EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Δεν πάει καιρός που οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών διατράνωναν τη διάθεσή τους να μετατρέψουν τους χώρους τους σε «προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να αποτρέψουν την πώληση φαρμάκων εντός των σούπερ μάρκετ επειδή, δήθεν, θα έφερναν μεγάλες αυξήσεις στις τελικές τιμές και θα επιβάρυναν οικονομικά τους Ελληνες.

Οσο και αν οι ακραίες αυτές φωνές παραμερίστηκαν ακόμα και από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς (ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος που έχει ήδη αποδοκιμαστεί είναι τέως πρόεδρος του κλάδου), μένει να δούμε τις αντιδράσεις τους τώρα που όντως οι τιμές ανέβηκαν -παρότι στην εξουσία είναι μια αριστερή κυβέρνηση- και ο δρόμος για την πώληση σκευασμάτων από τα σούπερ μάρκετ εντός των επόμενων μηνών δείχνει να ανοίγει.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το προηγούμενο διάστημα, τα σούπερ μάρκετ μέσα στον Δεκέμβριο θα πάρουν τη σκυτάλη για να διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγή. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προ ετών θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του κλάδου, ωστόσο τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Οι αντιδράσεις είναι υποτονικές, ενδεικτικές της υποκρισίας πολιτικών και συνδικαλιστών του χώρου. Πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται και η αγορά θα ανοίξει.

Η συγκεκριμένη αλλαγή εκτός των πολιτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει, καθώς όλοι θυμούνται τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμαχία που είχε αναπτυχτεί στο πρότυπο όλων όσα συνέβησαν προ ημερών και με την ομάδα οδηγών ταξί υπό τον κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο, αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην αγορά, καθώς οι βιομηχανίες θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους (ας μην ξεχνάμε ότι το φάρμακο είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία), οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα τονώσουν επίσης τους τζίρους τους, ενώ και οι καταναλωτές θα έχουν μια σημαντική εναλλακτική λύση. Ξεκάθαρα πάντως οι φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται να υπολογίζουν πάρα πολύ στη νέα αυτή συνθήκη που διαμορφώνεται και αναμένεται να αλλάξει τα πάντα. Τα φάρμακα που θα παρουσιαστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περίπου 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, με απλές οδηγίες χρήσης.

Σημειολογικά, η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ σημαίνει μια ανατροπή όλων όσα γνωρίζαμε και μία ακόμα υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ήδη πάρα πολλές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στο πεδίο των συμπληρωμάτων διατροφής υπήρξε πρωτοφανής πρόοδος της αγοράς εξαιτίας της πώλησης μερικών εξ αυτών στα σούπερ μάρκετ και την ευρεία λιανική.
Μαζικές αυξήσεις στα ΜΗΣΥΦΑ
Την ίδια στιγμή, επί ημερών μιας αριστερής κυβέρνησης, άνοδο παρουσίασαν οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) στο διάστημα του πρώτου εννεαμήνου του έτους. Η κατάσταση, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δείχνει να έχει ξεφύγει, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται έως και κατά 150%. Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων το οποίο η κυβέρνηση έχει τάξει εδώ και δύο χρόνια και φυσικά δεν έχει υλοποιήσει, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να πληρώνουν παραπάνω χρήματα δίχως να γνωρίζουν πότε θα μπει τέλος σε όλο αυτό.Και ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση και ο ΕΟΦ, λίγο πριν τα σούπερ μάρκετ μπουν στον χορό της πώλησης φαρμάκων, επικοινωνούν, για προφανείς προπαγανδιστικούς λόγους, ότι υπήρξε πρόστιμο για πώληση φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ της Χίου παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα αλλάξουν όλα.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Περί αλλαγής φύλου και ελίτ που τουμπάρει χαϊβάνια...

Καταλάβατε τι γίνεται...; Εφαρμόζουν την κλασσική τεχνική για να περάσουν ένα ανισόρροπο νόμο.

Και ενώ το νομοσχέδιο είναι ανισόρροπο λόγω του ότι έχει τον χαρακτήρα του... "ότι δηλώσεις είσαι", δηλαδήαλλάζεις φύλο στα χαρτιά και όχι με κάποια χειρουργική επέμβαση, η κυβέρνηση κατάφερε να πάει η κουβέντα, όχι στο "ότι δηλώσεις είσαι" αλλά στην ηλικία που θα μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό... Αναμένεται λοιπόν, το 15 να γίνει 18 και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι....

Είναι επιστήμονες λέμε στο να κοροϊδεύουν τις μάζες.

Θα σας θυμίσουμε την περίπτωση του "Συμφώνου Συμβίωσης" για να δείτε πως όλοι είναι στο κόλπο, ενώ οι μάζες πιστεύουν -ακόμα δυστυχώς- ότι είναι θέμα αριστεράς - δεξιάς.

Το "Σύμφωνο Συμβίωσης" λοιπόν, το είχε φέρει η ΝΔ. επί Σαμαρά, αφήνοντας ψευδώς να εννοηθεί ότι ήταν Ευρωπαϊκή μας υποχρέωση. Βγήκε η Ε.Ε. μετά και διέψευσε κάτι τέτοιο. Ακολούθησε ντόρος και αντί να αποσύρουν τον νόμο, μιας και υπάρχει ο πολιτικός γάμος που είναι εξ ίσου απλή διαδικασία, μας είπαν ότι... "οκ" θα αφορά μόνο ετερόφυλους και η μάζα σαν υπάκουο χαϊβάνι ηρέμησε...

Ήρθε μετά ο ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε -άκουσον άκουσον- ότι τρώμε πρόστιμα από την Ευρώπη για διακρίσεις έναντι των ομοφυλόφιλων και το "Σύμφωνο Συμβίωσης" θα πρέπει να επεκταθεί και σε αυτούς... Ω ναι... και οι μάζες, πάλι ωσάν χαϊβάνια, ψάρωσαν και ηρέμησαν όπως πάντα...

Και αφού άφησαν να περάσουν 2 χρόνια να ξεχαστεί η απάτη, έρχεται τώρα και ο νόμος του "ότι δηλώσεις είσαι", και τσούπ... νά σου η ομοφυλόφιλη "οικογένεια", αφού θα μπορεί με διάφορους τρόπους, να αποκτά παιδιά... Που σημαίνει, αντίο οικογένεια σε μερικά χρόνια, αντίο συνοχή κοινωνίας και "καλώς" τον διάολο που ήρθε να μας πάρει...

Έτσι δουλεύει η ελίτ των διεθνών λαμογιών. Μεθοδικά, βήμα βήμα, με εργαλεία τους φυτευτούς πολιτικούς που με την βοήθεια των επίσης φυτευτών ΜΜΕ και οργανώσεων τύπου ΜΚΟ, τουμπάρουν χαϊβάνια, όπου σε μερικές δεκαετίες, χωρίς οικογένεια, περιουσία και ανθρώπους δίπλα τους, θα παρακαλάνε μόνοι τους να γίνουν δούλοι...

Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που πιστεύουν ότι, όλα αυτά γίνονται επειδή οι έχοντες το πάνω χέρι, λυπούνται τους καημένους τους ανθρώπους που δεν έχουν φυσιολογική σeξoυαλική συμπεριφορά, και θέλουν να τους βοηθήσουν να νιώσουν άνετα στην κοινωνία... Εδώ απλά γελάμε...

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι σας παραξενεύει; Yπάρχει έστω ένας του ΠΑΣΟΚ που δεν τα άρπαζε;


Όπως γράφει η Κατερίνα Κατή η μάρτυρας κατέθεσε πως «είχε βάλει στο πατάρι 500 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ) που μου ζήτησε για να τα δώσει ως εγγύηση σε Τράπεζα». Συγκλονιστική είναι η κατάθεση μάρτυρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δίκη του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλου, που κατηγορείται για υπόθεση τοκογλυφίας. «Του είπα» – συνέχισε η μάρτυρας- ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου». 

Ακόμα η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο πρώην υφυπουργός (Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας) του ΠΑΣΟΚ της είχε προτείνει να εμπλακεί και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος δικάζεται μαζί με τους υπευθύνους της εταιρίας Namaco -μετέπειτα Gennet- Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη, Αλέξανδρο Μαρτίνη και Κωνσταντίνο Υφαντή. 

Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της εταιρίας κατηγορούνται για τοκογλυφία από κοινού κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο Γιάννης Ανθόπουλος για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Καταθέτοντας σήμερα στο δικαστήριο η καπνέμπορος από την Καβάλα, Οδέττη Πετρίδη, υποστήριξε ότι είχε απευθυνθεί στον Γιάννη Ανθόπουλο επειδή ήταν οικογενειακοί φίλοι για να μεσολαβήσει ως πολιτικός στην Αγροτική Τράπεζα που είχε πάψει να της δανείζει καθώς είχε μπει στον Τειρεσία. Αρχικά – υποστήριξε η μάρτυρας – ο πρώην πολιτικός της ζήτησε 500 εκ. δραχμές (περίπου 1,5 εκ ευρώ ) για να τα δώσει στην Τράπεζα ως εγγύηση. 

Όπως είπε η κ. Πετρίδη, μετέφερε τα χρήματα μέσα σε σάκο αεροπορικώς στην Αθήνα και ο Γιάννης Ανθόπουλος της είπε να περάσει από την αίθουσα VIP για να μην χτυπήσουν τα μηχανάκια του αεροδρομίου. «Πίστευα ότι πραγματικά ήθελε να μας βοηθήσει. Πέρασαν 10 με 15 ημέρες και άρχισε η δικηγόρος μου να ανησυχεί που δεν είχαμε απάντηση. Πήγαμε στην Αθήνα να ζητήσουμε τα χρήματα. Τότε τον είδαμε να τα κατεβάζει από το πατάρι κι εγώ και η δικηγόρος. Του είπα ότι τα χρήματα δεν είναι δικά μου, είναι αγροτών και πρέπει να μου τα επιστρέψει. Του είπα κράτα 50 εκ. δραχμές (170 χιλ ευρώ) για τον κόπο σου». 

Στη συνέχεια την έφερε σε επαφή με την εταιρία Namaco προκειμένου να της δανείζει με εικονικές συμβάσεις αγοραπωλησίας καπνού. Η κ. Πετρίδη ίδρυσε δύο εταιρίες ώστε να φαίνεται ότι η Namaco αγοράζει καπνό από τη μία και πουλάει στην άλλη. «Δανειοδοτούσαν ανθρώπους που έφταναν στα γόνατα, αυτό ήταν το επάγγελμα τους» είπε η κ. Πετρίδη. 

 Όπως υποστήριξε η μάρτυρας κάθε φορά που εκταμιευόταν ένα ποσό, έδινε στον Γιάννη Ανθόπουλο ποσοστό 10%. «Μου έλεγε ότι αυτό ήταν η “γλύκα” τους για να μας ξαναβοηθήσουν» σημείωσε, προσθέτοντας «θεωρώ ότι τα μοιράζονταν». Έτσι έδωσε συνολικά ποσό 1,7 εκ. ευρώ, χωρίς να πουληθεί «ούτε κιλό καπνού», όπως είπε χαρακτηριστικά . Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Πετρίδη, ο Γιάννης Ανθόπουλος δεν περιορίστηκε στον τοκογλυφικό δανεισμό, αλλά της πρότεινε να εμπλακεί και σε ξέπλυμα χρήματος. «Όταν γονατίσαμε μας πρότειναν εμπορία κεφαλαίου. Έφερε (ο Γιάννης Ανθόπουλος) μια σακούλα με χρήματα. Μη φοβάσαι μου είπε είναι από κοσμήματα, από πολύτιμους λίθους. Μας προόριζαν για βαποράκια ξεπλύματος! Εκεί τινάξαμε τα δεσμά», είπε η μάρτυρας. Η κατάθεση της κ. Πετρίδη θα συνεχιστεί στις 19 Οκτωβρίου.www.tribune.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε εξέλιξη κυβερνητικός «αντιπερισπασμός»… Ερχονται εκλογές;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στο ποδόσφαιρο όταν μία ομάδα βλέπει πως δεν μπορεί να σκοράρει, μπαίνει στη λογική των καθυστερήσεων, πετώντας ακόμα και την μπάλα στην εξέδρα. Μοναδικός στόχος των 11 παιχτών είναι η διαφύλαξη της εστίας μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει την λήξη του αγώνα.

Την συγκεκριμένη τακτική φαίνεται πως ζήλεψε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τα τελευταία 24ωρα επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη , μέσα από διάφορες διαρροές αλλά και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού. Το γιατί μένει σε κάθε περίπτωση να αποδειχθεί!

Η αρχή έγινε με την πτήση του κ.Τσίπρα με το μαχητικό αεροπλάνο στη Λάρισα. Οι εικόνες του πρωθυπουργού με την ειδική φόρμα των πιλότων αλλά και τα πλάνα μέσα στο πιλοτήριο έκαναν το γύρο της χώρας και όχι μόνο. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να συνδέσουν την κίνηση αυτή με την αποστολή μηνύματος στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η συνέχεια δόθηκε από τη διαρροή περί επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης για χρήση κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους.Ενα θέμα στα όρια του «μη θέματος», μια και η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία ακόμα απέχει από το να φτάσει στο κοινοβούλιο.

Αποτέλεσμα, για τρία 24ωρα κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα. «Κερασάκι» στην τούρτα η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη στον real fm, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της νόμιμης καλλιέργειας ινδικής κάνναβης με… παράβολο.

Εάν κάποιος θέλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσε την όλη επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν έχει παρά να εξετάσει το ευρύτερο περιβάλλον των τελευταίων εβδομάδων.

Η στρατηγική «αντιπερισπασμού» μπήκε σε εφαρμογή μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου η συνοχή της κυβερνητικής πλευράς βγήκε «τραυματισμένη». Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου έγινε τελικώς νόμος του κράτους, χωρίς όμως να πιαστεί το «ψυχολογικό» όριο των 151 ψήφων. Ακόμα και ο Πάνος Καμμένος παρότι βρισκόταν στην μακρινή Βραζιλία ψήφισε «οχι» στο άρθρο 3, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς το κομματικό του ακροατήριο.

Η επιλογή αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως προαναγγελία έναρξης μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου για τους Ανεξάρτητες Έλληνες, όπου ο κυβερνητικός εταίρος θα διαχωρίζει τη θέση του σε κάθε ευκαιρία, με στόχο την όσο το δυνατόν ευκρινέστερη παρουσίαση του μηνύματος του.

Ο Πάνος Καμμένος άλλωστε γνωρίζει πως η πλήρης ταύτιση των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ δε θα βγει σε καλό στο κόμμα του, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αποσυσπείρωση του κόμματος του.

Το κλίμα για την κυβέρνηση βάρυνε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε γνωστή η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μία έκθεση στην οποία όλες οι προβλέψεις του Ταμείου για τις προηγμένες χώρες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, ενώ για την Ελλάδα – και μόνο γι’ αυτήν – αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Αυτομάτως ήρθαν στην επικαιρότητα σενάρια είτε λήψης νέων μέτρων (για τα οποία η κ. Λαγκάρντ πέταξε την μπάλα στην πλευρά της Ευρώπης), είτε επίσπευσης των ήδη συμφωνημένων ( μείωση αφορολογήτου και συντάξεων).

Κάπως έτσι, τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται απειλητικά πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας την έναρξη του επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις αυτές του Μεγάρου Μαξίμου δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ. Κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες από ένα χρονικό σημείο και μετά. «Οι εκλογές δεν αργούν, με το πότε όμως να μην είναι καθαρό αφού μπορεί να της προκαλέσει μόνο ο κ. Τσίπρας» ήταν το σχόλιο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρεί ότι ο χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετράει αντίστροφα…

Στο μικροσκόπιο της ανάλυσης της ΝΔ έχει μπει και ο ρόλος της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και το κατά πόσον τα δύο αυτά κόμματα είναι διατεθειμένα ή όχι να προσφέρουν στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την στάση που κράτησαν στη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί αλλαγής φύλου.

Είναι σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για την ΝΔ η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα , παρότι η εξουσία λειτουργεί διαχρονικά ως η καλύτερη «συγκολλητική» ουσία.
Πηγή : liberal.grΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αφυπνίζονται οι Ευρωπαίοι και ζητούν την εκδίωξη των ΜΚΟ από το μεταναστευτικό

Νέες σοβαρές κατηγορίες εναντίον ΜΚΟ που βοηθούν μετανάστες να περάσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη εκτόξευσαν οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές, έπειτα από έρευνα τριών ετών. Όπως αναφέρει και η έκθεση που συνέταξαν, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη στην Ε.Ε μέσω ΜΚΟ. Υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται για διασώσεις στη  θάλασσα αλλά για πραγματικό δουλεμπόριο και συνέργεια με διεθνή συνδικάτα που μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής μετανάστες από την Αφρική στην Ευρώπη.

Αλλά η δράση τέτοιων οργανώσεων δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες ΜΚΟ εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, την κάλυψη εγκληματικών δικτύων πάσης φύσεως αλλά και την προώθηση των στρατηγικών κρατικών δυνάμεων όπως και τη τοποθέτηση στελεχών και πρακτόρων πληροφοριών σε χώρες-στόχους.

Για παράδειγμα, στην Καταλονία, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στην κορυφή της επικαιρότητας, υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

-MKO «Οργάνωση δικαιοσύνης και ελεημοσύνης»: Μαροκινή εξτρεμιστική οργάνωση που ελέγχει 15 τζαμιά στη Καταλονία. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Noureddine Ziani, εκδιώχθηκε το 2013 από την Ισπανία λόγω προώθησης εξτρεμισμού.

-ΜΚΟ -«Jamaat Al-Tabligh»: Οργάνωση αποτελούμενη από Πακιστανούς που δίνει έμφαση στον προσηλυτισμό και δέχεται μεγάλα ποσά από ΜΚΟ του Πακιστάν αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

-ΜΚΟ «Κίνηση Σαλαφιστών Ισπανίας»: Ταχέως αναπτυσσόμενη σαλαφιστική οργάνωση με έμφαση στον προσηλυτισμό. Διαθέτουν αφθονία πόρων που κατευθύνεται από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Η.Α.Ε. Έχουν καταφέρει να ελέγξουν την Ισλαμική κοινότητα της Ταραγκόνας καθώς να διαθέτουν άνω των 1000 μελών στη Καταλανών, δίνοντας έμφαση στην ίδρυση βιβλιοπωλείων αλλά και στη συνεχή προπαγάνδα υπέρ πολυποίκιλων τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία.

Γνωρίζοντας το πραγματικό πρόσωπο των ΜΚΟ, το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης προειδοποίησε ότι από εδώ και πέρα θα κατάσχει τα πλοία των ΜΚΟ που κινούνται κοντά στα λιβυκά χωρικά ύδατα για να διασώζουν μετανάστες χωρίς την έγκριση των λιβυκών αρχών. Η Λιβύη κατηγόρησε τις ΜΚΟ ότι δεν σέβονται την εθνική κυριαρχία της χώρας και διακινούν επικίνδυνους μουσουλμάνους από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
el.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κατασχεμένοι λογαριασμοί. Η μάστιγα της κοινωνίας

Του Σάκη Μουμτζή
Είναι προφανές, πως για να υπάρξει «δίκαιη ανάπτυξη», το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ανάπτυξη, ο πλούτος της οποίας θα διανεμηθεί, στην συνέχεια, δίκαια.

Η δε ανάπτυξη έρχεται όταν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν  υπάρχουν στην Ελλάδα.

Και δεν αναφέρομαι στο γεγονός πως έχουμε μια κυβέρνηση που μισεί τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματική τάξη. Ούτε στην ύπαρξη των capital controls. Αναφέρομαι στην ύπαρξη των κατασχεμένων λογαριασμών, που η αύξηση τους παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας. Αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο.

Κάθε ημέρα, γράφει ο τύπος, γίνονται 700 κατασχέσεις. Δηλαδή περίπου 14.000 τον μήνα. Στο οκτάμηνο του 2017 κατασχέθηκαν στους λογαριασμούς οφειλετών 3,4 δισεκ., κάτι που προδικάζει πως σε δωδεκάμηνη βάση θα εισπραχθούν περίπου 5δισεκ. ευρώ. Να σημειωθεί πως ο ετήσιος στόχος ήταν 2,7 δισεκ.

Επιπροσθέτως, στο οκτάμηνο του 2017 στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προστέθηκαν άλλα 8,550 δισεκ. ευρώ.

Να υπενθυμίσω πως επί Σαμαροβενιζέλων, το 2014, εισπράχθηκαν από κατασχεμένους λογαριασμούς μόλις 395 εκατομμύρια ευρώ, και αυτά από μεγαλοφειλέτες.*

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Σημαίνουν πως εκατομμύρια Ελληνες πολίτες βρίσκονται πλέον κάτω από την κόκκινη γραμμή. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν πάψει να είναι καταναλωτές, ενώ για την επιβίωση τους όλες τις απαραίτητες αγορές τους τις κάνουν με μετρητά και, κατά προτίμηση, χωρίς απόδειξη.

Το θέμα είναι πως αυτή η βάρβαρη πολιτική των κατασχέσεων έχει άμεση επίδραση στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων. Ο πολίτης που έχει δεσμευμένο λογαρισμό, ό,τι χρήματα διακινεί, τα διακινεί χέρι-χέρι. Δεν περνούν από το τραπεζικό σύστημα.

Αυτοί δε οι πολίτες που σήμερα μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αυτήν την φοροδοτική ικανότητα μετά από μερικούς μήνες. Και αρχίζουν και αποσύρουν και αυτοί τις καταθέσεις τους για παν ενδεχόμενο.

Ως γνωστόν, ανάπτυξη χωρίς χορηγήσεις δανείων δεν γίνεται και χορηγήσεις δανείων χωρίς επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες, επίσης δεν γίνεται. Συνεπώς, η υπερφορολόγηση, που ήταν ιδεολογικοπολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιούργησε μια παράπλευρη συνέπεια, που ακυρώνει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Από την πομφόλυγα της «δίκαιης ανάπτυξης» μένει μόνον το «δίκαιη», χωρίς την ανάπτυξη. Δηλαδή, αέρας κοπανιστός.

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στην οικονομία οι κατασχεμένοι λογαριασμοί θα πρέπει να απασχολήσουν το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε σύνδεση αυτού του προβλήματος με την σταδιακή αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης, θα είναι αλυσιτελής.

Μέχρι τότε θα έχουν προστεθεί στην λίστα των πολιτών που έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα. Η δε πορεία της ανάπτυξης, ανεξαρτήτως των καλών προθέσεων μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης, θα είναι εξ αρχής υπονομευμένη.

Τα μεγάλα κόμματα, που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν κατακτούν την πλειοψηφία των πολιτών, όταν δίνουν πειστικές απαντήσεις και ριζικές λύσεις στα προβλήματα τους.

Και οι κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήμα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

*Υ.Γ. Τα στοιχεία τα άντλησα από την ιστοσελίδα analitis.gr του Π.Παναγιώτου.

πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Βρετανοί τρέμουν την Οφηλία: Έρχεται η χειρότερη καταιγίδα της εικοσαετίας!

Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποιεί: Υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για ανθρώπινες ζωές. Η καταιγίδα Οφηλία πλησιάζει με ταχύτητα ανέμων 80 μίλια την ώρα και οι Βρετανοί προσπαθούν να προετοιμαστούν για τη Δευτέρα.

Οι μετεωρολόγοι της χώρας προβλέπουν δύο μέρες χάους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Mirror, και ενώ η θερμοκρασία σήμερα, Κυριακή, ανέρχεται στους 25ο Κελσίου, στον πιο θερμό Οκτώβριο που έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία 176 χρόνια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την Οφηλία είναι οι παραλιακές και τα βορειοδυτικά.

Η προηγούμενη φορά που μία μεγάλη καταιγίδα είχε «χτυπήσει» τη Μεγάλη Βρετανία ήταν το 1987 και οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 100 μιλίων/ώρα.


πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εισφορές δεκαετιών ζητάει ο ΟΑΕΕ από δημοσιογράφουςΔέσμευση Πετρόπουλου για ρύθμιση, αλλά καθυστερεί...

«Όποιος εργοδότης αποτολμά να αντιμετωπίζει τον μισθωτό ως ελεύθερο επαγγελματία θα υποστεί τις συνέπειες» ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης.

Πάντως ο ΟΑΕΕ κάνει... ακριβώς αυτό σε ό,τι αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο: αντιμετωπίζει μισθωτούς δημοσιογράφους που διατηρούσαν και μπλοκάκι ως ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους ζητάει αναδρομικές εισφορές ετών εφαρμόζοντας μια ακραία εισπρακτική πολιτική, με πάτημα, κατά πώς φαίνεται, τον νόμο Κατρούγκαλου.
Τι συμβαίνει ακριβώς; Ο ΟΑΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τα μπλοκάκια των δημοσιογράφων που άρχισαν να ασκούν το επάγγελμα προ του 1993, ήταν μισθωτοί, ενταγμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ (πλέον ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) και τον ΕΔΟΕΑΠ και διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να αμείβονται για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές εργασίες τους.

Στα τυφλά...

Σήμερα ο ΟΑΕΕ (που τότε δεν υπήρχε, αλλά αποτελεί πρόσφατη μετεξέλιξη του ΤΕΒΕ, το οποίο ουδέποτε αξίωσε ασφαλιστικές εισφορές από δημοσιογράφους ασφαλισμένους στο ΤΣΠΕΑΘ) ζητάει οι ασφαλισμένοι αυτοί να καταβάλουν αναδρομικά υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να δίνει παροχές και χωρίς οι ασφαλισμένοι να έχουν επιλέξει τη διπλή σύνταξη. Μολονότι στο καταστατικό του αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, όπως μια σειρά άλλων κατηγοριών, απαλλάσσονται των εισφορών (δηλαδή δεν υποχρεούνται διπλής ασφάλισης), δεδομένου ότι υπάγονται σε υποχρεωτική ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης.

Το πρόβλημα ανέκυψε στις αρχές περίπου του 2017. Δεδομένης της διασύνδεσης του ΟΑΕΕ με το ΚΕΠΥΟ (Κέντρο Πληροφοριακής του Υπουργείου Οικονομικών), τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός πήρε τις λίστες της Εφορίας και προχώρησε σε ταύτιση οφειλών στα τυφλά, οπότε άρχισε να στέλνει ραβασάκια, με πολλούς δημοσιογράφους να βρίσκονται ξαφνικά με υπέρογκα χρέη (τα ποσά φτάνουν μέχρι και τα 75.000 ευρώ και, στην πραγματικότητα, το πιθανότερο είναι το χρέος να διαιωνιστεί – διότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» – παρά να εισπραχθεί).
Το πρόβλημα έχει αναγνωρίσει και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα εξάμηνο περίπου μετά, προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση που θα διορθώνει αυτές τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τη διπλή ή παράλληλη ασφάλιση. Ωστόσο, από εκεί και πέρα η τύχη αυτής της «διορθωτικής» νομοθετικής ρύθμισης αγνοείται.

«Κερατιάτικα» με... κλίμακα!

Προηγήθηκαν ωστόσο και πιέσεις από το εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στις αρχές Αυγούστου για το θέμα κατατέθηκε ερώτηση από 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ζήτημα επανέφεραν οι βουλευτές Ν. Ξυδάκης και Ν. Ηγουμενίδης (μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση) κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στις αρχές Σεπτεμβρίου (3.9.2017).

Στην ερώτησή τους οι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν το καθεστώς των προηγούμενων δεκαετιών υπογραμμίζοντας πως «ήταν εμπεδωμένη η βεβαιότητα ότι με το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ δεν είχαν σχέση οι μισθωτοί δημοσιογράφοι, ακόμη και αν διέθεταν “μπλοκάκι”, εξαιρουμένων μόνον όσων ενδεχομένως το επιθυμούσαν, π.χ., για να λάβουν και δεύτερη σύνταξη ή εκείνοι που κάποια στιγμή και για κάποιο χρονικό διάστημα χρειάστηκε να εμπλακούν με το ΤΕΒΕ ή τον ΟΑΕΕ, λόγω ειδικών δραστηριοτήτων. Είναι επίσης γνωστό πως η ΕΣΗΕΑ διαβεβαίωνε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους δημοσιογράφους ότι δεν υποχρεούνταν στην καταβολή διπλών ασφαλιστικών εισφορών».

Ωστόσο, η απάντηση του ΟΑΕΕ σε δημοσιογράφους που διαμαρτυρήθηκαν ήταν πως «είτε ήταν λανθασμένη η ενημέρωση της ΕΣΗΕΑ προς τον κλάδο είτε ότι απαλλαγή από το ΤΕΒΕ είχαν μόνον οι δημοσιογράφοι που το ζήτησαν ρητώς, σε μία διαδικασία που ανακινήθηκε προ 25 περίπου ετών και για την οποία η πλειονότητα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν ενημερώθηκε».
Επίσης στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι όχι μόνο ο ΟΑΕΕ, με καθυστέρηση δεκαετιών, αξιώνει ασφαλιστικές εισφορές που δεν ζήτησε ποτέ το ΤΕΒΕ, αλλά κάνει και τους υπολογισμούς των οφειλών βάσει της ασφαλιστικής κλίμακας, στην οποία θα βρίσκονταν οι «οφειλέτες» εάν είχαν ενταχθεί στο ΤΕΒΕ τότε που «άνοιξαν μπλοκάκι»!

Το αποτέλεσμα είναι πως «η “ετεροχρονισμένη” γνωστοποίηση αξιώσεων εκ μέρους του ΟΑΕΕ, δημιουργεί τετελεσμένα, που σε πλείστες περιπτώσεις είναι δραματικά για τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο τόσων εργαζόμενων στον Τύπο» ενώ «πολλοί εξ αυτών καλούνται να πληρώσουν έως και πολλαπλάσια ποσά από όσα εισέπραξαν με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών».

Εξόντωση του κλάδου
Περί εξόντωσης ενός ολόκληρου κλάδου έκανε λόγο και ο βουλευτής Νίκος Ξυδάκης (προερχόμενος γαρ και ο ίδιος από τον δημοσιογραφικό χώρο). Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά είχε αναφερθεί στο θέμα:
«Σε όλη τη δεκαετία του 1990 και στη δεκαετία του 2000 υπήρχε μια ασάφεια εκεί. Σύμφωνα με τον νόμο Σιούφα, κάθε ασφαλισμένος είχε δικαίωμα να διαλέξει το κύριο ταμείο ασφάλισης και να μην έχει δύο πλήρεις εισφορές να πληρώνει σε δύο ταμεία. Αυτό έγινε κατ’ εξακολούθηση, όμως τώρα, μετά από 15 με 20 χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ τού 1993 πάνε να κάνουν ασφαλιστική εκκαθάριση και ο νυν ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, τους ζητάει εισφορές σε βάθος δεκαετίας και δεκαπενταετίας».

Ο ίδιος τόνιζε ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι για τα 15 αυτά χρόνια καλούνται να πληρώσουν έως και 75.000 αναδρομικές εισφορές» και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως ακόμη και «οι εξαιρέσεις που είχαν λάβει τότε, περί μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ, έχουν χαθεί στα αρχεία της υπηρεσίας, δεν τις βρίσκει κανείς και κάποιοι δεν τις έχουν». Και κατέληγε: «αν μείνει το πράγμα ως έχει, οι μεν εργαζόμενοι θα εξοντωθούν, το δε κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα».

Το ερώτημα πλέον είναι αν η χρονιά θα κλείσει χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί νομοθετικά το πρόβλημα, για το οποίο προφανώς δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στον Τύπο, που καλούνται να πληρώσουν τα «κερατιάτικα» σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας του κλάδου...
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φωτιά στα κόκκινα

Άρχισε το... ξεφόρτωμα των δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds
«Κόκκινα», καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια αξίας 6 δισ. ευρώ, αλλά και επισφαλείς επιχειρηματικές χορηγήσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πουλήσουν οι τράπεζες έως το τέλος του 2017 σε ξένα funds, με στόχο να τα διαγράψουν οριστικά από τους ισολογισμούς τους και να πάρουν γερές ανάσες εν όψει και των επερχόμενων stress tests.

