EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Κρίσεις αστικών κύκλων για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό σε αστικούς κύκλους που χαρακτηρίζονται από υψηλή μόρφωση και επαγγελματική εμπειρία σε θέσεις κρίσιμης ευθύνης στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω κύκλοι προβληματίζονται για την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς διαπιστώνουν ότι εδραιώνεται πλέον στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως η ΝΔ διακατέχεται από την εμμονή της ανάληψης της εξουσίας, αδιαφορώντας για την ουσία των εθνικών ζητημάτων και απομακρυνόμενη από τις κοινωνικές της ευαισθησίες.

του Μάκη Ανδρονόπουλου

Πολλοί σ’ αυτούς τους κύκλους είχαν φανερά ταχθεί υπέρ του Μητσοτάκη κατά την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, θεωρώντας πως είναι το πρόσωπο των καιρών, με σπουδές και εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, γέννημα θρέμμα του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού. Ένας νέος πολιτικός που θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει τη Δεξιά παράταξη και να ανεβάσει ακόμη το αισθητικό της κύρος, έναντι ενός κακοφορμισμένου λαϊκίζοντος στιλ που είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος με τις τομές που έκανε εξ αρχής ο Κυριάκος στα οικονομικά και στη δομή του κόμματος. Τον είχαν ενισχύσει και οι εκσυγχρονιστικές επαγγελίες του. Ο ενθουσιασμός αυτός, ωστόσο, δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε συνεχείς εσωκομματικούς συμβιβασμούς που τον οδήγησαν σε ένα ιδεολογικό εκκρεμές. Παλινδρομεί από υπερσυντηρητικές θέσεις (σύμφωνο συμβίωσης κ.ά.) μέχρι θολές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά.
Η αχίλλειος πτέρνα

Γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τι συμβαίνει στους κόλπους της ΝΔ και εκτιμούν πως τελικά ο Κυριάκος έχει μετατραπεί σε όργανο της «βαθιάς Δεξιάς». Σημειωτέον ότι μερικά πρόσωπα από αυτούς τους κύκλους, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, θυμούνται πάντα τις μυστικές συνομιλίες της σαμαρικής περιόδου με τη Χρυσή Αυγή, τις σχέσεις αβροφροσύνης της Ντόρας με στελέχη της, καθώς και άλλες ατυχείς πολιτικές αποφάσεις (διαγραφές κλπ).

Είναι αξιοσημείωτο πως τείνει να εδραιωθεί η εντύπωση πως η αχίλλειος πτέρνα του Μητσοτάκη είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του στο παρελθόν. Όλα αυτά καθιστούν την καθημερινή πολιτική πρακτική απογοητευτική, συχνά προβληματική από την πλευρά της εθνικής ευθύνης και ενίοτε τυχοδιωκτική.

Αντίστροφη είναι η εξέλιξη της εντύπωσης που τείνει να κυριαρχήσει στους ίδιους αυτούς αστικούς κύκλους για τον Αλέξη Τσίπρα. Αρκετοί εξ αυτών εκφράζουν την θετική έκπληξή τους για την πορεία του Αλέξη Τσίπρα. Ένα παιδί από λαϊκή συνοικία, που διαμορφώθηκε πολιτικά στις καταλήψεις, που τέλειωσε το Πολυτεχνείο με υποστήριξη και το οποίο ανδρώθηκε στο κομματικό πλαίσιο αρχικά του ΚΚΕ και στη συνέχεια του Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πολιτικό με ηγετικό βηματισμό.
Επιστροφή στην κανονικότητα

Εκτιμούν πως το α΄ εξάμηνο του 2015 είναι πλέον μακριά. Πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία χωρίς γνώση και πείρα και έχοντας αναλύσει λανθασμένα την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Γνωρίζουν καλά, όμως, ότι υπήρξε και τραπεζική υπονόμευση (43 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες). Θαυμάζουν το κουράγιο του Τσίπρα να σηκώσει το βάρος της συνθηκολόγησης και την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο.

Αναγνωρίζουν ότι κατάφερε σε σύντομο διάστημα να διαπραγματεύεται στα αγγλικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διαχειρίζεται με σύνεση τις προβληματικές πολιτικές του μνημονίου, να έχει διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής ανοχής και να κάνει ό,τι μπορεί να μην φτάσουν σε πλήρες αδιέξοδο μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Εκείνο που επίσης σημειώνουν εμφατικά είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς σχετική παιδεία κατάφερε να στέκεται ισότιμα απέναντι σε ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες. Θεωρούν δε πως με όλες τις θυσίες έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην σταθερότητα και σταδιακά την επαναφέρει στην κανονικότητα.

πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τράπεζες: Στόχος η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 15 δισ. ευρώ το 2018

Χρονιά-εισαγωγή στην κύρια δράση για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων θα είναι το 2018 για τις τράπεζες, με την επιτυχία των στόχων να κρίνεται καταλυτική για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της oικονομίας, μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr.

Το τοπίο στη διαχείριση του προβλήματος των NPLs θα αλλάξει δραστικά, καθώς νέα "εργαλεία" –από την ενεργοποίηση των "παγωμένων" πλειστηριασμών που θα γίνονται σύντομα μόνο ηλεκτρονικά, μέχρι τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις νέου τύπου ρυθμίσεις των τραπεζών– θα χρησιμοποιηθούν ώστε, μόνο μέσα στο 2018, το απόθεμα των "κόκκινων" δανείων να μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που θα απαιτήσει όχι μόνο τις προσπάθειες των τραπεζών σε στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, αλλά επίσης την ενεργό ανάμιξη νέων "παικτών" στην αγορά (εταιρείες διαχείρισης, funds) με άξονα τη δικαιοσύνη και την κοινωνική ευαισθησία για τους δανειολήπτες και την αυστηρότητα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όπως παραδέχονται οι τραπεζίτες, οι στόχοι του 2017 ήταν αρκετά συντηρητικοί και οι τράπεζες τους πέτυχαν, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, ως κύρια μέθοδο τις διαγραφές. Οι πωλήσεις δανείων που αυτή τη στιγμή αποτελούν το 7% της μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2018 και του 2019, όπως επισημαίνουν. Και όπως προσθέτουν, οι επενδυτές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας υπάρχουν. Απομένει να βοηθήσει η συνολικότερη πορεία της οικονομίας ώστε οι πωλήσεις να γίνουν σε υψηλότερα τιμήματα και χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 οι τράπεζες υπέβαλαν αναθεωρημένους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με αυτούς, ο στόχος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2019 διαμορφώνεται σε 64,2 δισ. ευρώ (από 66,4 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά). Η βελτίωση αυτή εκτιμάται ότι θα προέλθει από α) αυξημένες πωλήσεις δανείων, β) καλύτερα αποτελέσματα στο ισοζύγιο εξυγίανσης έναντι δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και γ) αύξηση των διαγραφών. Παρά την αναμενόμενη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 35% στο τέλος του 2019 (από 33,9% που ήταν ο αρχικός στόχος), εξαιτίας της αναθεώρησης προς τα κάτω του εκτιμώμενου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και της διενέργειας αυξημένων διαγραφών και πωλήσεων δανείων.

Η εικόνα στην αφετηρία του 2018

Ποια είναι όμως η εικόνα στην αφετηρία της κρίσιμης "μάχης" των τραπεζών με τα "κόκκινα" δάνεια για το 2018;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το εννεάμηνο του 2017, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων του συνόλου των τραπεζών εμφάνισε μικρή περαιτέρω βελτίωση. Με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά 2,4% και 5,5% συγκριτικά με το τέλος του Ιουνίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, φθάνοντας στα 100,4 δισ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 7,6% ή 8,2 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση κατά τη διάρκεια του 2017 ήταν αποτέλεσμα κυρίως διαγραφών δανείων (4,4 δισ. ευρώ), πωλήσεων (1,8 δισ. ευρώ) με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά πώληση δανείων από τη μη συστημική Attica Bank το γ’ τρίμηνο του έτους, καθώς και αποπληρωμών (μερικών ή ολικών) δανείων (1,8 δισ. ευρώ).

