της Γιουβέντους στα 450.80 εκατ. ευρώ…

Έτσι προκύπτει και η χαώδης διαφορά στο πριμ της νίκης καθώς ο γνωστούς χουβαρντάς πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ έχει τάξει 1.5 εκατ. ευρώ σε κάθε μέλος της ομάδας, την ώρα που ο ρεαλιστής Αντρέα Ανιέλι έχει υποσχεθεί μόλις 350.000 ευρώ.

Αυτοί πάντως που θα βγουν κερδισμένοι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα είναι οι επιχειρηματίες του Κάρντιφ.

Η πρωτεύουσα της Ουαλίας, η μικρότερη πόλη που έχει φιλοξενήσει τελικό Champions League καθώς έχει πληθυσμό μόλις 350.000 κατοίκων, αναμένεται να έχει κέρδη 53 εκατ. ευρώ από τον αγώνα κι αυτή η εκτίμηση έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες τουρισμού…

Επιστρέφοντας στα αγωνιστικά, για την Ρεάλ υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά καθώς τον τελευταίο μήνα είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τραυματισμών, αλλά τόσο ο Καρβαχάλ, όσο και ο Μπέιλ έχουν τεθεί στη διάθεση του Ζιντάν ο οποίος θα αποφασίσει αν θα τους ξεκινήσει (Νάτσο και Ίσκο οι υποψήφιοι), ενώ ο Αλέγκρι δεν έχει προβλήματα καθώς υπολογίζει όλους τους ποδοσφαιριστές του.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς μπορείτε να γλιτώσετε έξτρα φόρους από τα τεκμήρια

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή ένα σπίτι που αγοράστηκε με δάνειο «σε καλούς καιρούς», μπορεί να αποδειχθεί θηλειά στο λαιμό για τα νοικοκυριά καθώς, σε εποχή μεγάλης κρίσης, η εφορία εξακολουθεί να υπολογίζει από μόνη της «τεκμαρτά» πλασματικά εισοδήματα, που οι φορολογούμενοι δεν έχουν πλέον για να πληρώσουν.

Καθώς εκδίδονται ήδη τα εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος, τα τεκμήρια «καίνε» τους μισθωτούς που μείνανε άνεργοι ή υποαμείβονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, συνταξιούχους που τους κόπηκε η σύνταξη και αγρότες.

Από τα τεκμήρια γλιτώνουν αυτομάτως μόνον όσοι δηλώνουν πραγματικό εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ και οι αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζει η εφορία δεν ξεπερνού ν τις 9500 ευρώ το χρόνο.

Ωστόσο το όριο των 9500 ευρώ ξεπερνιέται σχετικά εύκολα, αν πχ υπάρχει ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι στο χωριό. Στις περιπτώσεις που τα τεκμήρια υπερβαίνουν το πραγματικό ειδόδημα, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για λεφτά που δεν έχουν!

Για παράδειγμα:
Μισθωτός με τεκμαρτά εισοδήματα 10.500 ευρώ και πραγματικό εισόδημα 4200, πληρώνει φόρο 411 ευρώ, ενώ συνταξιούχος με τεκμαρτά εισοδήματα 12.500 και μόλις 5.700 πραγματικό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 851,10 ευρώ. Ακόμα χειρότερα, άνεργος που έλαβε επιδότηση ΟΠΕΚΕΠΕ 150 ευρώ και έχει τεκμήρια 6.500, θα πληρώσει φόρο 1430 ευρώ και ισόποση προκαταβολή φόρου, δηλαδή συνολικά 2.860 ευρω.
Για λίγους μόνον τα τεκμήρια είναι πραγματικά μαχητά. Απαλλάσσονται όσοι το 2016 ήταν φαντάροι ή αποδεδειγμένα ήταν εσώκλειστοι σε ιδρύματα, φυλακές κλπ.
Για τους υπόλοιπους, η μόνη λύση είναι να επικαλεστούν ότι κατανάλωσαν χρήματα που είχαν αποταμιεύσει από εισοδήματα προηγούμενων ετών, τα οποία είχαν δηλωθεί σε παλαιότερα έτη και φορολογήθηκαν ή έχει απαλλαχθεί νόμιμα από τη φορολογία.

Πώς αναγνωρίζεται η κάλυψη της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης;
Οι οδηγίες που δίνει στην περίπτωση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προβλέπουν τα εξής:

Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί κεφάλαιο από προηγούμενα έτη για την κάλυψη της τρέχουσας ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, εφόσοον πρόκειται για πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί της φορολογίας.

Ωστόσο από τα χρηματικά ποσά αυτά αφαιρούνται οι τεκμαρτές δαπάνες του έτους εκείνου, ανεξάρτητα οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τις σχετικές διαράξεις ή όχι (π.χ. ανάπηρος για τη δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, αγορά επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ., ειδικά διασκευασμένου από πρόσωπο με κινητική αναπηρία άνω του 67%).
Σημειώνεται επίσης ότι δεν καλύπτουν την τεκμαρτή δαπάνη οι επιχορηγήσεις που λαμβάνει ο φορολογούμενος λόγω υπαγωγής σε αναπτυξιακό νόμο για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Διευκρινίζεται ότι τα έτη για τα οποία γίνεται επίκληση με σκοπό την ανάλωση θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Το θετικό αλγεβρικό άθροισμα των ετών αυτών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, αφαιρούνται τουλάχιστον 3.000 ευρώ από τα εισοδήματα της χρονιάς σαν ελάχιστη ετήσια δαπάνη προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο, ή αφαιρούνται 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους.

Περαιτέρω, με τις ισχύουσες διατάξεις δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των δαπανών με ανάλωση κεφαλαίου, συνεπώς για την κάλυψη της διαφοράς μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για φορολογικά έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής αποτελούν πλήρη απόδειξη για τα αναγραφόμενα σε αυτά ποσά χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση λοιπών δικαιολογητικών. Τα δεδομένα φορολογικών δηλώσεων που δεν αναγράφονται στο εκκαθαριστικό λαμβάνονται υπόψη μόνο μετά από διασταύρωση.

Επίσης, στην περίπτωση που φορολογούμενος επικαλείται κεφάλαια προηγούμενων φορολογικών ετών με σκοπό την ανάλωση και τελικά δεν χρησιμοποιηθούν ή χρησιμοποιηθεί ένα μέρος αυτών, θεωρούνται αδιάθετα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ως κεφάλαια για κάλυψη προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίου.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις καλύπτουν τεκμήρια;

Οι υπόλοιπες κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων (λοιπές περιπτώσεις επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κωδ. 908, 911 και 914), καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμένων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αθροιζόμενες, δηλαδή, μέχρι τις 12.000 ευρώ), δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια. Γι’ αυτό τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφονται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις των επενδυτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων (κωδ. 907, 910 και 913). Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδ. 912), αν και δεν προσμετρείται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά, όπως, οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Εγκεφαλικό» από τα δικαιολογητικά που ζητά η εφορία για τους αναπήρους και ιατρικές δαπάνες

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο χαρτοβασίλειο οι φορολογούμενοι - Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πληρώσετε έξτρα φόρους - Αναλυτικές οδηγίες.
Αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και ένα απίστευτο «χαρτοβασίλειο» θα έρθουν οι φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θα επικαλεστούν ιατρικές δαπάνες για να γλιτώσουν φόρο. Καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι υπόχρεοι είναι υπερήλικες, καραδοκούνε λάθη και έξτρα φόροι σε περίπτωση που κληθούν για έλεγχο από την εφορία.

Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ακόμα και άνθρωποι ανάπηροι ή υπερήλικες κάτοικοι απομακρυσμένων χωριών θα κληθούν να βγάλουν άκρη με τον «λαβύρινθο» του εντύπου Ε3, ενώ απαιτείται και η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή να πληρώσουν λογιστή.

Η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες για τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που είναι οι εξής:

1. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομισθούν από τα πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας τους;

Για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας, που χορηγούνται σε πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), οι γνωματεύσεις των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α),  με σκοπό την εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας όλων των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Επιπλέον, ο φορολογούμενος για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας μπορεί να προσκομίσει και γνωματεύσεις των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/2010, οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά από την 01.09.2011.

Περαιτέρω, οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν από την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α) από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, οι οποίες έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά τον χρόνο έκδοσής τους.

Σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, θα πρέπει να διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δε διαθέτει κάποιες από τις προηγούμενες γνωματεύσεις μπορεί, αν λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, επειδή έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), να προσκομίσει βεβαίωση του συνταξιοδοτικού φορέα ή απόφαση συνταξιοδότησης ή απόφαση παράτασης της σύνταξης, από την οποία να προκύπτει ότι, κατόπιν ιατρικής κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), ως και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή. Όταν η σύνταξη αναπηρίας καθίσταται αυτοδίκαια οριστική (παρατείνεται για χρόνο αόριστο), για τους ασφαλισμένους όλων των Φορέων, Κλάδων και Τομέων Κοινωνικής Ασφάλιση και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν απαιτείται εκ νέου ιατρική εξέταση από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή των ασφαλισμένων μέχρι 31.12.1992 και εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου.

 Ο ασφαλισμένος θεωρείται εφ΄ όρου ζωής δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας αυτό που έχει προσδιοριστεί κατά την τελευταία σε ισχύ υγειονομική κρίση, ανεξάρτητα από τη διάρκεια αυτής, ορισμένου ή αόριστου χρόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητείται η σχετική γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας που τελούσε σε ισχύ κατά τη μονιμοποίηση της σύνταξής του, είτε αυτό αφορά σε γνωμάτευση προ ΚΕ.Π.Α. Υγειονομικής Επιτροπής, είτε σε γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α., από 1/9/2011 και εξής (Γ23/312-30.12.2016 έγγραφο του Ι.Κ.Α.).

Για την απαλλαγή από τον φόρο των αναπηρικών συντάξεων που έχουν μονιμοποιηθεί, εκτός από την Απόφαση μονιμοποίησης (παράταση επ’ αόριστο), δεν απαιτείται νέα γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ κατά το κρινόμενο φορολογικό έτος (φορολογικό έτος 2016), εφόσον προσκομίζεται, βάση των ανωτέρω, γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας όλων των Φορέων, Κλάδων και Τομέων Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία τελούσε σε ισχύ κατά τη μονιμοποίηση της σύνταξης .

Τονίζεται ότι εφόσον έχει εκδοθεί γνωμάτευση αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α., Α.Σ.Υ.Ε., Α.Υ.Ε. της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος, Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε. ή της Νομαρχίας, τότε λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις αυτές και όχι οι βεβαιώσεις ή αποφάσεις των συνταξιοδοτικών φορέων.

Αναφορικά με τις εκδοθείσες γνωματεύσεις, με διάρκεια αναπηρίας που δεν αφορά στο σύνολο των μηνών του φορολογικού έτους, δεδομένου ότι από τη φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται ο επιμερισμός της φορολογικής ελάφρυνσης/απαλλαγής στους μήνες της χρήσης, αυτές γίνονται αποδεκτές και ο φορολογούμενος τυγχάνει της ανάλογης φορολογικής ελάφρυνσης ή απαλλαγής για ολόκληρη τη χρήση.

Περαιτέρω, εάν ο φορολογούμενος διαθέτει περισσότερες από μία γνωματεύσεις αναπηρίας, του ίδιου ή διαφορετικών φορέων και η μία εξ αυτών ή και οι δύο έχουν εκδοθεί μέσα στο φορολογικό έτος 2016, πιστοποιώντας διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, τότε λαμβάνεται υπόψη η γνωμάτευση με το ευνοϊκότερο ποσοστό αναπηρίας. Στο επόμενο φορολογικό έτος θα λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εκδοθείσα γνωμάτευση.

2. Ποια δικαιολογητικά αναπηρίας πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να χορηγηθεί πρόσθετη μείωση φόρου ποσού διακοσίων (200) ευρώ;

Για τη μείωση του φόρου κατά διακόσια (200) ευρώ, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά, από τα οποία πιστοποιείται η ιδιότητα του φορολογουμένου ή του εξαρτώμενου μέλους του, ως αναπήρου, θύματος πολέμου κλπ, λόγω της οποίας ο φορολογούμενος δικαιούται την εν λόγω μείωση:

α) Προκειμένου για πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε).

Περαιτέρω, για την ταυτότητα του νομικού λόγου και λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3863/2010, από 01.09.2011, καταργήθηκαν όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στις νομαρχίες και στο Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, διευκρινίζεται ότι για την πιστοποίηση της αναπηρίας του φορολογουμένου γίνονται δεκτές, πλην των γνωματεύσεων της Α.Σ.Υ.Ε και οι γνωματεύσεις που εκδίδονται από τις τέσσερις (4) τελευταίες προαναφερθείσες υγειονομικές επιτροπές (Α.Ν.Υ.Ε, Α.Α.Υ.Ε., Α.Υ.Ε της Ελληνικής Αστυνομίας, Α.Υ.Ε του Πυροσβεστικού Σώματος).

Επιπλέον, οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν από την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α.) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους.

Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, θα πρέπει να διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

β) Προκειμένου για ανάπηρους αξιωματικούς ή οπλίτες, θύματα πολέμου, καθώς και για αναπήρους ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ειδικά, για τους ανάπηρους αξιωματικούς ή οπλίτες από πολεμική αιτία και τα θύματα πολέμου αρκούν τα ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής της σύνταξής τους, στα οποία αναγράφεται ο αριθμός μητρώου της σύνταξής τους, ο οποίος πρέπει να αρχίζει από 3 ή 4.

Για αξιωματικούς οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βεβαίωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που τους χορηγεί τις αποδοχές τους.

Τέλος, για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, βεβαίωση από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα ότι ο φορολογούμενος έχει αναγνωριστεί ως θύμα τρομοκρατικής ενέργειας και συνταξιοδοτείται για τον λόγο αυτό, βάσει του οικείου νομοθετικού πλαισίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

Αναφορικά με τις εκδοθείσες γνωματεύσεις, με διάρκεια αναπηρίας που δεν αφορά στο σύνολο των μηνών του φορολογικού έτους, δεδομένου ότι από τη φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται ο επιμερισμός της φορολογικής ελάφρυνσης/απαλλαγής στους μήνες της χρήσης, αυτές γίνονται αποδεκτές και ο φορολογούμενος τυγχάνει της ανάλογης φορολογικής ελάφρυνσης ή απαλλαγής για ολόκληρη τη χρήση (αριθ. ΔΕΑΦ Α 1118203 ΕΞ 2016/29.7.2016, ΑΔΑ: 7Ω6ΣΗ-Υ9Τ εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων).

Περαιτέρω, εάν ο φορολογούμενος διαθέτει περισσότερες από μία γνωματεύσεις αναπηρίας, του ίδιου ή διαφορετικών φορέων και η μία εξ αυτών ή και οι δύο έχουν εκδοθεί μέσα στο φορολογικό έτος 2016, πιστοποιώντας διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, τότε λαμβάνεται υπόψη η γνωμάτευση με το ευνοϊκότερο ποσοστό αναπηρίας. Στο επόμενο φορολογικό έτος θα λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εκδοθείσα γνωμάτευση.

3 . Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες;

 I. α) Έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις

Απόδειξη λιανικών συναλλαγών η οποία εκδίδεται από τον ιατρό, τον οδοντίατρο ή το πρόσωπο που παρέχει τις ιατρικές υπηρεσίες εν γένει (φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή κ.λπ.) κατά την είσπραξη της αμοιβής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ε.Λ.Π.), όπως ισχύουν κάθε φορά. Ειδικά, για την αναγνώριση της δαπάνης για φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, παροχή υπηρεσιών από ψυχολόγο κλπ, απαιτείται και σχετική γνωμοδότηση και παραπομπή από τον θεράποντα ιατρό (ή από νοσοκομείο).

β) Έξοδα νοσηλείας

Προκειμένου για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές:

- Απόδειξη λιανικών συναλλαγών της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης για τη νοσηλεία του ασθενούς. Για την έκδοση αυτής της απόδειξης εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις διατάξεις των Ε.Λ.Π., όπως ισχύουν κάθε φορά.

- Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενούς και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

Προκειμένου για νοσήλια σε κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα:


- Το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό κατά τις διατάξεις των Ε.Λ.Π., όπως ισχύουν κάθε φορά, από το οποίο να προκύπτει το ποσό της δαπάνης για τη νοσηλεία του ασθενούς.

- Βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, για το χρόνο νοσηλείας του ασθενούς και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

Στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις, όταν στα οικεία εκδοθέντα παραστατικά βάσει των Ε.Λ.Π., αναγράφεται ο χρόνος της νοσηλείας και αναλυτικά τα έξοδα αυτής (κατά είδος εξόδου), δεν απαιτείται η πιο πάνω αναφερθείσα ιδιαίτερη βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος ή της ιδιωτικής κλινικής.

γ) Έξοδα φαρμακευτικής περίθαλψης

Για την αναγνώριση της δαπάνης για την αγορά φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ε.Λ.Π., όπως ισχύουν κάθε φορά, η οποία εκδίδεται από τα φαρμακεία. Ειδικά, για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που προμηθεύεται ο φορολογούμενος, απαιτείται και η προσκόμιση αιτιολογημένης ιατρικής γνωμάτευσης.

Στην περίπτωση που η σχετική δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση β’.

δ) Έξοδα για την απασχόληση νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας


- Βεβαίωση του θεράποντος ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσηλευτή/τριας, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

- Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσηλευτής/τρια, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, η διεύθυνση κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, υπογεγραμμένη από το πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες.

ε) Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων που εδρεύουν στην Ελλάδα

- Απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από την επιχείρηση που εισπράττει την αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Απεικόνισης Φορολογικών Συναλλαγών, όπως ισχύουν κάθε φορά.

- Βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης του προσώπου που κατέβαλε ή για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.

στ) Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενούς και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά

Στην περίπτωση που η σχετική δαπάνη αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση β’.

 Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Ε.Λ.Π. και στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου αντικειμένου. Εν προκειμένω, απαιτείται και η συνυποβολή βεβαίωσης του θεράποντος ιατρού ή του νοσοκομείου ή της κλινικής όπου έγινε η αντικατάσταση ή η τοποθέτηση του τεχνητού μέλους ή οργάνου στο σώμα του ασθενούς, από την οποία να προκύπτει ότι τα αναφερόμενα στην πιο πάνω απόδειξη λιανικής χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Επίσης, σε περίπτωση αγοράς γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοϊας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπουν τα Ε.Λ.Π., απαιτείται και σχετική βεβαίωση – συνταγή του θεράποντος ιατρού.

ζ) Ειδικές δαπάνες περίθαλψης τέκνων με αναπηρία


- Το προβλεπόμενο νόμιμο παραστατικό κατά τις διατάξεις των Ε.Λ.Π., όπως ισχύουν κάθε φορά, από το οποίο να προκύπτει το ποσό της δαπάνης για την περίθαλψη των τέκνων με αναπηρία.

- Βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της ειδικής σχολής ή του ειδικού ιδρύματος ή του οργανισμού από την οποία να προκύπτει η πάθηση του τέκνου του υποχρέου, ο ακριβής χρόνος της φοίτησης ή της περίθαλψης του τέκνου με αναπηρία για το οποίο καταβλήθηκε η αμοιβή, καθώς και το ποσό αυτής, αναλυτικά, κατά κατηγορία δαπάνης.

- Στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του τέκνου δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 €.

η) Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή

Προκειμένου για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλονται στην αλλοδαπή, απαιτούνται οι σχετικές βεβαιώσεις, τα τιμολόγια και τα αποδεικτικά είσπραξης των αλλοδαπών γιατρών ή νοσοκομείων ή κλινικών.

Εάν τα σχετικά αλλοδαπά δικαιολογητικά θεωρούνται, από τη νομοθεσία του κράτους προέλευσης, δημόσια έγγραφα απαιτείται να φέρουν επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (σφραγίδα Apostille για δημόσια έγγραφα των χωρών που υπέγραψαν τη Σύμβαση αυτή) ή προξενική επικύρωση (για τις περιπτώσεις χωρών που δεν έχουν προσχωρήσει στην εν λόγω Σύμβαση) ή θεώρηση από την οικεία ελληνική προξενική αρχή (για τις χώρες για τις οποίες η Ελλάδα έχει εκφράσει αντίρρηση για την προσχώρησή τους στη Σύμβαση της Χάγης) ή κατά τα προβλεπόμενα σε διεθνείς συνθήκες, εφόσον καλύπτουν τέτοιου είδους δικαιολογητικά.

Εάν τα σχετικά δικαιολογητικά συνιστούν ιδιωτικά έγγραφα:

α) εάν τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν καταβληθεί σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ)/Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), απαιτείται, πλην της προσκόμισης των δικαιολογητικών αυτών, και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του φορολογουμένου ότι του παρασχέθηκαν οι συγκεκριμένες ιατρικές ή νοσοκομειακές υπηρεσίες από τον συγκεκριμένο γιατρό ή νοσοκομείο ή κλινική του συγκεκριμένου κράτους και ότι κατέβαλε σε αυτούς τα ποσά που αναγράφονται στα συνημμένα δικαιολογητικά.

β) εάν τα έξοδα αυτά έχουν καταβληθεί σε άλλες χώρες του εξωτερικού και εφόσον τα σχετικά δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, τιμολόγια και αποδεικτικά είσπραξης των αλλοδαπών γιατρών ή νοσοκομείων ή κλινικών) έχουν θεωρηθεί από δημόσια αρχή του κράτους προέλευσης, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία του συγκεκριμένου κράτους, απαιτείται να φέρουν, είτε τη σφραγίδα Apostille, είτε προξενική θεώρηση, είτε θεώρηση από την οικεία ελληνική προξενική αρχή, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω για τα δημόσια έγγραφα. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια διαδικασία ο φορολογούμενος πρέπει να συνυποβάλλει, πλην των σχετικών δικαιολογητικών, και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 κατά τα οριζόμενα ανωτέρω για τα ιδιωτικά έγγραφα στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Επιπλέον, στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωση πρέπει να επιβεβαιώνεται ρητά από τον φορολογούμενο ότι δεν υφίσταται σχετική διαδικασία στο αλλοδαπό κράτος για τη θεώρηση των προσκομιζόμενων εγγράφων από δημόσια αρχή.

Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα νόμιμα.

γ) Σε περίπτωση που οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, όμως, τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της οικείας δαπάνης, για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού της δαπάνης, με το οποίο επιβαρύνθηκε πραγματικά ο ίδιος ο φορολογούμενος, προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης, απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη, του ασφαλιστικού ταμείου ή της ασφαλιστικής επιχείρησης από την οποία να προκύπτουν τα ακόλουθα:

γα) Τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη,
γβ) Το συνολικό ποσό της δαπάνης για το οποίο υποβλήθηκαν δικαιολογητικά,
γγ) Ο αριθμός και η ημερομηνία της απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή της απόδειξης λιανικής πώλησης στην οποία αναγράφεται το ποσό της δαπάνης,
γδ) Το ποσό της δαπάνης που καλύφθηκε από τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο ή την ασφαλιστική επιχείρηση και
γε) Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης με το οποίο επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Spiegel: Η διπλή αυταπάτη της ελληνικής κρίσης

"Οι Έλληνες καμώνονταν ότι μεταρρύθμιζαν, οι δανειστές ότι τους πίστευαν" παρατηρεί. Μέχρι 123 δις ευρώ μπορεί να κοστίσει στους δανειστές η ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπ. Οικονομικών.
Μια διεισδυτική ανάλυση υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων έχει τη δυνατότητα να διαβάσει ο αναγνώστης του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί το Σάββατο, 03.06. Και θα διαπιστώσει και πάλι ότι, όπως και σε πολλά προηγούμενα άρθρα του γερμανικού τύπου, για την καθυστέρηση στη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτήν τη φορά δεν φταίει η ελληνική πλευρά αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ.
«Δυσλειτουργική κρατική δομή»
Ο αρθρογράφος τολμά την πρόβλεψη ότι αυτή η διαμάχη θα έχει αίσιο τέλος. «Πιθανότατα θα δούμε άλλον ένα συμβιβασμό» γράφει. «Οι Ευρωπαίοι θα γίνουν λίγο πιο συγκεκριμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα του χρόνου, ίσως παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων…τα πιθανά αυτά μέτρα αν τα δει κανείς μακροχρόνια, αγγίζουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί και θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα. …Αλλά με όλα αυτά θα μπει τέλος στην ατέλειωτη ελληνική τραγωδία;»  θέτει την επίμαχη ερώτηση ο γερμανός αρθρογράφος. «Μάλλον όχι» απαντά. «Η διαρκής κρίση της χώρας δεν βασίζεται στην έλλειψη ρευστότητας, οι δανειστές φρόντισαν πάντα για ρευστό. Η χώρα υποφέρει από μια δυσλειτουργική κρατική δομή και μια ανίκανη και απρόθυμη πολιτική τάξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αρέσκεται στο να μετακινεί την καταστροφική κατάσταση στη μισητή πολιτική λιτότητας. Βέβαια, σε λιτότητα υποβλήθηκαν κι άλλες χώρες, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο, αλλά μπόρεσαν να βγουν στις αγορές και να δανειστούν χρήματα, μερικές μάλιστα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ότι η Γερμανία» υπενθυμίζει.
«Τρόμος δίχως τέλος»
Και το περιοδικό συνεχίζει: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος έλεγαν μεγάλα λόγια για τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούσαν και αποτύγχαναν όταν έρχονταν η ώρα να το κάνουν. Ελλείψεις στη δημόσια διοίκηση, καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα διάσωσης λειτουργούσε σύμφωνα με ένα εύκολο σχήμα: οι Έλληνες καμώνονταν ότι μεταρρύθμιζαν, οι δανειστές καμώνονταν ότι τους πίστευαν. Διπλή αυταπάτη αυτού του τύπου ισούται με οργανωμένη ανευθυνότητα».  
Σε αυτό το σημείο του άρθρου ο σχολιαστής θέτει την πιο κρίσιμη ερώτηση, ποια θα είναι η συνέχεια; «Η ευκαιρία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ χάθηκε πριν δύο χρόνια όταν η καγκελάριος Μέρκελ υπό την πίεση του τότε προέδρου Ολάντ και αντίθετα από τη θέληση του Σόιμπλε, κράτησε τη χώρα στο ευρώ» θυμίζει. «Ίσως με τη βοήθεια των εταίρων να βρίσκονταν σε καλύτερη θέση. Η Ελλάδα θα παραμείνει καταρχήν στην ευρωζώνη συνδεδεμένη στον ορό των δανειστών. Φαίνεται ότι στην πολιτική ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως και στη ζωή: όποιος αποφεύγει ένα τέλος με τρόμο, παίρνει έναν τρόμο χωρίς τέλος. Στα σενάριά τους οι ευρωσώστες υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την τελευταία δόση από τα πακέτα βοήθειας το 2080».
Μέχρι 123 δις ευρώ τυχόν ελάφρυνση του χρέους
Στο ίδιο περιοδικό αναφέρεται ότι το κόστος της ελάφρυνσης του χρέους κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 123 δις ευρώ για τους δανειστές. Τον υπολογισμό έκανε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε έκθεση προς την επιτροπή προϋπολογισμού της βουλής. «Το σενάριο των 123 δις ευρώ» γράφει «θα μπορούσε να προκύψει εάν το πρωτογενές πλεόνασμα κυμαίνονταν στο 1,5% για 17,5 χρόνια και η παράταση αποπληρωμής μέχρι το 2048. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τέταρτο πρόγραμμα, όπως γράφουν οι εμπειρογνώμονες. Ανάμεσα στα 84 και 89 δις ευρώ θα κοστίσει στους δανειστές, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λίγο μεγαλύτερο με παράταση 15 χρόνων και επιτόκιο γύρω στο 1%. Το ¼ το κόστους θα πρέπει να καλύψει η Γερμανία. Εάν η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6%  με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1,3%, τότε δεν θα χρειάζονταν η λήψη κανενός μέτρου ελάφρυνσης του χρέους. Το πρώτο σενάριο είναι αυτό που προκρίνει το ΔΝΤ ». Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι με βάση το πρώτο σενάριο των 123 δις ευρώ δικαιώνεται το ΔΝΤ που ζητά επίμονα κούρεμα του χρέους.  
Οι ορίζοντες του Τραμπ
 Δεν πρόκειται για fake news αυτήν τη φορά. Ο πρόεδρος Τραμπ με κάθε επισημότητα ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα. «Εξελέγην για να σώσω του πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι των Παρισίων», είπε χαρακτηριστικά. «Για τον Ντόναλντ Τραμπ ο κόσμος τελειώνει στο Πίτσμπουργκ» καταγγέλλει η Süddeutsche Zeitung. «Καμιά περιοχή της γης δεν θα νοιώσει περισσότερο τις επιπτώσεις (σσ.  αυτής της αντίληψης) από ότι η Ευρώπη.
Για να μείνουμε στην εικόνα του Τραμπ Αμερική και Ευρώπη συνδέθηκαν επειδή τον 20ο αιώνα νεαροί Αμερικανοί από το Πίτσμπουργκ έσωσαν δύο φορές το Παρίσι. Στη συνέχεια ΗΠΑ και Ευρώπη ήσαν μαζί εγγυητές της ελεύθερης δυτικής παγκόσμιας τάξης και προστάτιδες δυνάμεις των αρχών που στηρίζουν αυτήν την τάξη, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για τον Τραμπ όλα αυτά είναι συναισθηματική φλυαρία». Και ο σχολιαστής καταλήγει: «Η Αμερική υπό τον Τραμπ μπορεί να γίνει στρατηγικός αντίπαλος της Ευρώπης…».

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εκκρεμότητες - φωτιά

Σημαντικό και το τελευταίο πακέτο προαπαιτουμένων για τη δεύτερη αξιολόγηση
«Καθυστερήσεις» κρατάει ο Τσακαλώτος πιέζοντας για το χρέος, αλλά εν τω μεταξύ βγήκαν στη σέντρα τα προαπαιτούμενα για ειδικά μισθολόγια, περικοπές επιδομάτων, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και ανεξάρτητες αρχές, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, από όπου η Ελλάδα περιμένει τη δόση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και κάποια λύση για το χρέος. 
 

Ο λόγος για τα περίπου 25 από τα 140 προαπαιτούμενα τα οποία «χρωστούσε» η κυβέρνηση στους δανειστές. Ήδη έχει περάσει δέκα από αυτά, τα οποία αφορούσαν φορολογικά θέματα, και πλέον απομένουν άλλα 15, τα οποία θα έρθουν με το νέο πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις σε εργασιακά και δημοσιονομικά θέματα. 
 
Τα τεχνικά κλιμάκια πιέζουν, αλλά η κυβέρνηση για την ώρα αντιστέκεται και κρατάει πίσω ορισμένες υπουργικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που είχε εγείρει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ, καθώς εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ασκήσει κάποιου είδους πίεση στους δανειστές. Άλλωστε το Μέγαρο Μάξιμου διαμηνύει ότι θέλει συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μία καθαρή λύση για το χρέος, και περιμένει από τους εταίρους της να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση. 
 
Ζόρι η συνταγματικότητα

Όπως και να έχει, τα πιο σοβαρά από τα ανοιχτά προαπαιτούμενα έχουν να κάνουν με τα εργασιακά – και ειδικότερα το «άτυπο αντίμετρο» της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων – αλλά και με την παγίδα της νομικής γνώμης για τη συνταγματικότητα της περικοπής των συντάξεων. Στο θέμα των εργασιακών οι βασικές απαιτήσεις είναι δύο και έρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Η πρώτη αφορά την προαναγγελία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργειας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που ψηφίστηκε την προπερασμένη εβδομάδα τονιζόταν ότι η επαναφορά των μέτρων θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2018.
 
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στους διαλόγους του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας που αποκαλύφθηκαν την Πέμπτη έδειξε ότι διαφωνεί. Ζήτησε να απαλειφθεί ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε, το Ταμείο δεν είχε συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
 
Πολύς λόγος όμως γίνεται για τη συνταγματικότητα των νέων περικοπών στις συντάξεις από το 2019, γεγονός το οποίο το ΔΝΤ θέλει να ξεπεράσει αφού οι ακυρωτικές αποφάσεις στις περικοπές συντάξεων και μισθών από το 2010 έως και σήμερα πέφτουν βροχή. Γι’ αυτό ζητάει τη νομική εξασφάλιση για την εφαρμογή των μέτρων, πράγμα δύσκολο, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της νέας μεγάλης περικοπής.
 
Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, αυτά περικόπτονται από το 2018 με το σκεπτικό ότι αλληλοεπικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ) και καταλήγει σε μια συνολική εξοικονόμηση που θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.
 
Οι δανειστές ζητούν ένα αναλυτικό πλάνο που να αναφέρει όχι μόνο ένα ποσό περικοπής, αλλά και τους φορείς που αποδίδουν σήμερα τα επιδόματα αυτά στους δικαιούχους, καθώς και το καθεστώς μετάβασης από τα σκόρπια σήμερα επιδόματα στις αρχές που θα τα αντικαταστήσουν από το ΚΕΑ.
 
Μισθολόγια - φοροδιαφυγή

Ανατροπές έρχονται όμως και στα ειδικά μισθολόγια. Οι δανειστές ζητούν μια μακροπρόθεσμη προοπτική της εξέλιξης του μισθολογικού κονδυλίου συμπεριλαμβάνοντας και τις προβλέψεις για προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας που να αποδεικνύει ότι το σχετικό μισθολογικό κονδύλι θα παραμείνει σταθερό σε απόλυτους αριθμούς με μικρή ποσοστιαία μείωση λόγω αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
 
Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και το ύψος των προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν. Συγκεκριμένα, σε όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, καθώς και σε όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία, και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά. 
 
Στην πραγματικότητα, με αυτήν τη διάταξη καλύπτεται «κενό» δύο ετών, καθώς γιατροί και εκπαιδευτήρια, που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, δεν είχαν το παραμικρό πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων, αφού τα νέα πρόστιμα υπολογίζονται στο 50% του αναλογούντος ΦΠΑ. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.
 
Ακόμη, στα προαπαιτούμενα αναφέρεται πως ο διοικητής της ΑΑΔΕ πρέπει να μπορεί να ορίζει κατηγορίες φορολογουμξένων οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο – π.χ. δικηγόροι – υποχρεούνται, πλέον, να παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τον υπό έλεγχο φορολογούμενο, αλλά για όλες τις συναλλαγές που γνωρίζουν.
 
Επίσης ορίζεται ότι οι νέοι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ μπορούν να διορίζονται, κατόπιν προκηρύξεων, σε προσωποπαγείς θέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με σκοπό την παρακολούθηση προγράμματος υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα λογίζονται ως δόκιμοι υπάλληλοι και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους θα καταλαμβάνουν κενές οργανικές θέσεις της ΑΑΔΕ.
 
Τέλος θα πρέπει να υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη και για την αναμόρφωση που αφορά τον Νόμο 3052 /2002 για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Αν και το θέμα ακούγεται ασήμαντο, το επισήμανε στο τελευταίο Eurogroup ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητώντας μάλιστα να καταβληθούν και τα δικαστικά έξοδα στον τέως γενικό γραμματέα της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος απαλλάχθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά από το Συμβούλιο Εφετών για την κατηγορία της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
 
Στα θετικά των προαπαιτουμένων είναι η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ για μια ακόμα διετία. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.
 
Το προφανές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει το μπάχαλο με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά λόγω λαθών, που προκάλεσαν πέρσι νευρικό κλονισμό και έντονες αντιδράσεις στην επαρχία. Έτσι τα αγροτεμάχια θα εξαιρεθούν από τον συμπληρωματικό φόρο και για το 2017 και για το 2018, με δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζεται στα 460 εκατ. ευρώ.
 
Όλα αυτά θα περιλαμβάνονται σε ένα νέο πολυνομοσχέδιο, το τρίτο κατά σειρά, με το οποίο θα εκπληρώνονται τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης, μπας και η κυβέρνηση καταφέρει να πάρει τη δόση των 10,3 δισ. που εκκρεμεί, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα δοθεί στο σύνολό της, αλλά ένα κομμάτι αυτής, 2,6 δισ. ευρώ, θα συνδεθεί με μία νέα δέσμη προαπαιτουμένων που θα εξεταστεί το φθινόπωρο. 
 
Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή 26 Μαΐου, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το δεύτερο πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, που αφορούσε κυρίως εκκρεμή φορολογικά θέματα.
Το νέο νομοσχέδιο - σκούπα το «χτενίζουν» ήδη τα αρμόδια υπουργεία.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα "η κακή συναλλαγή για τους Αμερικανούς"

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, την 1η Ιουνίου. / Ανταποκριτής. TASS Anton Chudakov /. Ο Λευκός Οίκος ονόμασε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα "η κακή συναλλαγή για τους Αμερικανούς" την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump πρόκειται να ακυρώσει. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε σχετικά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία επειδή, πρώτον, είναι "η κακή συναλλαγή για τους Αμερικανούς" και, δεύτερον, ο Trump θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Οι όροι της συμφωνίας του Παρισιού όπως εξετάζεται στο Λευκό Οίκο «δεν συζητήθηκαν επαρκώς από τη διοίκηση ( του πρώην προέδρου Μπαράκ) του Ομπάμα» και «υπογράφηκε με απελπισία». Στο Λευκό Οίκο σημείωσαν επίσης τι στην συμφωνία λέγεται για "άσκοπες υποχρεώσεις από παγκόσμιους επενδυτές, όπως η Κίνα"

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Trump δήλωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού, υποκινώντας το γεγονός ότι η πραγματοποίησή της θα είναι υπερβολικά δαπανηρή, θα κοστίσει τις ΗΠΑ. Στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά που πραγματοποιήθηκε στο Taormina (νησί της Σικελίας) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων εταίρων σε "επτά" άνοιξαν και ως εκ τούτου δεν επέτρεψαν να έρθουν σε κοινή θέση στην τελική δήλωση. Ο Trump, αφήνοντας την Ιταλία, υποσχέθηκε να ανακοινώσει την απόφαση αυτή την εβδομάδα. Όπως αναμενόταν, έγινε την Πέμπτη.

Στις 22 Απριλίου 2016 στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών 175 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο κύριος στόχος του εγγράφου είναι να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη μιας προ-βιομηχανικής εποχής. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πιο σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες για την οικολογία του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ ανέλαβαν να μειώσουν το 2025 το επίπεδο των εκπομπών κατά 26-28% σε σύγκριση με τους δείκτες των προηγούμενων 10 ετών. Η Κίνα υποσχέθηκε να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέχρι το 2030. Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ με επικεφαλής τον προκάτοχο του Trump, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσαν ότι θα επικυρώνουν τη συμφωνία φέτος.
πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!