EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων – Έσοδα μόνο από κατασχέσεις!

Παγιώνεται η υστέρηση φορολογικών εσόδων - Κρας τεστ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο Σεπτέμβριος με πληρωμές ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και χρεών ΠΟΕ στην εφορία

Του Κωστή Πλάντζου

Την οικονομική εξάντληση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποκαλύπτει ο κατήφορος που έχουν πάρει από τον Ιούνιο τα φορολογικά έσοδα του Κράτους. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με κομμένη την ανάσα τις εισπράξεις φόρων και ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά, όπως δείχνουν ως τώρα τα επίσημα στοιχεία, το μόνο «σωσίβιο» που έχει απομείνει για τα κρατικά έσοδα είναι η αύξηση των εισπράξεις έναντι οφειλών Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Δηλαδή ό,τι εισπράξουν από κατασχέσεις, διώξεις και «λουκέτα».

Την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους φόρους τους, αποτυπώνουν τρία γραφήματα που ανήρτησε στο twitter ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης για την πορεία άμεσων-έμμεσων φόρων και έναντι των στόχων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Εύκολα διαπιστώνεται έτσι ότι:

1. Οι άμεσοι φόροι παρουσιάζουν κατάρρευση έως 40%. Από τον Ιούνιο και μετά εισπράττονται κανονικά μόνον οι έμμεσοι φόροι. Δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ. στο οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου στηρίζεται αποκλειστικά στις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επιβλήθηκαν από πέρυσι το καλοκαίρι (σε ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, τέλη τηλεφωνία κλπ). Το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ των έμμεσων φόρων δείχνει ότι φόρους πληρώνουν πλέον «με το στανιό» οι καταναλωτές –αδιακρίτως εισοδήματος- και όχι οι φορολογούμενοι. Και όλα αυτά υπό συνθήκες capital control και πληρωμών με κάρτες αλλά και σε μια περίοδο που, θεωρητικά, η χώρα επιστρέφει στην Ανάπτυξη και οι φόροι στα εισοδήματα θα έπρεπε να αυξάνονται.2. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν παρατήσει τη μάχη της πληρωμής των φόρων. Σε δύο γραφήματα αποτυπώνεται η κατάρρευση των εσόδων έναντι των στόχων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ). Εκεί φαίνεται ότι μόνον σε ένα μήνα (τον Μάιο 2017) πήγε καλά η είσπραξη των φόρων. Στους 7 από τους 8 πρώ τους μήνες του χρόνου οι εισπράξεις Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ήταν πολύ κάτω από το στόχο. Πώς εξηγείται αυτό; Τον Μάιο δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα να πληρώνονται τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος. Ό,τι εισέπραττε το Κράτος ήταν από κατασχέσεις οφειλών ΠΟΕ και την μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς και τις συντάξεις που διαρκώς μειώνονται.Αντίστοιχα και τα συνολικά φορολογικά έσοδα πάσης φύσεως που κάθε μήνα έως τον Μάιο «ανεβοκατέβαιναν» πάνω ή κάτω από τον μηνιαίο στόχο, από τον Ιούνιο και για 3 συνεχόμενους μήνες εμφανίζουν επιταχυνόμενη πτώση, από το +10% έναντι του στόχου σε -21%. Και αυτό πριν ακόμα φανεί τι τελικώς θα μπορέσουν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ΕΝΦΙΑ –που πάντως θεωρείται ως ο πιο «μπετόν αρμέ» σε εισπράξεις φόρος από καταβολής Μνημονίων με ποσοστά εισπράξεως που δεν πέφτουν ποτέ κάτω από 80%-85%.

Στην πράξη, το κράτος βρίσκει έσοδα από φόρους που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν «με το στανιό». Μόνον από έμμεσους φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως –ανεξαρτήτως εισοδήματος- ή με διώξεις, «λουκέτα» και κατασχέσεις σε όσους χρωστούν έστω και λίγα ευρώ, το κράτος κατάφερε να εισπράξει περισσότερα από όσα υπολόγιζε στους πρώτους 8 μήνες του έτους. Συγκεκριμένα:

- 277 εκατ. ευρώ επιπλέον εισέπραξε από απλήρωτους φόρους του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, από άμεσους και έμμεσους φόρους ύψους που είχαν μείνει απλήρωτοι τα προηγούμενα χρόνια (και αυξάνονται πλέον σε 97 δισ. ευρώ) το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να εισπράξει στο οκτάμηνο φέτος 2,197 δισ. ευρώ, ενώ υπολόγιζε να εισπράξει μόλις 1,920 δισ. ευρώ (+277 εκ. ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχε καταφέρει να εισπράξει μόλις 1,862 δισ. ευρώ (+335 εκ. ευρώ). Αύξησε δηλαδή τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων 14,5% πάνω από όσα υπολόγιζε για φέτος και 18% πάνω από όσα εισέπραττε πέρυσι από το φοροκυνηγητό.

- 15 εκατομμύρια επιπλέον έναντι του στόχου από όλες τις αυξήσεις ΦΠΑ και ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης. Υπολόγιζε σε έσοδα 4,065 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους στα καύσιμα, και τελικώς εισέπραξε 4,080 δισ. ευρώ, έναντι 3,662 δισ. ευρώ πέρυσι.


- 263 εκατ. ευρώ επιπλέον του στόχου​ από ΦΠΑ (πλην καπνού και καυσίμων που κατέρρευσαν κατά 47 εκατ. έναντι του στόχου) επειδή αυξήθηκε από 1.1.2017 κατά 50% (από 16% σε 24%) σχεδόν σε όλα πλέον τα νησιά του Αιγαίου. Το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε έσοδα 8,595 δισ. ευρώ αλλά εισέπραξε 8,858 δισ. ευρώ, έναντι 8,326 δισ. που πλήρωσαν στο 8μήνο πέρυσι οι φορολογούμενοι καταναλωτές.

πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σπάνια εμφάνιση λευκής φάλαινας «τρέλανε» τους επιστήμονες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια σπάνια, λευκή, μεγάπτερη φάλαινα εθεάθη να κολυμπά στα ανοιχτά της Χρυσής Ακτής στην Αυστραλία.

Οι Αρχές της περιοχής θεωρούν ότι πρόκειται για ένα είδος φάλαινας που ονομάζεται «Migaloo», το οποίο μεταναστεύει κάθε χρόνο προς τον ύφαλο Great Barrier.

Το όνομά της σημαίνει «λευκό πρόσωπο» και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι λίγες οι φορές που μια τέτοια φάλαινα έχει απαθανατιστεί!Τα περισσότερα είδη φαλαινών ξεκινούν αυτήν την περίοδο ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι την Ανταρκτική για να τραφούν και αναπαραχθούν σε πιο ζεστά νερά!

πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πέντε υπουργεία οφείλουν 341 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΑ

Οι συσσωρευμένες οφειλές πέντε υπουργείων προς τις εταιρείες του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) από το 2012 και μετά έχουν ανέλθει στα 341 εκατ. ευρώ.

Στους οφειλέτες των αστικών συγκοινωνιών συγκαταλέγονται τα υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Υγείας, τα οποία εδώ και χρόνια δεν καταβάλλουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για τη μεταφορά διαφόρων κοινωνικών ομάδων που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΣΑ, από το 2011 (αναδιάρθρωση αστικών συ- γκοινωνιών με τον νόμο Ρέππα) έως και το τέλος του 2014 οι συνολικές οφειλές των υπουργείων προς τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας ανέρχονταν σε 185,9 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της διετίας 2015-2016 το σύνολο των οφειλών ανήλθε στα 252 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο οκτάμηνο του 2017 προστέθηκαν άλλα περίπου 89 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων των αστικών συγκοινωνιών και ειδικότερα της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) οδηγεί σε πρωτοφανή συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου.