Η δημιουργία νέων ροών μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,1 δισ. ευρώ) ξεπέρασε τις πιστώσεις που είχαν παρουσιάσει καθυστέρηση στο παρελθόν αλλά άρχισαν και πάλι να εξυπηρετούνται (5,3 δισ. ευρώ). Περίπου το ήμισυ (45,5%) του συνολικού ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούν το 24,5% και τα δάνεια με βραχύτερη (ή και καμία) καθυστέρηση, τα οποία θεωρούνται παρ’ όλα αυτά ως αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay), αποτελούν το υπόλοιπο 30,1%. Σημειώνεται, επίσης, ότι περίπου 14,3 δισ. ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν δάνεια για τα οποία οι δανειολήπτες έχουν αιτηθεί νομική προστασία, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορούν στεγαστικά (9 δισ. ευρώ) και καταναλωτικά δάνεια (3,3 δισ. ευρώ).

Το ήμισυ του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα καλύπτεται από συσσωρευμένες προβλέψεις. Αν, ωστόσο, στις συσσωρευμένες προβλέψεις προστεθεί η αποτίμηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων, το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσεγγίζει το 100%.

Ανά κατηγορία δανείων, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 43,3% για τα στεγαστικά δάνεια, 43,6% για τα επιχειρηματικά και 53,2% για τα καταναλωτικά. Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (24,5%) και τη χειρότερη τα δάνεια των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους (59%) και μάλιστα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (66,5%).

Υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφονται στην πλειονότητα των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στους κλάδους του εμπορίου (57,7%), των κατασκευών (52,4%) και της μεταποίησης (46,5%), οι οποίοι έχουν αντλήσει υψηλότερα ποσά τραπεζικής χρηματοδότησης σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Δάνεια που "ξανακοκκινίζουν"

Ανησυχητικό για την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει εκ νέου καθυστέρηση. Ειδικότερα, περίπου στο 42% των ρυθμίσεων βραχυπρόθεσμου τύπου και στο 32% μακροπρόθεσμου τύπου, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τη χαμηλή αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων, καθώς, παρά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, επί του παρόντος τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση ρυθμισθέντων δανείων παραμένουν.

Επίσης, ο δείκτης εξυγίανσης (cure rate), δηλαδή το μερίδιο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (όπως είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2016) που άρχισε να εξυπηρετείται κανονικά ξανά εντός του 2017, παραμένει χαμηλότερος του δείκτη αθέτησης (default rate), δηλαδή του ποσοστού του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο οποίο αντιστοιχούν τα δάνεια που άρχισαν να παρουσιάζουν καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών) εντός του 2017.

Στον αντίποδα, θετική εξέλιξη αποτελεί η αυξανόμενη στροφή των τραπεζών σε λύσεις ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται μόνο η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Έργα και ελλείψεις

Στην αφετηρία της μεγάλης πρόκλησης για τη μείωση των NPES/NPLs την ερχόμενη διετία, είναι θετικό ότι έχει αρθεί το μεγαλύτερο μέρος των θεσμικών εμποδίων, ενώ έχει απλουστευθεί το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, με δέκα εταιρείες να έχουν ήδη λάβει άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2017 τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και στο τέλος Νοεμβρίου του 2017 τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων. Η λειτουργία της εν λόγω πλατφόρμας θα συμβάλει στη βελτίωση της τιμολόγησης των υπό ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, οι οποίες αναπόφευκτα χάνουν την αξία τους (π.χ. λόγω φυσικής φθοράς) όσο αναβάλλεται η εκποίησή τους, γεγονός που δυσχεραίνει την ανάπτυξη μιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς δανείων. Το βραχύ μέχρι σήμερα διάστημα ενεργοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων δεν επαρκεί ακόμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητά τους.

Εκκρεμεί, επιπλέον, η υλοποίηση άλλων μέτρων που θα επιτάχυναν τις δικαστικές διαδικασίες και θα διευκόλυναν την ενεργητική διαχείριση, μέρους τουλάχιστον, των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας, ιδίως δε εκείνων που κατά τεκμήριο συνδέονται με στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σημειώνεται ότι το 2018 οι τράπεζες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις με κυριότερες την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9 (ΔΠΧΠ 9/IFRS 9) στις ευρωπαϊκές τράπεζες, την αυστηροποίηση στο χειρισμό των προβλέψεων σύμφωνα με το προσάρτημα στις οδηγίες της ΕΚΤ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελεί υπό διαβούλευση, αλλά και τη διενέργεια της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) από την ΕΚΤ.

Συνεπώς, όπως έχει αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, στο αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν, ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι τράπεζες επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή.

Πηγή: capital.gr
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Bloomberg: Τα 10 κρίσιμα βήματα της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα

Τα 10 βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέχρι την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης παραθέτει το πρακτορείο Ειδήσεων, Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι, η χώρα πρέπει να κάνει τα παρακάτω βήματα πριν την λήξη του προγράμματος:

1.Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των πιστωτών να παρουσιάσουν προς έγκριση την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

2.Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

3.Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομολογιακό δάνειο, το οποίο πιθανότατα θα είναι τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια αποκλεισμού.

4.Κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση διάσωσης που συνδέεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ (6,6 δισ. Δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

5.Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.

6.Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι τον Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

7.Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, εάν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εγκαίρως άλλα 82 μέτρα.

8.Μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις μεταξύ πιστωτών πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 20-22 Απριλίου. Οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τι θα ακολουθήσει για την Ελλάδα.

9.Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής. Αυτό θα δείξει εάν οι Έλληνες δανειστές χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτούς και για την Ελλάδα.

10.Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για τη μεταμνημονιακή ζωή της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές αποκλείουν οποιοδήποτε είδος νέου προγράμματος, αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι θα υπάρξει κάποιο είδος «συμφωνίας παρακολούθησης μέχρι το 2022», σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι τότε.Πηγή: Bloomberg
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Non-Papers: Η κατάρα της ελληνικής δημοσιογραφίας

Ανέκαθεν είχε πολλά κουσούρια η ελληνική δημοσιογραφία -ανάλογα με τον εκδότη και την εφημερίδα. Αλλά ήταν δημοσιογραφία. Δηλαδή πρόσφερε ενημέρωση. Οι εκδότες έπαιζαν παιχνίδια -πολιτικά κυρίως. Αλλά οι δημοσιογράφοι ήταν οι κυνηγοί της είδησης.


Του Γ. Λακόπουλου

Ακόμη και από τότε που δημιουργήθηκαν τα «τραστ» -κατά τομέα του ρεπορτάζ- παρέμειναν ρεπόρτερς, με την λατρεία του αποκλειστικού και ανταγωνισμό μεταξύ τους. Δεν είχαν άλλο τρόπο να αναδειχθούν.

Γι’ αυτό η δημοσιογραφία ήταν δύσκολη δουλειά, αγχωτική και καταβροχθιστική για όσους την ασκούσαν. Ίσως γι’ αυτό είχε κύρος και δύναμη επιρροής. Ήταν δουλειά χωρίς ευκολίες. Έπρεπε να την ξέρεις καλά, σου έπαιρνε χρόνια για να τη μάθεις και έπρεπε να την κυνηγάς συνέχεια. Αν την άφηνες, σε άφηνε. Αν την πρόδιδες, σε πρόδιδε.

Υπήρχε μια -όχι και πολύ μακρινή- εποχή στην οποία ο αρχισυντάκτης σου ρωτούσε: «Είσαι σίγουρος γι’ αυτό που γράφεις; Μην μας κόψουν την ατέλεια». Η ατέλεια χάρτου, ήταν οξυγόνο για τις εφημερίδες και η στέρηση της με δικαστική απόφαση, ήταν ποινή για αθέμιτη άσκηση δημοσιογραφίας. Ενίοτε και μοχλός πίεσης από την πλευρά της εξουσίας.

Για να είσαι σίγουρος έπρεπε να είσαι έντιμος και να έχεις πηγές. Με άλλα λόγια να έχεις πληροφόρηση -την οποία ακόμη καλύτερα να μην είχαν οι άλλοι. Η εφημερίδα ήταν ανταγωνιστικό προϊόν και ήθελε φύλλα για να επιβιώσει.

Για να μείνουμε στο πολιτικό ρεπορτάζ, που είχε ανέκαθεν την πρωτοκαθεδρία, δεν ήταν νοητό να συμβεί κάτι σοβαρό στα παρασκήνια και να το αγνοεί ένα καλός πολιτικός συντάκτης. Να συνεδριάζει ένα κομματικό όργανο και να μην ξέρει τι ακριβώς είπε ο καθένας. Δεν έβρισκε δουλειά σε μεγάλη εφημερίδα πολιτικός συντάκτης που δεν είχε την άνεση να μιλάει με τις ηγεσίες των κομμάτων.

Λεπτομέρεια, μιλούσε με έναν πολιτικό αρχηγό πχ για λογαριασμό της εφημερίδας του, όχι για λογαριασμό του πολιτικού αρχηγού. Οι δημοσιογράφοι ήταν αφοσιωμένοι στην εφημερίδα που δούλευαν και δεν την χρησιμοποιούσαν υπέρ τρίτων, πολιτικών ή επιχειρηματιών. Σκάλιζαν την πίσω αυλή των κομμάτων για να βρουν υλικό για τους αναγνώστες τους, δεν περνούσαν στους αναγνώστες τη «γραμμή» των κομμάτων. Λογοδοτούσαν στον διευθυντή τους και στη συνείδησή τους και σε κανέναν άλλον. Και οι διευθυντές ήταν πρωτίστως δάσκαλοι της δημοσιογραφίας.

Οι δημοσιογράφοι ήταν αφοσιωμένοι στην εφημερίδα που δούλευαν και δεν την χρησιμοποιούσαν υπέρ τρίτων, πολιτικών ή επιχειρηματιών

Είναι η εποχή που οι συνεντεύξεις πολιτικών και άλλων, είναι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του δημοσιογράφου με τον συνομιλητή του και δεν γραφούν οι… συνεντευξιαζόμενοι τις απαντήσεις ή και τις ερωτήσεις ενίοτε. Η εποχή που οι δημοσιογράφοι ζούσαν μόνο με τον μισθό τους, δεν πλούτιζαν από τη δημοσιογραφία και πάντως δεν κυκλοφορούσαν με σύμβολα του πλούτου. Δεν ήταν ταυτόχρονα και επιχειρηματίες. Δεν είχαν εταιρίες, ούτε συμβούλευαν εταιρίες και επιχειρηματίες. Δεν είχαν σπόνσορες και δεν ανακάτευαν τη δημοσιογραφία με τη διαφήμιση.

Δεν υπήρχαν «φίρμες» και οι μόνοι που είχαν τον θαυμασμό της κοινωνίας ήταν οι εγγράμματοι, οι μορφωμένοι, οι καλοί γραφιάδες και οι καταξιωμένοι ρεπόρτερς. Η ύλη των εφημερίδων δεν ήταν πανομοιότυπη και ο τρόμος του δημοσιογράφου ήταν το πρωινό τηλεφώνημα του διευθυντή του: «Γιατί χάσαμε αυτό το θέμα;».

Ύστερα ήλθε το «non paper». H δήθεν ανεπίσημη ενημέρωση, για διευκόλυνση των πολιτικών συντακτών -κυρίως. Στην εποχή του Σημίτη έγινε συστηματική πρακτική και στο μέγαρο Μάξιμου το έλεγαν «μασημένη τροφή» με διάθεση εξευτελισμού των συντακτών στο φαξ των οποίων έφταναν από το βράδυ όσα ήθελε η τότε κυβέρνηση να γράφουν. Ωστόσο, λίγοι πολιτικοί συντάκτες λάμβαναν τότε υπόψη τους τις υποδείξεις. Θα τους κρεμούσαν οι αρχισυντάκτες τους αν το ανακάλυπταν.

Σήμερα το πολιτικό ρεπορτάζ έχει αφεθεί στο έλεος των non papers. Είναι επίσημη πρακτική. Ο πολιτικός συντάκτης πάει στη σύσκεψη με τα… nοn pares των κομμάτων υπό μάλης, αντί για πληροφορίες που άντλησε από το ρεπορτάζ. Και κανείς δεν του δείχνει την πόρτα της εξόδου.

Με απελπιστικά λίγες εξαιρέσεις, τα κόμματα στέλνουν καθημερινά με email στους διαπιστευμένους συντάκτες τις… επιθυμίες τους. Εξαιρέσεις ως προς του αποδέκτες. Δεν χρειάζεται καν επικοινωνία. Δεν υπάρχει λόγος για ρεπορτάζ, έστω για να κρατηθούν τα προσχήματα, ελεγκτή και ελεγχόμενου. Και την επομένη σε ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ η «πληροφόρηση» είναι πανομοιότυπη. Και ανώδυνη για τον αποδέκτη του non paper. Δηλαδή δεν είναι πληροφόρηση.

Το κάνουν σχεδόν όλα τα κόμματα. Και η κυβέρνηση. Αλλά εκεί που έχει αναχθεί σε «επιστήμη» και μόνιμη πρακτική είναι στη σημερινή ΝΔ. Για να μην υπάρχουν περιπτώσεις να αγνοηθεί το περιεχόμενο προς δημοσίευση το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ορίζει και τους… παραλήπτες. Βοά η δημοσιογραφική πιάτσα για συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ και έχουν τοποθετηθεί -ακόμη και σε εφημερίδες που δεν υποστηρίζουν τη ΝΔ- με υπόδειξη του προέδρου της.

Με απελπιστικά λίγες εξαιρέσεις, τα κόμματα στέλνουν καθημερινά με email στους συντάκτες τις… επιθυμίες τους. Στη ΝΔ ορίζουν και τους παραλήπτες

Πιο απλά η ΝΔ… διορίζει εκείνους που θα διαχειρίζονται στα ΜΜΕ ότι την αφορά, και στη συνέχεια τους τροφοδοτεί με το υλικό που κρίνει η ίδια. Ανατριχιαστικό. Σε κάποια από τα προκάτ σημειώματα που στέλνει το πολυπληθές επιτελείο της ΝΔ που κάνει αυτή τη δουλειά υπάρχουν και διευκρινίσεις του τύπου: Ο πρόεδρος το είπε αυτό προκείμενου να αναδείξει εκείνο. Και αυτό μεταφέρεται με υπογραφή δημοσιογράφου.

Σε περιπτώσεις… ανυπακοής, ή σε περιπτώσεις αντίθετης ενημέρωσης να πέφτει τηλεφώνημα. Ως προειδοποίηση ή απειλή. «Ο Κυριάκος ενοχλήθηκε με αυτά που έγραψες». Σε κάποιες περιπτώσεις τηλεφωνεί ο ίδιος ο Κυριάκος. Όσοι δεν συμμορφώνονται, πέφτουν σε… δυσμένεια. Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτικών συντακτών που αρνήθηκαν να «συντονιστούν» και δεν κηρύχθηκαν απλώς ανεπιθύμητοι από τη ΝΔ, αλλά μπήκαν και σε καραντίνα από τις εφημερίδες τους.

Από εδώ και κάτω δεν έχει νόημα η συζήτηση. Είναι προφανές γιατί οι εφημερίδες είναι στο χαλί που είναι. Γιατί η δημοσιογραφία περνάει κρίση αντίστοιχη με την κρίση της πολιτικής. Εφημερίδες που κατ’ ουσίαν γράφονται από… τρίτους και όχι από τους δημοσιογράφους δεν είναι εφημερίδες. Η διεύθυνση τους έχει παραδοθεί στα κόμματα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ, και ένα με μεγάλο μέρος των δημοσιογράφων, τελούν υπό τον έλεγχο αν όχι την καταδυνάστευση παραγόντων της πολιτικής. Εκτός από αυτούς που έχουν στη δούλεψή τους παράγοντες της οικονομίας.

ΥΓ. Για την ιστορία. Αν ένας πολιτικός ζητούσε από τον Λαμπράκη, τη Βλάχου ή τον Τεγόπουλο να απολύσουν ένα συντάκτη –ή ακόμη και έναν κλητήρα- απέλυαν τον πολιτικό.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας

Fraport, Ferrovie, Cosco και σύντομα CMA οι μεγάλοι παίκτες στις Μεταφορές της χώρας

Το 2018 είναι μία χρονιά που για τις μεταφορές είναι τελείως διαφορετική από το 2017. Αυτό συμβαίνει καθώς μεγάλοι διεθνείς παίκτες ξεκίνησαν να λειτουργούν μεγάλες μεταφορικές δομές της χώρας και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην γιγάντωση του τομέα των μεταφορών και την προσπάθεια που γίνεται η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιος συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος.

Η Κινεζική COSCO έχοντας αναλάβει τα ηνία του Λιμανιού του Πειραιά έχοντας σε πρώτη φάση το 51%. Ήδη καταγράφεται πολλή μεγάλη άνοδος στην μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν αυτή η τάση να συνεχίζεται. Η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε πύλη εισόδου των Κινεζικών προϊόντων έχει αποδειχθεί επιτυχημένη και μεταμορφώνει όλη τη χώρα σε κόμβο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων και σύντομα του σιδηροδρομικού διάδρομου Πειραιάς-Ειδομένη θα διευκολύνει στην ολοένα και πιο γρήγορη μεταφορά τους στις Ευρωπαϊκέ; Αγορές. Οι επενδύσεις σε υποδομές συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν το 2021 φτάνοντας τα 350εκατ.ευρώ.

