EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Το αθέατο γεωπολιτικό παίγνιο σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο

Λόγω των προβλημάτων της στη Συρία, η Τουρκία εξακτινώνει την προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Γράφει ο Ιωάννης Μάζης

Μία σειρά γεωπολιτικών Δεικτών (στους Πυλώνες της Άμυνας/Ασφάλειας και Οικονομίας) κατά την γεωπολιτική ανάλυση ανακατανομής ισχύος στο ad hoc Σύμπλοκο το εμπεριέχον τα Υποσυστήματα: i) των Κεντροδυτικών Βαλκανίων (Σκόπια, Κόσοβο και Μετόχια, Βοσνία και Αλβανία) ii) στο Δίπολο Θράκης-Αιγαίου και iii) στο Δίπολο Δωδεκάνησσα-Κύπρος με Γεωπολιτικό Παράγοντα το Κουρδικό Ζήτημα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, τελματωθείσα στην βορειοδυτική Συρία (Αφρίν) εξακτινώνει τις προσπάθειες προβολής ισχύος της σε όλα τα προαναφερθέντα υποσυστήματα, εκβιάζοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτων, με κίνδυνο θερμές εκρήξεις στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα.

Πρώτον: Το δρών Υπερσύστημα επί του Γεωπολιτικού αυτού Παράγοντος εμπεριέχει τους ανταγωνιζομένους Διεθνείς Πόλους Ισχύος, αφενός της Ουάσιγκτων και της ΕΕ (Παρίσι-Βερολίνο) και αφετέρου της Μόσχας. Μεταξύ, όμως, των Δυτικών Πόλων Ισχύος υπάρχει επίσης εσωτερικός ανταγωνισμός: Στo Υποσύστημα των Κεντροδυτικών Βαλκανίων είναι σαφής ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ-Βερολίνου, αλλά και Παρισίων-Βερολίνου.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη ΝΑΤΟϊκή ολοκλήρωση στην βαλκανική περίμετρο σε συνεργασία με την Γαλλία του Μακρόν, ώστε να ελέγξουν την ρωσική επιρροή προς την Μεσόγειο. Αδιαφορούν επί του τύπου επιλύσεως του «ονοματολογικού» των Σκοπίων. Αντιθέτως, η Γερμανία επιμένει να θωπεύει τον σκοπιανό «ταυτοτικό μακεδονισμό» και τον εξ αυτού εκπορευόμενο υπονομευτικό, εις βάρος της Ελλάδος, δήθεν «αλυτρωτισμό» εξυπηρετούσα –διακριτικώς– τον άξονα Βερολίνου-Μόσχας-Αγκύρας.

Αμφιβάλλει κανείς ότι εάν τα Σκόπια εδέχοντο την ονομασία, π.χ. «Βασίλης», οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα είχαν ουδέν πρόβλημα να εντάξουν τον Ιούλιο τον «Βασίλη» εις το ΝΑΤΟ; Oχι βέβαια. Το εξ αυτού του γεγονότος, όμως, προσποριζόμενο όφελος των αγγλοσαξωνικών θαλασσίων δυνάμεων ανταγωνίζεται ενδο-Δυτικώς την αναδυομένη χερσαία γερμανική δύναμη και λαμπρή συνεργάτιδα της Μόσχας εις τα ενεργειακά, την Γερμανία!

Ο γερμανικός ενεργειακός άξονας

Δεύτερον: Δια του λόγου το αληθές, αναφέρω ότι οι αγωγοί Ρωσίας-Γερμανίας Νord Stream I και II έχουν ετήσια ικανότητα μεταφοράς 55 δισ m3 (1,9 τρις ft3), η οποία προβλέπεται να διπλασιασθεί το 2019 σε 110 δισ m3 (3.9 τρις ft3). Προς το παρόν μεταφέρουν 22 δισ m3 λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η ΕΕ στην Gazprom. Το Βερολίνο, επιθυμεί πάση θυσία την επέκταση της οικονομικής και πολιτικής της κυριαρχίας του, στην ζώνη: Σερβίας (μελλοντικού μέλους της ΕΕ), σκοπιανής «Μακεδονίας» (επίσης πιθανού μελλοντικού μέλους της ΕΕ) και ελληνικής Μακεδονίας, εκβιαζομένης από τον υποκινούμενο σκοπιανό «μακεδονισμό».

Εάν αυτό επιτευχθεί, η Γερμανία ως οικονομικός και πολιτικός ηγεμών της ΕΕ, σε συνεργασία με την άλλη διεθνή χερσαία δύναμη την Ρωσική Ομοσπονδία, θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός Ρωσο-ιρανο-γερμανικού ενεργειακού διαδρόμου τύπου South Stream μέσω Ελλάδος (ΕΕ), Σκοπίων (ΕΕ τότε), Σερβίας (ΕΕ τότε) και Κροατίας (ΕΕ). Και, βεβαίως σε αυτό θα βοηθήσουν οι πρόσφατες σχέσεις συνεργασίας Μόσχας-Αγκύρας.

Άλλωστε, ο γερμανικός τεχνικοοικονομικός έλεγχος μιας μελλοντικής εμπορευματικής συνδέσεως της spot αγοράς υδρογονανθράκων του λιμένος του Ρότερνταμ με το Αιγαίο (Μάζης, Γεωπολιτική προσέγγιση για ένα νέο Ελληνικό Αμυντικό Δόγμα, Παπαζήσης, Αθήνα 2006, σ. 48, Χάρτης 7), μέσω του γερμανικού ελέγχου της σχεδιαζομένης ζεύξεως Αξιού-Μοράβα-Δούναβη είναι ακόμη ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα για την αναδυομένη ευρωκυρίαρχο Γερμανία. Έτσι φυσικά θα έχει επιτύχει το, από Αυστροουγγρικής περιόδου, όνειρό της να κατέλθει στο Αιγαίο.

Όταν θα εκδηλωθούν εις στο μέλλον οι δήθεν «αλυτρωτικές» τάσεις της εργαλειοποιηθείσης από το Βερολίνο «Γκορναμακεδονίας», το Βερολίνο με μεγάλη χαρά θα αναμειχθεί για την «επίλυση» των εντάσεων με σκοπό την κατ’ αρχήν ουδετεροποίηση της ζώνης Αξιού-Μοράβα και κατόπιν τον πλήρη έλεγχό της. Θα λειτουργεί, μάλιστα, ως «εγγυήτρια δύναμις» των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών των μειονοτήτων» της περιοχής, με πρώτη φυσικά, την (θού Κύριε…) «μακεδονική εθνική μειονότητα» η οποία θα εντοπίζεται μέχρι τον πολύτιμο λιμένα της Θεσσαλονίκης. Έτσι θα διαλύσει κάθε αγγλοσαξωνική, ΝΑΤΟ-δυτικού τύπου πρόνοια «ενεργειακής ασφαλείας» της ΕΕ, εφόσον οι ενεργειακοί στρατηγικοί εταίροι του Βερολίνου επί του άξονος αυτού και του λιμένος της Θεσσαλονίκης θα είναι η ρωσική και η ιρανική ενεργειακή βιομηχανία, μέσω τουρκικών εδαφών.