Σημειώνεται ότι απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:

1. Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Συνοριακών Φυλάκων, των Ειδικών Φρουρών, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμοι και πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης). Το ένστολο προσωπικό και οι δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι οπλίτες θητείας και οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Οι ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου και οι συνοδοί τους.

3. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ), οι άνεργοι και τα παιδιά έως έξι ετών.

Επίσης, με μειωμένο κόμιστρο μετακινούνται:

1. Οι φοιτητές και σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των εκκλησιαστικών σχολών και οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ.

2. Οι φοιτητές - σπουδαστές των σχολών αρμοδιότητας των υπουργείων Πολιτισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας και Απασχόλησης. Οι φοιτητές των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή πανεπιστημίων του εξωτερικού μέχρι την ηλικία των 25 χρόνων, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας Student Card - University ID και διαβατηρίου ή ταυτότητας.

3. Οι πολύτεκνοι και τα μέλη των οικογενειών τους, τα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, οι νέοι ηλικίας 13 έως 18 χρονών και τα άτομα άνω των 65 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φόροι: 2,3 δισ. μέσα σε τρεις μέρες

Συνολικά 2,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν σε 6 διαφορετικούς φόρους οι πολίτες μέχρι την Παρασκευή που τελειώνει ο μήνας.
Λεπτομερέστερα, πρέπει να καταβληθούν:
  • Η α΄ δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων(ΕΝΦΙΑ): 637 εκατ. ευρώ
  • Η β΄ δόση του Φόρου Εισοδήματος φυσικών προσώπων, περίπου 1,2 δισ. ευρώ
  • Η γ΄ δόση του Φόρου Εισοδήματος νομικών προσώπων
  • Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης
  • Το Τέλος Επιτηδεύματος
  • Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης 2016.
Όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μπορούν να κάνουν πάγια ρύθμιση σε μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο  5%.

Για ό,τι δεν πληρωθεί ή δε ρυθμιστεί έγκαιρα, προβλέπονται πολλαπλάσιες προσαυξήσεις και ποινές. πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πτωχεύει ο Παναθηναϊκός: Ο Γ.Αλαφούζος έκοψε την χρηματοδότηση

Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά η απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου, συνεργάτες του οποίου ενημέρωσαν τον Μαρίνο Ουζουνίδη ότι κλείνει οριστικά η κάνουλα χρηματοδότησης.

Μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, ο Μαρίνος Ουζουνίδης θέλησε να έχει μία συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του αναφορικά με την ομάδα και το τι συνεπάγεται η ανακοίνωση αποχώρησής του. Άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει και στη συνέντευξη Τύπου πως κάποια πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Η συνάντηση τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε και ο Έλληνας τεχνικός ενημερώθηκε για τις προθέσεις του mr. ΣΚΑΪ από τους άμεσους συνεργάτες του. Αυτό που του γνωστοποιήθηκε είναι αυτό που πρακτικά είχε φανεί από την προηγούμενη Πέμπτη. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει πρόθεση να χρηματοδοτήσει άλλο ο Γιάννης Αλαφούζος το τριφύλλι.


Πρόκειται κυριολεκτικά για μια απόφαση-σταθμό στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού να καταλήγει σε αυτό το πρωτοφανές «έγκλημα» στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αλαφούζος είχε τονίσει πριν καιρό ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν και έρχεται τώρα να πάρει πίσω όσα πίστεψε ο κόσμος του τριφυλλιού, με το να κλείσει τις κάνουλες από την αρχή κιόλας της αγωνιστικής περιόδου.

Μάλιστα, ο κ. Αλαφούζος είχε δεσμευτεί το καλοκαίρι ότι δεν θα αφήσει την ομάδα, προχώρησε σε μεταγραφές και τώρα ανακοινώνει επί της ουσίας ότι λεφτά... δε θα πάρει κανείς.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει και τυπικά τέλος στην χρηματοδότηση της ΠΑΕ και πλέον είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να τακτοποιηθεί καμία οικονομική οφειλή πριν τις 30 Σεπτεμβρίου όταν και θα γίνει ο πρώτος έλεγχος της UEFA. Έτσι, ο Παναθηναϊκός θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης και εφόσον φανεί ασυνεπής και στη συνέχεια θα του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παράλληλα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης ενημερώθηκε πως δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Γιάννη Αλαφούζου να πληρωθούν οι δόσεις των συμβολαίων των παικτών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος Οκτωβρίου. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για υποχρεώσεις σε πρώην παίκτες και τους συλλόγους τους που έχουν διακανονιστεί. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως η μη καταβολή των δόσεων προς τους ποδοσφαιριστές είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και στα αποδυτήρια των πρασίνων.

ΠΗΓΗ: SDNAΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σαμοθράκη, η επόμενη μέρα: «Από θαύμα δεν σκοτώθηκε άνθρωπος»

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας η Σαμοθράκη, καθώς «χτυπήθηκε» αιφνιδιαστικά από έντονα καιρικά φαινόμενα, που την άφησαν σοβαρά «λαβωμένη» σε βασικές υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Λίγες ώρες μετά την άνιση μάχη με τη μανία της φύσης, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού, Θανάσης Βίτσας, προσπαθεί ταυτόχρονα με την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, που «ως εκ θαύματος δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες», να συνειδητοποιήσει πώς από τη μία στιγμή στην άλλη οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, παρέσυραν στο διάβα τους κτίρια, δρόμους, γεφύρια, τη ζωή όπως την ήξεραν.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Σαμοθράκης. Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μετέβη στη Σαμοθράκη με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων, ώστε να θωρακιστεί η Χώρα της Σαμοθράκης. Σημειώνεται ότι στον οικισμό καταλήγουν τέσσερα ρέματα, χωρίς την ύπαρξη ικανού δικτύου για την απορροή τέτοιας ποσότητας υδάτων. Συνέπεια αυτού ήταν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, λάσπης και βράχων να σωρευτούν εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας της Σαμοθράκης.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βίτσας παρουσιάζει το χρονικό της πρωτόγνωρης, για το νησί, καταστροφής. Μιλά για τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως αυτό που ξεκίνησε ως μία συνηθισμένη μπόρα, εξελισσόταν σε απειλή για τους κατοίκους του νησιού, περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να καλέσει σε βοήθεια, με τις επικοινωνίες να έχουν διακοπεί και την αδυναμία του να επικοινωνήσει με τα χωριά στο νότιο τμήμα, καθώς το νησί «κόπηκε» στα δύο.
Σαμοθράκη, η επόμενη μέρα
 Το χρονικό της καταστροφής
«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» αναφέρει ο κ. Βίτσας. Ωστόσο η ψευδαίσθηση της συνήθους βροχόπτωσης κράτησε πολύ λίγο, καθώς επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».
«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».
«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή».
Στις 3.00 κατευθύνεται προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνεύει να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζει να το σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια και να επιστρέψει με τα πόδια.
«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».
«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου»
«Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω "κομβικούς" ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση».
Τρίτη, 7.00 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα».
Σαμοθράκη, η επόμενη μέρα
Ενεργοποίηση κρατικού μηχανισμού
Το σήμα κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα η επικοινωνία αποκαθίσταται περίπου στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και λίγο αργότερα «δέχομαι τα τηλεφωνήματα πολλών υπουργών με διάθεση βοήθειας. Τηλεφώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και μου είπε ότι θα έρθει. Τελικά δεν μπόρεσε να πετάξει το ελικόπτερο λόγω του βαρομετρικού που είχε μετατοπιστεί νοτιότερα στον Άη Στράτη, δεν μπορούσαν να περάσουν και ματαιώθηκε. Τηλεφώνησαν οι υπουργοί Υποδομών-Μεταφορών, Υγείας, Εσωτερικών, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ο διοικητής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός μου είπε ότι θα έρθει σύντομα», σημειώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση.
Τα τηλεφωνήματα ακολουθεί η μετάβαση στις 12.00 στο νησί του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, του γ.γ. Υποδομών Γιώργου Δέδε, του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού, του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκου Παπαευσταθίου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, του βουλευτή της Ν.Δ. Αναστάσιου Δημοσχάκη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο «έγινε μία πρώτη συνολική καταγραφή των ζημιών. Αποφασίστηκε η αποστολή ειδικών μηχανικών για εκτιμήσεις, η κινητοποίηση προσωπικού βοηθητικά στο Κέντρο Υγείας και ηλεκτρομηχανολόγων, ενώ κηρύσσεται το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Το πρωί δεν μπορούσα να βρω φαξ για να στείλω το αίτημα για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τελικά το κάναμε χειρόγραφο. Τώρα πια δεν έχω ούτε χαρτί διαθέσιμο», αναφέρει ο κ. Βίτσας.
 Ζημιές και αποκατάσταση
Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των ζημιών, πέραν των προαναφερθέντων, το οδικό δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλά σημεία, έχει πληγεί σοβαρά το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ πολλά προβλήματα εκτιμά ο κ. Βίτσας ότι υπάρχουν και στη νότια πλευρά. «Η Παχιά 'Αμμος αποκλείεται να είναι προσβάσιμη, γιατί σίγουρα θέλει καθαρισμό. Έχει διαβάσεις ιρλανδικού τύπου και ξέρω βάση της απλής λογικής, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση, ότι εκεί έχουν πρόβλημα και πρέπει να περάσουν μηχανήματα.
«Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση. Η πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού και την Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού γιατί η Χώρα δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανήματα, δεν χωράνε. Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν». Όσον αφορά στις δηλώσεις προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να τις δηλώνουν καθημερινά στο 25510-98097, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Η επόμενη της θεομηνίας