Η Ιταλική Ferrovie Dello State Italiane από τον Σεπτέμβριο ανέλαβε τις τύχες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την βρήκε σε μία καθόλου κολακευτική κατάσταση και η προσπάθεια που γίνεται είναι η εταιρεία να ανακτήσει την αίγλη της και να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό οργανισμό που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην προκλήσεις στην Ελλάδα της μετά-κρίσης περιόδου. Η αναγκαία ολοκλήρωση του βασικού εθνικού διαδρόμου Πειραιά-Θεσσαλονίκης-Ειδομένης θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος και από το 2019 αναμένεται σκληρός ανταγωνισμός στις επιβατικές μεταφορές με το αεροπλάνο και στις εμπορευματικές μεταφορές με τους αυτοκινητόδρομους. Οι Ιταλοί έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις 500εκατ.ευρώ κυρίως σε τροχαίο υλικό που θα αναβαθμίσουν το κύρος και τις υπηρεσίες της εταιρείας.

Η Γερμανική Fraport δημιούργησε μαζί με τον Όμιλο Κοπελούζου την Fraport Greece η οποία ανέλαβε από τον περασμένο Απρίλιο την τύχη 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Leader αυτών είναι το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο γίνεται αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των αεροδρομίων αλλά και εκτεταμένα έργα που θα ξεπεράσουν μέχρι το 2021 τα 400εκατ.ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μοντέρνα, λειτουργικά αεροδρόμια με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που θα αναδεικνύουν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας ενώ για το Μακεδονία αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να γίνει σε μερικά χρόνια το αντίβαρο της Αθήνας που θα έχει την πόλη ως σημαντικό city-break προορισμό.

Η Γαλλική CMA μαζί με την DIEP και την Belterra (όμιλος Σαββίδη) σε λίγους μήνες θα αναλάβουν τις τύχες του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο ΟΛΘ ήδη δείχνει δυναμική άνοδο με σημαντική αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και με την έλευση των επενδυτών η τάση αυτή εκτιμάται πως θα γιγαντωθεί. Στόχος είναι το Λιμάνι να γίνει η πύλη εισόδου της Βαλκανικής με στόχο, τι άλλο τα εμπορεύματα. Οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 180εκατ.ευρώ με πρώτο στόχο την ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα που θα διπλασιάσει την ικανότητα διακίνησης container.

Μαζί με αυτά έχουμε ήδη εγκατεστημένους μεγάλους παίκτες όπως στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος με τους Καναδούς leader να βλέπουν το ΔΑΑ να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να γίνεται ένα πραγματικά σημαντικό hub για την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Από το 2020 εφόσον πιαστεί ο στόχος των 26εκατ.επιβατών αναμένεται να ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις για την επέκταση του Αεροσταθμού που κατά πληροφορίες θα φτάσουν τα 300εκατ.ευρώ.

Εδώ φτάνουμε και στους αυτοκινητόδρομους που επίσης διαχειρίζονται από ιδωτικούς φορείς. Hochtief για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Vinci σε Γέφυρα και Ολυμπία και μαζί τους οι μεγάλοι Ελληνικοί Τεχνικοί Όμιλοι: ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, INTRAKAT διαχειρίζονται ένα πυκνό δίκτυο αυτοκινητόδρομων υψηλών ταχυτήτων και ασφάλειας και μαζί με τις άλλες συγκοινωνιακές πύλες δημιουργούν ένα τέλειο συνδυασμό ανάπτυξης του μεταφορικού κλάδου. Μαζί αναμένεται και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ίσως και μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Όλοι οι παραπάνω παίκτες έχουν μία κοινή συνιστώσα, το κέρδος. Αυτός ο οδηγός μαζί με την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός και τα επόμενα χρόνια να δούμε σταθερά αυξητικά στατιστικά που θα δώσουν ανάπτυξη και προοπτική σε ένα τομέα που δείχνει ξεκάθαρα τις μεγάλες δυνατότητες του.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!