EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Άρειος Πάγος: Στο «γύψο» και η επίσχεση εργασίας

Το δικαστήριο των αστών πάντοτε ήταν και παραμένει «τυφλό, εκλεπτυσμένο εργαλείο ανελέητης καταπίεσης των τάξεων που εκμεταλλεύονται, που περιφρουρεί τα συμφέροντα των παραλήδων». Αυτή η φράση του Λένιν, από ομιλία του, στο «Τρίτο Πανρώσικο συνέδριο των σοβιέτ», (Απαντα τ. 35, σελ. 270), αποτυπώνει με τον ευκρινέστερο τρόπο, το ρόλο των αστικών δικαστηρίων στο καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας.

Η νέα απόφαση του Αρείου Πάγου που ορίζει ότι η επίσχεση εργασίας των απλήρωτων εργαζομένων είναι «καταχρηστική» όταν «δεν υπάρχει χρονικά αξιόλογη καθυστέρηση της εκπληρώσεως των υποχρεώσεων του εργοδότη (…)», που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη», φανερώνει το βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα της αστική δικαιοσύνης. Έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που έκρινε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων «δε συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας».

Βάσει του σκεπτικού της νέα απόφασης, η επίσχεση εργασίας μπορεί να εκληφθεί από τον εργοδότη ως δήλωση πρόθεσης του εργαζόμενου να αποχωρήσει από την επιχείρηση, και ως εκ τούτου μπορεί να τον απολύσει!!!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 114/2017 απόφαση του Β2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου «…από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 5 παρ . 3 του ν. 2112/1920 και 173, 200 και 288 ΑΚ συνάγεται ότι σε περίπτωση αποχής του μισθωτού από την εργασία του, που δεν οφείλεται σε ασθένεια βραχείας διάρκειας ή λοχεία ή στην κατά το νόμο 3514/1928 στράτευσή του, αλλά σε άλλη αιτία, όπως σε επίσχεση της εργασίας του, το δικαστήριο, εκτιμώντας γενικά τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η αποχή, κρίνει σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη, αν η αποχή αυτή, κατά κρίση αντικειμενική, πρέπει να θεωρηθεί ως σιωπηρή δήλωση βούλησης του εργαζόμενου να λύσει τη σύμβαση εργασίας του, δηλαδή ως σιωπηρή εκ μέρους του καταγγελία αυτής, με όλες τις δυσμενείς γι’ αυτόν επιπτώσεις».

Πρόκειται για μια απόφαση κομμένη και ραμμένη στο μέτρα των αφεντικών. Ουσιαστικά αφαιρεί από τους εργαζομένους το δικαίωμα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αφού αυτό μπορεί να …ερμηνευτεί από τον εργοδότη ως πρόθεση του εργαζομένου να «λύσει τη σύμβαση εργασίας του»! Και απλήρωτος και δαρμένος δηλαδή.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου αφορούσε εργαζόμενη σε αλυσίδα κομμωτηρίων, η οποία προχώρησε μαζί με 8 συναδέλφους της σε επίσχεση εργασίας αφού ήταν για 4 μήνες απλήρωτοι. Μετά την ολοκλήρωση της επίσχεσης, η εργοδοσία έδιωξε την εργαζόμενη χωρίς αποζημίωση, με το «επιχείρημα» ότι κάνοντας επίσχεση εργασίας αποχώρησε …«οικειοθελώς»!

Μάλιστα οι καλοπληρωμένοι Ανώτατοι Δικαστές του Αρείου Πάγου, έκαναν ένα ακόμα βήμα παραπέρα και σε άλλο σημείο της απόφασης τους, καταστρατηγώντας πλήρως το δικαίωμα του εργαζομένου να προχωρήσει σε επίσχεση εργασία θεωρούν ότι είναι καταχρηστικό: «Όταν, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει χρονικά αξιόλογη καθυστέρηση της εκπληρώσεως των υποχρεώσεων του εργοδότη (όπως της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων μισθών) ή όταν η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη, αλλά σε απρόβλεπτες περιστάσεις ή αντιξοότητες ή σε πρόσκαιρη οικονομική δυσπραγία ή σε εξαιρετικά δυσμενείς γι’ αυτόν περιστάσεις ή όταν η επίσχεση προξενεί δυσβάσταχτη και δυσανάλογη ζημία στον εργοδότη, σε σχέση με το σκοπούμενο αποτέλεσμα ή όταν στρέφεται κατά αξιόπιστου και αξιόχρεου εργοδότη ή όταν αναφέρεται σε ασήμαντη αντιπαροχή του εργοδότη (ΑΠ 940/2015, 1248/2015, 790/2014, 1342/2014, 2094/2014, 1502/2010)».

Τι μας λένε λοιπόν οι δικαστές; Ο κάθε εργοδότης μπορεί να επικαλεστεί πρόσκαιρη οικονομική δυσπραγία και να αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Όμως αυτοί οφείλουν να «σεβαστούν» αυτή τη …δυσπραγία, να σκύψουν το κεφάλι και να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι! Αν σε διαφορετική περίπτωση αντιδράσουν και προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, ο εργοδότης έχει το νομικό δικαίωμα να εκλάβει την κίνηση αυτή, ως πρόθεση που στρέφεται εναντίον του και να τους απολύσει!

Στην Ελλάδα που πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως έξι μήνες, οι δικαστές του Αρείου Πάγου, δίνουν το δικαίωμα στα αφεντικά να τους απολύσουν, εφόσον κάποιοι από αυτούς διεκδικήσουν τα χρήματα τους!

Τόσο δίκαια… Τόσο ταξικά. Τόσο ξεδιάντροπα υπέρ των εργοδοτών. Υπέρ της τάξης τους, οι κ. δικαστές. Αυτό είναι το κράτος τους. Αυτή είναι δικαιοσύνη τους. Πάνω σε αυτά στηρίζεται η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η κερδοφορία του συστήματος τους. Όλα για τους παραλήδες λοιπόν.Στη δική μας πλευρά δεν μένει τίποτα άλλο. Εκτός από το να πιστέψουμε και να κάποια στιγμή να το κάνουμε πράξη: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά. Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»…πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σκάστε και δουλεύετε

Το Ευρωδικαστήριο ετοιμάζεται, τώρα, να καταργήσει και το δικαίωμα των εργαζομένων για ρεπό 1 μέρα τη βδομάδα, με τη θεσμοθέτηση 12 ημερών συνεχούς απασχόλησης!

«Ακόμη ένα χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα επιχειρεί να καταφέρει η ΕΕ, μέσω του Δικαστηρίου της, αυτήν τη φορά με την κατάργηση του σταθερού χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μετά την απόφασή του υπέρ των ομαδικών απολύσεων».

Το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», είναι πράγματι, αποκαλυπτικό, καθώς βγάζει στη φόρα τα βρώμικα σχέδια που απεργάζονται σε βάρος των εργαζομένων, το διευθυντήριο των Βρυξελλών (με τα επιμέρους θεσμικά της όργανα) από κοινού με τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εφαρμόζουν σαν «καλοί υπάλληλοι» κατά γράμμα τις αποφάσεις και άλλες κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ. Η έκδοση μιας τέτοιας απόφασης από το Ευρωδικαστήριο, θα καταργήσει πρακτικά κάθε έννοια σταθερού χρόνου εργασίας και θα ανοίξει, αντικειμενικά, το δρόμο για παραπέρα μειώσεις μισθών μέσω της περίφημης διευθέτησης και της κατάργησης των υπερωριών.

Τυχόν απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θα καταργεί το καθιερωμένο δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν ρεπό 7η μέρα μετά από 6 συνεχόμενες μέρες δουλειάς– επιτρέποντας έτσι στους εργοδότες να τους υποχρεώνουν σε συνεχή απασχόληση μέχρι και 12 μέρες- θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς. Η επιδιωκόμενη ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ μέσα από την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας, θα πλήξει σοβαρά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων (με νέα μείωση της αγοραστικής τους δύναμης) καθώς τις συνθήκες ασφάλειας στους τόπους δουλειάς (αύξηση εργατικών ατυχημάτων).

Το νέο αντεργατικό χτύπημα που σχεδιάζει η ΕΕ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με την «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» και τις «βέλτιστες πρακτικές» (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και κατώτατων μισθών- συντάξεων, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, κατάργηση 8ώρου κλπ). Δηλαδή με μέτρα, τα οποία συνθλίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με μακροχρόνιους αγώνες, σκληρές θυσίες και αίμα.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κερατάδες και … ζημιωμένοι

Κέρδη 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκομίζει το γερμανικό κράτος από τα δάνεια στην Ελλάδα, αλλά και τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ)  και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, αφού ανατρέπει τον ισχυρισμό της γερμανικής κυβέρνησης ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους. Ταυτοχρόνως δίνει ισχυρό πλήγμα στα περί «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρεται σε ένα έμβασμα ύψους 412 εκατομ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα, όπως προέβλεπε ο γερμανικός προϋπολογισμός του 2015 υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πληρωμή προς την Ελληνική Δημοκρατία». Ωστόσο, όπως σημειώνει η SZ, «τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στην Αθήνα. Και ως προς αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι. «H γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή την ώρα κανένα τέτοιο έμβασμα», έγραψε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα Προϋπολογισμού, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ».

Όπως διευκρινίζει η SZ, το εν λόγω ποσό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ποσού, «η ύπαρξη του οποίου μόνο σπανίως λαμβάνεται υπόψη στη Γερμανία: Πρόκειται για κέρδη από δάνεια και αγορές ομολόγων προς όφελος της Ελλάδας (σ.σ. για τη χρηματοδότηση της χώρας)». Το κέρδος ανέρχεται συνολικά σε 1,34 δις ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία που έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη διάθεση του κόμματος των Πρασίνων.

Όμως, από τα μνημονιακά δάνεια προς την Ελλάδα δεν βγαίνει κερδισμένη μόνο η Γερμανία, αλλά όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, στο μέτρο της συμμετοχής τους στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την αγορά ελληνικών ομολόγων. Για μεγάλες οικονομίες, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας, το ύψος των κερδών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και η μικρή και φτωχή Μάλτα κερδίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο .

Σημειώνουμε ότι αυτά τα ποσά είναι μικρό μέρος των συνολικών κερδών που αποκομίζουν οι δανειστές της Ελλάδας από την εφαρμογή των προγραμμάτων – μνημονίων, αφού αφορούν μόνο στο διάστημα 2010- 2016 και δεν συνυπολογίζονται τα κέρδη που προκύπτουν είτε από ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών, είτε από τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, είτε από τη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού.

Ειδικότερα για τη Γερμανία, θα πρέπει να συνυπολογίζονται ως κέρδη και τα ποσά που οφείλει στο ελληνικό κράτος για τις πολεμικές αποζημιώσεις και την κλοπή των αποθεματικών της Τράπεζας της Ελλάδος στην περίοδο της κατοχής. Ποσά τα οποία, η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να διεκδικήσει.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα περί θυσιών των υπολοίπων εταίρων για τη σωτηρία της Ελλάδας είναι ένας μύθος που συντηρείται είτε για εσωτερική κατανάλωση στις χώρες των δανειστών, είτε για την δικαιολόγηση των σκληρών μνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αυτός ο μύθος παρουσιάζεται κατά καιρούς με τον πιο προκλητικό και χυδαίο τρόπο, όπως, πριν λίγους μήνες από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούντ Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Αλλά) και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια»!

Με πιο κομψό τρόπο, αλλά στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι οι Έλληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις από ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες»

Υπάρχουν, βεβαίως, δεκάδες παρόμοιες δηλώσεις κρατικών, ή κοινοτικών αξιωματούχων, με προφανή σκοπιμότητα, να δικαιολογήσουν τις πολιτικές λιτότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν ονόματι της «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα, φθάνοντας στο σημείο να επιρρίπτουν την ευθύνη στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Τα νεώτερα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε όσα κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστά, όπως τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, τον Αύγουστο του 2013 , σύμφωνα με τα οποία, τα κρατικά θησαυροφυλάκια στο Βερολίνο από το 2010 ως το 2014, μόνο, γέμισαν και θα γέμιζαν με επιπλέον έσοδα 40,9 δις ευρώ, επειδή η Γερμανία δανειζόταν με χαμηλά επιτόκια. Μάλιστα, η σχετική εγγραφή στον προϋπολογισμό είχε τον τίτλο «διαφορά επιτοκίων» και υπολογιζόταν κατ’ έτος από 8 ως 17 δις ευρώ.

Τα παραπάνω έρχονται να υπογραμμίσουν την υποκρισία και τον κυνισμό εκείνων που μιλούν για «αλληλεγγύη», την ώρα που αποκομίζουν τεράστια κέρδη, βγαλμένα από τη δυστυχία και την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και αλλού. Όπως του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» είπε: «Σέβομαι την κυριαρχία της Ελλάδας. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας και εμείς την παρέχουμε. Έζησα για αυτό αρκετές επικριτικές συζητήσεις με τους πολίτες στη χώρα μου, στο κόμμα μου, στη Βουλή. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη για το κοινό μας συμφέρον, διαφορετικά δεν μπορεί να επιτύχει συνολικά η Ευρώπη. Οι ισχυρότεροι πρέπει να βοηθούν τους ασθενέστερους. Αλλά οι ασθενέστεροι πρέπει φυσικά οι ίδιοι να εργάζονται για την εξάλειψη των αιτίων που τους έφεραν τώρα σε αυτή τη θέση».

Θα ήταν όμως λάθος να επιρρίπτουμε στον Σόιμπλε, τον Ντάισελμπλουμ και γενικότερα στους εκπροσώπους των δανειστών τις ευθύνες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες συνυπέγραψαν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν τα εξοντωτικά προγράμματα των μνημονίων, εξυμνώντας την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και με δηλώσεις ευγνωμοσύνης για τους δανειστές- ευεργέτες. Αποδεχόμενες και όλες τις αιτιάσεις που προσβάλλουν βάναυσα τους Έλληνες εργαζόμενους.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από τα πεντοζάλια στα… αριστεροσάλια

Νίκος Μπογιόπουλος

Βγήκαμε στις αγορές, αδέρφια! «Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές δονήστε σύγκορμα τη χώρα πέρα ως πέρα…». 

Ντυθείτε, στολιστείτε, γλεντοκοπήστε. Πατριώτες, βγήκαμε στις αγορές! Για να πάρουμε δάνεια. Δάνεια… Σαν αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ… Σαν αυτά που άλλοι τα τρώνε κι άλλοι τα πληρώνουν!

Οτι αυτές οι αγορές είναι οι ίδιες που μας «δάνειζαν» τόσα χρόνια και μας έπιναν το αίμα, ότι σε αυτές τις αγορές είναι που ως λαός έχουμε καταβάλει εκατοντάδες δισ. ευρώ σε τοκογλυφικά, ότι αυτές οι αγορές είναι που λένε ότι το χρέος της Ελλάδας απέναντί τους , μετά από τόσες θυσίες και τόση δυστυχία, αντί να μειώνεται μεγαλώνει και ανέρχεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ της χώρας,αυτά είναι λεπτομέρειες… 

Σημασία έχει ότι ο Τσίπρας, ο «αριστερός» λαουτιέρης, μας έβγαλε στις αγορές, χορεύοντας επικοινωνιακό πεντοζάλι πάνω στις πλάτες μας. Γλεντήστε! 

