EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Τραγωδία δίχως τέλος στη Μάνδρα - Ενας ακόμη νεκρός, θύμα της πλημμύρας

Μόνοι και χωρίς ουσιαστική βοήθεια δίνουν μάχη με τις λάσπες οι κάτοικοι της Μάνδρας που θρηνεί τα θύματα και έντεκα μέρες μετά συνεχίζει να μετρά τα θύματα που αυξάνονται. Τραγωδία δίχως τέλος καθώς το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο και εκτεταμένο, που πολλοί κάτοικοι αισθάνονται μόνοι και χωρίς βοήθεια στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παρότι όλες αυτές τις ημέρες παρέλασαν πολλοί.

Και κοντά σε όλα αυτά τα θύματα αυξάνονται. Χτες κατέληξε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ηλικιωμένος άνδρας που μεταφέρθηκε, καθυστερημένα λόγω των προβλημάτων της πλημμύρας, από το ΕΚΑΒ το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης στο νοσοκομείο. Έτσι οι νεκροί αυξάνονται στους 22.

Όπως λένε οι γιατροί, οι συνέπειες τέτοιων γεγονότων είναι ευρύτερες. Πόσοι νόσησαν ή θα νοσήσουν ψυχοσωματικά ;

Με ψυχιατρική νοσηρότητα της τάξης του 30-40% κινδυνεύουν μέσα στον πρώτο χρόνο τα άτομα που έχουν βιώσει φυσικές καταστροφές, δηλώνει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχίατρος και επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» Χρήστος Λιάπης.

Πόσοι θα νοσήσουν με πνευμονία ή άλλα νοσήματα; Και πόσα από αυτά θα καταλήξουν μοιραία;

Ο κ. Λιάπης μίλησε στο Πρακτορείο Fm, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής και αναλύει τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες τέτοιων γεγονότων, επισημαίνοντας ότι η σωστή αντιμετώπιση τα πρώτα 24ωρα, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση μετατραυματικού στρες μέσα στο εξάμηνο.

Επίσης αναφέρει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μετατραυματικού στρες στις γυναίκες είναι περίπου τριπλάσιος με πενταπλάσιος από ό,τι στους άνδρες, αλλά και τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.

Αυξημένος κίνδυνος να γίνουν χρόνιες οι διαταραχές μετά το δεύτερο έτος

«Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Clinical Psychiatry ανεβάζει στα άτομα που έχουν υποστεί τέτοιου είδους καταστροφές, την ψυχιατρική νοσηρότητα σε ποσοστά της τάξης του 30-40% τον πρώτο χρόνο μετά το συμβάν. Κι όταν λέμε ψυχιατρική νοσηρότητα εννοούμε το άτομο να εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή, που το πιθανότερο είναι να ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών, χωρίς να αποκλείεται και η κατάθλιψη. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος μετά το δεύτερο χρόνο η ψυχοπαθολογία αυτή να γίνει χρόνια», λέει ο γιατρός.

Η κυριότερη όμως διαταραχή που εμφανίζεται σύμφωνα με τον κ. Λιάπη είναι η οξεία αντίδραση στο στρες, η οποία παρουσιάζεται κυρίως τις πρώτες δύο τρεις ημέρες. «Και τότε χρειάζεται προσοχή γιατί αν παραμείνουν τα συμπτώματα, -που συνήθως είναι αϋπνία, άγχος και φόβος για επικείμενη επανάληψη του καταστροφικού συμβάντος,- αυξάνεται η πιθανότητα το πρώτο εξάμηνο να εμφανιστεί η λεγόμενη διαταραχή μετατραυματικού στρες».

Έως και πενταπλάσιος ο κίνδυνος μετατραυματικού στρες στις γυναίκες


Τις πρώτες ημέρες όπως λέει ο ψυχίατρος, είναι πολύ σημαντική η ενδυνάμωση των κοινωνικών ιστών και η παρέμβαση της Πολιτείας υποστηρικτικά. «Τότε είναι άκρως σημαντική η παρουσία ημών, των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, είτε ψυχιάτρων, είτε ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών. Κάποια άτομα μπορεί να χρειάζονται ακόμη και φαρμακευτική αγχολυτική υποστήριξη. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που αναφέρουν ότι η χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να προλάβει την εκδήλωση μετατραυματικού στρες. Κι εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μετατραυματικού στρες στις γυναίκες είναι περίπου τριπλάσιος με πενταπλάσιος απ' ότι στους άνδρες».

Ιδιαιτέρως ευάλωτα και τα παιδιά

«Έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά για τις πλημμύρες είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζεται μετατραυματικό στρες στα παιδιά που επέζησαν τέτοιων καταστροφικών γεγονότων και μάλιστα αυτό εξαρτάται από το βαθμό έκθεσης του παιδιού στη φυσική καταστροφή, αλλά και από τις αντιδράσεις της οικογένειας, και από το πώς τα παιδιά τις προσέλαβαν. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει μπροστά στα παιδιά να διατηρούν την ψυχραιμία τους όσο μεγάλες κι αν είναι οι απώλειες τους», επισημαίνει ο κ. Λιάπης.
Τα στάδια του πένθους

O κοινωνικός ιστός υφίσταται ένα αποδομητικό, ουσιαστικά, πλήγμα μετά από τέτοιου είδους καταστροφές, αναφέρει ο κ. Λιάπης. «Χάθηκαν τόσες ζωές, σαφώς υφίσταται πένθος, ωστόσο πένθος δεν είναι μόνο η απώλεια ενός οικείου προσώπου, το πένθος διαχέεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, όταν κάποιος έχει βιώσει τέτοιου είδους καταστροφές», λέει και προσθέτει: «Υπάρχει πένθος για τις κανονικότητες της ζωής, που χάνουν αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχει πένθος για τις απώλειες περιουσιών και βεβαίως υπάρχει και ο άμεσος κίνδυνος που έχουν βιώσει για την ίδια τους τη ζωή, ο οποίος αφήνει το εντύπωμα του στον ψυχικό τους κόσμο, για πολύ καιρό μετά την φυσική καταστροφή».

Στην αρχή υπάρχει η λεγόμενη περίοδος του «μετακαταταστροφικού μέλιτος» κι ο ψυχισμός πολλές φορές λειτουργεί παράδοξα, σημειώνει ο γιατρός και επισημαίνει ότι «ενώ κάποιος περιμένει να κυριαρχεί το άγχος ή ο θυμός την πρώτη εβδομάδα, ο κόσμος μπορεί να εμφανίζεται αδιάφορος. Στο επόμενο στάδιο συνήθως εμφανίζεται έντονη οργή, η οποία διοχετεύεται προς όλους και προς όλα. Κι εν συνεχεία μπορεί να εμφανίζεται ένα γενικευμένο αίσθημα αβοηθησίας, να αισθάνεται ο κόσμος ότι είναι παρατημένος, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να ξαναφτιάξει τη ζωή του».

Η σύσφιξη δεσμών απαλύνει τον πόνο

Πάντοτε κάθε κρίση μπορούμε να την δούμε και ως ευκαιρία, τονίζει ο κ Λιάπης. «Μελέτες έχουν δείξει ότι σε πολλές από αυτές τις φυσικές καταστροφές, μπορεί να λειτουργήσει η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών της πληγείσας κοινωνικής ομάδας. Κάτι που σαφώς χρειάζεται και το συστήνουμε. Σε ατομικό επίπεδο μπορεί να βρούμε δρόμους που θα οδηγήσουν στην επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων, των συμπεριφορών και των επιδιώξεων μας προσβλέποντας σε μία ριζική θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής. Σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο μας πάντως βλέπουμε ότι τα πρώτα συμπτώματα δεν περνούν, παρά το γεγονός ότι το καταστροφικό γεγονός είναι πολύ πίσω χρονικά, τότε θα πρέπει να τον συμβουλεύσουμε να δει ειδικό».
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αίμα στην αρένα με σύλληψη προσώπου από τα Paradise Papers;

Σύλληψη προσώπου το οποίο εντοπίστηκε στα Paradise Papers ετοιμάζει η κυβέρνηση λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των βλημάτων. Στο μεταξύ καταιγιστική δράση περιέχει το ρεπορτάζ του ένοπλου συντρόφου Κώστα Ζαφειρόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επειδή οι μπαγάσηδες οι συριζαίοι είναι αψυχολόγητοι Απάτσι σε περίπτωση που συλλάβουν το συγκεκριμένο πρόσωπο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή θα γίνει μακελειό. Οσο αφορά την σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου οι Αρχές εκτιμούν ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα και σύξυλους του ανθρώπους του επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος!

Δείτε τι γράφει τώρα ο Κώστας Ζαφειρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών για τους Αλαφούζο-Σπανιολιό (η φημολογία για τη σύλληψη δεν αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση):

“Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί η ανάμειξη ενός ονόματος που δεν είναι το ίδιο γνωστό στο ευρύ κοινό.Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. του ΣΚΑΪ, επί 27 χρόνια μέλος του ομίλου Αλαφούζου και πρόεδρο του φιλανθρωπικού «Ολοι Μαζί Μπορούμε» Γιάννη Σπανολιού.

Ο πολύ στενός συνεργάτης του Γ. Αλαφούζου και γενικός διευθυντής στον ΣΚΑΪ εμφανίζεται στη γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία Ness Marine Brokers Hellas Ltd, η οποία μέσω της περίφημης Appleby συνδέεται με τη σειρά της με την εταιρεία Huntlaw Nominees Ltd, η οποία και αυτή έχει στα Paradise Papers άλλες 326 συνδέσεις! Η σχέση του με τον ναυτιλιακό χώρο είναι γνωστή, γι’ αυτό και στα δημοσιογραφικά στέκια πολλοί τον αποκαλούν «ναύαρχο».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε μία είδηση που λογοκρίθηκε και που συνδέεται (και) με τον Γιάννη Σπανολιό.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2002, το υπό σημαία Μάλτας δεξαμενόπλοιο «Ενάλιος Τιτάν», ιδιοκτησίας της Ermis Maritime (της οικογένειας Αλαφούζου), επιχειρεί να πλεύσει στα νερά της δυτικής Μεσογείου. Το ηλικίας 24 ετών πλοίο είναι μονού κύτους, γεγονός που κινητοποιεί τις Αρχές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Είχε περάσει μόλις ένας μήνας από την τεράστια οικολογική καταστροφή μετά τη βύθιση του «Prestige».Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δηλώνει δημοσίως ότι δεν θα ανεχθεί εφοπλιστές με «σαπάκια» να συμπεριφέρονται σαν «γκάνγκστερ» στις ακτές της Γαλλίας. Ομως ο καπετάνιος του «Ενάλιος Τιτάν» δείχνει να αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις των γαλλικών αρχών. Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό αναλαμβάνει να «αναχαιτίσει» το «Ενάλιος Τιτάν» και το οδηγεί με τη βία εκτός γαλλικής ΑΟΖ.

Για το συμβάν αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ (του Δημήτρη Τσοβόλα) Εμμανουήλ Μπακόπουλος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η είδηση είχε αρχίσει να κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τηλεγραφήματα του Reuters και του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Στην Ελλάδα άκρα του τάφου σιωπή για το δεξαμενόπλοιο, που η Γαλλία το αντιμετώπιζε σαν οικολογική βόμβα.

Οπως διηγείται ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου, «το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου 2002, χτυπά το τηλέφωνο στην κεντρική αίθουσα σύνταξης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Λονδίνο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται το δεξί χέρι του Αλαφούζου, Γιάννης Σπανολιός, ο οποίος ζητά από τους συντάκτες εάν θα είχαν την ευγενή καλοσύνη να “κατεβάσουν” την είδηση για την περιπέτεια του “Ενάλιος Τιτάν” στις γαλλικές ακτές».

