EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

Χωρίς ΜΜΜ τη Δευτέρα η Αθήνα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας, αντιδρώντας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η Αθήνα μένει χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

«Το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο διαλύει τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που είχαν διασωθεί από την 7χρονη μνημονιακή θύελλα και επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει όλοι να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας, «διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και στον Προαστιακό.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Αργεντινή του νεοφιλελεύθερου Μάκρι ξαναβουλιάζει στο χρέος

Με την εκλογή του Προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, η Αργεντινή ακολουθεί μια πολιτική παρόμοια με αυτές που είχαν ακολουθηθεί εκεί τη δεκαετία του 1990. Πολιτική που χωρίς υπεκφυγές μπορεί να χαρακτηρισθεί νεοφιλελεύθερη. Θυμίζουμε ότι ο Μάκρι είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2015 με κεντρικό σύνθημα Cambiemos (ας αλλάξουμε), έχοντας ως αντίπαλο την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, την πρόεδρο της χώρας την περίοδο 2007-2015.

του Κώστα Μελά

Ένα από τα κεντρικά δόγματα της νέας κυβέρνησης ήταν η άμεση και απρόσκοπτη επανάκαμψη της χώρας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της οικονομίας της. Πράγματι, από τη στιγμή που ο Μάκρι ανήλθε στην εξουσία, έλαβε τέλος η οικονομική πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις Κίρχνερ (και του Νέστωρα και της Κριστίνα), η οποία είχε στόχο την μείωση του δημόσιου χρέους (γνωστό ως «desendeudamiento»). Επί Μάκρι άρχισε ένας σημαντικός δανεισμός από το εξωτερικό που αύξησε κατακόρυφα το χρέος της Αργεντινής. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση Μάκρι έχει εκδώσει περισσότερο από 100 δισ. δολάρια χρέος.


Πίνακας 1. Δημόσιο χρέος και Δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ.Στον πίνακα 1, παρουσιάζεται η εξέλιξη του δημοσίου χρέους (απόθεμα) και του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ της Αργεντινής, την περίοδο 2004-2017. Μπορούμε να δούμε ότι την περίοδο 2004-2011 υπήρξε μια δραστική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόθεμα.

Αυτό οφείλεται ουσιαστικά σε δύο λόγους:
Πρώτον, στις δύο αναδιαρθρώσεις του δημοσίου χρέους το 2005 και το 2010,
Δεύτερον, στη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ (Για όλα αυτά δες: Κ. Μελάς, Αργεντινή –Ελλάδα, Εκδόσεις Πατάκη 2015).

Πράγματι ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε από 118,1% το 2004 σε 38,9% το 2011. Την περίοδο 2012-2015 έχουμε αναστροφή της τάσης και ο λόγος Δημόσιο Χρέος προς ΑΕΠ αρχίζει να αυξάνει. Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμητή όσο και στη μείωση του παρονομαστή (μέσος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ 0,4%).

Το έτος 2016 παρατηρείται αύξηση του αποθέματος του δημόσιου χρέους, χωρίς μεταβολή του λόγου χρέος προς ΑΕΠ. Αυτό είναι περίεργο διότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2%, ενώ το 2017 βλέπουμε μια εκ νέου αύξηση του αποθέματος, αλλά και μικρή μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ. Προφανώς αυτό οφείλεται στην μεγέθυνση του ΑΕΠ περίπου κατά 3%. Η αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα του δημοσίου χρέους από την κυβέρνηση Μάκρι οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια (2016-Σεπτέμβριος 2017) σε αύξηση του δημοσίου χρέους.
Που πήγε το χρέος

Το νέο ακαθάριστο χρέος που εκδόθηκε την περίοδο αυτή ήταν ισοδύναμο με 103,59 δισ δολάρια [Observatorio de la Deuda Externa, Universidad Metropolitana para la Educación y el Trabajo (UMET)]. Το ΔΝΤ υπολογίζει το νέο ακαθάριστο χρέος που εκδόθηκε την περίοδο 2016-2017 σε περίπου 70-75 δισ δολάρια. Σε αυτό περιλαμβάνονται νέο χρέος που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (80%), από τις Επαρχίες (11%) και από τον ιδιωτικό τομέα ((9%). Το νέο χρέος χρησιμοποιήθηκε:
για να καλυφθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο μετατράπηκε σε ελλειμματικό το 2015 και μέχρι σήμερα παρουσιάζει σωρευτικό έλλειμμα ύψους 6,35 δισ δολάρια.
για να πληρωθούν τα ξένα funds που δεν είχαν συμφωνήσει με την αναδιάρθρωση του χρέους.
για να χρηματοδοτηθούν τα αποχωρούντα κεφάλαια.
για να καταβληθούν οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Με απλά λόγια η έκδοση του νέου χρέους οδηγήθηκε στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών της κυβέρνησης και όχι για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Παράλληλα, η έκδοση του νέου χρέους σε δολάρια αύξησε το ποσοστό του χρέους που έχει εκδοθεί σε ξένο νόμισμα (Πίνακας 2). Με δεδομένη τη μεγάλη υποτίμηση του αργεντίνικου νομίσματος (από 9,5 pesos το δολάριο στις 29.11.2015 πήγε στα 17,5 pesos το δολάριο στις 31.12.2017) έναντι του δολαρίου γίνεται αντιληπτό ότι το βάρος του εξωτερικού δημοσίου χρέους συνεχώς αυξάνει.


Πίνακας 2. Το δημόσιο χρέος ανά νόμισμα, % του ΑΕΠ (Πηγή : Ministry of Finance, Argentina).


Αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο


Ας σταθούμε στο σημείο αυτό στις εξελίξεις, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τα δύο έτη διακυβέρνησης της χώρας από τον Μάκρι. Το εμπορικό ισοζύγιο της Αργεντινής, την περίοδο της διακυβέρνησης των Κίρχνερ ήταν θετικό, εκτός του 2014. (πίνακας 1). Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των εξαγωγών της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 24% το 2005 σε 9% το 2015), λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί και φυσικά λόγω της αντίστοιχης μείωσης των εισαγωγών.

Η πολιτική μεταβάλλεται άρδην και επιλέγεται η αύξηση του εξωτερικού εμπορίου της Αργεντινής από τη στιγμή που αποσύρονται όλοι οι περιορισμοί (δασμοί, κίνησης κεφαλαίων, ποσοστώσεις) που είχαν επιβληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το 2016 ήταν επίσης ελαφρά θετικό (0,8% του ΑΕΠ) λόγω του ότι η μείωση των δασμών στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων επέτρεψε τη μαζική εξαγωγή των συσσωρευμένων αποθεμάτων, προκαλώντας μεγάλη προσωρινή αύξηση τους. Επίσης, οι όροι εμπορίου βελτιώθηκαν το 2016, επειδή οι τιμές του εισαγόμενου πετρελαίου μειώθηκαν σημαντικά (πίνακας 3).


Πίνακας 3.

Όμως, από τις αρχές του 2017, το εμπορικό ισοζύγιο άρχισε να χειροτερεύει, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών (καταναλωτικών και επενδυτικών αγαθών), καθώς η εγχώρια ζήτηση άρχισε να αυξάνει. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει και για την ελληνική οικονομία για να μην πω ότι είναι ήδη εμφανής.

Οι όροι εμπορίου επίσης χειροτέρευσαν, λόγω του ότι οι τιμές του εισαγόμενου πετρελαίου αυξήθηκαν και συγχρόνως μειώθηκαν οι τιμές της σόγιας, που είναι και το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Αργεντινής. Ακόμη, το ισοζύγιο υπηρεσιών χειροτέρεψε διότι αυξήθηκαν οι πληρωμές στο εξωτερικό (ταξιδιωτικό συνάλλαγμα), λόγω της απάλειψης των κεφαλαιακών περιορισμών, που επίσης μας υπενθυμίζει την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.


Πίνακας 4. Εμπορικό ισοζύγιο.

Αυξήθηκαν ακόμα οι πληρωμές τόκων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με το ότι μεγαλύτερο μερίδιο χρέους παρακρατείται πλέον από τους μη κατοίκους, δηλαδή από ξένους. Τον κίνδυνο αυτό διατρέχει και η ελληνική οικονομία παρότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερο πλαίσιο από την Αργεντινή. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2017 θα παρουσιάσει αύξηση και θα κυμανθεί περίπου στο 3,4%-3,5%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μέχρι το 2022, το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,7% του ΑΕΠ.


Πίνακας 5. Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σχετικά με τις κινήσεις των χρηματοοικονομικών στοιχείων σημειώνουμε τα παρακάτω: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρέμειναν χαμηλές: 0.75% του ΑΕΠ το 2017, έναντι περίπου 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2006-2016. Οι εκροές κεφαλαίων από τους Αργεντίνους συνεχίστηκε και το 2017, επεκτείνοντας την ύπαρξη της τάσης που διαπιστώνεται την περίοδο διακυβέρνησης Μάκρι, όπως φαίνεται και στον πίνακα 6.

Η μόνη περίοδος που υπήρξε ανατροπή αυτής της τάσης ήταν το τέλος του 2016, όταν δόθηκε αμνηστία στην επιστροφή περιουσιακών στοιχείων στην Αργεντινή. Οι καταθέσεις σε δολάρια αυξήθηκαν (σε ¼ του συνόλου των καταθέσεων), καθώς η μεταβλητότητα του εγχωρίου νομίσματος αυξήθηκε.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Μακεδονισμός ως λόγος ύπαρξης

Η δέουσα στάση απέναντι σε ένα πολιτικό πρόβλημα εξαρτάται πρωτίστως από την πλήρη αναγνώριση της διάστασης και ουσίας του προβλήματος. Με αφορμή την κρίση στο Μακεδονικό, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα συνεχώς παριστάνουμε ότι αγνοούμε την ουσία των προβλημάτων. Όπως στο Κυπριακό ξεχνάμε ότι είναι βασικά πρόβλημα εισβολής και κατοχής, έτσι και στο Μακεδονικό ξεχνάμε ότι είναι πρόβλημα ιστορικής και πολιτισμικής κλοπής και κατ’ επέκταση αστήρικτου αλυτρωτισμού – επεκτατισμού.

του Θοδωρή Καρναβά

Λέγεται συχνά ότι το γειτονικό κράτος ανήκει στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συνεπώς έχει δικαίωμα στη χρήση του όρου Μακεδονία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό. Αγνοείται ότι μόνο ένα μικρό, νότιο κομμάτι του γειτονικού κράτους ανήκει στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Ούτε καν η πρωτεύουσά του δε βρίσκεται σε αυτό το κομμάτι. Η άποψη αυτή θα ήταν έστω λογικοφανής, μόνο αν όλη η επικράτειά του κράτους ανήκε στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.

Όμως ακόμα κι αν ίσχυε αυτό, το πρόβλημα δεν είναι γεωγραφικό. Οι Σκοπιανοί δεν προσδίδουν στον όρο Μακεδονία γεωγραφική ή χρονική σημασία, ούτε τον χρειάζονται για γεωγραφικούς λόγους. Οι Σκοπιανοί ανοιχτά παραδέχονται ότι αυτό που διεκδικούν είναι αρχικά η ιστορική μακεδονική κληρονομιά και όχι ο χώρος. Γιατί η διεκδίκηση της κληρονομιάς τους είναι απαραίτητη, όχι απλά για να διεκδικήσουν εδάφη αλλά, για να σταθούν ιδεολογικά ως έθνος.

Η διεκδίκηση εδαφών έπεται ως άμεση συνέπεια του εθνικού σφετερισμού. Διεκδικούν τη μακεδονική πολιτισμική κληρονομιά, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής. Μακεδονική ιστορία και κληρονομιά είναι μόνο μία. Άρα, εκείνοι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως απόγονοι των Μακεδόνων και της μακεδονικής κληρονομιάς, διεκδικούν όχι απλώς μέρος αυτής, αλλά το σύνολό της. Για αυτό και οι εδαφικές – ανεδαφικές διεκδικήσεις τους αφορούν το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.

Συνεπώς, με δεδομένη την πολιτική των Σκοπίων, η θεωρία της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό, ως τίμιου συμβιβασμού, πρακτικά δε στέκει. Και γι’ αυτό τελικά οποιαδήποτε αναφορά στον όρο Μακεδονία παράγει τελικά τις ίδιες συνέπειες αλυτρωτισμού. Το πρόβλημα προφανώς δεν αφορά αποκλειστικά στο όνομα του κράτους. Οι Σκοπιανοί αναπτύσσουν συστηματικά πολυκάναλη προπαγάνδα αλυτρωτισμού. Όμως το όνομα συνοψίζει τη διεκδίκηση των Σκοπίων και αποτελεί απαραίτητο όχημα για αυτή.
Η αντιμετώπιση ενός γεωπολιτικού προβλήματος

Μια χώρα επιδιώκει συστηματικά να σφετεριστεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μιας άλλης χώρας. Και να θεμελιώσει πάνω στο σφετερισμό την εθνική της ύπαρξη και να προβάλλει τελικά ανυπόστατες αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Το πρωτοφανές της επιδίωξης των Σκοπιανών δεν είναι τόσο η διεκδίκηση εδαφών όσο η επιχείρηση θεμελίωσης της ίδιας τους της ύπαρξης εις βάρος κάποιου τρίτου. Το Μακεδονικό καθίσταται όμως δευτερογενώς γεωπολιτικό πρόβλημα, εξαιτίας ακριβώς της πολιτισμικής – ιστορικής του διάστασης.

Και τελικά ως γεωπολιτικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να διευθετήσει απλά το πρόβλημα άρον άρον χάριν της σπουδής των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Έχει συμφέρον να λύσει το πρόβλημα το συντομότερο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των εθνικών δικαίων. Που σημαίνει πρακτικά ότι οφείλει να απαιτήσει από τους Σκοπιανούς την ακύρωση του ψευδεπίγραφου «Μακεδονισμού» και τη μη χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία ή παράγωγου του. Η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύσει στους Σκοπιανούς την ονομασία τους.

Έχει όμως αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση έναντι του εαυτού της να τους απαγορεύσει να ονομάζονται με τρόπο που θα θίγει την ίδια και κυρίως να ασκούν ανυπόστατη αλυτρωτική πολιτική εναντίον της. Τα γεωπολιτικά προβλήματα επανέρχονται δριμύτερα, όταν δεν λύνονται αποτελεσματικά. Η ιστορία του ίδιου του Μακεδονικού το αποδεικνύει. Είναι σαφές ότι καμία αξιοπρεπής χώρα που σέβεται τον εαυτό της και επιθυμεί να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από τη διεθνή κοινότητα δεν μπορεί να δεχτεί την αδιανόητη πολιτική των Σκοπίων.

Η Ελλάδα διαθέτει τη δύναμη του δίκαιου των επιχειρημάτων της και της γεωπολιτικής και οικονομικής ισχύος της έναντι των Σκοπίων, προκειμένου να επιβάλλει το δίκαιο. Διαθέτει, ακόμα, τη συμπαγή βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Το ερώτημα είναι αν η πολιτική της τάξη είναι ικανή και έχει τη βούληση.


πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

To Mega, οι τραπεζίτες και ο εισαγγελέας

Είναι απορίας άξιον γιατί οι τράπεζες, στις οποίες χρωστά το Mega, δεν ανέλαβαν εγκαίρως την διοίκηση του καναλιού και άφησαν τους μετόχους να απαξιώσουν πλήρως την εμπορική του αξία με το να μη συμμετάσχουν στην διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας. Καθώς η 7η άδεια παραμένει στο συρτάρι του ΕΣΡ, μήπως πρόκειται για στρατήγημα; Μήπως είναι γκάφα; Τι νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις ακυρώνει η «αυτοκτονία» του Mega την προηγουμένη του διαγωνισμού για τις άδειες;

του Μάκη Ανδρονόπουλου

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν οι τραπεζίτες στους μετόχους των τραπεζών και στο χρηματιστήριο, αλλά και στον οικονομικό εισαγγελέα. Το ίδιο ισχύει και για τους μετόχους;

Το Mega αποτελεί μια βιομηχανική μονάδα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που έχει ενσωματώσει με τους ανθρώπους του και την τεχνολογία του μια τεράστια εμπειρία στην διαχείριση, στην παραγωγή, στην ψηφιακή τεχνολογία κ.ο.κ. Η απαξίωσή του είναι κόστος για τον παραγωγικό ιστό της χώρας και για τους φορολογούμενους που θα κληθούν εμμέσως να πληρώσουν τα χρέη του.

Και βεβαίως όλα δείχνουν πως η ηρωική προσπάθεια των εργαζόμενων που το κράτησαν ζωντανό 20 μήνες και αποπλήρωναν απλήρωτοι τα χρέη των μετόχων προς τις τράπεζες θα «εκτελεστούν» στον Καιάδα του τραπεζοδικαστικού μυστικισμού.
Δεν μου ήταν συμπαθές

Στο Mega είχα την τύχη να συνεργαστώ για λίγους μήνες στη δεκαετία του ’90 παρουσιάζοντας την εκπομπή «Οικονομαχίες». Η εκπομπή όμως κόπηκε αιφνιδίως, όταν η ταλαντούχα και όμορφη Άσπα στον ΑΝΤ1 άφηνε το κανάλι πίσω της. Ωστόσο το Mega δεν μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθές.