«Επιθυμώ τη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Μιλήσαμε ήδη για την αναγκαιότητα εκπόνησης master plan αντιπλημμυρικής προστασίας της χώρας και περαιτέρω θωράκισης του νησιού. Όλοι όσοι είδαν το μέγεθος της καταστροφής είπαν ότι είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος. Ένα βήμα κάθε φορά και πρώτα πρέπει να βρω νέα έδρα για το Δήμο», καταλήγει ο κ. Βίτσας.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρώσετε το φόρο σε περισσότερες δόσεις

Δείτε ποιοι και πως μπορούν να κερδίσουν περισσότερες από πέντε μηνιαίες δόσεις για την εξόφλησή του ΕΝΦΙΑ…
Μέχρι την Παρασκευή οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ μόνο για τον ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ΑΑΔΕ θα έχει ολοκληρώσει την νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για τους συνταξιούχους που είχαν λάβει τον Δεκέμβριο του 2016 το εφάπαξ επίδομα - τη λεγόμενη και 13η σύνταξη.

Ο ΕΝΦΙΑ και φέτος θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2018 ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κά) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πώς θα κερδίσετε περισσότερες δόσεις


Οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν περισσότερες από 5 μηνιαίες δόσεις έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την εξόφλησή του ΕΝΦΙΑ:

-Σε δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

-Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) .πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίδομα έως 1.500 ευρώ σε 1.300 πολύτεκνες μητέρες

Χρηματικό βοήθημα έως και 1.500 ευρώ σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες θα χορηγήσει η Διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας. Ειδικά, για το έτος 2017, στα πλαίσια ενίσχυσης των κατοίκων του νομού Λέσβου, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό ορίσθηκε το ποσό του βοηθήματος για όλες τις πολύτεκνες μητέρες του νομού, που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Για τις πολύτεκνες μητέρες από υπόλοιπες περιοχές της χώρας το ποσό του βοηθήματος είναι 1.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ προερχόμενες από τον πρώην ΟΓΑ ή ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών. Οι δικαιούχες θα πρέπει να τηρούν τους όρους της ρύθμισης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της παροχής.

Ακόμη, θα πρέπει να έχουν, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα παιδιά τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 24ου έτους ηλικίας, θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2017.