Βεβαίως από την γερμανική αυτήν στόχευση, μέχρι την υλοποίησή της, υπάρχει το χάος των αναμενομένων αμερικανικών αντιδράσεων! Εάν αυτές δεν υπάρξουν, θα αποδειχθεί ότι η Ουάσιγκτων έχει απωλέσει το γεωπολιτικό παίγνιο στο Βόρειο Αιγαίο προς όφελος του γερμανο-ρωσο-τουρκο-ιρανικού μλόκ. όπου συντομότατα θα εμπλακεί και η Κίνα δια της χρήσεώς του ως μέρος του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» (ΟΒΟR)!
Τα έχει πει ο Νταβούτογλου

Τρίτον: Η Τουρκία, αισθάνεται ότι έχει σημαντικότατο γεωστρατηγικό ρόλο σε αυτό το γεωπολιτικό παίγνιο. Οφείλει να προστατεύσει την μελλοντική της εδαφική ακεραιότητα, την οποία βλέπει να απειλείται οσημέραι από την κουρδική κρατογέννεση, η οποία λαμβάνει χώρα στα νότια σύνορά της (Ιράκ και Συρία) με την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ. Επίσης, οφείλει να αναπτύξει το στρατηγικό της βάθος στα προαναφερθέντα τρία υποσυστήματα, τα οποία αποτελούν αγγλοσαξωνικού ενδιαφέροντος ανασχετική περίμετρο για την Μόσχα και υψίστη γεωστρατηγική στόχευση για το ΝΑΤΟ.

Το πρώτο η Άγκυρα προσπαθεί να το επιτύχει με την εισβολή της στο Αφρίν, η οποία έχει οδηγήσει την Άγκυρα σε ένα βιετναμικού τύπου «βάλτο». Ο Βλαδίμηρος Πούτιν είναι πολύ καλός σκακιστής και στην περίπτωση της Τουρκίας, εφαρμόζοντας την «βαριάντα του Τρελλού», οδηγεί τον Ερντογάν με μαθηματικό τρόπο στο «συριακό αδιέξοδο». Έτσι θα τον καταστήσει απόλυτο υποχείριό του, με δεδομένες τις αμερικανικές αντιρρήσεις στην τουρκική εισβολή και την επίθεση κατά των Κούρδων του PYD/YPG στην περιοχή.

Εάν το καταφέρει θα έχει διαρρήξει την Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Εάν πάλι αποτύχει, θα αφήσει τον Ερντογάν να οδηγηθεί σε πτώση, θα το ρευστοποιήσει στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτων και θα καταφέρει να προσπορίσει οφέλη από την ενδοτουρκική πολιτική αναταραχή, εισπράττοντας ανταλλάγματα στην Συρία, και στην Αρμενία, στον κρίσιμο γι αυτόν Καύκασο.

Η Τουρκία πάλιν, προσπαθούσα να αποφύγει τον «συριακό βάλτο», εκβιάζει το ΝΑΤΟ από το «εσωτερικό» των κρατών των Κεντροδυτικών Βαλκανίων αλλά και των Διπόλων Αιγαίου-Θράκης και Δωδεκανήσσου-Κύπρου, τα οποία η Ουάσιγκτον χρειάζεται για να ολοκληρώσει την βαλκανική ανασχετική περίμετρο ως προς την Ρωσία. Ελπίζει η Άγκυρα ότι αυτός ο εκβιασμός, θα αναγκάσει τελικώς τις ΗΠΑ να της προσφέρουν τους Κούρδους μαχητές σαν «ορεκτικό» και την βορειοδυτική Συρία σαν «κύριο πιάτο».

Εργαλεία της Άγκυρας για την υλοποίηση των εκβιασμών αυτών, αποτελούν οι παρεμβάσεις στους οικονομικούς, αμυντικούς και πολιτικούς πυλώνες του υποσυστήματος των κεντροδυτικών Βαλκανίων και των υποσυστημάτων Αιγαίου-Θράκης και Δωδεκανήσων-Κύπρου εμφανώς και με πρόγραμμα εδώ και 20 έως 40 έτη, αντιστοίχως. Ο κ. Νταβούτογλου τα έχει γράψει και δημοσιεύσει από το 2002 στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος της Τουρκίας». Ας τον μελετήσομε και ας μην εκπλησσόμεθα υποκριτικώς, βλακωδώς ή ανευθύνως, σήμερα.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χρεοκοπία τράπεζας στην χώρα-θαύμα της ευροζώνης, Λετονία

Σχόλιο Α.Α.: Οι λελέδες μιλούν για την χώρα-θαύμα του ευρώ Λετονία. Δεν ανέφεραν ότι ο μισός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει εκτός Λετονίας και ότι η χώρα ήταν ένα μεγάλο πλυντήριο μαύρου χρήματος. Η είδηση αφορά ακριβώς το δεύτερο:

Από papaioannou-j:

Έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για τη χρεοκοπία της τρίτης τράπεζες της χώρας

Οι αρχές της Λετονίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα μετά την χρεοκοπία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ η χώρα παραμένει σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε άλλες τράπεζες.

Η τράπεζα ABLV έχει ήδη χρεοκοπήσει ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ανακοίνωσαν σήμερα με χωριστά δελτία Τύπου το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ABLV, η οποία κατηγορείται για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες αυτή την εβδομάδα να καταρτίσει ένα σχέδιο για να επιβιώσει, όμως δεν τα κατάφερε καθώς οι πελάτες της τράπηκαν σε φυγή και η διοίκησή της δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.

Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Ντάνα Ριζνίς-Οζόλα δήλωσε πως η κατάσταση στις άλλες τράπεζες είναι σταθερή και πως το επίπεδο των καταθέσεων βρίσκεται γύρω στα 20 δισεκ. ευρώ και δεν άλλαξε σημαντικά.

Η υπουργός πρόσθεσε πως η ρυθμιστική αρχή ζητεί και λαμβάνει τακτικά ενημέρωση από τις ιδιωτικές τράπεζες της Λετονίας.


Άλλες τράπεζες που κινδυνεύουν στη Λετονία είναι αυτές που, όπως η ABLV, ειδικεύονται σε ξένες καταθέσεις, δήλωσε χθες στο Ρόιτερ η Ριζνίς-Οζόλα. Είπε πως έχει έναν κατάλογο περισσότερων από 12 τραπεζικών ιδρυμάτων που ταιριάζουν μ’ αυτή την περιγραφή και μπορεί ως εκ τούτου να επηρεασθούν με κάποιο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Μάρις Κουτσίνσκις δήλωσε πως οι λετονικές αρχές και ντόπιοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες πρέπει να συμφωνήσουν στο επόμενο βήμα για να βελτιωθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Γι’ αυτό ορίσθηκε για τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβολίου Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα … και το ζήτημα αυτό βρίσκεται επίσης στην ατζέντα της κυβέρνησης για την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Κουτσίνσκις σε δήλωση που έστειλε με email στο Ρόιτερ.

Η ιδιωτική ABLV, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος αφότου οι αμερικανικές αρχές την κατηγόρησαν ότι συγκαλύπτει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκεί αξιωματούχους και διευκολύνει την παραβίαση κυρώσεων που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.

Οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων, τις οποίες η τράπεζα αρνείται, αποσταθεροποίησαν το πιστωτικό ίδρυμα και καταθέσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ έφυγαν μέσα σε μερικές ημέρες, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αναστείλει τη Δευτέρα όλες τις πληρωμές ώστε να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του πιστωτικού ιδρύματος.

«Είμαι πεπεισμένος για τη σταθερότητα του λετονικού χρηματοπιστωτικού τομέα και για την ικανότητά του να λάβει σημαντικά μέτρα ώστε ο τραπεζικός τομέας να ανακτήσει τη φήμη του», δήλωσε ο Κουτσίνσκις.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς πλήρωσε το ατόπημά του ένας άνδρας στο μετρό της Ν. Υόρκης - Σκληρές εικόνες

Η «τιμωρία» για αυτό που έκανε ένας άνδρας στο μετρό της Ν. Υόρκης ήταν απίστευτα σκληρή.

Πηγαίνει παράμερα στην πλατφόρμα για να ουρήσει και καθώς περπατάει, παραπατάει και παρασύρεται από το μετρό με σφοδρότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣπηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέα κλήρωση φορολοταρίας - Tι πρέπει να γνωρίζετε

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, αναμένεται να διεξαχθεί η νέα φορολοταρία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Η φορολοταρία αναμένεται να κληρώσει το απόγευμα της Τρίτης 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς φορολογούμενους.

Στην κλήρωση συμμετέχουν οι αγορές - συναλλαγές του Ιανουαρίου και, όπως και τις προηγούμενες φορές, ο αριθμός των λαχνών τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, σύμφωνα με το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.

Αναλυτικότερα:

Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.

Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.

Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.

Από 1.001 ευρώ και πάνω, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής

Στις κληρώσεις της ΑΑΔΕ συμμετέχουν ενήλικοι άνω των 18 ετών που έχουν ΑΦΜ και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Για να μάθετε με πόσους λαχνούς μπαίνετε στην κλήρωση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr).

Οι φορολογούμενοι που θα κερδίζουν, θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο μήνυμα, προσωποποιημένο στον λογαριασμό τους στο Taxisnet και θα βλέπουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σε περίπτωση που αυτός δεν υπάρχει δίδεται περιθώριο 3 μηνών μετά την αποστολή του μηνύματος, προκειμένου να δηλωθεί κάποιος λογαριασμός, στην εφαρμογή του Taxisnet.

Πού θα δείτε αν κερδίσατε

Για να διαπιστώσετε αν κερδίσατε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Εκεί έχουν δύο επιλογές: 

1) Να μπείτε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση και στα μηνύματα που στέλνει η ΑΑΔΕ ή 

2) να μπείτε στις δημόσιες κληρώσεις.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

#Novartis_Gate: Ολόκληρη η επιστολή του πληροφοριοδότη Β - Τι αποκαλύπτει

Η εφημερίδα «Έθνος» δημοσίευσε την επιστολή του «Πληροφοριοδότη Β», μία από τις τρεις ανώνυμες ελληνικές πηγές του FBI στο πλαίσιο των ερευνών για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Το πρώην στέλεχος της Novartis στην Ελλάδα, επί δεκαοκτώ μήνες συνέλεγε στοιχεία από τα «μαύρα αρχεία» του φαρμακευτικού κολοσσού, τα οποία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές.

Όπως το περιγράφει ο ίδιος:


«Ξέραμε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουμε για να λυτρωθούμε. Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγειλα στο Department of Justice (σ.σ. υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία. Η ηδονή που ένιωσα την στιγμή που παρέδωσα το στικάκι με τα απόρρητα αρχεία του υπολογιστή της εταιρείας, ήταν κορυφαία».

Οι έρευνες του FBI επικεντρώνονται στις παραβάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς Εταρειών στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act) καθώς η Novartis είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Είναι η πρώτη φορά που μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis ο οποίος συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, τοποθετεί στο κάδρο των συναλασσόμενων με την εταιρεία, χωρίς να προσωποποιεί, πολιτικούς από την Ελλάδα.

«…Το πρώτο μέλημα της εταιρείας ήταν να μας μυήσει στους τρόπους αποφυγής των κυρώσεων της αμερικανικής νομοθεσίας για την διαφθορά και τις αθέμιτες πρακτικές για την κυριαρχία της αγοράς και τη χειραγώγηση του ιατρικού και πολιτικού συστήματος. Όχι της ευρωπαϊκής ή της ελληνικής νομοθεσίας. Αυτές δεν μας ενδιέφεραν. Τις είχαμε για την πλάκα μας, αφού πληρώναμε. Το πρόβλημά μας ήταν οι ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους», αναφέρει σε σημείο της επιστολής του.

«Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα μειώνονταν πλέον σταθερά και κατακόρυφα, με τις πληρωμές του δημοσίου να καθυστερούν κάθε φορά και περισσότερο. Η Novartis όμως έπρεπε να κερδίζει όσα και πριν. Έτσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα», σημειώνει για τα χρόνια των μνημονίων.

Στην επιστολή του ο «Πληροφοριοδότης Β» εξηγεί τι τον έκανε να συνεργαστεί με το FBI – πρόκειται για ένα μανιφέστο το οποίο μπορεί να διαβαστεί ως ερμηνεία των πράξεών του, αλλά και ως έκκληση για δράση από άλλους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη –αποσπάσματα την Τετάρτη στο Ραδιόφωνο 24/7 και στο news247.gr και ολόκληρη σήμερα- επειδή σε αρκετά σημεία αυτής ο «Πληροφοριοδότης Β» προχωρά σε καταγγελίες-ισχυρισμούς κατά του κυρίου Κώστα Φρουζή, πρώην αντιπροέδρου της ελληνικής Novartis. Ως εκ τούτου για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας στάλθηκαν στον κύριο Φρουζή ερωτήματα σε σχέση με τους ισχυρισμούς. Επίσης του δόθηκε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να δοθούν απαντήσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο δημοσίευμα οι θέσεις του. Τα ερωτήματα αποστάλθηκαν στον δικηγόρο του κυρίου Φρουζή, Μιχάλη Φαράντο, o οποίος ενημέρωσε σχετικά τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis. Η απάντηση από τον κύριο Φαράντο ήταν ότι ο κ. Φρουζής δεν επιθυμεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ανωτέρω ανώνυμης επιστολής, όπως και εν γένει επί κάθε εγγράφου αγνώστου συντάκτη.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πληροφοριοδότης Β’ γράφει:

-Μου πήρε επτά περίπου χρόνια να καταλάβω ότι ανήκα σε μια μοναδική κατηγορία Ελλήνων. Σε εκείνους που, τινάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, περισσότερο ακόμη και από το PSI, καταφέραμε να ληστέψουμε τρεις ολόκληρες γενιές.

-Ετσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα. Επιθετική πολιτική ήταν ο εύσχημος τίτλος…

-Αυτός λοιπόν, ο Φρουζής, βραβεύθηκε το 2013 ως manager της χρονιάς. Πιο εύστοχο θα ήταν manager της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ιατρικής και πολιτικής.

-Είδα και τους πολιτικούς που τα παίρνανε. Και τους δημοσιογράφους που τα τσέπωναν χοντρά. Αυτοί όμως ήταν ίδιοι και απαράλλαχτοι, όπως και στην κανονική τους ζωή, αφού συνέχιζαν να με κοιτούν με τον ίδιο ακριβώς υποκριτικό τρόπο που με κοιτούσαν τόσα χρόνια στα συνέδρια, στις πίτες, στις εκλογές, στα τσιγάρα, τα ποτά, τα ξενύχτια και τις μίζες.

-Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγειλα στο Department of Justice τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία. Η ηδονή που ένιωσα τη στιγμή που παρέδωσα το στικάκι με τα απόρρητα αρχεία του υπολογιστή της εταιρείας ήταν κορυφαία.

-Γι’ αυτό έγινα πληροφοριοδότης. Εν Ονόματι του Ελληνικού Λαού, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Και για τους συνένοχους διεφθαρμένους γιατρούς και πολιτικούς… κουκουλοφόρος.

Αναλυτικά όλη η επιστολή του πληροφοριοδότη Β όπως δημοσιεύτηκε στο «Έθνος της Κυριακής»

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

Περνάγαμε ωραία,

μ’ εκείνη την παρέα

ταξίδια με γιατρούς, καθηγητές.

Λαδώναμε τους πάντες

μας άδειαζαν τις τσάντες

ΜΜΕ, υπουργοί και βουλευτές.

Ουσίες, λεφτά και οινοπνεύματα

τις μίζες δεν χορταίνανε

τσέπωναν και τα κέρματα.

Τα χρόνια τα μοιραία

τα φάγανε παρέα

σύμβουλοι, πολιτικοί, καθηγητές.

Κι αφού ακόμα ζούμε

ως μάρτυρες θα πούμε

όλη την αλήθεια στις Αρχές.

………………………………………….…………………………………………..…

Κάπως έτσι, παραφράζοντας τους στίχους του γνωστού λαϊκού τραγουδιού των Λαζόπουλου – Δανίκα, συνοψίζεται το αφήγημα της καριέρας μου στη Novartis. Και περνάγαμε πραγματικά ωραία, στην υγειά των κορόιδων, που δεν ήταν άλλοι από τους παππούδες, τους γονείς και τα παιδιά μας.

Μου πήρε επτά περίπου χρόνια να καταλάβω ότι ανήκα σε μια μοναδική κατηγορία Ελλήνων. Σε εκείνους που, τινάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, περισσότερο ακόμη και από το PSI, καταφέραμε να ληστέψουμε τρεις ολόκληρες γενιές. Και το κάναμε με τόσο ζήλο και τόσο συνειδητά, που η κανονικότητα μας έφερνε αναγούλα και την ξορκίζαμε σαν να ήταν ο χειρότερος εφιάλτης μας.

Αρνούμασταν να πιστέψουμε ότι υπήρχε ζωή χωρίς μισθάρες, μπόνους, εταιρικά αυτοκίνητα, τζάμπα ιδιωτικές ασφάλειες, ταξίδια, γκόμενες και διασκέδαση. Και όλα αυτά, με τα πελατάκια μας, γιατρούς, καθηγητές, πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους να μας βαράνε παλαμάκια, τις μέρες στα συνέδρια και τις νύχτες στα κλαμπ και τα μπουζουκτσίδικα.

Μέχρι που ήρθε το 2011 και εμφανίστηκαν οι... καθαρίστριες.

Θυμάμαι ακόμη, σαν χθες, τα πρώτα μνημονιακά meetings, όπου το σύστημα Φρουζή της Novartis μας ανακοίνωνε τα κακά μαντάτα. Με εκείνες τις τεράστιες γιγαντοοθόνες, που μέσα στο σκοτάδι της αίθουσας μας έκαναν τα απαραίτητα ηλεκτροσόκ της προσαρμογής στη νέα, σκληρή πραγματικότητα που μας περίμενε, μέσα κι έξω από την εταιρεία.

Καταιγίδες, κεραυνοί, σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί. Και μετά μαύρο. Και μόλις τα φώτα της αίθουσας άναβαν, εμφανιζόταν ο μεγάλος για να μας επαναλάβει, κάθε φορά, ότι το υπερθέαμα που παρακολουθούσαμε έντρομοι στη γιγαντοοθόνη δεν ήταν τίποτε άλλο από την καθημερινότητα των μνημονίων που βίωναν οι άλλοι, οι μη προνομιούχοι Ελληνες, τα κορόιδα που ζούσαν έξω από την εταιρεία. Και που θα μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να γίνει και η δική μας καθημερινότητα, αν δεν αντιλαμβανόμασταν την πραγματικότητα και δεν καταφέρναμε να προσαρμοστούμε στα νέα, μνημονιακά δεδομένα της αγοράς και της εταιρείας.

Τότε μάθαμε για πρώτη φορά ότι έπρεπε να συνηθίσουμε να ζούμε με τον φόβο της καθαρίστριας. Οχι επειδή ο εντεταλμένος από την Ελβετία έβρισκε την αίθουσα βρώμικη ή ακατάστατη. Αλλά επειδή, απλά, μας ανακοίνωσε ότι, εφεξής, σε κάθε μάζωξη, επειδή θα χυνόταν αίμα, έπρεπε αναγκαστικά να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι καθαρίστριες. Για να καθαρίζουν το αίμα που θα έρρεε στα πατώματα από τις απολύσεις των συναδέλφων μας, που θα ’βλεπαν, κάθε φορά, σε κάθε επόμενη μάζωξη, την πόρτα της εξόδου. Ετσι, για να σφίγγουν οι κ... οι δικοί μας, που είχαμε την τύχη να τη γλιτώνουμε και να μπορούμε, κάθε φορά, να δίνουμε το «παρών» στο επόμενο meeting.

Μέχρι φυσικά που να ’ρθει και η δική μας σειρά. Αυτό, ευτυχώς, δεν μας πήρε πολύ καιρό για να το καταλάβουμε.

Ζούσαμε πλέον σε μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Με αλλαγές ακόμη και στην εκπαίδευση, όπου το πρώτο μέλημα της εταιρείας ήταν να μας μυήσει στους τρόπους αποφυγής των κυρώσεων της αμερικανικής νομοθεσίας για τη διαφθορά και τις αθέμιτες πρακτικές για την κυριαρχία της αγοράς και τη χειραγώγηση του ιατρικού και πολιτικού συστήματος. Οχι της ευρωπαϊκής ή της ελληνικής νομοθεσίας. Αυτές δεν μας ενδιέφεραν. Τις είχαμε για την πλάκα μας, αφού πληρώναμε. Το πρόβλημά μας ήταν οι ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους και το υπουργείο Δικαιοσύνης τους.

Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα μειωνόταν πλέον σταθερά και κατακόρυφα, με τις πληρωμές του Δημοσίου να καθυστερούν κάθε φορά και περισσότερο. Η Novartis όμως έπρεπε να κερδίζει όσα και πριν.

Ετσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα. Επιθετική πολιτική ήταν ο εύσχημος τίτλος της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Και, ταυτόχρονα, ο δικός μας δρόμος επιβίωσης περνούσε αναγκαστικά μέσα από το διπλό θαύμα της διατήρησης του τζίρου και της ταυτόχρονης μείωσης του κόστους, σε μια αγορά που παρουσίαζε δραματική κάμψη και βούλιαζε, κάθε μέρα και πιο βαθιά, στο υφεσιακό τέλμα των μνημονίων. Ιδιαίτερα δε μετά την έλευση των γενοσήμων στην αγορά.

Για να μπορεί λοιπόν ο Φρουζής να ταΐζει, κάθε μέρα και περισσότερο, ΜΜΕ, κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, έπρεπε πρώτα εμείς να του εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα έσοδα, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος. Το μαύρο χρήμα έρρεε για να χορταίνουν τα κάθε λογής λαμόγια. Με πρώτους τους πολιτικούς και τους κάθε λογής υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτοί φρόντιζαν να τιμολογούν υπέρ μας, να κρατούν πίσω τους ανταγωνιστές μας, να κινδυνολογούν για τα γενόσημα.