Τι είχε συμβεί; Το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, που αναμετέδιδε το πρόγραμμα του BBC, ήταν κατά λάθος το μόνο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που μετέδωσε την είδηση.

Ο Σπανολιός, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το φιλανθρωπικό έργο τού «Ολοι Μαζί Μπορούμε» μαζί με τον Αρη Πορτοσάλτε και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, σε πρόσφατη συνέντευξή του (People, 3/2017) ανέφερε πως «η κλιματική αλλαγή είναι νούμερο ένα απειλή του πλανήτη» και εξήγησε πως «ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει σκοπό να εμφυτεύσει στον κόσμο την αγάπη για το περιβάλλον, να δημιουργήσει ένα κίνημα».

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκινούν οι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ! Μάθετε πότε και πως...

Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, εκτός απρόοπτου, αρχίζει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χιλιάδες οφειλέτες εφόσον συναινέσουν και οι συμβολαιογράφοι θα ξεκινήσουν.

Αύριο η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων αναμένεται να αποφασίσει την άρση της αναστολής διενέργειας πλειστηριασμών ανάβοντας το «πράσινο φως» για τους ηλεκτρονικού πλειστηριασμός. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία με τη συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προπηλακισμών σε βάρος συμβολαιογράφων η διακοπών προγραμμάτων πλειστηριασμών από συλλογικότητες που αντιδρούν στην εκποίηση ακινήτων από τις Τράπεζες.


Η διαδικασία


Ο νόμος προβλέπει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο κάθε Τετάρτη. Οι αναρτήμενοι μέχρι σήμερα πλειστηριασμοί ακινήτων είναι 58 και οι υποψήφιοι πλειοδότες μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα καταθέτοντας εγγυητική επιστολή προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού από τον υπολογιστή του όπως θα έκανε και σε ένα Ειρηνοδικείο, όπου μέχρι πρότινος αποτελούσε τον τρόπο διενέργειας των κοινών πλειστηριασμών. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια απαιτείται να εγγραφεί ως «παρατηρητής» στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και να πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ) αποκτώντας ελεγχόμενη πρόσβαση.

Η διάσταση του προβλήματος


Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Tα μισά, δηλαδή, από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs, τα οποία εμπίπτουν επίσης κατά την ευρεία του όρου έννοια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ.Καραμούζης, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Τα ποσοστά αυτά κάλυψης είναι πάνω από το μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωζώνης. Περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές (κάποια από αυτά σε τιμές κατά 40% χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που είχαν στην αρχή της κρίσης). Επίσης, και σε αντίθεση με τις ιταλικές τράπεζες, οι ελληνικές έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων, στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί σε ένα ορίζοντα τριετίας αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο απόθεμα ύψους 12,6 δισ. ευρώ προβλέψεων για NPEs/NPLs, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

Θετικό κρίνεται πάντως το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακόμα και σήμερα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στο 17,2% κατά μέσο όρο, ή 33 δισ. ευρώ κεφάλαια, ενώ ακόμη και με όρους πλήρους εφαρμογής της CRDIV (fully loaded) ο δείκτης αυτός είναι 16,3%. Επομένως, διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας - και πάλι μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωζώνη. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα - σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο που προβλέπει ο SSM (12,25%).
liberal.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχεται ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ της παρακράτησης από ΕΙΣΦΟΡΕΣ! Ποιοι θα τη λάβετε...

Εβδομάδα πληρωμής συντάξεων αλλά και επιστροφής της παρακράτησης από τις εισφορές Υγείας είναι η ερχόμενη.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου από το ΙΚΑ και το ΝΑΤ, ενώ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα πληρώσουν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου.

Το ΕΤΑΑ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου θα επιστραφούν άτοκα στους δικαιούχους και εφάπαξ οι παρακρατήσεις των εισφορών Υγείας, όπως έχουν προαναγγείλει τα αρμόδια υπουργεία.

Τις υψηλότερες επιστροφές, που δίδονται στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος, θα λάβουν όσοι εισπράττουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ μικτά και είχαν υποστεί τις απανωτές μνημονιακές περικοπές του 2011 και του 2012. Όσο μεγαλύτερο ήταν το “ψαλίδι” των μνημονιακών νόμων 2011 και 2012 τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μέρισμα που θα εισπράξουν τώρα οι συνταξιούχοι εφάπαξ.

Ειδικά για περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων κατά το ανωτέρω διάστημα, τα ποσά που παρακρατήθηκαν αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτησή που υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.

Ποσά που παρακρατήθηκαν για την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2017 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής (π.χ. τραπεζουπάλληλοι), χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των νόμων του 2011 και του 2012 επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, εφάπαξ με την σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Υπενθυμίζεται πως βάσει νόμων της διετίας 2011 – 2012 η κράτηση υγείας (4% αρχικά και 6% από το 2015) επιβαλλόταν στο μικτό ποσό με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κρατήσεις επί “πλασματικών” ποσών που δεν ελάμβαναν. Με το νόμο Κατρούγκαλου ορίστηκε ρητά πως από 1/7/2016 οι κρατήσεις θα γίνονται στο καθαρό ποσό. Η επιστροφή τώρα των ποσών αποκαθιστά και ταμειακά την στρέβλωση του προϊσχύοντος τρόπου υπολογισμού.enikonomia.gr


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΟΚ! Με ΦΕΚ της Ελληνικής Κυβερνήσεως η χώρα ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ σε ΑΠΟΙΚΙΑ…

Ένα ΦΕΚ-ντροπή του 2016 αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κανονική αποικία.

Όπως θα δείτε, σε ΦΕΚ της 30ης Ιουνίου 2016 υπάρχει κάτι σο συγκλονιστικό. Δεν υπογράφει ο πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά… οι θεσμοί.

