EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πως το 2017 αφήνει την ελληνική οικονομία

Το 2017, που μας εγκαταλείπει, ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά. Τα συμπεράσματα από τη μελέτη των στοιχείων για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών το δείχνουν. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ υπολογίζεται να κινηθεί γύρω από την περιοχή του 1,5% μακριά από το στόχο του 2,7% που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2017. Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει κάποια εξήγηση για τους λόγους που παρατηρήθηκε αυτή η μείωση. Λόγους όχι περιγραφικούς αλλά αξιολογικούς.

του Κώστα Μελά

Τι δεν πήγε καλά; Υπάρχει λάθος στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής ή όχι; Η δική του συμμετοχή αξιολογείται ως σωστή; Η «ταξική»(!) πολιτική που ακολουθεί μήπως έχει επιπτώσεις στη μεγέθυνση του ΑΕΠ; Τέλος πάντων κάτι πρέπει να μας πει σε σχέση με την απτή πραγματικότητα.

Ο σαφώς μικρότερος ρυθμός μεγέθυνσης οφείλεται στους μειωμένους ρυθμούς μεγέθυνσης όλων των συνιστωσών του ΑΕΠ (ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, επενδύσεις, εξαγωγές ) και αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού 2017. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί τόσο η μείωση των επενδύσεων (στον βαθμό που δεν αντανακλά, αποκλειστικά, υστερήσεις στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και η αύξηση των εισαγωγών στο 3οτρίμηνο του 2017.

Το 2017 η οικονομία εξέρχεται από μακρά αποπληθωριστική περίοδο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,1%, το Νοέμβριο. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε σταθερά καθόλη τη διάρκεια του 2017 και διαμορφώθηκε, τον Σεπτέμβριο, σε 20,5%. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης παρέμεινε θετικό για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Η πλειονότητα, ωστόσο, των προσλήψεων αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης («ελαστικές» μορφές απασχόλησης).

Οι άλλοι δείκτες

Το ισοζύγιο πληρωμών και τα επιμέρους ισοζύγια εμφανίζονται χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι αντίστοιχοι δείκτες για τους περισσότερους επιμέρους κλάδους εμφανίζονται βελτιωμένοι. Η πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο συνεχίζεται. Όσον αφορά δε το πρωτογενές πλεόνασμα (αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο του 2017) δείχνει ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιο έναντι του στόχου.

Σε σχέση με πέρυσι οι εισπράξεις έμμεσων φόρων εμφανίζεται αυξημένη, ενώ υστέρηση δείχνουν οι εισπράξεις άμεσων φόρων. Το τελευταίο απαιτεί ιδιαίτερη παρακολούθηση. Παρατηρείται, επίσης, σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε σχέση µε πέρυσι. Η μείωση ανέρχεται στο 26,5% σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης και σε 32,1% αν συμπεριληφθούν και οι επιστροφές φόρων.

Συνεχίζεται η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Η τάση ωστόσο, φαίνεται να αποκλιμακώνεται. Σταθερή βελτίωση καταγράφεται στις εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων. Πάντως χρειάζεται να περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η αγορά για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών συνεχίζεται. Το ίδιο και η αποταμίευσή τους. Τούτο οφείλεται σαφώς στις υπέρμετρες υποχρεώσεις τους (φορολογικές και άλλες) έναντι του δημοσίου και των τραπεζών (δάνεια).

Το τραπεζικό σύστημα

Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να μην προσφέρει ρευστότητα στην οικονομία. Βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα των μη αποτελεσματικών δανείων και με τους επερχόμενους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με την Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τον Σεπτέμβριο του 2017 ανήλθαν σε 100,4 δισ. ευρώ (το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων).

Παρουσιάζεται μείωση -2,4% σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου 2017 και -5,5% σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2016. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από διαγραφές δανείων (1,1 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2017 και 4,4 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017) και πωλήσεις δανείων (1,4 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2017 και 1,8 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017). Οι διαγραφές αφορούσαν, όμως, σχεδόν στο σύνολό τους μεμονωμένη συναλλαγή συγκεκριμένης τράπεζας. Αντίθετα, η μείωση που προήλθε από εισπράξεις και ρευστοποιήσεις ήταν περιορισμένη.

Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους του 3ου τριμήνου 2017, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του 3ου τριμήνου 2016, παρουσιάζει μείωση κατά 1,3% έναντι αύξησης 1,3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 προς το 2015.

Τίποτε δεν προμηνύει ότι η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό υπόδειγμα. Η φτωχοποίηση της κοινωνίας συνεχίζεται και δεν ανατρέπεται με «φιλανθρωπικές μεθόδους». Η «ισότητα» προς τα κάτω οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε στασιμότητα την οικονομία και σε τέλμα την κοινωνία.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η έξοδος από τα Μνημόνια και η νέα «μεγάλη ιδέα»

Η οξύτατη κρίση που βιώνουμε από το 2010 ήταν το επιστέγασμα μιας περιόδου που έδωσε μεν στην Ελλάδα ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα καλλιέργησε και εδραίωσε πολλές στρεβλώσεις και παθογένειες. Η ανάπτυξη ήταν σε μεγάλο βαθμό πλασματική. Στηρίχθηκε κυρίως στον δανεισμό και σε δημοσιονομικά ελλείμματα που τροφοδοτούσαν την κατανάλωση και μάλιστα κατά κανόνα την κατανάλωση εισαγομένων προϊόντων.

του Κωνσταντίνου Μπίτσιου

Αν τα δάνεια είχαν διοχετευθεί σε παραγωγικές επενδύσεις, αυτές θα είχαν δημιουργήσει πραγματικό πλούτο, ο οποίος θα είχε στηρίξει την υγεία και των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού και του ασφαλιστικού συστήματος. Κοινώς δανειζόμασταν για να τροφοδοτήσουμε μία ευημερία, η οποία δεν είχε τις προϋποθέσεις να είναι βιώσιμη.

Η μήτρα αυτής της στρεβλής ανάπτυξης ήταν βαθιά πολιτική. Εδραζόταν στις πελατειακές σχέσεις, στην αναξιοκρατία, στην απουσία ελέγχου και στη επέκταση της διαφθοράς. Αυτά τα νοσηρά φαινόμενα διάβρωσαν αξίες και αρχές, ακύρωσαν το Κράτος Δικαίου, εμπόδισαν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, κράτησαν καθηλωμένη και απαξίωσαν την παραγωγική βάση της Ελλάδας.

Οι επιχειρήσεις πλήρωσαν βαρύ τίμημα, εξαιτίας της πολιτικής και της οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς και των αναταράξεων που ακολούθησαν. Η Ελλάδα μπήκε σε ένα δύσκολο μονοπάτι προσαρμογής. Ο καθείς, μπορεί να κάνει την κριτική του, τόσο για τον γιατρό όσο και για τη θεραπεία.
Να κοιτάξουμε μπροστά

Το κλίμα, όμως που επικρατούσε στην Ευρώπη, και όχι μόνο, δεν άφηνε πολλά περιθώρια επιλογών. Με άλλα λόγια, δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Ή πιο σωστά οι εναλλακτικές λύσεις πιθανότατα θα ήταν πιο οδυνηρές, με χειρότερα αποτελέσματα πρωτίστως για τους φτωχούς και αδύναμους που θα οδηγούνταν στην εξαθλίωση.

Η συζήτηση αυτή, άλλωστε, ανήκει στο παρελθόν. Οι επιλογές έγιναν όταν έγιναν από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, έθεσαν την Ελλάδα στον δρόμο που ήδη βαδίζουμε και έχουν επιφέρει ριζικές αλλαγές και στην οικονομία και στην κοινωνία. Σήμερα, βαίνουμε προς την ολοκλήρωση αυτού του επώδυνου κύκλου των μνημονίων. Η προσπάθεια, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ. Για την ακρίβεια τώρα που επιχειρούμε να ξαναβγούμε στις αγορές αρχίζουν τα δύσκολα.

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά.

Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 αναμένεται να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Και μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχει κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, αφού θα έχουν εφαρμοσθεί τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Πριν από το τέλος του προγράμματος θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για τα φορολογικά έσοδα. Τότε θα κριθεί εάν η μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος θα εφαρμοστεί από το 2019 ή από το 2020.