Η επιθετική πολιτική της εταιρείας λειτουργούσε με τους άγραφους νόμους του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας.

Επρεπε να πείσεις τον γιατρό, ακόμη και τον καθηγητή, που η καριέρα του σπονσονάρεται από την εταιρεία, ότι όχι μόνο έπρεπε να συνεχίσει να γράφει (τα φάρμακά μας), αλλά ότι, αντιθέτως, έπρεπε τώρα να γράφει περισσότερο από πριν, χωρίς όμως νέες απαιτήσεις για έξτρα παροχές. Πώς όμως να τον πείσεις με λιγότερα πλέον δωράκια, εξωτικά ταξίδια - συνέδρια, λεφτά, ακόμη και χωρίς π...ς, για τους πιο μερακλήδες;

Κάπου εκεί λοιπόν ξεκίνησαν οι πρώτοι εκβιασμοί.

Τα παίρνεις χοντρά τόσα χρόνια ρε π... γιατρέ, τώρα θα γράψεις λίγο και για μένα. Για να μείνω στη δουλειά. Τι θα κάνω αν με διώξουν επειδή εσύ δεν γράφεις όσο χρειάζεται η εταιρεία για να με κρατήσει; Και αν εγώ φύγω, πώς θα τα βρεις μετά εσύ με τον επόμενο; Αυτό ήταν το πρώτο ποίημα που λέγανε οι ιατρικοί μας επισκέπτες σε γιατρούς και καθηγητές – ιδιοκτήτες επιστημονικών ιατρικών εταιρειών (μεγαλέμποροι επιστήμονες γαρ). «Γράψε συνταγές για την εταιρεία ρε γαμώτο...!».

Τόσα χρόνια μαζί μας στο κουρμπέτι, φροντίσαμε να επενδύσουμε στις αδυναμίες του γιατρού-συνεργάτη. Ετσι, για πολλούς, ειδικά γι’ αυτούς που τα ’παιρναν χοντρά, τους Α1 ή 3A γιατρούς όπως τους λέγαμε, η εταιρεία τους είχε φακελωμένους. Γνωρίζαμε κάθε αδυναμία τους. Είχαμε πάντα κάτι για τον καθέναν. Και στους περισσότερους, όταν δεν έπιαναν τα λόγια, το δεύτερο στάδιο ήταν αυτό του εκβιασμού, που σχεδόν πάντα λειτουργούσε άμεσα και αποτελεσματικά. «Θα μας έχεις απέναντι, θα κλείσει η πόρτα της Novartis για σένα».

Κάπως έτσι λοιπόν γίναμε, από γιάπηδες, παλιάνθρωποι. Κοινοί εκβιαστές και λαμόγια. Αφού τα μεγαλεία με την υπέρογκη φαρμακευτική δημόσια δαπάνη είχαν τελειώσει, κάναμε τα πάντα προκειμένου, στο επόμενο meeting, η ώρα της καθαρίστριας να μη σηματοδοτήσει τη δική μας αποχώρηση από το Survivor της Novartis.

Ο χρόνος όμως γινόταν κάθε μέρα και περισσότερο εχθρικός και πιεστικός. Το άγχος της καθημερινής πίεσης, μέσα και έξω από τη δουλειά, μας πλάκωνε πλέον ανυπόφορα. Γιατί δεν ήταν μόνο η πίεση και οι τύψεις για τα εγκλήματα που αναγκαζόμασταν να κάνουμε στη δουλειά, για να εξασφαλίσουμε τον υψηλό μισθό και τα καλά bonus. Ηταν η αφόρητη πίεση που μας ασκούσε η μαμά εταιρεία από τη Βασιλεία της Ελβετίας για να πετύχουμε τους στόχους. Novartis uber alles.

Κάπως έτσι λοιπόν κυλούσαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, στα οποία, μ’ αυτά και μ’ εκείνα, κατάφερα να γίνω ένας από τους προνομιούχους της εταιρείας που γλιτώσαμε από την γκιλοτίνα της.

Μέχρι που ήρθε η άνοιξη του 2013, που σηματοδότησε μέσα μου την ανατροπή. Μια βίαιη, ολική ανατροπή, μια γενικευμένη άρνηση στα πάντα όλα, αφού το ψυχικό κόστος όλων όσων θα ’πρεπε να συνεχίσω να υπομένω για να κάνω την άθλια βρωμοδουλειά του εκβιαστή γιατρών και καθηγητών, είχε πλέον ξεπεράσει τα όρια κάθε αντοχής και ανοχής.

Ηταν τότε η στιγμή που γύρισε μέσα μου ο διακόπτης στο off και που αισθάνθηκα, για πρώτη φορά, συνειδητά ένοχος και αηδιασμένος με τον εαυτό μου. Και ήταν τόσο δυνατό αυτό που ένιωσα, που δεν υπολόγισα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ούτε ακόμη τις ανάγκες της καθημερινής επιβίωσης της οικογένειάς μου.

Αδιαφόρησα ακόμη και για την ώρα της καθαρίστριας, αφού είχα πλέον αντιληφθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, ζύγωνε νομοτελειακά η στιγμή και της δικής μου αποχώρησης. Πέντε με επτά χρόνια ήταν το όριο του μέσου όρου στην εταιρεία και εγώ το είχα ήδη ξεπεράσει.

Εψαχνα για μια αφορμή και μου την έδωσε ο ίδιος ο Φρουζής. Ο μέγας αντιπρόεδρος και κυβερνήτης της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ο Φρουζής λοιπόν, αν έχετε τον Θεό σας, την άνοιξη του 2013 βραβεύθηκε από την ΕΕΔΕ ως manager της χρονιάς για το έτος 2012. Και, μάλιστα, με χαιρετισμό κατά την απονομή του βραβείου του από τον τότε υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Και βραβεύθηκε, λένε, για την τεράστια συμβολή του στη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, για τη συμβολή του και στη δική μου διαχείριση, ως αναλώσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο στον μηχανισμό διαφθοράς της Novartis, καθοδηγώντας με να γίνω ένας εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, ένας ληστής δημοσίου χρήματος και εκβιαστής διεφθαρμένων γιατρών, καθηγητών και αξιωματούχων, προκειμένου, έτσι, να ’χω έναν καλό μισθό και να καταφέρνω να ζω την οικογένειά μου. Και βραβεύθηκε επίσης για την επιχειρηματική του αριστεία, αφού ήταν, δικαιωματικά πλέον, ο πρώτος μεταξύ των αρίστων της μίζας της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Και, ακόμη, για την καινοτομία και τις σχέσεις του με τους πελάτες, δηλαδή με τους γιατρούς, τους καθηγητές και τους πολιτικούς, που αφού πρώτα τους εξαγόραζε, στη συνέχεια τους εκβίαζε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Και, τέλος, βραβεύθηκε μέχρι και για την αντιμετώπιση της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, στη βάση της αρχής της εμπιστοσύνης.

Ναι, της εμπιστοσύνης. Καλά διαβάσατε!

Της εμπιστοσύνης που απολάμβανε από την εταιρεία, κάθε φορά που η μαμά στην Ελβετία του εμπιστευόταν τα τούβλα με τα πεντακοσάρικα της διαφθοράς που μοίραζε σε κρατικούς αξιωματούχους και σε άλλους του δημόσιου βίου. Και της εμπιστοσύνης που έδειχναν στο ψεύτικο πρόσωπό του, με το ύπουλο και υποκριτικό χαμόγελο, τα λαμόγια που παραλάμβαναν τις βαλίτσες με το μαύρο χρήμα.

Ο Φρουζής! Ο απίθανος αυτός τύπος που δεν ήξερε ούτε να ανοίγει τον υπολογιστή του γραφείου του και που, έτσι, διοικούσε μια ολόκληρη Novartis, αφού προηγούμενα είχε θητεύσει στον αμαρτωλό ΟΤΕ της Siemens. Αυτός λοιπόν, ο Φρουζής, βραβεύθηκε το 2013 ως manager της χρονιάς. Πιο εύστοχο θα ήταν manager της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ιατρικής και πολιτικής.

Ηταν τότε η στιγμή που γύρισαν τα μάτια μου ανάποδα. Και δεν ήμουν ο μόνος, αφού αυτό που ζούσαμε δεν ήταν απλά προκλητικό. Ηταν κάτι πολύ περισσότερο από το να αισθάνεσαι ταυτόχρονα και δαρμένος και μ...ς, που αυτό το είχαμε ήδη αποδεχθεί και που συνηθίσαμε να το ζούμε και να το υπομένουμε, στον βωμό της επαγγελματικής μας επιβίωσης.

Αυτή τη φορά όμως ήταν κάτι άλλο. Κάτι πολύ μεγαλύτερο, που το αισθάνθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Δεν βρίσκω την κατάλληλη λέξη για να το εκφράσω, μπορώ όμως να το περιγράψω. Ηταν μια λάμψη που αισθάνθηκα μέσα στο κεφάλι μου τη στιγμή που έκλεισα τα μάτια μου συλλογιζόμενος τη βράβευση του Φρουζή. Και που ξαφνικά έφερε μπροστά μου μια ολόκληρη παρέλαση από φλας φαντασμάτων που, προφανώς, ζούσαν κρυμμένα ως τύψεις, όλα αυτά τα χρόνια, βαθιά μέσα στο υποσυνείδητό μου. Και που η δίψα για καριέρα, όταν τελείωσε το πάρτι και μετά, δεν μου επέτρεπε την πολυτέλεια να τις κοιτάξω κατάματα, να τις ζυγίσω και να τις αντιμετωπίσω. Και που όσο το πάρτι κρατούσε, ήταν τόσο γλυκό το ποτό της διαφθοράς που κατάφερνε να τις κρατά μεθυσμένες, κάνοντάς τες να φαντάζουν αστείες, ασήμαντες και γραφικές απέναντι στον μύθο του american dream που πίστευα ότι ζούσα, χτίζοντας τον χάρτινο πύργο της καριέρας μου στη Novartis.

Σε μια μόνο στιγμή είδα μέσα μου όλα όσα δεν είχα καταφέρει να δω επί επτά ολόκληρα χρόνια. Είδα τη μάνα και τον πατέρα μου να με κοιτάνε απορημένοι, με ένα μεγάλο ερωτηματικό ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, που ζητούσε σαστισμένο να καταλάβει σε τι έφταιξαν και τους τιμώρησα, ληστεύοντας, μαζί με την υπόλοιπη συμμορία της Novartis, το ταμείο που τους πλήρωνε τις συντάξεις, τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τα φάρμακα. Είδα και το αύριο των παιδιών μου, στην Ελλάδα κάποιου επόμενου, διψήφιου τον αριθμό μνημονίου, μεγάλα πια, σπουδαγμένα με το βρώμικο χρήμα της δουλειάς μου, να πληρώνουν τις δικές μου αμαρτίες δουλεύοντας ως ντελιβεράδες σε κάποια ξένη αλυσίδα fast food, για να ’χουν ένα κομμάτι ψωμί να φάνε. Και για να μου δίνουν ένα χαρτζιλίκι και μένα που, παρότι παλιάνθρωπος, ήμουν ακόμη ο πατέρας τους, που παροπλισμένος πλέον στα γεράματα ανήκα στην κατηγορία εκείνη των Ελλήνων που, επειδή ληστέψαμε τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές, ο Θεός μας τιμώρησε, καταδικάζοντάς μας να ζούμε στο περιθώριο, χωρίς σύνταξη, περίθαλψη και αξιοπρέπεια. Είδα συγγενείς και φίλους να με κοιτούν, όχι σαν τους γονείς και τα παιδιά μου, αλλά με την οργή και το μίσος ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους, επειδή λήστεψα και τις δικές τους συντάξεις και επειδή, ακόμη χειρότερα, έκλεψα, μαζί με των δικών μου, και το μέλλον των δικών τους παιδιών. Και είδα τα μάτια τους να με κοιτούν με το ίδιο φονικό βλέμμα που κοιτάς τον πρεζέμπορα, που για το μεροκάματο της ηρωίνης δεν διστάζει να στείλει στον θάνατο τα παιδιά του κόσμου. Είδα και τους πολιτικούς που τα παίρνανε. Και τους δημοσιογράφους που τα τσέπωναν χοντρά. Αυτοί όμως ήταν ίδιοι και απαράλλαχτοι, όπως και στην κανονική τους ζωή, αφού συνέχιζαν να με κοιτούν με τον ίδιο ακριβώς υποκριτικό τρόπο που με κοιτούσαν τόσα χρόνια στα συνέδρια, στις πίτες, στις εκλογές, στα τσιγάρα, τα ποτά, τα ξενύχτια και τις μίζες.

Μίσησα τον εαυτό μου. Και συνειδητοποίησα, για πρώτη φορά, ότι τελικά δεν μου ’φταιγε ο Φρουζής και το σύστημα Novartis, αλλά μου έφταιγα εγώ ο ίδιος. Και, έτσι, σταμάτησα επιτέλους να κοροϊδεύω τις τύψεις μου με το βολικό άλλοθι της ευθύνης της Novartis και του Φρουζή. Αυτός έκανε τη βρώμικη δουλειά του και είχε να παλέψει με τους δικούς του δαίμονες. Και εγώ, κοντά του, έκανα συνειδητά τη βρώμικη δουλειά που, πριν μου την αναθέσει, ήμουν εγώ ο ίδιος που τη διεκδίκησα. Οχι επειδή με υποχρέωσε, με εξανάγκασε ή επειδή δεν είχα άλλη επιλογή στη ζωή μου. Αλλά επειδή, στην εποχή του πάρτι, μου άρεσε να ζω ασυνείδητα, απολαμβάνοντας την ψευδαίσθηση του μύθου του american dream και, ακόμη χειρότερα, όταν τελείωσε το πάρτι και ήρθαν τα μνημόνια, μιμούμενος τους δημοσιογράφους που είχαμε στα pay rolls, βολεύτηκα και εγώ μαζί τους στην προστυχιά του δόγματος «ο θάνατός σου, η ζωή μου», καλλωπίζοντας ενσυνείδητα τους όποιους ενδοιασμούς και τις τύψεις μου με το βολικό άλλοθι της επιβίωσης και των οικογενειακών μου υποχρεώσεων. Δεν διέφερα πλέον σε τίποτα από τους εγκληματίες της Καμόρα, αφού δεν δίστασα να χρησιμοποιήσω, ως άλλοθι στη διαβρωμένη από τη βρωμιά της διαφθοράς συνείδησή μου, μέχρι και τα ίδια μου τα παιδιά.

Κάπως έτσι, η λάμψη που ένιωσα όταν έκλεισα τα μάτια μου έγινε φως μόλις τα ξανάνοιξα, δείχνοντάς μου τον δρόμο της εξόδου από τον λαβύρινθο στον οποίο είχα εγκλωβίσει εγώ ο ίδιος τη ζωή και τη συνείδησή μου. Και, για καλή μου τύχη, δεν ήμουν μόνος. Ημασταν ήδη δύο. Εγώ και ο «Α». Λίγο αργότερα προστέθηκε στην ομάδα και ο «Γ».

Ξέραμε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουμε για να λυτρωθούμε. Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγελλα στο Department of Justice τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία. Η ηδονή που ένιωσα τη στιγμή που παρέδωσα το στικάκι με τα απόρρητα αρχεία του υπολογιστή της εταιρείας ήταν κορυφαία. Μεγαλύτερη ακόμη και από τον κορυφαίο οργασμό που φαντασιωνόμουν να ζήσω.

Ετσι, η προδιαγεγραμμένη ώρα της καθαρίστριας ήταν για μένα λυτρωτική.

Περιπλανήθηκα για μεγάλο διάστημα στην άβυσσο της συνείδησής μου, αναζητώντας τα κίνητρα που θα με ξανάκαναν άνθρωπο και που θα με οδηγούσαν στην ανάκτηση, αντί οποιουδήποτε τιμήματος, της αξιοπρέπειας που ξεπούλησα, χτίζοντας τον χάρτινο πύργο της καριέρας μου στη Novartis.

Ηταν όμως πολύ δύσκολο. Ειδικά αφότου η υπόθεση άρχισε να διαδίδεται ευρέως από τα έντυπα και το Διαδίκτυο, όσοι με γνώριζαν με κοιτούσαν με το ίδιο ακριβώς φονικό βλέμμα που αντίκρισα μέσα στη λάμψη, τη στιγμή που με βοήθησε ο Θεός να δω, με τα μάτια κλειστά, την αλήθεια που αρνούμουν πεισματικά να αντικρίσω όσο τα είχα ανοικτά. Πολλές φορές μπορεί να ήταν και ιδέα μου. Αυτό όμως ήταν ακόμη χειρότερο, γιατί οι δικές μου ερινύες, που γνώριζαν την κάθε λεπτομέρεια των οικονομικών και ηθικών μου εγκλημάτων κατά της ελληνικής κοινωνίας, ήταν πολύ σκληρότερες και αυστηρότερες από τον οποιοδήποτε τρίτο και, τα φίδια που είχαν στα κεφάλια τους, με δάγκωναν κάθε φορά και πιο δυνατά.

Πάλευα πλέον μόνος, απέναντι στα φαντάσματα, τους δαίμονες και τις ερινύες μου, αλλά και απέναντι στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους μου, που κάθε φορά που με στριμώχνανε με άβολες ερωτήσεις, με έκαναν να απομακρύνομαι ακόμη περισσότερο από τον κοινωνικό περίγυρο.

Είχα πλέον αντιληφθεί ότι, για το καλό μου, αλλά και για το καλό των δικών μου ανθρώπων, έπρεπε να εξαφανιστώ. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι δύο Έλληνες μεγαλοστελέχοι της Νovartis Hellas υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές στις αρχές των ΗΠΑ, παραδίδοντας τα απόρρητα μαύρα αρχεία της εταιρείας διαισθάνθηκα για πρώτη φορά ότι κινδύνευε πλέον η ζωή μου.

Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκα και εγώ τον Δεκέμβριο του 2016 στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Με τον δικηγόρο μας Παύλο Σαράκη να επιμένει ότι, η επιλογή μου αυτή, ήταν η καλύτερη που είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου. Δεν μου έβγαινε όμως να μην αμφιβάλλω. Κουβαλούσα ακόμη μέσα μου την μιζέρια από τους δαίμονες, τα φαντάσματα και τις ερινύες μου, που μου θύμιζαν κάθε στιγμή ότι δεν ήμουν τίποτα περισσότερο από ένα σκουπίδι. Ένα λαμόγιο που, αφού πρώτα έφαγα, ήπια, γλέντησα και κονόμησα, υπονομεύοντας τη ζωή και το μέλλον ακόμη και της ίδιας μου της οικογένειας, τώρα ερχόμουν στις ΗΠΑ για να καταδώσω στις αρχές τα χέρια που τόσα χρόνια με τάιζαν το βρώμικο ψωμί, που εγώ ζητούσα να φάω από τη Novartis. Ένας κουκουλοφόρος, όπως με αποκαλείτε σήμερα στην Ελλάδα. Ο κουκουλοφόρος «Β» λοιπόν, είμαι εγώ.

Χωρίς καμία ψυχολογία και με το ηθικό στα πατώματα, πέρασα την πόρτα του SEC στην Ουάσιγκτον, όπου με περίμεναν οι πράκτορες του FBI που είχαν στα χέρια τους τον φάκελο με την έρευνα. Δεν τολμούσα να σηκώσω το κεφάλι μου και να τους κοιτάξω στα μάτια, ούτε ακόμη για να τους πω, έστω, μια τυπική καλημέρα. Τόσο ξεφτίλας αισθανόμουν. Ώσπου, ξαφνικά, μου έπιασε ο ένας το χέρι, σφίγγοντάς το δυνατά και, μιλώντας μου στον ενικό, αφού πρώτα με προσφώνησε με το μικρό μου όνομα, μου έδωσε συγχαρητήρια, λέγοντάς μου ότι πρέπει να αισθάνομαι περήφανος για τον εαυτό μου, επειδή αυτό που έκανα εκείνη την ώρα ήταν μια ηρωική πράξη, που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο βρίσκουν την τόλμη και τη δύναμη να την κάνουν. Μία γενναία πράξη στη μάχη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Και ότι, χάρη στις καταθέσεις μας, την δική μου και του «Α», μπορεί τελικά να αποδοθούν ευθύνες και, έτσι, μπορεί να καταδικαστεί η εταιρεία να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις, όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα. Και ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν. Οι γιατροί θα πάψουν να είναι έμποροι και οι πολιτικοί να υπηρετούν την κοινωνία και όχι τις πολυεθνικές.

Ήταν αυτό που περίμενα να ακούσω για ν’ αρχίσω να επανέρχομαι. Και συνειδητοποίησα ότι, το τίμημα της επανάκτησης της αξιοπρέπειας που ξεπούλησα, περνούσε μέσα από αυτή την κατάθεση, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να με κάνει να ξανακοιτάξω στα μάτια τους συμπολίτες και την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα αν η κατάθεσή μου αυτή κάποτε οδηγήσει στην καταβολή αποζημιώσεων και στην αποκατάσταση της ζημίας που τους προκάλεσα και με τη δική μου συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Novartis.

Εύχομαι να με αξιώσει ο θεός, πριν κλείσω οριστικά τα μάτια μου, να ξαναδώ τη λάμψη με το φιλμάκι της ζωής μου, με τη μάνα, τον πατέρα, τη γυναίκα, τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους μου, αυτή τη φορά να μου χαμογελάνε, ακόμη και αν δεν καταφέρουν ποτέ να με συγχωρήσουν για όσα έκανα.

