EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

SOS Σαρωνικός: Όσα θέλεις να ξέρεις (εικόνες)Τι συνέβη;

Τα ξημερώματα της Κυριακής (10/9) βούλιαξε για άγνωστους λόγους το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ (ιδιοκτησίας FOS petroleum) νοτιοδυτικά της βραχονησίδας Αταλάντης, κοντά στην Ψυτάλλεια. Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτίο 2.200 τόνους μαζούτ και 340 τόνους ναυτιλιακά καύσιμα και - σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) - η διαρροή αφορά στο 5% (δηλαδή 135 τόνοι) του φορτίου. Ωστόσο, είναι πιθανόν η ποσότητα που διέρρευσε να είναι μεγαλύτερη. Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι οι εργασίες στεγανοποίησης του πλοίου (απόλυτη προτεραιότητα) ολοκληρώθηκαν στις 12/9 και οι εργασίες απάντλησης ξεκίνησαν μετά (δεν είναι σαφές ακριβώς πότε).

Ποια είναι η έκταση του προβλήματος;

Αν και η ποσότητα που διέρρευσε θεωρείται πολύ μικρή (συγκριτικά με άλλα θαλάσσια πετρελαϊκά ατυχήματα), το σημείο του ναυαγίου ήταν δίπλα στο ΥΕΝ και ο καιρός για επιχειρήσεις περιορισμού της ρύπανσης ιδανικός, η πετρελαιοκηλίδα έπληξε ένα μεγάλο μέρος του Σαρωνικού. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Τετάρτη 14/09 η ρύπανση εξαπλώθηκε 21 χλμ μακριά από το σημείο που βυθίστηκε το “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”. Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ατυχήματος. Η ρύπανση ξεκίνησε από την Σαλαμίνα (Σελήνια έως Κυνοσούρα) και όταν άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου  επεκτάθηκε στη Φρεαττύδα και τις παραλίες των Νοτίων Προαστίων, καθώς κηλίδες πετρελαίου εμφανίστηκαν και στο Καβούρι. Στις παραλίες αυτές υπάρχει απαγορευτικό για κολύμβηση. Η Σαλαμίνα, η Γλυφάδα και το Ελληνικό είναι πιθανότατα οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

Καθυστέρησε ο κρατικός μηχανισμός;

Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν αντέδρασε αποτελεσματικά. Οι εργασίες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας στο σημείο του ατυχήματος, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα η πετρελαιοκηλίδα να εξαπλωθεί σε μία πολύ μεγάλη σε έκταση περιοχή.

Υπάρχουν επίσης κάποια ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας:
Από τον σχετικό εξοπλισμό που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (εποπτικά μέσα, πλωτά φράγματα-booms, πλοία αναρρόφησης κοκ) πόσα χρησιμοποιήθηκαν; Πόσα από τα πλωτά μέσα που θα μπορούσαν να αναρροφήσουν το πετρέλαιο στη θάλασσα κινητοποιήθηκαν;
Το σχετικό εποπτικό όργανο του ΥΕΝ (έχει μοντέλα πρόγνωσης καιρού) ζήτησε έγκαιρη συλλογή του πετρελαίου πριν ο καιρός το φέρει στις ακτές της Αθήνας;
Με ποιο τρόπο αντιδρά το ΥΕΝ στο γεγονός ότι υπάρχει ελάχιστο ανθρωπινό δυναμικό και εργαλεία στην Σαλαμίνα; Απαίτησε από την εταιρεία να κάνει αυτό που πρέπει; Μέχρι στιγμής, τα συνεργεία που επιχειρούν στην Σαλαμίνα δεν αρκούν για την έγκαιρη απορρύπανσης της περιοχής.
 Αφού το περιστατικό θεωρείται μικρής έκτασης, γιατί οι επιπτώσεις του είναι τόσο εκτεταμένες;

Όπως προαναφέρθηκε,  είναι σαφές ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αντέδρασε έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αυτό είχε σαν συνέπεια την επέκτασή της σε περισσότερες περιοχές του Σαρωνικού. Οι καθυστερήσεις χειροτερεύουν την κατάσταση, καθώς το πετρέλαιο έχει την τάση να απορροφά νερό σχηματίζοντας γαλακτώματα πετρελαίου - νερού. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο όγκος του κατά 3 - 4 φορές. Η όλη διαδικασία δυσκολεύει τον καθαρισμό.
Από εκεί και πέρα η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας είχε ως αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση των περιορισμένων συνεργείων καθαρισμού σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Συνεπώς, το πρόβλημα καθυστερεί να λυθεί και αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω επέκτασής του.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος;