Τέλος, θα πρέπει να είναι όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα και ειδικότερα τα τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΓΑ.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες γίνεται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας και το χρονικό διάστημα υποβολής είναι από 6/10/2017 έως και 6/11/2017. Πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα www.oga.gr (Προγράμματα Αγροτικής Εστίας) και στα τηλέφωνα 213-1519233, 213-1519310.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μισό εισιτήριο θα πληρώνουν οι μαθητές στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Πληρώνοντας μισό εισιτήριο και χωρίς μαθητικό πάσο μπορούν πλέον να κυκλοφορούν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ όσοι είναι κάτω των 18 ετών, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του Οργανισμού. 

Το μέτρο θα ισχύσει από τη στιγμή που θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ευνοεί παιδιά από τα ιδιωτικά σχολεία, ορισμένα από τα οποία δεν έπαιρναν πάσο. Έτσι με την επίδειξη ταυτότητας οι έφηβοι θα κόβουν μισό εισιτήριο, χωρίς κυρώσεις.
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ;

Σε κάθε ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας, πρώτα άλλαζαν οι κοινωνικοοικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες και στη συνέχεια άλλαζαν και τα πολιτικά συστήματα.
Για παράδειγμα, όταν η κοινωνικοοικονομική ζωή της ανθρωπότητας ήταν
γεωργική, οι άρχοντες – εξουσιαστές ήταν εκείνοι που κατείχαν γη και ο πλούτος μετρούνταν με βάση την έκταση της γης και το παραγόμενο από αυτή προϊόν. Η μεταποίηση τότε περιοριζόταν σε απλή χειροτεχνία σε μικρές μονάδες που δεν καθόριζαν αποφασιστικά τον πλούτο και την εξουσία. Το πολιτικό σύστημα ήταν αυτό της μοναρχίας, όπου ο μονάρχης αντλούσε την εξουσία του από την συναίνεση και συγκατάθεση των μεγαλοτσιφλικάδων αρχόντων, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι εσωτερικές συγκρούσεις που αποδείκνυαν τον κανόνα. Οι λαϊκές μάζες δεν έπαιζαν κανένα απολύτως ρόλο στην ανάδειξη και την εξουσία του μονάρχη. Αυτή προερχόταν από τους κατόχους του πλούτου (δηλαδή της γης και των προϊόντων της).
Κάποια στιγμή, με την εφεύρεση των μηχανών (ειδικά της ατμομηχανής) και την εισαγωγή τους σε αντικατάσταση της μέχρι τότε χειροτεχνίας, άρχισε να αναπτύσσεται η μαζική βιομηχανική παραγωγή (βιομηχανική επανάσταση), η οποία οδήγησε μεγάλες μάζες να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο και να συγκεντρωθούν γύρω από τα νέα εργοστάσια. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το εμπόριο και ο τραπεζικός τομέας. Η γεωργική παραγωγή, αν και συνέχιζε φυσικά να υπάρχει, εντούτοις πέρασε σε δεύτερη μοίρα και η εξουσία των μεγαλοτσιφλικάδων αποδυναμώθηκε. Νέα τάξη αρχόντων – πραγματικών εξουσιαστών ήταν πλέον αυτή των μεγαλοβιομηχάνων – μεγαλοαστών και ο πλούτος προερχόταν κυρίως από τη βιομηχανία, το εμπόριο κ.λ.π. Η μοναρχία έχασε τα παραδοσιακά της στηρίγματα και κατέρρευσε. Η νέα τάξη των μεγαλοαστών εισήγαγε το ολιγαρχικό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με τα πρώτα κοινοβούλια να αποτελούνται αποκλειστικά από μεγαλοαστούς, οι δε πρώτοι ψηφοφόροι ήταν μόνο άνδρες και μόνο εκείνοι που είχαν ένα ορισμένο μεγάλο επίπεδο πλούτου. Οι μεγάλες λαϊκές μάζες και πάλι δεν είχαν κάποια δικαιοδοσία, ούτε μπορούσαν να επέμβουν. Απλά αργότερα τους δόθηκε σταδιακά η δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ προκαθορισμένων και ελέγξιμων από την ολιγαρχία κομματικών μορφωμάτων. Κατά το στάδιο αυτό ο τραπεζικός τομέας δεν είχε ακόμα την ισχύ που έχει σήμερα.
