EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μάχη στη Βουλή για «Κλεισθένη» στη Β΄Αθηνών

Για εμβληματικό νομοσχέδιο, που αποτελεί το πρώτο βήμα μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τοποθέτησή στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο "Κλεισθένης" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται μετά από έναν θετικό απολογισμό για την Αυτοδιοίκηση των πρωτοβουλιών τα τελευταία χρόνια και μήνες που αλλάζουν το τοπίο και άνοιξαν νέους δρόμους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε ότι το 2018 αποτελεί μια επιπλέον τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτή είναι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2) τα οποία ήδη υλοποιούνται. «Δεν ξέρω αν υπάρχει Δήμος που να μην έχει καταθέσει κάποιο αίτημα συμμετοχής για έργα στα δύο αυτά προγράμματα, ενώ πάνω από 28 προτάσεις έχουν εγκριθεί», προσέθεσε.

 Απευθυνόμενος προς τα πρώην κυβερνητικά κόμματα, και τα οποία στις τοποθετήσεις τους άσκησαν κριτική για την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν, αφού περιέκοψαν περισσότερο από 60% των πόρων της ΤΑ.

 «Με βάση το Μεσοπρόθεσμο, για τα επόμενα χρόνια υπάρχει μια μικρή αύξηση στην χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αν συνυπολογίσει κανείς τις έκτακτες συγχρηματοδοτήσεις, τα προγράμματα εξυγίανσης, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία Φιλόδημος που αφορούν 2,4 δισ. ευρώ, μιλάμε για πάρα πολύ σημαντικούς πόρους που έρχονται να αλλάξουν την εικόνα των Δήμων σήμερα» ανέφερε σε αντιδιαστολή.

Ο κ. Σκουρλέτης, κατηγόρησε εξάλλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει καμία αντίληψη αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών και του αυτοδιοικητικού χώρου. Όπως υπογράμμισε, κάτι τέτοιο προϋποθέτει να ασκείς πολιτική με βάση τις αντιθέσεις και τα προβλήματα του χώρου που αναφέρεσαι και να να μην κάνεις μεταφορά μοντέλων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην μικροκλίμακα της τοπικής κοινωνίας.

«Αυτό είναι βασικά το υπόβαθρο μιας διαφορετικής σχέσης ανάμεσα στην κοινωνία και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και φοβάμαι ότι το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο αποτελεί ένα κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δεν είναι ανοιχτό σε νέες δυνάμεις. Γνωρίζουμε πως φτιάχνονται οι συνδυασμοί και τί είδους παζάρια γίνονται παρασκηνιακά. Αυτά όλα πρέπει να μπουν σε νέα βάση» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

 Δεδομένου ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης έθεσε θέματα συνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Σκουρλέτης τον κάλεσε «να προσέχει μην την πατήσει, όπως την άλλη φορά για την παράταση των συμβάσεων που ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα».

 Ο υπουργός Εσωτερικών, εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξήγησε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο περνάει μέσα από αναμόρφωση του συνταγματικού πλαισίου «κι εδώ», όπως είπε, πρέπει να κατατεθούν προτάσεις.

Κριτική στην ΝΔ άσκησε και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τοποθετήθηκε στην Επιτροπή για τις διατάξεις που αφορούν στην αρμοδιότητά του (ΦΟΣΔΑ κ.α).

 Ο κ. Φάμελλος, ανέφερε ότι στην ουσία η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά την Δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες. «Η συζήτηση αυτή, αφορά στα ιδεώδη της Ευρώπης και είναι η απάντηση αν θέλουμε Δημοκρατία ή όχι στις τοπικές κοινωνίες. Και Δημοκρατία σημαίνει ότι θα έχει η ψήφος όλων των πολιτών το ίδιο βάρος, και θα έχουν την ίδια δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά», είπε και καταλόγισε στον εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η θέση του θυμίζει την γνωστό σκωπτικό απόφευγμα «τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου».

«Εκτιμά δηλαδή ο κ. Βορίδης ότι το 7% - 10% των τοπικών κοινωνιών θα πρέπει να έχει αξία 0%, ενώ το 25% - 30% των τοπικών κοινωνιών να έχει αξία 65%», ανέφερε. «Από την άλλη πλευρά μας χρεώνετε ότι εκπροσωπούμε παρατάξεις με ποσοστά 7% - 10% κάτι που αποδεικνύει ότι βλέπετε τις παρατάξεις ως εκπροσώπους των κομμάτων. Πολύ ωραία άποψη για την Αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Φάμελλος.

Αντιπαράθεσης κυβέρνησης–αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για «Κλεισθένη»

Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, και η διάταξη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης».

Υπέρ των δύο νέων ρυθμίσεων τάχθηκαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πλην του Κώστα Κατσίκη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του -σε αντίθεση με τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο που τις υπερασπίστηκε. Διαφωνίες και επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν μικροκομματικές σκοπιμότητες στη κυβέρνηση.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Φελερίτη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», είναι ένα πρώτο βήμα μιας συνολικής μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης με ένα δημοκρατικό σύστημα και με διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών.

 Έμφαση έδωσε η κ. Φελερίτη στην καθιέρωση της απλής αναλογικής τονίζοντας ότι ενισχύει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενθαρρύνει την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, που είναι στόχος όλων των προοδευτικών δυνάμεων. «Διευκολύνει τη κουλτούρα των συνθέσεων, των συνεργασιών για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Είναι ώριμες οι συνθήκες πλέον για να ξεπεραστούν οι παραταξιακές διαφωνίες. Αυτοί που διαφωνούν είναι αυτοί που θα ξεβολευτούν», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε παράλληλα ότι με το σημερινό εκλογικό σύστημα αλλοιώνεται η ψήφος και η αντιπροσωπευτικότητα, καθώς δεν εκπροσωπούνται οι μικρότερες παρατάξεις. «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος. Διασφαλίζει τη σταθερότητα μέσω της σύνθεσης και ενισχύει τη δημοκρατική αρχή της ισότιμης κατανομής των εδρών. Είναι ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των παθογενειών που συνδέονταν με τις πελατειακές σχέσεις, ενώ ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν συμμαχίες μεταξύ των παρατάξεων και να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα», υπογράμμισε.

 Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, «δεν έχει να κάνει με το πολιτικό καλό, όπως διατείνεται, αλλά συνδέεται με την κατάρρευσή του που βλέπει να έρχεται».

 «Λέτε θέλουμε κάτι αναλογικότερο για καλύτερη απεικόνιση των συσχετισμών που να μην υπονομεύει τη διακυβέρνηση. Λέτε απλή άδολη αναλογική, δηλαδή εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με 0,99% και αυτό εσείς λέτε ότι εξασφαλίζει ποιότητα στη διακυβέρνηση των περιφερειακών συμβουλίων», είπε ο κ. Βορίδης, ενώ μίλησε «για πεδίο συναλλαγής που δημιουργείται». «Σήμερα υπάρχει πράγματι κουλτούρα συνεργασιών γιατί αν δεν έχεις την πλειοψηφία δεν τσακώνεσαι περί όνου σκιάς και δεν έχεις πεδίο συναλλαγής. Αυτό όμως σήμερα γίνεται, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι΄ αυτό και ξαφνικά θέλει να βρει ρόλο το 5% και το 7% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση για κομματικά οφέλη. Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο του», ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «η ρύθμιση, είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να πλήξει ευθέως τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους- οι περιθωριακές μειοψηφίες θα αποκτήσουν ξαφνικά ρόλο στα δημοτικά συμβούλια».

Αναφορικά με τη τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η ΝΔ είναι θετική επί της αρχής, ωστόσο -όπως είπε- θα πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως σας βολεύουν. Είναι ώριμο αυτό το ζήτημα από όλες τις πλευρές- φέρτε το κα εκεί θα βρείτε ευρύτατες συναινέσεις», τόνισε.