Η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης μίας πετρελαιοκηλίδας είναι η πρόληψη. Σε περίπτωση ωστόσο πετρελαιοκηλίδας, το κλειδί είναι η ταχύτατη κινητοποίηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αφαιρεθεί όσο το δυνατό περισσότερο πετρέλαιο από την επιφάνεια της θάλασσας προτού πλήξει τις ακτές και άλλες ευαίσθητες περιοχές. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να στεγανοποιηθεί το πλοίο για να σταματήσει η διαρροή και να περιοριστεί η κηλίδα με πλωτά φράγματα ώστε να μην εξαπλωθεί. Μετά τον εγκλωβισμό με πλωτά φράγματα, ακολουθεί η περισυλλογή του πετρελαίου με μηχανικά μέσα και στη συνέχεια ο καθαρισμός της ακτογραμμής. Απαραίτητα βήματα είναι επίσης η ασφαλής απάντληση του πετρελαίου που απομένει στο πλοίο και η ανέλκυσή του.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει να γίνουν τα εξής:
Πλήρης αξιολόγηση της έκτασης της διαρροής και της ποσότητας που έχει χυθεί στη θάλασσα
Εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού συγκράτησης και ανάκτησης του πετρελαίου
Παροχή ασφαλών εγκαταστάσεων υποδοχής του πετρελαίου που έχει ανακτηθεί
Συντονισμός και διαρκής ενημέρωση μεταξύ κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών
Πλήρης αξιολόγηση της περιβαλλοντικής ζημιάς, παρακολούθηση περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών
Ποιοι είναι αρμόδιοι για τον περιορισμό και καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας;

Από την πλευρά της πολιτείας είναι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, το οποίο πρέπει να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο σημείο του ατυχήματος. Η πλοιοκτήτρια εταιρία καλείται να αναλάβει την ευθύνη και τη διαδικασία της απορρύπανσης, αναθέτοντας το έργο σε εταιρία αντιμετώπισης τέτοιων ατυχημάτων. Η εταιρία στη συνέχεια πρέπει να έχει ένα πλήρες σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο θα καταθέσει στο Λιμενικό Σώμα και στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Όλη η διαδικασία εξελίσσεται υπό την επίβλεψη των δύο τελευταίων. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι υπεύθυνο να διασφαλίσει ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μέγιστη δυνατή αποκατάσταση της περιοχής.

Ποιοι αναλαμβάνουν το κόστος του καθαρισμού;

Ισχύει η αρχή “Ο ρυπαίνων πληρώνει”. Η πλοιοκτήτρια εταιρία και η ασφαλιστική της αναλαμβάνουν το κόστος. Αυτό περιλαμβάνει ολόκληρο το κόστος της αντιμετώπισης του ατυχήματος (περιορισμός, καθαρισμός, απάντληση, ανέλκυση) καθώς επίσης και το κόστος έρευνας & αξιολόγησης της περιβαλλοντικής ζημιάς, της περιβαλλοντικής αποκατάστασης (χλωρίδα & πανίδα, καταστροφή φυσικών πόρων) και τέλος οικονομικές και περιβαλλοντικές αποζημιώσεις.
Απέναντι στην κοινωνία, η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη και οφείλει να απαιτήσει τον καθαρισμό μέχρι και του τελευταίου κόκκου άμμου, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και το περιβάλλον και όχι στη μείωση του κόστους του “επιχειρηματία”.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
 
Είναι επικίνδυνο για εμένα να έρθω σε επαφή με το πετρέλαιο;

Ναι, η επαφή με πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα ή ερεθισμό του δέρματος και των ματιών σου. Επικίνδυνες για την υγεία είναι επίσης οι αναθυμιάσεις από το πετρέλαιο.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στον καθαρισμό;

Αν βρίσκεσαι σε μία από αυτές τις περιοχές που έχει φτάσει το πετρέλαιο:
Πρόσεχε να μην έρθει σε επαφή το δέρμα σου με το πετρέλαιο, επειδή είναι επικίνδυνο.
Αν θέλεις να βοηθήσεις με τον καθαρισμό χρειάζεσαι σίγουρα γάντια πετρελαίου, μάσκα, γαλότσες και ειδική φόρμα, αφού πρώτα όμως επικοινωνήσεις με τον δήμο της περιοχής και την εταιρεία καθαρισμού για να σου πουν πού μπορείς να αφήσεις ό,τι μαζέψεις (γιατί είναι τοξικά απόβλητα - ΔΕΝ τα πετάμε στα σκουπίδια).
Η επιχείρηση απορρύπανσης είναι μία δύσκολη και σε περιπτώσεις υψηλής έντασης εργασίας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ρύπανση να μεταφερθεί σε καθαρά σημεία της παραλίας (πχ από τα ίχνη που αφήνουν οι βρώμικες γαλότσες, από τη λανθασμένη απόρριψη πετρελαιωμένων στολών κτλ).
Μην επιχειρήσεις απορρύπανση αν δεν έχεις εξασφαλίσει: α. ότι προστατεύεις τον εαυτό σου και την υγεία σου, β. ότι δεν θα μεταφέρεις τη ρύπανση σε καθαρό σημείο της παραλίας, γ. ότι είσαι σε συνεννόηση με τοπικές αρχές και συνεργεία καθαρισμού, ώστε το πετρέλαιο που θα συλλέξεις να καταλήξει σε ειδική διαχείριση.
Τι να κάνω αν βρω κάποιο ζώο μέσα στο πετρέλαιο;

Αν εντοπίσεις πουλί ή άλλο ζώο σε πετρέλαιο μην το αφήσεις να ξαναμπεί στο νερό.
Μπες ανάμεσα στη θάλασσα και σε αυτό, κύκλωσέ το, πιάστο με κάποιο πανί ή πετσέτα
Βρες ένα κουτί για να το μεταφέρεις, άνοιξε τρύπες αρκετά μεγάλες για να περνάει αέρας και να μην κινδυνεύει το ζώο από τις αναθυμιάσεις.
Για πουλιά, επικοινώνησε άμεσα με την ΑΝΙΜΑ, 2109510075 & 6972664675
Για θαλάσσιες χελώνες, επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, 210 5231342, 210 89 82 600
Τι κάνει η Greenpeace;

Η Greenpeace βρίσκεται από πολύ νωρίς στα σημεία που έχουν πληγεί, αρχικά στη Σαλαμίνα και στη συνέχεια σε όλες τις ρυπανθείσες παραλίες της Αττικής. Καταγράφουμε και αξιολογούμε την κατάσταση και είμαστε σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς, τους δήμους και τις εταιρίες απορρύπανσης για να βοηθήσουμε με τον καθαρισμό και τις εργασίες, ενώ από τις 15/9 ομάδες μελών της Greenpeace συμμετέχουν ενεργά στους καθαρισμούς.

Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του να κινηθούν ταχύτατα και με διαφάνεια, δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες για το μέγεθος της διαρροής και τα αίτια του ατυχήματος, και να διασφαλίσουν ότι:
θα εντείνουν τις εργασίες απορρύπανσης από το πετρέλαιο σε ολόκληρη την περιοχή του Σαρωνικού με στόχο η περιοχή που επλήγη να επιστρέψει το συντομότερο στην πρότερη κατάστασή της,
οι υπαίτιοι της καταστροφής θα αναλάβουν πλήρως το κόστος ζημίας, αποκατάστασης και αποζημιώσεων,
θα ολοκληρωθεί τάχιστα η απάντληση όλου του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ανέλκυσή του.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας πετρελαιοκηλίδας στο θαλάσσιο περιβάλλον;

Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν άμεσες και προφανείς επιπτώσεις στα ζώα που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως πουλιά, θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και άλλα. Ειδικά τα πουλιά συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σοβαρών θυμάτων, καθώς διανύουμε περίοδο μετανάστευσης για πολλά είδη πουλιών και επειδή ορισμένες περιοχές του Σαρωνικού αποτελούν σημαντικά σημεία ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των πουλιών στο μεγάλο τους ταξίδι, η περίπτωση να έρθουν σε επαφή με την πετρελαιοκηλίδα είναι αυξημένη.

Το πετρέλαιο είναι τοξικό για ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων οργανισμών. Τα αυγά, οι προνύμφες των ψαριών και τα νεαρά άτομα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή. Επίσης, το πλαγκτόν που ζει στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευπαθές στις πετρελαιοκηλίδες. Το πετρέλαιο δρα ως δηλητήριο, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του. Μόλις το πετρέλαιο φτάσει στις ακτές τότε υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και στο παράκτιο περιβάλλον της ρυπανθείσας περιοχής. Μεγάλες επιπτώσεις αναμένεται να έχουν επίσης οι βραχώδεις ακτές και οι νησίδες στον Σαρωνικό, που είναι ακατατοίκητες και στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000.

Ο βαθμός και η έκταση της ζημιάς αυτού του ατυχήματος δεν μπορούν προς το παρόν να εκτιμηθούν. Θα χρειαστεί έρευνα, διαρκής παρακολούθηση και καταγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εμπειρία από άλλες πετρελαιοκηλίδες από όλο τον κόσμο μας δείχνει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες.
Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να καθαρίσουν οι θάλασσες και οι ακτές από το πετρέλαιο;

Θα πρέπει να είναι σαφές ότι, ως γενική αρχή, από τη στιγμή που πέφτει πετρέλαιο στη θάλασσα η ολική ανάκτησή του είναι αδύνατη. Σκοπός είναι η γρήγορη αντιμετώπιση του ατυχήματος και η προσπάθεια ανάκτησης όσο μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου είναι εφικτή. Πρόκειται για μία “κούρσα” με τον χρόνο: όσο περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο το πετρέλαιο εισχωρεί στο οικοσύστημα. Σε αυτό συντελεί και η διαδικασία ”γαλακτωματοποίησης” του πετρελαίου:το πετρέλαιο φουσκώνει από το νερό, αραιώνει η πυκνότητά του και αλλάζει ο χρωματισμός από μαύρο σε καφέ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία γαλακτωματοποίησης, το πετρέλαιο καθίσταται μη ανακτήσιμο και παραμένει στο βυθό της θάλασσας.

Συνεπώς, ένα μέρος του πετρελαίου είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η φυσική διαδικασία διάσπασής του θα κρατήσει αρκετά χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες.

Όσον αφορά τις ακτές, οι διαδικασίες αποκατάστασης μπορούν να αφαιρέσουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου (ενδεχομένως και σχεδόν στο σύνολό του) σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.  Ωστόσο και εδώ ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας: στις αμμώδεις ακτές, όσο περνούν οι μέρες, το πετρέλαιο εισχωρεί βαθιά μέσα στην άμμο καθιστώντας την διαδικασία αποκατάστασης δυσχερέστερη.

Ποια είναι τα βήματα μετά τον καθαρισμό της θάλασσας;

Μετά τον καθαρισμό χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση και καταγραφή περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών: τι έχει καθιζάνει, ποια είναι η σύνθεση του ιζήματος, ποιες είναι οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, το θαλάσσιο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα.

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο μετά την ανάκτησή του;

Και πάλι σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα ταχύτητας. Το πετρέλαιο οδηγείται σε ειδικές μονάδες διαχείρισης επικίνδυνων απόβλητων και ταξινομείται με βάση την ποιότητά του, η οποία εξαρτάται από το χρόνο έκθεσής του στο νερό. Εάν ανακτηθεί γρήγορα, μπορεί να διαχωριστεί από το νερό και να γίνει επεξεργασία ώστε να αξιοποιηθεί σε διυλιστήρια, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τσιμεντοβιομηχανίες κ.ο.κ. Το πετρέλαιο που μένει περισσότερη ώρα στο νερό αλλοιώνεται από το αλάτι, τα ιζήματα και άλλα υλικά. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής, διασπάται με χημικά ή αποτεφρώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι εξίσου σημαντική με την απορρύπανση της θάλασσας για το μέγιστο περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αποφυγή περαιτέρω ρύπανσης.  Είναι ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να διασφαλίσει ότι η εταιρία θα ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες ανεξαρτήτως κόστους.

Μήπως τελικά τέτοιου είδους ατυχήματα είναι “αναγκαίο κακό” προκειμένου η χώρα να έχει επάρκεια σε πετρέλαιο;

Η ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου και των σχετικών δραστηριοτήτων της δείχνει ότι η περίπτωση ατυχήματος είναι δεδομένη, αργά ή γρήγορα θα συμβεί κάποιου είδους ατύχημα. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκής δραστηριότητας (π.χ. Υπεράκτιες εξορύξεις σε μεγάλα βάθη) οι πιθανότητες ατυχήματος πολλαπλασιάζονται.

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι το πετρέλαιο είναι ένας ενεργειακός πόρος χωρίς μέλλον : Οι τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης εξηλεκτρίζονται. Όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν σχέδια για μείωση ή απεξάρτηση από την κατανάλωση πετρελαίου. Για παράδειγμα, η Ολλανδία και η Νορβηγία θα σταματήσουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2025, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία το 2040. Το ίδιο αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα και η Κίνα. Η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα επιβάλλει την γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το αργότερο ως τα μέσα του αιώνα.

Συνεπώς, αν πραγματικά θέλουμε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις, η Ελλάδα οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για τη σταδιακή, αλλά οριστική απεξάρτηση από το πετρέλαιο τις επόμενες 2 δεκαετίες: Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών σε ορίζοντα δεκαετίας και κλείσιμο όλων των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ακύρωση σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων, εξηλεκτρισμός του τομέα μεταφορών, σταδιακή απαγόρευση της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου στα κτίρια και συνδυασμός με κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πετρέλαιο ως ενεργειακός πόρος βρίσκεται στην Δύση του. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα απαλλαγούμε από αυτό.

Στη Σαλαμίνα τι συμβαίνει σήμερα; Γιατί δεν πάτε και εκεί;

Η Σαλαμίνα παραμένει σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η διαδικασία απορρύπανσης καθυστέρησε σημαντικά και τα μέσα απορρύπανσης από τη θάλασσα είναι ανεπαρκή, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων, των τοπικών αρχών και της Greenpeace. Έχουμε προσφέρει ομάδα εθελοντών για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς όμως, το πετρέλαιο έχει αρχίσει να γαλακτωματοποιείται και να βυθίζεται, καθιστώντας τη διαδικασία απορρύπανσης ακόμα πιο δυσχερή και την αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων καθαρισμού άσκοπη.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ….

Βάζει μπρος για τα καλά τη μηχανή των κατασχέσεων η εφορία !!!
Η μη ικανοποιητική πορεία των δημοσίων εσόδων, η οποία δείχνει σοβαρά σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων -παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ- φέρνει κύμα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων εκ μέρους της εφορίας.
Όσοι φορολογούμενοι χρωστούν και έχουν στην τράπεζα καταθέσεις, τότε θα γίνεται αυτόματη κατάσχεση του ποσού ακόμη και αν αυτό είναι πολύ χαμηλό. Η μόνη προστασία για τα νοικοκυριά είναι να δηλώσουν μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έναν μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, αλλά αυτός προστατεύεται μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ.
Κατά πληροφορίες η εφορία θα κτυπά απροειδοποίητα όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και έχουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό πάνω από 1.250 ευρώ, ενώ θα εξαιρεθούν όσοι σπεύσουν να εξοφλήσουν μέρος έστω του ληξιπρόθεσμου χρέους τους.
Η εφορία θα προχωρεί και σε κατασχέσεις ακινήτων για να μην υπάρξει περίπτωση να παραγραφούν οφειλές. Ωστόσο πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνουν μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στην Εφορία και, το βασικότερο, στις υποχρεώσεις τους.

