07/31/17
Ένας φίλος μου γράφει: «Ίσοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Μόνο ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν πρέπει ο πλούτος να ελέγχει το πολίτευμα. Είναι άλλο πράγμα το πολίτευμα και άλλο το οικονομικό σύστημα. Μπορούμε να έχουμε δημοκρατία με σοσιαλισμό, μπορούμε και με καπιταλισμό. Το θέμα είναι ποιος βάζει τους κανόνες (νόμους). Οι λίγοι ή οι πολλοί, τα υπόλοιπα είναι ανοησίες».

Προσωπικά συμφωνώ. Σήμερα δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά. Ο πλούτος, που έχει  συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων, δίνει πλέον τη δύναμη σ’ αυτούς τους λίγους να θέτουν τους κανόνες του παιχνιδιού που λέγεται ανθρώπινος βίος.

Όπως αντιλαμβάνεται όμως κάθε εχέφρων άνθρωπος, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ενώ, οι εξελίξεις τρέχουν σε όλους τους τομείς, εντούτοις το πολίτευμα, της δήθεν αντιπροσώπευσης του λαού, έχει μείνει στην εποχή της Αναγέννησης και του ανερχόμενου αστισμού.

Και μόνο ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν αυτή την κατάσταση και αυτό το απαρχαιωμένο πολίτευμα, που δεν μπορεί να προστατέψει όχι μόνο ανθρώπους αλλά ολόκληρα κράτη πλέον. Και μόνο ότι διαβάζονται αυτές οι γραμμές αυτή τη στιγμή, έχει ήδη τεθεί το σπέρμα της αλλαγής.

Πέτρος Χασάπης

πηγηΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Την λειτουργία νέων διοδίων στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο Χαλικίου, κοντά στο Μεσολόγγι, ανακοίνωσε σήμερα η «Νέα Οδός».

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τα τελευταία 14 χιλιόμετρα της «Ιονίας Οδού» από την Πέρδικα Ιωαννίνων, έως και τον ανισόπεδο κόμβο της «Εγνατίας οδού», θα παραδοθούν σε κυκλοφορία την Πέμπτη 3 Αυγούστου.

Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 1 Αυγούστου προς Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα ξεκινήσει η λειτουργία των σταθμών διοδίων στον μετωπικό σταθμό Κλόκοβας και στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων, στον ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου.

Όπως ανακοινώθηκε, οι τιμές που θα ισχύσουν στον μετωπικό σταθμό της Κλόκοβας είναι οι ακόλουθες:

*Δίκυκλα και τρίκυκλα 1,60 ευρώ.

*ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,95 ευρώ.

*Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 7,45 ευρώ.

*Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 10,40 ευρώ.

Στους πλευρικούς σταθμούς στο Μεσολόγγι οι τιμές θα είναι οι εξής:

*Δίκυκλα και τρίκυκλα 0,85 ευρώ.

*ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 1,25 ευρώ.

*Φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες 3,10 ευρώ.

*Φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 4,40 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Νέα Οδό» η τιμή διοδίου τέλους καθορίζεται ως εξής:

• Σε κάθε μετωπικό σταθμό βάσει του συνολικού μήκους της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός.

• Στους πλευρικούς σταθμούς εξόδου, βάσει του μήκους από την αρχή της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός μέχρι το σταθμό.

• Στους πλευρικούς σταθμούς εισόδου βάσει του μήκους από το σταθμό έως το τέλος της ζώνης στην οποία αυτός ανήκει.

Έτσι, όσον αφορά στην πληρωμή διοδίων, η «Νέα Οδός» διευκρινίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε μετωπικό σταθμό να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι». Αντιστοίχως, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε πλευρικό σταθμό να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης στο ίδιο ταξίδι».

Σύμφωνα με την «Νέα Οδό», «οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στη διαδρομή από το Αντίρριο, έως τα Ιωάννινα θα είναι στην παρούσα φάση αυτοί της Κλόκοβας και του Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι δύο από τις συνολικά τέσσερις ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου». Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την «Νέα Οδό», «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών διοδίων στο Μενίδι και στο Τέροβο και των πλευρικών σταθμών στην Γαβρολίμνη, στην 'Αρτα και στον Γοργόμυλο».πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Αλγεινές εντυπώσεις αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση που κράτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των εργοδοτικών σωματείων στις εταιρείες PFIC LTD, Centrofaro και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Πρόκειται για τις εταιρείες οι οποίες πριν από μερικούς μήνες εμφανίστηκαν μαζί με κάποιες άλλες μυστηριωδώς στην Καβάλα και σταδιακά απορρόφησαν την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους από την ELFE SA (πρώην ΒΦΛ). Όχι όμως και τα χρέη της ύψους 236 εκατ. ευρώ της μητρικής εταιρείας τα οποία και παρέμειναν σε πιστωτές και Δημόσιο. Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει σε παλιότερο δημοσίευμα το «Documento» ορισμένες από τις εταιρείες εμφάνιζαν κοινή διεύθυνση με παλιότερα νομικά πρόσωπα που ανήκαν στον όμιλο Λαυρεντιάδη ενώ συνδέονταν και μεταξύ τους.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως φαίνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία συναντήθηκε με τους εργαζομένους των διαδόχων αυτών εταιρειών, όχι όμως και με τους απολυμένους εργαζομένους της ELFE SA.

Πρόκειται για τους 200 εργαζόμενους οι οποίοι απολύθηκαν από τη μητρική εταιρεία εκ των οποίων οι 56 δικαιώθηκαν πριν από μερικές μέρες στα Δικαστήρια. Συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας εξέδωσε την υπ/ αριθμόν 150/2017 απόφαση. Σύμφωνα με αυτή το καθεστώς της διαθεσιμότητας στο οποία αρχικά είχαν μπει οι εργαζόμενοι κρίνεται άκυρο, ενώ παράλληλα κρίθηκαν και καταχρηστικές οι απολύσεις που έγιναν με την προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος εργαζομένων. Επίσης το Δικαστήριο διέταξε την καταβολή μισθών υπερημερίας και νομίμων αποζημιώσεων αλλά και 1.500 ευρώ στον κάθε απολυμένο για ηθική βλάβη. Πρόκειται για την πρώτη δικαίωση των απολυμένων εργαζομένων από την ελληνική Δικαιοσύνη ενώ εκκρεμούν ακόμη δύο αγωγές οι οποίες έχουν εκδικαστεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασής τους. Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου του 2017, το ΚΕΑΟ του ΙΚΑ έκρινε ότι οι εταιρείες PFIC LTD, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, Centrofaro Services Ltd και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ συνδέονται με την μητρική ELFE SA και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να μεταβιβαστεί σε αυτές η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ύψους 3,2 εκατ. ευρώ της μητρικής. Όπως ανέφερε η σχετική απόφαση οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό. «Συνεπώς οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε η απόφαση του ΙΚΑ που είχε δημοσιεύσει το «Documento.

Ανακοινώσεις κατά του κ. Μητσοτάκη

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε τους υπαλλήλους που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και προτίμησε να συναντηθεί μόνο με τους εργαζομένους των νέων εταιρειών, νομιμοποιώντας και πολιτικά τις όποιες κινήσεις έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Καβάλα με θύματα απλούς εργαζομένους της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ενώ ανακοινώσεις σε βάρος του εξέδωσαν τόσο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας όσο και από την Ομοσπονδία Εργατών Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ). Στην ανακοίνωση μάλιστα της τελευταίας ζητείται από τον κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τους απολυμένους εργαζομένους προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για ότι έχει συμβεί.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

GUARDIAN: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Δύσκολες στιγμές περιμένουν τους Έλληνες πολίτες και την οικονομία της χώρας τους, όπως επισημαίνει τη Δευτέρα (31/07/2017) το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, σε εκτενές άρθρο του για τη χώρα μας. Ανάλογη εικόνα επισημαίνει σε άρθρο – αφιέρωμά του για την Ελλάδα και ο βρετανικός Guardian.
«Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει ακόμη», υπογραμμίζει ο συντάκτης του άρθρου και αναφέρεται στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εν όψει της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ξεκινά το φθινόπωρο.
Ειδική μνεία κάνει το ίδιο κείμενο στην λιτότητα και αναφέρει: «Την ώρα που η λιτότητα »πνίγει» την Ελλάδα, τα επίπεδα της φτώχειας όλο και αυξάνονται, η χώρα είναι απαραίτητο να συνεχίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές, όταν οι πιστωτές απαιτούν επιπλέον δυσβάσταχτα μέτρα».
«Το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί, τουλάχιστον, κατά 40%, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος της φτώχειας έχει αυξηθεί 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και όλα αυτά… κάτω από υπερφορολόγηση», συνεχίζει το άρθρο.
Παράλληλα, το Bloomberg χαρακτηρίζει μεν θετικό βήμα τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, «ωστόσο», όπως τονίζει με έμφαση, «αυτό δεν αποδεικνύει ότι η χώρα έχει βγει από το επικίνδυνο κάδρο».
«Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει, εξάλλου, πως όλες οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων για την Ελλάδα είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας – δανειστών.
«Δεκάδες από τα 140 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο εφαρμογής», σημειώνεται, «ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018».
Τέλος, το Bloomberg αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επικαλείται ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Guardian: Ο Τσίπρας πανηγυρίζει, αλλά η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση

Σε ανάλογο ύφος με το Bloomberg κινείται και το άρθρο – αφιέρωμα του βρετανικού Guardian για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, στο οποίο αντιπαραβάλλεται η φράση του Αλέξη Τσίπρα «τα χειρότερα είναι πίσω μας», με δηλώσεις πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωπη με την κρίση και την οικονομική εξαθλίωση.
Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας μιλά με την Παναγιώτα Μουρτίδου, εθελόντρια στην Λέσχη Αλληλεγγύης, η οποία ετοιμάζει πακέτα φαγητού για τους άπορους. «Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η κατάσταση. Οι πολιτικοί ξεκάθαρα δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή», λέει η ίδια, σχολιάζοντας την υπέρμετρη αισιοδοξία του πρωθυπουργού.
Διερωτάται δε: «Πείτε μου, πώς μπορεί κανένας να επιβιώσει με βασικό μισθό 490 ευρώ και ταυτόχρονα να πληρώνει όλους τους φόρους που έχουν περάσει;».
Ο Guardian υπογραμμίζει πως «η Αθήνα, όπως τα περισσότερα αστικά κέντρα, έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση και κάνει αναφορά στην έρευνα ΔιαNeosis σύμφωνα με την οποία το 15% του πληθυσμού, ή 1.647.703 άτομα, το 2015 βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2009 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε το 2,2%».
Ο συντάκτης του άρθρο σημειώνει, μάλιστα πως «ο καθαρός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 40% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος».
«Η ανεργία, η πιο ολέθρια επίδραση της λιτότητας, κυμαίνεται γύρω στο 22%, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, παρά την πτώση κατά 5% τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει – μεταξύ άλλων – η βρετανική εφημερίδα.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Δραγασάκης ήθελε συνασπισμό με Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι»

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που περιέχει το βιβλίο-μαρτυρία του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room» για το δραματικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το καλοκαίρι του 2015 και τα σχέδια που εξέταζε τότε η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση.
Ο Σόιμπλε πρότεινε τάιμ άουτ (Grexit) και ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών το συζητούν με μηνύματα
Λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015 και ενώ οι διαπραγματεύσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη, για πρώτη φορά, την ιδέα του για ένα «τάιμ άουτ» που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να εξασφαλίσει ολοκληρωμένη οικονομική βοήθεια στον ελληνικό λαό, καταρχάς έως ότου διενεργηθεί το δημοψήφισμα και αποφασίσει, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρειαζόταν σε περίπτωση απόρριψης του κοινού νομίσματος και επιστροφής στη δραχμή. Μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Βαρουφάκης ενημέρωσε σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα με sms. Οπως φαίνεται από το βιβλίο του, πιστοποιεί την ακρίβεια των πληροφοριών που καταθέτει, σημειώνοντας ακόμη και την ακριβή ώρα της ανταλλαγής των μηνυμάτων με τον πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει την πρόταση και να την αποδεχτεί εφόσον οι όροι ήταν καλοί.
Νέες βόμβες μεγατόνων Βαρουφάκη για την παιδική χαρά ΣΥΡΙΖΑ: «Με έστειλαν να ανακοινώσω πτώχευση αλλά… – Ο Δραγασάκης ήθελε συνασπισμό με Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι» - Εικόνα0
Και η ακριβής μετάφραση
■ Βαρουφάκης, 16.21: «Τρομερή πιρουέτα έκανε ο Βόλφγκανγκ στη συνάντησή μας σήμερα». 
■ Τσίπρας, 16.22: «Τι εννοείς;». 
■ Βαρουφάκης, 16.25: «Ο Σόιμπλε σού στέλνει μήνυμα για τάιμ – άουτ…». 
■ Τσίπρας, 16.26: «Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;». 
■ Βαρουφάκης, 16.27: «Το πρώτο μέσω του δεύτερου. Παραδέχεται ότι το μνημόνιο μας καταστρέφει». 
■ Τσίπρας, 16.30: «Τότε πες του ότι, εάν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει, κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους, χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση». 
■ Βαρουφάκης, 16.35 «Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».
Τον κέρασε σοκολατάκια σε σχήμα ευρώ
Στις 8 Ιουνίου 2015 και ενώ η σύγκρουση με το παγόβουνο φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισκέπτεται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γραφείο του, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την περιγραφή του Βαρουφάκη, «η υποδοχή ήταν θερμή – μολονότι ο Σόιμπλε δεν κρατήθηκε και μας έκανε μια πλάκα όλο δηλητήριο. Μόλις καθίσαμε, έβγαλε ένα πάκο ευρώ σε σοκολατένια κέρματα λέγοντας: “Μου τα έδωσαν Γερμανοί μαθητές. Τους είπα, όμως, ότι θα τα έδινα στον Ελληνα συνάδελφό μου, διότι εκείνος θα τα χρειαστεί για να καλμάρει τα νεύρα του”». Ο Βαρουφάκης προσποιήθηκε ότι βρήκε ευχάριστη τη χειρονομία του Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ. και, όπως γράφει, πήρε τα σοκολατάκια, ξετύλιξε ένα από το περιτύλιγμά του και το έφαγε. «Κάνει καλό στα νεύρα», σχολίασε και πέρασε σε όσα είχε να πει στον Σόιμπλε.
«Πάρε το αεροπλάνο και πήγαινε στη Λαγκάρντ»
Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της κατάστασης: παρά τους παιάνες για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παρείχε μια εξάμηνη ανάσα στην ελληνική οικονομία, επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εισηγείται στον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής του δανείου που είχε λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του αποτυπώνει την κατηφή, μελαγχολική διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος επέμενε στην αναμονή κάποιας σωτήριας παρέμβασης από την Ανγκελα Μέρκελ. Η άποψή του ήταν ότι «δεν είναι ώρα ακόμη να δηλώσουμε πτώχευση».
Στο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησαν διάφοροι υπουργοί και στο τέλος των τοποθετήσεων ο Τσίπρας έλαβε και πάλι τον λόγο για να συνοψίσει. «Υστερα από μια σύντομη αλλά θεατρική παύση», γράφει ο Βαρουφάκης, «ο Αλέξης συνέχισε να μιλά, με τη φωνή του ξαφνικά να ακούγεται πιο αποφασιστική – και δεν ήταν μόνο η φωνή του. Ολόκληρο το σώμα του άρχισε σταδιακά να φορτίζεται με ενέργεια. Προς κατάπληξή μου τον άκουσα να λέει: “Ξέρετε κάτι, σύντροφοι; Νομίζω ότι ο Γιάνης έχει δίκιο. Ως εδώ και μη παρέκει. Παίζουμε με τους δικούς τους κανόνες. Εχουμε αποδεχτεί τις διαδικασίες τους. Εχουμε κάνει πίσω για να τους δείξουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε. Και το μόνο που κάνουν αυτοί είναι να μας καθυστερούν και ύστερα να κατηγορούν εμάς γι’ αυτές τις καθυστερήσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια κυρίαρχη χώρα και εμείς, η κυβέρνηση, έχουμε το καθήκον να πούμε ‘φτάνει πια!’ Και τότε ο Αλέξης σηκώθηκε από το κάθισμά του. Ανεβάζοντας την ένταση της φωνής του, έδειξε εμένα και φώναξε: “Οχι μόνο θα πτωχεύσουμε, αλλά εσύ θα πάρεις το πρώτο αεροπλάνο, θα πας στην Ουάσινγκτον και θα πεις σε αυτή την κυρία (σ.σ.: Κριστίν Λαγκάρντ) ότι δηλώνουμε αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ!”. Ολοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε επευφημίες».
Νέες βόμβες μεγατόνων Βαρουφάκη για την παιδική χαρά ΣΥΡΙΖΑ: «Με έστειλαν να ανακοινώσω πτώχευση αλλά… – Ο Δραγασάκης ήθελε συνασπισμό με Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι» - Εικόνα1
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτού του περιστατικού δεν ήταν ούτε τόσο ατρόμητη, ούτε τόσο δυναμική. Ο Βαρουφάκης, όντως, έφυγε αμέσως για ΗΠΑ, παρόλο που ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα για τους καθολικούς. Η Κριστίν Λαγκάρντ δέχτηκε να συναντήσει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στο γραφείο της το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα. Υποτίθεται ότι ο Βαρουφάκης θα της επέδιδε επίσημη επιστολή εκ μέρους του πρωθυπουργού, διά της οποίας θα ανακοινωνόταν η πτώχευση της Ελλάδας, εφόσον στις 9 Απριλίου δεν θα κατέβαλε την επόμενη δόση των 462,5 εκατ. ευρώ. Ομως, όταν ο Βαρουφάκης ενεργοποίησε το κινητό του αφού προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον, βρήκε ένα γραπτό μήνυμα από τον Τσίπρα: «Κάλεσέ με». Απαντώντας στην κλήση του υπουργού του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε νέες εντολές. Σύμφωνα με το κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη, η υπερατλαντική στιχομυθία είχε ως εξής: «“Κοίτα, Γιάνη, αποφασίσαμε να μη δηλώσουμε αδυναμία πληρωμών, όχι ακόμη”. Εμβρόντητος, τον ρώτησα: “Ποιοι αποφασίσατε να μην κηρύξουμε πτώχευση ως προς το ΔΝΤ;”. Ο Αλέξης ακούστηκε δήθεν συνεσταλμένος όταν μου είπε “εγώ, ο Σαγιάς, ο Δραγασάκης… αποφασίσαμε ότι δεν είναι αυτή η σωστή κίνηση, παραμονές Πάσχα”».
Στη φυσική αντίδραση του Βαρουφάκη, ο οποίος ρώτησε τον πρωθυπουργό «κι εγώ τώρα τι κάνω εδώ πέρα;», ο Τσίπρας τον εξέπληξε και πάλι. Του έδωσε την εντολή να εμφανιστεί κανονικά στο ραντεβού με τη Λαγκάρντ και να της μεταφέρει τελεσίγραφο της ελληνικής κυβέρνησης περί επικείμενης αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου από το ΔΝΤ. «Αυτό ήταν το πιο παρανοϊκό πράγμα που είχα ακούσει στη ζωή μου», γράφει ο Βαρουφάκης. Μάλιστα όταν ο ίδιος ρώτησε τον Τσίπρα τι νόημα έχει η προειδοποίηση για πτώχευση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Απείλησε τη Λαγκάρντ έτσι ώστε να αγχωθεί και να πάρει τηλέφωνο τον Ντράγκι, να τον πιέσει να διακόψει τον περιορισμό της ρευστότητας στις τράπεζές μας. Τότε εμείς θα επανέλθουμε, ανακοινώνοντας ότι δεν θα πτωχεύσουμε ως προς το ΔΝΤ».
Μακιαβελική πρόταση Δραγασάκη: «Αλέξη, ξεφορτώσου Καμμένο, Λαφαζάνη, Βαρουφάκη» «Συμμάχησε με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Μετά, ξεφορτώσου και αυτούς»
Περιγράφοντας τη χαοτική κατάσταση στο Μαξίμου ύστερα από το δημοψήφισμα και έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επιθυμούσε να επικρατήσει το «Ναι», ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει το κρυφό σχέδιο του δεύτερου τη τάξει άνδρα στην ελληνική κυβέρνηση: «Ο Αλέξης, μου είπε», τονίζει στο βιβλίο του, «ότι ο Δραγασάκης προσπαθούσε να τον πείσει να ξεφορτωθεί εμένα, όλα τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς και τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου. Στη θέση όλων αυτών ο Τσίπρας θα σχημάτιζε μια κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο Δραγασάκης είχε διαβεβαιώσει τον Αλέξη ότι μόλις έμπαιναν οι υπογραφές στη συμφωνία με την τρόικα, τότε θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και να με φέρει ξανά πίσω στην κυβέρνηση». Ο Βαρουφάκης γράφει χαρακτηριστικά:
«Είπα στον Αλέξη ότι αυτή ήταν η πιο ηλίθια ιδέα που είχα ακούσει ποτέ μου. Εκείνος χαμογέλασε, δείχνοντας ότι συμφωνούσε μαζί μου, και χρησιμοποίησε μια έκφραση για τον Δραγασάκη που δεν γράφεται».
Νέες βόμβες μεγατόνων Βαρουφάκη για την παιδική χαρά ΣΥΡΙΖΑ: «Με έστειλαν να ανακοινώσω πτώχευση αλλά… – Ο Δραγασάκης ήθελε συνασπισμό με Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι» - Εικόνα2
Λίγες μόλις ημέρες πριν το προαναφερθέν επεισόδιο, ο Δραγασάκης είχε αποκαλέσει, απερίφραστα, το δημοψήφισμα «έξοδο διαφυγής» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.: Ηταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στους εκεί συγκεντρωμένους στενούς του συνεργάτες ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα. Οπως γράφει ο Βαρουφάκης, «ρώτησα “κάνουμε αυτό το δημοψήφισμα για να το κερδίσουμε ή για να χάσουμε;”. Η μόνη απάντησα που πήρα τότε -και πιστεύω πως ήταν ειλικρινής- ήρθε από τον Δραγασάκη: “Χρειαζόμαστε μια έξοδο διαφυγής”».
Τσίπρας: «Το κάθαρμα ο Λυγερός το ’πιασε. Είμαι σαν ξιφίας πιασμένος στο αγκίστρι»
Μία από τις αναμνήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη από τις επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα αφορά σε κάτι που είχε διαβάσει ο πρωθυπουργός στον Τύπο και του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Ενα απόγευμα του Μαΐου του 2015, γράφει ο Βαρουφάκης, όταν είχε συναντήσει τον Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή. Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους σχετικά με τις υποχωρήσεις που ήταν διατεθειμένος να κάνει ο πρωθυπουργός και που έβρισκαν τελείως αντίθετο τον τότε ΥΠ.ΟΙΚ. «Μόλις διάβασα ένα άρθρο του Σταύρου Λυγερού», είπε ο Τσίπρας στον Βαρουφάκη, σχολιάζοντας: «Το κάθαρμα, με έχει πιάσει ακριβώς: παρομοίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι με το ψάρεμα του ξιφία. Εγώ έχω καταπιεί το αγκίστρι αλλά παραείμαι δυνατός για να με βγάλουν από το νερό. Κι έτσι κάνουν υπομονή. Με τραβάνε έξω για λίγο και μετά μου χαλαρώνουν το σύρμα. Μετά με τραβάνε πάλι έξω. Και αυτό θα κάνουν έως ότου με εξουθενώσουν. Μόλις νιώσουν την αδυναμία μου, θα με τραβήξουν πάνω απότομα, με μία μόνο κίνηση».
«Πώς θα πληρώσω το δάνειο για το σπίτι μου στο Λονδίνο;»
Στις ανεκδοτολογικές πτυχές του κειμένου του, ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταφέρει κάποια περιστατικά όπως ο ίδιος τα έζησε στη διάρκεια των δραματικών ημερών που ακολούθησαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών. Σε ένα από αυτά καταγράφει το πόσο ντρέπεται ο ίδιος για το γεγονός ότι το ATM της Βουλής γέμισε και άδειασε πέντε φορές μέσα σε λίγες ώρες, καθώς οι συνάδελφοί του έσπευσαν να αποσύρουν όσο μεγαλύτερα ποσά μπορούσαν. Επιπλέον, όμως, ίσως το πιο καταδεικτικό της διπλής ηθικής που εφαρμόζουν ορισμένοι στο όνομα της Αριστεράς, ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει την αντίδραση ενός από τους φανατικούς της επιστροφής στη δραχμή ως εξής: «Οι εχθροί μου, όσοι με λοιδορούσαν, έκαναν κακό στην εκστρατεία υπέρ του “Οχι” στο δημοψήφισμα και στους γενναίους ανθρώπους που ανέλαβαν την ευθύνη να σώσουν τη συλλογική μας αξιοπρέπεια υποστηρίζοντας το “Οχι”. Αυτοί ήταν πραγματικά λιοντάρια που τα καθοδηγούσαν γαϊδούρια. Και τα γαϊδούρια έχουν πολλές αποχρώσεις. Θυμάμαι ότι με είχε πλησιάσει στη Βουλή ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας, που υποστήριζε το Grexit. Ηταν δυσαρεστημένος μαζί μου, κάτι όχι και τόσο παράξενο, δεδομένου ότι επί μήνες ασκούσε δριμεία κριτική εναντίον μου επειδή δεν είχα επιβάλει capital controls και δεν είχα βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Εκείνο που ήταν εκπληκτικό, όμως, ήταν ο λόγος που είχε θυμώσει τώρα που είχαν επιβληθεί τα capital controls: εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, ο τύπος δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειο για το σπίτι του στο Λονδίνο».
Ελλη Στάη: Αντιπάθεια με την πρώτη ματιά
Το 2011 ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ένας αντισυμβατικός πανεπιστημιακός καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και ως τέτοιος είχε αρχίσει να αναδεικνύεται σε τηλεστάρ. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς και ενώ την εξουσία κατείχε το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, ο Βαρουφάκης προσκλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Εκείνο το βράδυ», γράφει στο βιβλίο του ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ., «δέκα λεπτά πριν βγούμε στον αέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ με κάλεσε στο γραφείο του να μιλήσουμε. Απέναντί του καθόταν η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, μια δημοσιογράφος η οποία επί δύο δεκαετίες ήταν η αδυναμία του πασοκικού κατεστημένου, πασίγνωστη για τα βαμμένα ξανθά μαλλιά της, τα γαλανά της μάτια, τη μαυλιστική της φωνή και την τάση της να φλερτάρει. Λίγο πριν μπούμε στο στούντιο έριξε την ατάκα της: “Ξέρω ότι είναι το καλό σου χαρτί, αλλά σε παρακαλώ να μην αναφέρεις την αναδιάρθρωση χρέους απόψε. Αν το κάνεις αυτό, θα δυσκολευτώ να σε κρατήσω στον αέρα. Η κυβέρνηση τρελαίνεται όταν ακούει αυτή τη φράση”». Στη συνέχεια, όταν ο λόγος δόθηκε στον Βαρουφάκη, εκείνος ξεκίνησε λέγοντας ότι «χωρίς αναδιάρθρωση χρέους κανένα πρόγραμμα, όχι μόνο το τρέχον, δεν έχει καμία ελπίδα να πετύχει». Και ο ίδιος σημειώνει σαρκαστικά: «Πιστεύω ότι ανίχνευσα έναν σχεδόν ανεπαίσθητο μορφασμό κάτω από το βαρύ μακιγιάζ της Ελλης Στάη».
«Οι τράπεζες κλείνουν, ο Αλέξης με πούρο»Πώς επικράτησε η γραμμή του αντιπροέδρου για υποταγή στους δανειστές
«Κανείς άλλος δεν μίλησε», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη συνεδρίαση του συμβουλίου διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, την Κυριακή 28 Ιουνίου. Την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα ήταν κλειστές: «Ολοι κοιτούσαν τον Αλέξη. Εκείνος βάδισε προς το παράθυρο της βεράντας του Μαξίμου. Κάπνιζε ένα πούρο – μια συνήθεια που είχε αποκτήσει σχετικά πρόσφατα. Υστερα από λίγο γύρισε προς το μέρος μου, άφησε άλλη μια στιγμή να περάσει και είπε: “Γιάνη, θα κάνουμε αυτό που λέει ο Δραγασάκης”». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε μόλις ασκήσει βέτο στην πρόταση Βαρουφάκη για αναστολή πληρωμών των δανείων και εφαρμογή παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Γιάνης – Ευκλείδης: Παλιοί και καλοί φίλοι, αλλά…
Μολονότι ο Γιάνης Βαρουφάκης διατείνεται ότι προσέχει ιδιαίτερα τις αναφορές του στον αγαπημένο του φίλο Ευκλείδη Τσακαλώτο, η προσεκτική ανάγνωση του «Adults in the Room» μάλλον συνηγορεί υπέρ του αντιθέτου. «Με στεναχώρησε βαθιά η στάση που κράτησε ο Ευκλείδης. Ηξερε ποιος ήταν ο Χουλιαράκης και τι είχε κάνει. (σ.σ.: Ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης τον υπονόμευε, ευρισκόμενος σε διαρκή επικοινωνία με την τρόικα). Ο Ευκλείδης μού είχε μιλήσει για τον Χουλιαράκη με εκφράσεις πολύ χειρότερες από εκείνες που θα χρησιμοποιούσα εγώ». Και η απάντηση στην απορία του Βαρουφάκη σχετικά με το γιατί ο Τσακαλώτος κατ’ ουσίαν τον πρόδιδε ήταν το εξής απλό στοιχείο:
Καθώς εξέπνεε ο Απρίλιος του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πλέον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας δεν θα ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γενικώς, πάντως, η άποψη του Βαρουφάκη για τον Τσακαλώτο είναι ότι, παρά τα πάμπολλα κοινά τους στοιχεία, «ο Ευκλείδης αρεσκόταν στο να παριστάνει ότι βρισκόταν πολιτικώς στα αριστερά μου, ότι λειτουργούσε σαν την αριστερή μου συνείδηση, κάτι που εγώ τον άφηνα ευχαρίστως να κάνει. Το ότι υπήρχε αμοιβαία αντιπάθεια και περιφρόνηση ανάμεσα στον Ευκλείδη και τους Τσίπρα – Παππά, μαζί με το γεγονός ότι εγώ είχα μοχθήσει για να του δοθεί θέση στην κυβέρνηση, με έκανε να νιώθω ασφαλής δίπλα του». Παρ’ όλα αυτά ο Βαρουφάκης αναγνωρίζει ότι, τελικά, δεν είχε σημασία ποιες ήταν οι πεποιθήσεις του Τσακαλώτου, εφόσον εκείνος που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις είναι πάντα ο Αλέξης Τσίπρας. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει:
«Φυσικά, ούτε ο Ευκλείδης ούτε εγώ είχαμε κάποια ουσιαστική επιρροή στη χρονική ακολουθία των υποχωρήσεων που έκανε ο Αλέξης. Οταν ο Ευκλείδης ανακάλυψε ότι ο Αλέξης είχε ενδώσει σε νέα μέτρα λιτότητας (με την αποδοχή του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%), σοκαρίστηκε και εξαγριώθηκε το ίδιο με εμένα».
Τσίπρας: «Γιάνη, θέλεις να γίνεις υπ. Πολιτισμού;»
Αμέσως μετά το δημοψήφισμα και την αυτονόητη παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη εν όψει της άτακτης οπισθοχώρησης στις απαιτήσεις των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιμένει ότι ο Βαρουφάκης θα έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση. Εξυπακούεται, όμως, με χαρτοφυλάκιο διαφορετικό από εκείνο του ΥΠ.ΟΙΚ. Οπως περιγράφει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του τη σχετική πρόταση του Τσίπρα, είναι εμφανής η περιπαικτική διάθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού: «“Μπορείς να αναλάβεις κάποιο άλλο υπουργείο – το Πολιτισμού ίσως. Εσύ και η Δανάη (σ.σ.: η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη) ξέρετε πολύ καλά τα θέματα του Πολιτισμού”, είπε γελώντας ο Αλέξης. “Οπως και να ’χει, πάντως, στο μέλλον θα υπάρξουν πολλά πόστα από όπου θα μπορείς να βοηθήσεις”». Και τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Αλέξη, για άλλη μία φορά με μπερδεύεις με κάποιον που νοιάζεται για την καρέκλα».
Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το καλοκαίρι του 2015 και τα σχέδια που εξέταζε τότε η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση.
Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βέττα, ο οποίος αποχώρησε από πάνελ του ΣΚΑΪ μετά από έντονη λογομαχία που είχε με τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου.
H ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής:
«Τα 7 sms των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποτελούν την πιο δυνατή απάντηση σε όσους κατηγορούσαν τη Νέα Δημοκρατία ότι κινδυνολογούσε όταν προειδοποιούσε ότι ο κ. Τσίπρας παίζει τη χώρα στα ζάρια.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα πραγματικά σχέδιά του και τη μεθόδευση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη την οποία διαπραγματευόταν με τον κ. Σόιμπλε.
Οι νέες αποκαλύψεις καθιστούν επιβεβλημένη την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο, που έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.
Οι πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Να ξέρει, τέλος, ο κ Τσίπρας ότι αντί για το «τάιμ άουτ» που του πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, οι Έλληνες του σφύριξαν ήδη τη λήξη του παιχνιδιού».
Στο ίδιο πνεύμα και το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ:
«Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του κ. Τσίπρα,για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είχαν αρχίσει από το 2013 (πριν τον κ Βαρουφάκη).
Τα στόματα ανοίγουν και τα SMS Τσίπρα-Βαρουφάκη βγαίνουν στη φόρα.
Ο κ. Τσίπρας θα εξακολουθήσει να σιωπά; Θα μας ενημερώσει αν πήγε στην Μόσχα και περίμενε επί διήμερο σε ξενοδοχείο τον Μαδούρο, για να ζητήσει υλική υποστήριξη για το Grexit;
Ό,τι και να κάνει όμως, στο τέλος η αλήθεια για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του θα αποκαλυφθεί. Και θα είναι ντάλα μεσημέρι».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε για τα SMS και το σχέδιο Grexit μέσω twitter:
«Τα 7 sms Γιάνη-Αλέξη που αποκαλύπτονται, επιβεβαιώνουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γυρόφερναν τη δραχμή. Απλώς την τελευταία στιγμή φοβήθηκαν το Γουδί».
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι:
«Οι αποκαλύψεις για τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν έχουν τέλος. Τη στιγμή που εμφανιζόταν ως σφοδρός πολέμιος του κ. Σόιμπλε και τον κατήγγελλε ότι θέλει τη χώρα εκτός Eυρωζώνης, συζητούσε με θετικό τρόπο το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναζητώντας εναλλακτικές στη Βενεζουέλα του Μαδούρο.
Ο ελληνικός λαός θυμάται ότι το Ποτάμι σε όλη την κρίσιμη περίοδο κατήγγελλε τις ασυνάρτητες κινήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ζητούσε να σταματήσουν. Όταν σταμάτησαν, είχαν κοστίσει πάνω από 100 δισ., η χώρα είχε βρεθεί στο χείλος της καταστροφής και είχαν επιβληθεί capital controls τα οποία ισχύουν ακόμη. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την καταστροφική περίοδο».
Σε όλες τις παραπάνω βαρύτατες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά με ένα συνωμοσιολογικό σενάριο, ειρωνείες και με μια προκλητική επίκληση στα «πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας»: «Από τη μέρα που έκλεισε η συμφωνία για χρέος – αξιολόγηση, η ΝΔ ζητάει κάθε βδομάδα και μια καινούργια εξεταστική. Χωρίς πολιτικό αφήγημα, προσπαθεί να το εφεύρει – ματαιοπονούν. Συνιστούμε ξεκούραση και αναστοχασμό, μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».pentapostagma.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Η Εθνική Τράπεζα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), ανέλαβε τον Αύγουστο του 2016 να χορηγήσει από κοινού με έτερο δωρητή την Α’ φάση του Έργου «Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) και Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Εισιτηρίων και Πρόσβασης (Ticket Management System /e-Ticketing/Access Control) σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία». 
 
Το ΤΑΠΑ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπαγόμενο στην εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Στόχος του έργου είναι η καθολική αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του ΤΑΠΑ, καθώς και η πλήρης ανάπτυξη και αξιοποίηση των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών του προς το κοινό, προς όφελος της χώρας. 
 
Το ΤΑΠΑ είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των αρχαιολογικών πόρων σε ό,τι αφορά τις σταθερές πηγές εσόδων αλλά και παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που υπάγονται στο ΤΑΠΑ είναι περισσότερα από 200 και κατανέμονται σε όλη την ελληνική επικράτεια. 
 
Η Α’ φάση του έργου καλύπτει τις κεντρικές υποδομές του Ταμείου και τους  αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα: Ακρόπολη και Κλιτύες, Ολυμπιείο, Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Λύκειο Αριστοτέλους, Κνωσσός, Μουσείο Ηρακλείου,  Αρχαία Μεσσήνη. 
 
Η αναβάθμιση των υποδομών στους χώρους αυτούς θα αποτελέσει πρότυπο μοντέλο για τη μελλοντική εξάπλωση των συστημάτων και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους που ελέγχονται από το ΤΑΠΑ. 
 
Η Εθνική Τράπεζα, σαν ένας από τους δύο δωρητές,  ανέλαβε την από κοινού χρηματοδότηση της υλοποίησης συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP),  συστημάτων e-ticketing και access control στους ανωτέρω αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΙΤ, Σημείων Πώλησης και Access Control, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες υλοποίησης (μελέτη εφαρμογής, εγκατάσταση και παραμετροποίηση λογισμού και εξοπλισμού ΙΤ, εκπαίδευση προσωπικού), καθώς και τη Διαχείριση Έργου και τη Διασφάλιση Ποιότητας. Τα τελικά παραδοτέα θα προσφερθούν στο ΤΑΠΑ ως δωρεά.
 
Αναμενόμενα οφέλη
 
• Ηλεκτρονικό Εισιτήριο (e-ticketing): Άμεση πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο από όλα τα σύγχρονα κανάλια (υπολογιστές, κινητά κτλ.), εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών εκδοτηρίων και μείωση χρόνου αναμονής για την έκδοση εισιτηρίου, διεύρυνση παροχής εισιτηρίων στη διεθνή τουριστική αγορά, προγραμματισμός επισκεπτών (π.χ. σχολεία), ελαχιστοποίηση χρήσης φυσικού χρήματος στους αρχαιολογικούς χώρους. 
 
• Διαχείριση Εισόδων και Πρόσβασης (Access Control): Εκσυγχρονισμός με σύγχρονα συστήματα διαχείρισης εισόδου και ελέγχου, έλεγχος και πάταξη παράνομης εισόδου, μείωση χρόνου ελέγχου εισόδου, άμεση ακύρωση του εισιτηρίου.  
 
• Πωλητήρια: Εκσυγχρονισμός λειτουργίας πωλητηρίου, ενιαία Τιμολογιακή Πολιτική και ενιαία Διαχείριση Εσόδων & Εμπορευμάτων, αξιόπιστη διαχείριση εισπράξεων και προϊόντων πωλητηρίου, βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των επισκεπτών. 
 
• Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP/BI-MIS): Εκσυγχρονισμός και αυτοματοποίηση της λειτουργίας του οργανισμού, ελαχιστοποίηση των χειροκίνητων κινήσεων, κάλυψη των απαιτήσεων του ΤΑΠΑ από ένα ενιαίο σύστημα, υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, βελτίωση της αποδοτικότητας, σύγχρονη διοικητική πληροφόρηση, με αποτέλεσμα τη λήψη καλύτερων και ταχύτερων αποφάσεων. 
 
Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της χορηγούμενης δωρεάς, υποστήριξε τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια του εξοπλισμού και των υπηρεσιών της Α’ φάσης. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 12/7/2017 με την ανάθεση του έργου στον Όμιλο Εταιριών ΟΤΕ και το σύνολο της Α’ φάσης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018. 
 

Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που διαχρονικά υιοθετεί, θα συνεχίσει να στηρίζει συστηματικά δράσεις και πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν στη διαφύλαξη και προβολή της πλούσιας Πολιτιστικής μας Κληρονομίας.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Οι πλημμύρες που σαρώνουν την Ινδία και συνδέονται με τους μουσώνες που πλήττουν την χώρα από τον Ιούνιο έχουν προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 700 ανθρώπων και τον εκτοπισμό χιλιάδων άλλων, γράφει ο τοπικός Τύπος, ενώ σήμερα 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώσεις κεραυνών.
Μονάχα στην πολιτεία Γκουτζαράτ (δυτικά), ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε στους 213 μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 100 πτωμάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έναντι των 120 που υπολογίζονταν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η υποχώρηση των υδάτων επέτρεψε στις ομάδες διάσωσης να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές αναμένουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.
Τουλάχιστον 20 πολιτείες βρέθηκαν στο έλεος των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν οι μουσώνες. Η ανατολική Βεγγάλη όπως οι πολιτείες Αρουνάτσαλ Πραντές και Ασάμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι πολιτείες Τζαρκάντ και Μπιχάρ, στην ανατολική Ινδία, έπληξαν επίσης καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Στην Οντίσα (ανατολικά), τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πτώσεις κεραυνών και 15 τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ αυτών σοβαρά, ενώ εργάζονταν σε έναν καταυλισμό, έγινε γνωστό σήμερα από τον A.K Ντας, τον επικεφαλής της τοπικής αρχής διαχείρισης καταστροφών.
Επιπλέον άλλοι 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κεραυνούς στην πολιτεία Τζαρκάντ, βορειότερα. Μεταξύ αυτών δύο αδέλφια που έχασαν την ζωή τους στη συνοικία Καρσουάν όταν ο κεραυνός τους χτύπησε διαπερνώντας την σκεπή από άχυρο του σπιτιού τους.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Σύντομη επίσκεψη σε Σαντορίνη και Μύκονο θα πραγματοποιήσει αύριο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, όπου θα έχει επαφές με τις τοπικές αρχές και με επαγγελματίες των δύο νησιών.
 
Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ θα αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης για τη Σαντορίνη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, καθώς και με εκπροσώπους από τον εμπορικό σύλλογο και από τους κλάδους της εστίασης και των ξενοδοχείων. Στην Αθήνα θα επιστρέψει το μεσημέρι και ακολούθως θα μεταβεί στη Μύκονο για ανάλογες συναντήσεις.
 
Σκοπός των επαφών θα είναι να ακούσει τα προβλήματα των εκεί επαγγελματικών ενώσεων και να επισημάνει ότι στόχος της ΑΑΔΕ δεν είναι η αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, ειδικά σε περιοχές με ανοδική τουριστική κίνηση και υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
 
Ο κ. Πιτσιλής, τον οποίο θα συνοδεύει ο φορολογικός περιφερειάρχης Πειραιά και Νήσων Ρήγας Μπάρκουλας, θα ζητήσει παράλληλα να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους επαγγελματίες, προκειμένου να επιλύονται τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.
 
Εν των μεταξύ, σωρεία παραβάσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων, προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησαν σε τουριστικά θέρετρα και άλλες περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες τα συνεργεία της ΑΑΔΕ. Επιβλήθηκαν, με βάση τη νομοθεσία, ποινές για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για διάστημα έως και 96 ώρες.
 
Συγκεκριμένα:
 
-«Λουκέτο» για 48 ώρες μπήκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και κοσμικότερα beach bars του πρώτου «ποδιού» της Χαλκιδικής. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του καταστήματος ανήρτησαν στο Facebook πως «είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι λόγω κάποιων δυσχερών καταστάσεων, των οποίων δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη, το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό Κυριακή 30/07 και Δευτέρα 31/07. Σας ζητούμε συγγνώμη και ευχαριστούμε προκαταβολικά για την κατανόηση σας! Κοντά σας από την Τρίτη 1 Αυγούστου».
 
-Στη Θάσο, μέσα σε 24 ώρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν 16 παραβάτες, με συνολικά 156 παραβάσεις. Μπήκαν 48ωρα «λουκέτα» σε τέσσερα μεγάλα beach bars, σε δύο μπαρ της φημισμένης παραλίας marble beach και σε ένα στην πρωτεύουσα του νησιού, στον Λιμένα.
 
-Στην Κομοτηνή, επιβλήθηκε «λουκέτο» 96 ωρών σε νυχτερινό κέντρο.
 
-Στη Μύκονο, μπήκε 48ωρο «λουκέτο» σε ψητοπωλείο κοντά στο Αεροδρόμιο.
 
-Στις Σπέτσες, μπήκαν 48ωρα «λουκέτα» σε δύο ταβέρνες.
 
-Στην Πάτρα, σε επιχείρηση Εμπορίου και Επεξεργασίας Μετάλλων εντοπίστηκε με τη μέθοδο κλειστής αποθήκης η μη έκδοση παραστατικού πώλησης για 16,6 τόνους χαλκού συνολικής αξίας 83.490 ευρώ. Μπήκε «λουκέτο» για 48 ώρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εις βάθος έλεγχος σε παλαιότερες χρήσεις.
 


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Την ενοχή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, που δικάζει τον άλλοτε επικεφαλής της Αρχής μετά από έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε η Εισαγγελία κατά αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου.
 
Η κατηγορία αφορά την επί μερικούς μήνες (Αύγουστο έως Νοέμβριο 2010) παράλληλη απασχόληση του κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της Αρχής αλλά και ως υπάλληλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείται, επίσης, για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της διοίκησης της Αρχής.
 
Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, ο κατηγορούμενος όφειλε να ακούει τις απόψεις των άλλων μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που δεν έκανε, επιδεικνύοντας ασέβεια στον νόμο αλλά και στη συλλογικότητα. «Υπήρχε έντονη ανάγκη εκείνη την περίοδο να σταθεί στο ύψος της η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου όφειλε να δώσει βήμα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και να ακούει τις απόψεις τους. Παρέβη τον σεβασμό στον νόμο και στην ομάδα, στην συλλογικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης του κ. Γεωργίου, ο εισαγγελέας σημείωσε: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται». Μάλιστα, στην αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός διατύπωσε προς τους δικαστές το ερώτημα εάν τελικά ο κατηγορούμενος θα είχε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, σε περίπτωση που είχε αποκαλύψει την παραμονή του στο ΔΝΤ για το επίδικο διάστημα μερικών μηνών.
 
Η δικαστική αίθουσα είναι κατάμεστη από δεκάδες πολίτες και μέλη οργανώσεων, τα οποία επευφημούσαν τον εισαγγελέα για την πρόταση ενοχής που υπέβαλε φωνάζοντας «αυτός είναι εισαγγελέας». Όταν, δε, ολοκληρώθηκε η εισαγγελική πρόταση-αγόρευση άρχισαν να χειροκροτούν φωνάζοντας «ζήτω η Ελλάς».
 
Οι παρεμβάσεις του κοινού στη δίκη του κ. Γεωργίου είναι συνεχείς, με την πρόεδρο να προσπαθεί να συνετίσει τους πιο «εκδηλωτικούς». Μάλιστα, σήμερα διέταξε τη 48ωρη κράτηση μίας εκ των ακροατών που είχε παρέμβει αρκετές φορές διακόπτοντας τη δίκη.
 
Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου που δικάζεται για παράβαση καθήκοντος αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη. Το δικαστήριο διέκοψε την συνεδρίαση του μετά την αγόρευση του Εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε την ενοχή του άλλοτε επικεφαλής της Αρχής.
 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!