EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Prometea»: Το λογισμικό που «δικάζει» ανθρώπους – Το θέλουν ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα – Δεν φαντάζεστε τι μας περιμένει

Μας παρουσίασαν το… λογισµικό που συλλέγει νοµικά δεδοµένα και αποφασίζει αστραπιαία για την τύχη του κατηγορουµένου.

Πάνω από 30 υποθέσεις έχουν κλείσει µέχρι στιγµής.

Η ετυµηγορία βγαίνει µέσα σε µόλις δέκα δευτερόλεπτα!

Άρα δεν αποκλείεται σε μία παγκόσμια κοινωνία, οι άνθρωποι να δικάζονται από ρομπότ με βάση τους άκαμπτους νόμους της όποιας εξουσίας, χωρίς περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης. Ποιός θα αμφισβητεί την υποτιθέμενη «μαθηματική δικαιοσύνη της τεχνητής νοημοσύνης»;

Πολλοί θα πουν μάλιστα καλύτερα ρομπότ από την «διεφθαρμένη δικαιοσύνη», μην μπορώντας να αναλογιστούν τι περιμένει τους όποιους αντιφρονούντες σε σχέση με τις υποδείξεις της παγκόσμιας χούντας.

Η εν λόγω εφαρµογή τεχνητής νοηµοσύνης φέρει το όνομα «Prometea» και ανήκει στον Ιγκνάσιο Ράφα.

Δεν συλλέγει απλά όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να «στηθεί» µια νοµική υπόθεση από την Εισαγγελία. Πέραν τούτου προτείνει πιθανή ετυµηγορία, βασιζόμενη σε προηγούµενες παρόµοιες υποθέσεις.

Το λογισµικό-εισαγγελέας-δικαστής έχει κινήσει φυσικά το ενδιαφέρον των διεθνών Οργανισμών της αριστερόστροφης παγκοσμιοποίησης.

ΟΗΕ και Παγκόσµια Τράπεζα το θέλουν για διεθνή εφαρμογή.Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Έθνος» αλλά και το Bloomberg:

Το λογισµικό, το οποίο µπορεί να «αποφασίσει» για την τύχη του κατηγορουµένου µέσα σε µόλις δέκα δευτερόλεπτα, βασίζει τη λειτουργία του σε 300.000 σκαναρισµένα δικαστικά αρχεία, µεταξύ των οποίων και 2.000 δικαστικές αποφάσεις.

Προς το παρόν, δικαστές στην Αργεντινή έχουν κλείσει 33 υποθέσεις σύµφωνα µε τις αντίστοιχες σε αριθµό προτάσεις του λογισµικού τεχνητής νοηµοσύνης (AI), ενώ η εφαρµογή ασχολείται µε ακόµα 84 υποθέσεις στις οποίες αναµένεται η ετυµηγορία των δικαστών. Προφανώς το Prometea δεν ασχολείται µε υποθέσεις που δεν είναι αστικές ή που δεν είναι ρουτίνας, κάτι που σηµαίνει ότι ο χρόνος που θα µπορούν να αφιερώνουν οι εισαγγελείς για να ασχοληθούν µε πιο σοβαρές υποθέσεις θα είναι σηµαντικά µεγαλύτερος.

Σύµφωνα µε την Εισαγγελία του Μπουένος Αϊρες, οι 15 νοµικοί που εργάζονται εκεί µπορούν µε τη χρήση της συγκεκριµένης εφαρµογής να βγάλουν τη δουλειά ενός εξαµήνου µέσα σε µόλις έξι εβδοµάδες. Οπως ανέφεραν οι άνθρωποι της εταιρείας σε διεθνή ΜΜΕ, πριν από έναν χρόνο η Εισαγγελία του Μπουένος Αϊρες για µια απλή υπόθεση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ έπρεπε να συµπληρώσει τα ίδια 39 στοιχεία 111 φορές.

Πλέον, µε την εφαρµογή αυτή δίνουν άπαξ (ανά έγγραφο) τα βασικά στοιχεία (όνοµα, ηλικία, διευθύνσεις, αριθµούς κυκλοφορίας κ.λπ.) των εµπλεκοµένων και τα υπόλοιπα γίνονται… αυτόµατα. Με το που µπει ένα νέο αρχείο στο σύστηµα του Prometea, η εφαρµογή βρίσκει αµέσως τις πιο σχετικές αποφάσεις που έχει στη βάση δεδοµένων της και έτσι µπορεί να «προβλέψει», να προτείνει στην ουσία, την ετυµηγορία που θα βγάλει το δικαστήριο και άρα πώς θα πρέπει να χειριστεί την υπόθεση η Εισαγγελία.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρµογή έχει αρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον φορέων και διεθνών οργανισµών και ότι ο Ράφα ετοιµάζεται να «εξαγάγει» την τεχνολογία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το προσεχές διάστηµα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον προβληµατισµό τους για το Prometea. Το βασικό ερώτηµα που τίθεται είναι εάν µπορεί ένα λογισµικό να αποφασίζει για την τύχη ενός ανθρώπου. Σε αυτό ο κατασκευαστής του απαντάει ότι το δηµιούργηµά του δεν αντικαθιστά τους εισαγγελείς, τους δικηγόρους και τους δικαστές, αλλά ότι κάνει απλά τη δουλειά του ευκολότερη.
el.grΕνα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID