EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα απασχόλησης ανέργων

Με στόχο η ανεργία να πέσει έως το τέλος του 2018 κάτω από το 18%, στο υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, σχεδιάζουν ήδη τα νέα προγράμματα με έμφαση στη στήριξη των νέων αλλά και σε όσους αναζητούν μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία.

Έτσι, στον Οργανισμό, παράλληλα με τα ήδη ανασχεδιασμένα προγράμματα που είναι «ανοικτά» και προσφέρουν ανά πάσα στιγμή επιδότηση σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων, αλλά και τα αποτελεσματικά -όπως αποδείχθηκε- προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εντός του επόμενου 6μήνου αναμένεται να «ανοίξουν» νέα προγράμματα, που θα στηρίζουν κυρίως την απασχόληση, μισθωτή και μη, νέων σε ηλικία ανέργων. Μάλιστα, στη φιλοσοφία των προγραμμάτων αυτών περιλαμβάνεται η στήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Ήδη έχει ξεκινήσει μέσω του ΟΑΕΔ το πρόγραμμα της «πρώτης πρόσληψης» για 20.000 δικαιούχους ενώ στην ουρά βρίσκεται και το πρόγραμμα μετατροπής της μερικής απασχόλησης σε πλήρη εργασία. Εντός των επόμενων ημερών μάλιστα, το οριστικό ΟΚ αναμένεται να λάβουν άλλα 6 προγράμματα.

Με αυτά, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση στοχεύουν, όπως τόνισε και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας, εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, η πολιτική σταθερότητα και το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε συνδυασμό με όλες τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, έχουν ήδη μειώσει την ανεργία. Με οριακή ανάπτυξη, δηλαδή, δημιουργήθηκαν περίπου 300.000 θέσεις εργασίας την τελευταία τριετία, σημείωσε, για να συμπληρώσει πως πλέον, που όλοι οι δείκτες συνηγορούν στο ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, υπάρχει αισιοδοξία για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας. «Εκτιμούμε ότι στο τέλος του έτους, η ανεργία θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 18%» πρόσθεσε.

Τα προγράμματα που αναμένεται να βοηθήσουν σε αυτό είναι:

-Πιλοτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας νέων ηλικίας 18-29 ετών

Αφορά 5.000 άνεργους στην α' φάση (συμβουλευτική) και 2.500 στη β' φάση (επιχορήγηση ώριμων επιχειρηματικών ιδεών). Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και η προώθηση καινοτόμων ιδεών μέσω ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δράσεων.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο φάσεις και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Στην α' φάση, θα υπάρχουν δράσεις συμβουλευτικής στην επιχειρηματικότητα από τους συμβούλους του ΟΑΕΔ, αξιολόγηση των επιχειρηματικών ιδεών που θα υποβληθούν καθώς και καθοδήγηση στη σύνταξη των επιχειρηματικών σχεδίων. Στη β' φάση, θα γίνει επιλογή των πιο αξιόλογων επιχειρηματικών σχεδίων και θα επιχορηγηθούν περίπου 2.500 νέοι επιχειρηματίες για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

-Δράση ολοκληρωμένης παρέμβασης για νέους ηλικίας έως 29 ετών
Σκοπός της δράσης είναι η προώθηση στην απασχόληση 4.500 άνεργων νέων, ηλικίας έως 29 ετών, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Γενικού Λυκείου, με επιχορήγηση του μικτού μισθού με 360 ευρώ τον μήνα. Στην πράξη, θα επιχορηγηθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψη των άνεργων νέων και την απασχόλησή τους σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες (τεχνικές και του τομέα των υπηρεσιών). Η διάρκεια της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 14 μήνες (10 μήνες επιχορήγησης και 4 μήνες δέσμευση). Οι ωφελούμενοι θα παρακολουθούν και πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, όπως αυτές θα έχουν διαγνωσθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

-Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτων ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης
Με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το πρόγραμμα εστιάζει στην πλέον ευάλωτη ομάδα, ηλικίας 18-29 ετών και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο θεμελίωσης των πρώτων βημάτων μιας επιτυχημένης καριέρας τόσο για νέους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση όσο και για νέους που προτίμησαν τις τεχνικές σχολές ή διέκοψαν την εκπαίδευσή τους μετά το Λύκειο.

-Κοινωφελής Εργασία για 20.000 ανέργους στον δημόσιο τομέα
Εντός του πρώτου 6μήνου του 2018 θα τρέξει άλλο ένα πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, αυτή τη φορά για διάφορους φορείς του Δημοσίου. Θα αφορά 20.000 ανέργους και θα υλοποιηθεί όχι μόνο σε Δήμους αλλά και σε Περιφέρειες όπως επίσης και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπου χρειάζεται κοινωφελής εργασία.

-Πρόγραμμα για πρώην αυτοαπασχολούμενους ή επιχειρηματίες
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναφέρεται σε όσους επιχειρηματίες «έπεσαν έξω». Θα απευθύνεται σε πρώην αυτοαπασχολούμενους ή επιχειρηματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και έχουν συνεισφέρει στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων. Αυτοί θα επιχορηγηθούν για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα.

-Πιλοτικό πρόγραμμα Δήμου Καλλιθέας για άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών
Η α' φάση του πιλοτικού προγράμματος ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και στόχος είναι η β' φάση να ξεκινήσει άμεσα. Σκοπός είναι να δοκιμάσει τρία νέα εργαλεία και προσεγγίσεις ως προς την υλοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

α) τη νέα μέθοδο ανάλυσης χαρακτηριστικών των αναζητούντων εργασία (profiling)

β) την εξατομικευμένη καθοδήγηση κάθε ανέργου από τον εργασιακό σύμβουλο

γ) τα ανοικτά προγράμματα απασχόλησης και την παραπομπή των ανέργων σε αυτά, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

-Πρόγραμμα μετατροπής της μερικής απασχόλησης σε πλήρη
Μέχρι 350 ευρώ μηνιαίως και για 12 μήνες θα επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές για τη μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη. Το πρόγραμμα που αναμένεται να ανοίξει άμεσα θα αφορά αρχικά 3.000 θέσεις εργασίας με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ και θα μείνει ανοικτό μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις. Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται στους 15 μήνες, εκ των οποίων οι 12 μήνες αφορούν σε επιχορήγηση και οι υπόλοιποι 3 σε δέσμευση χωρίς επιχορήγηση. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στη μηνιαία εργοδοτική εισφορά (συμπεριλαμβάνεται η εργοδοτική εισφορά δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας), με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης (350 ευρώ για Δώρο Χριστουγέννων και 175 ευρώ για Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας).

-Πρόγραμμα επιχορήγησης της «πρώτης πρόσληψης»
Άνοιξε την περασμένη εβδομάδα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα». Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή επιχορήγησης σε αυτοαπασχολούμενους νέους και σε επιχειρήσεις όπου συμμετέχουν νέοι έως 35 ετών, που δεν απασχολούν ούτε είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, με στόχο την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης. Θα διαρκέσει 18 μήνες για τη διαδικασία πρόσληψης ανέργων ηλικίας έως 29 ετών και ένα χρόνο (12 μήνες) για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αεροδρόμιο – Πειραιάς απευθείας με τον Προαστιακό από 1η Φεβρουαρίου

1 ώρα ακριβώς θα διαρκεί το νέο απευθείας δρομολόγιο του Προαστιακού μεταξύ του Αεροδρομίου και του Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018.

Παράλληλα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια μεταξύ των σταθμών ΣΚΑ και Κορωπί αφού θα προστεθούν επί πλέον δρομολόγια τις ώρες αιχμής από Δευτέρα ως Παρασκευή.

Με τα νέα δρομολόγια, ο Πειραιάς μετατρέπεται σε αφετηρία των δρομολογίων προς Αεροδρόμιο και προς Κιάτο. Για όσους έχουν ως προορισμό ή αφετηρία τους σταθμούς μεταξύ Πειραιά και Ρουφ, δεν θα υπάρχει πλέον μετεπιβίβαση στην Αθήνα (σταθμός Λαρίσης).

Τα δρομολόγια Πειραιάς – Αεροδρόμιο θα εκτελούνται ανά μία ώρα, όπως και τα σημερινά δρομολόγια Αθήνα – Αεροδρόμιο. Η διαδρομή θα εκτελείται σε 1 ώρα, χωρίς καμία μετεπιβίβαση.

Ανά μία ώρα θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια Πειραιάς – Κιάτο. Η διαδρομή θα πραγματοποιείται σε 1 ώρα και 38 λεπτά, επίσης χωρίς μετεπιβίβαση. Από το Κιάτο, με μετεπιβίβαση στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες έχουν πρόσβαση στην Πάτρα.

Επιπλέον, από την 1η Φεβρουαρίου δημιουργείται το νέο δρομολόγιο ΣΚΑ – Κορωπί το οποίο θα εκτελείται τις εργάσιμες μέρες κατά τις ώρες αιχμής. Έτσι, θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων μεταξύ των δύο αυτών σταθμών η οποία μειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Κανονικά ανά μία ώρα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια ΣΚΑ – Αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δρομολόγια που έχουν ως αφετηρία το ΣΚΑ, θα επεκταθούν «σύντομα» ως τα Άνω Λιόσια, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του ΟΣΕ. Προς το παρόν, οι επιβάτες που κινούνται από/προς το τμήμα Κιάτο-Άνω Λιόσια προς/από το τμήμα Μεταμόρφωση – Αεροδρόμιο πρέπει να μετεπιβιβαστούν στο σταθμό των Κάτω Αχαρνών.


Οι πίνακες των δρομολογίων του Προαστιακού όπως θα ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2018

Δρομολόγια Αεροδρόμιο – Πειραιάς, Αεροδρόμιο – ΣΚΑ και Κορωπί – ΣΚΑ

Σημείωση 1: Τα δρομολόγια που τερματίζουν ΣΚΑ αναμένεται μελλοντικά να επεκταθούν ως τα Άνω Λιόσια. Οι ώρες των δρομολογίων στα Άνω Λιόσια με γκρίζο χρώμα δεν ισχύουν προς το παρόν.

Σημείωση 2: Τα δρομολόγια Κορωπί – ΣΚΑ (σε ροζ περίγραμμα) δεν θα πραγματοποιούνται Σάββατα, Κυριακές και αργίες.

Δρομολόγια Αεροδρόμιο – Πειραιάς, Αεροδρόμιο – ΣΚΑ & Κορωπί – ΣΚΑ του Προαστιακού της Αθήνας (κλικ για μεγέθυνση)
2. Δρομολόγια Πειραιάς – Αεροδρόμιο, ΣΚΑ – Αεροδρόμιο και ΣΚΑ – Κορωπί
Σημείωση 1: Τα δρομολόγια που έχουν ως αφετηρία το ΣΚΑ αναμένεται μελλοντικά να επεκταθούν ως τα Άνω Λιόσια. Οι ώρες των δρομολογίων στα Άνω Λιόσια με γκρίζο χρώμα δεν ισχύουν προς το παρόν.
Σημείωση 2: Τα δρομολόγια ΣΚΑ – Κορωπί (σε ροζ περίγραμμα) δεν θα πραγματοποιούνται Σάββατα, Κυριακές και αργίες.

Δρομολόγια Πειραιάς – Αεροδρόμιο, ΣΚΑ – Αεροδρόμιο & ΣΚΑ – Κορωπί του Προαστιακού της Αθήνας (κλικ για μεγέθυνση)


3. Δρομολόγια Πειραιάς – Κιάτο και Κιάτο – Πειραιάς
Δρομολόγια Πειραιάς – Κιάτο & Κιάτο – Πειραιάς του Προαστιακού της Αθήνας (κλικ για μεγέθυνση)


4. Δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και Χαλκίδα – Αθήνα

Σημείωση 1: Τα δρομολόγια της Χαλκίδας παραμένουν αμετάβλητα.
Σημείωση 2: Τα δρομολόγια σε ροζ περίγραμμα δεν πραγματοποιούνται Σάββατα, Κυριακές και αργίες.

Δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και Χαλκίδα – Αθήνα του Προαστιακού (κλικ για μεγέθυνση)
πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παράδοξες συγκλίσεις των άκρων στο Ευρωκοινοβούλιο

Το δίχως άλλο, η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018, χαρακτηρίστηκε από αμφιλεγόμενες συγκλίσεις. Οι τρεις τομείς χαμηλής πολιτικής (low politics) για τους οποίους πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις ήταν η ενέργεια, το περιβάλλον και η αλιεία.

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, που πρόσφατα ανέλαβε σημαντικά υπουργεία στην αυστριακή κυβέρνηση, συμφώνησε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρακολουθεί τη σταδιακή κατάργηση των εθνικών επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το VoteWatch, ένα από τα σημαίνοντα think tank στις Βρυξέλλες, κατά παράδοξο τρόπο οι ψήφοι του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας ενίσχυσαν καταλυτικά την μικρή πλειοψηφία που χρειάζονταν οι αριστερές ομάδες για να περάσουν αυτή την απαίτηση στην Κομισιόν.

Μια άλλη, επίσης ενδιαφέρουσα συμμαχία, ήταν αυτή των Γάλλων συντηρητικών με αριστερούς βουλευτές, προκειμένου να στηριχθεί η αμοιβώμενη πρακτική εργασία των νέων (internships). Οι Γάλλοι οδηγούν τον αγώνα κατά της απλήρωτης εργασίας στους νέους, δημιουργώντας μέτωπο με Πορτογάλους, Αυστριακούς και Κύπριους βουλευτές.

Οι θάλασσες ενώνουν και χωρίζουν

Το λόμπι της ολλανδικής αλιευτικής βιομηχανίας δεν κατάφερε να πείσει για την «βιωσιμότητα» της ηλεκτροπληξίας ως μεθόδου αλιείας στη συζήτηση για την «Διατήρηση αλιευτικών πόρων και προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέσω τεχνικών μέτρων«. Από τους Ολλανδούς, μονάχα η βουλευτής Anja Hazekamp, που εκπροσωπεί το Κόμμα των Ζώων, ψήφισε κατά αυτής της πρακτικής, η οποία έχει απαγορευτεί σε κράτη όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ που διέπονται από πολύ χαλαρότερους κανονισμούς συγκριτικά με την ΕΕ. Το 60% των ευρωβουλευτών από άλλα κράτη μέλη υποστήριξαν την απαγόρευση της αλιείας με ηλεκτρικούς παλμούς, εμποδίζοντας έτσι τη πρωτοβουλία της Κομισιόν να συνεχίσει να επιτρέπει αυτή την τεχνική.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν κατάφερε να άρει την απαγόρευση χρήσης των παρασυρόμενων διχτυών αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα. Ωστόσο, ορισμένοι συντηρητικοί ευρωβουλευτές, που κατάγονται από βαλτικές χώρες, παρέκκλιναν της κεντρικής γραμμής του Λαϊκού Κόμματος και υποστήριξαν τη συνέχιση της απαγόρευσης που ισχύει από το 2002. Πρόκειται για μια μέθοδο που ανέπτυξαν από το 1986, οι Γάλλοι αλιείς και στη συνέχεια την υιοθέτησαν, σε μικρότερο βαθμό, οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί.

Όσον αφορά την απασχόληση παρατηρήθηκαν διαιρέσεις τόσο εθνικές όσο και κομματικές. Οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι βουλευτές έβαλαν, στο συγκεκριμένο ζήτημα, την ευρωομάδα σε δεύτερη μοίρα. Οι δε Δανοί, Σουηδοί, Βρετανοί και Ολλανδοί παρέμειναν βαθιά διαιρεμένοι με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια.
Χαμένοι και κερδισμένοι

Οι φιλελεύθεροι φαίνεται ότι αναδείχθηκαν οι κερδισμένοι της πρώτης κοινοβουλευτικής «παρτίδας». Η Ομάδα ALDE επωφελήθηκε από τις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της κεντροαριστερής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Έτσι κατάφερε να κερδίσει το 84% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά πολύ το άθροισμα του Λαϊκού Κόμματος και της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η γεωθερμική βιομηχανία της Τοσκάνης, το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι κατάφερε να μετακινήσει την επίσημη θέση της σοσιαλιστικής ομάδας προς όφελός του. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να εμποδίσει το ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι εμφανές ότι οι Ιταλοί ασκούν μεγάλη επιρροή στην Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αν και σύντομα ο πρόεδρος της ευρωομάδας Gianni Pittella θα ρίξει το βάρος του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ιταλία.

Οι ευρωβουλευτές της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Κροατίας συμμετείχαν στις ψηφοφορίες σε μεγάλο ποσοστό, υψηλότερο από το ποσοστό των άλλων εθνικών ομάδων. Από την άλλη πλευρά, οι Κύπριοι, οι Φινλανδοί και οι Εσθονοί συμμετείχαν λιγότερο στις διαδικασίες.

Αντιδιαισθητική χαρακτηρίζει το VoteWatch την κίνηση των Πράσινων να αρνηθούν την έκκληση των άλλων αριστερών ομάδων να εξαιρέσουν τις επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης από τους κανόνες του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι λόγοι είναι ακόμη ασαφείς. Πάντως η συμμαχία Πράσινων και Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας ήταν οι πλέον συμμετοχικοί στην ολομέλεια. Η Ομάδα των Πρασίνων ήταν, επίσης, η πιο συνεκτική ομάδα (δηλαδή τα μέλη της ψήφισαν συχνότερα ως ενωμένη ομάδα). Τα μέλη των ευρωσκεπτικιστικών ομάδων εμφανίστηκαν λιγότερο ενωμένα.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ελληνική οικονομία στο μικροσκόπιο

Αναμφίβολα το 2018 θα είναι έτος-σταθμός για την ελληνική οικονομία και σε αυτό συνηγορούν τα μηνύματα που φτάνουν στην Ελλάδα από πολλά διεθνή κέντρα. Ανεξαρτήτως του πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος, το 2018 αναμένεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προθέσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της ΕΕ και του ΔΝΤ, να καταγραφεί ως η χρονιά του τερματισμού των μνημονιακών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομικοί αναλυτές τραπεζών Ηλίας Λεκκός, Παναγιώτης Καπόπουλος και Τάσος Αναστασάτος, καθώς και ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Μελάς, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ, διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όλοι στέκονται ιδιαίτερα στις εξελίξεις γύρω από τα ελληνικά ομόλογα και μιλούν για την εποχή που ξεκινά μετά το καλοκαίρι του 2018.

Ο επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός αναφέρεται στα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που κληροδοτούν στο 2018 τα μακροοικονομικά στοιχεία και η πορεία των αγορών κατά το προηγούμενο έτος.

Η κληρονομιά του 2017

Ο Λεκκός δεν μένει απλώς στον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2% για το τρέχον έτος. Προχωρά σε μία ποιοτική ανάλυση του μεγέθους, σημειώνοντας ότι «πιο σημαντικό από το 2% είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η ανάπτυξη του 2017 και κυρίως του 2018 εδράζεται όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη μεταποίηση, στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και στις εξαγωγές». Εκτιμά επίσης ότι αυτές οι θετικές οικονομικές επιδόσεις και σε άλλους τομείς του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα θα αποτελέσουν «καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σίγουρα για τα έτη έως το 2020».

Ως «ένα ακόμη βήμα για τον περαιτέρω περιορισμό της αβεβαιότητος και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» χαρακτηρίζει την γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Παναγιώτης Καπόπουλος. Προσθέτει, επίσης, ότι ευνοϊκές συνθήκες δημιουργεί και η «σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων», η οποία ακολούθησε την «επιτυχή ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 με νέα».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητος, το πρώτο εξάμηνο του 2018», σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση της κατάταξης του ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης «αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, έτσι ώστε η προσφυγή στις αγορές να μην οδηγήσει εκ νέου σε αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου».

Ο οικονομικός αναλυτής της Eurobank Τάσος Αναστασάτος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι για το 2018 η επίσημη πρόβλεψη είναι πιο αισιόδοξη. Προβλέπεται ανάπτυξη 2,5%. Υπάρχει ωστόσο ένα στοιχείο αμφιβολίας, που εντοπίζεται στο γεγονός ότι βασίζεται στην υπόθεση διψήφιας ανόδου των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Αναστασάτο «η ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων του PSI,ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ, αντιμετώπισε το ζήτημα της χαμηλής εμπορευσιμότητας αυτών των τίτλων» και «σε συνδυασμό με το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον (επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ταχεία ανάπτυξη της Ευρωζώνης) και τη μείωση της αβεβαιότητας από την ολοκλήρωση της 2ης και της 3ης αξιολόγησης οδήγησε σε ένα ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων».

Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες αυτών της Ιταλίας και της Πορτογαλίας»κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου του δημόσιου χρέους. Παρατηρεί ακόμη ότι «η υστέρηση συμβαίνει παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στα μακροοικονομικά θεμελιώδη (εξάλειψη των διδύμων ελλειμμάτων, δημοσιονομικού και εξωτερικού, ανάκτηση ανταγωνιστικότητας κόστους εργασίας)» και εκτιμά ότι «αυτό αντανακλά την αβεβαιότητα των επενδυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος Προσαρμογής».
Που ελλοχεύουν κίνδυνοι

Ο καθηγητής Κώστας Μελάς, αναφέρει ότι «οι προβλέψεις διεθνών και εγχώριων φορέων συγκλίνουν στην πρόβλεψη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ από 2% και άνω, με ανώτατο όριο το 2,6%». Αυτή η διαφοροποίηση ωστόσο που παρουσιάζουν τα σενάρια, όπως σημειώνει, «δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με διαφορετική αξιολόγηση των κινδύνων, στους οποίους εκτίθεται η ελληνική οικονομικά, όπως και των παραγόντων εκείνων που η επίδρασή τους κρίνεται ως θετική».

«Υπάρχουν εξωτερικοί κίνδυνοι που μπορούν να προέλθουν από την αβεβαιότητα για την έκβαση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς και η ενίσχυση των πολιτικών προστατευτισμού στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Μελάς. Προσθέτει ακόμη ότι «σοβαρός κίνδυνος μπορεί να προέλθει από την μεταβλητότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, από την αναμενόμενη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής (FED), αλλά και από τις πολιτικές εξελίξεις σε διάφορες χώρες της ΕΕ».
Είναι δυνατή η αποφυγή των κινδύνων

Ο Λεκκός (Τράπεζας Πειραιώς) υπογραμμίζει ότι παράλληλα με την αναπτυξιακή προσπάθεια θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή κινδύνων, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να εκτρέψουν την ελληνική οικονομία από την αναπτυξιακή τροχιά. Ως τέτοιους αναφέρει την «μετάβαση και διαχείριση της μεταμνημονιακής εποχής», καθώς και τις «συζητήσεις αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους».

Αυτά ζητήματα «παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν πολύπλοκες τεχνικές πλευρές, έχουν αποκτήσει έντονο πολιτικό χρώμα και χαρακτήρα, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο εγκλωβισμού τους σε πολιτικούς συσχετισμούς και συμβιβασμούς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Καπόπουλος (Alpha Bank) εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι επιτάχυνση της ανάκαμψης και η επάνοδος στις αγορές, προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, αλλά και τον σχεδιασμό εξόδου από το πρόγραμμα.

«Απαιτείται, συνεπώς, η δημιουργία ενός αποθέματος ρευστών διαθεσίμων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη διετία που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η «ελάφρυνση του δημοσίου χρέους με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα επιτρέψει την αναπροσαρμογή και εκλογίκευση των τεθέντων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να διευκολυνθεί η παραμονή της χώρας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και να επαναπροσδιορισθεί το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

«Κλειδί για την επιτυχή πορεία εξόδου από την κρίση δεν είναι η τυπολογία του μεταμνημονιακού καθεστώτος, αλλά το περιεχόμενο των οικονομικών πολιτικών», εκτιμά ο Αναστασάτος (Eurobank). Υπογραμμίζει επίσης ότι «είναι σημαντικό να ανακτηθούν βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της πολιτικής, αλλά με παράλληλη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας» και προσθέτει ότι «ακόμα πιο σημαντικό είναι να επιδειχθεί «ιδιοκτησία» στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τονίζει τέλος ότι «μία εμπροσθοβαρής εφαρμογή ενός ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και τη δημόσια διοίκηση», καθώς και «παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης» και την «προώθηση εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων» θα έπειθαν πολίτες και αγορές ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται εξωτερικές δεσμεύσεις για να παραμείνει σε πορεία αναπτυξιακής σύγκλισης με την ΕΕ».

