728x90 AdSpace

 • Ροη Ειδησεων

  Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

  Στο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» θα κριθεί το ελληνικό χρέος

  Στην συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group, που είναι προγραμματισμένη για την μία το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ, 20:00 ώρα Ελλάδας) είναι στραμμένο το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των αγορών. Με βάση τις διαρροές και τις δηλώσεις οικονομικών παραγόντων διεθνούς βεληνεκούς, αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος.

  Η συνεδρίαση του Washington Group γίνεται στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και σε αυτό μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), το ΔΝΤ, αλλά και οι επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

  Ένα από τα πρώτα πράγματα που αναμένεται ότι θα διαφανούν στην συνεδρίαση αυτή είναι και τα πρώτα σημάδια της στάσης που θα τηρήσει, από εδώ και πέρα, η Γερμανία σε ό, τι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συνεδρίαση διεθνούς θεσμού, στην οποία θα μετέχει ο σοσιαλδημοκράτης νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και όλοι περιμένουν να δουν τι έχει αλλάξει στην στάση του Βερολίνου, μετά την απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  Αν και ο Σολτς έχει διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν απόψεις που διαφοροποιούνται από την σκληρή γραμμή του Βερολίνου, αρμόδιοι αξιωματούχοι, αλλά και παρατηρητές, εκτιμούν ότι η γερμανική πλευρά δεν έχει βρει ακόμη τον «βηματισμό» της σε ό, τι αφορά τα ζητήματα της ευρωζώνης και των αλλαγών που προτείνει το φιλόδοξο σχέδιο Μακρόν. Θεωρούν λοιπόν σημαντικό να δοθεί στο Βερολίνο, το οποίο τώρα αρχίζει να βγαίνει από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση, ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος για να εξετάσει την νέα κατάσταση και να τοποθετηθεί στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

  Πάγος στα γερμανικά σενάρια

  Την ίδια ώρα πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαψεύδουν ευθέως σενάρια των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Τις «φωτιές» άναψε αυτή την φορά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, κάνοντας λόγο για συζητήσεις σχετικά με παράταση του τρίτου μνημονίου για μερικούς μήνες. Η εφημερίδα ανέφερε μάλιστα ότι οι δανειστές εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις.

  Από τους πρώτους που διέψευσαν αυτά τα σενάρια ήταν ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ουάσινγκτον, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα». Αντιθέτως ο Μοσκοβισί επέμεινε στην δημιουργία ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά την λήξη του οικονομικού προγράμματος.

  «Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.

  Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Μιλώντας στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council ο Σεντένο είπε ξεκάθαρα ότι δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο. Υπενθύμισε ωστόσο και ο ίδιος ότι επιβάλλεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και με την «τυπική εποπτεία». Και ως τέτοια εννοούσε προφανώς ό, τι συνέβη και με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τις άλλες χώρες που είχαν ενταχθεί κάποια στιγμή σε πρόγραμμα.

  «Θεωρούμε ότι η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο. Εκκρεμούν ακόμη λίγα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να φθάσουμε σε συμφωνία», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup για να προσθέσει στην συνέχεια: « Έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

  Την δική τους, ιδιαίτερη, σημασία έχουν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρώτη έστειλε το μήνυμα ότι οι αγορές είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο είπε ότι υποχώρησε κάτω από το 4%, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με το παρελθόν.

  Θα βγει άσπρος καπνός;

  Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο ό, τι η σκακιέρα για το ελληνικό χρέος έχει στηθεί στην Ουάσινγκτον και αναμένεται όλοι οι βασικοί παίχτες να τοποθετηθούν γύρω από το θέμα. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν να πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία διαφορετικά σενάρια για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

  Παραλλήλως ξεκαθαρίζεται, ότι βασική προϋπόθεση για τη λήψη οριστικών αποφάσεων είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας θα εκπονηθούν και οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μία από το ΔΝΤ. Γνωστό είναι επίσης, ήδη από την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουλίου, ότι αν και θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις θα υπερισχύσει, σε ό, τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η έκθεση του ΔΝΤ.

  Για τον λόγο αυτό ευρωπαίοι παράγοντες αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση με την «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών που προεξόφλησε η Λαγκάρντ. Φαίνεται μάλιστα πως αρκετοί στις Βρυξέλλες είδαν την χθεσινή δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ ως συνέχεια της θετικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας τα επόμενα έτη. Οι εμπλεκόμενοι στο θέμα άλλωστε, χαρακτήρισαν αυτές τις εξελίξεις ως «θετικό σημάδι» για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

  Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συναντήσεων που έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επίτροπο Μοσκοβισί, τον Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και αύριο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

  Ακόμη και ο Τόμσεν

  Για πρώτη φορά ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί την ικανότητα της Ελλάδος να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι το Ταμείο θέλει δημοσιονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη!

  «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους» είπε το στέλεχος του ΔΝΤ, το οποίο έχει ταυτιστεί στην συνείδηση των Ελλήνων με τα μνημόνια και τις δέσμες μέτρων. Συμπλήρωσε πάντως ότι «η ανησυχία μας είναι το εάν η Ελλάδα μπορεί να το κάνει με ένα τρόπο που θα συμβαδίζει με την ισχυρή ανάπτυξη της μεσοπρόθεσμα».


  Σε ό, τι αφορά την προληπτική γραμμής στήριξης, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε όμως την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

  Για τις προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και πως το μεγάλο στοίχημα παραμένει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφερόμενος στις ζυμώσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τόνισε ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική πριν γίνει εισήγηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

  Έκανε δηλαδή σαφές ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συμφωνηθούν τώρα, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η υλοποίηση τους να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Στο σημείο αυτό τέθηκε και το θέμα αν το Ταμείο σκοπεύει να ζητήσει την πρόωρη εφαρμογή των μέτρων για το αφορολόγητο, Πολ Τόμσεν εξήγησε πως το ΔΝΤ προσπαθεί να εστιάσει σε φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα!


  Πηγή  Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 comments:

  Δημοσίευση σχολίου

  Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!

  Item Reviewed: Στο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» θα κριθεί το ελληνικό χρέος Rating: 5 Reviewed By: Epiosy