EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!!!

Ο ΜΑΚΡΟΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΝΕΡΑΚΙ! ΒΙΝΤΕΟ

Ο πολιτικός εγκληματίας που όμοιός του δεν έχει υπάρξει επί γης, ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ που λέγεται Τσίπρας ξεπουλάει και το νερό, ξεπουλαει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ (πακέτο) στους δανειστές!
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας στα μέσα του Σεπτέμβρη σε όλη την…

Ελλάδα θα γίνει ενιαία τιμολόγηση του νερού και με τον ερχομό του Μακρόν στη χώρα μας (επισημοποιήθηκε προ 5 ημερών η επίσκεψή του για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου), ο Τσίπρας θα παραδώσει «πακέτο» ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ στην πολυεθνική SUEZ και παει και το νερό!!!! Το νερό θα δοθεί εξ ολοκλήρου στους τοκογλύφους και θα πούμε το νερό-νεράκι!
Αυτός ο πολιτικός εγκληματίας-αλήτης δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο! Θα δώσει όλα στους ξένους και δεν θα μείνει ούτε οδοντογλυφίδα για τους Έλληνες!
Δείτε τι έλεγε ο απατεώνας για το νερό που δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί:

Τόσο για την ΕΥΔΑΠ:Όσο και για την ΕΥΑΘ:Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τράπεζες: Γιατί η γ' αξιολόγηση τις φέρνει στο επίκεντρο

Αν και με αιχμή τα εργασιακά, η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στις αρχές φθινοπώρου, ανοίγει και πάλι το θέμα των τραπεζών, εκκινώντας μία καθοριστική περίοδο που θα αποκρυσταλλώσει τις νέες κατευθύνσεις για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα μέχρι τα τέλη του α' εξαμήνου 2018. 
Πρόκειται για κατευθύνσεις που θα κινηθούν παράλληλα με τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά που θα οριστούν κυρίως από την πορεία της εγχώριας ανάπτυξης, των επιδόσεων των τραπεζών στην αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων και, βεβαίως, από το γενικότερο κλίμα για τις προοπτικές συνέχισης της εξόδου της χώρας στις αγορές και για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. 
Όλο αυτό το πλέγμα παραμέτρων βρίσκεται στο μικροσκόπιο όχι μόνο των εποπτικών αρχών και των ίδιων των τραπεζών, αλλά και των επενδυτών, υφιστάμενων και δυνητικών. Όλες οι πλευρές "προσυπογράφουν" την ανάγκη ενός "ξεκαθαρίσματος" του εγχώριου τραπεζικού τομέα από βάρη που το εμποδίζουν να διαδραματίσει τον ρόλο του στην οικονομία, αναγνωρίζοντας ότι αν δεν λυθεί το θέμα των τραπεζών, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. 
Το αναγκαίο, δε, "ξεκαθάρισμα" πρέπει να γίνει και με το βλέμμα στην προσέλκυση επενδυτών. Οι τελευταίοι, παρά την πρόσφατη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και τη νέα ελάφρυνση των capital controls, διστάζουν ακόμη να επενδύσουν στη χώρα – κάτι που κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο και για τις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες θα απαιτήσουν φρέσκα κεφάλαια για την εξυγίανσή τους. 
Η γ' αξιολόγηση, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ
Το θέμα των τραπεζών έρχεται ξανά στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ την άνοιξη του 2018. Αν και σχεδόν το σύνολο των προαπαιτούμενων για τις τράπεζες έχει ολοκληρωθεί στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις, η τρίτη αξιολόγηση, η οποία δεν αναμένεται μια εύκολη υπόθεση, μπορεί να δημιουργήσει νέες αναταράξεις, ικανές να οδηγήσουν σε αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι οι αναμενόμενες αναταραχές κατά την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και η πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ εν μέσω αυτής προσμετρήθηκαν στις αποφάσεις για την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές, η οποία διαφορετικά θα έπρεπε να καθυστερήσει για μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χάνοντας το επί της παρούσης καλό επενδυτικό timing. 
Προσεχείς αναταράξεις και ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ ανάβουν το σήμα "Προσδεθείτε" για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι προφανές ότι, όπως συνέβη με τις καθυστερήσεις και αβεβαιότητες των προηγούμενων αξιολογήσεων, θα υποστούν νέες επιπτώσεις. Μόνο που πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια και αντοχές για κάτι τέτοιο, αφού νέο πλήγμα στις τράπεζες θα ήταν η "ταφόπλακα" για την ελληνική οικονομία.
Η πίεση στις τράπεζες γίνεται ακόμη πιο έντονη, αφού, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, το ΔΝΤ επιστρέφει στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με ισχυρά αυξημένες απαιτήσεις και στον τραπεζικό τομέα. Ειδικά, θα θέσει ως άμεσα απαιτητό το θέμα της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, εξ ου και η απαίτησή του για επικαιροποιημένη επανεξέταση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών (AQR) και η εκτίμησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα πρόσθετα κεφάλαια 10 δισ. ευρώ.
Όπως έγραψε το Capital.gr, η θέση αυτή του ΔΝΤ δημιουργεί πεδίο ρήξης με την ΕΚΤ, η οποία υπερασπίζεται τον τίτλο, τις αρμοδιότητες και το έργο της ως επόπτη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλυφθεί από τις διαδικασίες των stress tests που έχουν προηγηθεί και συνεχίζουν να παρακολουθούνται από τον SSM. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του, το ΔΝΤ αμφισβήτησε ευθέως την εποπτεία της ΕΚΤ και ειδικά τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. 
Οι έλεγχοι του SSM
Τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, η ΕΚΤ, πάντως, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018. Αυτό αποδεικνύεται από τους ελέγχους που έχει ξεκινήσει ήδη στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, εξετάζοντας επισταμένως τις προοπτικές βιωσιμότητας ρυθμίσεων δανείων. 
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμίσεων αφορά κυρίως τις κατηγορίες των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, παρά την επιμήκυνση ως προς το χρονικό ορίζοντα των ρυθμίσεων/διευθετήσεων δανείων, υπάρχει σημαντικό ποσοστό των φακέλων οι οποίοι υπόκεινται εκ νέου σε ρύθμιση παρά το γεγονός ότι είχε υλοποιηθεί μακροπρόθεσμη διευθέτηση στο παρελθόν. Πρόκειται για ποσοστό 37,5% των συνολικών ρυθμισμένων συμβάσεων (φακέλων) που υπόκεινται ξανά σε ρύθμιση, με την τάση αυτή, μάλιστα, να είναι περισσότερο εμφανής στα δάνεια τα οποία είχαν ήδη ρυθμιστεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 
Τα προκαταρκτικά "stress tests" που έχουν αρχίσει να διενεργούνται στις ελληνικές τράπεζες (διαδοχικά ανά δύο τράπεζες) θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους, κρίνοντας το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις και συνακόλουθα μελλοντικά πρόσθετα κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα πρόσθετων προβλέψεων είναι ενισχυμένη με την εφαρμογή, από 1/1/2018, του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 που προβλέπει τον σχηματισμό προβλέψεων έναντι πιθανών ζημιών από πιστωτικό κίνδυνο και όχι απλώς πραγματοποιηθεισών ζημιών, όπως ισχύει τώρα. 
Δείκτης της πορείας των "κόκκινων" δανείων θα είναι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΤτΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου για τη μείωση NPEs και NPLs στο β' τρίμηνο 2017. 
Στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), αλλά έχασαν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs). Όσο για την περαιτέρω μείωση των "κόκκινων" δανείων τους, αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες. Ειδικότερα, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 1,1% συγκριτικά με το τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, αγγίζοντας τα 105,1 δισ. ευρώ ή το 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όπου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο, η μείωση σε έναν χρόνο ήταν της τάξεως του 3,3% ή κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Με την εξαίρεση των εκτός ισολογισμού στοιχείων, στο α' τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους για τα ΜΕΑ, τα οποία μειώθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο, αγγίζοντας τα 103,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έχασαν τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.
Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση, παραμένοντας όμως σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Η διαφορά ανάμεσα στον ρυθμό αθέτησης και στον ρυθμό αποκατάστασης είναι υψηλότερη στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. 
Σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα, οι τράπεζες ανέφεραν στην ΤτΕ σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο. Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ότι το 1/3 των υπολοίπων των ΜΕΑ αφορά πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας. Επιπλέον, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις ήταν περιορισμένη. 
H πίεση για τους στόχους
Τον κυριότερο παράγοντα μείωσης των "κόκκινων" δανείων αποτέλεσαν οι διαγραφές, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Μαρτίου του 2017, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 42,2% για το στεγαστικό, το 54,2% για το καταναλωτικό και το 45,0% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ - δείκτης ΜΕΑ: 60,7%). Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 25,9%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 35,4%). 
Όσο για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις, σε επίπεδο συστήματος έχει μειωθεί οριακά, αγγίζοντας το 49,1% τον Μάρτιο του 2017, από 49,7% τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με την ΤτΕ, εφόσον συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων (με ανώτατη αξία το υπόλοιπο του δανείου προ προβλέψεων απομείωσης), η κάλυψη των ΜΕΑ που επιτυγχάνεται είναι πλήρης.
Συνολικά, η παραπάνω εικόνα για την πρόοδο που καταγράφεται στη μείωση των "κόκκινων" δανείων, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζει τους επόπτες. Αντιθέτως, οι πιέσεις προς τις τράπεζες για μεγαλύτερα αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο εντείνονται. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επιθυμητής υπεραπόδοσης έναντι των φετινών στόχων μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τέθηκε στις τράπεζες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, και των διευθυνόντων συμβούλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη, στο διάστημα των επόμενων μηνών, μέχρι και το τέλος του α' τριμήνου 2018, οι τράπεζες να υπερκεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM, εμφανίζοντας μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπουν οι στόχοι, οι οποίοι έχουν κατατεθεί στον SSM. 
Με το δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται υλοποίηση του στόχου αυτού μέσω των ρυθμίσεων δανείων, αφού αυτές δεν μπορούν να υπεραποδώσουν αν δεν υπάρξει ορατή ανάπτυξη στην οικονομία, προσεχώς πρέπει να πέσει μεγαλύτερο βάρος σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται με ενδιαφέρον η πρώτη πώληση NPLs από τη Eurobank, με το εγχείρημα να βρίσκεται τώρα στο στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους αγοραστές και την ολοκλήρωση της συναλλαγής να αναμένεται προς τα τέλη Νοεμβρίου με Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί στις τράπεζες είναι μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά 38% την περίοδο Ιουνίου 2016 - Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 από 106,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016. 
Χορηγήσεις και καταθέσεις
Η μείωση των "κόκκινων" δανείων είναι κομβική για την ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας κατόπιν της δυνατότητας νέων χορηγήσεων από τις τράπεζες. 
Η συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα είναι δραματική, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανάκαμψη των πιστοδοτήσεων που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων όπου οι νέες χορηγήσεις αυξάνουν με ρυθμό ακόμη και έως 9%. Στον αντίποδα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα παραμένει αρνητικός (τον Ιούνιο 2017, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,3% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι συνολικές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) υποχώρησαν περαιτέρω στα 190,385 δισ. ευρώ (201,595 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016). 
Ο προβληματισμός για την αδυναμία των τραπεζών να ανακτήσουν τον ρόλο τους στην οικονομία πηγάζει και από το γεγονός ότι δεν σημειώνεται επιστροφή καταθέσεων. Από την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015 και έκτοτε, οι καταθέσεις βρίσκονται ουσιαστικά κολλημένες στην περιοχή των 120 δισ. ευρώ, ούσες σήμερα 45 δισ. ευρώ χαμηλότερες από τον Αύγουστο του 2016. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν έκθεση στον δανεισμό του ELA ίση με το 1/4 του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζεται η λοιπή χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα) εντείνει την ανάγκη του οριστικού "νοικοκυρέματος" στις ελληνικές τράπεζες.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς θα βγείτε στη σύνταξη πριν τα 62 έτη