Ο Κώστας Μελάς χαρακτηρίζει κρίσιμο το 2018, σημειώνοντας ότι για τους εγχώριους παράγοντες τα κυριότερα ζητήματα είναι ότι:
Οι προβλέψεις στηρίζονται (εκτός των άλλων) σε περαιτέρω μεγέθυνση των επενδύσεων
Η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζικών ιδρυμάτων και γενικότερα η κατάσταση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών
Το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους της Ελλάδος, και ειδικότερα το πώς θα αξιοποιηθούν, αν αξιοποιηθούν, τα περίπου 25 δις ευρώ που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα των 86 δις ευρώ.

Σημειώνει επίσης ότι «το ελληνικό χρέος για τους ευρωπαίους κρίνεται «βιώσιμο» έως το 2022, δηλαδή για τα επόμενα 5 χρόνια σε αντίθεση με τις απόψεις του ΔΝΤ, αλλά και της ΕΚΤ» πράγμα που, όπως λέει, σημαίνει ότι «λίγα ουσιαστικά πράγματα θα επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι να συμβούν, πάντοτε εντός του πλαισίου-λογικής που έχουν οι ίδιοι χαράξει». Επισημαίνει τέλος ότι «παρά την ανάκαμψη, δεν μπορεί να υποτιμάται το γεγονός πως ο ρυθμός μεγέθυνσης για το περασμένο έτος ήταν μόνο στο μισό από τον στόχο που είχε τεθεί» την ώρα που η «ελληνική οικονομία κινείται βραδύτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές».

«Συνολικά, ακόμη και μια μεγέθυνση λίγο άνω του 2% στην τρέχουσα χρονιά θα υπολείπεται του επιπέδου που θα σηματοδοτούσε τη σημαντική άμβλυνση των κινδύνων για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα δεν θα συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της θέσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που σήμερα κινούνται οριακά», εκτιμά καταλήγοντας ο Μελάς.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Shell Shock: τα ψυχοσωματικά του πολέμου

Ο όρος Shell Shock μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «σοκ από οβίδες» και χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να περιγράψει κάτι αρκετά παράξενο. Συχνά, στα νοσοκομεία των μετόπισθεν κατέφθαναν στρατιώτες που τα μέλη τους έτρεμαν ασταμάτητα ή ήταν εντελώς παράλυτα, χωρίς όμως οι ίδιοι να φέρουν στα σώματά τους την παραμικρή κάκωση.

του Γιάννη Παγουλάτου

Αργότερα παρατηρηθήκαν κι άλλες αναπηρίες σε άτομα φαινομενικά άθικτα από τραύματα, όπως τύφλωση και ακαμψία των άκρων ή της σπονδυλικής στήλης. Χωρίς εμφανείς σωματικές πληγές, οι γιατροί δυσκολεύονταν να εντοπίσουν τα αίτια των συγκεκριμένων παθήσεων. Απέναντί τους είχαν ένα εντελώς καινούργιο και άκρως αινιγματικό φαινόμενο.
Η επινόηση του όρου Shell Shock

Αρχικά, οι γιατροί υπέθεσαν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν εσωτερικούς τραυματισμούς του εγκεφάλου και των νεύρων, που συνέβαιναν κατά τους βομβαρδισμούς. Πίστευαν ότι τα οστικά κύματα των εκρήξεων προκαλούσαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες με την σειρά τους ευθύνονταν για τα σωματικά συμπτώματα των ασθενών. Οι ίδιες βλάβες μπορούσαν εξάλλου να προκληθούν και σε όσους θάβονταν κάτω από τις εκτινασσόμενες ποσότητες χώματος, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βρετανού Άρθουρ Χάμπαρντ, ο οποίος έλαβε μέρος στην μάχη του Σομ. Το τάγμα του αποδεκατίστηκε από το γερμανικό πυροβολικό, ενώ ο ίδιος θάφτηκε κάτω από τα χώματα που σήκωσαν οι εκρήξεις. Εντούτοις κατάφερε να απεγκλωβιστεί, σκάβοντας με τα χέρια του, και να υποχωρήσει προς το βρετανικό χαράκωμα, υπό τα συνεχή πυρά των εχθρικών πολυβόλων. Παρά το γεγονός ότι είχε επιβιώσει, ο Χάμπαρντ κατέρρευσε τελικά ψυχικά και σωματικά.

Παράλληλα, υποστηρίχθηκε και η γνώμη ότι οι παθήσεις των φαινομενικά άθικτων στρατιωτών, οφείλονταν στην εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα που σχηματιζόταν από τις εκρήξεις των οβίδων. Έτσι, το 1915 υιοθετήθηκε η φράση Shell Shock, για να περιγράψει περιπτώσεις παθήσεων λόγω εσωτερικών τραυματισμών, οι οποίοι είχαν προκληθεί από την δράση του εχθρικού πυροβολικού. Η πατρότητα του όρου ανήκει στον Βρετανό ψυχολόγο Τσάρλς Σάμιουελ Μάιερς.
Η ψυχολογική διάσταση

Τα ίδια όμως συμπτώματα άρχισαν να παρατηρούνται και σε άνδρες οι οποίοι δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε βομβαρδισμούς. Αυτό έκανε τους γιατρούς να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Shell Shock οφειλόταν καθαρά σε ψυχολογικούς λόγους. Εντούτοις, ο συγκεκριμένος όρος δεν ήταν εντελώς άστοχος.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αποδείχθηκε ο πιο φρικτός που είχε διεξαχθεί μέχρι τότε, για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν η άνευ προηγουμένου μαζική χρήση του πυροβολικού. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι στρατιώτες αναγκάζονταν να περνάνε μέρες ολόκληρες, βομβαρδιζόμενοι ασταμάτητα από χιλιάδες βλήματα, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα αντίδρασης. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να παραμένουν κουλουριασμένοι και ακίνητοι μέσα στο χαράκωμά τους, ελπίζοντας απλώς ότι στο σημείο που βρίσκονταν δεν θα έσκαγε καμία οβίδα.

Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να τρελάνει ακόμα και τους πιο γενναίους άνδρες. Ο όρος Shell Shock όμως επεκτάθηκε τελικά και σε άλλες περιπτώσεις. Οι βολές του εχθρικού πυροβολικού εξακολουθούσαν να θεωρούνται υπεύθυνες για τον διαλυμένο ψυχισμό των ασθενών στρατιωτών, αλλά δεν ήταν η μοναδική αιτία. Κάθε εξαιρετικά έντονη τραυματική εμπειρία μπορούσε να προκαλέσει σωματική αναπηρία σε έναν στρατιώτη, χωρίς ο ίδιος να έχει πληγωθεί στην μάχη.
Τα συμπτώματα

Πολλά από τα προβλήματα που προκαλούσε το Shell Shock καθιστούσαν τους πάσχοντες ουσιαστικά ανάπηρους. Υπήρχαν στρατιώτες οι οποίοι παρέμεναν καθηλωμένοι, επειδή τα άκρα τους είχαν παραλύσει εντελώς. Σε κάποιους άλλους, τα πόδια, το κεφάλι ή ολόκληρο το σώμα έτρεμαν ασταμάτητα, κάνοντας την κάθε μετακίνηση από εξαιρετικά δύσκολη ως αδύνατη. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις ατόμων που έπασχαν από ακαμψία στα άκρα τους ή και στην σπονδυλική τους στήλη, αδυνατώντας να περπατήσουν χωρίς βοήθεια, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που υπέφεραν από τύφλωση, αλαλία, κώφωση και σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Κάποιοι στρατιώτες βέβαια, έπασχαν μεν από ψυχοσωματικές παθήσεις εξαιτίας του Shell Shock, χωρίς όμως να έχουν καταστεί ανάπηροι. Τέτοιες ήταν οι περιπτώσεις ανδρών οι οποίοι υπέφεραν από ακατάσχετη διάρροια, κράμπες στο στομάχι, απώλεια όσφρησης και γεύσης, αμνησία, εμβοές και ζαλάδες, ακούσιους και συνεχείς σπασμούς στο πρόσωπο, τραυλισμό κ.α.

Τέλος, κάποια συμπτώματα του Shell Shock ήταν εντελώς ψυχολογικής φύσης, όπως κατάθλιψη βαριάς μορφής, συχνοί εφιάλτες, αϋπνία, μόνιμες φοβίες, αίσθημα ασφυξίας, έντονη νευρικότητα και αγχώδεις διαταραχές. Υπήρχαν πάσχοντες που αναστατώνονταν με τον παραμικρό θόρυβο και κρύβονταν κάτω από τραπέζια ή κρεβάτια, ενώ άλλοι ξαναζούσαν τις τραυματικές τους εμπειρίες μέσα από έντονα παραληρήματα.
Η αντιμετώπιση

Όσο ο πόλεμος συνεχιζόταν, τα κρούσματα του Shell Shock αυξάνονταν δραματικά και η αντιμετώπισή τους κατέστη επιτακτική ανάγκη. Κάθε χώρα όμως προσέγγιζε το πρόβλημα διαφορετικά. Στην Βρετανία οργανώθηκε ένα εκτενές δίκτυο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ειδικά για τα θύματα του Shell Shock.

Αντίθετα, στην Γαλλία, οι στρατιώτες που εμφάνιζαν ψυχοσωματικά συμπτώματα αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία. Η διοίκηση πίστευε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας αυτών των ατόμων ήταν να αντιμετωπίσουν κατάματα τις φοβίες τους, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή και όχι ακολουθώντας ειδικές θεραπείες σε νοσοκομεία. Σύντομα όμως οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την πραγματικότητα και άρχισαν να μεταχειρίζονται τα κρούσματα του Shell Shock ως τραυματίες πολέμου.

Στην Γερμανία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εργασιοθεραπεία. Οι ασθενείς στέλνονταν σε κέντρα υγείας ή ειδικά διαμορφωμένους οικισμούς, όπου ασχολούνταν με κάθε είδους εργασίες έναντι αμοιβής. Η μέθοδος αυτή αποσκοπούσε στην επανένταξη των πασχόντων από Shell Shock και την ανάκτηση της χαμένης αυτοεκτίμησής τους.

Σε όλες τις χώρες πάντως, οι γιατροί εφάρμοζαν κατά κύριο λόγο φυσικοθεραπείες, οι οποίες βοηθούσαν τα προβληματικά μέλη του σώματος να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση και συχνά περιλάμβαναν την χρήση ειδικών μηχανημάτων. Επίσης, οι ασθενείς θα έπρεπε να ξεκουράζονται όσο περισσότερο γίνεται σε ένα απόλυτα ήσυχο περιβάλλον, όπου δεν θα ακουγόταν ο παραμικρός απότομος ή δυνατός θόρυβος.

Άλλες θεραπευτικές αγωγές περιλάμβαναν δίαιτα πλούσια σε γάλα, ζεστά μπάνια αλλά και ηλεκτροσόκ, το οποίο φαινόταν ότι είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όλα αυτά βέβαια συνδυάζονταν με τακτικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας, όπου πολλές φορές εφαρμοζόταν και η μέθοδος της ύπνωσης.

Η κοινωνική απομόνωση

Εκτός από την ασθένειά τους, τα άτομα τα οποία υπέφεραν από Shell Shock είχαν να αντιμετωπίσουν και το κοινωνικό στίγμα που συνόδευε την κατάστασή τους. Στον στρατό τους συμπεριφέρονταν με περιφρόνηση και εχθρότητα. Η στρατιωτική ηγεσία πίστευε ότι επρόκειτο για φυγόπονα και κακόβουλα άτομα, που υποκρίνονταν προκειμένου να αποφύγουν την πρώτη γραμμή. Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις προσποιητής ασθένειας, αλλά αυτές ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Κάποιες φορές – ευτυχώς πολύ λίγες – η διοίκηση έφτανε στα άκρα, δικάζοντας και τουφεκίζοντας άτομα που είχαν υποστεί Shell Shock, με την κατηγορία της λιποταξίας ή της δειλίας.

Η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη για τους πάσχοντες όταν επέστρεφαν στα σπίτια τους. Συγγενείς, φίλοι και γείτονες, τους συμπεριφέρονταν συνήθως με ψυχρότητα ή ακόμα και απροκάλυπτη αντιπάθεια, οδηγώντας τους σταδιακά σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ήταν πολλοί εκείνοι οι πολίτες που δεν πείθονταν ότι ένας αρτιμελής άνθρωπος, χωρίς εμφανή σωματικά τραύματα, μπορούσε να καταστεί ανίκανος για πόλεμο, εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων.

Πίστευαν λοιπόν ότι τα κρούσματα του Shell Shock δεν ήταν παρά δειλοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν άξιζαν ούτε τον σεβασμό αλλά ούτε και την συμπόνια των γύρω τους. Ο κόσμος δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα την σημασία του ψυχολογικού παράγοντα για την υγεία ενός στρατιώτη στο μέτωπο.

Το Shell Shock ήταν μια μορφή διαταραχής μετατραυματικού στρες, κάτι από το οποίο υπέφεραν όλοι οι στρατιώτες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις, λόγω των αυτοκτονικών τακτικών που εφαρμόστηκαν και της μαζικής χρήσης σύγχρονων και εξαιρετικά καταστροφικών όπλων.

Ποτέ άλλοτε τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες δεν είχαν τόσο μεγάλη ένταση ούτε είχαν πλήξει τόσους πολλούς άνδρες. Υπολογίζεται ότι οι στρατιώτες που υπέστησαν Shell Shock, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανήλθαν στους 200.000. Τα 4/5 από αυτούς δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν ποτέ ξανά στην ενεργό υπηρεσία.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα των θεραπειών που εφαρμόστηκαν ήταν κάπως μοιρασμένα. Σε πολλούς πάσχοντες η υγεία αποκαταστάθηκε πλήρως ενώ σε κάποιους άλλους μερικώς. Δυστυχώς όμως δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που οι βλάβες τους αποδείχθηκαν μόνιμες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέχρι και την δεκαετία του 1960, σε κάποια γαλλικά νοσοκομεία, βρίσκονταν ακόμα άτομα τα οποία είχαν υποστεί Shell Shock, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σοκ στη Γερμανία: Έκαναν πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές ρύπων των ντιζελοκινητήρων

Πειράματα σε ανθρώπους, που είχαν αναγκαστεί να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου –ένα τοξικό αέριο που περιέχεται στις εκπομπές των εξατμίσεων αυτοκινήτων– είχε παραγγείλει ένας ερευνητικός οργανισμός ο οποίος χρηματοδοτείτο από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αποκαλύπτει η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung…

Τα πειράματα έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που είχε παραγγείλει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT).

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τα στοιχεία αυτής της έρευνας. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του EUGT –που έκλεισε πέρυσι– για να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο όμιλος αυτός χρηματοδοτείτο από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW.

Ο σκοπός και τα αποτελέσματα των πειραμάτων δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Όμως οι αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους καταγράφονται την ώρα που η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με απαγορεύσεις της εισόδου των αυτοκινήτων με ντιζελοκινητήρες, που εκπέμπουν τοξικά αέρια, στα κέντρα πόλεων σε όλον τον κόσμο, μετά τις αποκαλύψεις το 2015 σχετικά με το γεγονός ότι η VW είχε εφοδιάσει τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά της με ειδικό –παράνομο– λογισμικό για να εμφανίζονται πολύ χαμηλότερες οι εκπομπές τοξικών αερίων των εξατμίσεων ντιζελοκινητήρων όταν υποβάλλονταν σε ελέγχους από εποπτικούς φορείς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, περίπου 25 νεαροί εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία.


Οι συνέπειες της εισπνοής του διοξειδίου του αζώτου στους οργανισμούς των νεαρών ανθρώπων δεν είχαν διασαφηνιστεί όταν δημοσιεύθηκε η μελέτη στο πλαίσιο της οποίας έγινε το συγκεκριμένο πείραμα, το 2016, σύμφωνα με τη Stuttgarter Zeitung.

Η Daimler την Κυριακή καταδίκασε τη μελέτη αυτή.

Ο ίδιος ερευνητικός οργανισμός είχε παραγγείλει άλλη μια έρευνα που προκαλεί σάλο. Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας, πίθηκοι αναγκάζονταν να εισπνέουν τοξικά αέρια που εκλύονταν από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου Φολκσβάγκεν εφοδιασμένου με το παράνομο λογισμικό.