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις επί των άρθρων. Στο θέμα της απλής αναλογικής, αναγνώρισε στρεβλώσεις στο υπάρχον σύστημα, ωστόσο σημείωσε ότι «αν θέλει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη δημοκρατικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και όχι να δημιουργεί παγίδες».

 Μίλησε ακόμα για «ατέλειωτο αλισβερίσι και συνδιαλλαγή» αλλά και «για δημάρχους με "πήλινα πόδια" γιατί θα έχουν παρεισφρήσει στα δημοτικά συμβούλια μειοψηφίες». «Ο νόμος αυτός πριμοδοτεί τις μειοψηφίες και καθιστά ανίσχυρες τις πλειοψηφίες. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου να αντιστρατευτεί ο ρόλος και η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάρτε το πίσω αν θέλετε συναινέσεις», συμπλήρωσε.

Κατά της τροπολογίας για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών αλλά και κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταλογίζοντας «μικροκομματικές σκοπιμότητες», ενώ έκανε λόγο και για αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου. «Το ΚΚΕ καταψηφίζει ασυζητητί τη τροπολογία γιατί στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων τα οποία τις περισσότερες έδρες τους τις εκλέγουν από τις μεγάλες περιφέρειες. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και τα τοπικά δημοψηφίσματα στοχεύουν στη χειραγώγηση των πολιτών. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει μόνο την εκλογή δημοτικών τοπικών συμβούλων στη φάση ισοτιμίας της ψήφου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

 Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο με τις διατάξεις που αφορούν τις πολιτογραφήσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα της απλής αναλογικής σημείωσε ότι το κόμμα του το συμφέρει.

 Για νομοσχέδιο τομή έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ τάχθηκε υπέρ τόσο για την τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής -κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα καλό αλλά συντηρητικό βήμα- όσο και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στους δήμους. «Ήταν προκαθορισμένο ποιος θα έμπαινε στη Βουλή από τις μεγάλες περιφέρειες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν κομπάρσοι. Η λέξη αξιοκρατία δεν υπήρχε. Η τροπολογία είναι ένα πρώτο βήμα, θετικό, αλλά είναι και συντηρητικό. Θα έπρεπε να είναι πιο επαναστατικό με 5 αν όχι 10 κατατμήσεις», υποστήριξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

 Τη διαφωνία του για την κατάτμηση της Περιφέρειας Αττικής που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ζητώντας τροποποιήσεις και εκφράζοντας την ανησυχία του καθώς -όπως είπε- πλήττονται τα μικρά κόμματα που θα εκλέγουν έναν και μόνο βουλευτή. Την αντίθεση του εξέφρασε ο κ. Κατσίκης και για τη διάταξη που αφορά την απλή αναλογική, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με τις βουλευτικές σε σχέση με αυτό που θα δούμε στις τοπικές εκλογές».

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, υποστήριξε την πρόταση του κόμματος του για ένα εκλογικό σύστημα σταθμισμένης αναλογικής που θα συγκεράσει, όπως είπε, την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα στους δήμους. Σχολιάζοντας τις τροπολογίες για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μαυρωτάς άφησε αιχμές, μήπως «πρόκειται για ένα αλισβερίσι προκειμένου να ψηφιστεί από την αντιπολίτευση η ρύθμιση για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας».

 Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καθορίσει τη τελική του στάση στην Ολομέλεια, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου και της απλής αναλογικής, όσο και επί της τροπολογίας για την κατάτμηση. «Ήμασταν και θα είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής που εγγυάται την άμεση δημοκρατική έκφραση των πολιτών. Όμως η κυβέρνηση δεν μας έπεισε ότι οι προθέσεις της είναι οι καλύτερες. Ο Βασίλης Λεβέντης κάνει αγώνα για την απλή αναλογική εδώ και 40 χρόνια. Είναι σημαντικό ότι ψάχνουμε τρόπους να ενισχύσουμε τη δημοκρατία. Η στάση μας θα καθοριστεί αν θα αποδείξει η κυβέρνηση ότι σέβεται την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Σαρίδης.Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID