EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δικαστές (τρόπος του λέγειν)... αυτό είναι παρότρυνση ή ΠΡΑΞΗ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ;

Το Άρθρο 13 της συμφωνίας κατοχυρώνει δικαιώματα της «Βόρειας Μακεδονίας» ως «περίκλειστο» κράτος για ελεύθερη πρόσβαση στο Αιγαίο, εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, διεξαγωγή αλιείας στις ελληνικές θάλασσες, χρήση των ελληνικών λιμένων και απόκτηση ναυτικού εμπορικού Στόλου και...ναυτικής σημαίας...

Γιάννης Κων. Κρούσος

Η υπόθεση Σκόπια - Μακεδονία δεν ήταν ποτέ μία "χαμένη υπόθεση", γιατί το μοναδικό θέμα ήταν αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το όνομα και όχι ψευδώς, όπως πολλοί νομίζουν, να δώσουμε εμείς όνομα στη γειτονική χώρα.

Το ένστικτο του λοιδωρούμενου λαού, που κατά 80% δεν θέλει συμφωνία είναι πολύ ανώτερο από τη γνώση των μορφωμένων, που υποστηρίζουν τη λύση που προτείνει το σύνολο του κομματικού μας πολιτισμού.

Πέρα από το ότι η συμφωνία αυτή δίνει επιχειρήματα και αφορμές, για τον μελλοντικό διαμελισμό της Ελλάδας, έχει και άμεσες επιπτώσεις.

Οπότε το ερώτημα αντιστρέφεται και γίνεται:

ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ;

Andreas Reos

Στο άρθρο 13 η συμφωνία κατοχυρώνει δικαιώματα της «Βόρειας Μακεδονίας» ως «περίκλειστο» κράτος για ελεύθερη πρόσβαση στο Αιγαίο, εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ, διεξαγωγή αλιείας στις ελληνικές θάλασσες, χρήση των ελληνικών λιμένων και απόκτηση ναυτικού εμπορικού Στόλου και ναυτικής σημαίας.Τα «περίκλειστα» κράτη αποτελούν μια ειδική κατηγορία κρατών αφ' ης στιγμής δεν βρέχονται από θάλασσα. Εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν δική τους χωρική θάλασσα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Η Ελλάδα αφ' ης στιγμής συνορεύει με ένα περί¬κλειστο κράτος, την λεγόμενη «Βόρεια Μακεδονία» θα επιτελεί ρόλο κράτους διέλευσης. Θα μπορεί να έχει εμπορικό και αλιευτικό στόλο, αλλά και να κάνει έρευνες σε όλο το Αιγαίο σε συνεργασία με την υπ'αριθμόν 1 σύμμαχός της, την Τουρκία. Πιο καταστροφική συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ, πραγματικά».

Ιδού τι προβλέπει η σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ (1982) για το Δίκαιο της Θάλασσας στο συγκεκριμένο άρθρο 69 για τα δικαιώματα των «περίκλειστων» κρατών, δηλαδή των κρατών άνευ ακτών.

Άρθρο 69 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δικαίωμα κρατών άνευ ακτών.

1. Τα κράτη άνευ ακτών (Βόρεια Μακεδονία) έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν, σε ισότιμη βάση, στην εκμετάλλευση προσήκοντος μέρους του πλεονάσματος των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των παράκτιων κρατών της ιδίας υποπεριοχής ή περιοχής (Ελλάδα), λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οικονομικές και γεωγραφικές συνθήκες όλων των ενδιαφερομένων κρατών και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και των άρθρων 61 και 62.


β) την έκταση κατά την οποία το άνευ ακτών κράτος (Βόρεια Μακεδονία) , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου συμμετέχει ή έχει το δικαίωμα να συμμετέχει, σύμφωνα με υφιστάμενες διμερείς υποπεριφερειακές ή περιφερειακές συμφωνίες, στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών άλλων παράκτιων κρατών (Ελλάδα).


Και τώρα θα γίνει το εξής: Ο Ζάεφ ήταν προ εβδομάδων στην Τουρκία και υπέγραψε εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες. Οι Τούρκοι θα ιδρύσουν αλιευτικές εταιρίες στα Σκόπια και θα έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο φτάνοντας, όχι μέχρι την Ζουράφα, αλλά μέχρι την Κρήτη, κανονικά και με τον νόμο. Δίνουν ΕΔΑΦΟΣ


Τωρα με αυτην την συμφωνια ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ό,τι προβλέπονταν . Η κείμενη διεθνής νομοθεσία δεν είχε γίνει ratificated. Ίσχυε σε κατάσταση inactive

H κείμενη διεθνής νομοθεσία δεν είχε γίνει ratificated. Ίσχυε σε κατάσταση inactive. Ηταν στην ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΥΧΑΙΡΕΙΑ της Ελλαδας (και των άλλων όμορων κρατός ) να ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ και να ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ. Αυτο το κανει ΤΩΡΑ η Ελλάδα. Προβλέπονταν προς προαιρετική εφαρμογή. ΔΕΝ ήταν υποχρεωτικό. Και ερωτώ. Γιατί δεν τους το έκανε η Βουλγαρία στην Μαύρη Θάλασσα? Γιατί δεν τους το έκανε η Αλβανία στην Αδριατική? Γιατί δεν τους το έκανε η Σερβία στην Αδριατική? Το Αιγαίο είναι ένα μικρό πέλαγος με περιορισμένη αλιευτική capacity και ευαίσθητο θέμα υπεραλίευσης. Δεν είναι πχ Γαλλία να δώσει πρόσβαση στην Ελβετία σε έναν ολόκληρο Ατλαντικό ωκεανό. Κι έπειτα, πως δίνεις πρόσβαση στην θάλασσα όταν δέχεσαι τα σύνορα σου κλειστά από αυτό το κράτος?


Η Ελλάδα ανοίγει πρόσβαση στην θάλασσα σε ένα κράτος που ΕΠΙΣΗΜΑ μέχρι σήμερα έχει κλειστά τα σύνορα με την Ελλάδα λόγω μεταναστευτικού. Οι μεταναστευτικές ροές μέσω Σκοπίων ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ και οι μετανάστες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Είναι τουλάχιστον σουρεάλ να δώσει πρόσβαση η Ελλάδα και να δέχεται κλείσιμο συνόρων

Επίσης: Απρόβλεπτες συνέπειες έχουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αφού όπως προκύπτει από το Άρθρο 6 τίθενται εν αμφιβόλω τα συλλαλητήρια και εμβατηρια για τη Μακεδονία τα οποία έχουν διοργανωθεί από την αρχή του χρόνου καθώς ενδέχεται να εκληφθεί ως ενέργεια που «τη βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου Μέρους», όπως διευκρινίζεται στην παράγραφο 2 του συγκεκριμένου άρθρου. Άρθρο 6: 2. Έκαστο μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει την εκδήλωση πράξεων από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τη βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου Μέρους. Εάν ένας ιδιωτικός φορέας στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς να το γνωρίζει αυτό το Μέρος, αυτό το Μέρος μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος. 3. Έκαστο μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών από ιδιωτικούς φορείς που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό ενάντια στο άλλο Μέρος

Το εντελώς ανήκουστο ωστόσο στη συμφωνία που απέκρυψε τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση είναι το εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 8 (παρ. 5) θα συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές. Mε άλλα λόγια η εν λόγω επιτροπή δεν θα εξετάσει μόνον τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας. Με απλά λόγια η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με το άρθρο αυτό αποδέχεται ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να ελεγχθεί για πιθανή αλυτρωτική προπαγάνδα στην ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία.ΔΗΛΑΔΗ, ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ
Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID