EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Θα σταματήσει ο Ερντογάν και την αμερικανική ExxonMobil;

Παλαιότερα, η Άγκυρα είχε χρησιμοποιήσει απειλές άσκησης στρατιωτικής βίας για να αποτρέψει γεωτρήσεις και να “γκριζάρει” την κυπριακή ΑΟΖ. Η τακτική της εκείνη, ωστόσο, είχε αποτύχει. Γι’ αυτό και τώρα ο Ερντογάν κλιμάκωσε, παρά τα μηνύματα που του έχουν στείλει και η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη. Πέρασε από τις ρητορικές απειλές σε πρακτική κίνηση. Τώρα, το μπαλάκι είναι στην άλλη πλευρά.

του Σταύρου Λυγερού

Όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ιταλία, αλλά και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι διακυβεύεται η διεθνής έννομη τάξη σχετικά με την έρευνα και την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων διεθνώς. Η Λευκωσία άφησε την πρωτοβουλία των χειρισμών στη Ρώμη, ελπίζοντας πως αυτή θα λύσει το πρόβλημα με την Άγκυρα. Προφανώς, όταν αποφάσισε να προβεί σ’ αυτή την κίνηση, ο Ερντογάν είχε σκεφθεί και τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, χωρίς αντάλλαγμα.

Η Ιταλία, άλλωστε, δεν είναι ΗΠΑ, ούτε καν Γαλλία. Μπορεί να έστειλε στην περιοχή μία φρεγάτα, αλλά με εντολή να μην έρθει κοντά στα τουρκικά πολεμικά πλοία. Με άλλα λόγια, πρόκειται για συμβολική κίνηση, χωρίς πρακτική σημασία. Είναι προφανές, επίσης, πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να υπερασπίσει με στρατιωτικά μέσα την ΑΟΖ της. Οι αντιδράσεις της, λοιπόν, κινούνται αποκλειστικά στο διπλωματικό επίπεδο.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως βορείως και νοτίως της περιοχής που παρανόμως έχει δεσμεύσει η Τουρκία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά (νοτιοανατολικά της Μεγαλονήσου), δεσμεύθηκαν περιοχές από την Κυπριακή Δημοκρατία για την πραγματοποίηση αφενός κοινής κυπρορωσικής άσκησης με πραγματικά πυρά, αφετέρου άσκησης της Ναυτικής Δύναμης του ΟΗΕ για την επιτήρηση του Λιβάνου. Με άλλα λόγια, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συσσώρευση ναυτικών μονάδων, οι οποίες κάνουν επίδειξη ισχύος.

Προφανώς, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πτοηθεί ούτε από λόγια, ούτε από τέτοιες συμβολικές δράσεις. Και βεβαίως εάν τελικώς καταφέρει manus militari να εμποδίσει την πραγματοποίηση της γεώτρησης θα έχει δημιουργήσει προηγούμενο. Δεν θα έχει λύσει, ωστόσο, το πρόβλημα.

Και τον σκύλο χορτάτο

Θα τολμήσει να εμποδίσει τις προγραμματισμένες μέσα στο 2018 γεωτρήσεις της γαλλικής TOTAL και της αμερικανικής EXXON-MOBIL; Εάν τις εμποδίσει πώς άραγε θα αντιδράσει το Παρίσι και η Ουάσιγκτον; Είναι δυνατόν να “καταπιούν” τον τουρκικό “τσαμπουκά”, όταν μάλιστα όλα δείχνουν πως στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα;