Αυτές οι αγορές είναι στις οποίες βασιλεύουν τα «αρπακτικά» τύπου «Γκόλντμαν Σακς». Τα ευαγή ιδρύματα τύπου ΔΝΤ. Οι τραπεζες τύπου «Ντόιτσε Μπανκ». Και οι πολυεθνικές τύπου «Ζήμενς»… Αλλά μην ακούτε τις μεμψιμοιρίες. Βγήκαμε στις αγορές, παιδιά. Ευτυχείτε! 

Αυτές οι αγορές είναι που δημιούργησαν τις «φούσκες», τα «παράγωγα», τα ομόλογα που επί χρόνια σκάνε στα κεφάλια του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου. 

Αυτές οι αγορές είναι που στον κόσμο τους πεθαίνουν από ασιτία 50.000 άνθρωποι την ημέρα. Αυτές οι αγορές είναι τόσο σάπιες που στην παγκόσμια Δανιμαρκία τους πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τόσα εισοδήματα όσα αθροίζουν οκτώ μόλις Κροίσοι των αγορών. 

Στον κόσμο των αγορών είναι που η «δημοκρατία» κόβεται και ράβεται στα μέτρα των Αμερικανικών και Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών. Για τον έλεγχο, την διεύρυνση και την κατάκτηση αυτών των αγορών είναι που διεξάγονται από «χριστιανικές σταυροφορίες» μέχρι «προληπτικοί βομβαρδισμοί». 

Σε αυτές τις αγορές είναι
 που οι υπερδισεκατομμυριούχοι – μέσα στα χρόνια της κρίσης και της ανθρωπιστικής καταστροφής – έχουν 4πλασιάσει τα πλούτη τους. Σε αυτές τις αγορές είναι που η Υγεία, η Παιδεία, η στέγη, το νερό, το ηλεκτρικό, η θέρμανση είναι εμπορεύματα που απευθύνονται μόνο σε όποιον έχει να τα πληρώσει. 

Αυτές οι αγορές είναι που θεωρούν τον ίδιο τον άνθρωπο εμπόρευμα.
 Που άλλοτε τον αγοράζουν και τον πουλάνε σαν δούλο και άλλοτε τον αφήνουν στοιβαγμένο στην αποθήκη των ανέργων. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί αγοράσει τίποτα από όλα αυτά που ο ίδιος δημιουργεί και παράγει. 

Στις αγορές, έλεγε πριν από 3 αιώνες ο «πατέρας του καπιταλισμού», ο Ανταμ Σμιθ, έρχεται κάποια στιγμή η «αόρατος χειρ» και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Διορθώνει τις αδικίες. Εξασφαλίζει ισορροπίες. Τιθασεύει την ακρίβεια. Επιφέρει ικανοποίηση των αναγκών. 

Αλλά ξέρετε ένα μυστικό;
 Η «αόρατος χειρ» είναι πραγματικά… αόρατη. Και είναι αόρατη για έναν πολύ, πάρα πολύ απλό λόγο: Διότι δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι η «σιδερένια φτέρνα» ενός συστήματος που στις αγορές του επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, το «δίκαιο» του ισχυρού. Θριαμβεύει ο κανόνας «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Στη σημαία των αγορών τους ένα σύνθημα ισχύει: «Ο θάνατός σου η ζωή μου». Στο ευαγγέλιο των αγορών τους η πιο άγια γραφή είναι τούτη: 
«Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι». 

Κυρίες και κύριοι:
 Εσείς που δεν έχετε τρύπιο ευρώ για να πάτε στην λαϊκή αγορά. Εσείς που βλέπετε συνανθρώπους μας να ψάχνουν ένα κομμάτι ψωμί στους σκουπιδοτενεκέδες της αγοράς. Εσείς που η αγορά φροντίζει να σιτίζεστε με ληγμένα τρόφιμα. Εσείς που τα παιδιά σας περισσεύουν για την «αγορά εργασίας». Εσείς που ό,τι αγοράσατε και αποκτήσατε με κόπο, από σπίτι μέχρι χρυσή βέρα, κληθήκατε να το καταθέσετε στον οικείο οίκο πλειστηριασμών της αγοράς, από τράπεζα μέχρι ενεχειροδανειστήριο. Εσείς που μετράτε τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Εσεις που τον τόπο σας, από δημόσιες εκτάσεις μέχρι δημόσιες επιχειρήσεις, από Ελληνικό μέχρι δημόσιους δρόμους, από ΟΤΕ μέχρι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, από δημόσια νοσοκομεία μέχρι λιμάνια και αεροδρόμια, τα ρημάζουν, τα ξεπουλάνε και τα διαλύουν – μέσω των αγορών, φυσικά – πανηγυρίστε! Βγήκαμε στις αγορές! 

Αλλά, οι σάλιαγκες της αγοραίας προπαγάνδας, αυτοί που πριν από τρία χρόνια απήγγειλαν το ποίημα του Στουρνάρα και σήμερα απαγγέλλουν το ποίημα του Τσακαλώτου, παρότι είναι ήδη απασχολημένα με τα προεόρτια των προεκλογικών πυροτεχνημάτων που στη συνέχεια θα φουντώσουν, ας μας εξηγήσουν: 

Η Ελλάδα που βρέθηκε «εκτός αγορών», χρεοκόπησε, ναι ή όχι, μετά από τη μακρά θητεία της ως πειθήνιος μαθητής «εντός των αγορών»;
 
  


πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γιατί δεν ρωτούν το λαλίστατο Βαρουφάκη κι αναμένουν απαντήσεις από τον Πινόκιο;

Βγαίνει ένας υπουργός σου και σε κάνει ρόμπα… Ξεφτίλα στην κυριολεξία κι όχι σε πολιτικά ζητήματα…

Εσύ αντί απαντήσεων του ανταποδίδεις, δήθεν ειρωνικά με ευχές: Ο Τσίπρας για τον Βαρουφάκη: Θέλω να ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του

Όμως, γιατί δεν απευθύνουν τα ΜΜΕ κι οι «δημοσιογράφοι» ορισμένα απλά ερωτήματα στον…

απόφοιτο Μαθηματικής σχολής Βαρουφάκη;
Όπως;
– Έγραφε στις συνεντεύξεις του Τσίπρα προς τα διεθνή ΜΜΕ, ή όχι; Κι αν όχι πως ολόκληρες προτάσεις, φράσεις είναι από κείμενα του Βαρουφάκη;
– Ανέλαβε, πρότεινε κι εμπνεύστηκε και κυρίως οργάνωσε ο Βαρουφάκης το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ (στη «λογική» αν δεν πάρεις το οκ από εκεί, δεν βλέπεις πρωθυπουργία) και ήταν -ΠΑΝΤΑ σε αγαστή συνεργασία με τη μαριονέτα Τσίπρα- ο σύνδεσμος με Τέξας, ινστιτούτο Levy, εβραϊκό κογκρέσο ΗΠΑ;
– Για το οριστικό οκ του υπέρ-εθνικού κεφαλαίου και την πιστοποίηση της πλήρους υποταγής του Τσίπρα στα αφεντικά, ήταν ή δεν ήταν ο Βαρουφάκης που κατόρθωσε να κλείσει τη θέση μαθητευόμενου του Τσίπρα στο Κόμο; (μιλάμε για τι ίδρυμα Ambrosetti, όπου ο Βαρουφάκης δεν πάει ως μαθητής -όπως ο Τσίπρας-, αλλά ως εισηγητής και δάσκαλος…).
Τώρα τι παιχνίδι παίζουν τα δύο αυτά ανδρείκελα της κομπραδόρικης πολιτικής μας σκηνής, θα το δούμε να εξελίσσεται… Πάντως κι οι δυο τους έχουν το ίδιο αφεντικό και το παιχνίδι είναι σικέ…πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εννέα υπάλληλοι της Γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πως απέκτησαν μεγάλη περιουσία

Εννέα υπάλληλοι της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και νυν Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) βρέθηκαν με μη δικαιολογημένη προέλευση περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο των ελέγχων περιουσιακής κατάστασης «Πόθεν Έσχες» που διενεργεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Αυτό ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Για το χρονικό διάστημα από 01/04/2016 έως 27/07/2017 ολοκληρώθηκαν συνολικά 188 στοχευμένοι έλεγχοι Πόθεν Εσχες.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις των 9 υπαλλήλων με μη δικαιολογημένη προέλευση περιουσιακών στοιχείων και τα σχετικά πορίσματα στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταταλογισμό υπέρ του Δημοσίου και στον Εισαγγελέα για ποινική αξιολόγηση:
- ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 577.000 ευρώ, (στοχευόμενος έλεγχος)
- ένας υπάλληλος (εφοριακός) μαζί με τη σύζυγο του - υπάλληλο εφοριακό, με απόκλιση 568.000 ευρώ, (εντολή ολοκλήρωσης της Δ/νσης Επιθ/σης Υπηρεσιών)
- ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 167.000 ευρώ, (πορισματική έκθεση)
- ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 78.000 ευρώ, (στοχευόμενος έλεγχος)
- ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 58.000 ευρώ, (από καταγγελία)
- ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 57.000 ευρώ, (από καταγγελία)
- ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 55.000 ευρώ, (εισαγγελική παραγγελία)
- ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 24.000 ευρώ, (από καταγγελία)


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόρισμα-βόμβα για 1.000 παράνομες επικουρικές και εφάπαξ

Σκάνδαλο μεγατόνων για επικουρικές συντάξεις που βγήκαν παράνομα και αφορούν σε περίπου 900 με 1.000 αποφάσεις για αιτήσεις μετά την 1/1/2015, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο τρόπος υπολογισμού και οι δείκτες θνησιμότητας που προβλέπει ο νόμος, αποκαλύπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο σε εμπιστευτικό πόρισμα του ΕΤΕΑ, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.
Εκτός σειράς
Το πόρισμα υπογράφεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου και αναφέρεται σε περίπου 900 με 1.000 αποφάσεις στις οποίες ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο (που σημαίνει ότι στο σύνολό τους μπορεί να είναι περισσότεροι) αποδείχτηκε ότι εκδόθηκαν κατά παρέκκλιση του νόμου, γιατί αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015 οι οποίες έχουν παγώσει γιατί το ΕΤΕΑ, το υπουργείο Εργασίας αλλά και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αδυνατούν να καθορίσουν τις παραμέτρους του νέου μαθηματικού τύπου (τις λεγόμενες «ράντες» με πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι αναλογιστές) για να βγουν και τα ανάλογα ποσά!
Παρότι λοιπόν ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) δεν εφαρμόζεται στο άρθρο 96 για τις επικουρικές με αίτηση μετά το 2015, συνέβη… το θαύμα στο ΕΤΕΑ και βγήκαν συντάξεις με αίτηση μετά το 2015, που δεν μπορούν να εκδοθούν!
Οι συντάξεις που βγήκαν είναι παράνομες και μάλιστα βγήκαν εκτός σειράς από τη λίστα αναμονής στην οποία αθροίζονται αυτή τη στιγμή 126.022 ασφαλισμένοι, οι οποίοι προηγούνται, γιατί έχουν κάνει αίτηση μέχρι 31/12/2014 και οι συντάξεις τους βγαίνουν με τον παλιό τρόπο και όχι με το νέο σύστημα.
Επιβεβαίωση
Το θέμα για τις παράνομες επικουρικές με αίτηση και έναρξη πληρωμής μέσα στο 2015 αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 16 Ιουλίου, δημοσιεύοντας αδιάσειστα ντοκουμέντα για τις παράνομες αποφάσεις συνταξιοδότησης, με την ημερομηνία αίτησης που ήταν μετά την 1/1/2015 αλλά και με την ημερομηνία έναρξης πληρωμής και των αναδρομικών που ήταν σε άλλες από τον Απρίλιο και σε άλλες από τον Αύγουστο του 2015!
Το πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος είναι όχι μόνον η πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ και της εμπεριστατωμένης έρευνας που έγινε για να βγουν στο φώς τα ντοκουμέντα και να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τα φαινόμενα «παράγκας» σε ένα δημόσιο ταμείο, αλλά στοιχειοθετεί τις υποψίες ακόμη και περί σκανδάλου, που θα πρέπει να ερευνηθεί από εισαγγελέα.
Το περιεχόμενο του εμπιστευτικού πορίσματος του ΕΤΕΑ για τις συντάξεις, που βγήκαν με αίτηση μετά την 1/1/2015, χωρίς να υπάρχει εφαρμογή νόμου, αναφέρει στο διά ταύτα τα εξής:
* Να ανακληθούν τελείως όσες επικουρικές έχουν έναρξη καταβολής μαζί με κύρια από 1/1/2015. Η διοίκηση του ΕΤΕΑ, δηλαδή ο κ. Καποτάς, θα πρέπει να διατάξει τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ να διακόψουν την καταβολή 1.000 και πλέον επικουρικών άμεσα. 
Τι γίνεται όμως με τα αναδρομικά που πληρώθηκαν και φτάνουν στις 3.070 ευρώ; Θα ζητήσει ο κ. Καποτάς πίσω τα χρήματα που πλήρωσε το Ταμείο με δική του υπογραφή;
* Να αναθεωρηθούν όσες επικουρικές έχουν ημερομηνία αίτησης και έναρξη καταβολής σύνταξης μετά την 1/1/2015, πλην των περιπτώσεων που αφορούν επικουρικές λόγω θανάτου συνταξιούχου ο οποίος όμως έπαιρνε επικουρική πριν από το 2015.
* Να αναθεωρηθούν όλες οι επικουρικές που βγήκαν και πληρώθηκαν με αίτηση μετά την 1/1/2015, για συνταξιούχους που είχαν ήδη κάνει αίτηση ή έπαιρναν κύρια σύνταξη πριν από το 2015.
«Πακέτο»
Το κλειδί στις αποφάσεις αυτές, που είναι κοντά στις 1.000, σύμφωνα με το δειγματοληπτικό υπηρεσιακό έλεγχο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΑΔΚΥ, που εξέδωσε περί τις 300 εκτός σειράς επικουρικές συντάξεις, μόλις βγει η επικουρική, καταβάλλεται ταυτόχρονα και το εφάπαξ, επίσης εκτός λίστας αναμονής!
Συνέβη λοιπόν να βγουν αποφάσεις επικουρικής σύνταξης με αίτηση μετά την 1/1/2015 που είναι παράνομες και ταυτόχρονα να βγουν και οι αποφάσεις πληρωμής του εφάπαξ, επειδή έτσι λέει το καταστατικό του ΤΑΔΚΥ!
Το νέο στοιχείο είναι δηλαδή ότι από τους 1.000 «τυχερούς» ως τώρα που πήραν επικουρική, οι περίπου 300 εξ αυτών προερχόμενοι από το ΤΑΔΚΥ πήραν μαζί και το εφάπαξ κατά προτεραιότητα! Πέρασαν δηλαδή 126.022 ασφαλισμένους που περιμένουν την επικουρική με αίτηση ακόμη και από το 2013 και πήραν πιο γρήγορα και το εφάπαξ από το παράθυρο, αφήνοντας πίσω κάπου 63.000 δικαιούχους που το περιμένουν μαζί με την επικουρική από το 2014!
Στο πόρισμα επιχειρείται να αποδοθούν και ευθύνες σε υπαλλήλους που έβγαλαν τις επικουρικές, με την παρατήρηση ότι «καμία από τις αποφάσεις που ελέγχθηκαν δεν έχει τον όρο της επιφύλαξης», επειδή δεν λειτουργεί ο νόμος.
Πανικός
Η αποκάλυψη του θέματος από τον Ελεύθερο Τύπο έφερε πανικό στη διοίκηση του ΕΤΕΑ, ενώ το υπουργείο Εργασίας τηρεί αιδήμονα, ως και ένοχη σιωπή, για τις διαστάσεις που παίρνει η υπόθεση μετά και το πόρισμα-βόμβα. Ο πανικός της διοίκησης έφτασε σε σημείο να εγκαλεί στελέχη με μακρά και πολύχρονη θητεία (πέραν των 35 ετών) στα ασφαλιστικά ταμεία και να τα προειδοποιεί με κυρώσεις, επειδή έχουν την τόλμη να εκφράζουν δημόσιο λόγο για όσα συμβαίνουν σε ένα Ταμείο που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως η «παράγκα» του ασφαλιστικού συστήματος.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καρκίνος των όρχεων: Κλειδί η έγκαιρη ανίχνευση – Πώς γίνεται η κρίσιμη αυτοεξέταση

Η έγκαιρη ανίχνευση και εκκίνηση θεραπείας του καρκίνου των όρχεων είναι το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας.
 
