EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ Άρθρο 104 παρ. 1

«Απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την ΕΚΤ ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών – μελών… προς κοινοτικά όργανα ή οργανισμούς, κεντρικές κυβερνήσεις, περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών-μελών· επίσης, απαγορεύεται να αγοράζουν απευθείας χρεόγραφα από τους οργανισμούς ή τους φορείς αυτούς, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες».

Δηλαδή απαγορεύεται στην ΕΚΤ να δανείζει τα κράτη και να αγοράζει τα ομόλογά τους απευθείας (πρωτογενή αγορά). Επομένως, τα κράτη υποχρεούνται να δανείζονται από ιδιώτες και η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα μόνο από ιδιώτες (δευτερογενή αγορά).

ΥΓ. Η συνθήκη ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 1992, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, με 286 ψήφους στους 300 !!!!!Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βαξεβάνης: Ο Στουρνάρας έπνιξε στην… αδήλωτη πισίνα το πόθεν έσχες του – Τι απαντά

Νέος γύρος στη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της εφημερίδας Documento και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με την εφημερίδα να αποκαλύπτει ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος φέρεται να απέκρυψε από το εξοχικό του στη Σύρο, πισίνα 105 τετραγωνικών.

Ο κ. Στουρνάρας, μέσω της ΤτΕ, απέρριψε το ρεπορτάζ ως «συκοφαντικό», ωστόσο η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη επανήλθε με 11 ερωτήματα που αμφισβητούν τα όσα απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Διαβάστε αναλυτικά τα «σκοτεινά» σημεία της απάντησης Στουρνάρα:


Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, αυτό το τέρας οικονομίας, που κατασκεύασε πισίνα 105 τετραγωνικών μέτρων με 4.500 ευρώ (!), δεν εμφανίζεται καθόλου οικονόμος σε κατηγορίες αν και τσιγγούνης σε πραγματικές απαντήσεις.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:


1.Ο Γιάννης Στουρνάρας την εποχή που είναι Υπουργός Οικονομικών και επιβάλει ΕΝΦΙΑ, δεν δηλώνει στο πόθεν έσχες του, 150 τετραγωνικά μέτρα από τα 520 της βίλας του στη Σύρο. Δεν δηλώνει επίσης την πισίνα. Αυτό φαίνεται από τα δημοσιευμένα του πόθεν έσχες. Τα νούμερα δεν είναι «συκοφάντες». Από το συμβόλαιο δωρεάς του 25% του σπιτιού που του κάνει η σύζυγός του το 2004, προκύπτει πως πρόκειται γι αυτά ακριβώς τα τετραγωνικά. Στη δήλωση πόθεν έσχες δηλώνονται ΟΛΑ τα τετραγωνικά και όχι όσα είναι κύριοι χώροι. Δηλαδή ένα υπόγειο , έχει κόστος κατασκευής άρα δηλώνεται για να ελεγχθεί αν η κατασκευή του δικαιολογείται από το εισόδημα. Ο νόμος είναι σαφής. Ο κύριος Στουρνάρας πάλι καθόλου.

2.Ο κύριος Στουρνάρας χρησιμοποιεί ως δικαιολογία ότι έκανε υπαγωγή στο νόμο 4178/2013. Δηλαδή κατ αρχήν παραδέχεται πως είχε αυθαίρετες κατασκευές; Αυτό που φαίνεται είναι πως ο κύριος υπουργός, είχε μετατρέψει υπόγειο του σπιτιού του σε κύριο χώρο και στη συνέχεια το νομιμοποίησε. Το δημοσίευμα δεν εξετάζει αυτό, αλλά το γιατί αυτοί οι χώροι, όποια χρήση και αν είχαν, δεν δηλώθηκαν στο πόθεν έσχες όπως απαιτεί ο νόμος. Δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την κατασκευή τους με τα εισοδήματά του;

3.Γιατί είχε αδήλωτη πισίνα την ώρα που εμφανιζόταν ως διώκτης όσων φοροδιαφεύγουν; Για τα αδήλωτα κτίσματα πλήρωσε τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ την ώρα που τον επέβαλε στους έλληνες;

4.Εκτός από τα αδήλωτα στο πόθεν έσχες, υπάρχει και το κόστος κατασκευής που δηλώνει. Είναι δυνατόν να κατασκεύασε πισίνα 105 τετραγωνικών με 4.500 ευρώ, όσο δηλαδή στοιχίζει μια γούρνα για τα ζώα; Στοίχισε ακόμη ένα πολυτελές σπίτι 520 τετραγωνικών σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων λιγότερο από 150.000 ευρώ; Να συστήσει τα οικοδομικά του συνεργεία στους αναγνώστες μας που ήδη μας τηλεφωνούν γιατί στην περιοχή της Ποσειδωνίας, το τετραγωνικό στοιχίζει από 3.000-4.500 ευρώ ενώ στον ίδιο στοίχισε 280 ευρώ.

5. Γιατί κάνει συμπληρωματική δήλωση την ημέρα που φεύγει από Υπουργός Οικονομικών και πριν αναλάβει Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τρεις μήνες μετά πρόκειται να κάνει την τακτική του δήλωση πόθεν έσχες; Τι τον έκανε να βιαστεί;

6. Η ενασχόλησή μας με τον κύριο Στουρνάρα είναι από την εποχή που είχε αναλάβει Υπουργός Οικονομικών και αφορούσε τον τρόπο που πολιτεύτηκε. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στα περιουσιακά του στοιχεία στη Σύρο, όπου η σύζυγός του, εμφανίζεται να αγοράζει μαζί με τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου, έκταση που προέρχεται από πώληση που κάνει συγκεκριμένος χρηματιστής, σε τιμή ευκαιρίας η οποία μάλιστα αποχαρακτηρίζεται από έκταση του Δημοσίου όταν οι δύο άντρες υπηρετούν την ίδια κυβέρνηση. Η επόμενη ενασχόλησή μας αφορούσε τις συμβάσεις που υπέγραφε η κυρία Στουρνάρα με το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα έργα και οι ημέρες του ζεύγους Στουρνάρα είναι λοιπόν η αιτία ενασχόλησης μαζί του και όχι το «χτύπημα» που έκανε ως Διοικητής της ΤτΕ σε μη συστημική Τράπεζα. Αφού όμως το θύμισε, να ρωτήσουμε τι δουλειά έχει να συναντιέται ο Διοικητής της ΤτΕ, με τον Χρήστο Καλογρίτσα τον οποίο ο ίδιος έχει μηνύσει για θαλασσοδάνεια ; Τι κουβέντιασε ο διώκτης με τον διωκόμενο;

7. Ο κύριος Στουρνάρας εμφανίζει τον Κώστα Βαξεβάνη ως καταδικασμένο για συκοφαντία. Είναι ο ίδιος συκοφάντης, αφού ο Κώστας Βαξεβάνης στην αντιδικία του με τη σύζυγο Στουρνάρα καταδικάστηκε πρωτόδικα για δυσφήμηση και όχι για συκοφάντηση. Δηλαδή το δικαστήριο αποδέχθηκε πως όσα έγραφε για την κυρία Στουρνάρα δεν ήταν αναληθή. Γιατί ο κύριος Στουρνάρας δεν σέβεται κατ αρχήν πως δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση και γιατί αλλάζει τον λόγο καταδίκης;

8. Ο κύιος Στουρνάρας για μια ακόμη φορά χρησιμοποίησε την ΤτΕ για να βγάλει ανακοίνωση που αφορά προσωπικό του θέμα. Το έχει ξανακάνει βγάζοντας ανακοίνωση για την αντιδικία της συζύγου του με τον Κώστα Βαξεβάνη. Χρησιμοποιεί συστηματικά ένα θεσμικό όργανο για ίδιο συμφέρον. Για αυτή αλλά και άλλες λειτουργίες του μέσα στην ΤτΕ ελέγχεται ήδη από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

9.Γιατί δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε η εφημερίδα και σε αυτόν και στη σύζυγό του πριν τη δημοσίευση όπως αρμόζει σε δημόσιο πρόσωπο;

10. Πληροφορούμε τον Διοικητή της ΤτΕ, πως όλα τα στοιχεία που αφορούν το πόθεν έσχες του, θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία και την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για έρευνα. Ας πει εκεί, όσα λέει στην ανακοίνωσή του.

11. Τα στοιχεία θα μεταφραστούν και θα αποσταλούν στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, όπου περιέργως δεν φτάνει κανένα αρνητικό δημοσίευμα που αφορά τον κύριο Στουρνάρα.

Ο κολλητός του Γιάννου Παπαντωνίου, ο γείτονάς του στην Σύρο, την πολιτική και τις μεθόδους, πρέπει να χωνέψει πως δημοσιογράφοι δεν είναι οι τύποι που του κρατούν χρόνια το λιβανιστήρι, ούτε αυτοί που εισέπρατταν όπως και η σύζυγός του από το ΚΕΕΛΠΝΟ.Και θα το χωνέψει σύντομα.