Στην πραγματικότητα, η Δύση δεν έχει ακόμα καταλήξει πως θα αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη Τουρκία του Ερντογάν. Δεν θέλει να χάσει το γεωπολιτικά πολύτιμο τουρκικό «οικόπεδο». Από την άλλη πλευρά, όμως, πόσο θα ανέχεται τα αλλεπάλληλα «οθωμανικά χαστούκια». Δεν υπάρχει προηγούμενο όχι μόνο ηγέτης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και τρίτης χώρας να απευθύνεται στην Ουάσιγκτον με τέτοια επιθετική ρητορική και μάλιστα επανειλημμένως. Επιπροσθέτως, το άνοιγμα προς τη Ρωσία έχει μετατραπεί σχεδόν σε γεωπολιτικό εναγκαλισμό. Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως ο κόμπος φθάνει στο χτένι.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τίλλερσον στην Άγκυρα είναι ίσως η ύστατη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να γεφυρώσει το χάσμα και να διασώσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Τα περιθώρια, πάντως, είναι περιορισμένα, ειδικά μετά την απόφαση των Αμερικανών να διαθέσουν 500 εκατ. δολάρια ουσιαστικά για την ενίσχυση των “Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας” που έχουν κορμό τους Κούρδους. Ο χρόνος θα δείξει εάν οι Ουάσιγκτον και Άγκυρα θα βρουν ένα συμβιβασμό ή όχι. Για την ακρίβεια, εάν οι Αμερικανοί θα αποδεχθούν την τουρκική πρόταση οι Κούρδοι να εγκαταλείψουν το Μανμπίτζ και να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη.

Εάν η προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος ναυαγήσει, η αμερικανική ανοχή στον Ερντογάν θα αποκτήσει εκ των πραγμάτων ημερομηνία λήξεως.

• Πρώτον, επειδή, όπως απέδειξαν τα γεγονότα, αποχαλινώνει τον Ερντογάν. Το γεγονός ότι τόλμησε και –προς το παρόν τουλάχιστον– του περνάει τροφοδοτεί όχι μόνο την αξιοπιστία, αλλά και τον τυχοδιωκτισμό του.
• Δεύτερον, επειδή διαβρώνει το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία των ΗΠΑ. Η ανοχή τους ερμηνεύεται διεθνώς σαν γεωπολιτική αδυναμία και δημιουργεί πολιτικό προηγούμενο, το οποίο αργά ή γρήγορα θα βρει μιμητές. Ο λόγος των ΗΠΑ δεν θα είναι εφεξής ικανός να υποχρεώνει άλλα κράτη σε άμεση προσαρμογή.
Ο κόμπος στο χτένι

Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις και στο ελλαδοτουρκικό και στο κυπριακό μέτωπο θα επικαθορισθούν από το εάν θα γεφυρωθεί ή όχι το αμερικανοτουρκικό ρήγμα και κατ’ επέκτασιν από το πώς θα διαμορφωθεί τελικώς η στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας. Όσο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επαναφέρει την Τουρκία στο “μαντρί” θα υιοθετεί την ποντιοπιλάτικη στάση που πάντα τηρούσε στα ελληνοτουρκικά και που τήρησε και στην περίπτωση της απόπειρας εμβολισμού.

Εάν, όμως, το ρήγμα οριστικοποιηθεί, οι Αμερικανοί θα δουν με άλλο μάτι όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Η Ελλάδα από χώρα δεύτερης γραμμής de facto θα μετατραπεί σε χώρα πρώτης γραμμής. Με άλλα λόγια, η εθνική μας ασφάλεια θα καταστεί σε σημαντικό βαθμό και υπόθεση του δυτικού συστήματος ασφαλείας.

Δεν είμαστε σ’ αυτό το σημείο και είναι αβέβαιο εάν θα φθάσουν τα πράγματα εκεί. Ο χρόνος θα δείξει εάν οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να προβούν σε μία στρατηγικού χαρακτήρα αναθεώρηση του τρόπου που βλέπουν την περιοχή μας, άρα και τον τουρκικό επεκτατισμό στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αποφύγει προς το παρόν κινήσεις που μπορεί να την εμπλέξουν σε θερμό επεισόδιο. Έχει κάθε λόγο να περιμένει “η μπίλια να κάτσει”, ώστε να είναι σαφές το περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα είναι υποχρεωμένη να ανασχέσει την έμπρακτη τουρκική επεκτατική πίεση. Σ’ αυτή τη γραμμή κινείται και το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Το ίδιο ισχύει και για τη Λευκωσία, αν και στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ –όπως ήδη αναφέραμε– υπάρχει χρονοδιάγραμμα που φέρνει τον κόμπο στο χτένι.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εθνική πολιτική με όρους μικροπολιτικού διχασμού

Αν ή κυβέρνηση και η Βουλή αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία (άνω, κάτω, οριζοντίως ή καθέτως δεν έχει σημασία) η Ελλάδα θα έχει μια περιφέρεια με το όνομα Μακεδονία και θα συνορεύει με ένα κράτος που θα έχει στο όνομά του το όρο Μακεδονία. Κράτος αναγνωρισμένο από την Ελλάδα. Το κράτος υπερισχύει της περιφέρειας.

του Απόστολου Αποστολόπουλου 


Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο τα σημερινά Σκόπια, ακόμα και χωρίς αλυτρωτισμούς, να απαιτήσουν, αργά ή γρήγορα, να αλλάξει το όνομά της η ελληνική περιφέρεια με το όνομα Μακεδονία για να μην δημιουργείται σύγχυση. Και θα έχουν την υποστήριξη των πάντων επειδή εμείς θα τους έχουμε αναγνωρίσει ως Μακεδονία.

Τα Σκόπια θα απαιτήσουν να σταματήσει η Ελλάδα να οικειοποιείται (με μία περιφέρειά της) το όνομα του κράτους τους, αναγνωρισμένου από την Ελλάδα με την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και την έγκριση της ελληνικής Βουλής. Δεν είναι έργο φαντασίας. Δεν υπάρχει κανείς στη Δύση και στην Ανατολή που να μην ξέρει ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν Έλληνας Μακεδών, όπως ο Περικλής Έλληνας Αθηναίος. Αλλά ούτε ένας διαμαρτυρήθηκε για την υφαρπαγή του ονόματος του στρατηλάτη.

Η Ιστορία δεν παίζει ρόλο ούτε προστατεύει κανέναν. Η επίκληση του κλέους των προγόνων είναι το επιχείρημα των αδύναμων, των ανίκανων και κυρίως όσων δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες και θυσίες για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους. Και σ’ αυτό δεν φταίει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει τον κατήφορο που χάραξαν όλοι οι προηγούμενοι. Αντάμα οι σημερινοί και οι χθεσινοί, ηγεσία και οπαδοί, ορμάνε με λύσσα σε όποιον τολμήσει να μιλήσει για έθνος και εθνικό συμφέρον. Θα του κολλήσουν αμέσως την κατηγορία του εθνικιστή. Θα τον πουν φασίστα, όπως είπαν τον Μίκη, χωρίς ντροπή.
Με κριτήριο τις εκλογές

Πέρασε στα ψιλά ότι ματαιώθηκε το συλλαλητήριο στην Πάτρα. Η Οργανωτική Επιτροπή ομολόγησε, με εύσχημο αλλά σαφή τρόπο, την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από αυτούς που δεν ήθελαν τον κόσμο στους δρόμους. Η Οργανωτική Επιτροπή δήλωσε ότι άλλοι πιο ικανοί και θαρραλέοι θα έπρεπε να αναλάβουν να το οργανώσουν. Ποιοι; Κανείς. Να τα ψάλλουμε στον κ. Κοτζιά, γιατί αυτός τώρα διεκπεραιώνει τις εντολές. Αλλά έχει τη συμπαράσταση όλων των υπόλοιπων που σιωπούν. Αυτοί, είπε ο κ. Κοτζιάς, τον στηρίζουν.

Αντιμετωπίζουμε τα εθνικά θέματα με κριτήριο τις εκλογές. Και τις εκλογές τις βλέπουμε ως όχημα για να ικανοποιήσουμε στενά κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Όποτε βρέθηκε ένας ηγέτης της προκοπής, ή θα τον δολοφονήσουν ενεργούμενα των ξένων (όπως τον Καποδίστρια), ή μετά βίας θα γλιτώσει από τη φυλακή (όπως ο Κολοκοτρώνης), ή θα πεθάνει στην εξορία όπως ο Βενιζέλος. Δεν είναι η ενότητα, γενικώς, που μας λείπει, αλλά η ομοψυχία για εθνικό σκοπό.

Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και αν τα Σκόπια άλλαζαν Σύνταγμα εδώ και τώρα, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο που δεν έχει λυθεί η διαφορά ανάμεσα στις «αξέχαστες» και «αλησμόνητες» πατρίδες που επικαλέστηκε ο μακαριστός Χριστόδουλος και ξεσήκωσε λυσσαλέες αντιδράσεις. Μόνο ο συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Πολλοί γράψαμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τον όγκο των δυο συλλαλητηρίων. Λάθος. Όχι μόνο μπορεί, αλλά είχε προετοιμάσει την αντίδρασή της. Η κυβέρνηση είπε ότι εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με λαϊκές μαζώξεις. Σωστό, αν μιλάμε για ζητήματα τακτικής και χειρισμών. Λάθος αν μιλάμε για το στόχο της εξωτερικής πολιτικής, π.χ. να πούμε όχι στους Ιταλούς το 1940.

Η τακτική Κοτζιά

Το ερώτημα είναι ποια αποτελέσματα φέρνει η τακτική Κοτζιά τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Σκοπιανό. Μαύρα τα μαντάτα. Ο κ. Κοτζιάς δηλώνει ότι αυτοί που συμφωνούν με την πολιτική του είναι η πλειοψηφία. Η αυταρέσκεια επιχειρεί να κρύψει την υποτέλεια. Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν το Σκοπιανό με μοναδικό κριτήριο τις εκλογές και όχι ως εθνικό θέμα με μακρόπνοες επιπτώσεις, επιβεβαιώνοντας όσα είπαμε στην αρχή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαλύσει τη ΝΔ με όπλο το σκάνδαλο Novartis. Η ΝΔ είναι σε δύσκολη θέση επειδή έχει την ίδια θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο του Σκοπιανού. Επομένως, δεν μπορεί να επιμείνει στο εθνικό θέμα και δεν μπορεί να αντισταθεί στην αλλαγή της ημερήσιας διάταξης που κάνει η κυβέρνηση, υπερπροβάλλοντας το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε σε κυβερνητική κλειστή σύσκεψη ότι το σκάνδαλο έχει παραγραφεί, αλλά ο θόρυβος θα συνεχιστεί για προεκλογικούς λόγους. Όσο για την ουσία του σκανδάλου θυμίζω ότι χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να μάθουμε ότι το «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» δεν ήταν παρά μια περίτεχνη επιχείρηση για να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι αν στρέψει την προσοχή από τα εθνικά στα οικονομικά ταξίματα, συντάξεις και άλλα διόλου ασήμαντα ζητήματα τσέπης, και αν ταυτόχρονα διασπάσει τη ΝΔ, μπορεί ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές. Γεγονός είναι ότι η κατάσταση στα κόμματα και στη χώρα είναι ρευστή. Η εμπλοκή εθνικών θεμάτων, και ειδικά η οξύτητα στα ελληνοτουρκικά, με εσωκομματικούς διχασμούς είναι το χειρότερο. Δεν φαίνεται κανείς και τίποτα να το εμποδίζει να έρθει.


πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε διαθεσιμότητα γυναικολόγος που πήρε «φακελάκι»

Συνεχίζεται η…επιδημία των γιατρών με «φακελάκια». Μία ακόμη σύλληψη γιατρού για «φακελάκι», που έγινε την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε σήμερα στο επόμενο πειθαρχικό, διοικητικό μέτρο: στη διαθεσιμότητά του.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», κ. Δημήτρη Βεζυράκη, ο 66χρονος γυναικολόγος, που συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας την περασμένη Πέμπτη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα 500 ευρώ, θα βρίσκεται πλέον –και σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία- εκτός του δημόσιου νοσοκομείου για 30 ημέρες. Στη συνέχεια η υπόθεση θα εξεταστεί από το πειθαρχικό συμβούλιο της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η υπόθεση διερευνήθηκε ύστερα από καταγγελία 41χρονης Ελληνίδας ότι ο γυναικολόγος ζήτησε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Αστυνομικοί προσημείωσαν το παραπάνω χρηματικό ποσό και το παρέδωσαν σε συγγενικό πρόσωπο της 41χρονης. Η ίδια σε προκαθορισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του γιατρού, του το παρέδωσε μέσα σε φάκελο.