Πλειστηριασμοί θα γίνουν σε βίλες και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ προς το παρόν δεν θα «αγγίξει» η εφορία την πρώτη κατοικία, αν και δεν υπάρχει καμία προστασία αν τελικά το αποφασίσει.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο θρίαμβος του Εφιάλτη!

»Πορφυρέαν σοι Λεωνίδα, ώπασε χλαίνην Ξέρξης, ταρβήσας έργα τεάς αρετάς. Ου δέχομαι! Προδόταις αύτα χάρις. Ασπίς έχει με και νέκυν, ο πλούτος γαρ ουκ εμόν εντάφιον», δηλ. »Με πορφυρά χλαίνη σε σκέπασε ο Ξέρξης Λεωνίδα, φοβηθείς τα έργα των αρετών σου. (Αλλά είπες) Δεν δέχομαι! Αυτά είναι χάρη για τους προδότες. Είθε η ασπίδα να με σκεπάζει και νεκρόν, αφού ο πλούτος δεν (θέλω να) είναι δικό μου εντάφιο», διατρανώνει επιτύμβιο επίγραμμα προς τιμήν του Λεωνίδα, τιμώντας τον άνδρα για την, μοναδικής ιστορικής και όχι μόνο αξίας, μάχη των Θερμοπυλών.
Δεν τολμούμε φυσικά να κάνουμε σύγκριση των αρχόντων Ελλήνων της εποχής εκείνης με τους σημερινούς Έλληνες (;) άρχοντες, γιατί:
Τότε το κάθε λογής δώρο από τον εχθρό εθεωρείτο επαίσχυντο έγκλημα και ετιμωρείτο με ισόβια εξορία, δήμευση περιουσίας και γκρέμισμα συθέμελα της οικίας του παραβάτη.
Σήμερα τα δώρα (στην αγορά καλούνται μίζες) αποτελούν καθημερινότητα και οι αποδέκτες τους »βασιλεύουν» ανενόχλητοι!
Τότε έδιναν τη ζωή τους για την Πατρίδα »τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».
Σήμερα παίρνουν τη ζωή της Πατρίδας, υποδουλώνοντάς την στους ξένους, μη λογαριάζοντας »εκείνους» για τους οποίους υπάρχουν.
Τότε αγωνίζονταν »περί πάτρης» βλέποντας μόνο το συμφέρον της χώρας τους.
Τώρα αγωνίζονται »περί πάρτης», κοιτάζοντας αποκλειστικά το ατομικό και το κομματικό συμφέρον.
Τότε έδιναν όρκο πίστης στην πατρίδα και έψαλλαν παιάνες βαδίζοντας προς την μάχη.
Σήμερα δεν υπάρχουν καν όρκοι, ούτε παιάνες, γεμίσαμε άθεους και απάτριδες.
Τότε οι μάνες έδιναν την ασπίδα στο παιδί τους λέγοντας »ή ταν ή επί τας» (ή θα έρθεις πίσω νικητής με αυτήν ή θα σε φέρουν νεκρό πάνω σε αυτήν).
Σήμερα δεν υπάρχουν καν ασπίδες, τις ρίξαμε όλες στον σύγχρονο καιάδα του φιλοτομαρισμού και του ωχαδελφισμού.
Τότε οι νέοι έδιναν υπόσχεση στους παλαιούς »άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες» (εμείς θα γίνουμε καλύτεροι από εσάς).
Σήμερα οι νέοι παρακολουθούν αποσβολωμένοι τους »άρχοντες» της χώρας να τους κλέβουν το μέλλον τους.
Τότε μισήθηκε ο Εφιάλτης, που έδειξε το προδοτικό μονοπάτι στους βάρβαρους εχθρούς, προκειμένου να διαβούν προς το εσωτερικό της Ελλάδας, προς το ιερόν πτολίεθρον!
Σήμερα λατρεύεται ο Εφιάλτης, καθόσον σύγχρονοι απόγονοί του άνοιξαν τα προδοτικά μονοπάτια και πλημμύρισε η ιερή χώρα των Ελλήνων από αλλόθρησκους και αλλοεθνείς σύγχρονους βαρβάρους από Ανατολή και Δύση!
»Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»γράφει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής, δίνοντας το στίγμα της αξίας της ανθρώπινης ζωής!
Θερμοπύλες! Όνομα μισητό στο ισχύον πολιτικό σύστημα, γιατί θυμίζει θυσία (άλλη μισητή λέξη)! Θυσία υπέρ πατρίδας, θυσία των λίγων για τους πολλούς, θυσία των 300 για την Ελλάδα ολόκληρη!
Σήμερα οι 300 δεν υπάρχουν, δεν λειτουργούν, δεν εργάζονται, δεν νοιάζονται για την Ελλάδα.
Σήμερα η χώρα ξεπουλιέται απ’ άκρη σ’ άκρη. Ο λαός φτωχοποιείται. Η ανεργία καλπάζει. Τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό για να δουλέψουν.  Η εγκληματικότητα έχει φτάσει στα ύψη. Η ελληνική παιδεία »το μόνον εν ημίν αγαθόν αθάνατον και θείον» διαλύεται, μέσα στην δίνη του μαρξιστικού διεθνισμού και της σύγχρονης ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν το γνωστό ρόλο του πλυντηρίου εγκεφάλων. Οι γνωστοί γείτονες μας απειλούν και προκαλούν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας απαξιώνονται. Οι εκατοντάδες χιλιάδες αλλόφυλοι και αλλόθρησκοι που κατακλύζουν τη χώρα  διαλύουν τον κοινωνικό μας ιστό. Ο πληθυσμός μας αλλοιώνεται. Η Ελλάδα αποχριστιανοποιείται ή μάλλον, ορθότερα, ισλαμοποιείται! Η μεγαλύτερη ίσως εθνική καταστροφή της Ελληνικής ιστορίας ήδη πλησιάζει!
Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι »ο θρίαμβος του Εφιάλτη»!
Ελλάς, όμως, και Ελευθερία είναι δυο έννοιες διαχρονικά ταυτόσημες! Γι αυτό τις κάθε μορφής »Θερμοπύλες», που αποτελούν παγκόσμια ανάμνηση αρετής και δόξας παντοτινής, ακολουθούν »Σαλαμίνες και Πλαταιές»! Γιατί αυτό το έθνος των Ελλήνων πάντα γεννά Λεωνίδες, Θεμιστοκλήδες και Παυσανίες!
Γιατί οι Έλληνες έχουν και αρετή και τόλμη κι έχουν μάθει να ξεσηκώνονται, να ενώνονται και να πολεμούν για ναν’ η ΠΑΤΡΙΔΑ τους ΕΛΕΥΘΕΡΗ!
Αντιστράτηγος (ε.α) Νικόλαος Ταμουρίδης                                                           
Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ελεύθερης Πατρίδαςπηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χημικά και πετροπόλεμος στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα (εικόνες)

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας στο Κερατσίνι κατά τη διάρκεια της πορείας για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με γκλοπ, χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν φθορές στις τζαμαρίες του κτηρίου όπου στεγάζεται το δημαρχείο Κερατσινίου.
Χημικά και πετροπόλεμος στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα (εικόνες)
Με κεντρικό σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί», οι συμμετέχοντες στην πορεία εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη δολοφονία του 34χρονου τον Σεπτέμβριο του 2013, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του κατηγορούμενου για τον φόνο Γιώργου Ρουπακιά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Χημικά και πετροπόλεμος στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα (εικόνες)

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα. Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βίντεο-ντοκουμέντο: Δολοφονία φοιτήτριας από αστυνομικούς μέσα στην σχολή (Video)

Ανησυχία προκάλεσε σε χρήστες του διαδικτύου, ένα βίντεο που κυκλοφορεί, στο οποίο αστυνομικοί πυροβολούν εν ψυχρώ μια φοιτήτρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό συνέβη στις 23.00 το βράδυ, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονταν στο σημείο γιατί η φοιτήτρια κρατούσε μαχαίρι.

Η 21χρονη φοιτήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή της Τζόρτζια των ΗΠΑ, Σκάουτ Σουλτς, φώναξε στους αστυνομικούς να την πυροβολήσουν και εκείνοι της απάντησαν ότι «κανείς δεν θέλει να σας βλάψει». Η 21χρονη βρέθηκε στο συγκεκριμένο πάρκινγκ, μετά από διαδήλωση της LGBTQ κοινότητας.

Στη συνέχεια, πλησίασε τους αστυνομικούς κι ένας από αυτούς ακούγεται στο βίντεο να την προειδοποιεί να σταματήσει και να πετάξει το μαχαίρι. Εκείνη, όμως, συνεχίζει να περπατά προς τον αστυνομικό, ο οποίος την πυροβολεί μία φορά και η φοιτήτρια πέφτει στο έδαφος.

Η αστυνομία της Πολυτεχνικής Σχολής ανακοίνωσε ότι η «φοιτήτρια συνέχιζε να προχωράει προς τους αξιωματικούς με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια, ο ένας αξιωματικός πυροβόλησε. Η Σουλτς δεν ήταν συνεργάσιμη και δεν συμμορφωνόταν με τις εντολές των αξιωματικών».

Αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν ότι η 21χρονη τελικά δεν κατάφερε να επιζήσει.

