EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017

Τι αλλάζει στους ελέγχους με τη νέα hi-tec Εφορία

Για άλλη μία φορά οι φορολογούμενοι ακούνε υποσχέσεις για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της εξυπηρέτησης στις Εφορίες, προκειμένου να εκλείψει ολοσχερώς η ανάγκη για φυσική παρουσία τους σε αυτές. Αυτήν τη φορά οι υποσχέσεις έρχονται μέσω του έργου "Εφαρμογή απαιτούμενων οργανωτικών αλλαγών σε παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ", το οποίο ήδη κατακυρώθηκε σε αναδόχους εταιρείες και στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των πληροφοριακών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης με πολλαπλούς και εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, που θα φανεί αν πρόκειται αυτήν τη φορά να υλοποιηθούν. Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου είναι 36 μήνες, δηλαδή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020. Μετά την ολοκλήρωση, η φιλοδοξία της φορολογικής Αρχής είναι οι φορολογούμενοι να επισκέπτονται την Εφορία μόνο εφόσον τους ζητηθεί ή αν το θέλουν οι ίδιοι για κάποια ειδική υπόθεση μόνο κατόπιν ραντεβού, και μάλιστα με συγκεκριμένο υπάλληλο που θα μπορεί να τους βοηθήσει στην υπόθεσή τους.

Από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι αυτό που αναφέρει ότι, βάσει μνημονιακής υποχρέωσης, θα μειωθεί ο αριθμός των Εφοριών και αυτό από μόνο του καθιστά δυσχερή την επίσκεψη των φορολογουμένων σε αυτές. Έτσι, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες και συναλλαγές των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση να μπορούν να διεκπεραιωθούν από απόσταση, δηλαδή με ηλεκτρονικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών για όλες τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης, και κυρίως αυτές όπου ακόμη απαιτείται χειρόγραφη διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διαδικασίες της φορολογίας κεφαλαίου, όπου παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους στη δεκαετία του '80, δηλαδή χειρόγραφες. Το σχέδιο προβλέπει:

- Ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας έκδοσης του αποδεικτικού καταβολής των φόρων στη φορολογία κεφαλαίου.

- Δημιουργία εφαρμογής ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρισης μεταγραφής δηλώσεων φόρου δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς και μεταβίβασης ακινήτων.

- Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου χρηματικής δωρεάς.

- Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Παράλληλα, προβλέπεται και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων, που θα επιτρέψει στους φορολογουμένους να μην επισκέπτονται την Εφορία, όπως:

- Οι αλλαγές που γίνονται στα στοιχεία Μητρώου των φορολογουμένων θα περνούν μέσω διασύνδεσης του Τaxis με άλλες δημόσιες υπηρεσίες απευθείας στο φορολογικό τους προφίλ. Έτσι, η αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, διεύθυνσης κατοικίας και αριθμού αστυνομικής ταυτότητας θα περνά αυτόματα στο Τaxis, χωρίς ο φορολογούμενος να χρειάζεται να προσέλθει στην Εφορία ή να κάνει σχετική γνωστοποίηση μέσω Internet.

- H φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη ηλεκτρονική πληροφόρηση για τα φορολογικά και άλλα δεδομένα των πολιτών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να εκλείψει πλήρως η ανάγκη για πρόσκληση των φορολογουμένων στις Εφορίες για να προσκομίσουν δικαιολογητικά και βεβαιώσεις. Η πληροφόρηση αυτή θα αντλείται από άλλες πηγές, όπως δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

- Έρχεται ριζικός επανασχεδιασμός όλων των φορολογικών εντύπων, προκειμένου να γίνουν πιο απλά αλλά και πιο συμβατά για τη διενέργεια διασταυρώσεων δεδομένων.

- Καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υπογραφής, τόσο για την αλληλογραφία μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των υπόλοιπων δημόσιων φορέων όσο και μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των φορολογουμένων. Με την ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής μπορεί να εκλείψει σταδιακά και η διακίνηση εγγράφων σε φυσική μορφή.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης με την εισαγωγή της πληροφορικής ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τη δημιουργία του περίφημου τότε Taxis. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς στην πράξη ουδέποτε ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών. Ολόκληρα τμήματα της φορολογικής μηχανής έχουν παραμείνει σε χειρόγραφη διαδικασία. Σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εισαγωγής στην πληροφορική των φορολογικών υπηρεσιών έγιναν από το 2010 και μετά υπό την καθοδήγηση του ειδικού στην πληροφορική, αρχικά επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και μετέπειτα γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και νυν βουλευτή, κ. Χάρη Θεοχάρη.

Στο πλαίσιο και μνημονιακών υποχρεώσεων , έγινε συγχώνευση Εφοριών και παροχή δεκάδων νέων υπηρεσιών μέσω internet. Μένουν, όμως, πολλά ακόμα να γίνουν.

Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πλήρη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών της περιλαμβάνει και μια σειρά από παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιδιώκεται η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων σε όλο το φάσμα της φορολογητέας ύλης, αλλά και η διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την άντληση σε χρόνο-μηδέν, δεδομένων που αφορούν το φορολογικό και οικονομικό προφίλ κάθε ελεγχομένου.

Το σχέδιο προβλέπει:

- Τη διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες πηγές δεδομένων οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα των φορολογουμένων. Για παράδειγμα, θα υπάρχει άμεση πρόσβαση των ελεγκτών σε στοιχεία δαπανών και εισοδημάτων των φορολογούμενων, όπως είναι οι δαπάνες τους για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ασφάλιστρα για κάθε είδους κάλυψη κινδύνου, ενοίκια, εξυπηρέτηση πιστωτικών καρτών, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση κ.ά. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο ελεγκτής θα μπορεί να υπολογίζει τις δαπάνες του ελεγχομένου και, σε συνδυασμό με την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών, να υπολογίζει αν το εισόδημα που δήλωσε είναι αυτό που μπορεί να καλύψει τα παραπάνω. Πρόκειται για τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος, τις οποίες ήδη ξεκίνησε να χρησιμοποιεί η φορολογική διοίκηση, αλλά προς το παρόν με χειρόγραφο τρόπο.

- Υποστήριξη του ΣΔΟΕ για τη νέα έμφαση που δίνεται σε ελέγχους Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Παράνομες Επιδοτήσεις, Ναρκωτικά και Όπλα. Το σώμα θα αποκτήσει ουσιαστικά ένα αναβαθμισμένο λογισμικό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες επιχειρησιακές ανάγκες του.

- Άμεση πρόσβαση των ελεγκτών που πραγματοποιούν ελέγχους στην έδρα των επιχειρήσεων (π.χ., για έκδοση αποδείξεων) σε φορολογικά δεδομένα μέσω κινητών συσκευών όπως είναι τα κινητά τους τηλέφωνα και ταμπλέτες.

- Υποστήριξη νέων ειδών τελωνειακού ελέγχου, όπως, για παράδειγμα, η χρήση της νέας τεχνολογίας (π.χ., συσκευές ακτίνων X για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, διασύνδεση τελωνείων όλης της χώρας κ.ά.).

Πηγή: capital.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΔΕΗ - Σοκαριστική εξέλιξη: Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Υψηλότερη σε σχέση με την αρχική εισήγηση θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ που δεν προσέρχονται για ρύθμιση καθώς θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 7,25%, αντί για 6% που αναφερόταν στην έγγραφη εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ την Κυριακή το βράδυ. Η ίδια απόφαση - όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ΑΠΕ - προβλέπει ότι το επιτόκιο για τις ρυθμισμένες οφειλές δεν αυξάνεται αλλά παραμένει στο 5,25 %, δηλαδή στο επίπεδο του δικαιοπρακτικού επιτοκίου. Με 6 %, όπως επίσης μετέδωσε το ΑΠΕ, θα επιβαρύνονται στο εξής (για πρώτη φορά) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μακελειό σε εκκλησία στο Τέξας: Πιστολέρο άνοιξε πυρ - Δεκάδες νεκροί (Videos + Photos)

Ενοπλος άνοιξε πυρ την Κυριακή στην Πρώτη Εκκλησία των Βαπτιστών στο Σάδερλαντ Σπρινγκς του Τέξας και σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 20 νεκρούς. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες», δήλωσε ο Αλμπερτ Γκάμες Τζ. , υπεύθυνος της κομητείας του Ουίλσον, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.