DOCUMENTO

Η απάντηση του κ. Στουρνάρα


«Ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης είτε των ετών 2012, 2013, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, είτε μεταγενέστερα. Οι αλλαγές στο εμβαδόν της εξοχικής κατοικίας της οικογένειάς μου στη Σύρο οφείλονται στην υπαγωγή της στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 περί αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύριους χώρους. Η αλλαγή χρήσης δηλώθηκε πάραυτα και ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει. Αυτά είναι άλλωστε γεγονότα γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στις αρμόδιες αρχές, τόσο από τις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης όσο και από τις φορολογικές μου δηλώσεις.

Είναι επίσης γνωστά και στους συντάκτες του δημοσιεύματος αυτού, οι οποίοι επί χρόνια τώρα ασχολούνται μαζί μου, γνωρίζοντας καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο ότι σπάνια πολίτης αυτής της χώρας έχει υποστεί τόσους ελέγχους όσους εγώ και η οικογένειά μου. Παρά ταύτα, προέβησαν στο συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα, ένα ακόμα στην αλυσίδα παρόμοιων αθλιοτήτων. Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατη η καταδίκη σε φυλάκιση με αναστολή του εκδότη αυτής της εφημερίδας για άλλη συκοφαντία που στρεφόταν κατά της συζύγου μου.»

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε: «Επί της ουσίας τώρα. Είναι γνωστό ότι η εφημερίδα αυτή ασχολείται διαρκώς και με εμμονικό τρόπο με την οικογένειά μου και εμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδόθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη μέτρων διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα, τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι συντελεστές της εφημερίδας αυτής, οι άμεσοι, αλλά κυρίως οι έμμεσοι, προβαίνουν από τότε σε διαρκείς επιθέσεις εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Τους διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω, όπως πρέπει ήδη να το έχουν αντιληφθεί, να εργάζομαι άοκνα και σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές τραπεζικό σύστημα, που υπακούει σε ευρωπαϊκούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης».
tribune.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: Περισσότερα από 950 κτίρια χρήζουν αποζημίωσης σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες των εξειδικευμένων τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, για την καταγραφή της καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 1.154 αυτοψίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 229 συνολικά αυτοψίες. Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες – υπόγεια.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βυθισμένη στη λάσπη και στο πένθος η Μάνδρα - Στους 20 οι νεκροί

Μια πόλη βυθισμένη στη λάσπη και στο πένθος είναι η Μάνδρα λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη φονική κακοκαιρία.
Ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές τραγικός. Είκοσι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, αφού τα ορμητικά λασπόνερα τους παρέσυραν.
Ο τελευταίος εντοπίστηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου.
Από εκεί μεταφέρθηκε στο Θριάσιο για τη διαδικασία της αναγνώρισης. 
Δραματικός είναι ο απολογογισμός της καταστροφής και στις περιουσίες των κατοίκων. Εκατοντάδες οχήματα παρασύρθηκαν από τα νερά και μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα. Χιλιάδες σπίτια βυθίστηκαν στη λάσπη και με την υποχώρηση αυτής, τα πάντα είχαν χαθεί. Σπιτικά έρημα χωρίς οικοσυσκευές και με "γδαρμένα" τα όνειρα των ιδιοκτητών τους. Δεν έχουν που να κοιμηθούν ενώ η περιφέρεια Αττικής διοργανώνει σισίτιο για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
Οι φωτογραφίες από τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. 
Η περιφέρεια Αττικής, προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της παρά τις καταγγελίες που έκανε η δήμαρχος Μάνδρας αλλά και τις ευθείες βολές που δέχθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για την έλλειψη αντιπλυμμυρικών έργων και την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Όμως ανάμεσα στο παιχνίδι των εντυπώσεων, η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος θυμίζουν κρανίο τόπο. Η νέα ημέρα για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, θα αργήσει να ξημερώσει.
Τι δείχνει η αυτοψία του υπουργείου Υποδομών
Οι αυτοψίες που κάνουν τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, ανέδειξαν την εικόνα βομβαρδισμένης πόλης για την ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει:
Στις 770 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.
Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες.
Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.
Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Πως θα σιτισθούν οι κάτοικοι
Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Θριάσιο, που μπορούν να απευθυνθούν για να καύψουν τις ανάγκες τους σε σίτιση και στέγαση.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Για ανάγκες σίτισης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:
  • Στη Νέα Πέραμο: στο Κοινοτικό Κατάστημα (οδός 25ης Μαρτίου 11), τηλ.: 22960-32640 και 34520
  • Στη Μάνδρα: στο Δημαρχείο (οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 45), τηλ.: 2132014900-950-951-945
  • Για ανάγκες στέγασης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:
  • Στους κατά τόπους Δήμους.
Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:
  • Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78 - Ελευσίνα
  • Τηλ. Επικ/νιας: 213 2047088 / 086
Ήδη, πραγματοποιούνται σχετικές αυτοψίες από συνεργεία (10 κλιμάκια) της Περιφέρειας Αττικής.
Λοιπά σημεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών και πληγέντων:πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από τη Δημοκρατία στην Αλγοριθμοκρατία

Ο 21ος αιώνας έφερε πολλές αλλαγές στην ανθρωπότητα οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως απειλές αλλά αλλά και ως ευκαιρίες για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων.
Τόσο σε επίπεδο επιστημόνων ατομικά όσο και σε επίπεδο θεσμικών και κρατικών παραγόντων τίθενται προβληματικές του τύπου: χρησιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης, ρύθμιση των κολοσσών εταιριών Google, Facebook, Amazon σε σχέση με τα δημόσια αγαθά, οι αγορές και πως επηρεάζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και γενικά πως οι αλγόριθμοι σχετίζονται με την ανθρώπινη βούληση και αξιοπρέπεια.

Μετά – δημοκρατία, Homo numericus

Το θέμα που συζητείται παγκοσμίως και στα όργανα της Ευρωζώνης είναι αν έχουμε περάσει στην εποχή της «μετά-δημοκρατίας», όπου αν και οι πολίτες θα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας, οι επιχειρήσεις, οι τεχνολογίες και δη οι αλγόριθμοι θα καθορίζουν τις μελλοντικές τάσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για τον άγγλο πολιτολόγο – κοινωνιολόγο Colin Crouch η πολιτική μπορεί να θεωρηθεί ως ένας βασικός πυλώνας παραγωγής νόμων και επιλογών ανάπτυξης για τους πολίτες, αλλά πίσω της υπάρχουν οι δυνάμεις της αγοράς που προσδιορίζουν τις κινήσεις της (κινούν τα νήματα). Για τον Crouch, οι φάκελοι που φθάνουν στο Ευρωκοινοβούλιο για μελέτη είναι πολλών σελίδων, εξαιρετικά πολύπλοκοι και υψηλής τεχνικής κατάρτισης (συντάσσονται σε γραφεία δικηγόρων και συμβούλων εξειδικευμένων στον κόσμο του μάνατζμεντ και των οικονομικών) ώστε ούτε οι ευρωβουλευτές, ούτε οι υπουργοί αλλά ούτε οι αρχηγοί κρατών θα είχαν το χρόνο και την ειδικότητα για να τους μελετήσουν. Με τον τρόπο αυτό ψηφίζονται νόμοι και διατάξεις που ευνοούν τα διάφορα λόμπι και συντεχνίες και αφήνουν πολλά ερωτηματικά στους απλούς πολίτες περί της υγιούς λειτουργίας της δημοκρατίας. Άμεσες συνέπειες τέτοιων πολιτικών οι οποίες συνδυασμένες με το μεταναστευτικό ρεύμα των τελευταίων ετών, αύξησε το λαϊκισμό, οδήγησε τη Μ. Βρετανία εκτός Ευρώπης και άλλα κράτη στον απολυταρχισμό (Ουγγαρία, Πολωνία). Βέβαια, η εκλογική νίκη των κομμάτων του «αντί-λαϊκισμού» στην Ολλανδία και η νίκη του Macron στη Γαλλία μαρτυρούν μια νέα «άνοιξη» ( ευρωπαϊκή προς το παρόν ) για τη δημοκρατία. Ο στόχος είναι να μην απαξιωθεί το δημοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης της Ευρώπης και στη θέση του κυριαρχήσουν η απολυταρχία, η τεχνοκρατία, δη η «αλγοριθμοκρατία».


Δημόσια αγαθά – Κολοσσοί του διαδικτύου
Ο Ισραηλινός ιστορικός Yuval Noah Harari στο πρόσφατο βιβλίο του «Homo deus. Une breve histoire de l’avenir, εκδ. Albin Michel, 464 σελ. , 2017», περιγράφει δύο βασικά σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το πρώτο ονομάζεται «τεχνο-ανθρωποκεντρικό» και το δεύτερο «dataisme», η θρησκεία των δεδομένων. Στο πρώτο σενάριο οι τεχνολογίες, κυρίως η βίο-μηχανική (bio-engineering), θα είναι στις υπηρεσίες αύξησης των γνωστικών ικανοτήτων, συναισθηματικών ή φυσικών του ανθρώπου. Ο άνθρωπος θα είναι ως ένα είδος βιομηχανικού προϊόντος όπως άλλα όμοια είδη. Στο δεύτερο σενάριο ο άνθρωπος θα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικός και η εξουσία του θα περάσει στους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης ικανούς να επεξεργάζονται «μέγα-δεδομένα» (γίνεται ένα «hacking» της ανθρωπότητας από τις έξυπνες μηχανές).


Ο συγγραφέας εξηγεί ότι στο πρώτο σενάριο δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ της πλειοψηφίας των ανθρώπων από τη μία μεριά και της νέας τάξης «υπερανθρώπων» από την άλλη, αλλά τελικά, η ανθρωπότητα συνεχίζει να κυριαρχεί στον κόσμο. Στο δεύτερο σενάριο, δεν υπάρχουν «υπεράνθρωποι» αλλά τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμοι και είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κάποιος πώς αυτό θα λειτουργήσει ακριβώς. Βέβαια, προτού φθάσουμε σε αυτό το αποκαρδιωτικό σενάριο, θα υπάρχουν προβλήματα, για παράδειγμα, αντικατάστασης επαγγελμάτων και λειτουργημάτων από μηχανές: οδηγοί ταξί, ιατροί, νομικοί, …


Παρά τα σενάρια αυτά τα εξωπραγματικά και ενοχλητικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα πρέπει να δημιουργηθούν αναχώματα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τα κράτη μέλη ατομικά. Η ερώτηση που τίθεται είναι η δημόσια χρησιμότητα των κολοσσών του διαδικτύου, Google, Facebook, Amazon. Για τους υπερασπιστές αυτής της ιδέας, οι επιχειρήσεις αυτές των οποίων τα οικονομικά μεγέθη ξεπερνούν αυτά πολλών κρατών, πρέπει να υπόκεινται σε κάποια ρύθμιση. Βρίσκονται σε καθεστώς σχεδόν-μονοπωλίου στις αγορές και επηρεάζουν με τις επενδύσεις τους το μέλλον της παραγωγής και διακίνησης προϊόντων, υπηρεσιών και ιδεών.


Η Google προτείνει έρευνες και ηλεκτρονικές διαφημίσεις αλλά και συνδεμένα αντικείμενα και αυτόνομα αυτοκίνητα. Το κοινωνικό δίκτυο του Facebook εξαγόρασε τη What-sApp και Instagram. Η Amazon διαφοροποιείται μέσα στις δραστηριότητες αποθήκευσης των δεδομένων, της τηλεόρασης, κατέχει στόλο αεροσκαφών και ο ιδρυτής της εξαγόρασε την Washington Post. Και οι τρείς είναι γοητευμένες από την τεχνητή νοημοσύνη και τις πιθανές οικονομικές συνέπειές της.


Μέσα στο ενδιαφέρον βιβλίο του ο Jonathan Taplin (Move Fast and Break Things. How Google, Facebook and Amazon cornered Culture and what it means for all of us, Macmillan, 320 σελ. , 2017), αναφέρει «πρέπει να αποφασιστεί εάν αυτές οι εταιρίες είναι φυσικά μονοπώλια που πρέπει να ρυθμιστούν, ή να διατηρήσουμε το καθεστώς, προσποιούμενοι ότι αυτές δεν προκαλούν βλάβη ούτε στην ιδιωτική μας ζωή ούτε στη δημοκρατία μας». Θεωρώντας τις Google, Facebook, Amazon ως εταιρίες κοινού ενδιαφέροντος και χρήσης, όπως ηλεκτρισμός, νερό, τηλεπικοινωνίες, θα πρέπει να τύχουν μιας επίβλεψης και μιας κρατικής ρύθμισης με στόχο να εξασφαλιστούν δίκαια τιμολόγηση υπηρεσιών και ενίσχυσης του σωστού ανταγωνισμού. Ο χρόνος έχει έρθει για ώριμη σκέψη των συνεπειών αυτών των μονοπωλίων και αν η δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι το καταφύγιο της ελεύθερης διανόησης και πηγή έμπνευσης για όλους μας.
πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!