Ποιο είναι σήμερα το διακύβευμα; Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη ετησίων πρωτογενών πλεονασμάτων 3.5% μέχρι το 2022. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν τα πρωτογενή αυτά τα πλεονάσματα, είναι να μπει η χώρα σε δυναμική και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Μια ανάπτυξη με ρυθμούς 1,5-2,5% δεν επαρκεί. Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό τσουνάμι για να αναστρέψουμε την τεράστια ανεργία και να δημιουργήσουμε ξανά ευημερία και ελπίδα στην κοινωνία.
Η νέα «μεγάλη ιδέα»

Αυτό πρέπει να είναι η νέα “μεγάλη ιδέα” του πολιτικού συστήματος, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των πολιτών. Σε αυτή την τροχιά πρέπει να κινηθούμε συνολικά ως κοινωνία. Κρίσιμη σημασία έχει να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ζήτημα-κλειδί είναι η υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η οικονομία προς το παρόν σταθεροποιείται και καταγράφεται μια ασθενής ανάκαμψη. Για το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 1,3% έως 1,4% με προοπτική το 2018 να υπερβεί το 2%. Η ανάκαμψη, όμως, είναι κυρίως εξωγενής. Συντελείται με ατμομηχανή την ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή πορεία των εξαγωγών αγαθών (αύξηση 5%) και των εξαγωγών υπηρεσιών (αύξηση 11%), κυρίως λόγω τουρισμού.

Για να μπούμε, όμως, σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά με εξωστρεφή κατεύθυνση πρέπει να μεγαλώσει η πίτα. Στην επιδίωξη αυτή, καίριο ρόλο έχει να παίξει ο ιδιωτικός τομέας και ιδίως η βιομηχανία. Είναι αυτός ο τομέας που μπορεί και πρέπει να συγκροτήσει ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και κατ’ επέκτασιν να οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Η ελληνική βιομηχανία είναι αυτή που δημιουργεί πλούτο, σταθερές θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα.

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία ακραία περίπτωση από-επένδυσης. Οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ χαμηλές. Η χώρα μας παρουσιάζει εξ αυτού του λόγου σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Σ’ αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι πολλές λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Οι εξαγωγές ως αντίδοτο

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι οι εξαγωγές ως αντίδοτο στην κρίση. Οι επιχειρήσεις που έκαναν εξαγωγές είναι αυτές που μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κρίση. Και επειδή η εγχώρια αγορά δεν θα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στο προβλεπτό μέλλον, οι εξαγωγές είναι μονόδρομος και για την ανάπτυξη αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, παρέχει ένα πλέγμα υπηρεσιών πληροφόρησης, δικτύωσης και υποστήριξης προς τις εταιρείες που θέλουν να εισέλθουν σε αγορές του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα από τις μέχρι σήμερα επιχειρηματικές αποστολές είναι θετικά σε ότι αφορά στο ζητούμενο: τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η αποκατάσταση της κανονικότητας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης είναι βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δεν αρκεί, όμως αυτό. Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές με ένα σύγχρονο, αισιόδοξο δυναμικό πρόσωπο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα είναι συνεπής στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Εκτός αυτού, όμως, πρέπει να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, που δεν μας τις επιβάλλουν οι δανειστές, αλλά που εμείς θεωρούμε αναγκαίες για να απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι π.χ. η δραστική συρρίκνωση της γραφειοκρατίας, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος κατά τρόπο που να στηρίζει την καινοτομία και να προσελκύει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.

Θα πρέπει, ωστόσο, και οι εταίροι και δανειστές μας να τηρήσουν στο ακέραιο τις δικές τους δεσμεύσεις. Αυτό πρέπει να το υπογραμμίζουμε, επειδή τα γεγονότα έχουν αποδείξει πως δεν είναι αυτονόητο.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καρέλιας: Μοίρασε μπόνους 3 εκατομμύρια ευρώ στους εργαζόμενους!

Καρέλιας: Χριστουγεννιάτικο μπόνους στους εργαζομένους τους αλλά και ενισχύσεις γνωστών φορέων της Ελλάδας, που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ έκανε η καπνοβιομηχανία Καρέλιας.

Οπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Γ. Καρέλιας σε ομιλία του, τα μπόνους στους εργαζομένους της εταιρείας περιλαμβάνουν:

1. Ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι € 200,00 καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία.

2. Επίδομα παρουσίας € 850,00 καθαρά. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το ποσό αυτό το έλαβε το 83% των εργαζομένων.

3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.500,00 καθαρά.

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2017, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500,00 καθαρά.

5. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2017.

6. Όλοι οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.000 καθαρά.

7. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι των οποίων οι μηνιαίες αποδοχές είναι κάτω από € 2.500 θα λάβουν, πέραν των € 1.000, επιπλέον € 300,00, ήτοι € 1.300 καθαρά.

8. Επιπλέον οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από € 1.700 και κάτω, θα λάβουν πέραν των € 1.000 και των € 300,00, μία ακόμη πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 200 καθαρά, ήτοι € 1.500 καθαρά.


Επίσης:

9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και € 1.200 και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 450,00 καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.

10. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι € 800,00 καθαρά.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές. Δηλαδή, η εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα, όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Α. Καρέλιας, η εταιρεία αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία με σκοπό την ενίσχυση σημαντικών φορέων τόσο της πόλης, όσο και της ελληνικής επικράτειας.

Ετσι, η εταιρεία Καρέλιας αποφάσισε να ενισχύσει με το


Πρώτο Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας με το ποσόν των € 75.000

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας με το ποσόν των € 75.000

Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ. ΑΜΕΑ) με το ποσόν των € 75.000

Παιδικά Χωρία SOS Καλαμάτας με το ποσόν των € 75.000

Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας με το ποσόν των € 50.000

Χαμόγελο του Παιδιού με το ποσόν των € 150.000

«Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές προς τους εργαζομένους, καθώς και τα έκτακτα πρόσθετα bonuses για τους εργαζομένους που διέπρεψαν με την απόδοσή τους μέσα στην χρονιά που πέρασε, όπως και οι οικονομικές ενισχύσεις των φορέων που ανέφερα, αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι το ποσόν των € 3.000.000 ευρώ, το οποίο, όπως και πέρσι, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η Εταιρεία μας» ανέφερε ο Ανδρέας Γ. Καρέλιας στην ομιλία του.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξύλο για μια θέση στο λεωφορείο...

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή, μέσα σε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη.

Δύο επιβάτες, κυριολεκτικά… πιάστηκαν στα...χέρια για μία θέση στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ.

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη περίπου στις 12:00 το πρωί, σε λεωφορείο της γραμμής 72 Α.Σ. ΙΚΕΑ- Ν. Μηχανιώνα, ενόσω κινούνταν κοντά στην Περαία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας επιβάτης έκανε παρατήρηση σε έναν άλλον που καθόταν, διότι δεν σηκώθηκε για να καθίσει ένας ηλικιωμένος άνδρας.

Αυτό ήταν αρκετό για να λογοφέρουν, με τον δεύτερο επιβάτη να επιτίθεται στον πρώτο, χτυπώντας και τραυματίζοντάς τον με αλυσίδα στο κεφάλι. Το όχημα ακινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ κλήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο δράστης τράπηκε σε φυγή και αναζητείται από τις αρχές.
Πηγή: thestival.gr

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα

Από τις 22.00 θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ την Κυριακή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΑΣΑ.

Την 1η και την 6η Ιανουαρίου 2018, θα ισχύσει πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής και αργιών για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Στις 02/01/2018 ημέρα Τρίτη θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δρομολόγησης «Σαββάτου» με τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:

-Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε επιμέρους ανάγκες γραμμών (πρώτα δρομολόγια 05:00, ειδικά δρομολόγια κ.τ.λ.).

-Οι γραμμές του αεροδρομίου θα λειτουργήσουν με το προγραμματισμένο πρόγραμμα των 7-ημερών.
Για τις συχνότητες δρομολογίων κατά τις ημέρες των εορτών για το Μετρό γραμμές 1, 2 και 3 και τις γραμμές Τραμ, το επιβατικό κοινό μπορούν να ενημερωθεί αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ.
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στον πελάτη το κόστος του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία από την 1η Ιανουαρίου.

Στον πελάτη περνά το κόστος του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με...
διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών.

«Ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος», διευκρινίζει το υπουργείο, στον απόηχο των αντιδράσεων ξενοδοχειακών φορέων.

Η συγκεκριμένη επιβάρυνση δεν θα βαρύνεται με ΦΠΑ, ενώ ο φόρος διαμονής τίθεται σε ισχύ την 1.1.2018.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου θα τροποποιηθεί άμεσα η νομοθεσία, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Τουρκία παρενόχλησε γερμανικό σκάφος μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου

Συνεχίζοντας τη τακτική των προκλήσεων και αμφισβητήσεων, η Τουρκία προχώρησε στην παρενόχληση γερμανικού ερευνητικού σκάφους που διενεργεί επιστημονικές μελέτες και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Πρόκειται για το ερευνητικό σκάφος «Meteor» για το οποίο οι σχετικές επαφές είχαν γίνει από το καλοκαίρι και η άδεια δόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbeast.gr, δεσμεύτηκε και σχετική περιοχή με τη NAVTEX LA57 με εναρκτήρια ημερομηνία από τις 28 Δεκεμβρίου μέχρι νεωτέρας.

Η Τουρκία, μέσω του σταθμού της Σμύρνης, προχώρησε στην έκδοση αντιNAVTEX με την οποία ισχυριζόταν πως η LA57 εκδόθηκε από σταθμό που δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία.

Η Άγκυρα θεώρησε σκόπιμο στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων να παρενοχλήσει και μέσω ασυρμάτου του επιστημονικό σκάφος, λέγοντάς του να απομακρυνθεί, καθώς βρισκόταν στην περιοχή χωρίς άδεια.

Το σκάφος επικοινώνησε με την Αθήνα και έλαβε από τις ελληνικές Αρχές το μήνυμα να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του.

Σημειώνεται, ότι η φρεγάτα «Έλλη», νωρίς το πρωί, βρισκόταν στην περιοχή της Σκύρου παρακολουθώντας τουρκική κορβέτα που συνοδεύει γεωτρύπανο που πλέει προς Κωνσταντινούπολη, μισθωμένο από την Τουρκία.

Έλαβε εντολή να πλεύσει προς την περιοχή του ερευνητικού για παν ενδεχόμενο.Πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παράταση έως τις 5 Ιανουαρίου 2018 της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας

Την παράταση έως τις 5 Ιανουαρίου 2018 της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και την παράδοση πινακίδων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, όσοι θέλουν να θέσουν το όχημά τους σε εκούσια ακινησία, καταθέτοντας πινακίδες, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τα εξής δικαιολογητικά όταν βρεθούν μπροστά στα γκισέ της Εφορίας;

Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
Πινακίδες.
Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
Υπεύθυνη δήλωση ότι το όχημα θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, σε περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τελειώνει η προθεσμία για τις πληρωμές φόρων - Μετά έρχονται τα πρόστιμα

«Φοροκαταιγίδα» για να κλείσει το 2017 καθώς σήμερα (29/12) θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση (είτε στις 12 είτε στις 100 δόσεις), ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πριν από την λήξη της προθεσμίας.

Οι φορολογούμενοι θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με ουρές σε εφορίες και τράπεζες προκειμένου να διευθετήσουν μια σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου, να μην βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με κατασχέσεις.

Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν

• ΕΝΦΙΑ: Έως τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 4η και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. (Εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου επιφέρει μηνιαία προσαύξηση 0,73%)

• Τέλη κυκλοφορίας του 2018: Στις 31 Δεκεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Όμως στο γκισέ οι πληρωμές γίνονται έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και απαιτούν έως 2 ευρώ προμήθειας. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Να σημειωθεί ότι κάποια τραπεζικά ιδρύματα, ενημερώνουν το κοινό με μήνυμα μέσω του λογαριασμού e-banking, ότι η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως και τις 2 Ιανουαρίου. (Εφόσον δεν πληρωθεί το ποσό, ο υπόχρεος, πρέπει να καταβάλει το διπλάσιο ποσό μετά το πέρας του χρονοδιαγράμματος)


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέες αντικειμενικές αξίες: Διαδικασίες fast-track μέσα σε 20 μέρες από ιδιώτες εκτιμητές

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους πιστοποιημένους εκτιμητές που θα αναλάβουν το έργο του προσδιορισμού των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που πρέπει να είναι έτοιμες έως τον Μάρτιο του 2018.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της με αριθμό 1067780/82/Γ0013/09.06.1994 (Β΄549) απόφασης υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει (αριθμός ΑΔΑ: ΩΝΖΝΗ-ΓΡ7).

Τι προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

Ειδικοί πιστοποιημένοι εκτιμητές θα αναλάβουν το έργο του προσδιορισμού των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που πρέπει να είναι έτοιμες έως τον Μάρτιο του 2018. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αμφισβητήσεις που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση. Η διαδικασία, η οποία θα εφαρμοσθεί μόνο μία φορά για τις ανάγκες της αναπροσαρμογής των τιμών.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!