EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

12 ερωτήματα για τις ευθύνες στο Μάτι - Καταθέτουν Δούρου, Ψινάκης, και οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστικής

Από αύριο Τρίτη την πόρτα του εισαγγελέα θα αρχίσουν να περνούν τα 20 πρόσωπα, που κλήθηκαν κατάθεση. Όλοι τους θα πρέπει να καταθέσουν για πράξεις και παραλείψεις και τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία με τους 99 νεκρούς στο Μάτι.

Ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, καθώς και άλλα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος.

Τα πρόσωπα που κλήθηκαν από τους εισαγγελείς να παράσχουν εξηγήσεις έχουν μηνυθεί, στην πλειονότητά τους, από τους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς και θα πρέπει να αντικρούσουν μια ευρεία γκάμα κατηγοριών, ακόμη και κακουργηματικών (για παράδειγμα ανθρωποκτονία από πρόθεση και έκθεση σε κίνδυνο), τις οποίες τους καταλογίζουν οι μηνυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι ύποπτοι θα ερωτηθούν για τα πάντα από τους εισαγγελείς κατά τη διάρκεια των ανωμοτί καταθέσεών τους.

Όπως γράφει το Πρώτο Θέμα οι εμπλεκόμενοι -επιφορτισμένοι με το καθήκον να προλαμβάνουν και να προφυλάσσουν τους πολίτες από τέτοιες καταστροφές, όπως αυτή που έπληξε το Μάτι και η οποία κατέληξε τελικά σε εκατόμβη νεκρών- θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στους εισαγγελείς σε μια σειρά αμείλικτων ερωτημάτων για τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν ή δεν προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Τα ερωτήματα άλλωστε αυτά θέτουν στις μηνύσεις τους συγγενείς των θυμάτων επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία και τον «Ξενοκράτη». Οι ευθύνες των μηνυόμενων και πλέον των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική εντοπίζονται, σύμφωνα με την πλευρά των θυμάτων, στις εξής παραλείψεις τους:

1. Υπήρξε ή όχι ειδικό σχέδιο (πέραν του «Ξενοκράτη») αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο, και αν ναι, εφαρμόστηκε;

2. Είχαν καθαριστεί εγκαίρως οι δρόμοι;

3. Είχαν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες;

4. Υπήρχαν αντιπυρικοί κρουνοί γεμάτοι με νερό, και αν ναι, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν;

5. Την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στις επικίνδυνες περιφέρειες, και εν προκειμένω στην Αττική, ειδοποιητήριο έγγραφο και μάλιστα με σχετικούς χάρτες και τον βαθμό επικινδυνότητας; Η ίδια Γραμματεία παρακολούθησε και ήλεγξε την εκτέλεση της αποφάσεως αυτής;

6. Αν υπήρξε τέτοιο έγγραφο, ύστερα από αυτό ενεργοποιήθηκαν η Περιφέρεια και οι δήμοι με τα ειδικά γραφεία της Πολιτικής τους Προστασίας;

7. Συνεκλήθησαν αμέσως τα αρμόδια συντονιστικά όργανα, τόσο της Περιφέρειας Αττικής (ΣΟΠΠ) όσο και των οικείων δήμων (ΣΤΟ); Ενεργοποιήθηκαν αμέσως υπό την αντίστοιχη προεδρία του περιφερειάρχη και του δημάρχου;

8. Ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις επικείμενες πυρκαγιές για λόγους αυτοπροστασίας;

9. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν τους κινδυνεύοντες κατοίκους ή αφέθηκαν να ενεργήσουν μόνοι τους, κάτω από τον πανικό τους, χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν;

10. Υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων; Αρμόδιοι δε είναι, σε επίπεδο Περιφέρειας, ο οικείος περιφερειάρχης και σε επίπεδο δήμου ο κάθε δήμαρχος.

11. Ρυθμίστηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις περιοχές που μαίνονταν η πυρκαγιά;

12. Έγινε ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων και ιδίως των εθελοντικών οργανώσεων και των ιδιωτών, και επίσης αν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σχετικά μηχανήματα των ιδιωτών, τα οποία θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένα από πριν.

Πηγή


Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID