06/15/17
Σοκ προκαλούν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που έχουν εισόδημα και από ελεύθερα επαγγέλματα, ενώ βαρύς είναι και ο «λογαριασμός» και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Ειδικά για την πρώτη κατηγορία, ο φόρος του 2016 είναι έως και κατά 40% υψηλότερος σε σχέση με το 2015, λόγω των αλλαγών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

Ενώ για το 2015 ο φόρος υπολογιζόταν με διαφορετική κλίμακα για το κάθε εισόδημα, για το 2016 τα δύο εισοδήματα (από μισθωτές υπηρεσίες και ελεύθερο επάγγελμα) αθροίζονται και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα και υψηλότερο συντελεστή το 45%.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ και από το ελεύθερο επάγγελμα 25.000 ευρώ καλείται να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 12.851 ευρώ, όταν για τα ίδια εισοδήματα είχε καταβάλει πέρυσι 9.380 ευρώ.

Δηλαδή το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε πάνω από 37%.

Όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μπορούν να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει με πιστωτική κάρτα σε έως και 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η λύση της μόνιμης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών σε 12 δόσεις, με επιτόκιο όμως 8,76%.
Πηγή: Καθημερινή


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση των όρων του μνημονίου με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newmoney.gr
Η πρόταση, που θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, φθάνει τις οκτώ σελίδες και ορίζει «το φάσμα των πολιτικών που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος στο μέλλον» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για αποσπάσματα κειμένων τα οποία με την έγκριση του Eurogroup θα ενταχθούν στο αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου.
Το κείμενο περιορίζεται μόνο στα των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών παρεμβάσεων που οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για το χρέος πέραν της επανάληψης των δεσμεύσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Μάιο του 2016. Επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις της ότι η σχέση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, με την επιτυχή δημοσιονομική πολιτική και ανάκαμψη της οικονομίας, θα κινηθεί πτωτικά από φέτος στο 178,8% από 179% πέρυσι, έπειτα στο 174,6% το 2018 και στο 165,2% το 2019. Προς τούτο, σημειώνει η Κομισιόν, συνηγορεί και η «ανθεκτικότητα» που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία.
Ως προς τα μέτρα και τις τροποποιήσεις επί του κειμένου του μνημονίου η Κομισιόν προτείνει τα εξής:
1. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει δημοσιονομική προσαρμογή μέσω υψηλής ποιότητας μόνιμα μέτρα ενώ θα περιορίσει τον αντίκτυπο στους μη προνομιούχους πολίτες. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύεονται για τη διασφάλιση διατηρήσιμων δημόσιων οικονομικών και για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα που θα μειώσουν τη σχέση του χρέους με το ΑΕΠ σταθερά. Ως εκ τούτου η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα δημοσιονομικό μονοπάτι με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Οι Αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω δομικά μέτρα που θα αποδίδουν 0,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, που συμφωνήθηκαν ως μέρος της β’ αξιολόγησης, θα περιλαμβάνουν:
– τον εξορθολογισμό των παροχών κοινωνικής πρόνοιας και την κατάργηση των φορολογικών δαπανών βάσει των συστάσεων της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
– τον εξορθολογισμό των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του πλαισίου κλειστού προϋπολογισμού και της μείωσης των ανώτατων ορίων των αυτόματων επιστροφών (claw-back).
– την επιβολή φόρου στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων, και
– τον εξορθολογισμό ορισμένων κινήτρων και επιδομάτων απόδοσης στον δημόσιο τομέα.
2. Προκειμένου να υποστηριχθεί η επανισορρόπηση του προϋπολογισμού σε πιο φιλικές και δίκαια διανεμητικές πολιτικές, διασφαλίζοντας παράλληλα και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι Αρχές θα νομοθετήσουν τις κάτωθι παρεμβάσεις:
i. μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2018-2021 με βάση τους συμφωνημένους μεσοπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.
ii μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αποφέρει καθαρές οικονομίες της τάξης του 1 % του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που πρέπει να εφαρμοστεί και θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1 % του ΑΕΠ το 2020 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
iii δέσμη φορολογικών μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αντιστοιχούν, σε καθαρούς όρους, στα έσοδα από την μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα περιλαμβάνει:
α) μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της εισφοράς αλληλεγγύης με μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό αντίκτυπο 0,8 % του ΑΕΠ.
β) τη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, με μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό αντίκτυπο 0,1 % του ΑΕΠ,
και γ) μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με επίπτωση 0,1 % του ΑΕΠ.
iv Στοχοθετημένη δέσμη δαπανών που αντιστοιχούν, σε καθαρούς όρους, στο προϊόν της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και περιλαμβάνει:
α) αύξηση των δαπανών για στοχοθετημένες κοινωνικές παροχές (επίδομα στέγασης• παροχές για τα παιδιά, σχολικά γεύματα, νηπιακή εκπαίδευση και μέριμνα – προσχολική εκπαίδευση, μείωση της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη εξαρτώμενη από το εισόδημα του ασφαλισμένου) με επίπτωση 0,7 % του ΑΕΠ, β) επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας δημόσιες υποδομές ύψους 0,15 % του ΑΕΠ, και γ) ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας της τάξης του 0,15 % του ΑΕΠ.
v Τα μέτρα για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστούν το 2019 εάν, με βάση μια προοπτική αξιολόγηση στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, χρειαστεί εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς ο δημοσιονομικός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 % του ΑΕΠ το 2019, χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα.
vi Τα επεκτατικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, υπό την προϋπόθεση αξιολόγησης και συμφωνίας κατά την τελική επανεξέταση του προγράμματος, βάσει διαφανούς διαδικασίας, μαζί με το ποσό που θα είναι διαθέσιμο σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τα θεσμικά όργανα υπέρβαση σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων αυτών.
Μεταρρυθμίσεις
Για τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου η πρόταση απόφασης του Eurogroup αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:
3. Οι αρχές συμπληρώνουν το πλαίσιο που είναι αναγκαίο για την πλήρη υλοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και για την αποτελεσματική της λειτουργία. Λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών. Μέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τα οποία, μεταξύ άλλων, αποσκοπούν στη βελτίωση του μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών και των φορολογικών διοικήσεων.
4. Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας του προϋπολογισμού και της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Διασφαλίζουν ότι η εθνική νομοθεσία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Δημοσιονομικό Σύμφωνο).
5. Οι αρχές παρουσιάζουν επίσης ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με την οδηγία 2011/7/ΕΕ της 16 Φεβρουαρίου 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές (σ.σ. τόκος 8% ετησίως στις οφειλές προς εταιρείες).
6. Ενισχύουν το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του συστήματος των κεντρικών προμηθειών.
7. Οι αρχές εφαρμόζουν πλήρως τις νέες νομοθετικές διατάξεις για τη διεξοδική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2016.
8. Για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών για την υγεία, οι αρχές λαμβάνουν διαρθρωτικά μέτρα με στόχο την αύξηση της απόδοσης, συμπεριλαμβανομένου κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατα όρια αυτόματων επιστροφών) για την υπαγωγή στοιχείων που δεν περιλαμβάνονταν προηγουμένως στις αυτόματες επιστροφές (clawback). Τα κράτη μέλη δημοσιεύουν επικαιροποιημένο δελτίο τιμών προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων, επικαιροποιούν και δημοσιεύουν σε τακτική βάση θετικούς και αρνητικούς καταλόγους και να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της διείσδυσης των γενόσημων.
9. Οι αρχές εξασφαλίζουν την ομαλή ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου συστήματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Προβαίνουν σε μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με βάση τις σχετικές συστάσεις από την ανασκόπηση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η εν λόγω μεταρρύθμιση αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του συστήματος και την καλύτερη στόχευση στις ανάγκες των πλέον ευάλωτων, συμπεριλαμβανόμενης της ανακατεύθυνσης των πόρων, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του νέου συστήματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
10. Για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι αρχές δημοσιεύουν ένα χάρτη πορείας για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, αποφεύγοντας τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
11. Αξιολογούν και αντιμετωπίζουν τα εμπόδια για τη δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επισημαίνονται στην έκθεση σχετικά με την επανεξέταση της εφαρμογής του νόμου 4354/2015, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαδικασία αδειοδότησης για διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αρχές καθιερώνουν ένα σύστημα εξωδικαστικής ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εφαρμογή του, επιτρέποντας τόσο σε μεγάλους όσο και σε μικρότερους οφειλέτες με οφειλή που υπερβαίνει ένα ελάχιστο κατώτατο όριο να ενταχθούν στον εν λόγω μηχανισμό, και υποβάλλοντας όλα τα στοιχεία του χρέους, περιλαμβανομένων του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, με εξαίρεση τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους παρακρατούμενους φόρους, στον μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι αρχές εκσυγχρονίζουν επίσης το πλαίσιο αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων και εξασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή του, με ειδική έμφαση στο ρόλο των συνδίκων πτωχεύσεως. Αναθεωρούν τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να τις ευθυγραμμίσουν με τις ενωσιακές βέλτιστες πρακτικές.
12. Για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων, οι αρχές συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων οι οποίες αποσκοπούν στην επίτευξη ενωσιακών βέλτιστων πρακτικών. Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν: περαιτέρω εφαρμογή των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την εξάλειψη των εμποδίων στον ανταγωνισμό σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αδειοδότησης των επενδύσεων και τη μείωση του διοικητικού φόρτου που συνεπάγεται η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, περαιτέρω μέτρα για την ελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τη χρήση της γης, συμπεριλαμβανομένου του χωροταξικού σχεδιασμού και του κτηματολογίου και μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας των τομέων της ύδρευσης και των μεταφορών.
13. Όσον αφορά τις αγορές εργασίας, η Ελλάδα θεσπίζει νομοθεσία για να διευκρινιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2011 θα παραταθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Οι αρχές αντικαθιστούν τα τρέχοντα διοικητικά πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις με μια διαδικασία ειδοποίησης όχι μεγαλύτερης των τριών μηνών, η οποία δεν συνεπάγεται εκ των προτέρων έγκριση, και τροποποιούν τη νομοθεσία σχετικά με τις εργατικές κινητοποιήσεις. Λαμβάνουν επίσης περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενισχύουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και υλοποιούν τριετές σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση.
14. Οι αρχές συνεχίζουν την εφαρμογή ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων στις αγορές ενέργειας, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της Ένωσης, να τις καταστήσουν πιο σύγχρονες και ανταγωνιστικές, να μειωθούν οι μονοπωλιακές πρόσοδοι και οι ανεπάρκειες, να προωθηθεί η καινοτομία, να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ευρύτερη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου και να διασφαλιστεί η μετακύλιση στους καταναλωτές των οφελών που θα προκύψουν από όλες αυτές τις αλλαγές. Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το μερίδιο αγοράς του κατεστημένου φορέα με τους συμφωνηθέντες στόχους, οι αρχές συνεχίζουν την εκτέλεση των πλειστηριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και να προτείνουν διαρθρωτικά μέτρα άνευ όρων για την εκχώρηση ενός μέρους της δυναμικότητας παραγωγής του κατεστημένου φορέα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης τη διαδικασία που θα οδηγήσει στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς από τον κατεστημένο φορέα, συνεχίζουν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης των κινήτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξασφαλίζουν την έγκαιρη υλοποίηση άλλων μεταρρυθμίσεων στην αγορά. Στην αγορά αερίου, η συνεχιζόμενη εφαρμογή των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην πλήρη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή για όλους τους καταναλωτές έως το 2018, όπως έχει προγραμματιστεί. Οι αρχές λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για την άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και λιανικής πώλησης φυσικού αερίου, και την προώθηση των διασυνδέσεων, καθώς και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
15. Οι αρχές καταρτίζουν φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και πολιτικές για τη στήριξη των επενδύσεων. Οι αρχές δεσμεύονται να διευκολύνουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες κρατικές δράσεις που θα επιτρέπουν την επιτυχή διενέργεια των διαγωνισμών. Ως προς αυτό, οι αρχές ολοκληρώνουν όλες τις δράσεις που απαιτούνται βάσει των συμφωνηθέντων σε τριμηνιαία βάση μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου («ΤΑΙΠΕΔ»), των θεσμικών οργάνων και οργανισμών και της κυβέρνησης. Ο κατάλογος κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά τη σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), η οποία κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, οι αρχές εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση και οι εσωτερικοί κανόνες της ΕΕΣΠ συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ σχετικά με τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων. Πρωταρχικός στόχος της ΕΕΣΠ είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα.

16. Ένα σύγχρονο κράτος και μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση εξακολουθούν να αποτελούν βασική προτεραιότητα του προγράμματος. Οι αρχές πρέπει να αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα κατά την παροχή ουσιωδών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, με ιδιαίτερη αναφορά στις προσλήψεις και αποπολιτικοποίηση των διευθυντών, την αξιολόγηση των επιδόσεων και την κινητικότητα. Λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για την αναβάθμιση της καταπολέμησης της διαφθοράς. Η θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία βασικών θεσμών, η φορολογική διοίκηση και η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), πρέπει να ενισχυθεί με την περαιτέρω εφαρμογή των θεσπισμένων μεταρρυθμίσεων.»


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!


Ο David Quintieri Αποκαλύπτει και Προειδοποιεί…
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
«Man wird nie betrogen, man betrügt sich selbst» (Goethe) (Κάποιος δεν εξαπατάται, κάποιος εξαπατά τον ίδιο του τον εαυτό)
Αυτό, προφανώς, ανέσυρε από τον Goethe η ελληνική πολιτική με τη νεοφιλογερμανική της κουλτούρα και το ονόμασε κατ’ άλλους αυταπάτη και κατ’ άλλους αμαρτία.
Ουδείς, όμως, αναμάρτητος, όπως δήλωσε απελθών πολιτικός σωτήρας, για να γλυτώσει το λίθο της προστάτιδας «Αγίας» της Ευρώπης, κατά το Ευαγγελικόν «ὁ ἀναμάρτητος ὑμῶν πρῶτος βαλέτω λίθον» (Κατά Ιωάννην Ιερόν Ευαγγέλιον, 8, 7).
Η διαρκώς διολισθαίνουσα πολιτική εξουσία των προσκυνητών της χρηματοπιστωτικής Βαβυλώνας, αφού ολίσθησε από το δεξιό νεοφιλελευθερισμό στον ευρωπαϊκό προστατευτισμό και από την εθνική ανεξαρτησία στην ευρωπαϊκή κηδεμονία, από την αριστερή λαοφιλία στη φασιστική λαοκτονία και από τον έντιμο και επωφελή συμβιβασμό στον άτιμο και επιβλαβή ραγιαδισμό, από το κάθε γράμμα του συντεταγμένου κράτους στο κάθε πρόσκομμα του Ευρωπαϊκού παρακράτους και από τη γραβάτα στο φέσι, ακόμα και στο κομποσχοίνι που της προσέφερε ο Γάλλος υπουργός των οικονομικών Bruno Le Maire, πέρασε από τη συνταγματική τάξη της δημοκρατίας στη συντακτική αταξία της υποταγής και από την ουσία της απομείωσης του χρέους στο λεκτικό καμουφλάρισμα της διατήρησής του, όταν δια φωνής του τωρινού υπουργού των οικονομικών, δήλωσε:
«Μια καλή λεκτική διατύπωση θέλουμε για το χρέος».
(Η μετάθεση του υποκειμένου σε όφελος του αντικειμένου οφείλεται ή στη βιασύνη του ηλεκτρονικού τύπου να προβάλλει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή, την καλή λεκτική διατύπωση για το χρέος, αντιποιώντας τη συντακτική ορθότητα του υπουργικού λόγου ή σ’ αυτή καθ’ αυτή τη συντακτική αναρχία του υπουργικού λόγου να καλύψει το υποκείμενο του πόθου, παραλείποντας, ακόμα και την προσωπική αντωνυμία του πρώτου πληθυντικού προσώπου, δηλαδή, εμείς θέλουμε).
Αυτές οι πολιτικές κυκλοθυμικές μεταστροφές από success story σε success story, «από ξερονήσι σε ξερονήσι, κουβαλώντας από λύπη σε λύπη το μπόγο μας» με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου στο «Γράμμα στο Ζολιό Κιουρί», από τη σκληρή διαπραγμάτευση στον δήθεν έντιμο συμβιβασμό, τρέλαναν τους πολιτικούς χαμαιλέοντες, τρέχοντας πάνω στη σκωτσέζικη ευρωπαϊκή κουβέρτα.
Το γαϊτανάκι με τις αφηγηματικές γυροβολιές από το παραμύθι της μείωσης του χρέους στο μυθιστόρημα της ποσοτικής χαλάρωσης και από εκεί στη νουβέλα (εκ του λατινικού novus και γαλλικού nouvelle, τουτέστιν νέο αφήγημα) της ανάπτυξης αγγίζουν τις εσχατιές του φαρισαϊσμού και της κυνικής ταξικής βίας, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν στην προφητεία της επερχόμενης ανάπτυξης οι πόρτες της Εδέμ δεν είναι απλά ερμητικά κλειστές για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι, αλλά προκαταβολικά κατάμουτρα κλειδαμπαρωμένες, κατά το Καβάφειο «ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω» και όλα αυτά τα παραμύθια της Χαλιμάς, αλί και τρισαλί το χάλι μας, έχουν ως μοναδικό σκοπό τη λοβοτομή του λαού, που ο ρόλος του περιορίζεται στην άκριτη στήριξη των αποφάσεων και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση των ευτελών προϊόντων της πολιτικής υποκουλτούρας, όπως με τόση σαφήνεια και αμεσότητα κατέγραψε ο Noam Chomsky:
«All over the place, from the popular culture to the propaganda system, there is constant pressure to make people feel that they are helpless, that the only role they can have is to ratify decisions and to consume» (Noam Chomsky) (Παντού, από το λαϊκό πολιτισμό ως το σύστημα της προπαγάνδας, υπάρχει συνεχής πίεση να κάνουν το λαό να αισθάνεται ότι είναι άσχετος και ότι το μόνο ρόλο που μπορεί να έχει είναι να στηρίζει αποφάσεις και να καταναλώνει), ακόμα και τα παράγωγα της πολιτικής αποσύνθεσης, θα συμπλήρωνα.
Ας μεταμφιέσουμε, λοιπόν, το χρέος από τέρας της χρηματοπιστωτικής κόλασης σε άγγελο του ευρωπαϊκού παραδείσου, που θα μας οδηγήσει στην αιωνιότητα της μετά θάνατο ζωής, ώστε να ικανοποιηθούν και οι Σατανάδες του ΔΝΤ, απολαμβάνοντας με τα σταδιστικά τους ένστικτα, όχι απλώς τη βιωσιμότητα, αλλά και την αιωνιότητά του.
Αξιοθρήνητος εθνικός μινιμαλισμός και ιδεολογικός μηδενισμός που, δια της πολιτικής ακροβασίας της πολλαπλής κωλοτούμπας στους κρίκους των δεσμωτηρίων αλυσίδων της Ευρώπης, καιροσκοπεί ανάμεσα στη μεταφυσική διαγραφή του χρέους και τη θνητή ανάπτυξη της οικονομίας.
Πολιτική, οικονομική και ιδεολογική τρομοκρατία είναι οι θεσμικές συνιστώσες της ΕΕ, που απειλούν ακόμα και μια αυτοκρατορική δύναμη, όπως το Ενωμένο Βασίλειο, που αμφισβήτησε το ομοούσιο και αδιαίρετο αυτής της Αγίας Τρομοκρατικής Τριάδας, μετά την απόφαση του λαού του να απαλλαγεί από τα δεσμά της Ευρωποκρατίας.
Την εποχή (18ος – 19ος αιώνας) που η τρομοκρατία είχε την πραγματική και κυριολεκτική της διάσταση, τη βία του κράτους (της δύναμης), δηλαδή, του τρόμου της εξουσίας και όχι τη σημερινή αντίσταση σ’ αυτή, γιατί η εξουσία δεν τρομοκρατείται, αλλά τρομοκρατεί, ο πρωτοπόρος του γαλλικού Ρομαντισμού και φιλέλληνας François René de Chateaubriand είχε πει:
“Je ne connais rien de plus servile, de plus méprisable, de plus lâche, de plus borné qu’un terroriste” (Δεν ξέρω τίποτα πιο δουλοπρεπές, πιο ποταπό, πιο άνανδρο, πιο οριακό από έναν τρομοκράτη).
Αυτά τα ευγενή χαρακτηριστικά του τρόμου της πολιτικής, οικονομικής και ιδεολογικής βίας δε λείπουν από την ευρωπαϊκή τρομοκρατία, της οποίας οι φιλοδοξίες καταγράφονται από τον Honoré de Balzac, για να περάσουμε από τον πρωτοπόρο του Ρομαντισμού, Chateaubriand, σ’ έναν θεμελιωτή του Ρεαλισμού, τον Balzac:
“L’ambitieux se rêve au faîte du pouvoir, tout en s’aplatissant dans la boue du servilisme” (O φιλόδοξος ονειρεύεται στην κορυφή της εξουσίας, ενώ ισοπεδώνεται στη λάσπη της υποτέλειας).
Σ’ αυτό το εκκρεμές κινούνται και οι πολιτικές φιλοδοξίες στη χώρα μας, που ταλανίζονται από το όνειρο της ισχύος στη δουλοπρέπεια της υποτέλειας, χωρίς να γνωρίζουν την άποψη του Paul Valéry, ότι «la meilleure façon de réaliser ses rêves est de se réveiller» (o καλύτερος τρόπος να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου είναι να ξυπνήσεις), όμως, οι πολιτικοί μας δεν περιορίζονται μόνο στο δικό τους ύπνο, αλλά «επενδύουν» στον ύπνο των πολιτών, γιατί «le fascisme commence toujours par le mépris du peuple» (ο φασισμός αρχίζει πάντα από την περιφρόνηση του λαού).
Η φαινομενολογία ως μέθοδος της φιλοσοφικής σκέψης βασίζεται στη συνειδητή αντίληψη των φαινομένων μέσω της αντικειμενικότητας του κόσμου των αισθήσεων, ενώ ως τέχνασμα της πολιτικής, ιδιαίτερα στη μνημονιακή Ελλάδα, επιστρατεύει τη μεταφυσική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσω
του κόσμου των παραισθήσεων, ανάγοντας, τελικά, την πολιτική σ’ ένα οπιούχο παραισθησιογόνο, ώστε σήμερα στη χώρα μας να μην είναι η θρησκεία, κατά τα λεγόμενα του Marx**, αλλά η πολιτική το όπιο του λαού.
Η υπερβατολογική αυτή υποκειμενικότητα της ελληνικής πολιτικής ανατρέπει ακόμα και τις προσεγγίσεις του πατέρα της φαινομενολογίας Edmund Husserl και τις παρατηρήσεις ενός από τους σύγχρονους στοχαστές και μελετητές του έργου του Husserl, του Jacques Derida, για τη γνωσιοθεωρητική και όχι δογματική μεταφυσική, αφού η πολιτική μεταφυσική της χώρας μας κινείται ανάμεσα στη νηπιότητα της γνώσης και την ανοησία του δόγματος, απευθυνόμενη από ολίγιστους πολιτικούς σε ανοήμονες και ανοϊκούς πολίτες.
** Το 1843-1844 ο Karl Marx στην εισαγωγή του έργου του «Zur Kritik der Hegelschen Rechtsphilosophie» διατύπωσε την άποψη για τη θρησκεία ως όπιο των λαών (Religion als Opium des Volkes) και η οποία εισαγωγή δημοσιεύτηκε στο τεύχος του 1844 της κοινής έκδοσης με τον Arnold Ruge του περιοδικού «Deutsch-Französische Jahrbücher» (Γερμανο-Γαλλικά Χρονικά).
Σημείωση
Το σχόλιο αυτό γράφτηκε για την ανιστορήτως ιστορική μέρα της 15ης Ιουνίου του 2017, κατά την οποία συνέρχεται το ευρωπαϊκό παρακράτος της οικονομικής βίας, το λεγόμενο Eurogroup, ένα μη θεσμικό όργανο εξουσίας της οικονομικής ευρωτρομοκρατίας, που από χρόνια έχω χαρακτηρίσει ως gestapo του οικονομικού ναζισμού, για να αξιολογήσει το λεγόμενο «πρόγραμμα», το πρόγραμμα, δηλαδή, της εξόντωσης του λαού μας, και να καταβάλλει τα αργύρια της ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία για επτά συναπτά έτη χαλαρή και απαλλαγμένη από κάθε ίχνος λαϊκής εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και εντιμότητας, ως ένα πολίτευμα φάντασμα και εφιάλτης, εκδίδεται επί χρήμασι στον οίκο ανέχειας, ενοχής και ανοχής της ΕΕ.


ΔΑ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Ενώ η περιοχή βράζει μετά τον θάνατο του μικρού Μάριου, στους καταυλισμούς των Ρομά χθες είχαν γλέντι και το… γιόρτασαν κάνοντας επίδειξη δύναμηςΔεκάδες είναι οι καταγγελίες που δέχθηκε απόψε η Άμεση Δράση από αγανακτισμένους πολίτες της περιοχής του Μενιδίου, που ακούν συνεχόμενους ήχους από ριπές όπλων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή υπήρχε γλέντι και πως οι πυροβολισμοί ακούγονταν από εκεί, ενώ πολλές από τις καταγγελίες αναφέρουν πως ακούγεται πολύ δυνατή μουσική.
Την ώρα που ολόκληρη η περιοχή του Μενιδίου «βράζει» μετά τον θάνατο του μικρού Μάριου από αδέσποτη σφαίρα, η χθεσινή νύχτα ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, αφού ούτε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά το τραγικό γεγονός, δεν μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο. Η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι τεταμένη με τους κατοίκους της περιοχής να συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους αξιώνοντας την ουσιαστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τον τερματισμό της γκετοποίησης της περιοχής.
Η ατμόσφαιρα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο του Μενιδίου ήταν και πάλι ηλεκτρισμένη και σε αυτό συνέβαλαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως ημίμετρα από πολλούς κατοίκους του Μενιδίου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν μέχρι αργά το βράδυ την έξοδο 7 της Αττικής οδού στο ρεύμα προς Μαρκόπουλο, υπήρξε νέα ένταση με έναν Ρομά που κινήθηκε απειλητικά εναντίον των συγκεντρωμένων. Επίσης ένα μέρος των συγκεντρωμένων της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης επιχείρησε να κινηθεί προς τον καταυλισμό των Ρομά αλλά εμποδίστηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
«Μπούσουλας» η Κρήτη στις αποφάσεις  Η δέσμη μέτρων που καταρτίστηκε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη προβλέπει τη συγκρότηση μιας ειδικής υπηρεσίας  στα πρότυπα των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΤΑΕ), που φτιάχτηκαν για να χτυπηθεί η ιδιόμορφη εγκληματικότητα στο νησί.
Σε ότι αφορά την νέα υπηρεσία, σύμφωνα με το Αρχηγείο είναι ένα ειδικό Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δυτικής Αττικής, με έδρα τις Αχαρνές. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια «οργανωτική δομή σχεδιασμού, συντονισμού και εποπτείας επιχειρήσεων στη Δυτική Αττική», η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και θα έχει ως αποστολή την οργάνωση και υλοποίηση συνεχών και στοχευμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, σε πρώτη φάση στο Μενίδι και στο μέλλον σε όλη την Δυτική Αττική.
Στόχος οι «γκρίζες ζώνες»  Στο Μενίδι οι επιχειρήσεις θα εστιάζονται στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» του δήμου, όπως τις παρουσίασαν στη συνάντηση ο δήμαρχος και οι παράγοντες που τον συνόδευαν.
Αυτές είναι οι οικισμοί Αγία Σωτήρα, ‘Αγιος Δημήτριος, Αυλίζα, Χαραυγή, Στρατόπεδο Καποτά και οδός Κύπρου.
Το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, θα στεγάζεται κατ’ αρχήν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και θα απαρτίζεται από περίπου 20 άτομα ανά βάρδια, τα οποία θα κατευθύνουν τις επιχειρήσεις, στις οποίες θα παίρνουν μέρος και οι άλλες ειδικές υπηρεσίες, που θα είναι εγκατεστημένες σε μόνιμη βάση στο Μενίδι.
Στο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης της Αστυνομίας στην περιοχή, εκτός από την ίδρυση του Ειδικού Τμήματος, προβλέπεται:
– ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας,
– σταθερή παρουσία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σε 24ωρη βάση, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αχαρνών,
– περαιτέρω ενεργοποίηση Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) σε σταθερή βάση.
Πιο συγκεκριμένα, θα είναι μόνιμα, σε 24ωρη βάση μία μονάδα ΟΠΚΕ και δύο Ομάδες ΔΙΑΣ, ενώ οι ΟΕΠΤΑ θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις Αχαρνές και των έλαιο των οδηγών για άδειες και διπλώματα, κάτι που θεωρείται… πολυτέλεια στην περιοχή.
Οι κάτοικοι βλέπουν σκοπιμότητες Στο άκουσμα των αστυνομικών μέτρων που τίθενται σε ισχύ από αύριο, προκλήθηκε χθες νέα ένταση αφενός γιατί χαρακτηρίζονται αποσπασματικά που δεν λύνουν το πρόβλημα, αφετέρου, ορισμένοι είδαν «σκοπιμότητα» πίσω από τις ανακοινώσεις- να σταματήσουν, δηλαδή, οι κινητοποιήσεις.

Οι κάτοικοι, λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ ξεκίνησαν νέα πορεία προς το σχολείο του αδικοχαμένου Μάριου, όπου έκαναν σιωπηλή διαμαρτυρία. Όμως, η πορεία «έσπασε» στα δύο με ένα μεγάλο τμήμα της να κινείται προς το κέντρο της πόλης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Νύχτα τρόμου στο Μενίδι: Εκατοντάδες ριπές όπλων από τους καταυλισμούς - Εικόνα 1
Εκτός από τους κατοίκους και τα μέλη της αντιπροσωπείας του δήμου Αχαρνών, που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κράτησαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων μέχρι να δουν τα αποτελέσματα.

Νύχτα τρόμου στο Μενίδι: Εκατοντάδες ριπές όπλων από τους καταυλισμούς - Εικόνα 2
Εκτός όμως από τα αστυνομικά μέτρα, ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι έθεσαν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως η μετατροπή από πταίσμα σε πλημμέλημα του αδικήματος της ηχορύπανσης και το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση συλληφθέντων από τις δικαστικές αρχές.
Νύχτα τρόμου στο Μενίδι: Εκατοντάδες ριπές όπλων από τους καταυλισμούς - Εικόνα 3
Νύχτα τρόμου στο Μενίδι: Εκατοντάδες ριπές όπλων από τους καταυλισμούς - Εικόνα 4
Νύχτα τρόμου στο Μενίδι: Εκατοντάδες ριπές όπλων από τους καταυλισμούς - Εικόνα 5
Νέα ένταση  Περίπου στις οκτώμισι χθες το βράδυ , δημιουργήθηκε ένταση που οδήγησε στην προσαγωγή ενός Ρομά κοντά στον οικισμό της Αυλίζας. Όλα έγιναν όταν ο άνδρας επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από την πορεία κατοίκων. Εκείνοι του ζήτησαν το λόγο και σύμφωνα με τους κατοίκους ο άνδρας τους έβρισε. Έτσι, ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας που προχώρησε στην προσαγωγή του. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι που έκαναν πορεία προς την Αυλίζα και σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Βαρελά και Μπόσδα όπου είχε στήσει φραγμό η αστυνομία, είχαν εναντιωθεί στην πρόθεση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να δοθεί χρόνος για να διαπιστώσουν αν τα εξαγγελθέντα από την αστυνομία μέτρα αποδίδουν.
Νύχτα τρόμου στο Μενίδι: Εκατοντάδες ριπές όπλων από τους καταυλισμούς - Εικόνα 6
 Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ενώ μέχρι το πρωί από την κυβέρνηση μιλούσαν για «ναυάγιο»και προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής- Η αλλαγή αποδίδεται από το ΑΠΕ στις νυχτερινές επαφές Τσίπρα με ξένους ηγέτες- Η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη με το οικονομικό επιτελείο υπέρ της σημερινής λύσης – Σε εξέλιξη το EuroWorking Group

Την αίσθηση αναστροφή τους κλίματος σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιχειρεί να δώσει ξαφνικά το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης με διαρροή από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τις πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων που επικαλείται νυχτερινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής των Θεσμών, ενώ μέχρι το πρωί η πρόβλεψη ήταν «σκοτεινή» με προορισμό μια… ηρωική Σύνοδο Κορυφής, πλέον γίνεται λόγος από το Μαξίμου για την ελπίδα «λευκού καπνού» από το Λουξεμβούργου.
Πρόκειται για εξέλιξη που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές μεταφράζεται ως μια προετοιμασία για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει τη σφραγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ήδη οι διεργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο καθώς είναι σε εξέλιξη το EuroWorking Group με στόχο να προετοιμάσει τεχνικά το Eurogroup που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος)
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ έχει ως εξής:
«Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα: συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».protothema.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Μια θέση στάθμευσης στο Χονγκ Κονγκ πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 664.200 δολαρίων (περίπου 592.000 ευρώ). Η θέση αυτή στο δυτικό Χονγκ Κονγκ έχει εμβαδόν 17,5 τ.μ. και αγοράστηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή επενδυτικής εταιρείας, τον Κουάν Γουάι-μινγκ.
Κοστίζει περισσότερο σε σχέση με κάποια διαμερίσματα στο Χονγκ Κονγκ, όπου μια γκαρσονιέρα, μικρότερη από 20 τ.μ μπορεί να τιμάται έως και 445,7 χιλιάδες ευρώ.
Το Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις ακριβότερες αγορές ακινήτων στον κόσμο και οι τιμές πώλησης των κατοικιών σημειώνουν άνοδο ρεκόρ εδώ και έξι συναπτούς μήνες.
Αναλυτής δήλωσε ότι αυτή η θέση στάθμευσης είναι η πιο ακριβή για κτίριο κατοικιών.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί και πάλι στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Οκτώβριο όταν για μια άλλη θέση πάρκινγκ είχαν δοθεί 549.000 ευρώ. Τον Μάιο ένας βαθύπλουτος από το Χονγκ Κονγκ πλήρωσε 2,6 δισ. ευρώ για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Σε βραχνά για πάνω από 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές εξελίσσονται πλέον οι κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην προσπάθειά της να αυξήσει τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες μπαράζ κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιδόματα, εισοδηματικές παροχές, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία ακόμη και μικροοφειλετών.
Οι τράπεζες λαμβάνουν καθημερινά πάνω από 1.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια για να δεσμεύσουν και να αποδώσουν στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.
Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων περιουσιακών τους στοιχείων.
Οι… ντρίμπλες
Το ζητούμενο για όλους αυτούς τους οφειλέτες είναι η με κάθε νόμιμο μέσο αποτροπή των κατασχέσεων στα εισοδήματα και τις περιουσίες τους.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπουν ότι οι κατασχέσεις που επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές για να αυξήσουν τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους οφειλέτες και να αποτραπούν ή να περιοριστούν με 5 εναλλακτικούς τρόπους που είναι οι εξής:
1 Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 περί «πάγιας ρύθμισης».
Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.
Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω του ΤΑΧΙSnet.
Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
* Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.
* Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε «πάγια ρύθμιση».
* Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
• Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ- είτε με την προσκόμιση -σε περίπτωση προσέλευσης στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστήματος- της λεγόμενης Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ).
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Σε διαπραγματευτικούς χειρισμούς με συγκρουσιακό στίγμα κατέφυ­γε η κυβέρνηση χθες, μια μέρα πριν από το Eurogroup, σηκώνοντας τους τόνους και «ανεβάζοντας» περαιτέρω το χαρτί της πολιτικής λύ­σης στη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου.
Η Αθήνα χθες, Τετάρτη, έστειλε το μήνυμα ό­τι δεν την ικανοποιεί το πλαίσιο λύσης που διαγραφόταν στον ορίζοντα και πως αν μέχρι και τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, θα ωθήσει τα πράγματα προς μια σύνοδο κορυφής ώστε «να αναγκαστεί η Μέρκελ να πάρει την καυτή πα­τάτα στα χέρια της».
Τα σήματα κοινοτικών και Γερμανών αξιωματούχων τα τελευταία εικοσιτετράωρα προ­σγειώνουν την ελληνική κυβέρνηση σε μια λύση που περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιο­λόγησης και την επακόλουθη εκταμίευση της δόσης για να πληρωθούν οι λήξιπρόθεσμες του Ιουλίου, αλλά πέραν αυτού ουδέν, δηλαδή θα υπάρχει η γνωστή δέσμευση του ΔΝΤ για συμ­μετοχή χωρίς χρηματοδότηση (στον βαθμό που η τελευταία συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους που παραπέμπεται στο μέλλον) και μια αναφορά σε αναπτυξιακά πακέτα. Στο πλά­νο μπήκε με φόρα και ο Σόιμπλε για να κόψει τις ελληνικές ορέξεις για «πολιτική λύση».
Τούτων δοθέντων, κυβερνητικός αξιωματούχος χθες το πρωί με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκάλυψε τις διαθέσεις της Αθή­νας λέγοντας:
«Είμαστε πολύ μα­κριά από την εξεύρε­ση λύσης στο αυρι­ανό (σ.σ.: σημερινό) Eurogroup, με δεδομέ­νο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις ε­πόμενες ώρες ή κατά τη δι­άρκεια του Εurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ''καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ». Ο ίδιος αξιωματούχος συ­μπλήρωνε ότι ο Έλληνας πρωθυ­πουργός έχει ήδη συνεννοη θεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Εurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Η προειδοποίηση αυτή είναι διπλής... όψης:
Από τη μία θεωρείται ότι λειτουργεί ως τα­κτική πίεσης για μια καλύτερη πρόταση στο αυριανό Εurogroup, ώστε να μη φτάσει το θέ­μα στη σύνοδο κορυφής, δημιουργώντας ει­κόνα κρίσης στην ευρωζώνη. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση αυτός που θα σηκώσει τη με­γαλύτερη πίεση - εφόσον δεν έχει λάβει προ­καταβολικά τις αποφάσεις του για σύμπλευση με τη Μέρκελ - είναι η. σύμμαχος Γαλλία (κι από δίπλα η Κομισιόν) και όχι η Γερμανία.
Από την άλλη ενδεχομένως αντικατοπτρίζει και την πραγματική εκτίμηση του στενού επι­τελείου του πρωθυπουργού, ότι μια σύνοδος κορυφής μπορεί να φέρει περισσότερα αποτε­λέσματα (αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ανάλογες πρωτοβουλίες να αποφέρουν κάτι περισσότερο από μνημόνια). Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν γί­νει πολλές επαφές σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες κι αυτό φαίνεται ότι ενισχύει στην Αθήνα την πεποίθη­ση ότι σε μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης θα έχει στήριξη. Από την άλλη χθεσινό δημοσίευμα (euro2day.gr) εμφανίζει ακόμη και την Κομισιόν διατεθειμένη να πάει με τα νερά του Εurogroup (βλ. Σόιμπλε), εκτός κι αν κατατεθεί γαλλική πρόταση την οποία θα στηρίξει, αλλά τμήματος στη σύνοδο γίνονται αντιληπτές ως σημάδι περαιτέρω εμπλοκής και καθυστερήσεων.
Λύση ή... «νταούλια»;
Της δήλωσης αυτής του Έλληνα αξιωματούχου είχαν προηγηθεί μηνύματα από το Βε­ρολίνο, σύμφωνα με τα οποία, αν δεν υπάρξει λύση στο αυριανό Εurogroup, τότε επόμενος σταθμός είναι το Εurogroup του Ιουλίου και ό­χι η σύνοδος. Σύμφωνα με τα όσα δήλωνε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος στο capital.gr, εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Ευτοςτουρ την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι η­γέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Εurogroup, στις 10 Ιουλίου.
Το μήνυμα ότι το ελληνικό ζήτημα είναι ζή­τημα των υπουργών Οικονομικών της ευρω­ζώνης και όχι των ηγετών εξέπεμψε την Τρίτη ο Σόιμπλε σε δηλώσεις ιδιαιτέρως αιχμηρές και απαξιωτικές απέναντι στον πρωθυπουργό. Ουσιαστικά, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε ό­τι δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να τον παρακάμψει και πως το ζήτημα το χειρίζεται αυτός και όχι η Μέρκελ. Κοινώς ξέκοψε, δυο μέρες πριν α­πό το Εurogroup, κάθε ενδεχόμενο λύσης σε μια παρασύνοδο των 19. Άλλωστε, όπως είπε σε εντελώς ειρωνικό ύφος, ο Τσίπρας τηλεφω­νεί συνεχώς στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ παρόλο που εκείνη του εξηγεί ξανά και ξανά ότι το θέμα είναι της αρμοδιότητας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Είπε επίσης, ' παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της ελλη­νικής κυβέρνησης και παίζοντας με τα σενάρια περί κακών σχέσεων μετα­ξύ των δύο ανδρών που προ μηνών είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ότι η στάση αυτή του Τσίπρα δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τον υπουργό του Ευκλείδη Τσακαλώτο πως θα πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα και πως αυ­τό δεν αξίζει στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ γιατί είναι καλός υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής.
Σε αυτές τις δηλώσεις η Αθήνα α­πάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπρο­σώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη ε­μπιστοσύνη στον Ευκλείδη Τσα­καλώτο, αντιθέτως «σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη, είναι στο αν και κατά πόσο ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σό­ιμπλε, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια θετική λύση για την Ελλάδα».
Στο μεταξύ στο ερώτημα αν σε περίπτωση απόρριψης της προσφερόμενης λύσης διακυβεύεται και η απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, το Μαξίμου είναι πεπεισμένο ότι η δόση είναι δρομολογημένη και δεν κινδυνεύει, διότι τα 140 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Ω­στόσο το ερώτημα είναι, εφόσον διεκδικεί μια συνολική λύση, αν αυτή δεν έχει τα χαρακτηρι­στικά που η κυβέρνηση επιθυμεί και την απορρίψει τι θα σημάνει αυτό για τη δόση.
Η γαλλική λύση
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει επενδύσει στην πρόταση Μακρόν για τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, που μοιάζει να αποτελεί έναν συγκερασμό μεταξύ των γερμανι­κών θέσεων που εστιάζουν μονόπλευρα στον παράγοντα της ανάπτυξης και α­πό την άλλη των ελληνικών θέ­σεων και αυτών του ΔΝΤ που εστιάζουν στην ανάγκη της ελάφρυνσης του χρέ­ους. Μετά το Εurogroup της 22ας Μαΐου η κυβέρ­νηση έδειξε να λαμβάνει τα μηνύματα του Βερολίνου βάζο­ντας στο κάδρο της λύσης την πα­ράμετρο της ανάπτυξης, ωστόσο στο ίδιο κάδρο συνέχισε να βάζει και το χρέ­ος, κάτι που δεν αρέσει στον Σόιμπλε, ο οποίος δείχνει ότι δεν επιθυμεί να φέρει τη σχετική συζήτηση πιο μπροστά από το τέλος του προγράμματος το 2018.
Τη Δευτέρα, μετά το πέρας της συνάντησης του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρινό Λε Μερ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, έγινε λόγος για έναν αυτόματο μηχανισμό ανα­προσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανά­πτυξης, στον οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι βλέπουν τη λύση, χωρίς ωστόσο καμία πλευρά να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η γενική συλλογιστική αυτού του μηχανισμού λέει ότι όταν η ανάπτυξη πέφτει, π.χ., κάτω από το ό­ριο της ευρωπαϊκής πρόβλεψης (1,3%), τότε ενισχύονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός έθεσε τα κριτήρια της λύσης που διεκδικεί η Αθήνα κατά το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.
Καταρχάς η λύση αυτή θα πρέπει «να δίνει αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους».
Όσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτή συνδέεται με τρεις παραμέτρους:
- Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα (περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων, επιστροφή των κερ­δών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Η κυ­βέρνηση διεκδικεί τη με­γαλύτερη δυνατή επέκτα­ση και την ομαλοποίηση της καμπύλης των απο­πληρωμών του χρέους.
- Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ε­δώ η κυβέρνηση διεκδικεί συ­γκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυ­ξης.
- Τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση διεκδικεί «τα χα­μηλότερα δυνατά πλεονάσμα­τα» ώστε να επιτυγχάνεται μια «κοινωνικά βιώσιμη λύση».
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρό­θεσμα ειδικότερα, η κυβέρνη­ση το μίνιμουμ στο οποίο ευελπιστεί είναι σε μια διατύπωση που θα επαναλαμβάνει τα όσα ανέφερε η από­φαση του Εurogroup του 2016 για τα μεσοπρόθεσμα, όπου αναφέρεται ότι αυτά θα συζητηθούν στο τέλος του προ­γράμματος, αλλά θα αφαιρείται η αίρεση του «αν χρειαστεί» - τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι λεκτικές τροποποι­ήσεις, σε συνδυασμό με το αναπτυξιακό σή­μα, θεωρείται ότι μπορεί να επιτρέψουν στους θεσμούς να καταλήξουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας ώστε στη συνέχεια η ΕΚΤ να ε­ντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Βέβαια το Βερολίνο διαμηνύει ότι τέτοια προοπτική δεν υπάρχει, ούτε κάποια άλλη που να φέρνει τη συζήτηση πιο μπροστά, όπως προαναφέρθηκε.
Η στρατηγική και το τάιμινγκ
Σε κάθε περίπτωση αν η λύση που θα πέσει στο τραπέζι του σημερινού Εurogroup δεν ικα­νοποιεί τα παραπάνω κριτήρια ο πρωθυπουρ­γός εισηγήθηκε στο Υπουργικό τη μετάθεση του θέματος στη σύνοδο κορυφής με το αιτιολογικό ότι το χρέος είναι μια δίκαιη όσο και αναγκαία διεκδίκηση και πως το τάιμινγκ πα­ραμένει σωστό. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκ­πρόσωπος σε συνέντευξή του μετέφερε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «θα είναι πολύ προτιμότερο να χαθούν πέντε ή έξι ημέρες από το Εurogroup μέχρι τη σύνοδο κο­ρυφής από το να μεταθέσουμε το πρόβλημα για αρκετούς μήνες μετά».
Στο Υπουργικό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός απέρριψε αιτιάσεις περί αυτοεγκλωβισμού - προερχόμενες από την αντιπολίτευση αλλά παρασκηνιακά φαίνεται να τίθενται και εσωτε­ρικά στην κυβερνητική παράταξη - στη διεκδί­κηση του χρέους.
Επίσης, στο ζήτημα τού αν το τάιμινγκ ήταν σωστό ή θα ήταν προτιμότερο το χρέος να διεκδικηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές ο πρω­θυπουργός είπε πως το τάιμινγκ είναι το καλύ­τερο για τη χώρα τα επτά χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρεθεί καλύτερο, διότι:
1. Η κυβέρνηση έχει το ηθικό πλεονέκτημα στον βαθμό που εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι είναι σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους.
2. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος, αλ­λά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών.
3. Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθ­μητο παράγοντα μπροστά μας.

4. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση α­νάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί, επομένως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!