Σύνταξη μεταξύ 58 και 62 ετών μπορούν ακόμη και σήμερα να «κλειδώσουν» χιλιάδες ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και στο ΙΚΑ, αξιοποιώντας μεταβατικές διατάξεις νόμων που προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
 
Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, πρόκειται για περίπου 20.000 ασφαλισμένους που μπορούν έως το 2021 να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία κάτω των 62 ετών. Να σημειωθεί ότι πλέον, μόνο όσοι πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993 μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη αποχωρώντας με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους.
 
Οσοι έχουν τα πρώτα τους ένσημα από την 1η/1/1993 θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης για να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 και πλήρη στα 67. Τα παλαιά όρια ηλικίας ισχύουν για τους ασφαλισμένους με βαρέα και ανθυγιεινά, όμως για αυτούς καταργήθηκε η προσαύξηση στη σύνταξη.
 
Σύμφωνα μες την «Καθημερινή», αυτά είναι τα βασικά «παράθυρα» που οδηγούν στη συνταξιοδότηση πριν από τα 62, ανάλογα με το Ταμείο και τα έτη ασφάλισης.
 
Στο Δημόσιο, οι μεταβατικές διατάξεις που ισχύουν αφορούν κατά κύριο λόγο:
 
• Υπαλλήλους με 37ετία, εκ των οποίων τα 25 έτη ασφάλισης είχαν συμπληρωθεί έως το 2010. Εφόσον μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2015 είχαν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης, μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Αν τα 37 έτη συμπληρώνονται το 2017, ισχύει ως όριο ηλικίας τα 57,8. Με 37 έτη το 2018, το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 58,6 και το 2019 ανέρχεται σε 59,5 έτη.
 
• Υπαλλήλους με πρόσληψη πριν από το 1983, με 35 έτη ασφάλισης το 2017, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα στα 59,6. Με 35 έτη το 2018 θα πάρουν σύνταξη στα 60.
 
• Υπαλλήλους με πρόσληψη μετά το 1983 με 35ετία μετά τις 19 Αυγούστου 2015, εφόσον όμως η 25ετία είχε συμπληρωθεί έως το 2010. Με 35 έτη το 2017 και ηλικία 57 ετών, θα πάρουν σύνταξη στα 60,6. Με 35ετία και ηλικία 58 το 2020, βγαίνουν στα 61.
 
• Υπαλλήλους με 25ετία το 2011 ή το 2012. Η ηλικία συνταξιοδότησης καθορίζεται από το πότε κλείνουν τα 58 ή τα 59 αντίστοιχα και έχουν 36 ή 37 χρόνια ασφάλισης. «Κλειδί» στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται η εξαγορά πλασματικών ετών.
 
Μια σειρά από αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν και για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Οι κυριότερες αφορούν:
 
• Ασφαλισμένους με 10.500 ένσημα έως το 2010 ή το 2011 (πραγματικά ή και πλασματικά) και ηλικία 58 μετά τις 19/8/2015 που αποχωρούν στα 58,6. Αν τα 58 τα κλείνουν από το 2018 έως το 2021, βγαίνουν από 60 έως 61,6 ετών.
 
• Ασφαλισμένους με 10.500 ένσημα το 2012 που συνταξιοδοτούνται αφού κλείσουν τα 59. Αν τα κλείνουν από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021, τα νέα όρια για σύνταξη είναι από 59,5 έως 61,8 ετών.
 
• Ασφαλισμένους με 10.000 ένσημα έως το 2012 που βγαίνουν αφού κλείσουν το 63ο έτος με πλήρη. Αν τα κλείνουν από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021, τα νέα όρια ηλικίας είναι από 63,6 έως 66,6 ετών.
 
• Γυναίκες με 10.000 ένσημα έως το 2012, οι οποίες αν κλείνουν τα 57 - 58,5 από τις 19/8/2015 μέχρι 31/12/2021, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μεταξύ 59,2 έως 65,1 ετών.
 
• Γυναίκες με 4.500 ένσημα έως το 2010, εκ των οποίων 100 ανά έτος την τελευταία 5ετία, και ηλικία 55 ετών (το 2010), παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 60 ή 61,1 ετών.
 
Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, «κλειδί» για τη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 θεωρείται η 25ετία και η 35ετία. Ετσι, παλαιοί ασφαλισμένοι που προσλήφθηκαν μετά το 1983 σε τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΤΕ ή άλλες ΔΕΚΟ ή ασφαλίστηκαν σε Ταμεία Τύπου κατοχυρώνουν την έξοδο με 35 έτη και με τα όρια ηλικίας που ισχύουν όταν γίνουν 58 ετών.
 
Γυναίκες με 25ετία έως το 2010 και συμπληρωμένα τότε τα 55 βγαίνουν με πλήρη στα 60 ή στα 61,1 χωρίς καμία περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας. 


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φρίκη: Βρέθηκαν πτώματα στα πλημμυρισμένα τμήματα του «John Mc Cain» (Video)

Οι δύτες που αναζητούν τους 10 αμερικανούς ναύτες που φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τη σύγκρουση ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με ένα δεξαμενόπλοιο χθες ανοικτά της Σιγκαπούρης βρήκαν ανθρώπινες σορούς στα πλημμυρισμένα διαμερίσματα του USS John S. McCain.

Το δυστύχημα συνέβη στις 05:24 (00:24 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στα στενά της Σιγκαπούρης, κοντά στα στενά της Μάλακα. Το αντιτορπιλικό κατευθυνόταν προς τη Σιγκαπούρη για μια στάση ρουτίνας.

Μετά τη σύγκρουση με το δεξαμενόπλοιο, που έφερε σημαία Λιβερίας, τη δεύτερη στην οποία εμπλέκεται ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, ο επικεφαλής επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, «διέταξε προσωρινή διακοπή όλων των επιχειρήσεων του στόλου σε όλο τον κόσμο».


Δέκα αμερικανοί ναύτες φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τη σύγκρουση του USS John S. McCain με το Alnic MC που σημειώθηκε σε έναν πολυσύχναστο θαλάσσιο διάδρομο. Πέντε ναυτικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, οι τέσσερις από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Το κύτος του αντιτορπιλικού φέρει ένα μεγάλο ρήγμα από το οποίο εισέδυσε το νερό, πλημμυρίζοντας καμπίνες, το μηχανοστάσιο και την αίθουσα επικοινωνιών. Το Alnic υπέστη από την πλευρά του μικρές ζημιές.

Μία μεγάλη σημαντική επιχείρηση διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλοία και αεροπλάνα της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει ενώ δύτες του ΠΝ των ΗΠΑ συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης εξερευνώντας τα τμήματα του πλοίου που πλημμύρισαν από τα νερά.

Σήμερα ο ναύαρχος Σκοτ Σουίφτ, διοικητής του αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, δήλωσε πως οι δύτες «εντόπισαν σορούς στα πλημμυρισμένα διαμερίσματα».

Οι αρχές στη Μαλαισία βρήκαν επίσης ένα πτώμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο αμερικανικό ΠΝ προκειμένου να ταυτοποιηθεί, πρόσθεσε. Το μαλαισιανό ΠΝ διευκρίνισε πως η σορός εντοπίστηκε οκτώ ναυτικά μίλια (περίπου 15 χλμ) βορειοδυτικά από το σημείο της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Σουίφτ, οι έρευνες θα συνεχιστούν. «Έχουμε πάντα την ελπίδα ότι θα βρούμε επιζώντες», δήλωσε.

Η σύγκρουση ώθησε επίσης την αμερικανική διοίκηση να «επαναξιολογήσει» τις διαδικασίες «εξαντλητικά», δήλωσε ο αρχηγός επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον. «Είναι η δεύτερη σύγκρουση μέσα σε τρεις μήνες και η πιο πρόσφατη σε μια σειρά περιστατικών στον Ειρηνικό. Η τάση αυτή απαιτεί μια δράση πιο σθεναρή».

Στις 17 Ιουνίου, επτά ναύτες σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση του αντιτορπιλικού USS Fitzgerald με ένα δεξαμενόπλοιο που έφερε σημαία των Φιλιππίνων, ανοικτά της Ιαπωνίας. Το πολεμικό πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Νερό εισήλθε στο μηχανοστάσιο, την αίθουσα επικοινωνιών και σε καμπίνες, στις οποίες δύτες βρήκαν τα πτώματα των ναυτών.