Συγκεκριμένα η «Επιτροπή επιλογής μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος» στο τέλος του ΦΕΚ φαίνεται να δίνει ΕΝΤΟΛΗ να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το έγγραφο που παρέδωσαν!

Δείτε το ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ έγγραφο:

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Σόρος κύριος ομιλητής σε μυστική συνάντηση της Κίνησης Συμμαχίας Δημοκρατικής Αντίστασης

Εντείνονται οι προσπάθειες υπονόμευσης του Τραμπ.

Σε μυστική τριήμερη διάσκεψη, στην οποία οι μεγάλοι δισεκατομμυριούχοι δωρητές σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της «αντίστασης» κύριοι ομιλητές ήταν ο Τζώρτζ Σόρος και η αρχηγός της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών Νancy Pelosi, σύμφωνα με την Free Beacon της Ουάσινγκτον.

Μετά την εκπληκτική ήττα των Δημοκρατικών από τον Donald Trump το 2016, ο Τζώρτζ Σόρος με τα ατελείωτα δισεκατομμύρια ανέλαβε τον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως είναι γνωστό έχει μια μακρά και βρώμικη ιστορία στο να σπέρνει διαφωνίες στις ξένες κυβερνήσεις, να τις χειραγωγεί οικονομικά και να υποκινεί και να χρηματοδοτεί φυλετικές ταραχές στις ΗΠΑ. Πολλά σάιτ στις ΗΠΑ καλούν τον κόσμο να υπογράψει, ώστε η διοίκηση του Τραμπ να ανακαλέσει την ιθαγένεια του Σόρος και να κλείσει τις αντιδημοκρατικές ομάδες του, που προκαλούν αναταραχές.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, μια λέσχη φιλελεύθερων δωρητών με βαθιά τσέπη, που κατευθύνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε χρηματοδότηση εγκεκριμένων αριστερών ομάδων, βρέθηκε στο La Costa Resort της Καλιφόρνιας το πρωί της Τετάρτης για τη σύνοδο κορυφής των δωρητών. Η ομάδα συνέχισε την παράδοση της μυστικότητας, υποσχόμενη σε όλα τα μέλη και τους φιλοξενούμενους της συνόδου κορυφής ότι η συμμετοχή τους θα «παραμείνει εμπιστευτική».

Η πρώτη σελίδα της ημερήσιας διάταξης του συνεδρίου, η οποία ελήφθη από την Washington Free Beacon (και μπορείτε να τη δείτε στο σύνολό της εδώ), καθορίζει τις «κατευθυντήριες γραμμές συμμετοχής», εξηγώντας ότι η Συμμαχία για τη Δημοκρατία είναι ένας «ασφαλής τόπος» για τους δωρητές και τους ακτιβιστές. Οι επισκέπτες έχουν την εντολή να μην μοιράζονται τα ονόματα των μελών με τον Τύπο και να μην τα δημοσιεύουν σε οποιονδήποτε ιστότοπο κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, να επικοινωνούν με τη Δημοκρατική Συμμαχία όταν τα «επικοινωνούν με τα ΜΜΕ ή κάποιον blogger» και να «αποφεύγουν να αφήνουν ευαίσθητο υλικό σε μέρη που μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση.»

Αυτή η τελευταία οδηγία αγνοήθηκε.

Η ημερίδα είχε τον τίτλο: «Πέρα από την αντίσταση, ανακτώντας το προοδευτικό μας μέλλον» και διήρκησε 3 μέρες εκδηλώσεων, με αποκορύφωση το δείπνο την τελευταία μέρα με την επικεφαλής Πελόσι.

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν το «A Talk with George Soros», ο οποίος παρουσιάστηκε με ένα «ειδικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα» από τη δημοκρατική γερουσιαστή Kamala Harris (Καλιφόρνια).

Δεν είναι όλες οι συνεδριάσεις στο συνέδριο ανοιχτές σε όλους τους επισκέπτες.

Ορισμένες συναντήσεις είναι «μόνο με πρόσκληση», «μόνο για μελλοντικούς συνεργάτες» ή «μόνο για συνεργάτες».

Ακριβώς πριν την ομιλία της Pelosi, για παράδειγμα, θα γίνει ένα φόρουμ «Μόνο για συνεργάτες» αφιερωμένο στη «δέσμευση πόρων». Η Δημοκρατική Συμμαχία ουδέποτε έκανε τις αποφάσεις της δέσμευσής της διαθέσιμες στο κοινό.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας για τη Δημοκρατία Gara LaMarche έγραψε σε επιστολή στους συμμετέχοντες που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη ότι η νίκη του Νοεμβρίου του Προέδρου Trump ήταν «η πιο κατακλυσμική εκλογή της σύγχρονης ιστορίας».

el.gr

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πέντε τρόποι για να αποφύγετε να σας «ψάξουν» το κινητό τηλέφωνό σας