«Μας προκαλούν φρίκη η έκταση και η εφαρμογή αυτών των ερευνών. Καταδικάζουμε τα πειράματα με τον πιο έντονο τρόπο. Παρότι η Daimler δεν είχε καμιά επιρροή στον σχεδιασμό της έρευνας, αρχίσαμε μια ευρεία έρευνα για το ζήτημα», ανέφερε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, σε ρεπορτάζ της για τη δεύτερη επιστημονική έρευνα, ότι τα πειράματα στους πιθήκους έγιναν το 2014. Η BMW, η Daimler και η VW καταδίκασαν τα πειράματα για τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων σε πιθήκους.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο EUGT είχε παραγγείλει τη μελέτη για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ερχονται τα κινητά τηλέφωνα που θα βλέπουν μέσα στους τοίχους

Τα τελευταία χρόνια διάφορες ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα που ξεπερνούν τα όποια εμπόδια παρεμβάλλονται από το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης του συστήματος στο σημείο που θέλει να δει τι συμβαίνει.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία θα επιτρέπουν στους χρήστες τους να μπορούν να βλέπει τι υπάρχει πίσω από γωνίες, μέσα σε τοίχους κ.α.

Ο Ντανιέλε Φάτσιο, καθηγητής κβαντικών τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και ο Στίβεν Μακ Λάφλιν επικεφαλής της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο μελέτησαν την πρόοδο που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα εξετάζοντας τα συστήματα και τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται.

Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει προχωρήσει σε σημείο τέτοιο ώστε να είναι έτοιμη να ενσωματωθεί στα επόμενης γενιάς κινητά τηλέφωνα. Οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων εκτός από την λήψη φωτογραφιών και βίντεο ua επιτρέπουν στον κάτοχο τους να βλέπει τι υπάρχει στην άλλη πλευρά ενός τοίχου.

Η πιο ενδιαφέρουσα έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα γίνεται από ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του ΜΙΤ. Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα σύστημα που αποτελείται από κάμερες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς και λειτουργεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα μπορεί να επεξεργάζεται τις αντανακλάσεις του φωτός από κάθε είδους άψυχα και έμψυχα αντικείμενα, να επεξεργάζεται τις σκιές αλλά και κάθε άλλη πηγή που μπορεί να του προσφέρει πληροφορίες για το τι υπάρχει σε σημεία που δεν υπάρχει άμεση οπτική πρόσβαση. Η επεξεργασία των δεδομένων αποκαλύπτει τις υπάρχει πίσω από γωνίες και τοίχους. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ το σύστημα αυτό μπορεί να βοηθήσει πυροσβέστες και γενικά μέλη αποστολών διάσωσης αλλά οι εφαρμογές είναι πολλές.

Το σύστημα αυτό θα μπορεί να ενσωματωθεί παραδείγματος χάριν στα αυτόνομα αυτοκίνητα ώστε να διαπιστώνουν αν υπάρχουν πεζοί σε κάποιο τυφλό σημείο.Θεόδωρος Λαΐνας
πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ … ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΚΑΙ Ο ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ…ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ

Το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, της 4ης Φεβρουαρίου, ας είναι η αρχή του τέλους τους…

Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος

Είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου ότι: «δεν έχω τίποτα με τους Σκοπιανούς. Φυσιολογικές οι αντιδράσεις τους μετά από δεκαετίες μεθοδικής διαπαιδαγώγησης. Φυσιολογικές και οι εμμονές τους.


Τα έχω όμως με όλους εκείνους, που ήδη σε ανύποπτους χρόνους σχεδίαζαν και έστηναν το σκηνικό ενός προδιαγεγραμμένου Αρμαγεδώνα. Διότι δεν ήταν τυχαίο που το 1944 ο Τίτο αποφάσισε να μετωνομάσει την επαρχία της Βαρντάρσκα σε Μακεδονία…».

Οφείλω σήμερα να το αναλύσω έτι περισσότερο, διότι έτσι λιτά διατυπωμένο πού είναι, αφήνει την υπόνοια ότι αθωώνει τους «κακόμοιρους» τους Σκοπιανούς, που απλά είναι παραπλανημένοι.

Η αλήθεια είναι πως πράγματι είναι παραπλανημένοι. Όμως αυτό δεν δίνει απάντηση στο γιατί. Ποιοι τους παραπλανούν, γιατί τους παραπλανούν και, το κυριότερο, γιατί τους φανατίζουν τόσο πολύ μ’ αυτή την παραπλάνηση;

Εδώ υπάρχει ένα «μήλο της έριδος». Και ονομάζεται Αιγαίο. Ο λόγος που ο Τίτο τότε, προέβη στην μετονομασία της Βαρντάρσκα σε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και, στη συνέχεια, σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», εδραζόταν στην πρόθεσή του να θεμελιώσει μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και να εξασφαλίσει διέξοδο στο Αιγαίο.

Ήδη με την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ανήγγειλε δημόσια ότι στόχος του ήταν να επανενώσει «όλα τα τμήματα της Μακεδονίας που διασπάστηκαν το 1912 και 1913 από τους βαλκάνιους μπεριαλιστές».

Κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Αμερικανών, διαβλέποντας τότε δάκτυλο των σοβιετικών, που αναζητούσαν διέξοδο προς τα «θερμά ύδατα».

Τον Δεκέμβριο του 1944 τηλεγράφημα του State Department προς τις αμερικανικές Αρχές, με υπογραφή του τότε Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Stettinius, έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές του τύπου «μακεδονικό έθνος», «μακεδονική Μητέρα Πατρίδα» ή «μακεδονική εθνική συνείδηση», αποτελούν αδικαιολόγητη δημαγωγία, που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας».

Έκτοτε οι πολιτικοί συσχετισμοί ανατράπηκαν. Ο Τίτο τα «έσπασε» με τον Στάλιν και προσδέθηκε στο Δυτικό άρμα. Οι διεκδικήσεις όμως, διεκδικήσεις για τον Τίτο.

Όχι προς όφελος των σοβιετικών πλέον, αλλά της χώρας του. Διότι η ανάγκη πρόσβασης προς το Αιγαίο παραμένει αδήριτη. Κι αυτό ανεξάρτητα από το όποιο πολίτευμα της χώρας.

Αν δηλαδή είναι Σοσιαλιστική ή Αστική Δημοκρατία. Και ανεξάρτητα αν πρόκειται για την ίδια την Γιουγκοσλαβία ή για το αποσχισθέν κομμάτι της.


Έτσι κι αλλιώς, το παιχνίδι το ορίζουν πλέον οι Αμερικανοί, που δεν θα τους χαλούσε η ιδέα μιας προτεκτατορικής «Μακεδονίας», προκειμένου να κλείσουν μια κι έξω την πρόσβαση των Ρώσων προς την Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και η εμμονή του επίσημου διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, στον όρο «Μακεδονία» στις προτάσεις του.

Κι εδώ έρχεται η ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει υποταγή. Για να παραχωρήσει την Μακεδονία μας στους Σκοπιανούς; Όχι! Άλλα είναι τα σχέδιά τους. Ας προσέξουμε προσεκτικά εκείνη την δήλωση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά:

«Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ως ο τόπος όπου τα Βαλκάνια και η Κεντρική Ευρώπη έχουν πρόσβαση στις θάλασσες».

Νάτηνα την περιβόητη «πρόσβαση στις θάλασσες»! Και όταν λέει «θάλασσες», εννοεί το Αιγαίο βέβαια. Το ΔΙΚΟ μας Αιγαίο! Σε ποιους σκοπεύουν να παραχωρήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο μας; Στους Ρώσους; Άπαπα! Το λέει καθαρά: στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Τουτέστιν, στους Γερμανούς!

Πριν από ένα μήνα έγραφε η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, ότι έχουν ήδη εκπονηθεί σχέδια για την κατασκευή πλωτού ποτάμιου διαδρόμου που θα συνδέει τον Δούναβη με τη Μεσόγειο.

Η δε εφημερίδα Welt κάνει λόγο για «εντυπωσιακό έργο», σημειώνοντας ότι, η Ελλάδα, η Μακεδονία και η Σερβία θέλουν να κατασκευάσουν ένα κανάλι, το οποίο σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «αναζητούνται επενδυτές για την κάλυψη του υψηλού κόστους του πλωτού διαδρόμου, με στόχο τη σύνδεση του Δούναβη μέσω του Μοράβα με τον Αξιό, ο οποίος εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, δυτικά της Θεσσαλονίκης στο Αιγαίο».