Μέσα στην εβδομάδα οι διοικητές θα πρέπει να βρουν τον χρόνο, «ίσως μία ή δύο ημέρες» για να καθήσουν με τα πληρώματα και να επαναξιολογήσουν τις πρακτικές τους, διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον. Δεν απέκλεισε η σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη το USS John S. McCain να προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα ή από κυβερνοεπίθεση.

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Μάτις υποσχέθηκε «σε βάθος έρευνα για όλα τα δυστυχήματα, τα περιστατικά στη θάλασσα» προκειμένου να «εξεταστούν όλοι οι παράγοντες», όχι μόνο οι «άμεσοι» παράγοντες.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας για τους ναύτες του ΠΝ των ΗΠΑ που επέβαιναν στο John S. McCain όπου βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το αντιτορπιλικό φέρει το όνομα του πατέρα και του παππού του αμερικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που ήταν και οι δύο ναύαρχοι του ΠΝ.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας ζήτησε «πλήρη διαφάνεια» εκ μέρους του ΠΝ των ΗΠΑ και είπε πως οι υπεύθυνοι πρέπει «να λογοδοτήσουν».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιταλία: Νεκροί και αγνοούμενοι από σεισμό 4 Ρίχτερ στο νησί της Ίσκια

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά του νησιού της Ίσκια, κοντά στην Νάπολη, το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει κτήρια στην τοποθεσία Καζαμίτσιολα της Ίσκια. Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, 7 αγνοούμενους και 25 τραυματίες, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.  Οι πυροσβέστες συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, για την παροχή βοήθειας στους τραυματίες και τη διάσωση των εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με την Rai, έχασε τη ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα και ο θάνατός της οφείλεται στην πτώση μέρους του τοίχου της τοπικής εκκλησίας. Σε απόσταση λίγων μέτρων, ένα κτήριο έχει καταρρεύσει και επτά άτομα έχουν μείνει εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια.
Στο σημείο έφτασαν άνδρες του στρατού, οι καραμπινιέροι και οι πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν από τα ερείπια τους εγκλωβισμένους. Κατάφεραν να διασώσουν έναν άνδρα και μια γυναίκα από τα ερείπια και τώρα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ένα παιδί δέκα ετών, ένα μωρό επτά μόλις μηνών και μια έγκυο γυναίκα που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια ενός γκρεμισμένου σπιτιού.
Πολλά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι νεκροί είναι δύο, αλλά ο επίσημος απολογισμός παραμένει ότι υπάρχει μόνο ένας νεκρός.
Από την Νάπολη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιταλίας μεταφέρει μέσω θαλάσσης μηχανήματα και οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.
BREAKING: A number of buildings collapsed on the island of Ischia near Naples, Italy, after a 3.7-magnitude earthquake hits the area.
UPDATE: At least 1 dead, 25 injured and a number of people missing after magnitude 3.6 earthquake has struck the island of  pic.twitter.com/QxyIxcJWKv
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Η σεισμική δόνηση, αρχικά ανακοινώθηκε πως είχε ένταση 3,6 Ρίχτερ, ωστόσο αργότερα το Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωφυσικής αναθεώρησε την ένταση του στα 4 Ρίχτερ, ενώ το EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) ανεβάζει στα 4,3 Ρίχτερ. Σημειώθηκε στις 20 και 57 λεπτά τοπική ώρα (21 και 57 λεπτά ώρα Ελλάδας). Η δόνηση έγινε πιο αισθητή στην βόρεια πλευρά του νησιού, στις περιοχές Καζαμίτσιολα και Λάκκο Αμένο.
Στο λιμάνι της Ίσκια διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και επικράτησε πανικός. Ππολλοί ντόπιοι και τουρίστες βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους.
Μέρος του νοσοκομείου του Λάκκο Αμένο, στο ίδιο νησί, εκκενώθηκε, διότι εντοπίσθηκαν ρωγμές στους τοίχους. Μόνον πέντε ασθενείς, οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι, δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν εκτός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες τουριστών, επίσης, ρωγμές δημιουργήθηκαν και σε τοίχο ξενοδοχείου, πάντα στο Λάκκο Αμένο της Ίσκια και οι τουρίστες έχουν εξέλθει του κτιρίου.Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!