Ωστόσο, ο καρκίνος των όρχεων δεν αντιμετωπίζεται όσο σοβαρά θα έπρεπε από την πλειοψηφία ταν αντρών. 
 
Και αυτό επειδή ακόμα και αν αισθανθούν κάτι το μη φυσιολογικό σε έναν όρχι τους, δεν πηγαίνουν άμεσα στον γιατρό τους, παρά περιμένουν να δουν αν θα αλλάξει κάτι “τις επόμενες εβδομάδες”. Αυτό είναι μεγάλο λάθος!
 
Όταν ο καρκίνος των όρχεων διαγνωστεί εγκαίρως, δηλαδή όταν εξακολουθεί να περιορίζεται μέσα στον όρχι, το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης είναι 99%!
 
Σύμφωνα με τον δρ Jay Raman, επικεφαλής του τμήματος ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Penn State, αυτή η αντρική συμπεριφορά «είναι μέρος της στάσης του άντρα όπου “δεν τον αγγίζει τίποτα” και “νιώθει άτρωτος”. Ότι “όλα είναι μια χαρά”. Προσθέστε κιόλας ότι το πρόβλημα είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή και αυτό τους δημιουργεί επιπλέον άγχος να το κοινοποιήσουν και να το μοιραστούν ακόμα και σε ιδιαίτερο επίπεδο με τον προσωπικό τους γιατρό».
 
Ο καρκίνος των όρχεων είναι επίσης ένας φόβος για πολλούς άνδρες που μαθαίνουν ότι η χειρουργική αφαίρεση του όρχεως είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευθούν. Έτσι περιμένουν να δούμε αν θα γίνει καλύτερα από μόνο του το πρόβλημα, προτού πάνε σε κάποιον γιατρό.
 
Όλοι οι άνδρες θα πρέπει να ξέρουν πώς γίνεται και να κάνουν μια αυτοεξέταση των όρχεων τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.
 
Πώς να κάνετε σωστά την αυτοεξέταση

Η καλύτερη στιγμή για να κάνει την αυτοεξέταση είναι κατά τη διάρκεια ή μετά το μπάνιο ή το ντους, όταν το δέρμα του οσχέου είναι πιο χαλαρό.
 
  • Κρατήστε το πέος σας με το ένα χέρι για να μην σας εμποδίζει και με το άλλο χέρι ψηλαφήστε τον κάθε όρχι ξεχωριστά.
  • Κρατήστε τον όρχι ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δύο επόμενα δάχτυλα του χεριού σας και κυλήστε το απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
  • Έχετε το νου σας και προσπαθήστε να αισθανθείτε τυχόν σκληρά εξογκώματα ή λεία στρογγυλεμένα εξογκώματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, ή τη συνοχή των όρχεων.
  • Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο, και ο ένας να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλο. 
  • Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι κάθε φυσιολογικός όρχις έχει ένα μικρό, σπειροειδή σωλήνα (επιδιδυμίτιδα) που μπορεί να τον αισθανθείτε σαν ένα μικρό εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά του όρχεως.
  • Επίσης, οι όρχεις έχουν αιμοφόρα αγγεία, υποστηρικτικούς ιστούς και σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα.
  • Μερικοί άνδρες μπορεί να μπερδεύουν αυτά τα εξογκώματα με επικίνδυνους όγκους. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, ρωτήστε το γιατρό σας.
 
Ένας όρχις μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος για πολλούς άλλους λόγους εκτός από τον καρκίνο. Άλλα μη-καρκινικά προβλήματα, όπως η υδροκήλη και η κιρσοκήλη, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν οιδήματα ή εξογκώματα γύρω από έναν όρχι. Είναι εύκολο να συγχέουν οι άνδρες αυτά με έναν όγκο. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε και πάλι το γιατρό σας.
 
Συν τω χρόνω θα μάθετε τι είναι φυσιολογικό για σας, όταν ψηλαφίζετε τους όρχεις σας και σταδιακά θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε αν και πότε κάτι είναι διαφορετικό.
 Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η υποδοχή προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους μπορεί να θεωρηθεί «παράνομη διάβαση συνόρων»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι η έννοια της "παράνομης διάβασης συνόρων" καλύπτει και την περίπτωση στην οποία κράτος-μέλος κάνει δεκτούς στην επικράτειά του πολίτες χώρας εκτός ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους.