Η αλήθεια είναι ότι δεν αναζητούνται, απλά, επενδυτές. Τους επενδυτές τους βρίσκεις -ή μάλλον, σε βρίσκουν εκείνοι. Αυτό που, πρωτίστως, αναζητείται, είναι άμεση «λύση» του «Μακεδονικού». Και μάλιστα, μια τέτοια «λύση», ώστε εξυπηρετεί και τα σχέδια των Αμερικανών για εδαφικές ανακατατάξεις.

Σ’ αυτήν ακριβώς την «λύση» έχει προσχωρήσει και η ενδοτική κυβέρνηση των Αθηνών. Άλλοι, λόγω των σαθρών ιδεολογημάτων τους περί «κατάργησης συνόρων και συνεργασίας των λαών» και άλλοι, εκείνοι που καλλιεργούν εκείνα τα ιδεολογήματα, προς εξυπηρέτηση των μακρόπνοων σχεδιασμών των «αναζητούμενων» «επενδυτών».

Ο Τσίπρας, κατά την Welt, μιλά καθαρά για «αλλαγή της γεωγραφίας των Βαλκανίων». Προς όφελος των λαών, λέει στους δικούς, για να θολώσει τα νερά.

Στην πραγματικότητα όμως, πίσω απ’ αυτά τα σχέδια, βισσομανούν οι κυρίαρχες αστικές τάξεις της Ελλάδας, των Σκοπίων, της Σερβίας και πάνω απ’ όλους αυτούς, η υπεραστική τάξη των Βρυξελλών και τα γεράκια του πενταγώνου.

Και όχι, δεν είναι η «συνεργασία των λαών» που επιζητείται, αλλά ένα νέο μακελειό στην βαλκανική. Διότι ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο, δεν μπορεί να επαφίεται σε καμιά αγαστή σύμπνοια τριών διαφορετικών κρατών (Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία), αλλά στην ολοκληρωτική τους διάλυση, ώστε να φτιάξουν πάνω στα αποκαΐδια τους την ενιαία Μακεδονία που οραματίζονται, ως προτεκτοράτο τους βέβαια.

Μη γελιόμαστε λοιπόν. Αυτό που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Τσίπρας και η θλιβερή παρέα του, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, ανοίγει, κυριολεκτικά, τις πύλες της κολάσεως για τους λαούς της Βαλκανικής και, πρώτα και κύρια, για την πολύπαθη πατρίδα μας.

Όπως οδηγούνται τα πράγματα, δεν έχουμε πλέον καμία άλλη επιλογή. Ή τους ανατρέπουμε σήμερα, ή καλούμαστε αύριο να υποστούμε τον όλεθρο πάνω στα αποκαΐδια μας!

Το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, της 4ης Φεβρουαρίου, ας είναι η αρχή του τέλους τους…
πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέλος στους σταθμούς διοδίων όπως τους ξέρατε – Με τι θα αντικατασταθούν μέχρι το τέλος του 2019

Μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπεται να έχει αντικατασταθεί η πλειοψηφία των σταθμών διοδίων προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αναλογική χρέωση δορυφορικής τεχνολογίας και οπτικής αναγνώρισης πινακίδων, σε όλο το εθνικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει το newmoney, το περίφημο σχέδιο Σπίρτζη, το οποίο ενεργοποιείται με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού συνολικού ύψους 400,5 εκατ. ευρώ που προκηρύσσει το υπουργείο Υποδομών τον επόμενο μήνα, κινείται στην λογική της κρατικοποίησης του ταμείου των διοδίων που σήμερα ανήκει στην δικαιοδοσία του κάθε παραχωρησιούχου ξεχωριστά.

Διαχειριστής του ταμείου θα είναι η νέα Υπηρεσία Οδικών Τελών, που προβλέφθηκε με τροπολογία του κ. Σπίρτζη και στην οποία ο υπουργός έχει μελετήσει να εκχωρήσει πλήθος εξουσιών και αρμοδιοτήτων.

Οι εταιρείες παραχώρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων, εμφανίζονται μουδιασμένες από την στρατηγική του υπουργείου και προεξοφλούν την δημιουργία ενός νέου φορέα αντίστοιχου με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Η Υπηρεσία Οδικών Τελών φημολογείται ότι θα στελεχωθεί με προσωπικό που προγραμματίζεται να ξεπεράσει τα 400 άτομα ενώ θα αναλάβει την είσπραξη, την εκκαθάριση και την απόδοση στους ιδιώτες των διοδίων κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους και πρωτίστως τις τράπεζες.

Η νέα υπηρεσία

Η Υπηρεσία Οδικών Τελών, βάσει του ιδρυτικού της χαρακτήρα θα εποπτεύσει το σύνολο των οδικών έργων της χώρας με δικό της προσωπικό και θα λογοδοτεί απευθείας στον υπουργό Υποδομών. Η ίδια θα διαχειριστεί και λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία που προκηρύσσει το υπουργείο στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο νέος φορέας θα αναλάβει επίσης την ανάπτυξη και λειτουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και επεξεργασίας κυκλοφοριακών φόρτων καθώς και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίων, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υποδομών. Θα έχει επίσης την ευθύνη της παρακολούθησης και απόδοσης των εσόδων (σ.σ στο νομοσχέδιο εξαιρούνται τα έργα παραχώρησης που κυρώθηκαν με νόμο το 2007), τον πλήρη έλεγχο του κέντρου παρακολούθησης διοδίων ενώ θα συντάσσει και θα εκδίδει προδιαγραφές υποχρεωτικής εφαρμογής για ενιαία ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, σε όλο το οδικό δίκτυο.
πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Περισσότεροι από ένα εκατ. συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι και 1.900€ - Δείτε πώς

Αναδρομικά ποσά για 6+2 παράνομες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στις επικουρικές, στα μερίσματα χηρείας, αλλά και στο ΕΚΑΣ, μπορούν να διεκδικήσουν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι από τα Ταμεία τους, ζητώντας να υπολογιστούν εκ νέου και με τα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν οι μειώσεις των μνημονίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», τα στοιχεία για τις λαθροχειρίες που γίνονται στις συντάξεις είναι πλέον ακλόνητα και αποκαλύπτουν ότι σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν αδίκως μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που του αναλογούν. Ολα αυτά γιατί η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τα Ταμεία καταργούν με κόλπο ακόμη και νόμιμες αυξήσεις που θα έπρεπε να έχουν στις αποδοχές τους πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι από λάθη στις κρατήσεις και από μη σωστή εφαρμογή των νόμων που προβλέπουν τις περικοπές του Μνημονίου.

Πριν έρθει ο πέλεκυς της μείωσης από τον Δεκέμβριο του 2018, οι συνταξιούχοι «πληρώνουν» ήδη τις παλιές περικοπές με καπέλο!

Τα 6+2 παράνομα «ψαλίδια» που επιβάλλουν τα Ταμεία και για τα οποία οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα με αιτήσεις τους -και χωρίς δικαστικές προσφυγές- να ακυρώσουν, ζητώντας εκ νέου υπολογισμό των περικοπών και κυρίως διεκδικώντας αναδρομικά πίσω τα χρήματά τους, αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Οι πρώτες 3 από τις παράνομες μειώσεις για τις οποίες οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που χρεώθηκαν αδικαιολόγητα, ή εξαιτίας λάθος υπολογισμών, είναι:

1. Περικοπές 5% ως 20% σε «εικονικό άθροισμα συντάξεων».

Οι περικοπές του ν. 4093/2012 που επιβάλλονται στο παλιό άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερίσματος, αυτό του 2013 και όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων, αυτό που πραγματικά καταβάλλεται από το 2016 μετά το κούρεμα σε επικουρικές συντάξεις και στο μέρισμα που παίρνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Η ΗΔΙΚΑ κρατάει το παλιό άθροισμα (του 2013) και επιβάλλει τις παλιές μειώσεις ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τα νέα ποσά αθροίσματος συντάξεων όπως αυτά ισχύουν μετά τις περικοπές σε επικουρικές και μερίσματα από 1/6/2016 και από 1/1/2016 αντίστοιχα. Οι παράνομες κρατήσεις ξεκινούν από 40 ευρώ το μήνα και φτάνουν στα 110 ευρώ. Τα δε διεκδικούμενα αναδρομικά από την επιστροφή αυτών των παράνομων μειώσεων είναι (ενδεικτικά) από 720 ευρώ ως και 1.971 ευρώ για το διάστημα από 1/6/2016 ως και σήμερα (Ιανουάριος 2018), δηλαδή για διάστημα 18 μηνών. Ο τρόπος διεκδίκησης είναι με αίτηση στην ΗΔΙΚΑ αλλά και στο Ταμείο κύριας σύνταξης, με την οποία να ζητείται η ανάλυση των ποσών που λαμβάνονται υπόψη για την περικοπή του ν. 4093 και ο επανυπολογισμός της περικοπής με βάση τα ποσά και το άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μετά τις μειώσεις σε επικουρικές και μερίσματα που είχαν το 2016. Οι παράνομες μειώσεις που εφαρμόζουν τα Ταμεία οδηγούν σε αδικαιολόγητες περικοπές που είναι 5% ενώ θα έπρεπε να είναι 0, ή και σε μειώσεις 10% αντί 5%, 15% αντί 10% και 20% αντί 15%.