Η πρώτη αγοραπωλησία τέτοιων δανείων έγινε πρόσφατα από την Eurobank στη νορβηγική εταιρεία Intrum. Από το τίμημα στο οποίο έγινε η συναλλαγή φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σε ότι αφορά τα έσοδα που αναμένουν από τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες. Συγκεκριμένα η Eurobank προχώρησε στη μεταβίβαση πακέτου «κόκκινων» καταγγελμένων δανείων αξίας 1,5 δισ. ευρώ μόλις στο... 3% της αξίας τους, δηλαδή στο ποσό των 45 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ μεταβιβάστηκε από την Alpha Bank στις αρχές Οκτωβρίου στην εταιρεία διαχείρισης Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της ισπανικής πρώην Aktua και της Alpha Bank, ανεβάζοντας το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας στο 1,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά οι τράπεζες άνοιξαν τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και διαμόρφωσαν την τιμή πώλησης για τις χορηγήσεις με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι και στα επόμενα πακέτα πωλήσεων οι τιμές που θα προσφέρουν οι ξένες εταιρείες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα – στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φθάσουν τα 0,05 σεντς του ευρώ – δεδομένου ότι τα δάνεια που αποκτούν έχουν μηδαμινή δυνατότητα ολικής αποπληρωμής από τους κατόχους τους και καμία εμπράγματη εξασφάλιση (σ.σ.: ακίνητα).

Τα δάνεια που έχουν εγγυήσεις
Αντίθετα η τιμή αγοράς αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για την απόκτηση κόκκινων δανείων που φέρουν εγγυήσεις, δεδομένης και της αξίας του ακινήτου που συνοδεύει το δάνειο. Τέτοια δάνεια υπάρχουν στο πακέτο που αγόρασε η Cepal. Συγκεκριμένα, τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε αυτήν είναι κυρίως δάνεια που έχουν καταγγελθεί και είναι στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά.

Με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά είναι σε βαθιά καθυστέρηση, οι δυνατότητες που δίνονται στην εταιρεία διαχείρισης σε σχέση με το προτεινόμενο κούρεμα είναι μεγαλύτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι συνάρτηση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη. Ο περιορισμός της οφειλής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από την αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και της πώλησης τους σε funds διαχείρισης αποκτά τεράστιες διαστάσεις όταν δει κανείς τα στοιχεία της ΤτΕ για τα συνολικά ανοίγματα σε καθυστέρηση που έχουν οι τράπεζες, από τα οποία προκύπτει ότι:
30 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 ημέρες. Από αυτά τα μισά περίπου (ποσοστό 48%) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών.
47,7 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
13,2 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση έως τρεις μήνες.
16,6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε καθυστέρηση, είναι αβέβαιης είσπραξης. Οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει δάνεια 46,7 δισ. ευρώ, αλλά, όπως σημειώνεται, το 37,5%, δηλαδή τέσσερα στα δέκα περίπου δάνεια που είχαν διακανονιστεί, υπόκειται ξανά σε ρύθμιση.

Τα «κόκκινα» δάνεια σε ξενοδοχεία

Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει με τα πακέτα «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που διαθέτουν εμπράγματες εξασφαλίσεις όπως υποθηκευμένα βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία κ.λπ. Για παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει άμεσα στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά και το υπόλοιπο επιχειρηματικά / leasing δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων, κυρίως ξενοδοχειακών κτιρίων.
Αν τα δάνεια αυτά πουληθούν σε ανάλογα εξευτελιστικές τιμές, όπως τα καταναλωτικά, τότε αυτό σημαίνει ότι τα ξένα funds θα αποκτήσουν έναντι «πινακίου φακής» κτήρια - «φιλέτα» του τουριστικού και βιομηχανικού κλάδου. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς την έκρηξη του τουριστικού ρεύματος την τελευταία διετία στη χώρα μας, η οποία κάνει την εξαγορά των συγκεκριμένων δανείων πολύ ελκυστική.

Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς κολοσσοί του τουρισμού δείχνουν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικά τουριστικά ακίνητα. Για παράδειγμα ο γερμανικών συμφερόντων όμιλος TUI, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ξενοδοχείων, αλλά και στην κρουαζιέρα, ανακοίνωσε σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή για επενδύσεις, καθώς και ότι σχεδιάζει μέσα και από τη συνεργασία με το υπουργείο να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπ. Τουρισμού, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής και ελκυστικός παγκόσμιος προορισμός για τους επισκέπτες της TUI. Σε εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας αυξήθηκε κατά 10% ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από την TUI το 2017 και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 10.000 πτήσεις προς την Ελλάδα.

Το υπουργείο παρατηρεί ότι ο όμιλος TUI προτίθεται να επενδύσει σε νέα ξενοδοχεία και κρουαζιέρες, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται 10 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθετες στα 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία, καθώς και η επέκταση των προγραμμάτων κρουαζιέρας, όπου ήδη η TUI έχει συμπεριλάβει 26 ελληνικά λιμάνια.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!