 
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λαγκάρντ: Πρέπει να ποσοτικοποιήσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς

Όλο και περισσότερες χώρες μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συμφωνούν ότι η διαφθορά είναι ένα σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα σε πολλές χώρες, δήλωσε η διευθύντρια του θεσμού και ζήτησε να υπάρξει μια καλύτερη ποσοτικοποίηση του προβλήματος.
«Είναι αλήθεια πως η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια ομιλίας της στο Brookings Institute στην Ουάσινγκτον.
«Είναι μια διαβρωτική δύναμη που βλάπτει τη ζωτικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρει τις οικονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε.
Μόνο οι δωροδοκίες που γίνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη ανέρχονται σε 1,5 έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή φθάνουν περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς.
«Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες νέες μεθοδολογίες για να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα και να αναλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Η ίδια παραδέχθηκε πάντως πως, στο βαθμό που η διαφθορά είναι συχνά κρυφή, οι νέες πολιτικές μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν γίνουν αποτελεσματικές.
Αν και ορισμένες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη διαφθορά ως ένα πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα, «αυτός δεν είναι λόγος για να μην προχωρήσουμε», υπογράμμισε τέλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται εποχικό βοήθημα έως 916 ευρώ

Xρηματική ενίσχυση από 300 έως 916 ευρώ αν υποβάλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους (μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουν χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι εποχικής απασχόλησης αλλά και κάτοικοι ορεινών περιοχών από όλη την Ελλάδα.

Κάτοικοι περιοχών από όλους τους νομούς της Ελλάδος (πλην Αττικής) μπορούν να κάνουν στα ΚΕΠ την αίτησή τους και να λάβουν το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2017  που φτάνει έως και τα 600 ευρώ. Το επίδομα δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε:
  •  600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ 3.000 ευρώ ετησίως και

  • 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.

Επίδομα έως ότου ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν μπορούν να λάβουν και 150.000 περίπου υπάλληλοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία και στον επισιτιστικό κλάδο, με μια απλή αιτήσή τους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ.

Το επίδομα ανέρχεται σε 458,15 ευρώ το μήνα και αρκεί μια απλή εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.

Τέλος, ειδικό εποχικό βοήθημα έως και 916 ευρώ χορηγείται κάθε φθινόπωρο σε όσους εργάζονται εποχικά και υποβάλουν την σχετική αίτηση στον ΟΑΕΔ. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Το επίδομα αφορά σε όσους ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλος του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστης και βοηθός χείριστης κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου και σμυριδεργάτης.

Το ύψος του εποχικού επιδόματος

1. Προκειμένου για οικοδόμους, το επίδομα ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (678,06 ευρώ).

2. Για σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (916,30 ευρώ).

3. Για τα επαγγέλματα των δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (641,41 ευρώ).

4. Για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου - θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου και χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (458,15 ευρώ).πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΑΔΕ :Δεν παραγράφονται οι λίστες Λαγκάρντ - Μπόργιανς και CDs