Οχι μόνο για την «παράσταση του Δελτίου των 8», αλλά για την διάχυση ενός μοντέλου ζωής και κυρίως μιας νοοτροπίας που μου είναι ειδεχθής. Μόχλευσε και «νομιμοποίησε»την αρνητική πλευρά της κοινωνίας. Βέβαια, ομολογώ ότι πολλά σίριαλ δεν ήταν μόνο άψογες παραγωγές με έξυπνα σενάρια, αλλά αποτέλεσαν την απόλυτη συνέχεια του παλιού ασπρόμαυρου ελληνικού σινεμά.

Κατά τ΄ άλλα, η πολιτισμική συνεισφορά του Mega δεν ήταν σπουδαία. Παρ΄ όλα αυτά, η «αυτοκτονία» του είναι ένα ερώτημα. Κι εκείνος ο κ. Ιβάν Σαββίδης που αγόρασε ένα ποσοστό τι λέει; Πάει τα έχασε; Ποιος θα τα απαντήσει όλα αυτά;πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η έξοδος από τα Μνημόνια ως πολιτικό-εκλογικό χαρτί

Ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο πάει στη Βουλή, προκειμένου τα ικανοποιηθούν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα και να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Για μία ακόμα φορά, οι ιδεολογικές-πολιτικές ευαισθησίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστούν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί με την ίδια πάντα κατάληξη. Οι 153 έχουν επιδείξει αντοχή. Έχουν υπερψηφίσει ακόμα πιο επώδυνα νομοσχέδια, τα οποία κινούνταν στον αντίποδα των ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεών τους.

του Σταύρου Λυγερού

Προφανώς, παίζει ρόλο η διατήρηση των βουλευτικών προνομίων ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Εκτός αυτού, όμως, οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν πείσει τον εαυτό τους πως πρέπει να πιουν το πικρό ποτήρι για να “σώσουν” τη χώρα. Στην Αριστερά, άλλωστε, πιστεύουν πως είναι “οι εκλεκτοί της ιστορίας” και πως χρειάζονται προσωπικές θυσίες για να επιβιώσει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση από τις επιθέσεις της ολιγαρχίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πείσει τους εαυτούς τους πως εάν υποκύψουν στις αριστερές ευαισθησίες τους και καταψηφίσουν θα παίξουν το παιχνίδι των αντιπάλων τους που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό οι βουλευτές συμβιβάζουν το προσωπικό μικροσυμφέρον με την ανάγκη τους να νοιώθουν ότι επιτελούν υψηλή πολιτική αποστολή. Πολύ περισσότερο τώρα που η έξοδος από τα Μνημόνια είναι κοντά και το σχετικό αφήγημα έχει φορτιστεί με τεράστιο πολιτικό συμβολισμό.

Η απώλεια της εξουσίας, άλλωστε, είναι πικρή για όλους και τα παιδιά της Κουμουνδούρου δεν αποτελούν εξαίρεση. Δεν είναι μόνο ο Τσίπρας και οι υπουργοί του που θέλουν να παραμείνουν στους θώκους τους. Ένας ολόκληρος κομματικός μικρόκοσμος έχει καλομάθει πλέον στους ρόλους και στα μεγαλύτερα ή μικρότερα προνόμια που παρέχει μία θέση στην πυραμίδα της εξουσίας.
Κατευνασμός της κοινωνίας

Η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα υποστεί ρήγματα μόνο εάν προκύψει εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή. Τότε, το ιδεολογικό σχήμα που σήμερα κρατάει σε ισορροπία τους συμπολιτευόμενους βουλευτές θα σπάσει. Είναι πιθανή μία τέτοια εξέλιξη; Κανείς δεν μπορεί να την προεξοφλήσει, αλλά και κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει.

Το γεγονός, όμως, ότι η έξοδος από τα Μνημόνια τροφοδοτεί ελπίδες και προσδοκίες εκ των πραγμάτων λειτουργεί κατευναστικά και στην κοινωνία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πιθανότητες εκτεταμένης κοινωνικής αναταραχής συρρικνώνονται. Μόνο οι πλειστηριασμοί είναι παράγοντας που μπορεί δυνητικά να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Ναι μεν, λοιπόν, το κοινωνικό τοπίο είναι εύφλεκτο, αλλά προς το παρόν οι μικρομεσαίοι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό.

Το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης προς τους βουλευτές παλαιότερα ήταν ότι με την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων θα ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα, σ’ αυτά έχει προστεθεί ως βασικό πολιτικό εργαλείο και η έξοδος από τα Μνημόνια.

Το κυβερνητικό αφήγημα συνδέει την υπερψήφιση με την περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας και με την τόνωση της αγοράς που θα βοηθήσει τις ήδη εξαντλημένες από την πολυετή λιτότητα επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο έτσι μπορούν να δώσουν τη μάχη των εκλογών με -έστω μικρές- ελπίδες νίκης, αλλά οπωσδήποτε με την προσδοκία ενός υψηλού ποσοστού που θα κατοχυρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αναμφισβήτητο δεύτερο πυλώνα του πολιτικού συστήματος.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ζουράρις: Εμπορεύεται και το χουλιγκανισμό…

Ο Ζουράρις είναι «ευρηματικός» στα παραληρήματα αυτοπροβολής του νοσηρού «εγώ» του. Χρησιμοποιεί τα πάντα προκειμένου να προκαλέσει και να βγει στον αφρό της δημοσιότητας… 
Δεν τον ενδιαφέρει αν γίνεται καταγέλαστος, αν προκαλεί την οργή, ούτε αν τον βρίζουν. Αρκεί να ασχολούνται μαζί του… 
Αυτό που τον σκοτώνει είναι η …ανυπαρξία της προβολής του. Δεν υπάρχει και δεν ζει έξω από τον θορυβώδη ναρκισσισμό του...


Σε ένα παλιότερο κείμενό μας, «Ζουράρις: Τα σώου της αρλούμπας “καθ’ υπερβολή”…», σημειώναμε: 

«Τα σώου του Ζουράρι καθορίζονται από το νοσηρό «εγώ» του με ένα και μόνο στρατηγικό στόχο: Τη θορυβώδη και εκκεντρική προβολή του νοσηρού ναρκισσισμού του… 
Η μέθοδός του: Να πουλάει τρέλα, εξυπνακισμούς ευρυμάθειας, παραλογισμούς και «υπερβολές», να πουλάει «σοκ και δέος», προκειμένου να διαχωρίζει, από το «πλήθος», το ξεχωριστό «εκλεκτό» εγώ του, σκηνοθετώντας ταυτόχρονα το θορυβώδες σώου της αυτοπροβολής του…».
 

Είναι τέτοια η αποχαλίνωση του Ζουράρι για αυτοπροβολή και τέτοια η παχυδερμία του ναρκισσιστικού αμοραλισμού του που τον καθιστούν ΟΧΙ μόνο καταγέλαστο, αλλά και ηλίθιο, ανίκανο να αντιληφτεί τη γελοιοποίησή του… 

Αντιθέτως, βλέπει τα πράγματα ανάποδα: Τη δική του γελοιότητα ως εξυπνάδα, ως «ιδιότητα» ενός «εκλεκτού εγώ», ΚΑΙ τις αντιδράσεις του κόσμου εναντίον του ως «χυδαιότητα» και «βαρβαρότητα», ως εκείνη τη γνωστή «απέχθεια» που τρέφει η «λαϊκή μάζα» προς τους «εκλεκτούς»… 

Το νέο του παραληρηματικό σώου είναι η αναπαραγωγή του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού: Η αναπαραγωγή του «μίσους» και της λεκτικής, υβριστικής χυδαιότητας του οπαδικού φανατισμού… 


Αυτός ο «εκλεκτός»
 δίνει το δικαίωμα στον εαυτό του να βρίζει τους οπαδούς των άλλων ομάδων, να μετατρέπεται σε υστερικό χούλιγκαν, από τα ύψη της κυβερνητικής καρέκλας… 

Και είναι ακριβώς αυτό το γεγονός (ο χούλιγκαν υφυπουργός!!!) που δίνει και την πολιτική διάσταση του ζητήματος: Την αυθάδεια της ΑΠΑΤΗΣ του «αριστερού» πολιτικού ναρκισσισμού, τη μοχθηρία του μικροαστικού, «εκλεκτού εγώ» του ΣΥΡΙΖΑ… 

Στον Ζουράρι απαστράπτουν, συμπυκνωμένα, ΟΛΑ τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ: Της μεγάλης αυτής ΑΠΑΤΗΣ της «αριστεράς» των ανδρεικέλων του 4ου Ράιχ, της ΑΠΑΤΗΣ της διπροσωπίας και της κερδοσκοπικής εμπορίας… 

Θα κλείσουμε και αυτό το κείμενο με όσα έχουμε υπογραμμίσει, πολλές φορές, για τον Ζουράρι: 

«Ο Ζουράρις ΠΑΝΤΑ ένας κάλπικος παράς ήταν. Ένας επιτήδειος έμπορας των εθνικών ζητημάτων και απέραντα καιροσκόπος και νάρκισσος».
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!