Θυμάστε τις παλιές μέρες όταν τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν «έξυπνα» και που οι μόνες πληροφορίες που είχαν αποθηκευμένες μέσα τους ήταν τα τηλέφωνα των επαφών μας, τα SMS άντε και μερικές φωτογραφίες; Τώρα, πλέον, τα smartphones μας περιέχουν έναν πραγματικό θησαυρό πληροφοριών, από τα e-mail μας και διάφορες άλλες προσωπικές πληροφορίες, ως λογαριασμούς στα social media, φωτογραφίες και δεκάδες άλλα προσωπικά στοιχεία.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα κινητά τηλέφωνά μας πλέον αποτελούν στόχο πολλών απατεώνων οι οποίοι επιχειρούν κάθε τόσο να εισβάλλουν σε αυτά και να κλέψουν περιεχόμενο και ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι που μπορούμε να προφυλαχθούμε είτε από κυβερνοεπιθέσεις, είτε από κλοπές:
1. Ασφαλίζουμε τη συσκευή: είτε με δακτυλικό αποτύπωμα, είτε μέσω σάρωσης ίριδας ή προσώπου, είτε μέσω κωδικού, είτε και με συνδυασμό όλων αυτών των μεθόδων, το κινητό μας πρέπει να είναι ασφαλισμένο, ώστε, ακόμα κι αν κλαπεί, οι κλέφτες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
2. Περιορίζουμε τους virual βοηθούς: καλό είναι αν το κινητό μας μας παρέχει υπηρεσία virtual βοηθού (Siri, Google Assistant, Cortana, κλπ), να της απαγορεύουμε να το ξεκλειδώνει.
3. Συμμαζεύουμε την επιφάνεια εργασίας: πολλοί εξ ημών έχουν στην επιφάνεια εργασίας της οθόνης του κινητού του σχεδόν τα πάντα -εφαρμογές, φακέλους, φωτογραφίες, κλπ- κάνοντάς το πειρασμό, ενώ καλό θα είναι να συμμαζεύουμε τα πάντα σε φακέλους.
4. Αποφεύγουμε την αυτόματη σύνδεση με WiFi: δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα πλέον θέλουν να συνδέονται διαρκώς με το διαδίκτυο, συχνά ρυθμίζονται ώστε να συνδέονται με ανοιχτά δίκτυα WiFi, ορισμένα εκ των οποίων, όμως, υποκρύπτουν παγίδες, οπότε καλό είναι να επιλέγουμε εμείς πότε και σε ποιο δίκτυο θα συνδέεται το κινητό μας.
5. Προσέχουμε τι εφαρμογές κατεβάζουμε: όσο κι αν η Apple και η Google προσπαθούν να ελέγχουν τι εφαρμογές προσφέρουν στα «καταστήματά» τους, συχνά επιτήδειοι καταφέρνουν να στριμώξουν «μολυσμένες» εφαρμογές για να κλέβουν στοιχεία των χρηστών, οπότε χρειάζεται να προσέχουμε λεπτομέρειες της εφαρμογής πριν την εγκαταστήσουμε στη συσκευή μας...πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΗΕ: Έντεκα εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη πεθαίνουν 130 καθημερινά (Videos)

Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, μια εμπόλεμη χώρα που πλήττεται από λιμό, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

"Σήμερα είναι ορθό να πούμε ότι η Υεμένη είναι ένα από τα χειρότερα μέρη στη γη για να είναι κανείς παιδί", δήλωσε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

"Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και σχεδόν όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια στη χώρα αυτή" έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμάν της Ιορδανίας.

"Υπολογίζουμε ότι κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.Μετά την επέμβαση στην Υεμένη, τον Μάρτιο 2015, ενός αραβικου συνασπισμού υπό σαουδαραβική διοίκηση για να σταματήσει η προώθηση των ανταρτών Χούτι σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων, η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 50.600, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος εκφράζει φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθεί στην Υεμένη "ο μεγαλύτερος λιμός" των τελευταίων δεκαετιών, έχει καλέσει τον συνασπισμό αυτό να άρει γρήγορα τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη χώρα, κάτι που αν δεν γίνει, "θα πεθάνουν χιλιάδες αθώα θύματα".

Χθες Σάββατο ένα αεροπλάνο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια και ναυλωμένο από την UNICEF προσγειώθηκε στη Σαναά, για πρώτη φορά μετά την ενίσχυση στις αρχές Νοεμβρίου του αποκλεισμού ως απάντηση για την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους Χούτι που αναχαιτίσθηκε πάνω από το Ριάντ.Όμως το λιμάνι Χοντέιντα (δυτική Υεμένη), απ' όπου περνούν τα φορτία τροφίμων και φαρμάκων, παραμένει κλειστό, υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

"Ο πόλεμος στην Υεμένη είναι δυστυχώς ένας πόλεμος εναντίον των παιδιών", δήλωσε ο Καπελέρε, υπογραμμίζοντας πως από τον Μάρτιο του 2015 σχεδόν 5.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί σοβαρά.

"Χιλιάδες σχολεία και κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί πλήρως", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άγριο ξύλο στην Αθήνα: Οπαδοί του ΠΑΟΚ διέλυσαν πορεία Πακιστανών (vid)

Επεισόδια και άγριες συμπλοκές σώμα με σώμα σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και Πακιστανών, με αποτέλεσμα να γίνει επέμβαση των ΜΑΤ ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα.Δείτε το βίντεο από την epoca libera:

 


Περί τις 13:00 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και ακολούθως μετέβησαν στην Ομόνοια 3.000 Πακιστανοί, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για θρησκευτικούς λόγους. Στην Ομόνοια, έξω από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ βρέθηκαν αρκετοί οπαδοί της ομάδας, εν όψει του αγώνα της ομάδας τους με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμυρνή.

Ακολούθησαν φραστικές αντεγκλήσεις που κατέληξαν σε άγριες συμπλοκές, μέχρι να επέμβουν τα ΜΑΤ στο σημείο και να απωθήσουν τους Πακιστανούς και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή συλλήψεις.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αχτσιόγλου: Κοινωνικό μέρισμα για έναν στους τρεις - Κατά μέσο όρο άνω των 500 ευρώ

«Η καλή δημοσιονομική πορεία του ασφαλιστικού συστήματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία όλου του κοινωνικού προϋπολογισμού», τονίζει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην Αυγή της Κυριακής.

Αναφέρει ότι το κοινωνικό μέρισμα προέκυψε από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και από τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε η κυβέρνηση, απαντώντας στην αντιπολίτευση που δηλώνει ότι προήλθε από υπερφορολόγηση.

Όπως σημειώνει το κοινωνικό μέρισμα καλύπτει περίπου το 32% του πληθυσμού και η μέση ενίσχυση είναι άνω των 500 ευρώ. Ενισχύει εκατομμύρια συμπολίτες μας και παρέχει ουσιαστική στήριξη στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

«Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα και κάθε επίδοση της ελληνικής οικονομίας, για να βελτιώνεται η καθημερινότητα των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», τονίζει.