Παράδειγμα:

Με το ν. 4093 ένας συνταξιούχος που είχε μέχρι το 2016 κύρια σύνταξη 800 ευρώ, επικουρική 120 ευρώ και μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίου άλλα 120 ευρώ, έβγαζε άθροισμα 1.040 ευρώ. Το ψαλίδι του νόμου για άθροισμα συντάξεων από 1.000 ως 1.500 ευρώ είναι 5% και στα τρία ποσά, και εν προκειμένω 5% στο ποσό της κύριας σύνταξης, με μείωση 40 ευρώ (800-5%=40). Με το ψαλίδι κατά 50% στα μερίσματα από Μάιο του 2016, το μέρισμα έπεσε στα 60 ευρώ και αυτόματα το νέο άθροισμα συντάξεων έπεσε στα 980 ευρώ. Η μείωση του 5% θα έπρεπε να εξαλειφθεί γιατί βάσει νόμου το νέο άθροισμα είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Εντούτοις, συμβαίνει και φαίνεται σε ενημερωτικά συντάξεων Δημοσίου να υφίσταται η μείωση 5% που ήταν επί του παλιού αθροίσματος (1.040 ευρώ) ενώ η μείωση θα έπρεπε να είναι 0 λόγω του ότι το νέο άθροισμα είναι 980 ευρώ και ο νόμος δεν προβλέπει μείωση. Παρά ταύτα πολλοί συνταξιούχοι (εν προκειμένω στο παράδειγμα που αναφέρουμε) εξακολουθούν να χρεώνονται με μείωση 40 ευρώ γιατί τα Ταμεία δίνουν το παλιό άθροισμα (του 2013) και όχι το νέο (του 2017). Σε αυτή την περίπτωση η παράνομη μείωση ως σήμερα και τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν είναι 720 ευρώ!

2. Μειώσεις 3% ως 10% σε παλιές και όχι στις κουτσουρεμένες επικουρικές.

Με το ν. 3986/2011 που ισχύει ακόμη, όσες επικουρικές είναι από 300 ευρώ και άνω έχουν μείωση από 3% ως 10%. Η μείωση είναι κλιμακωτή, δηλαδή από 300 ως 350 ευρώ κόβεται το 3% όλης της επικουρικής, από 350 ως 400 ευρώ μειώνεται το 4%, από 400 ως 450 ευρώ το ψαλίδι είναι 5% και από 650 ευρώ η μείωση είναι 10%. Παρότι έγινε ο επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων, σε χιλιάδες ενημερωτικά σημειώματα του ΕΤΕΑ οι συνταξιούχοι βλέπουν να έχουν, για παράδειγμα, μείωση του ν. 3986/2011 ε ποσό που δεν εισπράττουν! Και εδώ το Ταμείο σε αρκετές περιπτώσεις έχει κρατήσει τις παλιές περικοπές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν έπαιρναν επικουρική 400 ευρώ, παρότι το νέο μικρό ποσό έπεσε στα 305 ευρώ.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος ΟΤΕ είχε επικουρική 579 ευρώ και η κράτηση του ν. 3986/2011 ήταν 47 ευρώ (8%).Η επικουρική του επανυπολογίστηκε στα 340 ευρώ και ενώ θα έπρεπε να έχει μείωση 10,2 ευρώ (3%), του βάζουν την παλιά κράτηση των 47 ευρώ. Η παράνομη μείωση είναι 36,8 ευρώ κάθε μήνα από τον Ιούνιο ή Αύγουστο του 2016 (ανάλογα πότε έγινε ο επανυπολογσμός) και μετά. Μέχρι σήμερα δηλαδή του έχουν φάει περίπου 625 ευρώ (17 μήνες από Αύγουστο 2016 έως Ιανουάριο 2018 επί 36,8=625,6). Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα αναδρομικά που δικαιούται να πάρει πίσω με αίτηση στην οποία να ζητά επανυπολογισμό της μείωσης του ν. 3986/2011 στο πραγματικό ποσό της επικουρικής και όχι στο παλιό. Προσοχή: Πριν τις αιτήσεις οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν αν όντως έχουν καπέλο στις μειώσεις του ν. 3986, γιατί το λάθος αυτό δεν συμβαίνει σε όλους.

3. Παράνομες χρεώσεις 50 ευρώ από τις αναδρομικές περικοπές νόμου Κατρούγκαλου σε δικαιούχους επικουρικής.

Πολλοί συνταξιούχοι που υπέστησαν μεγάλες περικοπές και έχασαν σε «μια νύχτα» 150 και 200 ευρώ από την επικουρική τους, διαπιστώνουν ότι οι αναδρομικές περικοπές που αφορούν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2016 δεν σταμάτησαν και το χαράτσι των 50 ευρώ το μήνα εξακολουθεί να επιβάλλεται παρότι έχουν εξοφλήσει τις αναδρομικές τους μειώσεις για αυτό το τετράμηνο! Αρκετοί μάλιστα έχουν ζητήσει εξηγήσεις με έγγραφες επιστολές, αλλά ουδεμία απάντηση πήραν από το ΕΤΕΑ και το χαράτσι των 50 ευρώ συνεχίζει να επιβάλλεται χωρίς λόγο! Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» και ο «Ε.Τ» έχουν τα ντοκουμέντα που το πιστοποιούν.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα – Αλλαγές στα ΜΜΜ

Ξεκινάμε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου κ. Παυλόπουλου. Είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ξυπνάει κάποιος στην Ιερουσαλήμ και να πηγαίνει να κοιμηθεί στην Αθήνα, δύο πρωτεύουσες τόσο κεντρικές για τον Δυτικό πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Ρίβλιν ο οποίος συνοδεύεται στην επίσκεψη από τη σύζυγό του Νεχάμα.

Ενόψει της επίσκεψης σε μήνυμά του ο κ. Ρίβλιν ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του περιμένουν με συγκίνηση την επίσκεψη στην Ελλάδα και χαρακτήρισε τους Έλληνες υπέροχους ανθρώπους, γεμάτους αισθήματα.

«Είμαστε, βλέπετε, κοντινοί γείτονες και μπορούμε να επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλο ακόμη και κολυμπώντας, όχι μόνο πετώντας. Προσβλέπω στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», τόνισε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

Το επίσημο πρόγραμμα

Ο κ.Ρίβλιν θα καταθέσει το πρωί στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του Προέδρου του Ισραήλ και της συζύγου του, επίσημο δείπνο.

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη και θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 ο κ. Ρίβλιν θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Παράλληλες εκδηλώσεις


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχουν προγραμματισθεί για σήμερα δύο εκδηλώσεις, παρόντος του Προέδρου του Ισραήλ:

1. Ειδική τελετή βράβευσης γνωστών προσωπικοτήτων της Ελλάδας με σημαντική συμβολή στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ στην κατοικία της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπεν –Άμπα, Μεταξύ των προσωπικοτήτων που βραβεύβονται, ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του), ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο προπονητής και θρύλος του μπάσκετ κ. Παναγιώτης Γιαννάκης, γνωστοί επιχειρηματίες, κλπ.

2) Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος) στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου.

Αλλαγές στα ΜΜΜ

Κλειστός είναι από τις 9 το πρωί της Δευτέρας ο σταθμός του μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει της επισκέψεως του προέδρου του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν. Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς ομως να πραγματοποιούν στάση. Ο σταθμός θα ανοίξει κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Επιπλέον, θα γίνει ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!