Άμεσα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο, επενέβησαν και συνέλαβαν τον 66χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ο φάκελος με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και, σήμερα όπως ανακοινώθηκε από το «Αλεξάνδρα» τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις συλλήψεων επίορκων γιατρών. Βεβαίως είναι κοινός τόπος στο χώρο της δημόσιας υγείας πως οι περιπτώσεις χρηματισμού και δωροδοκίας γιατρών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν μάλλον την κορυφή του παγόβουνου. Την περίοδο των εορτών είχαν

είχαν συλληφθεί δύο γιατροί με προσημειωμένα χαρτονομίσματα σε νοσοκομεία της Αθήνας («Αλεξάνδρα» και «Έλενα Βενιζέλου») και ένας σε νοσηλευτικό ίδρυμα της βόρειας Ελλάδας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο γιατρός του ΚΑΤ και τον Οκτώβριο γιατρός του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται, ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, με τη Διεύθυνση όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210.8779700 και στο 10301.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ντράγκι: Θέλω περισσότερους πλειστηριασμούς - Τσακαλώτος: Πόσους και πόσα λεφτά την ημέρα;

Ο Σόιμπλε μπορεί να έφυγε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όμως οι δυσκολίες παραμένουν - Παρατηρήσεις της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια αυξήθηκαν λίγες ημέρες μετά το δανεισμό €3 δισ. με επιτόκιο 3,5%

Το επεισόδιο που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις Βρυξέλλες μετά τη σύναξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δημοσιογράφος του Politico ρώτησε αν οι κύριοι Τσακαλώτος και Ντράγκι βγήκαν από το δωμάτιο που συνεδρίαζε το Eurogroup για να συζητήσουν κατ' ιδίαν τη διαφωνία τους για το θέμα των πλειστηριασμών.

Η πληροφορία ότι υπήρξε έντονη ανταλλαγή απόψεων (στα όρια του επεισοδίου) για το θέμα των πλειστηριασμών ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τον Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο περιστατικό (χωρίς να το διαψεύσει κιόλας) ενώ ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μίλησε για έναν «ζωηρό διάλογο» μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι. Όπως είπε ο κ. Σεντένο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε ένα Eurogroup και δεν ήταν «κάτι το ιδιαίτερο». Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε στην αυστηρότητα που επιδεικνύει η ΕΚΤ στο θέμα των πλειστηριασμών κάνοντας και πιο γενικές αναφορές όπως η στάση του Ζαν Κλοντ Τρισέ -προκατόχου του κ. Ντράγκι- για την προτεραιότητα που έδωσε στη στήριξη των Ευρωπαϊκών τραπεζών τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο εριστικός διάλογος ξεκίνησε όταν ο Μάριο Ντράγκι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι πλειστηριασμοί και αυτοί να πραγματοποιούνται σε περιοχή μεγαλύτερης γεωγραφικής έκτασης απ' αυτή όπου γίνονται σήμερα.

Να μου πεις ακριβώς πόσους πλειστηριασμούς θέλεις και πόσα λεφτά θέλεις να βγαίνουν κάθε μέρα, εξερράγη κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες μέρες η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί ανησυχία για τα stress test των τραπεζών και επισπεύδει -όπως επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup- την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αρχής γενομένης με τα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται μέσα στη βδομάδα αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η ένταση μεταξύ των κυρίων Τσακαλώτου και Ντράγκι μοιάζει ορατή διά γυμνού οφθαλμού ακόμη και στις φωτογραφίες που ελήφθησαν από τους φωτογράφους στο περιθώριο του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Το επεισόδιο του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΕΚΤ δεν περιορίστηκε στους πλειστηριασμούς που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Καβγάς έγινε και για την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο κ. Ντράγκι φέρεται να ανέφερε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα τις επόμενες ημέρες αντί να υποχωρήσει κινήθηκε ανοδικά... Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤ χρησιμοποίησε τη λέξη «vulnerability», για να εξηγήσει την ευπάθεια των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς και σε τεχνικό επίπεδο εξηγώντας ότι το γεγονός πως η χώρα δανείστηκε σε δύσκολες συνθήκες (εν μέσω κρίσεων στη Wall Street) δείχνει ότι μπορεί να το πετύχει και ότι αυτό ελήφθη υπόψη και από τον οίκο Fitch στην αναβάθμιση της Παρασκευής. Μπροστά στις κάμερες πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε με θετικά λόγια για την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Προθεσμία 15 ημερών για επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών


Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση μέρους του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ενέκριναν τη δόση που εκκρεμεί από τις 2 Δεκεμβρίου, μετά την υποτιθέμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το Eurogroup έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, τη γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Eλληνικού, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από το Euroworking Group. Ωστόσο η δόση δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα -και συγκεκριμένα πριν τις 14 Μαρτίου- όταν και θα συνεδριάσει η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία. Η πληροφορία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα επικείμενης εκταμίευσης που μετέδιδαν τόσο η κυβέρνηση όσο και πηγές της Κομισιόν τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο κι αν το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να το παρουσιάσουν ως κάτι το φυσιολογικό.
πηγη


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Κόρμπιν προειδοποιεί τους τραπεζίτες: Όταν έρθουμε στην εξουσία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα υπηρετεί τη Βρετανία

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Βρετανίας θα είναι «ο υπηρέτης της βιομηχανίας και όχι τα αφεντικά όλων», όταν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έρθει στην εξουσία, δήλωσε την Τρίτη ο ηγέτης του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας τους τραπεζίτες ότι κρατούν όμηρο την οικονομία.

Ο Κόρμπιν, ένας σοσιαλιστής που έχει κερδίσει πολλούς ψηφοφόρους με υποσχέσεις για επανεθνικοποίηση υπηρεσιών και αύξηση των δημόσιων δαπανών, έχει από καιρό βάλει στο στόχαστρό του τον κερδοφόρο χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου, λέγοντας πως οι πολιτικοί ήταν για υπερβολικά πολύ καιρό υποτελείς αυτών που βγάζουν τα χρήματα.

Σε ομιλία του σε ένα συνέδριο βιοτεχνών, ο Κόρμπιν ανανέωσε τη δέσμευσή του να «αναπρογραμματίσει» την οικονομία της Βρετανία, εφόσον κερδίσει την εξουσία στις εκλογές, που πάντως δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το 2022, και δήλωσε πως μια κυβέρνηση των Εργατικών θα προσέφερε στις επιχειρήσεις σαφήνεια σχετικά με το Brexit, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για μια γενιά, αντί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να υπηρετεί τη βιομηχανία, οι πολιτικοί υπηρέτησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είδαμε που καταλήγει αυτό: η παραγωγική οικονομία, οι δημόσιες υπηρεσίες μας και οι ζωές των ανθρώπων καθίστανται όμηροι μικρού αριθμού τραπεζών που είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, και χρηματοπιστωτικών θεσμών καζίνο», δήλωσε.

«Αυτό που λέω είναι 'φτάνει πια'. Η επόμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος θα είναι η πρώτη σε 40 χρόνια που θα στηρίξει την πραγματική οικονομία ... Θα λάβουμε αποφάσεις και θα δράσουμε αποφασιστικά για να κάνουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα υπηρέτη της βιομηχανίας, όχι τα αφεντικά όλων».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο πανικός δεν κρύβεται

Προφανώς δεν χρειάζεται να είσαι μάγος για να διαπιστώσεις ότι είναι προσωρινή η εκεχειρία στη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά της ζητήματα. Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει.

Σήμερα πρωί - πρωί στη Ν.Δ. «ανακάλυψαν» ότι δεν θέλουν να στηθούν δέκα κάλπες αύριο το βράδυ στη Βουλή για τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Ο δε αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης απείλησε και με αποχώρηση από τη διαδικασία εάν οι κάλπες είναι δέκα.

Επισήμως οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για κυβερνητικό «σόου» και ζητούν μία μόνο κάλπη για όλους. Από την άλλη «ξεχνούν» ότι σε προηγούμενη περίσταση, το 2013, επί συγκυβέρνησης... Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες (για την Προκαταρκτική που θα εξέταζε το θέμα της λίστας Λαγκάρντ), ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν χωριστά για την παραπομπή των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Άρα, επί της ουσίας και της διαδικασίας, ουδέν πραγματικό πρόβλημα, δεδομένου ότι επισήμως η Ν.Δ. έχει διακηρύξει ότι και σκάνδαλο υπάρχει και η διερεύνησή του είναι αναγκαία. Από την άλλη, αφού υπάρχει σκάνδαλο, τότε έχει πέσει και χρήμα. Το ερώτημα είναι αν αυτό αφορά και πολιτικούς – κι αυτό ακριβώς θα διερευνήσει, θεωρητικά, η υπό σύσταση Επιτροπή – αλλά και αν αυτό μπορεί να αποδειχθεί. Προς τι λοιπόν η φασαρία;

Στην αξιωματική αντιπολίτευση φωνάζουν διότι απλούστατα φοβούνται – δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία – ότι κάποιοι βουλευτές θα θελήσουν να «κρεμάσουν» διά της παραπομπής κάποιους από τους αναφερόμενους στη δικογραφία. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:

1. Είναι τόσο βαθύ το εσωκομματικό ρήγμα και τόσο σοβαρό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί η Ν.Δ. διασπασμένη;

● Αν αυτό ισχύει, τότε η ηγεσία της αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψει κάθε είδους ήπια εσωκομματική πολιτική και θα προχωρήσει σε σύγκρουση και ξεκαθάρισμα. Διότι, αν δεν το κάνει, θα καταστεί όμηρος του εσωτερικού κατακερματισμού.

● Αν δεν ισχύει, τότε καθίσταται προφανές ότι η Ν.Δ. τελεί υπό το κράτος πανικού και η ηγεσία της αδυνατεί να διαχειριστεί στοιχειωδώς τις εσωτερικές ισορροπίες.

2. Τι διακυβεύεται για τη Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική διαδικασία;

Προφανώς κάθε παραπομπή στην Προκαταρκτική, η οποία θα «σφραγιστεί» και με την ψήφο νεοδημοκρατών, θέτει εν κινδύνω όχι μόνο την εσωκομματική ισορροπία, αλλά και τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής, οι οποίες θα πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν σε ένα ανεκτό επίπεδο εν όψει του ενδεχομένου εκλογικής νίκης της Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ενδεχομένως πολλοί νεοδημοκράτες δικαιολογούν τη στάση του κόμματος στο θέμα των δέκα καλπών. Αυτό που πιθανώς αγνοούν – ή βάζουν σε δεύτερη μοίρα – είναι ότι αυτή η κίνηση αμφισβήτησης νόμιμων και καθιερωμένων διαδικασιών προδίδει φόβο και «μυρίζει» ενοχή. Και στην πολιτική, όπως άπαντες γνωρίζουν, το ζήτημα δεν είναι μόνο το τι ακριβώς ισχύει, αλλά και το πώς το διαχειρίζεσαι.

Εν τέλει αυτό που μένει στον κόσμο είναι η αμήχανη εσωκομματική διαχείριση και η αύξηση της δυσπιστίας μεταξύ των κομματικών τάσεων. Στοιχείο που καθιστά τη Ν.Δ. πολιτικά ευάλωτη και προφανώς θα αξιοποιηθεί δεόντως από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο... – το επόμενο διάστημα.

Με απλά λόγια, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν τελικά τη μία κάλπη, ο πανικός της Ν.Δ. δύσκολα θα κρυβόταν.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εισαγγελεία Αρείου Πάγου: Και «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis

Ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου από το site της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανάρτησε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι την 9η Φεβρουαρίου 2018, χαρακτηρίστηκαν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Ειδικότερα, ο Δημήτριος Παπαγεωργίου, «με αφορμή τεθέντα ερωτήματα και δημόσιες δηλώσεις», διευκρινίζεται ότι:

1) «Οι υπ΄ αριθμ. 12/2017, 13/2017 και 1/2018 Εισαγγελικές Διατάξεις, εκδοθείσες σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 7, 1-5 Ν. 2928/2001 (όπως ισχύει μετά το Ν. 4254/2014) και αφορώσες στην παροχή προστασίας στα τρία πρόσωπα που εξετάσθηκαν με κωδική ονομασία κατά την προκαταρκτική εξέταση της «υπόθεσης Novartis» («προστατευόμενοι μάρτυρες»), δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου», και

2) «Όμως, την 9-2-2018, εγκρίναμε άλλη πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ΄ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β παρ. 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!