Σήμερα βρισκόμαστε πάλι σε μεταβατική περίοδο. Ο πλούτος σήμερα άλλαξε τρόπο παραγωγής και σήμερα παράγεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ οι νέοι άρχοντες – εξουσιαστές προέρχονται από αυτόν τον τομέα (κυρίως τράπεζες, funds, χρηματιστήρια κ.λ.π.). Ο σημερινός πλούτος είναι πλέον το ίδιο το χρήμα (που μέχρι τότε ήταν περισσότερο μέσο ανταλλαγής αγαθών), το οποίο παράγεται από τους τραπεζίτες με αέρα, μέσω των δανείων που χορηγούν και πολλαπλασιάζεται με τα διάφορα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το νέο σύστημα, έπρεπε να βγει έξω από τα στενά όρια του εθνικού κράτους και τους κυβερνητικούς ελέγχους και να καταστεί παγκόσμιο. Ενώ λοιπόν έχουμε νέα αλλαγή στην παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ενώ πλέον την πραγματική εξουσία δεν την ασκούν οι εθνικοί μεγαλοβιομήχανοι, αλλά οι διεθνείς καζινοκαπιταλιστές, εντούτοις όμως εξακολουθεί να ισχύει το ολιγαρχικό εθνικό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, χωρίς όμως να μπορούν να το ελέγξουν οι παραδοσιακοί εθνικοί μεγαλοαστοί.
Σήμερα λοιπόν, τα εθνικά αντιπροσωπευτικά συστήματα της ολιγαρχικής κοινοβουλευτικής δημοκρατία, ελέγχονται άνετα από τους διεθνείς καζινοκαπιταλιστές, ενώ και πάλι οι μεγάλες λαϊκές μάζες δεν μπορούν να επέμβουν, οδηγούμενες ως πρόβατα επί σφαγή.
Λογικά το πολιτικό σύστημα που πρέπει να ακολουθήσει είναι αυτό της πραγματικής δημοκρατίας, αφενός για να μπορέσουν οι λαϊκές μάζες να αυτοπροστατευτούν αποτελεσματικά, αφετέρου γιατί το προβλέπει ο λογικός Αριστοτέλειος κύκλος των πολιτευμάτων (μοναρχία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Όμως, όπως ειπώθηκε πιο πάνω, τη μορφή του νέου πολιτικού συστήματος αναμένεται ιστορικά να την καθορίσουν οι πραγματικοί εξουσιαστές. Οι οποίοι, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε πιο ολοκληρωτικές και εύκολα ελέγξιμες καταστάσεις, βοηθούσης και της νέας τεχνολογίας, την οποία εξουσιάζουν πλήρως οι νέοι άρχοντες. Αντίθετα οι λαϊκές μάζες απλά είναι χρήστες – καταναλωτές της.
Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω να επιβιώνει το εθνικό κράτος με τη μορφή που άνθισε στη βιομηχανική εποχή. Τόσο οι νέοι άρχοντες, όσο και η ίδια η πραγματικότητα της οικονομικής και τεχνολογικής παγκοσμιοποίησης, επιβάλλουν τη διάσπαση των παραδοσιακών εθνικών κρατών σε μικρότερες και πιο εύκολα ελέγξιμες κοινωνικές μονάδες. Όμως όσο πιο πολύ θα μικραίνει μια κοινότητα ανθρώπων, τόσο πιο πολύ θα αυξάνει η εσωτερική της δημοκρατία.
Όπως και να έχει, ζούμε μια παγκόσμια μεταβατική περίοδο και έχουμε να δούμε πολλά «τέρατα» ακόμα. Ήδη στην πατρίδα μας συμβαίνουν «σημεία και τέρατα» χωρίς, όχι μόνο να μπορούμε να επέμβουμε, αλλά ούτε καν να τα κατανοήσουμε.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!