Εξηγεί, επίσης, ότι για να καλυφθούν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άνεργοι τουλάχιστον για 6 μήνες το 2017, αλλά είχαν εργασία και εισόδημα το 2016, υπάρχει πρόβλεψη ώστε λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο ανεργίας του 2017 να αφαιρείται μέρος από τα εισοδήματα που είχε κάποιος δηλώσει ως εργαζόμενος το 2016.

Προσθέτει, τέλος, ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση, αλλά τα ποσά θα πιστώνονται απευθείας στους δικαιούχους που μετά από αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου θα διαπιστώνεται ότι πληρούν τα κριτήρια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αυγή
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αναδρομικό «κούρεμα» - ανάσα στα φορολογικά πρόστιμα

Σε σημαντική μείωση και μάλιστα αναδρομικά των φορολογικών προστίμων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών ανακουφίζοντας χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις στους οποίους είχαν επιβληθεί εξοντωτικές επιβαρύνσεις λόγω παραβάσεων που είχε διαπιστώσει η φορολογική διοίκηση.

Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους φορολογικούς ελέγχους αλλά και την ευθυγράμμιση της φορολογικής νομοθεσίας στο πεδίο των φορολογικών κυρώσεων με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr ετοιμαστεί οι σχετικές διατάξεις που πρόκειται πολύ σύντομα να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αλλαγές που θα προβλέπονται στις διατάξεις για τα φορολογικά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους θα είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

-Για τις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί φορολογικός έλεγχος και αφορούν μέχρι και τη χρήση 2013 το πρόστιμο μειώνεται από 120% του κύριου φόρου σε 10% έως 50% ανάλογα με το αντικείμενο της φορολογίας και επιβάλλεται προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

-Για τις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου σε χρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την έκδοση πράξης βεβαίωσης θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο επί του κύριου φόρου ύψους 8,76% ετησίως.

-Τα παραπάνω θα ισχύσουν αναδρομικά ακόμη και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή στα διοικητικά δικαστήρια.

-Για την υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων έως και τη χρήση 2013 δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 60% του κύριου φόρου αλλά μόνο η προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

-Στην υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων για τις χρήσεις από την 1-1-2014 και μετά θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

-Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται υπό έλεγχο να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών φορολογικών δηλώσεων και για το χρονικό διάστημα από την έκδοση του σημειώματος αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου μέχρι και την κοινοποίησή του στον φορολογούμενο. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η υποβολή δηλώσεων μέχρι και την έκδοση του σημειώματος και όχι στο διάστημα από την έκδοση έως την κοινοποίηση.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα των φορολογικών προστίμων και πρόσθετων φόρων, οι οποίοι αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες πηγές μεγέθυνσης του ωκεανού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές έχουν προσεγγίσει πλέον τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και σημαντικό μέρος τους αντιπροσωπεύουν τα πρόστιμα. Μάλιστα η εισπραξιμότητα των προστίμων και πρόσθετων φόρων δεν ξεπερνά το 10%.

Παραδείγματα

Η μείωση των προστίμων και πρόσθετων φόρων είναι σημαντική για χιλιάδες φορολογούμενους και μερικά παραδείγματα μπορούν να αποδείξουν του λόγου το αληθές:

-Φορολογούμενος ελέγχθηκε το 2014 για τη χρήση 2012 και διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ύψους 1.000.000 ευρώ. Για το ποσό αυτό του έχει επιβληθεί κύριος φόρος 400.000 ευρώ καθώς και πρόσθετος φόρος 120% του κύριου φόρου, δηλαδή άλλα 480.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προωθούνται ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στα 200.000 ευρώ και επιβάλλεται προσαύξηση ύψους 105.120 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει συνολικά το ποσό των 174.880 ευρώ

-Φορολογούμενος υποβάλλει το 2018 τροποποιητική φορολογική δήλωση για τη χρήση 2014 και προκύπτει πρόσθετος φόρος 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα καλούνταν να πληρώσει και πρόσθετο φόρο 60% του κύριου φόρου, δηλαδή άλλα 60.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα κληθεί να πληρώσει μόνο προσαύξηση 21.024 ευρώ, δηλαδή θα γλιτώσει 38.976 ευρώ.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χρεοκοπία εν λειτουργία

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος* 

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αργό θάνατο, ο οποίος θα έχει μεν την ίδια κατάληξη, την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά συνηθίζεται από τους ανθρώπους – οι οποίοι μαθαίνουν σταδιακά να ζουν στη μιζέρια και στη σκλαβιά, συμβιβαζόμενοι με το ότι χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν.  

.
«Ο Ελληνισμός, για την ώρα τουλάχιστον, πέτυχε ως γένος, αλλά απέτυχε ως κράτος! Η Ελλάδα πάσχει από μια μόνιμο, πλήρη, και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας της και του ήθους που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολο του! Πιο αναλυτικά, ο λαός αυτός κατά κανόνα εκλέγει την ηγεσία του. Εν τούτοις, όταν αυτή αναλάβει την ευθύνη της εξουσίας (είτε την αριστοκρατία εκπροσωπεί, είτε την αστική τάξη, είτε το προλεταριάτο), κατά έναν μυστηριώδη τρόπο αποξενώνεται από τη βάση που την ανέδειξε και ενεργεί σαν να βρισκόταν σε κάποια άλλη χώρα. 
Ένας από τους κυριότερους παράγοντες των παρεκκλίσεων της ηγεσίας από το ήθος του λαού μας, είναι η εκ του αφανούς και εκ των έξω προστατευτική κατεύθυνση. Αποτέλεσμα και αυτό της απώλειας του έρματος, της παράδοσης. Αντιλαμβάνομαι ότι στην εποχή μας η αλληλεξάρτηση των εθνοτήτων είναι τόση, που η πολιτική δεν μπορεί να αγνοήσει, ως έναν βαθμό, αυτό που θα λέγαμε γενικότερη σκοπιμότητα. Όμως, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην προσαρμοστική πολιτική και στη δουλοπρέπεια! Αυτό είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του ελληνικού λαού, το «τιμιώτατόν» του. Και αυτό του καταπατούν συνεχώς, κατά τον εξοργιστικότερο τρόπο, οι εκπρόσωποί του στην επίσημη διεθνή σκηνή.
Με αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε σε κάτι που θα μου επιτρέψετε να ονομάσω ψευδοφάνεια. Έχουμε, δηλαδή, την τάση να παρουσιαζόμαστε διαρκώς διαφορετικοί από ότι πραγματικά είμαστε. Και δεν υπάρχει ασφαλέστερος δρόμος προς την αποτυχία, είτε σαν άτομο σταδιοδρομείς είτε σαν σύνολο, από την έλλειψη της γνησιότητας» (Ο. Ελύτης, 15.06.58).

Άποψη


Όπως διαπιστώνεται από το μέρος της συνέντευξης του κ. Ελύτη που παραθέσαμε, τα προβλήματα της Ελλάδας και ο τρόπος αντιμετώπισης τους από την εκάστοτε ηγεσία της είναι διαχρονικά. Παράδειγμα η σημερινή κυβέρνηση της χώρας η οποία, όχι μόνο δεν σεβάστηκε τη μη δουλοπρεπή επιλογή των Πολιτών στο δημοψήφισμα του 2015 που η ίδια δρομολόγησε και υποστήριξε αλλά, πολύ χειρότερα, το αντέστρεψε χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Εκτός αυτού υποχρέωσε αμέσως μετά την πλειοψηφία των βουλευτών να ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση/μνημόνια που οι Πολίτες απέρριψαν, με το πιστόλι στον κρόταφο –  φέρνοντας τους δηλαδή προ τετελεσμένων γεγονότων. Το εύλογο αποτέλεσμα ήταν να κατοχυρωθούν πλειοψηφικά όλα τα προηγούμενα μνημόνια και συμβάσεις – να δολοφονηθεί η τελευταία ελπίδα των Ελλήνων καθώς επίσης να σκλαβωθεί η Ελλάδα για τα επόμενα 99 χρόνια.

Η εκ των έξω τώρα «προστατευτική κατεύθυνση» της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης των περισσοτέρων κομμάτων, δεν είναι πια αφανής – αφού το πολιτικό πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα είναι τα διαδοχικά μνημόνια των ξένων, τα οποία είναι εμφανή. Ασφαλώς δε θίγουν τα πιο ευαίσθητα σημεία των Ελλήνων: την αποστροφή τους στη δουλοπρέπεια και το «τιμιώτατον» τους. Όσον αφορά γενικότερα την πολιτική ηγεσία, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι παρουσιάζεται διαφορετικά από ότι πραγματικά είναι, οδηγεί τη χώρα προς την ολοκληρωτική αποτυχία – σύμφωνα πάντοτε με την άποψη του ποιητή.

Περαιτέρω, η Ελλάδα σήμερα βιώνει μία χρεοκοπία εν λειτουργία, όπως στο παράδειγμα μίας επιχείρησης που έχει πτωχεύσει μεν, αλλά διατηρείται από τους πιστωτές της – επειδή θεωρούν πως είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, με τη σταδιακή πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Εν προκειμένω, η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους αλλά, επίσης, των Πολιτών του – οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν, μέσω της αύξησης των φόρων και της μείωσης των εισοδημάτων τους. Μπορεί δε να συσσωρεύονται στην αρχή μη εξυπηρετούμενα χρέη, περί τα 230 δις € ήδη, αλλά στη συνέχεια θα πληρωθούν με διάφορους τρόπους – με κατασχέσεις ακινήτων, με πλειστηριασμούς, με δημεύσεις καταθέσεων κοκ.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αργό, βασανιστικό θάνατο, ο οποίος θα έχει μεν την ίδια κατάληξη, τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά συνηθίζεται σιγά-σιγά από τους ανθρώπους – οι οποίοι μαθαίνουν σταδιακά να ζουν στη μιζέρια και στη σκλαβιά, μεταφορικά στη σπηλιά του Πλάτωνα, θεωρώντας πως είναι η μοναδική τους επιλογή για να επιβιώσουν.

Τα ζητούμενα τώρα από τους Έλληνες που δεν έχουν συνθηκολογήσει ακόμη, είναι τα εξής: (α) η ανάκτηση της εθνικής τους κυριαρχίας, αφού αποστρέφονται τη δουλοπρέπεια (β) μία εναλλακτική λύση στα μνημόνια και (γ) η παραγωγή πλούτου, έτσι ώστε να ξεφύγει η χώρα από τη βαθιά οκταετή ύφεση και την κρίση – άρα ένα σχέδιο αναβίωσης της οικονομίας, προσαρμοσμένο στη νοοτροπία των Ελλήνων και στις δυνατότητες της Ελλάδας.

Όσον αφορά τα δύο πρώτα, οι ενέργειες που οφείλει να δρομολογήσει η Ελλάδα, εάν δεν θέλει να συμβιβαστεί με την «εν λειτουργία χρεοκοπία της», ούτε να ελπίζει στη βοήθεια των ξένων (= διαγραφή μέρους των χρεών της), αφού δεν είναι σωστό να εξαρτάται κανείς από τις αποφάσεις ή την ελεημοσύνη άλλων, έχουν περιγραφεί στην ανάλυση μας «Πάνω από όλα η Ελλάδα» – γνωρίζοντας όμως πως για να τα καταφέρει θα απαιτηθεί μια πολιτική ηγεσία που να έχει το σθένος και την προθυμία να δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες, καθώς επίσης ένας λαός που όχι μόνο θα τη στηρίξει αλλά, κυρίως, θα προσπαθήσει συλλογικά να παράγει πλούτο. Επιγραμματικά δε η δική μας θέση είναι η παρακάτω:
.
«Δεν υπάρχει σημαντικότερος πολιτικός σκοπός από την ανεξαρτησία ενός Έθνους – ενώ μόνο η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου κράτους μπορεί να εγγυηθεί πως οι Πολίτες του έχουν και μπορούν να έχουν δικαιώματα και ελευθερίες. Εκτός αυτού δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το διεθνή εξευτελισμό που υφιστάμεθα, λόγω της πολιτικής της υποτέλειας και των υποκλίσεων των κυβερνήσεων μας – ενώ η κομματική σήψη και η διαφθορά συνεχίζονται, καταρρακώνοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να ασχολείται με τις αξιολογήσεις, να καταθέσει αμέσως αγωγή εναντίον των παράνομων δανειακών συμβάσεων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να προβεί σε αναβολή πληρωμών έως ότου αποφασίσει – καταργώντας φυσικά τα μνημόνια, αλλά επιταχύνοντας τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία της. Έτσι θα αποδειχθεί εάν έχουν δίκιο όλοι όσοι νομικοί τις θεωρούν παράνομες, τεκμηριώνοντας σωστά την άποψη τους – ενώ ασφαλώς δεν είναι πια βιώσιμο ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το ιδιωτικό, ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές, δημεύοντας μέσω της φορολογίας και της πολιτικής λιτότητας τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα οφείλει να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης εναντίον των «θεσμών» ύψους 1 τρις €, όσο δηλαδή η ζημία που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία, μία δεύτερη εναντίον της ΕΚΤ για την παράνομη διακοπή της ρευστότητας το 2015 και το κλείσιμο των τραπεζών, καθώς επίσης μία τρίτη εναντίον της Γερμανίας – για τις πολεμικές επανορθώσεις που ασφαλώς δικαιούται. Παράλληλα πρέπει να κατατεθούν αγωγές εναντίον όλων των βουλευτών και των ελληνικών κομμάτων που ψήφισαν τα μνημόνια και το PSI, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – καθώς επίσης να ζητηθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ενδεχομένως επίσης από τον Ο.Η.Ε., να αναιρεθούν οι δεσμεύσεις από το PSI, ως παράνομες και καταχρηστικές.

Εάν χαθεί το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όσον αφορά τις δανειακές συμβάσεις κλπ., τότε θα πρέπει να προβεί σε αναβολή πληρωμών εντός του ευρώ, με την επίκληση της εθνικής της κυριαρχίας – ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους της, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή μία αντίστοιχη του ιδιωτικού. Παράλληλα να καταθέσει αίτηση εξόδου της από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, εθνικοποιώντας τις τράπεζες και εκδίδοντας εν πρώτοις ένα παράλληλο νόμισμα – για να αποφευχθούν οι συνήθεις εκβιασμοί της ΕΚΤ στο διετές χρονικό διάστημα που έχει θεσμοθετηθεί, για τις διαπραγματεύσεις εξόδου μίας χώρας από την ΕΕ.

Φυσικά όλα αυτά θα κόστιζαν στην Ελλάδα «αίμα, ιδρώτα και δάκρυα», αλλά η χώρα μας είναι πάμπλουτη από πολλές διαφορετικές πλευρές και μπορεί να τα καταφέρει, εάν λειτουργήσει συλλογικά – ενώ οι Έλληνες το οφείλουν απέναντι στην πατρίδα τους και στις επόμενες γενιές, από τις οποίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τους στερήσουν την ελευθερία, ξεπουλώντας ότι έχουν και δεν έχουν σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς επίσης καταδικάζοντας τους σε σκλάβους χρέους, σε μία αποικία χρέους στο διηνεκές«.
.
Ολοκληρώνοντας, ειδικά όσον αφορά την πολιτική ηγεσία, τα βασικότερα χαρακτηριστικά της πρέπει να είναι τα εξής: (α) Η γνησιότητα κατά τον Ελύτη, με την έννοια πως θα παρουσιάζεται όπως ακριβώς είναι – με τα ελαττώματα και τα προτερήματα της, χωρίς να κρύβει απολύτως τίποτα και (β) Η δυνατότητα της να στηριχθεί από τους Πολίτες λέγοντας τους όμως την αλήθεια – δηλαδή πως μόνο εάν εργασθούν όλοι μαζί, μέρα και νύχτα, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις ανταμοιβής, θα μπορέσουν να παράγουν πλούτο, αφού η χώρα έχει πλέον ερημωθεί όσον αφορά τον παραγωγικό της ιστό, ενώ θαύματα δεν γίνονται.
Είναι βέβαια δύσκολο να πιστέψουν οι Έλληνες κάποια ηγεσία, ειδικά μετά της επανειλημμένες προδοσίες των τελευταίων ετών – όπου τα κόμματα άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν/κάνουν, ακολουθώντας τελικά την ίδια πολιτική της επαιτείας, της υποτέλειας και των υποκλίσεων, με τις ίδιες δηλώσεις μετάνοιας (= υποταγή στα μνημόνια των ξένων).

Ακόμη πιο δύσκολο είναι να υπάρξει μία ειλικρινής ηγεσία, γνήσια, η οποία να μην ισχυρίζεται πως έχει θεϊκές ικανότητες αλλά κοινή λογική, καθώς επίσης ελαττώματα όπως όλοι οι άνθρωποι – πρόθυμη όμως να σεβαστεί τις επιθυμίες των Πολιτών και να αγωνισθεί μαζί τους για να εκπληρωθούν. Εν τούτοις, είναι η μοναδική δυνατότητα για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία πληρώνοντας το βαρύ τίμημα που προϋποθέτει, καθώς επίσης για να παράγει πλούτο – όπου κάποιες σημερινές γενιές θα πρέπει να θυσιαστούν, εξοφλώντας τα λάθη τους, για να βιώσουν καλύτερες ημέρες οι επόμενες.


*Βασίλης Βιλιάρδος,Οικονομολόγος

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!