Εκπρόσωπος του Connaly Memorial Medical Center, στην κοντινή πόλη Φλόρεσβιλ, δήλωσε στο Fox News ότι το νοσοκομείο έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό τραυματιών μετά την επίθεση.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Dallas Morning News, ένα παιδί δύο ετών περιλαμβάνεται στους τραυματίες.

Ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KSAT12. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να εισβάλλει στην εκκλησία και στη συνέχεια να αρχίζει να πυροβολεί κατά των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία.. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, περί τα πενήντα άτομα ήταν συγκεντρωμένα στο εσωτερικό της εκκλησίας.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Paradise Papers: Στο φως εκατομμύρια έγγραφα για φορολογικούς παραδείσους και offshore

Η νομική εταιρία Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις. 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο. Η Appleby ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων. Εκεί, η επιχείρηση εδρεύει σήμερα σε ένα απλό κτίριο. Αλλά ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Τώρα η Appleby βρίσκεται στο κέντρο των Paradise Papers - μίας διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων. Η Süddeutsche Zeitung δίνει στη δημοσιότητα συνολικά περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα. Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις ενός Αμερικάνου υπουργού με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ στα έγγραφα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά, αποκαλύπτουν περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας Ελισάβετ , του ροκ αστέρα Bono , και ενός συνεργάτη του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό σε φορολογικούς παραδείσους. Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η SZ

Τα έγγραφα δείχνουν έναν κόσμο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών, των πλουσίων και των εξαιρετικά πλούσιων. Ανοίγουν την πόρτα σε μια βιομηχανία που υπόσχεται την υψηλότερη μυστικότητα και καλύπτει ένα προηγουμένως αόρατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Τα Paradise Papers δείχνουν πόσο αδιάρρηκτος ειναι ο offshore κόσμος με τα βιομηχανικά έθνη. Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει πόσο μεγάλη είναι η διάσταση αυτού του κόσμου για την έρευνα αυτή: περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ μετατοπίζονται ετησίως από πολυεθνικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.
Αλλά οι φορολογικοί παράδεισοι βοηθούν όχι μόνο τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους αλλά και τους ιδιώτες. Δεν πρόκειται μόνο για φόρους, αλλά και για το γεγονός ότι οι πλούσιοι, ιδίως, μπορούν να παρακάμψουν τους νόμους που τους ενοχλούν - ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φόρους κληρονομιάς, για θέματα ευθύνης ή για προστασία των πιστωτών.

"Για τους υπερ-πλούσιους, υπάρχει ένας κόσμος πέρα ​​από το νόμο", λέει ο κοινωνιολόγος Μπρουκ Χάρινγτον συγγραφέας του βιβλίου Capital without Borders. Έτσι, από όλους τους ανθρώπους, οι πλουσιότεροι θα μπορούν να απολαύσουν "τα οφέλη της κοινωνίας" χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς τους.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που ελάχιστα ή καθόλου εμφανίζονται στα έγγραφα: άνθρωποι που κερδίζουν κανονικά ή λίγα. Και όμως αυτός ο υπεράκτιος κόσμος έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Από τις εθνικές οικονομίες λείπουν τα δισεκατομμύρια των φόρων - ορισμένα εκ των οποίων λείπουν, για παράδειγμα για τη λειτουργία νοσοκομείων, για τη δημιουργία παιδικών σταθμών ή για την κοινωνική ασφάλεια
Η διάσταση του προβλήματος δείχνει έναν άλλο υπολογισμό του οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν : Οι υπερ-πλούσιοι έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!