Επομένως, σημειώνει το ευρωδικαστήριο, δεν μπορεί να απαλλάσσεται από την ευθύνη για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας το κράτος-μέλος που αποφάσισε, για ανθρωπιστικούς λόγους, να επιτρέψει την είσοδο στην επικράτειά του σε πολίτες χώρας εκτός ΕΕ οι οποίοι δεν διαθέτουν θεώρηση και δεν έχουν τύχει απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Το ιστορικό της υπόθεσης αυτής έχει ως εξής:

Το 2016, ένας Σύρος και τα μέλη δύο αφγανικών οικογενειών διέβησαν τα σύνορα μεταξύ Κροατίας και Σερβίας, παρότι δεν διέθεταν την κατάλληλη θεώρηση. Οι κροατικές αρχές οργάνωσαν τη μεταφορά των προσώπων αυτών έως τα κροατο-σλοβενικά σύνορα με σκοπό να τα βοηθήσουν να μεταβούν σε άλλα κράτη-μέλη προκειμένου να υποβάλουν εκεί αιτήσεις διεθνούς προστασίας.

Ο Σύρος υπέβαλε στη συνέχεια τέτοια αίτηση στη Σλοβενία, ενώ τα μέλη των αφγανικών οικογενειών έπραξαν το ίδιο στην Αυστρία. Εντούτοις, τόσο η Σλοβενία όσο και η Αυστρία έκριναν ότι, στο μέτρο που οι αιτούντες είχαν εισέλθει παράνομα στην Κροατία, κατά τον κανονισμό Δουβλίνο III, αρμόδιες για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας των προσώπων αυτών ήταν οι αρχές του κράτους μέλους αυτού.

Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα προσέβαλαν δικαστικώς τις αντίστοιχες αποφάσεις των σλοβενικών και των αυστριακών αρχών, προβάλλοντας ότι η είσοδός τους στην Κροατία δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη και ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙII, αρμόδιες για την εξέταση των αιτήσεών τους είναι επομένως οι σλοβενικές και οι αυστριακές αρχές.

Με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα επί του θέματος, για το οποίο του υπεβλήθη προδικαστική ερώτημα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημειώνει ότι η ανάληψη των εν λόγω πολιτών χωρών εκτός ΕΕ μπορεί να διευκολυνθεί από την εκ μέρους άλλων κρατών μελών άσκηση, μονομερώς ή συντονισμένα σε πνεύμα αλληλεγγύης, της "ρήτρας κυριαρχίας", η οποία τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίσουν να εξετάσουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας που τους υποβλήθηκαν, ακόμη και αν δεν είναι αρμόδια να προβούν στην εξέταση αυτή βάσει των κριτηρίων του κανονισμού Δουβλίνο III.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Κροατία είναι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας των προσώπων που διέβησαν τα σύνορά της μαζικά κατά τη μεταναστευτική κρίση των ετών 2015-2016, κρίνοντας ότι τα πρόσωπα αυτά πρέπει να θεωρηθεί ότι διέβησαν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Κροατίας κατά την έννοια του κανονισμού Δουβλίνο III.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΔΝΤ και Βελκουλέσκου καλούν Τσίπρα: Κόψε συντάξεις, αύξησε φόρους

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙ «ΦΟΥΛ ΑΤΖΕΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ»

Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις και περαιτέρω αύξηση της φορολογίας αξιώνει η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται εν όψει της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ξεκινάει το φθινόπωρο.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η κυρία Βελκουλέσκου εκτιμά πως πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί η δαπάνη για τις συντάξεις.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος του Ταμείου επισημαίνει ότι «οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις», ενώ, παράλληλα, σημειώνει πως «το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».
«Παρά τους διάφορους γύρους μεταρρυθμίσεων, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο και μη προσιτό, καθώς οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τα προσφάτως νομοθετημένα συνταξιοδοτικά μέτρα συμβάλλουν στη συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μεσοπρόθεσμα. Το σημαντικότερο, βοηθούν στον επιμερισμό της προσαρμογής μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων, προστατεύοντας παράλληλα εκείνους με χαμηλές συντάξεις. Η μεταρρύθμιση προωθεί έτσι τη δικαιοσύνη τόσο μεταξύ όσο και εντός των γενεών», επισημαίνει η ίδια.
Και συνεχίζει: «Το τρέχον πρόγραμμα επικεντρώνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τη διευκόλυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών – οι οποίοι πλέον έχουν φτάσει σε επίπεδα που εμποδίζουν τις επενδύσεις – καθώς και στην ανακατανομή των δαπανών προς καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα. Επιπλέον, οι αρχές θα επανεξετάσουν και θα καταστήσουν αυστηρότερους τους κανόνες για την προσωρινή απασχόληση στη δημόσια διοίκηση, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα προστατευτούν τα οφέλη που με κόπο αποκομίστηκαν από τους κανόνες για τις αποχωρήσεις. Μεσοπρόθεσμα, οι αρχές θα πρέπει να επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις με πρόσθετες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της».

Τι λέει για την ποσοτική χαλάρωση (QE)

Στην ίδια συνέντευξη, η κυρία Βελκουλέσκου απορρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Λέει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ: «Έγκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει για την πρόσβαση στο QE. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η πρόσβαση στο QE θα μπορούσε να είναι επωφελής για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης, δεν είναι ουσιώδης για τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τελικά, το κρίσιμο για τη διατήρηση της πρόσβασης στην αγορά είναι η σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και η επίσημη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους».


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!