Για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, ρε γαμώτο …!

Γι’ αυτό έγινα πληροφοριοδότης. Εν Ονόματι του Ελληνικού Λαού, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Και για τους συνένοχους διεφθαρμένους ιατρούς και πολιτικούς… κουκουλοφόρος.

« Ο Πληροφοριοδότης Β»Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΔΕ στο Σισμανόγλειο για τον θάνατο του πρώην δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες για τον θάνατο του πρώην δήμαρχου Νέας Φιλαδέλφειας, Αλέκου Λάλου, ανακοίνωσε το «Σισμανόγλειο».

Σε ανακοίνωση το Νοσοκομείο αναφέρει: «Ο ασθενής Α.Λ., ετών 73, προσήλθε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά την πρωινή εφημερία της Παρασκευής 23-2-2018, αιτιώμενος εντοπισμένο άλγος στη μεσοπλάτια χώρα, με διαλείποντα χαρακτήρα που υφέθηκε με τη λήψη αναλγητικών».

«Έγινε ο εργαστηριακός έλεγχος που κρίθηκε απαραίτητος (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα, αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος με επαναληπτική λήψη καρδιακών ενζύμων και τροπονίνης), ο οποίος ήταν αρνητικός για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο του μυοκαρδίου. Ο ασθενής αποχώρησε σε καλή κλινική κατάσταση με τις κατάλληλες οδηγίες και σε περίπτωση επανάληψης του άλγους, να απευθυνθεί σε εφημερεύον Νοσοκομείο», προσθέτει.

Πάντως ο γιος του πρώην δημάρχου αποδίδει τον θάνατο του πατέρα του σε ολιγωρία του ΕΚΑΒ και σε ιατρική αμέλεια του Νοσοκομείου.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 15.30, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μήνυση Σαμαρά κατά Βαξεβάνη

Μήνυση κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη υπέβαλε σήμερα το μεσημέρι, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητώντας να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν πως «η χυδαία και προκλητικά προσβλητική ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εις βάρος του κ. Σαμαρά αποτελεί ντοκουμέντο αθλιότητας», προσθέτοντας πως «η διατεταγμένη αποστολή που έχει αναλάβει εδώ και καιρό αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει υποβάλει μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση Novartis.

«Αυτοί που βγήκαν με ψέματα, πολιτεύθηκαν με ψέματα και σήμερα καταφεύγουν σε συκοφαντίες, θα λογοδοτήσουν. Αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη, θα λογοδοτήσουν. Την αστική Δημοκρατία, πάντως, δεν θα την ανατρέψουν! Και την Ελλάδα δεν θα την πληγώσουν άλλο! Θα τους πάω ως το τέλος! Και δεν θα γλιτώσουν», είχε πει στην δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ανακοίνωση της Novartis για την επίθεση Ρουβίκωνα

Ανακοίνωση για την επίθεση που πραγματοποίησαν, νωρίς το πρωί της Κυριακής, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» εξέδωσε η Novartis.

Η φαρμακευτική εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της και κάνει έκκληση στις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Novartis αναφέρει τα εξής:

"Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά την επίθεση που έγινε σήμερα στις 6 πμ. στα γραφεία της Novartis Hellas στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της επίθεσης παρά μόνο υλικές ζημιές τις οποίες δεν έχουμε αποτιμήσει ακόμη πλήρως.

H Novartis καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού ή καταστροφικής πράξης. Απευθύνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να καταδικάσουν το γεγονός και να εγγυηθούν την ασφάλεια των ανθρώπων μας, η προστασία των οποίων είναι προτεραιότητά μας.

Η παροχή του ασφαλέστερου δυνατού εργασιακού περιβάλλοντος είναι δέσμευση της Novartis στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται".πηγη

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Eπίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Novartis, νωρίς το πρωί της Κυριακής. (Photos)Επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Novartis Hellas στη Μεταμόρφωση, νωρίς το πρωί της Κυριακής, έκαναν τα μέλη του Ρουβίκωνα. Οι δράστες, χρησιμοποιώντας μια βαριοπούλα, έσπασαν την πύλη, σπάζοντας τις τζαμαρίες.Φωτογραφία: ΣΚΑΙ

Στη συνέχεια πέρασαν την κεντρική είσοδο και προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία πετώντας κόκκινες μπογιές και σπάζοντας τζαμαρίες. Kατόπιν πέταξαν τη βαριοπούλα και έφυγαν.Ο Ρουβίκωνας σε μακροσκελή ανάρτηση που έκανε στο indymedia ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση."...Η υπόθεση Νovartis είναι μία υπόθεση που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του τυπικού ελληνικού σκανδάλου. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία φέρεται ότι δωροδοκήθηκαν κατά το διάστημα 2000-2015 πλήθος προσώπων που κατείχαν θέσεις κλειδιά στο εγχώριο σύστημα εξουσίας δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται παγκοσμίως η εταιρεία Νovartis, όπως σταγόνα στον ωκεανό των σκανδάλων είναι και τα 3 δις με τα οποία ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο κατά την ίδια χρονική περίοδο", αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη του Ρουβίκωνα.Φωτογραφίες: EurokinissiΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στην Αθήνα τη Δευτέρα η Τρόικα – Ξεκινά η 4η αξιολόγηση

Με αντικείμενο τα θέματα του τομέα της ενέργειας αρχίζουν αύριο (στις 15:00) οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) για την δ' αξιολόγηση. Θα ακολουθήσει (στις 16:00) η επισκόπηση του προγράμματος και στη συνέχεια (στις 17:00) το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, μπορεί η δ' αξιολόγηση να περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ), αλλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα βλέμματα θα στραφούν σε τρία κομβικά θέματα:

1.Την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Euro Working Group θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους (το EWG δουλεύει πάνω στον «γαλλικό μηχανισμό» και το πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF). Όπως δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «η αξιοπιστία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Και σε αυτό "κουμπώνει" και ο επονομαζόμενος "γαλλικός μηχανισμός", ο οποίος συμβιβάζει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιο αισιόδοξη προσέγγιση της ΕΕ. Εάν αυτός ο μηχανισμός καθησυχάσει το ΔΝΤ, πιστεύω ότι θα καθησυχάσει και τις αγορές. Είτε πάντως το ΔΝΤ συμμετάσχει είτε όχι, έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα ενισχύσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την αξιοπιστία της Ελλάδας». Ενώ, από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει επισημάνει πως σε ό,τι αφορά στο χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι το «γαλλικό μοντέλο» βασίζεται αφ' ενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Και αφ' ετέρου στην υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.

2.Το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, και θα παρουσιαστεί προς το τέλος Απριλίου. Στα βασικά μεγέθη του (π.χ. ύψος πλεονασμάτων) θα στηρίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρώτος στόχος είναι μην επιστρέψει η οικονομία στο μοντέλο της περιόδου πριν από το 2008 και δεύτερος να διαμορφωθεί ένα ολιστικό πρόγραμμα. Πρέπει, δηλώνει ο υπουργός, να ληφθεί υπόψη ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο.

Όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το «ελληνικό πρόγραμμα» θα έχει δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό. Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:

-Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)

-Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)

-Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.

Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

3.Τη μετά το μνημόνιο εποχή και το είδος της εποπτείας από τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων:

-Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
-Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)
-Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕΣυνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!