Σε 15ετία ή και 20ετία υπό όρους μεταβάλλεται από 5ετία που ήταν, η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν, βλέπε λίστες Λαγκάρντ - Μπόργιανς και CDs, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ εξέδωσε την απόφαση, στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία όριζε ότι η παραγραφή θα πρέπει να είναι η πενταετία, όπως προβλέπει η νομοθεσία και να μην παρατείνονται, κάθε φορά.
Ειδικότερα  το υπουργείο Οικονομικών και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εξάντλησαν κάθε περιθώριο που παρέχει η νομοθεσία, ώστε να κρατηθούν «ζωντανές» και να μην παραγραφούν οι περισσότερες υποθέσεις.
 Συγκεκριμένα με την απόφαση του Πιτσιλή, η εφορία, ανάλογα με την υπόθεση, μπορεί να πάει πίσω στο χρόνο ως εξής:
• Για τις χρήσεις έως και το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Δηλαδή, όποιος δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση ελέγχεται ακόμη και για 15 χρόνια πίσω.
• Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Μεταξύ των στοιχείων που θεωρούνται συμπληρωματικά είναι και οι λίστες (με cds, USB κ.λπ.) που έφτασαν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, όπως οι περίφημες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ.
• Για τις υποθέσεις από το 2008 και μετά, η απόφαση προβλέπει πως θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή και μάλιστα για αυτές ισχύει 20ετής παραγραφή.
• Για τις χρήσεις από το 2011 και μετά, οι υποθέσεις ελέγχονται κανονικά, καθώς εμπίπτουν στην πενταετία από το χρόνο παραγραφής, που πλέον ισχύει ως γενικός κανόνας. Στις συγκεκριμένες υποθέσεις, ο έλεγχος θα εστιαστεί σε εκείνες του 2011 που κινδυνεύουν με παραγραφή στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 και κατόπιν σε εκείνες του 2012 κ.ο.κ.
Σε ότι αφορά στα πρόσωπα που εμπλέκονται στις λίστες, η γενική αρχή είναι πως ελέγχονται όλες οι υποθέσεις από το 2006 και μετά, ενώ υπό συνθήκες, μπορεί ο έλεγχος να πάει και πιο πίσω. Η εφορία, για να επεκτείνει τον έλεγχο πέραν της πενταετίας στηρίζεται στην πρόβλεψη της νομοθεσίας, «εάν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία». Ως συμπληρωματικά στοιχεία για τον έλεγχο οποιουδήποτε φορολογουμένου είναι και τα στοιχεία από τις λίστες..
Η απόφαση της ΑΑΔΕ
Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΑΑΔΕ είναι το ακόλουθο:
ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση της αριθ. ΔΕΛ Β' 1189202 ΕΞ 2016/28-12-2016 (Β'4270) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί καθορισμού του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2017, όπως ισχύει».
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1.α) Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του ν. 4174/2013 (Α'170), όπως ισχύει.
β) Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν. 4174/2013 (Α'170), όπως ισχύει.
γ) Τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4342/2015 (Α' 143), όπως ισχύει.
2. Το Κεφάλαιο Α1 «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016 (Α' 94) και ειδικότερα της υποπαραγράφου β' της παραγράφου 2 και των υποπαραγράφων α' και β' της παρ. 6 του άρθρου 14, καθώς και των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 41 του νόμου αυτού.
3. Τη με αρ. Δ.ΟΡΓ.Α 1036960/10.3.2017 (Β' 968) Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», όπως ισχύει.
 4. Τη με αριθ. 1 της 20-1-2016 (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 2β'του άρθρου 41 του ν. 4389/2016.
5. Τη με αριθ. ΔΕΛ Β 1189202 ΕΞ 2016/28.12.2016 (Β' 4270) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί καθορισμού του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2017, όπως ισχύει.
6. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Έτους 2017 της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε..
7. Τη με αριθ. 1738/2017 Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού της Α.Α.Δ.Ε..
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Μετά την παράγραφο 6 της με αριθ. ΔΕΛ Β 1189202 ΕΞ 2016/28.12.2016 (Β' 4270) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής:
«7. Από τις εκκρεμείς υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι Προϊστάμενοι των Ελεγκτικών Υπηρεσιών προτεραιοποιούν και προβαίνουν στην έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρων και προστίμων, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 28 του ν.4174/2013, ως κάτωθι:
(α) για ελεγχόμενες χρήσεις 2001 και μετά, με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθ. 84 του ν.2238/1994 (μη υποβολή δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος),
(β) για ελεγχόμενες χρήσεις 2006 και μετά, με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθ. 84 και της περ. α' της παρ. 2 του άρθ. 68 του ν.2238/1994 (συμπληρωματικά στοιχεία),
(γ) για ελεγχόμενες χρήσεις 2008 και μετά, με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθ. 36 του ν.4174/2013 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθ. 72 του ίδιου νόμου (σε περίπτωση φοροδιαφυγής),
(δ) για ελεγχόμενες χρήσεις 2011, 2012 και 2013, με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθ. 84 του ν.2238/1994 και για φορολογικά έτη 2014 και επόμενα με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν.4174/2013 (πενταετής παραγραφή).
Τα παραπάνω ισχύουν για τις φορολογίες εισοδήματος και Κ.Β.Σ., καθόσον για τις φορολογίες Φ.Π.Α., κεφαλαίου και τελών χαρτοσήμου ισχύουν διαφορετικοί χρόνοι παραγραφής.
Ως εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου νοούνται οι προτεραιοποιημένες υποθέσεις, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρων και προστίμων μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»
2. Οι παράγραφοι 7 και 8 αναριθμούνται σε 8 και 9 αντίστοιχα.
3. Κατά τα λοιπά ισχύει η με αριθ. ΔΕΛ Β 1189202 ΕΞ 2016/28.12.2016 (Β' 4270) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθ. ΔΕΛ Α1057280 ΕΞ 2017/12.4.2017 (Β' 1391) όμοια.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣπηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλάζουν όλα για εισφορές, συντάξεις χηρείας, οφειλές

Επανεξετάζονται βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και το σταδιακό «ξήλωμά» του ξεκινά με αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές. Ενάμιση έτος μετά την εφαρμογή του νόμου, η κυβέρνηση διαπιστώνει «αστοχίες» στο τελικό παραγόμενοι οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και δημιουργία ασφαλιστικών αδικιών σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Οι αλλαγές, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα», επικεντρώνονται στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων, ενώ επανασχεδιάζεται και το καθεστώς συντάξεων χηρείας.

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές. διαπιστώνεται πως η επιβάρυνση ορισμένων κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων από τον συνδυασμό φόρων και εισφορών - που ξεπερνούσε το 60% του εισοδήματος- οδήγησε σε μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2016 κατά 20%. Ο κεντρικός άξονας στον σχεδιασμό του νέου μοντέλου υπολογισμού των εισφορών είναι η τελική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία να αφήνει ένα «αξιόλογο ποσοστό» για επανεπένδυση στη δουλειά του.

Εκτός από το νέο σύστημα εισφορών και τον επανασχεδιασμό του καθεστώτος συντάξεων χηρείας, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει επίσης επίσπευση της διαδικασίας απονομής εκκρεμών συντάξεων, εφαρμογή της ρύθμισης σε δόσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και καθιέρωση της ενιαίας είσπραξης εισφορών και φόρων.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!